Wikipedia:Kieltenväliset linkit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Kieltenväliset linkit eli kielilinkit tekevät helpoksi siirtymisen erikielisten, samasta aiheesta kertovien Wikipedian artikkeleiden välillä. Ne sijaitsevat sivun yhdessä tai kahdessa laidassa (Monobook- ja Modern-teemoissa sivun vasemmassa laidassa, Classic-teemassa sivun ylä- ja alaosassa) eli kohdassa jossa lukee ”muilla kielillä”. Myös muissa Wikimedia Foundationin projekteissa on käytössä vastaava kieltenvälisten linkkien järjestelmä. Sivulla m:Meta:Interlanguage links selvitetään kuinka Meta-Wikissä käytetään kielilinkkejä. Kielilinkit ovat yksi wikienvälisten linkkien ryhmä.

Pääartikkeli: Wikipedia:Wikidata

Kielilinkit lisättiin aiemmin paikallisina linkkeinä suoraan artikkelitekstiin, mutta nykyään Wikidata on niiden ensisijainen tallennuspaikka.

Kielilinkkien lisääminen uuteen artikkeliin[muokkaa wikitekstiä]

Linkkien lisääminen uuteen suomenkieliseen artikkeliin tapahtuu jommallakummalla seuraavista tavoista.

Linkkien lisääminen Wikipediassa[muokkaa wikitekstiä]

Kun olet tallentanut uuden artikkelin ja tiedät sen vastineen jollakin muulla kielellä, valitse uudessa artikkelissa ”Lisää linkkejä” ja anna toisen kielen ja toisenkielisen artikkelin nimi. Vahvista linkkien lisäys.

Linkkien lisääminen Wikidatassa[muokkaa wikitekstiä]

Etsi artikkelin toinen kieliversio (esimerkiksi englanninkielinen), valitse siinä ”Muokkaa linkkejä” (englanniksi ”Edit links”) ja lisää Wikidatassa linkki suomenkieliseen artikkeliin.

Jos löydät muita kieliversioita, mutta niissä ei ole ”Muokkaa linkkejä” -toimintoa, katso Wikidata-haulla, onko jokin kieliversio jo lisätty Wikidataan. Jos löydät sopivan sivun Wikidatasta, lisää sille linkit muihin kieliversioihin.

Jos Wikidatassa ei ole vielä yhtään kieliversiota, luo uusi Wikidata-sivu ja lisää sille linkit kaikkiin kieliversioihin.

Kielilinkkien muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun artikkeli on liitetty Wikidataan, sen kielilinkkejä voi muokata valitsemalla ”Muokkaa linkkejä” kielilinkkilistan alapuolelta. Huomaathan, että muutokset eivät aina heti päivity artikkelisivuille, silloin auttaa kun päivittää artikkelisivun välimuistin (purge).

Paikalliset linkit[muokkaa wikitekstiä]

Paikallisia linkkejä tarvitaan Wikidatan käyttöönoton jälkeenkin muun muassa käyttäjäsivujen linkittämiseen. Paikalliset linkit ovat yhä etusijalla ristiriitatilanteissa: jos artikkelissa on sekä paikallinen linkki että Wikidata-linkki, jotka osoittavat eri artikkeleihin, vain paikallinen linkki näkyy.

Syntaksi[muokkaa wikitekstiä]

Paikalliset kieltenväliset linkit ovat muotoa

[[kielitunnus:Otsikko]]

jossa kielitunnus on ISO 639:n mukainen, yleensä kaksikirjaiminen kielen yksilöivä kirjainyhdistelmä. (Katso myös lista Wikipedian eri kielistä: m:List of Wikipedias.) Esimerkiksi Jimbo Walesin käyttäjäsivusta on useita kieliversioita, joten se voisi sisältää seuraavat kieltenväliset linkit:

[[ar:مستخدم:Jimbo Wales]]
[[de:Benutzer:Jimbo Wales]]
[[en:User:Jimbo Wales]]
[[es:Usuario:Jimbo Wales]]
[[fa:کاربر:Jimbo Wales]]
[[it:Utente:Jimbo Wales]]
[[nl:Gebruiker:Jimbo Wales]]
[[ja:利用者:Jimbo Wales]]
[[pt:Usuário:Jimbo Wales]]
[[zh:用户:Jimbo Wales]]
[[vi:Thành viên:Jimbo Wales]]

Kieltenväliset linkit lisätään sivun raakatekstin loppuun. Ne eivät näy sivulla muun tekstin seassa, vaan tulevat erityiseen Muilla kielillä -osioon kuten Wikidata-linkitkin.

Kielilinkkien järkevä käyttö[muokkaa wikitekstiä]

  • Suomenkielisessä Wikipediassa on käytäntönä laittaa yksi kielilinkki yhdelle riville, eikä kirjoittaa niitä hankalasti hallittavaan pötköön.
  • Älä linkitä sivua itseensä lisäämällä siihen kieltenvälistä linkkiä kieleen, jolla se on kirjoitettu.
  • Älä luo sivua pelkästään kootaksesi sinne kieltenvälisiä linkkejä tai tee kieltenvälistä linkkiä olemattomaan sivuun.

Kielilinkkien järjestys[muokkaa wikitekstiä]

  • Kielilinkit näkyvät lukijalle kielten omakielisillä nimillä, ja sen mukaan ne myös aakkostetaan: esimerkiksi Deutsch – English – Français – Svenska.
  • Tämä merkitsee, että kielikoodit ovat tämän luettelon mukaisessa järjestyksessä.
  • Eri Wikipedioissa aakkostuskäytännöt vaihtelevat, mikä on hyvä pitää mielessä muiden Wikipedioiden kielilinkkejä muokatessa. Aakkostuskäytännöistä kertoo tarkemmin ohjesivu m:Interwiki sorting order.

Kielilinkit tekstin seassa[muokkaa wikitekstiä]

  • Kielilinkit näkyvät keskustelusivuilla ja Meta-Wikissä aina tekstin seassa kuten tavallisetkin linkit.
  • Kielilinkin saa näkymään missä tahansa tavallisen linkin tapaan kirjoittamalla kaksoispisteen kielitunnuksen eteen. Esimerkiksi [[:nl:Hond]] näkyy muodossa nl:Hond. Näin linkitetään muuta aihetta käsittelevään muunkieliseen artikkeliin. Tapaa ei kuitenkaan yleensä suositella, koska jos suomenkielisessä Wikipediassa ei vielä ole aiheesta artikkelia, siihen viittaavan punaisen linkin toivotaan houkuttelevan kirjoittamaan aiheesta artikkelin.
  • Kielilinkin tekstin saa vaihdettua wikin sisäisistä linkeistä tutun putkimerkin avulla: [[:nl:Hond|Hond]] näkyy muodossa Hond.

Muut wikienväliset linkit[muokkaa wikitekstiä]

Wikienvälinen (interwiki) linkki on omia erityisiä lyhenteitään käyttävä linkki wikistä yleensä toisen wikin sivulle. Sen syntaksi muistuttaa enemmän wikinsisäistä linkkiä kuin tavallista, wikistä ulos osoittavaa linkkiä. Kielilinkki on yksi wikienvälisten linkkien tyyppi. On myös mahdollista tehdä Meta-Wikiin, Wiktionary-, Wikibooks- ja Wikiquote-sivustoille osoittavia wikienvälisiä linkkejä. Ne ovat muotoa [[m:Otsikko]], [[wiktionary:Otsikko]], [[wikibooks:Otsikko]] ja [[wikiquote:Otsikko]].

Wikipediaan, Wiktionaryyn ja Wikiquoteen linkittäessäsi voit ohjata wikienvälisen linkin sivuston tiettyyn kieliversioon kirjoittamalla haluamasi sivun nimen muodossa kielitunnus:Otsikko. Esimerkkinä on [[wiktionary:fi:Otsikko]].

Wikienvälinen linkki voi myös osoittaa eräisiin Wikimedia-säätiöön kuulumattomiin sivustoihin. Esimerkiksi voidaan kirjoittaa lyhyesti vain [[c2:WelcomeVisitors]], [[MeatBall:MeatballWiki]] tai [[Google:hakusana]]. Ne näkyvät muodossa c2:WelcomeVisitors, MeatBall:MeatballWiki ja Google:hakusana. Linkitettäessä on käytettävä sivustojen tähän käyttöön määriteltyjä lyhenteitä; katso m:Interwiki map.

Kirjoitusvirheet[muokkaa wikitekstiä]

Kieltenväliset ja muualle osoittavat linkit ovat erivärisiä kuin wikinsisäiset linkit eikä niistä näe, onko sivua olemassa. Mikäli kieltenvälinen linkki ei noudata syntaksiaan, se tulkitaan wikinsisäiseksi linkiksi, joten sivua muokkaavan pitäisi huomata kirjoitusvirheensä helposti.

Muuta[muokkaa wikitekstiä]

Joudut käyttämään Wikipedian ulkopuolelle osoittavien linkkien rakennetta, jos muokkaat sivua sellaisessa Wikipedian kieliversiossa, joka ei vielä tue kieltenvälisiä linkkejä.

Yhteistyö muiden Wikipedioiden kanssa[muokkaa wikitekstiä]

Saat lisätietoa muunkielisissä Wikipedioissa toimimisesta sivulta en:Wikipedia:Embassy. Wikidata-kielilinkkeihin liittyviä ongelmia ratkotaan sivulla d:Wikidata:Interwiki conflicts.

Linkittäminen ulkopuolisesta wikistä Wikipediaan[muokkaa wikitekstiä]

Wikienvälisten linkkien syntaksi vaihtelee käytettävästä wikiohjelmasta riippuen. Usein kirjoitetaan sivuston lyhenne, sen perään kaksoispiste ja sitten linkitettävän sivun nimi, tyyliin WikiPedia:Linux. Wikiohjelma täydentää WikiPedia-lyhenteen kohdesivustoon viittaavaksi URL:ksi ja lisää sen perään kaksoispisteen jälkeisen merkkijonon. Mikäli wikiohjelma katkaisee sivun nimen siihen kuuluvan välilyönnin kohdalta, joudut merkitsemään sanavälin alaviivaa käyttäen.

Wikipedia osaa näyttää sivun sillä kielellä, jonka tunnus on kirjoitettu sivun nimen eteen. Esimerkkiwikissä teet siis wikienvälisen linkin suomenkieliseen Linux-artikkeliin kirjoittamalla WikiPedia:fi:Linux.

  • Toiminnot:Interwiki – Yleiskatsaus interwiki-taulukosta, jossa määriteltyjen etuliitteiden avulla voi nopeasti linkittää muihin wikeihin ja ulkoisiin sivustoihin