Wikipedia:Merkittävyys kyseenalaistettu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Merkittävyys kyseenalaistettu on Wikipedian laadunparantamiseen liittyvä termi, jossa artikkeli on merkitty {{Merkittävyys}}-mallineella. Kun artikkeliin lisätään tämä merkintä, se siirtyy automaattisesti Merkittävyys kyseenalaistettu -luokkaan, josta se siirtyy automaattisesti luokkaan Pikapoisto 72 tunnin kuluttua. Käyttäjien ei pidä merkitä artikkelia itse pikapoistettavaksi, jos aika on mennyt umpeen.

Kun artikkeli on siirtynyt heti poistettavien sivujen luokkaan, ylläpitäjä voi oman harkintansa mukaan ja käyty keskustelu huomioon ottaen poistaa artikkelin. Jos artikkeli on todettu keskustelusivulla merkittäväksi, voi mallineen poistaa kuka tahansa, mutta toivottavaa olisi ettei artikkelin kirjoittaja tätä tee. Jos aiheen merkittävyydestä ei ole päästy selvyyteen keskustelusivulla, artikkeli yleensä säilytetään, tai se voidaan siirtää poistoäänestykseen.

Muita poistotapoja[muokkaa wikitekstiä]

Selkeästi epämerkittävät (eli merkittävyyskynnyksen alittavat) artikkelit voidaan poistaa välittömästi ilman keskustelua. Jos artikkelin poistosta on tarpeen keskustella, mutta syynä on muu kuin merkittävyys, voidaan käyttää mallinetta {{Poistokeskustelu}}.

Merkinnän tarkoitus[muokkaa wikitekstiä]

Kuka tahansa voi kyseenalaistaa artikkelin merkittävyyden, jos artikkelin aihe ei vaikuta täyttävän Wikipedian merkittävyyskriteeriä. Merkinnästä {{Pikapoisto}} tämä eroaa siten, että artikkeli ei siirry heti poistettavien luokkaan, vaan aiheen merkittävyyttä voidaan käsitellä kolmen vuorokauden ajan ennen kuin pyritään saamaan päätös aiheesta. Wikipediassa asiat ratkaistaan konsensuskeskustelulla.

Merkittävyyden kyseenalaistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Mikäli löydät artikkelin, jonka ei mielestäsi sovi Wikipediaan, voit toimia näin:

 1. Mikäli aihe ei ole tuttu, yritä ottaa asiasta selvää
  1. Tarkista onko artikkelissa lähteitä tai linkkejä. Jos on, tutustu niihin
  2. Tarkista onko artikkelissa linkkejä muun kielisiin Wikipedioihin. Jos ymmärrät kieltä tarpeeksi, tutustu toisen kieliseen artikkeliin.
  3. Kokeile mitä hakukoneella (esimerkiksi Google) löytyy aiheesta
 2. Mikäli haluat edelleen jatkaa, avaa artikkeli muokkaustilaan alapuolisesta valikosta valitse "Poistot" ja sen jälkeen "Merkittävyys". Artikkelin alkuun tulee tällöin {{Merkittävyys}} malline. Tallenna muutos.
  Mikäli alapuolen valikko ei syystä tai toisesta näy, voi artikkelin alkuun kirjoittaa myös {{Merkittävyys|{{subst:LOCALTIMESTAMP}}}}.
 3. Kopioi sivulle tulleen mallineen alareunasta huomautus artikkelin aloittajan keskustelusivulle. Artikkelin aloittaja löytyy artikkelin historiasivulta.
 4. Mikäli artikkelin merkittävyys ei käy artikkelista selkeästi ilmi, perustele merkittävyys artikkelin keskustelusivulla.

Merkittävyyskeskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Kun artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu, voi siitä keskustelulla artikkelin keskustelusivulla. Keskustelusivulla voi esittää kysymyksiä artikkelista ja tarkennuspyyntöjä sekä perusteluja miksi artikkeli kuuluu tai ei kuulu Wikipediaan. Huomaa kuitenkin, että on parempi parantaa artikkelia kuin luetella artikkelin säilyttämisen puolesta perusteita keskustelusivulla.

Mitä tehdä jos artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu[muokkaa wikitekstiä]

Olit sitten artikkelin kirjoittaja tai muuten artikkelin pariin löytänyt ja olet vakuuttunut siitä, että artikkelin aihe on merkittävä, voit toimia seuraavasti:

 1. Älä poista merkintää.
 2. Tutustu Wikipedian merkittävyyskäytäntöön ja kriteereihin.
 3. Tutustu ennakkotapauksiin.
 4. Lue mallineesta tai artikkelin keskustelusivulta perusteet kyseenalaistukselle. Älä vastaa perusteluihin ennen kuin olet tarkistanut artikkelista seuraavat kohdat.
 5. Tarkista että artikkelista käy ilmi heti alussa mistä on kyse.
 6. Tarkista että artikkelissa on perusteltu jollakin tavalla miksi se on merkittävä.
 7. Varmista että artikkelissa on lähteet..
  1. .. sille että aihe on todellinen ja olemassa
  2. .. merkittävyyden perusteleville faktoille
 8. Varmista että lähteet ovat luotettavia
 9. Vastaa perusteluihin keskustelusivulla
 10. Mikäli usean henkilön välisessä keskustelussa on päästy selkeään yksimielisyyteen artikkelin säilyttämisestä, merkittävyysmallineen voi poistaa. Jos olet artikkelin alkuperäinen kirjoittaja, jätä tämä kuitenkin mieluummin muille.

Neuvoja voi kysyä artikkelin keskustelusivulla tai kahvihuoneessa.

Vältä näitä[muokkaa wikitekstiä]

 1. Älä poista merkittävyysmallinetta
 2. Älä tyhjennä artikkelia
 3. Älä kirjoita pitkiä perusteluja keskustelusivulle, vaan perustele merkittävyys artikkelissa ja viittaa korjattuun versioon keskustelusivulla
 4. Älä perustele merkittävyyttä vetoamalla muiden mielestäsi vähämerkityksisten artikkelien olemassaoloon Wikipediassa, ellei kyseisistä artikkeleista ole käyty vastaavaa keskustelua tai niiden poistamisesta ole äänestetty (tarkista tämä keskustelusivulta). Kukaan ei valvo kaikkia Wikipedian yli puolta miljoonaa artikkelia kattavasti, joten joukosta löytyy varmasti huonoja.

Lähteiden merkitys[muokkaa wikitekstiä]

Lähteillä on artikkelin kannalta kaksinainen merkitys. Lähdemerkintä artikkelissa tekee artikkelista tarkistettavan ja täten tiedoiltaan luotettavamman. Toisaalta jo se, että artikkelin aiheesta on kirjoitettu muualla kuin Wikipediassa todistaa, että aihe on merkittävä.

Merkittävyyden perustelemiseksi lähteen pitää olla aiheesta riippumattoman tahon julkaisema ja julkaisijan pitää olla luotettava. Luotettaviksi julkaisuksi katsotaan yleensä kaikki julkaisut joiden sisällöstä vastaa juridisesti tietty taho, kuten päätoimittaja. Riippumattomia tahoja taas ovat kaikki ne, jotka päättävät julkaisun sisällöstä itsenäisesti, ilman että artikkeliin sidoksissa olevat tahot voivat sisältöön vaikuttaa. Eniten merkittävyydestä kertovat lähteet, jotka kertovat suoraan aiheesta eivätkä vain sivua sitä.

Muun kieliset Wikipediat[muokkaa wikitekstiä]

Linkit muun kielisiiin Wikipedioihin (eli Interwiki (IW) -linkit) eivät suoranaisesti todista että artikkeli olisi merkittävä. Samalla tavalla kuin suomenkielisessä Wikipediassa muunkaan kielisissä Wikipedioissa kukaan ei järjestelmällisesti tarkasta kaikkia artikkeleita. Lisäksi eri Wikipedioiden käytännöt voivat erota sen suhteen mistä hyväksytään artikkeleita ja mistä ei.

Merkittävyyden arvioiminen aihealueittain[muokkaa wikitekstiä]

Sivulle Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja on kerätty aiemmin suoritettujen äänestysten tuloksia aihealueittain. Aiempien äänestysten tulokset eivät ole sääntöjä tai muuten sitovia; vaikka samankaltaisesta aiheesta kertova artikkeli olisi aiemmin päätetty säilyttää, artikkeli voidaan silti poistaa, tai vaikka yksikään saman aihealueen artikkeli ei olisi säilynyt äänestyksessä, artikkeli voidaan silti säilyttää. Lopullisen päätöksen tekevät Wikipedian käyttäjät poistoäänestyksessä.

Äänestystuloksia läpikäydessä on hyvä kiinnittää huomiota siihen, koska äänestys on käyty, ja paljonko siihen on ottanut osaa Wikipedian käyttäjiä. Wikipedia elää jatkuvasti sekä linjanvetojen että käyttäjien suhteen, joten useita vuosia sitten käydystä äänestyksestä ei pysty päättelemään yhtä paljon kuin juuri äsken käydystä äänestyksestä.