Wikipedia:Osoitepaljastin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä on käännös sivusta meta:CheckUser Policy
n · k · m

Osoitepaljastin (engl. CheckUser) on toiminto, jota voivat käyttää käyttäjät, joilla on osoitepaljastimen käyttöoikeus. Osoitepaljastimella käyttäjä voi tarkastaa, ettei jokin käyttäjätunnus ole toisen käyttäjän kaksoistunnus (engl. sock puppet). Tarkastus toimii vain yhdessä wikissä – eli suomenkielisessä Wikipediassa – käyttäjällä, jolla on siihen täällä oikeus. Käyttöliittymällä voi selvittää:

 1. mistä IP-osoitteista käyttäjätunnus on muokannut wikiä, suorittanut lokimerkinnän aiheuttaneen toiminnon tai uudistanut salasanan
 2. tietystä IP-osoitteesta tehdyt muokkaukset, lokimerkinnän aiheuttaneet toiminnot ja salasanan uudistukset (myös sisäänkirjautuneiden käyttäjien osalta)
 3. onko tarkastuksen kohteena oleva käyttäjä lähettänyt MediaWikin käyttöliittymällä sähköpostia jollekin toiselle käyttäjälle; lokiin jää merkintä tapahtuman ajankohdasta, mutta kohteena ollut sähköpostiosoite ja käyttäjätunnus piilotetaan.

Yllä mainitut tiedot tallennetaan vain lyhyeksi ajaksi (tällä hetkellä kolmeksi kuukaudeksi), joten sitä vanhemmat muokkaukset eivät näy osoitepaljastuksessa. Kyselyistä pidetään yksityiskohtaista lokia, jota voivat tarkastella käyttäjät, joilla on osoitepaljastin-oikeus:

24. helmikuuta 2013 kello 14.25 KäyttäjäX haki käyttäjän KäyttäjäY IP-osoitteet (perustelu)
24. helmikuuta 2013 kello 14.25 KäyttäjäX haki käyttäjän 127.0.0.1 muokkaukset (perustelu)

Käyttöohjeita löytyy englanniksi meta-wikistä: meta:Help:CheckUser.

Käyttäjät, jotka epäilevät oikeuksien väärinkäyttöä, voivat kääntyä Ombudsman-komitean puoleen. Wikimedia-säätiön osoitepaljastinkäytännön nojalla myös välityslautakunta voi päättää osoitepaljastinoikeuksien poistosta niiden väärinkäyttötapauksissa.

Wikimedia ja yksityisyyden suoja[muokkaa wikitekstiä]

Kaikissa Wikimedian hankkeissa yksityisyydensuoja on erittäin tärkeä asia. IP-osoitetietoja tai muita tietoja, jotka riittävät käyttäjän identiteetin tunnistamiseen, voidaan julkaista vain, kun on kyseessä vakava sääntöjen rikkominen kuten laajamittainen häiriköinti tai mainostus (engl. spam).

Osoitepaljastin-toiminnon antamien tietojen luottamuksellisuus on lähes sama kuin luottamuksellisen tiedon yleensä.

Yksityisyydensuojan asiaan kuuluvat kohdat ovat:

Käytäntö lokeista tuotetun tiedon julkaisusta
Wikimedian palvelimien lokit keräävät tietoa, joka mahdollistaa tietyissä tapauksissa käyttäjien henkilöllisyyden tunnistamisen. Wikimedian käytäntö on, että näitä tietoja ei julkaista, paitsi seuraavissa tapauksissa:
 1. toimivaltaisen viranomaisen lainvoimaisesta vaatimuksesta (In response to a valid subpoena or other compulsory request from law enforcement);
 2. kyseessä olevan käyttäjän luvalla (With permission of the affected user);
 3. Wikimedian tarjoamien palveluiden väärinkäyttöepäilysten tutkimista varten Wikimedia-säätiön entiselle puheenjohtajalle Jimbo Walesille, Jimbo Walesin lainopilliselle neuvonantajalle tai Jimbo Walesin erikseen nimeämälle henkilölle (To Jimbo Wales, his legal counsel, or his designee, when necessary for investigation of abuse complaints.);
 4. kun tieto koskee hakurobotin tai vastaavan tietoja, joita tarvitaan teknisen ongelman havainnointiin tai korjaamiseen (Where the information pertains to page views generated by a spider or bot and its dissemination is necessary to illustrate or resolve technical issues.);
 5. kun käyttäjä on sotkenut artikkeleita tai käyttäytynyt jatkuvasti asiattomasti, tietoja voidaan julkaista IP-osoite-estojen tekemiseen tai valituksen tekemiseen palveluntarjoajalle (Where the user has been vandalising pages or persistently behaving in a disruptive way, data may be released to assist in the targetting of IP blocks, or to assist in the formulation of a complaint to relevant Internet Service Providers);
 6. kun tietojen julkaisemista voidaan pitää kohtuullisena Wikimedia-säätiön, sen käyttäjien tai yleisön oikeuksien, omaisuuden tai turvallisuuden turvaamiseen (Where it is reasonably necessary to protect the rights, property or safety of the Wikimedia Foundation, its users or the public.).

Tietojen paljastus[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka käyttäjä harjoittaisi väärinkäytöksiä, on parasta pitää henkilökohtainen tieto salassa.

 • Yleensä IP-osoitteita ei saa paljastaa. Kerro mieluummin tietoja kuten se, tulevatko käyttäjät samasta verkosta vai eivät.
 • Jos käyttäjä väittää muokkaavansa jostakin paikasta, väitteen todistaminen oikeaksi tai vääräksi ei ole tietojen paljastamista.
 • Se, mitä Internet-palveluntarjoajaa käyttäjä käyttää tai mistä maasta hän käyttää Internetiä, ei yleensä ole salassa pidettävää.

Työkalun käyttö[muokkaa wikitekstiä]

Osoitepaljastinta voidaan käyttää seuraavissa tapauksissa:

Työkalua ei saa käyttää poliittiseen hallintaan tai kiristykseen, eikä sen käytöllä saa uhkailla. Jos käyttäjä, jolla on työkalun käyttöoikeus, on itse mukana kiistassa, niin on erittäin suotavaa, että joku muu kuin mukana oleva käyttäjä käyttää osoitepaljastin-työkalua. Jokaiselle tarkastukselle pitää olla syy, joka voidaan tarvittaessa todentaa wikisivujen tai -lokien avulla.

Tarkastetulle käyttäjälle ei ole pakko ilmoittaa tarkastuksesta, mutta ilmoituksen voi myös tehdä. Ilmoituksen tarkastamisesta voi tehdä myös julkisesti Wikipediassa koko yhteisölle.

Osoitepaljastuspyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Osoitepaljastuspyynnöt voi jättää erilliselle sivulle.

Osoitepaljastimen käyttäjät[muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset käyttöoikeuden haltijat[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian 3 osoitepaljastajaa ovat:

Entiset käyttöoikeuden haltijat[muokkaa wikitekstiä]

 • Nikerabbit (keskustelu · muokkaukset)
  Osoitepaljastimen käyttöoikeus ajalla 18. huhtikuuta 2006 – 11. syyskuuta 2007.
  Käyttöoikeus poistettu, koska käyttäjä ei ilmoittanut henkilöllisyyttään sääntöjen mukaisesti.
 • Tbone (keskustelu · muokkaukset)
  Osoitepaljastimen käyttöoikeus ajalla 18. huhtikuuta 2006 – 11. syyskuuta 2007.
  Käyttöoikeus poistettu, koska käyttäjä ei ilmoittanut henkilöllisyyttään sääntöjen mukaisesti.
 • Agony (keskustelu · muokkaukset)
  Osoitepaljastimen käyttöoikeus ajalla 6. marraskuuta 2007 – 2. tammikuuta 2011.
  Käyttöoikeus poistettu käyttäjän omasta pyynnöstä.
 • MikkoM (keskustelu · muokkaukset)
  Osoitepaljastimen käyttöoikeus ajalla 18. huhtikuuta 2006 – 31. toukokuuta 2012.
  Käyttöoikeus poistettu (Meta-Wikissä), koska käyttäjä ei ollut käyttänyt osoitepaljastajan oikeuksia yli vuoteen.
 • Jniemenmaa (keskustelu · muokkaukset)
  Osoitepaljastimen käyttöoikeus ajalla 18. huhtikuuta 2006 – 3. syyskuuta 2013.
  Käyttöoikeus poistettu (Meta-Wikissä), koska käyttäjä ei ollut käyttänyt osoitepaljastajan oikeuksia yli vuoteen.
 • Jafeluv (keskustelu · muokkaukset · lokit · oikeudet)
  Osoitepaljastimen käyttöoikeus ajalla 29. syyskuuta 2011 – 5. tammikuuta 2015.
  Käyttöoikeus poistettu käyttäjän omasta pyynnöstä.

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]