Wikipedia:Ohjaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Ohjaus (josta käytetään myös nimitystä uudelleenohjaus) on Wikipediassa sivu, joka ohjaa toiselle sivulle. Sen tarkoituksena on helpottaa sisällön löytämistä Wikipediasta. Ohjaussivulla ei ole ohjauksen lisäksi muuta sisältöä, paitsi tarvittaessa mahdollinen luokka. Ohjausta voi verrata perinteisen tietosanakirjan hakusanaan, joka ohjaa lukijan samaan sisältöön toisaalla tietosanakirjassa sen sijaan, että sama sisältö lukisi kahdessa kohdassa kirjaa.

Ohjaussivu luodaan kirjoittamalla sivun sisällöksi

#OHJAUS [[Varsinaisen sivun nimi]]

#OHJAUS-komennon tavoin toimii myös komento #REDIRECT, mutta sitä ei enää suositeta käytettäväksi yhtenäisyyden ja suomenkielisyyden vuoksi. Komennot toimivat myös pienaakkosin kirjoitettuna: #ohjaus ja #redirect.

Mikäli ohjaus viittaa toiselle ohjaussivulle, käyttäjä ei ohjaudu suoraan varsinaiselle sivulle. Tällaisia kaksinkertaisia ohjauksia on syytä välttää. Voit selvittää sivuun johtavat kaksoisohjaukset Tänne viittaavat sivut -toiminnon avulla, joka löytyy Työkalut-valikosta. Wikipedian kaikki kaksoisohjaukset on lueteltu automaattisesti sivulla Toiminnot:Kaksinkertaiset ohjaukset.

Kun siirrät sivun uudelle nimelle, vanhannimisestä sivusta tulee automaattisesti ohjaussivu, joka osoittaa uudelle sivulle.

Käyttöesimerkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Ohjaussivu voidaan luoda esimerkiksi:

 • rinnakkaisnimille (esim. Canis lupus → susi)
 • entisille nimille, jos asia tai henkilö on joskus ollut niillä yleisesti tunnettu (esim. Leningrad → Pietari (kaupunki))
 • monikkomuodolle silloin kun asia hahmotetaan usein monikollisena (esim. varpaat)
 • vaihtoehtoisille kirjoitusmuodoille (esim. rock & roll); myös usein käytetyille mutta epäsuositeltaville tai hiukan virheellisille muodoille (esim. kanttarelli, Helsingin sanomat)
 • hyvin läheisille käsitteille (esim. populisti → populismi)
 • lyhenteille (esim. YK → Yhdistyneet kansakunnat)
 • henkilön tai asian koko nimelle (John Fitzgerald Kennedy) tai oikealle nimelle (Gordon Sumner → Sting)
 • henkilön suku- tai etunimelle silloin, kun henkilöön viitataan usein vain sillä nimellä (esim. Nietzsche, Van Gogh, Hitchcock, Elvis)
 • helposti näppäimistöltä löytyviä merkkejä käyttäville muodoille, joissa esim. yhdysmerkki edustaa ajatusviivaa ja suorat lainausmerkit kaarevia (esim. Suomi-Ruotsi-maaottelu, 'Se' toisesta maailmasta)
 • kirjoitusmuodoille, joissa tarkkeelliset ja muut suomalaiselta näppäimistöltä puuttuvat kirjaimet kuten é ja š on korvattu tarkkeettomilla tai muuten vastaavilla suomalaisilla (esim. Candomble → Candomblé)
 • hakusanoille, joista kerrotaan riittävän laajasti jo jossain toisessa artikkelissa (ohjauksen kohde voi olla muotoa artikkelinnimi#osionnimi, jos senniminen osio löytyy)

Ohjaussivuun ei normaalisti panna luokkia. Ohjaussivun voi kuitenkin poikkeuksellisesti luokitella silloin, kun kyse on kahteen eri luokkaan kuuluvista asioista. Tyypillinen esimerkki ovat tapahtumista kertovat artikkelit, joihin tehdyt henkilönnimiohjaukset voidaan luokitella henkilöluokkiin.