Wikipedia:Palauttajat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikipedia Rollbacker.svg
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Palauttajat (engl. rollbackers) ovat käyttäjiä, joilla on käytettävissään palautustoiminto, jolla voidaan nopeasti kumota ilmiselvästi hyödyttömät muokkaukset, kuten vandalismi. Ylläpitäjien käytössä palautustoiminto on automaattisesti.

Katso myös täsmennyssivua → palauttaminen sanan eri merkityksistä.

Milloin on hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustoimintoa tulee käyttää vain:

 1. Ilmiselvän vandalismin kumoamiseen
 2. Haitallisten muokkausten, kuten pitkien, kieliopillisesti ala-arvoisten tekstien lisäyksien, lähdeviittein merkittyjen tietojen vääristelyn sekä tekijänoikeutta loukkaavien tai muiden selkeästi turhien muokkausten kumoamiseen
 3. Oman muokkauksen nopeaan kumoamiseen (esimerkiksi tilanteessa, jossa käyttäjä epähuomiossa on lisännyt varoituksen väärälle käyttäjälle).

Milloin ei ole hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustyökalun käyttäminen merkitsee muutoksen automaattisesti pieneksi, eikä sen automaattista yhteenvetoa pysty muuttamaan. Toimintoa tulee käyttää vain ilmiselvissä tilanteissa, ja mikäli on yhtään epäselvää, tulisiko toimintoa käyttää vai ei, tulee sen sijasta käyttää kumoamista ja lisätä tarkempi yhteenveto. Toiminnon väärinkäyttö voi johtaa oikeuden välittömään poistoon kenen tahansa ylläpitäjän toimesta. Ylläpitäjältä palautusoikeutta ei voida poistaa, vaan ylläpitäjän väärinkäyttäessä toimintoa tulee tehdä kommenttipyyntö tai ylläpitäjän oikeuksien poistoehdotus.

Palautusoikeuksien hakeminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun käyttäjä on Wikipediassa pitkähkön aikaa luotettavasti toiminut käyttäjä, voi hän erikseen pyytää palautusoikeutta. Prosessissa käyttäjä tekee pyynnön, joka arvioidaan, ja arvioinnin päätteeksi ylläpitäjä joko myöntää palautusoikeuden käyttöoikeuksien kautta tai hylkää ehdotuksen. Prosessissa ei äänestetä siitä, onko käyttäjä sopiva palauttajaksi vai ei, vaikkakin ylläpitäjä voi harkintansa mukaan huomioida myös muiden, pitkähkön aikaa Wikipediaa muokanneiden mielipiteitä. Ylläpitäjä voi myös tehdä keskustelun perusteella tehtävään suostuneesta käyttäjästä palauttajan ilman tämän tekemää hakemusta. Myönnetyistä palautusoikeuksista on suositeltavaa ilmoittaa tällä sivulla.

Yleisesti palauttajalta edellytetään osallistumista sellaiseen Wikipediaa edistävään toimintaan, jossa palautustoiminnosta on hyötyä, esimerkiksi vandalismin torjuntaan. Hakemus voidaan hyväksyä, mikäli hakijan muokkaushistoriasta näkyy, että käyttäjä erottaa hyväntahtoiset muokkaukset vandalismista.

Uusi palautusoikeushakemus tehdään lisäämällä hakemuksiin viimeiseksi koodi {{subst:Palauttaja|Käyttäjänimesi|Perustelut ja allekirjoitus}}.

Palautusoikeuksien poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Väärinkäytöstapausten lisäksi palautusoikeudet voidaan poistaa käyttäjiltä, jotka eivät ole muokanneet Wikipediaa vuoteen.

Hakemukset[muokkaa wikitekstiä]

Hypree (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 21. tammikuuta 2016 kello 16.35 (EET)
 • Pyyntö: Työskentelen säännöllisen epäsäännöllisesti vandalismintorjunnan parissa ja palautus-oikeudesta voisi olla hyötyä. -Hypree (?) (!) 21. tammikuuta 2016 kello 16.35 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Oikeudet myönnetty. --Jisis (keskustelu) 22. tammikuuta 2016 kello 06.36 (EET)

Maailma ja me kaikki (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 6. maaliskuuta 2016 kello 08.09 (EET)
 • Pyyntö: Haluaisin pystyä kumoamaan muokkausten kumiumosita nopeammin, sillä yleensä ne ovat vandalismia. --Maailma ja me kaikki (keskustelu) 6. maaliskuuta 2016 kello 08.09 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

X mark.svg Ei tehty Käyttäjätunnus estetty pysyvästi. --MiPe (wikinät) 6. maaliskuuta 2016 kello 09.50 (EET)

Outilein (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 14. huhtikuuta 2016 kello 11.55 (EEST)
 • Pyyntö: Vandalismintorjunnassa olisi näppärää olla seulojanoikeuksien eli kaikkien muutosten hylkäämisen lisäksi palautustoiminto, kun aina välillä tulee vastaan tapauksia, joissa joku on ensin tehnyt asiallisen, mutta vielä arvioimattoman muokkauksen, ja sen jälkeen joku muu on tehnyt useamman vandalisoinnin. –Outilein (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 11.55 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Puollan mielihyvin hakemusta, mutta kerron ensin, että tuo onnistuu paremmin seulontatyökalulla. Jos artikkelissa on ensin hyvä muutos ja sen jälkeen kaksi sotkua, ja näyttää siltä, että kolme muutosta odottaa arviointia, pitää tehdä näin: valitse vain hyvän muutoksen diffi näkyviin ja käy hyväksymässä se tasolle "silmäilty", minkä jälkeen artikkelissa onkin enää kaksi arviointia odottavaa muutosta, ja kun ne ovat molemmat sotkua, ne voi sitten hylätä seulonnassa. Palautustyökalu ei itse asiassa sovellu tuohon tapaukseen kovinkaan hyvin, koska se on alkeellinen kirves, josta on hyötyä vain yksinkertaisissa tapauksissa kun kumottavaa on paljon ja sotkut on tehnyt vain yksi iphminen. --Pxos (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 12.06 (EEST)

Kiitos vinkistä! Ei ollut tullut tuollainen mahdollisuus mieleen. Yleensä olen joko manuaalisesti palauttanut oikean version ja samalla hyväksynyt sen (mikä on mielestäni muutoshistorian kannalta vähän sekavaa verrattuna muutosten hylkäämiseen tai yhden muutoksen kumoamiseen) tai sitten jättänyt sen suosiolla muiden hoidettavaksi. Plus palautustyökalua voi toki käyttää myös niissä artikkeleissa, joita ei vielä ole ensiarvioitu, jos ei siis syystä tai toisesta voi/halua itse ensiarvioida artikkelia, vaan vain kumota vandalismin. --Outilein (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 12.17 (EEST)
Asia selitettiin seulontaohjeiden vanhassa versiossa, mutta yhteisön mielestä hyvät ohjeet olivat huonot, joten niiden tilalle kirjoitettiin sellaiset ohjeet, joissa tuota mekanismia ei selitetä. Yhteisö on aina oikeassa, eläköön se. --Pxos (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 12.27 (EEST)
Kerron tässä, että totta kai tuon voi tehdä myös käänteisenä tai palautus-työkalulla jos haluaa. Silloin on pitänyt kahden tai useamman sotkun tulla samasta osoitteesta, jolloin ne voidaan palautus-työkalulla kumota molemmat nopeasti. Näin artikkeli palautuu sellaiseksi, että siinä on jäljellä ensin tehty hyvä muutos ja neljä odottavaa muutosta (eka hyvä, 2.–3. sotkua ja neljäs on palauttajan kumousmuokkaus). Sitten jos artikkelin versio näyttää palautuksen jälkeen hyvältä, voidaan hyväksyä viimeisin versio. Asian voi siis tehdä kahdella tavalla. Kolmas tapa on toki tallentaa uudestaan kunnollinen versio, mikä on varsin hidasta. Tämän selvennyksen tarkoitus on kertoa, että palautustyökalu ei ole seulonnan käyttöönottamisen jälkeen aivan välttämätön, mutta toki siitä on hyötyä. Olisi hauskaa viitata aina seulontaohjeisiin eikä täyttää tätä keskustelua tällaisella opastuksella, mutta minkäs teet, kun ohjeita ei enää ole. Koittakaa pärjätä. --Pxos (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 16.22 (EEST)
Ja vielä: jos ei huomaa, että sotkut ovat kahdesta eri ip-osoitteesta (tyyliin 12.34.56.789 ja 12.34.56.899), niin palautus kumoaa vain toisen niistä. Jos pakenee paikalta onnellisena, sivuun jää sotkuja. Mikäli paikalle tuleva väsynyt seuloja käy hyväksymässä palauttajan arvioimatta jättämän version, vandalismi hyväksytään vahingossa tietosanakirjaan. Tämä on harvinaista, mutta tällaista tapahtuu joskus. Virheen voi saada aikaan tietysti myös kumoa-nappulalla, mutta palauttamalla saa virheitä tehtyä tarvittaessa nopeammin ja kätevämmin. --Pxos (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 16.30 (EEST)

Yes check.svg Tehty. Palautuslinkin [palauta] ilmestyminen hiiriosoittimen ansaksi tai paksun sormen riesaksi taattu. --Pxos (keskustelu) 14. huhtikuuta 2016 kello 12.58 (EEST)

Dodi 8238 (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 26. elokuuta 2016 kello 22.49 (EEST)
 • Pyyntö: Se helpottaisi vandalismin torjuntaa sivuilla, joissa ei ole vielä ollut ensiarviointia. Esimerkkinä kaksi peräkkäistä muokkausta sivulla Mikrobi, jotka jouduin kumoamaan erikseen. --Dodi 8238 (keskustelu) 26. elokuuta 2016 kello 22.49 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty --MiPe (wikinät) 26. elokuuta 2016 kello 22.53 (EEST)

idzSJL2 (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 1. lokakuuta 2016 kello 18.02 (EEST)
 • Pyyntö: Torjun aktiivisesti vandalismia, joten palauttajatyökalusta olisi hyötyä--IdzSJL2 (keskustelu) 1. lokakuuta 2016 kello 18.02 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty --Jukka Kolppanen 3. lokakuuta 2016 kello 13.00 (EEST)

Käsitellyt[muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempina vuosina tehdyt hakemukset:
• vuonna 2015
• vuonna 2014
• vuonna 2013
• vuonna 2012
• vuonna 2011
• vuonna 2010
• vuonna 2009
• vuonna 2008