Wikipedia:Palauttajat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia Rollbacker.svg
n · k · m

Palauttajat (engl. rollbackers) ovat käyttäjiä, joilla on käytettävissään palautustoiminto, jolla voidaan nopeasti kumota ilmiselvästi hyödyttömät muokkaukset, kuten vandalismi. Ylläpitäjien käytössä palautustoiminto on automaattisesti.

Katso myös täsmennyssivua → palauttaminen sanan eri merkityksistä.

Milloin on hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustoimintoa tulee käyttää vain:

 1. Ilmiselvän vandalismin kumoamiseen
 2. Haitallisten muokkausten, kuten pitkien, kieliopillisesti ala-arvoisten tekstien lisäyksien, lähdeviittein merkittyjen tietojen vääristelyn sekä tekijänoikeutta loukkaavien tai muiden selkeästi turhien muokkausten kumoamiseen
 3. Oman muokkauksen nopeaan kumoamiseen (esimerkiksi tilanteessa, jossa käyttäjä epähuomiossa on lisännyt varoituksen väärälle käyttäjälle).

Milloin ei ole hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustyökalun käyttäminen merkitsee muutoksen automaattisesti pieneksi, eikä sen automaattista yhteenvetoa pysty muuttamaan. Toimintoa tulee käyttää vain ilmiselvissä tilanteissa, ja mikäli on yhtään epäselvää, tulisiko toimintoa käyttää vai ei, tulee sen sijasta käyttää kumoamista ja lisätä tarkempi yhteenveto. Toiminnon väärinkäyttö voi johtaa oikeuden välittömään poistoon kenen tahansa ylläpitäjän toimesta. Ylläpitäjältä palautusoikeutta ei voida poistaa, vaan ylläpitäjän väärinkäyttäessä toimintoa tulee tehdä kommenttipyyntö tai ylläpitäjän oikeuksien poistoehdotus.

Palautusoikeuksien hakeminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun käyttäjä on Wikipediassa pitkähkön aikaa luotettavasti toiminut käyttäjä, voi hän erikseen pyytää palautusoikeutta. Prosessissa käyttäjä tekee pyynnön, joka arvioidaan, ja arvioinnin päätteeksi ylläpitäjä joko myöntää palautusoikeuden käyttöoikeuksien kautta tai hylkää ehdotuksen. Prosessissa ei äänestetä siitä, onko käyttäjä sopiva palauttajaksi vai ei, vaikkakin ylläpitäjä voi harkintansa mukaan huomioida myös muiden, pitkähkön aikaa Wikipediaa muokanneiden mielipiteitä. Ylläpitäjä voi myös tehdä keskustelun perusteella tehtävään suostuneesta käyttäjästä palauttajan ilman tämän tekemää hakemusta. Myönnetyistä palautusoikeuksista on suositeltavaa ilmoittaa tällä sivulla.

Yleisesti palauttajalta edellytetään osallistumista sellaiseen Wikipediaa edistävään toimintaan, jossa palautustoiminnosta on hyötyä, esimerkiksi vandalismin torjuntaan. Hakemus voidaan hyväksyä, mikäli hakijan muokkaushistoriasta näkyy, että käyttäjä erottaa hyväntahtoiset muokkaukset vandalismista.

Uusi palautusoikeushakemus tehdään lisäämällä hakemuksiin viimeiseksi koodi {{subst:Palauttaja|Käyttäjänimesi|Perustelut ja allekirjoitus}}.

Palautusoikeuksien poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Väärinkäytöstapausten lisäksi palautusoikeudet voidaan poistaa käyttäjiltä, jotka eivät ole muokanneet Wikipediaa vuoteen.

Hakemukset[muokkaa wikitekstiä]

Kyykaarme (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 13. tammikuuta 2017 kello 20.12 (EET)
 • Pyyntö: Pyydän palautusoikeuksia helpottamaan selkeän vandalismin kumoamista. -kyykaarme (keskustelu) 13. tammikuuta 2017 kello 20.12 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Oikeudet myönnetty. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 14. tammikuuta 2017 kello 10.34 (EET)

4shadoww (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 8. helmikuuta 2017 kello 17.29 (EET)
 • Pyyntö: Näistä oikeuksista olisi hyötyä tilanteissa, joissa artikkeliin on tehty useampi muokkaus jotka pitää kumota. Esimerkiksi artikkeleissa joissa ei ole ensiarviointia. --4shadoww (keskustelu) 8. helmikuuta 2017 kello 17.29 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Palauttajaoikeus myönnetty. --Jmk (keskustelu) 8. helmikuuta 2017 kello 17.35 (EET)

Parantaja asiantuntija (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 4. maaliskuuta 2017 kello 21.31 (EET)
 • Pyyntö: Pyydän uudelleen oikeuksia. Viime kerralla en ollut päässyt perille seulonnasta ja hyvä vaan etten päässyt palauttajaksi. Nyt oikeuksista olisi oikeasti hyötyä.--Parantaja asiantuntija (keskustelu) 4. maaliskuuta 2017 kello 21.31 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä on huomattavasti aktiivisempi seuloja kuin edellisen pyynnön aikaan, ja nyt oikeuksille voisi ihan oikeasti olla jo käyttöäkin. Myönsin oikeudet. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 5. maaliskuuta 2017 kello 09.02 (EET)

Sullay (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 11. elokuuta 2017 kello 02.09 (EEST)
 • Pyyntö: 4 000 odottavaa muutosta seulottu, fiwikin 25. eniten seulonut. Kyllähän näille tarvetta löytyy.

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Ei ainakaan nyt. Seulonnan kohdalla on äskettäin tullut vastaan useampia tapauksia joissa olisi pitänyt osata olla diplomaattisemmin, niin on todennäköistä, että palautustyökalun käyttö johtaisi käyttäjien välisiin kiistoihin. --Zache (keskustelu) 11. elokuuta 2017 kello 05.03 (EEST)

X mark.svg Hylätty. Zachen ensimmäisen virkkeen sanamuodoista voisi lavealla tulkinnalla päätellä, että kyseessä on jonkinlainen harkinta-aika. Olen itse seurannut Sullayn toimintaa ja totean marraskuussa 2017, että "ei nytkään". On selkeintä kirjata hakemus kahden ylläpitäjän päätöksellä hylätyksi selvin sanoin. --Pxos (keskustelu) 20. marraskuuta 2017 kello 12.09 (EET)

Pahkiqaz (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 23. toukokuuta 2018 kello 18.40 (EEST)
 • Pyyntö: Helpoittaisi vandalismin torjunnassa ensiarvioimattomissa artkkeleisssa ja artikkeli-nimiavaruuden ulkopuolella.--Pahkiqaz (keskustelu) 23. toukokuuta 2018 kello 18.40 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty Myönnetään oikeudet. Äskettäisessä ylläpitäjä-äänestyksessä käyttäjää Pahkiqaz kannatti 19 käyttäjää, joten ilmiselvästi hän sopii palauttajaksi. --Pxos (keskustelu) 23. toukokuuta 2018 kello 19.16 (EEST)

Käsitellyt[muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempina vuosina tehdyt hakemukset:

• vuonna 2016
• vuonna 2015
• vuonna 2014

• vuonna 2013
• vuonna 2012
• vuonna 2011

• vuonna 2010
• vuonna 2009
• vuonna 2008