Wikipedia:Palauttajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia Rollbacker.svg
n · k · m

Palauttajat (engl. rollbackers) ovat käyttäjiä, joilla on käytettävissään palautustoiminto, jolla voidaan nopeasti kumota ilmiselvästi hyödyttömät muokkaukset, kuten vandalismi. Ylläpitäjien käytössä palautustoiminto on automaattisesti.

Katso myös täsmennyssivua → palauttaminen sanan eri merkityksistä.

Milloin on hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustoimintoa tulee käyttää vain:

 1. Ilmiselvän vandalismin kumoamiseen
 2. Haitallisten muokkausten, kuten pitkien, kieliopillisesti ala-arvoisten tekstien lisäyksien, lähdeviittein merkittyjen tietojen vääristelyn sekä tekijänoikeutta loukkaavien tai muiden selkeästi turhien muokkausten kumoamiseen
 3. Oman muokkauksen nopeaan kumoamiseen (esimerkiksi tilanteessa, jossa käyttäjä epähuomiossa on lisännyt varoituksen väärälle käyttäjälle).

Milloin ei ole hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustyökalun käyttäminen merkitsee muutoksen automaattisesti pieneksi, eikä sen automaattista yhteenvetoa pysty muuttamaan. Toimintoa tulee käyttää vain ilmiselvissä tilanteissa, ja mikäli on yhtään epäselvää, tulisiko toimintoa käyttää vai ei, tulee sen sijasta käyttää kumoamista ja lisätä tarkempi yhteenveto. Toiminnon väärinkäyttö voi johtaa oikeuden välittömään poistoon kenen tahansa ylläpitäjän toimesta. Ylläpitäjältä palautusoikeutta ei voida poistaa, vaan ylläpitäjän väärinkäyttäessä toimintoa tulee tehdä kommenttipyyntö tai ylläpitäjän oikeuksien poistoehdotus.

Palautusoikeuksien hakeminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun käyttäjä on Wikipediassa pitkähkön aikaa luotettavasti toiminut käyttäjä, voi hän erikseen pyytää palautusoikeutta. Prosessissa käyttäjä tekee pyynnön, joka arvioidaan, ja arvioinnin päätteeksi ylläpitäjä joko myöntää palautusoikeuden käyttöoikeuksien kautta tai hylkää ehdotuksen. Prosessissa ei äänestetä siitä, onko käyttäjä sopiva palauttajaksi vai ei, vaikkakin ylläpitäjä voi harkintansa mukaan huomioida myös muiden, pitkähkön aikaa Wikipediaa muokanneiden mielipiteitä. Ylläpitäjä voi myös tehdä keskustelun perusteella tehtävään suostuneesta käyttäjästä palauttajan ilman tämän tekemää hakemusta. Myönnetyistä palautusoikeuksista on suositeltavaa ilmoittaa tällä sivulla.

Yleisesti palauttajalta edellytetään osallistumista sellaiseen Wikipediaa edistävään toimintaan, jossa palautustoiminnosta on hyötyä, esimerkiksi vandalismin torjuntaan. Hakemus voidaan hyväksyä, mikäli hakijan muokkaushistoriasta näkyy, että käyttäjä erottaa hyväntahtoiset muokkaukset vandalismista.

Uusi palautusoikeushakemus tehdään lisäämällä hakemuksiin viimeiseksi koodi {{subst:Palauttaja|Käyttäjänimesi|Perustelut ja allekirjoitus}}.

Palautusoikeuksien poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Väärinkäytöstapausten lisäksi palautusoikeudet voidaan poistaa käyttäjiltä, jotka eivät ole muokanneet Wikipediaa vuoteen.

Hakemukset[muokkaa wikitekstiä]

Sentree (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 19. huhtikuuta 2020 kello 00.48 (EEST)
 • Pyyntö: Osallistun vandalismin torjuntaan niin kuin kerkiän. Palauttajan oikeuksista voisi olla minulle hyötyä.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 19. huhtikuuta 2020 kello 00.48 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Täällä käydyn keskustelun perusteella minua aikoinaan seulojaksi ehdottanut käyttäjä kannatti palauttajanoikeuksien antoa minulle. Alunperin ajattelin, etten ennen kesää hakisi oikeuksia, mutta olen kuullut juttua, että siitä on apua vandalismin torjunnassa, ja olen huomannut, että vandalismia esiintyy huomattavasti, joten käänsinkin kelkkani ja hain jo nyt oikeuksia.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 25. huhtikuuta 2020 kello 21.53 (EEST)

Oikeudet myönnetty. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 25. huhtikuuta 2020 kello 22.01 (EEST)

Vyörykkä (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 9. kesäkuuta 2020 kello 22.01 (EEST)
 • Pyyntö: Rekisteröidyin Wikipediaan vain puolisen vuotta sitten, 21. joulukuuta 2019, mutta olen aktiivinen muokkaaja ja sain seulojanoikeudet 17. huhtikuuta 2020. Seulonnasta on pari kertaa tullut moitteita, mutta tekevälle sattuu ja paljon olen tehnytkin (lähes 2 000 seulontaa seulojanoikeuksien saamisen jälkeen, siis puolessatoista kuukaudessa). Osallistun ahkerasti vandalismintorjuntaan, ja välillä tulee vastaan tapauksia, joissa palauttajanoikeuksista olisi hyötyä. --Vyörykkä (keskustelu) 9. kesäkuuta 2020 kello 22.01 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty --4shadoww (keskustelu) 9. kesäkuuta 2020 kello 22.10 (EEST)

Osmo Lundell (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 17. syyskuuta 2020 kello 17.54 (EEST)
 • Pyyntö: Osallistun nykyisin yhä kasvavimmissa määrin vandalismin torjuntaan, näinollen palautusoikeuden myöntämisestä olisi merkittävää hyötyä. Osmo Lundell (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 17.54 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Muokkauksia alle 50 ja vandalismin kumoamista ei ole yhtään. 01miki10 (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 17.59 (EEST)

Käyttäjä ei ole edes automaattiseulottu eikä hänellä ole juurikaan kokemusta. Lisäksi käyttäjäsivu on jokseenkin älyvapaa verrattuna tyypilliseen asiallisen käyttäjän käyttäjäsivuun. --Vyörykkä (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 18.09 (EEST)

X mark.svg Ei tehty. Liian vähän kokemusta. --Jmk (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 18.11 (EEST)

Oivallisia huomioita, johon en valitettavasti ehtinyt vastaamaan. Olen vuodesta 2017 asti kumonnut satunnaiseen tahtiin häirikkökäyttäjien muokkauksia IP-osoitteella (suuri osa muokkauksistani on yhä tehty mobiilista käsin). Tämän tunnuksen käyttöönotto ja reformi on ajatukseni todellisesti aloittaa uusien aihepiirien käsittely, kielenhuolto ja vandalismin torjuminen kirjautuneena käyttäjänä. Näistä asioista edelliset kommentoijat ovat tehneet asiallisia huomautuksia ja samaan aikaan, kun puuhastin käyttäjäsivuni päivityksen parissa, ehti Vyörykkä huomauttaa sen silloisesta tilasta. Toivon näillä perusteilla asialle uudelleenkäsittelyä. Osmo Lundell (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 20.14 (EEST)
Olen samaa mieltä kuin ratkaisun tehnyt Jmk. Ei syytä vielä antaa palauttajan oikeuksia. Oikeuksia voi kuitenkin hakea myöhemmin uudestaan, joten tällainen ylläpitäjien epäävä mielipide on noin ajatuksen tasolla voimassa yleensä muutaman kuukauden ajan. Ehdotan ystävällisyyden kera käyttäjälle, että hän kerää vuoden 2020 loppuun saakka kokemusta oman tunnuksensa käyttämisessä ja tekee uuden hakemuksen vuoden 2021 puolella, mikäli tarpeen on. --Pxos (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 20.21 (EEST)
Lisähuomiona, ip-muokkauksista tullut kokemus on varmasti hyödyksi käyttäjälle itselleen, mutta sitä ei voida varsinaisesti huomioida käyttäjätunnuksen "hyväksi", koska mikään ei linkitä niitä toisiinsa. Sitä kokemusta ja näyttöä kokemuksesta voi nyt kaikessa rauhassa kerryttää käyttäjätunnuksella toimien. --Jmk (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 20.57 (EEST)
Tehdään näin, kiitos avusta ja asiallisesta keskustelusta. Jmk perusteli näkemyksensä myös hyvin ja Pxosin ehdottoma toimintatapa kuulostaa kaikin puolin reilulta. --Palataan asiaan! Osmo Lundell (keskustelu) 19. syyskuuta 2020 kello 20.14 (EEST)
X mark.svg Eikä tehty. Yllä oleva "uudelleenkäsittelypyyntö" on käsitelty, ja asia on nähtävästi päättynyt yhteisymmärrykseen tai vähintään yksinymmärrykseen. Oikeuksia ei myönnetä tämän 17.9.2020 tehdyn pyynnön ja siitä käydyn keskustelun perusteella vuonna 2020. --Pxos (keskustelu) 20. syyskuuta 2020 kello 15.12 (EEST)

AinScept (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjälle AinScept on tänään annettu palautusoikeudet. Minä ehdotin käyttäjän keskustelusivulla [1] ja käyttäjä suostui. --Jmk (keskustelu) 21. lokakuuta 2020 kello 13.30 (EEST)

Maantietäjä (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 13. marraskuuta 2020 kello 18.07 (EET)
 • Pyyntö: Vaikkakin olen ollut häiriöksi täällä ja saanut eston useampaan kertaan, viime aikoina olen ollut mukana torjumassa vandalismia ja kumoamassa asiattomia muutoksia. Olen ymmärtänyt, että palauttajilla on käytössään jokin työkalu, jolla he palauttavat artikkeleja aiempiin versioihin. Se palautustyökalu olisi kyllä varmasti "työtä" helpottava asia, ja sen takia tänne eksyinkin kyselemään. --Maantietäjä (keskustelu) 13. marraskuuta 2020 kello 18.07 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Palauttajaksi on turha hakea, jos ei ole seuloja eikä edes automaattiseulottu. Koska et ole seuloja, sinulla ei ole töitä, joita voisit palautustyökalulla helpottaa. Lisäksi käsityksesi kyseisestä työkalusta on väärä, mikä sekin johtuu siitä, että et ole seuloja. Palautustyökalu on hieman parempi hätänappi seulojille, ja kyseinen työkalu myönnetään hieman paremmille seulojille. Tätä pyyntöä ei voi hyväksyä, joten se on hylättävä ja hylätty. X mark.svg Ei tehty. --Paranaja (keskustelumuokkaukset) 13. marraskuuta 2020 kello 18.52 (EET)

Käsitellyt[muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempina vuosina tehdyt hakemukset:

• vuonna 2019
• vuonna 2018
• vuonna 2017
• vuonna 2016

• vuonna 2015
• vuonna 2014
• vuonna 2013
• vuonna 2012

• vuonna 2011
• vuonna 2010
• vuonna 2009
• vuonna 2008