Wikipedia:Palauttajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia Rollbacker.svg
n · k · m

Palauttajat (engl. rollbackers) ovat käyttäjiä, joilla on käytettävissään palautustoiminto, jolla voidaan nopeasti kumota ilmiselvästi hyödyttömät muokkaukset, kuten vandalismi. Ylläpitäjien käytössä palautustoiminto on automaattisesti.

Katso myös täsmennyssivua → palauttaminen sanan eri merkityksistä.

Milloin on hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustoimintoa tulee käyttää vain:

 1. Ilmiselvän vandalismin kumoamiseen
 2. Haitallisten muokkausten, kuten pitkien, kieliopillisesti ala-arvoisten tekstien lisäyksien, lähdeviittein merkittyjen tietojen vääristelyn sekä tekijänoikeutta loukkaavien tai muiden selkeästi turhien muokkausten kumoamiseen
 3. Oman muokkauksen nopeaan kumoamiseen (esimerkiksi tilanteessa, jossa käyttäjä epähuomiossa on lisännyt varoituksen väärälle käyttäjälle).

Milloin ei ole hyväksyttyä käyttää palautustoimintoa[muokkaa wikitekstiä]

Palautustyökalun käyttäminen merkitsee muutoksen automaattisesti pieneksi, eikä sen automaattista yhteenvetoa pysty muuttamaan. Toimintoa tulee käyttää vain ilmiselvissä tilanteissa, ja mikäli on yhtään epäselvää, tulisiko toimintoa käyttää vai ei, tulee sen sijasta käyttää kumoamista ja lisätä tarkempi yhteenveto. Toiminnon väärinkäyttö voi johtaa oikeuden välittömään poistoon kenen tahansa ylläpitäjän toimesta. Ylläpitäjältä palautusoikeutta ei voida poistaa, vaan ylläpitäjän väärinkäyttäessä toimintoa tulee tehdä kommenttipyyntö tai ylläpitäjän oikeuksien poistoehdotus.

Palautusoikeuksien hakeminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun käyttäjä on Wikipediassa pitkähkön aikaa luotettavasti toiminut käyttäjä, voi hän erikseen pyytää palautusoikeutta. Prosessissa käyttäjä tekee pyynnön, joka arvioidaan, ja arvioinnin päätteeksi ylläpitäjä joko myöntää palautusoikeuden käyttöoikeuksien kautta tai hylkää ehdotuksen. Prosessissa ei äänestetä siitä, onko käyttäjä sopiva palauttajaksi vai ei, vaikkakin ylläpitäjä voi harkintansa mukaan huomioida myös muiden, pitkähkön aikaa Wikipediaa muokanneiden mielipiteitä. Ylläpitäjä voi myös tehdä keskustelun perusteella tehtävään suostuneesta käyttäjästä palauttajan ilman tämän tekemää hakemusta. Myönnetyistä palautusoikeuksista on suositeltavaa ilmoittaa tällä sivulla.

Yleisesti palauttajalta edellytetään osallistumista sellaiseen Wikipediaa edistävään toimintaan, jossa palautustoiminnosta on hyötyä, esimerkiksi vandalismin torjuntaan. Hakemus voidaan hyväksyä, mikäli hakijan muokkaushistoriasta näkyy, että käyttäjä erottaa hyväntahtoiset muokkaukset vandalismista.

Uusi palautusoikeushakemus tehdään lisäämällä hakemuksiin viimeiseksi koodi {{subst:Palauttaja|Käyttäjänimesi|Perustelut ja allekirjoitus}}.

Palautusoikeuksien poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Väärinkäytöstapausten lisäksi palautusoikeudet voidaan poistaa käyttäjiltä, jotka eivät ole muokanneet Wikipediaa vuoteen.

Hakemukset[muokkaa wikitekstiä]

Pahkiqaz (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 23. toukokuuta 2018 kello 18.40 (EEST)
 • Pyyntö: Helpoittaisi vandalismin torjunnassa ensiarvioimattomissa artkkeleisssa ja artikkeli-nimiavaruuden ulkopuolella.--Pahkiqaz (keskustelu) 23. toukokuuta 2018 kello 18.40 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty Myönnetään oikeudet. Äskettäisessä ylläpitäjä-äänestyksessä käyttäjää Pahkiqaz kannatti ylläpitäjäksi 19 käyttäjätunnusta, joten ilmiselvästi hän sopii palauttajaksi. --Pxos (keskustelu) 23. toukokuuta 2018 kello 19.16 (EEST) Kommentin kieliasua on parannettu jälkeenpäin. --Pxos (keskustelu) 13. heinäkuuta 2018 kello 13.31 (EEST)

Sullay (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 9. elokuuta 2018 kello 04.10 (EEST)
 • Pyyntö: Vuosi sitten seulonnan kanssa oli hieman ongelmia, mutta nyt asiat ovat muuttuneet. Olen tänä vuonna seulonut satoja odottavia muutoksia ilman, että kukaan olisi valittanut. Teen siis työni kunnolla. Kun seulon tuntikausia satoja odottavia muutoksia, tulee palauttajanoikeudet todella tarpeeseen. Teen ahkeraa työtä ja mitä tehokkaammin voin työtäni tehdä, sitä helpommaksi se tekee muidenkin seulojien ja ylläpitäjien työn. Erään ylläpitäjän vastustamisen takia en meinannut saada tämän vuoden tammikuussa seulojanoikeuksiani takaisin, sillä hän ei uskonut minun olevan tarpeeksi pätevä. Todistin pätevyyteni seulojana. Todistan sen myös palauttaja. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. elokuuta 2018 kello 04.10 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty. Käyttäjä on aktiivinen seuloja, eikä ongelmia seulonnassa ole pitkään aikaan ollut, joten en näe estettä oikeuksien myöntämiselle. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 9. elokuuta 2018 kello 08.47 (EEST)

jni (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 3. marraskuuta 2018 kello 21.27 (EET)
 • Pyyntö: Silloin tällöin kumoilen vandalismia joten tämä olisi hyödyllinen. Työkalun käyttökokemusta löytyy eri sisarprojektien ja kieliversioiden puolelta jonkin verran. jni (k) 3. marraskuuta 2018 kello 21.27 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty Pitkäaikainen ja luotettu käyttäjä joten ei estettä oikeuksien myöntämiselle. --MiPe (wikinät) 3. marraskuuta 2018 kello 21.33 (EET)

MAQuire (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 10. marraskuuta 2018 kello 13.11 (EET)
 • Pyyntö: Torjun melko aktiivisesti vandalismia. Seulojan työkalut minulla jo ovat, mutta välillä tulee tilanteita eteen (esim. arvioimattomat artikkelit), jolloin palautustyökalu helpottaisi toimintaa.--MAQuire (keskustelu) 10. marraskuuta 2018 kello 13.11 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Palautusoikeuksien hakija on estetty kaksi ja puoli kertaa tämän syksyn aikana (estoloki). Estoja ovat antaneet tai niiden asetuksia ovat muuttaneet kolme erillistä ylläpitäjää. Keskustelukäyttäytyminen ja artikkeleihin tehtyjen muokkausten seulominen ovat toki jossain määrin toisistaan erillisiä osa-alueita Wikipediassa. Tämä kuitenkin tänne tiedoksi. --Pxos (keskustelu) 10. marraskuuta 2018 kello 13.36 (EET)

Muiden kommentteihin en ole koskaan koskenut, jos tässä vihjataan, että alan palautustyökalulla poistamaan viestejä, jotka koskevat käyttäjääni.--MAQuire (keskustelu) 10. marraskuuta 2018 kello 14.11 (EET)

Yes check.svg Tehty Työkalulle on hyödyllistä käyttöä. --Lax (keskustelu) 10. marraskuuta 2018 kello 18.57 (EET)

Kallerna (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 9. huhtikuuta 2019 kello 11.29 (EEST)
 • Pyyntö: YP-oikeuksien poiston myötä vandalismin torjunta hankaloitunut. Poiston tarpeellisuudesta voi olla montaa mieltä. —kallerna (keskustelu) 9. huhtikuuta 2019 kello 11.29 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Yes check.svg Tehty --MiPe (wikinät) 9. huhtikuuta 2019 kello 12.10 (EEST)

Linkkerpar (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 22. huhtikuuta 2019 kello 17.17 (EEST)
 • Pyyntö: Helpottamaan vandalismin torjuntaa. --Linkkerpar 22. huhtikuuta 2019 kello 17.17 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 22. huhtikuuta 2019 kello 18.34 (EEST)

AB (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

Tämä ei ole hakemus, mutta kirjataan tänne muistiin, että käyttäjälle AB on tänään annettu palautusoikeudet. Minä ehdotin käyttäjän keskustelusivulla [1], käyttäjä ei vastustanut [2] ja Jni ruksasi palauttajaoikeuden. --Jmk (keskustelu) 9. toukokuuta 2019 kello 13.54 (EEST)

01miki10 (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjälle 01miki10 on tänään annettu palautusoikeudet. Minä ehdotin käyttäjän keskustelusivulla [3] ja käyttäjä suostui. --Jmk (keskustelu) 12. kesäkuuta 2019 kello 21.29 (EEST)

Quadriplegia (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

Annoin käyttäjälle Quadriplegia tänään palautusoikeudet keskustelun perusteella (per 1 & 2). –Ejs-80 14. syyskuuta 2019 kello 10.37 (EEST)Sentree (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 19. huhtikuuta 2020 kello 00.48 (EEST)
 • Pyyntö: Osallistun vandalismin torjuntaan niin kuin kerkiän. Palauttajan oikeuksista voisi olla minulle hyötyä.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 19. huhtikuuta 2020 kello 00.48 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Täällä käydyn keskustelun perusteella minua aikoinaan seulojaksi ehdottanut käyttäjä kannatti palauttajanoikeuksien antoa minulle. Alunperin ajattelin, etten ennen kesää hakisi oikeuksia, mutta olen kuullut juttua, että siitä on apua vandalismin torjunnassa, ja olen huomannut, että vandalismia esiintyy huomattavasti, joten käänsinkin kelkkani ja hain jo nyt oikeuksia.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 25. huhtikuuta 2020 kello 21.53 (EEST)

Oikeudet myönnetty. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 25. huhtikuuta 2020 kello 22.01 (EEST)

Käsitellyt[muokkaa wikitekstiä]

Aikaisempina vuosina tehdyt hakemukset:

• vuonna 2017
• vuonna 2016
• vuonna 2015

• vuonna 2014
• vuonna 2013
• vuonna 2012

• vuonna 2011
• vuonna 2010
• vuonna 2009

• vuonna 2008