Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Suojatut sivut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

n · k · m

Suojattuja sivuja pystyvät muokkaamaan vain ylläpito-oikeuksin varustetut käyttäjät. Sivu suojataan vain äärimmäisissä tapauksissa, koska Wikipedian periaatteisiin kuuluu vapaa muokattavuus.

Vain ylläpitäjä voi suojata sivun suojaa-toiminnolla. Sivuja voi myös suojata osittain.

Syitä suojaukseen

  • Sivu on hyvin näkyvä, ja sen vandalisointi olisi todennäköistä ja haitallista projektille.
  • Sivuun kohdistuu hetkellinen tai jatkuva suurempi huomio ja sitä vandalisoidaan toistuvasti.
  • Muokkaussota: Jos muokkaussota syttyy, sivu suojataan, kunnes osapuolet pääsevät sopuun tai eivät enää riitele keskustelusivulla.

Suojattava versio

  • Suojaaminen ei ota kantaa version paremmuuteen muihin versioihin verrattuna

Sivu suojataan yleisimmin muokkaussodan tai vandalisoinnin takia. Molemmat ovat kiellettyjä Wikipediassa. Suojaaminen ei ota kantaa kiistan osapuoliin eikä artikkelin versioihin, vaan on keino keskeyttää muokkaussota.

Miten toimia?

Paras tapa ratkaista asiat on keskusteleminen. Jos suojatussa sivussa on virhe, asiasta pitää mainita ensisijaisesti artikkelin keskustelusivulla eikä esimerkiksi sivun suojanneen ylläpitäjän tai muokkauksiin osallistuneiden keskustelusivulla. Kun keskustelet ja ehdotat muutoksia, älä ehdota siirtymistä toiseen versioon vaan kerro perustellen, mikä on väärin ja miten se pitää korjata. Kun asiasta on päästy sopuun, voi ylläpitäjää pyytää tekemään tarvittavat muutokset.

Miten ei pidä tehdä?

  • Älä valita ylläpitäjälle suojauksesta — artikkelin muutoksista pitää keskustella artikkelin keskustelusivulla, ei käyttäjien
  • Älä pyydä palautusta toiseen versioon — artikkeliahan muokataan keskustelun perusteella
  • Älä arvaile käyttäjien tarkoitusperiä — ylläpitäjän ei ole tarpeen tutkia, kuka kiistassa on oikeassa, vaan hän keskeyttää kiistan

Pysyvästi suojatut sivut

Pysyvästi suojatut sivut löytyvät toimintosivun avulla.

Väliaikaisesti suojatut sivut

Väliaikaisesti suojatut sivut löytyvät toimintosivun avulla tai luokasta suojatut sivut.

Suojaustyypit

Täysin suojatut sivut

Vain ylläpitäjät voivat muokata täysin suojattuja sivuja. Muut käyttäjät voivat ehdottaa muutoksia sivuun sivun keskustelusivulla, ja ylläpitäjät voivat toteuttaa muutokset, jos keskustelussa saavutetaan konsensus muutoksista.

Tämän suojaustyypin tunnistaa lukkokuvakkeesta, joka löytyy sivun yläreunasta tai keskustelusivun alusta.

Täysin suojatut sivut ovat usein myös ikuisesti suojattuja, mutta on mahdollista myös suojata sivu väliaikaisesti täysin.

Osittain suojatut sivut

Katso myös: Wikipedia:Osittainen suojaus

Osittainen suojaus tarkoittaa, että sivua ei voi muokata ilman käyttäjätunnusta. Muokkaus on estetty myös äskettäin rekisteröidyiltä käyttäjätunnuksilta. Rekisteröitymättömät käyttäjät voivat ehdottaa muutoksia artikkeliin sen keskustelusivulla.

Tämän suojaustyypin tunnistaa harmaasta lukkokuvakkeesta, joka löytyy sivun ylälaidasta.

Osittain+ suojatut sivut

Syksystä 2023 alkaen sivuja on voinut suojata myös niin, että suojaustaso osuu täyden suojauksen ja osittaissuojauksen välille. Jos sivu on suojattu tällä uudella tasolla, täytyy olla automaattiseulottu, jotta sivua voi muokata; Eli käytännössä tässäkin tasossa täytyy olla käyttäjätunnus, mutta sen lisäksi tämän käyttäjätunnuksen täytyy olla käytännössä hieman kokeneempi käyttäjä. Tämä suojaustaso otettiin käyttöön uutena suojaustasona käytäntökeskustelun myötä.

Luomiselta suojatut sivut

Jonkin tietyn niminen sivu voidaan suojata luomiselta niin, että sen voivat luoda ainoastaan rekisteröityneet käyttäjät, tai niin, että ainoastaan ylläpitäjät voivat luoda sen. Suojausta luomiselta käytetään, jos toistuvasti uudelleen luotu sivu joudutaan poistamaan jatkuvasti.

Jos haluat luoda sivun, joka on luomiselta suojattu, ja sinulla on sivulle järkevää sisältöä, ota yhteyttä ylläpitäjään.

Tämän suojaustyypin tunnistaa viestistä Tällä hetkellä tällä sivulla ei ole tekstiä. Voit etsiä sivun nimellä muilta sivuilta tai hakea aiheeseen liittyviä lokeja, mutta sinulla ei ole oikeutta luoda tätä sivua. Jos sinulla on oikeus luoda sivu suojauksesta huolimatta, saat viestin Varoitus: Tämä sivunimi on suojattu niin, että sivun luomiseen tarvitaan erityisiä oikeuksia.

Siirroilta suojatut sivut

Sivuja voidaan suojata myös siirroilta, jolloin artikkelia voidaan muokata vapaasti, mutta vain ylläpitäjät voivat siirtää sen. Siirroilta suojatut sivut löytyvät Siirroilta suojatut sivut -luokasta.

Jos haluat siirtää siirroilta suojatun sivun, kirjoita viesti keskustelusivulle.

Tämän suojaustyypin tunnistaa sivun alussa olevasta mallineesta, jossa on oliivin värinen lukkokuvake.

Vakautus

Katso myös: Wikipedia:Merkityt_versiot#Vakautustasot

Vakautus ei ole varsinainen suojaustyyppi. Vakautus tarkoittaa, että kaikki käyttäjät voivat muokata sivua, mutta muokkaukset eivät tule oletuksena näkyviin kirjautumattomille käyttäjille ennen kuin seuloja on hyväksynyt ne. Vakautusta voi käyttää myös yhdessä suojauksen kanssa. Sivun vakautusasetuksia voi muuttaa valitsemalla ensin suojaus ja sen alta tulevalta sivulta valitsemalla kohdan Tämä sivu on päivitetty vakaaseen versioon – sivun vakautusasetuksia on mahdollista muuttaa..

Wikimedia Foundation

Wikimedia Foundationin henkilökunta voi suojata Wikipedian sivuja. Yleensä nämä suojaukset liittyvät kunnian-, tekijänoikeuden- tai yksityisyyden loukkauksiin. Nämä suojaukset ohittavat yhteisön konsensuksen.

Jos haluat muokata Wikimedia Foundationin suojaamaa sivua, ota yhteyttä Wikimedia Foundationiin.

Ohje ylläpitäjille

Kun sivu suojataan toistaiseksi tai pitkäksi aikaa, sivun ylälaitaan on lisättävä koodi {{suojattu}}. Pelkkä suojattu-mallineen lisääminen sivulle ei kuitenkaan suojaa sivua muutoksilta. Suojattu-malline luokittelee sivun oikeaan Luokka:Suojatut sivut seurantaluokan alaluokkaan. Sivun ylälaidassa näkyvä lukkokuvake ei tule tästä mallineesta vaan erillisestä pienoisohjelmasta.