Wikipedia:Vältä henkilökohtaisuuksia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keskustelussa esitettyjen kommenttien ei pitäisi olla henkilöityjä vaan niiden tulisi kohdistua sisältöön ja tekoihin käyttäjien sijaan. Silloinkin kun artikkelien sisällöstä on erimielisyyttä, kommentit voi muotoilla siten, että niissä ei viitata henkilöön, esimerkiksi ”Artikkeliin lisätty kappale [vertailu] näyttää uudelta tutkimukselta”. Versioiden välisen vertailun esittäminen vähentää väärinkäsityksen mahdollisuutta.

Kohdatessasi hyökkäävän sävyisiä kommentteja Wikipedian yleisillä keskustelusivuilla, pyri vastaamaan vain kommentin asiasisältöön. Aina kuin mahdollista, pyri löytämään kompromissi itse asiasta, äläkä ryhdy keskustelemaan toisten käyttäjien käytöksestä. Yleensä kannattaa välttää toisen muokkaajaan syyttämistä käytäntöjen rikkomisesta. Yksittäisten käyttäjien toiminnan arvostelu ei kuulu artikkelien keskustelusivuille tai esimerkiksi kahvihuoneeseen, koska se yleensä vain pahentaa tilannetta. Kun käyttäjän toimintaa on tarpeellista arvostella, se tulee tehdä oikealla foorumilla (esimerkiksi käyttäjän keskustelusivu tai kommenttipyyntö).

Toisen käyttäjän solvaaminen tai vähättely on aina käytäntöjen hengen vastaista riippumatta siitä kuinka se on tehty. Muista, että myös perusteettomat henkilökohtainen hyökkäys -syytökset ovat henkilökohtaisia hyökkäyksiä. Jos katsot, että olet joutunut henkilökohtaisen hyökkäyksen kohteeksi, on tärkeää, ettet itse vastaa vihamielisellä tai kärkevällä tavalla. Jos katsot välttämättömäksi reagoida kokemaasi hyökkäykseen, jätä asiasta ystävällinen huomautus käyttäjän keskustelusivulle.