Ohje:Muutoslinkit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Jos esität väitteitä kommenttipyynnön tai välityspyynnön kaltaisissa yhteyksissä, on välttämätöntä todistaa ne muutoslinkeillä. Muutos- eli diff-linkit ovat yksittäiseen muokkaukseen osoittavia pysyviä linkkejä. Ilman niitä toiset käyttäjät eivät välttämättä tiedä mihin viittaat. Jos vain esität väitteen, jonka mukaan ”käyttäjä X on esittänyt lukuisia henkilökohtaisia hyökkäyksiä keskustelusivuilla” tai ”käyttäjä Y käy muokkaussotaa artikkelissa Tarja Halonen”, sinulle saatetaan sanoa: ”Esitä muutoslinkit, tai muuten asiaa ei katsota tapahtuneeksi.”

Muutoslinkin voit tehdä näin:

  1. Etsi ensin sivu, joka sisältää muokkauksen, johon haluat viitata.
  2. Napsauta tämän jälkeen painiketta ”historia”.
  3. Etsi sitten muokkaus muutoshistoriasta (kohtaa edell. napsauttamalla pystyt lukemaan tehdyn muokkauksen).
  4. Paina hiiren oikeaa painiketta ”edell.”-napin kohdalla ja valitse ”Copy link location” (tai ”Kopioi linkin sijainti”; tämä riippuu selaimestasi). Haluamasi muutoslinkki löytyy nyt leikepöydältäsi.
  5. Lisää se tekstiisi haluamaasi kohtaan. Sisällytä linkki kokonaan merkintä http:// mukaan lukien. Laita sen ympärille yksittäiset hakasulkeet eli merkit [ ja ].

Tämä menettely tuottaa numerolla varustetun muutoslinkin: [1]. Jos lisäät välilyönnin ja jotain tekstiä URL:n ja jälkimmäisen hakasulkeen väliin, muutoslinkki näyttää tekstin tällä tavoin diff-linkin nimenä. Nähdäksesi eron tällä sivulla voit tarkastella muokkausruutua.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]