Wikipedia:Seulojat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seulojat on suomenkielisessä Wikipediassa joulukuun 2011 alusta käyttöön otetun Merkityt versiot (FlaggedRevisions) -arviointitekniikan myötä tullut uusi käyttäjäryhmä. Seulonnan tarkoitus on helpottaa vandalismin torjuntaa Wikipediassa ja olla avuksi artikkeleihin tehtyjen muutosten seurannassa.

Mitä on seulonta eli versioiden arviointi?[muokkaa wikitekstiä]

n · k · m


Seulonta tarkoittaa artikkelien tiettyjen versioiden arviointia ja versioiden merkitsemistä katsotuiksi (engl. checked).

Seulomisen tarkoitus on torjua häiriköintiä: silmäilty-arviointitason [Huom 1] antamisella seuloja ilmoittaa, että on katsonut tietyn artikkeliversion läpi ja todennut, etteivät artikkeliin tehdyt muutokset sisällä "pahantahtoista vääristelyä" eli vandalismia tai muuta ilmiselvästi Wikipedian käytäntöjen vastaista epäasiallista sisältöä. Toisin sanoen seuloja pyrkii siihen, että artikkelin uusin versio on sellainen, jonka voi näyttää tietosanakirjan lukijoille.

Seulonta on kuitenkin nopeaa ja pintapuolista, eikä seulojan tarvitse olla arvioitavan artikkelin käsittelemän aiheen asiantuntija tai edes perehtynyt siihen millään tavalla. Seulojan artikkelille antama arvio ei siis takaa, että artikkeli on virheetön.

Mikä on seuloja?[muokkaa wikitekstiä]

Seuloja (engl. editor) on käyttäjä, joka voi arvioida muiden käyttäjien tekemiä muokkauksia ja merkitä artikkeleiden versioita katsotuiksi.
Hän voi hyväksyä artikkeliin tehdyt arviointia odottavat muutokset tai hylätä ne, jos ne ovat Wikipedian käytäntöjen mukaan haitallisia tai poistettavia.

Seulojien yleiset edellytykset ovat:

 1. heidän tulee olla kokeneita ja aktiivisia Wikipedian käyttäjiä, joilla on kohtuullisen pitkä ja laaja muokkaushistoria;
 2. heidän täytyy osata erottaa vandalismi hyväntahtoisista muokkauksista ja samalla ymmärtää, mikä ei ole vandalismia;
 3. heidän täytyy tuntea Wikipedian tärkeimmät sisältöä koskevat käytännöt, joita ovat:
  Neutraali näkökulma ; ● Ei uutta tutkimusta ; ● Tarkistettavuus ; ● Mitä Wikipedia ei ole ; ● Artikkelit elävistä henkilöistä ;
  Tekijänoikeudet Wikipediassa ; ● Kunnianloukkaus Wikipediassa
 4. he ovat tutustuneet ohjeeseen sivujen arvioinnista
 5. heillä on riittävä suomen kielen taito arvioitavan materiaalin ymmärtämiseen.

Seulojien oikeudet myöntää ylläpitäjä oman harkintansa mukaan luotettaville käyttäjille. Ylläpitäjä voi myös poistaa käyttäjältä seulontaoikeudet, mikäli niitä käytetään väärin tai suojellakseen Wikipediaa mahdolliselta väärinkäytöltä. Seulojaoikeudet voidaan poistaa myös käyttäjän omasta pyynnöstä, yhteisön pyynnöstä kommenttipyynnön kautta tai välityslautakunnan päätöksellä.

Tällä hetkellä suomenkielisessä Wikipediassa on 914 seulojaa. Luettelo seulojista on täällä.

Miten pääsee seulojaksi?[muokkaa wikitekstiä]

 • Jos täytät itse yllä luetellut edellytykset ja olet tutustunut sivujen arviointiohjeeseen, voit pyytää seulojan oikeuksia itsellesi.
 • Mikäli joku toinen käyttäjä on mielestäsi sopiva seulojaksi, niin voit ehdottaa häntä sen jälkeen, kun olet kysynyt ensin käyttäjältä luvan. (Seulojan työkalut muuttavat käyttöliittymää hieman ja tuovat käyttäjälle vastuuta, joten tällaiseen on kysyttävä ensin suostumus toiselta. On käyttäjiä, jotka eivät ole halunneet seulojiksi eivätkä ole pitäneet siitä, että heille on annettu seulojan oikeudet.)
Pyynnön voi tehdä erityisellä sivulla, johon pääsee → tästä linkistä.

Pyydettäessä seulojan oikeuksia itselle tai toiselle on otettava huomioon, että seulojan oikeuksien hallinta vaatii luottamusta. Jos oikeuksia käyttää väärin, ylläpitäjä voi poistaa ne koska tahansa. Seuloja voi vaikuttaa paljonkin artikkelin kehittymiseen hyväksymällä tai hylkäämällä useiden käyttäjien vaivalla tekemät muokkaukset muutamassa sekunnissa.

Miten seulojan oikeuksista pääsee eroon?[muokkaa wikitekstiä]

Jos haluaa eroon seulojanoikeuksista, voi pyytää seulojan oikeuksien poistoa joltakulta ylläpitäjistä. Käytännössä muutoksessa käyttäjältä poistetaan seulojan käyttöoikeus ja lisätään automaattiseulotun käyttäjän käyttöoikeus. Tällöin käyttäjän omat muokkaukset tulevat yhä automaattisesti arvioiduiksi, mutta hän ei pysty ensiarvioimaan artikkeleita eikä seulomaan toisten käyttäjien muokkauksia.

Mikä on automaattiseulottu käyttäjä?[muokkaa wikitekstiä]

Automaattiseulottu käyttäjä [Huom 2] on käyttäjä, jonka tekemät omat muokkaukset valmiiksi arvioituihin sivuihin järjestelmä merkitsee automaattisesti katsotuiksi. He eivät voi arvioida muiden käyttäjien tekemiä muokkauksia. Tarkoituksena on vähentää seulojien työtä siten, että automaattiseulottujen käyttäjien muokkauksia ei tarvitse erikseen arvioida vaan luotetaan siihen, etteivät he lisää artikkeleihin ilkivaltaisesti vääriä tietoja. Yleensä ylläpitäjät lisäävät käyttäjiä automaattiseulotuiksi omasta aloitteestaan, mutta statusta voi myös pyytää toiselle käyttäjälle.

Huomautukset[muokkaa wikitekstiä]

 1. (englanniksi aiemmin sighted ~ havaittu, sittemmin spot checked ~ pistokokeella tutkittu)
 2. (entinen automaattiseuloja, engl. autoreview)