Wikipedia:Seulojat/Pyynnöt

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyydä oikeuksia napsauttamalla tästä
ja kirjoita pyyntöön riittävin perusteluin, mitä oikeuksia käyttäjälle haetaan.

Seulojaoikeuksien pyynnöt 2018[muokkaa wikitekstiä]

Sullay (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta) (nro 1/2018)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 1. tammikuuta 2018 kello 10.51 (EET)
 • Pyyntö: Hyvää uutta vuotta! Sain syksyllä väliaikaiset seulojanoikeudet, 28. joulukuuta asti, jolloin ylläpidon tarkoituksena oli ilmeisesti katsoa pystynkö seulomaan pätevästi, sillä asiassa oli hieman ilmennyt erimielisyyksiä aikaisemmin. Sain seuloa vain 20 odottavaa muutosta päivässä. Uskon tehneeni hyvää työtä, jota haluaisin tehdä myös jatkossakin. Täten pyydän pysyviä seulojanoikeuksia itselleni. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 1. tammikuuta 2018 kello 10.51 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Asiaan liittyy muun muassa näitä keskusteluja: keskustelu Sullayn keskustelusivulla: nro 1, nro 2, nro 3; keskustelu Jmk:n keskustelusivulla osiossa "Väliaikainen seulojuus?". Lisäksi tällä pyyntö-sivulla on aiempi keskustelu. --Pxos (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 11.05 (EET)

Kannatan oikeuksien palautusta. Ainut "virhe", jonka Sullay teki, oli, että hyväksyi muokkauksia, jotka joku toinen seuloja oli aiemmin selvittänyt roskaksi. Esimerkiksi tänä vuonna on aikamoinen määrä muokkauksia hyväksytty, joiden selvittämiseen on seulojalla ollut joko Erik Toivasen tiedot tai sitten on hyväksynyt ihan vain fiiliksellä. Käyt vain katsomassa sivuhistorian ja jos ei ole muilta seulojilta kumoamisia, niin hyväksyt muokkauksen. Noin toimiessa on minimaalinen mahdollisuus, että joku valittaa (ellei joku tarkkaile toimiasi).--MAQuire (keskustelu) 6. tammikuuta 2018 kello 23.19 (EET)

Hetkinen nyt. Siis seulonnassahan tarkastellaan lähinnä jokaista yksittäistä muokkausta erikseen. Ei siinä auta juuri katsoa aiempia hyväksymisiä tai sivuhistoriaa. Jos sivuun on tehty kymmenen hyödyllistä muokkausta vuosien varrella, niin eihän se tarkoita sitä, että yhdennentoista muokkauksen laadun voisi arvata (eikä arvioida). Lisäksi mielestäni toiminnan perusteena ei pitäisi olla valittamisen minimointi eli se, että toimii niin, että kukaan ei tarkkaile eikä valita, vaan se, että seuloja on itsenäinen luotettava toimija, jonka ratkaisut ovat pääsääntöisesti oikeita. En ota kantaa Sullayn toimintaan seulojana, kun en ole viime aikoina tarkkaillut enkä valittanut, mutta siitä huolimatta toivoisin, että seulojat olisivat itsenäisiä ja luotettavia toimijoita. Jos Sullay on sellainen, tulkoon hänestä pysyvä seuloja. Jos hän ei ole sellainen, olkoon seulomatta. --Pxos (keskustelu) 7. tammikuuta 2018 kello 14.36 (EET)
Itse ainakin katson hyvin usein aikaisemmat hylkäykset. Olenko sitten ainoa, joka antaa muille seulojille arvostusta ja painoarvoa heidän mielipiteelleen/tiedolleen.--MAQuire (keskustelu) 8. tammikuuta 2018 kello 15.13 (EET)
Hetkinen nyt. Ei seulojan tarvitse olla mikään tietoviisas, joka pitkällisesti selvittelee lisätyn tiedon oikeellisuutta, vaan seulonnan tarkoitus on karsia pois rutiinivandalismi ja ilmeisin höpöhöpö. Sivuhistorialla tarkoittanet seulottavan käyttäjän muokkaushistoriaa? Minusta Sullay on kykenevä toimimaan seulojana. jni (k) 7. tammikuuta 2018 kello 14.53 (EET)
Vanhassa arviointiohjeessa, joka korvattiin paremmalla, oli hetken verran osio nimeltään seulonnan sudenkuopat. Seulonnassa voi tehdä kahdenlaisia virheitä: joko päästää läpi liikaa tai sitten liian vähän. Paljon täällä kiinnitetään huomiota siihen, että huono seuloja on sellainen, joka ei kitke rikkaruohoja kasvimaalta. Aika vähän kiinnitetään huomiota seulojaan, joka kitkee kaikki taimet niin, että tuloksena on paljakka. Osa aiemmista ongelmista liittyi siihen, että Sullay toimi "etupäivystäjänä" ja teki suurimman osan odottavien muutosten arvioinneista yksinään. Kolmen kuukauden koeaikana hänelle oli pantu rajoitus, jolloin lukuisat muut seulojat ovat voineet tehdä arvioinnit. Jos rajoitus poistuu ja käyttäjä saa taas tehdä 100–200 arviointia päivässä, niin todennäköisyys virheisiin lukumäärällisesti nousee, jos laadulliset asiat ovat yhtä hukassa kuin silloin kun oikeudet poistettiin. Yksittäinen ahkera seuloja voi toiminnallaan vaikuttaa paljonkin siihen, millaiseksi artikkelien sisältö ei ainakaan kehity. --Pxos (keskustelu) 7. tammikuuta 2018 kello 15.12 (EET)
Sellainen toiminto olisi hydyllinen, joka vaatisi kunkin arvioinnin kohdalla kahden seulojan mielipiteen puoleen tai toiseen (tai kolmen). Se ei varmaankaan pidentäisi seulontajonoa, sillä se rohkaisisi jokaista seulojaa arvioimaan myös sellaiset muutokset, joista hän on vain 90-prosenttisen varma. Joukkoäly varmistaisi, että seulonnan tulos paranisi nykyisestä yhden seulojan diktatuurista. --Savir (keskustelu) 7. tammikuuta 2018 kello 15.18 (EET)
Itse asiassa tuo on ajatus, johon sopii hyvin "reductio ad absurdum" -päättely. Jos on olemassa käyttäjä, joka tiedetään epävarmaksi seulojaksi, niin silloinpa kannattaisi antaa hänelle vain eräänlainen "apulaisseulojan" titteli, missä jokainen hänen tekemänsä arviointi olisi sellainen, että tullakseen voimaan tarvittaisiin varsinaisen seulojan vahvistus. Luotaisiin kaksi käyttäjäryhmää: itsenäiset seulojat (seulojadiktaattorit), jotka päättäisivät asiat yksin, ja sitten nuo "apulaisseriffit", joiden ratkaisu olisi ehdollinen. Kun tällainen järjestelmä olisi käytössä, voitaisiin sitten miettiä, mitä järkeä on valita epäluotettavia käyttäjiä apulaisseulojiksi, kun kerran olisi paljon parempi valita suoraan vain luotettavia seulojia, joiden arviointeihin voisi luottaa. Päättelyketjun tuloksena voisi olla se, että epäluotettavia (tai eufemismia käyttääkseni epävarmoja) käyttäjiä ei nostettaisi seulojiksi eikä apulaisseulojiksi, vaan valittaisiin vain kunnollisia seulojia. --Pxos (keskustelu) 7. tammikuuta 2018 kello 15.27 (EET)
Joukkoälyyn perustuva arviointi tunnetusti kestää huonojenkin arvioijien mukana olon jopa tasaveroisina parempien arvioijien kanssa, etenkin jos heidän arviointinsa ovat oikeita edes vähän useammin kuin joka toinen kerta. Sattumanvaraiset arviot usein kumoavat toisensa. Tietenkään tahallaan vääriä arvioita tekeviä ei pidä ottaa minkäänlaisiksi seulojiksi. Erityisen luotettaville seulojille voi lisätä erityisen "varma hyväksyntä/hylkäys" -painikkeen siltä varalta että arvio on itsestään selvä. --Savir (keskustelu) 7. tammikuuta 2018 kello 15.50 (EET)
Kehityskeskustelua seulojantoimesta voisi jatkaa joukkohälyssä paremmin. --Pxos (keskustelu) 7. tammikuuta 2018 kello 15.53 (EET)
Nykyisessä tilanteessa minä en kannata Sullaylle seulojan oikeuksia, vain korkeintaan voimakkaasti rajoitettuja sellaisia. Seulonnan tarkoitus pitäisi olla artikkelien laadunvalvonta eikä seulontajonon lyhentäminen. --Savir (keskustelu) 7. tammikuuta 2018 kello 15.52 (EET)

Kaikki seulojat ja eivät pelkästään seulojat, vaan ylläpitäjät tekevät virheitä, joten en ymmärrä lainkaan miksi minun kohdallani aletaan miettiä tulenko seulojana tekemään virheitä vai en. Täällähän ylläpitokin käyttäytyy miten sattuu, antaen toisilleen estoja ja poistaen niitä satunnaisesti ja rikkoen yhteisiä käytäntöjä tietäen olevansa auktoriteetti, jota kukaan ei tule koskaan kyseenalaistamaan. On väärin, että yli 800 seulojan kanssa mahdollisista virheistä ei olla tehty näin suurta numeroa, mutta kun kyseessä on yksi seuloja, yhtäkkiä aletaankin miettiä tarkkaan mahdollisia virheitä, jota seuloja voi tehdä. Voin sanoa olevani hyvin pettynyt suomenkieliseen Wikipediaan. Tiesin, että täällä ihmiset toimivat suurimmilta osin mielivaltaisesti, mutta en tiennyt että asia tosiaan menisi näinkin pitkälle. Taidan lähteä läksimään täältä pois, jos minua aletaan kohdella seulojana eri tavalla kuin muita. Lupaan hyväksyä ja hylätä vain ne muokkaukset, joiden kanssa tiedän olevani sataprosenttisesti oikeassa. Kuka tahansa ylläpitäjä voi aina mielivaltaisesti poistaa seulojanoikeuteni pois, jos on henkilökohtaisesti sitä mieltä että tein virheen hyväksyessäni tai hylätessäni tietyn muokkauksen. Mutta mikä on käytäntömme siihen liittyen, että kannattaako muokkaus X hyväksyä vai hylätä? Ai niin, sitähän ei ole. Niin kuin ei ole paljon muistakaan tärkeistä asioista käytäntöjä. Ylläpitäjät siis toimivat tämänkin asian kanssa sen perusteella kuinka he itse henkilökohtaisesti asian näkevät eivätkä seuraten mitään selviä käytäntöjä asiaan liittyen. Kuinka voi yksi internet-projekti olla näin huonosti organisoitua? En voi ymmärtää. Väkisinkin tulee mieleen lapsuuden ajat Habbo-hotellissa, jossa huoneessa auktoriteetin saaneet henkilöt kinastelivat siitä mikä on oikein ja mikä väärin ja potkivat toisiaan kilpaa. Tämä on naurettavaa. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 8. tammikuuta 2018 kello 03.28 (EET)

Korjaan virheellisiä numeroarvosteluja. Minä olen puuttunut muiden seulojien puuhiin vuosien varrella ja olen ottanut muutamilta oikeudet pois syistä, jotka olen kirjoittanut kommentiksi lokiin. On myös vähintään toinen ylläpitäjä, joka on ottanut oikeuksia pois syistä, jotka hän itse tietää parhaiten, koska lokissa ei lue yleensä mitään. Seulojien toimintaa siis valvotaan jonkin verran ja jos nyt ei ihan oikeuksia oteta pois, he saavat erilaisia huomautuksia muilta käyttäjiltä, joihin he sitten vastaavat jotain tai jättävät vastaamatta jotain tai mitään. Tässä hakemuksessa kuitenkin väkisinkin huomion kohteena on oikeuksia pyytävä eikä suinkaan yli 800 lihavoitua seulojaa tai 38 tarpeettomasti paksummalla fontilla korostettua ylläpitäjää. Voi olla, että koko yhteisö on mielipuolisen kelvoton, mutta tarkastelussa ei olekaan tässä koko Wikipedian muokkaajayhteisö ja sen aikaansaamat mielivaltaiset käytännöt, joista ei näy olevan mihinkään, vaan yhteisön yksittäinen jäsen, joka vielä uhkaa lähteä kävelemään, jos ei saa tekemäänsä pyyntöä läpi. --Pxos (keskustelu) 8. tammikuuta 2018 kello 11.18 (EET)
Yritin kirjoittaa pitkää vastausta useita minuutteja, mutta en enää jaksa. Olen käyttänyt seulomiseen aikaa tuntikausia ja lukenut seulontaa kaivanneita artikkeleita jopa kymmenen minuuttia vain, koska olen halunnut kontribuoida Wikipediaan. Olen tehnyt virheitä, sillä olin tässä vaiheessa vielä uusi seuloja enkä oikein aina tiennyt minkä seulonnan olisi voinut jättää hyväksymättä. Yritin etsiä apua asiaan liittyvistä käytännöistä ja ohjeista, mutta niitä ei ollut. Joku ylläpitäjä valitti minulle, että muokkauksen X kaltaisia odottavia muutoksia ei pitäisi hyväksyä. Toinen ylläpitäjä taas sanoi, että se olisi pitänyt hyväksyä. En tiennyt kumpi oli oikeassa ja kumpaa uskoa, sillä kuten sanoin, minkäänlaisia käytäntöjä tai ohjeita asiaan liittyen ei suomenkielisessä Wikipediassa tosiaankaan ole. Kirjoitin pelkästään viime vuonna satoja artikkeleita Wikipediaan, joista useampi päätyi lupaavaksi artikkeliksi. Olen käyttänyt tuntikausia aikaa seulomiseen vain kontribuoidakseni Wikipediaan. Kun yhtäkkiä kukaan ei huomioi minun 5 000 hyvää seulontaa vaan päättää poistaa seulojanoikeuteni kokonaan muutaman virheen takia ja kun auktoriteetti on vieläpä vastahakoinen antamaan oikeuteni takaisin vaikka LUPAAN seulovani jatkossa vain muokkauksia, joissa tiedän tasan tarkkaan tekeväni oikein, tuntuu siltä kuin koko yhteisö olisi ottanut tuntikausien työni, rypistänyt sen ja pyyhkinyt paikan, johon Aurinko ei paista. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 8. tammikuuta 2018 kello 12.10 (EET)
Tästä keskustelusta saisi aikaan kuusikenttä-analyysin seuraavasti: A) Wikipedia on yhtä aikaa kaksi rinnakkaista asiaa: 1) tietosanakirja, jota muokkaajat tekevät lukijoille, jotka voivat muokata ja 2) muokkaajien muodostama yhteisö. B) Erikseen tarkasteltuna voidaan miettiä 1) laajasti Wikipediaa kokonaisuutena joko ensyklopediana tai sitten sen infrastruktuuria (käytäntöjä, meininkiä ja keskustelun maininkeja) taikka 2) suppeasti yksittäisten artikkelien laatua tai yksittäisten muokkaajien ansioita. Asiaan liittyy vielä Wikipediasta riippumaton C-kenttä, jossa voitaneen asettaa vastakkain määrä ja laatu eli miettiä sitä, mitataanko jonkin entiteetin tuotoksia lukumäärällisesti (kana, joka munii kolme munaa päivässä) vai laadullisesti (kana, joka munii kerran vuodessa täyttä kultaa olevan munan). Koska olen saanut argumentaatioviritykseni jo solmuun, niin yritän tässä sanoa sitä, että keskustelussa ja hakemuksessa näkyy olevan kovin yksipuolinen painotus: hakija on tehnyt paljon työtä ja hän haluaa kovasti seuloa, koska hän rakastaa seulomista. Se on hieno juttu, mutta jos fokus on pelkästään yksittäisen käyttäjän mielihaluissa, niin asian tarkastelusta puuttuu laajemmat näkökulmat: miten yksittäisen käyttäjän toiminta vaikuttaa ensyklopediaan ja sen muokkaajayhteisön jäseniin, joita ovat – seulonnan laadun vuoksi tässä asiassa – nimenomaisesti heikommassa asemassa olevat eli IP-osoitteesta muokkaavat tai melkoisen uudet tunnukset. Siksi päätöstä ei minun mielestäni voi tehdä vain hakijan esittämillä perusteilla, joiden pääpaino vaikuttaa olevan siinä, miksi hänen pitää nyt päästä seulomaan. Tästä huolimatta päätös voidaan kuitenkin tehdä vain hakijan esittämillä perusteilla. --Pxos (keskustelu) 8. tammikuuta 2018 kello 15.08 (EET)
Ole kiltti ja älä laita sanoja suuhuni. Olen sanonut nyt tästä jo toista vuotta. Sanoin vain, että on epäreilua että miltei 900 seulojan kanssa ei vatvota ja mietitä näin paljon seulojanoikeuksia kuin minun kanssani. Minua kohdellaan eriarvoisesti, ja se on väärin. Tämä ei ole demokraattinen tietosanakirja, ja olen siihen hyvin pettynyt. On niin epäreilua, että satunnaisilla ylläpitäjillä on yksin näin paljon valtaa. HE päättävät kuka saa oikeudet ja kuka ei, minkäänlaista äänestystä ei asiasta edes pidetä. Ei ole väliä vaikka suurin osa seulojista pitäisi oikeuksien palauttamista loogisena, ylläpitäjän sana on aina laki. Kuvottavaa. Olen ansainnut oikeuteni. Miksi pompottelette minua näin? Kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen. "Katsotaan oikeuksien palauttamista kun tilanne on rauhoittunut," tilanne rauhoittui, sain oikeudet tuntien vatkaamisen jälkeen. "Laitetaan kolmen kuukauden kokeiluajalle seulojaksi ja jos ei ongelmia synny, katsotaan pysyvien oikeuksien palauttamista," olen taas täällä vatkaamassa. Olen huomannut kuinka täällä eräillä käyttäjillä on enemmän tai vähemmän natsistisia näkemyksiä, mistä minä voin tietää vaikka joku kansallissosialistinen ylläpitäjä ei haluaisi antaa minulle oikeuksiani juurieni takia? En voikaan tietää. En voi ikinä tietää mistä eriarvoinen kohteluni johtuu. Yli 800 seulojaa ja 38 ylläpitäjää saa virheitä tehdä ja toittoilla miten sattuu eikä ketään kiinnosta, mutta jos Sullay on puoli vuotta sitten tehnyt virheen jos toisenkin ja vaikka oppinut virheistänsä ja seuloo nyt sujuvasti, otetaanpas esille kuukausia vanhoja virheitä joita tämä käyttäjä on tehnyt. Pettymykselleni ei ole sanoja. Vaadin oikeutta. Vaadin tasa-arvoa! –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 8. tammikuuta 2018 kello 15.54 (EET)
En ole vielä koskaan jaksanut sanoa tätä suoraan, mutta minä en pane sanoja suuhusi vaan tulkitsen kirjoittamaasi tekstiä ja sen sisältämiä ajatuksia, kuten yleensä kaikki lukijat tekevät, ja kirjoitan sitten vastaukseksi sen käsityksen asioista, jonka saan, kun olen lukenut mitä olet kirjoittanut. Jos jokainen väite torjutaan niin, että Pxos panee sanat suuhun, niin silloin keskustelusta ei tule mitään. Mennään kuitenkin menettelytapakysymyksiin. Normaalitapauksissa, joita on vaikkapa tuo 800, yksittäinen ylläpitäjä ratkaisee asian, ja homma toimii kuin valtion rautatiet ennen vanhaan. Erikoistapauksissa asiaa pohtii useampi ylläpitäjä (2–3 yleensä) ja keskusteluun osallistuvat myös muut käyttäjät. Silloinkin varsinaisen päätöksen tekee yleensä yksittäinen ylläpitäjä, mutta hänellä on silloin jonkinlainen konsensus tai muu sensus, johon hän voi nojautua. Ylläpitäjät kuitenkin käyttävät yhteisöltä lainattua päätösvaltaa, ja kaikki päätökset tekee lopulta yhteisö. Voi hyvinkin olla, että tämä on niin komplisoitu tapaus, että pitäisi poikkeuksellisesti järjestää oikein äänestys käyttöoikeuksien myöntämisestä samaan tapaan kuin ylläpitäjien kohdalla. Silloin ainakin tulos olisi yhteisön tahdon mukainen. Ehdotankin, että tässä järjestettäisiin äänestys, mutta ei annettaisi sen muodostua ennakkotapaukseksi vaan pikemminkin poikkeustapaukseksi. Joku voisi keksiä sopivan projektisivun. Se voisi olla erillinen äänestyssivu tai oma osio Sekalaista-kahvihuoneessa. Pitäisi olla sellainen paikka, jossa voisi yhtäaikaa keskustella äänestyksen toteuttamistavasta ja käydä itse äänestys määräajassa. --Pxos (keskustelu) 8. tammikuuta 2018 kello 16.31 (EET)
Saisin siis taas eriarvoista kohtelua, mutta niinhän minä aina saan. Olen luvannut seulota vain ne muokkaukset, joissa tiedän sataprosenttisesti tekeväni oikein, ja olen korottanut juuri sitä ettei KUKAAN minulle kokeiluaikani aikana valittanut virheistä, sillä en yksinkertaisesti tehnyt yhtäkään. Tämän lisäksi pysyin minulle annetusta ehdosta, että sain seuloa korkeintaan 20 odottavaa muutosta päivässä. Eikö tämä merkitse kenellekään mitään? Miksi jokaisesta asiasta täytyy tehdä aivan järkyttävä oikeudenkäynti, kun minä olen kyseessä? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. tammikuuta 2018 kello 13.30 (EET)
No ei ole pakko. Avasin äänestyksen, vaikka sitä ei kukaan kannattanut. Nyt kukaan ei sielläkään keskustele edes sen järkevyydestä. Jos äänestys katsotaan vääräksi keinoksi ratkaista tämä asia, niin kyllä sen voi poistaa kuviosta tarvittaessa. Sitten ollaan taas täällä juttelemassa. Onkin jo paljon luettavaa tänne kertynyt, mutta mikään tekstistä ei tunnu johtavan asian ratkaisemiseen. Pahimmillaan tai parhaimmillaan tämä johtaa siihen, että joku 38:sta virheitä tekevästä toittoilijasta kyllästyy, panee tähän mallineen {{Tehty}} tai {{Ei tehty}} ja homma on selvä. Sitten saadaan yksi iloinen käyttäjä ja lukuisia hermostuneita käyttäjiä taikka yksi vihainen käyttäjä ja lukuisia hermostuneita käyttäjiä. --Pxos (keskustelu) 9. tammikuuta 2018 kello 13.41 (EET)
Kiitos kumminkin kun autat asiassa minua, Pxos. Pelkään vain pahoin että tietyt käyttäjät ymmärtävät agendani täällä väärin ja luulevat minun seulovan vain oman huvini vuoksi tai että en ymmärrä seulojien ohjeita vieläkään, kuten Buschstasful alla olettaa. On vain hyvin surullista kun joudun yhdestä kuukausia sitten tehneestä virheestä kärsimään näin paljon. En kohta jaksa enää. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. tammikuuta 2018 kello 14.04 (EET)
Olen sitä mieltä, että äänestys on ihan hyvä asia. Yhteisö päättäköön kohtaloni. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. tammikuuta 2018 kello 14.05 (EET)

Koeajan aikana Sullay on ilmeisesti noudattanut käytäntöjä ja toiminut kuten toivottiin, koska juuri kukaan ei ole hänelle virheistä tänä aikana erikseen huomauttaunut. Olen vain muokkaaja mutta kannattaisin oikeuksien palauttamista pelkästään siksi, että käyttäjälle on ne annettu ehdollisina eikä hän ole tuona aikana ilmeisesti rikkonut asetettuja reunaehtoja tai tehnyt kohtuuttomasti virheitä. Toisaalta pidän erittäin ongelmallisena tässä keskustelussa esitettyjä kommentteja: Sullay valittaa edelleen siitä, etteivät käytännöt ole tarpeeksi selkeitä siitä, mitä muokkauksia pitää hylätä ja mitä taas sallia, mikä ei ainakaan anna sellaista kuvaa, että käyttäjä olisi edelleenkään ymmärtänyt, mistä oikeuksien poistamisessa oli alun perinkään kysymys. Tästä syystä en kannata oikeuksien palauttamista.--Buchstaful (keskustelu) 8. tammikuuta 2018 kello 21.17 (EET)

Kuten sanoin, lupaan seulovani jatkossa vain ne muokkaukset joissa tiedän tekeväni sataprosenttisesti oikein. Näin tein kolmen kuukauden kokeiluajallani ja noudatin tarkkaan minulle annettuja ehtoja, mutta ketään ei taas näköjään kiinnosta. Onpa kiva tapa aloittaa taas tämäkin vuosi. En voi sanoin kuvailla kuinka paljon tämä lannistaa. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. tammikuuta 2018 kello 13.30 (EET)

Oikeuksien historia on niin omanlaatuinen (seulojan oikeuksien poisto varoittamatta on harvinaista; määräaikaisten oikeuksien antaminen kolmeksi kuukaudeksi on poikkeuksellista) ja kun tämä hakemus on ollut avoinna yli viikon ilman että kukaan ylläpitäjä (minua lukuunottamatta) on edes yhtä sanaa tähän kirjoittanut, niin ehkäpä on selkeintä siirtää tämä asia muodollisesti yhteisölle. Loin erillisen äänestyssivun "Seulojan oikeudet/Sullay", jossa on varattu osio ensin keskusteluun itse äänestyksestä. --Pxos (keskustelu) 9. tammikuuta 2018 kello 00.27 (EET) Muutettu kommenttia. --Pxos (keskustelu) 11. tammikuuta 2018 kello 08.43 (EET)

Tätä mieltä minäkin olen. Zache aloitti koko soopan poistamalla oikeudet varoittamatta ja yhtäkkiä antamalla sinulle estot. Lisäksi kokeiluajallani suoritin kaikki minulle annetut kriteerit: seuloin vain niitä muokkauksia joissa tiesin tekeväni oikein ja pysyin rajassa, joita sain seulota, jonka vieläkin muistan: 20 seulontaa päivässä. Toivon, että mainitsisit kaikki nämä seikat äänestyksessä. En liioittele kun sanon, että asiassa minua on kohdeltu väärin ja eriarvoisesti. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 9. tammikuuta 2018 kello 13.34 (EET)
Kirjaan tiedoksi, että äänestys on peruutettu, koska se ei ollut oikea tapa asian ratkaisemiseksi. Keskustelussa kävi ilmi, että (käytännön mukaan) asian ratkaisee ylläpitäjä. --Pxos (keskustelu) 11. tammikuuta 2018 kello 08.43 (EET)

Jos virheenkin teen, lupaan että ylläpitäjä voi poistaa seulojanoikeuteni välittömästi ilman, että valitan asiasta sen enempää. Antakaa minulle yksi mahdollisuus. Wikipedia on minulle tärkeämpi kuin kuvittelettekaan. Joskus tuntuu siltä kuin tämä paikka olisi ainoa valonpilke pimeässä elämässäni. En tule enää ikinä tekemään samanlaisia virheitä seulomisessa kuin tein puoli vuotta sitten. Antakaa minulle yksi mahdollisuus. Minulla on oikeus siihen. Jokaisella pitäisi olla. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 11. tammikuuta 2018 kello 16.45 (EET)

Yes check.svg Tehty Pakko tässä jotain on päättää. --Otrfan (keskustelu) 11. tammikuuta 2018 kello 16.52 (EET)

Teleskooppi (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta) (nro 1/2018)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 1. tammikuuta 2018 kello 12.00 (EET)
 • Pyyntö: Haluan yrittää seulomista vielä kerran, jos vaikka tällä kertaa paremmin onnistuisi. Olisi kivaa saada jotain järkevääkin tekemistä RuneScapen täytteiseen tylsään elämääni. --Teleskooppi (keskustelu) 1. tammikuuta 2018 kello 12.00 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

X mark.svg Hylätty ilman sen suurempia perusteluita. Stryn (keskustelu) 6. tammikuuta 2018 kello 16.02 (EET)

Kirjaan tiedoksi, että myöhemmin kävi näin:

• 21. tammikuuta 2018 kello 10.26 Zache (...) esti käyttäjän Teleskooppi (...). Eston kesto on ikuisesti (tunnusten luonti estetty, sähköpostin lähettäminen estetty, oman keskustelusivun muokkaaminen estetty) (Häiriköinti: hankovandaali)

--Pxos (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 11.09 (EET)

Zuissii (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta) (nro 1/2018)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 24. tammikuuta 2018 kello 18.41 (EET)
 • Pyyntö: Seulojaksi pyrin, seulominen kiinnostaa. Tuoreet muutokset kiinnostaa. Ja kriteerit täytetty. Viimeksi hakemus hylättiin siitä syystä, että kyseenalaistin pikapoistonimikkeitä. Toivottavasti käy kala koukkuun tällä kertaa. --Zuissii Touhuilut 24. tammikuuta 2018 kello 18.41 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Antakaa Zuissiille mahdollisuus? Saahan ne oikeudet sitten pois, jos niillä tekee jotain mitä ei pitäisi tehdä. Onhan hänellä kaikenlaista pientä sählinkiä taustalla, mutta tuskin hän vandalismia tai muuta käytännönvastaista hyväksyy, ja varmaankin hän on kiltti uusille käyttäjille, vai mitä, Zuissii? -kyykaarme (keskustelu) 13. helmikuuta 2018 kello 19.30 (EET)

Täytyy kyllä sanoa, että tiedostosivun sotkeminen ja tälle naureskelu tyyliin "katsopas, minkä hauskan jutun keksein, hih hih hii" ei erityisemmin herätä luottamusta käyttäjän kykyyn toimia seulojana (tai edes automaattiseulottuna). --MiPe (wikinät) 13. helmikuuta 2018 kello 19.38 (EET)

Tuo oli kyllä hölmösti tehty. Tuollaisia vitsejä ei pitäisi kirjoittaa mihinkään julkisille sivuille. Sotkusta on kauan, mutta hän myönsi sen vasta aika hiljattain. Mutta kuitenkin hän on ollut automaattiseulottuna viime heinäkuusta lähtien, eikä kai sen jälkeen ole ollut normaalia enempää ongelmia artikkeliavaruudessa. No mutta tämä oli vain minun arvioni asiasta. -kyykaarme (keskustelu) 13. helmikuuta 2018 kello 21.19 (EET)
Joo sotkusta on kyllä kauan, mutta se, että hän pitää sitä niin kovin huvittavana puoli vuotta sotkemisen jälkeenkin, että siihen pitää kertoa muillekin, on se ongelma. --MiPe (wikinät) 13. helmikuuta 2018 kello 21.23 (EET)

Eivät nämä oikeudet kovin tarpeenmukaisilta vaikuta. Paljon vandalismintorjuntaa ei tunnuksella ole tehty. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 13. helmikuuta 2018 kello 21.28 (EET)

X mark.svg Hylätty, koska ei ole hyväksyttykään. Ei tätä voi pitää auki loputtomiin, mutta uusia pyyntöjä voi tehdä. --Pxos (keskustelu) 6. maaliskuuta 2018 kello 11.00 (EET)

NordicCombined1 (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 16. helmikuuta 2018 kello 23.00 (EET)
 • Pyyntö: Vaikuttaa asialliselta muokkaajalta ja voisi antaa automaattiseulotun oikeudet näin olympialaisten aikaan. --MAQuire (keskustelu) 16. helmikuuta 2018 kello 23.00 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty. Stryn (keskustelu) 16. helmikuuta 2018 kello 23.14 (EET)

ShakePilli (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 19. helmikuuta 2018 kello 13.03 (EET)
 • Pyyntö: Hei! Olen kiinnostunut seulojan oikeuksista, sillä seuraan aktiivisesti tuoreita muutoksia ja tunnistan vandalismin, sekä "väärin muokatut" hyvin. Olisin mielestäni hyvin apuna seulonnassa. Käsittääkseni täytän seulojaksi tulemisen vaatimukset. --ShakePilli (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 13.03 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Juuri eilen huomasin, että artikkelissa Kana ShakePilli meni kumoamaan automaattiseulotun käyttäjän hyvän muokkauksen vain sen vuoksi, että siihen oli tullut ilmeisesti Visuaalisen Sotkimen aiheuttama otsikon rikkoutuminen, joka olisi pitänyt korjata eikä kumota koko muokkausta perusteella "Väärin". --Pxos (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 13.14 (EET)

Kuitenkin laitoin korjattuna takaisin käyttäjän pyynnöstä. Vaikka kyseessä olikin käyttäjän pyyntö, olisin luultavasti laittanut korjattuna takaisin muutenkin. Tiedostan kuitenkin eilisen. Tuohon aikaan oikeatakin vandalismia kuitenkin sateli, joten pienetkin asiat osuivat silmään pahoin. --ShakePilli (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 13.25 (EET)

Kyseessä oli automaattiseulottu käyttäjä, jonka muokkauksen kumosit minuutissa sen tekemisestä. Vaikea on sanoa jälkeenpäin, mitä olisi tapahtunut ilman käyttäjän eri pyyntöä. Seulojilta vaaditaan kriteerien mukaan kokemusta, ja jos sitä ei ole, niin en kannata seulojan oikeuksien myöntämistä. Cheek-artikkelissa kumosit sotkun, mutta perustelut ovat ihan ihmeelliset: siis "Cheekin leveydeksi" (oikeasti siis artikkelissa olevan kuvan leveydeksi) pantiin 250 senttimetriä, joka sai aikaan ison kuvan artikkeliin. Perusteluissa luki, että muutos on "lähteetön". Vaikuttaa siltä, että et paljoa katso, mitä muutoksessa muutetaan ja mitä saadaan aikaan. Ideana ei siis ole, että katsotaan pelkkää diffiä vaan myös sitä, mikä on lopputulos. Jos kanan otsikko rikkoutuu ja samalla kirjoitetaan kokonaan uusi osio lähteiden kera, se ei voi olla "väärin". --Pxos (keskustelu) 19. helmikuuta 2018 kello 13.54 (EET)

X mark.svg Hylätty, koska ei ole hyväksyttykään. Ei tätä voi pitää auki loputtomiin, mutta uusia pyyntöjä voi tehdä. --Pxos (keskustelu) 24. maaliskuuta 2018 kello 12.20 (EET)

Prospero One (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 12. maaliskuuta 2018 kello 17.36 (EET)
 • Pyyntö: Tässä tänä aamuna tuli yhden artikkeliin Uranus tekemäni vandalismin kumoamisen yhteydessä tosiaan mieleeni, että seulojan oikeuksilla voisi vandalismia ja sotkemista palautella ripeämmin. En ole toistaiseksi hirveästi jaksanut tarkastella Tuoreita muutoksia juurikin siksi, että olen arvellut tallovani jo olemassa olevien seulojien varpaille kumouksillani, mutta nopeastikos tuohon urautuisi kun olisi oikein pelit ja vehkeet sitä varten. --Prospero One (keskustelu) 12. maaliskuuta 2018 kello 17.36 (EET)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty --4shadoww (keskustelu) 12. maaliskuuta 2018 kello 19.14 (EET)

Ceosad (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 29. maaliskuuta 2018 kello 11.27 (EEST)
 • Pyyntö: Automaattiseulotuksi. Tunnus jo muutaman vuoden ikäinen, yli 200 artikkelimuokkausta enkä huomaa mitään ongelmia muokkauksissa. --kyykaarme (keskustelu) 29. maaliskuuta 2018 kello 11.27 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Yes check.svg Tehty. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 29. maaliskuuta 2018 kello 12.41 (EEST)

Mikko Paananen (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 13. huhtikuuta 2018 kello 03.37 (EEST)
 • Pyyntö: Muissa projekteissa kunnostautunut pitkäaikainen luottokäyttäjä --Höyhens (keskustelu) 13. huhtikuuta 2018 kello 03.37 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Noniin, kai se sentään onnistui. --Höyhens (keskustelu) 13. huhtikuuta 2018 kello 03.43 (EEST)

Lopullinen arvosana riippuu kahdesta asiasta: 1) mitä tässä oikein yritettiin ja 2) miten määrittelemme onnistumisen. Jos ajattelemme, että mainittu käyttäjä oli seuloja eilen ja on seuloja tänään (kun käyttöoikeuslokista katsoo), niin jo vain hän onnistui pysymään seulojana koko prosessin ajan. --Pxos (keskustelu) 13. huhtikuuta 2018 kello 08.46 (EEST)
Tunaroin kun en huomannut että käyttäjän muokkaamasta sivusta puuttui ensiarviointi. Jos tarttee jatkaa niin sana on vapaa. --Höyhens (keskustelu) 13. huhtikuuta 2018 kello 12.49 (EEST)
Kyllähän tässä voisi nuo tehdyt virheet luetteloida, ettei tarvitse aina kompastua siihen mattoon, jonka alle asiat lakaistaan:
1) Höyhens ei katsonut käyttöoikeuksien liittymästä, että käyttäjä on jo seuloja. Se näkyy ylläpitäjille "rastina ruudussa" eli kun pyrkii muuttamaan käyttöoikeuksia, pienistä V-merkeistä näkee kätevästi – ennen muutosten suorittamista – mitkä oikeudet ovat päällä. Tämä tieto ei välittynyt Höyhensille.
2) Hän pani päälle aivan satunnaisen joukon muita käyttöoikeuksia kuin seulojan oikeudet. Kun hän ajatteli lisätä käyttäjän seulojaksi, hän pani jokaiseen muuhun käyttöoikeuteen rastin ruutuun niin, että käyttäjästä tuli vaikka mitä. Näin ei ole kukaan vissiin tehnyt aiemmin. Höyhens ei jostain syystä ymmärtänyt, että seulojaksi käyttäjää ei saa panemalla kaikki muut oikeudet päälle. Jos käyttöoikeuden kohdalla lukee "käyttäjätunnusten luoja", se ei tarkoita seulojaa. Kirjainyhdistelmä on eri ja sitä kautta sanan merkitys.
3) Käytännön mukaan ihmisiltä on ensin kysyttävä, haluavatko he seulojaksi. Täällä on muutama käyttäjä, jotka ovat erikseen painokkaasti joko eronneet tehtävästä tai muuten ilmoittaneet, että heille ei saa antaa seulojan oikeuksia. Koska tällainen "hiljainen tieto" on vain muutaman ylläpitäjän päässä, on mielekkäintä, että odotetaan käyttäjän itse tekemää pyyntöä tai sitten kysytään käyttäjältä etukäteen. Tässä sen sijaan pantiin ilmoitus oikeuksien antamisesta sekä tälle sivulle (oikeastaan turhaan) että käyttäjälle itselleen tyyliin "kerro, jos et halunnutkaan". Tämä sivu ei oikeastaan ole luettelo oikeuksien antamisesta eikä tänne tarvitse kirjata oikeuksien tupsauttamisia.
4) Lokeihin kirjatut perustelut ovat toisaalta omituisia, toisaalta olemattomia. Kaikki mausteet pantiin piirakkaan kirjoittamalla syyksi "luotettu ikiajoista, minua vanhempi ylläpitäjänä" ja oikeudet otettiin pois kirjoittamatta perusteeksi mitään, ei edes "hups" tai vakiokoodia "np", joka ilmeisesti tarkoittaa "probleemaa, jonka järjestysnumero on n". Ylläpitäjiä yleensä ja Höyhensiä erityisesti on ohjeistettu kirjoittamaan sellaisia yhteenvetoja, jotka antavat informaatiota. On aina hyvä, kun lokiin kirjoittaa, että edellinen temppu meni mönkään.
Siinäpä tärkeimmät virheet, mutta ei kai tästä sen enempää. Pääasia, ettei jää tähän yhteen kertaan! --Pxos (keskustelu) 14. huhtikuuta 2018 kello 11.48 (EEST)

Freeway (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 18. toukokuuta 2018 kello 21.38 (EEST)
 • Pyyntö: Pääasiallinen tunnukseni Patu98 on automaattiseulottu, joten tämänkin pitäisi olla, etteivät muokkaukseni jää seulontajonoon. --Freeway (keskustelu) 18. toukokuuta 2018 kello 21.38 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Kai tämä voidaan toteuttaa. Ennen tekoälyn kehittymistä tietosanakirjaa toimittavat pääosin ihmiset. Jos ihminen on luotettava, kaikki hänen käyttämänsä tunnukset ovat lähtökohtaisesti luotettavia. Jos ihminen on epäluotettava, kaikki hänen käyttämänsä tunnukset ja IP-osoitteet, joista hän muokkaa kirjautumatta, ovat epäluotettavia. Oikeudet voidaan varmaankin antaa, jos päätunnuskin on luotettavaksi katsottu. --Pxos (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 11.23 (EEST)

Ehdotin käyttäjälle, että hän käy hakemassa oikeuksia, koska hänen päätunnuksensakin on automaattiseulottu. Nyt huomasin, että Freeway-tunnus on merkitty vaihtoehtoiseksi tunnuksesi vasta ihan hiljattain, mutta toisaalta sillä ei ole muokattu kuuteen vuoteen. Mutta sitten taas toisaalta käyttäjällä on historiaa useiden käyttäjätunnusten tekemisestä (vaikka viimeisin taitaa olla vuodelta 2015, mutta hän ei mainitse silloin altterille mitään järkevää syytä kuin että ei tykännyt päätunnuksensa nimestä). Että olisikohan sittenkin parempi, että Patu98 päättää mitä tunnusta käyttää eikä käytä muita tunnuksia? -kyykaarme (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 12.15 (EEST)
Asiaa sivuaa myös Patu98:n seulojan oikeuksia koskenut kommenttipyyntö, jossa hyväksytty ratkaisu oli (seulojan oikeuksien osalta) voimassa vuoden 2016 ajan. Siinä on lisätietoja hänen toiminnastaan muutama vuosi sitten. --Pxos (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 12.41 (EEST) Korjattu kommenttitekstiä. --Pxos (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 12.44 (EEST)
Minulla kaksi käytössä olevaa tunnusta. Muita tunnuksia minulla ei olekaan enää. Niitä en voi käyttää, kun ovat estetty aikoja sitten ja olen ottanut opikseni. Freeway tulee jäämään ainoaksi vaihtoehtoiseksi tunnuksekseni. Jos myönnätte automaattiseulojan oikeudet tunnukselleni Freeway niin pääsette helpommalla. Oletteko samaa mieltä siitä, että pääsette helpommalla, jos muokkaukseni eivät jää seulontajonoon? --Patu98 (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 17.00 (EEST)
Eikö ole edellytyksiä vai miksette voi myöntää automaattiseulojan oikeuksia tunnukselleni Freeway? --Freeway (keskustelu) 28. toukokuuta 2018 kello 02.00 (EEST)
Ehkäpä luotamme siihen, että käyttäjä on läksynsä oppinut ja sanansa mukaisesti tyytyy yhteen altteriin. Myönsin oikeudet. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 28. toukokuuta 2018 kello 10.50 (EEST)
Kiitoksia tuhannesti! --Patu98 (keskustelu) 28. toukokuuta 2018 kello 15.58 (EEST)

Uksiii (keskustelu · muokkaukset · oikeuksien hallinta)[muokkaa wikitekstiä]

 • Aikaleima: 20. toukokuuta 2018 kello 17.23 (EEST)
 • Pyyntö: Asiallinen käyttäjä, jolle voisi mielestäni jo antaa automaattiseulotun oikeudet. --MAQuire (keskustelu) 20. toukokuuta 2018 kello 17.23 (EEST)

Ylläpitäjät: myönnä oikeudet

Kommentit[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan, kehittynyt vakaaseen suuntaan alkuajoista. --Höyhens (keskustelu) 21. toukokuuta 2018 kello 01.24 (EEST)

Yes check.svg Tehty, oikeudet myönnetty. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 21. toukokuuta 2018 kello 08.49 (EEST)