Ohje:Sivujen vakauttaminen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sivujen vakauttaminen on keino, jolla sivun tietty versio voidaan vakauttaa. Vakautuksella on vaikutusta siihen, miten versiot ovat näkyvissä tietosanakirjan lukijoille ja siihen, miten niihin tehtyjä muutoksia voidaan arvioida.

Vakautus ei rajoita artikkelien muokkaamista vaan muokkausten näkyvyyttä.

Vakautuksesta huolimatta kaikki käyttäjät voivat tehdä sivuihin muokkauksia ja tällaiset muutokset näkyvät heti kaikille kirjautuneille käyttäjille huolimatta siitä, onko niitä arvioitu. Vakautus on mekaniikaltaan eri asia kuin sivujen suojaus, jolla puolestaan rajoitetaan eri käyttäjien muokkausoikeuksia tietyille sivuille, mutta suojauksella ei ole vaikutusta muokkausten näkyvyyteen.

Vakautusasetukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sivu määritellään vakautetuksi, samalla määritetään vakautusasetukset sivun näkyvyyden ja seulonnan suhteen.

Versioiden näkyvyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jos asetuksissa valitaan näkyvyydeksi vakaa versio, tällöin sivun uusinta versiota, joka sisältää arviointia odottavia muutoksia, ei näytetä sisäänkirjautumattomille käyttäjille eli Wikipedian lukijoille. He näkevät ensin vakaan version, jolla tarkoitetaan sellaista versiota, johon tehdyt muutokset seuloja on merkinnyt hyväksytyksi eli katsotuksi.
Tällä voidaan rajoittaa vandalismimuokkausten laajaa näkyvyyttä, sillä uusimman version näkevät ensimmäisenä ainoastaan sisäänkirjautuneet käyttäjät. Kun seuloja on hyväksynyt tai hylännyt sivuun tehdyn muokkauksen, tästä seulojan katsomasta versiosta tulee uusi vakaa versio kaikille lukijoille näytettäväksi. Kaikki lukijat voivat kuitenkin aina valita ”Uusin versio” -välilehdestä näkyville viimeisimmän version ja nähdä odottavat muutokset halutessaan.
  • Jos asetuksissa valitaan sivun näkyvyydeksi uusin versio, tämä tarkoittaa, että sivun uusin versio näkyy oletuksena kaikille lukijoille ja käyttäjille. Kaikki arviointia odottavat muutokset ovat näkyvissä. Tämä on käytännössä sivujen perustila, jossa 99,99 % artikkeleista on.
Mikäli sivulla ei myöskään ole seulontarajoituksia, tämä vaihtoehto tarkoittaa, että sivua ei ole vakautettu ja sen valitseminen vakautetulla sivulla poistaa sivun vakautuksen. [A 1]

Seulonnan rajoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jos asetuksissa valitaan "ei erityisiä rajoituksia", kaikki seulojat pystyvät arvioimaan tehtyjä muutoksia samalla tavalla kuin sivuilla, joille ei ole määritetty vakautusasetuksia.
Tämä on vakautuksen normaalikäyttö, jolloin vakautusasetukset vaikuttavat ainoastaan version näkyvyyteen.
  • Jos asetuksissa valitaan seulontarajoitukseksi "salli vain ylläpitäjät" (niin sanottu sysop-vakautus), tämä tarkoittaa, että 1) ainoastaan ylläpitäjät kykenevät hyväksymään tai hylkäämään arviointia odottavat muutokset; 2) seulojat eivät voi lainkaan arvioida sivun odottavia muutoksia ja 3) seulojien omat muokkaukset eivät tule automaattisesti katsotuksi.
Tämä on vakautuksen erityiskäyttö, jolla voidaan varmistaa, että tiettyyn sivuun tehtyjä muutoksia ei merkitä katsotuiksi ilman ylläpitäjän tarkastusta. Toisin sanoen kaikkien muiden käyttäjien kuin ylläpitäjien muokkaukset jäävät odottamaan arviointia. Vain ylläpitäjillä on oikeus seuloa tämän artikkelin odottavat muutokset.


Huomautukset
  1. Tämä johtuu siitä, että suomenkielisessä Wikipediassa näytetään oletusarvoisena kaikille aina artikkelin uusin versio, joten tämä asetusvalinta ei poikkea oletusarvosta.
    Kuitenkin mikäli lukijoille näytettäisiin ensimmäisenä aina vakaa versio kuten saksankielisessä Wikipediassa, tämän vaihtoehdon valitseminen olisi poikkeus normaalista ja tällä tavalla vakauttaisi tietyn sivun näyttämään oletuksena aina uusimman version, kun kaikki muut sivut näyttäisivät oletusarvona vakaan version.


Vakautuksen vaikutus version näkyvyyteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Minkä version artikkelista eri käyttäjäryhmiin kuuluvat lukijat näkevät ensimmäisenä [B 1]
Vakautusasetukset Rekisteröitymättömät
(Tavalliset lukijat ja IP-osoitteesta muokkaavat)
Rekisteröityneet käyttäjät
(alle neljä päivää vanha tunnus)
Automaattisesti hyväksytyt (autoconfirmed), automaattiseulotut käyttäjät, seulojat ja ylläpitäjät
Ei vakautusta [B 2]
(tai asetuksissa uusin versio)
Aina sivun uusin versio
Vakautusasetuksissa vakaa versio Vakaa versio eli katsottu versio Uusin versio

Erillisestä → taulukosta voi katsoa vakautuksen ja suojauksen vaikutukset sivun näkyvyyteen, sen muokkausmahdollisuuteen ja seulontaan.

Huomautukset
  1. Tämä tarkoittaa sitä artikkelinäkymää, joka tulee näyttöön kun artikkeli ladataan tietokannasta. Tämän jälkeen artikkelin lukijat (rekisteröitymättömät käyttäjät) voivat kuitenkin valita katselunäkymän vapaasti eri välilehdistä (Lue tai Uusin versio). Vakaa versio näkyy ensin, mutta odottavat muutokset saa näkyviin halutessaan.
  2. "Ei vakautusta" on sivujen normaalitila, jossa 99,99 % artikkeleista on. Vakauttaminen on aina poikkeustilanne, jonka ylläpitäjä erikseen asettaa.



Suojaus ja vakautus yhdessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuille voidaan asettaa monipuolisia rajoituksia käyttämällä suojausta ja vakautusta yhdessä.

  • Jos esimerkiksi sivu suojataan osittain ja samalla vakautetaan asetuksena [Oletus: Vakaa], sivua eivät voi muokata rekisteröitymättömät tai alle neljän vuorokauden ikäiset uudet käyttäjätunnukset ollenkaan, ja tämän lisäksi vakautus estää tavallisten käyttäjien tekemien muutosten näkymisen ensimmäisenä kirjautumattomille lukijoille. Jos tavalliset käyttäjät tekevät artikkeliin runsaasti kiistanalaisia muokkauksia, kaikille näytettävä versio pysyy kuitenkin vakaana.
  • Sivu voidaan suojata osittain ja lisäksi asettaa sen vakautusasetukseksi "Salli vain ylläpitäjät". Näin tavalliset käyttäjät ja seulojat voivat vapaasti muokata artikkelia, mutta muokkausten hyväksyminen jää ylläpitäjien harkintaan. Tätä voi esimerkiksi käyttää erittäin kiistanalaisissa artikkeleissa täyttä suojausta kevyempänä vaihtoehtona.
Tällaisen vakautuksen hyötyjä ovat, että seulojat eivät voi merkitä omia muokkauksiaan automaattisesti katsotuiksi, eivät voi hyväksyä toistensa muokkauksia eivätkä hylätä suoraan tavallisten käyttäjien muokkauksia. Tämä asettaa muokkaajat samalle viivalle keskenään, koska seulontatyökalut eivät vakautuksen aikana toimi kenelläkään. Sivua ei kuitenkaan tarvitse suojata muokkauksilta tasolle "salli vain ylläpitäjät", mikä estäisi myös riidan ulkopuolisten käyttäjien muokkaukset. Tämä vakautus ikään kuin suojaa sivua seulojien ylivallalta muokkaussodassa.



Ylläpitäjien toiminto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linkki sivun vakautuskäyttöliittymään sivun suojaussivulla
Sivun vakautuskäyttöliittymä

Vakautuksen käyttöliittymä löytyy artikkelin suojausvaihtoehdoista löytyvän sivun vakautus -linkin takaa.

  • Sivun näkyvyyttä sisäänkirjautumattomille lukijoille rajoitetaan valitsemalla seuraavat vakautuksen normaaliasetukset:
    1. Versio, joka näytetään oletusarvoisesti: Vakaa versio.
    2. Seulonnan ja automaattiseulonnan rajoitukset: Ei erityisiä rajoituksia.
  • Kun haluat poistaa sivun vakautuksen kokonaan, valitse seuraavat asetukset:
    1. Versio, joka näytetään oletusarvoisesti: Uusin versio.
    2. Seulonnan ja automaattiseulonnan rajoitukset: Ei erityisiä rajoituksia.
  • Jos jostakin erityisestä syystä haluat rajoittaa sivun näkyvyyttä ja myös rajoittaa seulonnan vain ylläpitäjien toiminnoksi, valitse seuraavasti:
    1. Versio, joka näytetään oletusarvoisesti: Vakaa versio.
    2. Seulonnan ja automaattiseulonnan rajoitukset: Salli vain ylläpitäjät.

Vakauta vain artikkeleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakautuksesta on varsinaista hyötyä vain artikkeliavaruuden sivuissa, koska se vaikuttaa pelkästään kohdesivun näkyvyyteen. Mallineitakin voi teknisesti vakauttaa, mutta tämä vaikuttaa vain mallinesivun itsensä näkyvyyteen. Mallinekoodiin tehdyt muutokset näkyvät vakautuksesta riippumatta välittömästi kaikilla niillä sivuilla, joihin malline on sisällytetty. Mallineiden suojaamiseen soveltuukin siis vain tavanomainen suojaus. Samoin tiedostosivun vakauttaminen vaikuttaisi ainoastaan tiedostosivulla olevan tekstin näkymiseen eikä ollenkaan kuvan näkymiseen. Jos kuvan päälle tallentaa toisen, se näkyy kaikkialla heti vakautuksesta huolimatta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]