Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Osittainen suojaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osittaisella suojauksella Wikipedian ylläpitäjät voivat estää rekisteröimättömiä tai alle neljä päivää vanhoja käyttäjätunnuksia muokkaamasta yksittäistä sivua. Toimintoa käytetään suojaamaan artikkeleita vakavan tai toistuvan vandalismin yhteydessä. Ylläpitäjä voi päättää suojauksesta havaittuaan vandalismin itse. Pyynnön jonkin artikkelin osittaisesta suojauksesta tai suojauksen poistosta voi tehdä ylläpitäjien ilmoitustaululla.

Muita suojausvaihtoehtoja ovat sivujen vakauttaminen jolloin kaikki voivat muokata artikkeleita, mutta muutokset näkyvät sisäänkirjautumattomille lukijoille vasta hyväksynnän jälkeen. Sivut voidaan myös suojata kokonaan jolloin ainoastaan ylläpitäjät voivat muokata niitä.

Suojauksen jälkeen osittain suojatut sivut löytyvät Osittain suojatut sivut -luokasta.

Milloin

Osittaista suojausta ei ole tarkoitus käyttää artikkeleissa ennalta ehkäisevänä keinona vandalismin uhkaa vastaan vaan osittaista suojausta tulisi käyttää vain, mikäli suojaamista vaativasta vandalismista on näyttöä. Osittaista suojaamista voidaan kuitenkin käyttää artikkeliavaruuden ulkopuolella suojaamaan suuren näkyvyyden sivuja kuten etusivulla käytettyjä mallineita.

Suojaamista ei ole tarkoitettu rajoittamaan yleistä tuntemattomana muokkaamista eikä ole siten tarkoitettu tavallisen vandalismin vähentämiseksi. Ei ole myöskään sopivaa käyttää osittaista suojausta kiistanalaisten artikkelien yhteydessä, mikä voisi rajoittaa joidenkin kirjoittajien toimia muttei toisten. Keskustelusivuja ei yleensä suojata muutoin kuin ääritapauksissa.

Kuinka

  1. Valitse suojauskäyttöliittymässä "Hyväksytyt käyttäjät" ja/tai siirrä toimintojen estosta tarpeen mukaan.
  2. Lisää {{Suojattu|MiniOsittain}} artikkelin alkuun. Tämä lisää artikkelin luokkaan Luokka:Osittain suojatut sivut.
Meta
Meta
Artikkeli on Meta-Wikissä nimellä Semi-protection.