Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Vandalismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

n · k · m

Vandalismi Wikipediassa tarkoittaa sivujen tahallista ja toistuvaa epäasiallista muokkaamista. Tyypillistä vandalismia on merkityksettömien sotkujen tai hävyttömyyksien lisääminen ja sivujen tallentaminen tyhjennettynä.

Mikään hyvässä tarkoituksessa tehty muokkaus ei ole vandalismia, vaikka se olisikin, muokkaajan tietämättä, haitallinen tai käytäntöjen vastainen. Tavallisesti vandaalin erottaa hyväntahtoisesta muokkaajasta siitä, että tämä ei ota huomautuksista opikseen.

Vandalismin torjumisesta katso ohjesivu Vandalismin torjunta.

Mikä ei ole vandalismia

Vaikka seuraavassa lueteltuja asioita joskus kutsutaan vandalismiksi, ne eivät ole vandalismia.

Vandaalityyppejä

  • Spämmääjä. Lisää linkkejä asiaankuulumattomiin sivustoihin mainosmielessä.
  • Näppäimistöaloittelija. Käyttää artikkeleja harjoitteluun kirjoittamalla niihin "aaaapkpkpkpksdsdsfggg" tai muuta merkityksetöntä.
  • Ilveilijä. Kirjoittaa vitsiartikkelin, jonka näyttää ystävilleen tai muulle yleisölle.
  • Häirikkö. Lisää artikkeleihin asiattomia kommentteja, tahallisesti vääriä tietoja tai aiheeseen liittymätöntä tekstiä, poistaa artikkelista oleellisia tärkeitä tietoja perustelematta tai toimii ilkivaltaisesti Wikipedian sääntöjen vastaisesti.
  • Taktinen häirikkö. Sotkee mallineita ja muita sivuja käyttämällä MediaWikin tai Wikipedian teknisten asioiden osaamista siihen, että häiriö olisi mahdollisimman suurta tai kavalaa.
  • Tyhjentäjä. Tyhjentää Wikipedian sivuja.

Katso myös