Wikipedia:Monta käyttäjätunnusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Useamman kuin yhden käyttäjätunnuksen salainen samanaikainen käyttäminen Wikipedian muokkaamiseen on kiellettyä. Useita käyttäjätunnuksia voi käyttää, jos jokaisen ylimääräisen tunnuksen käyttäjäsivulla tehdään selväksi, että kyseinen tunnus on jonkun muokkaajan rinnakkainen tunnus. Rinnakkaisilla tunnuksilla ei saa osallistua äänestyksiin tai ottaa kantaa ehdotuksiin.

Koska moni asia Wikipediassa perustuu käyttäjien ilmeiseen kannatukseen, usean käyttäjätunnuksen käyttö vaarantaa tämän prosessin: Äänestyksen ääntenlaskenta saattaa joutua vilpin kohteeksi, ja jollekin ehdotukselle voidaan väärentää lisää kannatusta. Koska jo yksi käyttäjätunnus tarjoaa käytännössä täydellisen anonyymiyden, toisten tunnusten käyttöönottoa ei suositella.

Rinnakkaiset tunnukset on merkittävä julkisesti lisäämällä niiden käyttäjäsivulle malline {{altteri}}. Päätunnuksen ilmoittaminen ei ole pakollista, mutta sen voi tehdä lisäämällä mallineeseen parametrin: {{altteri|AnjaAltterinPäätunnus}}.

Käyttäjätunnuksen vaihtaminen[muokkaa wikitekstiä]

Halutessasi voit vaihtaa käyttäjätunnustasi. Jos nykyinen käyttäjätunnuksesi ei tyydytä sinua, voit pyytää nimen vaihtoa sivulla Wikipedia:Käyttäjätunnuksen vaihto. Jos olet huolestunut yksityisyydestäsi, voit lopettaa tunnuksesi käytön ja siirtyä käyttämään uutta tunnusta – mutta useamman tunnuksen salainen käyttö samanaikaisesti (esimerkiksi saman kuukauden sisällä) on kiellettyä.

Mikäli olet unohtanut salasanasi, voit pyytää järjestelmää lähettämään uuden salasanan sähköpostilla, jos olet antanut sähköpostiosoitteesi järjestelmään.

Käytännön valvonta[muokkaa wikitekstiä]

Useiden tunnusten käyttäjiltä odotetaan erityistä vastuullisuutta. Salaa useiden tunnusten käyttämisestä kiinni jääneen henkilön toissijaiset tunnukset estetään välittömästi ja pysyvästi. Myös käyttäjän pääasiallinen tunnus voidaan tarvittaessa estää.

Osoitepaljastinoikeuksin varustetut käyttäjät voivat avustaa yhteisöä tämän käytännön valvonnassa.

Käyttäjän muokkaushistoriaa voidaan käyttää käyttäjän tunnistamiseen.

Hyväksyttäviä käyttötapoja monelle tunnukselle[muokkaa wikitekstiä]

Usean tunnuksen julkinen käyttö on hyväksyttävää esimerkiksi

  • jos pelkää julkista konetta käyttäessään unohtavansa kirjautua ulos
  • jos haluaa käyttää bottia, jolloin erillinen bottitunnus on pakollinen.

Ei-hyväksyttäviä käyttötapoja monelle tunnukselle[muokkaa wikitekstiä]

Muokkaajien ei tule käyttää monia käyttäjätunnuksia tai ip-osoitteita harhaanjohtamiseen, häiriköintiin tai konsensusprosessien häiritsemiseen. Tämä pitää sisällään seuraavat toimintatavat, muttei rajoitu niihin:

  • Käytäntöjen tai kommenttipyyntöjen ja välityspyyntöjen kiertäminen: käytännöt sekä kommentti- ja välityspyynnöissä annetut ratkaisut koskevat muokkaajaa käytetystä tunnuksesta tai ip-osoitteesta riippumatta. Useiden käyttäjätunnusten tai ip-osoitteiden käyttö näiden kiertämiseen johtaa muokkaajan käyttämien käyttäjätunnusten ja ip-osoitteiden estämiseen.
  • Eston tai muiden rajoitusten kiertäminen: muokkaajalle asetetut muokkausestot ja rajoitukset koskevat henkilöä, eivät yksittäistä käyttäjätunnusta. Useiden käyttäjätunnusten tai ip-osoitteiden käyttö näiden kiertämiseen johtaa jatkettuihin estoihin tai laajennettuihin rajoituksiin, minkä lisäksi se voi johtaa muokkaajan tekemien muutosten poistamiseen ja kumoamiseen, mikäli tämä nähdään tarpeellisena.