Wikipedia:Palautus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Palautus (engl. reverting) on muokkaus, joka palauttaa sivun samanlaiseksi kuin se oli ennen viimeisintä muutosta. Palautuksen voi tehdä kolmella tavalla. Kaikki käyttäjät voivat palauttaa artikkelin tallentamalla sivun aikaisemman version tai käyttämällä kumoa-toimintoa. Ylläpitäjät ja palauttajat voivat käyttää palautustyökalua.

Katso myös täsmennyssivua → palauttaminen sanan eri merkityksistä.

Kuinka se tehdään[muokkaa wikitekstiä]

Palauttaminen mihin tahansa aikaisempaan versioon[muokkaa wikitekstiä]

Avaa artikkelin muutoshistoria ja etsi sieltä versio, johon haluat artikkelin palauttaa. Avaa versio, klikkaa muokkaa-linkkiä ja tallenna sivu.

Kumoamistyökalu[muokkaa wikitekstiä]

Jos haluat kumota yhden tietyn muokkauksen, valitse muutoshistoriasta kyseinen muokkaus linkistä, jonka teksti on "(edell.)". Klikkaa sivulla olevaa kumoa-linkkiä ja tallenna sivu. Kumoa-työkalu kumoaa tällöin valitsemasi muokkauksen ja jättää artikkeliin sen jälkeen tehdyt muokkaukset. Kumoa-työkalua voi käyttää vain, jos kukaan ei ole muuttanut muokkausta, jota olet kumoamassa. MediaWikin ohjelmisto varoittaa sinua, jos kumoaminen ei ole mahdollista.

Palautustyökalu[muokkaa wikitekstiä]

Palautustyökalu kumoaa artikkelin viimeisimmän muokkaajan peräkkäiset muokkaukset. Palautustyökalu on käytössä ylläpitäjillä ja palauttajilla. Palautustyökalun käyttäminen merkitsee muutoksen automaattisesti pieneksi, joten sitä tulee käyttää vain:

  1. Ilmiselvän vandalismin kumoamiseen
  2. Kyseenalaisten muokkausten, kuten pitkien, kieliopillisesti ala-arvoisten tekstien lisäyksien, lähdeviittein merkittyjen tietojen vääristelyn sekä tekijänoikeutta loukkaavien tai muiden selkeästi turhien muokkausten kumoamiseen
  3. Oman muokkauksen nopeaan kumoamiseen (esimerkiksi tilanteessa, jossa käyttäjä epähuomiossa on lisännyt varoituksen väärälle käyttäjälle).

Perustele palautukset[muokkaa wikitekstiä]

On tärkeää, että muut käyttäjät saavat tietävät, miksi palautus tehtiin. Toisten muokkausten mitätöinti voi joskus olla tekstin kirjoittaneelle kova paikka. Mahdolliset väärinkäsitykset ja muokkaussodat tulee estää antamalla palautukselle kunnollinen selitys. Se myös auttaa edellistä käyttäjää tekemään jatkossa parempia muutoksia.

Kun palautat sivun, kirjoita yhteenvetoon selkeä lyhyt huomautus, josta tulee ilmi että artikkeli on palautettu ja perustelu palautukselle. Jos palautuksen syyt ovat liian monimutkaiset selostettavaksi yhteenvedossa, kirjoita viesti artikkelin keskustelusivulle. On hyvän käytännön mukaista kirjoittaa keskustelusivulle ennen kuin teet palautuksen. Jos huomaat, että sinun tekemäsi muokkaukset on palautettu ilman selitystä, on myös kohteliasta odottaa pari minuuttia, että palauttaja ehtii kirjoittaa mahdollisen selityksen.

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]