Ohje:Sivujen arviointi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuunOdottavien muutosten seulonnalla tarkoitetaan artikkeleihin tehtyjen muutosten läpikäymistä sotkemisen varalta. Tätä läpikäyntiä tekevät vakiokäyttäjät, joita kutsutaan seulojiksi. Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 867 seulojaa. Odottavien muutosten seulonta otettiin käyttöön joulukuussa 2011 ja se on toteutettu Merkityt versiot -lisäosalla.

Seulonnan päämäärä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odottavien muutosten seulonnan päämääränä on varmistaa artikkelien kehittyminen paremmaksi. Ensimmäisen arvioinnin tekemiseksi riittää se ettei artikkeli sisällä ilmiselviä merkitsemättömiä ongelmia tai sotkemista. Kun artikkeli on ensiarvioituna, niin siihen tehdyt muokkaukset tulevat seulonnan kautta katselmoiduiksi. Muokkausten läpikäynnin yhteydessä havaitaan artikkelin sotkeminen sekä korjataan ja merkitään muutoksissa havaittuja ongelmia. Käytännössä mitä parempia artikkelit ovat sen tarkemmin muokkaajat käyvät niihin tehtyjä muutoksia läpi.

Seulonta on kuitenkin muutosten nopeaa silmäilyä ja artikkelit voivat olla lähtötasoltaan mitä tahansa joten pelkkä seulonnan piirissä oleminen ei ole vielä tae artikkelin tietojen paikkansapitävyydestä. Tarkempaa tarkastelua ja laadun merkitsemistä varten ovat olemassa seulontaa hitaammat menetelmät kuten vertais-, suositeltu-, hyvä- tai lupaava -artikkeliarvioinnit, korjattava-mallineet ja lähdepyynnöt.

Seulonnan suorittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensiarvioimattomat artikkelit tunnistaa sivun yläreunassa olevasta sivulta puuttuu ensiarviointi -ilmoituksesta. Tuoreet muutokset-, tarkkailu- ja linkitettyjen sivujen muutokset -listoissa ensiarvioimattomat artikkelit on merkitty [arvioimaton sivu] -merkinnällä. Lisäksi luokka-sivujen yläreunassa on arvioimattomat sivut -linkki, joka osoittaa luokan arvioimattomiin sivuihin. Ensiarvioidessasi artikkelia lue artikkeli kertaalleen läpi. Mikäli havaitset ilmiselvää sotkemista tai puutteita, poista sotkut ennen hyväksymistä ja merkitse ongelmalliset kohdat sopivalla mallineella (esimerkiksi joku Korjattava-luokan mallineista).

Odottavat muutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelit joita on muokattu edellisen arvioinnin jälkeen siirtyvät odottavat muutokset -jonoon hyväksyttäväksi. Muutoksen voi hyväksyä silloin kun muutos parantaa artikkelia. Jos muutos on sotkemista, niin muutoksen voi hylätä hylkää tai kumoa toiminnoilla. Silloin kun muutos on hyväntahtoinen, mutta siinä on ongelmia niin suositeltu tapa on muokata muutos kunnolliseksi mikäli mahdollista tai vaihtoehtoisesti merkitä ongelmat. Jos kumoamasi tai hylkäämäsi muutos ei ole sotkemista, niin kerro muokkausyhteenvedossa miksi muokkaus ei kelvannut, jotta muutkin muokkaajat näkevät syyn. Jos et tiedä mitä muutokselle pitäisi tehdä, niin voit jättää muutoksen arvioinnin seuraavalle arvioijalle.

Hyväksyntää odottavien artikkeleiden alussa on ilmoitus odottavista muutoksista. Sivut näkyvät myös odottavat muutokset -toimintosivulla ja muutos- ja historialistoissa [odottavat muutokset] -linkillä varustettuna.

Artikkeliin tehtyä muutosta ei pidä hyväksyä, jos käy ilmi, että
  1. muutos sisältää vandalismia;
  2. muutos on selvä tekijänoikeuden loukkaus;
  3. muutos sisältää oikeustoimilla uhkailua, henkilökohtaisia hyökkäyksiä tai kunnianloukkauksen, taikka
  4. muutos on vastoin artikkelit elävistä henkilöistä -käytäntöä.

Entisen arvioinnin poistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun artikkeliversio on kertaalleen arvioitu, niin arviointilaatikossa on mahdollisuus poistaa version arviointi. Arvioinnin poistaminen vaikuttaa siten, että mikäli poistettu arviointi oli tuorein, niin artikkeli palautuu odottaviin muutoksiin. Mikäli poistettu arviointi oli artikkelin ainoa arviointi, niin artikkeli poistuu seulonnan piiristä. Arvioinnin poistaminen kohdistuu vain yhteen versioon kerrallaan eikä siten vaikuta sivun muihin arviointimerkintöihin. Poistaessasi jonkun muun tekemän arvioinnin kirjoita kommenttikenttään poistamisen syy.

Sivujen vakauttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjät voivat vakauttaa artikkeleita siten, että sisäänkirjautumattomat käyttäjät näkevät ensisijaisesti viimeisimmän hyväksytyn artikkeliversion. Mikäli artikkeliin on tehty muutoksia hyväksytyn version jälkeen sisäänkirjautumattomat käyttäjät näkevät ilmoituksen siitä, että artikkeliin on tehty muutoksia ja he voivat katsoa tuoreimman version ilmoituksessa olevasta linkistä. Luettelon vakautetuista sivuista saa sivut, joilla on oletusarvoista poikkeavia arviointiasetuksia -työkalulla.

Laatutasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasojen on tarkoitettu olevan kumulatiivisia siten, että korkeammalle arviointitasolle arvioidut versiot sisältävät aina alemman tason kriteerit.
Laatu- ja arviointitasot
Laatutaso   Arviointitaso
Tila
Merkintä 1
(versioiden väliset erot)
Merkintä 2
(sivuhistoriassa)
Käyttäjätaso Tason kuvaus
FlaggedRevs-3-1.svg Laadukas
 Quality  
 3 Hyvin lähteistetty  
[laadukas versio]
[hyväksynyt ••••••]
[automaattisesti hyväksytty] 
Seuloja
(botti)
Artikkeli tai sen arvioitava versio on pääosin lähteistetty;
lähteet vaikuttavat olevan aiheeseen liittyviä ja asiallisia.
(Versio täyttää myös kaikki alempien tasojen vaatimukset.)
FlaggedRevs-2-1.svg Katsottu
 Checked  
 2 Kunnossa
[katsottu versio]
[katsonut ••••••]
[automaattisesti katsottu]
Seuloja
(botti)
Artikkeli näyttää normaalilta Wikipedia-artikkelilta. Tämä versio on
muodoltaan ja rakenteeltaan kunnossa eli pääosin tyylioppaan mukainen.
(Lisäksi versio täyttää myös alemman tason vaatimukset.)
FlaggedRevs-2-1.svg Katsottu
 Checked  
 1 Silmäilty
[katsottu versio]
[katsonut ••••••]
[automaattisesti katsottu]
Seuloja
Automaattiseulottu 
Artikkeli tai siihen tehty muokkaus vaikuttaa asialliselta,
ja tämä versio ei sisällä vandalismia tai sotkuja.
Automaattiseulottujen muokkaukset merkitään tälle tasolle.
FlaggedRevs-1-1.svg Uusin versio
 Pending changes
 0   (Puutteellinen)
[odottaa arviointia]
[odottaa arviointia] Arviointitaso "Puutteellinen" on automaattinen
ja tarkoittaa, ettei uusimman version arviointia ole vielä tehty.
FlaggedRevs-1-1.svg Arvioimaton
Unchecked  
(ei arvioitu)
[arvioimaton versio]
Kokonaan arvioimattomat sivut/versiot.
Huomaa, että mallinetta, tiedostoa tai ohjaussivua ei tule arvioida laadukkaaksi (hyvin lähteistetty), koska niissä ei ole lähteitä. Tällaiset sivut kannattaa merkitä vain silmäillyiksi.

Seulontatyökalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arviointeja, arviointia odottavia sivuja ja tilastoja arvioinneista löytää seuraavilla työkaluilla:

Kuvia

Usein kysyttyjä kysymyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seulojana voi joskus tulla vastaan odottavia muutoksia, joista ei välttämättä voi olla varma pitäisikö uusi muutos hyväksyä vai hylätä. Tässä usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia siihen kuinka tällaisissa tilanteissa voi toimia:

Mitä teen, jos artikkelista on poistettu tekstiä tai tietoa? Onko tämä vandalismia?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ei välttämättä ole vandalismia, joten seulojana kannattaa itse miettiä onko poistettu teksti tai tieto sisältänyt jotain, jonka olisi voinut artikkelissa pitää. Asiasta voidaan jatkaa keskustelua artikkelin keskustelusivulla, jossa käyttäjät voivat keskenään miettiä tarvitseeko artikkelissa välttämättä olla jotain tietoa ja pitäisikö se sisällyttää vai poistaa artikkelista.

Mitä teen, jos keskelle artikkelin lausetta on lisätty uutta tietoa, mutta lauseen lopussa oleva lähde tai viite ei tue lisättyä uutta tietoa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä vaiheessa voit lisätä lähde?-mallineen uuden tiedon perään, jotta lukijat ymmärtävät ettei lauseen perässä oleva lähde tue tätä väitettä.

Mitä teen, jos lähteet ovat laitettu epämääräisesti tai muuten vain huonosti?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos lähteet ovat laitettu huonosti, voit seulojana joko hyväksyä muutoksen ja laittaa itse kyseiset lähteet paremmin, tai käyttää lähde?-mallinetta, jotta lähteiden alkuperäinen laittaja ymmärtäisi laittavan lähteet paremmin.

Mistä tiedän onko lähde hyväksyttävä tai ei?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa muunkielinen Wikipedia ei käy lähteenä, ellei käyttäjä mainitse artikkelin olevan käännetty muunkielisen Wikipedian artikkelista. Tämän lisäksi tietyt sivustot kuten esimerkiksi MV-lehti ei käy lähteeksi, sillä pidetään yleisesti huonoina ja epävarmoina lähteinä. Jos et ole varma onko lisätty lähde pätevä vai ei, kannattaa jättää odottava muutos jonkun toisen seulojan arvioitavaksi.