Wikipedia:Vertaisarviointi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tie suositelluksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Suositellun artikkelin kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu artikkeli

Suositellusta artikkelista voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tie suositelluksi luetteloksi
 1. Uusi luettelo
 2. Luettelon muokkaus
 3. Suositellun luettelon kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu luettelo -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu luettelo

Suositellusta luettelosta voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tällä sivulla Wikipedian käyttäjät voivat pyytää vertaisarviointeja erityisen paljon muokkaamilleen artikkeleille. Vertaisarvioinnin tärkein tavoite on artikkelien laadun parantaminen. Arvioinnin aikana on tarkoitus saada muilta käyttäjiltä niin paljon palautetta ja parannusehdotuksia, että artikkelilla olisi lopulta hyvät mahdollisuudet päästä suositeltujen artikkelien tai suositeltujen luetteloiden joukkoon.

Ennen kuin artikkeli voidaan asettaa ehdolle suositelluksi artikkeliksi tai luetteloksi, sen tulee olla vertaisarvioinnissa vähintään kaksi viikkoa. Vertaisarvioinnin kestolla ei ole takarajaa, mutta arvioinnin voi kuitenkin päättää, kun palautteen mukaiset tarpeelliset lisäykset ja korjaukset on tehty, eikä uusia parannusehdotuksia ole tullut enää neljään viikkoon.

Ohjeita[muokkaa wikitekstiä]

Pyynnön tekeminen[muokkaa wikitekstiä]

 • Kuka tahansa voi esittää pyynnön vertaisarvioinnille tällä sivulla. Artikkelin, jolle tätä laatuarviointia pyydetään, tulisi olla jo pitkähkö, usean kappaleen mittainen. Artikkelin ei tarvitse kuitenkaan olla jotakin statusta ajatellen ”valmis”, vaan vertaisarviointia voi pyytää sellaisellekin artikkelille, jota pitää vielä parantaa.
 • Jos mahdollista, erittele ne kohdat, jotka mielestäsi eniten kaipaavat parannusta. Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotusten mukaisesti, jotta ehdotuksista todella olisi hyötyä.
 • Voi olla hyödyllistä kertoa, mikä vertaisarvioinnin tavoite on: esimerkiksi tietyn laatutason tavoittelu, laatumerkityn mutta ongelmaisen artikkelin parantelu jotta laatumerkintää ei tarvitsisi poistaa, tai vain artikkelin parantaminen.
 • Liitä uusi pyyntö listan ylimmäksi.
 • Liitä artikkeliin vertaisarviointimalline {{vertaisarviointi}}. Se näyttää sivulla tällaiselta:

Kuinka pyyntöön vastataan[muokkaa wikitekstiä]

 • Tutki alla olevaa listaa artikkeleista, ja valitse mieleisesi. Käy lukemassa artikkeli, ja pohdi, mitä asioita siinä voitaisiin parantaa: Onko artikkeli liian lyhyt tai pitkä, onko sen rakenne looginen, ovatko artikkelin faktat oikeita, onko sen kieliasu hyvä, onko lähteet merkitty oikein ja onko niitä riittävästi jne. Lisää kommenttisi tälle sivulle artikkelin otsikon alle.
 • Jos muokkausehdotus on vähäpätöinen ja/tai sinulla on aikaa korjata, kerro myös tällä sivulla, että olet muokannut kyseisen kohdan artikkelista.
 • Artikkelin kehityksen seuraamisen helpottamiseksi lisää vertaisarviointisivulle maininta kommenttien perusteella tekemistäsi muokkauksista.

Vertaisarvioinnin päättäminen[muokkaa wikitekstiä]

 • Vertaisarvioinnin avaaja voi päättää vertaisarvioinnin sitten kun se on hänen mielestään täyttänyt tavoitteensa. Kun arviointipyyntö on ollut neljä viikkoa ilman uusia kommentteja, arviointi on suositeltavaa päättää joka tapauksessa. Voit halutessasi kuitenkin ensin lisätä keskustelun loppuun tällaisen varoituksen (voit samalla muokata sitä halutessasi):
[[Kuva:Out of date clock icon 2.svg|28px]] Viimeisestä kommentista on kulunut [näin kauan], joten arkistoin vertaisarvioinnin [N] päivän kuluttua, ellei uusia kommentteja tule. --~~~~
 • Arvioinnin päätyttyä poista vertaisarviointikeskustelu tältä sivulta ja siirrä arkistoituna artikkelin keskustelusivulle otsikon Arkistoitu vertaisarviointi alle. Jos vertaisarviointeja on ollut aiemmin, numeroi otsikko arabialaisin numeroin (Arkistoitu vertaisarvionti 2). Myös ensimmäiselle vertaisarvioinnille voi antaa numeron 1. Arkistoinnissa voi käyttää {{Arkistoitu osa}}-mallinetta näin:

==Arkistoitu vertaisarviointi==
{{Arkistoitu osa}}
[kopioitu vertaisarviointi]
</div>

 • Lisää artikkelin keskustelusivulle mallineen {{Artikkelin historia}} avulla oikea {{Artikkelitapahtuma}}:
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=va|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=#Arkistoitu vertaisarviointi|tulos=Arvioitu|oldid=Ikilinkki}}
  Täydennä riville artikkelin nimi, äänestyksen päivämäärät ja ikilinkki ("oldid"). Ikilinkki kopioidaan artikkelisivun vasemman "Työkalut"-linkkivalikon "ikilinkki"-linkistä avautuvan sivun urlin lopusta.
 • Poista {{Vertaisarviointi}}-malline artikkelin alusta.
 • Kun vertaisarviointi on päättynyt kestettyään vähintään kaksi viikkoa, artikkelin voi viedä suositeltu artikkeli-, suositeltu luettelo- tai hyvä artikkeli -äänestykseen.

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointipyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Help! (albumi)[muokkaa wikitekstiä]

Laajensin pitkästä aikaa vähän Beatlesia. Tämä albumiartikkeli alkaa olla jo kattava, mikä on hyvä merkki suositellun statusta ajatellen. Onko muita puutteita kuin kieli? --Sblöbö (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 10.17 (EET)

Saamelainen muinaisusko[muokkaa wikitekstiä]

Joskus ihan hyvien lähteiden ansiosta nopeasti laajentunut artikkeli. Olen tätä haudutellut jonkun aikaa. Mitä tähän pitäisi vielä tehdä. Kielenhuoltoa, kuvitusta ja muuta kosmeettisia juttuja pitää ainakin hoitaa. Mutta miten sisältöpuoli? --PtG (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 20.43 (EET)

Onko se harkittu valinta, että artikkelin määritelmälause alkaa sanalla "Saamelaisten" kun artikkelin nimessä on "Saamelainen"? Ja se, että määritelmälause on passiivissa ja predikaatti on "tarkoitetaan" eikä aktiivisemmin "on"? --Savir (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 11.51 (EET)
Tuon on muokannut nykyiseen muotoonsa Käyttäjä:Athonia vertaisarvioinnin aloituksen jälkeen. Sitä ennen se oli nimenomaa muodossa saamelainen...on. --PtG (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 19.13 (EET)
Palautin nyt sen vanhemman määritelmälauseen. --Savir (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 11.32 (EET)

Aalto-1[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli ensimmäisestä suomalaissatelliitista. Tavoitteena olisi kehittää ainakin HA-tasolle, ja miksei sitten vaikka SA:ksi asti (olisihan se hienoa, jos artikkeli olisi laukaisuviikolla etusivulla). Eli onko artikkelissa kehitettävää/laajennettavaa tms.? --Msaynevirta (k · m) 5. marraskuuta 2015 kello 02.43 (EET)

Eipä se saisi olla este suositelluksi artikkeliksi, että on oikeastaan vasta tuleva tapahtuma ja paljon päivittettävää on vasta tulossa. Hieman jää epäselväksi motivaatio, miksi satelliitti halutaan. --Lakritsa (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 13.44 (EET)
Keskustelin aikanaan muutaman tuohon sateliittitiimiin kuuluneen kanssa, ja taustalla taitaa olla ainakin jossain määrin satelliitin ”ensimmäinen”-status Suomessa. Myöhemmin projektin tavoitteiksi ovat kehittyneet myös VTT:n MEMS-spektrometrin ja ilmatieteenlaitoksen plasmajarrun demonstrointi. Nämä Cubesatit ovat myös yleistyneet voimakkaasti maailmalla eri yliopistojen projekteina. --Msaynevirta (k · m) 11. marraskuuta 2015 kello 15.30 (EET)
Tietysti olisi hienoa saada tämä artikkeli hyvään kuntoon ennen laukaisua. Mutta en kannata näin päiväkohtaisen artikkelin valintaa suositelluksi, sillä laukaisuvaiheessahan artikkeli on vielä keskeneräinen. Etusivullahan se näkyy sitten uutislaatikossakin monta päivää, joten näkyvyyttä riittää kyllä. --Savir (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 11.56 (EET)
Näin tarkemmin asiaa pohdittuani ehkä tämä on parempi menettely. Artikkelia voisi nyt laajentaa EID:n ja Siddiquen paperin avulla satelliitin teknisten puolien osalta. --Msaynevirta (k · m) 17. marraskuuta 2015 kello 17.07 (EET)

Suomen sisällissota[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelilla on värikäs historia, ks. keskustelusivu. Arvelen että kirjoittajat ovat tottuneet toisenlaiseen diskurssiin kuin wikipediassa, esim. siihen etät pitää mainita kaikki käytetyt lähteet. Ehdotan että loppuun lisätyt kappaleet "11 Suomen sisällissotaan liittyviä pääkohtia lyhyesti" ja "12 Suomen sisällissotaan liittyviä maailmanhistorian tapahtumia lyhyesti" siirretään omiksi artikkeleikseen, esim. nimelle "Suomen sisällissodan aikajana". Mutta samaan vai kahdeksi eri artikkeliksi ? Olen aloittanut UTA.fi-verkkoviitteiden yksilöimisen. Siirrytäänkö kirjaviitteissä rohkeasti siihen että jätetään pitkästä kirjalistasta vain ne viitteet joissa on sivunnumero ? Aakkostetaanko lähdeluettelo sukunimen mukaan ? Mitä vielä ? --Tappinen (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 11.49 (EET)

Tuon pääartikkelin pituus pitäsi myös mielestäni karsia lähes puoleen, pituushan on nyt jotain 200 000 tavun luokkaa, eikä kukaan hullukaan jaksa noin pitkää sivua kahlata läpi. Artikkelista voisi harkita myös jonkinlaisen lyhemmän "johdatus suomen sisällisotaan" tms. tyyppisen artikkelin luomista, jossa esiteltäisiin asian pääpointit. --Msaynevirta (k · m) 1. marraskuuta 2015 kello 13.41 (EET)
Tuolla saataisiin ainakin supistettua mukavasti, kun siirrettäisiin noi luettelot pois omaan artikkeelinsa. Näin pitkässä lähdeluettelossa ehdottomasti sukunimi ensin. Helpottaa aika paljon tiedon löytämistä. En kannata "johdatus"-alkuisten artikkeleiden luomista. Sellaiset sopivat opiskelumateriaaleiksi, mutta ei tietosanakirja-artikkeleiksi. Tämän sitä paitsi pitäisi itsessään olla johdatus aiheeseensa. Artikkeli pitäisi sen sijaan jakaa ala-artikkeleihin, kuten Suomen sisällissodan taustat, Suomen sisällissodan tapahtumat tai muihin vastaaviin. Tätä pystyy näiden jälkeen supistaa. --PtG (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 17.39 (EET)
Jotenkin noin varmaan kannattaa tehdä.--Urjanhai (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 21.08 (EET)
Samaa mieltä. Vastaukseksi alkuperäiseen kysymykseen miten kappaleet 11 ja 12 tulisi esittää omassa artikkelissaan ehdotan yhdistämistä kronologikseksi kokonaisuudeksi, sillä tavoin olisi helpompi seurata maan sisäisten ja maailmantapahtumien keskinäistä vuorovaikutusta. --Ukas (keskustelu) 2. marraskuuta 2015 kello 18.44 (EET)
Osaiskohan tuosta tehdä sellaisen kaksipuoleisen taulukon jossa aika kulkisi keskisarakkeessa ja toisella puolella olisi Suomen, toisella maailman tapahtumat ? --Tappinen (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 12.21 (EET)
Sellainen kuulostaisi aika hyvältä ratkaisulta. --Ukas (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 11.00 (EET)
Ei tuollainen "Suomen sisällissotaan liittyviä maailmanhistorian tapahtumia lyhyesti" -osio edes kuulu tähän artikkeliin. Jos jokin noista tapahtumista liittyy oleellisesti artikkelin aiheeseen, sen merkitys pitää selittää lyhyesti jossain toisessa osiossa. --Savir (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 16.22 (EET)
Olen periaatteessa eri mieltä kuin yst. Käyttäjä:Savir. Tämä on tietenkin Wikipedian sisäinenkin asia. Mielestäni kaikki ulkoiset asiat ja syyt kuuluvat kaikkiin artikkeleihin. Tietenkään niitä ei pidä ylikorostaa ja ns. pääartikkeleilla voi artikkelia tiivistää. Mutta en pidä etenkään historia-artikkeleissa tämmöisistä "vain kerrotaan miten se meni" -jutuista etenkäään lähihistoriassa varsinkaan silloin kuin lähteitä löytyy. Palaan aiheeseen vielä. --Höyhens (keskustelu) 26. marraskuuta 2015 kello 22.46 (EET)
Luitko sen osion? Siellä oli esimerkiksi tällaista: "17. heinäkuuta 1918. Jakov Jurovskin teloitusryhmä teloittaa keisari Nikolai II:n perheineen 16.–17. heinäkuuta välisenä yönä Jekaterinburgssa. Vasta 2000-luvun dna-tutkimuksilla saatiin lopullinen varmuus siitä, että surmattujen joukossa oli myös keisariperheen paenneeksi luultu 17-vuotias tytär Anastasia." Miten Anastasia liittyy Suomen sisällissotaan? --Savir (keskustelu) 26. marraskuuta 2015 kello 22.53 (EET)
Tai: "30. elokuuta 1918. Leniniä ampunut Faina Kaplan teloitetaan Kremlissä ilman oikeudenkäyntiä." ym. ym. Minusta näyttää että siihen osioon oli vain laitettu kaikki mahdollinen samoihin aikoihin tapahtunut, jolle ei ollut löydetty varsinaista yhteyttä Suomen sisällissotaan. --Savir (keskustelu) 26. marraskuuta 2015 kello 22.58 (EET)
Samaa mieltä. Sanoisin jopa, että kummankin aikajanan voi poistaa. Merkitykselliset tapahtumat tulee kertoa leipätekstissä, missä niiden merkityksen voi avata ja missä ne voi liittää kontekstiinsa. Myöskään erillisiä "tapahtumat", "taustat", "aikajana" jne. artikkeleita ei kannata tehdä, sillä noita asioita ei voi erottaa aiheesta. Mitä on Suomen sisällissota ilman sen tapahtumia, mitä ovat sodan tapahtumat ilman "muuta sotaa"? Artikkeli on toki kohtuu pitkä, kun ottaa huomioon, että kyseessä on tietokoneen ruudulta luettava yleisesitys. Pitää kuitenkin muistaa, että suurin osa lukijoista ei lue koko artikkelia, vaan selailee tietolaatikon, mahdollisesti lukee johdannon (artikkelin johdanto on juuri se "johdatus aiheeseen" -osa) tai sitten tarkistaa jonkin tietyn kohdan. – Kuohatti 3. marraskuuta 2015 kello 16.57 (EET)
Jos sisällissodan taustoja selittävä osio paisuu kohtuuttoman laajaksi, sille voisi periaatteessa tehdä oman pääartikkelin vähän samaan tapaan kuin useissa kieliversioissa on erillinen artikkeli Ranskan suuren vallankumouksen syistä (mm. en:Causes of the French Revolution), ja varsinaiseen sisällissota-artikkeliin jäisi sitten lyhyempi tiivistelmä. Tämä olisi perusteltua varsinkin siinä tapauksessa, jos on tarvetta esitellä useita kilpailevia (ja ehkä keskenään ristiriitaisia) teorioita sodan syistä. Vähän samaan tapaanhan meillä on nyt erillinen artikkeli aiheesta Suomen sisällissodan nimet, koska nimikiista-asian puiminen kaikessa laajuudessaan veisi tässä artikkelissa liikaa tilaa. Ja mielestäni tuo osiossa "Sotaa edeltäneet tapahtumat" oleva selostus Suomen poliittisen historian tapahtumista (varsinkin vuoden 1917 aikana) on nyt yksityiskohtaisempi kuin mikä olisi tarkoituksenmukaista nimenomaan tässä yhteydessä. Esimerkiksi on hienoa, että Wikipediasta löytyy suomennos koko Suomen itsenäisyyden tunnustamisasiakirjan tekstille (allekirjoitukset mukaan lukien), mutta tarvitseeko sen olla sisällissotaa käsittelevässä artikkelissa? Luultavasti ei. Sen sijaan erillinen artikkeli aiheesta Suomen sisällissodan tapahtumat ei minustakaan olisi mielekäs. Nimen omaan sodan tapahtumat ovat sitä ydinasiaa, joka ainakin tulisi käsitellä ensisijaisesti tässä artikkelissa; jos jotain olisi erotettava ala-artikkeleiksi, niin mieluummin sodan syyt ja seuraukset – ja nekin vasta sitten, jos on pakko. --Risukarhi (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 18.46 (EET)
Täsmennän sen verran, että en vastusta artikkelin tiivistämistä. Tiivistäminen ei kuitenkaan saa tarkoittaa itsetarkoituksellista artikkelin lyhyenä pitämistä, sillä on luonnollista että monimutkaisesta ja suuresta aiheesta on pitkä artikkeli. Jos artikkelia aletaan jakaa keinotekoisesti (esim. Syyrian sisällissodan aikajana, Syyrian sisällissodan osapuolet, Syyrian sisällissodan tapahtumat vuosittaisine ala-artikkeleineen jne.), se vaikeuttaa kokonaisuuden hahmottamista. Ranskan vallankumouksen syistä on tosiaan monia erilaisia teorioita, joten tuo jako ei ole keinotekoinen. Enkä myöskään mitenkään an sich vastusta, että Suomen sisällissodan taustoista tehtäisiin oma artikkelinsa, mutta nykyisellään taustat on mielestäni mielekkäämpää pitää tässä samassa artikkelissa, jotta kokonaisuus ja asioiden yhteydet hahmottuvat paremmin. – Kuohatti 3. marraskuuta 2015 kello 20.08 (EET)
Noilla aikajana-artikkeleilla on omat hyvät puolensa ja niiden olemassaoloon on syynsä, eikä esimerkiksi erillisten aikajana-artikkelien luomista pidä jättää tekemättä siitä pelosta, että jollakin lukijalla hahmottaminen saattaa vaikeutua, kun se jollakin toisella lukijalla saattaa puolestaan helpottua. --Ukas (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 10.58 (EET)
Jos jokin osio on ylipitkä ja vaikealukuinen, eikä sitä haluta siirtää omaksi artikkelikseen, sen alkuun voisi kirjoittaa johdannon, jossa osion pääsisältö kerrotaan tiivistetysti parissa kolmessa kappaleessa. --Savir (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 11.06 (EET)
Mielestäni nuo kaksi aikajanaa pitäisi korvata korkeintaan yhdellä aikajanalla, jossa lueteltaisiin itse sodan tärkeimmät tapahtumat, eikä kaikkia mahdollisia sotaan vaikuttaneita maailmantapahtumia (varsinkaan ajalta ennen ja jälkeen). Meillä on vuosilukuartikkelit, joita voi käyttää siihen. --Risukarhi (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 18.46 (EET)

Loin nyt Suomen sisällissodan aikajana‎ ja poistin maailmanhistorian tapahtumat. Järjestelen viitteitä edelleen. --Tappinen (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 14.32 (EET)

Planescape: Torment[muokkaa wikitekstiä]

Tavoite on saada tämä hyväksi ja nyt on varsin paljon tekstiä. Onko kielenhuollon tarvetta tai laajennusehdotuksia? --Arla 28. lokakuuta 2015 kello 13.04 (EET)

Kattava artikkeli mielenkiintoisesta pelistä! Muutamia huomioita: Johdannossa voisi olla kuvaus pelaamisesta ja asetelmasta (muutakin kuin että peli perustuu DD-sääntöihin). Pelaamis-osioon voisi kiinnittää huomiota, jotta sen saisi mahdollisimman kronologiseksi ja ymmärrettäväksi tavallisellekin lukijalle: lähteä liikkeelle perusteista, millä pelataan ja mitkä on pelin tavoitteet jne. Yritin vähän järjestellä kappaleita, mutta en tiedä onnistuinko. Lähdeviitteet on pääosin ennen pistettä tai pilkkua, vaikka useissa kohdissa viitteellä viitataan koko edeltävään virkkeeseen tai virkkeisiin edeltävän viitteen jälkeen. Voisiko Tornment: Tides of Numerasta kirjoittaa lyhyen pätkän? Vastaanotto-osiossa menevät GameSpyn ja Pelit-lehden arvostelut hieman sekaisin. Kyllä tästä hyvä artikkeli saadaan!--Olimar 29. lokakuuta 2015 kello 11.07 (EET)
Huom: Tides of Numera on tosiaan jo julkaistu!--Olimar 2. marraskuuta 2015 kello 18.39 (EET)
Virallisten sivujen mukaan tuo näytti olevan testausvaiheessa. Ja johdanto on saanut vähän laajennusta. Kannattaako muuten tehdä hahmoista erillistä luetteloa, kun hahmoluetteloita on tehty lähinnä vain pelisarjoista? --Arla 3. marraskuuta 2015 kello 10.36 (EET)
Sori, sekoitin vahingossa toiseen peliin. Ei mielestäni ole tarvetta hahmoluettelolle.--Olimar 3. marraskuuta 2015 kello 10.51 (EET)

Planescapen näkisi mielellään sinistettynä. Ehkä myös Numenera. Avellone muuten, muttei välttämättä tämän artikkelin takia. --Ras (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 17.06 (EET)

Lähiö[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitin Lähiö-artikkelia uusiksi Suomi-näkökulmasta, koska käsite on lähtökohtaisesti Suomen historiaan liittyvä. Artikkelin iw-linkit eivät oikeastaan käsittele lähiötä, vaan jotain sitä muistuttavaa osaa kaupungista; enkkuversio käsittelee Perryn neighbourhood unit -käsitettä, joka vaikutti myös Meurmanin lähiöaatteeseen. Siitä voisi tehdä oman artikkelin. Eniten kaipaisin palautetta artikkelin sisällöstä: missä kohdissa on epäselvää tai epäjohdonmukaista, mistä pitäisi kertoa tarkemmin ja mitä jättää kertomatta? Aihe liittyy olennaisesti Suomen rakennemuutokseen 1960-luvulla, josta olisi tietysti mukava olla kattava artikkeli taustaksi.--Olimar 21. lokakuuta 2015 kello 19.25 (EEST)

Erittäin kiinnostava ja hedelmällinen aihe, jossa runsaat lähteet antavat hyvät edellytykset kehittää artikkelia. Ensimmäinen huomio: kun johdannossa ensimmäisen kerran mainitaan lähiöaate, niin se olisi hyvä parilla sanalla määritelmänomaisesti avata jo siinä, niin että johdanto toimii myös itsenäisesti abstraktin tapaan. --Urjanhai (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 20.59 (EEST)
Määrittelyä voisi tsekata useammastakin yleisesityksestä (kaivelin niitä joskus, mutta en muista enää tarkasti). Joku lähde (voi hyvin olla juuri tuokin, jota on käytetty) korosti juuri tuota kahtalaisuutta lähiöperiaate ja samalla sen käytännön toteutuma, joka tuossa kyllä nyt käykin ilmi. Ja jos tähdätään ha- tai sa-tasolle niin joudutaan varmaan katsomaan kaikki kotimaiset tärkeimmät yleisesitykset ja tiivistämään niistä keskeisimpiä näkökulmia. (Sehän on hedelmällinen tilanne kun on useita väitöskirja tai postdoc-tason monografioita.) --Urjanhai (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 21.06 (EEST)
Artikkeli on nyt kirjoitettu niin että se näyttäisi kertovan termistä lähiö eri merkityksineen ja käännöksineen, eikä suoraan jostain yhdestä tietystä asiasta kuten tietosanakirja-artikkeli yleensä. Onko tämä ollut tarkoituksena? Aivan alun määritelmälause "Lähiö tarkoittaa arkisessa kielenkäytössä" – onko sana tosiaan arkikieltä? Kielitoimiston sanakirja ei mainitse sitä arkikieliseksi. Minusta artikkelin pitäisi alkaa sanoilla "Lähiö on" ja sitten annetaan lähiön määritelmä eikä sanan sanakirjamainen merkitys. --Savir (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 21.09 (EEST)
Tarkoituksena on siis eritellä sitä, että lähiöperiaatteen mukaisesti toteutetut alueet eivät toteuta lähiöperiaatteiden ihanteita/tavotteita. Ongelma on myös se, että lähiötä ei ole määritelty missään kovin tarkasti, vaan käsitteellä viitataan varsin kirjavaan kattaukseen eri vuosikymmeninä sodan jälkeen toteutettuja asuinalueita, joita on suunniteltu alkujaan lähiöperiaatteen mukaisesti. Jos käsitteellä on eri merkityksiä, ne pitää avata. Kielitoimiston sanakirjan määritelmä on suppea, ja lähteissä käsitettä laajennetaan "yleiskielen" kautta (Hurme s. 7-8). Arkisesti lähiöllä viitataan kaupunkirakenteesta erillään olevaan kerrostalovaltaiseen asuinalueeseen. Asia on vähän monimutkainen, ja siksi toin artikkelin vertaisarviointiin. Voi olla perusteltu ratkaisu tehdä erillinen artikkeli lähiöstä suunnitteluperiaatteena, referoida sitä tässä lyhyemmin ja keskittyä enemmän käytännön toteutuksiin (vaikkakin ne kulkevat käsi kädessä).--Olimar 21. lokakuuta 2015 kello 21.36 (EEST)
Luulen että joku noista lähteistä avasi tätä vähän terävämmin. Tämä on oikeastaan ihan sama kuin tekisi aiheesta seminaariesitelmää (en tiedä, teetkö jopa samalla): kaikki kirjat on tsekattava. Katsoitko esim. Hankosen määritelmää? (En yhtään enää muista mitä oli sanottu missäkin.) Itse näen sen perusteella, mitä noista muistan, että varsinainen artikkelin aihe on tämä lähiöperiaatteen konkreettinen ilmentymä, jota kuitenkaan ei voi oikein käsitellä tästä periaatteesta erilläänkään, koska se toisaalta on syntynyt tuloksena siitä ja toissalta väliintulevista tekijöistä totetumisprosessin kestäessä. (Tämä analyysi ei ole omani, vaan jostain lähteestä, ehkä Hanbkonen tai sitten joku muu.) --Urjanhai (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 22.04 (EEST)
Kun joskus itse kaivelin lähteistä noita lähiön käsitteen merkityksiä, niin se mitä tarkoitetaan tulee tuossa ehkä vähän takkuisesti ilmi, ja siksi ehkä tuota määritelmää voisi kaivella useammastakin lähteestä. Joku lähde muistaakseni tiivisti tuon jotenkin vähän selvemmin, olisiko nyt ollut muistinvaraisesti pähkäilytynä jotenkin niin, että se oli tuon lähiöperiaatteen tuloksena muotoutunut konkreettinen lopputulos suomessa. Mutta tässä tietysti ei pidä luottaa vain yhteen lähteeseen vaan tehdä kuin seminaariesitelmässä: kaivaa eri lähteiden määritelmät ja katsoa onko niillä eroa ja sitten tiivistää se tämän pohjalta johdantoon. Tuossa on ehkä operationalisoitu tuo konkretia vähän liian popylääristi "arkikielisyydeksi", kun kysymys on pikemminkin konkreettisesta toteutuneesta ilmentymästä. (Kun nyt vaan muistaisin, mikä noista lähteist se oli.)--Urjanhai (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 21.56 (EEST)
Sekä Hankosen että Hurmeen tutkimuksissa tuo tuodaan esille (siksi artikkelissa on eriteltynä "lähiöperiaate" ja "lähiö arkisesti"). Muotoilut "arkisesti" ja "yleiskielessä" ovat tutkimusten antamia (ja niitä toistaa mm. ympäristöministeriön julkaisut).--Olimar 21. lokakuuta 2015 kello 22.37 (EEST)
No, siinä on sitten vain asia ilmaistu tuolla tavoin, mutta noin ulkomuistista lainaten ymmmärsin, että ajatus niissäkin joka tapauksessa olisi ollut likimain tuon suuntainen, minkä esitin, pitäisi varmaan tarkistaa, koska voin muistaaa epätarkastikin.--Urjanhai (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 23.24 (EEST)
Mutta ajatushan tuossa varmaan kumminkin on, että puhutaan ikään kuin puhetavasta yhteiskunnassa vaikuttavana ilmiönä (so. diskurssi) pikemminkin kuin sanakirjamerkityksenä. (Jos nyt siis edellen muistan likimainkaan oikein, miten nuo ymmärsin).--Urjanhai (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 23.27 (EEST)
Lähiö-artikkelin esimerkit koskevat pääasiassa Helsinkiä, joten siihen voisi lisätä enemmän tekstiä muidenkin kaupunkien lähiörakentamisesta. Luettelo Suomen lähiöistä kaipaisi sekin jatkokehittämistä. Nykyinen pitkä lähiöluettelo perustuu artikkelissa mainittuun lähteeseen ja sen lisäksi lopussa on hajamainintoja. Johdannon voisi ehkä poistaa ja viitata vain lähiö-artikkeliin, jossa selitetään käsitettä tarkemmin. --Raksa123 (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 02.05 (EEST)
Aloin kehittää luetteloa alasivullani, mutta aloin pohtia, onko luettelo mielekäs, sillä päälähteenä käytetyn kyselytutkimukset tulokset ovat jossain määrin puuttellisia (ja mm. Westend on luokiteltu lähiöksi) - kuten asian ilmaisit luettelon keskustelusivulla. Toisaalta näkisin, että tällaiselle luettelolle on tarvetta, sillä vaikka se olisikin epätäydellinen, siitä saa nopeasti kuvan lähiörakentamisen painopisteistä ja levinneisyydestä. Turusta voisi tehdä kenties oman luettelon, koska siihen olisi päälähde ja kokonaisuudesta tulisi kaiken kattava.--Olimar 25. lokakuuta 2015 kello 12.53 (EET)

Saimaannorppa[muokkaa wikitekstiä]

Tulisikohan tästä ensimmäinen Suomi-projektin aikana tehty SA-artikkeli. Sitä on nyt laajennettu jo melko hyvin, mutta puuttuuko vielä jotain oleellista tietoa. Kuinka paljon esimerkiksi ulkonäöstä pitää kertoa? Kuvia ei vain ole saatavilla enempää (kallokuvan ajattelin tuoda viedä Commonsista, kun se sitäpaitsi on tärkeä tuntomerkki), ellen sitten mene itse tuonne ottamaan selfieitä rantakallioille hyljepuvussa. --PtG (keskustelu) 19. lokakuuta 2015 kello 22.24 (EEST)

Hienoa työtä ! Levinneisyys ja elinympäristö -kappale kertoo lähinnä levinnäisyydestä, onko elinympäristöstä erityista sanottavaa joka ei kuulu käyttäytymisen alle ? Jos haluaa nähdä vaivaa siihen voisi askarrella kartan Saimaan kartan pohjalle, ainakin kalastusrajoitusten yhteydessä on karttalähteitä. Johdannossakin voisi sanoa jotain levinnäiyydesta sekä suojelusta ja uhista. --Tappinen (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 04.39 (EEST)
Lisäsin pienen kappaleen pesäpaikoista. --Tappinen (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 22.21 (EET)

Ihmisen evoluutio[muokkaa wikitekstiä]

Tästä tärkeästä artikkelista voisi muokata paremman. Se on jo aika laaja, mutta siinä on joitain ongelmia. Osa tekstistä on lähteetöntä: pitäisikö se karsia pois vai korvata jostain lähteestä haetulla samanaiheisella tiedolla? Kuuluuko ihmisen kulttuurin kehitys tähän artikkeliin, vai tulisiko tämä rajata vain biologiseen evoluutioon? Puuttuuko mitään tärkeää? Pitäiskö artikkelia vielä syventää tieteellisemmäksi? Mitä tuoreita ja laadukkaita lähdeteoksia voisi vielä hyödyntää? --Savir (keskustelu) 9. lokakuuta 2015 kello 11.07 (EEST)

Tämä on tärkeä aihe, jossa tiedot muuttuvat erittäin nopeasti. Siksi kaiken tiedon tulisi olla lähteistettyä ja viitteistettyä etenkin sen takia, että lukijat jatkossa näkevät, mitä lähteitä on ollut käytössä ja mihin tieto perustuu. Artikkelin nykyinen jäsennys ja sisältö (oletettavasti, voi koettaa tutkia historiasta) perustuu artikkelin aloitus- tai laajennusajankohtana käsillä olleisiin lähteisiin, ja sitä on saatettu päivittää myöhemmin. Sitä voi käyttää referenssinä ja pohjana , mutta selvintä olisi luultavasti koettaa kirjoittaa ja tarvittaessa myös jäsentää artikkeli kokonaan uudelleen lähteiden perusteella. Viimeisimpiä suomeksi ilmestyneitä yleisestityksiä ovat kai Juha Valsten Apinasta ihmiseksi ja Ihmislajin synty ja Chris Stringerin Vain yksi jäi, joiden avulla myös lötynevät parhaiten oikeat suomenkieliseen esitykseen sopivat nimet ja käsitteet. Lisäksi juuri hiljan on ilmestynyt suomeksi Svante Pääbon kirja Neanderthalinihmisestä ja ennakkotiedon mukaan sellainen pitäisi ilmestyä pian myös Juha Valstelta. Nämä ilmestymisajankohtaansa päivitetyt kirjat tarjoavat luultavasti aika vankan perustan sekä sisällölle että jäsennykselle, vaikka kai kaikkien (tai ainakin Valsten ja Sringerin kirjojen) esipuheissa tehdään hyvin tarkasti kuukautta myöten selväksi mihin ajankohtaan tieto on päivitetty juuri sen takia, että uutta tietoa tulee koko ajan. Valsten jommassa kummassa kirjassa (ehkä jälkimmäisessä) käsiteltiin myös kulttuuria, ja annettiin hyvin selkeä kuva siitä, miten kulttuurin kehitys on lajia Homo sapiens vanhempi ilmiö, so. vanhimmat arkeologiset kulttuurit ovat muiden lajien kuin Homo sapiensin aikaansaannoksia, kun taas Chris Stringer kuvailee laajasti, miten juuri nykyihmisen nykyisenkaltaisen monimuotoisen kulttuurin synty on varsin nuori asia (mitä lie 100 000 vuotta siitten tai sitä luokkaa) ja ratkaiseva muutos. Ja kaiken kaikkiaan muutenkin ihmisellä kai kulttuurin kehitys on kulkenut em. yleisestitysten mukaan rinnan biologisen evoluution kanssa ja vaikuttanut siihen, ja siksi luulisin että sitä on vaikea erottaa siitä. Esim. kun opittiin käyttämään teräviä kiviä veitsinä, päästiin syömään raatoja (sic!) ja aivot kasvoivat. Ja kun joku laji jo ehkä ennen homo sapiensia oppi kypsentämään lihaa, niin ruuan hyväksikäyttö taas parani ja aivot kasvoivat lisää. Ja vastaavasti tuossa viimeisessä suuressa hyppäyksessä "varsinaiseen" nykyihmisyyteen muistelisin hämärästi että Stringerin mukaan myös kullttuurinen ja biologinen evoluutio lomittuivat.--Urjanhai (keskustelu) 9. lokakuuta 2015 kello 12.58 (EEST)
Tämän artikkelin pitäisi käsitellä ihmisen biologista evoluutiota, koska kulttuurievoluutiossa on täysin erilaiset mekanismit. Tottakai jotkin kulttuurin kehitysjutut ovat vaikuttaneet evoluutionkin suuntaan, mutta kulttuurievoluutio on erilainen käsite. Tiede-lehdessä julkaistu blogi-kirjoitus antaa hyvää osviittaa: [1]. --PtG (keskustelu) 9. lokakuuta 2015 kello 14.24 (EEST)
Tässä on nyt oikeastaan kysymys kahdesta eri asiasta: ihmisen kulttuurin kehitys tuossa mielessä ei kuulu tähän, koska siinä on kysymys vain metaforasta ja (todennäköisesti) väärästä analogiasta. Toinen asia on kuitenkin se, että ihmisen ja edeltälajien biologinen evoluutio ja näiden kulttuurin kehitys ovat vaikuttaneet toisiinsa ja toinen on muovannut toista kumpaankin suuntaan. Ja tämä taas kuuluu ihmisen evoluution käsittelyyn, so mikä on on ollut kulttuurin ja sen muuttumisen vaikutus evoluutioon ja päin vastoin. Kulttuurin kehitys sinällään nykyihmisen kulttuurin suhteessa ihmisen biologiseen evoluutioon todennäköisesti mmelko muuttumattomasta näkökuymasta taas ei kuulu. Juuri tässä rajatussa yhteydessä, so. biologisen evoluution yhtenä osatekijänä sitä käsittelevät (sikäli kuin nyt ulkoa muistan ja oikein ymmärsin) esim. Valste ja Stringer. Mutta se siis on kokonaan eri asia kuin tuo todennäköisesti huono ja väärä metafora "kultturievoluutio".--Urjanhai (keskustelu) 9. lokakuuta 2015 kello 17.53 (EEST)
Jepulis. Luin ehkä hieman huolimattomasti pitkän alkuperäisen kommenttisi. Biologinen evoluutio on tosiaan aihe, eli kulttuurin kehitystä vaan siinä mielessä, että se liittyy biologiseen evoluutioon. --PtG (keskustelu) 9. lokakuuta 2015 kello 23.59 (EEST)
Onko tekniikka kulttuuria vai ei? Kivikirveiden tekeminen oli jonkun apina ottama askel tekniikan hyödyntämiseen ja minusta yhä useammin ihmisen evoluutiosta lukemissani kirjoituksissa juuri tekniikan hyödyntäminen on ollut se piirre, joka on tehnyt apinasta ihmisen. Ihminen on siis sopeutunut itse tekemäänsä teknosfääriin biosfäärin lisäksi, puhutaan koevoluutiosta. Leikkaustyökalujen ja tulen avulla ihminen ei enää ole tarvinnut mahtavaa purukalustoa ja aivot suurena energian kuluttajana kehittymään paremman ravinnon vuoksi. Myös on esitetty, että kielioppi, joka on tekninen keksintö, synnytti kulttuurivallankumouksen (minusta jo aika yleinen termi) eli nopean muuutoksen 60000 vuotta sitten. Tärkeinä lähteinä pitäisin Ihmisen evoluution-artikkelin kirjallisuus luettelosta löytyvää Kalaharin aamunkoittoa (Tätä kirjaa voisi käyttää lähteenä enemmän kuin Valsteen kirjoja) ja myös Tiede-lehden artikkeli "Mikä teki ihmisen". Pääbon kirja tuo DNA tutkimuksen näkökulman. Vilkapi (keskustelu) 11. lokakuuta 2015 kello 21.21 (EEST)
Minä olen lukenut sen Pääbon neandertal-kirjan, mutta en muista että siinä olisi ollut paljonkaan sellaista asiaa, joka olisi sopinut tähän artikkeliin, joten sillä lukukerralla en tuonut siitä tähän mitään. --Savir (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 08.02 (EEST)
En ole ehtinyt sitä vielä muuta kuin kirjakaupassa silmäilemään, joten en osaa tarkemmin sanoa. Arvelin kuitenkin sitä lukematta, että kun geenienvaihto neanderthalilaisten ja denisovalaisten kanssa on osa ihmisen evoluutiota (siitähän taisi olla jo Valsten edellisessä kirjassakin), niin tuossa olisi siitä ja ehkä jostain muustakin viimeisin tieto, vaikka se sinällään onkin vähäinen yksityiskohta, ja ehkä jotain muutakin taustatietoa (tai sitten ei). Mutta muutenhan tosiaan, kun ihmisen evoluutio tarkoittaa Homo sapiernsin evoluutiota, niin voi odottaa, että tämä menee siitä suuremmalta osaltaan ehkä sivuun. Toisaalta tulee juuri tätä kautta mietittäväksi mihin eri artikkeleissa sijoitetaan koko Homo-suvun (Ihmiset) evoluutio muiden lajien kuin Homo-suvun osalta.--Urjanhai (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 10.42 (EEST)
On kai makuasia (tai riippuu lähteestä ja lähteen näkökulmasta) nimitetäänkö samaa ilmiötä tekniikaksi vai kulttuuriksi, ehkä eri lähteissä on saatettu käyttää eri nimityksiä. "Kieliopilla" tarkoitat ilmeisesti puhetaidon syntyä, jota on pidetty tärkeänä, mutta en muista nähneeni missään lähdettä, jossa sitä olisi sanottu "tekniseksi keksinnöksi". Kielioppi eli grammatiikka keksittiin sitten joskus tuhansia vuosia myöhemmin, eikä sekään silloin olut tekninen keksintö vaan pikemminkin humanistinen, puheen synty taas kai oli tulosta biologisten ja kulttuuristen tekijöiden vuorovaikutuksesta. Lähteitä varmaan kannattaa haravoida laajasti, koska jokaisessa on vähän omaa näkökulmaansa. Suomeksi ilmestyneiden lähteiden suuri arvo tässä yhteydessä on siinä, että niissä esittyviä käsitteitä voinee helpommin käyttää suoraan tarvitsematta miettiä mitä joku asia on suomeksi (ainakin jos käännös on pätevä). Jos niitten välillä on käsitteissä eroja, niin voi joutua punnitsemaan. Sisältöä pystyy sitten lisäämään, ja artikkelin kehityksen edetessä voi olla hyväkin lisätä muunkin kielisistä lähteistä.--Urjanhai (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 10.42 (EEST)
Biologiassa kulttuuri tarkoittaa eri asiaa kuin humanistisissa tieteissä, mikä käy ilmi myös wikipedian kulttuuri-artikkelista. Ihmisen evoluutio on biologiaa, siksi minusta terminä tekniikka on neutraalimpi. Ihmislajin selviytymiskeinoksi on valikoitunut tekniikka, minkä näköjään opetushallituskin myöntää [2]. Kieliopin pitämistä teknisenä keksintönä voidaan pitää tietotekniikan historian kirjoittajien intoiluna. Toisaalta, jos ajatellaan kielenkehitystä, niin tiedetään linnuilla olevan erilaisia varoitusääniä eri pedoille, siis eräänlaisia nimiä. Delfiinien tiedetään käyttävän itsestään omaa nimeä. Elekieltä käyttämään opetetut simpanssit ovat pystyneet yhdistämään termejä jonkinlaisiksi lauseiksi. Kielioppi tuo kieleen rakenteen, eli esimerkiksi monikon (leijona, monta leijonaa), joka on jo tärkeä ero. Sanojen erottelu verbeiksi (varoa), substantiiveiksi (leijona) ja adjektiiveiksi (iso leijona) ja aikamuodot (leijona eilen), lisäävät tietosisältöä. Kieliopin säännöillä kielen ilmaisuvoima pienelläkin sanastolla kasvaa valtavaksi. Siksi on aika luonnollista yhdistää kielioppi-ideana kulttuurivallankumoukseen, koska sen jälkeen alkoi todella tapahtua. Kielioppi on looginen rakenne, joka sitten johtaa matematiikkaan, sanovat tietotekniikan historoitsijat. On yritetty löytää ihmiskielille yhteistä kielioppiperustaa, mutta sellaista ei ole löydetty, mutta samoja perusasioita asioita (yksikkö/monikko, aikamuoto, tekijä ja teko) pystyvät kaikki kielet ilmaisemaan. Ihmisen ja simpanssin kantamuodosta on näkynyt sellaisia kantoja, että se on ehkä ollut enemmän ihmismäinen kuin apinamainen. Simpanssit ovat palanneet asumaan metsään ja puihin. Ihmisen kättäkin pidetään lähempänä alkuperäistä siementen ja toukkien näpertelijän kättä kuin simpanssin puissa kiipeilykättä. Simpanssin ja ihmisen alkumuoto on ehkä ollut älyltään jo simpanssin tasolla, siis tiennyt olevansa yksilö (tajuaa katsovansa itseään peilistä), hyvin sosiaalinen ja pystynyt jotenkin ääntelemällä kommunikoimaan. Keskustelua voisi jatkaa jollakin muulla foorumilla kuin Wikipediassa, mutta toivottavasti tästäkin jotakin osvittaa voi saada artikkelin kirjoittamiseen. Vilkapi (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 19.39 (EEST)
Siitä päättäminehän, käytetäänkö ilmaisua "tekniikka" vai "kulttuuri" ei riipu siitä, mikä on meidän kunkin oma mielipiteemme asiasta vaan siitä, mitä ilmaisua asiasta kertovat tuoreehkot, laadukkaatr ajantasaiset lähteet käyttävät. Näkökulmasta riippuen ne voivat käyttää ehkä eri yhteyksissä molempiakin ehkä vähän sen mukaan mikä on kunkin lähteen tarkastelun fokuksessa. Esimerkiksi Juha Valste, joka on biologi, käyttää ihmisen evoluutiota käsittelevässä kirjassaan sanaa kultttuuri lähinnä arkeologisen kulttuurin merkityksessä. Toisaalta muistelisin, että sanaa kulttuuri käyttäisivät nykyään esimerkiuksi apinoiden käyttäytymisen tutkijat. Toisaalta apinoiden käyttäytymisen tutkijat käyttävät myös ilmaisua tekniikka, kun he seuraavat, miten apinat oppivat rikkomaan kovapintaisia pähkinöitä tms. Tässäkään sitä, kumpaa käsitettä käytetään, ei tarvitse meidän ratkaista, bvaan voidaan käyttää niitä käsitteitä, joita lähteet ovat käyttäneet. --Urjanhai (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 22.05 (EEST)
Käytän nyt lähteenä sitä Bergin kirjaa. Se on kuitenkin vuodelta 2005 ja siksi sisältää esim. Valsteeseen verrattuna ilmeisesti jonkin verran vanhentunutta tietoa. --Savir (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 19.20 (EEST)
Juuri ajantasaisuuden takia tulisi ehdottomasti verrata vuonna 2005 ilmestynyttä lähdettä kaikkiin uudempiin yleisesityksiin (suomeksihan niitä on vain muutama, joten se ei ole kovin iso työ) sen varmistamiseksi onko käsitys mistä tahansa asiasta sen jälkeen mahdollisesti muuttunut tai tarkentunut. Joissain asioissa voi olla, että tutkijayhteisön konsensus ei ole muuttunut, joissain asioissa käsitykset ovat voineet muuttua ratkaisevasti tai kokonaiskuva siitä, minkälaisia eri näkemyksiä on, on voinut muuttua. Sinällään näissä eri yleisesityksissä ei ehkä ole hirveästi toistoa, koska kaikissa (tai ainakin niissä, joita itse olen lukenut) on vähän eri näkökulma kokonaiskonsepti, ja esim. Valstekin jälkimmäisen kirjansa esipuheessa korostaa ettei se ole uusi laitos edellisestä vaan eri kirja.--Urjanhai (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 22.13 (EEST)
Ehkä artikkelin lopussa ollut osio "Kulttuurin kehitys" kuuluisi artikkeliin Kulttuurievoluutio, osioksi "Varhainen kulttuurievoluutio" tms. Mutta se on lähteetöntä. --Savir (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 13.42 (EEST)
Niin kuin artikkelissa Kulttuurievoluutio sanotaan evoluutiobiologi Tuomas Aiveloa siteeraten, niin ihmisen biologinen evoluutio ja kulttuurievoluutio ovat ihmisen evoluutiossa liittyneet tosiinsa koska ne ovat olleet vaikutussuhteessa keskenään. Ainoastaan siinä vaiheessa, missä on tultu geneettisesti likimain "moderniin" nykyihmiseen biologisen evoluution ja kulttuurievoluution tiivis keskinäinen yhteys on muuttunut ohuemmaksi ja vähemmän ratkaisevaksi, kun se ei enää (ainkaan hirveän dramaattisesti) vaikuta esim. ihmisen henkisiin ominaisuuksiin, vaan muutokset ovat pääasiassa kulttuurin sisäisiä. Kuitenkin ihmisen biologiselle evoluutiolle ennen edeltävien lajien kehitymistä moderniksi nykyihmiseksi se on ollut nimenomaan biologisesti aivan keskeisen tärkeää. Tämä on, sikäli kuin muistan, luettavissa esim. Valsten ja Stringerin kirjoista. Siksi mielestäni tuo kulttuurin vaikutuksen (ei sinällään välttämättä kulttuurievoluution, so. kulttuurin kehityksen sisäisen teoretisoinnin) mukaan ottaminen on aivan keskeinen osa nimenomaan ihmisen biologista evoluutiota tiellä edeltävistä muodoista nykyihmiseksi. Ja siksi edelleen kulttuurin pois jättäminen tämän ihmisen evoluution varhaisvaiheen osalta ei mielestäni ole perusteltua. Toisaalta, kun nykyinen teksti oli lähteetön, se olikin syytä poistaa, jos lähde ei käy ilmi. Muistan kuitenkin, että Valste jommassa kummassa kirjassaan käsitteli juuri noita samoja vanhimpia kulttuureja, jotka siis olivat pitkään muiden lajien kuin Homo sapiensin tuotoksia, ja siksi on ehkä syytä tarkistaa, oliko tuo osuus mahdollisesti Valsten kirjasta. Ja kun Valsten kirjat olivat juuri ihmisen biologisen evoluution yleisesityksiä, niin sekin tukee näkemystä, että juuri niin kuin Tuomas Aivelo tuossa esittää, biologinen evoluutio ja kulttuuri ovat tiiviisti vaikuttaneet toisiinsa, eikä siksi biologista evoluutiota juuri modernin nykyihmisen synnyssä voi mitenkään ymmärtää ilman sen vuorovaikutusta kulttuurin kanssa. Samaa käsittelee laajasti myös Stringer juuri tämän viimeisen, moderniin nykyihmiseen johtaneen hyppäyksen osalta. Eli nykyihmisen nykyisiä biologisia aivoja ei olisi syntynyt ilman biologisen evoluution ja kulttuurin välistä vuorovaikutusluuppia. Kun nyt siteerasin vain ulkomuistista, niin paremmin tämä kuviuo luultavasti hahmottuu Valsten ja Stringerin kirjoista. Ehkä ihan niin laajasti ei ole pakko selostaa mitä tuossa oli, mutta nuo keskeiset pointit ja konteksti lienevät lähteistä poimittavissa, ja toisaalta kun artikkelia joka suhteessa kehitetään niin taas se äkkiä laajeneekin.--Urjanhai (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 14.45 (EEST)
Ihmisellä kulttuurin kehitys ja biologinen evoluutio ovat kulkeneet käsikädessä kulttuurivallankumoukseen saakka noin 50000 vuotta sitten. Kulttuurievoluutio on sen verran kiemurainen termi, että koko sana voisi jäädä pois ihmisen evoluutio artikkelista. Merkittävimpiä ihmisen biologiseen olemukseen vaikuttava asia kulttuurivallankumouksen jälkeen on risteytyminen neandertalilaisten kanssa Euroopassa. Tämä oli mahdollista aina noin 30000 vuotta sitten tapahtuneeseen neandertalilaisten katoamiseen saakka. Toisaalta uusiseelantilaisilla (siis papua-uusiguinealaisilla) on denisovan ihmisen geenejä ja uusseelantilaiset papua-uusiguinealaiset ovat vanhimpia afrikasta lähteneitä ihmisiä. Näistä kuvioista löytyy tietoa Pääbon kirjasta.Vilkapi (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 19.01 (EEST)
Artikkelissa on nyt kappale sapiensin ja neandertalin sekä denisovan risteytymisestä: ehkä jopa liiankin pitkä, sillä sukulaislajien pieni risteytyminen on normaalia eikä välttämättä näy meissä mitenkään valintapaineiden ohjatessa kehitystä kuitenkin tiettyyn suuntaan. On myös osio "Viimeaikainen evoluutio", jossa kerrotaan ihmisen biologisen evoluution alkaneen nopeutua kulttuurivallankumouksen jälkeen ja erityisen huomattavasti maanviljelyksen kehittämisen myötä. --Savir (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 19.25 (EEST)
Tuon kappaleen lähteeseen "rapid acceleration..." voisi suhtautua aika skeptisesti, koska se on vuodelta 2007 eli ennenkuin Pääbo todisti, että ihmiset ja neandertalilaiset olivat sekoittuneet. Varmaankin evoluutio nopeutuu, kun populaatio kasvaa, mutta tuota puhelinhaastatteluartikkelia varten ei ole voitu tehdä DNA-pohjaista muutosnopeustarkastelua. Pääbo ei pystynyt selvittämään neandertalilaisten geenejä aivan täydellisesti, mutta sen hän pystyi tekemään denisovan ihmiselle. Neandertalilaiset olivat ennen risteytymistään eläneen 600'000 vuotta erillään ihmisestä. Eurooppalaisten isot nenät ovat peräisin neandertalilaisilta. Denisovan ihmiset ja neandertalilaiset olivat myös risteytyneet. Vilkapi (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 20.17 (EEST)
Itse asiassa Pääbo kai nimenomaan on tutkinut juuri sitä, miten tuo risteyminen meissä mahdollisesti näkyy ja sen tutkiminen on ollut hänellä yhtenä keskeisenä tavoitteena ja hän selostaa sitä laajasti, joten sen merkitystä ei tarvitse arvailla. (En nyt vain muista mistä tuota luin, selailinko tuosta kirjasta vai jostain muualta.) Sinällään vaikutus voi olla vähäisehköä, mutta joka tapauksessa Pääbolta jostain löytynee siitä konaisarvio ja erittely. Muuten kaikki tuollaiset vanhat lähteet asioissa, joista on lähteen ilmestymisen jälkeen tullut ratkaisevaa uutta tietoa, varmaan olisi hyvä siivota pois, varsinkin kun monet niistä ovat joihinkin yksittäisiin lehdistötiedotteisiin perustuvaa silppu-uutisointia. Esim. artikkelissa nyt "varmana" esitetty uutinen, että yhteiset geenit neandetalilaisten kanssa olisivatkin tulosta yhteisistä esi-isistä eikä risteytymisestä lienee (kai?) nykyään kuitenkin vähemmän kannatettu näkemys. Muistelisin että jossain en-wikin artikkelissa oli tätä puolta joskus eroteltu tarkemmin. Samoin voi olla että näissä uusimmissa kirjoissa ja muissa uusimmissa yleisesityksissä ehkä on otettu siihen kantaa. Artikkelissa Floresinihminen oli pitkään jostain silppu-uutisesta siihen "varmana" lisätty huuhaatieto, että floresinihminen "olikin" joku vammainen nykyihminen, mutta vähän kaivelemalla osoittautui, että kyseessä oli marginaalinäkemys, jonka silppu-uutisia poiminut media sitten oli uutisoinut suomessakin "uutisena". Ja muutenkin myös laadukkaassa lähteessä ollut, aikanaan ajantasainen ja paras tieto voi tutkimuksen edetessä vanhentua nopeasti (so. esim. arvio neanderthalin ihmidsen geeneistä ennen kuin niistä oli mitään tietoa). Siksi runkona pitäisi olla näiden uudehkojen kokonaisesitysten.--Urjanhai (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 22.10 (EEST)
Valsteenkin tuoreessa kirjassa (ja siitä tehdyssä Hesarin artikkelissa) on spekulointia siitä, miten neandertalilaisen geenit meissä näkyisivät. Valstekin käyttää (s. 188) sanoja "saattavat olla muistoja neandertalilaiselta". Ehkä sen voisi tässä artikkelissa kuitata lyhyesti ja neandertalilaisartikkelissa joskus laajentaa, vaikka se onkin spekulatiivista. --Savir (keskustelu) 15. marraskuuta 2015 kello 14.13 (EET)
Jostakin Pääbon kirjaan tms. liittyvästä uutisoinnista ymmärsin, että kysymys ei olisi mistään spekulaatiosta, vaan ainakin joitain siirtyneitä geenejä olisi identifioitu, mutta voi olla se koskikin denisovanihmistä. So. jos kerran koko neandertalilkaisen perimä on selvitetty, niin eihän silloin pitäisi olla tarvetta mihinkään spekulaatioon. Mutta en ole vielä päällyt lukemaan Valstenkaan kirjaa. Jos tässä artikkelissa rajaus on Homo Sapiensin evoluutioon, niin risteytymisestä muiden ihnislajien kanssa riittänee lyhyt, mahdollisiman ajankohtaiseen tietoon perustuva tiivis maininta ja jokin lyhyt luonnehdinta ao. risteytymien kokonaismerkityksestä tms., koska ainakin tämä kokonaismerkitys on tärkeä osa myös tätä artikkelia.--Urjanhai (keskustelu) 15. marraskuuta 2015 kello 14.34 (EET)
Kyllä ne geenit tiedetään, vaikka useimpien vaikutusta ei tiedetäkään. Valsteen mukaan tärkeimmät niistä vaikuttavat näkymättömiin asioihin kuten immuunipuolustukseen. --Savir (keskustelu) 15. marraskuuta 2015 kello 14.46 (EET)
Samaa muistan myös Pääbon sanoneen.--Urjanhai (keskustelu) 15. marraskuuta 2015 kello 15.04 (EET)
Viimeaikainen evoluutio, vaikka se ei olekaan yhtä dramaattista kuin moderniin nykyihmiseen johtanut, on myös merkittävää ja siitäkin on paljon tutkimusta, esimerkiksi Virpi Lummaa tutkii sitä. Kuitenkin siinäkin tutkimus etenee nopeasti ja kaikki vähänkin vanhemmat arviot tulisi siinä koettaa ainakin verrata uusimpiin yleisesityksiin. Tässäkin aihepiirissä on hyvin monia eri ulottuvuuksia hyvin monessa eri aikasyvyydessä.--Urjanhai (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 22.10 (EEST)
Kokonaisuudessaan tuo "viimeaikaisen evoluution" 2009 lähteren tieto ei kyllä näytä olevan ristiriidassa sen kanssa, mitä olen samasta aiheesta muualta satunnaisesti lukenat, ja joitain huomiota siitä on tainnut olla muissakin vähän uudemmissa lähteissä. Siksi senkin voisi tsekata uudempia yleisesityksiä vasten ajatellen lähinnä täydennyksiä joko tiedon tai näkökulman puolesta. Luulen että niissä jotain saattoi olla tästäkin, mutta en ole varma. Joka tapauksessa sitten on tuon aivan nykyaikaisen evoluution tutkimus (em. Virpi Lummaa ym.) --Urjanhai (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 22.17 (EEST)
Kulttuurievoluutio ei tosiaan taida kuulua tähän, sehän loppujen lopuksi on eri asia kuin biologisen evoluution ja kulttuurin keskinäinen fedbacklooppi. Ja esimerkkinä muistinvaraisen siteeraamisen haksahduksista (joita voi olla omissakin muisteluissani): Denisovalaisten geenejä ei ole uusiseelantilaisilla vaan papua-uusiguinealaisilla ja australiaisilla, jotka taitavat kuulua alkupään muuttoaaltoihin. Uusi seelanti sen sijaan asutettiin vasta vajaa tuhat vuotta sitten polynesialaisten toimesta, joiden esi-isät olivat lähtöisin Kiinan rannikolta.--Urjanhai (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 22.10 (EEST)
Kyllä, erehdyin saarista, mutta ovathan ne molemmat täältä katsottuna kaukana ja samalla suunnalla....Vilkapi (keskustelu) 15. lokakuuta 2015 kello 19.54 (EEST)
Tämä on ehkä sellainen aihepiiri, jossa tuoreet ja laadukkaat nettiartikkelit voivat olla monesti parempia lähteitä kuin useita vuosia vanhat kirjat. Ehkä pitäisi käydä hakukierroksella joidenkin tiedelehtien nettisivuilla. --Savir (keskustelu) 15. lokakuuta 2015 kello 10.22 (EEST)
Nettiä on syytä käyttää, mutta kriittisesti. Kun esim. olen joskus koettanut kaivella näitä Pääbon juttuja, niin sieltä saattaa löytyä esim. Pääbon omia tieteellisiä artikkeleita hänen kotisivuiltaan. Kuitenkin populääreissä tiedelehdissä joskus voi olla tuota samaa satunnaista lehdistötiedote- ja pikku-uutissilppua kuin päivälehdidssäkin, josta ei yleensä pääse puusta pitkään. Ja joku yksittäinen kirjoitus voi olla vain yksittäinen kirjoitus, jonka perusteella ei voi kirjoittaa että "onkin". Mutta toisaalta yleisesitysmonografioiden ohella julkaistaan tieteellisissä sarjoissa aika ajoin myös yleisesitysartikkeleita, ja nehän ovat kovaa kamaa. Samoin kirjojen nopea vanheneminen on tosiasia, ja tälläisella alalla missä tutkimus etenee nopeasti, muutama vuosikin on jo paljon, vaikka sinällään missä tahansa asiassa joku käsitys yhtä hyvin voi muuttua tai olla muuttumatta. Mutta viimeisimmät suomeksi ilmestyneet yleisesitykset, joissa esipuheessa sanotaan, minkä vuoden mihin kuukauteen tieto on päivitetty, ovat hyvä pohja. Ja samanlaisiahan on muilla kielillä maailmalla, mitä vielä ei ole ehditty kääntää. --Urjanhai (keskustelu) 15. lokakuuta 2015 kello 11.36 (EEST)

Tässä aivan ruore uutinen: [3] Siinä kommentteja esittävät Chris Stringer ja tämän kirjassaankin usein mainitsema kollega Hublin. --Urjanhai (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 15.38 (EEST)

Joku saisi tehdä oleellisen artikkelin paleoantropologia (enkkuwikissä), johon tämänkin artikkelin alusta linkitetään. --Savir (keskustelu) 18. lokakuuta 2015 kello 22.23 (EEST)

Hyppäyksellinen evoluutio on minun kielessäni revoluutio, en tiedä onko se lajinkehityksessä miten yleisesti käytössä. Sietäisi olla. --Höyhens (keskustelu) 19. lokakuuta 2015 kello 23.13 (EEST)

Olen nyt karsinut lähteettömyyksiä, toistoa, ympäripyöreyksiä ja kulttuurijuttuja. Lisäsin paleoantropologiasta tietoa ja löytöjen historiaa: jos se osio paisuu liikaa, siitä voi tehdä oman artikkelinsa. --Savir (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 11.52 (EEST)

Ensimmäinen huomio lukematta pidemmälle: osiot kehityshyppäyksistä ja kädellisten kehityksestä ovat kronologisesti väärin päin, koska ensin mainittu uudempi asia ja viimeksimainittu on vanhempi asia.--Urjanhai (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 12.13 (EEST)
Siirsin sen nyt ennen ihmiset-osiota. --Savir (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 12.42 (EEST)

Suomen arkkitehtuuri[muokkaa wikitekstiä]

Jokseenkin hankala artikkeli. Parannan vielä oma-aloittesti ainakin johdantoa, kuvitusta ja kieltä. Mutta miten sisällön laita. Nyt on kerrottu lähinnä historiasta, mutta mitä muuta tässä voisi kertoa. --PtG (keskustelu) 4. lokakuuta 2015 kello 13.01 (EEST)

Olisiko hedelmällistä tavoitella tähän esimerkiksi lupaavaksi valitun artikkelin Kiinalainen arkkitehtuuri käsittelytapaa, vaikka se kertookin lähinnä historiallisesta tyylistä? Vai onko Suomen arkkitehtuuri liian epäyhtenäistä siihen? Tämä artikkeli on nyt vain kronologinen Suomen rakentamisen historia. Historiaosioita voisi ehkä lyhentää ja jopa siirtää omaan artikkeliinsa Suomen rakentamisen historia tms.. --Savir (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 09.37 (EEST)
Yleinen lähdekirjallisuus käsittelee aihetta tällä tavalla kronologisesti. Mutta ainakin yhdessä kirjassa on myös yleisiä erityispiirteitä. Niistä voisi tehdä nyt alkuun oman osionsa. --PtG (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 12.30 (EEST)
Löytyisiköhän lähteitä niistä reunaehdoista ja pakotteista joiden keskellä Suomea rakennetaan ? Ilmasto ja yhteiskunta. Vai kuuluuko se tänne. Siis että on pimeää ja kylmää ja niinpä rakentaminen on kallista ja asunnot pieniä, ja piätää olla tuulikaappi ja huoneistosaunat ja ne kiistellyt parkkipaikat. Ja nopea kaupungistuminen > lähiöiden massatuotanto. Ei ole ollut aatelistoa joka olisi tilannut yltiöpäisiä ökyrakennuksia. Ja onko calvinistinen kirkkoarkkitehtuurimme ehkä körttiläisyyden vaikutusta. (Kunhan heittelen jos joku herätääisi ajatuksia.) --Tappinen (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 23.37 (EEST)
Lähiöistä lienee kirjoitettu useitakin yleisesityksiä eri näkökulmista (myös arkkitehtuurin, ks. ao. artikkeli), jostain niistä voisi yrittää jotain kaivella. Tämän artikkelin kannalta ne ja muut mainitsemasi reunaehdot voivat selittää joitain mahd. vain Suomelle tyypillisiä erityispiirteitä, joista kuitenkin harva rajoittunee yksistään suomeen. Luultavasti niitä tipahtelisi artikkelia eri kanteilta systemaattisesti parannettaessa jos kävisi uudehkoja parhaita yleisesityksiä läpi. --Urjanhai (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 19.14 (EEST)
Olen tällä hetkellä kirjoittamassa Suomen lähiöistä laajennusta omaan artikkeliinsa, huomiona.--Olimar 8. lokakuuta 2015 kello 14.52 (EEST)
En-wikissä on käsitelty myös kilpailuiden asemaa suomalaisessa nykyarkkitehtuurissa. --Tappinen (keskustelu) 17. lokakuuta 2015 kello 10.55 (EEST)
Katsoin myös sv-wikin artikkelia, ja siellä on valittu hyväksi artikkeli, jossa on vain (1900-luvun painottonut) historiakatsaus. --PtG (keskustelu) 17. lokakuuta 2015 kello 14.20 (EEST)
Savirin ehdotus on hyvä. Aina ei ole pakko käydä kaikkea läpi äärimmäisen kronologisesti. Mikä on arkkitehtuurin ja muotoilun suhde? Tässä artikkelissa voisi olla myös oma osio mitä vaikutteita Suomeen on tullut ja mahdollisesti myös mitä suomalaiset ovat vaikuttaneet maailmalla. --Vnnen (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 22.06 (EET)
Savirin ehdotus on teoriassa hyvä mutta käytännössä siihen voi olla hankalaa löytää kansallisia erityispiirteitä. --Tappinen (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 10.06 (EET)
Mielestäni se on hieman ongelmallinen. En tiedä kiinalaisesta arkkitehtuurista, mutta länsimaissa taide on usein edennyt tyyleittäin, niin suomalaisessa arkkitehtuurissakin. Tällaisessa jaottelussa tulisi runsaasti toistoa, esimerkiksi kansallisromanttiset piirteet pitäisi kertoa kirkkorakentamisessa, hallintorakentamisessa ja asuinrakentamisessa. --PtG (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 10.39 (EET)
Muotoilu on oma taiteenalansa, jota tässä ei sen enempää tarvitse käsitellä. Niiden suhde on usein se, että monet modernit arkkitehdit ovat myös samalla muotoilijoita. --PtG (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 10.39 (EET)
Keskiajan arkkitehtuurista on muutamia lähdepyyntöjä, tiedot löytynevät lähdekirjalisuudesta ja ne voisi viitoittaa. Arkkitehtuuriin kuuluu paitsi rakennusten suunnittelu, myös ehkä vielä tärkeämpänä kaavoitus ja muu kaupunki- ja ympäristösuunnittelu. Tästä on tosin ehkä vaikea tietoa saada. Lähiöehdotus on siinä mielessä perusteltu. Ehdotetusta ideasta siitä mikä on ominaista juuri Suomen arkkitehtuurille, on ehkä vaikea saada tutkittua tietoa. Onhan laajassa mielessä suomalainen arkkitehtuuri pitkälti yleiseurooppalaista. Muotoilua en kauheasti ottaisi mukaan, kun se on tosiaan oma taidelaji. Minusta melko tasapainoinen artikkeli nykyisessä asussaan.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 14.10 (EET)
Vielä, nykyarkkitehtuurin voisi nostaa otsikohierarkiassa. Puuarkkitehtuurista löytyy varmasti tietoja. Helsinkiin on suunnitteilla muun muassa 50 pilvenpiirtäjää, ja tästä aiheesta voisi löytää tietoja (Keski-Pasila vaikka). Ilmaston liittymistä arkkitehturiin on tutkittu Suomessa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 14.20 (EET)
Ja vielä tulee mieleen, Helsingin Töölönlahden seudun voisi ottaa nykyarkkitehtuuriin, Keskustakirjaston kilpailu oli tärkeä. Vaikka Guggenheim-suunnitelma ei näytä toteutuvan, sillä on ollut merkitystä myös kaupunkisuunnittelun kannalta. Nykyarkkitehtuurista voisi mainita vaikka Saunalahden koulun, Kangasala-talon ja Kalasataman.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 14.28 (EET)
Töölönlahti kaupunkisuunnittelussa voisi muutenkin ansaita oman artikkelinsa (artikkelin esitetty nimi ensimmäinen hatusta vedetty).--Olimar 22. marraskuuta 2015 kello 14.33 (EET)
Joo hyvä idea, koska alueeseen on kohdistunut monenlaista suunnitteluprojektia, sillä sijaitsee keskeisiä rakennuksia ja alue on kaupunkimaisemallisesti keskeinen ja osittain melko uusi. Töölönlahdesta voisi tehdä samanlaisen alueprojektin kuin viime keväänä HelsinginAleksanterinkatu-teemasta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 14.41 (EET)
Keräsin tänne jotain linkkejä ylempänä mainituista aiheista. Samalla käsiini osui mainio Suomen kirkkoarkkitehtuuri. Mitenköhän nämä jäsentelisi yhdeksi. --Tappinen (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 20.45 (EET)

En tykkää käsitteestä nykyarkkitehtuuri, se kumminkin vanhanee joskus. Löytyykö parempaa termiä? --Höyhens (keskustelu) 27. marraskuuta 2015 kello 03.33 (EET)

No eipä taida. Nykytaidekin on. Moderni arkkitehtuuri on liian raskas kuten postmodernikin, ne molemmat ovat nykyisin oikeastaan historiallisia sanoja. Uusi arkkitehtuuri -sanaa voi käyttää rinnakkaisena mutta ei se taida parantaa asiaa. On kai yritettävä elää nykyarkkitehtuurin kanssa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 27. marraskuuta 2015 kello 09.41 (EET)

Leijona[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on suositeltu vuodelta 2006, mutta täyttääkö se suositellun artikkelin kriteerit? Suuri osa artikkelista on viitteetöntä ja verkkolähteissä on jotain Tunturisutta. Artikkelissa on myös kirjoitusvirheitä ja toistoa. --Savir (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 21.42 (EEST)

Viitteistys on nykyisellään täysin riittämätön SA-tason artikkelille, jossa vähintään jokaisen kappaleen lopusta tulisi löytyä viite. --Msaynevirta (k · m) 29. syyskuuta 2015 kello 21.53 (EEST)
Vieläkin parempi olisi, jos artikkeli olisi kokonaan kirjoitettu joidenkin luotettavien lähteiden pohjalta. --Savir (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 07.04 (EEST)
Ymmärtääkseni alkuperäinen versio on kirjoitettu sen lopussa mainitun kahden kirjan pohjalta, myös iso osa niistä kohdista joihin on jälkikäteen merkitty lähteeksi Tunturisusi. --Tappinen (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 07.14 (EEST)
Minä voin ensi viikolla katsoa niitä kirjoja ja viitteistää niistä otetut kohdat ja vaikka laajentaakin artikkelia. Ne kirjat löytyvät näköjään kirjastojen lasten ja nuorten osastoilta. Löytyyköhän aiheesta suomenkielistä aikuisten kirjallisuutta vai onko sillä väliä eläinartikkeleissa? Näyttää hassulta jos suositeltu artikkeli on kirjoitettu pääasiassa lasten tietokirjojen pohjalta. --Savir (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 07.27 (EEST)
Kyllähän tuo herättää hieman huolta, lasten- ja nuortenkirjoissa kuitenkin jonkun verran oiotaan käsityksiä. Tuo Koko perheen eläinkirja on alkuperäiseltä nimeltään Children's Encyclopedia of the Animal Kingdom, joten vaikea sanoa, kuinka kattava ja luotettava "aikuisten" tietosanakirjaa varten on. --PtG (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 21.17 (EEST)
Viitteistän artikkelin kuitenkin aluksi sen alkuperäisten lähteiden pohjalta. Katsotaan sitten riittääkö sekään artikkelin laatumerkinnän pelastamiseksi. --Savir (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 10.19 (EEST)
Viitteistin nyt artikkelia siinä käytettyjen kirjalähteiden pohjalta. Samalla lyhensin sitä poistelemalla lähteettömiä kohtia, toistoa, turhuuksia ja muualle kuuluvaa sisältöä. Järjestelin myös osioita uudelleen. Onkohan alalajit tarpeen mainita sekä tekstissä että tietolaatikossa? --Savir (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 22.12 (EEST)
Artikkeli kärsii ilmeisesti edelleen hiukan ns. näennäislähteistyksestä eli viitteistyksestä, jossa on lähteistetty vain edeltävä lause mutta ei koko kappaletta. En saa tätä enää paljon paremmaksi näillä kahdella vaatimattomalla kirjalähteelläni, joten jos jollakulla on lisää lähteitä niin jatkakoon tästä. --Savir (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 18.08 (EEST)

Kiitos Savirille lähteistyksen tarkistamisesta ja työstä. Tästä puuttuu kuitenkin vielä aivan elintärkeä osuus lajinkehityksestä sekä mielestäni muutokset elinympäristöissä ovat vielä puutteelliset, vaikka katoaminen Euroopasta onkin mainittu. --Höyhens (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 21.21 (EEST)