Wikipedia:Vertaisarviointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tie suositelluksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Suositellun artikkelin kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu artikkeli

Suositellusta artikkelista voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tie suositelluksi luetteloksi
 1. Uusi luettelo
 2. Luettelon muokkaus
 3. Suositellun luettelon kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu luettelo -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu luettelo

Suositellusta luettelosta voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tällä sivulla Wikipedian käyttäjät voivat pyytää vertaisarviointeja erityisen paljon muokkaamilleen artikkeleille. Vertaisarvioinnin tärkein tavoite on artikkelien laadun parantaminen. Arvioinnin aikana on tarkoitus saada muilta käyttäjiltä niin paljon palautetta ja parannusehdotuksia, että artikkelilla olisi lopulta hyvät mahdollisuudet päästä suositeltujen artikkelien tai suositeltujen luetteloiden joukkoon.

Ennen kuin artikkeli voidaan asettaa ehdolle suositelluksi artikkeliksi tai luetteloksi, sen tulee olla vertaisarvioinnissa vähintään kaksi viikkoa. Vertaisarvioinnin kestolla ei ole takarajaa, mutta arvioinnin voi kuitenkin päättää, kun palautteen mukaiset tarpeelliset lisäykset ja korjaukset on tehty, eikä uusia parannusehdotuksia ole tullut enää neljään viikkoon.

Ohjeita[muokkaa wikitekstiä]

Pyynnön tekeminen[muokkaa wikitekstiä]

 • Kuka tahansa voi esittää pyynnön vertaisarvioinnille tällä sivulla. Artikkelin, jolle tätä laatuarviointia pyydetään, tulisi olla jo pitkähkö, usean kappaleen mittainen. Artikkelin ei tarvitse kuitenkaan olla jotakin statusta ajatellen ”valmis”, vaan vertaisarviointia voi pyytää sellaisellekin artikkelille, jota pitää vielä parantaa.
 • Jos mahdollista, erittele ne kohdat, jotka mielestäsi eniten kaipaavat parannusta.
 • Liitä uusi pyyntö listan ylimmäksi.
 • Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotuksien mukaisesti, jotta ehdotuksista todella olisi hyötyä.
 • Liitä artikkeliin vertaisarviointimalline {{vertaisarviointi}}. Se näyttää sivulla tällaiselta:

Kuinka pyyntöön vastataan[muokkaa wikitekstiä]

 • Tutki alla olevaa listaa artikkeleista, ja valitse mieleisesi. Käy lukemassa artikkeli, ja pohdi, mitä asioita siinä voitaisiin parantaa: Onko artikkeli liian lyhyt tai pitkä, onko sen rakenne looginen, ovatko artikkelin faktat oikeita, onko sen kieliasu hyvä, onko lähteet merkitty oikein ja onko niitä riittävästi jne. Lisää kommenttisi tälle sivulle artikkelin otsikon alle.
 • Jos muokkausehdotus on vähäpätöinen ja/tai sinulla on aikaa korjata, kerro myös tällä sivulla, että olet muokannut kyseisen kohdan artikkelista.
 • Artikkelin kehityksen seuraamisen helpottamiseksi lisää vertaisarviointisivulle maininta kommenttien perusteella tekemistäsi muokkauksista.

Vertaisarvioinnin päättäminen[muokkaa wikitekstiä]

 • Vertaisarvioinnin avaaja voi päättää vertaisarvioinnin sitten kun se on hänen mielestään täyttänyt tavoitteensa. Kun arviointipyyntö on ollut neljä viikkoa ilman uusia kommentteja, arviointi on suositeltavaa päättää joka tapauksessa. Voit halutessasi kuitenkin ensin lisätä keskustelun loppuun tällaisen varoituksen (voit samalla muokata sitä halutessasi):
[[Kuva:Out of date clock icon 2.svg|28px]] Viimeisestä kommentista on kulunut [näin kauan], joten arkistoin vertaisarvioinnin [N] päivän kuluttua, ellei uusia kommentteja tule. --~~~~
 • Arvioinnin päätyttyä poista vertaisarviointikeskustelu tältä sivulta ja siirrä arkistoituna artikkelin keskustelusivulle otsikon Arkistoitu vertaisarviointi alle. Jos vertaisarviointeja on ollut aiemmin, numeroi otsikko arabialaisin numeroin (Arkistoitu vertaisarvionti 2). Myös ensimmäiselle vertaisarvioinnille voi antaa numeron 1. Arkistoinnissa voi käyttää {{Arkistoitu osa}}-mallinetta näin:

==Arkistoitu vertaisarviointi==
{{Arkistoitu osa}}
[kopioitu vertaisarviointi]
</div>

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointipyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Highway to Hell[muokkaa wikitekstiä]

Haen tästä suositeltua. Parannusehdotuksia? Kielenhuoltoa ainakin kaipaisi. --Sblöbö (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 23.56 (EEST)

Suomen arkkitehtuuri[muokkaa wikitekstiä]

Jokseenkin hankala artikkeli. Parannan vielä oma-aloittesti ainakin johdantoa, kuvitusta ja kieltä. Mutta miten sisällön laita. Nyt on kerrottu lähinnä historiasta, mutta mitä muuta tässä voisi kertoa. --PtG (keskustelu) 4. lokakuuta 2015 kello 13.01 (EEST)

Olisiko hedelmällistä tavoitella tähän esimerkiksi lupaavaksi valitun artikkelin Kiinalainen arkkitehtuuri käsittelytapaa, vaikka se kertookin lähinnä historiallisesta tyylistä? Vai onko Suomen arkkitehtuuri liian epäyhtenäistä siihen? Tämä artikkeli on nyt vain kronologinen Suomen rakentamisen historia. Historiaosioita voisi ehkä lyhentää ja jopa siirtää omaan artikkeliinsa Suomen rakentamisen historia tms.. --Savir (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 09.37 (EEST)
Yleinen lähdekirjallisuus käsittelee aihetta tällä tavalla kronologisesti. Mutta ainakin yhdessä kirjassa on myös yleisiä erityispiirteitä. Niistä voisi tehdä nyt alkuun oman osionsa. --PtG (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 12.30 (EEST)
Löytyisiköhän lähteitä niistä reunaehdoista ja pakotteista joiden keskellä Suomea rakennetaan ? Ilmasto ja yhteiskunta. Vai kuuluuko se tänne. Siis että on pimeää ja kylmää ja niinpä rakentaminen on kallista ja asunnot pieniä, ja piätää olla tuulikaappi ja huoneistosaunat ja ne kiistellyt parkkipaikat. Ja nopea kaupungistuminen > lähiöiden massatuotanto. Ei ole ollut aatelistoa joka olisi tilannut yltiöpäisiä ökyrakennuksia. Ja onko calvinistinen kirkkoarkkitehtuurimme ehkä körttiläisyyden vaikutusta. (Kunhan heittelen jos joku herätääisi ajatuksia.) --Tappinen (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 23.37 (EEST)

Maniac Mansion[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on suositeltu, mutta nähdäkseni se ei täytä suositellun artikkelin kriteereitä. Se on suositelluksi hyvin lyhyt, siitä ainakin kolmasosa on lähteetöntä, ja siinä on kirjoitus- ja muotoiluvirheitä. Pelin merkityksestä on kerrottu aika suppeasti. "Viittauksia"-osio on minusta pelkkää pinnallista triviaa. En usko että kovinkaan monesta muusta aihepiiristä tämäntasoinen artikkeli menisi läpi suositelluksi, ainakaan enää. --Savir (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 19.29 (EEST)

Ei ole enää suositellut tasoinen. Ei noudata videopelien artikkelimallia, on kehnosti lähteistetty sekä sisältää triviaa. Enkkuwikistä löytyisi hyviä lähteitä, jos jotakuta kiinnostaisi artikkelin kehittäminen.--Olimar 3. lokakuuta 2015 kello 15.10 (EEST)

Leijona[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on suositeltu vuodelta 2006, mutta täyttääkö se suositellun artikkelin kriteerit? Suuri osa artikkelista on viitteetöntä ja verkkolähteissä on jotain Tunturisutta. Artikkelissa on myös kirjoitusvirheitä ja toistoa. --Savir (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 21.42 (EEST)

Viitteistys on nykyisellään täysin riittämätön SA-tason artikkelille, jossa vähintään jokaisen kappaleen lopusta tulisi löytyä viite. --Msaynevirta (k · m) 29. syyskuuta 2015 kello 21.53 (EEST)
Vieläkin parempi olisi, jos artikkeli olisi kokonaan kirjoitettu joidenkin luotettavien lähteiden pohjalta. --Savir (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 07.04 (EEST)
Ymmärtääkseni alkuperäinen versio on kirjoitettu sen lopussa mainitun kahden kirjan pohjalta, myös iso osa niistä kohdista joihin on jälkikäteen merkitty lähteeksi Tunturisusi. --Tappinen (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 07.14 (EEST)
Minä voin ensi viikolla katsoa niitä kirjoja ja viitteistää niistä otetut kohdat ja vaikka laajentaakin artikkelia. Ne kirjat löytyvät näköjään kirjastojen lasten ja nuorten osastoilta. Löytyyköhän aiheesta suomenkielistä aikuisten kirjallisuutta vai onko sillä väliä eläinartikkeleissa? Näyttää hassulta jos suositeltu artikkeli on kirjoitettu pääasiassa lasten tietokirjojen pohjalta. --Savir (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 07.27 (EEST)
Kyllähän tuo herättää hieman huolta, lasten- ja nuortenkirjoissa kuitenkin jonkun verran oiotaan käsityksiä. Tuo Koko perheen eläinkirja on alkuperäiseltä nimeltään Children's Encyclopedia of the Animal Kingdom, joten vaikea sanoa, kuinka kattava ja luotettava "aikuisten" tietosanakirjaa varten on. --PtG (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 21.17 (EEST)
Viitteistän artikkelin kuitenkin aluksi sen alkuperäisten lähteiden pohjalta. Katsotaan sitten riittääkö sekään artikkelin laatumerkinnän pelastamiseksi. --Savir (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 10.19 (EEST)
Viitteistin nyt artikkelia siinä käytettyjen kirjalähteiden pohjalta. Samalla lyhensin sitä poistelemalla lähteettömiä kohtia, toistoa, turhuuksia ja muualle kuuluvaa sisältöä. Järjestelin myös osioita uudelleen. Onkohan alalajit tarpeen mainita sekä tekstissä että tietolaatikossa? --Savir (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 22.12 (EEST)

10/80[muokkaa wikitekstiä]

Lupaavaksi valittu artikkeli Hurriganesin albumista, aineksia hyväksi artikkeliksi. Keskustelussa mainittu, että albumin nimen merkitys pitäisi avata. --Thi (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 21.26 (EEST)

Jep, se selittynee tuolla nauhoituspäviämäärällä(?) mutta tarttee tietty jotain jostain lähteestä. J.K Nakkila (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 16.24 (EEST)
Ei kun hetkinen, miten tuo levy on nauhoitettu vasta julkaisun jälkeen? J.K Nakkila (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 16.25 (EEST)
Missä niin lukee? --Sblöbö (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 19.08 (EEST)
Nevermind, luin marraskuun maaliskuuna. J.K Nakkila (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 20.42 (EEST)

10/80 vittaa mitä ilmeisimmin nauhoitusajankohtaan (lokakuu 1980), ja se on ilmoitettu ikään kuin aikakauslehden numeron muodossa (kansikuva mukailee vanhaa miestenlehteä). Tuosta nimestä ei kuitenkaan puhuta mitään omassa Hurriganes-kirjassani. Ehkä nimen taustaa pidetään jossain määrin itsestäänselvyytenä. --Sblöbö (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 19.11 (EEST)

PIK-15 Hinu[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on uudelleenkirjoitettu, laajennettu ja lähteistetty Lentäjän näkökulma III -kirjan pohjalta ja kaipaisi nyt kehitysehdotuksia. Tavoitteena olisi saada artikkeli SA-tasoiseksi, mikä tulee vaatimaan ainakin punaisten linkkien sinistämistä. Toinen kysymys liittyy artikkelin laajuuteen, onko se hyvä nykyisellään, vai pitäisikö joitakin osioita tiivistää tai laajentaa? --Msaynevirta (k · m) 24. syyskuuta 2015 kello 23.28 (EEST)

Eipä tähän paljoa lisättävää keksi. Punaisia on muutamia aika keskeisiä, kuten koneen suunnittelija. Lisäksi ehkä noista koneista, joista konetyyppi kehitettiin, voisi tehdä omat artikkelinsa. Muut punaiset eivät mielestäni ole keskeisiä. Johdantoa voisi hieman vielä laajentaa. Ensimmäinen osio alkaa vähä hassusti. "Hinauskoneen suunnittelua pohdittiin jo vuonna 1948 Juhani Heinosen diplomityönä suunnitteleman PIK-8:n yhteydessä". Kuka pohti? Ilmeisesti PIK, mutta ei se tuosta aukea. --PtG (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 22.42 (EEST)
PIK-11 Tumppu -artikkeli on jo työn alla, ja Heinonen HK-2 Valkuaisesta löytyy jonkun verran materiaalia netistäkin. Kai Mellénistä pitäisi saada ainakin tynkätason artikkelin kasaan Lentäjän näkökulma III:n pohjalta. Voin katsoa tuon lauseen vielä tänään illalla. --Msaynevirta (k · m) 3. lokakuuta 2015 kello 12.39 (EEST)
Kävin hieman viilaamassa tuota kyseistä lausetta, nyt siitä pitäisi paremmin tulla esille kenen taholla asiaa pohdittiin. --Msaynevirta (k · m) 4. lokakuuta 2015 kello 01.36 (EEST)

Musta surma[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on nyt lupaava, mutta se on jo aika laaja ja perustuu lähinnä kirjalähteisiin, joten suositellun tasoa haetaan. Aihe tuntuu kiinnostavan ihmisiä. Osioita on ehkä jo riittävä määrä, mutta mitä pitäisi vielä syventää? Benedictowin kirjassa on paljon yksityiskohtia epidemian leviämisestä, mutta kuinka syvälle kaupunkien ja vuosilukujen kanssa pitää mennä? Viime vuosina on saatu uutta tietoa epidemian alkukodista: onko se käsitelty artikkelissa riittävän selkeästi? --Savir (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 19.11 (EEST)

En usko, että epidemian leviämistä kannattaa tässä artikkelissa käsitellä merkittävästi tuota laajemmin, vaan lisäsisältöä kannattaisi luultavasti alkaa sijoittaa ala-artikkeleihin. Kenties olen kohtuuton, mutta itse kaipaisin suositeltuun artikkeliin näin perustavanlaatuisesta, tutkimuksessa hyllymetreittäin käsitellystä ja kiistellystäkin aiheesta vielä hiukan vaihtelevampaa ja laveampaa lähteistystä, nythän nojataan melko vahvasti Benedictowiin. – Haltiamieli 19. syyskuuta 2015 kello 16.12 (EEST)
Minulla on käsillä joitain muitakin kirjoituksia aiheesta. Lähteiden valinnassa tulisi suosia mahdollisimman tuoreita. Vähänkin vanhemmissa kirjoissa on joskus se ongelma, että niissä olevat käsitykset esim. taudin olemuksesta, kuolleisuudesta, alkukodista ja leviämisen vuosiluvuista voivat olla vanhentuneita. Esimerkiksi ihan viimeisten viiden vuoden aikana julkaistujen geenitutkimusten perusteella taudin alkukoti olisikin Kiinassa, ja myös paiseruttoteoria on vahvistunut entisestään. --Savir (keskustelu) 20. syyskuuta 2015 kello 09.57 (EEST)
Hienoa nähdä, että tämä pitkään paikoilleen jämähtänyt artikkeli on vihdoin saatettu nykyaikaan. Mielestäni artikkelin alaotsikoita kannattaisi yleisesti ottaen pyrkiä laajentamaan. Näin erityisesti Seuraukset-osiossa, jossa maininnat ovat paria poikkeusta lukuunottamatta anekdoottimaisia. --Miihkali (artikuloi) 29. syyskuuta 2015 kello 14.27 (EEST)
Minulla on nyt uusi kirjalähde, jossa on lisää kuvausta epidemian vaikutuksista, joten voin laajentaa osioita sen pohjalta. --Savir (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 16.44 (EEST)
Joku bakteereita ja hyönteisiä tunteva voisi kirjoittaa Yersinia pestis- ja Xenopsylla cheopis -artikkelit. --Savir (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 09.14 (EEST)
En nyt tiedä tunnenko noita mutta aloitin artikkelit, tervetuloa laajentamaan. --Tappinen (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 10.52 (EEST)

Aasiannorsu[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on nyt suositeltu, mutta siinä on puutteita. Saadaanko artikkeli korjattua tässä vai joudutaanko laittamaan statuksenpoistoäänestykseen? Esimerkiksi suuri osa artikkelia on lähteetöntä, tynkä johdanto käsittelee vain lajin nimen vaihtumista, ja kuvitus koostuu informaatioarvoltaan mitättömistä ja samannäköisistä koristekuvista. --Savir (keskustelu) 17. syyskuuta 2015 kello 08.09 (EEST)

Laajensin johdantoa. Vanha versio liittyi kiistaan artikkeli nimestä ja siitä, pitäisikö sen alkaa "Aasiannorsu eli intiannorsu..."). Suuri osa viitteettömistä kohdista näyttää olevan käännöstä en-wikin arikkelista en:Elephant jossa niiden lähteenä on J. Shoshanin toimittama laaja teos (Shoshani, J., ed. (2000). Elephants: Majestic Creatures of the Wild.) josta on ilmestynyt kaksi versiota, 1992 ja 2000. Laitoin yhden viitteen San Diegon eläintarhaan, voi olla että hekin ovat käyttäneet Shoshanin teosta mutta ainakin tämä viite on tarkistettavissa. --Tappinen (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 09.43 (EEST)
IUCN:n suojelusuunnitelman johdannossa on myös paljon tekstiä, josta saa viitteitä. Linkitin senkin nyt artikkeliin, ja päivitin yhden siinä vanhentuneen kohdan (mm. Laos liittyi citesiin 2004). --Tappinen (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 10.03 (EEST)

Vapaudenpatsas[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on nyt hyvä, ja sitä voisi kehittää suositelluksi, sillä aihe on kiinnostava ja sen tarina on kiehtova. Historiaosiota on laajennettu hyväksi valinnan jälkeen uuden kirjalähteen pohjalta. Mitkä osiot kaipaisivat vielä laajennusta tai selkeytystä? --Savir (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 19.12 (EEST)

Voisiko tuohon avausosioon kertoa jotain myös jalustan arkkitehtuurista? Historian jälkeen on pari lyhyttä osuutta jäljennöksistä ja elokuvista, joissa patsas on esiintynyt. Voisi lisätä tekstiä patsaan symbolivoimasta ja kertoa myös monista muista käyttöyhteyksistä (patsas tai osa siitä on kuitenkin ollut Yhdysvalloissa ja New Yorkissa käytössä monessa yhteydessä rekisterikilvistä urheilujoukkueiden logoihin). National Park Servicen sivuilla ainakin on mielenkiintoista tekstiä mm. "Maahanmuuttujan patsaasta" ja populaari- ja talouskulttuuriyhteykstistä. --PtG (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 08.07 (EEST)
Tein siihen nyt oman osion siirtolaisten symbolista ja siirsin sinne lauseita muualta artikkelista. --Savir (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 13.00 (EEST)
Laitoin artikkeliin nyt vähän tietoa patsaan käytöstä maanpuolustushengen nostattajana ja rahankeräyksen symbolina, jotka ovat ehkä kaikkein "painavinta" patsaan symbolikäytöistä, etenkin kun ne niveltyvät suoraan patsaan tärkeimpiin merkityksiin. NPS:n sivuilla on paljon vähän turhankin kevyttä tekstiä patsaan kaikenlaisesta käytöstä visuaalisena elementtinä. --Savir (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 14.00 (EEST)
Lisäsin jalustankin materiaaleista ja koristelusta jotain avausosioon. Siitä on vaikeampi löytää kuvauksia kuin itse patsaasta. --Savir (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 14.59 (EEST)
Pari huomiota pelkästään johdannosta: Artikkelin määritelmälauseena kannattaisi varmaan olla jotain tyyliin "on suuri naishahmoa esittävä patsas New Yorkin edustalla Liberty Island -saarella". Selostus patsaan historiasta kuuluisi vastaan seuraavaan virkkeeseen; Mikä ja missä on oleellisin tieto. Johdantoon voisi lisätä vielä kolmannen kappaleen symboliarvosta, joka tosiaan on melkoinen. --Risukarhi (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 17.23 (EEST)
Totta, määritelmälauseelle tulee usein sokeaksi jos se on ollut artikkelissa pitkään. Laitoin tuon ehdottamasi lauseen siihen nyt. --Savir (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 17.30 (EEST)
Eikös joku huijari aikoinaan myynyt patsaan romuraudaksi? En pikaisella silmäilyllä huomannut, että asiasta olisi mainittu artikkelissa. Mukana voisi olla myös vertailua muihin jättipatsaisiin, kuten Äiti Kotimaahan tai Kiinan megabuddhaan. --Miihkali (artikuloi) 29. syyskuuta 2015 kello 14.37 (EEST)
Minun mielestäni noin yleisesti ottaen jonkin teoksen artikkelissa kyseistä teosta voidaan usein vertailla niihin teoksiin, joista se sai vaikutteita, sekä niihin teoksiin, joihin sitä on aikojen kuluessa jonkin yhteyden vuoksi usein verrattu tai rinnastettu tai jotka ovat saaneet siitä selkeästi vaikutteita. Tässä artikkelissa on jo hiukan kuvailtu niin itse patsaan kuin sen jalustankin esikuvia. --Savir (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 16.42 (EEST)

Luettelo Kotkan patsaista ja muistomerkeistä[muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on kaksi veistosta ja muutama muistolaatta ilman kuvia. Muuten kunnossa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 23.52 (EEST)

Voisiko tähän lisätä aiheesta muualla -linkin, jossa kaikki nämä kohteet tai ainakin tärkeimmät näkyvät samalla Kotkan kartalla? Se palvelisi niitä lukijoita, jotka haluaisivat käyttää tätä luetteloa kierrellessään kaupungissa. --Savir (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 11.58 (EEST)
Tehty.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 12.16 (EEST)
Haetaanko tälle suositellun luettelon statusta? Jos kaikki on tässä lueteltu, miksei. Mutta mikä on Huumankivi, saisiko edes jonkin selityksen artikkeliin? --Savir (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 19.21 (EEST)
Julkisten taideteosten osalta saattaa olla täydellinen lista. Pieni googlettelu ehdottaa että muistolaattojen osalta ei ole, esim ilmavalvontalottien ja ilmavalvonta-aluekeskuksen muistolaatta (1). Tiedä sitten kuinka mahdotonta kaikkien kaupungista löytyvien muistolaattojen listaus on, kenties parempi vaan mainita että lista ei ole täydellinen näiden osalta? --Seegge (keskustele) 19. syyskuuta 2015 kello 19.17 (EEST)
Ilmavalvontalaatta on varmaan lisättävä. Joo, kaikkia muistolaattoja on ehkä mahdotonta saada mukaan. Niitä ei kai missään kaupungissa koota luetteloksi tai arkistoida, eikä niistä löydy lähteistettyä tietoakaan. Hyvä idea, lisään maininnan.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 21.21 (EEST)
Artikkelista puuttuu jonkun verran nimenomaan muistolaattoja, patsaiden ja veistosten osalta tuon pitäisi olla ainakin lähes täydellinen. Muistolaattojen paljastusvuosia on vaikea löytää lähteistä. Huumankiven historiasta löytyy enemmän asiaa artikkelissa olevan kuvan tiedoista.--IA (keskustelu) 22. syyskuuta 2015 kello 15.00 (EEST)
Lisäsin johdantoon maininnnan luettelon epätäydellisyydestä muistolaattojen osalta. Toki niitä on luettelossa nyt noin 16, joka on aika paljon verrattuna muihin patsas- ja muistomerkkilistoihin, kattaa varmaan merkittävimmät.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 1. lokakuuta 2015 kello 10.15 (EEST)
Paikalliset museot auttavat muistokivien ja -laattojen ajoittamisessa. --Mwåc8m (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 15.43 (EEST) Ja paikallinen museon on ilmeisesti Kymenlaakson museo [1] --Mwåc8m (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 15.46 (EEST)

Alfred Nobel[muokkaa wikitekstiä]

Valittu vuonna 2007 suositelluksi, mutta artikkelin viitteistyksessä on SA-tasoon nähden vakavia puutteita. Menee statuksenpoistoäänestykseen, jos viitteistystä ei saada kuntoon. --Msaynevirta (k · m) 5. syyskuuta 2015 kello 23.41 (EEST)

Artikkelihistorian perusteella viitteettömät osat ovat etupäässä Strandhin kirjasta. Luen kirjaa ensi viikolla ja viitteistän artikkelin sen pohjalta. --Savir (keskustelu) 6. syyskuuta 2015 kello 12.52 (EEST)
Vastasin nyt viitepyyntöihin Strandhin kirjan pohjalta. --Savir (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 20.36 (EEST)

Toinen juttu ovat sitten nuo itse viitteet. Merkittävä osa verkkoviitteistä on 404:ää ja viitemallineita ei ole käytetty SA-tasolle tyypilliseen tapaan. Nimike-parametreissä on jotain ihmeellisiä suomenkielisiä selostuksia, vaikka siellä tulisi olla sivun otsikko. Myös julkaisija, julkaisu, ajankohta parametrit puuttuvat useassa kohdassa ja tekijä-parametriin on kirjoitettu useimmiten julkaisijan nimi tai nobel-instituutti, joka ei sinne kuulu. --Msaynevirta (k · m) 6. syyskuuta 2015 kello 16.29 (EEST)

Ainakin osa niistä verkkoviitteistä on turhia, sillä näyttää siltä että ne olisi laitettu artikkeliin sen jälkeen kun artikkeli on kirjoitettu Strandhin kirjan pohjalta. Kirjan sivuja 210–282 ei ole kuitenkaan käytetty lainkaan lähteenä, vaikka niissä on paljon asiaa Nobelin viimeisistä vuosista. Joitain muitakin juttuja olisi kirjasta mukaan voinut ottaa. Toisaalta ensimmäinen osio kertoo vieläkin liikaa aiheen vierestä Nobelin isän liiketoimista. Tällaisenaan ei vielä ole suositeltavan tasoinen artikkeli minusta. --Savir (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 20.41 (EEST)
Lisäsin nyt osion Nobelin muista keksinnöistä ja projekteista. Karsin myös juttua hänen isästään. --Savir (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 08.43 (EEST)
Korjailin viitteitä. On siellä vielä muutama kuollut linkki. --Savir (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 09.06 (EEST)
Artikkelin pahin ongelma oli ehkä se, että se keskittyi liian tarkasti joihinkin epäoleellisiin asioihin ja jätti tärkeämpiä asioita kokonaan mainitsematta. Kirjoitin nyt yksityiselämä-osiosta laajempialaisen ja karsin samalla naissuhteiden yksityiskohtaista kuvailua. Vielä voitaisiin katsoa artikkelin rakennetta, esim. pitäisikö pääosioita siirrellä alaosioiksi. --Savir (keskustelu) 20. syyskuuta 2015 kello 10.54 (EEST)
Tämä artikkeli alkaa minusta olla jo suositellun tasoinen. Se tosin perustuu käytännössä vain yhteen lähteeseen, joskin laadukkaaseen sellaiseen. Yksi katkennut linkki on, mutta ei sellaisen ilmestyminen voi artikkelilta laatumerkintää viedä. Johdanto on vähän suppea vielä. --Savir (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 19.51 (EEST)

Asevelvollisuus Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Asevelvollisuus Suomessa artikkeli on mukana kommenttipyynnössä jossa yhtenä ratkaisumallina oli se, että muokataan artikkeli yhdessä kuntoon. Päämääränä muokkaamisessa on se, että artikkeli menisi LA tai HA -arvioinnista läpi. Vertaisarvioinnissa pyydämme kommentteja siitä, että millainen artikkeli tulisi olla ja ennen kaikkea mitkä ovat sellaisia olennaisia asioita joita siitä tulisi käydä ilmi. Se, että artikkeli ei ole tällä hetkellä hirveän tasapainoinen ei ole vertaisarvioinnin kannalta hirveän tärkeä seikka, koska asia on jo tiedossa ja siihen ajateltiin puuttua. Vertaisarvioinnissa siis pyydämme kommentteja asioista joita kannattaa huomioida kun artikkelia muokataan. --Zache (keskustelu) 24. elokuuta 2015 kello 19.03 (EEST)

Ehdotan, että artikkelista tehtäisiin tasapainoisempi siirtämällä osa ammattiarmeijaa puolustavista kritiikistä - osioista siirretäisiin (monen muutoksen jälkeen omaksi artikkeliksi sopivaksi) - artikkeliin ammattiarmeija. Nykyisellään sekä artikkeli asevelvollisuus ja asevelvollisuus suomessa ovat mammuttimaisissa mittasuhteissa verrattuna artikkeliin ammattiarmeija. Tämä luo epäneutraalin näkökulman wikipedian sisällä – ei varsinaisesti kyseisessä artikkelissa.
Jos artikkeli ammattiarmeija laajennettaisiin ainakin yhtäsuureksi kun asevelvollisuus suomessa tai asevelvollisuus tämä loisi neutraalimman kokonaisvaikutelman. Tietenkin ammattiarmeija kohtaan kuuluisi oma kritiikki osionsa.
Kun molemmista aiheista, sekä asevelvollisuudesta ja ammattiarmeijasta on kattavat artikkelit niin se kaiken kaikkiaan tukisi neutraalia näkökulmaa. --Fisuaq (keskustelu) 26. elokuuta 2015 kello 15.44 (EEST)
Eikö voisi tehdä artikkelia Keskustelu maanpuolustuksesta Suomessa ja siirtää kaikki vastustus ja puolustuspuheet sinne ja jättää tähän vain faktat. --Savir (keskustelu) 26. elokuuta 2015 kello 15.50 (EEST)
Meillä ei ole artikkelia Suomen ammattiarmeija, koska Suomessa ei ammattiarmeijaa ole. Tietojen siirtäminen Suomen asevelvollisuus -artikkelista Suomen ammattiarmeija -artikkeliin ei siis onnistu. Asevelvollisuus ja Suomen asevelvollisuus -artikkelit ovat myös melkolailla erilaisia, sillä jälkimmäinen on kirjoitettu Suomen näkökulmasta, joten tietojen siirtäminen Suomen asevelvollisuus -artikkelista Ammattarmeija-artikkeliin ei oikein käy päinsä. Keskustelu maanpuolustuksesta Suomessa -artikkelista tulisi hyvin pitkä, sillä sinne kuuluisi asevelvollisuus ja Nato -keskustelun lisäksi myös varuskuntien vähentämiseen ja henkilömiinoihin liittyvä debatti. En oikein pidä nykyistä kritiikkiä vielä liian pitkänä että sitä kannattaisi eriyittää omalle sivulleen. Se mitä voitaisiin tehdä, olisi eriyttää Hyödyt-osiossa olevat vasta-argumentit osioon Hyötyjen kritiikki. Näin esitettyjä hyötyjä ei kumottaisi heti, vaan ne esitettäisiin sympaattisemmassa valossa, sillä kritiikki tulisi vasta seuraavassa osiossa.--Roopeluhtala (keskustelu) 27. elokuuta 2015 kello 08.52 (EEST)
Olen ehdottanut tuolla "artikkelin rakenne" - keskustelusivulla muutamaan otteeseen juuri Puolustusvoimia ja asevelvollisuutta koskevan kritiikin sisällyttämistä saman artikkelin alle. Kritiikki maanpuolustusratkaisua, maanpuolustuksen totteuttamista kohtaan ja asevelvollisuutta vastaan on jakautunut eri artikkelien alle (PV ja Maanpuolustuskurssi -artikkelit) Pelkästään kritiikki-osio, jossa esiintyy ainoastaan kritiikkiä ei luo tasapainoista kuvaa keskustelusta artikkelin sisällä. Erillinen artikkeli muodostaisi neutraalimman ja ehyen kokonaisuuden kun saadaan esitettyä asiaa eri näkökulmien kautta ohittamatta tai ylittämättä kenenkään mielipiteitä. Laajamittaisen kattauksen lisääminen artikkeleihin loisi hieman epätasapainoisen kokonaisuuden artikkeleista. Erillinen artikkeli mahdollistaisi sen, että Puolustusvoimista ja asevelvollisuudesta kertovat artikkelit sisältäisivät faktatietoa kyseisistä järjestelmistä ja kritiikki/keskustelu osioissa olisi yleispiirteinen tiivistelmä keskustelun/kritiikin aiheista, samalla olisi linkki uuteen artikkeliin jossa aiheita käsitellään kokonaisvaltaisemmin. Jos erillinen artikkeli tehdään, ehdottaisin että se rajattaisiin juuri puolustusratkaisun (asevelvollisuus yms.) nojaan ja sen toteuttamiseen (varusmieskoulutus, maanpuolustuskurssit yms.) liittyvään kritiikkiin. Otsikko siis voisi rajata alueen tarkemmin. NATO-optiosta liittyvä keskustelu kuitenkin menisi osittain aiheen kanssa päällekkäin ja täten sitä voitaisiin rajatusti käsitellä osana puolustusratkaisuun (sotilaallinen liittoutumattomuus sekä asevelollisuuten perustuva reserviläisarmeija) liittyvää kritiikkiä, mutta keskustelun pääasiat voisi sisällyttää NATO-keskustelusta kertovaan artikkeliin joka valitettavasti tällä hetkellä myöskin vaatii tarkistusta lähteiden ja neutraalisuuden osalta. --Caselius (keskustelu) 27. elokuuta 2015 kello 17.20 (EEST)
Mielestäni Savirin ehdotukseen ei kunnolla ole vastattu toistaiseksi. Suomen armeija perustuu toki asevelvolisuuteen. mutta meillä on myös ammattisotilaskunta. Molemmista tulee keskustella eikä ole mitään estettä kirjoittaa artikkeleita sekä Suomen asevelvollisuusarmeijasta että Suomen ammattisotilaskunnasta, mikä se oikea nimi onkin. --Höyhens (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 06.45 (EEST)
Puolustusvoimien vakinaisesta sotilashenkilöstöstä käytetään yleensä termiä kantahenkilökunta, ei ammattisotilaskunta. Ammattiarmeija koostuu yleensä sekä kantahenkilökunnasta että vapaaehtoisesti asepalveluksen suorittaneista varusmiehistä muodostetusta reservistä. Joillain mailla ei reserviä ole lainkaan, vaan armeija koostuu vain vakituisesti palveluksessa olevista sotilaista, joskin näitä maita on vain pieni määrä. Asevelvollisista muodostetun reserviläisarmeijan vaihtoehto ei siis tarkkaanottaen ole ammattiarmeija, vaan vapaaehtoisista muodostettu reserviläisarmeija, sillä kaikissa ammattiarmeijoissa ei reserviläiskomponenttia ole. --Roopeluhtala (keskustelu) 3. syyskuuta 2015 kello 14.32 (EEST)

Kuvitusta on osittain hassussa paikassa ja muutenkin kuvia voisi olla monipuolisemmin. Commonsista löytynee hyvin materiaalia. —kallerna (keskustelu) 27. elokuuta 2015 kello 21.47 (EEST)

Artikkeliin Asevelvollisuus Suomessa voisi laittaa neutraalit faktat ja aiheesta käydylle keskustelulle uusi artikkeli Keskustelu asevelvollisuudesta Suomessa, jossa esitellään kannattajien ja vastustajien argumentit. Samoin on toimittu artikkeleissa Geenimuunneltu organismi ja GMO-keskustelu. Natoa koskeva keskustelu kuuluu artikkeliin Suomen Nato-keskustelu, joka sekin vaatisi laajentamista ja korjailua. Tarvittaessa voidaan luoda artikkeli Keskustelu Suomen maanpuolustuksesta, jossa käsitellään varuskuntaverkosta ja maamiinoista käyty keskustelu, mutta asevelvollisuus- ja Nato-keskustelun osalta ohjataan lukija niistä tehtyihin omiin artikkeleihin. --Raksa123 (keskustelu) 29. elokuuta 2015 kello 22.52 (EEST)
Hyviä ideoita, mutta on parempi etten ota koppia. --Höyhens (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 14.01 (EEST)