Wikipedia:Vertaisarviointi

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikipedia:V)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tie suositelluksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Suositellun artikkelin kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu artikkeli

Suositellusta artikkelista voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tie suositelluksi luetteloksi
 1. Uusi luettelo
 2. Luettelon muokkaus
 3. Suositellun luettelon kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu luettelo -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu luettelo

Suositellusta luettelosta voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tällä sivulla Wikipedian käyttäjät voivat pyytää vertaisarviointeja erityisen paljon muokkaamilleen artikkeleille. Vertaisarvioinnin tärkein tavoite on artikkelien laadun parantaminen. Arvioinnin aikana on tarkoitus saada muilta käyttäjiltä niin paljon palautetta ja parannusehdotuksia, että artikkelilla olisi lopulta hyvät mahdollisuudet päästä suositeltujen artikkelien tai suositeltujen luetteloiden joukkoon.

Ennen kuin artikkeli voidaan asettaa ehdolle suositelluksi artikkeliksi tai luetteloksi, sen tulee olla vertaisarvioinnissa vähintään kaksi viikkoa. Vertaisarvioinnin kestolla ei ole takarajaa, mutta arvioinnin voi kuitenkin päättää, kun palautteen mukaiset tarpeelliset lisäykset ja korjaukset on tehty, eikä uusia parannusehdotuksia ole tullut enää neljään viikkoon.

Ohjeita[muokkaa wikitekstiä]

Pyynnön tekeminen[muokkaa wikitekstiä]

 • Kuka tahansa voi esittää pyynnön vertaisarvioinnille tällä sivulla. Artikkelin, jolle tätä laatuarviointia pyydetään, tulisi olla jo pitkähkö, usean kappaleen mittainen. Artikkelin ei tarvitse kuitenkaan olla jotakin statusta ajatellen ”valmis”, vaan vertaisarviointia voi pyytää sellaisellekin artikkelille, jota pitää vielä parantaa.
 • Jos mahdollista, erittele ne kohdat, jotka mielestäsi eniten kaipaavat parannusta. Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotusten mukaisesti, jotta ehdotuksista todella olisi hyötyä.
 • Voi olla hyödyllistä kertoa, mikä vertaisarvioinnin tavoite on: esimerkiksi tietyn laatutason tavoittelu, laatumerkityn mutta ongelmaisen artikkelin parantelu jotta laatumerkintää ei tarvitsisi poistaa, tai vain artikkelin parantaminen.
 • Liitä uusi pyyntö listan ylimmäksi.
 • Liitä artikkeliin vertaisarviointimalline {{vertaisarviointi}}. Se näyttää sivulla tällaiselta:

Kuinka pyyntöön vastataan[muokkaa wikitekstiä]

 • Tutki alla olevaa listaa artikkeleista, ja valitse mieleisesi. Käy lukemassa artikkeli, ja pohdi, mitä asioita siinä voitaisiin parantaa: Onko artikkeli liian lyhyt tai pitkä, onko sen rakenne looginen, ovatko artikkelin faktat oikeita, onko sen kieliasu hyvä, onko lähteet merkitty oikein ja onko niitä riittävästi jne. Lisää kommenttisi tälle sivulle artikkelin otsikon alle.
 • Jos muokkausehdotus on vähäpätöinen ja/tai sinulla on aikaa korjata, kerro myös tällä sivulla, että olet muokannut kyseisen kohdan artikkelista.
 • Artikkelin kehityksen seuraamisen helpottamiseksi lisää vertaisarviointisivulle maininta kommenttien perusteella tekemistäsi muokkauksista.

Vertaisarvioinnin päättäminen[muokkaa wikitekstiä]

 • Vertaisarvioinnin avaaja voi päättää vertaisarvioinnin sitten kun se on hänen mielestään täyttänyt tavoitteensa. Kun arviointipyyntö on ollut neljä viikkoa ilman uusia kommentteja, arviointi on suositeltavaa päättää joka tapauksessa. Voit halutessasi kuitenkin ensin lisätä keskustelun loppuun tällaisen varoituksen (voit samalla muokata sitä halutessasi):
[[Kuva:Out of date clock icon 2.svg|28px]] Viimeisestä kommentista on kulunut [näin kauan], joten arkistoin vertaisarvioinnin [N] päivän kuluttua, ellei uusia kommentteja tule. --~~~~
 • Arvioinnin päätyttyä poista vertaisarviointikeskustelu tältä sivulta ja siirrä arkistoituna artikkelin keskustelusivulle otsikon Arkistoitu vertaisarviointi alle. Jos vertaisarviointeja on ollut aiemmin, numeroi otsikko arabialaisin numeroin (Arkistoitu vertaisarvionti 2). Myös ensimmäiselle vertaisarvioinnille voi antaa numeron 1. Arkistoinnissa voi käyttää {{Arkistoitu osa}}-mallinetta näin:
  ==Arkistoitu vertaisarviointi==
  {{Arkistoitu osa}}
  [kopioitu vertaisarviointi]
  </div>
 • Lisää artikkelin keskustelusivulle mallineen {{Artikkelin historia}} avulla oikea {{Artikkelitapahtuma}}:
  {{Artikkelin historia|va|
  {{Artikkelitapahtuma|tapahtuma=va|ajankohta=pp.–pp.kk.vvvv|linkki=#Arkistoitu vertaisarviointi|tulos=Arvioitu|oldid=Ikilinkki}}
  }}
  Täydennä riville artikkelin nimi, arvioinnin päivämäärät ja ikilinkki ("oldid"). Ikilinkki kopioidaan artikkelisivun vasemman "Työkalut"-linkkivalikon "ikilinkki"-linkistä avautuvan sivun urlin lopusta.
 • Poista {{Vertaisarviointi}}-malline artikkelin alusta.
 • Kun vertaisarviointi on päättynyt kestettyään vähintään kaksi viikkoa, artikkelin voi viedä suositeltu artikkeli-, suositeltu luettelo- tai hyvä artikkeli -äänestykseen.

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointipyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Harakka (purjelentokone)[muokkaa wikitekstiä]

Toinen purjelentokoneartikkeli, joka alkaa olla sisältönsä puolesta pitkälti valmis. Tavoitteena olisi viedä se PIK-5:n kanssa suositeltu-tasolle, mitä silmällä pitäen pyytäisin kehitysehdotuksia. PIK-5-luettelon tapainen koneluettelo on työn alla. --Msaynevirta (k · m) 30. maaliskuuta 2019 kello 16.40 (EET)

Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suomenkielisen virsikirjan (1986) virsistä[muokkaa wikitekstiä]

Noin viikko sitten päätyneessä äänestyksessä suositelluksi luetteloksi. Luettelo ei saanut riittävästi ääniä jo tuodaan luettelo takkaisin vertaisarviointiin--Superkissan (keskustelu) 17. maaliskuuta 2019 kello 22.41 (EET)

Suosittelen käymään läpi aiemman vertaisarvioinnin ja suositeltu-äänestyksen neuvot ja pohtimaan, mitkä niistä kannattaa toteuttaa. Niitä ovat:
Artículo bueno-blue.svg kääntäjien nimet, on lisätty
Artículo bueno-blue.svg numeroinnista kysyttiin, luettelossa on nyt virsinumerot
Emblem-question-yellow.svg kielenhuolto
Blokkade.png "taulukon kohta nimi on mielestäni harhaanjohtava. Pitäisikö sen olla alkuperäinen nimi?", ei vastausta tai reaktiota
Blokkade.png "Glossit menevät miltei nippelitiedon puolelle. Onko ne välttämättömät?" ja "Glossit voisi varmaan luetella erikseen luettelon lopussa", näihin ei vastatttu
Blokkade.png linkkien sinistämistä, etenkin Johann Schopin osalta, toivottiin.
Blokkade.png pyydettiin sisältämään tieto, mitkä virret suosituimpia
Ääniä tulee paremmin uudella yrittämällä, jos aiempiin kehityspyyntöihin on tartuttu. – Kuohatti 18. maaliskuuta 2019 kello 11.42 (EET)
Olisi aika absurdia luetella ihmisten suosikkivirret tietosanakirjan artikkelissa. Ps. Oma suosikkini on virsi 600. --Vnnen (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 11.55 (EET)
Luottelo ihmisten suosikki virsi menee uuden tukimuksen puolle. Glossit yhtä tärkeitä kuin lisävihossa olevat vaihtoehtoiset kielet. Yes check.svg Tehty "taulukon kohta nimi on mielestäni harhaanjohtava. Pitäisikö sen olla alkuperäinen nimi?".--Superkissan (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 20.05 (EET)
Kuten kirjoitin, nuo ovat aiemmat neuvot ja suosittelen pohtimaan, mitkä niistä kannattaa toteuttaa. Suosikkivirsillä tuskin haettiin Wikipedian käyttäjien lempparivirsiä vaan yleisimmin laulettuja. Jumalanpalveluksissa lauletaan jotkut virret useammin kuin toiset. Jos tästä ei ole mitään lähdetietoa, niin sitten tietoa ei voi tietenkään artikkelissa mainita. – Kuohatti 21. maaliskuuta 2019 kello 09.49 (EET)

Mielestäni luettelon johdanto rönsyilee. Tarvitseeko siinä lukea, että vuoden 1886 virsikirja sisälsi 536 virttä? Virsikirjan julkaisuhistoria käsitellään artikkelissa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirja. Tarvitseeko sitäkään tässä? --Vnnen (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 11.58 (EET)

Kuinka tarpeelinen on "Virsikirjaan vuonna" sarake?--Superkissan (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 20.05 (EET)
Virren "ikä" on mielestäni mielenkiintoinen tieto. --Vnnen (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 21.11 (EET)
Mutta toi tieto ei ole kovin luotettava ks. Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 1886 virsikirjan virsistä ja Luettelo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuoden 1701 virsikirjan virsistä --Superkissan (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 21.27 (EET)

Laitoin selvennyspyyntöjä, kun en kerta kaikkiaan ymmärtänyt, mitä noilla kahdella lauseella yritetään sanoa. Mitä käytännössä tarkoittaa siis "22b" tai "A-sävelmä 375"? Minustakin johdannossa on tarpeetonta tietoa vanhoista virsikirjoista, voisi keskittyä tämän virsikirjan syntytaustaan. -Ochs (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 22.54 (EET)

"Suomen ruotsinkielisessä virsikirjassa ja sen lisävihkossa: kirjain virren numeron jälkeen viittaa pystysarakkeen virsikirjan (kirjaimen)-sävelmään" Tällä tarkoitan että esimerkkisi Suomenkelisensä virsikijan virsi 21 ja sen sävel vastaa ruotsinkielisen virsikirja virren 22 B-säveltä. Kävin poistamassa noi epäselkeät lauseet mutta sama idea säilyy. Nyt edellä manittu esimerkki on 22 B-sävelmä.--Superkissan (keskustelu) 24. maaliskuuta 2019 kello 15.52 (EET)

PIK-5[muokkaa wikitekstiä]

Suomalainen purjelentokone, joka oli Suomen ilma-alusrekisterin yleisin konetyyppi 1960-luvun alulla. Artikkeli alkaa olla sisältönsä puolesta vähitellen valmis, ja tavoitteena olisi viedä se PIK-15 Hinun tapaan suositeltu-tasolle, mitä silmällä pitäen pyytäisin kehitysehdotuksia. --Msaynevirta (k · m) 17. maaliskuuta 2019 kello 18.24 (EET)

Siirsin koneyksilöluettelon omaksi artikkelikseen ja lisäsin artikkeliin koneen yleisen käyttöhistorian. Seuraavana olisi ajatuksena sinistää noita puuttuvia punalinkkejä ja tehdä kaikenlaista pientä viilausta. --Msaynevirta (k · m) 21. maaliskuuta 2019 kello 21.20 (EET)

Andorra[muokkaa wikitekstiä]

Yksi suhteellisen harvoista valtioartikkeleista, joilla ei ole vielä laatumerkintää. Tavoitteena olisi saada tästä mielenkiintoisesta mikrovaltiosta HA-tason artikkeli. Mitä kehitettävää artikkelissa vielä olisi? Kiitän jo etukäteen kaikesta kielenhuollosta.--Fipen jutteleteot 5. maaliskuuta 2019 kello 17.55 (EET)

Liikenteestä olisi ainakin hyvä olla jotain mainintaa. Maassahan ei ole lentokenttää eikä metriäkään rautatietä, mikä lienee suhteellisen harvinaista. (Ja sellainen termistökorjaus on pakko tehdä, että Andorra on kääpiövaltio, ei suinkaan mikrovaltio.) --Lentokonefani asiaa? | syntilista 11. maaliskuuta 2019 kello 08.50 (EET)
Tuota tarkoitinkin, termit menivät mukavasti sekaisin. Artikkelin talous-osiossa kerrotaan liikenteestä, ja siellä on myös maininta rautateiden ja lentokenttien puutteesta.--Fipen jutteleteot 11. maaliskuuta 2019 kello 09.36 (EET)
Voisi melkein yrittää yhteistyöllä SA-tasolle. Tässä on musta varsin toimiva aihio. Jonkun verran tuolla on päivitettäviä tietoja, mutta voisin katsoa tätä itsekin hieman. --PtG (keskustelu) 11. maaliskuuta 2019 kello 22.16 (EET)
Jos SA-tasoa lähtisi yrittämään, millaista kehitettävää siihen vielä olisi? Voisin ainakin jo aloittaa sinistämään joitakin tärkeimpiä punalinkkejä. --Fipen jutteleteot 12. maaliskuuta 2019 kello 16.14 (EET)
Tosiaan yleisestä voisi hieman päivitellä jotain arvoja, johdantoa voisi parantaa, kuvitusta kehittää. Ja jonkun verran tästä puuttuu tietoa (oikeuslaitos tulee ekana mieleen). --PtG (keskustelu) 12. maaliskuuta 2019 kello 22.07 (EET)
Laitoin nyt alulle oikeusjärjestelmästä kertovan osion. Laajennettavaa siinä vielä on, ja jonkun kannattaa tarkistaa suomennokset oikeuslaitoksille. --Fipen jutteleteot 13. maaliskuuta 2019 kello 18.07 (EET)

Veikko Lavi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli näyttää kattavalta ja lähteistetyltä, aihetta/henkilöä paremmin tunteva voisi arvioida tarkemmin. Artikkelille voisi laittaa "laatuleiman"? Ipr1 (keskustelu) 3. maaliskuuta 2019 kello 23.19 (EET)

Tein aika lailla kielenhuoltoa. Eräitä selvennyspyyntöjä tein. Hieman lähteitä puuttuu. Muuten ei ole neuvoja, esim. rakenne lienee kunnossa. --Höyhens (keskustelu) 7. maaliskuuta 2019 kello 11.28 (EET)
Laitoin nyt kuitenkin ehdotuksen lupaavaksi, katsotaan mielipiteitä ja innostuuko joku vielä jatkamaan. Ipr1 (keskustelu) 15. huhtikuuta 2019 kello 11.04 (EEST)

Uudelleenarviointipyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Alkuräjähdys[muokkaa wikitekstiä]

Edellisellä kerralla Suositeltu-statuksen uudelleen arviointin jälekeen unohdetiin äänestää. Ja koska elisestä vertais arvioinista on kulunut hieman vajaa 10 vuotta tuodaan artikeli vertaisarviointii uudeleen ennen äänestystä. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä, rikinäsiä linkkejä ja lähde tarkemmin pyyntöjä. Minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä--Superkissan (keskustelu) 12. huhtikuuta 2019 kello 21.49 (EEST)

Otsonikato[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Suurin osa lähteistä on 10–20 vuotta vanhoja. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä, rikinäsiä linkkejä ja lähde tarkemmin pyyntöjä. Minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä--Superkissan (keskustelu) 31. maaliskuuta 2019 kello 00.39 (EET)

Ilmaston lämpeneminen[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä, kesken eräisiä osioita ja vaikutukset osiossa Suomi painottuu liikaa. Minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä.--Superkissan (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 20.53 (EET)

Kävin lähteitä läpi ja huomisin 32/92 lähteestä oli rikki ja merkitävä osa lähteistä oli 2000–luvun alkupuoleta--Superkissan (keskustelu) 24. maaliskuuta 2019 kello 21.24 (EET)

Yritän parannella artikkelia vähitellen, mutta siinä on paljon työtä. Vanhentuneita lähteitä on tosiaan paljon. Suurin osa artikkelin tiedoista löytyy Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen Ilmasto-opas-sivustolta ihan suomen kielellä. Toivottavasti muutkin tulevat mukaan auttamaan urakassa, että saadaan pidettyä tämä tärkeä artikkeli Suositeltu-tasolla. --TuomoS (keskustelu) 25. maaliskuuta 2019 kello 22.02 (EET)
Paljonko näissä on aikaa korjata? X viikkoa viimeisen muutoksen jälkeen? Joka tapauksessa näin suppea artikkeli näin ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta on epäilemättä vaarassa menettää suositellun statuksen. Voitaisiin kuitenkin mielestäni odottaa vaalien ohi, että päästään rauhassa töihin. --J. Sketter (keskustelu) 11. huhtikuuta 2019 kello 00.17 (EEST)
Runsaati, vähintään muokaukseta (ei vandalimi)tai kometista kuukausi. Julius Caesar ja Äiti Teresa voi saada suuta viivoja kuika pitkään vertaisarvioti kestää kun inokaita muokaajia on löytyt.--Superkissan (keskustelu) 11. huhtikuuta 2019 kello 14.35 (EEST)

Unkarin Grand Prix 1997[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä, tekstistä paistaa kirjoittajan fanitus läpi, 7/17 lähteen likki on rikki ja yhden lähteessä tarkemmin pyyntö. Minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä.--Superkissan (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 15.08 (EET)

Kilpailuraportin lähteenä on ilmeisesti käytetty VHS-kasettia. Parempi se on kuin ei mitään eikä se tietenkään kiellettyä ole, eikä siinä mitään etteikö sitä voisi käyttää, ja tokihan kilpailusta kertovan artikkelin pitää pohjautua kyseiseen kilpailuun jonka videolta näkee. Mutta nyt kun painettua lähdettä ei ole, on raportti mitä ilmeisimmin täynnä kirjoittajan omia tulkintoja ja kieli on myös aika heikkoa. Tällaisia kisaraportteja F1-kisoista toivoisi olevan enemmänkin, mutta ei tästä suositelluksi enää nykykriteereillä ole. K-Pedia (keskustelu) 10. maaliskuuta 2019 kello 22.29 (EET)

Belgian Grand Prix 1998[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä, tekstistä paistaa kirjoittajan fanitus läpi, 6/14 lähteestä linkki on rikki ja yhden lähteessä tarkemmin pyyntö. Minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä.--Superkissan (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 15.08 (EET)

Kuten Unkarin GP 1997 artikkelissa, on tässäkin raportin lähteenä VHS-kasetti ja kielenhuoltoa kaipaisi. Yksityishenkilöiden omat kotisivut eivät myöskään kelpaa lähteiksi, vaikka todella pätevän oloiset tilastosivut ovatkin. K-Pedia (keskustelu) 10. maaliskuuta 2019 kello 22.38 (EET)

Brasilian Grand Prix 2007[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä, tekstistä paistaa kirjoittajan fanitus läpi ja 22/39 lähteestä linkki on rikki. Minua ei kiinnosta kehittää artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä.--Superkissan (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 15.08 (EET)

Uskonpuhdistus[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä. Reformaation juhla vuodesta ei mainita ollenkaan. Ja siten kysymys artikelin nimestä Reformaatio vs. Uskonpuhdistus. Voiko Suositellulla artikkelin nimenä olla epäneutraali nimi, joka koetaan toisesta osapuolesta lokaavana. Jolle on olemassa neutraalimpi nimi ja jota ei koeta loukkaavana eli Reformaatio. Minua ei kiinnosta parantaan artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä--Superkissan (keskustelu) 16. helmikuuta 2019 kello 22.03 (EET)

Kun tuossa ylempänä lukee: "Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotusten mukaisesti", niin artikkeleita ei pidä tuoda vertaisarviointiin. Artikkeli on huonolla tolalla, ja siihen on todella paneuduttava, eikä tänne pidä tuoda artikkeleita huvikseen, kun kerran työ ei huvita. --Abc10 (keskustelu) 16. helmikuuta 2019 kello 22.12 (EET)
Oletko tutustunut Suositeltu-statuksen poistoäänestys ohjeeseen? Sitä paitsi tämän keskutelu tänne vaan tänne--Superkissan (keskustelu) 16. helmikuuta 2019 kello 22.31 (EET) Täsmennys vastausviesti kokee ainoastaan Abc10 viestiä--Superkissan (keskustelu) 16. helmikuuta 2019 kello 22.37 (EET)
Poistoon sitten vaan. Mutta jos haluat keskustella nimenmuutoksesta täällä, artikkeliin ei siitä lisätä mallinetta. Jos haluat keskustella artikkelin keskustelusivulla, aloita keskustelu siellä ja lisää malline sitten kun siellä on jotakin tuoreempaa keskustelua. kuin 2015. --Abc10 (keskustelu) 16. helmikuuta 2019 kello 23.00 (EET)
En suoranaiseti halua keustella nimen muutoksesta vaan siitä. Vaan "Voiko Suositellulla artikkelin nimenä olla epäneutraali nimi, joka koetaan toisesta osapuolesta lokaavana?" ja kimoikeena kyseiselle artikelille keskultelulle toiimii vertaisarviointiin tulut artikeli--Superkissan (keskustelu) 16. helmikuuta 2019 kello 23.17 (EET)

Julius Caesar[muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointi pyyntö Suositeltu-statuksen uudelleen arviointia varten. Artikkelissa on paljon lähde? pyyntöjä ja osin viitteetön ja lähteetön. Minua ei kiinnosta parantaan artikkelia, mutta toivon, että jotain muuta kiinnostaa parantaa sitä.--Superkissan (keskustelu) 14. lokakuuta 2018 kello 16.23 (EEST)

Aloin vähän korjailemaan. Artikkelissa lisäksi on vähän sellaista vanhanaikaista fanituksen makua, jossa unohdetaan se toinen puoli totuudesta - varmaankin käytetyistä lähteistä johtuvaa. Käsillä on pari e-kirjaa, jotka ovat ihan hyviä. --Ukas (keskustelu) 19. lokakuuta 2018 kello 06.08 (EEST)
Suurin osa aiheesta muualla -linkeistä ei toimi, toimimattomat pitää poistaa. Lähdeluettelossa on lähteitä, joihin ei kuitenkaan viitata. Viitteiden joukossa taas on lähteitä, joita ei ole lähdeteoksissa mainittu tarkemmin. Onko lähteinä käytetty aiheesta muualla linkkejä (Suetonius ja Plutarkhos)? Jos on, ne pitää siirtää aiheesta muualla listauksesta lähdeluetteloon. K-Pedia (keskustelu) 23. tammikuuta 2019 kello 11.00 (EET)
Ovatko nuo lähdeluettelosta puuttuvat mutta paljon tässä käytetyt Plutarkhos ja Suetonius täysin luotettavia lähteitä? Heidän aikanaan historiatiede ei välttämättä ollut yhtä laadukasta kuin nykyaikana. Artikkeli saisi ehkä perustua enemmän uudempiin lähteisiin, kuten Goldsworthyyn. --Savir (keskustelu) 5. helmikuuta 2019 kello 12.57 (EET)
No näin minäkin käytännössä ajattelen, mutta kannattaa muistaa, että Plutarkhos ja Suetonius ovat ne merkittävimmät päälähteet, joita kaikki historioitsijat joutuvat käyttämään. Ilman näitä herroja Caesarin vaiheista tiedettäisiin melko vähän. Senaatissa pidetyt Caesariin liittyneet puheet ja postyymit muistelut ovat ne seuraavaksi merkittävimmät. Olen muuttanut ja rikastanut sisältöä Kammin, Billowsin ja Cromptonin 2000-luvulla ilmestyneiden teosten pohjilta, mutta em. syistä narratiivi on kaikissa näissä pääosin sama kuin Plutarkhosin ja Suetoniuksen elämänkerroissa. Aiemmin ne olivat selvästi päälähteinä, tällä hetkellä vähemmän niin. --Ukas (keskustelu) 15. helmikuuta 2019 kello 03.55 (EET)
Joo, jollei ne vanhat lähteet kelpaa, koko artikkelin voi laittaa poistoon. Mistä me muka tiedetään että koko ukkoa on ollut olemassa? --Höyhens (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 11.08 (EET)
Niin no tietysti se vielä kirjoitti ilmeisesti ihan itse pari teostakin, mikä nyt riittää merkittävyysperusteeksi. Myös muuta, mutta näytelmät ja runot eivät ole säilyneet tähän päivään, joten tiedämme vähemmän Caesarin herkästä luovasta puolesta - mikäli nyt oletetaan hänen teostensa tuoneen tätä esille. --Ukas (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 18.26 (EET)
Yleiset linjat Caesarista tietysti tiedettiin jo antiikin aikoina. Suetoniuksen ja Plutarkhoksen kirjoja ei kuitenkaan pidetä yksityiskohdiltaan täysin luotettavina. Esim. Encyclopedia Britannicassa annetaan pari varausta heidän antamiensa keisarien kuvausten todenmukaisuudelle, esim. "used “characteristic anecdote” without exhaustive inquiry into its authenticity". Caesaria koskevia lähteitä on tullut esille paljon antiikin ajan jälkeenkin, ja niiden pohjalta henkilökuvaa on varmaankin korjattu ja tarkennettu, ja epävarmat anekdootit kerrottu sellaisina. --Savir (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 18.45 (EET)

Artikkelin tila on ilahduttavasti kohentunut mutta vielä hieman ongelmia jäljellä. Jonkin verran punaisia wikilinkejä, muutamia lähde pyyntöjä ja lähde tarkemmin pyyntö.--Superkissan (keskustelu) 24. maaliskuuta 2019 kello 21.48 (EET)

Äiti Teresa[muokkaa wikitekstiä]

Ei mielestäni täytä suositellun artikkelin kriteerejä. Kuten keskustelusivulla totesin, artikkelista puuttuu tärkeitä aihealueita kokonaan. Kyseessä on katolisen kirkon pyhimys, mutta kanonisointiprosessista on kerrottu vain hyvin lyhyesti. Mielestäni olisi myös tärkeää saada kappale siitä, miten äiti Teresa on esiintynyt populaarikulttuurissa. Lisäksi artikkelissa on pitkiäkin pätkiä ilman mitään lähdeviitteita. En ole valmis parantamaan artikkelia, mutta toivon, että joku muu tekee niin. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 9. lokakuuta 2018 kello 22.22 (EEST)

Laajensin kanonisoinnista. --Tappinen (keskustelu) 18. marraskuuta 2018 kello 19.21 (EET)
Lisäsin myös osan populaarikulttuurista ja olen siivonnut viitteitä. --Tappinen (keskustelu) 20. marraskuuta 2018 kello 08.49 (EET)
Aivan uskomattomasti lähteettömiä kohtia. Olen suositellun artikkelin statuksen poistamisen kannalla. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 7. tammikuuta 2019 kello 19.08 (EET)
Tekstissä on sellaisia lähtettömiä kohtia, jotka on enwikin artikkelissa viittaavat hankalasti saataviin englanninkielisiin kirjoihin, mutta itse lähteet on merkitty asianmukaisesti enkkuversiossa ISBN-koodia myöten. Voiko niihin luottaa eli siirtää sellaisenaan tänne tarkistamatta itse lähdettä? --Höyhens (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 11.04 (EET)
Mielestäni tänne ei missään nimessä pitäisi siirtää tarkistamattomia lähteitä. Joissakin kieliversioissa tuota harrastetaan vaikka kuinka paljon, ja lisäksi pitkiä artikkeleita luodaan tulkitsemalla tekstiä Google-kääntäjällä ilman mitään kielitaitoa. Onhan se niin paljon helpompaa kuin oikean työn tekeminen, mutta pääasiassa se vain tuhoaa Wikipediaa. --Paranaja (keskustelumuokkaukset) 9. maaliskuuta 2019 kello 11.45 (EET)
Löysin ongelmakohdan. Kun paljon lainattu Spink puhuu artikkelin mukaan Albanian uskonnollisesta jakaumasta, se on epäoleellista: Agneshan asui Osmannien valtakunnan Makedoniassa. Poistan koko osin lähteettömän kohdan, jonka voi tietenkin palauttaa, jos siihen saadaan oikea kajetto. --Höyhens (keskustelu) 9. maaliskuuta 2019 kello 11.34 (EET)

Tässä on nyt neljä lähdepyyntöä, joista kaksi koskee englannin kielen oppimista. Ne voitaneen poistaa. Lyhyt pätkä Darjeelingin ajasta on ongelmallisempi. Mitähän sille tehtäisiin? Ja sitten on sairastelusta Kalkutassa, jonka voinee myös poistaa ellei lähdettä löydy. --Höyhens (keskustelu) 8. huhtikuuta 2019 kello 22.38 (EEST)

Poistin nuo kieltä koskevat lausahdukset, joten jäljellä on Darjeeling ja Kalkuttan sairastelu. Mietitään ovatko ne välttämättömiä. --Höyhens (keskustelu) 8. huhtikuuta 2019 kello 22.46 (EEST)
Olen karsinut lähteettömyydet. Mielestäni statukseen ei tarvitse puuttua, koska artikkelia on parannettu ja karsittu epäolennaisuuksia. --Höyhens (keskustelu) 9. huhtikuuta 2019 kello 11.03 (EEST)