Vertaisarviointi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vertaisarviointi (engl. peer review) eli referee-käytäntö on alun perin tieteellisen julkaisemisen tapa, jossa lehteen tai julkaisuun lähetetyt artikkelit arvioi sekä julkaisusarjan toimitus että sen valitsemat ulkopuoliset asiantuntijat.

Vertaisarviointi on myös arvioinnin muoto opetuksessa ja koulutuksessa. Esimerkiksi Opetushallitus on julkaissut vertaisarvioinnin oppaan kansallisista arviointialueista ja -kriteereistä näyttötutkinnon järjestämiseen ja valmistavaan koulutukseen (2010).[1] Myös vertaisarvioinnin arvioimista on kehitetty.[2]

Vertaisarviointia sovelletaan myös päätettäessä tieteen ja eri taidealojen apurahoista.[3] Esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelinten päätösten tulee siitä säädetyn lain mukaan perustua vertaisarviointiin.[4]

Julkaisemisen vertaisarviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarvioijina toimivat ulkopuoliset asiantuntijat valitaan toimituksessa, ja he ovat alalla aktiivisesti toimivia tutkijoita. Arvioijia on yleensä ainakin kaksi kappaletta, ja yleensä heidän henkilöytensä salataan artikkelin kirjoittajilta ja joissakin julkaisusarjoissa on myös tasapuolisuuden varmistamiseksi kirjoittajien henkilöys arvioijilta. Jälkimmäinen käytäntö on harvinainen, sillä tällöin arvioijien on tarvittaessa vaikea varmistua siitä, ettei tarkistettava julkaisu ole plagiaatti tai ettei sama tekijäryhmä ole jo aikaisemmin julkaissut sitä muualla. Vertaisarvioijana toimiminen on luottamuksellinen tehtävä, josta ei välttämättä makseta palkkiota.

Vertaisarvioinnissa tarkistetaan julkaistavaksi tarjotun artikkelin asiasisällön ja tieteellisen merkittävyyden lisäksi myös sen kieliasu sekä varmistetaan, että tekstin rakenne vastaa tieteellisen kirjoittamisen käytäntöjä (esimerkiksi tekstin tiiviys, kuvien ja taulukoiden selkeys sekä lähdeviitteiden käyttö). Artikkeliin perehdyttyään asiantuntija eli referee kirjoittaa julkaisusarjan toimitukselle raportin, jossa hän määrittelee artikkeliin tehtävät korjaukset ja suosittelee joko artikkelin julkaisemista (korjausten jälkeen) tai julkaisematta jättämistä. Tämän raportin julkaisusarjan toimitus edelleen toimittaa artikkelin kirjoittajille. Kun toimitus saa kirjoittajilta korjatun artikkelin, se lähetetään uudelleen arvioitavaksi. Kun artikkeli on hyväksytty julkaistavaksi, siihen ei saa enää tehdä mitään muutoksia lukuun ottamatta muusta tekstistä kokonaan erillistä kommenttia (usein otsikolla Note added in proof); tekijät voivat esimerkiksi mainita tuloksen kannalta olennaisesta löydöstä tai havainnosta, joka on tehty arvioinnin aikana.

Vertaisarviointi vie aikaa, ja usein alkuperäisen artikkelin lähettämisestä lopullisen version julkaisemiseen voi kulua useita kuukausia.

Vertaisarviointi muodostui käytännöksi tieteellisessä julkaisutoiminnassa 1940-luvulla, jolloin se korvasi aikaisemmin julkaisukäytäntönä olleet laajat monografiatutkielmat. Käytäntö on osoittautunut niin tehokkaaksi, että nykyisin monilla aloilla käytännössä vain vertaisarvioinnin läpikäyneiden julkaisujen katsotaan olevan tieteellisesti varteenotettavia. Vertaisarvioinnin tarkoitus on, että lehdessä julkaistut artikkelit täyttäisivät oman alansa ja tieteen yleiset standardit. Ammattitutkijat, tutkimustiedon ammattimaiset käyttäjät (esimerkiksi lääkärit ja opettajat) sekä eri tieteenalojen opiskelijat pitävät vertaisarvioimattomia julkaisuja yleensä luotettavuudeltaan ja tiedon syvällisyydeltään heikkotasoisempina.

Vaikka vertaisarvioinnin avulla voidaan pitää tieteellisten artikkelien sisältö ja muoto korkeatasoisena, myös vertaisarvioiduissa lehdissä esiintyy vaihtelevissa määrin virheitä ja muita puutteita.

Käytössä on myös avoin vertaisarviointi (engl. open peer review).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leena Koski: Lukijalle Vertaisarvioinnin opas, kansalliset arviointialueet ja -kriteerit näyttötutkinnon järjestämiseen ja valmistavaan koulutukseen. 2010. Helsinki: Opetushallitus. Viitattu 3.1.2013.
  2. Maria Gutknecht-Gmeiner: Vertaisarvioinnin arviointiväline, laadunvarmistusmallin neljännen vaiheen arviointi ja vertaisarviointiprosessin parantaminen (pdf) 2011. Opetushallitus. Viitattu 3.1.2013.
  3. Thomas O. McGarity: Peer Review in Awarding Federal Grants in the Arts and Sciences (pdf) (artikkeli) 1994. Viitattu 3.1.2013. (englanniksi)
  4. Laki Taiteen edistämiskeskuksesta Finlex. 30.11.2012. pykälät 5/3, 6/2 ja 7/1: Edita Publishing Oy. Viitattu 2.1.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.