Wikipedia:Älä palvo sääntöjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Jos säännöt estävät sinua toimimasta muiden kanssa Wikipedian parantamiseksi tai ylläpitämiseksi, älä välitä niistä.

Käytännön tulkintaohjeita

Tämä periaate saattaa kuulostaa rankalta ja jopa anarkistiselta, mutta se ei ole sitä sen enempää kuin Wikipedia itsekään on. Sinun ei tarvitse osata kaikkia käytäntöjä ulkoa voidaksesi osallistua Wikipediaan. Jos käytät maalaisjärkeä, toimit lähes väistämättä oikein. Vaikka et toimisikaan, älä huoli, sillä kaikki me teemme virheitä. Pahimmatkin virheet on helppo korjata, sillä jokainen versio jokaisesta sivusta tallennetaan ja voidaan palauttaa sellaisena kuin se oli.

Jos olemme eri mieltä tekemistäsi muutoksista, voimme keskustella asiasta kohteliaasti ja päästä yhteisymmärrykseen siitä, mitä pitäisi tehdä. Ole siis rohkea ja nauti siitä, että voit osallistua tämän tietosanakirjan rakentamiseen.

”Älä palvo sääntöjä” ei alenna muita sääntöjä vaan päinvastoin ylentää ne. Säännöillä on suurin mahdollinen arvovalta ja niiden hengen toteutumisella parhaat mahdolliset edellytykset, kun niitä ei ole annettu ylhäältä, vaan koko yhteisö voi seistä niiden tulkinnan takana.

Toisin kuin voisi ymmärtää, ”Älä palvo sääntöjä” ei tee hallaa muille säännöille. Sen tarkoitus on estää sääntöjä tekemästä hallaa sille, mitä me olemme tekemässä: rakentamassa tietosanakirjaa. Päämäärän tärkeyteen verrattuna säännöt ovat toissijaisia: niillä on vain välineellinen arvo. Mikäli säännöt auttavat päämäärän saavuttamisessa, hyvä niin. Jos taas ne ovat esteenä päämäärän saavuttamiselle, on ne huoletta heitettävä syrjään.

Mitä ”Älä palvo sääntöjä” tarkoittaa

  • Sinun ei tarvitse opetella kaikkia sääntöjä osallistuaksesi.
  • Wikipedia nojaa ennen kaikkea sääntöjen henkeen ja terveen järjen käyttöön, ei kiveen hakattuihin pykäliin.
  • Älä noudata kirjoitettuja sääntöjä sokeasti. Sen sijaan harkitse, miten kukin yksittäinen muokkaus tekee Wikipediasta paremman.
  • Sääntöjen pakottava voima ei ole siinä, että ne olisi kirjoitettu sivulle, jossa lukee ”sääntö” tai ”käytäntö”, vaan siinä, että ne heijastavat yhteisön yhteisiä näkemyksiä ja käyttäytymistä.

Mitä ”Älä palvo sääntöjä” ei tarkoita

  • ”Älä palvo sääntöjä” ei tarkoita, että kaikkia sääntöjä voisi ”tarpeen tullen” rikkoa.
  • ”Älä palvo sääntöjä” ei tarkoita, että sinä olisit aina oikeassa ja voisit rikkoa sääntöjä pelkästään oman asiasi ajamiseksi.
  • ”Älä palvo sääntöjä” ei tarkoita, että kaikki teot ovat oikeutettuja. Säännöistä poikkeaminen on pystyttävä perustelemaan vaadittaessa.
  • ”Älä palvo sääntöjä” ei estä sinua huomauttamasta säännön olemassaolosta sääntöä rikkoneelle käyttäjälle. Pidä silti mielessä, että hänen toimintansa saattaa olla perusteltua. (Katso myös Wikipedia:Oleta muilta hyvää tahtoa.)
  • ”Älä palvo sääntöjä” ei yksin ole peruste ainoallekaan muokkaukselle. Se ei myöskään ole hyväksyttävä vastaus, jos sinulta kysytään syytä siihen, miksi rikoit sääntöä. Valtaosa säännöistä perustuu mittavaan ajatustyöhön ja kokemukseen, ja niitä tulisi siksi rikkoa vain painavista syistä.
  • ”Älä palvo sääntöjä” ei tarkoita, etteikö sääntöihin olisi hyödyllistä tutustua.

Katso myös