Wikipedia:Visuaalinen muokkain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Visuaalinen muokkain (VisualEditor) on Wikimedia Foundationin kehittämä työkalu Wikipedian visuaalista muokkaamista varten. Sen avulla käyttäjät pystyvät muokkaamaan sivuja osaamatta wikitekstiä. Tarkoituksena on helpottaa muokkaamista etenkin uusille käyttäjille.

Visuaalisen muokkaimen käyttöä voi harjoitella suomenkielisen Wikipedian hiekkalaatikossa (klikkaa "Muokkaa"-linkkiä) tai MediaWikin sivulla VisualEditor:Test (sivu latautuu automaattisesti visuaalisessa muokkaimessa).

Joitakin tunnettuja rajoituksia:

 • Ei suoraan käytössä keskustelusivuilla eikä Wikipedia-avaruudessa – Visuaalinen muokkain toimii muun muassa artikkeli-, käyttäjä- ja luokka-sivuilla, mutta ei esimerkiksi keskustelusivuilla. Jos Visuaalinen muokkain ei toimi jollakin sivulla, on sivulla pelkkä "Muokkaa wikitekstiä"-linkki. Visuaalisen muokkaimen voi kuitenkin pakottaa käyttöön lisäämällä url-osoitteen loppuun koodin ?veaction=edit.
 • Kaikki selaimet eivät ole tuettuja – Visuaalinen muokkain toimii lähes kaikilla uudehkoilla versioilla selaimista Chrome/Chromium, Firefox/Iceweasel, Edge, Internet Explorer, Safari, Opera, Midori, Qupzilla, SeaMonkey ja WebPositive.
 • Hitaampi – Sivun lataaminen Visuaalisella muokkaimella voi kestää pidempään kuin wikiteksti-tilan avaaminen.
 • Ei mahdollista muokata vain yhtä osiota työpöytäversiossa – Työpöytäversiossa Visuaalinen muokkain avaa aina koko sivun, vaikka käyttäjän tarkoitus olisi muokata vain yhtä osiota. Mobiiliversiossa yksittäisten osioiden muokkaaminen on ollut mahdollista 17. kesäkuuta 2019 lähtien.
 • Ei toimi kaikilla Wikipedian ulkoasuilla – Visuaalinen muokkain toimii ainakin Vector- ja Monobook-ulkoasujen kanssa, mutta ei välttämättä muilla.

Ennen kuin tallennat muokkauksen, voit tarkistaa sen sisällön klikkaamalla linkkiä "Tarkista muutoksesi", jolloin voit katsoa muutoksen visuaalisessa ja/tai wikiteksti-tilassa.

Ongelmatilanteita[muokkaa wikitekstiä]

 • Jos visuaalisen muokkauksen tallennus ei onnistu, syynä voi olla, että muokkaaja on jostain syystä kirjautunut ulos. Esimerkiksi kirjautuminen on vanhentunut. Tällöin uusi yritys tallentaa kysyy captcha-varmistusta ja tallentaa muokkauksen ip-osoitteen nimelle. Tässä tilanteessa kannattaa avata uusi välilehti ja kirjautua sisään. Tämän jälkeen visuaalisen muokkauksen tallentamisen pitäisi onnistua nimimerkin nimellä ja ilman captchaa.

Tunnettuja ongelmia[muokkaa wikitekstiä]

Visuaalinen muokkain voi joskus aiheuttaa pieniä ei-toivottuja muutoksia muokkauksiin. Nämä ovat usein sellaisia, että ne eivät vaikuta itse sivun ulkonäköön, vaan pelkkään wikitekstiin. Tästä syystä voi olla, että muokkaaja ei itse huomaa asiaa lainkaan. Yleensä muokkain kuitenkin toimii oikein, eikä sen käyttöä tarvitse välttää.

Visuaalinen muokkain voi myös joissain tapauksissa kadottaa jo tehdyt muokkaukset, mikäli toinen muokkaaja on editoinut sivua sillä välin kun on kirjoittanut uutta. Konfliktitilanteiden ratkaisu toimii huonosti.

Esimerkkejä:

 • Visuaalinen muokkain saattaa muuttaa mallineen eli esimerkiksi tietolaatikon wikiteksti-muotoa tai vaihtaa sen parametrien järjestystä. Tämä voi johtua mallineen TemplateDatasta.
 • Muokkain saattaa lisätä wikilinkin perään <nowiki/>-koodin, jos linkin lisännyt käyttäjä maalaa vain osan linkitettävästä sanasta: [1].
 • Muokkain saattaa lisätä artikkelin wikitekstiin <br />-tagin, joka tekee sivulle tyhjän rivin.

Kuvien lisääminen[muokkaa wikitekstiä]

 • Käyttöopas: Kuvien ja mediatiedostojen muokkaaminen
 • Visuaalisella muokkaimella ei voi ladata kuvia suomenkieliseen Wikipediaan, vaan sen kautta ladatut kuvat menevät automaattisesti Wikimedia Commonsiin. Tämä pitää ottaa huomioon sitaattioikeudella käytettäviä kuvia ladatessa, eli ne pitää ladata paikallisesti suomenkieliseen Wikipediaan sivun Toiminnot:Tallenna kautta.
 • Kuvat lisätään artikkeleihin yleensä ilman kokomäärityksiä, jolloin kuvasta tulee oletuskokoinen (nykyään 250 pikseliä leveä). Visuaalisessa muokkaimessa ei yleensä kannata asettaa kuvalle mitään kokomääritystä, jolloin muokkain asettaa kuvan oletuskokoon.
 • Jos kuvalle kuitenkin halutaan asettaa tietty koko (esimerkiksi taulukossa olevalle kuvalle), visuaalinen muokkain lisää kuvan koodiin aina sekä leveyden että korkeuden, ja lisäksi kuvan kokomäärityksestä (mutta ei itse kuvasta) tulee neliönmuotoinen, esimerkiksi 425x425px. Tästä ei voi suoraan päätellä kuvan kokoa, eikä sitä onko kuvan oletuskokoa muutettu. Esimerkiksi alla olevat kaksi kotkan kuvaa ovat samankokoisia, vaikka niissä on erilaiset kokomääritykset.
156x156px
125px

Käyttöönoton aikataulu[muokkaa wikitekstiä]

Ajankohta Käyttäjät Kohdeprojektit
1. heinäkuuta 2013 Sisäänkirjautuneille käyttäjille oletusmuokkaimeksi Englanninkielinen Wikipedia[a]
15. heinäkuuta 2013 Sisäänkirjautuneille sekä sisäänkirjautumattomille käyttäjille oletusmuokkaimeksi
24. heinäkuuta 2013 Sisäänkirjautuneille käyttäjille ensimmäisen vaiheen projekteissa de, es, fr, he, it, pl, ru, sv Wikipedia
29. heinäkuuta 2013 Kaikille käyttäjille ensimmäisen vaiheen projekteissa
30. syyskuuta 2013 Sisäänkirjautuneille käyttäjille toisen vaiheen projekteissa useimmat Wikipediat
7. lokakuuta 2013 Kaikille käyttäjille toisen vaiheen projekteissa
 1. Visuaalisen muokkaimen käyttö on englanninkielisessä Wikipediassa mahdollista vain sisäänkirjautuneille käyttäjille.

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Visuaalinen muokkain.