Wikipedia:Muokkaa sivuja rohkeasti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Suomenkielinen Wikipedia toivoo, että lukijalla olisi rohkeutta muokata sivujen sisältöä. Wiki-tekniikkaan pohjautuva sivusto voi kehittyä paremmaksi vain siten, että itse tartut näppäimistöön: teet muutoksia, korjaat kielioppivirheitä ja virheellisiä tietoja, lisäät uutta, täsmennät ilmauksia ja niin edespäin. Toisaalta wiki-prosessi ei myöskään toimi, mikäli muokkaukset eivät paranna artikkelia. Jos teet laajoja sisältömuutoksia, pyri siis perustelemaan ne jotenkin. Lähteiden merkitseminen kuuluu hyvään käytäntöön.

Lukijalta tarvitaan aktiivista, osallistuvaa asennetta. Jos huomaat virheen, älä jää miettimään ”Miksei näitä sivuja oikolueta?”, vaan korjaa asia itse. Wikipedian artikkeleita voi kuka tahansa helposti muokata, joten pallo on sinulla. Ajan kuluessa vähäisistäkin yksittäisistä muokkauksista kasvaa yllättävän suuri virta, jossa artikkelit hioutuvat paremmiksi. Lukijalta virheiden metsästys ja artikkelien parantelu vaatii tietenkin hieman viitseliäisyyttä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen – kuten varmasti pidempään Wikipediaa käytettyäsi huomaatkin.

Jos törmäät laadultaan heikkotasoiseen artikkeliin, tynkäartikkeliin, vitsiksi tarkoitettuun kirjoitukseen tai ilmiselvään höpöhöpöön, korjaa havaitsemasi epäkohta. Huonon tai epäasiallisen kirjoituksen voit korvata omalla loisteliaalla sanankäytölläsi.

Kirjoittajilla on usein tiedostettu tai tiedostamaton halu ”omistaa” kirjoittamansa teksti – jopa estää sen muokkaaminen. Sellainen ei Wikipediassa kuitenkaan ole mahdollista. Wikin käytäntöihin kuuluu rajaton korjaus- ja paranteluvapaus. Alkuperäisen kirjoittajan tunteita ei tarvitse tässä suhteessa ottaa huomioon. Tunteenomaista tarrautumista omaan tekstiinsä on hyvä oppia tietoisesti välttämään. Tekstiin voi ja saa tehdä rajujakin muutoksia, mutta vain silloin kun se parantaa lopputulosta – ja tietenkin myös muut muokkaavat sinun kirjoituksiasi armottomasti. Siitä on turha ottaa itseensä. Muista, että meillä kaikilla on yhteinen tavoite: tehdä Wikipediasta niin hyvä palvelu kuin suinkin on mahdollista. Sitä paitsi kirjoitukset eivät katoa kokonaan, vaan säilyvät artikkelin historiassa.

Katso myös: Ohje:Kuinka sivuja muokataan