Wikipedia:Käytä maalaisjärkeä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipediassa on runsaasti sääntöjä. Säännöt on tehty noudatettaviksi, mutta ennen kaikkea Wikipediaa muokatessa kannattaa käyttää maalaisjärkeä sääntöjen kirjaimellisen noudattamisen sijaan.

Kannattaa varoa takertumasta sääntöihin liikaa, sillä silloin perspektiivi ja todellinen arviointikyky helposti unohtuu. Toisinaan vastaan voi tulla tilanteita, jolloin on parasta yksinkertaisesti olla välittämättä säännöistä ja tehdä kuten näkee Wikipedian kannalta parhaaksi.

Vaikka jokin muokkaus rikkoisikin jonkin säännöksen tarkkaa sanamuotoa, se voi silti olla hyvä muokkaus. Vastaavasti, vaikka jotain Wikipedian kannalta haitallista ei olisi erikseen kielletty, se ei tarkoita että kyseessä olisi hyvä tai sallittu teko. Sääntöjen henki on niiden kirjoitettua muotoa tärkeämpi.

Maalaisjärkeen vetoaminen ei kuitenkaan yksin vakuuta ketään siitä että tekemäsi sääntöjä rikkonut muokkaus oli oikeutettu. Saatat siis joutua perustelemaan tekosi erityisesti silloin kun sääntöjä on oiottu. Toisinaan taas säännön ohittamiseen käyttämäsi logiikka on kaikille muillekin ilmeinen, eikä sen vatvominen ole tarpeen.