Wikipedia:Viisi pilaria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
n · k · m

Kaikki Wikipedian käytännöt ja käytössäännöt voidaan kiteyttää viideksi pilariksi, joiden varaan Wikipedia rakentuu.

Wikipedia on tietosanakirja.

Wikipedian tarkoitus on olla lukijalleen hyödyksi. Se yhdistää elementtejä yleisistä tietosanakirjoista, erikoistuneista tietosanakirjoista, almanakoista ja lehdistä. Wikipediassa ei harjoiteta uutta tutkimusta. Wikipedia ei ole sekalainen kokoelma tietoa, sanakirja, triviakokoelma, keskustelualue, blogi, sanomalehti eikä kokoelma lähteitä. Wikipedian sisarprojekteihin kuuluu muun muassa sanakirja ja uutispalvelu.

Wikipediaa kirjoitetaan neutraalista näkökulmasta.

Artikkeleiden ei tulisi edustaa mitään yksittäistä näkökantaa. Toisinaan on tarpeen tuoda esiin useita eri näkökulmia, toisinaan on paikallaan esittää jokainen näkökanta tarkasti. Usein näkökantaa on tarpeen taustoittaa, jotta lukija tietää kenen näkemys on kyseessä. Ainuttakaan näkökantaa ei tule esittää ”totuutena” tai ”parhaana”. Viittaamme tarkistettavissa oleviin, luotettaviin lähteisiin aina kun mahdollista, erityisesti kiistanalaisissa aiheissa. Henkilökohtaiset mielipiteet, kokemukset ja väittämät eivät kuulu Wikipediaan.

Wikipedia on vapaata aineistoa, jota kuka tahansa voi muokata, käyttää ja levittää.

Kaikki tekstisisältö on käytettävissä vapaalla Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen (CC BY-SA 4.0) -lisenssillä ja sitä voi käyttää lisenssin mukaisesti. Kuka tahansa voi muokata artikkeleja eikä kukaan omista mitään tiettyä artikkelia. Tämän vuoksi muu yhteisö voi armottomasti muokata ja jakaa kaikkea lahjoittamaasi tekstisisältöä. Älä tallenna Wikipediaan tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia tai sisältöä, jonka julkaisulisenssi ei ole yhteensopiva CC-BY-SA:n kanssa.

Wikipedialla on menettelyohje: kunnioita muita muokkaajia, vaikket aina olisikaan heidän kanssaan samaa mieltä.

Käy kiinni asiaan, älä keskustelijaan. Henkilökohtaiset hyökkäykset ovat kiellettyjä. Etsi konsensusta ja vältä muokkaussotia. Älä koskaan häiriköi esittääksesi kantasi, toimi hyvässä tahdossa ja oleta hyvää tahtoa myös muilta.

Wikipedialla ei ole ehdottomia sääntöjä.

Säännöt on tarkoitettu noudatettaviksi, mutta niiden henki on kirjoitettua sanaa oleellisempi. Muokkaa siis artikkeleita rohkeasti, vaikket tuntisikaan sääntöjä läpikotaisin, ja luota terveeseen järkeen. Vaikka tavoittelemme täydellisyyttä, emme edellytä sitä. Älä pelkää möhliväsi, sillä kaikki aiemmat versiot artikkeleista pidetään tallessa, joten sisällön peruuttamaton tuhoaminen ei ole mahdollista.