Wikipedia:Älä huomauta vakiokäyttäjiä mallineilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipediassa on monia mallineita käyttäjien ohjeistamiseksi ja varoittamiseksi vandalismista, tekijänoikeuksista, lähteiden merkitsemisestä ja muista käytännöistä. Näitä mallineita pitäisi käyttää harkiten.

Mallineiden tarkoitus on kertoa käytännöistä ja säännöistä uusille käyttäjille. Kun aloitteleva muokkaaja rikkoo niitä, on hyvin mahdollista, ettei hän tiedä niistä, jolloin opastaminen on hyödyllistä. Toisaalta suurin osa Wikipediassa jo jonkin aikaa muokanneista käyttäjistä tuntevat säännöt. Jos he rikkovat (tai ovat rikkomassa) sääntöjä, se johtuu usein jostain kiistasta tai kuumentuneista tunteista. Tällaisissa tilanteissa ”tiesitkö että meillä on sääntö tätä vastaan” -tyylinen huomautus ei ole kovin rakentava ja saatetaan ymmärtää väärin holhoavana tai epäkohteliaana.

Henkilökohtainen viesti toimii näissä tilanteissa paremmin. Tuloksena saattaa olla keskustelu, joka on mallinetta paljon hedelmällisempi.

Huomaa, että mallineiden käyttämistä keskustelusivulla voi pitää kasvottomuudessaan töykeänä. Kukaan ei halua tuntea itseään byrokraattisen automatisoinnin uhriksi. Kirjoittamalla mallineen sanoman omin sanoin kussakin tilanteessa viestintä sujuu todennäköisesti paremmin mikäli huomautuksen kohde on avoin rakentavalle kritiikille. Henkilökohtaisen viestin voi myös lisätä suoraan mallineen perään.

Toisaalta myös niiden, jotka saavat mallinehuomautuksen sivulleen, ei pitäisi olettaa pahaa tahtoa huomautuksen lisääjää kohtaan. He eivät välttämättä ole tietoisia siitä, kuinka hyvin kukakin tuntee kyseisen käytännön, tai eivät pidä sitä töykeänä itse. He myös saattavat yrittää säästää aikaa välttämällä kirjoittamasta pitkiä viestejä, jotka pohjimmiltaan kertovat saman asian kuin malline, mikä on loppujen lopuksi mallineen tehtävä.