Wikipedia:Wikidata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

n · k · m

Wikidata on Wikimedia-hanke, joka kehittää vapaata rakenteisen tiedon tietopankkia. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin Wikipedian kielilinkkien keskitetty tallentaminen. Toisessa vaiheessa ovat vuorossa tietolaatikoiden automaattisesti päivittyvät tiedot, kuten asukasluvut. Kolmas vaihe mahdollistaa luetteloartikkelien automaattisen päivittämisen ja kääntämisen.

Wikidataan tallennettuja kielilinkkejä muokataan ohjeen Wikipedia:Kieltenväliset linkit#Wikidata mukaan. Wikidatan myötä useimmat paikalliset kielilinkit kävivät tarpeettomiksi. Ennen niiden poistamista artikkelista on kuitenkin varmistettava, että linkit on kopioitu Wikidataan. Muokkausyhteenvedossa on hyvä perustella linkkien poisto ja viitata tähän ohjesivuun.

Addbot ja EmausBot poistavat tarpeettomia kielilinkkejä automaattisesti.

Työkaluja linkkien siirtämiseen[muokkaa wikitekstiä]

Luettelo liittämättömistä sivuista[muokkaa wikitekstiä]

Uusi toimintosivu näyttää, mitä sivuja ei ole vielä liitetty Wikidataan: Sivut, joita ei ole liitetty kohteisiin.

slurpInterwiki[muokkaa wikitekstiä]

Wikidatan asetuksista löytyvä pienoisohjelma slurpInterwiki helpottaa linkkien kopioimista Wikipediasta Wikidataan. Pienoisohjelma lisää Wikidatan kohdesivujen vasempaan laitaan työkalun ”Tuo kielilinkit”.

Paikallisten linkkien poisto[muokkaa wikitekstiä]

Kun lisäät alla olevan JavaScript-koodin common.js-sivullesi, muokkaussivun ylävalikkoon ilmestyy lisätoiminto ”Poista kielilinkit”. Se poistaa artikkelista ne kielilinkit, jotka on kopioitu Wikidataan. Toiminto täyttää myös muokkausyhteenvedon automaattisesti.

mw.loader.load('//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Yair_rand/checksitelinks.js&action=raw&ctype=text/javascript');

Merkit[muokkaa wikitekstiä]

Suositellut, hyvät ja lupaavat artikkelit sekä Wikipedia:Suositellut luettelot tulee jatkossa merkitä Wikidataan, eikä enää artikkelitekstin sekaan kuten ennen. Tämä onnistuu menemällä ensin Wikidatassa tietyn kohteen sivulle, klikkaamalla linkkiluettelon yläpuolella olevaa "muokkaa"-linkkiä ja sivustolinkin vasemmalla puolella olevaa kuvaketta. Sitä painamalla voi valita tietylle sivustolinkille statuksen ja asettaa se haluttuun sivuun.

Mikäli et pysty lisäämään merkkiä johtuen väärinkäyttösuodattimesta tai sivun suojauksesta, ilmoita siitä Wikidatan ylläpitäjille.

Lisätietoa[muokkaa wikitekstiä]

  • Wikidatan asetuksissa voi vaihtaa käyttöliittymäkieleksi suomen. Tällöin myös uutta Wikidata-kohdetta luotaessa annettava nimi ja kuvaus tarkoittavat suomenkielistä nimeä ja kuvausta.
  • Käyttäjäsivut on yhä linkitettävä toisiinsa paikallisilla linkeillä, koska niitä ei lisätä Wikidataan.
  • Wikidataan ei lisätä linkkejä, jotka osoittavat ohjaussivuihin tai artikkelin tiettyyn osioon (esimerkiksi [[fi:Tintti#Milou]]). Jos tällaisia linkkejä halutaan käyttää, ne on jätettävä artikkeleihin.
  • Virhetilanteissa Wikidata-linkit saattavat jäädä päivittymättä artikkeliin. Jos haluat pakottaa artikkelisivun päivittymään, avaa sivu muokkaustilaan ja tallenna se tekemättä yhtään muutosta.
  • Wikidata-muutosten tarkkailua helpottaa Wikipedian uusi asetus ”Näytä Wikidata-muokkaukset tuoreissa muutoksissa”. Tuoreissa muutoksissa ja tarkkailulistalla voi myös valita asetuksesta riippumatta vaihtoehdon ”Näytä Wikidata”.
  • Wikidata-kielilinkit eivät toistaiseksi näy muokkaustilassa (phab:T47687).

Tietolaatikot[muokkaa wikitekstiä]

Wikidatan toisessa vaiheessa kerätään kokoelma lähteistettyä tietoa, jota voidaan käyttää Wikipedia-artikkeleissa, etenkin niiden tietolaatikoissa. Tällaista tietoa voivat olla esimerkiksi valtioiden asukasluvut tai henkilöiden syntymä- ja kuolinajat. Tämä vaihe ei ole samalla tavalla automaattinen kuin kielilinkkien siirto Wikidataan, vaan kussakin artikkelissa valitaan, mitä tietoa siihen halutaan liittää Wikidatasta. Tietojen liittämistapaa on luonnosteltu sivulla meta:Wikidata/Notes/Inclusion syntax. Tämän ominaisuuden käyttö tuli suomenkielisessä Wikipediassa mahdolliseksi huhtikuussa 2013.

Wikidatan puolella toisen vaiheen suunnitteluun voi osallistua tietolaatikkotyöryhmässä.

Esimerkki[muokkaa wikitekstiä]

Jos mallineeseen {{Yritys}} lisätään koodi {{#property:p159}}, sivulla Nokia (yritys) se tuottaa tulokseksi ”Espoo”. p159 on ”pääkonttorin sijainti” -ominaisuus Wikidatassa. Koodi {{#property:p159}} siis tulostaa artikkelin aiheen pääkonttorin sijainnin, jos Wikidatassa sellainen on määritelty. Kehitteillä oleva {{Wikidata}}-malline helpottaa Wikidatassa määriteltyjen ominaisuuksien käyttämistä tietolaatikoissa.

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]