Wikipedia:Visuaalinen muokkain/Käyttöopas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huom! Ajan tasalla oleva käyttöopas löytyy englanniksi sivulta mw:Help:VisualEditor/User guide

Visuaalisen muokkaimen avaaminen[muokkaa wikitekstiä]


Muokataksesi sivua Visuaalista muokkainta käyttäen, paina sivun yläosassa olevaa "Muokkaa"-välilehteä.

Sivun avautuminen muokkaustilaan voi kestää muutaman sekunnin, tai kauemmin jos sivu on erittäin pitkä.

Kun painat "Muokkaa wikitekstiä" -välilehteä, sivu avautuu perinteisessä muokkausnäkymässä.


Voit avata Visuaalisen muokkaimen myös painamalla "muokkaa"-linkkiä jokaisessa osiossa.


Aloittaminen: Visuaalisen muokkaimen työkalurivi[muokkaa wikitekstiä]


Visuaalisen muokkaimen työkalurivi
Visuaalisen muokkaimen työkalurivi näkyy sivun yläosassa, kun aloitat muokkaamaan Visuaalisella muokkaimella. Se sisältää joitakin tunnettuja kuvakkeita:

Kumoa ja Tee uudelleen muutokset, jotka olet tehnyt.

Otsikot-pudotusvalikko: voit muuttaa tekstin otsikkotasoa. Otsikoiden vakiokappale on "Otsikko".

Muotoilu: Napsauttamalla "A"-kirjainta aukeaa alavalikko.
 • "Lihavointi"-kuvake (L) lihavoi valitun tekstin.
 • "Kursivointi"-kuvake (K) kursivoi valitun tekstin.
 • "Alaindeksi"-kuvake (X2) tekee valitusta tekstistä ympärillä olevaa tekstiä pienemmän sekä siirtää tekstin hieman normaalia ylemmäksi.
 • "Yläindeksi"-kuvake (X2) tekee valitusta tekstistä ympärillä olevaa tekstiä pienemmän sekä siirtää tekstin hieman normaalia alemmaksi.
 • "Yliviivaus"-kuvake (Y) yliviivaa valitun tekstin.
 • "Tietokonekoodi"-kuvake (kaarisulut: {}) muuttaa valitun tekstin käyttämään kiinteävälistä fonttia erottaen sen ympärillä olevasta tekstistä.
 • "Alleviivaus"-kuvake (A) lisää yhtenäisen viivan valitun tekstin alapuolelle.
 • Viimeinen kuvake ("Poista") poistaa kaiken muotoilun valitusta tekstistä.

Linkitystyökalu: Ketju on linkitystyökalu.

Listat & sisennys: kaksi ensimmäistä kuvaketta mahdollistaa sinun tehdä numeroituja tai normaaleja luetteloita. Kahden viimeisen avulla voit lisätä tai vähentää sisällön sisennystasoa.

Lisää: Visuaalisen muokkaimen työkalurivin "Lisää"-painiketta painamalla aukeaa useita lisämuotoiluvaihtoehtoja ja muita toimintoja, sisältäen viitteiden lisääminen ja mallineiden sisällyttäminen. "Lisää"-alasvetovalikko saattaa olla erilainen joissakin projekteissa. Alla on luettelo kaikista vaihtoehdoista, jotka voivat esiintyä.
 • "Kuvat ja media"-kuvake (kuva vuorista) avaa media-ikkunan.
 • "⧼visualeditor-mwgalleryinspector-title⧽"-kuvake (kuvasarja) mahdollistaa sinun lisätä gallerian sivulle.
 • "⧼visualeditor-dialogbutton-referencelist-tooltip⧽"-kuvake (kolme kirjaa) avaa ikkunan, joka näyttää lähteet.
 • "Malline"-kuvake (palapelin pala) mahdollistaa sinun muokata mallineita.
 • "Kaava"-kuvake (Σ) mahdollistaa sinun lisätä kaavoja. (Katso alla.)
 • "Hieroglyfit"-kuvake (ankh) mahdollistaa sinun lisätä hieroglyfejä. (Katso alla.)
 • "Kieli"-kuvake (Kirjain A latinalaisissa kirjaimissa ja japanilainen kana (あ)) vaihtaa kielen ja lukusuunnan. (Katso alla.)
 • "Erikoismerkki"-kuvake (Ω) mahdollistaa sinun lisätä joitain erikoismerkkejä. (Katso alla.)

Erikoismerkin lisääminen: "Erikoismerkit"-kuvakkeesta aukeaa ali-ikkuna, jossa on useita erikoismerkkejä, joita voit lisätä tekstiin. Näihin sisältyy joitain vakiosymboleja, aksentteja ja matemaattisia symboleja.

Sivun valinnat on Peruuta tai tallenna sivu -painikkeiden vieressä. Sivun valinnat -painikkeen alla on tällä hetkellä mahdollisuus merkitä sivu ohjaussivuksi, sekä määrittää kuinka se indeksoidaan, luokkien muokkaaminen ja luettelo kielilinkeistä käyttäen "Kieli" -painiketta (Kirjain A latinalaisissa kirjaimissa ja japanilainen kana (あ)). Joissakin selaimissa voit myös vaihtaa yksisuuntaisesti Visuaalisen muokkaimen perinteiseen wikitekstitilaan.


Muokkausten tallentaminen[muokkaa wikitekstiä]


Kun olet tehnyt muokkauksesi, paina työkalurivillä olevaa vihreää "⧼visualeditor-toolbar-savedialog⧽" -painiketta. Vihreää painiketta ei voi painaa, jos muutoksia ei ole tehty.

Painamalla vihreää "⧼visualeditor-toolbar-savedialog⧽" -painiketta, avautuu pieni ikkuna, johon voit kirjoittaa lyhyen kuvauksen tekemistäsi muutoksista, merkitä muokkauksesi pieneksi, ja valita jos haluat lisätä sivun tarkkailtavaksesi.

Numero osoittaa kuinka paljon tilaa sinulla on käytössä muokkausyhteenvedossa. Voit myös tarkistaa muutoksesi varmistaaksesi, että muutokset olivat sellaisia kuin niiden piti, ennen tallentamista.


Linkkien muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]


Linkkien lisääminen onnistuu työkalurivillä olevalla "Linkki"-kuvakkeella (ketju), tai käyttäen oikotietä Ctrl·K (tai Command·K on Macissa).

Jos valitset tekstiä, tai asetat kursorin sanan päälle, painamalla "Linkki"-painiketta se asettaa linkin tähän tekstiin.


Käytät sitten painiketta tai pikanäppäintä, valintaikkuna aukeaa, johon voit kirjoittaa linkin. Visuaalinen muokkain yrittää auttaa sisäisissä linkeissä (linkittää muihin Wikipedian sivuihin) etsien vastaavia sivunnimiä, kun aloitat kirjoittamaan.

Kun olet kirjoittanut tai valinnut linkin, voit painaa Enteriä, napsauttaa laatikon ulkopuolelle, tai painaa sulje-kuvaketta (<). Linkkisi ilmestyy Visuaalisen muokkaimen sivulle, mutta se ei tallennu ennen kuin tallennat sivun.


Lisätäksesi linkin Wikipedian ulkopuoliselle sivustolle, prosessi on sama; syötä kenttään vain linkki ja se lisätään "ulkoisena linkkinä".

Muuttaaksesi tai poistaaksesi jo löytyvän linkin, napsauta linkkiä tekstissä, sitten paina lähellä olevaa "Linkki"-kuvaketta. Voit myös napsauttaa samaa kuvaketta työkaluvalikossa tai käyttää Ctrl·K -näppäinyhdistelmää.

Voit sitten muokata linkin kohdetta, tai poistaa sen painamalla valintaikkunan oikeassa yläkulmassa olevaa 'Poista'-kuvaketta (roskakori).


Kuvien ja muiden mediatiedostojen muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Lisätäksesi uuden kuvan (tai muuntyyppisen mediatiedoston) sivulle, napsauta avattavasta "Lisää"-valikosta aukeavaa "Kuvat ja media"-kuvaketta (kuva vuorista). Kuva lisätään sinne missä kursori on.

Napsauttamalla "Kuvat ja media"-kuvaketta aukeaa valintaikkunna, joka etsii automaattisesti Wikimedia Commonsista mediatiedostoja, jotka liittyvät sivuun, jota olet muokkaamassa.

Voit katsella muita mediatiedostoja vaihtamalla valintaikkunassa olevan hakulaatikon tekstiä.

Napsauta pienoiskuvaa valitaksesi tiedoston.


Kuvan asettamisen jälkeen kuva on valittuna (se näkyy sinisenä). Voit muuttaa sen kokoa käyttämällä kulmissa olevia kahvoja, ja vetää ja pudottaa sen haluamaasi paikkaan.

Napsauta joko kuvassa näkyvää "Kuvat ja media"-kuvaketta, tai valitse se työkaluvalikosta, lisätäksesi kuvatekstin.


Media-valintaikkunan avulla voit lisätä (ja muokata) kuvatekstiä, joka voi sisältää muotoilua ja linkkejä.

Media-valintaikkunassa voit myös lisätä vaihtoehtoisen kuvatekstin, joka auttaa käyttäjiä, jotka käyttävät näytönlukijoita, tai joilla on kuvat estettynä.

Voit myös asettaa eri parametreja kuvaan "Lisäasetukset"-ikkunassa. Näihin sisältyvät kuvan sijainti, tyyppi sekä koko.

Kun olet valmis, napsauta "Hyväksy muutokset" sulkeaksesi valintaikkunan ja palataksesi sivun muokkaustilaan.

Gallerioiden lisääminen ja muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Lisätäksesi uuden gallerian, napsauta "⧼visualeditor-mwgalleryinspector-title⧽"-kuvaketta (kuvasarja).

Tämä avaa uuden galleria-asettimen, joka on tällä hetkellä yksinkertainen laatikko, joka toimii wikiteksti-merkintätavan tapaan. Lisätäksesi kuvia galleriaasi, sinun pitää lisätä tiedoston nimi, pystyviiva (|) sekä kuvateksti, jonka haluat kuvalle. Jokaisella galleriassa olevalla kuvalla pitäisi olla oma rivi. Kun olet lisännyt kaikki haluamasi kuvat galleriaan, napsauta vasemmalle osoittavaa nuolta (<) poistuaksesi asettimesta. Sinun pitäisi nähdä galleria sellaisena miltä se tulee näyttämään. Huomioi, että galleriasi ei tallennu ennen kuin tallennat sivun.

Muokataksesi jo löytyvää galleriaa Visuaalisella muokkaimella, napsauta galleriaa, jotta galleria-kuvake tulee näkyviin oikeaan yläkulmaan. Napsauttamalla kuvaketta pääset galleria-asetinlaatikkoon, joka sisältää täyden listan kuvista, jotka galleriassa ovat. Voit muokata listaa, jos haluat poistaa, lisätä tai järjestää kuvia tai kuvatekstejä. Valitettavasti et voi tällä hetkellä nähdä muutoksia ennen kuin napsautat vasemmalle osoittavaa nuolta (<) poistuaksesi asettimesta. Kun olet saanut muutoksesi galleriaan tehtyä, muista tallentaa koko sivu - poistumalla galleria-asettimesta ei tallenna muutoksiasi.

Lähteiden muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]


Jo löytyvän lähteen muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]


Muokataksesi jo löytyvää lähdettä, napsauta sitä tekstissä, ja napsauta joko vieressä olevaa "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽"-painiketta (kirjanmerkki) tai valitse se työkaluvalikosta.

Napsauttamalla "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽"-kuvaketta aukeaa valintaikkuna, joka sisältää pienikokoisen muokkaimen, jossa voit muokata lähteen tekstiä.

Voit muotoilla sitä kuten muutakin osaa sivusta, esimerkiksi lisäämällä kursivoinnin tai linkkejä.


Monet wikit käyttävät mallineita muotoillakseen lähteet erityisen standardin mukaiseksi. Huomaat tämän, kun muokkaat jo löytyvää lähdettä, jonka sisältö muuttuu siniseksi, kun valitset sen.

Napsauta "Malline"-kuvaketta (palapelin pala) muokataksesi mallineen sisältöä.


Napsauttamalla "Malline"-kuvaketta (palapelin pala) voit muokata mallineen yksittäisiä parametreja.

Kun olet valmis, napsauta "Hyväksy muutokset", palataksesi lähteenmuokkaustilaan.

Jos ei ole muuta muokattavaa, napsauta "Hyväksy muutokset"-painiketta uudelleen palataksesi sivulle.


Jo löytyvän lähteen uudelleenkäyttäminen[muokkaa wikitekstiä]


Jos sivu sisältää jo lähteitä, voit valita jo käytössä olevan lähteen uudelleenkäytön, jos se sopii tekstiin, jonka haluat lähteistää.

Uudelleenkäyttääksesi jo olemassaolevaa lähdettä, laita kursorisi sinne, johon haluat lisätä lähteen tekstissä, ja napsauta "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽"-kuvaketta (kirjanmerkki) "Lisää"-valikossa.


Lähdemuokkaimessa voit napsauttaa vasemmassa alanurkassa olevaa "⧼visualeditor-dialog-reference-useexisting-label⧽" -painiketta.

Jos sivu sisältää useita lähteitä, voit käyttää hakupalkkia (otsikoitu "⧼visualeditor-reference-input-placeholder⧽") nähdäksesi vain lähteet, jotka vastaavat annetun tekstin kanssa.

Etsi listalta lähde, jota haluat uudelleenkäyttää, ja valitse se.


Uuden lähteen lisääminen[muokkaa wikitekstiä]


Lisätäksesi uuden lähteen, laita kursori sinne minne haluat sen lisätä tekstiin, ja napsauta työkaluriviltä "Lisää"-painikkeesta aukeavaa "⧼visualeditor-dialogbutton-reference-tooltip⧽"-kuvaketta (kirjanmerkki).

Lähdemuokkaimella voit lisätä, muokata ja muotoilla viitteitä.

Voit valita lähteen kuulumaan tiettyyn ryhmään; tätä käytetään näyttämään ryhmä lähteitä "⧼visualeditor-dialog-referencelist-title⧽"-työkalulla.


Jos olet lisäämässä uutta lähdettä ja haluat lisätä sen mallineella, napsauta työkaluvalikossa olevaa "Lisää"-painiketta, ja valitse sieltä "Malline"-kuvake (palapelin pala).

Sitten etsi malline, jota haluat käyttää, lisää se ja muokkaa sitä kuten tekisit jo sivulla olevalle mallineelle.

Napsauta "Hyväksy muutokset" palataksesi lähdemuokkaimeen, ja "Hyväksy muutokset" uudelleen palataksesi sivulle.


Jos sivulla ei ole vielä luetteloa lähteistä (esimerkiksi jos olet lisäämässä sivulle ensimmäistä lähdettä), sinun täytyy lisätä se, jotta lähteeseen lisäämäsi teksti näkyy sivulla.

Laita kursori sinne missä haluat näyttää lähteet (yleensä sivun alaosassa), ja napsauta "⧼visualeditor-dialog-referencelist-title⧽"-kuvaketta (kolme kirjaa) lisätäksesi sen.


Lisätäksesi yksinkertaisesti lähdelistan, napsauta valintaikkunassa olevaa "Hyväksy muutokset"-painiketta.

Jos loit ryhmän lähteitä, voit määrittää ryhmän tässä valintaikkunassa, näyttäen valikoivasti lähteet jotka kuuluvat siihen.


Mallineiden muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Lisätäksesi uuden mallineen sivulle, aseta kursori sinne, johon haluat mallineen tulevan, ja napsauta työkaluvalikossa olevasta "Lisää"-painikkeesta aukeavaa "Malline"-kuvaketta (palapelin pala).

Anna mallineen nimi, jonka haluat lisätä, ja napsauta "Lisää malline".

Voit myös muokata mallineita, jotka ovat jo sivulla, valitsemalla ne (ne muuttuvat sinisiksi), ja napsauttamalla esille tulevaa "Malline"-painiketta (palapelin pala) tai valikon kautta.

Uuden mallineen lisääminen tai jo olemassa olevan mallineen avaaminen avaa "⧼visualeditor-dialog-transclusion-title⧽"-valintaikkunan, jossa on luettelo yksittäisistä parametreista ja niiden arvoista (jos malline on jo päivitetty käyttämään TemplateDataa; muuten valintaikkunassa näkyy linkki ohjesivulle).

Voit lisätä parametreja tai muokata jo olemassa olevia.


Muuttaaksesi parametrien arvoja, valitse parametri listasta, ja muokkaa sen arvoa viereisessä ikkunassa.

Kun mallineen sisällä on muita mallineita, nämä alimallineet näkyvät parametrien sisällä, jotka näyttävät ne. Niitä voi muokata tai poistaa parametrikentän sisällä.

Uudet alimallineet lisätään seuraamalla vaiheita parametrin lisäämisessä. Sinun pitää ehkä tarkistaa mallineen ohjeistuksesta varmistaaksesi, että alimalline on tuettu.


Kun olet valmis, napsauta "Hyväksy muutokset" sulkeaksesi valintaikkunan ja palataksesi sivun muokkaustilaan.

Mallineiden substaaminen[muokkaa wikitekstiä]


Kun malline täytyy substata, kirjoita subst: (kaksoispiste lisättynä) ennen mallineen nimeä.

Automaattinen täydentäminen ei onnistu kun lisäät subst:-etuliitteen; jos tarvitset automaattista täydentämistä, lisää subst: sen jälkeen, kun olet löytänyt etsimäsi mallineen.

Sen jälkeen, paina vihreää "Lisää malline" -painiketta.


Lisää haluamasi parametrit ja "Hyväksy muutokset".

Näet mallineen laajentumisen sivulla sen jälkeen kun napsautat "Hyväksy muutokset". Kun olet valmis, tallenna sivu.


Luokkien muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

"Sivun valinnat" -valikko avaa pääsyn "Luokat"-painikkeeseen.

"Luokat" -painike avaa uuden ikkunan, joka luetteloi sivulla olevat luokat, ja mahdollistaa sinun lisätä uusia.

Siellä on mahdollisuus määrittää aakkostusavain, jota käytetään sivun luokittelemiseen luokkasivuilla.


Lisätäksesi uuden luokan, anna sen nimi "Lisää luokka" -kenttään. Voit joko luoda uuden luokan, tai valita jo löytyvän luokan.

Poistaaksesi sivulla jo valmiina olevan luokan, napsauta luokan nimeä, ja sen jälkeen napsauta aukeavassa valintaikkunassa olevaa "Poista"-kuvaketta (roskakori).

Voit myös määrittää siellä aakkostusavaimen tietylle luokalle. Tämä korvaa yleisen aakkostusavaimen.


Kun olet lisännyt haluamasi luokat, napsauta "Hyväksy muutokset", palataksesi sivun muokkaustilaan.


Sivun asetusten muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Muokataksesi sivun asetuksia, napsauta työkalurivillä olevaa "Sivun valinnat" -valikkoa ja valitse "Sivun asetukset" -painike.

"Sivun asetukset" -painike avaa ruudun, joka näyttää useita sivuun liittyviä valintoja.

Voit tehdä sivusta ohjauksen toiselle sivulle valitsemalla "Ohjaa tämä sivu kohteeseen" -valinnan, ja sen jälkeen kirjoittamalla valintakenttään sivun, johon haluat sivun ohjautuvan.

Alaosassa on valinta, jolla voit estää sivujen uudeelleennimeämisten päivittämästä tätä ohjausta, jota käytetään erittäin harvoin.


Voit valita, ettei sivu näytä muokkauslinkkejä jokaisen alaotsikon kohdalla valitsemalla tämän valintaruudun.

Voit valita näytetäänkö sivulla sisällysluettelo valitsemalla yhden näistä kolmesta painikkeesta. Oletuksena ("tarvittaessa") sivut näyttävät sisällysluettelon, jos sivulla on yli kolme otsikkoa.

Kun olet valinnut asetukset sivulle, napsauta "Hyväksy muutokset", palataksesi sivun muokkaustilaan.

Matemaattisen kaavan muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Kaavamuokkain on yhä kehitteillä, joten joissakin wikeissä voit joutua ottamaan sen erikseen käyttöön. Tehdäksesi tämän, napsauta oikeassa ylänurkassa olevaa "Beeta"-painiketta missä tahansa wikissä, ja sitten ota käyttöön "⧼math-preference-mwmathinspector-label⧽", ja sen jälkeen napsauta sivun alaosassa olevaa "Tallenna asetukset"-painiketta.

Lisätäksesi uuden matemaattisen kaavan sivulle, aseta kursori sinne, johon haluat sen tulevan, ja napsauta työkaluvalikossa olevasta "Lisää"-painikkeesta aukeavaa "⧼math-visualeditor-mwmathinspector-title⧽"-kuvaketta ("Σ").

Ikkuna aukeaa, johon voit kirjoittaa kaavan, käyttäen LaTeX-syntaksia. Visuaalinen muokkain päivittää kaavan sitä kirjoittaessasi, joten voit nähdä miltä se näyttää muutoksia tehdessäsi. Kun olet tyytyväinen kaavaan, napsauta vain ikkunan ulkopuolelle.

Muokataksesi sivulta jo löytyvää matemaattista kaavaa, napsauta sitä, ja sen jälkeen napsauta valikossa olevaa "Σ"-kuvaketta, joka avaa muokkaimen, johon voit tehdä muutoksesi.


Runojen ja muiden erikoisten kohteiden muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Visuaalinen muokkain ei tue vielä kaikkia kohteita, kuten runoja ja musiikkinuotteja. Siihen asti voit muokata ja lisätä näitä wikitekstitilassa.


Pikanäppäimet[muokkaa wikitekstiä]


Monet muokkaajat ovat tottuneet syöttämään wikitekstiä suoraan, erityisesti lihavoidakseen, kursivoidakseen ja lisätäkseen wikilinkkejä. Pikanäppäinten avulla voit nopeasti asettaa vastaavia muotoiluja, ilman että tarvitsee napsauttaa työkalurivin nappuloita. Yhteiset yleiset pikanäppäimet, ja ne joita muut muokkaajat käyttävät, toiminnot Visuaalisessa muokkaimessa:

PC:n pikanäppäin Toiminto Macin pikanäppäin

Ctrl·B Lihavointi Cmd·B

Ctrl·I Kursivointi Cmd·I

Ctrl·K Aseta linkki Cmd·K

Ctrl·X Leikkaa Cmd·X

Ctrl·C Kopioi Cmd·C

Ctrl·V Liitä Cmd·V

Ctrl·Z Kumoa Cmd·Z