Keskustelu Wikipediasta:Osittainen suojaus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eikös tämä sivu ole ristiriidassa Wikipedia:Suojatut sivut kanssa? Vai onko ajatus, että osittainen suojaus tarvitsee paremman perustelun kuin ns. normaali suojaus? Kyllä kai osittainen suojaus on yleisesti ottaen parempi vaihtoehto, kuin sivun suojaaminen kaikilta muilta paitsi ylläpitäjiltä?

Wikipedia:Suojatut sivut: "Jos muokkaussota syttyy, sivu suojataan kunnes osapuolet pääsevät sopuun tai eivät enää riitele keskustelusivulla.", "Suojaaminen ei ota kantaa kiistan osapuoliin eikä artikkelin versioihin, vaan on keino keskeyttää muokkaussota."

Wikipedia:Osittainen suojaus: "Ei ole tarkoitettu muokkaussotien poistamiseksi."

Wikipedia:Suojatut sivut: "Sivu on hyvin näkyvä, ja sen vandalisointi olisi todennäköistä ja haitallista projektille."

Wikipedia:Osittainen suojaus: "Ei ole tarkoitettu ennaltaehkäiseväksi suojaksi artikkeleille, joita saatetaan vandalisoida.", "Osittaista suojausta tulisi käyttää vain mikäli vakavasta vandalismista on näyttöä.", "Toisin sanoen, kuten täysi muokkausesto, se on viimeinen keino, ei ennaltaehkäisevä toimenpide"

--Otrfan 6. elokuuta 2010 kello 02.48 (EEST)

Ekassa parissa ei mielestäni ole ristiriitaa, sillä useimmitenhan muokkaussotia käyvät rekisteröityneet käyttäjät, jolloin osittaisesta suojauksesta ei olisi mitään apua. Tuo toinen pari kyllä tarvitsee viilausta. --Lax 6. elokuuta 2010 kello 11.50 (EEST)
Niin, ja osittainen suojaus asettaisi muokkaussotijat eriarvoiseen asemaan, jos sotijoina olisi sekä rekisteröityneitä käyttäjiä että IP-osoitteella muokkaavia (jos IP-osoitteiden muokkaukset eivät olisi vandalismia, tilanteeseen puuttuvan ylläpitäjän ei tulisi ottaa suojauksella kantaa siihen, kumpi on oikeassa). Jos muokkaussotaa käyvät ainoastaan IP:t, voi toki olla järkevääkin käyttää tilanteen rauhoittamiseen osittaista suojausta, mikä menisi mielestäni Älä palvo sääntöjä -käytännön noudattamisen piikkiin. Tuon ”sivu on hyvin näkyvä…” kohdan ajattelen tarkoittavan pysyvästi suojattujen sivujen kaltaisia erittäin tärkeitä sivuja – yksittäisten artikkelien tapauksessahan vastaavaa haittaa koko projektille ei vandalismista ole, ja niiden tapauksessa osittainen suojaus on yleensä parempi keino puuttua asiaan. –Ejs-80 10. elokuuta 2010 kello 14.00 (EEST)
Hmm, eikö tätä nimenomaan useimmiten käytetä "ennalta ehkäisevästi" sivuilla joita toistuvasti sotketaan (esimerkiksi Antti Tuisku) ja jos näin, niin eikö sen pitäisi lukea ohjeessakin. --Zache (keskustelu) 16. helmikuuta 2013 kello 06.06 (EET)
Ymmärrän ennalta ehkäisevän tässä muodossa "tätä sivua saatetaan vandalisoida, vaikka tähän asti ei ole vandalisoitu". Nykykäyttö on aika pitkälti käsitykseni mukaan "tätä sivua on vandalisoitu viime aikoina paljon". --Harriv (keskustelu) 16. helmikuuta 2013 kello 11.13 (EET)
Noin (kuten Harriv toteaa) tuon ”ennalta ehkäisevän” olen itsekin aina käsittänyt. –Ejs-80 16. helmikuuta 2013 kello 11.23 (EET)

Kuinka?[muokkaa wikitekstiä]

Ohjeessa on lause "--- ja/tai siirrä toimintojen estosta tarpeen mukaan." Ei sano minulle yhtään mitään. Ja/tai? Mitä pitää tehdä? Mistä "toimintojen estosta"? --Pxos (keskustelu) 5. maaliskuuta 2013 kello 02.09 (EET)