Wikipedia:Bändiopas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipediaan luodaan usein artikkeleita yhtyeistä, levyistä ja muusikoista, joiden merkittävyys kyseenalaistetaan, ja artikkeli saatetaan sen takia poistaa. Tämän sivun on tarkoitus kertoa, mitä Wikipediassa vaaditaan musiikkiin liittyviltä artikkeleilta, ja miten voit kehittää artikkelia, jotta se säilytetään todennäköisemmin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että etsi ensin yhtyeestä lähteitä ja kirjoita artikkeli niiden pohjalta. Hyvin tehdyt ja lähteistetyt artikkelit säilyvät huomattavasti todennäköisemmin kuin korjaamista vaativat ja lähteettömät.

Tarkistettavuus

[muokkaa wikitekstiä]

Uutta artikkelia ei kannata aloittaa ilman, että laittaa siihen vähintään yhden riippumattoman lähteen. Uutiset levyjen julkistuksista, levyarvostelut, haastattelut ja keikkaraportit ovat hyviä lähteitä.

Riippumattomien lähteiden lisäksi lähteinä voi käyttää myös yhtyeen kotisivuja tai esimerkiksi levyjen kansitekstejä. Muusikoiden omat viralliset Facebook, Twitter ja Myspace-sivut rinnastuvat omiin kotisivuihin, ja niitä voi käyttää lähteistämään perusasioita, mutta niillä ei voi perustella artikkelin merkittävyyttä.

Artikkeliin ei kannata kirjoittaa asioista, joita ei pysty lähteistämään. Henkilöiden oikeat nimet, syntymäajat ym. henkilötiedot pitää aina olla lähteistetty julkisilla lähteillä.

Vaikka suomenkielisessä Wikipediassa on runsaasti lähteettömiä yhtyeartikkeleita, ei uusia artikkeleita kannata verrata vanhempiin ja lähteettömiin artikkeleihin, koska aikaisemmin lähdevaatimukset ovat olleet väljempiä. Myös vanhoja artikkeleita saatetaan poistaa, jos niiden merkittävyys myöhemmin kyseenalaistetaan.

Merkittävyys

[muokkaa wikitekstiä]

Merkittävyys-käytäntö määrittelee, minkälaiset aiheet sopivat Wikipediaan, ja jos aihe katsotaan epämerkittäväksi, sivu poistetaan. Mikäli merkittävyyskeskustelun kautta ei saavuteta tulosta, niin asiasta äänestetään. Alla on lueteltu joitakin musiikkiaiheisiin liittyviä suuntaviivoja, joihin kannattaa tutustua, ennen kuin tekee artikkelin.

Levy-yhtiön kautta levyttäneet yhtyeet
Levy-yhtiön kautta albumin (ei siis pelkkiä singlejä) julkaisseet artistit ja yhtyeet ovat käytännössä automaattisesti merkittäviä. Tässä tarkoitetun levy-yhtiön ei tarvitse olla iso tai tunnettu (esimerkiksi Rikos Records kelpaa levy-yhtiöksi), mutta julkaistu levy ei saa olla omakustanne.
Muut kuin levy-yhtiön kautta julkaisevat bändit
Mikäli bändi ei julkaise musiikkiaan levy-yhtiön kautta, pitää merkittävyys kyetä tarvittaessa osoittamaan. Merkittävyys arvioidaan sen perusteella, onko aiheesta kirjoitettu tarpeeksi esimerkiksi mediassa. Yhtyeen saamat palkinnot, keikkaraportit luotettavissa lähteissä, radiosoitto ym. voivat puoltaa artikkelin säilyttämistä.
Levyt, singlet ja kappaleet
Kuten muusikoidenkin kohdalla, ovat levy-yhtiön kautta julkaistut albumit merkittäviä. Mikäli levy ei ole levy-yhtiön kautta julkaistu, pitää merkittävyys osoittaa luotettavien ja aiheesta riippumattomien lähteiden avulla. Mikäli yhtye tai artisti on hyvin tunnettu, ovat hänen teoksensa todennäköisesti merkittäviä riippumatta siitä, ovatko ne levy-yhtiön kautta julkaistuja. Sinkut ja kappaleet kannattaa käsitellä albumin artikkelissa, jollei ole erityistä syytä tehdä erillistä artikkelia.
Yhtyeen jäsenet
Mikäli yhtyeen jäsenet ovat tunnettuja ainoastaan yhtyeensä kautta, ei yksittäisistä jäsenistä kannata tehdä omia artikkeleita vaan heistä on parempi kertoa yhtyeen artikkelissa. Jos yhtyeen jäsen on tunnettu useamman yhtyeen tai asian kautta, voidaan hänestä mahdollisesti tehdä oma artikkeli, mutta sekin tarvitsee lähteet.

Artikkelin teksti kannattaa pitää mahdollisemman neutraalina: älä kirjoita artikkeliin lähteettömiä kehuja, tulevia keikkalistauksia tms. Älä kohdista tekstiä suoraan lukijalle (sinuttelu), äläkä käytä huutomerkkejä tai muita tehokeinoja. Kirjoita mieluummin tiiviisti, jolloin teksti on helpompi lähteistää ja pitää asiapitoisena. Sivua voi myöhemmin laajentaa.

Tiedostojen tallentaminen

[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeliin voi laittaa kuvan yhtyeestä/artistista, mutta sen pitää olla vapaasti lisensoitu. Medialle tarkoitetut promokuvat eivät ole sellaisenaan käyttöoikeuksiltaan sopivia Wikipediaan, ellei niille ole mahdollista saada vapaata käyttölupaa. Vapaasti lisensoidut kuvat tallennetaan Wikimedia Commonsiin. Vapaalla lisenssillä tässä tarkoitetaan esimerkiksi Creative Commons BY-SA -lisenssiä, joka sallii tiedoston jatkokäytön myös kaupallisessa tarkoituksessa.

Levyjen ja singlejen artikkeleissa voidaan käyttää tietyin ehdoin kuvia myös sitaattioikeudella. Näitä kuvia ovat yleisesti ottaen ainoastaan levyjen kansikuvat, eikä henkilöiden kuvia voida käyttää sitaattioikeudella. Sitaattikuvat tallennetaan paikallisesti Wikipediaan vasemmasta reunasta löytyvällä tallenna tiedosto -työkalulla. Alle neljä päivää vanhalla tunnuksella ei voi tallentaa tiedostoa Wikipediaan.

Kuvien ja muiden mediatiedostojen käyttö artikkelissa

[muokkaa wikitekstiä]
Commonsiin tallennettu kuva, lisenssinä CC BY-SA 4.0

Jos artikkelissa on tietolaatikko-malline, kuva laitetaan mallineeseen "kuva"-kohtaan pelkästään kuvan tiedostonimellä. Alla on esimerkkejä koodista, jolla tiedostot laitetaan artikkeliin muualla kuin mallineen sisällä.

Kuvat
[[Tiedosto:Ida Paul & Kalle Lindroth - Ilosaarirock 2018 - 06.jpg|pienoiskuva|Commonsiin tallennettu kuva, lisenssinä CC BY-SA 4.0]]
Hungarian rag; esittäjänä New York Military Band.
Ääninäytteet
[[File:50123l-Hungarian rag.ogg|thumb|left|Hungarian rag; esittäjänä New York Military Band.]] 
Katumusiikkia Pariisissa
Videot
[[Tiedosto:Street music in Paris, December 6, 2009.ogv|pienoiskuva|Katumusiikkia Pariisissa]]

Esimerkkejä

[muokkaa wikitekstiä]

Ohjeita ja neuvoa

[muokkaa wikitekstiä]