Wikipedia:Bändiopas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipediaan luodaan usein artikkeleita yhtyeistä, levyistä ja muusikoista, joiden merkittävyys tai tarkistettavuus kyseenalaistetaan ja jotka siksi poistetaan. Tämän sivun on tarkoitus kertoa, mitä tarkistettavuus ja merkittävyys ovat ja miten saat artikkelisi säilymään. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että etsi ensin lähteitä ja kirjoita artikkeli niiden pohjalta. Hyvin tehdyt ja lähteistetyt artikkelit säilyvät huomattavasti todennäköisemmin kuin korjaamista vaativat ja lähteettömät.

Tarkistettavuus[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka musiikkiartikkeleissa on suhtauduttu väljemmin lähteistykseen kuin vaikka luonnontieteissä, ei uutta artikkelia kannata aloittaa ilman, että laittaa siihen vähintään yhden riippumattoman lähteen. Uutiset levyjen julkistuksista, levyarvostelut, haastattelut, musiikkitietokannat, vakiintuneet musiikkiblogit kuten Roklintu ja keikkaraportit ovat hyviä lähteitä. Lisäksi riippumattomia lähteitä tarvitaan myös, jos tarvitsee argumentoida artikkelin säilytyksen puolesta.

Riippumattomien lähteiden lisäksi lähteinä voi käyttää myös bändin kotisivuja, levyjen kansitekstejä. Bändin omat viralliset Facebook, Twitter ja Myspace-sivut rinnastuvat bändin omiin kotisivuihin. Nämä eivät kuitenkaan saisi olla ainoita lähteitä.

Käytännössä artikkeliin ei kannata kirjoittaa asioista, joita ei pysty lähteistämään, vaan kannattaa mieluummin panostaa tekstin sijaan muun tyyppiseen sisältöön kuten kuviin ja ääninäytteisiin.

Vaikka suomenkielisessä Wikipediassa on runsaasti lähteettömiä bändiartikkeleita, ei uusia artikkeleita kannata verrata vanhempiin ja lähteettömiin artikkeleihin, koska aikaisemmin lähdevaatimukset ovat olleet väljempiä ja kehitys on joka tapauksessa menossa kohti kireämpiä lähdevaatimuksia.

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Levy-yhtiön kautta levyttäneet yhtyeet
Poistoäänestyksien kautta tullut suuntaviiva on, että levy-yhtiön kautta pitkäsoiton julkistaneet bändit ovat käytännössä automaattisesti merkittäviä. Tässä tarkoitetun levy-yhtiön ei tarvitse olla iso tai tunnettu (esimerkiksi Rikos Records kelpaa levy-yhtiöksi), mutta julkaistu levy ei saa olla omakustanne. Ajatuksena tässä on ollut, että levy-yhtiössä on henkilökuntaa, joka toimii portinvartijana sille mitä julkaistaan jolloin Wikipedian kirjoittajien ei tarvitse pohtia aiheen merkittävyyttä.
Muut kuin levy-yhtiön kautta julkaisevat bändit
Mikäli bändi ei julkaise musiikkiaan levy-yhtiön kautta, pitää merkittävyys kyetä todistamaan, jos joku artikkelin kyseenalaistaa. Tämä tapahtuu viime kädessä bändistä kertovin luotettavin lähtein. Esimerkiksi jos yhtye on saanut palkintoja, luotettavat lähteet kertovat keikkojen olevan legendaarisia, yhtye on saanut huomattavia määriä radiosoittoa tai se on tehnyt jotain muuta huomionarvoista, niin ne puoltavat sitä että yhtyeestä tulisi olla artikkeli.
Levyt, sinkut ja kappaleet
Kuten bändienkin kohdalla, ovat levy-yhtiön kautta julkaistut pitkäsoitotkin merkittäviä. Mikäli levy ei ole levy-yhtiön kautta julkaistu, pitää merkittävyys osoittaa luotettavien lähteiden avulla. Mikäli bändi tai artisti on hyvin tunnettu, ovat hänen teoksensa todennäköisesti merkittäviä riippumatta siitä, ovatko ne levy-yhtiön kautta julkaistuja. Sinkut ja kappaleet kannattaa käsitellä pitkäsoiton artikkelissa jollei ole erityistä syytä tehdä erillistä artikkelia.
Bändin jäsenet
Mikäli bändin jäsenet ovat tunnettuja ainoastaan yhtyeensä kautta, ei bändin jäsenistä kannata tehdä omia artikkeleita vaan heistä on parempi kertoa bändin artikkelissa. Jos yhtyeen jäsen on tunnettu useamman yhtyeen tai asian kautta, voidaan hänestä tehdä oma artikkeli.

Sisältö[muokkaa wikitekstiä]

Tiedostojen tallentaminen[muokkaa wikitekstiä]

Hendrix Tukholmassa toukokuussa 1967

Vapaasti lisensoidut kuvat, äänet ja videot tallennetaan Wikimedia Commonsiin. Vapaastilisensoitavilla tässä tarkoitetaan tiedostoja jotka voidaan lisensoida esimerkiksi Creative Commons BY-SS -lisenssillä.

Sitaattioikeudella käytettävät kuvat fiwikiin paikallisesti ja niitä saa käyttää ainoastaan sivuilla jotka liittyvät kuvaan oleellisesti esimerkiksi siten, että artikkeliteksti viittaa kuvaan. Paikallisesti talletettavat tiedostot tallennetaan vasemmasta reunasta löytyvällä tallenna tiedosto -työkalulla. Kun tallennat tiedoston niin käyttäjätunnuksesi pitää olla vähintään neljä päivää vanha.

Kuvien ja äänten käyttö artikkelissa[muokkaa wikitekstiä]

Kuvat
[[Tiedosto:Jimi Hendrix 1967.jpg|thumb|right|300px|Hendrix Tukholmassa toukokuussa 1967]]
Jerry Lee Lewis sings the "Deep Elm Blues".
Ääninäytteet
[[File:DeepElmBlues.ogg|thumb|Jerry Lee Lewis sings the "Deep Elm Blues".]]
Street music in Paris, December 6, 2009
Videot
[[File:Street music in Paris, December 6, 2009.ogv|thumb|Street music in Paris, December 6, 2009]]

Esimerkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Ohjeita ja neuvoa[muokkaa wikitekstiä]