Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Lapsena tehdyn käyttäjän poisto yksityyssyistä[muokkaa wikitekstiä]

Moi. Oon alt accountilla koska en ihan koko internetin haluu tietävän mikä käyttäjä on kyseessä, joten sanon sen nimen vaan sellaselle jolla on permit toteuttaa tän pyynnön. Uskokaa tai älkää, mulla oli 10-11 vuotiaana Wikipedia käyttäjä. Siistii eikö? No, ei enää

Huvikseen katoin Googlesta että mitä näkyy jos googlaa mun nimen. Tajusin että mun tekemiä Wikipedia juttuja pystyy suht helposti stalkkaamaan, kun esim. mun ottamia valokuvia Wikipediaan tulee melkein ensimmäisenä Googlessa vastaan. En tiedä miten Copyrightit toimii, en oo enää niin innostunu tälläsist asioista ku sillon olin, siitä on tosi monta vuotta jo. Siis metadatassa näkyy mun nimi, ja käyttäjä minkä perusteella löytyy mun muu contentti tosi helposti joka on aika "cringe"... 11 vuotiaan tekemiä juttuja, ymmärrätte varmaan ja kyseiset kuvat on commonssissa, niin en viittisi mennä pyyhkimää niitä ja joutua saman tien ongelmiin, niin pyydän teidän apua täällä sen takia että miten tässä etenisi. Oon harkinnu nimen muuttamista ja käyttäjäsivun nollaamista mut jos en väärin muista niin ne näkyy silti historiassa, ja jollain tavalla on varmasti tapa löytää mun muut jutut sen käyttäjänimen perusteella jos oikein on innostunut.

Oon nyt tosiaan 17, lähestyn täysikää niin tälläset asiat alkaa vähän jo huolestuttaa. Oon poistannu mun vanhoja Flickr tilejä yms. mitä on löytynyt, mut tän asian unohin kokonaan.

Ja joo. Jopa sen käyttäjän Wikipedia sivulla näkyy että mä oon ollu ylpeesti 11 vuotias ku oon niitä uppaillu ja kirjottanu. Vielä myös anteeks että en ihan kirjakieltä kirjota täällä, mutta täs on niin paljo asiaa että ei vaan jaksa ton jälkeen kun on noita muitakin "historiallisia" juttuja joutunut poistelemaan...

Kiitos paljon, toivon että löytyy joku tapa selvittää tää ongelma Throwawaykäyttäjä (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 22.26 (EET)

Olisi varmaan paras ottaa suoraan yhteyttä käyttäjään Ejs-80 joka pystyy tarvittaessa vaihtamaan käyttäjätunnuksen nimeä sellaiseksi, että siinä ei ole oikeaa nimeä. Lisäksi Ejs-80 on myös ylläpitäjä ja häivyttäjä suomenkielisessä Wikipediassa, niin hän voi poistaa tai piilottaa sellaiset asiat, jotka on mahdollista poistaa tai piilottaa käytäntöjen mukaan. Voisit kirjautua sisään oikealla tunnuksellasi ja lähettää tunnukselle Ejs-80 yksityistä sähköpostia Wikipedian kautta. --Pxos (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 23.52 (EET)
Entäs metadata commonssissa? Throwawaykäyttäjä (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 13.13 (EET)
Commonsissa voi ladata kuvan päälle toisen version, josta on poistanut metadatasta häiritsevät osat, kuten oikean nimen tms. Commonsissakin on heppuja jotka voivat poistaa tai häivyttää sen alkuperäisen version.--Htm (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 19.07 (EET)
Jepo, metadata voidaan häivyttää (oversight). Yhteydenotot aiheesta osoitteeseen oversight-commons@lists.wikimedia.org (mieluiten englanniksi), mukaan 1. selitys miksi toivot häivytystä (tässä tapauksessa kai yksityiset tiedot mm. metadatan sijaintitiedoissa) 2. diffit/historialinkit kohteisiin joihin toivot häivytyksen. Voi olla että suostuvat myös siihen jos sanot että geoloc-tiedot kaikista latauksistasi tunnuksella tuo ja tämä tjsp. --Pitke (keskustelu) 10. maaliskuuta 2017 kello 07.22 (EET)
Eikös suomenkielisen (Commonsin) ylläpitäjän tekemä poistaminen ja piilottaminenkin riitä ensiavuksi. Pelkään tässä sitä, että joillekin käyttäjille englanninkielinen teksti, joka kirjoitetaan puolankieliselle häivyttäjälle, voi olla aika haastavaa. Normaalisti Wikipediassa oleva aineisto näkyy kaikille maailman ihmisille (1010 lukijaa). Kun tieto piilotetaan, sen näkevät vain ylläpitäjät ja muut senkaltaiset luottamushenkiöt (102 lukijaa). Häivyttämisen jälkeen lukijoita on vain yhtä kertaluokkaa vähemmän (101 lukijaa) kuin piilottamisen jälkeen. Jos tieto halutaan pois kuleksimasta, niin tärkein vaihe on sen poistaminen yp-aineilla, koska se, onko se nyt piilotettu tai häivytetty, on lopulta pelkkä kuriositeetti ongelman ratkaisun kannalta. --Pxos (keskustelu) 10. maaliskuuta 2017 kello 07.35 (EET)
Ylläpitäjät kuitenkin ovat käyttäjiä, joiden ei tarvitse allekirjoittaa WMF:n salassapitosopimusta koskien ei-julkista tietoa, toisin kuin sitä korkeamman tason käyttäjien. Ylläpitäjän piilottama tieto saattaa saada katsomiskertoja muilta uteliailta ylläpitäjiltä. Jos häivyttää suoraan, niin häivytetty tieto ei yllä ylläpitäjien näkyville. Stryn (keskustelu) 10. maaliskuuta 2017 kello 11.03 (EET)

Entuudestaan ohjaussivu, haluaisin sen paikalle täsmennyssivun[muokkaa wikitekstiä]

On vanhastaan olemassa ohjaussivu KAOS, joka ohjaa sivulle Salainen agentti 86. Olen nyt tehnyt uuden sivun Kääntäjien ammattiosasto KAOS, ja haluaisin Wikipediaan täsmennyssivun KAOS, joka ohjaisi sekä sivulle Salainen agentti 86 että sivulle Kääntäjien ammattiosasto KAOS. Luonnos uudeksi täsmennyssivuksi on jo alasivullani Käyttäjä:Jkankaanpaa/KAOS. Siis ikään kuin tämä uusi täsmennyssivu vanhan ohjaussivun paikalle. Miten toimitaan?  –Kommentin jätti Jkankaanpaa (keskustelu – muokkaukset)

Voit suoraan korvata ohjaussivun wikitekstin täsmennyssivun wikitekstillä. --Thi (keskustelu) 13. maaliskuuta 2017 kello 18.07 (EET)
Ja ohjaussivulle pääsee muokkaamista varten, kun klikkaa Salainen agentti 86 -sivulle päädyttyään linkkiä selitteestä "(Ohjattu sivulta KAOS)". – Haltiamieli 13. maaliskuuta 2017 kello 18.12 (EET)

Kuva poistettu, eikö lupa yhdistyksen puolesta ollut tarpeeksi hyvä?[muokkaa wikitekstiä]

Olen Kääntäjien ammattiosasto KAOS ry:n tiedottaja. Tein yhdistyksestämme artikkelin ja myöhemmin lisäsin sitä varten myös kuvan Wikimedia Commonsiin. Kuvan oli ottanut Ville Keynäs, yksi jäsenistämme, ja hän oli luovuttanut sen yhdistyksen käyttöön. Sain Wikimediasta huomautuksen siitä, että kuvan tekijänoikeus on dokumentoitu puutteellisesti. Lähetin mielestäni ohjeiden mukaisen vapautuslausekkeen yhdistyksen puolesta yhdistyksen käytössä olevasta sähköpostiosoitteesta osoitteeseen permissions-commons@wikimedia.org . Nyt viikon kuluttua havaitsin, että käyttäjä Yann on poistanut kuvan siitä huolimatta. Kysyisin, missä toimin virheellisesti ja onko yhdistyksen ylimalkaan mahdollista hallinnoida yhdistykselle luovutettujen kuvien tekijänoikeuksia? Lähettämän viestin teksti oli generoitu automaattisesti annetun mallin mukaan ja kuului:

I hereby affirm that I represent Ville Keynäs, the creator and/or sole owner of the exclusive copyright of the media work https://commons.wikimedia.org/wiki/File:KAOS_J%C3%A4rvilinna_2014.jpg. I agree to publish the above-mentioned work under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International. I acknowledge that by doing so I grant anyone the right to use the work, even in a commercial product or otherwise, and to modify it according to their needs, provided that they abide by the terms of the license and any other applicable laws. I am aware that this agreement is not limited to Wikipedia or related sites. I am aware that the copyright holder always retains ownership of the copyright as well as the right to be attributed in accordance with the license chosen. Modifications others make to the work will not be claimed to have been made by the copyright holder. I acknowledge that I cannot withdraw this agreement, and that the content may or may not be kept permanently on a Wikimedia project.

Jaakko Kankaanpää Organization publicist of Ville Keynäs 2017-03-19

Jkankaanpaa (keskustelu) 26. maaliskuuta 2017 kello 17.55 (EEST)

Jossain ohjeissa kai mainitaan, että jos kuva poistetaan ennen kuin lupa on ehditty käsitellä, niin kuva voidaan palauttaa kun lupa on saatu käsiteltyä. Tämä on ainakin eräs mahdollinen selitys.--Urjanhai (keskustelu) 26. maaliskuuta 2017 kello 18.01 (EEST)
Nän on. Olen tallentanut Commonsiin vain itse ottamiani kuvia, joten OTRS-systeemi ei ole tuttu. Mutta tuossa on ilmeisesti ongelmana se, että kuvan ottaja Keynäs ei itse edusta itseään. Miksei? Kaikkein yksinkertaisinta olisi, jos kuvan ottaja tekisi itselleen Commonsiin tunnuksen ja tallentaisi kuvan itse ja merkitsisi itsensä kohtaan "author". On sitten ihan hänen oma asiansa kenen muun hän antaa sitä käyttää, se ei kiinnosta Commonsissa.--Htm (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 05.51 (EEST)
OTRS-puolesta voi osata kertoa lisää Käyttäjä:Makele-90. --Urjanhai (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 07.33 (EEST)

Proxyn kautta ei voi muokata kirjautuneena?[muokkaa wikitekstiä]

Tuotanoin.. "Sinulla ei ole oikeutta muokata tätä sivua seuraavasta syystä: Your IP address is in a range which has been blocked on all wikis." Mikä idea tuossa on että rekisteröitynyt käyttäjä ei voi muokata VPN yhteyden kautta? Osoitteena taisi äsken olla 193.138.219.244. --Seeggesup? 10. huhtikuuta 2017 kello 00.42 (EEST)

Ilmoituksen perusteella kyseessä on globaali ip-esto ilmeisesti, mutta tuon tarkemmin syytä ei syytä pysty kertomaan, koska kyseinen ip ei ole ollut estettynä. Globaalit estot annetaan yleensä sitä varten, että ip:tä, proxyjä tai vpn:iä käytetään sotkemiseen. --Zache (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 05.28 (EEST)

"The block was made by Tegel (meta.wikimedia.org). The reason given is Open proxy.

Start of block: 23. lokakuuta 2016 kello 19.40 Expiration of block: 23. huhtikuuta 2017 kello 19.40

You can contact Tegel to discuss the block. You cannot use the "Lähetä sähköpostia tälle käyttäjälle" feature unless a valid email address is specified in your account preferences and you have not been blocked from using it. Your current IP address is 185.65.135.93, and the blocked range is 185.65.132.0/22. Please include all above details in any queries you make."

Tuo siinä vaan ihmetytti että kirjautuneena törmäsi ip-estoon. En ymmärrä miksei vpn yhteyden kautta voi toimia täällä. --Seeggesup? 10. huhtikuuta 2017 kello 21.15 (EEST)

Noita VPN:iä, ja proxyja käytetään vissiinki aika paljon sotkemiseen siinä kait syy. Tietysti tuo että kirjautuneena ei voi muokata on vähän ehkä hölmöä. --4shadoww (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 21.26 (EEST)
Jos törmäät usein näihin estoihin niin voit hakea IP-estoista vapautusta paikallisesti. Tai jos muokkaat paljon muitakin projekteja, niin sivun m:Steward_requests/Global_permissions#Requests_for_global_IP_block_exemption kautta. Stryn (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 21.59 (EEST)

Sv-wikin valtuustomallineet[muokkaa wikitekstiä]

Miten fi-wikissä saisi toimimaan samanlaiset kunnanvaltuustomallineet kuin sv-wikissä? Hangon artikkelissa malline näyttää tältä: sv:Hangö#Politik. --Raksa123 (keskustelu) 16. huhtikuuta 2017 kello 12.18 (EEST)

Toin mallineet ja niihin liittyvät moduulit fiwikiin, ks. Malline:Paikkataulukko rivi. --Outilein (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 17.40 (EEST)

Artikkelien siirto[muokkaa wikitekstiä]

Hei. Voisiko joku ylläpitäjä siirtää artikkelin Hervantajärvi (kaupunginosa) nimelle Hervantajärvi ja artikkelin Tesomajärvi (kaupunginosa) nimelle Tesomajärvi. Kiitos. --Pyscowicz (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 08.44 (EEST)

Mä pitäisin nuo järviartikkelit nimellä järvi ja kaupunginosat tarkenteellisina, koska jokinjärvi (järvi) kuulostaa nimenä hassulta. --Zache (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.23 (EEST)
Voisi tosiaan ehkä olla selvempi. Voisin kuvitella, että paikallisestikin järvien nimet ovat tunnetumpia kuin kaupunginosien nimet. Vaikka samannimisissä kylissä ja järvissä olen tuntemillani alueilla usein tehnyt päinvastoin, niin luulen että kylien tunnettuus maalla on suurempi kuin kaupunginosien tunnettuus kaupungissa varsinkin silloin jos nimet ovat enemmän vain "virallisessa" käytössä.--Urjanhai (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.29 (EEST)--Urjanhai (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.29 (EEST)
Paikallisena ihmisenä sanoisin, että sana "Hervantajärvi" assosioituu vahvasti ensimmäiseksi järveen. --Aulis Eskola (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 19.28 (EEST)
J Hokkasen kanssa asiaa pohdittiinkin eilen että pitäisikö järvien joilla on sama nimi kuin kaupunginosilla olla ilman (järvi) merkintää ja kaupunginosilla sen sijaan olla (kaupunginosa) merkintä vai päinvastoin. --Pyscowicz (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.38 (EEST)
Tässä on pohdittavaakin, sillä esimerkiksi Kemijärvi tunnetaan paremmin kaupunkina kuin järvenä. Toisaalta tämä ei ole ainoa esimerkki järvi/talo/kylä-yhdistelmästä. Ja ne sijaitsevat aina lähellä toisiaan. Kokemusta on.--J Hokkanen (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 21.42 (EEST)
Tässä näkisin että kukin kohdetyyppiluokka on harkittava omana tapauksenaan, koska jollain kohdetyypillä tunnettuus järveen nähden voi olla suurempi (esim. kunta tai kaupunki), joillain pienempi (esim. nuo kaupunginosat, joiden nimien voisi esim. tässä tapauksessa kuvitella olevan vain "virallisessa" käytössä). Alueilta, joilta tunnen, olen esim. luonut säännön, että kylä jonka nimi on muotoa "Xjärvi" on yleensä tunnetumpi kuin samanniminen järvi (ainakin jos kylän nimi on vielä postinumeroalueena). Mutta referenssialueeni on sellaista, missä kylät ovat isoja ja järvet pieniä. Jossain muussa osassa Suomea voi mennä toisinkin. Ja toisaaltahan niin kuin on todettu, täsmenteitä voi aina säätää ja niitä säädetäänkin koko ajan ja voidaan myös esim. johdonmukaistaa kootusti jälkikäteen kun kokemusta kertyy.--Urjanhai (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 08.47 (EEST)

Commons-kuvan tekijänoikeuksissa virhettä, miten laitetaan poistoon[muokkaa wikitekstiä]

Kuva File:Leevi Launonen.jpg on tallennettu ilmeisen väärin tekijänoikeustiedoin. Vuonna 2011 otettua kuvaa väitetään vanhaksi kuvaksi, josta oikeudet ovat vanhentuneet. Nyysitty kuva. Miten tuo pistettäisiin poistoon? --Aulis Eskola (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 11.51 (EEST)

Vasemmalla sivupalkissa on alhaalla Ehdota poistettavaksi -namiska. – Haltiamieli 22. huhtikuuta 2017 kello 13.55 (EEST)
On kyllä jännä miten härskisti jengi säveltää noita "PD"- ynnä muita vääriä tekijänoikeustietoja. --Jmk (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 14.09 (EEST)
Kiitos neuvosta, poistopyyntö pistetty. Härskiä on joo toi netistä nyysiminen... --Aulis Eskola (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 16.08 (EEST)

ref group hieman hakusessa...[muokkaa wikitekstiä]

Tuli pienoinen newbie olo tän asian tiimoilta. Eli lisäsin Luettelo televisiosarjan Castle jaksoista#Viides tuotantokausi jaksoluettelon ja ajattelin lisätä 21. ja 22. jaksojen kohdalle huomautuksen niiden esittämisajan muutoksesta. Samaan malliin kuin lontoonpuolelta (en:Castle (season 5)#Episodes), mutta en keksinyt miten saisi ref name ja ref group tagit samaan viitteeseen, jotta sitä voisi käyttää kummassakin jaksossa ja että sen selitys näkyisi kauden jaksojen alla, mutta itse verkkoviite vasta sivun viitteiden osiossa. Onko tämä edes mahdollista, ja jos on niin miten? --OneMember (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 19.53 (EEST)

Etsivä löytää... Puolivahingossa löysin Malline:Huomiolista sivun josta {{efn}} osui silmään. Eihän sillä ole edes ohjeita, mutta onneksi en:Template:Efn auttoi tekemään tarvittavan viilauksen.[1] --OneMember (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 20.22 (EEST)
Jeps pitäisi varmaan laittaa tuolle ohje kun se itseltä on aikoinaan jäänyt. Hyvä, että löytyi kuitenkin vastaus! --URunICon 22. huhtikuuta 2017 kello 21.01 (EEST)