Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Lapsena tehdyn käyttäjän poisto yksityyssyistä[muokkaa wikitekstiä]

Moi. Oon alt accountilla koska en ihan koko internetin haluu tietävän mikä käyttäjä on kyseessä, joten sanon sen nimen vaan sellaselle jolla on permit toteuttaa tän pyynnön. Uskokaa tai älkää, mulla oli 10-11 vuotiaana Wikipedia käyttäjä. Siistii eikö? No, ei enää

Huvikseen katoin Googlesta että mitä näkyy jos googlaa mun nimen. Tajusin että mun tekemiä Wikipedia juttuja pystyy suht helposti stalkkaamaan, kun esim. mun ottamia valokuvia Wikipediaan tulee melkein ensimmäisenä Googlessa vastaan. En tiedä miten Copyrightit toimii, en oo enää niin innostunu tälläsist asioista ku sillon olin, siitä on tosi monta vuotta jo. Siis metadatassa näkyy mun nimi, ja käyttäjä minkä perusteella löytyy mun muu contentti tosi helposti joka on aika "cringe"... 11 vuotiaan tekemiä juttuja, ymmärrätte varmaan ja kyseiset kuvat on commonssissa, niin en viittisi mennä pyyhkimää niitä ja joutua saman tien ongelmiin, niin pyydän teidän apua täällä sen takia että miten tässä etenisi. Oon harkinnu nimen muuttamista ja käyttäjäsivun nollaamista mut jos en väärin muista niin ne näkyy silti historiassa, ja jollain tavalla on varmasti tapa löytää mun muut jutut sen käyttäjänimen perusteella jos oikein on innostunut.

Oon nyt tosiaan 17, lähestyn täysikää niin tälläset asiat alkaa vähän jo huolestuttaa. Oon poistannu mun vanhoja Flickr tilejä yms. mitä on löytynyt, mut tän asian unohin kokonaan.

Ja joo. Jopa sen käyttäjän Wikipedia sivulla näkyy että mä oon ollu ylpeesti 11 vuotias ku oon niitä uppaillu ja kirjottanu. Vielä myös anteeks että en ihan kirjakieltä kirjota täällä, mutta täs on niin paljo asiaa että ei vaan jaksa ton jälkeen kun on noita muitakin "historiallisia" juttuja joutunut poistelemaan...

Kiitos paljon, toivon että löytyy joku tapa selvittää tää ongelma Throwawaykäyttäjä (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 22.26 (EET)

Olisi varmaan paras ottaa suoraan yhteyttä käyttäjään Ejs-80 joka pystyy tarvittaessa vaihtamaan käyttäjätunnuksen nimeä sellaiseksi, että siinä ei ole oikeaa nimeä. Lisäksi Ejs-80 on myös ylläpitäjä ja häivyttäjä suomenkielisessä Wikipediassa, niin hän voi poistaa tai piilottaa sellaiset asiat, jotka on mahdollista poistaa tai piilottaa käytäntöjen mukaan. Voisit kirjautua sisään oikealla tunnuksellasi ja lähettää tunnukselle Ejs-80 yksityistä sähköpostia Wikipedian kautta. --Pxos (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 23.52 (EET)
Entäs metadata commonssissa? Throwawaykäyttäjä (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 13.13 (EET)
Commonsissa voi ladata kuvan päälle toisen version, josta on poistanut metadatasta häiritsevät osat, kuten oikean nimen tms. Commonsissakin on heppuja jotka voivat poistaa tai häivyttää sen alkuperäisen version.--Htm (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 19.07 (EET)
Jepo, metadata voidaan häivyttää (oversight). Yhteydenotot aiheesta osoitteeseen oversight-commons@lists.wikimedia.org (mieluiten englanniksi), mukaan 1. selitys miksi toivot häivytystä (tässä tapauksessa kai yksityiset tiedot mm. metadatan sijaintitiedoissa) 2. diffit/historialinkit kohteisiin joihin toivot häivytyksen. Voi olla että suostuvat myös siihen jos sanot että geoloc-tiedot kaikista latauksistasi tunnuksella tuo ja tämä tjsp. --Pitke (keskustelu) 10. maaliskuuta 2017 kello 07.22 (EET)
Eikös suomenkielisen (Commonsin) ylläpitäjän tekemä poistaminen ja piilottaminenkin riitä ensiavuksi. Pelkään tässä sitä, että joillekin käyttäjille englanninkielinen teksti, joka kirjoitetaan puolankieliselle häivyttäjälle, voi olla aika haastavaa. Normaalisti Wikipediassa oleva aineisto näkyy kaikille maailman ihmisille (1010 lukijaa). Kun tieto piilotetaan, sen näkevät vain ylläpitäjät ja muut senkaltaiset luottamushenkiöt (102 lukijaa). Häivyttämisen jälkeen lukijoita on vain yhtä kertaluokkaa vähemmän (101 lukijaa) kuin piilottamisen jälkeen. Jos tieto halutaan pois kuleksimasta, niin tärkein vaihe on sen poistaminen yp-aineilla, koska se, onko se nyt piilotettu tai häivytetty, on lopulta pelkkä kuriositeetti ongelman ratkaisun kannalta. --Pxos (keskustelu) 10. maaliskuuta 2017 kello 07.35 (EET)
Ylläpitäjät kuitenkin ovat käyttäjiä, joiden ei tarvitse allekirjoittaa WMF:n salassapitosopimusta koskien ei-julkista tietoa, toisin kuin sitä korkeamman tason käyttäjien. Ylläpitäjän piilottama tieto saattaa saada katsomiskertoja muilta uteliailta ylläpitäjiltä. Jos häivyttää suoraan, niin häivytetty tieto ei yllä ylläpitäjien näkyville. Stryn (keskustelu) 10. maaliskuuta 2017 kello 11.03 (EET)

Entuudestaan ohjaussivu, haluaisin sen paikalle täsmennyssivun[muokkaa wikitekstiä]

On vanhastaan olemassa ohjaussivu KAOS, joka ohjaa sivulle Salainen agentti 86. Olen nyt tehnyt uuden sivun Kääntäjien ammattiosasto KAOS, ja haluaisin Wikipediaan täsmennyssivun KAOS, joka ohjaisi sekä sivulle Salainen agentti 86 että sivulle Kääntäjien ammattiosasto KAOS. Luonnos uudeksi täsmennyssivuksi on jo alasivullani Käyttäjä:Jkankaanpaa/KAOS. Siis ikään kuin tämä uusi täsmennyssivu vanhan ohjaussivun paikalle. Miten toimitaan?  –Kommentin jätti Jkankaanpaa (keskustelu – muokkaukset)

Voit suoraan korvata ohjaussivun wikitekstin täsmennyssivun wikitekstillä. --Thi (keskustelu) 13. maaliskuuta 2017 kello 18.07 (EET)
Ja ohjaussivulle pääsee muokkaamista varten, kun klikkaa Salainen agentti 86 -sivulle päädyttyään linkkiä selitteestä "(Ohjattu sivulta KAOS)". – Haltiamieli 13. maaliskuuta 2017 kello 18.12 (EET)

Kuva poistettu, eikö lupa yhdistyksen puolesta ollut tarpeeksi hyvä?[muokkaa wikitekstiä]

Olen Kääntäjien ammattiosasto KAOS ry:n tiedottaja. Tein yhdistyksestämme artikkelin ja myöhemmin lisäsin sitä varten myös kuvan Wikimedia Commonsiin. Kuvan oli ottanut Ville Keynäs, yksi jäsenistämme, ja hän oli luovuttanut sen yhdistyksen käyttöön. Sain Wikimediasta huomautuksen siitä, että kuvan tekijänoikeus on dokumentoitu puutteellisesti. Lähetin mielestäni ohjeiden mukaisen vapautuslausekkeen yhdistyksen puolesta yhdistyksen käytössä olevasta sähköpostiosoitteesta osoitteeseen permissions-commons@wikimedia.org . Nyt viikon kuluttua havaitsin, että käyttäjä Yann on poistanut kuvan siitä huolimatta. Kysyisin, missä toimin virheellisesti ja onko yhdistyksen ylimalkaan mahdollista hallinnoida yhdistykselle luovutettujen kuvien tekijänoikeuksia? Lähettämän viestin teksti oli generoitu automaattisesti annetun mallin mukaan ja kuului:

I hereby affirm that I represent Ville Keynäs, the creator and/or sole owner of the exclusive copyright of the media work https://commons.wikimedia.org/wiki/File:KAOS_J%C3%A4rvilinna_2014.jpg. I agree to publish the above-mentioned work under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International. I acknowledge that by doing so I grant anyone the right to use the work, even in a commercial product or otherwise, and to modify it according to their needs, provided that they abide by the terms of the license and any other applicable laws. I am aware that this agreement is not limited to Wikipedia or related sites. I am aware that the copyright holder always retains ownership of the copyright as well as the right to be attributed in accordance with the license chosen. Modifications others make to the work will not be claimed to have been made by the copyright holder. I acknowledge that I cannot withdraw this agreement, and that the content may or may not be kept permanently on a Wikimedia project.

Jaakko Kankaanpää Organization publicist of Ville Keynäs 2017-03-19

Jkankaanpaa (keskustelu) 26. maaliskuuta 2017 kello 17.55 (EEST)

Jossain ohjeissa kai mainitaan, että jos kuva poistetaan ennen kuin lupa on ehditty käsitellä, niin kuva voidaan palauttaa kun lupa on saatu käsiteltyä. Tämä on ainakin eräs mahdollinen selitys.--Urjanhai (keskustelu) 26. maaliskuuta 2017 kello 18.01 (EEST)
Nän on. Olen tallentanut Commonsiin vain itse ottamiani kuvia, joten OTRS-systeemi ei ole tuttu. Mutta tuossa on ilmeisesti ongelmana se, että kuvan ottaja Keynäs ei itse edusta itseään. Miksei? Kaikkein yksinkertaisinta olisi, jos kuvan ottaja tekisi itselleen Commonsiin tunnuksen ja tallentaisi kuvan itse ja merkitsisi itsensä kohtaan "author". On sitten ihan hänen oma asiansa kenen muun hän antaa sitä käyttää, se ei kiinnosta Commonsissa.--Htm (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 05.51 (EEST)
OTRS-puolesta voi osata kertoa lisää Käyttäjä:Makele-90. --Urjanhai (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 07.33 (EEST)

Proxyn kautta ei voi muokata kirjautuneena?[muokkaa wikitekstiä]

Tuotanoin.. "Sinulla ei ole oikeutta muokata tätä sivua seuraavasta syystä: Your IP address is in a range which has been blocked on all wikis." Mikä idea tuossa on että rekisteröitynyt käyttäjä ei voi muokata VPN yhteyden kautta? Osoitteena taisi äsken olla 193.138.219.244. --Seeggesup? 10. huhtikuuta 2017 kello 00.42 (EEST)

Ilmoituksen perusteella kyseessä on globaali ip-esto ilmeisesti, mutta tuon tarkemmin syytä ei syytä pysty kertomaan, koska kyseinen ip ei ole ollut estettynä. Globaalit estot annetaan yleensä sitä varten, että ip:tä, proxyjä tai vpn:iä käytetään sotkemiseen. --Zache (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 05.28 (EEST)

"The block was made by Tegel (meta.wikimedia.org). The reason given is Open proxy.

Start of block: 23. lokakuuta 2016 kello 19.40 Expiration of block: 23. huhtikuuta 2017 kello 19.40

You can contact Tegel to discuss the block. You cannot use the "Lähetä sähköpostia tälle käyttäjälle" feature unless a valid email address is specified in your account preferences and you have not been blocked from using it. Your current IP address is 185.65.135.93, and the blocked range is 185.65.132.0/22. Please include all above details in any queries you make."

Tuo siinä vaan ihmetytti että kirjautuneena törmäsi ip-estoon. En ymmärrä miksei vpn yhteyden kautta voi toimia täällä. --Seeggesup? 10. huhtikuuta 2017 kello 21.15 (EEST)

Noita VPN:iä, ja proxyja käytetään vissiinki aika paljon sotkemiseen siinä kait syy. Tietysti tuo että kirjautuneena ei voi muokata on vähän ehkä hölmöä. --4shadoww (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 21.26 (EEST)
Jos törmäät usein näihin estoihin niin voit hakea IP-estoista vapautusta paikallisesti. Tai jos muokkaat paljon muitakin projekteja, niin sivun m:Steward_requests/Global_permissions#Requests_for_global_IP_block_exemption kautta. Stryn (keskustelu) 10. huhtikuuta 2017 kello 21.59 (EEST)

Sv-wikin valtuustomallineet[muokkaa wikitekstiä]

Miten fi-wikissä saisi toimimaan samanlaiset kunnanvaltuustomallineet kuin sv-wikissä? Hangon artikkelissa malline näyttää tältä: sv:Hangö#Politik. --Raksa123 (keskustelu) 16. huhtikuuta 2017 kello 12.18 (EEST)

Toin mallineet ja niihin liittyvät moduulit fiwikiin, ks. Malline:Paikkataulukko rivi. --Outilein (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 17.40 (EEST)

Artikkelien siirto[muokkaa wikitekstiä]

Hei. Voisiko joku ylläpitäjä siirtää artikkelin Hervantajärvi (kaupunginosa) nimelle Hervantajärvi ja artikkelin Tesomajärvi (kaupunginosa) nimelle Tesomajärvi. Kiitos. --Pyscowicz (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 08.44 (EEST)

Mä pitäisin nuo järviartikkelit nimellä järvi ja kaupunginosat tarkenteellisina, koska jokinjärvi (järvi) kuulostaa nimenä hassulta. --Zache (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.23 (EEST)
Voisi tosiaan ehkä olla selvempi. Voisin kuvitella, että paikallisestikin järvien nimet ovat tunnetumpia kuin kaupunginosien nimet. Vaikka samannimisissä kylissä ja järvissä olen tuntemillani alueilla usein tehnyt päinvastoin, niin luulen että kylien tunnettuus maalla on suurempi kuin kaupunginosien tunnettuus kaupungissa varsinkin silloin jos nimet ovat enemmän vain "virallisessa" käytössä.--Urjanhai (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.29 (EEST)--Urjanhai (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.29 (EEST)
Paikallisena ihmisenä sanoisin, että sana "Hervantajärvi" assosioituu vahvasti ensimmäiseksi järveen. --Aulis Eskola (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 19.28 (EEST)
J Hokkasen kanssa asiaa pohdittiinkin eilen että pitäisikö järvien joilla on sama nimi kuin kaupunginosilla olla ilman (järvi) merkintää ja kaupunginosilla sen sijaan olla (kaupunginosa) merkintä vai päinvastoin. --Pyscowicz (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 09.38 (EEST)
Tässä on pohdittavaakin, sillä esimerkiksi Kemijärvi tunnetaan paremmin kaupunkina kuin järvenä. Toisaalta tämä ei ole ainoa esimerkki järvi/talo/kylä-yhdistelmästä. Ja ne sijaitsevat aina lähellä toisiaan. Kokemusta on.--J Hokkanen (keskustelu) 21. huhtikuuta 2017 kello 21.42 (EEST)
Tässä näkisin että kukin kohdetyyppiluokka on harkittava omana tapauksenaan, koska jollain kohdetyypillä tunnettuus järveen nähden voi olla suurempi (esim. kunta tai kaupunki), joillain pienempi (esim. nuo kaupunginosat, joiden nimien voisi esim. tässä tapauksessa kuvitella olevan vain "virallisessa" käytössä). Alueilta, joilta tunnen, olen esim. luonut säännön, että kylä jonka nimi on muotoa "Xjärvi" on yleensä tunnetumpi kuin samanniminen järvi (ainakin jos kylän nimi on vielä postinumeroalueena). Mutta referenssialueeni on sellaista, missä kylät ovat isoja ja järvet pieniä. Jossain muussa osassa Suomea voi mennä toisinkin. Ja toisaaltahan niin kuin on todettu, täsmenteitä voi aina säätää ja niitä säädetäänkin koko ajan ja voidaan myös esim. johdonmukaistaa kootusti jälkikäteen kun kokemusta kertyy.--Urjanhai (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 08.47 (EEST)

Commons-kuvan tekijänoikeuksissa virhettä, miten laitetaan poistoon[muokkaa wikitekstiä]

Kuva File:Leevi Launonen.jpg on tallennettu ilmeisen väärin tekijänoikeustiedoin. Vuonna 2011 otettua kuvaa väitetään vanhaksi kuvaksi, josta oikeudet ovat vanhentuneet. Nyysitty kuva. Miten tuo pistettäisiin poistoon? --Aulis Eskola (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 11.51 (EEST)

Vasemmalla sivupalkissa on alhaalla Ehdota poistettavaksi -namiska. – Haltiamieli 22. huhtikuuta 2017 kello 13.55 (EEST)
On kyllä jännä miten härskisti jengi säveltää noita "PD"- ynnä muita vääriä tekijänoikeustietoja. --Jmk (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 14.09 (EEST)
Kiitos neuvosta, poistopyyntö pistetty. Härskiä on joo toi netistä nyysiminen... --Aulis Eskola (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 16.08 (EEST)

ref group hieman hakusessa...[muokkaa wikitekstiä]

Tuli pienoinen newbie olo tän asian tiimoilta. Eli lisäsin Luettelo televisiosarjan Castle jaksoista#Viides tuotantokausi jaksoluettelon ja ajattelin lisätä 21. ja 22. jaksojen kohdalle huomautuksen niiden esittämisajan muutoksesta. Samaan malliin kuin lontoonpuolelta (en:Castle (season 5)#Episodes), mutta en keksinyt miten saisi ref name ja ref group tagit samaan viitteeseen, jotta sitä voisi käyttää kummassakin jaksossa ja että sen selitys näkyisi kauden jaksojen alla, mutta itse verkkoviite vasta sivun viitteiden osiossa. Onko tämä edes mahdollista, ja jos on niin miten? --OneMember (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 19.53 (EEST)

Etsivä löytää... Puolivahingossa löysin Malline:Huomiolista sivun josta {{efn}} osui silmään. Eihän sillä ole edes ohjeita, mutta onneksi en:Template:Efn auttoi tekemään tarvittavan viilauksen.[1] --OneMember (keskustelu) 22. huhtikuuta 2017 kello 20.22 (EEST)
Jeps pitäisi varmaan laittaa tuolle ohje kun se itseltä on aikoinaan jäänyt. Hyvä, että löytyi kuitenkin vastaus! --URunICon 22. huhtikuuta 2017 kello 21.01 (EEST)

En saa uutta salasanaa Unohtuiko salasana? -toiminnolla[muokkaa wikitekstiä]

Olen jo kolme kertaa yrittänyt saada unohtuneen tilalle salasanan Unohtuiko salasana? -toiminnolla. Salasanaa ei ole tullut sähköpostiini, jonka olen lomakkeeseen antanut. Jos yritän uudelleen samana päivänä, toiminto ilmoittaa lähettäneensä minulle salasanan, vaikka sitä ei ole tullut. Joudun tekemään muokkauksia kirjautumatta. En halua vaihtaa tunnustani, joten en voi luoda tunnusta uudelleen.  –Kommentin jätti 193.65.112.79 (keskustelu) 27. huhtikuuta 2017 kello 12.46‎ (EEST)

Ensimmäinen kysymys on, onko lomakkeeseen antamasi sähköpostiosoite sama kuin se, jonka olet aikanaan määritellyt tunnuksen omissa asetuksissa? Salasana lähetetään epäilemättä siihen osoitteeseen, jonka olet aikanaan antanut. Muutenhan voisi kuka tahansa käydä tilaamassa muiden salasanoja vain ilmoittamalla "nykyisen sähköpostiosoitteen". --Pxos (keskustelu) 27. huhtikuuta 2017 kello 12.52 (EEST)
Siinähän se vika olikin. Nyt pystyn taas kirjautumaan kuten ennenkin. Kiitos ystävällisestä vastauksesta.  –Kommentin jätti 193.65.112.79 (keskustelu) 2. toukokuuta 2017 kello 09.06‎

Tehokas haku luokan sisältämistä sivuista[muokkaa wikitekstiä]

Jos haluaa hakea luokan sisältämien sivujen sisältöä tehokkaasti, mikä on siihen sopiva työkalu? Esimerkiksi jos haluan etsiä kaikista arkistoiduista kommenttipyynnöistä erikseen otsikkoa "Hylätyt [x:t]" tai "Hylätty [x]", niin miten se onnistuu nopeimmin? Pitäisi saada tulokseksi luettelo vain niistä sivuista, joista löytyy vastaavuus. --Pxos (keskustelu) 3. toukokuuta 2017 kello 11.29 (EEST)

Kun kukaan ei vastannut, piti vaivautua itse lukemaan haku-toiminnon ohjeita kerta kaikkiaan. Sieltä löytyi nopea apu ongelmaan. Hakulauseeksi pannaan: Hylätty incategory:"Arkistoidut kommenttipyynnöt käyttäjistä". Tuo ei ole ihan niin helppo kuin ajattelin, koska jokainen alaluokka pitää tutkia erikseen ja myös hakusanaa pitää muuttaa tarpeen mukaan, mutta tuo ratkaisee ongelman riittävällä tavalla. --Pxos (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 12.55 (EEST)

Sähköposti-ilmoitus[muokkaa wikitekstiä]

Miten saan peruutettua sähköpostiini tulevat ilmoitukset tarkkailulistallani olevien sivujen muutoksista, en löydä asetuksista? Se häiritsee sillä tarkkailulistallani toiminta on vilkasta, minkä takia oikeasti tärkeät ilmoitukset voivat jäädä näkemättä. Otin sen kokeiluna käyttöön jonkun aikaa sitten tarkkailulistan sivulta. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 4. toukokuuta 2017 kello 16.11 (EEST)

Asetusten ilmoitukset välilehdeltä --Zache (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 16.15 (EEST)
Eipäs vaan Käyttäjätiedot-välilehdeltä (aivan alimmaisena). --Lax (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 16.18 (EEST)
Kiitos. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 4. toukokuuta 2017 kello 17.02 (EEST)

Hyvä artikkeli?[muokkaa wikitekstiä]

Suom. Kielisessä wikipediassa laatua arvioidaan lupaavalla, hyvällä ja suositellulla merkinnällä. Omaan korvaan tuo ”hyvä” kuulostaa mielipiteeltä. Hyvällä voi siis tarkoittaa mitä tahansa artikkelia johon on itse kiintynyt, mutta miksi se on laatuarvioinnin määrellä? Paremmalta kuulostaisi laadukas tmv nimi. --Zuissii (Juttusille) 4. toukokuuta 2017 kello 17.02 (EEST)

Se on varmaankin alun perin käännös en-wikistä, missä sen nimenä on "Good Article". Lisäksi näistä nimityksistä on keskusteltu niin paljon aiemminkin, että nyt ei kannata enää käydä käytäntökeskustelua. Siirsin kysymyksen tänne Neuvontaan osastosta Käytännöt. --Pxos (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 17.36 (EEST)
Eräs ajatus on jo unohtamani Wikelin-tähdet. Siinä oli paljon keskustelua siitä, että satunnaislukijan tarpeita varten olisi ollut hyvä kehittää selkeämpi järjestelmä perustuen yleisesti suomalaisten tuntemiin arvosteluasteikkoihin, joita ovat tyypillisesti peruskouluarvosanat, ravintoloiden Michelin-tähdet tai elokuva-arvostelujen tähdet. Keskustelussa on muistini mukaan hyviä perusteluja sen puolesta, miksi nykyinen järjestelmä termeineen on – niin – hyvä. --Pxos (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 17.41 (EEST) Lisäys: Tästä alaotsikosta näkee suoraan useiden muiden Wikipedioiden laatutasojen nimet sellaisina kuin ne olivat ainakin vuonna 2013. --Pxos (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 17.45 (EEST) Lisäys 2: Pienellä tutkimustyöllä selviää, että termi "Hyvät artikkelit" otettiin sellaisenaan käyttöön ilman mitään pohdintaa itse laatutason nimestä kymmenen vuotta sitten ehdotuksena. Kesti useamman vuoden, ennen kuin ehdotuksesta tuli käytäntö, mutta nimi "Hyvät artikkelit" ei liene ollut kovin laajan keskustelun kohteena. Lisäksi vanhojen termien muuttaminen myöhemmin on hurjan hankalaa. Kannattaa keksiä surkea suomennos tai harhaanjohtava nimitys heti aluksi ja pysyä siinä ikuisesti, koska tutut ongelmat ovat mukavampia kuin uudet ongelmat. --Pxos (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 17.56 (EEST) Lisäys 3: Lopuksi löytyy vielä äänestys nimestä, joka ratkaisi asian. --Pxos (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 18.52 (EEST)
Se, että alun perin päätettiin että nimeksi tulee ”hyvä artikkeli” ei tarkoita että nimeä ei voisi jälkeenpäin muuttaa. Keskustelua käytiin lähinnä mielipidetiedusteluna, että mikä on kenenkin mielestä paras, omaa valintaansa ei ollut tarvetta perustella ja idea oli ylipäätään just se että mistä piti eniten. No ”hyvä” ei sovi laatuarviointiin, koska esimerkkiä näyttävät artikkelit eivät ole mielipiteistä kiinni vaan esimerkillisesti tehtyjä artikkeleita. Fiwikin yhteisö on vaihtunut vuodesta 2007, onhan tässä kulunut jo vuosikymmen! Itsekin olin tuolloin vasta kolmikesäinen. Wikipedia rakennetaan teoilla. Ei kymmenen vuotta vanhoihin nopsasti tehtyin tiedusteluin. Aikaisemmat linkit/vastaukseksi eivät liittyneet hyvien artikkelien nimeen, kyllä muuten tämä järjestelmä on parhain järkevä ja asiallinen. --Zuissii (Juttusille) 4. toukokuuta 2017 kello 19.42 (EEST)
Asiasta on muutakin keskustelua lähivuosilta. En tosin jaksa sitä sinulle kaivaa esiin, vaan saat tehdä sen itse. Kas kun jos tosiaan haluat tämän viedä käytäntökahvihuoneeseen muutoksena, niin ihmisten aikaa pitää säästää niin, että tekee vähän taustatyötä ensin. Ennustan kuitenkin, että tämän asian kanssa ei kannata tuhlata edes omaa aikaansa. --Pxos (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 19.58 (EEST)
En ymmärtänyt Zuissiin kommenttia, mutta tämän kaltaisten vakiintuneiden nimien vaihtelu on aivan hyödytöntä. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 4. toukokuuta 2017 kello 19.50 (EEST)
Vakiintunutkaan nimi ei ole aina se sopivin nimi. Asioita voi muuttaa ja tehdä wikipedian tulevaisuudesta valoisamman. Lue sana kerrallaan, kommentoi sen jälkeen. En halua poiketa myöskään asiasta. Mutta, kommentoikaa! --Zuissii (Juttusille) 4. toukokuuta 2017 kello 19.57 (EEST)
Olisko nyt niin, että (oletettu) paras on hyvän vihollinen. Korjataan mieluummin sitä, mikä on rikki.--Urjanhai (keskustelu) 4. toukokuuta 2017 kello 20.26 (EEST)

Kuvien siirtäminen Commonsista Wikipediaan[muokkaa wikitekstiä]

Haluaisin pelastaa Commonsissa poistouhan alla olevan tiedoston Tiedosto:Bildnis Johan Albrecht Ehrenström in Helsinki 01.jpg tallentamalla sen tänne suomenkieliseen Wikipediaan, jossa se on ollut käytössä mm. artikkelissa Johan Albrecht Ehrenström (valokuva esittää tekijänoikeuksista vapaata veistosta, joka sen URAA-jutun vuoksi ei kuitenkaan ole vapaa Yhdysvalloissa; valokuva ei ole minun ottamani). Meillä on erityinen ohje Ohje:Kuvien siirtäminen Commonsiin, jossa mainittu aputyökalu siirtää automaattisesti tiedoston tiedot yhdestä Wikiprojektista toiseen. Onko jokin vastaava työkalu olemassa myös päinvastaiseen suuntaan tapahtuvia siirtoja varten? --Risukarhi (keskustelu) 8. toukokuuta 2017 kello 16.09 (EEST)

Tuo kuva on fi-wikissä kuvanveistäjän artikkelissa (siis koko plakaatti Engeleineen). Sitä voi muokata. Commonsista voi kopsata kuvan täydellä resoluutiolla omalle koneelle ja tallentaa fi-wikiin ja siirtää kuvan tiedot. Tiedoston nimeä pitää muuttaa hiukan.--Htm (keskustelu) 8. toukokuuta 2017 kello 16.19 (EEST)
Mainitsemasi Tiedosto:Felix Nylund Ehrestrom ja Engel 1941.jpg ei ole samasta valokuvasta, sillä se on otettu kaksitoista vuotta myöhemmin. Tietysti Ehrenström-reliefin kuvan voisi leikellä siitäkin, mutta ajattelin, että tuo vanhempikin kuva olisi kiva jossain säilyttää, kun joku on sen kerran Wikipediaa varten ottanut ja julkaissut. Tiedän toki, että tiedoston tiedot voi kopioida myös käsin, mutta halusin nimenomaan tietää, onko siihen olemassa jokin tuota CommonsHelperiä vastaava työkalu, jota ensisijaisesti tulisi käyttää. --Risukarhi (keskustelu) 8. toukokuuta 2017 kello 16.32 (EEST)
En tiedä ja kokemukseni CommonsHelperistä on varsin huono ja siksi olematon. Tein varmasti jotain väärin. No tallensin valokuvan tänne ja palautin sen artikkeliin.--Htm (keskustelu) 8. toukokuuta 2017 kello 23.25 (EEST)
Kiitos. Menetellään sitten jatkossakin vastaavissa tapauksissa näin, eli siirretään tiedot käsipelillä. --Risukarhi (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 13.17 (EEST)
Pannaan tiedoksi, että yllä oleva linkki johtaa edelleen Commonsiin, ja tänne tallennettu tiedosto on saanut uuden nimen Tiedosto:Bildnis Johan Albrecht Ehrenström in Helsinki 01 copy.jpg. --Pxos (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 14.51 (EEST)

Malline:Tuomas Veturi[muokkaa wikitekstiä]

Mitenhän tätä luomaani mallinetta voisi kehittää ennen kuin alan käyttää sitä artikkeleissa. Pitäisiköhän osa hahmoista poistaa, tai puuttuuko siitä jotain oleellista?--Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 17.52 (EEST)

Mitä jos mallineen sulkisi oletuksena kuten monessa mallineessa on tapana (esimerkkinä {{Helloween}})? state = {{{state<includeonly>|uncollapse</includeonly>}}}state = {{{state<includeonly>|collapsed</includeonly>}}} Tosin pakollista se ei ole. --raid5 (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 19.11 (EEST)
Voisit tarkistaa mallineen luokat ja lisätä ne aiheeseen sopivaan navigaatiomallineluokkaan samalla tavoin kuin linkittämässäni esimerkissä. --raid5 (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 19.16 (EEST)
Päällekkäinen muokkaus. Edelliseen kysymykseen:
Kyllä se minun puolestani sopii. Minua mietityttää eniten nuo hahmot, kaikista ei tulla koskaan tekemään artikkeleita, muussa tapauksessa poistetaan epämerkittävinä. Onko siis järkeä pitää niitä ollenkaan malineessa, edes ohjaussivuina?--Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 19.21 (EEST)
Paras löytämäni luokka lisätty. Tämä on hieman ongelmallinen tapaus, se kuuluu sekä televisioon että kirjallisuuteen. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 19.26 (EEST)
Voisiko ne linkittää yhteen artikkeliin (yksi linkki tiettyyn otsikkoon), jossa on kerrottu useammasta hahmosta? --raid5 (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 19.35 (EEST)
Mitä muut sanovat? Tuomas Veturi-artikkeli on yhtä pitkää listaa, on kai vain hyvä jos siitä vähän siirtää tekstiä uusiin artikkeleihin. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 19.41 (EEST)
En ole muu, mutta vastaan silti. Artikkeliin Hahmot-otsikon alle {{Pääartikkeli}}, jonka artikkelissa on kerrottu laajemmin hahmoista, Tuomas Veturi artikkelissa taas lyhyemmin. Tämä oli ainoastaan mielipiteeni, joku saattaa kommentoida järkevämminkin. --raid5 (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 19.47 (EEST)
Nämä päähenkilöt, tällä hetkellä Tuomas ja Pekka ovat hyvännäköisiä omina artikkeleinaan, ne voinee myös pitää sellaisina. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 19.57 (EEST)

Laitoin collapsed koska se häiritsi vähän, mutta se on vielä auki. Mistä on kyse? --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 19.53 (EEST)

Tyhjennä sivun palvelin-välimuisti. Muokkaa rohkeasti, niin hyvä tulee. --raid5 (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 20.06 (EEST)
Sillä toimi. Rohkeasti olenkin tehnyt yli 6 000 muokkausta. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 20.11 (EEST)
Keskustelusivusi kommentit osoittavat sinun olevan hyödyllinen ja ahkera muokkaaja. On hyvä kysyä neuvoa ja ottaa toisetkin huomioon, vaikka ideasi artikkelin kehittämisestä eivät ole huonoimmasta päästä. --raid5 (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 20.33 (EEST)
Kommenttini ei ollut tarkoitus olla mitenkään ärtyneen sävyinen. Kysyin neuvoa kun aloitin keskustelun ja haluaisin kuulla muidenkin mielipiteitä. Ideoitani kuitsuisin enemmänkin omiksi mielipiteiksini. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 9. toukokuuta 2017 kello 21.06 (EEST)
En tehnyt tulkintoja mielialoistasi, siinä minulla ei ole asiantuntemusta. Olisit voinut olla ärtynytkin mutta en olisi sitä huomannut kun ei Caps lock -näppäinkään ollut pohjassa. Luin kommenttini uudelleen, jos siitä voisi saada toisenlaisen käsityksen, en kuitenkaan huomannut muita merkityksiä. Kommenttini ymmärtää ehkä paremmin, mikäli ei yhdistä sitä mihinkään aiempaan ja lukee sen sellaisenaan. ”Olet hyödyllinen. Olet ahkera…” Keskustelemme keskustelusta, kunnes paikalle ilmaantuu muita keskustelijoita. --raid5 (keskustelu) 9. toukokuuta 2017 kello 23.03 (EEST)

Arkistointi[muokkaa wikitekstiä]

Olin ajatellut suorittaa arkistoinnin keskustelusivulleni, mutta huomasin vasta nyt että viime elokuun kuvitustalkoiden palkinto oli jäänyt siirtämättä keskustelusivulta käyttäjäsivulle. Pitääkö minun nyt odottaa kuukasusi että pääsen tekemään arkistoinnin myös tuon kohdan osalta?--Urjanhai (keskustelu) 12. toukokuuta 2017 kello 21.52 (EEST)

Ei, arkistoi pois. –Ejs-80 12. toukokuuta 2017 kello 22.20 (EEST)

Väärät viittauspäivämäärät[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin äsken että olin eilen leikannut ja liimannut viitteeseen väärän päivämäärän monessa artikkelissa. Vaihdanko ne vain mukisematta vai onko muita vaihtoehtoja? Muokkauksia taisi äitienpäivän kunniaksi kerääntyä yli 80, kyllähän se aika sukkelaan sujuisi, mutta kysynpä silti. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 15. toukokuuta 2017 kello 16.14 (EEST)

Jos oieassa ja väärässä päivämäärässä ei ole mitään oleellista eroa (ts. siinä on esim parin päivän heitto), niin anna olla. --Zache (keskustelu) 15. toukokuuta 2017 kello 16.52 (EEST)
Selvä. Kaksi päivää tasan olikin. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 15. toukokuuta 2017 kello 16.56 (EEST)
Kannattaisikohan kertoakaan, että nyt huomasin että virhe olikin vain yhdessä artikkelissa... Pahoittelen huolimattomuuttani. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 15. toukokuuta 2017 kello 17.07 (EEST)
Korjaus: Joissakin näyttää olevan, joissakin ei. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 15. toukokuuta 2017 kello 17.09 (EEST)

Käännöstyökalulla artikkeli käyttäjäavaruuteen?[muokkaa wikitekstiä]

Monet uudet(kin) käyttäjät tekevät artikkeleita käännöstyökalulla, eikä jälki aina ole kovin kaunista, mistä tulee äkkiä sanomista. Käsittääkseni työkalulla voi valita mihin avaruuteen artikkelin tekee, mutta en ole varma kun en käytä sitä, tietääkö joku? Muokkaajia voisi sitten neuvoa tekemään artikkelin ensin omalle alasivulleen, niin saisivat muokata sitä rauhassa ennen kuin siirtävät sen artikkeliksi. -kyykaarme (keskustelu) 17. toukokuuta 2017 kello 22.09 (EEST)

Luultavasti voi kun nimeen liittää Käyttäjä:esimerkki/sandbox/- tyylisen pätkän. Artikkelin voi myös kääntää toisen sivun päälle. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 17. toukokuuta 2017 kello 22.21 (EEST)

Tason nostossa hylätyt artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Onko niille mitään luokkaa tai muuta paikkaa Wikipedia-avaruudessa? Tuli mieleeni viimeksi hylkäämämme Need for Speed: Most Wanted ? Nämä voisivat olla opettavaisia. --Höyhens (keskustelu) 19. toukokuuta 2017 kello 21.08 (EEST)

Luokka:Hyvät artikkelit -äänestyksen hävinneet artikkelit näyttää olevan, mutta vaillinaisena, ainakin edellä mainittu sieltä puuttuu. Edellä mainitun artikkelin keskustelusivulla oleva malline on muuten virheellisesti merkattu. Stryn (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.25 (EEST)
Jos mallineen täyttää oikein ohjeiden mukaan, kun ohjeet ovat hyvät ja monipuoliset, niin keskustelusivu luokittuu tuohon luokkaan, jonka Stryn löysi etsittyään sitä. Jos mallineen täyttää ihan väärin ja tyytyy kättensä jälkiin, niin sitten kannattaa löytää oikea kahvihuone kysymykselle, miten Wikipediaa muokataan. --Pxos (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.31 (EEST)
Etsin ohjeita kunnes löysin ne. Korjasin mallineen kenttätiedot näin. Senpä jälkeen keskustelusivulle ilmestyi luokitus. --Pxos (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.35 (EEST)
Lupaavista lienee mahdollista tehdä jonkinlainen haku parametreillä 1) artikkelissa on ollut lupaava artikkeli -ehdotus -malline 2) artikkeli ei ole koskaan ollut merkitty lupaavaksi. Iivarius (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.36 (EEST)

Otsikko väärin![muokkaa wikitekstiä]

Tervehdys. Miten korjataan otsikossa oleva kirjoitusvirhe? Kiitoksia avusta jo ennakkoon.  –Kommentin jätti 192.130.252.28 (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.16‎

Artikkeli pitää siirtää uudelle nimelle siirto toiminnolla. Kertoisitko mistä artikkelista on kyse, ja mihin muotoon nimi pitää korjata, niin voin tehdä siirron. --4shadoww (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.31 (EEST)
Kiitos! https://fi.wikipedia.org/wiki/Ison-Britannian_Suomalainen_Opiskelijayhdistys?veaction=edit otsikon pitäisi olla Iso-Britannian Suomalainen Opiskelijayhdistys  –Kommentin jätti 192.130.252.28 (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.46‎
Artikkeli on nyt siirretty. --4shadoww (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.56 (EEST)

m:Requests for comment/Global centralnotice for the blockade of the Turkish government[muokkaa wikitekstiä]

Hi, you are invited to participate in the discussion on the proposal to make a banner through m: centralnotice to inform more people around the world about what the Turkish government has done about Wikipedia, ie all the language versions of Wikipedia are You are obscured, so in Turkey it is impossible to view the * .wikipedia.org site. To hope that the Turkish government will remove the block, it is necessary to raise awareness of this fact around the world because it is important to succeed in this mission because Wikipedia can not be seen in Turkey. With this message also for those interested, I invite him to sign the Wikimedian appeal.

If you have any questions or questions do not hesitate to contact me. Thanks best regards. --Samuele2002 (Talk!) 22. toukokuuta 2017 kello 15.33 (EEST)

En usko että tällainen vaikuttaisi Turkin tekemiin päätöksiin. Stryn (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 18.13 (EEST)
Näkemyksesi on luultavasti varsin realistinen. Itwikissä tuo on ollut jo kauan joka sivulla. Italiankieliset wikipedistit voivat vaikuttaa varmasti asiaan suomenkielisiä enemmän, heidän kotimaansa kun sattuu sijaitsemaan myös Etelä-Euroopassa. Italiaan uutinen luultavasti myös vaikuttaa enemmän, täällä näin yhden (1) otsikon asiasta, nimittäin Yle Uutiset. Iltalehdeltä, joka tiedottaa kun teini istuu synttäreillän kenkätelineeseen (vielä hetken luetuin uutinen), en ole löytänyt pienintäkään ilmoitusta. Terveisin pessimisti --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 22. toukokuuta 2017 kello 19.37 (EEST)
Kyllähän tuosta on uutisoinut moni media Suomessa, mukaan lukien iltalehti ja ilta-sanomat (Google-haku). Stryn (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 19.41 (EEST)

Lähteet artikkeliin?[muokkaa wikitekstiä]

Loin seuraavan artikkelin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Marja-Leena_(laulaja)

Mutta lähteistys? Hän kun sattuu olemaan minun äitini, niin kelpaako lähteistykseksi vain maininta että häntä on haastateltu?

--Styroks (keskustelu) 25. toukokuuta 2017 kello 02.50 (EEST)

Ei. Kts. Wikipedia:Tarkistettavuus: ”Artikkelit saavat sisältää vain tietoja, jotka on julkaistu luotettavassa lähteessä.” --Anr (keskustelu) 25. toukokuuta 2017 kello 02.52 (EEST)
Äiteellä taitaa olla sellanen kirja ku Iskelmän kultainen kirja, jossa on hänestäkin maininta. Täytyypä lainata ko. kirja ja tutkia sieltä tarkemmin. Saadaan sitten pidempi artikkelikin. Mutta tapaushan on kieltämättä aika ongelmallinen! --Styroks (keskustelu) 25. toukokuuta 2017 kello 02.54 (EEST)