Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Käännöstyökalulla artikkeli käyttäjäavaruuteen?[muokkaa wikitekstiä]

Monet uudet(kin) käyttäjät tekevät artikkeleita käännöstyökalulla, eikä jälki aina ole kovin kaunista, mistä tulee äkkiä sanomista. Käsittääkseni työkalulla voi valita mihin avaruuteen artikkelin tekee, mutta en ole varma kun en käytä sitä, tietääkö joku? Muokkaajia voisi sitten neuvoa tekemään artikkelin ensin omalle alasivulleen, niin saisivat muokata sitä rauhassa ennen kuin siirtävät sen artikkeliksi. -kyykaarme (keskustelu) 17. toukokuuta 2017 kello 22.09 (EEST)

Luultavasti voi kun nimeen liittää Käyttäjä:esimerkki/sandbox/- tyylisen pätkän. Artikkelin voi myös kääntää toisen sivun päälle. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 17. toukokuuta 2017 kello 22.21 (EEST)

Tason nostossa hylätyt artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Onko niille mitään luokkaa tai muuta paikkaa Wikipedia-avaruudessa? Tuli mieleeni viimeksi hylkäämämme Need for Speed: Most Wanted ? Nämä voisivat olla opettavaisia. --Höyhens (keskustelu) 19. toukokuuta 2017 kello 21.08 (EEST)

Luokka:Hyvät artikkelit -äänestyksen hävinneet artikkelit näyttää olevan, mutta vaillinaisena, ainakin edellä mainittu sieltä puuttuu. Edellä mainitun artikkelin keskustelusivulla oleva malline on muuten virheellisesti merkattu. Stryn (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.25 (EEST)
Jos mallineen täyttää oikein ohjeiden mukaan, kun ohjeet ovat hyvät ja monipuoliset, niin keskustelusivu luokittuu tuohon luokkaan, jonka Stryn löysi etsittyään sitä. Jos mallineen täyttää ihan väärin ja tyytyy kättensä jälkiin, niin sitten kannattaa löytää oikea kahvihuone kysymykselle, miten Wikipediaa muokataan. --Pxos (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.31 (EEST)
Etsin ohjeita kunnes löysin ne. Korjasin mallineen kenttätiedot näin. Senpä jälkeen keskustelusivulle ilmestyi luokitus. --Pxos (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.35 (EEST)
Lupaavista lienee mahdollista tehdä jonkinlainen haku parametreillä 1) artikkelissa on ollut lupaava artikkeli -ehdotus -malline 2) artikkeli ei ole koskaan ollut merkitty lupaavaksi. Iivarius (keskustelu) 20. toukokuuta 2017 kello 14.36 (EEST)

Otsikko väärin![muokkaa wikitekstiä]

Tervehdys. Miten korjataan otsikossa oleva kirjoitusvirhe? Kiitoksia avusta jo ennakkoon.  –Kommentin jätti 192.130.252.28 (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.16‎

Artikkeli pitää siirtää uudelle nimelle siirto toiminnolla. Kertoisitko mistä artikkelista on kyse, ja mihin muotoon nimi pitää korjata, niin voin tehdä siirron. --4shadoww (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.31 (EEST)
Kiitos! https://fi.wikipedia.org/wiki/Ison-Britannian_Suomalainen_Opiskelijayhdistys?veaction=edit otsikon pitäisi olla Iso-Britannian Suomalainen Opiskelijayhdistys  –Kommentin jätti 192.130.252.28 (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.46‎
Artikkeli on nyt siirretty. --4shadoww (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 11.56 (EEST)

m:Requests for comment/Global centralnotice for the blockade of the Turkish government[muokkaa wikitekstiä]

Hi, you are invited to participate in the discussion on the proposal to make a banner through m: centralnotice to inform more people around the world about what the Turkish government has done about Wikipedia, ie all the language versions of Wikipedia are You are obscured, so in Turkey it is impossible to view the * .wikipedia.org site. To hope that the Turkish government will remove the block, it is necessary to raise awareness of this fact around the world because it is important to succeed in this mission because Wikipedia can not be seen in Turkey. With this message also for those interested, I invite him to sign the Wikimedian appeal.

If you have any questions or questions do not hesitate to contact me. Thanks best regards. --Samuele2002 (Talk!) 22. toukokuuta 2017 kello 15.33 (EEST)

En usko että tällainen vaikuttaisi Turkin tekemiin päätöksiin. Stryn (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 18.13 (EEST)
Näkemyksesi on luultavasti varsin realistinen. Itwikissä tuo on ollut jo kauan joka sivulla. Italiankieliset wikipedistit voivat vaikuttaa varmasti asiaan suomenkielisiä enemmän, heidän kotimaansa kun sattuu sijaitsemaan myös Etelä-Euroopassa. Italiaan uutinen luultavasti myös vaikuttaa enemmän, täällä näin yhden (1) otsikon asiasta, nimittäin Yle Uutiset. Iltalehdeltä, joka tiedottaa kun teini istuu synttäreillän kenkätelineeseen (vielä hetken luetuin uutinen), en ole löytänyt pienintäkään ilmoitusta. Terveisin pessimisti --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 22. toukokuuta 2017 kello 19.37 (EEST)
Kyllähän tuosta on uutisoinut moni media Suomessa, mukaan lukien iltalehti ja ilta-sanomat (Google-haku). Stryn (keskustelu) 22. toukokuuta 2017 kello 19.41 (EEST)

Lähteet artikkeliin?[muokkaa wikitekstiä]

Loin seuraavan artikkelin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Marja-Leena_(laulaja)

Mutta lähteistys? Hän kun sattuu olemaan minun äitini, niin kelpaako lähteistykseksi vain maininta että häntä on haastateltu?

--Styroks (keskustelu) 25. toukokuuta 2017 kello 02.50 (EEST)

Ei. Kts. Wikipedia:Tarkistettavuus: ”Artikkelit saavat sisältää vain tietoja, jotka on julkaistu luotettavassa lähteessä.” --Anr (keskustelu) 25. toukokuuta 2017 kello 02.52 (EEST)
Äiteellä taitaa olla sellanen kirja ku Iskelmän kultainen kirja, jossa on hänestäkin maininta. Täytyypä lainata ko. kirja ja tutkia sieltä tarkemmin. Saadaan sitten pidempi artikkelikin. Mutta tapaushan on kieltämättä aika ongelmallinen! --Styroks (keskustelu) 25. toukokuuta 2017 kello 02.54 (EEST)

Oman sivun muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Moi kaikille !

Aiheeni koskea Wikipediassa olevaa sivua, joka on tehty minusta. Se on ihan OK, en tiedä, kuka sen on alunperin laittanut Wikipediaan, mutta on helpottanut monien asioiden hoitoa yllättävilläkin tavoilla.

Kysymykseni on yksinkertainen: sivun tiedot ovat osin vanhoja, ts. päivittämättä, onko "korrektia" editoida itsestä kertovaa sivua ? Luonnollisesti sääntöjä noudattaen, käytännössä vain asiatietojen päivittämistä.

Kiitos !!  –Kommentin jätti Jukkak44 (keskustelu – muokkaukset) 29. toukokuuta 2017 kello 20.58‎

Itsestään kertovaa artikkelia voi muokata, eikä se ole kiellettyä. Jos lisäät tai muutat tietoa artikkelissa, niin olisi suotavaa, että lisäät sille tiedolle myös jonkun ulkopuolisen lähteen. --4shadoww (keskustelu) 29. toukokuuta 2017 kello 21.05 (EEST)
OK, kiitos tiedosta. Kyse on lähinnä linkeistä, jotka ei toimi, ja teosluettelosta, jotka viittaavat suoraan lähteisiin. Eli pieniä muutoksia, ja itse asiassa poistaisin "turhia" teoksia, jotka eivät ole kovin relevantteja enää.  –Kommentin jätti Jukkak44 (keskustelu – muokkaukset) 29. toukokuuta 2017 kello 21.17‎
WIkipedia-artikkelin pitää itse asiassa sisältää myös aiheen historia. Eli se on eri asia kuin kotisivu, josta poistetaan kaikki tieto, mikä ei juuri nyt enää ole tarpeen. --85.76.100.65 29. toukokuuta 2017 kello 21.51 (EEST)
Ilman muuta, poistot juuri sen takia, etteivät ne ole oleellisia, ts. ei ole tarkoitus koko teosluetteloa Wikipedia-artikkelissa julkaista, siellä on nyt liikaa, ne kuuluvat kotisivuille, eivät Wikipedia-artikkeliin (ymmärtääkseni). Kuolleet linkit myös pois, tilalle toimivat, taitaa olla jostain vuodelta 2008-9 nämä nykyiset. Aiheen historian, ts. minun taustastani on vain pari lausetta, kun en ole itse sivua tehnyt, en nyt ole varma, mitä lisäisin, toki voisin laittaa sellaiset, joihin on kirjalliset lähteet, se lienee tarkoitus.--Jukkak44 (keskustelu) 30. toukokuuta 2017 kello 00.21 (EEST)
Kysymyksessäsi on epäselvää se, mitä tarkoitat "omalla sivulla". Wikipedian "omat sivut" ovat käyttäjäsivuja ja sinulla ei sellaista näytä olevan, luo toki myös sellainen. Jos taas tarkoitat itseäsi koskevan artikkelin muokkaamista, siitä todetaan ohjeiden sivulla Wikipedia:Eturistiriita seuraavaa:
"Sinun ei kannata luoda tai muokata itsestäsi, perheestäsi tai ystävistäsi kertovia artikkeleita. Jos olet (tai he ovat) tarpeeksi merkittävä, joku muu tulee luomaan artikkelin. Sinun kannattaa myös välttää itsestäsi tai tuntemistasi henkilöistä kirjoittamista artikkeleihin, jotka kertovat muista aiheista. Tähän lukeutuu myös henkilöt, joiden kanssa sinulla voisi kohtuudella sanoa olevan vihamielinen suhde tosielämässä. Jos sinulla on henkilökohtaisesti läheinen suhde aiheeseen tai henkilöön, sinua suositellaan olemaan muokkaamatta kyseisiä artikkeleita suoraan ja lisäämättä artikkeliin aiheeseen liittyviä linkkejä. Sinun kannattaa myös olla avoin suhteestasi jos kommentoit artikkelia koskevilla keskustelusivuilla tai muissa keskusteluissa.
Itsestä tai läheisestä kertovan artikkelin muokkaaminen on hyväksyttävää jos artikkeli sisältää kunnianloukkauksen tai vakavan virheen, joka tulisi korjata pikaisesti. Jos teet tämänkaltaisen muokkauksen ilmoita asiasta WP:OTRS -tukitiimille."--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 30. toukokuuta 2017 kello 01.38 (EEST)
Tämä on kuollut kirjain, sillä käytännössä moniin artikkeleihin tekee muutoksia juuri artikkelin kohde itse, eikä muilla välttämättä ole intressiä tutkia onko artikkeli ajantasalla. Kunhan tiedot on lähtein osoitettu oikeaksi ja ne on neutraaleja, ongelmaa ei välttämättä tule. --Lehmäantilooppi (keskustelu) 30. toukokuuta 2017 kello 08.51 (EEST)
Eikä tuo ole ohje vaan mielipidekirjoitus, jota ei tarvitse noudattaa. On myös toinen mielipidekirjoitus WP:Eturistiriita 2 (lyhyempi ja parempi mielestäni). Ensimmäinen on käännetty englanninkielisestä Wikipediasta, jossa asiaan suhtaudutaan eri tavalla. -kyykaarme (keskustelu) 30. toukokuuta 2017 kello 09.04 (EEST)
Mistä artikkelista on kysymys? Tunnuksellasi ei ole muokattu kuin tätä keskustelusivua. (Vain yksi käyttäjätunnus henkeä kohden on sallittu.) Teokset (kirjat, levyalbumit, erilaiset muut taideteokset muuten on tapana lisätä kaikki. --Lehmäantilooppi (keskustelu) 30. toukokuuta 2017 kello 08.51 (EEST)
Henkilöä koskevaan artikkeliin ei kannata lisätä kaikkia teoksia. Jos niitä on valtava määrä, niistä voi karsia esimerkiksi pois vähemmän merkittävät. Esimerkiksi artikkelista Otso Kantokorpi poistettiin kaikki kirjoittajan toimittamat kirjat. Yleensä ottaen, mitä vähemmän ansioluettelon kaltainen henkilöartikkeli on, sen parempi. CV:t pitäisi julkaista muualla kuin Wikipediassa. Wikipedian pitäisi perustua itsenäisiin (henkilöstä) riippumattomiin tietolähteisiin. Esimerkiksi kuraattorin, galleristin, museon, kustantajan ym. julkaisema kirjoitus ei ole tekijästä riippumaton lähde. Näiden lähteiden käyttö ei varsinaisesti ole kiellettyä, mutta itsenäisiä lähteitä olisi hyvä saada mukaan varsinkin jos artikkelissa on jotain arvottavaa osuutta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 30. toukokuuta 2017 kello 10.28 (EEST)
Toimittaminen ei tuota teosta. --Lehmäantilooppi (keskustelu) 30. toukokuuta 2017 kello 10.33 (EEST)
Tämä on minun ainoa tunnus, kyseessä on artikkeli Jukka-Pekka Kervinen, sen on luonut joku muu. Minun teosluetteloni on aika laaja, sisältää useita satoja töitä, ei missään tapauksessa järkevää laittaa kaikkea artikkeliin, ne kuuluu muualle. Juuri karsintaa olisin tehnyt, laittanut vaan muutaman keskeisemmän teoksen, ja toimivat linkit artikkelin loppuun. Samalla olisin lisännyt linkit suomalaisiin hakuteoksiin, eli minusta riippumattomiin lähteisiin. Ei ole mitään vakavia virheitä, nykyiset linkit eivät toimi, ne ovat ajantasaisina muualla, minusta riippumattomissa, julkisissa paikoissa, kuten Music Finland (ent. Suomalaisen musiikin tiedostuskeskus, joka taas on Teoston laitos). Nimenomaan, ei CV:tä, "kevyt" muokkaus, teoslista lyhyemmäksi kuin nyt, muutama lisätieto lähteineen historiaan, ja linkit toimiviksi ja ajantasaisiksi. --Jukkak44 (keskustelu) 31. toukokuuta 2017 kello 12.35 (EEST)
Tosiaankin, sävellykset voivat muodostaa niin laajan kokonaisuuden, että jos ei kysymys ole suurista teoksista, niitä ei kannata luetella kaikkia. Mutta linkki kannattaa laittaa sinne missä teosluettelo on. Ja lähde tuolle "kansainvälisesti tunnettu" maininnalle. Päivitä toki kaikki linkit. --Lehmäantilooppi (keskustelu) 31. toukokuuta 2017 kello 13.20 (EEST)
Poistelen sieltä ja vaihdan tilalle tärkeimmät ainoastaan, linkkejä korjailen alkuun. "Kansainvälisesti tunnettu" ei ole minun kirjoittamani, tuskin sille lähdettä löytyy, ja määritelmänä sen verran hämärä, että ottaisin kokonaan pois (vaikkakin teoksia on esitetty ja julkaistu ympäri maailmaa). Eli korjailen pois turhat, ja tilalle tärkeimmät asiat ainoastaan, hyvin neutraalisti. --Jukkak44 (keskustelu) 31. toukokuuta 2017 kello 14.00 (EEST)

Malline:Junaonnettomuus[muokkaa wikitekstiä]

{{Junaonnettomuus}}-mallineeseen laitettu kuva ei syystä tai toisesta näy lainkaan artikkelissa, esim. Jokelan junaturma. Mallineen koodin tutkailu ei tuottanut minulle ahaa-elämystä. Keksisikö joku muu, mistä kiikastaa? --Lentokonefani asiaa? | syntilista 1. kesäkuuta 2017 kello 13.34 (EEST)

Ongelma liittyy luultavasti jotenkin Wikidataan, koska kun sinne lisätään kuva, niin malline alkaa toimimaan normaalisti. --4shadoww (keskustelu) 1. kesäkuuta 2017 kello 14.19 (EEST)
Nyt se on korjattu. Ei tuossa ollutkaan muuta, kun että parametrin nimi kuului olla isolla, mutta se olikin pienellä. --4shadoww (keskustelu) 1. kesäkuuta 2017 kello 14.57 (EEST)
Niinpä tietysti, klassinen virhe. Kiitoksia avusta! --Lentokonefani asiaa? | syntilista 1. kesäkuuta 2017 kello 15.06 (EEST)

10-vuotisjuhlateksti[muokkaa wikitekstiä]

Moi kaikille. Minulle tulee tasan viikon päästä Wikipediassa 10 vuotta täyteen, ja ajattelin sen kunniaksi kirjoittaa tekstin, jossa käsittelen yleisesti kokemuksiani ja ajatuksiani Wikipedian kehittymisestä näiden vuosien aikana yms. Mikä voisi olla sopiva paikka tällaisen julkaisulle? Mielipidekirjoitusta ajattelin, mutta kyseessähän ei ole varsinainen mielipidekirjoitus, vaan ennemminkin yleistä lätinää. --Sblöbö (keskustelu) 12. kesäkuuta 2017 kello 21.25 (EEST)

Kunnioitettava ikä! Itselläni täyttyi viime syksynä :) Täällä on ainakin Wikipedia:Kokemuksia noviisiajoilta, johon osa on jotakin mietteitään kirjoittanut. Stryn (keskustelu) 12. kesäkuuta 2017 kello 21.32 (EEST)
Voit tietenkin julkaista sen esim. omalla alasivulla, tai vaikka perustaa uuden wikiprojektin, jonka puitteissa muutkin käyttäjät voivat kertoa kokemuksiaan (kuten tuo Strynin linkkaama noviisiaikamuisteloprojekti). Riippuen tekstin luonteesta sen voisi julkaista myös Wikimedia Suomen blogissa, jos haluaa tavoitella muitakin yleisöjä wikipedistien lisäksi. Joka tapauksessa onnea pyöreistä vuosista!--Olimar 12. kesäkuuta 2017 kello 21.42 (EEST)
Laitoin sen nyt tuonne noviisiketjuun, kiitos molemmille neuvoista. --Sblöbö (keskustelu) 19. kesäkuuta 2017 kello 23.21 (EEST)

Image transfer under Fair Use[muokkaa wikitekstiä]

I apologize for writing in English. We are in the process of deleting from Commons a batch of images that were incorrectly licensed and are not yet PD. Finnish Wikipedia appears to allow for Fair Use images, and has one affected article, Gyula Zsivótzky. If you believe that File:Zsivótzky_Gyula_fortepan_65784.jpg could be used in that article under your local Fair Use policy, please perform the local upload in accordance with your policies. The file will be deleted from Commons next weekend. Best regards, Storkk (keskustelu) 18. kesäkuuta 2017 kello 15.04 (EEST)

Vanhetuneet viitaukset?[muokkaa wikitekstiä]

Hei miten pitäisi toimia, kun Lappohjan wikiartikkelissa on viittauksia, jotka eivät toimi enää eikä samaa tietoa löydy luotettavista lähteistä? Tatu Muokkaaja (keskustelu) 19. kesäkuuta 2017 kello 17.44 (EEST)

Merkitä se {{Vanhentunut linkki}} tai {{404}} -mallineella. --4shadoww (keskustelu) 19. kesäkuuta 2017 kello 17.46 (EEST)
Vanhentuneet linkit on syytä aina tarkistaa arkistopalvelusta Archive.org, josta löytyy yllättävän usein. Sinne voi myös itse tallentaa lähteitä lisäämällä osoitteen alkuun pätkän liveweb.archive.org/http:// kuten täällä olen oppinut. Abc10 (keskustelu) 19. kesäkuuta 2017 kello 18.43 (EEST)
Älä kuitenkaan poista viitteitä [1]--Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 19. kesäkuuta 2017 kello 20.39 (EEST)
En tietääkseni ole poistanut lähdeviitteitä mistään. Abc10 (keskustelu) 19. kesäkuuta 2017 kello 23.02 (EEST)
Anteeksi sisennyksestä, tarkoitin alkuperäistä kirjoittajaa.--Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 20. kesäkuuta 2017 kello 06.35 (EEST)