Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Neuvonta
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


avoin välityspalvelin[muokkaa wikitekstiä]

Hei wikipedistit. Olen huolissani yksityisyydestäni ja en halua että nettimaailman ulkopuolinen persoonani paljastuu. Miten voisin tehdä muokkauksia avoimen välityspalvelimen kautta? Uskon että se olisi paras ratkaisu myös kieliasuun koska silloin voisin käyttää tietokonetta kännykän sijaan. --Humbleby (keskustelu) 9. lokakuuta 2016 kello 17.15 (EEST)

Jos kännykkäliittymän tietoturva ei huoleta, niin ota tietokoneella nettiyhteys kännykän kautta. --Otrfan (keskustelu) 9. lokakuuta 2016 kello 17.19 (EEST)
Oletko sitten tästä huolissasi tästä: Esto --91.152.62.238 10. marraskuuta 2016 kello 14.08 (EET)

Malline:Erotettava[muokkaa wikitekstiä]

Tällaista mallinetta ei ole, mutta sellainen olisi tarpeen. Kävin nimittäin ihmettelemässä Jerusalem-artikkelissa pitkähkösti mainittua syndroomaa, joka pitäisi erottaa omaksi artikkelikseen. --Pe-ga-sos (keskustelu) 15. lokakuuta 2016 kello 20.25 (EEST)

{{Jaettava}} ? --Jmk (keskustelu) 15. lokakuuta 2016 kello 20.40 (EEST)
Kiitos --Pe-ga-sos (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 12.39 (EEST)

Kolmet hakasulut[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin, että kolmet hakasulut eivät toimi linkintekijöinä täällä, eli jos haluaa lisätä oikeakielisyysohjeiden mukaisesti hakasulkeissa toisen tekstiin linkitetyn sanan, se ei onnistu: [[[Kissa]]], vaikka tulokseksi haluaisikin [Kissa]. Asian voi leipätekstissä korjata nowiki-tageillä, mutta ne eivät taida toimia yhteenvedoissa. Onko hakasulkeille jotain kiertokoodia, jolla voisi virittää asian toimivaksi muokkausyhteenvedoissa? --Pxos (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 19.26 (EEST)

Testi: [Kissa] --Savir (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 19.34 (EEST)
Jep, Savirin löytämä wikilinkki putkessa toimii. Itse rakentelin omalaatuisen soft hyphen -kiertotien seuraavasti: kissa­]. --Pxos (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 19.37 (EEST) Korjattu koodi oikean näköiseksi. --Pxos (keskustelu) 20. lokakuuta 2016 kello 01.41 (EEST)

Omien muokattujen CSS/JavaScript-alasivujen poisto[muokkaa wikitekstiä]

Itsellä käytössä globaalit CSS/JavaScript alasivut, mutta asetuksissa on rinnalla myös erillisiä alasivuja Monobook ja Vector tyyleille, joita en tarvitsisi. Voisin kyllä tyhjentää nuo turhat css- ja js-sivut, mutta voiko niitä poistaa kokonaan? Ei osunut omiin silmiin tapaa, joten pakkohan tuo on kysäistä guruilta... --Nrautava (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 20.45 (EEST

Fiwikistä vai jostain muualta? Jos fiwikistä, niin pyytää ylläpitäjien ilmoitustaululla tai joltain ylläpitäjältä poistoa suoraan. Jos globaaleista css/javascript-sivuista on kyse, niin varmaan siten, että kysyy paikallisessa wikissä sitä. @Stryn: varmaan osaa auttaa. --Zache (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 21.17 (EEST)
Jos on kyse muista(kin) kuin fiwikistä, niin voin poistaa kaikista GS-wikeistä (sivun kohta "Wikis not included above"), joissa sivu on olemassa, loppuihin voit jättää poistopyynnön. Jos on paljon sivuja (sanotaanko yli 30 eri wikissä), joita tulisi poistaa, niin melkein kannattaa jättää pyyntö sivulle m:Synchbot. --Stryn (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 21.51 (EEST)

Käyttäjätunnuksen luonnissa ongelma[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on näkövamma enkä näe mitään. Voitteko tehdä kuuntele äänenä linkin Wikipediaan, kun pyydetään recaptcha varmistusta.  –Kommentin jätti 88.114.101.93 (keskustelu)

Recaptcha varmistukselle ei valitettavasti ole tällä hetkellä äänivaihtoehtoa, mutta jos osaat englantia, niin Request an Account -sivun kautta pystyt pyytämään tunnusta. Mikäli tuo ei jostain syystä toimi, niin voit lähettää minulle sähköpostia jossa on tunnuksen tiedot osoitteeseen poistettu tekstiä, niin teen tunnuksen ja voit vaihtaa siihen sitten salasanan. --Zache (keskustelu) 24. lokakuuta 2016 kello 19.46 (EEST) (edit: poistin sähköpostiosoitteen spämmin takia) --Zache (keskustelu) 1. marraskuuta 2016 kello 12.22 (EET)

Luetteloiden aakkostus[muokkaa wikitekstiä]

Aakkostetaanko Wikipedian luettelot sanoittain vai kirjaimittain, eli huomioidaanko sanan väli? Aakkostetaanko siis esimerkiksi "Näin valon kirkkaan" ennen vai jälkeen "Näinkö se käy"? --87.95.229.30 25. lokakuuta 2016 kello 15.25 (EEST)

Tarkoitat aakkostusta taulukoiden aakkostusta/lajittelua vai luokissa tapahtuvaa aakkostusta? Jos taulukoiden, niin aakkostetaan kirjaimittain ja välilyönti lasketaan huomioitavaksi merkiksi ja "Näin valon kirkkaan" tulee ennen. --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 15.36 (EEST)
Wikipediassa ei kai asiaa ole erikseen ohjeistettu, mutta Kotus suosittaa sanoittain [1]: niin ikään, niini. --Jmk (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 15.39 (EEST)
Okei, kiitos. Tarkoitan siis luetteloita, kuten "luettelo artisti x:n kappaleista". --87.95.229.30 25. lokakuuta 2016 kello 15.51 (EEST)

Marjatta Hietala[muokkaa wikitekstiä]

Marjatta Hietalaa koskevaa artikkelia on korjattu useaan otteeseen. Sitä ei kuitenkaan ole hyväksytty, vaan siinä on jatkuvasti kommentti, ettei se täytä vaatimuksia. Tällaisena se loukkaa artikkelin kohdetta. Pyytäisin että se joko hyväksytään tai poistetaan kokonaan. –Kommentin jätti Auraonerva (keskustelu – muokkaukset)

Hei, pahoittelen, että kukaan ei ole kirjoittanut siihen perustellumpaa vastausta mikä artikkelissa on ongelmana. Käytännössä varmaan boksin jättäjä olisi halunnut leipätekstiin viitteistystä, mutta joka tapauksessa autamme muokkaamaan sen sellaiseksi, että se täyttää Wikipedian käytännöt. --Zache (keskustelu) 26. lokakuuta 2016 kello 07.57 (EEST)
Olen korjannut artikkelin muotoa ja yksityiskohtia. Leipätekstin korjaus on vaikeaa lähteiden puutteen vuoksi. Aiheesta voi jatkaa keskustelus artikkelin keskustelusivulla. --Ruispuuro (keskustelu) 26. lokakuuta 2016 kello 09.07 (EEST)

Lisää aihe -nappi keskustelusivujen alalaidassa[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Osaisiko joku sanoa, miksi minulla on ilmestynyt keskustelusivujen oikeaan alalaitaan sininen Lisää aihe -nappi, joka heittää samalle sivulle kuin sivun ylälaidassa otsikon yläpuolella oleva Lisää aihe -linkki? Onko kyse jostain uudesta ominaisuudesta vai vahingossa päälle napsauttamastani pienoisohjelmasta? --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 27. lokakuuta 2016 kello 15.22 (EEST)

On myös minulle ilmestynyt, eli et ole napsauttanut mitään vahingossa päälle.--MAQuire (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 15.45 (EEST)
Kiva tietää. Onko mitään keinoa saada tuo nappi pois vai pitääkö siihen vaan totutella? --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 27. lokakuuta 2016 kello 15.52 (EEST)
Käyttäjä:Zache varmaan osaa neuvoa miten saada painike halutessaan piiloon. Yritin eilen etsiä jos frwikissä joku olisi lisännyt omaan common.js-tiedostoonsa koodin, jolla poistaa tuo painike, mutta en löytänyt. --Stryn (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 16.15 (EEST)
Nappi on minun lisäämäni[2] ja sen saa piilotettua esim näin[3]. Jos tarvetta poiskytkemiselle on enemmänkin, niin voin tehdä tuosta pienoisohjelman jolloin sen saa pois asetuksista. Pxosille, korjaan arkistojutut jossain välissä. Tällä hetkellä tuo toimii siten, että se lisää napin niille sivuille joissa on sivun ylälaidassa otsikon yläpuolella oleva Lisää aihe -linkki.--Zache (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 21.50 (EEST)
Kiitos neuvosta. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 28. lokakuuta 2016 kello 08.50 (EEST)
Tuo nappi korjaa ongelman, josta olemme viimeksi puhuneet Zachen kanssa eli sen, että uutta aihetta kirjoitetaan sivulle muokkaamalla vanhaa. Nappulalinkki näkyy kaikille iphmisille ja ehkä kannustaa täällä sivun alalaidassa olevia lukijoita lisäämään uuden aiheen napista eikä niin, että tekstin perään vain kirjoitetaan == Ihan toista stooria ==. Sellainen valuvika siinä tosin on, että se näkyy nyt myös keskustelusivujen arkistoissa, joihin se ei sovi. --Pxos (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 20.10 (EEST)

Mallineiden lisääminen Wikipedian muokkausnäkymän alapalkkiin[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Miten Wikipedian muokkausnäkymän alapalkkiin voisi lisätä nappeja, joista saa artikkeliin mallineen? Tarkoitan siis sivun lähdekoodin alla olevaa boksia, joista on liukuvalikko (Yleiset, Viitteet, Tyngät, Ongelmat, Poistot, Keskustelu, Mallineet) ja jokaisessa liukuvalikon kohdassa nappeja mallineiden lisäämiseksi sivulle. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 27. lokakuuta 2016 kello 19.45 (EEST)

Löysin tuolta ohjeen, jota yritin soveltaa omalla common.js-sivullani. Nappi kyllä toimii, mutta se näkyy kaikissa liukuvalikon kohdissa ja lisää mallineen sivun alalaitaan. Osaisiko joku auttaa? --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 28. lokakuuta 2016 kello 16.21 (EEST)

Artikkelin kääntäminen[muokkaa wikitekstiä]

En löydä mistään ohjeita miten kääntää artikkeli toiselle kielelle. Varmasti joku ohje löytyy? Nerdbuster (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 10.49 (EEST)

Tuossa on lyhyt ohje. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 28. lokakuuta 2016 kello 14.37 (EEST)
Varmistuksena vielä että pitää osata molempia kieliä, sekä lähde- että kohdekieltä. Pitää olla myös perehtynyt aiheeseen, ettei käännä täyttä pötyä. Ja käännä vain äidinkieleesi päin. --Abc10 (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 16.40 (EEST)
Voit käyttää myös Sisällön kääntäminen -työkalua, tuossa on ohje sen käyttöön. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 30. lokakuuta 2016 kello 13.17 (EET)
Kirjoitin nyt aiheesta ohjeen kun tämä näyttää olevan säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin toistuva kysymys. Tuota saa täydentää ja korjata. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 4. joulukuuta 2016 kello 17.32 (EET)

Sami Kieksin sometilit[muokkaa wikitekstiä]

Mitenkäs tämän asian kanssa nyt toimitaan? Mielestäni henkilön sometilit eivät kuulu otsakkeen "aiheesta muualla" alle. Miten nuo sopivat tähän ohjeeseen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Mit%C3%A4_Wikipedia_ei_ole#Wikipedia_ei_ole_sekalainen_kokoelma_tietoa ?

Tuo koko sivu on alunperin luotu ilman tunnusta mobiilinetillä. Ei ole kaukaa haettua arvella kyseisen "yrittäjän" tehneen tämän itse mainostaakseen omia juttujaan.

Nerdbuster (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 16.53 (EEST)

Mun mielestä henkilön sometilit voivat olla mainittuna. Jos aiheesta muualla linkkejä alkaa olla paljon, niin sitten voi priorisoida ja mainita vain tärkeimmät. --Zache (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 19.38 (EEST)
Aiheesta on väännetty keskustelua aikaisemminkin, mm. Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)/Arkisto 112#Ylimääräiset sosiaalisen median linkit. Jotain rajaa -aatesuunnan mukaan Aiheesta muualla -osion ei tulisi olla liian pitkä. Mikä on liian pitkä? No, AM-osiota voisi verrata vaikka artikkelin varsinaiseen tietosanakirjasisältöön, jos määrittely Wikipedia:Aiheesta muualla-tyyliopassivulla tuntuu tilanteeseen soveltumattomalta.--Htm (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 20.38 (EEST)
AM-osassa pitäisi siinäkin olla pääasiassa linkkejä aiheeseen liittyville ulkopuolisten sivuille. Artikkelin kohteen sivuja riittää yksi, josta voi etsiä muut. Eli jos on kotisivu, siellä varmasti on Facebookit ja muut. Wikipedia-artikkelihan ei ole kotisivu. --Abc10 (keskustelu) 30. lokakuuta 2016 kello 07.50 (EET)
Otin Instagramin pois koska se on mielestäni suoraan tuon ohjeen vastainen, eihän se edes sisällä mitään tietoa. Tuonne näköjään tullaan palauttelemaan noita mainostuksia nimettömästä mobiilinetistä... Nerdbuster (keskustelu) 30. lokakuuta 2016 kello 11.26 (EET)

Kuvien poistaminen Commonsista?[muokkaa wikitekstiä]

Miten voi poistaa omalta tililtään huonoja kuvia Wikimedia Commonsista, vai onko se ylipäätään mahdollista? --Styroks (keskustelu) 2. marraskuuta 2016 kello 10.45 (EET)

On se mahdollista, tuolta löytyy ohjeet. Jos kuvaa käytetään jossain wikissä, sen poistaminen ei käsittääkseni onnistu. Siinä tapauksessa voit ottaa vastaavan parempilaatuisen kuvan ja tallentaa sen, korvata huonompilaatuisen kuvan eri wikeissä parempilaatuisella ja sitten pyytää huonompilaatuisen kuvan poistamista. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 2. marraskuuta 2016 kello 12.55 (EET)
Itse lataamien kuvien poistattaminen Commonsista ei käsittääkseni ole kovinkaan yksinkertaista. Pitää olla erittäin hyvä syy poistamiseen. Ei taida riittää se, että kirjoittaa "huono kuva mielestäni, ei tarvita". Mutta esim. huonolaatuinen kuva paikasta, josta löytyy Commonsista parempilaatuinenkin kuva on pätevä syy. Yksi tapaus, jossa käyttäjä halusi lataamansa kuvat poistettavaksi on tämä. Kuvia ei poistettu. --Stryn (keskustelu) 2. marraskuuta 2016 kello 18.45 (EET)

Kriteerit[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Kysyisin kriteerejä ylläpitäjänvirkaan. Meinasin että olen käyttänyt wikipediaa melko kauan, mutta unohtanut käyttäjätunnukset.  –Kommentin jätti Opettaja11 (keskustelu – muokkaukset) 2. marraskuuta 2016 kello 08.43‎

Kuvan käyttöoikeudesta[muokkaa wikitekstiä]

Terve! Teen tällä hetellä artikkelia brittiläisestä GradeAUderA-YouTube-kanavasta ja artikkelissa olisi tarkoitus olla hänen YouTube-kanavansa-profiilikuva, mutta en keksi millä oikeudella tallentaisin kuvan. Itse veikkaisin tuota "Yrityksen, yhteisön, tuotteen tai taphtuman logo" -osaa, mutta en ole varma. Ystävällisin terveisin --Hedelmätiski (keskustelu) 7. marraskuuta 2016 kello 20.49 (EET)

tuo on ihan hyvä käyttöoikeus tuossa tapauksessa. --Zache (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 00.13 (EET)
Kiitän avustasi. --Hedelmätiski (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 08.46 (EET)

Väärät kielilinkit[muokkaa wikitekstiä]

Miten saa toisenkieliseen Wikipediaan linkitetyt linkit pois kielilinkeistä artikkelissa, jos ne ohjaavat väärille sivuille? Luokka:Tienotriatsolobentsodiatsepiinit sisältää nyt vääränlaiset kielilinkit, enkä saa niitä pois.

--Styroks (keskustelu) 10. marraskuuta 2016 kello 22.44 (EET)

Fi-wikin sivu pitää poistaa wikidatan sivulta [4], sitten wikipedian puolella pystyy uudelleen määrittämään wikilinkit. Teinkin sen jo. --URunICon 10. marraskuuta 2016 kello 22.51 (EET)

Videolähteet[muokkaa wikitekstiä]

Nykyään on esimerkiksi YouTube -videopalvelussa niin sanotusti "vahvistettuja" käyttäjätilejä. Voisiko näillä käyttäjätileillä julkistettuja videoita käyttää jonkinlaisina virallisina lähdetietoina tietyille asioille? Samanlaisia virallisia käyttäjätilejä on esimerkiksi sosiaalisissa medioissa, kuten Twitterissä ja Facebookissa ja esimerkiksi julkisuuden henkilöiden sivuja merkataan kohtaan "aiheesta muualla". Mikä on videolähteiden määritelmä wikipediassa?--IJuhiz (keskustelu) 14. marraskuuta 2016 kello 20.27 (EET)

Voi käyttää lähteenä siinä missä kirjallista lähdettä. Otathan kuitenkin huomioon, että onko lähde ensisijainen vai toissijaijanen lähde. Ja tietysti lähde tulee olla luotettava ja tulee varmistua siitä, että sen julkaisija on oikeasti se kuka väittää olevansa. Videoihin ei taida olla tällä hetkellä kunnollista viitemallinetta, sellaisen voisi tehdä erikseen YouTubelle. Viitteeseen merkitään verkko-osoitteen ja sivuston nimen lisäksi kuka videon on julkaissut ja koska, ja mihin kohtaan videossa viitataan. –Makele-90 (keskustelu) 14. marraskuuta 2016 kello 21.04 (EET)
Hienoa, että tämä onnistuu! Olisiko sinulla enemmän taitoa tehdä tuota videoviitettä sillä en ole aivan varma minne se pitäisi tehdä.--IJuhiz (keskustelu) 14. marraskuuta 2016 kello 23.32 (EET)
Löysin tällaisen [5], tämä kuitenkin keskeneräinen. Tällaistako tarkoitit vai mitä tässä muuttaisit –Makele-90? --IJuhiz (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 13.03 (EET)

Lehdistön logot[muokkaa wikitekstiä]

Sivulla Wikipedia:Lehdistölle on mainittu, mihin SVG-kuvat ja PNG-kuvat sopivat. Olen itse ihan maallikkotason törppö kuvankäsittelyn suhteen, mutta ensireaktioni oli, että eikös asia ole pikemminkin päinvastoin. Vektorigrafiikka sopii verkkosivuille ja PNG-kuvat laajoina ja häviöttöminä sopivat korkeatasoisiin tulosteisiin. Vai miten asia nyt on? --Pxos (keskustelu) 18. marraskuuta 2016 kello 18.00 (EET)

Vektorikuvat sopivat korkealaatuisiin painotuotteisiin, koska niitä voi skaalata minkä kokoiseksi vain kuvanlaadun kärsimättä.--Olimar 18. marraskuuta 2016 kello 18.17 (EET)

ylimääräinen palsta[muokkaa wikitekstiä]

--Sammalsuo (keskustelu) 19. marraskuuta 2016 kello 18.46 (EET) Päivitin Lahti -sivua. Tuli virhe, jonka seurauksena ilmaantui 3 kpl ylimääräisiä palstoja, joista onnistuin poistamaan kaksi. jäljelle jäänyttä en voi poistaa, koska silloin häviäisi tietoja, joita en ole ollut muokkaamassa. Ongelma on seuraava: voiko joku auttaa poistamaan sivulta oheisen osion neljän alimman rivin tiedot, ilman että tulee vahinkoa?

" Välimatkoja Lahdesta maanteitse

Lahdesta lähellä oleviin ja eräisiin suuriin kaupunkeihin on seuraavat etäisyydet:

Heinola 34 km, Helsinki 104 km, Hämeenlinna 73 km, Jyväskylä 167 km, Kotka 115 km, Kouvola 62 km, Kuopio 280 km, Lappeenrantaa 148 km, Mikkeli 126 km, Mäntsälä 44 km, Oulu 505 km, Pietari 351 km, Pori 240 km, Porvoo 82 km, Riihimäki 61 km, Rovaniemi 712 km, Tampere 126 km, Turku 213 km, Vaasa 367 km

   Rovaniemelle 712 km
   Tampereelle 126 km
   Turkuun 213 km
   Vaasaan 367 km. |}  "
Palautin aikaisemman version siitä luettelosta. Visuaalinen muokkain ei oikein sovellu ohjausmerkkejä sisältävien taulukkojen tms. himmeleitten muokkaamiseen näemmä. Vastaisuudessa, jos huomaat tehneesi jotain, jonka seurauksena jokin taulukko tai boksi on sekaisin, kannattaa kumota se oma muokkaus, ennen kuin jatkaa.-- Terv.--Htm (keskustelu) 19. marraskuuta 2016 kello 20.27 (EET)

Edistyneempi etsintä[muokkaa wikitekstiä]

Saisko vinkkiä, miten etsin, millaisilla koneteho-parametreillä on kutsuttu mallinetta Malline:Laiva?

Tarkoitusperäni on tarkistella, missä kaikkialla kW-tehoksi lieneekään annettu MW-teholukema. Tällaista sotkua on, koska joku oli kömpelyyksissään / laiskuuksissaan / ymmärtämättömyyksissään muutama vuosi sitten mennyt muuttamaan yksikön kyseiselle parametrille muuttamatta parametrin nimeä - ja tietenkin jättänyt korjaamatta ne viittaukset, joissa mallinetta kutsuttiin MW-lukuarvolla... --Aulis Eskola (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 01.34 (EET)

Vaikka näin [6] , hakusana tuossa on insource:/koneteho *?= *?[0-9]+,[0-9]+/, jossa:
  • insource: = etsitään hakusanaa sivun wikikoodista eikä käyttäjälle näkyvästä versiosta
  • "/" merkit hakusanan ympärillä kertoo hakusanan olevan säännöllinen lauseke (regexp) (insourcen ja "/"-merkin välillä ei saa olla välilyöntiä)
  •  *? = etsitään välilyöntiä, "*" määrittää, että etsittäviä merkkejä (eli välilyöntejä) saa olla useita peräkkäin ja lopussa oleva ? tarkoittaa, että edellä oleva ehdon ei tarvitse toteutua. (Eli konetehon ja "=" merkin välillä voi olla välilyöntejä, mutta siitä ei saa löytyä muita merkkejä.)
  • [0-9]+ = etsitään merkkejä 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 ja jossa + = etsittäviä merkkejä pitää olla yksi tai enemmän
--Zache (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 05.06 (EET)
Kiitos vinkistä! Tolla tuli heti syliin kymmeniä virhekohtia :)
Jotakin Linuxin komentojen oloista syntaksia siis. Tän tyyppisillä hakutoiminnoillahan voisi olla moninaista käyttöä massajutuissa. Puusilmänä en ole huomannut toimintoa, kun linkki tähän edistyneemmän syntaksin ohjeeseen tulee näkyville vasta haku-apparaatin käynnistämisen jälkeen. Eikö kohdassa Ohje:Haku olisi myös hyvä olla linkki tähän syntaksiin? --Aulis Eskola (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 15.58 (EET)
Kannatan lämpimästi Aulis Eskolan ajatusta siitä, että Wikipediaan jotkut muut kirjoittaisivat erinomaisia ohjeita. Nykyään on hakumoottorina "Cirrus Search", joka on ilmeisesti parempi kuin aikaisempi haku. Hjälppiä på enska saa toki sivulta mw:Help:CirrusSearch. --Pxos (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 16.18 (EET)
Ettei alkutervehdys vaikuta niin nasevalta, niin laajennan. Wikipediassa on riittävästi toimittajia (muokkaajat), poliiseja (ylipätijät) ja kumma kyllä myös teknikkoja, mutta ohjeita ei jaksa kirjoittaa tai päivittää enää juuri kukaan. Siksi ainoa tapa saada parempia ohjeita on tarttua toimeen itse (tai burn outin jälkeen jättää homma sikseen). Aulis Eskola voisi tutustua konekieleen ja sen mahdollisuuksiin ja sitten kirjoittaa kaikkien hyödyksi hyvät ohjeet itse, koska se olisi varmasti toivottua. --Pxos (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 16.29 (EET)
Linkki jätetty ohjeeseen. Nyt voi mahdollisuuden monimuotoisemman syntaksin käyttöön huomata paremmin.
En tunne tän suuntaisia systeemejä ja niiden kehitysvaiheita juurikaan. Konepellin alla möyryävät vois tietty joskus tuupata ohjeiden laatimista muillekin pienen vinkkausen, perehdytyksen ja "työmääräyksen" muodossa. Ohjeet ovat tunnetusti avoimissa hommissa pullonkaulakohtia... --Aulis Eskola (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 16.52 (EET)

Luokkien sisältömuutokset[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa minkäänlaista ulkoista työkalua, joka osaisi kertoa, miten luokkasivun sisältö on muuttunut, kun luokkia on poistettu tai lisätty siihen? Esimerkiksi luokassa Pääluokat on nyt viisi niin sanottua pääluokkaa. Muutama vuosi sitten niitä oli ainakin seitsemän tai kahdeksan, saattoi olla vieläkin enemmän. Olisi hauska nyt saada tietää, mitä nuo alemmalle tasolle lasketut entiset pääluokat mahtoivat olla. Olen nyt siinä käsityksessä, että luokan aiemman sisällön selvittäminen on mahdotonta. --Pxos (keskustelu) 30. marraskuuta 2016 kello 11.41 (EET)

Wayback Machine. --Savir (keskustelu) 30. marraskuuta 2016 kello 11.50 (EET)