Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Neuvonta
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Ylimääräisiä salamuutoksia[muokkaa wikitekstiä]

Mikä wikitekninen asia muuten tekee erilaisia tahdottomia muutoksia samalla kun muokkaa tietoisesti? Tässä muokkauksessa avasin wikitekstimuokkaimen ja lisäsin yhden n-kirjaimen sanan keskelle enkä sohinut hiirellä tai muulla eläimellä mitään muuta. Tallennuksen jälkeen diffistä näkyy, että sivulta on myös poistunut tarpeeton välilyönti viimeisen säkeistön lopusta, jota en siis itse kuvitellut tehneeni. Tämä on tavallaan kivaa, tavallaan ikävää, kun koneisto tekee ylimääräisiä asioita käyttäjän huomaamatta. Onko jossain lisätietoa tällaisesta automatiikasta? --Pxos (keskustelu) 13. joulukuuta 2016 kello 17.54 (EET)

Itse olen huomannut saman "apurin". Toinen vastaava (ei toivottu piiloedit) tapahtuu satunnaisesti Chromella: se lisää ylimääräisiä rivivälejä listauksiin. Noita joutuu välillä esikatselulla poistelemaan ennen artikkelin julkaisua. Ajattelin, että olisiko w:User:Cacycle/wikEd syypää, mutta ei siitä haluaisi luopua... --Nrautava (keskustelu) 4. helmikuuta 2017 kello 22.02 (EET)

Otsikoiden kirjoittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Minkä vuoksi otsikoissa suositellaan jätettäväksi väli yhtäsuuruusmerkkien ja tekstin väliin, esim. == Otsikko == ennemmin kuin ==Otsikko==. Lopputuloksen kannalta sillähän ei ole varsinaisesti väliä? --Roopeank (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 16.17 (EET)

Onko tämä jossain ohjeessa suositeltu? Itse olen käyttänyt useimmin jälkimmäistä tottumuksesta; säästää se myös jopa pari tavua. --URunICon 12. tammikuuta 2017 kello 17.08 (EET)
Jotkut jopa "korjailevat" noita. Jossain malliartikkelissa taitaa olla välejä. --Ruispuuro (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 17.10 (EET)
”Korjailut” lienevät suurimmaksi osaksi jonkun automaagin tekosia (wiked, visuaalinen editori, ...). --Anr (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 17.43 (EET)
Teknisesti ei ole merkitystä onko otsikko muodossa ”==Otsikko==” vai ”== Otsikko ==”, mutta yleensä käytetään jälkimmäistä muotoa eli välilyönnillä. Näin teksti on muokkaustilassa helpommin luettavissa ja otsikkotaso erottuu paremmin. Tätä muotoa käytetään myös Ohje:Artikkelin rakenne. Itse artikkelin lukutilassa kaikki vaihtoehdot näyttävät samalta. MediaWiki käyttää automaattisesti tuota muotoa (esimerkiksi jos lisäät keskustelusivulle viestin painamalla ”lisää aihe”-nappia), eli otsikkoon välilyönnit. –Makele-90 (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 17.11 (EET)
Nätimpi, selkeämpi, ja mahdollistaa sellaisen spekulatiivisen jutun, että otsikko alkaa tai loppuu yhtäsuuruusmerkillä. --Lax (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 17.12 (EET)

Tietyn tekstin haku[muokkaa wikitekstiä]

Terve! Tuolla Tänne viittaavat sivut toiminnollahan voi etsiä linkkejä joita esiintyy artikkeleissa, mutta onko mitään tapaa jolla voi etsiä jotain tiettyä sanaa kaikista artikkeleista? --Pyscowicz (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 10.11 (EET)

Toiminnot:Haku ? Täsmällisemmän vastauksen varmaan osaisi antaa jos tietäisi tarkemmin sen mitä yrität tehdä. --Zache (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 10.16 (EET)
Tarkoituksena olisi sittenkin etsiä vain sanaa YLE artikkeleista sanan Yle sijaan. Periaatteessa tämä on se asia jota hain eli ensimmäinen vastaus oli vähän hätäisesti tehty asiaa kunnolla miettimättä. --Pyscowicz (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 11.42 (EET)
Tuo onnistuu hakusanalla insource:/YLE/ [1] --Zache (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 11.45 (EET)
Miksi pitää ylivelholta udella tällaisia taikasanoja, miksei haun käyttöliittymä ole sellainen, että kuka tahansa voi muokata?? –Kotivalo (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 21.42 (EET)

"Lähde?" pois[muokkaa wikitekstiä]

Tein ihan ensimmäisen lähdemuokkaukseni! Hyvä Minä! Mutta miten saan tuon aiemman "Lähde?" poijes. https://fi.wikipedia.org/wiki/MS-tauti#cite_ref-61  –Kommentin jätti Tpi22 (keskustelu – muokkaukset)

Otin lähdepyynnön pois. Tällä tavalla lähtee:[2] --Otrfan (keskustelu) 25. tammikuuta 2017 kello 14.53 (EET)

Kiitos, jos joku voisi katsoa olenko lähteny lähteidentarkistustiellä oikeaan suuntaan?  –Kommentin jätti ‎Tpi22 (keskustelu – muokkaukset)

Muista myös allekirjoittaa kommenttisi.--Thejuusoboy (keskustelu) 25. tammikuuta 2017 kello 17.23 (EET)
Pari muokkaustasi katsoin, ja hyvältä näytti :) --Stryn (keskustelu) 25. tammikuuta 2017 kello 19.11 (EET)

Miten muutan käyttäjä tunnusta[muokkaa wikitekstiä]

Mulla lukee Käyttäjä:VihaisetAidit. ja google ei löydä Vihaisia äitejä wikipediasta , miten ne sinne saan?  –Kommentin jätti VihaisetAidit (keskustelu – muokkaukset) 26. tammikuuta 2017 kello 15.44‎ (EET)

No ensinnäkin Wikipedia on tietosanakirja eikä sen tarkoitus ole tuottaa materiaalia Googlea varten tai niin, että omalle käyttäjäsivulle kirjoitetaan Wikipedian ulkopuolisesta toiminnasta. Mutta mennään asia ja kysymys kerrallaan, joten vastaan. Itse ei voi muuttaa tunnustaan, mutta nimen vaihtamista voi pyytää sivulla Wikipedia:Käyttäjätunnuksen vaihto, jossa voi toimia ohjeiden mukaan. --Pxos (keskustelu) 26. tammikuuta 2017 kello 15.48 (EET)
Vasta nyt ymmärsin, mitä kysymyksellä haettiin. No teknisesti on niin, että artikkelit pitää luoda ns. pääavaruuteen eli sellaiseksi sivuksi, jossa ei ole etuliitettä "Käyttäjä:", joka tarkoittaa tunnuksen omaa käyttäjäsivua. Nyt on niin, että tuo sisältö ei todennäköisesti kelpaisi Wikipedian artikkeliksi, koska aihe ei ole tietosanakirjan kannalta merkittävä. Ohjeita siitä, mihin Wikipediaa ei ole tarkoitettu, löytyy puolestaan käytäntösivulta Mitä Wikipedia ei ole. --Pxos (keskustelu) 26. tammikuuta 2017 kello 16.06 (EET)
Toki tuostakin aiheesta voi artikkelia tarjota mutta aiempien esimerkkien perusteella on mahdollista, että aihtta ei katsottaisi riittävän merkittäväsi ja artikkelin poisto saattaisi olla lopputuloksena.--Urjanhai (keskustelu) 26. tammikuuta 2017 kello 19.45 (EET)

Toiminnon "Ero" kätevyydestä[muokkaa wikitekstiä]

Diffejä on saanut aikaan parisen vuotta html-koodikopion lisäksi myös erityisellä toimintosivulla. Onko nyt niin, että se ei toimi kovinkaan kätevästi vaan siihen täytyy kuitenkin itse käydä katsomassa versionumero, johon haluaa viitata? Ei siis ole mitään linkkiä, joka tuottaisi heti tyylikkään diffilausekkeen (Toiminnot:Ero/12345678) vaan tuo numero on itse kaivettava. --Pxos (keskustelu) 26. tammikuuta 2017 kello 19.31 (EET)

Englanninkielisen Wikipedian Help-sivun mukaan toiminto on juuri niin puolikätevä kuin ajattelinkin. Se pitää itse leikata ja liimata versionumeron kanssa tekstiin tai yhteenvetoon, ja toivoa, että on valinnut oikean numeron. Ei siis ole mitään erityistä syytä olla käyttämättä vanhanaikaista menetelmää, missä koko URL kopioidaan keskustelun sekaan hakasulkeisiin, paitsi muokkausyhteenvedoissa, joissa toimintolinkki on huomattavasti lyhyempi. --Pxos (keskustelu) 28. tammikuuta 2017 kello 10.22 (EET)

Selite[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Osaisiko joku kertoa, miten saisin sellaisen selitteen tehtyä wikitekstillä. Sellainen, missä on pisteytetty alaviiva ja sen päälle vietynä saa esiin tekstin, jossa yksittäinen sana voidaan selittää. /LR La Revolucion (keskustelu - muokkaukset) 28. tammikuuta 2017 kello 15.13 (EET)

Tällä koodilla: <span style="cursor: help; border-bottom: 1px dotted;" title=""></span> --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 28. tammikuuta 2017 kello 16.00 (EET)
Tai helpommin näin. Stryn (keskustelu) 28. tammikuuta 2017 kello 16.05 (EET)
Siis jos tuollaista ollaan tunkemassa artikkeleihin, niin osa yhteisöstä voi hermostua. Joka tapauksessa ei ainakaan tuollaista kamalaa koodia vaan jos on pakko, niin sitten asia hoidetaan mallineella Tooltip. --Pxos (keskustelu) 28. tammikuuta 2017 kello 16.02 (EET)
Joo tosiaan käyttäjäsivulle tarkoitus. Kiitos! /LR La Revolucion (keskustelu - muokkaukset) 29. tammikuuta 2017 kello 02.34 (EET)

Virolaisiin luontokohteisiin viittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun kirjoitatte virolaisista luontokohteista, selvittäkää niiden Keskkonnarekisterin koodit, niin saatte viittauksiin viralliset tiedot. Se käy helposti uuden mallinen avulla: {{kkr|VEE2038300|nimi=Vööla mere|viitattu=2.2.2017}}, jonka tulos on tämä

  • Keskkonnaregister: Vööla meri (VEE2038300) Keskonnainfo. Tallinna, Viro: Keskkonnaministeerium. Viitattu 2.2.2017. (viroksi)

Tiedot ovat helppolukuisessa muodossa, joiden tavaaminen on "savoa vaikeampaa mutta saamea helpompaa". Minä olen satakuntalainen, joka ymmärtää tietysti sitä.--J Hokkanen (keskustelu) 2. helmikuuta 2017 kello 18.40 (EET)

Sähköpostiin tulee ilmoituksia[muokkaa wikitekstiä]

kun joku linkittää luomani artikkelin omaan artikkeliinsa (tai muuhun artikkeliin). Onko tämä wikin uusi piirre ? En ymmärrä, kuinka se on "mennyt päälle". Ymmärtääkö kukaan, miten tällaiset sähköpostiviestittelyt saa pois päältä? Pyydän vinkkiä.--J Hokkanen (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 18.54 (EET)

Asetuksista kohta "Ilmoitukset", ja sieltä ruksi pois ruudusta kohdasta "Sivun linkki" sähköposti rivistä. Sit ei pitäisi sähköpostia tulla tuosta. --4shadoww (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 19.07 (EET)
Vielä suora linkki omiin asetuksiin, jossa voi tosiaan valita, mitä ilmoituksia haluaa. --Pxos (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 19.12 (EET)
Kiitos, en tajunut Verkko-saraketta oikein.--J Hokkanen (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 20.08 (EET)
"Verkko". Wikipedian käyttämissä termeissä on kaksi ongelmaa: suomentamistyön lähdeteksti ja kohdeteksti. Joskus on englanninkielinen teksti onneton, joskus on suomennos onneton, joskus taas ne ovat tasapainoisesti molemmat yhtä huonoja. "Bon voyage" vaan kaikille. --Pxos (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 20.11 (EET)

Virheellinen tieto[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu on siirretty tänne osastosta "Käytännöt". --Pxos (keskustelu) 10. helmikuuta 2017 kello 15.11 (EET)

Mitä jos käyttäjä laittaa virheellistä tietoa vahingossa tai ei ymmärrä miten toimitaan kuten tässä muokkauksessa [3] niin minkä mallineen laitan käyttäjän keskustelusivulle? Käytän edelleen sitä juhkon tekemää js scriptiä. --Lympri (Viestii) 8. helmikuuta 2017 kello 13.14 (EET)

En tiedä, mikä on juhkon tekemä js scripti, mutta jos on asiaa käyttäjälle, niin keskustelusivulle voi kirjoittaa ihan omin sanoin. Kaikkeen ei ole mallinetta eikä kaikkeen tarvitse käyttää mallinetta. --Jmk (keskustelu) 8. helmikuuta 2017 kello 13.46 (EET)
Kiitos. Ps. se scripti on [[4]]. Antaa mm pikalinkkejä mallinteille. --Lympri (Viestii) 8. helmikuuta 2017 kello 13.47 (EET)
Ja ne ovat sitten mallineita (malline, vähän niin kuin rakkine, väline tai esine) eikä "mallinteita". --Jmk (keskustelu) 8. helmikuuta 2017 kello 13.49 (EET)
Teen tuon kirjoitusvirheen joka kerta. Yksi niistä asioista joita en vain jostain syystä opi. --Lympri (Viestii) 8. helmikuuta 2017 kello 13.50 (EET)

Luokkaongelma[muokkaa wikitekstiä]

Mitä ihmettä on tapahtunut näissä tapauksissa (noin 15 kpl), kun korvasin luokan toisella [5]. Muutoshistorian mukaan muutos on niin kuin pitääkin, mutta artikkelisivulla näkyvät sekä poistettu että lisätty luokka.--Huhdanjo (keskustelu) 13. helmikuuta 2017 kello 17.33 (EET)

Automaattinen luokitus tulee mallineen {{Italian maailmanperintökohteet}} kautta näköjään. Stryn (keskustelu) 13. helmikuuta 2017 kello 17.36 (EET)
Tuo automaattinen luokitus ei selitä - ainakaan kokonaan - tilannetta. Nimittäin luokassa Unescon maailmanperintökohteet Italiassa on neljä alaluokkaa ja vain tuon käsittelemäni Amalfin rannikko -luokan sivut ovat yksittäisinä artikkeleina luokassa Unescon maailmanperintökohteet Italiassa. ATK:ta lienee enemmänkin. --Huhdanjo (keskustelu) 13. helmikuuta 2017 kello 18.28 (EET)
Poista se ylimääräinen maailmanperintökohdemalline kaikista muista luokan artikkeleista paitsi Amalfin rannikko -artikkelista niin ongelma ratkeaa. --Savir (keskustelu) 13. helmikuuta 2017 kello 18.44 (EET)
Kiitos.--Huhdanjo (keskustelu) 13. helmikuuta 2017 kello 19.07 (EET)

Tuli töpeksittyä[muokkaa wikitekstiä]

Olin luonut uuden artikkelin sellaiselle järvelle, josta olikin olemassa artikkeli. Päätin jääräpäisyydessäni, että vanhan artikkelin nimi tulee vaihtaa uuteen, koska samannimisiä on Suomessa kolme. Huomasin punaisesta linkistä, että luomani artikkeli oli poistettu, joten ryhdyin "toimeen". Kävikin niin, ettei Keskutelu-osio ollutkaan poistettu ja nimenmuutos toteutuikin vain artikkeliosiolle. Entisen uuden artikkelin varsin lyhyt keskustelu-osio jäikin voimaan ja vaha jäi entiseen artikkeliin. Nyt mietityttää, miten keskusteluosion saa siirrettyä uudelle nimelle. En keksi mitää varmaa konstia. Kopioida ja liittä en halua kokeilla (kielletty). Artikkelit ovat Katumajärvi ja Katumajärvi (Hämeenlinna, Vanaja). Voisiko kukaan auttaa?--J Hokkanen (keskustelu) 17. helmikuuta 2017 kello 21.33 (EET)

Jos ymmärsin oikein, niin Keskustelu:Katumajärvi pitäisi olla nyt sivulla Keskustelu:Katumajärvi (Hämeenlinna, Vanaja). Mutta koska jälkimmäinen keskustelusivu oli jo olemassa (ei oltu poistettu artikkelin poiston mukana), niin ensin mainittu keskustelusivu ei siirtynyt artikkelin siirron mukana. Stryn (keskustelu) 17. helmikuuta 2017 kello 22.01 (EET)
Näin se meni. Kiitos.--J Hokkanen (keskustelu) 18. helmikuuta 2017 kello 14.27 (EET)

Tynkämallneet matkapuhelinartikkeleissa[muokkaa wikitekstiä]

Hei. Tuleeko esimerkiksi Microsoftin matkapuhelimet-malline lisätä tynkämallineen ala- vai yläpuolelle, jos tynkämalline on artikkelissa valmiina? --Patu98 (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 19.38 (EET)

Tyylioppaan mukaan yläpuolelle. --Zache (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 19.45 (EET)
Okei. --Patu98 (keskustelu) 20. helmikuuta 2017 kello 21.48 (EET)