Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Työkalupalkki muokkausksessa[muokkaa wikitekstiä]

Aloin muokata sivuja ja huomasin että työkalupalkki josta voi lisätä sisäiset linkit ja tiedoston mallipohjat oli hävinnyt. Jos joku osaava osaisi neuvoa kuinka saan tämän palkin takaisin. Paljon kiitoksia etukäteen!. Exepo (keskustelu) 17. marraskuuta 2018 kello 13.23 (EET)

Edit toolbar - 2.png
jos meinaat tuota vanhaa vuoden 2006 työkalupalkkia (kuva oikeassa reunassa), niin se poistettiin mediawikin koodista. Saat vuoden 2010 työkalupalkin päälle asetuksista valitsemalle muokkaus-välilehden ja sieltä Ota käyttöön parannettu työkalupalkki muokkauksissa --Zache (keskustelu) 17. marraskuuta 2018 kello 13.54 (EET)

Ulkoasuohjeiden poikkeukset[muokkaa wikitekstiä]

Muistaako joku, oliko tyylioppaaseen Välimerkit ja typografia sovittu jotain sellaisia poikkeuksia, että se ei koske esim. tiettyjen käyttäjien aloittamia artikkeleita? Kysyn kun en itse muista sellaista. --Jmk (keskustelu) 24. marraskuuta 2018 kello 21.33 (EET)

Tuo oli hyvä kysymys. Tässä toinen: Muistaako joku, onko sovittu, että esim. jotkut ylläpitäjät saavat nimitellä muita muokkaajia paviaaneiksi, kuten artikkelin Ari Lahdenmäki keskustelusivulla on tehty?--188.238.83.96 24. marraskuuta 2018 kello 23.53 (EET)

Kun nyt ulkoasuista puhutaan ja talvi kangistaa nopeasti niin muistaako joku, pitääkö ylletröja vetää päälle vai päälletröja ylle? --Lax (keskustelu) 25. marraskuuta 2018 kello 00.40 (EET)

"News"[muokkaa wikitekstiä]

Tuli mieleen kysyä, kun englannin kielisessä Wikipediassa lähteeksi voi merkitä "Website" (Verkkosivusto) "Book" (kirja) "Journal" (lehtiartikkeli), "Basic form" (perusmuoto), mutta englannin kielisessä on viellä yksi lähde merkintä "News" jota ei voi merkitä suomen kieliesessä Wikipediassa. Eli kysymykseni mikä se on ja miksi sitä ei oo Suomenkielisessä Wikipediassa? (En tiedä saanko kirjoittaa tän tänne, kun kirjoitin omalle keskustelusivulleni, mutta ei ole tullut viellä vastausta) AkselHelp (keskustelu) 3. joulukuuta 2018 kello 21.45 (EET)

Vastaan toiseen, sulkeissa olevaan kysymykseen, joka alkaa "En tiedä saanko kirjoittaa tän tänne...". Annoin ohjeeksi käyttäjälle, että jos hän haluaa kirjoittaa Wikipediaan liittyviä kysymyksiä, niin hyvä paikka siihen on tämä osasto "Neuvonta". En ole kieltänyt kirjoittamasta tänne enkä tietysti in expressis verbis sallinutkaan sitä, mutta rivien päältä on varmaan selvitettävissä, mitä tarkoitin, kun annoin ohjeeksi kirjoittaa tänne. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2018 kello 21.54 (EET)
Jaha, on syntynyt rinnakkainen menettelytapa, missä nimenomaan AkselHelp kysyy Wikipediaan liittyvät kysymyksensä kirjoittamalla ne omalle keskustelusivulleen ja sitten hänelle vastataan siellä. Näin on ollut pitkään. Nyt ymmärrän, miksi hän ei ole varma, saako hän kirjoittaa tänne. Enpä osaa sanoa, mikä on tässä paras tapa jatkaa. Jos kysymyksiä on hyvin monta ja erilaista ja jos ne liittyvät korostetusti vain omiin, henkilökohtaisiin ongelmiin, silloin voi olla kätevää, että niitä esitetään (poikkeuksellisesti) omalla keskustelusivulla, koska muut käyttäjät eivät välttämättä hyödy niiden lukemisesta tai niihin annetuista vastauksista. Yleensä kuitenkin on ollut tapana, että kysymyksiä pannaan tänne Neuvontaan. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2018 kello 22.00 (EET)
Vastauksena ensimmäiseen kysymykseen. En ymmärrä "news"-viitteen tarpeellisuutta. Meillä on verkkoviite- ja lehtiviitemallineet, jotka kattavat oleellisimmat tilanteet (eli sanomalehden uutisen tai verkkolehden uutiseen viittaamiseen). Suomenkielisissä viittausoppaissa ei yleensä ole erikseen ohjetta uutisviittamiselle, sillä se tosiaan on ihan vastaavaa kuin mihin tahansa lehtiartikkeliin tai verkkosivustoartikkeliin viittaaminen. --PtG (keskustelu) 12. joulukuuta 2018 kello 08.05 (EET)

Wikimedian tiedostoon viittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Löysin sattumalta wikimediasta pdf-tiedoston, jota ajattelin käyttää viitteenä artikkelissa. Mites viittaaminen tämmöisessä tapauksessa meneekään? Ihan tavallisena verkkoviitteenä vai onko joku kikkajuttu? --Huhdanjo (keskustelu) 6. joulukuuta 2018 kello 13.53 (EET)

[[commons:]] Ohje:Linkit#Projektien_oikotiet --Linkkerpar 6. joulukuuta 2018 kello 14.44 (EET)
Kiitos. Tuo toimii hyvin Aiheesta muualla -osassa. Tarkemmassa viitteistyksessä kannattaa ilmeisesti käyttää perinteistä viittausta wikin ulkopuolelta - muuten menee kikkailuksi, josta ei ole muuta iloa kuin lisätyö. --Huhdanjo (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 09.51 (EET)

Oyfn Pripetshik-artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

ajattelin lisätä englanninkielisestä en:Oyfn Pripetshik artikkelista nuotiston artikkeliin? Mutta ajattelin kysyä kopionin luvallisuudesta. Itse teos on jo niin vanha, että se ei ole enään tekijänoikeuksien suojassa,mutta voidaanko eri projekteissa käytettyä aineistoa käyttää sellaisenaan Suomenkielisessä projektissa? Jukka Wallin (keskustelu) 6. joulukuuta 2018 kello 16.29 (EET)

Kirjoita yhteenvetoon Nuotit kopioitu [[:en:Special:Diff/733594570|enwikistä]] (plus ei-välttämättömänä optiona perään voi lisätä esimerkiksi ”score-toteutuksen laati IP-muokkaaja 24.44.70.166”), niin sillä menee. Score-laajennos on käytössä fiwikissäkin, joten tuo enwikin artikkelissa LilyPond-notaation avulla soitettava musiikki toimii yhtä hyvin täälläkin. –Ejs-80 6. joulukuuta 2018 kello 17.06 (EET)
Kiitos. Testasin sen laajennuksen toimivuuden ennen kuin kysyin tästä. Jukka Wallin (keskustelu) 6. joulukuuta 2018 kello 18.21 (EET)
Vastaus jo tulikin, mutta voisin sitä vielä perustella. Sekä englanninkielisen, että suomenkielisen wikin tekstimateriaalit ovat käytettävissä CC BY-SA -lisenssin alaisuudessa, kuten molempien wikien kaikkien artikkelisivujen alareunassa lukee. Koska lisenssi on sama, voi materiaaleja huoletta yhdistellä. Jokainen wikin muokkaajahan luovuttaa muokkauksensa muiden käytettäväksi tuon lisenssin ehdoin. (Tämänkin muokkausboksin alapuolella on laatikko jossa lukee "Tallentamalla julkaiset muokkauksesi peruuttamattomasti Creative Commons Attribution/Share-Alike 3.0- ja GFDL-lisensseillä.") --Palosirkka (keskustelu) 31. joulukuuta 2018 kello 23.15 (EET)

Viikon kilpailu-kysymys[muokkaa wikitekstiä]

Moi! Miten se on, jos ensin tekee viikon kilpailun aihepiiriin liityviä artikkeleja ja sen jälkeen vasta osallistuu kilpailuun, niin lasketaanko silti ne ennen osallistumista (sillä viikolla) "saadut pisteet"? Jonsku2005 (keskustelu) 11. joulukuuta 2018 kello 11.37 (EET)

Juu, botti laskee kaikki aiemmin kilpailuviikolla tehdyt muokkauksetkin, vaikka mukaan ilmoittautuisi sunnuntaina kello 23.55. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 11. joulukuuta 2018 kello 12.40 (EET)
Kiitos tiedosta! Terveisin Jonsku (keskustelu) (keskustelu) 11. joulukuuta 2018 kello 14.17 (EET)
Täytyy kuitenkin varoittaa, että vaikka säännöt sallivatkin tehdä artikkeleja etukäteen valmiiksi ja ilmoittautua kisaan vasta ihan sen loppuminuuteilla, niin tämmöinen on kuitenkin aikaisemmin herättänyt pahennusta ja katsottu epäurheilijamaiseksi jos kisan voittaa joku jonka ei edes tiedetty olevan mukana (ainakin pitempään kuin minuutteja/tunteja). jni (k) 12. joulukuuta 2018 kello 07.50 (EET)
Tuosta yllä mainitusta epäurheilijamaisuudesta keskusteltiin kohteliaasti ja epäkohteliaasti paljonkin vuosina 2015–2016. Vuoden 2015 lopussa käytiin keskustelua erään kisaajan toiminnasta ja myös vuoden 2016 lopussa käytiin keskustelua erään saman kisaajan samasta käytöksestä. En tiedä, käydäänkö tällaisia keskusteluja yhä edelleen, kun en itse enää ole läsnä VK-maailmoissa. --Pxos (keskustelu) 13. joulukuuta 2018 kello 06.28 (EET)
Enpä ole tuollaisiin keskusteluihin törmännyt vaikka viimeisen vuoden aikana olenkin kilpailuihin kohtalaisen aktiivisesti osallistunut päästyäni eroon aiemmasta nihkeästä suhtautumisestani niihin. Mutta jos tämä jossain vaiheessa pulpahtaa taas ongelmaksi niin ainahan voi ehdottaa sääntöihin muutosta esimerkiksi niin, että viimeinen ilmoittautumispäivä olisi perjantai. --Lax (keskustelu) 13. joulukuuta 2018 kello 14.08 (EET)
Ei kilpailuihin ole muistaakseni vähään aikaan kukaan ilmottautunut viimetingassa niin että koko viikon olisi ahkeroinut artikkeleja jotka sitten kirjautuvat kilpailijan nimiin. Varmaan tulisi keskustelua jos joku ilmoittaituisi kilpailuun viime minuuteilla, pisteitä tulisi roppakaupalla ja voittaisi kisan. Se kuitenkin motivoi johdossa olevia kilpailijoita painamaan loppuun asti veren maku suussa ;). --Linkkerpar 13. joulukuuta 2018 kello 14.30 (EET)

Kaupallinen käyttäjä[muokkaa wikitekstiä]

Moikka. Käyttäjätunnuksiin liittyvissä ohjeissa lukee, että organisaatiotunnuksia ei yleensä hyväksytä. Möys muistaakseni kaupalliset tilit tuli ilmoittaa tilisivulla (tälle väitteelle en kuitenkaan muista lähdettä). Tänään tuli vastaan käyttäjä Käyttäjä:KaikuEnt, ilmeisesti varsin selvästi Kaiku Entertainmentin tili, kirjoittaa artikkeleita vain omista uusista artisteistaan ja usein kehnosti lähteistettynä, tai lähteistetty juurikin Kaikun sivuilta. Lisäksi tyyli on aika epä-wikipediamaista ja mainosmaista herkästi, ks. esim Tido.

Tehdäänkö täällä Wikipediassa jotain muiden käyttäjille, että rikkooko esimerkiksi tuo käyttäjä sääntöjä jotenkin sillä vakavuudella, että asiaan puututaan? Lähinnä siis mietin, että mikä on käytäntö tällaisissa tapauksissa, että onko tapana ollut tehdä jotakin toimenpiteitä vai tuleeko siitä liian noitavainomeininki, jos aletaan kaikkia käyttäjätunnuksia näin tarkkaan tutkia? --Kissa21782 (keskustelu) 12. joulukuuta 2018 kello 08.10 (EET)

Nykyisin voimassa olevien käyttöehtojen mukaan ilmoittamatta tehdyt maksetut muokkaukset ovat tosiaan kiellettyjä. Maksettuja muokkauksia tekevän käyttäjän pitää ilmoittaa työnantajansa, asiakkaansa tai muu sidonnaisuutensa lausunnolla käyttäjäsivullaan, lausunnolla artikkelin keskustelusivulla tai lausunnolla maksetun muokkauksen yhteenvedossa (lisätietoa aiheesta on vastauksissa usein kysyttyihin kysymyksiin). Lisäksi käyttäjätunnuksia koskeva käytäntö ei salli tunnuksia, joiden nimenä on yrityksen, yhdistyksen tai muun ryhmän nimi. Viimeisimmät KaikuEntin muokkaukset ovat elokuulta, joten tässä tapauksessa muokkaaja lienee siirtynyt käyttämään tunnusta Kaiku Entertainment, jonka keskustelusivulle jätin mallinetta {{Yritystunnushuomautus}} käyttämällä ilmoituksen tunnuksen nimeen liittyvistä ongelmista sekä maininnan maksettuja muokkauksia koskevasta käytännöstä. Koska kyseinen käyttäjä jatkoi muokkaamista (tai tarkkaan ottaen aloitti mainitulla tunnuksella muokkaamisen) jättämääni viestiin mitenkään reagoimatta, asetin kyseiselle tunnukselle muokkauseston, joka on voimassa toistaiseksi. Käyttäjä pystyy kuitenkin muokkaamaan keskustelusivuaan, joka on tarkkailulistallani. Jos tunnuksen nimeä ja maksettuja muokkauksia koskevat kysymykset saadaan jossain vaiheessa selvitettyä, joko minä tai joku muu ylläpitäjä poistaa eston. –Ejs-80 12. joulukuuta 2018 kello 15.31 (EET)

Wikiuutiset[muokkaa wikitekstiä]

Olen kirjoittanut monta artikkelia Wikiuutisiin ja nytten tuolla Wikiuutisissa oleva käyttäjä More Good News News ‎ sanoi, että Wikiuutiset palaa normaaliksi viimeistään huomenna hän mainitsi asiasta päätävän koordinaatorin kuka asuu USA:ssa niin, että tämän hetkisten tietojen mukaan Wikiuutiset ei ole enään ns "Vanha" niin mitä me teemme, kun Wikipedia artikkelissa Wikiuutiset lukee "Suomenkielinen Wikiuutiset suljettiin kesällä 2018 pitkän inaktiivisuuden jälkeen." niin aiotaanko se ottaa pois sieltä kun Wikiuutiset palaa ns huomenna? Anteeksi, kun on sekalainen teksti! AkselHelp (keskustelu) 13. joulukuuta 2018 kello 18.27 (EET)

Mainittakoon, että AkselHelpin yllä oleva kysymys ei enää vaadi vastausta, sillä asia on saatu pois päiväjärjestyksestä ja Wikiuutisia koskevaa artikkelia on sittemmin muokattu. –Ejs-80 7. tammikuuta 2019 kello 19.16 (EET)

Ei pisteitä Viikon kilpailusta[muokkaa wikitekstiä]

Hei, miksi en saanut pisteitä viime Viikon kilpailussa, vaikka tekemäni muokkaus sivulle Luettelo Suomen postinumeroista kunnittain kuului kilpailuun? --Moderhader (keskustelu) 1. tammikuuta 2019 kello 11.56 (EET)

Viikon kilpailussa on oma virheilmoitussivu Wikipedia:Viikon kilpailu/Virheilmoitukset. --Linkkerpar 1. tammikuuta 2019 kello 12.53 (EET)
Tosin tuossahan pistelaskenta, jonka tuloksena oli 0 pistettä, on tapahtunut ilmoitettujen sääntöjen mukaisesti: muokkauksessa sivun tavumäärä 86 770 pysyi samana (vrt. kohta ”Jokaisesta lisätystä tavusta annetaan 0,0125 pistettä”) ja sana Yliskylä lisättiin luetteloon (vrt. pistelaskusääntöjen lisättyjä sanoja koskeva teksti: ”Vain leipätekstin lauseissa olevat sanat lasketaan; ei sanoja mallineissa, taulukoissa, luetteloissa tms.”). –Ejs-80 1. tammikuuta 2019 kello 13.20 (EET)
Juu kannattaa ehdottomasti jakaa erilaisia keskusteluja eri paikkoihin. Kun Viikon kilpailu -järjestelmä on ollut jo vuosia hyvin kehittynyt ja siellä on omat keskustelusivut ja omat virheilmoitukset, niin ei ole mielekästä, että kilpailun asioita tai ongelmia ruvetaan tuomaan kahvihuoneisiin. Ne on perinteisesti käsitelty virheilmoituksina tai sitten kilpailun omalla keskustelusivulla, ei täällä. --Pxos (keskustelu) 1. tammikuuta 2019 kello 15.24 (EET)

Miksi kiitokset ovat nykyisin englanniksi?[muokkaa wikitekstiä]

Sain Lentokonefanilta englanninkielisen kiitoksen. Ihmettelin sitä, koska fiwikssä ne ovat normaalisti suomenkielisiä. En ole saanut mitään muuta kiitosta tämän vuoden puolella, joten voi epäillä sitä vuodenvaihteessa tulleeksi uudistukseksi. --Moderhader (keskustelu) 2. tammikuuta 2019 kello 21.11 (EET)

Minä sain tänään ihan suomenkielisen kiitoksen.--Puppe100 (keskustelu) 2. tammikuuta 2019 kello 21.31 (EET)
Asiat muuttuvat siellä, missä. Sitten niitä käännetään suomeksi. Jos ei käännetä, eivät käänny vaan jäävät alkukielelle. Kaikki uudistuu koko ajan vähitellen. --Pxos (keskustelu) 2. tammikuuta 2019 kello 22.05 (EET)

Sarjassa vai universumissa[muokkaa wikitekstiä]

Kun tein artikkelin Luettelo hahmoista Jurassic Park -sarjassa niin kerron siinä artikkelissa romaanien henkilöitä ja elokuvahenkilöiden hahmoja niin pitäisikö sen olla "sarjassa" vai "universumissa" niin kuin Jurassic Park universumissa? AkselHelp (keskustelu) 7. tammikuuta 2019 kello 16.01 (EET)

Aikajanan teko ei onnistu[muokkaa wikitekstiä]

Miksi aikajanan teko ei onnistu? Yritän tehdä isoa aikajanaa. Aikajan teon esikatselussa löytyi tässä lueteltuja virheitä. Miten ne virheet voisi korjata? --Moderhader (keskustelu) 8. tammikuuta 2019 kello 21.29 (EET)

Se johtuu siitä, että aikajanan tekeminen on monimutkaista ja vaikeaa. Jos englannin kieli miellyttää, niin en-wikissä on syntaksista kirjoitettu ohjeita sivulle Help:EasyTimeline syntax. --Pxos (keskustelu) 8. tammikuuta 2019 kello 22.04 (EET)
Minä en kuitenkaan jaksa opiskella englanninkielistä tekstiä läpi. Tämän tekstin voisi kääntää suomeksi. --Moderhader (keskustelu) 9. tammikuuta 2019 kello 16.41 (EET)
Vapaaehtoista kaikki on vaan. (Lisäknoppi: mistä biisistä tuo on sanapastissi?) --Pxos (keskustelu) 9. tammikuuta 2019 kello 19.22 (EET)
Lisävihje: Matti Jurva-Tatu Pekkarinen. -93.106.150.29 9. tammikuuta 2019 kello 19.34 (EET)
Tuollaisia kannattaa opetella niin että yrittää saada ensin yhden palkin menemään aikajanalla missä haluaa, ja sen jälkeen lisäillä niitä yksi kerrallaan niin ei tarvise ihmetellä että mistä mikäkin niistä kaikista 10-15 virheilmoituksesta tulee ;). Vähän sama kun ei kannata ensimmäisenä alkaa tekemään taulukkoa jossa on 100x100 solua. --Linkkerpar 9. tammikuuta 2019 kello 19.55 (EET)

Mustaniskahaikara vai Aasiansatulahaikara?[muokkaa wikitekstiä]

Aion tehdä artikkelin tästä aiheesta artikelissa Australian eläimistö oli kuva, jossa lukee Mustaniskahaikara eli englanniksi Black-necked stork, mutta, kun googlasin sen nimi oli Aasiansatulahaikari eli kumman nimen laitan? AkselHelp (keskustelu) 15. tammikuuta 2019 kello 17.00 (EET)

Kumma kyllä kaikille maailman tunnetuille linnuille on nimistökomitea onnistunut antamaan suomenkielisen nimen. Aasiansatulahaikara näyttäisi olevan se oikea kuten artikkelissakin. Katso jatkossakin BirdLifen sivuilta. Rinnakkaisnimiä kannattaa mainita, koska joku voi etsiä sellaisillakin nimillä. --Höyhens (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 15.09 (EET)

Luokkien näkyminen kännykällä[muokkaa wikitekstiä]

Miten pääsee artikkelia kännykällä (vai kutsutaanko sitä mobiililiittymäksi tahi älypuhelimeksi) lukiessa käsiksi artikkelin luokkiin? En ole kertaakaan vielä luokkalinkkejä saanut näytölle eivätkä kännyköiden omistajatkaan ole moista osanneet. Luokat ovat kuitenkin verraton apuväline tiedonhaussa, joten olisi kiva päästä niihin klikkaamalla suoraan artikkelista. Tuollakaan sivulla [1] ei ole mitään haisua luokista. --Lax (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 15.07 (EET)

Nakkaa se mobiili järveen. --Höyhens (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 15.10 (EET) EDIT tai älä sittenkään. Kysymys oli asiallinen ja joku voi tietää. --Höyhens (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 15.14 (EET)
En voi, kun ei ole oma. Ja visatauoilla se on suht kiva lelu. Vielä kivempi olisi, jos luokat saisi näkyviin. --Lax (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 15.52 (EET)
Wikitekstin muokkaustilassa pääsee käsiksi, kun muokkaa viimeistä otsikkoa. Lukutilassa en saa näkyviin.--MAQuire (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 15.45 (EET)
Ei kuulosta hyvältä... --Lax (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 15.52 (EET)
Phabricatorissa tästä on raportoitu sivulla phab:T24660. Stryn (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 18.18 (EET)
Yleismaailmallinen ongelma. Emme ole yksin. Mutta sitä odotellessa voimme lakata luokittelemasta artikkeleita, kun kerran ne eivät edes näy Wikipedian lukijoiden enemmistölle (joita kuulemma mobiiliheebot ovat). --Lax (keskustelu) 17. tammikuuta 2019 kello 23.54 (EET)