Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


YouTube-videoon viittaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Hei, uudelleenkirjoitan parhaillaan artikkelia Bathory-yhtyeestä. Työ on edistynyt, mutta lähteiden kanssa on ongelmia. Kyseessä on ollut siis varsin maanalainen yhtye, joten internet-ajalle kaikki materiaali ja haastattelut eivät ole selvinneet. Ne jotka ovat, ovat joko kankeiden arkistopalveluiden syövereissa tai paloteltuina ympäriinsä. Artikkelissa haluan viitata muutamaan haastatteluun joihin johtohahmo Quorthonia pyydettiin. Olen löytänyt haluamani haastattelut, mutta osasta niistä on saatavilla vain lyhyehköjä, kymmeniä sekuntteja pitkiä pätkiä mm. oheisessa videossa. Kyseessä on siis yli tunnin pituinen retrospekti, jossa videon tekijä puhuu omista mielipiteistään yhtyeen musiikista, mutta sillin tällöin lisää esimerkkejä yhtyeen haastatteluista. Olisiko soveliasta viitata oheiseen videoon antamalla tarkat "timestampit" haluttuihin kohtiin, jossa haastattelut ovat?

Lisäksi kysyisin yleisesti, mikä on YouTube-viittaamisen laita. Kirjoitin aktiivisesti muutama vuosi sitten, jolloin mielestäni videoviitteisiin suhtauduttiin negatiivisesti. Ovatko asenteet muuttuneet, sillä ainakin minusta tuntuu siltä että niitä käytetään aktiivisemmin, ainakin enwikissä. Mikä on fiwikin laita?

Kiitokset avusta,

--Hedelmätiski (keskustelu) 30. marraskuuta 2020 kello 12.42 (EET)

Meinaat timestampeilla aikalinkitettyjä linkkejä tiettyyn kohtiin videota? Näiden osalta varmaan kannattaa kokeilla mikä on tarkoituksenmukaisinta, mutta itse viittauksien suhteen niin olen itse tehnyt siten, että olen pistänyt viitteen selite-kenttään tiedon siitä missä kohtaa videota tieoto on. Esimerkiksi ihan "kohta: 3 min 15 sek". Riippuen siitä missä video on, niin olen myös aikalinkittänyt videot oikeaan kohtaan, mutta sen että tieto on selväkielisenä myös tavoite on siinä, että tieto paikasta on käyttökelpoinen silloinkin kun linkki ei enää toimi. --Zache (keskustelu) 30. marraskuuta 2020 kello 12.52 (EET)
Juu, tätä juuri meinasin. Kiitokset ripeästä vastauksesta! Käytettiinkö videoviitteissä tavallista verkkoviitemallinetta? --Hedelmätiski (keskustelu) 30. marraskuuta 2020 kello 13.28 (EET)
Verkkoviite-malline käy hyvin Zache (keskustelu) 30. marraskuuta 2020 kello 13.38 (EET)

Muotovirheellisen poiston käsittely[muokkaa wikitekstiä]

Missä käsitellään muotovirheellinen poisto? Poistaja on poistanut artikkelin sillä perusteella, että sitä ei ole osoitettu merkittäväksi. Minkään artikkelin kohdalla ei ole olemassa ennakkosensuuria siten, että se pitäisi todistaa ja hyväksyttää ennakkoon merkittäväksi. Menettely koskea sitä, että artikkeli pitää todistaa epämerkittäväksi. Näin ollen on muotovirheellistä poistaa tahdonvaltaisesti artikkeli, minkä merkityksellisyyttä ei tarvise todistaa, mutta minkä merkityksettömyyttä ei ole vielä todistettu. 82.181.205.107 3. joulukuuta 2020 kello 21.39 (EET)

Vastaamista saattaisi helpottaa se, jos kertoisit mistä artikkelista oli kyse. Tekijänoikeusrikkomukset poistetaan sen enempää kyselemättä. Pikapoistolle on kriteerejä täällä.--Htm (keskustelu) 25. joulukuuta 2020 kello 11.40 (EET)
Artikkeli poistettiin merkittävyyskeskustelun tuloksena, johon osallistui useita. Siinä kukaan muu kuin tuo ip ei kannattanut säilyttämistä ja merkittävyyttä ei osoitettu. --Nitraus (wikinät) 25. joulukuuta 2020 kello 11.54 (EET)

Artikkelin alkukielinen muoto hakusanana[muokkaa wikitekstiä]

Miten ranskankieliset yhtiöiden nimet pitäisi kirjoittaa? Esimerkiksi Radio Algérienne on ranskaksi La Radio algérienne, ei ilmeisetikään Algerian (the/se) Radio, vaan Radio algerialainen. Onko olemassa ketään, joka voisi sanoa, pitääkö otsikkonimi kirjoittaa epätavallisella tavalla Radio Algérienne, kun sen nimi on La Radio algérienne. Ilmeisesti niin englannin- kuin ranskankielisessäkin nimistössä artikkelit jätetään pois. 82.181.205.107 3. joulukuuta 2020 kello 22.00 (EET)

Artikkeli on avattu vasta 28. heinäkuuta 2019 kello 19.49‎, joten ehkä asiaa kannattaisi linjata yhdessä, mikäli kirjoittaja jatkaa radioasema-artikkeleilla. Edelleen maailmalla on muutamia pitkien, keskipitkien tai jopa lyhyiden yleisradioaaltojen radioasemia. 82.181.205.107 3. joulukuuta 2020 kello 22.02 (EET)

Julkaisuluettelon tekeminen[muokkaa wikitekstiä]

Moi!

Lisäsin tälle sivulle julkaisuluettelon: https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Nina_Zaitseva&oldid=19396238. Muokkaukseni kuitenkin kumottiin kokonaan, vaikka se oli lähteistetty tietokirjasta. Kumoamisen syy ja muokkausyhteenveto oli: "ei näin, opettele kirjoittamaan". Tulin Kahvihuoneeseen ja ohjeisiin opettelemaan, mutta löysin vain tämän sivun arkistosta, josta asia ei oikein auennut. Luultavasti oikeakin ohje varmaan jossain on, kun täällä on vuosien mittaan keskustelu niin monesta aiheesta. Miten tuo tulisi sitten muotoilla? Julkaisuluettelo toisi kuitenkin mielestäni lisäarvoa artikkeliin. --109.240.228.85 10. joulukuuta 2020 kello 10.33 (EET)

Näköjään kuvakin sai mennä samalta sivulta. Miksiköhän?--109.240.228.85 10. joulukuuta 2020 kello 10.35 (EET)
Katsoin noita muokkauksiasi sivulla, ja kyllä ne ihan oikeilta vaikutti enkä tiedä miksi Esamatti1 ne kumosi, hän voisi tulla tänne kertomaan? Ainakin yhteen asiaan kiinnitin huoniota, eli tämän "=" merkin sijaan olisi voinut olla kaksoispiste, ":". Lähteet olivat oikein, kuva oli oikein ja oikeastaan julkaisut-osion muutos oli oikein. --Maantie (k) 10. joulukuuta 2020 kello 10.42 (EET)
Julkaisuja poistanut käyttäjä valitsi aiemmista julkaisuista kaksi. Jos poistaa, valinta pitäisi ainakin perustella. Julkaisuluettelolla voidaan tarkoittaa joko valittua tai täydellistä julkaisujen luetteloa. Henkilön kaikkien tieteellisten julkaisujen määrä on hänen cv:ssaan 46. Minusta tuo tietolähteestä otettu julkaisujen määrä yhdeksän on sopiva, kun ottaa huomioon että henkilö on kokenut tutkija. Kehotus "opettele kirjoittamaan" ei ole kunnollista käyttäytymistä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. joulukuuta 2020 kello 11.14 (EET)
Julkaisuluetteloissakin on tapana käyttää välilyöntejä sanojen välissä, ei "Vepsänkielenortografinensanakirja" eikä "Vepsänkieli. Vertailevakontrastiivinentutkimus". Jos osaaminen on tätä tasoa, niin Wikipedia ei sillä paljon parane. Aapinen ja lukukirja olivat edellisessä muokkauksessa, jonka palautin. Kuvaa en koodista huomannut. --Esamatti1 (keskustelu) 10. joulukuuta 2020 kello 11.57 (EET)
Olen Kulttuurinavigaattorin kanssa samaa mieltä, ettei kehotus ollut kunnollista käyttäytymistä. Artikkeliin muokkauksen tehnyt käyttäjä on vielä uusi, ja me kaikki olemme joskus olleet. En puutu tähän asiaan tämän enempää. --Maantie (k) 10. joulukuuta 2020 kello 12.01 (EET)
Kirjoitusvirheitä voi korjata kuka tahansa, eikä noiden kirjoitusvirheiden korjaaminen olisi ollut suuren suuri vaiva. Poistoja harrastanut Esamatti käytti myös väärin yhteenvetoriviä. Siinä pitäisi lyhyesti kertoa mitä muokkauksia on tehnyt, eikä se ole tarkoitettu syyttelevään, huonoon käytökseen. Artikkelin ongelmista pitää keskustella artikkelin keskustelusivulla ja ongelman ratkaisua voi pohtia myös käyttäjän sivulla, eikä yhteenveto ole keskustelufoorumi.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. joulukuuta 2020 kello 12.18 (EET)
Ehkä sitten jätän venäjänkieliset laittamatta ja palautan kuvan?--109.240.228.85 10. joulukuuta 2020 kello 12.23 (EET)
Laita toki. On vaikea sanoa mikä määrä julkaisuja on hyvä. Ainakaan täydellisen (sanotaanko akateemisen) julkaisuluettelon kirjoittaminen tuskin on tarpeellista, kun henkilöartikkeli ei ole ansioluettelo. Toisaalta julkaisujen valitseminenkin voidaan tulkita joko oman tai ei-neutraalin näkökulman esittämiseksi. Jos esimerkiksi ottaa mukaan "merkittäviä" julkaisuja, siinäkin voi olla valitsijan tulkintaa joissakin tapauksissa. Muistelen, että jonkun henkilön artikkelissa päätettiin keskustelun kautta hyväksyä ihan kaikki julkaisut, mutta se oli poikkeus. Wikipedian perusidean mukaan voisi ajatella valittavan ne, mistä julkaisuista on eniten hyötyä lukijalle, mutta mitä ne sitten ovat, vaikea arvioida. Valinnan tekeminen vaatisi ainakin tässä tapauksessa kielitieteen kentän tuntemusta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. joulukuuta 2020 kello 13.42 (EET)

Musiikkitiedoston tallentaminen ja pituus[muokkaa wikitekstiä]

Työstän parhaillaan artikkelia Bathory (yhtye) Symbol support vote.svg Hyväksi, ja koska kyseessä on yhtye, lienee musiikkinäyte paikallaan. Sitaattioikeudellahan saa tänne tallennella vaikka mitä, mutta miten musiikin kanssa meneteltiin? Yritin löytää spesifiä ohjesivua musiikkinäytteiden tallentamiseen fiwikistä, mutta ei löytynyt. Toimitaanko täällä kuitekin enkkuwikin ohjeiden mukaan? Omiin silmiin osuneet musiikkinäytteet ovat yleensä tallenettu ogg-muodossa, ja tiedostokuvauksissa merkitään käyttötarkoituksen ohella näytteen pituus ja osuus kappaleen kestosta (esim. 10%). Esimerkkejä; Dawn Of Satans Millenium, Iron Man ja The Fall of the House of Usher: Pavane. Mennäänkö näiden/enwikin mukaan? --Hedelmätiski (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 04.54 (EET)

Tiedostomuoto on ok. En pistäisi yli 30sek musiikkisitaatteja. Suomen sitaattoikeus ja Yhdysvaltojen fair use eroaa sikäli, että fair usen kriteereihin kuuluu se, että kopio ei saa kilpailla alkuperäisen käytön kanssa ja siksi enkkuwiki keinotekoisesti huonontaa esim kuvien laatua (matala resoluutio esim.) Sitaattioikeudessa tälläistä vaatimusta ei ole vaan oikeus on käyttää teosta sitaatin käytön vaatimassa laajuudessa eli artikkelista pitäisi käydä ilmi miksi sitaattia käytetään, mieluusti siten teksissä viitataan sitaattiin tai sitten vähintään kuvatekstistä käy konteksti ilmi. Suomessa tekijätiedot pitäisi myös ilmoittaa mahdollisimman hyvin. --Zache (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 06.59 (EET)
Kiitokset vastauksesta. Tallensin tiedostot tuossa ogg-muodossa, mutta varmuudeksi seurasin enwikin ohjetta ja hieman alensin laatua Audacity-ohjelmalla. Huomattavaa eroa en kuitenkaan huomannut. Pituudet eivät ylittäneet 30 sekuntia tai 10% osuutta. --Hedelmätiski (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 07.45 (EET)

Mihin hävisi neljä muokkaustani?[muokkaa wikitekstiä]

Muokkauslaskurissa oli viimeksi 2019 muokkauksia 990 kpl. Nyt näkyy enää 986. Ei kai kumotut muokkaukset laskurista pitäis hävitä mihinkään? --Pihamies (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 22.32 (EET)

Jos sivu jota olet muokannut poistetaan, eivät nämä poistetut muokkaukset näy laskurissa. –Makele-90 (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 22.40 (EET)
Ahaa. Asia selvä. --Pihamies (keskustelu) 18. joulukuuta 2020 kello 22.43 (EET)

Harvinaisemmat/kuolleet kielet sekä interwiki-linkitys[muokkaa wikitekstiä]

Hei, satuinpa katselemaan artikkelia muinaisenglannista, ja huomasin ettei artikkelin sivulla ollut linkkiä muinaisenglanninkieliseen versioon. Tämän perusteella vilkaisin latinan artikkelia, jossa havaitsin saman ilmiön toistuvan. Eli onko niin, ettei kielistä itsestään kertovissa artikkeleissa aina ole tarjottuen kielien joukossa kielen omaa versiota? Luonnollisesti tätä olettaisi, jos kyseisestä kielestä sattuu nyt kyseisen kielen wikipedia-versio olemaan. Pitäisikö, vai edes saisiko wikidataa sitten manuaalisesti muokata näissä tilanteissa vai miten? --Kastepiste (keskustelu) 21. joulukuuta 2020 kello 00.03 (EET)

Venäläisellä puolueella edustajia Eduskunnassa[muokkaa wikitekstiä]

Sivulla https://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeudenmukainen_Venäjä mallineessa lukee "Eduskunta" ja linkki ohjaa artikkeliin "Eduskunta". Eduskunta tarkoittaa yksinomaan Suomen parlamenttia, joten on vähän hassua, että tuon venäläisen puolueen artikkelissa lukee, että puolueella on edustajia Eduskunnassa. :) Esim. artikkelissa https://fi.wikipedia.org/wiki/Venäjän_federaation_kommunistinen_puolue lukee oikein "Valtioduuma". En osaa muuttaa mallinetta ja olen käytännössä uusi täällä, joten antakaa anteeksi, jos teen jotain väärin. --Tulikko (keskustelu) 22. joulukuuta 2020 kello 17.24 (EET)

Korjasin. --Anr (keskustelu) 22. joulukuuta 2020 kello 17.27 (EET)
Vastaavanlaista korjausta vaativat myös ainakin seuraavat artikkelit: SWAPO, UNITA, Moldovan demokraattipuolue, Kosovon demokraattinen liitto, Bulgarian sosialistinen puolue, Liettuan sosiaalidemokraattinen puolue, Japanin liberaalidemokraattinen puolue, Frelimo, Batkivštšyna, Palestiinan vapautuksen kansanrintama, Afrikan kansalliskongressi, Hamas, Inkatha-vapauspuolue, Renamo, Azanian panafrikkalainen kongressi, Vapauspuolue (Alankomaat), Portugalin kommunistinen puolue, Mebyon Kernow, Piraattipuolue (Ruotsi), Isänmaallinen liitto, Kōmeitō, Tunisian perustuslaillinen demokraattipuolue, Liettuan talonpoikien ja vihreiden liitto, Liettuan tasavallan liberaalien liike, Moldovan kommunistipuolue, Saksan piraattipuolue, Slovakian demokraattinen ja kristillinen liitto – Demokraattinen puolue, Vasemmistoblokki, Järjestys ja oikeus, AKEL, Oikea sektori, Patriotic Front, Svoboda (puolue), Movement for Multi-Party Democracy, Liberaali ja keskustalainen liitto (liettualainen puolue), Australian vihreät, United National Independence Party, Azanian kansan järjestö, Minority Front, Moldovan tasavallan sosialistipuolue, Vahva Ukraina, Nouveau Parti anticapitaliste, Uuden oikeiston kongressi, Partitu di a Nazione Corsa, Kongressipuolue (Tunisia), Kansanrintama (Ukraina), Valko-Venäjän kommunistinen puolue, Oleh Ljaškon radikaalipuolue, Oma apu (puolue), Union Démocratique Bretonne, Oppositioblokki, Partit Occitan, Aridha, Parti Breton, Edistyksellinen demokraattinen puolue, Kansallinen rintama (Etelä-Afrikka). --Anr (keskustelu) 22. joulukuuta 2020 kello 18.12 (EET)
Eli tuossa siis mallineen yhdet kentät täyttämällä saa sen täytettyä koskemaan Suomen eduskuntaa ja toiset kentät täyttämäällä sen saa koskemaan jonkun muun maan kansanedustuslaitosta.--Urjanhai (keskustelu) 22. joulukuuta 2020 kello 18.04 (EET)

Location map pielessä[muokkaa wikitekstiä]

Erästä karttaa värkätessäni havaitsin, että mallineiden Location map+ ja Location map~ tuottama Suomen kartta on selvästi pielessä. Suomen länsirannikolle sijoittuvat koordinaatit näkyvät oikein esim. Google Mapsissa ja Bingin kartoissa, mutta Wikipedian Location map~:ssa samat koordinaatit osoittavat n. 15 km avomerelle. Kukakohan tästä vastaa ja mitäköhän asialle voitaisiin tehdä? –Inehmo (keskustelu) 25. joulukuuta 2020 kello 11.11 (EET)

Olisko esimerkkiä heittää? --Anr (keskustelu) 29. joulukuuta 2020 kello 12.32 (EET)
Yttergrundin majakka sijaitsee artikkelinsa mukaan koordinaateissa 61°58.76′N, 021°17.68′E. GeoHackin kautta huomaamme, että Bingissä ja Google Mapsissa nämä koordinaatit sijoittuvat uskottavaan paikkaan rannan tuntumaan Södra Yttergrundin saarelle, jonkin punavalkoisen tornin etuovelle. Mutta Location map~ sijoittaakin samat koordinaatit (muodossa 61.979333, 21.294667) kauas merelle. – Inehmo (keskustelu) 30. joulukuuta 2020 kello 18.57 (EET)

Paikka, joka saattaa toisinaan olla Yttergrund
Tällaisia on tullut vastaan ennenkin kai ainakin Suomen maakuntien karttoja pohjakarttoina käyttävissä Suomen kyläartikkelien kartoissa varsinkin karttojen reunaosissa. En muista nyt enää löydettiinkö ongelmaan silloin ratkaisua. Voisi arvata että ongelma liittyy jotenkin siihen, että kartta ja koordinaatit ovat jotenkin eri karttaprojektiossa. --Urjanhai (keskustelu) 30. joulukuuta 2020 kello 23.41 (EET)
Palautin {{Sijaintikartta Suomi}} -mallineeseen tehdyn kartanvaihdon ja nyt näyttäisi paremmalta? --Anr (keskustelu) 30. joulukuuta 2020 kello 23.55 (EET)
Mahtavatkohan käyttäjän muutkin muutokset rikkoa jotain? --Anr (keskustelu) 31. joulukuuta 2020 kello 00.00 (EET)
Nyt ainakin hahmottuu yksi ulottuvuus ongelmasta: kun palautettiin kartta, jossa koordinaatit toimivat, niin kartta näyttää olevan jossakin Mercator-tyyppisessä projektiossa jossa, Suomi näyttää oudolta, kun Lappi on kooltaan todellista suurempi. Kartta, jossa koordinaatit rikkoutuivat taas oli miellyttävä katsella, koska Suomi siinä näytti mittasuhteiltaan tosellisuutta vastaavalta, kun Lappi ja Etelä-Suomi kartalla olivat suhteessa toisiinsa oikean kokoiset. Ajatellen käyttöä kuvituksessa, olisi silloin parempi käyttää noita karttoja, joissa suhteet ovat oikein. Mutta jos koordinaatit menevät rikki, niin onko silloin ongelmana se, että kaikki Wikimedia-projektit mahdollisesti käytävät yhtä globaalia koordinaattijärjestelmää, joka sitten taas sattuu edellyttämään Mercator-tyyppidsiä karttaprojektioita, joissa Suomi ja muut pohjoiset alueet näyttävät mittasuhteiltaan todellisuudesta poikkeavilta? Herää siis kysymys, että jos olisi niin, että käytetty koordsinaatisto on kaikkialla sama, niin seuraako tästä, että joudutaan käyttämään karttakuvia, joissa pohjoisten alueiden kuten Suomen mittasuhteet vääristyvät?--Urjanhai (keskustelu) 31. joulukuuta 2020 kello 07.51 (EET)
Tossa pitäisi varmaankin vain säätää mallineessa kartan reunojen koordinaatit uusiksi tolle uudelle kuvalle. Ylä- ja alareunan leveysasteet on kuvan tiedoissa (70.25 ja 59.5) mutta pystyreunojen pituusasteet pitäisi kaivaa jostain. Kokeilin esikatselussa arvoja 18 ja 33, ja niillä Yttergrundin majakka paljon lähempänä oikeaa sijaintiaan, mutta siirtynyt hieman etelään ja itään (siis kaakkoon). Mutta toisaalta kartat eri projektioissa, nykyinen kuva kuvan tietojen mukaan tasavälinen lieriöprojektio ja file:Finland adm location map.svg on kuvan tietojen mukaan tasavälinen kartioprojektio. --Anr (keskustelu) 31. joulukuuta 2020 kello 11.49 (EET)
Voisin arvata, että toisessa kartan reunat vastaavat pituuspiirejä ja toisessa eivät. Jos kartasssa pystysuorat viivat ja vaakasuorat viivat (joista reunat ovat erikoistapaus) vastaavat pituuspiirejä ja leveyspiirejä, se helpottaa monia teknisiä juttuja, niin kuin arvatenkin juuri tätä, kun kuvan x- ja y-koodinaatit ovat suoraan pituus- ja leveysasteita. Jos pituus- ja leveyasteet ovatkin säteittäisiä suoria viivoja ja ympyrän kaaria, niin koordinaattien saaminen kohdalleen kai vaatisi monimutkaisia laskutoimituksia ja ilmeisesti käytännössä paikkatieto-ohjelmaa.--Urjanhai (keskustelu) 31. joulukuuta 2020 kello 11.56 (EET)
Luullakseni laskutoimitusten tekemiseen on olemassa PROJ:n tapaisia valmiita ja avoimia ratkaisuja, joilla työtä voisi helpottaa. Vai olisiko parempi idea siirtyä käyttämään jotakin modernimpaa karttamallinetta? – Inehmo (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 20.52 (EET)
En osaa sanoa kun en tunnne näitä Wikimedian koordinaattijuttuja tarkemmin. Joku on joka on noiden kanssa enemmän pelannut, voisi osata. Käyttäjä:Gronroos saattaa tuntea karttaprojektioita paremmin yleisesti, mutta ei ole tainnut noita muokata. Käyttäjä:Nikerabbit muistaakseni on joskus muokannut jotain noista joskus ja voi ehkä tietää jotain yleisistä periaatteista.--Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 21.03 (EET)
Joissakin wikipedioissa tuo kartta on käytössä, eivätkä siihen sijoitetut pisteet näytä olevan pahasti poissa paikoiltaan. Voi siis olla että ne tuotetaan sittenkin jollain edistyneemmällä systeemillä ja jotain ehkä pitäisi muuttaa jossakin. En rtunne tuota systeemiä yhtään. --Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 21.23 (EET)
Oleellista on, että 1) karttapohjan projektio ja projektioparametrit ovat tiedossa ja 2) että on olemassa ohjelmanpätkä tms joka osaa sijoittaa pisteet kyseisessä karttaprojektiossa olevalle kartalle. Tuosta kuvasta en nyt oikopäätä keksi, mitä projektiota se edustaa. Jotkut projektiot ovat matemaattisesti vaikeampia kuin toiset. Suomessa suosittelisin käytettävän joko Mercatoria sen pinta-alavääristymästä huolimatta, koska sen karttapohjoinen on koko kartalla reunojen suuntainen ja koska sen matematiikka on yksinkertainen, tai sitten ETRS-TM35FINiä, koska sille voidaan piirtää suorakulmaiset koordinaatit (tyyliin 6700555N 335888E) helposti kuin ruutupaperille. Epämääräisiä projektioita edustavien karttakuvien käytöstä on lähinnä harmia, etenkin jos niiden parametrit eivät ole tiedossa. Suomessa suosittelen käyttämään Paikkatietoikkunaa pohjakarttojen luomiseen. Esimerkiksi kun piirtää päällekkäin 1:4,5 milj mittakaavan maankuntajaon taustavärillä ja kuntajaon, syntyy nättiä karttaa, joka on tunnetussa ETRS-TM35FIN-projektiossa: [1]. Siitä sitten voi zoomailla haluttuja palasia tai vaikkapa korostaa yksittäistä kuntaa viemällä kursori tämän päälle. --Gronroos (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 22.00 (EET)
Jos vain ei ole jotain Wikimedian globaaleja vaatimuksia, niin ETRS-TM35FIN olisi varmaan Suomessa paras, sehän taitaa lisälsi olla osa jotain eurooppalaista systeemiä, mitä nyt hämärästi muistelisin. Mutta en sitten tiedä, onko jotain globaaleja vaatimuksia. @Susannaanas: onko käsitystä tästä? Ja toisaalta, kun ollaan Wikimediassa, niin tekijänoikeuksien puolesta en osaa sanoa, onko ruutukaappaus Paikkatietoikkunasta avointa dataa. Kaikki datahan paikkatietoikkunassa kai on avointa, mutta onko ruutukaappaus. Joskushan ainakin karttapaikan aineistoja koski copyright senkin jälkeen kun itse kartta-aineisto oli jo saatavissa avomena datana. Ja sitten vielä, kun nuo ovat jotain svg-tiedostomuotoa, niin en ole koskaan tullut tutkineeksi, mistä sitä svg-tiedostomuotoa saa ulos. Konvertoidaanko niitä siis rasterikuvista vai vektorimuotoisesta paikkatiedosta?--Urjanhai (keskustelu) 2. tammikuuta 2021 kello 13.29 (EET)
Kun on riittävän pienikokoisista kartoista kyse, rasteri syntyy helpoimmin ottamalla ruutukaappaus. Se tietysti sitten pitää kalibroida, eli löytää parin-kolmen tunnetun maastopisteen sijainti karttakuvan pikselikoordinaatistossa. Oleellista on, että mikä tahansa Suomea koskeva kuva ei itsekseen muunnu digitaaliseksi kartaksi, jos sitä esimerkiksi käännelty ja kaulittu kuvankäsittelyohjelmalla. ETRS-TM35FIN on muuten sama kuin kaistan 35 UTM paitsi, että se ulottuu viisi astetta lännemmäksi ja kaksi astetta idemmäksi kuin perus-UTM. Näin saatiin aikaan järjestelmä, jossa koko Suomi on yhden suorakulmaisen koordinaatiston piirissä. Konseptitasolla ratkaisu siis vastaa edesmennyttä yleiskoordinaattijärjestelmää.
Sitten kun mennään Suomea laajempiin kokonaisuuksiin, vastaan tulee helposti kartioprojektioita, koska ne ovat luontevia muun muassa pohjoisen Euroopan kuvaamiseen. Esimerkiksi Lambertin oikeakulmaisessa kartioprojektiossa, joka itä-länsisuunnassa kattaa alueet Irlannista Suomeen, Suomi on jo melkoisen killillään. Se ei kuitenkaan ole virhe, vaan karttaprojektion ominaisuus. Sellaista karttakuvaa ei helpoti saa kalibroiduksi, ellei käytettyä projektiota ja sen parametreja ole ilmoitettu. --Gronroos (keskustelu) 2. tammikuuta 2021 kello 16.27 (EET)
Toisillehan kartat ovat vektori- tai rasterimuuotoisia grafiikkatiedostoja, ja toisille paikkatietoa. Tuosta maailmasta missä kartat ovat grafiikkatiedostoja, minulla ei ole mitään hajua, vaan ainoa kysymys grafiikan suhteen maallikolle on aina että miten miten se vektori- tai rasterinäkymä otetaan ulos paikkatiedosta.--Urjanhai (keskustelu) 2. tammikuuta 2021 kello 13.40 (EET)
Todellakin! Erittäin hienoa! Kiitos. Mutta ymmärrän kyllä niitäkin pyrkimyksiä, jotka johtivat tähän ongelmaan. Uskallan toivoa, että koordinaattien muunnos toiseen projektioon sopiviksi on jo ratkaistu joskus maailmanhistoriassa ja jostakin löytyy ihminen, joka suostuu tekemään muunnoksen myös tämän mallineen koodiin, niin että voisimme käyttää kauniimpaa karttaa oikeilla koordinaateilla. – Inehmo (keskustelu) 31. joulukuuta 2020 kello 09.03 (EET)

I don't speak Finnish, so I will comment in English. I hope that instead of reverting to the old less accurate map, someone could instead update the coordinates used on Wikipedia to update the projections. --Ratherous (keskustelu) 31. joulukuuta 2020 kello 22.49 (EET)

Sorry – which coordinates are you referring to? – Inehmo (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 20.52 (EET)
Just now were have only begun wonder if that is possible or not and are still waiting for the experts to apear and tell how this could be. --Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 21.06 (EET)
I. e. is it possible to make location maps with conical pojections with the means available in Wikimedia or does this requier a rectangular projection. But because the same map seems to be in use in several wikipedias with no apparent errors it perhaps may be possible. --Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 21.10 (EET)
As a map the newer one with conical projection is better because it distorts the map in northern areas like Finland less. In the map with rectangular projection the shape of e. g. Finland is very unnatural and distorted. Therefore it would be better if the newer map with conical projection could be used.--Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 21.27 (EET)
Or even, I do not know if the issue is conical vs. rectangular projections but in any case the newer version is less distorted.--Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2021 kello 21.37 (EET)
Because actually, a less distorted view not necessarily does not requier a conical projection, but as well a transverse mercator projection will do the same, like ETRS-TM35FIN mentioned above in the Finnish language disscussion. But I personally do not have any kind of slightest idea about the global coordinate system policies of the wikimedia movement and its differe nt subprojects.--Urjanhai (keskustelu) 2. tammikuuta 2021 kello 13.35 (EET)
Eikö tänne saa kolmiulotteisia karttoja? --Höyhens (keskustelu) 2. tammikuuta 2021 kello 19.07 (EET)
Mahtaako työmäärä rajoittaa. Nykyään niitä on aika monesta paikasta satavissa kai avoimenakin datana, mutta kukaan ei ole tainnut ehtiä viritellä niitä tänne. --Urjanhai (keskustelu) 3. tammikuuta 2021 kello 08.53 (EET)

Väärä kielilinkki[muokkaa wikitekstiä]

Sivun Hannibal ad portas tulin yhdistäneeksi samannimisellä ilmaisulla enwikiin. Se oli väärin, sillä vastaava sivu on nimellä Hannibal ante portas mm. italiaksi ja ruotsiksi. Peruutusnappia en löytänyt joten miten korjaus onnistuu? Toivo ja Toivo (keskustelu) 27. joulukuuta 2020 kello 16.03 (EET)

Poista kielilinkki wikidatassa. --Anr (keskustelu) 27. joulukuuta 2020 kello 16.05 (EET)
Onnistui. Toivo ja Toivo (keskustelu) 27. joulukuuta 2020 kello 16.54 (EET)

Miten poistan vanhan hafiz -sivun uuden tieltä?[muokkaa wikitekstiä]

Haluaisin tehdä sivun Hafiz mutta ei onnistu, koska tämän nimminen sivu on jo olemassa ja ohjaa sivulle Muhammed Šemseddin Hafiz. islamissa hafiz tarkoittaa spesifiä oppinutta. Lisämäärettä nimessä ei olisi kiva käyttää, koska tämä on sanan päämerkitys. Onnistuuko vanhan sivun poistaminen?Toivo ja Toivo (keskustelu) 29. joulukuuta 2020 kello 12.05 (EET)

Poistin sivun. Sivulle osoittavat linkitykset (5 kpl tällä hetkellä) kannattaa tarkistaa. --Anr (keskustelu) 29. joulukuuta 2020 kello 12.32 (EET)
Ohjaussivua ei tarvitse poistaa jos kirjoittaa samanimisen artikkein. Sen päälle voi myös kirjoittaa artikkelin suoraan, kunhan artikkelin valmistuttua katsoo, että muissa artikkeleissa olevat ohjaussivulle vievät linkit vievät artikkelin kirjoittamisen jälkeen oikeaan paikkaan. Pöytäkonenäkymässä nämä linkit voi tarkastaa oltaessa ohjaussivulla/uudessa artikkelissa selaimen vasemmalta puolelta klikkaamalla kohdasta "Tänne viittaavat sivut" (ALT+SHIFT+J pitäisi myös avata tämän sivun). 5-HT2AR (keskustelu) 29. joulukuuta 2020 kello 12.47 (EET)

Nimihakemus[muokkaa wikitekstiä]

Hei, olisiko jonkun ylläpitäjän mahdollista käydä arvioimassa uusi nimihakemukseni täällä? --VΛΛQ (keskustelumuokkaukset) 5. tammikuuta 2021 kello 18.50 (EET)  –Kommentin jätti 𝚅𝚊𝚊𝚚 (keskustelu – muokkaukset) 5. tammikuuta 2021 kello 18.50 (EET)

Ei olisi. Ylläpitäjillä ei ole oikeuksia käyttäjänimien vaihtoon. Byrokraateilla oli oikeudet ennen kuin tunnuksista tuli globaaleja, ja sen jälkeen oikeudet ovat vain globaaleilla nimenvaihtajilla sekä ylivalvojilla, eli fiwikissä aktiivisista käyttäjistä kai Ejs-80:llä sekä Strynillä. Sivun aiempia pyyntöjä katsomalla näyttää, että he kyllä reagoivat pyyntöihin ihan kohtuullisen ajan kuluessa. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 5. tammikuuta 2021 kello 19.04 (EET)
Ahaa, tätä en tiennytkään. Kiitos! --VΛΛQ) 5. tammikuuta 2021 kello 19.29 (EET)  –Kommentin jätti 𝚅𝚊𝚊𝚚 (keskustelu – muokkaukset) 5. tammikuuta 2021 kello 19.29 (EET)

Artikkelin nimi pitäisi muuttaa[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku osaava päivittää artikkelin nimen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4hallituksen_retkeilyalueiden_tunnukset Artikkelin nimi on väärä. Sen pitäisi olla Metsähallituksen retkikohteiden tunnukset. Retkeilyalueet ovat perustettuja alueita samoin kuin kansallispuistot ja ko. artikkelissa esitellään näiden molempien suojelukategorioiden tunnuksia. Kommentin jätti --Luontoviestijä (keskustelu) 11. tammikuuta 2021 kello 10.17 (EET)Luontoviestijä

@Luontoviestijä: Kun menet artikkelisivulle, niin sivun yläreunassa on hakukentän ja "tarkkailulista tähden" välissä valikko "muut" jossa on pieni väkänen alaspäin. Tästä avautuvassa valikossa on valinta Siirrä jolla pystyy siirtämään sivun uudelle nimelle. Sivun siirron jälkeen pitää tarkistaa, että ohjaukset osoittavat yhä oikealle sivulle. (ks Tänne_viittaavat_sivut/Metsähallituksen_retkeilyalueiden_tunnukset) ja tarvittaessa korjata linkit. Voin tarvittaessa siirtää sivun itse, mutta ajattelin että haluat kokeilla ensin miten se tehdään, koska kyseessä on lähinnä tuon siirrä-toiminnon löytämisestä valikosta. --Zache (keskustelu) 11. tammikuuta 2021 kello 10.50 (EET)
@Zache, Zache: tee vain, kiitos! --Luontoviestijä (keskustelu) 11. tammikuuta 2021 kello 10.52 (EET)

Sivun nimekkeestä ei tullut linkkitekstiä[muokkaa wikitekstiä]

Päivittäessäni Discovery+-sivua en millään keksinyt, miten saan lähdeviitteen nimekkeestä linkkitekstin. Pedia224 (keskustelu) 11. tammikuuta 2021 kello 18.14 (EET)

Ylimääräinen rivinvaihto sotki. --Anr (keskustelu) 11. tammikuuta 2021 kello 18.18 (EET)

Maan kuvake[muokkaa wikitekstiä]

En millään muista miten Maapallon oma kuvake merkitään. Valtioiden liput ovat hanskassa mutta tarvitsisin ohjeen Maapallon omalle kuvakkeelle maailmanlaajuista julkaisupäivämäärää varten. Kiitos jo etukäteen. --Mäntysato (keskustelu) 17. tammikuuta 2021 kello 18.09 (EET)

Earth Symbol Flag.svg? Löytyi hauskasta taulukosta Luettelo valtioista pinta-alan mukaan. ---raid5 (keskustelu) 17. tammikuuta 2021 kello 19.01 (EET)
Valitettavasti ei ole tuo. Kuvakkeen pitäisi olla ihan pelkkä planeetta itse. --Mäntysato (keskustelu) 17. tammikuuta 2021 kello 20.12 (EET)
Lisää kuvia: Category:Flags of Earth ja Category:Earth symbols. Toivottavasti löytyy. ---raid5 (keskustelu) 17. tammikuuta 2021 kello 20.34 (EET)
Muistan nähneeni jossakin albumilaatikossa sellaisen mallineen jossa näkyy Maa pienenä. Menisi siis aaltosulkuihin kuten esimerkiksi valtioiden liput. --Mäntysato (keskustelu) 17. tammikuuta 2021 kello 23.17 (EET)
Lippumallineista löytyy Malline:Maailma, joka kirjoitetaan wikitekstiin {{maailma}} ja näyttää tältä: Maailma --Farma3110 (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 06.33 (EET)
Eipä tuo paljon maailmalta näytä. --Abc10 (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 08.38 (EET)
Tuo se onkin, paljon kiitoksia Farma3110! --Mäntysato (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 15.36 (EET)
Jos sillä on tarkoitus informoida lukijoita, niin en suosittele: lähinnä se aiheuttaa hämmennystä. En osaa sanoa mitä se muistuttaa, mutta ehkä lyttyyn istuttua kuntopalloa mikrokoossa. --Abc10 (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 15.49 (EET)

Tavutusvihjeen käyttö taulukoissa ja kuvateksteissä[muokkaa wikitekstiä]

Voiko taulukoissa ja kuvateksteissä käyttää ­ tavutusvihjettä? Sen avulla rivitys toimii kapeammallakin selainikkunalla. Olen tavuttanut yhdyssanoja. Abc10 poisti tavutuksen perustelemalla, että ”mahtuu yhdelle riville, estää sitä paitsi haun”. Mielestäni sana mahtuu kahdelle riville, mutta saatan olla väärässä. Estääkö tavutus hakutoiminnon käytön kokonaan, siksi sen käyttö tulisi kieltää ja korjata virheelliset artikkelit botilla? ---raid5 (keskustelu) 17. tammikuuta 2021 kello 18.48 (EET)

Kyseinen tapaus esimerkkitapaus on siis tämä mutta koskee tietysti kaikkia shy-tapauksia. Haku ei toimi wikitekstissä eikä vertailussa, kun sanan keskellä on ylimääräistä. Laatikon leveys ei muutu ainakaan minulla vaikka ikkuna kapenisi. --Abc10 (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 08.53 (EET)
Ainakin Chromella laatikko kapenee, jos on tavutusvihjeitä. (Tämä tapaus on tosin hyvin kapea jo ilman tavutusvihjeitä eli tarve tavutukseen on siten vähäinen.)
Tuo on totta, että wikikoodissa haku ei toimi. Mutta artikkelin katselussa tuntuu toimivan, ainakin Chromella. --Aulis Eskola (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 09.45 (EET)
Se oli tarkoitukseni, taulukon tulikin kaventua. Kaikilla ei ole esimerkiksi 27″ monitoria tai isompaa. Myös selainikkunan koot vaikuttavat. Piilotus (Collapsible list, avattava) on ilmeisesti turha, mutta tätä on käytetty. Luovutaanko tästä? ---raid5 (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 20.39 (EET)
Eräs ratkaisu on käyttää näkymätöntä tavutusta, joka ei häiritse hakua eikä muokkausta. ---raid5 (keskustelu) 18. tammikuuta 2021 kello 21.30 (EET)