Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Miksi ei "äskettäin kuolleita" ja "tiesitkö, että" ei näy mobiili näkymässä[muokkaa wikitekstiä]

Tuli vain mieleen, kun luen Wikipediaa mobiilinäkymässä silloin tällöin niin miksi en näe "äskettäin kuolleita" ja "tieistkö, että" osioita? Eikös niiden pitäisi näkyä mobiilinäkymässä? AksuHelps (keskustelu) 11. maaliskuuta 2019 kello 19.58 (EET)

Lehti- vs verkkoviite[muokkaa wikitekstiä]

Vasta aktivoituneena muokkaajana aloin miettimään onko netistä löytyvän lehden artikkeli verkko- vai lehtiviitteellä linkitettävä. Vain nettiä käyttäessähän ei edes tiedä onko jotain juttua julkaistu paperilehdessä lainkaan. Hesarin tilaajana tietysti voisin ne tarkastaa näköislehdestä, mutta kaikki muut maan lehdet. Lyditar (keskustelu) 12. maaliskuuta 2019 kello 17.10 (EET)

Minusta niitä on yleensä käytetty siten, että verkkosivuilta luetulle artikkelille (jossa ei ole lehden numeroa tai sivunumeroa) verkkoviite ja paperilehdestä (tai verkkoon skannatusta lehdestä, joka kuitenkin näyttää paperilehdeltä sivunumeroineen) lehtiviite. Lisäksi tiedejulkaisuille käytetään yleensä lehtiviitettä, vaikka ne olisivatkin luettavissa verkostakin, koska niissä on aina mainittuna alkuperäisen julkaisun numero, vuosikerta ja artikkelin sivunumerot siinä, joita ei saa verkkoviitteeseen.--Fotogurachan (keskustelu) 12. maaliskuuta 2019 kello 18.04 (EET)
Kiitos, nyt vaikuttaa selkeältä. Lyditar (keskustelu) 12. maaliskuuta 2019 kello 18.34 (EET)
Tuotahan puoltaa ainakin se, että usein uutinen verkossa saatetaan julkaista eri päivänä kuin paperi- ja näköislehdessä, ja jotkut lehdet myös julkaisevat toisinaan netissä vain tiivistelmän paperi- tai näköislehden uutisesta.--Urjanhai (keskustelu) 16. maaliskuuta 2019 kello 10.48 (EET)
Verkkolehden juttuja päivitetään ja virheitä korjataan. Paperilehden korjaukset tulevat joskus aikanaan, mutta muuten ei päivitetä, ymmärrettävistä syistä, muuten kuin koknaan uudella uutisella. --Abc10 (keskustelu) 16. maaliskuuta 2019 kello 12.54 (EET)

Ohjeita merkittävyyskeskustelun luonteesta?[muokkaa wikitekstiä]

Onkos meillä ohjetta tai esseetä merkittävyyskeskusteluiden luonteesta vai onko kyseessä hiljaisesti omaksuttu kirjoittamaton tapa? Kas kun minun mielestäni merkittävyyskeskusteluissa ei ole juuri hyödyllistä panna mielipidettään pelkällä wikiemojilla tyyliin Symbol delete vote.svg Pois --~~~~ tai Symbol keep vote.svg Säilytettävä --~~~~, mutta sitä ei kai ole varsinaisesti kiellettykään, ja tuollaisille mielipiteille ilmeisesti pannaan jonkin verran tai paljonkin painoa. Joskus näkee, että tuollaisia perustelemattomia äännähdyksiä moititaan lyhyiksi ja epätarkoituksenmukaisiksi. Onko asiasta laajempaa keskustelua käyty? --Pxos (keskustelu) 15. maaliskuuta 2019 kello 14.43 (EET)

Olen kuullut huhuja että merkittävyys pitää osoittaa lähtein, eikä Wikipediaan tarvita epämerkittäviä aiheita, joten siitä johtuu että epämerkittävyyttä ei ole tarpeen perustella. --Abc10 (keskustelu) 16. maaliskuuta 2019 kello 12.58 (EET)
Lähteettömyys poiston syynä on varmaan suomenkielisessä versioissa kaikkien wikipedioiden tiukin. Se ei sinänsä ole huono asia, mutta kun minä en oikein luota lähteisiinkään, niin ehkä se on vähän niin ja näin. Pian voidaan ruveta (tunnistan arguentointivirheen mutta kun tämä ei ole logiikkaa vaan journalismia tai pikemmin tietosanakirjatiedettä, onko se ensylopediologiaa) riitelemään mikä on se luotettava lähde, ja jos se on se mikä on yleisesti luotettavana pidetty niin se on yle tai minun alueellani Kainuun Sanomat, jotka ovat nykyään äärimmäisen epäluotettavia. (tiedoksi siis näille että osaavat haastaa minut oikeuteen jos katsovat tarpeelliseksi) --Höyhens (keskustelu) 17. maaliskuuta 2019 kello 03.26 (EET)
Äänioikeutta ei ole syytä rajoittaa. Tietenkin perusteltu mielipide vaikuttaa enemmän - suuntaan tai toiseen. --Höyhens (keskustelu) 17. maaliskuuta 2019 kello 03.26 (EET)
Jos vakikäyttäjä kommentoi merkittävyyttä vain yhdellä sanalla, niin voidaan olettaa sen olevan hänen mielipiteensä, jonka takana on jonkinlainen perustelu. Mutta jos uusi ja kokematon käyttäjä, etenkin samana päivänä tunnuksen rekisteröinyt tai IP-käyttäjä, jättää merkittävyyskeskusteluun vain "äänen" ilman perusteluja, niin sille en ainakaan itse anna paljoa jos lainkaan painoarvoa, koska todennäköisesti sellainen käyttäjä ei edes tiedä mitä merkittävyys Wikipediassa tarkoittaa. Tällaisen huonon keskustelutavan vähentämiseksi muokkausikkunan alapuolella näkyvät äänestysnapit Symbol keep vote.svg Säilytettävä Symbol support vote.svg KannatanSymbol delete vote.svg Pois Symbol oppose vote.svg VastustanSymbol neutral vote.svgMerge-arrows.svg Yhdistettävä kannattaisi ottaa sieltä pois. Keskusteluissa niitä ei tarvita, koska niissä ei äänestetä vaan keskustellaan, ja äänestyksissä niitä ei tarvita, koska äänet jaotellaan niissä erikseen kannattaviin ja vastustaviin ääniin. Ei niiden käyttöä tarvitse kieltää, mutta siihen ei tarvitse myöskään kannustaa. -kyykaarme (keskustelu) 17. maaliskuuta 2019 kello 18.15 (EET)

Vertaisarviointikäytäntö[muokkaa wikitekstiä]

Onko se niin, että jos ei ole muokannut artikkelia lainkaan, ei voi tehdä siitä vertaisarviointipyyntöä? --40bus (keskustelu) 15. maaliskuuta 2019 kello 22.39 (EET)

Ei. Kuka tahansa voi pyytää vertaisarviointia artikkelille. Wikipedia:Vertaisarviointi. Ipr1 (keskustelu) 15. maaliskuuta 2019 kello 22.46 (EET)
Juu, ei ole rajoituksia. Periaatteessa kuitenkin pidetään hyvänä, että on kuitenkin valmis muokkaamaan artikkelia ehdotusten pohjalta. --PtG (keskustelu) 15. maaliskuuta 2019 kello 22.47 (EET)

Sivu: Englannin_Punta kaipaa päivitystä - ehtiikö joku?[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielinen sivu on hieman vanhentunut. Ainakin sivulla mainitut 5 ja 10 punnan setelit sekä punnan kolikko ovat vanhentuneet maksuvälineinä. Sivu antaa niistä virheellisen tiedon. Oikea tieto löytyy joko englannin kieliseltä sivustolta tai sitten Englannin pankin sivuilta. Käytännön kokemus asiasta on helmikuussa 2019 tapahtuneella matkalla jolloin vanhat setelit jouduttiin vaihtamaan Bank of England konttorissa. --17. maaliskuuta 2019 kello 20.10 (EET)Vahismarkku (keskustelu)Vahismarkku

Korjasin pari kohtaa siihen itse, mutta en lähtenyt muuttamaan rakennetta. Oleellista on kuitenkin, että sivu ei kerro virheellistä tietoa käytöstä poistuneista seteleistä.--Vahismarkku (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 17.03 (EET)Vahismarkku

Vastaan tähän, kuten kohteliasta on, ja yleisellä tasolla, kuten nykyään on tapana. Suomenkielisessä wikissä on lähes 0,5 milj. artikkelia. Veikkaan, että vähintään 0,1 miljoonassa artikkelissa on merkittäviä puutteita tai virheitä - kaikissa on parannettavaa.
Useimmat tekstintekijät kirjoittavat aiheista, jotka ovat henkilökohtaisesti mielenkiintoisia tai kunkin tärkeäksi katsomia. Ainakin omalla kohdalla näin on. Punta-artikkeli ei tällä hetkellä ole kenenkään erityisen kiinnostuksen kohteena, joten pyyntöön ei kukaan ole viitsinyt tarttua. Mutta sinähän, Vahismarkku, olet kiinnostunut aiheesta! Käyttäjäsivulla on ohjeistusta, miten täällä toimitaan. Aloitus vaatii pitkäjänteisyyttä; itselläni meni kuukausia ennen kuin pääsin edes jonkin verran kärryille. Yst. terv. --Huhdanjo (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 20.56 (EET)
Kiitoksia ystävällisestä vastauksesta. Tuota hieman epäilin, että kaikki aktiivit ovat kiireisiä. Hieman tuota jo säädinkin, mutta visuaalinen ilme on vielä aika avuton. Varsinaisen virheen kuitenkin korjasin, ettei kukaan kuvittele piironginkätköistä löytyneiden setelien enää käyvän valuuttana. Tutkailen käyttäjäsivuja, että edes pintapuolisesti pääsen sisälle sääntöihin. --Vahismarkku (keskustelu) 19. maaliskuuta 2019 kello 21.23 (EET)Vahismarkku

Pakotettu väli[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu siirretty Sekalaisista tänne. --Lax (keskustelu) 24. maaliskuuta 2019 kello 11.47 (EET)

Miten luodaan pakotettettu välilyönti tai miksi sitä kutsuisi? Eli suomen kielessä käytössä oleva tapa ilmaista suuret luvut on välilyönti ( 1 000, 1 000 000...) Joskus käy nii että tuo väli osuu rivin loppuun, ja se katkeaa väärin... Esimerkkinä törmäsin sykloni artikkelin jossa mun näytöllä 500 000 (kuolinuhria) katkeaa väärin. --EsaL-74 (keskustelu) 23. maaliskuuta 2019 kello 07.00 (EET)

Käytä mallinetta {{Luku}}, esim. {{luku|100000}}. Ipr1 (keskustelu) 23. maaliskuuta 2019 kello 07.09 (EET)
Toinen vaihtoehto on kirjoittaa peräkkäin merkit "& n b s p ;"   Mun käyttämässäni käyttöliittymässä tuo löytyy muokkauslaatikon alapuolelta otsikolla Välimerkit. (EDIT en saanut nowikiä toimimaan) --Tappinen (keskustelu) 23. maaliskuuta 2019 kello 07.23 (EET)
<nowiki> ei toimi HTML-entiteeteille vaan &amp; tuottaa &-merkin eli wikiteksti &amp;nbsp; tuottaa &nbsp; joka siis luvun keskelle sitovaksi välilyönniksi. jni (k) 23. maaliskuuta 2019 kello 09.46 (EET)
Sitova välilyönti. --Anr (keskustelu) 23. maaliskuuta 2019 kello 19.07 (EET)

Miksi kävi näin?[muokkaa wikitekstiä]

Yritin tehdä testin, jossa testasin siirtoa uudelleenohjauksen päälle, jos uudelleenohjuksella ei ole muuta muokkaushistoriaa kuin sivun luominen. Se meni epäkuntoon varmaan siksi, että sivut eivät olleet uudelleenojauksia. --40bus (keskustelu) 23. maaliskuuta 2019 kello 21.17 (EET)

Hyvä artikkeli-statuksen poisto[muokkaa wikitekstiä]

Miten yo. äänestys toteutetaan teknisesti?--IdzSJL2 (keskustelu) 29. maaliskuuta 2019 kello 19.09 (EET)

Tuolta löytyy vanhoja äänestyksiä (ne joissa on kakkonen lopussa). Ks. myös Wikipedia:Suositeltu-statuksen poistoäänestys, mutta hyvissä ei vaadita vertaisarviointiin viemistä ennen äänestystä. -Ochs (keskustelu) 8. huhtikuuta 2019 kello 23.48 (EEST)
Kiitoksia!--IdzSJL2 (keskustelu) 9. huhtikuuta 2019 kello 17.35 (EEST)

Uusi luokka[muokkaa wikitekstiä]

Ajattelin lisätä uuden luokan: "Harvinaiset mineraalit". Mutta rupesin miettimään että onko raja vähän liian häilyvä, syystä josta myöskään luokkaa "Muuntohuumeet" ei käytetä? --Styroks (keskustelu) 8. huhtikuuta 2019 kello 23.31 (EEST)

Jos alalla on käytössä jokin yleisesti hyväksytty selvä raja, jota harvinaisemmat mineraalit katsotaan "harvinaisiksi", niin ok. Muuten menee vaikeaksi. -Ochs (keskustelu) 8. huhtikuuta 2019 kello 23.36 (EEST)
Mä kanssa mietin että raja taitaa olla vähän liian häilyvä, joten hylkään ajatuksen. --Styroks (keskustelu) 9. huhtikuuta 2019 kello 00.10 (EEST)

Mutta miten uusi luokka luodaan? Voisi olla esim. Ranskalaiset ministerit. Oscari.Wirola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2019 kello 07.32 (EEST)

Luokan luomiseen löytyy ohjeita ei niin yllättäen sivulta Wikipedia:Luokittelu kohdasta Luokan luominen. – Meillä on Luokka:Ranskan ministerit. Miten ehdottamasi uusi luokka poikkeaisi tästä? --Jmk (keskustelu) 30. huhtikuuta 2019 kello 07.46 (EEST)
Erinomainen kiitos vastauksestasi. Ensinnäkin se oli hyödyllinen ja löysin tuon maitsemasi luokan. Toiseksi nyt löydän tarvittavat ohjeet ja opastuksen, juuri sieltä missä kerroit sen olevan. Tämä on iin monimutkainen ja laaja alue, tämä Wikipedia, että on vaika löytää mitä etsii. Oscari.Wirola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2019 kello 08.20 (EEST)
Erittäin totta, että on vaikea löytää, ja siksi kannattaakin kysyä. Vielä neuvoa siihen, miten etsiä olemassaolevia luokkia: Kannattaa miettiä ensin mihin ylempään luokkaan se sisältyisi – tämä pitää selvittää siinäkin tapauksessa, että päätyy uuden luokan luomiseen, koska luokka tulee panna sopiviin yläluokkiin. Hetken miettimisellä tulee mieleen varmasti ainakin Luokka:Ministerit. Sitä kannattaa sitten selailla ja tutustua siihen, miten sen sisältö ja alaluokat on tähän mennessä järjestetty ja nimetty. Voihan olla, että siellä ei ole Ranskalaisia ministereitä, mutta on Puolalaiset ministerit tai Puolan ministerit: uuden luokan luonnissa kannattaa noudattaa vakiintunutta mallia. Tai sitten huomaa, että siellähän on jo ennestään Ministerit maittain ja siellä juuri haluttu luokka (joskin eri nimellä). Eli kannattaa aina vähän selailla olemassaolevaa luokkahärveliä ensin. Sen selailun voi myös aloittaa jostain artikkelista, joka tuntuu liittyvän aihepiiriin, esim. jostain tutusta ranskalaisesta ministeristä. --Jmk (keskustelu) 30. huhtikuuta 2019 kello 08.31 (EEST)

Jalkapalloilija2 mallineapua[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku kertoa ja opettaa, miksei tuo viimeisin seura näy tietolaatikossa sivulla Jaakko Oksanen (jalkapalloilija)? Kun en löydä tietolaatikko-koodista mitään virheellistä, mutta kolmas seura Brentford ei ota näkyäkseen. --Kissa21782 (keskustelu) 9. huhtikuuta 2019 kello 23.12 (EEST)

En osaa sanoa, miksei |seura3= toimi. Skippasin kolmosesta neloseen niin näkyy [1]. --URunICon 10. huhtikuuta 2019 kello 01.24 (EEST)
Ja nyt kun muutin ne kolmosiksi niin toimii. Jotain outoa on liikkeellä. ---Höyhens (keskustelu) 10. huhtikuuta 2019 kello 19.07 (EEST)
Halusin selvittää mistä on kyse, muttei täysin selvinnyt. Kun ottaa välilyönnin pois ennen "seura3"-tekstiä ja laittaa välilyönnin uudelleen niin seura tulee näkyviin. Ei edes View non-printable unicode characters -työkalu näyttänyt mitään ihmeellistä. Stryn (keskustelu) 10. huhtikuuta 2019 kello 19.32 (EEST)
Siinä oli sitova välilyönti heti pystyviivan perässä. --Anr (keskustelu) 10. huhtikuuta 2019 kello 20.16 (EEST)
..joka ei näy Unicodella? --Höyhens (keskustelu) 10. huhtikuuta 2019 kello 20.19 (EEST)
Näkyy välilyöntinä. Wikied-muokkain näyttää sitovat välilyönnit nbsp-koodilla. Löytyvät myös wikieditorin etsi-toiminnolla, ts. haku sitovalla välilyönnillä löytää sen kohdan ja haku tavallisella välilyönnillä hyppää sen kohdan yli. --Anr (keskustelu) 10. huhtikuuta 2019 kello 20.39 (EEST)

Kiitos kaikille salapoliisityöhön osallistuneille. --Kissa21782 (keskustelu) 11. huhtikuuta 2019 kello 20.14 (EEST)

Mistä löydän nämä artikkelitoiveet?[muokkaa wikitekstiä]

Hei, mistä löydän:

  1. Kielitieteeseen liittyvät artikkelitoiveet
  1. Ympäristöön ja jätehuoltoon liittyvät artikkelitoiveet

--40bus (keskustelu) 12. huhtikuuta 2019 kello 19.41 (EEST)

Wikipedia:Artikkelitoiveet/Tiede#Kielitiede ja Wikipedia:Artikkelitoiveet/Yhteiskunta. --Tappinen (keskustelu) 12. huhtikuuta 2019 kello 20.00 (EEST)

Miksi kävi näin? (12.4.2019)[muokkaa wikitekstiä]

Miksi edellisessä keskustelussa risuaita muuttui molemmilla riveillä numeroksi 1, vaikka normaalisti se muuttuu alarivillä numeroksi 2? --40bus (keskustelu) 12. huhtikuuta 2019 kello 19.44 (EEST)

Tyhjä rivi välissä. --Tappinen (keskustelu) 12. huhtikuuta 2019 kello 19.54 (EEST)

Knoppienlisäyksestä[muokkaa wikitekstiä]

Hei, voiko lisätä knoppeja Tiesitkö, että... -sivuille, jos lähde on Wikisanakirja? Niin kauheasti haluttaisi laittaa sille sivulle todella yllättävä knoppi: "..kudos on englanninkielinen sana?" --40bus (keskustelu) 18. huhtikuuta 2019 kello 20.45 (EEST)

Tässä ohje sivulta Wikipedia:Tiesitkö, että...: Tarkista lisäyksiä tehdessäsi, että sama tieto on myös itse artikkelissa. Tarkista myös, että tiedolle on annettu artikkelissa lähde. Pitää siis olla Wikipedia-artikkelissa ja vielä lähteistettynä. Wikisanakirja ei käy lähteeksi Wikipediassa. Sanojen merkityksiin löytyy varmasti muita lähteitä. --Jmk (keskustelu) 18. huhtikuuta 2019 kello 21.01 (EEST)

Haasteita Translate-työkalun kanssa[muokkaa wikitekstiä]

Käänsin Translate-työkalun tukemana artikkelin Jevonsin paradoksi englannista suomeksi. Lähdeviitemerkintöjä työkalu ei osannut kääntää suomiwikin ymmärtämälle kielelle, eli lähdeviitteet ovat nyt täynnä virheilmoituksia. Mikä on sujuvin keino niiden korjaamiseen?

Ja toisena kysymyksenä: Saako ko. työkalua käytettäessä jotenkin editoitua wikitekstiä ennen artikkelin muokkausta? Työkalu bugasi jossain vaiheessa niin, etten saanut automaattiluotua erästä kappaletta, ja jouduin naputtelemaan siihen viitemerkinnät plain textinä. En ole vielä lähtenyt muokkaamaan niitä koska ensimmäinen kysymykseni on niidenkin kannalta olennainen. Alkulimaolio (keskustelu) 24. huhtikuuta 2019 kello 17.14 (EEST)

Älä käytä translate-wikiä. Jos et osaa englantia (tai muuta kieltä) kääntämisessä tarvittavan verran, kirjoita artikkeleita suomenkielisistä lähteistä ja opettele englantia muu vapaa-aikasi. Tämä on ystävällinen neuvo, josta on hyötyä sinulle itsellesi ja tietosanakirjalle, mutta se myös säästää muiden käyttäjien aikaa. --Abc10 (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 21.54 (EEST)
Translatewiki on eri asia kuin Content Translation -työkalu, josta tässä kyse. Stryn (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 22.34 (EEST)
Tässä esimerkki tarmokkaasta kielenopiskelusta. Tuli Suomeen kaksi vuotta sitten, puhuu erinomaista suomea (kuulin televisiosta) ja kirjoittaa nyt ylioppilaaksi. --Abc10 (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 21.58 (EEST)
Jos haluat nähdä wikitekstin ennen kuin julkaiset artikkelin, voit vaihtaa luonnoksen julkaisukohteen Julkaise-napin vasemmalta puolelta: "Henkilökohtainen luonnos". Artikkeli julkaistaan silloin omalla alasivullasi, jossa voit muokata sitä ja siirtää sen sitten artikkeliksi, kun olet siihen tyytyväinen. Ja nimenomaan mieluummin siirtää eikä kopioida, jotta käännösohjelman tekemä attribuutio säilyy artikkelin historiassa. Viitemallineet pitää ehkä korjata käsin. -kyykaarme (keskustelu) 26. huhtikuuta 2019 kello 00.12 (EEST)

Sivun siirtäminen kun muokkaaminen on kesken[muokkaa wikitekstiä]

Jos yhdellä käyttäjällä on muokkausikkuna auki ja toinen käyttäjä siirtää artikkelin, niin mitä tapahtuu tai tapahtuuko mitään erikoista? -kyykaarme (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 09.01 (EEST)

Eikös tuo selviä, jos kokeilee altterilla ja hiekkalaatikolla? Villi veikkaukseni kuitenkin on, että kesken jäänyt muokkaus tallentuu vanhalle artikkelinimelle sitten, kun sen aika on tallentua. --Lax (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 10.39 (EEST)
Ja tarvinneeko kokeiluun edes altteria? Omalla tunnuksella vaan kahteen ikkunaan ja menox. Ei siinä ehkä ole eroa, tekeekö siirron joku muu. --Lax (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 10.40 (EEST)
Tuli tahaton demonstraatio: [2]. --Lax (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 11.11 (EEST)
Ei voi olla totta! Uskomatonta toimintaa Ylläpitäjältä! --84.248.90.122 26. huhtikuuta 2019 kello 11.30 (EEST)
Olisiko tilanne sama kuin päällekkäisessä muokkauksessa?--Htm (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 19.21 (EEST)
Eräässä toisessa wikissä siirsin kerran sivun sillä aikaa, kun toinen käyttäjä muokkasi sitä. Muokkaus ei tallentunut ja saamani palautteen perusteella teksti hävisi kokonaan, toisin kuin päällekkäisessä muokkauksessa. 01miki10 (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 19.28 (EEST)
Hävisi kokonaan? Mutta saahan suljettuja sivujakin kaivettua esiin? Tuo pitäisi demonstroida itse.--Htm (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 20.11 (EEST)
Kokeilin äsken itse, ja siinä kävi niin, että muokkaus tallentui, mutta juurikin vanhalle nimelle. Mainitsemani tapaus oli toissa vuonna, joten MediaWikiin on ilmeisesti tehty muutoksia tässä asiassa sen jälkeen. 01miki10 (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 22.43 (EEST)
Tuohan on hyvä. Jos ei maailma pelastu, niin ainakin muokkaus.--Htm (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 22.48 (EEST)
No jaa, ei käyttäjien palautteeseenkaan voi sataprosenttisesti luottaa. Mutta kun nyt tiedämme, miten homma toimii, niin menneet voi unohtaa. --Lax (keskustelu) 25. huhtikuuta 2019 kello 23.47 (EEST)
Palaan siihen vielä tulevaisuudessa mikäli Käyttäjä:Laxin persuilulle ei näy loppua jatkossa. --84.248.90.122 26. huhtikuuta 2019 kello 11.31 (EEST)
Oman kokeilun perusteella käy niin, että jos sivu siirretään ilman uudelleenohjausta, niin vanhan sivun muokkaaja ei saa ilmoitusta siitä ettei sivua enää ole, vaan sivu luodaan uudelleen, jos käyttäjä tallentaa muokkauksensa. Sen sijaan jos sivu poistetaan Poisto-valikosta, saa sivun muokkaaja punaisen varoituksen, että sivu on poistettu. -kyykaarme (keskustelu) 26. huhtikuuta 2019 kello 11.05 (EEST)

Auktoriteettitunnisteet[muokkaa wikitekstiä]

Selttäkää nyt jollain suomen kielellä kun on kyseessä suomenkielinen wikipedia, että mitä nämä v---n auktoriteettitunnisteet ovat ja miksi niitä käytetään, että kaikki Wikipedian ylläpitäjätkin tajuaisivat, mitä ihmeen koodiitusta siellä on meneillään. --Höyhens (keskustelu) 1. toukokuuta 2019 kello 23.51 (EEST)

Vastauksen palanen sisältyy jo kysymykseen: v---n = Wikidatan. Ei ole kaikissa piireissä kirosana. Mallineeseen on kirjoitettu niukka ohjesivu, josta pääsee en-wikin laajoihin selityksiin, ja asiasta on äskettäin keskusteltu myös tekniikan osastossa. --Pxos (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 00.05 (EEST)
Wikipedia:Authority control. Auktoriteettitunnisteet tulevat Wikidatasta. Ei ne pure.--Htm (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 00.12 (EEST)
Ei sellaista asiaa olekaan, että kaikki ylläpitäjät tajuaisivat. Yllä mainittujen oheen mainittakoon lisälukemiseksi keskustelu eräästä A-ilmiöön liittyvästä yksittäistapauksesta naapurikahvipöydässä: Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)/Arkisto 99#MusicBrainz. --Lax (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 00.17 (EEST)
Jos mennään kirjainlinjalle, niin käsittääkseni MB:ssä on muitakin tietoja kuin WP:stä otettuja?--Htm (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 00.25 (EEST)
Kiitän ystävällisistä vastauksista, mutta herää kaksi kysymystä. 1) Onko englannin taidon puute este suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjyyteen? 2) Miten herkästi me otamme käyttöön enkkuwikin käytännöt, kun muistamme ettei kyseessä ole ensisijaisesti Englannin kielinen vaan kaiketi eräiden Yhdysvaltain osavaltioiden logismi? --Höyhens (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 00.33 (EEST)
Auktoriteettitunnisteet ovat peräisin Wikidatasta, joka on strukturoidun tiedon tietovarasto, se on Wikipedian sisarhanke, aivan kuten Commons on mediavarasto. Tämähän on globaali hanke, ja englannin kieli on katsottu v---n sopivaksi yhteiseksi kieleksi. --Htm (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 00.46 (EEST)
Minua, vanhaa paranoidikkoa häiritsse, että auktoriteettitunnisteita kerää jokin seöainen taho, jolle en tiettävästi ole antanut siihen lupaa. Minun tietoni eivät nyt ole niin kummoisia, mutta noin periaatteessa. Miksi teen tietosanakirjaa, kun samalla omat tietoni kulkevat jonkun paskiaisen käsiin? --Höyhens (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 01.11 (EEST)
Nyt kyllä valuin vankkureista. --Htm (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 01.52 (EEST)
Auktoriteettitunnisteet-malline on artikkelin alalaidassa, ja siinä on linkkejä erilaisiin tietokantoihin, joissa on artikkelin kohteesta tietoa. Se on siis eräänlainen kokoelma ulkoisia linkkejä, joita kerätään kyseisen mallineen avulla. Artikkelien kirjoittajien tiedot eivät mene minnekään. -kyykaarme (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 01.55 (EEST)
No yritetään enisksi uskoa ja sitten ymmärtää. (Toi taitaa olla jostain lastenirjasta mutta olen tosissani) --Höyhens (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 02.50 (EEST)
Kuten tuolla vanhemmassa keskustelussa kerrottiin, osa tiedoista on eri maiden kirjastojen ylläpitämiä tietoja (ks. VIAF), ja noiden tunnisteiden välillä voidaan viitata myös näiden tietokantojen välillä. Mitä enemmän lähteitä sitä helpommin huomataan onko jossakin virhettä (yksittäisestä tietolähteestä sellaisen havaitseminen voi olla vaikeaa). Noilla on tarkoitus myös helpottaa havaitsemaan onko jokin kahden samannimisen eri henkilön tai vastaavasti sama henkilö eri nimillä (taiteilijanimet, salanimet). Ja vielä täsmennyksenä ettei kyseessä ole mikään "ylin auktoriteetti" kuten nimestä voisi ehkä kuvitella.. Yksi apukeino lisää havaita virheitä tai vastaavia ongelmia. Ipr1 (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 09.37 (EEST)
Tämä on väärä paikka ilmoittaa ettei kyseessä ole ylin auktoriteetti, kun malline on lopulta sadoissatuhansissa artikkeleissa. --Abc10 (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 10.19 (EEST)
Siis se mallineen nimi tulee sanasta auktori- eli tekijätunniste. Ei siitä, että ne tietokannat tai tietokantoja ylläpitävät organisaatiot olisi auktoriteettejä. Syy sille miksi otettiin nimeksi juuri auktoriteettitunnisteet oli se, että termi auktoriteettitunniste oli vakiintunut wikipedian ulkopuolella. --Zache (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 10.26 (EEST)
Tämä on kuitenkin väärä paikka sananselityksille, kun sadoissatuhansissa artikkeleissa lopulta puhutaan lukijan silmissä auktoriteetista. Vaikka tietäisin että auktoriteetti ei tarkoita auktoriteettia vaan se tarkoittaa auktoria, luen edelleen lukemattomien lukijoiden tavoin että siinä lukee auktoriteetti. Ja ne kaikki muut lukijat eivät tiedät edes senkään vertaa kuin minä nyt ja edellisen asiasta käydyn keskustelun jälkeen. Ai niin, missä muuten sana valittiin? En muista kerrottiinko se edellisessä keskustelussa. --Abc10 (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 23.02 (EEST)
Tämä on Wikipedian käytön neuvonta, jossa Höyhens kysyi asiaa. Ystävälliset Wikipedistit ovat vastanneet, ja se on minusta oikein ja hienoa. Tämä ei todellakaan ole väärä paikka kysymysten mukaiseen neuvontaan. ¬Antilope 2. toukokuuta 2019 kello 23.58 (EEST)
Ystävällisyytesi lyö minut aina uudestaan ällikällä. --Abc10 (keskustelu) 4. toukokuuta 2019 kello 21.55 (EEST)
Tunnisteet ovat alimpana artikkelissa, joten ehkä ne ovatkin alin auktoriteetti... Termi ei välttämättä ole tuttu lukijoille, eivätkä mallineessa olevat kirjain- ja numerosarjat kerro mitään elleivät kyseiset tietokannat ole tuttuja, mutta klikkaamalla ne selviävät, ja siinä on myös linkki mallineen ohjesivulle {{Auktoriteettitunnisteet}}. Englanninkielisessä Wikipediassa on mallineohjeiden lisäksi jopa kaksi ohjesivua, eli lukijoille Help:Authority control ja muokkaajille Wikipedia:Authority control. Ja tietenkin myös artikkeli Authority control. -kyykaarme (keskustelu) 3. toukokuuta 2019 kello 00.12 (EEST)
Kansallisbiografiakin käyttää auktoriteettitunnisteita. Toki nimitys on hieman hämärä, sillä se tulee kirjasto- ja informaatioalojen termistöstä. "Auktoriteetti = nimen tai termin standardoitu, yhtenäinen muoto. Yhdelle asialle yksi hakumuoto tai useita hyväksyttyjä muotoja yhteen linkitettynä". Tarkoituksena on tosiaan helpottaa tiedonhakua ja erottaa samannimisiä tekijöitä toisistaan. Tämä ei siis ole Wikipedian keksintö, vaan liittyy yleiseen kirjastoalan kehitykseen. --PtG (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 21.44 (EEST)
Siinä suhteessa olen pudonnut kelkasta, jonne moni ei ole vielä edes noussut. --Abc10 (keskustelu) 2. toukokuuta 2019 kello 23.05 (EEST)
Tästä siis voidaan arvata, että kun auktori on kirjoittaja, niin autoritettitunniste tässä yhteydessä tarkoittaakin kirjoittajuustunnistetta, tulkitsinko oikein? Latina olisi varmaan hyödyllinen kieli opiskella tällaissa yhteyksissä. Jossain esim. selitettiin että "trahere" = "vetää", josta tulevat mm. "abstrakti" ei "poisvedetty" ja "traktori" = "vetäjä". --Urjanhai (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 11.06 (EEST)
Tämä menee vähän offtopiciksi (kuka pöljä tämänkin ketjun lie aloittanut) mutta meille enkunopettaja sanoi että traktori on onomatopoeettinen sana. Ehkä se pitää osittain paikkansa. --Höyhens (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 11.12 (EEST)
Minulle tuon kertoi kansalaisopiston latinanopettaja.--Urjanhai (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 11.19 (EEST)
Oksala ei puhunut traktoreista vaikka agricolasta puhuikin. Miksei se voi olla "auktoritunniste", jolloin asiaa ymmärtämättömien määrä vähenee? --Abc10 (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 11.28 (EEST)

Tämä juttu oli jo kokonaan irronnut todellisuudesta, mutta onneksi Abc10 toi siihen lopulta järkevän ehdotuksen. ”Auktoriteettitunniste" on suomen kielessä niin harhaanjohtava sana, että se etsii vertaistaan. Auktoritunniste olisi sentään jossakin määrin ymmärrettävä. Tämän ketjun aloittaja Höyhens oli ihan järkevällä asialla. [Ja jos tähän viimeiseen sivujuonteeseen jotakin valaistusta halutaan, niin "traktori" on tosiaan latinan trahere-verbin pohjalta nykyaikana muodostettu oppitekoinen sana, joka siis tarkoittaa vetäjää. Enkunopettaja murjaisi kelpo vitsin, kun sanoi sitä onomatopoeettiseksi.] --Surfo (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 16.43 (EEST)

Apua artikkeliin 574 (bussi) [muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin malline kaipaisi korjaamista. --40bus (keskustelu) 4. toukokuuta 2019 kello 20.42 (EEST)

Korjailin kyseistä mallinetta jo aikaisemmin, näyttäisi toimivan nyt.--Pahkiqaz (keskustelu) 4. toukokuuta 2019 kello 20.43 (EEST)

Miten refHelper laitetaan?[muokkaa wikitekstiä]

[[3]] Tuonne tosiaan olen laittanut Wikipedia:refHelper-sivulta saamani koodinpätkän. Kirjoitan asianmukaisesti haluamaani kohtaan esimerkiksi <ref name="myynti"/>, ja painan esikatsele-nappia. Tulee seuraava teksti: "Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä myynti ei löytynyt" Eli ei tule lainkaan[ Luo puuttuva viite myynti ] -tekstiä, kuten refHelper-sivu sanoo, että tulisi. Arvostaisin apua suuresti. --Mamelukki (keskustelu) 10. toukokuuta 2019 kello 17.32 (EEST)

Viesti väärälle IP:lle[muokkaa wikitekstiä]

Nyt tuli mokattua ja lähetettyä varoitusviesti lähti väärälle IP:lle. Nyt herää kysymys pitäisikö tuo turha sivu poistaa kokonaan vai jättää olemaan? Linkki:[4]--Puppe100 (keskustelu) 13. toukokuuta 2019 kello 21.58 (EEST)

Voit pyytää YP:n ilmoitustaululla poistamaan tuon keskustelusivun (koska sillä ei ole muuta kuin sinun tekstiäsi) tai merkitä sivun pikapoistolla Y7 (aloittajan pyyntö).--Htm (keskustelu) 13. toukokuuta 2019 kello 22.02 (EEST)
Oikaisin byrokratian rattaita ja poistin sivun. --Lax (keskustelu) 13. toukokuuta 2019 kello 22.12 (EEST)
Suuri kiitos tästä.--Puppe100 (keskustelu) 13. toukokuuta 2019 kello 22.22 (EEST)

Miksi suomenkielisessä Wikipediassa ei ole "päivän kuvaa"[muokkaa wikitekstiä]

Olen miettinyt, kun esimerkiksi viron, englannin ja ruotsinkielisissä Wikipedioissa on, joka päivä yksi kuva etusivulla niin miksi ei suomenkielisessä? AksuHelps (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 14.54 (EEST)

Fiwiki taitaa olla muutenkin kuvavihamielisempi.--MAQuire (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 14.57 (EEST)
Mitä meinaat? AksuHelps (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 16.03 (EEST)
Etusivulla on jo tarpeeksi materiaalia ja kuvia. --Kas tt (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 16.15 (EEST)
Esimerkiksi mallineisiin automaattisesti tuleviin kuviin on suhtauduttu tympeästi. Monissa muissa wikeissä nuo on otettu ilolla vastaan.--MAQuire (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 18.08 (EEST)
Niin siis siksi ne on harmillisia että yleisesti ottaen niihin mallineisiin tulee helposti sentapainen kuva jota ei haluaisi monien joukosta. Voihan iitä itse muuttaa, mutta se on lisäurakkaa. Mutta voisihan jokin viikon kuva olla etusivulla, jos sen joku suostuu ottamaan tehtäväksi tai automatisoi. Meillä on pula tekijöistä. --Höyhens (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 21.49 (EEST)
Lisäurakkaa mihin? Haluamansa kuvan laittaminen on ihan sama urakka molemmissa tapauksissa.--MAQuire (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 22.00 (EEST)
En mä oikeastaan tiedä, kai se on jonkinlainen psykologinen este tai hidaste kun siellä jo se joku kuva on. --Höyhens (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 22.10 (EEST)
Viikon kuva voisi toimia myös, jos sellainen tehtäisiin. AksuHelps (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 12.19 (EEST)
Kannatan ehdotusta. Jukka Wallin (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 12.52 (EEST)
Onko joku ehdottanut tässä yhteydessä jotain? --Lax (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 13.03 (EEST)
Tulisiko kuva sivun ylä vai alareunaan vai johonkin väliin? -- Cimon Avaro 17. toukokuuta 2019 kello 13.05 (EEST)
Eikö kannattaisi kokeilla eri vaihtoehtoja ensin,ja vasta sen jälkeen päättää pysyvyydestä.Jukka Wallin (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 13.28 (EEST)
Vuonna 2009 oli asiasta tällainen äänestys. -Ochs (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 15.24 (EEST)
Pitäisikö, jossain kohtaa tehdä uusi äänestys tästä asiasta? AksuHelps (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 16.04 (EEST)
Ja, jos siis tehdään äänestys ja tämä idea voittaa se kuva kannattaisi sijoittaa alareunaan. AksuHelps (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 16.06 (EEST)
Tuossa äänestyksessä muuten 35 kannatti jonkin kuvan (joko Commonsin päivän kuvan tai "oman" kuvan) laittamista ja 18 vastusti. Vastustajista yksi itse asiassa kannatti kommenttinsa perusteella oman kuvan laittamista, vaikka ääni oli jostain syytä vastustajien joukossa. Voidaan siis haluttaessa tulkita jopa, että 36/53 = 68 % kannatti kuvaa etusivulle. Tuolloinkaan ei siis saatu muutosta aikaan, vaikka selvä enemmistö olisi sitä kannattanut. Älä vain äänestystä järjestä, sitten tämä ei ainakaan toteudu. -Ochs (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 18.27 (EEST)
Mitä niinkuin tarkoitat? En ole hyvä tälläisten asioiden kanssa. AksuHelps (keskustelu) 17. toukokuuta 2019 kello 21.34 (EEST)

Tekstin muokkaaminen, kun ei osaa?[muokkaa wikitekstiä]

Tahdon korjata väärän tiedon yhdellä sivulla ja saattaa ajan tasalle omia tietojani, mutta en osaa? Miten pääsen muokkaamaan? Olen ehkä joskus kirjautunut, mutta en muista tunnuksiani tms. Pyydän vastaamaan yksinkertaisin sanoin, sillä olen vanhus, 87 v.  –Kommentin jätti 88.193.150.59 (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 14.58‎ (EEST)

Riippuu siitä, muokkaatko perinteisestä pöytäkoneesta vai mobiililaitteesta, jossa on liian pienet näppäimet ja 30-vuotiaalle insinöörimiehelle optimoitu näyttö. Joka tapauksessa sivujen ylälaidassa on välilehti eli sininen linkkiteksti, jossa lukee "Muokkaa" tai "Muokkaa wikitekstiä". Toinen linkki avaa muokkaamista helpottavan visuaalisen muokkainen ja toinen taas avaa samanlaisen näkymän kuin täällä keskustelussa eli wikikoodia käyttävän sivun. Voi tietysti olla myös helpompaa kuvata ongelma tässä sanallisesti. Wikipediassa nimittäin pyritään nykyään perustamaan kaikki tieto ja tiedon muutokset merkittyihin ja tarkistettavissa oleviin lähteisiin, joten pelkkä lähteetön päivitys tyyliin "kyllä minä tämän tiedän, olenhan Särkelä itte!" ei välttämättä kauaa pysy artikkelissa. --Pxos (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 15.25 (EEST) Lisäys: Ai niin, muokata voi kirjautumatta eli ilman käyttäjätunnusta, mutta jos haluat erikseen luoda uuden tunnuksen, kun kerran olet vanhan tunnuksen unohtanut, voit tehdä sellaisen tästä linkistä. --Pxos (keskustelu) 16. toukokuuta 2019 kello 15.27 (EEST)

Kenelle annetaan malline Ttpohja?[muokkaa wikitekstiä]

Kenelle kannattaa antaa tuo Ttpohja- malline? --Maantietäjä (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 09.58 (EEST)

Ei kenellekään. Se on pohjamalline, joka tuottaa sisältöä varsinaiseen tervetuliaismallineeseen (Tt). Sitä ei siis käydä antamassa kenellekään. --Pxos (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 10.01 (EEST)
Mutta siis jos joku uusi käyttäjä tekee vääriä muokkauksia, tai väärän muokkauksen, annetaanko silloin huomautus vai tämä, vai mikä? --Maantietäjä (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 10.50 (EEST)
Yllättävää kyllä, tekstiä voi myös muodostaa mallineitta. On aina mahdollista kertoa omin sanoin käyttäjälle, mikä toiminnassa on vikana. Jos haluaa tutustua huomautusmallineisiin yleisemmin, niin onhan niitä täällä lukuisia. --Pxos (keskustelu) 20. toukokuuta 2019 kello 10.59 (EEST)