Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Mallinepohjat/infolaatikot[muokkaa wikitekstiä]

Useissa tapauksissa fiwikissä on käytössä (edelleen) varsin vaihtelevia toteutustapoja infolaatikoille. fiwikissä on pitkään käytetty {{Tietolaatikko}}-pohjaa, enwikissä on käytössä {{Infobox}} (osittain myös fiwikissä), joissain tapauksissa on vielä kustomitaulukoita (esim. {{Jalkapalloilija}}) ja lisäksi on uudempamana frwikin käyttämä tapa (esim. {{Saari WD}}). Jotta mallineet täyttäisivät tarkoituksensa (helpottaa tarkistamista, saada nopea yleissilmäys aiheesta, yhtenäinen järjestelmällinen tietojen esitystapa jne.) niin omasta näkökulmasta yhtenäinen toteutustapa olisi hyödyllinen. Lukijalle vähemmän sekava (vähemmän erinäköisiä toteutuksia) voisi olla myös hyvä? Nyt on taas törmätty ristiriitaan siinä, miten eri henkilöt haluavat näitä toteuttaa (ks. Keskustelu mallineesta:Tulen ja jään laulu -hahmo). Onko muilla näkemyksiä, mielipiteitä tai muita kommentteja aiheeseen? Jotta samasta asiasta ei riideltäisi jatkuvasti. Tuplamallineista pitäisi myös päästä eroon (ks. Wikiprojekti:Mallineet/Tuplamallineet, vertaa esim. Malline:Tietolaatikko televisiojakso ja Malline:Televisiojakso) jossa on myös aiemmin törmätty näkemyseroon eikä tuokaan ole edennyt sen jälkeen, josta johtuen samalle asialle on vieläkin kahta erilaista laatikkoa käytössä. Ipr1 (keskustelu) 26. kesäkuuta 2019 kello 11.23 (EEST)

Mun mielestä voitaisiin yhtenäisesti siirtyä frwikin tietolaatikoihin ja käyttämään wikidataa. :) --Zache (keskustelu) 26. kesäkuuta 2019 kello 11.29 (EEST)
Nojoo, tuo ei ihan hetkessä tapahdu.. Järjestelmällinen faktojen tallennus wikidataan saa kyllä täyttä kannatusta. Nykyisellään artikkeleissa on vielä liikaa "mitä sattuu" -tietoja vaihtelevissa muodoissa. Ipr1 (keskustelu) 26. kesäkuuta 2019 kello 11.34 (EEST)
Miksi suomenkieliseen Wikipediaan pitäisi tuoda ranskankielisen Wikipedian törkyinen ulkonäkö? Englanninkielisessä Wikipediassa on hienot tietolaatikot. --37.219.109.96 26. kesäkuuta 2019 kello 16.02 (EEST)
Tekninen toteutus on eri asia kuin ulkoasu: ulkoasua voidaan muokata tyyliasetuksilla kunhan tekninen ratkaisu päätetään. Tyyliasetus voidaan muuttaa rakenteesta riippumatta CSS:llä (esim. pyöristetyt kulmat [1]) eikä se ole tässä asiassa olennaista. Rakenne on eri asia kuin esitystapa: esitystapaa voidaan muuttaa järjestelmänlaajuisesti tyylisivuilla jos niin tarvitsee tehdä (vaatii enemmän oikeuksia kuitenkin). Ipr1 (keskustelu) 27. kesäkuuta 2019 kello 08.50 (EEST)
{{Infobox}}in voi upottaa toisiin infoboxeihin. Tällä hetkellä mallia {{Kuninkaallinen}}, jossa {{Tietolaatikko sotilas}} voidaan upottaa siististi, ks. Walesin prinssi Charles. Tähän pitäisi pyrkiä enemmän. {{Tietolaatikko}} on joskus jonkun omatekemä kyhäelmä, jossa ei ole minkäänlaista yhteensopivuutta muiden mallineiden kanssa. Wikidata on ihan hyvä keino myös, mutta ainakin {{Videopeli}}ssä on tullut ilmi suomen kielen kieliopillisia virheitä (isoja kirjaimia pienten sijasta yms.), vaikka tuo nyt niin ei suuri juttu olekaan. --URunICon 26. kesäkuuta 2019 kello 13.27 (EEST)
Toinen malline ei ratkaise kieliopillisia asioita, ne pitää vain tunnistaa ja tehdä käsittely asioihin joissa fiwiki poikkeaa muista wikeistä. Upottaminen on marginaalinen asia nähdäkseni ja frwikin ratkaisu tukee sitäkin. Koko wikiprojekti on lähtöisin myös jostain prototyypistä eikä mallinepohjat ole sen erilaisempia, jokseenkin kuulostaa olkinukelta argumentit. Ipr1 (keskustelu) 27. kesäkuuta 2019 kello 08.47 (EEST)
Upottamisen sijaan parempi on jos voidaan selkeästi määritellä mitä tietoja mallineeseen voidaan laittaa sekä missä muodossa: näihin joissakin tapauksissa laitetaan liikaakin sekä toisinaan näkyy yrityksiä sijoittaa henkilötietoihin yksityisyyden piiriin kuuluvia tietoja. Tietomuodon tarkistaminen myös helpottaa paljon jos voidaan tarkistaa että vaikkapa syntymäaika on juurikin päivämäärä eikä vaikkapa matka Roomasta Pariisin (väärä tieto väärässä paikassa, väärä tai puutteellinen muoto jne.). Näissä asioissa on vielä paljon kehittämistä ja wikidata voi auttaa tietojen formalisoinnissa. Ipr1 (keskustelu) 27. kesäkuuta 2019 kello 08.57 (EEST)
Koska Käyttäjä:URunICon taas herätti aiheen esiin: tässä ei nyt missään vaiheessa syntynyt konsensusta tuon {{Infobox}} puolesta. Nyt tuo {{Henkilö/pohja}} on valtaosassa henkilötietoja sisältävissä mallineissa. Yksi nähdäkseni kriittinen asia on saada henkilötietoja käsittelevät laatikot yhdenmukaisesti jotta voidaan seurata missä tietoja käytetään. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 12.39 (EEST)
Itselle alkaa näyttää että marginaalisemman mielipiteen edustaja pistää hanttiin oman agendan vuoksi. Auki olevia asioita ei koskaan saada ratkaistua jos aika menee jatkuvasti kinasteluun. {{Henkilö/pohja}} ({{Valtionjohto}}-mallineen kautta) on käytössä laajalti, esimerkiksi: John F. Kennedy. Pohjassa on nyt jo eräille perustiedoille Wikidata-tuki, joka tulee muihinkin mallineisiin samalla tavalla (jos käyttäjä ei muuta aseta), esimerkki: Go Seigen. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 13.04 (EEST)
Tässä selvästi {{infobox}} sai enemmän ääniä kuin {{henkilö/pohja}} joten en tiedä mitä keskustelua itse olet lukenut. Kuten sanottua, infoboxin voi upottaa toisiin sulavasti. Tässä taannoin ihasteltiin en-wikin en:Pedro Duque -artikkelia, jossa se toimii hienosti. Samaten esim. en:David Beckham on mielestäni mainio toteutus. Tästä on pientä esimakua fi-wikin puolella kuninkaallisten artikkeleissa (esim. Prinssi Philip, Edinburghin herttua). Tähän tulisi entistä enemmän pyrkiä. Wikidatan saa mitä luultavimmin toimimaan myös enwikin vastineen kanssa. --URunICon 15. heinäkuuta 2019 kello 14.35 (EEST)
Missä ihmeessä noita ääniä on annettu? Anonyymit (IP:n perusteella) eivät voi äänestää, Zache kannatti frwikin-laatikkoa ja meitä kahta nyt ei voi laskea. Kohta tarvitsee ruvetaa huutamaan kun ei muutoin tunnu menevän perille: MISSÄ on tuollainen äänestys? Nyt faktoja kehiin, jatkuvasti esität valheellisia väitteitä äänistä, joita ei ole. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 14.59 (EEST)
Missä vaiheessa se on hyväksytty, että tietolaatikoissa saa olla linkkejä toisiin Wikipedioihin ja Wikidataan (Go Seigen)? -kyykaarme (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 15.30 (EEST)
Tuohon en tiedä, mutta linkkejä on esiintynyt jo pitkään monissa tapauksissa, esimerkiksi {{Näyttelijä}} viittaa imdb:n ja elonetin sivustoille. Edit: Historian perusteella ulkoiset linkit on ollut jo vuonna 2007 tuossa. Jos tarkoitat (d) ja (en) viittaukset ne tulevat {{wikidata-fr}} -mallineesta kun fiwikissä ei ole artikkelia. Syytä siitä tuon tuoneita/tehneitä. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 15.43 (EEST)
@Zache:: kyykaarme haluaa tietää {{Wikidata-fr}} -mallineen tekemistä interwiki-linkeistä. @Kyykaarme:: Zache osaa varmasti vastata tuohon tarkemmin. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 15.46 (EEST)
noiden (d) ja (en) osalta, niin en usko että siitä on mitään erityistä päätöstä. Minä todennäköisesti olen vain useimmiten vain conffinut ne pois näkyviltä jolloin malline on tulostanut tekstin ilman linkkiä tai jossain tapauksessa punalinkin. Eli mallineen parametri defaultlink määrittää tuon ja arvolla - se ei tee mitään linkkiä. --Zache (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 15.58 (EEST)
Ok. Otin nuo kuitenkin nyt pois päältä. Edit: Lisäyksenä että niitä suoraan kielletä, vaan toivotaan punalinkkien houkuttelevan artikkelin lisäämiseen, ks. Wikipedia:Kieltenväliset_linkit#Kielilinkit_tekstin_seassa. Eli ilmeisesti ne on aina olleet sallittuja mutta ei suositeltuja. Jos tuo {{Wikidata-fr}} tekisi punalinkin niin eikös se silloin olisi täsmälleen ohjeen mukaan? Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 16.15 (EEST)

Pikapoistettavat luokan lukumäärä[muokkaa wikitekstiä]

Tuossa Tuoreiden muutosten sivulla mainostetaan että "Välittömästi poistettavia sivuja" olisi 20, mutta kun klikkaa linkkiä, siellä on 4 artikkelisivua ja 8 tiedostoa. Jokin mättää ja pahasti. -- Cimon Avaro 28. kesäkuuta 2019 kello 22.43 (EEST)

Jostain syystä tiedostot lasketaan tuohon kahteen kertaan. Vertaa (reaaliaikainen päivitys numeroissa): 9 (kaikki), 2 (sivut), 7 (tiedostot). Eli tuo {{PAGESINCATEGORY:Pikapoisto|pages}} näyttäisi antavan oikean lukumäärän, eikä laske tiedostoja kahteen kertaan. Pitäisiköhän tehdä bugiraporttia tästä, en löytänyt vastaavaa Phabricatorista. Stryn (keskustelu) 29. kesäkuuta 2019 kello 16.25 (EEST)
Tiedostot on mediawikissä sivuja files-nimiavaruudessa ja siksi ne lasketaan pages:iin mukaan. --Zache (keskustelu) 29. kesäkuuta 2019 kello 16.31 (EEST)
Milläs sen selittää että Luokka:Ei-vapaat valokuvat sisältää 175 tiedostoa ja myös PAGESINCATEGORY näyttää saman määrän sinne, vaikka siellä on samat poistettavaksi merkityt tiedostot kuin pikapoisto-luokassa. Ainoastaan pikapoisto-luokassa lukumäärä näyttää heittävän. Stryn (keskustelu) 1. heinäkuuta 2019 kello 13.09 (EEST)
Nyt laskuri näyttää edelleen 8 sivua liikaa. Eli ovatko ne ne 8 tiedostoa, jotka olivat luokassa puoli vuotta tjsp, jotka ovat siellä haamuilemassa? Merkittävyys-luokan laskuri näyttää yhden enemmän kuin luokassa on sivuja. -kyykaarme (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 10.57 (EEST)
phab:T221795 ja quarry:query/37665 näyttää fiwikin luokat, joissa virheellinen lukumäärä, tällä hetkellä 175 luokkaa. Stryn (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 11.13 (EEST)
Haamut katosivat, ja pikapoisto-luokka on tyhjä(!). -kyykaarme (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 21.53 (EEST)

Miten yhdistetään Wikidataan?[muokkaa wikitekstiä]

Hei. Olen huomannut tuolla kellon kuvassa aina usein, että jokin luomani artikkeli on yhdistetty Wikidataan. Onko minun mahdollista yhdistää sivuja sinne Wikidataan myös? Ihan välttääkseni kaikki yhdistys- viestit. --Maantietäjä (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 11.09 (EEST)

Terveiset kenties kellottajaltasi, käyn aika usein linkittämässä uusia artikkeleita Wikidataan :). Virallinen ohje on täällä, mutta helpoin tapa on ihan vaan mennä wikidata.org, etsiä sieltä se oman artikkelin sivu (jos sellainen on), ja sitten linkittää se kohde Wikidatan sivun kohdassa Wikipedia myös fi-wikiin. Jos Wikidata-kohdetta ei artikkelin aiheelle ole, niin sitten ei muuta kuin tekemään, mutta se on toki jo yhden askeleen monimutkaisempaa ja siihen kannattanee seurata virallisia ohjeita jossakin. --Kissa21782 (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 11.15 (EEST)
Ainiin, ja jos aikaa on yllin kyllin, kannattaa linkityksen jälkeen kirjoittaa vielä "description" suomen kielen kohdalle Wikidataan. Se on se artikkelin muutamaan sanaan tiivistävä tekstinpätkä, mikä näkyy esim. mobiilissa kaikkien suomenkielisten Wikipedia-artikkeleiden otsikon alla. --Kissa21782 (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 11.18 (EEST)
Uusille artikkeleille nopein tapa on Wikipedia:Kieltenväliset_linkit#Linkkien_lisääminen_Wikipediassa (selitetty sama englanniksi kuvineen täällä: d:Help:Linking Wikipedia pages). Stryn (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 11.26 (EEST)

Keskustelut arkistoon[muokkaa wikitekstiä]

Olen tässä huomannut, että keskustelusivulleni purahtaa viestiä paljonkin. En jaksaisi aina rullailla alas saatikka sitten ajatella, että pääkeskustelusivullani on jo yli 50 aihetta. Eli mitenkä voisin tehdä arkiston, mihin keskustelusivut voin laittaa, silleen, että ne säilyisi? --Maantietäjä (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 14.16 (EEST)

Wikipedia:Keskustelusivu#Automaattinen arkistointi. --Jmk (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 14.17 (EEST)

Mikä meni rikki[muokkaa wikitekstiä]

Yritin lisätä kuvan galleriaan artikkelissa: [2]. Mikä meni rikki, kun kuva ei näy? --Urjanhai (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 23.02 (EEST)

Selvisi: tiedoston nimi muutettiin, ja punalinkin sijaan galleryssa tuleekin musta teksti.--Urjanhai (keskustelu) 30. kesäkuuta 2019 kello 23.04 (EEST)

Tämä ei liity noihin kuviin mitenkään, mutta sopii muutoin "mikä meni rikki?" -otsikon alle. Eli, näyttäisi siltä, että mukautetussa allekirjoituksessani oleva juttelu-/keskustelulinkki ei toimi, vaikka sen pitäisi toimia. HTML-lähdekoodiin näyttää jostain syystä tulostuvan vain "tyhjä" hyperlinkkielementti, josta puuttuu "href"-attribuutti. (Ja tarkennuksena vielä, että kyseessä on siis käyttäjäkohtainen keskustelusivu.) Ei enää perustetta tälle kysymykselle, koska asia selvisi jo käyttäjäkohtaisesessa keskustelussa, eli: sivuun itseensä viittaava linkki ei toimi linkkinä. Tämän kommentin voi siis ainakin omasta puolestani poistaa, koska kysymys ei kaipaa enää vastausta. --Sjiilimuokk. | juttelu | 8. elokuuta 2019 kello 19.42 (EEST)

Luettelo reistailee[muokkaa wikitekstiä]

Jostain syystä luettelo Wikipedia:Luettelo Wikipedian käyttäjistä muokkausmäärän mukaan näyttää, ettei kukaan olisi muokannut yli 30 päivään, eli käyttäjätunnukset on kirjoitettu harmaalla. Pieni juttu, mutta joku osaava voisi hoitaa. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 3. heinäkuuta 2019 kello 14.24 (EEST)

Nyt tuo näyttää olevan korjattu.--Puppe100 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2019 kello 18.21 (EEST)

Valtion tiedot -mallineessa ongelmia[muokkaa wikitekstiä]

{{Valtion tiedot}} kohdassa ei näy kaikkia tietoja. Katsokaa esimerkiksi artikkeleita Alankomaat ja Alankomaiden Karibia. Verkkotunnusta ei näy vaikka siihen täyttäisi tiedot. Osaisiko joku tuon suoralta kädeltä kerto miksi näin ja onko ongelma tiedossa. Malline:Valtion tiedot ja Malline:Valtion tiedot/uusi ovat epäselviä siinä kohtaa kumpaa pitäisi käyttää. Joku on pistänyt kysymyksen Malline:Valtion tiedot Kumpi on nykyinen versio mallinekutsusta?. --84.248.90.122 3. heinäkuuta 2019 kello 17.10 (EEST)

Ainakin valtion tiedot -mallineesta verkkotunnus-parametri on poistettu jo 14 vuotta sittentässä. Jäänyt vaan ohjesivulle. Stryn (keskustelu) 3. heinäkuuta 2019 kello 17.16 (EEST)
Tuo kohta pitäisi kokonaan poistaa mallineista. Sotkee ja hämää muokkausta. Lisäksi toinen ongelma jonka huomasin on artikkelissa Alankomaiden Karibia että lippu ja vaakuna kohdassa linkki tulee vain sivulle lippu /vaakuna mutta ei kyseisen maan lippua tai vaakunaa. --84.248.90.122 3. heinäkuuta 2019 kello 17.23 (EEST)
Vanhentuneita ohjeita on vielä monissa mallineissa, ei vain noissa. Edit: Tuota {{Valtion tiedot/uusi}} en ole aiemmin huomannutkaan, vuonna 2008 tehty jota ei ole nähtävästi koskaan otettu mihinkään käyttöön eli tarpeeton tuplamalline. Ipr1 (keskustelu) 3. heinäkuuta 2019 kello 20.54 (EEST)
Herää kysymys pitäisikö mallineet yhdistää vai yksi poistaa kokonaan. Mallineen täyttäminen voi olla ongelma jos täyttää kohdan verkkotunnusta jota ei ole enää vaikka se näkyy itse mallineessä. Näin minulle tapahtui.--84.248.90.122 3. heinäkuuta 2019 kello 23.46 (EEST)
Merkkasin tuon toisen mallineen vanhentuneeksi ja poistin ohjeesta tuon vanhentuneen kentän. Pitää katsoa onko tuossa toisessa vielä jotain minkä voisi siirtää käytössä olevaan tai sitten poistaa se jossain vaiheessa. Ipr1 (keskustelu) 5. heinäkuuta 2019 kello 06.38 (EEST)

Osittaiset estot käyttöön fiwikissä?[muokkaa wikitekstiä]

Estosivu suomeksi, kun osittaiset estot on käytössä.

Useammassa wikissä on otettu jo käyttöön toiminto osittaisille estoille (partial blocks). Toiminto mahdollistaa sen, että ylläpitäjä voi estää käyttäjää muokkaamasta koko wikin sijaan vain tiettyjä nimiavaruuksia (kuten keskustelusivut, mallineet) tai sivuja. Jos käyttäjän ongelmat wikissä suuntautuvat tiettyyn osaan, esim. juuri käyttäjien keskustelusivuille, niin häneltä voitaisiin estää sen nimiavaruuden käyttäminen tietyksi ajaksi, kuten normaaleissa estoissakin, mutta pystyy silti muokkaamaan muita nimiavaruuksia, kuten artikkeleita ja osallistumaan äänestyksiin. Toiminto tulee jossain kohtaa käyttöön kaikkiin wikeihin, mutta meillä on mahdollista ottaa se käyttöön jo nyt, jos kannatusta löytyy. Itse näkisin tästä olevan hyötyä suomenkielisessä Wikipediassa. Alle voi ilmaista mielipiteensä toiminnon käyttöönottamisesta. Mikäli kannatusta löytyy, niin vien asian eteenpäin ensi viikon sunnuntaina. Stryn (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 11.38 (EEST)

Olisi tuo sikäli hyvä, että se selkeyttäisi rajoituksia, joita jotkut nyt jo asettavat väärinkäyttösuodattimilla. --Lax (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 12.19 (EEST)
Tämä ei tosin ole kovin monipuolinen vielä, eli ei kykene kaikkeen mihin väärinkäyttösuodatin. Huomasin tuossa kuvassa virheen: tiedostojen tallentamista tai sivujen siirtämistä ei voi estää. Stryn (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 12.40 (EEST) Päivitin kuvan, ja nyt se on myös suomeksi. Stryn (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 13.11 (EEST)
Testailin ominaisuutta helmikuussa, ja jo minuuteissa selvisi että se oli täysin rikki. Raportoimani phab:T214763 on näköjään korjautunut (jotenkin itsestään?), mutta olisin kyllä tämän kanssa varovainen enkä pitäisi mitään kiirettä. jni (k) 6. heinäkuuta 2019 kello 12.47 (EEST)
Itsestäänkö? Miksi niin arvelet? --Geohakkeri (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 12.58 (EEST)
Koska tuolta ei tarkalleen selviä, mikä koodiin tehty muutos sen tarkalleen ottaen korjasi, olettaen siis että se on korjattu. En ole testannut uudelleen. Tutkin tätä lisää jossain välissä, mutta ei mene ihan työlistan kärkeen. Minua jäi tammi/helmikuussa häiritsemään kun joku Säätiön projektipäällikkö tms. hehkutti tätä ominaisuutta maasta taivaisiin ja siitä kuitenkin löytyi täysin triviaaleja ja helposti havaittavia ongelmia lähes välittömästi. jni (k) 6. heinäkuuta 2019 kello 13.07 (EEST)
Ei ole tarpeen "lukita" muita nimiavaruuksia kuin artikkeli-nimiavaruus. Käyttäjiä voidaan ohjeistaa keskittymään artikkelimuokkauksiin, jos keskustelevat liikaa. --Hartz (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 13.01 (EEST)
Kannatan. Ei ole mitään järkeä estää käyttäjää kehittämästä Wikipediaa. Jos joku on eri mieltä ylläpidon kanssa, niin esto keskustelusivuille, mutta saisi jatkaa artikkelien tekemistä. Se kai tämän projektin päätarkoitus on, eikä sosiaalisena mediana toimiminen.--MAQuire (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 14.24 (EEST)
Tota noin. Mulla ei tule mieleen kuin eräät sotalaivajutut ja kun ne ei tällä ratkea niin ei ole nähtävissä etuakaan. --Höyhens (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 21.12 (EEST)
Jos toiminto toimii odotetulla tavalla, niin voi ottaa käyttöön. Turha odottaa sitä päivää, kun tuo toiminto tulee väistämättä käyttöön.--Puppe100 (keskustelu) 6. heinäkuuta 2019 kello 22.07 (EEST)
Käyttöön vain. Tuohan on lievempi kuin normaali esto, joten ei siitä tarvitse niin kauheasti edes käyttäjien mielipiteitä kysellä. Toivottavasti toiminto toimii teknisesti ja siitä on hyötyä. -Ochs (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 09.37 (EEST)
Väärikäyttösuodattimia vastustetaan syystä tai syyttä. Yksinkertaisella koodilla suodattimilla saadaan toteutettua kohdennettuja sallimattomuuksia (to disallow) eli käytännössä muokkauksen teknistä torjuntaa. Jos samankaltaisia lisävaihtoehtoja saadaan estolomakkeeseen niin, että ne tulevat ikään kuin osaksi normaalia estonjakelua, se vaikuttaa hyvältä idealta – jos toimii. Jos ei toimi, idea on edelleen hyvä, vain toteutus on sitten susi. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 10.11 (EEST)
Kannatan käyttöönottoa. Osittainen esto olisi todennäköisesti toimiva, jos tarve on estää esimerkiksi vain jotkut tietyt keskustelusivut. Väkälläkin tuo olisi toteutettavissa, mutta tässä tulisi se lisäetu, että tällä uudella ominaisuudella siitä voi tehdä pysyvän tai määräaikaisen, esimerkiksi 10 päivää tai 7 kuukautta ja sitten tämä määräaika loppuu. Väkässä on se puute, että se on lähtökohtaisesti (teknisesti) pysysvä, kunnes joku ottaa sen pois päältä käsin. Senkin vuoksi kannatan osittaiseston käyttöönottoa.--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 15. heinäkuuta 2019 kello 10.47 (EEST)

Tein nyt phab:T228008. Stryn (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 11.14 (EEST)

Se tulikin nopeasti käyttöön. Mahdolliset ongelmat tai kysymykset voi kirjoittaa tänne. Ohjesivu täytyy nyt päivittää, siitä voi keskustella sivulla Keskustelu Wikipediasta:Esto. Stryn (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 14.37 (EEST)

Järjestö-mallineeseen muun muassa pinta-alan ja väkiluvun mainitseminen?[muokkaa wikitekstiä]

Aikoinaan laitoin mallineeseen Järjestö mahdollisuuden lisätä myös muun muassa pinta-alan ja väkiluvun (kuten muidenkielisissäkin, muun muassa englanninkielisessä Wikipediassa mainitaan esimerkiksi järjestöistä en:Commonwealth of Nations ja en:Organisation internationale de la Francophonie kertovissa artikkeleissa), mutta jostain syystä Abc10 kumosi muokkaukseni. Mitä mieltä te muut wikipedistit olette, miksi näitä asioita ei saisi mainita tietynlaisista järjestöistä kertovissa artikkeleissa? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 6. heinäkuuta 2019 kello 23.57 (EEST)

Kumpikaan noista mainituista ei ole varsinaisesti sellainen järjestö, joka lienee ollut mielessä järjestö-mallinetta tehtäessä.--Htm (keskustelu) 7. heinäkuuta 2019 kello 00.38 (EEST)
Myöskään mainituissa tapauksissa en näkisi tarpeellisena panna tietolaatikkoon pinta-alaa ja väkilukua. Ei järjestöillä ole maata ja alamaisia. Sen sijaan Euroopan unionin tapauksessa kannatan näiden tietojen esittämistä. --Geohakkeri (keskustelu) 7. heinäkuuta 2019 kello 14.57 (EEST)
Nuo tiedot on jokseenkin kaukaa haettua triviatietoa järjestöjen kannalta. Järjestön jäsenmäärä jo taitaa tulla tukijamäärään mutta ei ole dokumentoitu.. Edit: itse asiassa tuo tukijamäärä taitaa olla täysin turha kenttä. Ipr1 (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 02.11 (EEST)
Mainituissa en-wikin artikkeleissa malline on nimeltään en:Template:Infobox Geopolitical organisation (joka näkyy oleva ohjaus sivulle en:Template:Infobox country). "Geopoliittinen organisaatio" on kokonaan eri asia kuin mikä tahansa järjestö yleensä. Jo mallineen nimestä on pääteltävissä että tällaisille ja mille tahansa järjestöille on en-wikipediassakin eri mallineet.--Urjanhai (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 08.01 (EEST)
Myös mallineen malline:Järjestö en-iw on en:Template:Infobox organization. se on ihan eri malline, eikä siinä ole tuommoisia parametreja vaikka parametreja on muuten hyvin monipuolisesti. Nämä ovat siis kaksi eri asiaa ja kaksi eri mallinetta, eivät sama asia eikä sama malline.--Urjanhai (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 08.10 (EEST)

Taulukot allekkain eikä rinnakkain[muokkaa wikitekstiä]

Kyselin tätä jo artikkelin keskustelusivulla, mutta ehkä täältä löytää helpommin apua: Artikkelissa Valtion Alkoholiliike pitäisi jotenkin rukata taulukoiden sijoittelua osiossa "Alkoholin myynti". Tekstin oikealle puolelle sijoitetut taulukot eivät asetu siististi allekkain niin kuin thumb-kuvat, vaan vähänkin leveämmällä näytöllä ne alkavat asettua porrastetusti rinnakkain, jolloin sivu näyttää todella oudolta ja hölmöltä. Saisiko ne jotenkin pysymään toistensa ylä- ja alapuolella? --Risukarhi (keskustelu) 10. heinäkuuta 2019 kello 19.31 (EEST)

Saa ne, lisäämällä alkuun style-kohtaan clear:right; (style="float: right; clear:right;"). Mutta jos ne laittaa kaikki allekkain, niin Työntekijöiden lukumäärä-taulukko valahtaa kauas sitä koskevasta kappaleesta... ¬Antilope 10. heinäkuuta 2019 kello 20.01 (EEST)
Kiitos, toinen käyttäjä kävikin jo korjaamassa tilanteen, ja nyt se näyttää huomattavasti paremmalta. Tuo toinen ongelma näemmä ratkesi sijoittamalla joka toinen taulukko vasemmalle. --Risukarhi (keskustelu) 11. heinäkuuta 2019 kello 10.40 (EEST)

Rikkoutuvat pitkät linkit[muokkaa wikitekstiä]

Tein projektisivun tämänpäiväiselle käännöstapahtumalle Oodissa. Se sisältää linkkejä TABernacle-työkaluun. Linkkien osana on url-enkoodattu SPARQL-kysely. Niistä pitkät katkeavat Wikipedian käsittelyssä. Wikidata Query Servicestä saa lyhytlinkin, joka on toteutettu Wikimedian lyhentimellä. TABernaclesta sellaista ei voi tehdä, koska se on Labsissä. Yritin ulkopuolisella lyhentimellä, mutta se jäi Wikipedian filttereihin. Ratkaisuni on nyt, että teen ulkopuolisen dokumentin, johon laitan nuo linkit. Millä tavalla tämä asia olisi ratkaistavissa niin, että linkit voisivat olla Wikipediassa? – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 07.41 (EEST)

Toimiiko tämä? --Geohakkeri (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 12.37 (EEST)
Kiitos, kokeilen! Mieleeni tuli, että tämä voi olla väliaikainen ratkaisu. Olisikohan järkevää tehdä erillinen malline? Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 15. heinäkuuta 2019 kello 13.36 (EEST)

Mikä hässäkkä patsasluetteloiden viitteissä??[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi artikkeleissa Luettelo Savonlinnan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä ja Luettelo Heinolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä on käytetty wikidataviitettä Finlandia-teossarjan osalle. Se ei ole mennyt ihan nappiin, koska lopputuloksena on punaisena loistavaa viittausvirhettä. Voisiko joku ao. aihepiiriin perehtynyt katsoa, mikä on pielessä joko fi-wikissä tai onko Wikidatassa joku tehnyt jotain jota ei pitäisi? Jos ratkaisua ei löydy, esitän että mennään perinteisellä viittaustyyllä. Kiitos. Pingataan Pajua myös.@Paju: --Htm (keskustelu) 18. heinäkuuta 2019 kello 21.49 (EEST)

Näkyy olevan yleinen virhe Wikidataviitteissä Luokka:Sivut, joissa on komentosarjavirhe. --MiPe (wikinät) 18. heinäkuuta 2019 kello 21.56 (EEST)
Se pitäisi korjata aika vikkelään. Joissakin henkilöartikkeleissa jotka käyttävät {{Henkilö_WD}} -mallinetta, virheilmoitus näkyy artikkelin alussa [3]. Korjasin joitakin poistamalla mallineesta WD:n. En tiedä oliko se hyvä vai huono korjaus, ja koituuko siitä mahdollisesti jotain lisäongelmia, mutta mun pitää poistua nyt koneelta. -kyykaarme (keskustelu) 18. heinäkuuta 2019 kello 22.08 (EEST)
Virheilmoituksessa mainitun muuttujan esittelyllä tokeni. –Ejs-80 18. heinäkuuta 2019 kello 22.46 (EEST)
Vautsi. Hienoa, kiitos!.--Htm (keskustelu) 18. heinäkuuta 2019 kello 23.01 (EEST)
Ohjesivun mukaan WD-versiota ei vielä pitäisi käyttää koska se on kesken. Käytössä oleva on {{Henkilö}}. WD-versiossa "titteli" viittaa parametriin, jota käytetään vesistöille eikä henkilöille. Ipr1 (keskustelu) 19. heinäkuuta 2019 kello 14.46 (EEST)

Estolokiin ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Osittaisten estojen myötä ehdotan seuraavaa suomennosta:

  • Ylläpitäjä Y esti käyttäjää Z muokkaamasta sivua/kohdetta A. Eston kesto X.

--Sentree (Walituksia) (Tarkkaile minua) 18. heinäkuuta 2019 kello 23.33 (EEST)

Translatewikistä tullee pian käännös, joka sinne on tehty 15. heinäkuuta. Stryn (keskustelu) 18. heinäkuuta 2019 kello 23.52 (EEST)
Käännös oli näemmä jo valmiina, mutta joku törppöili sen kyrilliseksi. Kukaan ei ole erehtynyttä kiittänyt tai moittinut Inturist-wikissä. --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2019 kello 02.10 (EEST)
Tällä hetkellä lokiin kirjautuu osittaisen eston merkinnäksi: Pxos ... blocked Käyttäjänimi ... from editing nimiavaruuteen (Tietosanakirja-artikkelit) with an expiration time of 3 päivää ‎(eston syy suomeksi). Tuo "nimiavaruuteen"-sijamuotovirhe pitää tarkaeistaa myöhemmin. Vaikea sanoa, missä on sylttytehtaan kaasus-osasto. --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2019 kello 02.26 (EEST)
Stryn korjasi asian. --Geohakkeri (keskustelu) 20. heinäkuuta 2019 kello 12.02 (EEST)

Artikkelin tietolaatikkoon tulee outoa tekstiä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin Grace Slick tietolaatikon syntymäpäivästä kertovassa kohdassa tulee syntymäpaikan loppuun automaattisesti linkki artikkeliin Evanston. Mistä tämä johtuu? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 20. heinäkuuta 2019 kello 00.06 (EEST)

Tietolaatikosta puuttuu syntymäpaikka-rivi, joten siihen kohtaan tulee automaattisesti Wikidatasta jotain mitä joku sinne on syntymäpaikaksi laittanut. --Savir (keskustelu) 20. heinäkuuta 2019 kello 00.09 (EEST)
Katso: Keskustelu wikiprojektista:Wikidata. --Lax (keskustelu) 20. heinäkuuta 2019 kello 00.14 (EEST)
Aivan, en tullutkaan tuota ajatelleeksi. Nyt on asia korjattu. Kiitos teille kahdelle. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 20. heinäkuuta 2019 kello 04.03 (EEST)
Mainitsin aiheesta täällä: Wikipedia:Kahvihuone_(sekalaista)#Syntymä/kuolinpaikka_kahdesti. Ipr1 (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 19.05 (EEST)

Muusikko-mallineessa tulee artikkeliin outo väli[muokkaa wikitekstiä]

Verratkaa esimerkiksi artikkelia Marvin Gaye artikkeliin Sauli Niinistö. Muusikkoartikkeleissa tulee heti alussa outo väli, ja teksti alkaa "väärästä" kohtaa. Zache on näköjään muokkaillut artikkelia viime aikoina. Mistä ylimääräinen väli johtuu? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 22. heinäkuuta 2019 kello 14.38 (EEST)

Nyt näyttäisi taas toimivan. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 22. heinäkuuta 2019 kello 14.48 (EEST)

Korjasin, sinne oli jäänyt minulta outo väli. --Zache (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 14.49 (EEST)

"Br-merkinnät"[muokkaa wikitekstiä]

Mistä johtuvat toisinaan etenkin IP-käyttäjien muokkausten yhteydessä syntyvät "br-merkinnät", jotka luovat tyhjiä rivejä? Esim. tänään artikkelissa Lauri Marjamäki. Jokseenkin rasittavaa aina siivota noita. --Sblöbö (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 15.23 (EEST) lisäys: Nähdäkseni kyseessä on vasta tänä vuonna ilmaantunut ilmiö, joten hieman hämmentää. --Sblöbö (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 15.28 (EEST)

Todennäköisimmin visuaalinen muokkain. --Anr (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 15.25 (EEST)
Joo phab:T215002. Stryn (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 18.46 (EEST)

AllMusic-linkki Yhtye-mallineeseen[muokkaa wikitekstiä]

Yhtye-mallineeseen olisi kiva saada linkki myös AllMusiciin, kuten esimerkiksi Elokuva-mallineessa on linkki AllMovieen. Mieluiten ensimmäiseksi, ennen kotisivut-parametriä aakkostuksen vuoksi. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 22. heinäkuuta 2019 kello 20.19 (EEST)

Mielestäni mallinetta ei tulisi täyttää kaikenmaailman ulkoisilla linkeillä. Ulkoiset linkit kelpaa aiheesta muualla -osioon. Stryn (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 21.34 (EEST)
Tuossa näkyy nyt ainakin MusicBrainz. Pitäisikö se sinun mielestäsi poistaa? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 22. heinäkuuta 2019 kello 21.45 (EEST)
Poistaisin sen. Siellähän biografiatkin on suoraan Wikipediasta. Karsisin tietolaatikoista kaiken ylimääräisen, koska sen kuuluu olla tiivistelmä tärkeimmistä tiedoista, ei linkkikokoelma. Stryn (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 23.20 (EEST)
Kysymys ei ollut minulle, mutta MusicBrainz tosiaan joutaisi vihdoinkin pois. Poistamisesta on keskusteltu moneen otteeseen, mutta jostain syystä se on aina jäänyt, vaikka muistikuvani mukaan sen säilyttämistä ei ole juurikaan kannatettu. --Sblöbö (keskustelu) 22. heinäkuuta 2019 kello 23.27 (EEST)
Aloitin keskustelun tuolla: Keskustelu_mallineesta:Henkilö/muusikko#MusicBrainzin_poistaminen. Stryn (keskustelu) 30. heinäkuuta 2019 kello 12.04 (EEST)
Samalla voitaisiin poistaa IMDB-linkit elokuva-aiheisista mallineista ({{näyttelijä}}, {{ohjaaja}}, {{käsikirjoittaja}}, {{elokuvasäveltäjä}}), IMDB ei edes kelpaa lähteeksi. Samalla tuon "elokuvasäveltäjän" saataisiin yhdistettyä normaaliin muusikko/musiikintekijä mallineeseen jolla muutkin säveltäjät ovat. Ipr1 (keskustelu) 31. heinäkuuta 2019 kello 01.53 (EEST)
Käsittääkseni IMDb on täällä paremman lähteen puutteessa kelpuutettu filmografioille ja tuotantojen tekijätiedoille, mutta muuhun se ei ole kelvannut lähteeksi. Toki sitä ei juuri merkitä elokuvamallineiden tekijätietojen ja henkilöiden filmografioiden lähdeviitteeksi, vaikka IMDb:stä ne on suurimmaksi osaksi tänne kopioitu, etenkin ei-suomalaisten artikkeliaiheiden kohdalla. En-wikissäkin: en:Wikipedia:Citing IMDb. Noita tietolaatikoiden IMDb-linkkejä olen vuosien varrella klikkaillut varmaan tuhansia kertoja, joten itseäni ainakin harmittaisi, jos ne poistettaisiin mallineista. Toisaalta olen tottunut myös en-wikiä käyttäessä menemään artikkelin loppuun, jossa yleensä on linkkilistassa heti ensimmäisenä IMDb. Allmovie- ja Elonet-linkit (ja ruotsinkieliset Svensk Filmdatabas -linkit!) taas näin lukijan näkökulmasta olen kokenut paljon turhemmiksi, koska ne eivät tarjoa mitään mitä jo ei olisi IMDb:ssä, jossa on yleensä myös monin verroin enempi tietoa kuin muualla (pl. Elonetin suomalaistuotantojen tiedot). IMDb on myös ollut hyvin paikkansapitävä, enkä siellä ole koskaan törmännyt potaskaan tai sotkemiseen (toisin kuin täällä), vaikka suht vapaasti muokattavissa se onkin. Siellä tosin taitaa olla työntekijöitä, jotka seulovat kaikkien muokkaajien lisäykset ennen kuin ne edes tulevat näkyviin. Mutta, hassuahan se olisi, jos amerikkalaisen rainan kohdalla olisi tietolaatikossa linkit vain sisällöltään luurankomaisiin Elonetiin ja johonkin ruotsinkieliseen Elonetiin, joita ei keskivertolukijaa klikkaa, vaan painaa suoraan napit CTRL ja yhtäaikaisesti alas ja klikkaa sitten Aiheesta muualla -osiossa elokuvatietokantojen suvereenin kuninkaan linkkiä. 85.76.163.182 31. heinäkuuta 2019 kello 03.46 (EEST)
IMDb on kyllä syytä poistaa tietolaatikosta juurikin siksi että siellä on näitä nimimerkkien kirjoittamia biografioita ja muita juttuja. Aiheesta muualla -kaatopaikkaan kaikki epämääräiset linkit, toki vain rajoitetusti sinnekin. Palkintolistat eivät IMDb:ssä aina pidä paikkaansa vaan ne on tarkistettava luotettavista lähteistä. Elonet voi olla suomalaisia elokuvia varten ja ruotsalainen elonet ruotsalaisia, koska ne on ammattilaisten tekemiä. --85.76.47.110 31. heinäkuuta 2019 kello 09.33 (EEST)
IMDb:ssä ja AllMoviessa on muun muassa japaninkielisten tekijöiden nimissä virheitä ja suomalaisten elokuvien tiedot ovat IMDb:ssä usein lähinnä karkeita "placeholdereita" tai sitten täynnä virheitä. Vaatii aika kriittistä silmää mitä sieltä poimii. Muita lähteitä kannattaa aina ehdottaa ja lisätä jos vastaan tulee. Ipr1 (keskustelu) 2. elokuuta 2019 kello 16.24 (EEST)

Joku robotti lisää luokatkin[muokkaa wikitekstiä]

Kovylkinossa ei ollut luokkaa kirjoitettuna mutta jostain se kuitenkin tuli. Lisäsin sen kuitenkin tulevien hämmennysten estämiseksi samalla kun lisäsin lähtene. --Abc10 (keskustelu) 25. heinäkuuta 2019 kello 12.47 (EEST)

Mallineesta tuli, poistin sieltä ja luokittelin loput vaille luokkaa jääneet. --Anr (keskustelu) 25. heinäkuuta 2019 kello 12.54 (EEST)
Kasvain, arvasin väärin. Kiitos. --Abc10 (keskustelu) 25. heinäkuuta 2019 kello 13.03 (EEST)
Aiheesta lisää: Wikipedia:Botit/pyynnöt/Luokittelevat tietomallineet. Ipr1 (keskustelu) 25. heinäkuuta 2019 kello 13.31 (EEST)

Allekirjoituksen koko tietolaatikossa[muokkaa wikitekstiä]

Pystyykö henkilöartikkelin tietolaatikossa näkyvän allekirjoituksen kokoa säätämään? Artikkeliin Li Hongzhang tulee Wikidatasta kiinankielinen allekirjoitus, joka pystysuuntaisena kuvana muuttuu tarpeettoman suureksi kun oletusleveytenä on 128 pikseliä. Malline {{Henkilö}} ei ilmeisesti tue allekirjoitus-kohtaan tulevan kuvatiedoston koon säätelyä. --Risukarhi (keskustelu) 26. heinäkuuta 2019 kello 14.37 (EEST)

Lisäsin siihen maksimikorkeuden.[4] --Zache (keskustelu) 26. heinäkuuta 2019 kello 15.01 (EEST)
Kiitos, tuo onkin helpoin ratkaisu ongelmaan. Enimmäiskorkeus voisi ehkä olla vielä hieman matalampikin. --Risukarhi (keskustelu) 26. heinäkuuta 2019 kello 15.10 (EEST)
Tässä nimenomaisessa tapauksessa allekirjoituksesta ei saanut pienempänä enää selvää. --Zache (keskustelu) 26. heinäkuuta 2019 kello 15.12 (EEST)
OK. Oikeastaan minun on vähän hankala arvioida tuota asiaa, kun en osaa lukea kiinaa. Eipä toisaalta signeerauksista usein saa selvää muutenkaan. --Risukarhi (keskustelu) 26. heinäkuuta 2019 kello 18.53 (EEST)

Allekirjoitus > Nimikirjoitus[muokkaa wikitekstiä]

Mistä muuten tiedetään, että ne ovat allekirjoituksia eivätkä yleisemmin nimikirjoituksia? Allekirjoituksistahan puhutaan dokumenttien vahvistuksina. Minusta tuntuu, että useimmat tietolaatikoiden "allekirjoituksista" ovat pikemminkin nimikirjoituksia tai signeerauksia. --Savir (keskustelu) 26. heinäkuuta 2019 kello 19.10 (EEST)
Otin vapauden muuttaa tietolaatikoissa nimikirjoituksen alapuolella näkyvän sanan nimikirjoitukseksi. Sehän tarkoittaa henkilön itsensä kirjoittamaa omaa nimeä. Sanakirjojen mukaan allekirjoitus on vain nimikirjoitus, jolla on vahvistettu jokin dokumentti (tai esim. täällä Wikipediassa keskusteluviesti). --Savir (keskustelu) 26. heinäkuuta 2019 kello 23.46 (EEST)
Aihe on ollut esillä ennenkin, mutta en löydä sitä arkistosta. Muuttaisitko myös Kirjailija-mallineeseen. --Abc10 (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 10.02 (EEST)
Miten kauan maailmassa ylipäätään on ollut nimikirjoituksia, jotka eivät ole allekirjoituksia? Nimikirjoitusten keräily ja niiden kirjoittaminen kerääjille pyynnöstä taitaa olla aika nuori ilmiö. Kirjailijat ovat varmaan paljon kauemmin kirjoittaneet kirjoihinsa omistuskirjoituksia, mutta jos niissä on omistusteksti, niin silloin sekin on allekirjoitus. En tiedä siitäkään, miten uusi tai vanha ilmiö on kirjailijan nimikirjoitus kirjassa.--Urjanhai (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 20.37 (EEST)

Kuvan koko mallineessa[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelia Kuusjoen seurakunta kehitetään ha-äänestyksen yhteydessä. Yritin lisätä valokuvia artikkelissa olevaan mallineeseen Malline:Seurakunta, mutta sekä pystymuotoinen että vaakamuotoinen kuva, joita kokeilin, näkyivät niin pieninä, etteivät ne näyttäneet hyviltä ([5], [6]). Onko tässä mitääm mahdollisuutta säätää kuvan kokoa? Mallineessa on parametri "suuntautuminen" mutta ei ohjetta, joka kertoisi liittykö se tähän. Jos se tarkoittaa kuvan asettelua, niin kuvan asettelu (engl. orientation) on suomeksi "asettelu", ei "suuntautuminen".--Urjanhai (keskustelu) 7. elokuuta 2019 kello 12.24 (EEST)

Muutin kuvan leveyden vakioleveydeksi ja lisäsin parametrin kuvan_leveys Eli nyt sen pitäisi toimia. --Zache (keskustelu) 7. elokuuta 2019 kello 12.39 (EEST)
Lisäsin oletusleveyden kuvalle kuten muissa vastaavissa mallineissa. Tämä jos kuva on suuri ja käyttäjä ei aseta mitään -> ei liian suurta kuvaa. Ipr1 (keskustelu) 7. elokuuta 2019 kello 13.38 (EEST)
Malline:Tietolaatikko/kuva:ssa oli myös vakioleveys. --Zache (keskustelu) 7. elokuuta 2019 kello 13.45 (EEST)
No nyt kuva vaihdettiinkin toiseen päällekkäisenä muokkauksena äskeisten yritelmieni kanssa eikä kysymys enää ole ajankohtainen.--Urjanhai (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 20.41 (EEST)

Kuvan koon säätö (selvisikin jo)[muokkaa wikitekstiä]

Nyt koetin samassa artikkelissa säätää sijaintikarttaa saman levyiseksi kuin infoboxia. Aiemmin tämä on onnistunut visuaalisessa muokkaimessa tarttumalla kuvan ku,maan mutta nyt ei onnistunut. Toinen tapa on ollut asettaa kuvan leveys wikitekstissä, mutta kun asettelin sinne eri arvoja niin mitään ei tapahtunut sielläkään, Tätäkin tapaa muistan käyttäneeni juuri samaan jo ennen visuaalista muokkainta.--Urjanhai (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 20.39 (EEST)

Taisin keksiä syynkin: yritin säätää kuvaa sen omaa pikselikokoa isommaksi. Se ei sitten onnistunut tietenkään.--Urjanhai (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 20.45 (EEST)
Valokuvien tiukempi rajaaminen auttaa usein. Rajaa kuva ja tallenna se uudella nimellä.--Htm (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 21.32 (EEST)
Tämä oli sijaintikartta. Ratkaisuna olisi ollut toisen kokoisen version etsiminen tai luominen. --Urjanhai (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 22.25 (EEST)
Kommentoin lähinnä sitä vaihetta, kun valitit, että kuvat näkyivät liian pieninä. Pruuvaamasi valokuvat oli molemmat tallennettu vapaalla lisenssillä ja niistä voi nipsiä ylimääräistä pois surutta.--Htm (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 10.28 (EEST)
Se ei olisi tässä tapauksessa auttanut kun kuva näkyi postimerkin kokoisena keskellä infoboksin kuvakenttää. Koko kuvakentän täyttävänä leikkaamatonkin kuva olisi toiminut ja vastaavasti leikelty kuva olisi yhtä lailla näkynyt postimerkin kokoisena keskellä kuvakenttää.--Urjanhai (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 20.25 (EEST)
Oli siis kaksi eri tapausta, joissa ongelma oli eri mutta ilmeni vain samassa artikkelissa.--Urjanhai (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 20.30 (EEST)
Äh, olin sotkenut ketjun kommentit väärään järjestykseen.--Urjanhai (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 20.40 (EEST)
Mutta kummassakaan kuvan rajaaminen ei olisi vaikuttanut asiaan.--Urjanhai (keskustelu) 10. elokuuta 2019 kello 20.42 (EEST)

www.wikipedia.fi taas nurin[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen Wikipedian etusivulle normaalisti johtava verkko-osoite www.wikipedia.fi on nähtävästi taas lakannut toimimasta. Vasta alle vuosi sitten sen vakuutettiin siirtyneen Wikimedia-säätiön omistukseen, mutta ilmeisesti jokin mättää nyt taas. Tarkennan vielä, että http://www.wikipedia.fi on ollut nurin ehkä päivän tai pari, kun taas https://www.wikipedia.fi lakkasi toimimasta jo kuukausia sitten, mutta en ole siitä erikseen nurissut. --Risukarhi (keskustelu) 13. elokuuta 2019 kello 21.47 (EEST)

Domainin tietueita on muokattu viimeksi 8. päivä. Sillä muutoksella saattaa olla jotain tekemista asian kanssa. Tein tiketin ongelmasta, tilanteen luulisi korjautuvan parissa päivässä. --4shadoww (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 13.47 (EEST)
Ongelma korjattiin näköjään poikkeuksellisen nopeasti... Wikipedia.fi ohjaa nyt fi.wikipedia.org:iin. Mutta https alkaa toimimaan kuulema joskus ensi viikolla, sillä ei sinänsä ole paljoa merkitystä koska se on vain ohjaus. --4shadoww (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 14.38 (EEST)
Hienoa, kiva jos saadaan tuo https-alkuinenkin osoite taas toimimaan. --Risukarhi (keskustelu) 14. elokuuta 2019 kello 14.46 (EEST)
Nyt myös https-osoite toimii; tosin selain varoittelee, ettei se ole turvallinen. --Risukarhi (keskustelu) 20. elokuuta 2019 kello 16.37 (EEST)

Lippukuvat kateissa[muokkaa wikitekstiä]

Mihin nuo muutamien maiden lippujen kuvat ovat kadonneet mallineista? Ongelmia on ainakin Turkin, Italian ja Espanjan lippujen kanssa, kuten sivun Lentopallon naisten Euroopan-mestaruuskilpailut 2019 ulkoasusta voi havaita. Englanninkielisessä Wikipediassa sama ongelma näyttää esiintyvän vain Turkin lipun kohdalla. Enkkuwikissä on tänään (keskiviikkona) ollut ongelmia myös joidenkin lippukuvien (mm. Norjan) latautumisessa (pitää ensin klikata lipun kohtaa ennen kuin lippu tulee näkyville) mutta yllä mainitsemassani ongelmassa liput ovat kokonaan kateissa. --Lax (keskustelu) 15. elokuuta 2019 kello 01.28 (EEST)

Minulla liput näkyvät normaalisti, onneksi eivät ole kateissa. ¬Antilope 15. elokuuta 2019 kello 02.09 (EEST)
Siis Turkin, Espanjan ja Italian liput näkyvät tuossa lentopalloartikkelissa? Täällä eivät näy vieläkään. --Lax (keskustelu) 15. elokuuta 2019 kello 02.19 (EEST)
Jo vain, hyvin ne näkyvät täällä. ¬Antilope 15. elokuuta 2019 kello 02.23 (EEST)
Minullakin näkyvät kaikki liput. Olisiko joku selainongelma. Välimuistin tyhjennystähän yleensä tuossa vaiheessa suositellaan. Jokin selaimen laajennos voisi kätkeä myös noita. --Linkkerpar 15. elokuuta 2019 kello 03.00 (EEST)
Totta tosiaan: toisella selaimella näkyvät. Tää on varmaan jokin teknikoiden salajuoni... Mutta hyvä, ettei ole mistään yleisestä ongelmasta kyse ja että muille näkyvät (minä itsehän tiedän, mitä noissa kohdissa pitäisi olla, joten näkymättömyys ei haittaa). --Lax (keskustelu) 15. elokuuta 2019 kello 15.03 (EEST)
Koita tyhjentää välimuisti jos on yhä ongelmia näkymättömyyden kanssa. --URunICon 21. elokuuta 2019 kello 12.41 (EEST)

Muokkausten kumoaminen[muokkaa wikitekstiä]

Miten noita vandaalimuokkauksia pitää kumota niin että tuohon selitykseen tulee automaattisesti "Hylättiin viimeiset {num} tekstimuutosta ja palautettiin versio {num}, jonka on tehnyt {user}"? --Lympri (Viestii) 17. elokuuta 2019 kello 05.00 (EEST)

Tuo yhteenveto tulee, kun hylkää arviontia odottavan muokkauksen. Tähän tarvitaan selojan oikeudet.--Puppe100 (keskustelu) 17. elokuuta 2019 kello 06.44 (EEST)

Valokuvien koordinaatit "äly"puhelimella kuvattaessa[muokkaa wikitekstiä]

Kun tallensin commonsiin pari valokuvaa, jotka otin "äly"puhelimella, niin huomasin, että kuville nykyään tallentuvat koordinaatit suoraan kuvatiedostosta. Samalla kuitenkin huomasin myös, että koordinaattien tallennustarkkuus on noin muutama kilometri, eli ilmeisesti ne tallentuvat jotenkin tukiaseman sijainnin tai tukiasemaa vastaavan "solun" (vrt. engl. "cellular phone") mukaan.

Kun joku varmaan on näiden kansaa pelannut, niin kysynkin nyt, että millä nämä saisi tarkemmiksi, kun samanaikaisesti ymmärtääkseni omassakin puhelimessani on valmius tarkkaankin gps-paikannukseen jopa muutaman metrin tarkkuudella. (Ja siihen olenkin viisaammilta jo kysynyt sopivia sovelluksia, mutta en ole ehtinyt vielä hankkia.)

Olen tästä viisaampien kanssa kyllä keskustellutkin, ja saanut kai eri aikoina parin sovelluksen nimetkin. Mutta samalla vaivalla voin kai kysyä täälläkin.--Urjanhai (keskustelu) 21. elokuuta 2019 kello 10.36 (EEST)

PetScan takkuilee[muokkaa wikitekstiä]

Kun PetScanista yrittää etsiä viitteettömiä artikkeleita, niin se näyttää kaikki luokassa olevat artikkelit. Johtuuko PetScanin uudesta versiosta vai jostain muusta? Miten se toimii muilla?--Puppe100 (keskustelu) 23. elokuuta 2019 kello 07.43 (EEST)

Johtuu varmaankin uudesta versiosta. Luokan työkaluissa oleva "Hae viitteettömät artikkelit" -linkki lähti toimimaan sillä, että muutin hakuehdossa olevan mallineen nimen alkamaan isolla kirjaimella. (viitteet -> Viitteet) --Zache (keskustelu) 23. elokuuta 2019 kello 08.42 (EEST)
Hyvä, nyt toimii!--Puppe100 (keskustelu) 23. elokuuta 2019 kello 14.27 (EEST)