Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Poistoloki takaisin[muokkaa wikitekstiä]

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sami_Väre
https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Sami_Väre&action=edit
Ylemmässä ei näy poistolokia, mutta alemmassa näkyy. Miksi se ei enää näy, kun ennen kerran näkyi? Häirinnyt tämä jo vähän aikaa. 91.158.233.245 2. syyskuuta 2016 kello 05.23 (EEST)

Jostain syystä sisäänkirjautuneena molemmissa poistoloki näkyy, mutta jos ei ole sisäänkirjautunut, niin ylemmässä ei näy poistolokia. Kumma juttu. Joku varmaan osaa selvittää, miksi noin käy. Ja sitten korjata, sillä tuo aiheuttaa hämmennystä käyttäjätunnuksettomien keskuudessa. 188.126.80.49 6. syyskuuta 2016 kello 00.35 (EEST)
Lisähuomiona, että tätä vaikuttaisi tapahtuvan vain fi-wikin puolella, joten vika lienee täällä päässä eikä mediawikissä itsessään. Olen kokeillut eri selaimia sekä kokeillut poistaa sivujen välimuistikopiot (purge). Huomasin poistolokia selatessa, että poikkeuksellisesti joidenkin sivujen poistoloki kuitenkin näkyy jostain syystä, esim.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Dorothea_Chanbers-Lambert
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Kreayshawn
Mutta esimerkiksi näiden epämerkittävänä poistettujen poistolokit ei näy:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sampo_Liusjärvi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Marita_Riik
Eikai tämä tarkoituksellistakaan ole? 91.158.233.245 19. syyskuuta 2016 kello 20.58 (EEST)
Kaksi ylintä poistettu viimeisin 24 tunnin aikana, niin näkynee sen takia loki. Sama juttuhan en-wikissäkin on, esim. en:Sonic Spinball (Le Modest album), joka poistettu yli 24 tuntia sitten. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 21.10 (EEST)
Näköjään. Tiedätkö onko tälle olemassa jotain hyvää syytä, miksi poistoloki piilotetaan IP:iltä, jos artikkelin poistosta on kulunut yli 24h? 91.158.233.245 19. syyskuuta 2016 kello 21.20 (EEST)
Enpä tiennyt, mutta Googlettamalla selvisi: Reduced the DOS potential of 404 page floods. Eli liittyy ei-sisäänkirjautuneiden bottien, peilaussivustojen tms. aiheuttamaan tietokantojen suureen kuormittamiseen näin lyhyesti käännettynä. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 21.35 (EEST)

Visuaalisella muokkaimella muokatessa viitteissä samat parametrit kahteen kertaan[muokkaa wikitekstiä]

Esim. sivulla Hurrikaani Camille kun klikkaa viitettä, esim. [2], niin avautuvassa ikkunassa on kahteen otteeseen "osoite", "nimeke", "ajankohta", "viitattu" ym., eli toisin sanoen kaikki ne parametrit on kahteen otteeseen, jotka viitteeseen on syötetty. Mutta viitteeseen syötetyt arvot ovat ikään kuin "väärissä" kohtaa, kun ne eivät tule noihin ylempänä oleviin kohtiin. Onko verkkoviite-mallineessa, sen templatedatassa, vai visuaalisen muokkaimen puolella jokin häikkä? Olen huomannut saman varmaan muutaman viikon ajan. Luulin sen olevan vain osassa artikkeleita tällä tavalla, mutta nyt tuntuu, että sama toistuu kaikissa artikkeleissa. En-wikissä näyttäisi toimivan oikein, joten oletan vian olevan fi-wikissä. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 20.05 (EEST)

Sainkin kiinni mistä homma kiikastaa. Ilmoitin Phab:T146060. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 20.22 (EEST)
Hylätty, ok, no systeemi on sitten rikki, olkoot. Pitäisi käyttää kaikissa artikkeleissa joko isolla (Nimeke) tai pienellä (nimeke) kirjaimella alkavia parametrejä. Nyt niitä on sekaisin molempia, eikä kuulemma pysty koodaamaan templatedataa niin, että se ei välitä onko iso vai pieni alkukirjain (tai sitten en ymmärtänyt Alex Monkin vastausta tiketissä, tai hän ei ymmärtänyt alkuperäistä ongelmaa, jota hain). Järjestelmäviesti:Edittools.js tuottaa isolla alkukirjaimella olevat, ja visuaalinen muokkain huolii vain pienellä alkukirjamella alkavat + Malline:Verkkoviite on kai aina ohjeistanut pienten alkukirjainten mukaisesti. --Stryn (keskustelu) 21. syyskuuta 2016 kello 21.54 (EEST)
Kokeilen toista kautta, jos saisi keskustelua aikaiseksi: mw:Help_talk:TemplateData. --Stryn (keskustelu) 21. syyskuuta 2016 kello 22.03 (EEST)
Voisiko ainakin järjestelmäviestiä näin alkuun muuttaa niin, että jatkossa parametrit tulostuu pienellä alkukirjaimella? Ei siitä varmaan haittaakaan olisi?--Olimar 21. syyskuuta 2016 kello 22.04 (EEST)
Kannattaisi muuttaa. Pitää varmaan botilla muuttaa isot alkukirjaimet pieniksi, koska muuten TemplateData/VE-yhdistelmä ei toimi. Stryn (keskustelu) 22. syyskuuta 2016 kello 18.48 (EEST)
@Stryn:. Mallineet toimivat siis siten, että parametrien nimet tulkitaan kirjaimellisesti eli {{{Nimi}}}, {{{nimi}}}, {{{NIMI}}}, {{{NiMI}}} jne ovat kaikki eri parametreja. Se, että viitemallineisiin voi kirjoittaa sekä {{{Nimi}}}, että {{{nimi}}} muodoissa on käsitelty viitteiden mallinekoodissa tähän tyyiin {{{Tekijä|}}}{{{author|}}}{{{tekijä|}}}. (ks. Malline:Verkkoviite:een lähdekoodi). Visual editor puolestaan käsittelee parametreja ensisijaisesti sillä nimellä miten ne on kirjoitettu TemplateData:n "nimi" -kohdassa eikä tätä näemmä pysty kiertämään "Aliakset" määrityksellä. (En varsinaisesti tiedä mitä iloa noista aliaksista on, koska nimenomaan tämä olisi niiden loogisin käyttötarkoitus) ---Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 10.06 (EEST)
Tämä on näemmä sama kuin phab:T143650, johon Alex Monk on pistänyt korjauksen. Jotta tuosta korjauksesta olisi jotain hyötyä, niin templatedata:ssa pitäisi olla parametrien aliakset määriteltynä eli jatkossakin systeemi huomioi kirjainkoon. @Olimar:, @Stryn: --Zache (keskustelu) 30. syyskuuta 2016 kello 10.30 (EEST)

Tietolaatikoiden parametrien esitys wikitekstissä ja TemplateData[muokkaa wikitekstiä]

Näyttääkö tietolaatikoiden parametrit wikitekstissä joskus tältä [1]? Parametrit pötkööntyvät, jos malline laitetaan tai sitä muokataan visuaalisella muokkaimella, ja mallineen templatedatassa formaatiksi on valittu rivinsisäinen tai määrittelemätön. Esimerkissä loin kirkko-tietolaatikkomallineelle templatedatan [2], jossa määrittelin parametrien esitystavaksi lohkon, jonka myötä jokainen parametri menee wikitekstissä omalle rivilleen. Sen jälkeen muokkasin mallinetta visuaalisella muokkaimella artikkelissa, minkä seurauksena parametrit rivittyivät helposti hahmotettavaan muotoon. Tämä tiedoksi, jos asia ihmetyttää ja sille haluaa tehdä jotain. Templatedataa voi muokata näin: Mallinesivulla klikkaa "muokkaa wikitekstiä" → näkymään latautuu yläreunaan "Hallitse Templatedataa" -painike → paina sitä ja täytä tiedot (jos parametreja ei ole, niin paina "lisää n ehdotettua parametria"). Huom. Kirkon tapauksessa kopioin automaattisesti syntyvän templatedata-koodin mallineen ohjesivulle. Tutoriaalin voisi tietenkin kääntää vielä suomeksi, jotta ei jää vain kahvihuoneen hölinäksi. --Olimar 19. syyskuuta 2016 kello 20.26 (EEST)

TemplateDatan paramOrder[muokkaa wikitekstiä]

Vähän tuohon Olimarin havaitsemaan asiaan liittyen uusi huomio. Ainakin @Huhdanjo: oli huomannut sellaisen seikan, että visuaalinen muokkain tallentaessaan tietolaatikkoa voi vaihdella parametrien paikkoja. (esim. [3], [4]) Tämän saa ilmeisesti korjattua määrittämällä TemplateDataan paramOrder -listan joka kertoo visuaaliselle muokkaimelle missä järjestyksessä parametrien tulisi olla (diffi). Helpoiten tuon paramOrder -arvon saa luotua sellaiseen templateData-mallineeseen jossa sitä ei ole muokkaamalla templateData "hallitse templatedataa" -työkalun kautta ja vaihtamalla parametrien järjestystä ja tallentamalla templateDatan. Järjestyksen vaihtamisessa ei väliä vaikka järjestyksen lopputulos olisi sama kuin aloittaessa, koska jo pelkkä parametrien järjestyksen muuttaminen aiheuttaa puuttuvan järjestyslistan luomisen. --Zache (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 15.32 (EEST)

Kuvagallerioiden kuvakokojen muutos[muokkaa wikitekstiä]

Taannoin oli keskustelua kuvagallerioiden kuvakooista. Joku valitti, että oletuskoko on liian pieni. Olen nyt muuttanut useiden, lähinnä kuvataiteita käsittelevien artikkeleiden gallerioiden kuvakokoja seuraavaksi <gallery mode=packed heights=160px>. Omasta mielestäni muutoksessa on hyvää ja huonoa. Hyvää on sopivasti isommat kuvakoot, huonoa se, että tämä nakkelee kuvia joskus vähän miten sattuu. Se kai riippuu myös käyttäjän näytön koosta. Pyydän kommentteja ja keskustelua aiheesta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 24. syyskuuta 2016 kello 14.55 (EEST)

Rafael -artikkelissa nuo kuvat ovat minusta paremman kokoisia kuin esimerkiksi Ben Shahn -artikkelissa, jossa ne näyttävät aika isoilta suhteessa muuhun sisältöön ja muutenkin aika levottomilta. Ts. Ben Shahnissa vakiokoko olisi parempi. --Zache (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 06.31 (EEST)
Periaatteessa hyvä että kuvat taideteoksista ovat sen kokoisia, että niistä saa selvää. Hyvin harva lukija jaksaa klikkailla pienoiskuvia auki yksi kerrallaan. Tuossa toteutuksessa on se ongelma, että kun vain korkeus on määritelty vakioksi, vaakakuvista tulee suhteettoman suuret verrattuna pystykuviin. Miltä galleriat näyttäisivät jos myös leveyksille asetetaan maksimit? Minä tein niin artikkelin Mayojen kirjoitusjärjestelmä glyyfitaulukoille. --Savir (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 07.33 (EEST)
Kiitos palautteesta, olen samaa mieltä edellisten kanssa. Ben Shahn -artikkelissa valokuvat painottuvat kohtuuttoman isoina, tunnetaanhan Shahn etupäässä maalauksistaan. Ja totta, tämä galleria on enemmän suhteessa leipätekstin määrään kuin normaalit pienemmät kuvat. Saviärrän Mayojen kirjoitusjärjestelmien glyyfit ovat siistejä, mutta ne ovat taulukossa eikä sitä voi soveltaa galleriaan. Yritän nääs tässä vähän tunnustella, olisiko tästä <gallery mode=packed heights=160px> jonkinlaiseksi oletukseksi? Miksi tuo "packed heights" sitten heittelee kaikki kuvat kohtuullisen kokoisiksi ja siisteiksi artikkelissa Estetismi, mutta artikkelissa Impressionismi taas tulos on epätasainen?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 30. syyskuuta 2016 kello 19.51 (EEST)

Kumoustilasto[muokkaa wikitekstiä]

Asetusten pienoisohjelmat -välilehdeltä löytyy nyt sellainen pienoisohjelma kuin "kumoustilasto" (listalla testattavien alla ja listan toiseksi alin ), joka tekee luettelon viimeisen 30-päivän aikana tehdyistä kumouksista ja lisää luetteloon vasemman reunan työkalulinkkeihin. Pienoisohjelmaa on testattu lähinnä Chromella ja Firefoxilla. Listalle tulevat muokaukset puolestaan valikoituvat siten, että botti käy merkitsemässä rv-merkinnällä ne muokkaukset jotka se on tunnistanut kumoukseksi ja tuo pienoisohjelma listaa nämä muutokset. Koska kyseessä on botin lisäämä merkintä, niin se ei ilmesty kumouksiin reaaliaikaisesti vaan siinä on viivettä, joka on noin tunti maksimissaan silloin kun tiedon lähteenä käytetty Tool Labs:n tietokanta on ajan tasalla. --Zache (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 09.00 (EEST)

Lisätään vielä sellainen maininta, että Netname/Proxy -sarakkeen tiedot tulevat sivuilta Käyttäjä:Fiwiki-tools-bot/netnames.js ja Käyttäjä:Fiwiki-tools-bot/proxylista.js. Näistä netnames.js on puhtaasti käsin ylläpidetty, mutta proxylista.js listan tiedot ovat peräisin ip-muokkaajien keskustelusivuilla olevista proxy-mallineista ja botti osaa niitä sieltä hakea. Proxylista.js ei kuitenkaan päivity tällä hetkellä automaattisesti. --Zache (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 09.11 (EEST)
Ja lisätään vielä, että botti ei merkka kumouksiksi sellaisia kumouksia joissa käyttäjä on kumonnut oman muokkauksensa jottei tätä tarvitse ihmetellä. --Zache (keskustelu) 28. syyskuuta 2016 kello 09.36 (EEST)

Muokkaus, jota en tehnyt[muokkaa wikitekstiä]

Jäi mietityttämään että mitä ihmettä tässä muokkauksessa tapahtui. Ei mitään vakavaa, mutta mielenkiintoinen tapaus. Lisäsin artikkelin yläreunaan siis vain päivitettävä-mallineen ja tallensin sivun, mutta huomasin että tietoja poistui samalla klikkauksella massoittain vaikka itse en ollut niihin koskenut. Ja artikkelista ei poistunut edes mitään satunnaista isoa tekstimassaa (eli mistään missclickistä ei voi olla kysymys), vaan tietoja muokattiin jäsennyllysti, vaikka itse en niitä muokannut. Mistähän tässä on kysymys vai jääkö ikuiseksi mysteeriksi? --Cary (keskustelu) 30. syyskuuta 2016 kello 22.54 (EEST)

Muokkasit jostain syystä vanhaa versiota, [5]. --Anr (keskustelu) 30. syyskuuta 2016 kello 23.01 (EEST)

Tuli mallineprobleema[muokkaa wikitekstiä]

Ei iso, mutta kun lisäsin Yhdysvaltain_presidentinvaalit_2016 -artikkeliin pari ehdokasta niin kolmannen jälkeen tuli varapresidenttiehdokas-sana ja kotiosavaltio-sana englanniksi ja mikä ehkä vakavampaa mitä en ehkä osaisi kohtuuajassa itse korjata että puolueensa tulivat hakasulkuihin. Haluaako joku jelppiä vai jätetäänkö nämä ehdokkaat huomiotta? --Höyhens (keskustelu) 30. syyskuuta 2016 kello 23.48 (EEST)

Fiksasin. Malline on kopsattu en-wikistä eikä sitä ollut käännetty suomeksi kuin ehdokkaiden 1-3 kohdalla.--Tanár 2. lokakuuta 2016 kello 21.06 (EEST)

Sivun päällä näkyvä kuva[muokkaa wikitekstiä]

Mistä johtuu, että kun avaan sivun Marina, artikkelin päällä näkyy jokin koko sivun levyinen, hyvin tumma kuva? Se peittää jopa ruudun vasemmassa laidassa olevat "Osallistuminen"-, "Työkalut"- ja "Kielet"- linkitkin. Ja kuitenkaan kun katson sivun lähdekoodia Muokkaa -toiminnolla (tallentamatta mitään), siellä ei näy mitään, mikä viittaisi siihen, että artikkeliin olisi koskaan edes lisätty mitään kuvaa. Kokeilin vielä tätäkin: kun avasin versiohistoriasta minkä hyvänsä vanhan version, kuva näkyi silloinkin. -137.163.19.9 3. lokakuuta 2016 kello 13.56 (EEST)

Yhdistysmalline[muokkaa wikitekstiä]

Mallineeseen pitäisi saada lisättyä vuosiluku. Esim. Hallitus 2016. --Pe-ga-sos (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 18.22 (EEST)

Yes check.svg Tehty. Uusi parametri on nimeltään hallitus-vuosi. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 6. lokakuuta 2016 kello 20.26 (EEST)
Kiitos --Pe-ga-sos (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 20.40 (EEST)

Miten näyttää mongolin tekstejä pystysuorana?[muokkaa wikitekstiä]

Kopioin MongolUnicode-mallineen (Malline:MongolUnicode) en-wikiltä, mutta se ei toimi sinänsä. Mongolin teksti ei näytetä pystysuorana. Osaako joku korjata sitä? --TuhansiaVuoria (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 19.41 (EEST)

Malline näyttäisi käyttävän apuna toista mallinetta {{Writing-mode}}; ilmeisesti sekin pitäisi kopioida enwikistä. --Silvonen (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 20.13 (EEST)
Kiitos vinkistä! Nyt se toimii. --TuhansiaVuoria (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 23.37 (EEST)

Bottien iw-muokkausten piilottaminen[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa tapaa piilottaa sivujen historia-sivuilta bottien vanhat iw-muokkaukset? Eli ne (ex-)bottien muokkaukset, joiden yhteenvedossa lukee:

 • Botti lisäsi: (kielilinkki)
 • Botti muokkasi: (kielilinkki)
 • Botti poisti: (kielilinkki)
 • Botti muutti kielilinkin (kielilinkki) muotoon (kielilinkki)

Painotan vielä, että en siis halua suodattaa kaikkien bottien muokkauksia pois näkyvistä, vaan pelkästään nuo em. iw-muokkaukset, joilla ei ole juuri mitään tekemistä sivun nykyisen sisällön kanssa. On nimittäin turhauttavaa selata sellaisten sivujen historia-sivuja, joiden kymmenistä tai jopa sadoistakin muokkauksista yli 90 % on näitä vanhoja iw-muokkauksia. --Atraie (keskustelu) 12. lokakuuta 2016 kello 20.57 (EEST)

Tuollainen ominaisuus olisi hyvä saada yleiseen käyttöön sellaisena, että se ei vain piilottaisi bottimuokkauksia vaan jättäisi ne kokonaan huomiotta niin että muokkaushistoriasivut tulisivat kuitenkin täyteen eivätkä supistuisi muutamaan riviin niin että käyttäjä joutuisi painelemaan "vanhemmat"-linkkiä. --Savir (keskustelu) 13. lokakuuta 2016 kello 10.06 (EEST)
Atraie; kopioi sivun Käyttäjä:Zache/common.js sisältö omalle common.js -sivullesi. Tuo koodinpätkä piilottaa ne kielilinkinlisäämiset joissa on linkitetty kohdesivulle. Se jättää näkyville ne joissa on pelkkiä tekstimuotoisia iw-merkintöjä tyyliin "Botti lisäsi: ext, lmo, os, pam", koska noiden tunnistamisessa minun olisi pitänyt ruveta tunnistamaan mitkä yhteenvedoista koskee luokkien lisäämisiä sun muuta. Savirille, ei ole mahdollista tehdä mitenkään fiksusti ilman koodimuutoksia mediawikiin ja pystyt tarvittaessa klikkaamaan sitä näytä 100 muutosta linkkiä jolloin tuloksia tulee riittävästi. --Zache (keskustelu) 13. lokakuuta 2016 kello 10.20 (EEST)
Suurkiitos, tuo vaikuttaisi toimivan hyvin. Mielestäni tämä on sen verran kätevä, että tämän voisi ottaa kaikille yleiseen käyttöön, jos vain joku osaisi vielä lisätä seuraavanlaisen toiminnon:
 • Muokkaushistoria-sivulle ilmoitus, että sivulta on piilotettu bottimuokkauksia ja ilmoituksen yhteyteen nappi, jolla piilotetut muokkaukset saisi yksittäisen sivun kohdalla hetkellisesti takaisin näkyviin.
 • Lisäksi ilmoituksen oheen ohje sille, kuinka piilotusominaisuuden saa kytkettyä kokonaan pois päältä. (Jos nyt joku välttämättä haluaa itseään kiusata turhilla bottien iw-muokkauksilla.)
Vielä lisäehdotuksena: Myös bottien {{Link FA}}/{{Link GA}}/{{Link FL}} jne. -muokkaukset voisi piilottaa, koska kyseisiä mallineita ei enää käytetä paikallisesti, vaan ne tulevat iw-linkkien tavoin Wikidatasta. Em. mallineiden bottimuokkauksia on sivuhistorioissa huomattavasti vähemmän kuin iw-muokkauksia, mutta esim. Kanada-artikkelin muokkaushistoriasta niitä löytyi jo toistakymmentä. Tässä esimerkkinä sen historiasta löytyneitä yhteenvetoja:
 • Bot: Suositeltu artikkeli -tähti: (kielilinkki)
 • Suositeltu artikkeli -tähti: (kielilinkki)
 • Bot: (kielilinkki) is a good article
 • roboto: (kielilinkki) estas artikolo leginda
 • Botti: (kielilinkki) on suositeltu artikkeli
 • Botti: (kielilinkki) on entinen suositeltu artikkeli
 • Botti: (kielilinkki) on hyvä artikkeli
 • Removing Link FA template (handled by wikidata)
 • Removing Link GA template (handled by wikidata)
--Atraie (keskustelu) 20. lokakuuta 2016 kello 04.36 (EEST)

Outo kuva artikkelissa[muokkaa wikitekstiä]

Laajensin äsken artikkelia C. L. Moore. Siihen tuli tuollainen kuva, joka kyllä sinänsä liittyy artikkeliin (kansikuva lehdestä, jossa on julkaistu Mooren tarina), mutta ei se nyt ainakaan tuohon kirjailijan kuvan kohdalle mallineeseen kuulu. En oikein tiedä, miksi artikkeliin edes tulee tuommoinen kuva, kun lähdekoodissa ei ole linkkiä koko kuvaan. -Miihkali (artikuloi) 14. lokakuuta 2016 kello 13.06 (EEST)

Joku poistikin jo kuvan. Olisi silti kiva kuulla, mistä oikein oli kyse. --Miihkali (artikuloi) 14. lokakuuta 2016 kello 13.12 (EEST)
Malline hakee kuvan automaattisesti aiheen Wikidata-kohteesta, jos siellä sellainen on määritelty. Tässä tapauksessa (wikidata:Q242530) kuvana oli tuo juliste. Wikidata-kuvan saa pois lisäämällä kuva-parametriin - tai määrittelemällä siihen jonkun toisen kuvan.--Olimar 14. lokakuuta 2016 kello 13.13 (EEST)
Ok. Kiitos. --Miihkali (artikuloi) 14. lokakuuta 2016 kello 13.15 (EEST)
Jatkan tätä sen verran, että minä poistin sen kuvan myös Wikidatasta (tässä linkki vanhaan versioon jossa kuva näkyy), koska se ei ollut oikea thumbnailkuva tuohon artikkeliin. Se oli Wikidatassa siksi, että se kuva käytössä tietolaatikkokuvana ruwikissä (selventävän kuvatekstin kera) ja oli napattu sieltä. --Zache (keskustelu) 14. lokakuuta 2016 kello 13.17 (EEST)

The Wikimedia Developer Summit wants you[muokkaa wikitekstiä]

The Wikimedia Developer Summit is the annual meeting to push the evolution of MediaWiki and other technologies supporting the Wikimedia movement. The next edition will be held in San Francisco on January 9–11, 2017.

We welcome all Wikimedia technical contributors, third party developers, and users of MediaWiki and the Wikimedia APIs. We specifically want to increase the participation of volunteer developers and other contributors dealing with extensions, apps, tools, bots, gadgets, and templates.

Important deadlines:

 • Monday, October 24: last day to request travel sponsorship. Applying takes less than five minutes.
 • Monday, October 31: last day to propose an activity. Bring the topics you care about!

More information: https://www.mediawiki.org/wiki/Wikimedia_Developer_Summit

Subscribe to weekly updates: https://www.mediawiki.org/wiki/Topic:Td5wfd70vptn8eu4

MKramer (WMF) (talk) 14. lokakuuta 2016 kello 22.07 (EEST)

Tarpeettomia Wikidatan P-seurantaluokkia[muokkaa wikitekstiä]

Halutuissa luokissa näkyy luokkia, joiden nimi on seuraavankaltainen: Luokka:Page using data from P2923. Eihän me nyt tänne suomenkieliseen Wikipediaan varmaan haluta jokaiselle Wikidatan P:lle omaa luokkaa, johon luokitellaan sivuja, jotka käyttävät jotain Wikidatan property-koodia. Eihän? Miten nuo saa veks, pois ja kauas? --Pxos (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 19.48 (EEST)

Moduuli:Fr:Wikidata/I18n, voiskohan tuon "Page using data from $1" poistaa kokonaan? Meillähän on jo Luokka:Wikidataa hyödyntävät mallineet, johon puolestaan tuon Malline:Majakka 3:sen voisi lisätä. --Stryn (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 20.01 (EEST)
Panin kokeillen: [6]. Jos jotain meni rikki, yritän olla tavoittamattomissa tai kiellän kaiken. Tätä viestiäkään en sitten kirjoittanut. --Pxos (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 20.28 (EEST)

Oma hiekkalaatikko -pienoisohjelma[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä kyykaarme mainitsi merkittyjen versioiden keskustelusivulla, että muissa Wikipedioissa on yläreunan käyttäjälinkeissä linkki käyttäjän henkilökohtaiseen hiekkalaatikkoon. Muissa Wikipedioissa se on toteutettu Extension:SandboxLink -laajennoksella, mutta ajattelin kokeilla sitä ensin ajatusta pienoisohjelmalla (Asetukset: Pienoisohjelmat ja Lisää yläreunan käyttäjälinkkeihin linkin käyttäjän omaan hiekkalaatikkoon. (listan alimmaisena Testattavat -otsikon alla).

Tuossa on kaksi eroa verrattuna laajennoksella tulevaan. Ensimmäinen on, että pienoisohjelmana tuo ilmestyy hitaammin ruudulle kun sivua ladataan (asiaa voi verrata vaikka enwikiin) ja toinen on, että tuossa on linkin vieressä [ + ] jota klikkaamalla se sivu joka korvaa hiekkalaatikon sisällön sen sivun sisällöllä jolla ollaan. Mikäli tuo vaikuttaa hyvältä systeemiltä, niin voitaisiin pyytää Phabricatorista, että otetaan varsinainen laajennos käyttöön täälläkin. (@Stryn:) --Zache (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 15.51 (EEST)

Tätä on joskus ennenkin kysytty fiwikissä eikä muistaakseni ole vastustusta ollut. En onnistunut löytämään keskustelua, mutta näin muistelisin. Ei tuosta ainakaan haittaa olisi. Tietysti jos se otetaan kaikille käyttöön, niin varmasti hiekkalaatikoiden määrä lisääntyy. Stryn (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 15.56 (EEST)
Olisiko asetuksiin mahdollista lisätä kohta, jossa hiekkalaatikossa tehdyt muutokset voisi halutessaan piilottaa? En piilota pieneksi merkittyjä muutoksia, vaikka hiekkalaatikossa tehdyt voisi ehkä niin merkitäkin. --raid5 (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.13 (EEST)
Raid5 varmaan sekottaa piilottamisen siihen, että p-merkinnällä saadaan leikisti tuoreiden muutosten listaa vähän pienemmäksi, vaikka jokainen muokkaus siellä näkyykin. Sen sijaan olisi aika mielenkiintoinen ajatus, että oma hiekkalaatikko olisi muille näkymätön kokeilualusta, jonka sisältö näkyisi vain ylläpitäjille eikä muille. Siellä voisi kokeilla rauhassa asioita ilman, että niistä tulee yleistä tietoa, mutta sinne ei voisi kuitenkaan perustaa mitään äärioikeassa olevan liikkeen wikiosastoa, koska sisältö näkyisi vain käyttäjälle itselleen ja sitten ylläpitäjille, jotka puuttuisivat asiohin tarpeen mukaan. Toinen kysymys on tietty se, onko tällaisesta todellisesta piilossa olosta mitään hyötyä. Ei kai. --Pxos (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.22 (EEST)
En sekoita, vaan ajattelin jonkun tarjoavan kyseistä ratkaisua. Nytkin siellä voi tehdä minun puolestani mitä haluaa, enkä niitä tarkkaile. Hyötyä olisi minulle, mutta voin olla ilman hyötyäkin. --raid5 (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.31 (EEST)
Kirjoitit "En piilota pieneksi merkittyjä muutoksia". Suomenkielisen Wikipedian suomennokset ovat luokkaa ÖÖ. Otan osavastuun niistä, koska olen itsekin ollut asian parissa "öissä". Siis raid5 tarkoittaa "näytä pienet muokkaukset, piilota pienet muokkaukset" -namiskoita, joita kaikki voivat painella. Minä taas puhun oikeasta kätkemisestä eli siitä, että ylläpitäjät voivat piillottaa muokkauksia. --Pxos (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.34 (EEST) Lisäys: Tai tosiasiahan on, että suomen kieli on parhaimmillaan vain seiska, jos käytämme eräänlaista Donald Trump -asteikkoa. Piilottaminenkin tarkoittaa täällä useita eri asioita. --Pxos (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.38 (EEST)
Tarkoitin muiden tekemien muokkausten piilottamista itseltäni, koska teen vähemmän vandalismintorjuntaa. Ei niin, että haluaisin piilottaa omia muokkauksiani. --raid5 (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.40 (EEST)
Tein nyt väärinkäyttösuodattimen joka merkkaa muokkaukset jotka käyttäjä tekee omaan hiekkalaatikkoonsa. (Väärinkäyttösuodatin 138). Tätä merkkausta voidaan edelleen käyttää siihen, että piilotetaan rivi tuoreista muutoksista CSS:llä säännöllä .mw-changeslist li.mw-tag-hiekkalaatikko { display:none;} (esimerkki: [7]) ja tuo voidaan lisätä esimerkiksi järjestelmäviesti:common.css:ään jolloin se on kaikilla käytössä. --Zache (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.46 (EEST)
Tuli virheilmoitus, kenties en kopioinut oikein: li.mw-tag-hiekkalaatikko is overqualifield just use mw-tag-hiekkalaatikko without element name. [8] Tuoreet muutokset sivulla näkyy Makkoolin hiekkalaatikko. Poistin li-merkinnän, mutta se ei vaikuttanut. --raid5 (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 21.14 (EEST)
Se ensimmäinen versio oli ok, mutta tuo toimii ainoastaan niihin joihin väärinkäyttösuodatin on osunut [9]. Eli ennen suodattimen luontia tehtyihin muokkauksiin se ei vaikuta vaan ainoastaan tuleviin. --Zache (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 21.19 (EEST)
Kiitos tiedosta, kumosin tekemäni muokkauksen. Lisäksi Pxosin kommentti oli hyvä, että piilottamisella on muukin merkitys kuin pelkästään tuoreiden muutosten karsiminen. --raid5 (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 22.55 (EEST)
@Raid5: Kannattaa muutta se CSS-sääntö vielä seuraavanlaisen kaltaiseksi [10]. Se alkuperäinen piilottaa omat hiekkalaatikkomuutokset myös tarkkailulistalta joka ei liene tarkoitus. --Zache (keskustelu) 24. lokakuuta 2016 kello 06.40 (EEST)
Sellainen huomio vielä, että enwikissä (en:User:Zache/sandbox) on sivun alussa boksi jossa on nappi "Submit your draft for review!" joka lisää sivun alkuun pyydetään arviointia boksin, niin tuollaisen voisi virittää myös tänne jos vain löytyy jengiä ketä on valmis antamaan palautetta artikkelien aloituksista. --Zache (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 21.13 (EEST)
Varmasti löytyy, mutta onko uusi muokkaaja saamansa palautteen jälkeen enää halukas näyttäytymään täällä. :) -kyykaarme (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 00.31 (EEST)

Tein tuohon pieniä muutoksia. Nyt hiekkalaatikon alkuun menee {{hiekkalaatikkoni}}-malline, jos sivu puuttuu, niin uuden hiekkalaatikkosivun luonti-ilmoitusta on siistitty ja sitten lisäsin pienoisohjelmiin pienoisohjelman jolla saa valittua hiekkalaatikkomuutokset piilotetuksi. --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 15.01 (EEST)

Jos ihmiset haluaisivat testata tätä hieman ensin, niin sen jälkeen voisi avata keskustelun käytännöt-kahvihuoneessa laajennoksen käyttöönotosta. Vaikka pienoisohjelma onkin hiukan jalkaanammuttu versio tuosta laajennuksesta, niin voidaan pistää pienoisohjelma vakiona päälle kaikille sisäänkirjautuneille jolloin saadaan palautetta konseptista. --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 15.12 (EEST)

Kopioiko se ja tallentaa saman tien hiekkalaatikon, jos painaa sitä plussaa? En uskalla kokeilla. Ehkä se voisi ollakin (pakko)pienoisohjelmana, jolloin sen voi ottaa itse pois päältä? -kyykaarme (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 17.07 (EEST)
Juu, ei se varmistele mitään. Voin lisätä varmistuksen jos halutaan. --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 17.16 (EEST)
Huomasin välittömän tallentamisen kun kokeilin lisäyspainiketta, sitten tyhjensinkin keskustelusivuni kumotessani muokkauksiani. Uusi toiminto on kuitenkin hyvä, jos on tottunut käyttämään hiekkalaatikkoa. --raid5 (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 17.30 (EEST)
Raid5:n pitäisikö siinä olla kyllä/ei -varmistus ennen kopiointia? --Zache (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 17.40 (EEST)
Jos siinä lukisi "kopioi ja tallenna", niin se voisi kuvata nappulan toimintaa paremmin. Itse ajattelin, että se vain kopioi ja sitä voisi sen jälkeen muokata ja sitten vasta halutessaan tallentaa. Ehkä varmistuskin voisi olla hyvä, koska siihen saattaa vahingossa kopioida vaikka ison keskustelusivun tai kopioida toisen sivun olemassa olevan hiekkiksen päälle. -kyykaarme (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 17.58 (EEST)
En nyt tiedä innostunko käyttämään hiekkalaatikkoa, ehkä sitten jos tulee enemmän huomautuksia huolimattomista muokkauksista. Jonkinlainen varmistus olisi hyvä. Kaikelta ei tosin voi aina suojautua, ainakaan omilta virheiltä, joitakin kertoja olen tallentanut muokkaukseni enterin painalluksella yhteenvetoa kirjoittaessani. --raid5 (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 19.28 (EEST)

Linkin kopioiminen hu.wikistä?[muokkaa wikitekstiä]

Hu.wikissä ei ilmeisesti enää pääse normaaliin muokkausnäkymään, ainakaan sellaista painiketta ei löytynyt. Miten käy koko viitteen kopiointi artikkelista, esim. tästä artikkelista? --Abc10 (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 09.35 (EEST)

Pääsee, samalla tavalla kuin täälläkin Visuaalisessa muokkaimessa. Kun muokkain aukeaa, oikeassa yläkulmassa on painike [[ ]]. Siitä pääsee tekstieditoriin. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 27. lokakuuta 2016 kello 10.26 (EEST)
Kiitos. Outoa että tavallinen muokkausnäkymä ei ole tarjolla, mutta Unkarissa nyt on tällä hetkellä muutakin outoa. --Abc10 (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 10.47 (EEST)

Paavali (täsmennyssivu)[muokkaa wikitekstiä]

Tällä sivulla olisi käyttöä mallineelle: Malline:Täsmennysivu/henkilöt --Pe-ga-sos (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 12.04 (EEST)

Mikä se olisi ja miksi? --Jmk (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 12.28 (EEST)
Olin jo tulossa kumoamaan tämän huonon keskustelunaloituksen, kuolleena syntynyt idea. --Pe-ga-sos (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 12.35 (EEST)
Kerron nyt kuitenkin että malline luokittelisi sivun luokkaan Luettelot henkilöistä. --Pe-ga-sos (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 12.44 (EEST)