Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


GeoHack[muokkaa wikitekstiä]

Olen ihmetellyt ehkä jo viikon, että GeoHack ei enää osaa käynnistää Kansalaisen Karttapaikan linkkiä. Kenen toimintavaltuuksiin kuuluu sen korjaaminen?--J Hokkanen (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 08.01 (EEST)

Ne conffitaan sivulla Malline:GeoTemplate ja kohta on otsikon "Suomi" -alla. Ne kenellä on yli 4 päivää vanha tunnus voi muokata sivua.
Rikki menneistä jutuista, niin Suomen kohdalla linkit jotka osoittavat toolserveriin (ne missä lukee linkissä "toolserver.org", "tool" tai "~para") ovat ainakin rikki, koska toolserver on kadonnut jo vuosia sitten. Tuo paran tekemä juttu oli sellainen, että se teki WGS84 -> KKJ muunnoksen paikkalinkkejä varten. Se miksi kukaan ei ole korjannut noita, niin en ainakaan itse ollut huomannut asiaa. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 08.49 (EEST)
Tämäpä kummallista, mielestäni toolserverin kautta menneet Karttapaikan koordinaattilinkit ovat toimineet vielä kohtuullisen hiljattain, siis pikemminkin kuukausia sitten kuin vuosia sitten. --Jmk (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.09 (EEST)
Jännittävää, no joka tapauksessa selvittelin lisää. Toolserveriltä Paran työkalut ovat muuttaneet osoitteeseen https://tools.wmflabs.org/para/geo/ ja sieltä tulee tällä hetkellä virhe "502 Bad Gateway". (kokeillaan josko @Para: -toimisi). Joka tapauksessa ne paikkalinkit jotka eivät vaadi enää WGS84->kkj muunnosta varmaan kanattaisi muuttaa sellaisiksi, että ne menevät suoraan sivustoille kiertämättä paran työkalun kautta. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.29 (EEST)
Varmaan kannattaisi, jos on vihdoinkin saatu aikaan joku tapa osoittaa Karttapaikkaan koordinaatteja Wikimedian käyttämällä WGS-koordinaatistolla. Tätähän juuri aikoinaan tuskailtiin, kun Karttapaikalle ei kelvannut muu kuin KKJ, ja sen takia oli pakko muuttaa WGS->KKJ toolserverin kautta. --Jmk (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.46 (EEST)
Kyllä Karttapaikalle on kelvannut muunkin tyyppiset koordinaatit. Tein mallineen Kansalaisen karttapaikka, joka ottaa WGS-tyyppiset koordinaatit ja näyttää niitä likiarvoisesti oikein. Se on nopeampi ja suora tapa avata tämä karttapaikka.--J Hokkanen (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.03 (EEST)
Kiva jos nykyään toimii. Vuonna 2007 ei toiminut: tarkemmin sanottuna, yhdelle linkkityypille kelpasi WGS mutta mittakaavan valinta ei toiminut, ja toisella tyypillä mittakaava toimi mutta koordinaatit oli pakko olla KKJ:nä. Siksi pyöräytettiin konvertterin kautta. Keskustelu Wikipediasta:Wikiprojekti Maantieteelliset koordinaatit#Kansalaisen karttapaikan mittakaava --Jmk (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.14 (EEST)
Käynnistin labsin palvelinprosessin uudelleen. Se vanha toolserver linkkikin on kyllä toiminut koko ajan, ainakin sille kkj muunnokselle, kun redirectit pitävät vanhat linkit hengissä. Mutta kannattaa tosiaan muuttaa linkit suoriksi jos ne tukee Wikipedian numeroita... --Para (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.47 (EEST)
Kiitos! --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.55 (EEST)

Siivoilin GeoHack:n karttapalveluita Suomen osalta sekä poistelin globaaleja palveluja jotka eivät enää toimineet. (diffi). Sinne jäi vielä globaaleihin sellaisia linkkejä jotka teknisesti toimivat, mutta se karttasivusto mikä avautuu on täysin vanhentunut, mutta annoin olla, koska menin läpi vain toimimattomia. Suurin syy sille, että kaupunkien karttapalvelujen paikkalinkit ovat hajonneet on siinä, että ne ovat siirtyneet koordinaateissa KKJ:stä ETRS-GKn-koordinaatteihin joihin ei ole meillä konversiota. Muita muutoksia on, että nyt myös retkikartta.fi on paikkalinkitetty ja toiseksi lisäsin sinne kategorian rekisteröinnin vaativat sivutot ja lisäsin sinne Ingress-pelin kartan. Jos ihmettelette, että miksi lisäsin kännykkäpelin kartan, niin tein sen siksi, että pelin lisäksi siinä on hyvin kattavasti geotagattu ympäristöä ja se helpottaa jos tarvitsee varmistaa onko esimerkiksi artikkeliin kirjatut olevat patsaan/rakennuksen jne koordinaatit oikein ja missä täsmällisesti jokin patsas esimerkiksi on. --Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 02.30 (EEST)

GeoHack:n -päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Geohack erikielisissä Wikipedioissa.

Muutenkin GeoHack:n ajantasaistamista voisi miettiä laajemminkin ja pistän tähän alkuun listaa siitä miltä se näyttää erikielisissä wikeissä. Listaa saa laajentaa vapaasti.--Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 09.34 (EEST)

Interwikilinkkien näyttö[muokkaa wikitekstiä]

Interwikilinkkien näyttö näkyy muuttuneen niin, että näkyvissä on vain max vajaa kymmenkunta linkkiä, ja loput saa näkyviin jotenkin maanosittain ryhmiteltynä linkistä. Omasta mielestäni tämä on huononnus, koska kokonaiskuvaa on enää mahdoton saada yhdellä silmäyksellä, eikä kokonaiskuvaa myöskään saa avautuvasta hajanaisesta näkymästä. Pystyykö jostain asetuksista saamaan takaisin aiemman näkymän? Uusi näkymä vaikeuttaa huomattavasti interwikien sujuvaa käyttöä ja hahmottamista.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.22 (EEST)

Toiminnot:Asetukset → käyttöliittymä → Languages ja siitä "Use a compact language list, with languages relevant to you. " (ihan alareuna, tallenna-napin yläpuolella) on asetus jolla tuon saa pois päältä. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.37 (EEST)
Kiitos. Mitenhän tuo systeemi muuten on osannut automaattisesti luoda nuo minulle oletuksena tarjoamansa asetukset ja päättää, että vaikkapa urdu ja kiina olisivat minulle relevantimpia kuin vaikkapa viro, norja, tanska ja hollanti? Toki voisin hyvinkin osata myös urdua ja kiinaa ja olla niistä kiinnostunut, mutta esim. Suomen koulujen kielivalikoimaa ja tähän valikoimaan kuuluvien kielten lähisukukieliä vasten on silti aika rohkea veto päätellä että osaisin niitä todennäköisemmin kuin viroa, norjaa, tanskaa jne.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.44 (EEST)
Tehokkaiksi todettujen tieteellisten menetelmien avulla[1]. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.50 (EEST)
Ilmeisesti vakiolinkit globaalin tutkimuksen perusteella, sillä artikkelissa Englannin kieli oli tosiaan muiden joukossa hindi, urdu ja kiina, eikä pohjoissaamekaan ole niitä wikejä joita käytän. Joku syy täytyy olla että käyttöön otetaan keskeneräisiä kehitelmiä, joille ei ole kenelläkään tosiasiassa mitään käyttöä. Sormiharjoituksia kun ei ole järkevämpää tekemistä? Muokkaustilassa näkyvät kaikki kielet. --Abc10 (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 19.14 (EEST)
Oiskohan ihan siksi, että yleisissä aiheissa niitä kielilinkkejä on aika paljon. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 19.43 (EEST)
Siinä on kai otettu sekaisin käyttäjän oman kielen joitakin mutta ei jostain syystä kaikkia maantieteellisesti lähimpiä kieliä (suomenkieliselle satunnaisesti jostain syystä saame ja venäjä mutta ei kuitenkaan viroa) ja joitakin muttei kai niistäkään kaikkia suurimpien wikien kieliä (hindi, urdu ym.). Mutta kun asetuksissa ei ainakaan minulle tuossa näkynyt keinoa, millä olisi voinut valita, mitä kieliä valikoimaan valikoituu, niin koko karsiminen jää käytännössä varmaan lähes jokaiselle maailman käyttäjälle täysin hyödyttömäksi, kun osa eri yhteyksissä kiinnostavista kielistä kuitenkin karsiutuu satunnaisarvonnalla pois, ja tämä silloin joka tapauksessa heti pakottaa ottamaan ominaisuuden pois käytöstä. Ja lisäksi pienen kielialueen kuten suomen kohdalla usein on kaikkein kiinnostabvinta juuri se, mikä on esimeriksi jonkun suomalaisen aiheen kokonaislevikki kaikissa wikeissä kuin niinkään otoksen supistaminen oikeastaan lainkaan. Projektisivujen osalta vertailu suurimpiin wikeihin voisi olla joskus ehkä kiinnostava, mutta kun siinäkin karsinta on täysin sattumanvaraista, niin hyöty jää silloinkin varmaan usein vähäiseksi. Jos voisi itse valita kielet, niin silloin ominaisuudesta voisi joissain tilanteissa olla hyötyä, mutta pienen kielialueen kuten suomen käyttäjä hyötyisi tästäkin luultavasti vain hyvin harvoin.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.10 (EEST)
Siellä ei ainakaan minulle lue "käyttöliittymä", mutta "ulkoasusta" löytyi oikea kohta: Toiminnot:Asetukset → Ulkoasu → Kielet ja "Käytä kompaktia kielilistaa, joka näyttää sinulle tärkeimmät kielet", josta rasti pois. --Mwåc8m (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 14.11 (EEST)

Aiheesta alkanut kiivas keskustelu täällä: Phab:T136677. --Stryn (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.03 (EEST)

Joku kommentoi siellä näin: "Was introduced today on several wikis. The local communities did not agree to this. Please remove it as standard option. As an interwiki editor I now have to shut the annoying thing down 200 times. Also, very dumb choice of languages. Who picked this. Not the local communities. Please do not introduce this untill people have the option to choose languages, as a group or individually. At the very least remove it as standard and put it as optional." --Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.15 (EEST)

Viiteluettelopallot[muokkaa wikitekstiä]

Mitens ihmeessä on artikkelissa Iran lähdeviitteet luetteloitu pallomerkein eikä normaalisti numerojärjestyksessä? En nopeasti ymmärrä vian syytä. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 13.44 (EEST)

En minäkään ymmärrä syytä. Mutta sen laukaisee yhtäläisyymerkki "sarakkeet"-sanan perässä. Sen laukaisee myös viitteet-osioon nyt laitettu viite kun se esiintyy samanaikaisesti "sarakkeet"-sanan kanssa. --Savir (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 14.47 (EEST)
Korjasin. --Anr (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 15.03 (EEST)
Tuo siis puuttui. Joku ­ voisi kirjoittaa vielä selkeämmät ohjeet mallineeseen {{Viitteet}}, kun ei niistä ehtinyt pikaisesti tajuta asiaa lukematta niitä. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 16.13 (EEST)

Olympiamitalit[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku viisaampi sanoa, mitä tapahtuu sivulla Yhdysvaltain Neitsytsaaret kesäolympialaisissa 2016? Tietolaatikkomalline, jonka pitäisi hakea mitalien määrä automaattisesti, onkin yhtäkkiä sitä mieltä, että Yhdysvaltain Neitsytsaaret on saanut e kappaletta jokaista mitalia. Esimerkiksi sivulla Andorra kesäolympialaisissa 2016 malline toimii kuitenkin ihan oikein. Joku vikahan jossakin varmaan on, mutta en itse onnistunut löytämään mitään kovin ilmeistä ongelmaa. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 8. elokuuta 2016 kello 13.00 (EEST)

Teksti tulee sivulta Malline:Olympiamitalit/kesä/2016 jossa haetaan avaimen perusteella luvut ja avain Neitsytsaarille tulee mallineesta malline:KOKlippu/maakoodit eivätkä ne kaksi vastanneet tuossa. Mikäli tulkitsin mallineita oikein, niin vika tässä tapauksessa oli tuossa ensimmäisessä mallineessa jossa neitsytsaarten koodina käytettiin kirjainyhdistelmää "VIR" kun sen olisi pitänyt olla "ISV". (@K-Pedia:) Tässä on tekemäni muutoksen diffi [2] ja neitsytsaaret pitäisi varmaan myös korjata vanhempien vuosien osalta. [3]--Zache (keskustelu) 8. elokuuta 2016 kello 14.16 (EEST)
Sattuipa hauskasti. Keksimme näköjään saman asian samaan aikaan. Juuri olin tuota korjaamassa, kun huomasin, että asia on jo kunnossa. Hyvä näin. Korjaanpa saman tien noista vanhemmista Neitsytsaarten koodin kohdalleen. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 8. elokuuta 2016 kello 14.19 (EEST)

GeoGroup ei yhdistä OSMaan[muokkaa wikitekstiä]

GeoGroup-boxi ei yhdistä enää OSM-karttaan, mutta kylläkin Googlen ja Bingin karttoihin. Esimerkiksi tässä artikkelissa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. elokuuta 2016 kello 19.35 (EEST)

osm4wikin "www-palvelu" ei ole syystä tai toisesta päällä Tool labs:lla ja ilmoitin asiasta toiselle ko. työkalun ylläpitäjistä [4]. Asia todennäköisesti korjaantuu sillä, että käynnistävät sen uusiksi. --Zache (keskustelu) 10. elokuuta 2016 kello 09.38 (EEST)

Artikkelieditorin itsekseen lisäämät sanojen sitomiset[muokkaa wikitekstiä]

Vikailmoitus editorin (Edit source) toiminnassa! Tietääkö kukaan asiasta enempää? Eli tapahtunut seuraavaa: Käyttäjä Kotivalo väitti allekirjoittaneen lisänneen artikkeliin Talouselämä (lehti) sanoja sitovia välilyöntejä eli  -merkkijonoja (et-nbsp-puolipiste). Ihmettelin kovasti, mistä oli kyse, koska olin ainoastaan editoinut joidenkin kasvuyritysten nimen linkiksi ajatuksella, että ehkä noista yksi tai muutama lehdistössä näkynyt olisi jo artikkelina tai noista itse pyöräyttäisin artikkelin. En koskenut lainkaan artikkelin sanojen välisiin tiloihin. Mutta artikkelihistoriaa katsomalla huomaisi, että salakavalasti jostain oli tupsahtanut moneen lauseeseen sanojen väliin noita  -koodeja. Virheellinen toiminta näkyi olevan toistettavissa: kun artikkelin aiemman (omaa editointiani edeltäneen) tai myöhemmän version avaa uudelleen artikkelieditorissa (Edit source) linkitysten tekemiseksi, samaisia  -hömppäkoodeja tupsahti tyhjästä uudelleen. Tämä on ensimmäinen kerta kun huomaan moisen ongelman. Olisiko kenelläkään käsitystä, mistä moinen virhetoiminta eli editorin oma-aloitteinen ja joidenkin kappaleiden sanojen sitominen editorissa voisi aiheutua (editorin avaaminen riittää)? Onnistuisiko joku muu toistamaan tilanteen? Nyt jäi aiottu artikkelin editointi tekemättä sillä ainoat tekemäni muutokset (wikitykset) käyttäjä Kotivalo poisti palauttamalla artikkelin editorin virhetoimintaa edeltäneeseen versioon. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 18.24 (EEST)

Selvennykseksi: muita artikkeleita samalla editorilla editoitaessa en huomaa vastaavaa virhetoimintoa, sitovien  -merkkien tupsahtamista itsekseen. Eli olisiko Talouselämä (lehti)-artikkelin rakenteessa jotain sellaista ei sopivaa, joka liipaisee editorissa virheellisen toiminnon? --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 18.30 (EEST)
Yleensä syyllinen on selain tai selaimen lisäosa taikka sitten jokin Wikipediassa käytössä oleva lisäosa, joka aiheuttaa tuota. Joskus muokkasin kännykän (Windows Phone) UC Browserilla työpöytä-versiossa, ja se muutti itsestään artikkelissa kaikki "<"-merkit muotoon "&lt". No artikkelithan menivät siinä sitten ihan epäkuntoon. Auttaisi toistamisessa, jos ilmoitat käyttämäsi selaimen. --Stryn (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 19.04 (EEST)
Firefox 47.0.1 (en). (About Mozilla Firefox pyytää näemmä käynnistämään uudelleen päivityksen vuoksi). En ole kokeillut onko sama pulma muilla selaimilla. Muissa artikkeleissa en samaa ongelmaa äsken huomannut. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 19.53 (EEST)
Päivityksen jälkeen Firefox 48.0 (en). Kone myös buutattu päivityksen jälkeen. Ongelma toistuu edelleen avattaessa sama artikkeli editoriin, mutten huomaa sitä missään muussa kokeilemastani 2-3 artikkelista.--Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.06 (EEST)
Tuossa artikkelissa on ainakin muutama editointikömmä, sillä alkumallineessa on esimerkiksi neljä kertaa <small> muotoilu, vaikka kaksi noista pitäisi ilmeisesti olla pikkupräntin sulkevaa </small>-koodia. Olisiko muotoilumokilla vaikutusta? (en tallentanut, mutta katselin vaan); joku tämäntapainen voisi selittää, miksi vain tämä artikkeli näyttäisi käyttäytyvän kummallisesti. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.13 (EEST)
Testasin uteliaisuudesta toisellakin selaimella. Sama pulma toistuu ainakin Google Chrome selaimen versiolla 52.0.2743.116 m (en). Alan uskoa yhä enemmän artikkelikohtaiseen syyhyn. Saako joku artikkelin auki wikikoodin editorissa (Edit source) ilman, että esimerkiksi artikkelin loppuosan kappale muuttuu &nbsp;-hömppäkoodeja sisältäväksi muotoon? Siis esimerkiksi (sisältää automaattisesti lisättyjä &nbsp;-koodeja, katso koodia niin näet): "Yritykset valitsevaan asiantuntijaryhmään kuuluivat pääomasijoittaja Lifeline Venturesin Petteri Koponen, AaltoES:n ja Venture Garagen perustaja Kristo Ovaska, Arctic Startup-verkkomedian toimittaja Antti Vilpponen, OP-Pohjolan yrityskauppojen rahoituksesta vastaava Mikko Leskelä, Suomen Pääomasijoitusyhdistyksen puheenjohtaja ja Nexit Venturesin toimitusjohtaja Artturi Tarjanne ja Tekesin toimialajohtaja Risto Setälä. " --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.24 (EEST)
Käytätkö muuten WikEd:ä muokkaamiseen? Ainakin siten sai toistettua tuon   jutun, että siirtyi normaalimuokkaustilasta wiked-muokkaustilaan ja sitten takaisin normaaliin muokkaimeen. --Zache (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.28 (EEST)
Hyvä tietää, että muutkin saavat toistettua. Miten tuon WikEd-asian voisi tarkistaa? Yritin katsoa asetuksia (preferences) editorin osalta, mutten huomannut mitään mainintaa WikEd:istä, mistä tuon sitten saakin päälle. Editoin sorsakoodia (Edit source), jonka editorin käynnistän artikkelisivun yläosan "välilehdiltä" (siis kohdasta, jossa enkkukielellä valittavana Read, Edit, Edit source, View history, Add this page to your watchlist, More). --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.41 (EEST)
Se löytyy kohdasta toiminnot:Asetukset → Pienoisohjelmat → Muokkaaminen → WikEd, täysin varusteltu integroitu tekstieditori Firefoxia, SeaMonkeytä, Safaria ja Google Chromea varten.... --Zache (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.44 (EEST)
Näkyi (Gadgets kohdasta) olevan tuo WikEd päällä. Ja kun kytki pois, tämän ainokaisen artikkelin avaaminen editoriin ei aiheuttanut tuota ongelmaa. (Mutta poiskytkettynä wikikoodia on hankalampi lukea, kun erikoismuotoiluja ei nosteta esille.) --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 21.16 (EEST)
Tekninen selitys on, että siinä tekstissä on niisä kohdissa jotka muuttuvat  -merkeiksi kirjain joka on unicode-merkistössä 'NO-BREAK SPACE' (U+00A0) ja ne näyvät normaalissa wikieditorissa normaaleina välilyönteinä. Wiked puolestaan muuntaa ne htmlentiteeteiksi sivun latauksen yhteydessä. Käyn kirjoittamassa Wiked:n koodaajalle bugi-ilmoituksen, mutta en osaa sanoa kuinka helppo tuota on korjata. Sillä välin, niin jos haluat väärinkäyttösuodattimeen testin joka tarkistaa onko   -merkkien määrä lisääntynyt muokkauksessa ja jos on, niin suodatin ilmoittaa asiasta. --Zache (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 08.25 (EEST)

Käännöstyökalun poistokoodi ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Löysin tällaisen arkistosta $('.cx-campaign-newarticle').parents('.cx-callout').hide(); Miksihän se ei estä käännöstyökalumainosta? Lisäsin sen Asetukset > Ulkoasu -sivulla kohtaan Käyttäjäkohtainen JavaScript-sivu. --Abc10 (keskustelu) 24. elokuuta 2016 kello 17.23 (EEST)

Se ei toimi siksi, koska mainos ilmestyy vasta tuon koodinpätkän (ts. sivun käyttäjä:Abc10/common.js) ajamisen jälkeen eli common.js:n koodi ajetaan liian aikaisessa vaiheessa piilotuksen kannalta. Kokeile vaihtaa se common.js:n koodi tähän seuraavaan: mw.cookie.set( 'cx_campaign_newarticle_hide', '1' , {prefix: ''});. Tuo asettaa valituksi sen, että asiaa ei pitäisi kysyä enää uudestaan ja vaikka tuo ei ole ihan pomminvarma niin luullakseni se toimii ihan hyvin ainakin sellaisten käyttäjien kohdalla jotka muokkaa wikipediaa säännöllisesti ja ainakin itselläni se näytti toimivan. --Zache (keskustelu) 26. elokuuta 2016 kello 17.23 (EEST)
Toimii se. --Abc10 (keskustelu) 28. elokuuta 2016 kello 23.08 (EEST)

Toimivatko luokkien ohjaukset?[muokkaa wikitekstiä]

Meillä ei taida olla ohjetta luokkaohjaussivuista? Enkkuwikissä on ohje "Do not create inter-category redirects, by adding a line #REDIRECT [[:Category:target category]] to a category page. Articles added to a "redirected" category do not show up in the target category, preventing proper categorization. What's worse, since redirected categories do not become "red links", editors won't be aware even when they add an article to a redirected category." Onko nuo samat ongelmat meilläkin, eli pitäisikö kaikki luokkien ohjaussivut poistaa? --Savir (keskustelu) 1. syyskuuta 2016 kello 09.19 (EEST)

Poistoloki takaisin[muokkaa wikitekstiä]

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sami_Väre
https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Sami_Väre&action=edit
Ylemmässä ei näy poistolokia, mutta alemmassa näkyy. Miksi se ei enää näy, kun ennen kerran näkyi? Häirinnyt tämä jo vähän aikaa. 91.158.233.245 2. syyskuuta 2016 kello 05.23 (EEST)

Jostain syystä sisäänkirjautuneena molemmissa poistoloki näkyy, mutta jos ei ole sisäänkirjautunut, niin ylemmässä ei näy poistolokia. Kumma juttu. Joku varmaan osaa selvittää, miksi noin käy. Ja sitten korjata, sillä tuo aiheuttaa hämmennystä käyttäjätunnuksettomien keskuudessa. 188.126.80.49 6. syyskuuta 2016 kello 00.35 (EEST)
Lisähuomiona, että tätä vaikuttaisi tapahtuvan vain fi-wikin puolella, joten vika lienee täällä päässä eikä mediawikissä itsessään. Olen kokeillut eri selaimia sekä kokeillut poistaa sivujen välimuistikopiot (purge). Huomasin poistolokia selatessa, että poikkeuksellisesti joidenkin sivujen poistoloki kuitenkin näkyy jostain syystä, esim.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Dorothea_Chanbers-Lambert
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu:Kreayshawn
Mutta esimerkiksi näiden epämerkittävänä poistettujen poistolokit ei näy:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sampo_Liusjärvi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Marita_Riik
Eikai tämä tarkoituksellistakaan ole? 91.158.233.245 19. syyskuuta 2016 kello 20.58 (EEST)
Kaksi ylintä poistettu viimeisin 24 tunnin aikana, niin näkynee sen takia loki. Sama juttuhan en-wikissäkin on, esim. en:Sonic Spinball (Le Modest album), joka poistettu yli 24 tuntia sitten. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 21.10 (EEST)
Näköjään. Tiedätkö onko tälle olemassa jotain hyvää syytä, miksi poistoloki piilotetaan IP:iltä, jos artikkelin poistosta on kulunut yli 24h? 91.158.233.245 19. syyskuuta 2016 kello 21.20 (EEST)
Enpä tiennyt, mutta Googlettamalla selvisi: Reduced the DOS potential of 404 page floods. Eli liittyy ei-sisäänkirjautuneiden bottien, peilaussivustojen tms. aiheuttamaan tietokantojen suureen kuormittamiseen näin lyhyesti käännettynä. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 21.35 (EEST)

Malline:Vuori ja sijaintikartta[muokkaa wikitekstiä]

Miten Malline:Vuori:een lisätään sijaintikartta?--RicHard-59 (keskustelu) 3. syyskuuta 2016 kello 19.46 (EEST)

Katso mallia artikkelista Vesuvius. Siellä parametri pushpin_map = Italia tuo näkyviin kartan {{Sijaintikartta Italia}}. Punaisen täpän sijainti tulee koordinaattiparametreista latd,latm,longd,longm. --Jmk (keskustelu) 3. syyskuuta 2016 kello 20.59 (EEST)

Patrolling, LiveRC ja RTRC[muokkaa wikitekstiä]

Muutamia taustalla olevaan tekniikkaan liittyviä asioita on, että eilen kytkettiin takaisin päälle Recent changes patrolling -lisäosa (RCPatrol), siten että käyttöliittymästä piilotettiin CSS-tyylisäännöillä siihen liittyneet hyväksy muokkaus ja tarkistettava muutos -linkeistä. Lisäosa otettiin käyttöön siksi, että saadaan merkittyjen versioiden tarkistukset näkymään myös rcpatrol -merkintöinä ja piilotukset tehtiin siksi, että nämä kaksi lisäosaa tekevät samoja asioita. (Lisää sivulla Wikipedia:Tuoreiden muutosten patrolled -merkinnät)

Näkyvillä on vielä tarkkailulistalla, tuoreissa muutoksissa ja linkitettyjen sivujen muutoksissa valinta "piilota partioidut" -valinnat jotka myös piilotetaan.

Teknisinä seikkoina, niin RCPatroliin liittyvät käyttöoikeudet menevät siten, että ne ovat samat kuin seulojilla. Eli "patrol" käyttöoikeus on niillä kenellä on oikeus seuloa ja "autopatrol" on niillä kenen muokkaukset ovat automaattisestiseulottuja. Artikkeleista niin, ne artikkeliversioit jotka seulotaan saavat samalla myös patrolled merkinnän. Tämä ei kuitenkaan toimi tällä hetkellä toisinpäin eli jos merkitsee jonkin artikkeliversion partioiduksi, niin siitä ei tule samalla seulottua. Tähän on tarkoitus tehdä jonkinnäköinen ratkaisu esimerkiksi siten, että botti käy merkitsemässä partioidut artikkelit myös seulotuiksi.

Työkaluista, niin lisäsin pienoisohjelmiin pari tuoreiden muutosten seurantaan liittyvää työkalua.

LiveRC
ranskankielisen Wikipedian tuoreiden muutosten seurantatyökalu. Käyttö tapahtuu siten, että valitaan pienoisohjelma ensin käyttöön ja mennään sitten sivulle Wikipedia:LiveRC. Hyvin monipuolinen, mutta pienoisohjelmaa ei ole configuroitu suomenkieliseen Wikipediaan joten monimutkaisempi käyttö vaatii omien asetusten asettamista. Ohjeet löytyvät ranskankielisestä Wikipediasta englanniksi.
RTRC - Real-Time Recent Changes
englanninkielisessä Wikipediassa ja Commonsissa käytössä oleva tuoreiden muutosten seurantatyökalu. Käyttö tapahtuu siten, että valitaan ensin pienoisohjelma käyttöön ja mennään sitten sivulle Toiminnot:Tyhjä_sivu/RTRC. Pienoisohjelman käyttöohjeet löytyvät metawikistä. Hyviksi koetut asetukset ovat
  • Filter: Hide patrolled edits = valittuna
  • Nimiavaruudet = Tietosanakirja-artikkelit
  • AutoDiff = valittuna

Molemmat työkalut lisäävät vasemman reunan työkalulinkkeihin myös oman linkkinsä. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2016 kello 14.39 (EEST)

Sellainen päivitys tähän, että nyt on olemassa botti SeulojaBot, joka merkitsee noita "patrolled" -muokkauksia seulotuiksi. Muokkauksen saa merkittyä "patrolled"-tilaan kun klikaa esimerkiksi RTRC:ssä diffin yläreunassa olevaa "mark" -linkkiä. Botti ei tällä hetkellä pyöri jatkuvasti, mutta ajelen sitä aina välillä ja seuraan samalla miten se toimii. Sellainen huomio, että RTRC-näyttäisi olevan aika kätevä yksittäisen käyttäjän muokkausten merkitsemiseen eli jos tulee joku yksittäinen käyttäjä joka lisää vaikka ison kasan kuvia, niin tuolla saa ne muokkaukset helposti merkittyä seulottaviksi. --Zache (keskustelu) 13. syyskuuta 2016 kello 12.07 (EEST)

Valikko ei lataudu Chromessa[muokkaa wikitekstiä]

Chromea käytän, niin ei meinaa aueta keskusteluissa näkyvä valikko, jossa huomautusmallineet ym. Konsoli antaa seuraavan virheen: load.php?debug=false&lang=fi&modules=jquery%2Cmediawiki&only=scripts&skin=vector&version=07zvr6j:158 Uncaught Error: Unknown dependency: ext.visualEditor.viewPageTarget.init. Yleensä en Chromea käytä, niin en tiedä onko tämä yleinenkin ongelma. Enkä pääse nyt testaamaan muita selaimia. --Stryn (keskustelu) 9. syyskuuta 2016 kello 11.36 (EEST)

Jos se on sellainen valikko jonka pitäisi näkyä kaikilla käyttäjillä, niin kokeile tuleeko virhe silloin kun et ole kirjautuneena sisälle (incognito-ikkunassa esim). --Zache (keskustelu) 9. syyskuuta 2016 kello 11.40 (EEST)
Näköjään toisinaan latautuu, kun päivittää sivua oikein ahkerasti. Tarkoitan siis tuota valikkoa: https://snag.gy/wlUnaE.jpg. Sama incognito-ikkunassa uloskirjautuneena. --Stryn (keskustelu) 9. syyskuuta 2016 kello 11.52 (EEST)
Jos pistät osoiteriville url-parametriksi "debug=true", niin saat varmaan paremman virheilmoituksen (olettaen, että virhe toteutuu silloin). En ole ihan varma onko tuo virhe meidän common.js:ssä vai säätiön koodissa jolloin siitä pitäisi tehdä tiketti. Virheen perusteella se ei olisi meidän legacykoodissa, mutta mistäpä sitä tietää. --Zache (keskustelu) 9. syyskuuta 2016 kello 12.02 (EEST)
Näköjään debug-tilassa valikko latautuu. Konsoliin tulee vain suuri määrä huomautuksia "Use of "wgAction" is deprecated. Use mw.config instead". --Stryn (keskustelu) 9. syyskuuta 2016 kello 12.17 (EEST)
No siis mulla ei ole IE11:lla eikä aikaisemmilla malleilla toiminut huomautus, viite ym. valikot aikoihin ja nyt ne lakkas toimimasta Chromellakin. Aika hankalaa ku viitemallineet pitää kopsata jostain kaukaa.--Htm (keskustelu) 9. syyskuuta 2016 kello 20.32 (EEST)
Samaa olen pari päivää ihmetellyt Mac + Google Chrome -yhdistelmälläni. Safarilla valikot näkyvät. –Kotivalo (keskustelu) 9. syyskuuta 2016 kello 22.39 (EEST)
Operalla näkyy, yes!. Operassani oli varmaan joku vika, nyt ei avaudu. --Htm (keskustelu) 10. syyskuuta 2016 kello 03.19 (EEST)
Valikko ei toimi enää myöskään Microsoft Edgessä, vaikka aiemmin toimi. --Silvonen (keskustelu) 10. syyskuuta 2016 kello 07.01 (EEST)
En-wikissä oli myös jokin ongelma viimeisimmän MediaWikin asentamisen jälkeen: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Village_pump_(technical)#Linkclassifier_disappeared. Sivulta https://wikitech.wikimedia.org/wiki/Deployments/Archive/2016/09 voi löytää virheen aiheuttajan. Stryn (keskustelu) 10. syyskuuta 2016 kello 09.26 (EEST)
Kyse tässä on siis siitä, että legacy javascript -tuki kytkettiin pois päältä. (Täällä tietoa aiheesta) Tieto javascriptin vanhenemisesta joskus on ollut olemassa jo vuosia (vuodesta 2011?) ja viive syksynä osa tuesta vanhoille jutuille kytkettiin pois päältä ja nyt kytkettiin loputkin. Nirmos ilmoitti viime keväänä tähän liittyen saisiko hän väliaikaiset ylläpitäjänoikeudet fiwikissä jotta hän korjaisi rikkimeneviä juttuja (ks. lähetystö ja Wikipedia:Kahvihuone_(tekniikka)/Arkisto_38), mutta ei saanut, koska Pxosin mielestä asia olisi vaatinut laajemman keskustelun/kannatuksen kuin mitä silloin aiheesta tuli. Kirjoitin tuolloin, että Eli vanhentuneet javascriptit lakkaavat toimimasta joskus kesänaikana ja fiwikissä asia koskee Järjestelmäviesti:Edittools.js:ää, Järjestelmäviesti:Common.js:ää osaa pienoisohjelmista ja seulojascripteistä. Käytännössä varmaankin muokkauslaatikon alapuolella olevat pikavalinnat (kirjaimet, napit joista saa viitemallineen yms) ja ylläpitäjiltä automaattiset sivun poistosyyt menevät rikki..
Säätiön kuniaksi pitää kuitenkin todeta, että Krinkle korjasi osan pienoisohjelmista, mutta kerroin hänelle, että ollaan tietoisia asiasta ja siivotaan pienoisohjelmia [5], mutta ei näemmä saatu sitten aikaiseksi. Chromen napit kuitenkin pitäisi toimia nyt (Tehdyt muutokset [6], [7]), mutta tuolla vielä muita mitä pitää korjata myös. --Zache (keskustelu) 10. syyskuuta 2016 kello 11.00 (EEST)
Tämän hetkinen tilanne tämän suhteen on, että WikEd ja WikEdDiff -pienoisohjelmat heittävät suuren kasan ilmoituksia siitä, että ne käyttävät vanhentuneita juttuja. Koodi tulee enwikistä ja ne korjaantuvat siinä vaiheessa kun ne sen korjaavat jos korjaavat. Muut eivät enää pistä tietääkseni virheilmoituksia. Lisäksi siellä on juttuja joita pitäisi uudelleenkirjoittaa, koska ne ovat vanhentuneita tai liian huonosti toteutettuja, mutta ne saavat jäädä odottamaan parempaa päivää.--Zache (keskustelu) 15. syyskuuta 2016 kello 16.59 (EEST)

J-titlebuttons[muokkaa wikitekstiä]

Käytän tuota Juhkon aikoinaan luomaa j-titlebuttons scriptiä. Jostain syystä lakkasi toimimasta. Onko vika koneessani vai wikipediassa? Käyttäjä:Juhko/simple-titlebuttons.js --Lympri (Viestii) 10. syyskuuta 2016 kello 13.59 (EEST)

Sama kuin tuossa edellisessä eli legacy javascript -tuki käännettiin pois päältä. Tuosta juhkon scriptistä pitäisi addOnloadHook() vaihtaa muotoon "$()" ja wgAction ja muut parametrit muotoon mw.config.get(' wgAction') yms jotta se toimisi. --Zache (keskustelu) 10. syyskuuta 2016 kello 14.21 (EEST)
Pitää siis kopsata se omalle js sivulle. Juhko on muuttanut salasanansa siansaksaksi eikä itsekään pääse tunnukselleen.. --Lympri (Viestii) 10. syyskuuta 2016 kello 14.32 (EEST)
Minun puolestani ylläpitäjä voi käydä korjaamassa tuota alkuperäistä js-tiedostoa tai ohjata sen jotenkin Lymprin js-sivulle, jos huvittaa. Tuolla on tosin lisääkin javascriptejä, jos haluat Lympri kopioida ne itsellesi ja päivittää käyttökuntoon. Itse tosiaan muokkaan nykyään muilla tunnuksilla. --Juhbo (keskustelu) 10. syyskuuta 2016 kello 15.00 (EEST)

Tarkkailulista[muokkaa wikitekstiä]

Tein artikkelin Gilles Bourdos, tosin ensin väärällä nimellä. Artikkelissa on sininen tähti eli sen pitäisi näkyä tarkkailulistallani. Miksi se ei kuitenkaan näy siellä? --Abc10 (keskustelu) 12. syyskuuta 2016 kello 08.42 (EEST)

Muistelen itsekin törmänneeni tuollaiseen tapauksissa, joissa viimeinen muutos on sivun siirto. Uskon, että seuraavalla tavallisella muokkauksella artikkeli näkyy tarkkailulistallasi, mikäli uudella nimellä oleva artikkeli on sinne liitetty. Asian teknistä taustaa en osaa valaista. --Lax (keskustelu) 12. syyskuuta 2016 kello 09.23 (EEST)
Jep, kuten Lax tuossa kirjoittikin, niin tarkkailulista näyttäisi toimivan siten, että tässä tapauksessa siirto on kirjattu siirtoa edeltäneelle nimelle (ts. merkintä Käyttäjä Abc10 siirsi sivun Gilles Bourbon uudelle nimelle Gilles Bourdos). Se seurattava sivu (ts. sivu jossa on se sininen tähti) kuitenkin vaihtuu uudelle nimelle. Alkuperäinen sivu puolestaan on tarkkailulistalla ainoastaan jos ruksia "Tarkkaile tätä sivua" on ruksitettu. Eli jos se puuttuu, niin tarkkailulistalla ei näy tuota sivun siirtoa tai ylipäätänsä mainintaa sivusta ennen kuin siihen tulee seuraava muutos. --Zache (keskustelu) 12. syyskuuta 2016 kello 10.22 (EEST)

Alasvetovalikko ym. eivät näy[muokkaa wikitekstiä]

Muokkaustilassa osa, jossa on alasvetovalikko "yleiset" ym ja muuta mukavaa ei näy. Mikä mahtaa olla vikana?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 12. syyskuuta 2016 kello 23.12 (EEST)

Sama kuin tuossa ylempänä kohdassa otsikolla "Valikko ei lataudu Chromessa", mutta kuvittelin jo korjanneeni sen kertaalleen. Josko se nyt toimisi. --Zache (keskustelu) 13. syyskuuta 2016 kello 05.15 (EEST)
Lisäksi sellainen huomio, että valikko ei toimi Internet Explorerilla, mutta se ei ole toiminut yli viiteen vuoteen. Chromen, Firefox:n, Operan ja Safarin pitäisi olla kuitenkin tuettuina. --Zache (keskustelu) 13. syyskuuta 2016 kello 05.17 (EEST)
Pikatesti: Chrome, Opera ja Edge: alasvetovalikot toimivat. Lisäksi huomasin sellaisen ihmeellisyyden, että myös IE11:lla toimii valikot (ainakin nyt).--Htm (keskustelu) 13. syyskuuta 2016 kello 05.42 (EEST)
Juu osa näkyy nyt Chromella, kiitos.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 13. syyskuuta 2016 kello 10.03 (EEST)
Sivuhuomautuksena: Pudotusvalikko on parempi nimitys suomeksi pull-down menulle. Alasvetovalikko on hätäapukäännös, kun ei ole tiedetty mikä se on suomeksi. Tietotekniikan termitalkoissa on myös avattava valikko. Wikipediassa kannattaa käyttää suositeltuja termejä, koska tämä on yksi paikka josta asiat leviävät. --85.76.99.76 13. syyskuuta 2016 kello 07.48 (EEST)

Visuaalisella muokkaimella muokatessa viitteissä samat parametrit kahteen kertaan[muokkaa wikitekstiä]

Esim. sivulla Hurrikaani Camille kun klikkaa viitettä, esim. [2], niin avautuvassa ikkunassa on kahteen otteeseen "osoite", "nimeke", "ajankohta", "viitattu" ym., eli toisin sanoen kaikki ne parametrit on kahteen otteeseen, jotka viitteeseen on syötetty. Mutta viitteeseen syötetyt arvot ovat ikään kuin "väärissä" kohtaa, kun ne eivät tule noihin ylempänä oleviin kohtiin. Onko verkkoviite-mallineessa, sen templatedatassa, vai visuaalisen muokkaimen puolella jokin häikkä? Olen huomannut saman varmaan muutaman viikon ajan. Luulin sen olevan vain osassa artikkeleita tällä tavalla, mutta nyt tuntuu, että sama toistuu kaikissa artikkeleissa. En-wikissä näyttäisi toimivan oikein, joten oletan vian olevan fi-wikissä. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 20.05 (EEST)

Sainkin kiinni mistä homma kiikastaa. Ilmoitin Phab:T146060. --Stryn (keskustelu) 19. syyskuuta 2016 kello 20.22 (EEST)
Hylätty, ok, no systeemi on sitten rikki, olkoot. Pitäisi käyttää kaikissa artikkeleissa joko isolla (Nimeke) tai pienellä (nimeke) kirjaimella alkavia parametrejä. Nyt niitä on sekaisin molempia, eikä kuulemma pysty koodaamaan templatedataa niin, että se ei välitä onko iso vai pieni alkukirjain (tai sitten en ymmärtänyt Alex Monkin vastausta tiketissä, tai hän ei ymmärtänyt alkuperäistä ongelmaa, jota hain). Järjestelmäviesti:Edittools.js tuottaa isolla alkukirjaimella olevat, ja visuaalinen muokkain huolii vain pienellä alkukirjamella alkavat + Malline:Verkkoviite on kai aina ohjeistanut pienten alkukirjainten mukaisesti. --Stryn (keskustelu) 21. syyskuuta 2016 kello 21.54 (EEST)
Kokeilen toista kautta, jos saisi keskustelua aikaiseksi: mw:Help_talk:TemplateData. --Stryn (keskustelu) 21. syyskuuta 2016 kello 22.03 (EEST)
Voisiko ainakin järjestelmäviestiä näin alkuun muuttaa niin, että jatkossa parametrit tulostuu pienellä alkukirjaimella? Ei siitä varmaan haittaakaan olisi?--Olimar 21. syyskuuta 2016 kello 22.04 (EEST)
Kannattaisi muuttaa. Pitää varmaan botilla muuttaa isot alkukirjaimet pieniksi, koska muuten TemplateData/VE-yhdistelmä ei toimi. Stryn (keskustelu) 22. syyskuuta 2016 kello 18.48 (EEST)

Tietolaatikoiden parametrien esitys wikitekstissä ja TemplateData[muokkaa wikitekstiä]

Näyttääkö tietolaatikoiden parametrit wikitekstissä joskus tältä [8]? Parametrit pötkööntyvät, jos malline laitetaan tai sitä muokataan visuaalisella muokkaimella, ja mallineen templatedatassa formaatiksi on valittu rivinsisäinen tai määrittelemätön. Esimerkissä loin kirkko-tietolaatikkomallineelle templatedatan [9], jossa määrittelin parametrien esitystavaksi lohkon, jonka myötä jokainen parametri menee wikitekstissä omalle rivilleen. Sen jälkeen muokkasin mallinetta visuaalisella muokkaimella artikkelissa, minkä seurauksena parametrit rivittyivät helposti hahmotettavaan muotoon. Tämä tiedoksi, jos asia ihmetyttää ja sille haluaa tehdä jotain. Templatedataa voi muokata näin: Mallinesivulla klikkaa "muokkaa wikitekstiä" → näkymään latautuu yläreunaan "Hallitse Templatedataa" -painike → paina sitä ja täytä tiedot (jos parametreja ei ole, niin paina "lisää n ehdotettua parametria"). Huom. Kirkon tapauksessa kopioin automaattisesti syntyvän templatedata-koodin mallineen ohjesivulle. Tutoriaalin voisi tietenkin kääntää vielä suomeksi, jotta ei jää vain kahvihuoneen hölinäksi. --Olimar 19. syyskuuta 2016 kello 20.26 (EEST)

Kuvagallerioiden kuvakokojen muutos[muokkaa wikitekstiä]

Taannoin oli keskustelua kuvagallerioiden kuvakooista. Joku valitti, että oletuskoko on liian pieni. Olen nyt muuttanut useiden, lähinnä kuvataiteita käsittelevien artikkeleiden gallerioiden kuvakokoja seuraavaksi <gallery mode=packed heights=160px>. Omasta mielestäni muutoksessa on hyvää ja huonoa. Hyvää on sopivasti isommat kuvakoot, huonoa se, että tämä nakkelee kuvia joskus vähän miten sattuu. Se kai riippuu myös käyttäjän näytön koosta. Pyydän kommentteja ja keskustelua aiheesta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 24. syyskuuta 2016 kello 14.55 (EEST)