Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuunAlexa Internet lopetti toimintansa ja jätti turhaa tietoa mallinteisiin[muokkaa wikitekstiä]

Verkkosivustojen suosiota tilastoinut Alexa Internet lopetti toimintansa 1. toukokuuta 2022, näin ollen jättäen turhaa tietoa joidenkin verkkosivustoartikkelien mallinteisiin

Hei vaan. Kuten otsikossa jo mainitsin, Alexa Internet -palvelua ei ole enää olemassa, joten jonkun täytyisi käydä Verkkosivusto-mallineessa joko kokonaan poistamassa kohta; Alexa-sija tai käydä korvaamassa se Similarweb-sija -kohdalla. Similarweb on siis käytännössä lähes samanlainen palvelu kuin Alexa Internet. Heiltä löytyy myös maakohtaisia tilastoja, eli Suomessa käytyjen verkkosivustojen tilastot näkyvät erikseen. Tässä muutamia artikkeleita, jotka ovat vanhentuneet: Viikonloppu.com, Opetus.tv, Alastonsuomi.com, Bonusway.fi ja Kotikokki.net. Kävisin itse tekemässä sen muutoksen, mutta en taida osata, enkä myöskään tiedä riittääkö minun moukkausoikeudet siihen. --Pek (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 12.27 (EEST)

Alexa-rivit poistettu--RicHard-59 (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 16.36 (EEST)
Kiva juttu. Kiitän suuresti! --Pek (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 17.05 (EEST)
Vanhat tilastot olisivat olleet tyhjää parempi.--MAQuire (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 17.17 (EEST)
Minusta voitaisiin ruveta käyttämään tuota Similarweb palvelua, joka ajaa saman asian, ja on oman käsitykseni mukaan ihan luotettava sivusto. Joskus aikoinaan vertailin Alexa Internetin ja Similarwebin sijoituksia, niin suurin osa sivustoista edusti suurinpiirtein samaa sijaa molemmissa palveluissa. Jotain yksittäisiä sivustoja oli missä se sijoitus heitteli aika paljon, mutta olivat onneksi varsin harvinaisia tapauksia. Onkohan se kuinka vaikeaa tehdä tuo Similarweb-sija kohta tohon malliineeseen? Itse en välttämättä osaa. --Pek (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 17.36 (EEST)
Juu. Tottakai toimiva sivu toimimattoman tilalle, mutta nyt monissa artikkeleissa ei ole mitään. Järkevintä olisi minusta ollut, että mallineeseen tehdään parametri similarwebille ja sitten kun kaikki alexan parametrit olisi vaihdettu, olisi poistettu se parametreistä.--MAQuire (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 17.40 (EEST)
Nii. No mutta toisaalta, ne artikkelit mitä nopeesti tuossa selasin ennen kuin tuo Alexa-sija -kohta poistettiin, niin aika monessa artikkelissa oli hyvin monen vuoden takaista tietoa niissä. Mutta taas toisaalta en tiedä, että kuinka paljon nuo sijainnit vuosi vuodelta sitten heittelevät, vai heitteilevätkö lähes ollenkaan? Voihan sen laittaa takaisin väliaikaisesti. Onkohan sitten jotenkin mahdollista nähdä lista kaikista artikkeleista, joissa on käytössä tuo Alexa-sija -kohta? Jotta ei tarvitsisi etsiä niitä artikkeleita manuaalisesti. Kun kaikissahan noissa verkkosivusto artikkeleissa ei joko ole ollenkaan tuota mallinetta käytössä, tai on malline käytössä, mutta ei ole Alexa-sija -kohtaa. --Pek (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 18.06 (EEST)
Pitääkö myös tälle Similarwebille maksaa, kuten Alexalle piti? Iivarius (keskustelu) 27. kesäkuuta 2022 kello 01.16 (EEST)

Voisiko joku joka osaa/omaa muokkausoikeudet, käydä tekemässä tästä lipusta (International Flag of Planet Earth.svg) Suomen lippua vastaavan lippumallineen (eli vastaavanlainen kuin tämä: Suomi), niin voisin sitten käyttää tuota lippua tehdessäni kansainvälisiä Similarweb-sijoituksia. Tuo lippu on siis kansainvälinen maapallon lippu. En tosin tiedä kuinka virallinen se on, mutta en oikein keksinyt parempaakaan vaihtoehtoa kansainvälisen Similarweb-sijan edustajaksi. --Pek (keskustelu) 27. kesäkuuta 2022 kello 09.26 (EEST)

Lint-virheiden rajaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Lint-virheiden rajaaminen nimiavaruuden mukaan on nähtävästi hajonnut eikä se enää tunnista suomenkielisiä nimiavaruuksia jostain syystä (Toiminnot:LintErrors). Ipr1 (keskustelu) 25. kesäkuuta 2022 kello 16.32 (EEST)

Järjestelmänlaajuiset asetukset[muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmänlaajuiset asetukset -sivulla on kohta "Ilmoita minulle näistä tapahtumista" > "Verkko – Sähköposti – Sovellukset". Ymmärränkö oikein, että jos poistaa rastin kohdasta "Kommentti omalla keskustelusivullani" > "Sähköposti", ilmoituksia ei pitäisi tulla muiden Wikipedioiden keskustelusivuille kirjoitetuista kommenteista? --Abc10 (keskustelu) 12. heinäkuuta 2022 kello 15.09 (EEST)

Ongelma selvisi, puuttui päärasti. --Abc10 (keskustelu) 12. heinäkuuta 2022 kello 17.34 (EEST)

Kielilinkkien muokkaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Hei!

Olen kiinnostunut kuulemaan, miten artikkelien kielilinkkejä on mahdollsita muuttaa.

Ongelma on se, että suomenkielisessä wikipediassa artikkeli ammatti on linkitetty muunkielisten wikipedioiden professiota käsitteleviin artikkeleihin. Artikkelia professio taas ei ole linkitetty mihinkään. Samalla on selvää, että ammatti ja professio ovat eri asioita - bussikuski voi olla ammatti, mutta se ei ole professio. Professio artikkelia ei kuitenkaan voi linkittää muunkielisten wikipedioiden vastaaviin, koska linkityksiä voi olla vain yksi kutakin aihetta kohden, ja ammatti-artikkeli on jo varannut professioartikkelien kielilinkin.

Eli miten kielten linkitys voidaan korjata?--Onsku9 (keskustelu) --Onsku9 (keskustelu) 12. heinäkuuta 2022 kello 16.23 (EEST)

Wikidatassa käyt poistamassa väärän artikkelin kohteesta. Oikean artikkelin voi sitten lisätä joko wikidatassa tai täällä.--MAQuire (keskustelu) 12. heinäkuuta 2022 kello 16.27 (EEST)
Kiitos vastauksesta! Pääsin wikidataan, jossa huomaan, että kohde profession on "semi-suojattu". En ilmeisesti pääse muokkaamaan sitä. Mitenköhän kantsis tästä edetä?--Onsku9 (keskustelu) 12. heinäkuuta 2022 kello 17.40 (EEST)
Jos osaat englantia, niin pyydä muokkaamaan sitä jollain Wikidatan Ylläpitäjien ilmoitustaululla. Luurankosoturi(­­­­­­­­-=≡~≈) 12. heinäkuuta 2022 kello 18.18 (EEST)
Ja jos olet oikein munakas, voit jopa pyytää suojauksen poistamista. Sivu profession on suojattu v. 2018 vähäisen vandalismin jälkeen syyllä "high-traffic page" eli sen vuoksi, että sivu on ikään kuin jotenkin muokatumpi tai luetumpi kuin muut. Voipi ollakin, mutta usein tuollaiset suojaukset vain jäävät roikkumaan eikä niitä kukaan kyseenalaista. On usein parempi, että pääsee itse tekemään tarvittavat korjaukset. On usein huonompi, kun joutuu englanniksi selittämään jollekin tanskalais-saksalaiselle ylläpitäjälle, miksi suomenkielinen kielilinkki on väärin. --Pxos (keskustelu) 12. heinäkuuta 2022 kello 18.41 (EEST)
Kiitän hyvistä vastauksista. Pyysin nyt sekä muokkausta, että tiedustelin myös suojausstatuksen ajankohtaisuutta. Katostaan mitä käy. Lämpimiä kiitoksia ja mukavaa päivänjatkoa kaikille asiassa auttaneille Onsku9 (keskustelu) 12. heinäkuuta 2022 kello 18.52 (EEST)

Eri interwikeissä Wikidatasta tulee erillainen kartta samasta aiheesta kertovaan artikkeliin[muokkaa wikitekstiä]

en:Pelješac Bridge näyttää infoboxin kartassa juuri valmistuneen uuden sillan. fi:Pelješacin silta ei näytä. Missä vika? Osaako joku korjata? --Urjanhai (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 16.58 (EEST)

Kun zoomaa karttaa, niin silta näkyy ohuena viivana.En-wikissä on tehostusväri. -- Htm (keskustelu) 27. heinäkuuta 2022 kello 18.25 (EEST)

Kuinka saa Preussi-mallineen ohjattua Preussi-artikkeliin?[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Preussi pitäisi saada ohjattua artikkeliin Preussi artikkelin Preussin kuningaskunta sijaan, kyseessä on kaksi eri asiaa. Kuinkas tämän voisi tehdä? – Sullay (Keskustelkaamme siitä) 29. heinäkuuta 2022 kello 08.11 (EEST)

Olikin hankalaa seurata mallineketjua. Menet kuitenkin mallineeseen maadata Preussi ja yrität miettiä, mihin suuntaan sitä voi ja kannattaa muokata. Noissa tietysti kannattaa varoa, etteivät hommat hajoa käsiin. --Pxos (keskustelu) 29. heinäkuuta 2022 kello 08.21 (EEST)
Kas, nyt onnistui. Oli hieman hankala muokata näitä, sillä en ole Maadata-mallineihin oikein koskaan koskenut. Kiitokset avusta! – Sullay (Keskustelkaamme siitä) 29. heinäkuuta 2022 kello 08.58 (EEST)
Mallineet ovat kuin mikromuovia. Mitä pitemmälle Wikipedia ja sen serkkuhanke (Wikidata) etenevät, sitä useammasta paikasta löytää lopulta jonkin mallineen, jota ei pysty käsittämään. --Pxos (keskustelu) 29. heinäkuuta 2022 kello 09.03 (EEST) Lisäys: Ymmärtämistä ei yleensä auta sekään, että useimmat mallineita muokkaavat eivät kirjoita yhteenvetoa siitä, mitä on tehty. Se olisi mallineissa tärkeää, koska jos koodia muuttaa, hyvästä yhteenvedosta saattaa lukija-muokkaaja saada vihjeen siitä, miten malline muuttuu, kun diffistä näkee vain kummallista ja käsittämätöntä kooodia. --Pxos (keskustelu) 29. heinäkuuta 2022 kello 09.15 (EEST) Koodista tekstiksi. --Pxos (keskustelu) 2. elokuuta 2022 kello 11.22 (EEST)
Hyvin sanottu. Olisi hyvä jokin sellainen käytäntö, jonka mukaan jokaisessa mallineessa pitäisi olla selvät ohjeet. Lisäksi sekään ei ehkä olisi pahitteeksi, jos (ainakin) IP-osoitteet ja alle 500 muokkausta tehneet eivät voisi mallineita muokata, on nimittäin täytynyt korjata lukemattomia sellaisia mallineita, joita IP:t ovat muokanneet ja jättäneet sellaisiksi virheineen päivineen. Saisikohan tällaisen käytännön ehdottaminen tuulta allensa? – Sullay (Keskustelkaamme siitä) 30. heinäkuuta 2022 kello 07.26 (EEST)
Linkki englanninkielisen Wikipedian käytäntöön Extended confirmed protection. Toivottavasti Sullay ehdotuksesi menestyy. @Zache: Haluaisin, että minulta poistettaisiin oikeus siirtää kahvihuone toiselle nimelle. Miksi oikeuksien poisto on hyvä juttu?: ”Myös yleisten oikeuksienhallinnan periaatteiden mukaan on hyvä, että kenelläkään ei ole tarpeettomia oikeuksia liiallisesti. Jos käyttäjä ei selvästi [enää] tarvitse oikeuksia, ne on syytä poistaa pelkästään tämän vuoksi.” ---raid5 30. heinäkuuta 2022 kello 23.21 (EEST)
En koe tuota tarpeelliseksi. Lähes kaikissa tilanteissa autoconfirmed suojaus on ollut riittävä ja kääntäen, niin se että muokkaajat pystyvät muokkaamaan mallineita itsenäisesti edistää sitä että he oppivat muokkaamaan niitä. -- Zache (keskustelu) 31. heinäkuuta 2022 kello 13.51 (EEST)
Toivotaan, että nykyinen suojaus riittää mallineissa. Vaikka en osaa juurikaan muokata mallineita, niin muokkausoikeus on ollut minulle tarpeellinen. ---raid5 31. heinäkuuta 2022 kello 14.54 (EEST) edit täsmennys ---raid5 1. elokuuta 2022 kello 23.36 (EEST)
Automaattisesti hyväksytty käyttäjä (esimerkki) pystyy siirtämään kahvihuoneen toiselle nimelle ilman keskustelua. Voisiko kahvihuoneen siirron sallia ainoastaan ylläpidolle? ---raid5 1. elokuuta 2022 kello 23.36 (EEST)
Wikisanakirjassa oli useita vuosia sitten tilanne, jossa eräs ylläpitäjä oli pannut useimpiin mallineisiin sysop-suojaukset varmuuden vuoksi, jotta niitä ei sotkettaisi. Siinä oli käydä niin, että suojauksia oli melkein kaikkialla ja niistä alkoi olla kymmenen kertaa enemmän haittaa kuin olemattomasta vandalismista. --Pxos (keskustelu) 3. elokuuta 2022 kello 09.39 (EEST)
Wikipediassa on paitsi monenlaista tietoa ja monista eri aiheista myös varsin erilaisilta muokkaajilta. Aiheet vaihtelevat asteroideista artisteihin ja sisältöä on tekstin lisäksi kuvia, ääniä, animaatioita, nuottikirjoitusta, matemaattisia kaavoja.. Ja kun muokkaajat ovat täysin eri lähtökohdista ne tehdään eri aikoina täysin eri tavoilla. Sisällön lisääjiä näyttää riittävän mutta ei ole tarpeeksi henkilöitä valvomaan ja korjaamaan lisättyjä asioita: esimerkiksi Wikipedian alkuvaiheessa lisätyissä musiikkialbumeissa kappaleista puuttuu tärkeitä tietoja, ne voivat olla epäselkeästi ilmaistuja tai täysin virheellisiäkin.. Mallineiden tarkoitus on ohjata helpommin käsiteltävään ja tarkistettavaan tapaan, mutta näitäkin ovat eri henkilöt tehneet eri aikoina täysin eri tavoilla. Ongelma on pitkälti siinä, että kun on tilaisuus tehdä "mitä vain" niin eräät vievät tuota äärimmäisyyteen ja ilman mitään yhtenäistä ohjenuoraa tulee vaikeasti korjattavia asioita. Eli mallineet eivät ole sellainen demoni kuin mitä niistä maalailet, se on vain työkalu, mutta se miten sitä sovelletaan käytäntöön (kaikkiin nauloihin käytetään ruuvimeisseliä..) on se ongelma. Jos ei ole mitään ohjenuoraa tai siitä ei välitetä saadaan kasa lantaa lapioitavaksi. Ipr1 (keskustelu) 31. heinäkuuta 2022 kello 00.07 (EEST)
Esimerkiksi ennen tietolaatikoiden käyttöä on nähtävästi kopioitu läjittäin HTML-taulukkoa jokaiseen artikkeliin, jota on sitten muokattu vielä suuntaan tai toiseen. Nämä ovat todella työläitä korjata kun pitää jokaisen artikkelin erikoistapaukset katsoa ja käsitellä. Mallineilla ei tarvitse joka artikkelia muokata käsin läheskään niin paljoa mikäli parametrit ovat jotakuinkin fiksusti hoidettu. Jotkut käsittelevät Wikipediaa vähän kuin yleistä vessaa jonne voi jättää mitä huvittaa (vaikka ei saisi) ja jälkien korjaaminen jää sitten muille.. Ipr1 (keskustelu) 31. heinäkuuta 2022 kello 00.13 (EEST)

Virheellinen wikikoodi-spam[muokkaa wikitekstiä]

Tässä artikkelissa on jokin ongelma sillä lähes jokainen sivua muokkaavan ip:n muokkaus sisältää rikkinäistä Wikikoodia. Seuloessani tuoreita muutoksia tämän artikkelin mahdollisesti virheellisesti merkatut muokkaukset tukkivat näkymäni. Missä virheellinen wikikoodi on, vai onko lainkaan? Osaisiko joku auttaa? --Osmo Lundell juttusille? 30. heinäkuuta 2022 kello 13.47 (EEST)

suodatinsääntö osui ainakin virheellisesti seuraavaan tekstiin .tmulti .thumbcaption{text-align:center}}Suomen tasavallan . Eli alunperin sääntö oli kirjoitettu tarkastamaan sitä tuleeko wikikoodia läpi lukijalle näkyvään tekstiin, mutta suodatin säännön kirjoittamisen jälkeen tulostukseen on tullut mukaan CSS-koodia jota tuo ei hanskannut ja merkit }} laukaisivat sen. Korjasin suodatinsääntöä. -- Zache (keskustelu) 30. heinäkuuta 2022 kello 14.49 (EEST)
Kiitos! -- Osmo Lundell juttusille? 30. heinäkuuta 2022 kello 23.50 (EEST)
Mitä tarkoitat tuolla "Seuloessani". Sinähän et ole seuloja, joten et voi seuloa. Luurankosoturi(­­­­­­­­-=≡~≈) 31. heinäkuuta 2022 kello 12.10 (EEST)
Hyvä huomio. Osmo taisi tarkoittaa, että käy uusia muokkauksia läpi ja kumoaa muokkaukset, jotka eivät paranna artikkeleita. Mutta ilman seulojan työkaluja ei hyviä muokkauksia voi merkata katsotuksi, joten voineekohan tuota edes kutsua seulonnaksi? Omalla tavallaan kyllä, mutta toisaalta taas ei. --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 31. heinäkuuta 2022 kello 12.14 (EEST)
Minilampaalle täydet pisteet oikein päättelystä. -- Osmo Lundell juttusille? 31. heinäkuuta 2022 kello 20.59 (EEST)

Virheellinen wikikoodi-spam -aiheesta puuttuu muokkaa-toiminto. Lisäsin yhteenvetooni alkuun tekstin ”/* Virheellinen wikikoodi-spam */”. ---raid5 31. heinäkuuta 2022 kello 14.55 (EEST)

Pxosin koodit edellisen otsikon alla todennäköisesti rikkoo. Anr (keskustelu) 31. heinäkuuta 2022 kello 18.48 (EEST)
Jos Wikipedia olisi juna, menisin resiinalla. Poistin code-koodin. --Pxos (keskustelu) 2. elokuuta 2022 kello 11.24 (EEST)

Miksi kaksi väärää artikkelia Tänne viittaavat sivut listassa[muokkaa wikitekstiä]

Miksi "Tänne viittaavat sivut" -listassa kadenssi on kaksi väärää artikkelia Dominanttiseptimisointu ja Kvinttiympyrä? Kvinttiympyrässä ei edes ole ollut kadenssia, ja toiseen korjasin jo monta tuntia sitten [[kadenssi]] > [[kadenssi (musiikki)|kadenssi]]. -- Abc10 (keskustelu) 30. heinäkuuta 2022 kello 15.36 (EEST)

Molemmat artikkelit on tehnyt @KLS:. Jospa sieltä löytyisi selitys. --Abc10 (keskustelu) 30. heinäkuuta 2022 kello 16.09 (EEST)

Molemmissa on linkki lopukkeeseen joka on ohjaus kadenssiin. --Zache (keskustelu) 30. heinäkuuta 2022 kello 17.04 (EEST)
No niinpä tietysti. Pitää ajatella uudestaan, mihin se kuuluu. --Abc10 (keskustelu) 31. heinäkuuta 2022 kello 19.15 (EEST)

Malline:Kansanäänestys[muokkaa wikitekstiä]

Malline ei tällä hetkellä mahdollista sitä, että mallineeseen voisi asettaa jokaiselle ääniprosentille oman värinsä (esim. kyllä-ääniä 50-60 %, kyllä–ääniä 60-70 %, ei-ääniä 50-60 %, 60-70 % kaikille näistä voisi asettaa oman värisävynsä). Nimittäin aika moniin USA:n vaalikarttoihin merkitään jokaisen piirikunnan äänestystulokset 10 %–yks. tarkkuudella ja näille äänestuloksille on omat värinsä. Tälle ominaisuudelle olisi käyttöä. Tällä hetkellä kyllä- ja ei-äänillä on kummallakin mahdollista olla vain yksi väri. --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 13. elokuuta 2022 kello 23.54 (EEST) edit: ja mallineen prosenttiosuuspalkit eivät näytä näkyvän oikein mobiilisivustolla. --Minilammas (keskustelu * muokkaukset) 14. elokuuta 2022 kello 00.02 (EEST)

Botti merkitsee virheellisesti lähdelinkkejä vanhentuneiksi[muokkaa wikitekstiä]

Muuten hyödyllinen botti Käyttäjä:InternetArchiveBot kiertää merkitsemässä Helsingin Sanomien maksumuurin takana oleviin näköislehtiin johtavia lähdelinkkejä kuolleiksi (esim. tässä). Todellisuudessa linkit toimivat edelleen sisäänkirjautuneille Hesarin tilaajille (ja muut eivät pääse niitä näkemään muutenkaan). Noita virheellisiä merkintöjä on nyt vähintään kymmenissä artikkeleissa. Botin englanninkielinen keskustelusivu on Meta-Wikin puolella, mutta en itse ole aktiivinen siellä. Ehkä joku muu voisi käydä panemassa viestiä asiasta. --Risukarhi (keskustelu) 18. elokuuta 2022 kello 19.58 (EEST)