Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


GeoHack[muokkaa wikitekstiä]

Olen ihmetellyt ehkä jo viikon, että GeoHack ei enää osaa käynnistää Kansalaisen Karttapaikan linkkiä. Kenen toimintavaltuuksiin kuuluu sen korjaaminen?--J Hokkanen (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 08.01 (EEST)

Ne conffitaan sivulla Malline:GeoTemplate ja kohta on otsikon "Suomi" -alla. Ne kenellä on yli 4 päivää vanha tunnus voi muokata sivua.
Rikki menneistä jutuista, niin Suomen kohdalla linkit jotka osoittavat toolserveriin (ne missä lukee linkissä "toolserver.org", "tool" tai "~para") ovat ainakin rikki, koska toolserver on kadonnut jo vuosia sitten. Tuo paran tekemä juttu oli sellainen, että se teki WGS84 -> KKJ muunnoksen paikkalinkkejä varten. Se miksi kukaan ei ole korjannut noita, niin en ainakaan itse ollut huomannut asiaa. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 08.49 (EEST)
Tämäpä kummallista, mielestäni toolserverin kautta menneet Karttapaikan koordinaattilinkit ovat toimineet vielä kohtuullisen hiljattain, siis pikemminkin kuukausia sitten kuin vuosia sitten. --Jmk (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.09 (EEST)
Jännittävää, no joka tapauksessa selvittelin lisää. Toolserveriltä Paran työkalut ovat muuttaneet osoitteeseen https://tools.wmflabs.org/para/geo/ ja sieltä tulee tällä hetkellä virhe "502 Bad Gateway". (kokeillaan josko @Para: -toimisi). Joka tapauksessa ne paikkalinkit jotka eivät vaadi enää WGS84->kkj muunnosta varmaan kanattaisi muuttaa sellaisiksi, että ne menevät suoraan sivustoille kiertämättä paran työkalun kautta. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.29 (EEST)
Varmaan kannattaisi, jos on vihdoinkin saatu aikaan joku tapa osoittaa Karttapaikkaan koordinaatteja Wikimedian käyttämällä WGS-koordinaatistolla. Tätähän juuri aikoinaan tuskailtiin, kun Karttapaikalle ei kelvannut muu kuin KKJ, ja sen takia oli pakko muuttaa WGS->KKJ toolserverin kautta. --Jmk (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.46 (EEST)
Kyllä Karttapaikalle on kelvannut muunkin tyyppiset koordinaatit. Tein mallineen Kansalaisen karttapaikka, joka ottaa WGS-tyyppiset koordinaatit ja näyttää niitä likiarvoisesti oikein. Se on nopeampi ja suora tapa avata tämä karttapaikka.--J Hokkanen (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.03 (EEST)
Kiva jos nykyään toimii. Vuonna 2007 ei toiminut: tarkemmin sanottuna, yhdelle linkkityypille kelpasi WGS mutta mittakaavan valinta ei toiminut, ja toisella tyypillä mittakaava toimi mutta koordinaatit oli pakko olla KKJ:nä. Siksi pyöräytettiin konvertterin kautta. Keskustelu Wikipediasta:Wikiprojekti Maantieteelliset koordinaatit#Kansalaisen karttapaikan mittakaava --Jmk (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.14 (EEST)
Käynnistin labsin palvelinprosessin uudelleen. Se vanha toolserver linkkikin on kyllä toiminut koko ajan, ainakin sille kkj muunnokselle, kun redirectit pitävät vanhat linkit hengissä. Mutta kannattaa tosiaan muuttaa linkit suoriksi jos ne tukee Wikipedian numeroita... --Para (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.47 (EEST)
Kiitos! --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.55 (EEST)

Siivoilin GeoHack:n karttapalveluita Suomen osalta sekä poistelin globaaleja palveluja jotka eivät enää toimineet. (diffi). Sinne jäi vielä globaaleihin sellaisia linkkejä jotka teknisesti toimivat, mutta se karttasivusto mikä avautuu on täysin vanhentunut, mutta annoin olla, koska menin läpi vain toimimattomia. Suurin syy sille, että kaupunkien karttapalvelujen paikkalinkit ovat hajonneet on siinä, että ne ovat siirtyneet koordinaateissa KKJ:stä ETRS-GKn-koordinaatteihin joihin ei ole meillä konversiota. Muita muutoksia on, että nyt myös retkikartta.fi on paikkalinkitetty ja toiseksi lisäsin sinne kategorian rekisteröinnin vaativat sivutot ja lisäsin sinne Ingress-pelin kartan. Jos ihmettelette, että miksi lisäsin kännykkäpelin kartan, niin tein sen siksi, että pelin lisäksi siinä on hyvin kattavasti geotagattu ympäristöä ja se helpottaa jos tarvitsee varmistaa onko esimerkiksi artikkeliin kirjatut olevat patsaan/rakennuksen jne koordinaatit oikein ja missä täsmällisesti jokin patsas esimerkiksi on. --Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 02.30 (EEST)

GeoHack:n -päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Geohack erikielisissä Wikipedioissa.

Muutenkin GeoHack:n ajantasaistamista voisi miettiä laajemminkin ja pistän tähän alkuun listaa siitä miltä se näyttää erikielisissä wikeissä. Listaa saa laajentaa vapaasti.--Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 09.34 (EEST)

Interwikilinkkien näyttö[muokkaa wikitekstiä]

Interwikilinkkien näyttö näkyy muuttuneen niin, että näkyvissä on vain max vajaa kymmenkunta linkkiä, ja loput saa näkyviin jotenkin maanosittain ryhmiteltynä linkistä. Omasta mielestäni tämä on huononnus, koska kokonaiskuvaa on enää mahdoton saada yhdellä silmäyksellä, eikä kokonaiskuvaa myöskään saa avautuvasta hajanaisesta näkymästä. Pystyykö jostain asetuksista saamaan takaisin aiemman näkymän? Uusi näkymä vaikeuttaa huomattavasti interwikien sujuvaa käyttöä ja hahmottamista.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.22 (EEST)

Toiminnot:Asetukset → käyttöliittymä → Languages ja siitä "Use a compact language list, with languages relevant to you. " (ihan alareuna, tallenna-napin yläpuolella) on asetus jolla tuon saa pois päältä. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.37 (EEST)
Kiitos. Mitenhän tuo systeemi muuten on osannut automaattisesti luoda nuo minulle oletuksena tarjoamansa asetukset ja päättää, että vaikkapa urdu ja kiina olisivat minulle relevantimpia kuin vaikkapa viro, norja, tanska ja hollanti? Toki voisin hyvinkin osata myös urdua ja kiinaa ja olla niistä kiinnostunut, mutta esim. Suomen koulujen kielivalikoimaa ja tähän valikoimaan kuuluvien kielten lähisukukieliä vasten on silti aika rohkea veto päätellä että osaisin niitä todennäköisemmin kuin viroa, norjaa, tanskaa jne.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.44 (EEST)
Tehokkaiksi todettujen tieteellisten menetelmien avulla[1]. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.50 (EEST)
Ilmeisesti vakiolinkit globaalin tutkimuksen perusteella, sillä artikkelissa Englannin kieli oli tosiaan muiden joukossa hindi, urdu ja kiina, eikä pohjoissaamekaan ole niitä wikejä joita käytän. Joku syy täytyy olla että käyttöön otetaan keskeneräisiä kehitelmiä, joille ei ole kenelläkään tosiasiassa mitään käyttöä. Sormiharjoituksia kun ei ole järkevämpää tekemistä? Muokkaustilassa näkyvät kaikki kielet. --Abc10 (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 19.14 (EEST)
Oiskohan ihan siksi, että yleisissä aiheissa niitä kielilinkkejä on aika paljon. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 19.43 (EEST)
Siinä on kai otettu sekaisin käyttäjän oman kielen joitakin mutta ei jostain syystä kaikkia maantieteellisesti lähimpiä kieliä (suomenkieliselle satunnaisesti jostain syystä saame ja venäjä mutta ei kuitenkaan viroa) ja joitakin muttei kai niistäkään kaikkia suurimpien wikien kieliä (hindi, urdu ym.). Mutta kun asetuksissa ei ainakaan minulle tuossa näkynyt keinoa, millä olisi voinut valita, mitä kieliä valikoimaan valikoituu, niin koko karsiminen jää käytännössä varmaan lähes jokaiselle maailman käyttäjälle täysin hyödyttömäksi, kun osa eri yhteyksissä kiinnostavista kielistä kuitenkin karsiutuu satunnaisarvonnalla pois, ja tämä silloin joka tapauksessa heti pakottaa ottamaan ominaisuuden pois käytöstä. Ja lisäksi pienen kielialueen kuten suomen kohdalla usein on kaikkein kiinnostabvinta juuri se, mikä on esimeriksi jonkun suomalaisen aiheen kokonaislevikki kaikissa wikeissä kuin niinkään otoksen supistaminen oikeastaan lainkaan. Projektisivujen osalta vertailu suurimpiin wikeihin voisi olla joskus ehkä kiinnostava, mutta kun siinäkin karsinta on täysin sattumanvaraista, niin hyöty jää silloinkin varmaan usein vähäiseksi. Jos voisi itse valita kielet, niin silloin ominaisuudesta voisi joissain tilanteissa olla hyötyä, mutta pienen kielialueen kuten suomen käyttäjä hyötyisi tästäkin luultavasti vain hyvin harvoin.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.10 (EEST)
Siellä ei ainakaan minulle lue "käyttöliittymä", mutta "ulkoasusta" löytyi oikea kohta: Toiminnot:Asetukset → Ulkoasu → Kielet ja "Käytä kompaktia kielilistaa, joka näyttää sinulle tärkeimmät kielet", josta rasti pois. --Mwåc8m (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 14.11 (EEST)

Aiheesta alkanut kiivas keskustelu täällä: Phab:T136677. --Stryn (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.03 (EEST)

Joku kommentoi siellä näin: "Was introduced today on several wikis. The local communities did not agree to this. Please remove it as standard option. As an interwiki editor I now have to shut the annoying thing down 200 times. Also, very dumb choice of languages. Who picked this. Not the local communities. Please do not introduce this untill people have the option to choose languages, as a group or individually. At the very least remove it as standard and put it as optional." --Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.15 (EEST)

Viiteluettelopallot[muokkaa wikitekstiä]

Mitens ihmeessä on artikkelissa Iran lähdeviitteet luetteloitu pallomerkein eikä normaalisti numerojärjestyksessä? En nopeasti ymmärrä vian syytä. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 13.44 (EEST)

En minäkään ymmärrä syytä. Mutta sen laukaisee yhtäläisyymerkki "sarakkeet"-sanan perässä. Sen laukaisee myös viitteet-osioon nyt laitettu viite kun se esiintyy samanaikaisesti "sarakkeet"-sanan kanssa. --Savir (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 14.47 (EEST)
Korjasin. --Anr (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 15.03 (EEST)
Tuo siis puuttui. Joku ­ voisi kirjoittaa vielä selkeämmät ohjeet mallineeseen {{Viitteet}}, kun ei niistä ehtinyt pikaisesti tajuta asiaa lukematta niitä. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 16.13 (EEST)

Olympiamitalit[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku viisaampi sanoa, mitä tapahtuu sivulla Yhdysvaltain Neitsytsaaret kesäolympialaisissa 2016? Tietolaatikkomalline, jonka pitäisi hakea mitalien määrä automaattisesti, onkin yhtäkkiä sitä mieltä, että Yhdysvaltain Neitsytsaaret on saanut e kappaletta jokaista mitalia. Esimerkiksi sivulla Andorra kesäolympialaisissa 2016 malline toimii kuitenkin ihan oikein. Joku vikahan jossakin varmaan on, mutta en itse onnistunut löytämään mitään kovin ilmeistä ongelmaa. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 8. elokuuta 2016 kello 13.00 (EEST)

Teksti tulee sivulta Malline:Olympiamitalit/kesä/2016 jossa haetaan avaimen perusteella luvut ja avain Neitsytsaarille tulee mallineesta malline:KOKlippu/maakoodit eivätkä ne kaksi vastanneet tuossa. Mikäli tulkitsin mallineita oikein, niin vika tässä tapauksessa oli tuossa ensimmäisessä mallineessa jossa neitsytsaarten koodina käytettiin kirjainyhdistelmää "VIR" kun sen olisi pitänyt olla "ISV". (@K-Pedia:) Tässä on tekemäni muutoksen diffi [2] ja neitsytsaaret pitäisi varmaan myös korjata vanhempien vuosien osalta. [3]--Zache (keskustelu) 8. elokuuta 2016 kello 14.16 (EEST)
Sattuipa hauskasti. Keksimme näköjään saman asian samaan aikaan. Juuri olin tuota korjaamassa, kun huomasin, että asia on jo kunnossa. Hyvä näin. Korjaanpa saman tien noista vanhemmista Neitsytsaarten koodin kohdalleen. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 8. elokuuta 2016 kello 14.19 (EEST)

GeoGroup ei yhdistä OSMaan[muokkaa wikitekstiä]

GeoGroup-boxi ei yhdistä enää OSM-karttaan, mutta kylläkin Googlen ja Bingin karttoihin. Esimerkiksi tässä artikkelissa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. elokuuta 2016 kello 19.35 (EEST)

osm4wikin "www-palvelu" ei ole syystä tai toisesta päällä Tool labs:lla ja ilmoitin asiasta toiselle ko. työkalun ylläpitäjistä [4]. Asia todennäköisesti korjaantuu sillä, että käynnistävät sen uusiksi. --Zache (keskustelu) 10. elokuuta 2016 kello 09.38 (EEST)

Artikkelieditorin itsekseen lisäämät sanojen sitomiset[muokkaa wikitekstiä]

Vikailmoitus editorin (Edit source) toiminnassa! Tietääkö kukaan asiasta enempää? Eli tapahtunut seuraavaa: Käyttäjä Kotivalo väitti allekirjoittaneen lisänneen artikkeliin Talouselämä (lehti) sanoja sitovia välilyöntejä eli  -merkkijonoja (et-nbsp-puolipiste). Ihmettelin kovasti, mistä oli kyse, koska olin ainoastaan editoinut joidenkin kasvuyritysten nimen linkiksi ajatuksella, että ehkä noista yksi tai muutama lehdistössä näkynyt olisi jo artikkelina tai noista itse pyöräyttäisin artikkelin. En koskenut lainkaan artikkelin sanojen välisiin tiloihin. Mutta artikkelihistoriaa katsomalla huomaisi, että salakavalasti jostain oli tupsahtanut moneen lauseeseen sanojen väliin noita  -koodeja. Virheellinen toiminta näkyi olevan toistettavissa: kun artikkelin aiemman (omaa editointiani edeltäneen) tai myöhemmän version avaa uudelleen artikkelieditorissa (Edit source) linkitysten tekemiseksi, samaisia  -hömppäkoodeja tupsahti tyhjästä uudelleen. Tämä on ensimmäinen kerta kun huomaan moisen ongelman. Olisiko kenelläkään käsitystä, mistä moinen virhetoiminta eli editorin oma-aloitteinen ja joidenkin kappaleiden sanojen sitominen editorissa voisi aiheutua (editorin avaaminen riittää)? Onnistuisiko joku muu toistamaan tilanteen? Nyt jäi aiottu artikkelin editointi tekemättä sillä ainoat tekemäni muutokset (wikitykset) käyttäjä Kotivalo poisti palauttamalla artikkelin editorin virhetoimintaa edeltäneeseen versioon. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 18.24 (EEST)

Selvennykseksi: muita artikkeleita samalla editorilla editoitaessa en huomaa vastaavaa virhetoimintoa, sitovien  -merkkien tupsahtamista itsekseen. Eli olisiko Talouselämä (lehti)-artikkelin rakenteessa jotain sellaista ei sopivaa, joka liipaisee editorissa virheellisen toiminnon? --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 18.30 (EEST)
Yleensä syyllinen on selain tai selaimen lisäosa taikka sitten jokin Wikipediassa käytössä oleva lisäosa, joka aiheuttaa tuota. Joskus muokkasin kännykän (Windows Phone) UC Browserilla työpöytä-versiossa, ja se muutti itsestään artikkelissa kaikki "<"-merkit muotoon "&lt". No artikkelithan menivät siinä sitten ihan epäkuntoon. Auttaisi toistamisessa, jos ilmoitat käyttämäsi selaimen. --Stryn (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 19.04 (EEST)
Firefox 47.0.1 (en). (About Mozilla Firefox pyytää näemmä käynnistämään uudelleen päivityksen vuoksi). En ole kokeillut onko sama pulma muilla selaimilla. Muissa artikkeleissa en samaa ongelmaa äsken huomannut. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 19.53 (EEST)
Päivityksen jälkeen Firefox 48.0 (en). Kone myös buutattu päivityksen jälkeen. Ongelma toistuu edelleen avattaessa sama artikkeli editoriin, mutten huomaa sitä missään muussa kokeilemastani 2-3 artikkelista.--Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.06 (EEST)
Tuossa artikkelissa on ainakin muutama editointikömmä, sillä alkumallineessa on esimerkiksi neljä kertaa <small> muotoilu, vaikka kaksi noista pitäisi ilmeisesti olla pikkupräntin sulkevaa </small>-koodia. Olisiko muotoilumokilla vaikutusta? (en tallentanut, mutta katselin vaan); joku tämäntapainen voisi selittää, miksi vain tämä artikkeli näyttäisi käyttäytyvän kummallisesti. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.13 (EEST)
Testasin uteliaisuudesta toisellakin selaimella. Sama pulma toistuu ainakin Google Chrome selaimen versiolla 52.0.2743.116 m (en). Alan uskoa yhä enemmän artikkelikohtaiseen syyhyn. Saako joku artikkelin auki wikikoodin editorissa (Edit source) ilman, että esimerkiksi artikkelin loppuosan kappale muuttuu &nbsp;-hömppäkoodeja sisältäväksi muotoon? Siis esimerkiksi (sisältää automaattisesti lisättyjä &nbsp;-koodeja, katso koodia niin näet): "Yritykset valitsevaan asiantuntijaryhmään kuuluivat pääomasijoittaja Lifeline Venturesin Petteri Koponen, AaltoES:n ja Venture Garagen perustaja Kristo Ovaska, Arctic Startup-verkkomedian toimittaja Antti Vilpponen, OP-Pohjolan yrityskauppojen rahoituksesta vastaava Mikko Leskelä, Suomen Pääomasijoitusyhdistyksen puheenjohtaja ja Nexit Venturesin toimitusjohtaja Artturi Tarjanne ja Tekesin toimialajohtaja Risto Setälä. " --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.24 (EEST)
Käytätkö muuten WikEd:ä muokkaamiseen? Ainakin siten sai toistettua tuon   jutun, että siirtyi normaalimuokkaustilasta wiked-muokkaustilaan ja sitten takaisin normaaliin muokkaimeen. --Zache (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.28 (EEST)
Hyvä tietää, että muutkin saavat toistettua. Miten tuon WikEd-asian voisi tarkistaa? Yritin katsoa asetuksia (preferences) editorin osalta, mutten huomannut mitään mainintaa WikEd:istä, mistä tuon sitten saakin päälle. Editoin sorsakoodia (Edit source), jonka editorin käynnistän artikkelisivun yläosan "välilehdiltä" (siis kohdasta, jossa enkkukielellä valittavana Read, Edit, Edit source, View history, Add this page to your watchlist, More). --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.41 (EEST)
Se löytyy kohdasta toiminnot:Asetukset → Pienoisohjelmat → Muokkaaminen → WikEd, täysin varusteltu integroitu tekstieditori Firefoxia, SeaMonkeytä, Safaria ja Google Chromea varten.... --Zache (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 20.44 (EEST)
Näkyi (Gadgets kohdasta) olevan tuo WikEd päällä. Ja kun kytki pois, tämän ainokaisen artikkelin avaaminen editoriin ei aiheuttanut tuota ongelmaa. (Mutta poiskytkettynä wikikoodia on hankalampi lukea, kun erikoismuotoiluja ei nosteta esille.) --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2016 kello 21.16 (EEST)
Tekninen selitys on, että siinä tekstissä on niisä kohdissa jotka muuttuvat  -merkeiksi kirjain joka on unicode-merkistössä 'NO-BREAK SPACE' (U+00A0) ja ne näyvät normaalissa wikieditorissa normaaleina välilyönteinä. Wiked puolestaan muuntaa ne htmlentiteeteiksi sivun latauksen yhteydessä. Käyn kirjoittamassa Wiked:n koodaajalle bugi-ilmoituksen, mutta en osaa sanoa kuinka helppo tuota on korjata. Sillä välin, niin jos haluat väärinkäyttösuodattimeen testin joka tarkistaa onko   -merkkien määrä lisääntynyt muokkauksessa ja jos on, niin suodatin ilmoittaa asiasta. --Zache (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 08.25 (EEST)

Käännöstyökalun poistokoodi ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Löysin tällaisen arkistosta $('.cx-campaign-newarticle').parents('.cx-callout').hide(); Miksihän se ei estä käännöstyökalumainosta? Lisäsin sen Asetukset > Ulkoasu -sivulla kohtaan Käyttäjäkohtainen JavaScript-sivu. --Abc10 (keskustelu) 24. elokuuta 2016 kello 17.23 (EEST)

Se ei toimi siksi, koska mainos ilmestyy vasta tuon koodinpätkän (ts. sivun käyttäjä:Abc10/common.js) ajamisen jälkeen eli common.js:n koodi ajetaan liian aikaisessa vaiheessa piilotuksen kannalta. Kokeile vaihtaa se common.js:n koodi tähän seuraavaan: mw.cookie.set( 'cx_campaign_newarticle_hide', '1' , {prefix: });. Tuo asettaa valituksi sen, että asiaa ei pitäisi kysyä enää uudestaan ja vaikka tuo ei ole ihan pomminvarma niin luullakseni se toimii ihan hyvin ainakin sellaisten käyttäjien kohdalla jotka muokkaa wikipediaa säännöllisesti ja ainakin itselläni se näytti toimivan. --Zache (keskustelu) 26. elokuuta 2016 kello 17.23 (EEST)