Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Majakkamallineita Wikidatasta[muokkaa wikitekstiä]

Olen tehnyt Wikidataa lukevia mallineita majakoille. Ne ovat yhdessä pötkössä käyttäjäsivullani, ja voisin alkaa sijoittamaan niitä artikkeleihin, joiden osalta ei ole osoitettavissa jotain erityisiä ongelmia. Voit myös osallistua Wikidata-tietolaatikoiden tekemiseen sivulla Wikiprojekti:Wikidata/tietolaatikot! – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 18. toukokuuta 2018 kello 11.10 (EEST)

Pistettiin niitä myös artikkeleihin. Marjaniemen majakka on hyvä esimerkki siitä miltä nuo näyttävät artikkeleissa ja Moduuli:Fr:Infobox/Phare siitä miltä ranskankielisen wikipedian tietolaatikoiden konfigurointi näyttää. Suurin etu noissa on oikeastaan siinä, että tuossa on eri tietolaatikoiden välillä jaettuja komponentteja ja tosiaan se, että wikidata on rakennettu suoraan kiinni systeemiin. @4shadoww:. sinua voi kiinnostaa tämä. --Zache (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 20.06 (EEST)
Otsikko/nimi voisi olla hyvä kuvan yläpuolella: olisi selkeämpi rakenne ja samassa linjassa muiden artikkelien kanssa. Ipr1 (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 20.11 (EEST)
Miksi näistä tehdään nyt visuaaliselta ilmeeltään uudenlaisia, kun pitkään on mennyt tietyllä tavalla? --PtG (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 22.11 (EEST)
Uuden näköisiä mallineita on koekäytössä majakoiden sivuilla ja joissakin maalauksissa. Keskeinen visuaalinen tavoite on tuoda kuvat hyvin esille ja kuvan esittäminen ensimmäisenä on keskeinen asia. Jos ne herättävät paljon keskustelua, kannattaa avata laajempikin keskustelu, johon Wikipedian lukijoiden on helppo ottaa osaa. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 22.18 (EEST)
Kuva ei ole niin keskeinen osa sisältöä että se pitäisi olla ensimmäisenä.. Ipr1 (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 22.32 (EEST)
Minusta ei ainakaan haittaa, jos vähän visuaalinen ilme muuttuu. Nykyiset ovat kuin jostain 90-luvulta. --4shadoww (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 22.59 (EEST)
Ei minuakaan haittaa, mutta vähän tässä nyt tuntuu, että tehdään päällekääistä työtä. Ainakin JHokkanen rakentaa uusia wikidatamallineita eri ulkoasuilla (vanhemmalla värityksellä). Ja nyt toiset tekee eri ulkoasuilla. Ensi vuonna tulee taas uusi innokas, joka uudistaa taas mallineet. Hyväähän tuossa majakkamallineessa on selvästi mietitty, miten tiedot jaotellaan järkevästi. Tätä mallineisiin tarvittaisiin, sillä monesti niissä on joku tehnyt alun ja sen jälkeen joku toinen lisännyt hiljalleen lisää materiaalia. Otsikko sen sijaan on mielestäni parempi olla alkuun ja toisaalta noi väliotsikot on rajattu hieman käyttöliittymäsuunnittelun kannalta ongelmallisesti. Se viiva siinä väliotsikon alla on niin paksu, että se näyttää rajaavan otsikon edellisen osion pohjalle. --PtG (keskustelu) 20. toukokuuta 2018 kello 01.06 (EEST)
Ja sitten nuo pohjalla olevat muokkaalinkit ovat jostain syystä ihan vasemmassa reunassa eivätkä pienellä marginaalilla. --PtG (keskustelu) 20. toukokuuta 2018 kello 01.08 (EEST)
Pohjalla olevat linkit korjattu. {{Yksinkertainen tietolaatikko}} -mallineeseen pohjaavat wikidata-tietolaatikot ({{rakennus WD}}, {{kuuluisa taideteos WD}}, {{Järvi WD}}, {{Videopeli}} taitavat olla oleellisimmat) ovat periaatteessa tätä samaa, mutta siten tehtynä että niissä kutsutaan pohjamallineena Agonyn 2008 tekemää tietolaatikkopohjaa. Tiedonhaku wikidatasta molemmissa on tehty frwikin moduulilla ja nämä tietolaatikot tuota samaa jatkumoa. Viime syksynä kun päivitin wikidata-moduulit, niin kopioin sieltä samalla myös frwikin tietolaatikkomoduulit ja tässä katsellaan noilla moduuleilla tehtyjä tietolaatikoita. --Zache (keskustelu) 20. toukokuuta 2018 kello 09.16 (EEST)
@J Hokkanen: Tein esimerkiksi nyt tuota frwikin tietolaatikko kirjastoa käyttävän version {{Museo WD}} -mallineesta. ({{Museo WD2}}, konfiguraatio Moduuli:Fr:Infobox/Museo ja esimerkkisivu Liettuan taidemuseo) --Zache (keskustelu) 21. toukokuuta 2018 kello 10.55 (EEST)
Aluksi otsikko häiritsi minua, mutta hyvältä näyttää. Voisiko alemmat muokkauslinkit laittaa kuten ranskankielisessä Wikipediassa, pois lukien kynäkuvakkeet: jokaista parametrin arvoa ei ole tarpeellista muokata erikseen, tai vieläkin yksinkertaisemmin (Phare d’Isokari, modèle Infobox Phare)? Muokkauslinkkien marginaalia voisi tarkistaa. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 19. toukokuuta 2018 kello 23.01 (EEST)
Kiva että löytyy positiivisiakin puolia! Alalaidan linkit ovat vielä vinksallaan, ja tarkoitus on saada ne vastaavaksi kuin ranskankielisessä. Väliotsikoinnin tyyliä voi hioa. Itse pidän tärkeimpänä sitä, että boksin reunoihin ulottuva kuva aloittaa boksin. Sillä tavalla siitä tulee näyttävä avauskuva artikkelille. Aloittava otsikko puolestaan toistaa artikkelin otsikkoa. – Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 20. toukokuuta 2018 kello 02.00 (EEST)
Korjasin alareunan linkkien tyylit (diff) Enwikistä kopioitu navbox ja nuo tietolaatikot käyttivät samannimistä css-luokkaa jolloin navboxin sääntö oli voimassa tietolaatikossa. Toisinpäin ei, koska tietolaatikon css-tyylien vaikutusalue oli pelkästään sen sisällä. --Zache (keskustelu) 20. toukokuuta 2018 kello 08.56 (EEST)

Ulkoasujuttuihin liittyen, niin aloitin {{Luonnonsuojelualue WD}}-mallineen (konfiguraatio) muotoilun ja tuli sellainen idea mieleen, että a.) poistaisi koordinaatit kokonaan tietolaatikosta ja vakioisi koordinaattien paikan sivun ylänurkkaan. Toinen muutos on, että otsikkoa ei välttämättä tarvitse näyttää tietolaatikossa ollenkaan tai se voisi olla samanlaisena tietorivinä kuin kaikki muutkin. Otsikkotiedon näyttäminen on oikeastaan oleellista ainoastaan silloin jos se nimi on eri kuin sivun otsikko. Esimerkiksi silloin jos kerrotaan nimi alkuperäiskielellä. Joka tapauksessa Pyhä-Häkin kansallispuisto artikkelista voi nähdä sen miltä tuo näyttäisi. --Zache (keskustelu) 7. kesäkuuta 2018 kello 08.29 (EEST)

Eikö kaikissa tietolaatikoissa ole ollut yleensä otsikot? Jos ei ole otsikkoa ollenkaan niin jää vähän epäselväksi mistä edes on kysymys. Tuossa esimerkissä otsikkoa ei ole edes millään boksin rivillä.--Urjanhai (keskustelu) 7. kesäkuuta 2018 kello 13.36 (EEST)
Olen aina ajatellut, että infoboksin tulisi olla ymmärrettävä sellaisenaan katsomalla pelkkää infoboksia. Jos infoboksissa ei ole otsikkoa, lopputulos on hämmentävä, ja lukija joutuu monta kertaa siirtämään katsettaan artikkelin määrittelylauseen ja infoboksin välillä edes hahmottaakseen mistä on kysymys. Näkisin kuitenkin että infoboksin tarkoitus suhteessa tekstiin on se, että sekä tekstin että infoboksin kummankin tulee olla täysin ymmärrettävä toisesta riippumatta, ja lisäksi se, että infoboksi tarjoaa vältämättömimnmät perustiedot myös itsenäisesti. --Urjanhai (keskustelu) 7. kesäkuuta 2018 kello 13.46 (EEST)
Hyvin perusteltu. Periaatteessa itse ajattelin, että vasemman yläreunan otsikko riittää. Palautin sen otsikon paikalleen. --Zache (keskustelu) 11. kesäkuuta 2018 kello 12.26 (EEST)

@Stryn:, kokeiles tehdä tuolla Lua-moduulikonffilla jokin tietolaatikko kokeeksi. {{Luonnonsuojelualue WD}}-malline ja sen konfiguraatio on varmaan helpoin jota käyttää esimerkkinä. Wikiprojekti:Wikidata/manuaali-fr -sivulla on osittain käännetyt ohjeet sille miten tiedonhakuparametrit toimivat. --Zache (keskustelu) 11. kesäkuuta 2018 kello 13.05 (EEST)

Vaikuttaa vähän haastellisemmalta, täytyy perehtyä tuon toimintatapaan myöhemmin. Stryn (keskustelu) 11. kesäkuuta 2018 kello 13.28 (EEST)
@Zache: tein {{Silta WD}} nyt, pari huomiota: alkuperäisessä {{silta}}-mallineessa ei ollut oletuksena metrin lyhennettä pituuksien perässä, joten jos käyttää paikallisia arvoja, niin pitää laittaa "m" arvon perään; nuo "avattu" ja "otettu käyttöön" tulevat molemmat mallineeseen, esim. Raippaluodon silta, pelkkä "avattu" riittäisi, jonka parametri o siis "avajaispäivämäärä". En oikein ota selvää miten tuo korjataan. Muutama silta-mallineessa oleva juttu puuttuu kokonaan Wikidatasta (ainakin "ajokaistoja", "korkeusrajoitus", "tullimaksu"). Entä tulevatko koordinaatit suoraan Wikidatasta nyt? Ja en ymmärtänyt mikä on tuo "building.unesco"-alkuinen koodi, joten kopioin sen saman rimpsun tänne loppuun: Moduuli:Fr:Infobox/Silta. Stryn (keskustelu) 11. kesäkuuta 2018 kello 19.26 (EEST)
@Stryn: Lisäsin tuohon sen tarkistuksen joka tsekkaa onko arvossa jo yksikköä ja jos ei ole, niin se lisää sen arvoon. (diffi1) Nuo avattu, suljettu, purettu kohdat oli siinä kahteen kertaan eli building.opening(), building.closure(), building.demolition() näyttää noita samoja tietoja, mutta ne on vain keskistetysti määriteltynä Moduuli:Fr:Infobox/Fonctions/Bâtiment-sivulla. Ranskalaisilla olisi ohjeetkin, mutta ne pitäisi kääntää ensin. Periaatteessa nuo funktiot voi ymmärtää siten, että ne palauttaa samanlaisen rivin kuin mitä tuossa määritellään, mutta niitä ei tarvitse jokaiselle tietolaatikolle erikseen kirjoitella. Kartan koordinaatit käyttää ("latitude" ja "longitude") parametreja ja jos niitä ei ole määritelty, niin kartan sijainti tulee Wikidatasta. Building.unesco() palauttaa varmaankin maailmanperintökohdetietoja, mutta funktiota ei ole lokalisoitu niin sieltä tulee ranskankielisiä tekstejä joten kommentoin sen pois. --Zache (keskustelu) 11. kesäkuuta 2018 kello 21.11 (EEST)
Kiitos tiedoista. Moduuli ei näköjään tykännyt tästä muutoksestani, sen jälkeen tänne tulee pituuteen ylimääräinen metrin yksikkö. Muutin sen suuremmaksi, koska maxvaluen ollessa 1000 se ilmoitti virheestä. Pisin silta maailmassa peräti 164 000 metriä (eli 164 km). Stryn (keskustelu) 11. kesäkuuta 2018 kello 21.24 (EEST)
Tarkistus ei tykännyt  :stä siinä luvussa. Lisäsin siihen nyt sen, että se siivoaa numeroista " " jutut pois niin se toimi. Toinen huomio on, että sallittuihin yksiköihin voi pistää listan sallittuja yksiköitä (esim), niin siinä voi olla metrien lisäksi kilometrit. Hirveän monimutkaisia yksikköviritelmiä tuohon ei kannata ruveta säätämän vaan minusta niissä tapauksissa sen luvun voi käydä suoraan tallentamassa wikidataan tai sitten poistaa tarkistuksen käytöstä. --Zache (keskustelu) 11. kesäkuuta 2018 kello 21.59 (EEST)
@4shadoww, Lentokonefani, Lax, Olimar: pisteääs lisää testausta kehiin, kokeilkaas te myös tehdä Lua-moduulikonffilla tietolaatikot samaan tapaan kuin mitä Stryn teki tuossa äsken. Yritän siis tässä löytää pullonkauloja jotka pitäisi ratkaista ja yksi selkeä mikä tuli vastaan on, että systeemi saisi mieluusti myös tehdä konfiguraation perusteella ohjetekstin. --Zache (keskustelu) 18. kesäkuuta 2018 kello 10.57 (EEST)

Improvements coming soon on Watchlists[muokkaa wikitekstiä]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello

Sorry to use English. Please help translate to your language! Kiitos.

In short: starting on June 18, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Watchlists. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature is used by default on Special:RecentChanges, Special:RecentChangesLinked and as a Beta feature on Special:Watchlist.

Based on a new design, that feature adds new functions to those pages, to ease vandalism tracking and support of newcomers:

  • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
  • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
  • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
  • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

About the release on Watchlists

Over 70,000 people have activated the New Filters beta, which has been in testing on Watchlist for more than eight months. We feel confident that the features are stable and effective, but if you have thoughts about these tools or the beta graduation, please let us know on the project talk page. In particular, tell us if you know of a special incompatibility or other issue that makes the New Filters problematic on your wiki. We’ll examine the blocker and may delay release on your wiki until the issue can be addressed.

The deployment will happen on June 18, or on June 25, depending on the wiki (check the list). After the deployment, you will also be able to opt-out this change directly from the Watchlist page and also in your preferences.

How to be ready

Please share this announcement!

If you use local Gadgets that change things on your Watchlist pages, or have a customized scripts or CSS, be ready. You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please share your questions and comments on the feedback page.

On behalf of the Collaboration team, Trizek (WMF) 7. kesäkuuta 2018 kello 17.55 (EEST)

Tämä on siirtynyt. Uusi päivämäärä tämän toteuttamiselle on 16. heinäkuuta. Stryn (keskustelu) 5. heinäkuuta 2018 kello 20.07 (EEST)

SeulojaBot ja ORES[muokkaa wikitekstiä]

Pistin user:SeulojaBottiin kokeeksi käyttöön sen, että se hyväksyy muokkauksia silloin kun muokkaus olisi ORESin perusteella hyvälaatuinen (logi). Käytännössä tuo on hahmontunnistusta ja systeemi EI ymmärrä muokkauksen sisältöä vaan pelkästään sen, että "näyttääkö" muokkaus tai lisätty sana ongelmalliselta. Eli tuolla ei saa kiinni sitä onko kyseessä lähteetön lisäys, mutta sillä saa kiinni jos artikkeliin lisätään "dafdsafds", "läski" tai muutetaan esimerkiksi päivämääriä. Ainakin periaatteessa.

Tällä hetkellä se hyväksyy muihin kuin wikipedia:elävät henkilöt -luokassa oleviin artikkeleihin tulevia muokkauksia ja testaan uusia suodatinsääntöjä ensin fiktioartikkeleilla. Oresin opetusmateriaalina puolestaan on käytetty seulonnassa hyväksyttyjä ja hylättyjä/kumottuja muokkauksia sekä ORES kampanjassa erikseen arvioituja muokkauksia. Helpoiten saadaan tarkkuutta lisää tekemällä tuo ñykyinen kampanja loppuun. --Zache (keskustelu) 8. kesäkuuta 2018 kello 14.44 (EEST)

Vaikuttaa ihan hyvältä ja tervetulleelta avulta seulontaan. Jo pelkästään Salkkari-artikkelien poistuminen ihmisseulojien työtaakasta on iso helpotus. Henkilöartikkelit (ainakin elävät) kannattaa pitää siitä pois ja muutenkin sitä varmaan voidaan tarvittaessa hienosäätää. Ja jokainen voi tietenkin valvoa omia kiinnostuksen kohteitaan tarkkailulistallaan. -kyykaarme (keskustelu) 15. kesäkuuta 2018 kello 19.55 (EEST)

Kieliluettelon näkyminen[muokkaa wikitekstiä]

Vanha näkymä pitää palauttaa oletukseksi kaikille. --84.250.160.199 18. kesäkuuta 2018 kello 10.24 (EEST)

Ei taida onnistua kovin helposti, sillä yksittäinen Wikipedia ei ilmeisesti saa päättää asiasta paikallisesti. Osaisikohan joku kertoa, mitä käytännössä tulisi tehdä, jos vanhan näkymän haluaisi kaikille takaisin? --Epiq (keskustelu) 18. kesäkuuta 2018 kello 21.41 (EEST)
Pitäisi vaan muuttaa tekniikkaa. --84.250.160.199 18. kesäkuuta 2018 kello 21.47 (EEST)
Ei ole pitkäkään kun tästä viimeksi joku kyseli. Mutta siis tuolla on tästä ilmoitettu: phab:T139145. Stryn (keskustelu) 18. kesäkuuta 2018 kello 22.03 (EEST)
Oli miten oli, mutta nykyään myös enwiki on tehnyt lyhennetyn listan. --84.250.160.199 19. kesäkuuta 2018 kello 11.21 (EEST)

Ehdotus "luodut artikkelit" -linkin lisäämisestä käyttäjäpaneeliin[muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielisessä Wikipediassa kun menee katsomaan jonkun käyttäjän muokkaukset-sivua, alhaalla on muiden ohella myös linkki "Articles created" -työkaluun, jota ylläpitää Wikimedia Foundation Labs. Esimerkki Jimbo Walesin osalta. Mielestäni tuo on äärimmäisen hyödyllinen työkalu.

Lisäksi näyttäisi, että suomenkielisen Wikipedian työkalu "Muokkauslaskuri" käyttää jotain vanhentunutta(?) "supercount"-versiota, joka on erilainen kuin englanninkielisessä Wikipediassa oleva "Edit count". --Pottier (keskustelu) 18. kesäkuuta 2018 kello 17.12 (EEST)

Tehty. Stryn (keskustelu) 18. kesäkuuta 2018 kello 22.16 (EEST)
Hieno homma! Kätevä. --Pottier (keskustelu) 18. kesäkuuta 2018 kello 23.01 (EEST)
On hyvä. Ainut huono puoli on, että ei näytä käyttäjän artikkeleja, jotka on luotu ohjaussivusta.--MAQuire (keskustelu) 18. kesäkuuta 2018 kello 23.36 (EEST)
Juu ja lisäksi se muistaakseni laskee mukaan käyttäjän luomat ohjaussivut, jotka joku muu on myöhemmin laajentanut artikkeleiksi. --Risukarhi (keskustelu) 19. kesäkuuta 2018 kello 19.27 (EEST)
Niin näyttää tekevän. Omalla listallani on ihan outo artikkeli, ja se oli luomani ohjaus, josta toinen käyttäjä on tehnyt artikkelin. Kätevämpi tuo listaus silti on kuin Muokkaukset-lista, joka näyttää kaikki luodut ohjaukset eli myös sivujen siirrot. Tuo näyttää myös deletoidut artikkelit, mistä voi olla hyötyä esim. vandaalien pyydystämisessä. -kyykaarme (keskustelu) 19. kesäkuuta 2018 kello 20.40 (EEST)

Yle avasi Voitto-robotin lähdekoodin[muokkaa wikitekstiä]

@4shadoww, J Hokkanen: Yle avasi niiden urheilu- ja vaaliuutisia kirjoittaneen botin koodin.

--Zache (keskustelu) 19. kesäkuuta 2018 kello 16.49 (EEST)

Kerrassaan surkea dokumentaatio on lähdekoodilla, kommentteja ei lähes ollenkaan. Olisin vähän parempaa odottanut Yleltä. Lisäksi vähän erikoinen(?) kielivalinta kyseiselle botille. --4shadoww (keskustelu) 19. kesäkuuta 2018 kello 19.21 (EEST)
Uutisvahdin urheilu-uutisia lukiessa ei sitä huomaa. Ne ovat toisaalta yksinkertaisia tekstejä, mutta silti hyvä sovellus suomenkieleen. Muista 20 vuottasitten, kun botit kirjoittivat sääennusteita eri kielille. Suppean aihealueen tekstit saivatkin olla "kökköjä", koska niitä lukivat teknikot. Toinen kokemus liittyy Google-kääntäjään, joka saa minut nauramaan ääneen. Onneksi kuitenkin osaan kieliä välttävästi, niin ymmärrän sanavaraston tärkeyden, enkä tuomitse. Vaalit ovat aiheena vaikeampi valinta ja jos ne menivät kunnialla läpi, niin hattua ylös. Toivottavasti joku älyää tarttua aiheeseen: onko botti säädetty puolueelliseksi, miten pilkut ja sanasto, onko tuloksena uutinen vai ei niin uutinen, jne. YLE voi vetäytyä vastuusta...!--J Hokkanen (keskustelu) 19. kesäkuuta 2018 kello 21.01 (EEST)

Uusi typo AWB:lle korjattavaksi[muokkaa wikitekstiä]

Yritin säätää AWB:n typot-sivulle uutta korjaussääntöä, jolla botin saisi korjaamaan varsin yleisen ”vuona/vuonan” -kirjoitusvirheen haluttuun muotoon ”vuonna”. Tällaisen sain aikaan, ja sitten yritin sitä vähän säädellä, kun ei toiminutkaan, mutta en saanut haluttua tulosta aikaiseksi, periaatteena kun oli lähinnä matkiminen, yritys ja erehdys. Yritin siis saada aikaan säännön, joka etsii sanoja ”vuona” ja ”vuonan” (isolla tai pienellä alkukirjaimella), joiden perässä on numero, ja korjaa ne muotoon ”vuonna” pitäen samalla sen saman numeron sanan perässä. Kaiken muun siis sain toimimaan, mutta numeron tilalle sain kaikenlaista sotkua. Saisiko joku vähän fiksumpi aikaan halutun lopputuloksen? Kokeiluun voi muuten käyttää sivua Käyttäjä:Lentokonefani/Hiekkalaatikko 2. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 21. kesäkuuta 2018 kello 19.47 (EEST)

Menisikö se näin? <Typo word="vuonna" find="(V|v)uon(a|an) ([1-9])" replace="$1uonna $3" /> En testannut tuota itse, mutta sinun siis pitää napata suluilla myös tuo numero muuttujaan, jotta saat sen korvaavaan tekstiin talteen. --Zache (keskustelu) 21. kesäkuuta 2018 kello 20.02 (EEST)
Siitähän se kiikasti. Kiitoksia. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 22. kesäkuuta 2018 kello 09.53 (EEST)

Viitteen Nimeke-parametri[muokkaa wikitekstiä]

Usein viitteessä on nimekkeessä myös sivuston nimi. Tekeekö sen joku muokatessa käytetty ohjelmisto vai onko se joidenkin käyttäjien (huono) tapa? Sivustollehan on oma parametri. --Tpe1 (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 10.08 (EEST)

Visuaalinen muokkain tekee tuota. --Parantaja asiantuntija (keskustelumuokkaukset) 22. kesäkuuta 2018 kello 10.13 (EEST)
Onpa typerää, ja korjata ei tietenkään voi. Se tekee ilmeisesti myös kielikoodin silloinkin kun sitä ei pitäisi lisätä. Aika usein kuulee näistä visuaalisen muokkaimen typeryyksistä, jotka teettävät käyttäjille lisätyötä. En ymmärrä miksi sellaista pitää olla olemassa ja miksi sitä käytetään. Tai vähintään miksei sitä korjata. --Tpe1 (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 10.32 (EEST)
Kielikoodia ei tavan mukaan pidä käsin lisätä silloin, kun lähde on suomeksi, mutta jos visuaalinen muokkain (tai WP:ProveIt) on sen lisännyt, niin sen voisi mielestäni jättää paikalleen. Se ei näy artikkelissa ja on vain viitteen metatietoa. Eihän sitä tiedä jos sitä vaikka joskus voisi käyttää johonkin tarkoitukseen. Minä en poista niitä omista muokkauksistani. Tärkeintä on kuitenkin se, että artikkelissa ylipäätään on lähteitä. Viitteet voi myös laittaa pelkkänä linkkinä tai muuten hyvin yksinkertaisesti, mutta visuaalisen muokkaimen avulla uudetkin käyttäjät osaavat tehdä viitemallineen, ja lisäksi se hakee lähdesivustolta mallineeseen ehkä enemmän tietoa, kuin mitä käyttäjä olisi siihen käsin lisännyt. -kyykaarme (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 11.29 (EEST)
Ylimääräiset asiat ei varmaan häiritse tavallista keskiverto käyttäjää, mutta jos harrastaa kielenhuoltoa, asioidentarkistusta ja viitteidein korjausta ja päivittämistä, niin jos tekstissä on koodissa on paljon turhaa ja tyhjää, sieltä ei löydä asiaa. Toisaalta pelkän linkin lisääminen viitteeksi on taas artikkelin lukijan kiusaamista, koska siitä ei näe muuta kuin linkin koodin, joka ei paljon auta. --Tpe1 (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.14 (EEST)
Paremminkin citoid tekee sen. Stryn (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 10.53 (EEST)
Mikähän se sitten on? --Tpe1 (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.14 (EEST)
Olisiko joku visuaaliseen muokkaimeen kytöksissä oleva lisäkilke?--Urjanhai (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.16 (EEST)
Voi olla tai ei, mutta Stryn ehkä tietää. --Tpe1 (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.30 (EEST)
Jos oikeasti kiinnostaa niin Googlella löytänet. Stryn (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.47 (EEST)
Harvoin saa tällaisia vastauksia, ja olen äimistynyt. Tyylinsä kullakin. --Tpe1 (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.49 (EEST)
Visuaalinen muokkain taitaa olla vähän yliarvostettu. Se ei todellisuudessa tuo paljoa lisähelppoutta, koska mahdollinen lisähelppous paljolti korvautuu lisävaikeudella. Ihan niin kuin wysiwyg-html:editorit muinoin: tekipä mitä vaan niin koko ajan saa olla lähdekoodinäymän puolella parsimassa.--Urjanhai (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.20 (EEST)
Oletko paljonkin käyttänyt sitä? -kyykaarme (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.28 (EEST)
Aika vähän. Muutamaa pikku juttua, jotka sillä saa paremmin. --Urjanhai (keskustelu) 22. kesäkuuta 2018 kello 12.35 (EEST)

Mallineet ja leipätekstitaulukot[muokkaa wikitekstiä]

Taustaa: nähtävästi ilmailuun liittyvissä artikkeleissä on päädytty että suuri osa teknisistä tiedoista tulisi sijoittaa leipätekstiin mallineella {{Tekniset tiedot}} eikä oikeaan reunaan sijoitettuun mallineeseen {{Lentokone}}. Ymmärrän pointin ja ratkaisu on mielestäni hyvä, jotta tuollaista mallinetta ei kuormiteta tarpeettomasti.

Kysymys onkin, pitäisikö sama asia laajentaa yleisemminkin ohjeeksi wikipediassa? Esimerkiksi {{Jalkapalloilija2}} sisältää suuren määrän taulukkomaista tietoa, joka voisi hyvin olla leipätekstiin sijoitettavassa taulukossa eikä tuossa mallineessa.

Joissakin tapauksissa noita oikean reunans mallineessa kerrottuja tietoja on /lisäksi/ listattu leipätekstissä olevassa taulukossa (jossa muutakin tietoa lisänä).

Olisiko aiheesta jo jotain konsensusta/linjausta/ennakkopäätöstä vai pitäisikö sellainen tehdä? Ipr1 (keskustelu) 23. kesäkuuta 2018 kello 03.10 (EEST)

Ihan ok ideana. Sellainen ajatus tuli mieleen, että olisi hyvä jos mallineen parametrien yrittäisi saada vastaamaan Wikidataan tallennettavia tietoja. Käytännössä tämä voisi tapahtua sitne, että a.) kun kirjoitetaan mallineen dokumentaatiota, niin parametreiden kohdalle voisi kirjata myös tietoa vastaavan wikidata-ominaisuuden. Toinen seikka on, niin myös sitä voisi miettiä miten saisi wikidataan kirjatut tiedot näkymään tuossa. --Zache (keskustelu) 23. kesäkuuta 2018 kello 12.36 (EEST)
Mallineiden idea käsittääkseni on kertoa olennaisimpia tietoja standardimuodossa ja vieläpä artikkelin alkupuolella. Päästäänkö tuollaiseen standardoituun ja helposti löytyvään ilmaisuun, jos tiedot laitetaan vain leipätekstin seassa olevaan taulukkoon, jonka sijainti vaihtelee artikkelin pituuden mukaan? --Lax (keskustelu) 23. kesäkuuta 2018 kello 14.21 (EEST)

Apua! Taulukon muokkaus siirtää rivejä sarakkeen verran oikealle[muokkaa wikitekstiä]

Yritin tehdä artikkeliin Turun raitioliikenne erotuksen linjataulukkoon, mutta jostain syystä muokkaukseni liikutti kaikki alimman rivin tekstit sarakkeen verran oikealle. Voisiko joku auttaa? Laitoin kysymyksen tänne, koska tämä liittyy Wikipedian tekniikkaan. Kiitos jo etukäteen. --Moderhader (keskustelu) 25. kesäkuuta 2018 kello 11.06 (EEST)

@Moderhader: Ilmeisesti tarkoitat tätä muokkausta? Kun pyytää apua, kannattaa yleensä laittaa linkki tekemäänsä muutokseen, jotta auttajat löytävät ongelman nopeammin. Mutta siis… ongelmana on se, että se ruutu, jossa luki aiemmin 3 ja muokkauksesi myötä 3A, on korkeudeltaan kaksi saraketta (rowspan=2). Niinpä alimman rivin ensimmäisessä sarakkeessa on jo sisältö, ja kun lisäät sinne yhden ruudun, kaikilla muilla ruuduilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin liikkua sarakkeen verran oikealle. Jos haluat lisätä uuden ruudun alkuperäisen tilalle, sinun on ensin poistettava 3A-ruudusta rivikorkeuden määritys, jotta saat 3B:n riville tilaa. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 25. kesäkuuta 2018 kello 12.16 (EEST)
Nuo tuollaiset yleensä selviää kun käyttää esikatselua, sitten vain hieroo ja vaivaa niin kauan että alkaa näyttäämään siltä mitä on halunnut ;). Se esikatselu löytyy ainakin jos muokkaa tekstitilassa, visualisesta muokkaimesta en ole varma koska siitä on vuosia kun olen sitä käyttänyt mutta kai siinäkin esikatselu on. --Linkkerpar 25. kesäkuuta 2018 kello 17.07 (EEST)

Malline:Kuolinvuosi ja ikä[muokkaa wikitekstiä]

Tällainen malline tarvittaisiin, eli sama homma kuin englanninkielisessä Wikipediassa: näyttää iän, jos vain syntymä- ja kuolinvuosi tiedossa. {{Kuolinvuosi ja ikä|1977|1948}} tuottaisi tekstin: 28–29 vuotta. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 28. kesäkuuta 2018 kello 18.43 (EEST)

Esimerkkisi tuottaa nyt tekstin 1977 (28–29 vuotta)

, onko tämä mitä ajoit takaa?--Pahkiqaz (keskustelu) 28. kesäkuuta 2018 kello 19.06 (EEST)

Juuri tuollaista tarkoitan, Pahkiqaz! Kiitos tuhannesti, kun teit mallineen. Tälle tulee todellakin käyttöä. On lukemattomia artikkeleita, joissa mainitaan vain henkilön synnyin- ja kuolinvuosi. EDIT: Näköjään ensiksi laitetaan kuolinvuosi ja sen jälkeen synnyinvuosi. Olisi kivempaa, jos asia olisi päin vastoin, sillä Kuolinaika ja ikä -mallineessakin toimitaan näin; ensiksi syntymäaika, sitten kuolinaika. Ymmärtääkseni englanninkielisessä Wikipediassa tulee ensiksi esimerkiksi kuolinvuosi, sitten kuolinkuukausi ja sitten vasta kuolinpäivä, sillä siellä noudatetaan Jenkkilän tapoja. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 28. kesäkuuta 2018 kello 20.37 (EEST)
Siihen ymmärrykseni mallineiden suhteen ei enää riitä.--Pahkiqaz (keskustelu) 28. kesäkuuta 2018 kello 20.51 (EEST)
Miksi tarvittaisiin? Malline tuottaa vain likimääräistä tietoa.--Htm (keskustelu) 28. kesäkuuta 2018 kello 19.59 (EEST)
Mainittakoon että myös {{Syntymävuosi ja ikä}} tuottaa likimääräistä tietoa ja on ollu suomenkielisessä Wikipediassa neljä vuotta.--Pahkiqaz (keskustelu) 28. kesäkuuta 2018 kello 20.17 (EEST)
Monissas muissakin Wikipedioissa on käytössä sama malline. Suomenkielisessäkin Wikissä kun on jo yli 400 000 artikkelia, on mukana myös monia artikkeleita joissa mainitaan vain henkilön synnyin- ja kuolinvuosi. Tämän takia mallinetta tarvitaan luonnollisesti myös täällä. –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 28. kesäkuuta 2018 kello 20.32 (EEST)
Mallinetta, joka näyttää likimääräistä tietoa, tarvitaan jos ei ole tiedossa tarkkaa tietoa synnyin- tai kuolinajankohdasta. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 28. kesäkuuta 2018 kello 20.58 (EEST)

Tähän liittyen, voisiko joku korjata mallineen Malline:Aloitusvuosi ja ikä? Laittaessa kuukauden ja vuoden (eli {{Aloitusvuosi ja ikä|12|1990}}), se tuottaa seuraavanlaisen tekstin: joulukuuta 1990 (27 vuotta sitten)). "Joulukuu 1990" olisi paljon järkevämmän näköistä kuin "joulukuuta 1990". Lisäksi, eikö käytäntöjen mukaan myös kuukaudet ja vuodet pitäisi mallineessa olla myös linkitettyinä, käytäntöjen mukaan? Että teksti tulisi muotoon "joulukuu 1990 (27 vuotta sitten)". @Zache: voitko kenties auttaa? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 29. kesäkuuta 2018 kello 01.58 (EEST)

Tuossa ongelmana on, että malline käyttää mallinnetta {{Birth year and age}}, joka taas käyttää mallinetta {{MONTHNAME}}. Mallineessa {{MONTHNAME}} olevat kuukaudet ovat partitiivissa, koska samaa mallinetta käytetään esim {{Syntymävuosi ja ikä}} mallineessa jossa tulostuvan kuukauden tulee olla partitiivissa.--Pahkiqaz (keskustelu) 29. kesäkuuta 2018 kello 17.38 (EEST)

Asiaan täytyisi saada päätös. Malline(et) ovat vieläkin keskeneräisiä. Eikö kukaan oikeasti osaa tehdä tätä? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 4. heinäkuuta 2018 kello 22.24 (EEST)

Eli nähtävästi on olemassa malline {{Kuolinvuosi ja ikä}}, joka ei toimi? Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 19.40 (EEST)
Toinen vastaava on {{Kuolinaika ja ikä}}. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 19.44 (EEST)

Mallineet {{Syntymävuosi ja ikä}} sekä {{Kuolinvuosi ja ikä}} käyttävät nyt mallinetta {{Kuukausi}}, joka antaa kuukauden nimen perusmuodossa toisin kuin {{MONTHNAME}}. Ipr1 (keskustelu) 8. heinäkuuta 2018 kello 00.40 (EEST)

Uudet taksonomiamallineet[muokkaa wikitekstiä]

En pysy kärryillä mallineuudistuksissa. Mitä vikaa vanhoissa taksobokseissa oli? Uusissa sen sijaan on esimerkiksi turhan pieni teksti, IUCN ei toimi kunnolla (esimerkki, taksoboksiin laitetut tiedot eivät näy viitteessä lainkaan) ja mallineessa on liian pitkiä välejä ja rivinvaihtoja. Linkit-kohdan alla on lisäksi teksti ”Katso myös”, joka oli aiemmin Linkit-kohdan nimi. Kuva, jonka leveys on 250, ei ole enää yhtä leveä kuin malline. En pidä taksonomisten tasojen (lahko, heimo jne.) lihavoinneista. @Ipr1 --Parantaja asiantuntija (keskustelumuokkaukset) 6. heinäkuuta 2018 kello 17.08 (EEST)

wikidata, mobiiliwiki ym. parannukset. Fonttia on helppo säätää tyyliasetuksella nyt. Puuttuvan kentän voi fiksata kunhan pääsee koneen ääreen. Mobiili vehkeestä puuttuu merkkejä..Ipr1 (keskustelu) 6. heinäkuuta 2018 kello 17.26 (EEST)
Eli mainitut ongelmat on aika simppeliä vielä korjata kun nuo suurimmat ongelmat on jo saatu pois alta. Mobiiliwikiä pitäisi kehittää huomattavasti enemmän, en löytänyt millä voisi vastata tähän suoraan.. Ipr1 (keskustelu) 6. heinäkuuta 2018 kello 19.17 (EEST)
Mainittu ongelma IUCN:ssä johtuu taas siitä, että tuo malline oli taas toteutettu eri tavalla kuin muissa taksobokseissa joissa kaikki noita kenttiä ei tuettu, taas yksi ongelma joka johtuu että näitä on tehty eri aikoina eri tavoin ja eri parametreilla. Noista eroavaisuuksista on yksi tavoite päästä että samat ominaisuudet olisi laajemmin saatavilla, näitä pitää vain tapauskohtaisesti hoksata kun ohjeetkaan eivät ole ajan tasalla useimmissa. Ipr1 (keskustelu) 6. heinäkuuta 2018 kello 19.20 (EEST)
Välit ja rivinvaihdot on myös helppo säätää, makuasioita. Monessa muussa paikassa WP:ssä taas näyttää olevan tahto lisätä välejä ja rivinvaihtoja, itselle aivan se ja sama kunhan yleisilme on siisti ja yhtenäinen ettei näytä joltain aloittelijan kötöstykseltä. Ipr1 (keskustelu) 6. heinäkuuta 2018 kello 19.36 (EEST)
Vielä kannattaa huomioida ettei HTML ole koskaan pikselintarkkaa tulosta: kyse ei ole printtimediasta eikä sivuntaitosta. Lopputulos riippuu käytetystä selaimesta, sen versiosta, asetuksista, näyttölaitteesta, resoluutiosta jne. jne. Tulos ei koskaan ole täysin identtinen eri ympäristöissä vaikka miten hakkaisi päätä seinään eikä ole tarkoituskaan: käyttäjät kun voivat ohittaa useita asetuksia käyttämällä omia tyylisivuja ym. Ipr1 (keskustelu) 6. heinäkuuta 2018 kello 19.42 (EEST)
Kiitos. Mallineet näyttävät nyt mielestäni siistimmältä. Ps. Osa artikkeleista käyttää kladi-tasojen takia mallinetta {{Taksonomia}}, ja niiden malline näyttää vielä entiseltä taksoboksilta. Esimerkki. --Parantaja asiantuntija (keskustelumuokkaukset) 6. heinäkuuta 2018 kello 19.46 (EEST)
Tuohon en vielä koskenut koska se on taas jokseenkin eri tavoin tehty kuin muut (kenttien nimet muuta), pitää katsoa tuota jossakin välissä. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 04.41 (EEST)
Tuokin on nyt samalla rakenteella kuin muut. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 19.35 (EEST)

Ilmeisesti artikkeleihin, joissa on IUCN-luokitus, tulee nuo ylipitkät välit. --Parantaja asiantuntija (keskustelumuokkaukset) 6. heinäkuuta 2018 kello 21.45 (EEST)

Tuo oikeastaan tuli kentän "uhanalaisuusluokitus" nimen pituudesta, tein siitä väliotsakkeen jotta luokitusteksti ja luokituskuva näkyvät selkeämmin ja tuo ei enää lisää ylimääräistä väliä tuohon. Luokitustekstin fonttikokoa voisi seurauksena nostaa varmaankin, se on nyt entisissä malleissa vielä normaalia pienemmällä fontilla. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 05.46 (EEST)

Näissä uusissa taksonomiamallineissa ei ilmeisesti ole enään kohtaa | alaviite = Tieteelliset nimet: kun kaikki sivut joissa on sellainen ja siinä viite siinä jota käytetään uudestaan myöhemmin löytyvät nyt tuolta Luokka:Sivut, joissa on viittausvirheitä. Niitä on noin 40 ja nuo viitteet eivät myöskään näy taksoboxissa. Aiemmin sivut ovat olleet aivan kelvollisia kun ne ovat ilmestyneet sinne vasta nyt, ja siellä on sivuja joita ei ole muokattu vuosiin, joten viittausvirhe ei johdu siitä että sinne olisi tehty nyt virhe vaan tästä muutoksesta. Noita saattaa olla enemmänkin mutta eivät vain tule näkyviin jos viitettä ei ole käytetty toista kertaa ja eivät siten aiheuta viittausvirhettä. --Linkkerpar 7. heinäkuuta 2018 kello 08.11 (EEST)

En ainakaan huomannut mallineissa tuollaista kenttää. Pitää katsoa uudestaan missä se on ollut käytössä. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 18.18 (EEST)
Tuo oli erikoistapauksena yhdessä mallineessa jota en sitten huomannut. Lisään muihinkin tuon joissa ei vielä ollut. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 18.25 (EEST)

Domeenin ja kunnan tieteelliset nimet (Eucarya ja Plantae) on näköjään pantu automaattisesti kursiiviksi, vastoin sitä mitä keskustelussa v. 2014 sovittiin. Onko jossain sovittu jotain uudestaan? --Jmk (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 08.33 (EEST)

Ei ole. Poistin ne, ja samalla myös taksoboksissa kauan olleet pilkut, joita ei käytetä muissakaan tasoissa. --Parantaja asiantuntija (keskustelumuokkaukset) 7. heinäkuuta 2018 kello 09.13 (EEST)
Monissa lupaaviksi ja laadukkaiksi merkityissä artikkeleissa nuo ovat vielä kursiivilla.. Saisikohan jotain bottia siivoamaan vaihtelevat tavat artikkeleista? Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 18.17 (EEST)
Mallineohjeissakin on edelleen mainittu kursivointi: "Kirjoita suomenkielinen nimitys ensin ja linkitä se koodilla Kasvit. Lisää perään tieteellinen nimi ja kursivoi se, esim. Plantae." Malline:Taksonomia/kasvit/ohje. Nuokin on päivitettävä. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 18.33 (EEST)
Korjattu paitsi Malline:Taksonomia/eläimet/ohje, jossa ohje on hieman erilainen, tuo pitäisi tarkistaa jonkun joka tuntee käytännön paremmin. Ipr1 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2018 kello 18.44 (EEST)

Tähän jatkeena että ehkä voisi tuoda eng.wikipediasta mallineen en:Template:Taxonbar (ja siihen liittyvän moduulin en:Module:Taxonbar) joilla saadaan auktoriteettitunnisteiden kaltainen palkki sivun alalaitaan. Näillä voidaan viitata Wikidataan tallennetuihin tietokantoihin joista voi helposti sivun tiedot tarkistaa. Itse tiedoille on vielä lisättävä propertyt (tai niiden esittäminen) jossakin vaiheessa myös. Ipr1 (keskustelu) 9. heinäkuuta 2018 kello 01.17 (EEST)

Tuotu malline nimelle {{Taksopalkki}}, esimerkki käyttötapauksesta sivulle Varicella-zostervirus. Jotain suomennoksia varmaankin vielä tehtävä (luokkanimet), muutoin voinee kokeilla ja käyttää. Ipr1 (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 22.57 (EEST)

Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS[muokkaa wikitekstiä]

Hei vain kirjoittajallekin! Minä en jaksa Metaa kahlata enkä edes ymmärtää, onko ylläoleva ehdotus, jonka jokin yhteisö voi hyväksyä, vai onko se ikään kuin asetus, joka vain astuu voimaan joskus. Sen verran katselin Metan sivua, että se näyttää siltä, että se vain tulee voimaan joskus. Metan sivun mukaan kyseessä on käyttöoikeuksien yleinen muutos, joka toteutetaan joka tapauksessa keskusteluvaiheen päätyttyä. Silloinhan meidän pitää ilmeisesti sitten keskuudestamme valita noita "teknisiä ylläpitäjiä" etukäteen, jotta paikalliset ylläpitäjät voivat edelleen hoitaa tehtäviään ilman, että työkaluja vain mahtikäskyllä poistetaan heiltä/meiltä. Rasittavaa. Missäköhän tällaiset teknikot sitten pitää valita ja miten? Kuinka suuri pitää olla tarpeen, että pääsee tekniseksi ylläpitäjäksi ja mitkä ovat kriteerit? Pitääkö varmuuden vuoksi tehdä lista sopivista tyypeistä jo nyt niin, että on porukka jo koossa kun muutos tänne tupsautetaan? Täh? --Pxos (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 12.00 (EEST) Kommettia on sisennetty ja sen sisältöä on korjattu. --Pxos (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 12.19 (EEST)
Hahmottelen vähän porukkaa. Metawikin sivulla sanotaan kivasti, että "...we'll limit CSS/JS editing to those admins who want and need it.". Kyseessä on siis tällä hetkellä ihan jokaisella ylläpitäjällä luonnostaan oleva oikeus muokata CSS/JS-sivuja, joten tässä ei anneta kenellekään mitään uusia, parempia oikeuksia vaan pikemminkin otetaan suurimmalta osalta ylläpitäjiä oikeuksia pois. Käyttöoikeudet annettaisiin vain niille ylläpitäjille, joilla on tarve säilyttää/saada ne käyttöönsä. Historiallinen tarve on aika helppo selvittää: pyysin Zachea tekemään tilaston niistä ylläpitäjistä, jotka ovat muokanneet CSS/JS-sivuja uransa aikana, joten siitä saadaan ainakin se pienryhmä, jolla on tarvetta oikeuksille. Toinen kysymys on sitten muut kriteerit eli osaaminen, luotettavuus, salasanan turvallisuus tai 2-vaiheisen tunnistautumisen mahdollinen pakollisuus, eli pitäisi miettiä sitä, riittääkö vain ilmoitettu "halu ja tarve" vai mietitäänkö samalla, onko kyseessä sellainen ylläpitäjä, jolla on riittävät taidot ja kyvyt. Sellaista. Ei olisi kuitenkaan mielekästä nostaa rimaa liian korkealle niin, että hyviltä metsureilta viedään moottorisahat pois, koska he eivät ole suorittaneet aluehallintoviraston määräämää pakollista virkamiesruotsin koetta. --Pxos (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 12.43 (EEST)
Täsmennetään tässä vielä sen verran, että se mitä muutoksella yritetään rajata on se, että vähennetään niiden käyttäjätunnuksien määrää joiden tunnuksen kaappaamalla voitaisiin ujuttuaa haittakoodia Wikipediaan. Tuon tyyppisiä hyökkäysiä on tapahtunut pari kertaa tänä vuonna ([1], [2]) joten tietoturvan tiukentaminen on ihan perusteltua ja muutos tulee mediawikin kehittäjäyhteisöltä (eikä WMF:ltä) --Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 14.00 (EEST)

Taulukko aktiivisista ylläpitäjistä CSS/JS-koodin muokkaajina[muokkaa wikitekstiä]

Zache teki Quarry-kyselyn, jonka tiedot puran alla olevaan taulukkoon. Taulukossa on vain aktiviisimmat tyypit eli ne, jotka ovat ylläpitäjän uransa aikana muokanneet CSS/JS-sivuja vähintään suunnilleen 10 kertaa (riippumatta uran pituudesta). Harmaanruskealla taustalla ovat ne ylläpitäjät, joiden muokkaukset koostuvat pelkästään oman käyttäjäsivun asetusten muutoksista eivätkä he ole tehneet mitään järjestelmän hyväksi. Taulukon tietojen perusteella minun mielestäni suomenkielisessä Wikipediassa on – alla olevat, CSS/JS-sivujen kannalta teknisesti riittävän aktiiviset – kaksitoista kolmetoista ylläpitäjää, joiden joukosta kannattaisi valita uudet "tekniset ylläpitäjät", joilla säilyy jatkossakin käyttöoikeus muokata CSS/JS-sivuja. --Pxos (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 13.37 (EEST) Muutos: Jotta taulukko olisi yhdenmukainen Zachen luettelon kanssa, siihen on lisätty 13. henkilö jälkeenpäin. --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 13.05 (EEST)

Nro Ylläpitäjän tunnus Muokkausten lukumäärä Muokkausten kohteet Huomautus
1. Zache 5419 Zache/vector.js,Zache/common.css,Gadget-PendingChangesDiff.js,Zache/refHelper.js,Zache/externaltools.js,ZacheBot/seulojat.js,Gadget-ProveIt.css,Zache/temp.js,Group-editor.js,Zache/common.js,Gadget-RefHelper2.js,Zache/historydiff.js,Zache/kahvihuoneKommentit_dev.js,Common.js,Gadget-huomiotakaipaavat.js,Gadget-ReferenceTooltips.js,Zache/ilmoitaVirheesta.js,Zache/monobook.js,Gadget-Externaltools.js,Zache/abusefilter.js,Gadget-linkclassifier.js,Gadget-segregate-refs.js,Verkkoviite_helper.js,Gadget-MerkitytVersiot.css,Verkkoviite_helper_dev.js,Zache/tmp.js,Zache/hideUsersButton_pienoisohjelma2.js,Zache/vector.css,Common.css,Gadget-ProveItCore.js,Zache/merkittavyysKommentit.js,Gadget-linkclassifier.css,RefToolbar.js,Gadget-ViikonKilpailu.js,Gadget-util.js,Zache/etherpad.js,Zache/segregate-refs.js,Zache/hideUsersButton.js,Gadget-contribsrange.js,Gadget-RefHelper2b.js,Zache/historydiff_dev.js,Zache/modern.js,RefToolbarConfig.js,Gadget-purge.js,Gadget-LiveRC.js,Gadget-MuokkaaJohdantoa.js,Zache/hideUsersButton_pienoiso
2. Stryn 194 Stryn/common.js,Gadget-GoogleImages.js,Stryn/common.css,Common.js,Pe-ga-sos/EditCounterOptIn.js,Stryn/painikkeita.js,PetjaTouru/common.css,Petjato/common.css,Group-editor.js,TOVK/EditCounterOptIn.js,Gadget-LocalLiveClock.js,Edittools.js,Common.css,GeekPug/monobook.css,GeekPug/monobook.js,Gadget-Externaltools.js,Jupaju/monobook.css,Jupaju/monobook.js,Gadget-contribsrange.js
3. Ejs-80 148 Ejs-80/monobook.js,Gadget-wikEd.js,Ejs-80/modern.css,Zarex/EditCounterOptIn.js,Gadget-wikEd.css,Zache/historydiff.js,Zuissii/EditCounterOptIn.js,Gadget-ImageMapEdit.js,Ejs-80/modern.js,Zache/hideUsersButton_pienoisohjelma.js,Opa~fiwiki/EditCounterOptIn.js,Pxos-alter/vector.css,Opa~fiwiki/monobook.css,Ejs-80/monobook.css,Opa~fiwiki/vector.js,Gadget-popups.js,Edittools.js,Gadget-Onlyifuploading.js,Alcedo-fi/vector.css,Lauriv~fiwiki/common.css,Gadget-Externaltools.js,Alcedo-fi/vector.js,Lauriv~fiwiki/common.js,Lauriv~fiwiki/monobook.js,Tejasello/monobook.css,Lkrt/monobook.css,Lkrt/monobook.js,Fodreyb/monobook.js,Common.js,Ejs-80/vector.js,Hyperboreios/monobook.js,Najboljši/monobook.css,Gadget-segregate-refs.js,VanWiel/monobook.css,Najboljši/monobook.js,Nuuskamikkonen/EditCounterOptIn.js,SSahla/monobook.js,Ealdwulf/monobook.css,Juuso/monobook.js,Salkkariprofessori/EditCounterOptIn.js,Gadget-historydiff.js,Ealdwulf/monobook.js On myös byrokraatti.
Junafani 113 Junafani/monobook.css,Junafani/monobook.js,Junafani/EditCounterOptIn.js Muokannut vain oman käyttäjätunnuksensa asioita. Ei hyödyksi projektille.
4. Pxos 107 Group-reviewer.css,Group-editor.css,Edittools.js,Gadget-Externaltools.js,Gadget-ViikonKilpailu.js,Common.css,Group-editor.js,Group-reviewer.js,Gálaniitoluodda/Gadget-Twinkle-poistoehdotus-body.js,Pxos/EditCounterOptIn.js,Pxos/common.css,Pxos/common.js,Pxos/monobook.css,Pxos/vector.css,Zache/hideUsersButton_pienoisohjelma.js,Tombs2112/common.css,ZacheBot/seulojat.js,Gadget-linkclassifier.js
5. 4shadoww 101 4shadowwBOT/refresh_list.js,4shadoww/common.js,4shadoww/common.css,4shadowwBOT/do_once.js,Edittools.js,VakauttajaBot/ip-space.js
6. Geohakkeri 55 Geohakkeri/common.css,Geohakkeri/common.js,Gadget-ViikonKilpailu.js,Gadget-ProtectionIndicator.css,Gadget-ProtectionIndicator.js,Fiwiki-tools-bot/netnames.js
A333 45 A333/vector.css,A333/EditCounterOptIn.js,A333/Monobook.css,A333/Monobook.js,A333/vector.js,A333/monobook.css,A333/monobook.js Muokannut vain oman käyttäjätunnuksensa asioita. Ei hyödyksi projektille.
7. Anr 44 Anr/modern.js,Gadget-wikEd.js,Anr/monobook.css,Gadget-popups-fi.js,Anr/monobook.js,Anr/modern.css,Gadget-ViikonKilpailu.js,Marcl1984/monobook.css,Anr/vector.js
MiPe 30 MiPe/monobook.js,MiPe/vector.js,MiPe/EditCounterOptIn.js,MiPe/monobook.css Muokannut vain oman käyttäjätunnuksensa asioita. Ei hyödyksi projektille.
8. Harriv 26 Harriv/EditCounterOptIn.js,Harriv/monobook.css,Vector.css,Monobook.css,Harriv/monobook.js,Monobook.js,Harriv/vector.js
9. Crt 24 Vector.css,Vko/monobook.js,Common.js,Edittools.js,Common.css,Monobook.css,Gadget-Externaltools.js
Ppntori 24 Ppntori/monobook.js,Ppntori/monobook.css Muokannut vain oman käyttäjätunnuksensa asioita. Ei hyödyksi projektille.
10. Henswick 21 Henswick/Gadget-linkclassifier.css,Henswick/hideUsersButton.js,Henswick/monobook.js,Gadget-ViikonKilpailu.js
Jukka Kolppanen 21 Jukka_Kolppanen/EditCounterOptIn.js,Jukka_Kolppanen/common.css,Jukka_Kolppanen/monobook.css,Jukka_Kolppanen/monobook.js,Jukka_Kolppanen/vector.css Muokannut vain oman käyttäjätunnuksensa asioita. Ei hyödyksi projektille.
11. Tbone 21 Ville_Siliämaa/monobook.js,Hazjibab/monobook.css,Hazjibab/monobook.js,Pill/monobook.js,Pillou/monobook.js,Tbone/monobook.js,Lada-94/monobook.js,RealDelusion/editcount.js,RealDelusion/monobook.css,Monobook.js,RealDelusion/monobook.js,Rumbin/monobook.js,Hazjibab/editcount.js On myös byrokraatti.
Kyykaarme 18 Kyykaarme/common.js,Kyykaarme/vector.css Muokannut vain oman käyttäjätunnuksensa asioita. Ei hyödyksi projektille.
12. Kooma 16 Common.js,Gadget-Externaltools.js,Common.css,Monobook.js,KaTu/monobook.css
Olimar 10 Olimar/monobook.js,Olimar/monobook.css Muokannut vain oman käyttäjätunnuksensa asioita. Ei hyödyksi projektille.
13. Jisis 9 Group-editor.css,Gadget-popups.js,Vector.css,Edittools.js,Jisis/EditCounterOptIn.js
Eli se porukka kutakuinkin on Zache, Stryn, Ejs-80, Pxos, 4shadoww, Geohakkeri, Anr, Harriv, Crt, Tbone, Kooma, Jisis, Henswick. --Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 13.58 (EEST)
No ei kaksitoista paljon ole. Jos antaa kaikille. Vai monelleko ajattelitte?--MAQuire (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 14.03 (EEST)
Antaisin kaikille noista ketkä listasin. Periaatteessa olisin valmis antamaan myös niille ylläpitäjille jotka niitä pyytävät, koska pointti noissa oikeuksissa on se, että lähtökohtaisesti oikeudet poistetaan niiltä ketä eivät niitä käytä eikä se, että oltaisiin erityisen tiukkoja sen suhteen kenelle ne annetaan. --Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 14.10 (EEST)
Zachen luettelossa on kolmetoista (eli Jisis, joka rajautui minun taulukkoni ulkopuolelle). Tuo on siis vain historialliseen aktiviteettiin perustuva tarkastelu, pitää miettiä sitten muut asiat eli tietoturvakysymykset ja muut sellaiset, kenties myös kohteen oma mielipide eli haluaako edes CSS/JS-oikeuksia. Jos uudet käyttöoikeudet vaativat tunnistautumista puhelimella tai sormenjäljellä tai pärstäkertoimella, saatan itse hypätä vaunuista pois ja jäädä jokamiesluokan ylläpitäjäksi ihan suosiolla. Taulukkoni on vain keskustelun tueksi. Metassa on nimenomaan ideana se, että oikeuksia annetaan vain harvoille. --Pxos (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 14.12 (EEST) Lisäys: Taulukkoon on nyt lisätty Jisis, jotta henkilöryhmä olisi identtinen Zachen nimilistan kanssa. --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 13.05 (EEST)

Sekä Zachen listassa että minun taulukossani on kolmetoista tunnusta ja jos ei muuta ole mietitty, niin nyt on selvitetty se, että heillä on tarvetta oikeuksille. Jotta keskustelu ei mene liian monimutkaiseksi, niin ehdotan yhteisölle, että suomenkielisessä Wikipediassa päätetään, että nuo kolmetoista ylläpitäjää säilyttävät CSS-/JS-sivujen muokkausoikeudet ja että heistä tehdään aikanaan käyttöoikeuksien joukkoon lisättävän "teknisen ylläpitäjäryhmän" jäseniä. Oikeudet kytkee päälle joko keskitetysti Metan ylivalvomo tai sitten paikallinen byrokraatti. Toivon, että konsensus saavutetaan. On toinen kysymys, miten oikeuksista päätetään jatkossa eli miten muut ylläpitäjät pääsevät "teekkareiksi", mutta se voidaan eriyttää toiseksi keskusteluksi. Nyt on tärkeää, että kyky muokata paikallisesti noita koodisivuja ei katoa uudistuksen myötä. --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 13.36 (EEST)

Kannatan ehdotusta likaisesta tusinasta + yhdestä. Jatkossahan valinnat tosiaan perustuvat enemmän valitsijan (oli se sitten byrokraatti, jokin komissio tai äänestyksen kautta yhteisö) omaan harkintaan, ellei keksitä jotain toista hyvää kriteeriä, koska nyt pohjana olivat vanhat näytöt, joita uudistuksen voimaantulon jälkeen ei pysty enää antamaan. --Lax (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 13.52 (EEST)
Eikö se voisi olla periaatteessa, että ylläpitäjät saavat muokata js/css-tiedostoja kuten nykyään, mutta tämä ei ole vakiona päällä vaan oikeutta pitää erikseen pyytää byrokraatilta sen jälkeen kun on saanut ylläpitäjän oikeudet jos kokee tarvitsevansa niitä? --Zache (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 14.29 (EEST)
Oman mielipiteeni siitä, mihin "teekkari" sijoittuu hierarkiassa, voi käydä katsomassa mielipidekirjoituksestani käyttäjäryhmien luottamustasoista. Jos päätetään, että yhteisön äänestyksellä valitsemat ylläpitäjät saavat CSS-/JS-lisäoikeudet vain pyytämällä niitä byrokraatilta, niin siitä pitää saada konsensus. Kyse on mielestäni siitä, luovuttaako yhteisö päätösvaltansa byrokraatille tässä asiassa, ja tällainen päätös voidaan toki tehdä. Pitäisi myös miettiä sitä, että kun teekkareiden käyttöoikeusryhmä luodaan, niin jatkossa sille voidaan siirtää myös muita käyttöoikeuksia; ne joko riistetään tavallisilta ylläpitäjiltä tai heille annetaan uusia oikeuksia järjestelmän kehittyessä eteenpäin. Riittääkö silloinkin vain "tarvitsen työkaluja" -pyyntö ja yhden byrokraatin harkintavalta? --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 14.58 (EEST)
Jos kuitenkin ajatellaan, että molemmat ns. ryhmät ovat ylläpitäjiä, mutta toiselta ryhmältä vain puuttuu osa oikeuksista, voisi luottamustasoista puhua pikemminkin merkkiyhdistelmillä 4 ja 4-. Tuon Zachenkin ehdottaman lähtökohdan mukaan kaikilla ylläpitäjillä siis olisi oikeus mutta se ei olisi automaattisesti kytkettynä päälle. Tuo oikeushan on ylläpitäjille vastannettu, kun heidät on tehtävään valittu. Näin ollen ongelmatilanteena voisi olla vain, että joku ylläpitäjä haluaa oikeudet mutta byrokraatti kieltäytyy niitä antamasta (sellaista tilannetta mielenkiinnolla odottaessa...). --Lax (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 15.15 (EEST)
On mahdollista, että tietoturvan ja muunkin "kehityksen kehittyessä" ylläpitäjien joukko jakautuu kahtia: tulee sisällön siivoajat, jotka metsästävät vandaalit, suojaavat sivut, poistavat skeidan, ja sen oheen tekniset talonmiehet, jotka tekevät sen, mitä Zache täällä pääosin tekee eli huolehtivat koodin toimivuudesta. Jos "talonmiehille" siirtyy tietoturvan kannalta vaaralliset oikeudet, silloin tämä saattaa muuttaa jopa uusien ylläpitäjien valintaa. Valitaanko yhteisöllisesti vain siivoojat? Kuka valitsee teekkarit? En vastusta ollenkaan kevyttä menettelytapaa, mutta pitää muistaa se, että kaikkien "korkeiden tyyppien" valinta on perinteisesti ollut aina koko yhteisön päätös, joten pitää miettiä sitä, miten yhteisö asiasta päättää. --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 15.36 (EEST)
Luonnollisesti valintahetkellä pitää tietää, mihin valitaan. Tähän saakka valituilla ylläpitäjillä on ollut kaikki puheena olevat oikeudet. Jos joku valitaan yhteisön päätöksellä pelkästään sisällön siivoajaksi, ei hän tietenkään voi siitä yletä muutoin kuin yhteisön päätöksellä. --Lax (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 15.44 (EEST)
Jos "teknisten ylläpitäjien" oikeudet suuresti muuttuvat, niin kaipa siitä ilmoitetaan, ja siitä voidaan keskustella sitten. Mun mielestä nyt riittäisi se, että ylläpitäjä-äänestyksessä mainitaan, että yhteisön hyväksymä ylläpitäjä voi saada nämä tekniset lisäoikeudet byrokraatin päätöksellä. Silloin yhteisö on sen tavallaan etukäteen hyväksynyt, mutta ei tarvitse enää kysyä siinä vaiheessa, kun ylläpitäjä hakee oikeuksia. Itse ainakin luotan byrokraattien harkintaan ja luotan myös siihen, että sellainen ylläpitäjä joka oikeuksia hakee, niin hän osaa niitä käyttää. -kyykaarme (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 16.57 (EEST)
Noinkin sen voisi tehdä. Kun tässä ei kuitenkaan nykyisten ylläpitäjien osalta olla lisäämässä oikeuksia vaan vähentämässä niitä, voisi mahdollisimman kevyt menettelytapa olla sopiva. --Lax (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 15.06 (EEST)
Samaa mieltä Zachen kanssa. Teoreettinen muokkausoikeus kaikille ylläpitäjille, mutta muokkausoikeus on oletuksena pois päältä siihen asti, kunnes ylläpitäjä sitä erikseen pyytää itselleen on ihan riittävä varotoimenpide. Meillä on jo ihan tarpeeksi kaikkia raskaita ja byrokraattisia menettelytapoja.-Henswick (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 18.46 (EEST)

Sivukysymys Lua-koodin muokkauksen rajaamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Sivumennen, onko WP:n laajudella käytössä jotain Lua-koodia jonka muokkausta pitäisi myös rajata? Useammin nuo taitavat olla tietyn mallineen käytössä mutta jos malline on käytössä vaikka WP:n etusivulla/muutoin laajalti niin tuollainen moduulikin on silloin yhtä "herkkä" ts. yhtä paljon haittaa voi aiheuttaa. Ipr1 (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 14.37 (EEST)

Kysymys ei liity käsiteltävään asiaan ollenkaan. Oikeuksien muutos tulee ohjelmiston kehittäjiltä ja tässä keskustellaan niistä toimenpiteistä, joita joudumme täällä tekemään tässä osiossa kuvatun, hyvin tarkkaan rajatun muutoksen vuoksi. Tässä ei ole tarkoituksenmukaista keskustella tietoturvasta laajemmin. Halutessasi voit ottaa asian esille Meta-wikissä tai suoraan Kehittämössä (phabrikaattorin kautta). --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 14.45 (EEST)
Lähinnä sen kannalta asia sivuaa että pitäisikö myös moduuleille asettaa jotain ryhmäoikeuksia vastaavalla tavalla. Luulen että softatasolla sitä tuetaan (en keksi syytä miksi ei tuettaisi) mutta että käytäntöjä asetuksille (policyt) ei ole käytössä. Esimerkiksi Moduuli:Navbox näyttää sivun tiedoissa käyttäjäoikeudet muokkaukselle ja siirrolle ja nuo ovat sallittu kaikille. Moduuli:Lista on rajattu vain hyväksytyille käyttäjille. Eli toisinsanoen, olisiko tarpeen tehdä ryhmä, jolla on tiettyjen moduulien muokkausoikeudet ja valikoida käyttäjiä niihin? Ipr1 (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 15.08 (EEST)
Esittämäsi kysymys on oikein hyvä, se ei vain sovi tähän keskusteluun. En-wikissä on ryhmä template editor, ja siellä on mahdollista suojata mallineita niin, että vain erityiset "mallineidenmuokkaajat" voivat niitä muokata suojauksen ohi. Jos kaikki moduulit suojataan ja annetaan niiden muokkausoikeus vain ryhmälle "mallinekoodarit" tai mikä-sen-nimeksi-tuleekaan, niin tuolla tavalla voidaan minun nähdäkseni asia toteuttaa. Yritän nyt kuitenkin itse keskittyä pääasiaan. --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 15.15 (EEST)
Mun mielestä Lua-koodiin voi suhtautua samalla tavalla kuin mallineisiin. Jos ne on laajasti käytössä (=suuri näkyvyys), niin niitä voi tarpeen mukaan suojata ja fiwikissä se käytännössä tarkoittaa autoconfirmed suojausta joka on 99%:ssa tilanteista riittänyt ihan hyvin. --Zache (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 23.29 (EEST)

Sisäinen virhe muutoksia tallentaessa[muokkaa wikitekstiä]

Minulla on tässä viimeisten kymmenen minuutin sisään tullut kolmesti ilmoitus sisäisestä virheestä, kun olen yrittänyt tallentaa muutosta. Nämä ovat tapahtuneet kahdella eri sivulla, joten minkään yksittäisen sivun ongelmasta ei ole kyse. Virheilmoitukset ovat tyyppiä [W0SgZApAMFgAAJtOfv0AAAAG] 2018-07-10 12:02:44: Vakava virhe, jonka tyyppi on "Exception". Onko muilla samaa ongelmaa ja/tai aavistusta sen aiheuttajasta ja/tai korjausehdotusta? --Lentokonefani asiaa? | syntilista 10. heinäkuuta 2018 kello 15.07 (EEST)

Lohdun sana: sama ongelma oli minulla. En tietenkään tiedä syytä. --Kirjastoapulainen (keskustelu) 10. heinäkuuta 2018 kello 15.15 (EEST)
Yleensä tällaiset ongelmat eivät ole ainoastaan fiwikissä tapahtuvia, vaan ohjelmistopuolella. Useimmiten joku on ehtinyt jo raportoimaan Phabricatorissa (phab:). Tämäkin sieltä löytyy: phab:T199216. Stryn (keskustelu 10. heinäkuuta 2018 kello 15.22 (EEST)
Voi olla myös phab:T199218. Stryn (keskustelu) 10. heinäkuuta 2018 kello 15.27 (EEST)
Niin arvelinkin, mutta kun en tekniikkapuolesta ymmärrä sen vertaa, että osaisin edes etsiä jotain Phabricatorista, ajattelin avautua täällä, josko joku fiksumpi jotain tietäisi. Ja tiesi. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 10. heinäkuuta 2018 kello 16.22 (EEST)

GeoHack: toimii ja ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Havaitsin mielenkiintoisen ilmiön. Internet Explorerilla selattaessa Luettelossa Enontekiön julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä aakkosjärjestyksessä toisen ja kolmannen muistomerkin kohdalla kun klikkaa paikkalinkkiä, aukeaa GeoHack-otsikoitu sivu. Siitä kun valitsee Kansalaisen karttapaikan, kartta ei avaudu vaan tulee vastaus "Verkkosivua ei löydy". Chromella kartta aukeaa. Jotain outoa, mihin mahtaa liittyä?--Htm (keskustelu) 10. heinäkuuta 2018 kello 21.29 (EEST)

Lisäksi näissä Malline:GeoGroupin "Näytä koordinaatit OSM-kartalla" toimii, mutta "Näytä koordinaatit Google-kartalla" ei toimi. --Raksa123 (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 01.08 (EEST)
@Htm: Karttapaikka ei IE:llä selviä ääkkösistä (tai mistään erikoisemasta UTF-8 merkistä), muutin tuota siten että nyt kirjaimet menee eri encoodauksella jolloin linkit toimivat, mutta tämä tällä hetkellä rikkoo ääkköset karttapaikassa. @Raksa123: Kerroin Kolossokselle (työkalun ylläpitäjä), että wp-world on nurin. [3] --Zache (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 10.00 (EEST)
Kiitos tiedosta ja vaivannäöstä. -Olen yleensä muokannut Wikipediaa melkein ainoastaan Cromella, jotenkin se on toiminut paremmin ja tämä menee samaan piikkiin.--Htm (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 10.24 (EEST)

Uudet lokit suomentamatta[muokkaa wikitekstiä]

Nuo viime kuussa tulleet julkiset lokit (Page creation log ja TimedMediaHandler log) ovat vielä suomentamatta.--MAQuire (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 23.20 (EEST)

Näyttää ensin mainittu olevan jo käännetty, käännös siirtyy tänne ensi viikolla. Jälkimmäinen kääntämättä. Stryn (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 23.58 (EEST) Pxos muuttanut linkkiä yksinkertaisempaan muotoon. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 16.50 (EEST)
Hyvä juttu.--MAQuire (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 00.01 (EEST)
TimedMediaHandler on hands free -tyyppinen ongelma. Sitä on vaikea suomentaa ja jos sen jotenkin suomentaa, lukijan ymmärrys voi kadota. Viroksi se näyttää olevan "Ajastatud meediakäsitleja logi" eli tuo on jonkinlainen ajastettu mediankäsittelijä, mutta sanooko suomennos mitään kenellekään. Onko koko vekotinta suomennettu muutoin? Toimintosivun nimi on pokkana vain "TimedMediaHandler", joten pannaan haisemaan sekamuotona. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 11.08 (EEST)
Ei ohjelmien nimiä tarvitse suomentaa, mutta minusta tuo log sana voisi olla loki, kuten muidenkin samassa valikossa ja kai joku fiksu tuon selitetekstin "This is a log of actions related to timed media transcodes." osaisi suomentaa. Eihän se varmaan siltikään avaudu tavalliselle tallaaajalle, mutta mieluummin kaikki kuitenkin suomeksi.--MAQuire (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.45 (EEST)
Lokin nimi on tällä hetkellä sekamuotoa TimedMediaHandler-toimintoloki, joten on siinä se loki toki, vaikka tulos oiskin noki. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.52 (EEST)
Minulla lukee edelleen "TimedMediaHandler log"[4].--MAQuire (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.56 (EEST)
Translate-wikiin tehdään käännöksestä toimitustilaus, ja tilaus toimitetaan, kun se saapuu. Joskus aikanaan meni muutama päivä, joskus paikka oli rikki ja meni kuukausi, nyt yllä Stryn puhuu "ensi viikosta". Viive on aina vähintään useita päiviä. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.59 (EEST)
Juu. Eli ylläpitäjillä näkyy suomennettu teksti "TimedMediaHandler-toimintoloki" ja muille se tulee ensi viikolla. Hyvä, että homma on hoidossa.--MAQuire (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 16.46 (EEST)
Ei. Uusi suomennos ei näy kenellekään. Minä tiedän, miltä uusi suomennos näyttää, koska minä suomensin tekstin ja se näkyy translatewikissä tuon Strynin linkin kautta, jota muuten nyt korjaan, koska se on tehty liian korkean herran silmälasien läpi. Kaikki käännökset saapuvat kaikille käyttäjille projekteihin yhtä aikaa sitten kun Trans-prosessi suvaitsee pyörähtää. Asialle ei voida täällä mitään, tai voidaan, mutta ei jakseta, koska ei ole kiireellisestä jutusta nyt kyse. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 16.50 (EEST)
Pannaan tiedoksi, että uudet käännökset näkyvät olevan saapuneet tänne tänään tiistaina 17. heinäkuuta kello 16. Lisätietona mainitsen, että muutin myös vanhaa tunnusten luonnista kertovan lokin suomennosta tarkempaan muotoon "Tunnusten luonnin loki", kun se ennen oli "Uudet käyttäjät". Kyseessä ei ole uusien käyttäjien loki vaan kyse on siitä, että joku ventovieras tai vakiokasvo luo uuden tunnuksen joko IP-osoitteesta tai sitten oman tunnuksensa kautta. Hyvin monet lokimerkinnät syntyvät automaattisesti niin, että jossain muussa wikissä toimiva tyyppi tulee tänne meirän finskawikiin lukemaan jotain juttua. Sitten järjestelmä kirjaa hänen tunnuksensa "luoduksi automaattisesti" myös täällä. Se siis kerää lokiin tunnusten luonteja eikä uusia käyttäjiä an sich. --Pxos (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 16.12 (EEST)

Niin sanotut Lint-virheet ja arkistoitujen sivujen ulkoasun yllättävät virheet[muokkaa wikitekstiä]

Varmistan, että vuosia sitten esittämäni pelko on toteutunut ja että uusi ohjelmisto on sellainen, että yhtäkään koodivirhettä ei anneta anteeksi. Olikos se näin? Wikipedia on siis täynnä arkistoituneita sivuja, joiden ulkoasu on mennyt rikki tai pilalle ja joita joutuu jälkikäteen korjaamaan ja jälkikäteen korjaamaan, jotta tekstin loppu ei olisi yliviivattu tai liian pientä tekstiä. Ongelmakimppu on siis toimitettu tänne ilman tilausta, kuten kaikki uudistukset. Onko meillä muuta keinoa kuin se, että sivujen satunnaiset lukijat korjaavat virheet, jos heitä huvittaa? --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.13 (EEST)

Voisi vaikka tehdä projektisivun, mihin kerätään listaa sivuista kun tulee vastaan, ja sitten osaavat niitä korjaavat. On toki tuo Special:LintErrors, mutta sieltä vaikea löytää niitä pahimpia korjattavia (eli esim. keskustelujen yliviivauksia). Allekirjoitusmokia saa ainakin näppärästi AWB:lla kuntoon, jos sama käyttäjä pistänyt allekirjoitustaan useampaan paikkaan. Stryn (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.19 (EEST)
Tuostahan oli pitkään ilmoitus Wikipedia:Ajankohtaista -sivulla että ohjelmisto tulee muuttumaan ja automaattiset korjaukset poistuvat. Noita olen käsin yrittänyt korjata ennen muutosta ja kesäkuussa tuo ohjelmistomuutos tuli käyttöön kaikissa wikeissä. Tuo lint-virhelaskuri taitaa pysähtyä johonkin kohtaan aina eli virheitä voi olla paljon enemmänkin kuin tuo listaa (korjaat jotain ja myöhemmin se löytää lisää). Aikoinaan on vuosien ajan päästetty kaikkea kuraa läpi niin nyt niitä joudutaan jälkikäteen korjailemaan. Käyttäjäsivut ym. olen suosiolla jättänyt koskematta koska se on yksi loputon suo.. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.32 (EEST)
Olen vastakkaista mieltä kurasta. Joku joskus sanoi kivasti, että tietokoneiden maailma on kokonaan (toistaiseksi) ihmisten hallinnassa oleva kokonaisuus. Luonnontieteissä ihminen vain katselee, millainen maailma on, mutta ohjelmistot, konekielet ja muut ovat täysin ihmiskunnan kontrollissa. On siis aikanaan tehty ohjelmisto, joka on ollut sillä hetkellä hyvä ja se on tuottanut hyvää jälkeä, ja sitten ihmiskunta on päättänyt muuttaa ohjelmistoa toisenlaiseksi. Sanoisin mieluummin, että meille on nyt toimitettu sitä kuraa ja viattomat ihmiset joutuvat lapioimaan sitä. On hienoa, että muiden muassa Ipr1 on tehnyt paljon töitä, mutta ne ovat sellaisia töitä, joita jossakin toisessa maailmankuvassa ei olisi tehtäväksi tullutkaan. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.35 (EEST)
Käytössähän oli tidy-niminen ohjelma, joka korjaili jotain syntaksivirheitä, joita HTML ei ole hyvä käsittelemään ja aiheutuu noita mainittuja virheitä. Parempi tapa (jota nykyään useammin käytetään) on CSS-tyylien käyttö ulkoasun asetuksiin ja Wikipediassa käytetään mallineita apuna noiden käsin tekemisen sijaan. HTML:ssä on aiemmin usein käytetty ulkoasuun vaikuttavia elementtejä, jotka on todettu huonoksi ideaksi erilaisten alustojen ja käyttötapausten kannalta (tieto ja sen esitystapa ovat olleet yhteen "kovakoodattuja"). Tekniikka kehittyy myös.. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 12.40 (EEST)
Olen vaahdonnut monologisesti ongelmasta puolitoista vuotta sitten osiossa Html-deprekaatio. Lint-virheet ovat vähän samantyyppisiä. Wikipediassa oletetaan, että varsinkin arkistoihin kätketty sisältö pysyy muuttumattomana. Sitten kun s tai strike tuhotaan, tekstien yliviivaukset vain katoavat. Eipä ole enää omien kommenttien peruutukset näkyvissä lukijoille. Tämä on ongelman ydin. Arkisto ei enää kuvaa maailmaa sellaisena kuin se oli aikanaan. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 13.12 (EEST)
Tuossa on kyllä pointti. Sama juttu koskee ulkoisia viitteitä, jotka voivat poistua kokonaan ja pitäisi arkistoida jotenkin siten, kuin se viittaushetkellä on ollut. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 13.16 (EEST)
Asia on hieman eri. Jos tarkoitat ulkoisilla viitteillä esimerkiksi jotain Hesarin juttua vuodelta hiekkakivi, niin se nyt on selvä, että uusi osoite on 404-niminen musta aukko. Ne ovat Wikipedian ulkopuolisia asioita. Lint-virheet ovat Kehittämön tekeleitä, jotka tulevat siksi, että "me itse" (lue: he) teemme/tekevät asioita. En vastusta kehitystä vaan sen tuottamia vahinkoja. Jos taidemuseon varastoon pannaan laatikko, jossa on taide-esineitä, ne korkeintaan hajoavat tai koit syövät ne, mutta kun museoon tehdään putkiremontti, laatikon sisältö ei vaihdu yllättäen toiseksi. Tässä on sellainen tunne, että putkiremontti on tärkeä ja jos siinä sivussa muutama taideteos katoaa tai menee pilalle, se ole ongelma rakennusliikkeelle eikä oikeastaan edes museossa kävijöille. Joku höperö intendentti vain mesoaa asiasta niin kauan kunnes hän jää eläkkeelle. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 13.24 (EEST)
No putkiremontin sijaan kyseessä on lienee pikemmin hyllyn ja laatikon korvaaminen toisella, WP:n koodi määrittelee pitkälle miten tiedot talletetaan ja miten ne esitetään eli ovat suorassa yhteydessä varsinaiseen tietoon. Ideaalitapauksessa tieto ja sen esitystapa eivät riipu toisistaan mutta mukana on paljon historian painolastia vielä. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 13.39 (EEST)
Historiassa on se vika, että meillä on historia menneisyydessä ja historia tulevaisuudessa. Nyt sanotaan, että asiat ovat paremmin kuin ennen, mutta aikanaan varmasti tuo Tidy oli paras mahdollinen juttu ja jos se korjasi joitain koodivirheitä automaattisesti, se oli huolimattoman loppukäyttäjän kannalta loistava ominaisuus. Tulevaisuudessa asiat voivat muuttua. Siinä mielessä en ajattele, että asiat lineaarisesti muuttuvat aina paremmiksi. Teknisessä kehityksessä on sivuseikkana pientä syklisyyttä. --Pxos (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 13.45 (EEST)
Jos halutaan rajata mahdolliset muutokset tai tehdä ne hallitusti voidaan käyttään WP mallineita kuten: {{Strike}} - näissä on se etuna että noiden toteutus voidaan tarvittaessa päättää koskematta varsinaiseen sisältöön lainkaan (eli HTML/CSS/Javascript muutokset saadaan rajattua). Laajemmat {{Tietolaatikko}}-mallineet erottelevat arvot esitystavasta ja näissäkin voidaan koordinoidusti tehdä muutokset ilman että ripotellaan HTML:ää tai CSS:ää artikkeleihin suoraan. Kaiken vanhan muuttaminen tuollaiselle on melko suuri homma kuitenkin.. Ipr1 (keskustelu) 15. heinäkuuta 2018 kello 17.11 (EEST)

Visuaalisesta muokkaustilasta wikitekstin muokkaustilaan vaihtaminen ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Mistäköhän mahtaa johtua? Wikitekstin muokkaustilasta pystyn kyllä vaihtamaan visuaaliseen muokkaimeen. – ComradeUranium (keskustelu) 16. heinäkuuta 2018 kello 16.08 (EEST)

Täällä toimii. Mitä selainta käytät? Entä onko käytössäsi "Uusi wikitekstitila" -beetatoiminto? Stryn (keskustelu) 16. heinäkuuta 2018 kello 16.18 (EEST)
Firefox, beetatoiminto ei ole käytössä. Halutessa vaihtaa wikitekstin muokkaustilaan tulee ponnahdusikkuna "Tämä sivu haluaa sinun vahvistavan, että tarkoituksesi on poistua sivulta. Sivulle antamiasi tietoja ei välttämättä tallenneta." jossa vaihtoehdot poistua sivulta tai jäädä sivulle. – ComradeUranium (keskustelu) 16. heinäkuuta 2018 kello 18.10 (EEST)
Aivan, painat siis ylhäällä olevaa muokkausvälilehteä "muokkaa wikitekstiä". Se ei toimi Firefoxissa, mutta työkaluvalikossa on painike, josta vaihtaminen onnistuu (kynän kuva). Stryn (keskustelu) 16. heinäkuuta 2018 kello 18.41 (EEST) Siitä ilmoitettu hiljattain täällä: phab:T199655. Stryn (keskustelu) 16. heinäkuuta 2018 kello 18.44 (EEST)
Selvä, kiitos avusta. Aiemmin sain vielä muokkausvälilehdestäkin tilan vaihdettua, mutta ilmeisesti tämän uusimman Firefoxin päivityksen seurauksena se ei enää toimi. – ComradeUranium (keskustelu) 16. heinäkuuta 2018 kello 19.00 (EEST)

Typo järjestelmäviestissä[muokkaa wikitekstiä]

Joku voisi käydä korjaamassa kirjoitusvirheen sivulla translatewiki:MediaWiki:Deprecated-self-close-category/fi. --Geohakkeri (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 19.15 (EEST)

Joku siellä kävi. Joku voisi käydä sitten meidän omassa luokassamme nimeltään Luokka:Sivut, joissa on virheellisiä itsensäsulkevia HTML-tageja. Sivut siirtyvät uuteen luokkaan vähitellen. --Pxos (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 19.20 (EEST)

GeoGroup / "Näytä koordinaatit Google-kartalla" ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Mallineen Malline:GeoGroup Google-karttapuoli ei toimi ainakaan mun Google Chromellani. Tulee vain "404 - Not Found". Missäköhän vikaa? --Aulis Eskola (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 21.36 (EEST)

Kaikissa koordinaateissa vai jossain tietyssä. Minulla toimii, mutta käyttis on linux. --Linkkerpar 17. heinäkuuta 2018 kello 21.40 (EEST)
Esim. artikkelissa Luettelo Tampereen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä linkin "Näytä koordinaatit Google-kartalla" tuottaa aina tuon herjan "404 - Not Found". Sama vika Chromella sekä Windows-PC:ssä että Android-puhelimessa. --Aulis Eskola (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 21.45 (EEST)
Katsoin väärää kohtaa. Sama minulla. Veikkaan että vika on toisessa päässä jos on aiemmin toiminut. --Linkkerpar 17. heinäkuuta 2018 kello 21.50 (EEST)
Toiseen päähän ilmoitettu. --Geohakkeri (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 22.11 (EEST)

Arkistoinnin sinitausta katkeaa[muokkaa wikitekstiä]

Arkistoidulla kahvisivulla Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)/Arkisto 17 on kesken kaiken niin monimutkaista koodia, että se rikkoo arkistoinnista kertovan sinisen taustan oman kommenttini jälkeen. Voisiko joku korjata koodin niin, että arkistolaatikko jatkuu sivun loppuun saakka? --Pxos (keskustelu) 19. heinäkuuta 2018 kello 16.50 (EEST)

Kävisikö näin? [5] ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 20. heinäkuuta 2018 kello 23.47 (EEST)