Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Värimerkinnät kadonneet artikkelien sivuhistorioista[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin, että artikkelien sivuhistorioista ovat kadonneet värimerkinnät, mikä hankaloittaa myös seulontaa. Värimerkintöjä ei ole myöskään tasoilla "Kunnossa" ja "Hyvin lähteistetty", minkä totesin testimuokkauksella sivulla Merkityt versiot -kokeilu/Testisivu 3. Mikähän nyt on vialla? --Vyörykkä (keskustelu) 10. huhtikuuta 2021 kello 17.58 (EEST)

Tuosta tiketti on tuolla: phab:T279750. Stryn (keskustelu) 10. huhtikuuta 2021 kello 18.06 (EEST)

Muutosten arviointi-asetus muuttuu aina uloskirjautuessa[muokkaa wikitekstiä]

Olen valinnut asetuksistani vaihtoehdon "Käytä yksityiskohtaisia tietoja sivujen arvioinnin tilasta", kuitenkin aina, kun kirjaudun ulos se muuttuu vaihtoefdoksi "Käytä pieniä kuvakkeita ja vähän tekstiä sivujen arvioinnin tilan näyttämiseen", jota en halua käyttää. Miksi näin? Jatkuva asetusten venkslaus alkaa jo turhauttamaan. --Nitraus (wikinät) 15. huhtikuuta 2021 kello 21.52 (EEST)

Liittyy tähän ylläolevaan eli karsivat ylläpitämätöntä koodia ja tulevaisuudessa tulee olemaan vain yksi vaihtoehto odottavat muutokset näkyvät. Eli ei siis voi valita pienten kuvakkeiden ja yksityiskohtaisten tietojen välillä. En osaa sanoa millainen lopullinen tulos tulee olemaan ulkoasullisesti, koska käsittääkseni kummatkin vaihtoehdoista on sellaisia, että ne pitäisi tehdä jossain välissä uusiksi. Ennen siivousoperaation alkamista käsittääkseni se ulkoasu oli muuten pieniä kuvakkeita käyttävissä wikeissä jo ennestään rikki. Zache (keskustelu) 16. huhtikuuta 2021 kello 18.50 (EEST)

Finnish Wikipedia and Reference Previews (again)[muokkaa wikitekstiä]

Reference Previews and Page Previews next to each other.

My apologies for writing in English.

@Raid5, Kyykaarme, Lentokonefani, Kulttuurinavigaattori, Htm: and everyone else who is reading this:

Hello, it’s me again! In March, had asked if Finnish Wikipedia wanted to get Reference Previews as a default feature early, and the results were mixed. I’m writing again to say

  • The bug that was a blocker has been solved: T277364.
  • We made a change to the feature so that Reference Previews can be used independently of Page Previews.
  • The new deployment date for Reference Previews on first wikis has been moved to May 5.

As you can guess because I’m asking again, we would love to have Finnish Wikipedia as one of the first wikis, because you are already using templates with CSS classes which can show the reference types in the pop-up. That way, you would make the most of the feature.

So I hope it’s okay to ask again if you want fiwiki to be among the first wikis to get Reference Previews as a default feature, on May 5. -- Best, Johanna Strodt (WMDE) (keskustelu) 21. huhtikuuta 2021 kello 12.38 (EEST)

﹫Hei Johanna Strodt. Hyvä, että kehitys kehittyy ja virheitä korjataan. Kysyminen sopii mainiosti. Mielipiteelläni esikatselukuplan eli ponnahdusikkunan ulkoasusta tai tilankäytöstä ei liene merkittävästi painoarvoa. Ankarassa funktionaalisuudessaan ja muotoilemattomuudessaan esikatselukupla saattaa miellyttää käyttöliittymän suunnitteluun perehtyneitä. Ehkä tyydymme lopputulokseen. Kiitos Wikipedian käyttökokemusta parantavan ominaisuuden kehitystyöstä ja uusimpien muutosten tiedottamisesta suomenkielisen Wikipedian käyttäjille. ---raid5 21. huhtikuuta 2021 kello 23.23 (EEST)
Yes, please. Also, thank you to everybody involved for fixing the T277364. --Zache (keskustelu) 23. huhtikuuta 2021 kello 08.30 (EEST)
Thanks for your replies. Can I consider this as permission to deploy the feature on May 5 here on Finnish Wikipedia? I'm not sure, so I'll wait for someone to confirm. :) -- Best, Johanna Strodt (WMDE) (keskustelu) 28. huhtikuuta 2021 kello 10.31 (EEST)
Confirmed, you can enable the feature on may 5. Zache (keskustelu) 28. huhtikuuta 2021 kello 10.36 (EEST)
@Johanna Strodt (WMDE) said: ”Unsure if this is a green light” (diff). It’s okay. Thank you. ---raid5 30. huhtikuuta 2021 kello 23.22 (EEST)
Hello! The deployment of the Reference Preview feature on the first group of Wikis is now approaching. As announced, it is going to be on the 5th of May. Thank you! -- For the Technical Wishes Team at Wikimedia Germany, Timur Vorkul (WMDE) (keskustelu) 3. toukokuuta 2021 kello 20.37 (EEST)

Artikkelin teksti ei mahdu tietolaatikon viereen mobiilinäkymässä[muokkaa wikitekstiä]

Luen Wikipediaa usein Lenovo-tabletillani pystynäkymässä. Siinä näkymässä moni tietolaatikko pakottaa artikkelin sisällön sisällysluettelo-otsikosta alkaen alkamaan vasta alapuoleltaan, eli siis vain johdanto on siististi tietolaatikon sivulla. Ellei johdanto ole harvinaisen pitkä, tämä aiheuttaa korkean valkoisen aukon artikkelin vasempaan laitaan. Se on tarpeetonta, sillä tablettini resoluutiolla artikkelin tekstillä ja otsikoilla olisi hyvin tilaa olla tietolaatikon vieressä, kuten pöytäkönenäkymässäkin, ja mahtuuhan johdantokin siihen. Enkkuwikin artikkelien kanssa on sama juttu, eli tämä ei ole vain fi-wikipedian erikoisuus. Onko tämä yleinen ongelma kaikilla tableteilla, ja voisiko sen korjata? --Savir (keskustelu) 27. huhtikuuta 2021 kello 12.51 (EEST)

@Savir: pistätkö jonkun esimerkkisivun Zache (keskustelu) 3. toukokuuta 2021 kello 21.03 (EEST)
Esimerkiksi Steve McQueen, mobiilinäkymä. Kun tuota sivua kaventaa tarpeeksi myös pöytäkoneella, näkee ilmiön. --Savir (keskustelu) 3. toukokuuta 2021 kello 21.13 (EEST)

Tietolaatikon kopioiminen dewikistä tänne?[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku neuvoa, miten dewikin sivulla de:Europäische Union näkyvän tietolaatikon saisi näkymään samanlaisena fiwikissä? Pelkällä copypastella värit häviävät ja tietolaatikko siirtyy sivun oikeasta laidasta vasempaan. --Vyörykkä (keskustelu) 5. toukokuuta 2021 kello 17.42 (EEST)

Siellä on css-luokkia mitkä puuttuu fiwikistä. Esim. "float-right" on siellä common.css:ssä. Nuo voi lisätä templatestylesiin tänne. Stryn (keskustelu) 5. toukokuuta 2021 kello 18.01 (EEST)
Miten tuo siis käytännössä tehdään? Joka tapauksessa en nyt ole mallinetta tänne siirtämässä, mutta jossain vaiheessa ajattelin siirtää, koska nykyinen Järjestö-malline ei kunnolla sovi EU:lle; siihen ei saa laitettua edes sijaintikarttaa. Vyörykkä (keskustelu) 5. toukokuuta 2021 kello 18.04 (EEST)
@Vyörykkä: TemplateStyles tehdään siis seuraavalla tavalla:<templatestyles src="Järjestö/styles.css" />. Ja äskeinen koodi lisätään mallineen (ilmeisesti järjestömallineen) alkuun. Tämä vaatii, että luotaisiin tyylisivu Malline:Järjestö/style.css mihin laitettaisiin sellaisia koodeja, jotka asettavat mallineen oikealle eikä vasemmalle. Kanasalaatti (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 19.51 (EEST)
Kiitos neuvosta. Kyse ei kuitenkaan ole mallineesta vaan yhdelle ainoalle sivulle (Euroopan unioni) tulevasta tietolaatikosta, joten mallineen alkuun lisättävästä koodista ei ole apua. En ole kuitenkaan vielä tänäänkään tuota tekemässä, joten aikaa on. Vyörykkä (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 19.56 (EEST)
Suositeltu tapa on käyttää mallineen tyyliasetuksia jotta laatikot näkyvät samalla tavoin kaikilla sivuilla ja vältetään artikkelikohtaista purkkakorjausta. Onko kyse siis tuon laatikon {{Järjestö}} näkymisestä sivulla vai tarkoititko jotain muuta laaatikkoa? Miten sen pitäisi näkyä, tekstin pitäisi täyttää sivulla oleva osa? Vai jotain muuta? Jos malline kaipaa jotain lisäyksiä niin siitä voi keskustella sivulla Keskustelu mallineesta:Järjestö, itse en näe syytä miksi se kartta pitäisi tuosssa olla mukana. Ja miksi fiwikissä haluttaisiin matkia juuri de-wikin tapaa eikä vaikka jonkin muun tai käyttää ihan omaa tapaa? Ipr1 (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.22 (EEST)
Artikkelissa Euroopan unioni ei ole tällä hetkellä lainkaan karttaa unionin nykyisistä jäsenvaltioista, mikä tosin hoituisi nopeasti muullakin tavoin kuin koko tietolaatikon uudistamisella. Koodi suunnittelemalleni tietolaatikolle löytyy täältä, saksankieliset termit voin kääntää itsekin. Vyörykkä (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.28 (EEST)
Koneeni hidasteli jotain, en nähnyt tuota viimeistä lisäystä. Haluan matkia dewikin tapaa, koska siellä oleva tietolaatikko vaikuttaa yksinkertaisesti ulkonäöltään parhaalta. Fiwikissä voitaisiin mainiosti käyttää myös ihan omaa tietolaatikkoa, mutta itse en ainakaan osaa sitä tehdä; jos joku minua taitavampi haluaa, niin siitä vain. Vyörykkä (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.32 (EEST)
Karttakuva nyt lisätty. Omaan silmään de-wiki näyttää järjestään huonoimmalta vaihtoehdolta jokaisen laatikon kohdalla, en-wikissäkin on parempi ulkoasu. Ipr1 (keskustelu) 8. toukokuuta 2021 kello 21.46 (EEST)

Muokkauslaskuri ei toimi[muokkaa wikitekstiä]

Ei ole varsinaisesti Wikipedian tekninen ongelma, mutta laitan tänne, koska Sekalaista-kahvihuoneessa on ruuhkaa. https://xtools.wmflabs.org/ec/fi.wikipedia.org/Vy%C3%B6rykk%C3%A4, https://xtools.wmflabs.org/pages/fi.wikipedia.org/Vy%C3%B6rykk%C3%A4: "Sivustolle xtools.wmflabs.org hyökännyt taho voi yrittää varastaa tietojasi (esimerkiksi salasanoja, viestejä tai luottokorttitietoja)." "Palvelin ei voinut todistaa olevansa xtools.wmflabs.org; sen suojausvarmenne vanheni viimeisen päivän aikana." Onko ongelma väliaikainen vai siivoanko heti käyttäjäsivultani pois aloittamani artikkelit, joista en enää pysty pitämään lukua? --Vyörykkä (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 12.26 (EEST)

On havaittu myös wmflabisin sähköpostilistalla. Olettaisin, että korjaantuu tämän päivän aikana. Zache (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 12.29 (EEST)
Käytössä näyttää olevan Let's Encrypt -sertifikaatti. Ne vanhentuvat niin nopeasti, että kannattaisi laittaa uusiutumaan automaattisesti. --Crt 6. toukokuuta 2021 kello 12.35 (EEST)
Ne varmaan tuolla allekirjoittuu automaattisesti, mutta jostain syystä se ei ole onnistunut. Zache (keskustelu) 6. toukokuuta 2021 kello 12.37 (EEST)
Nyt näyttää olevan uusi Let's Encrypt -sertifikaatti paikoillaan. --Crt 6. toukokuuta 2021 kello 13.02 (EEST)

Kunnallispolitiikkamalline[muokkaa wikitekstiä]

Olisikohan minun mahdollista teettää jollakulla hommia? Ei vaikuta kovin todennäköiseltä, mutta ehkäpä joku keksii paremman tavan, jos selostan ajatustani tässä. Etsiskelen siis henkilöä, joka hallitsisi ainakin JSONia ja Vegaa. Tarkoitus olisi seuraava: Nykyisin Suomen kuntia kuvaavissa artikkeleissa on vaihtelevia käytäntöjä sen suhteen, miten kuvataan kunnanvaltuuston voimasuhteita. Usein käytössä on esimekiksi lista tai tekstimuotoinen kuvaus tai taulukko tai toisenlainen taulukko tai ei yhtikäs mitään. Minusta paras mahdollinen tapa olisi tarjota lukijalle ensin silmäiltäväksi 100% pinottu aluekaavio, jonka voisi sitten tarvittaessa avata täsmälliseksi taulukkonäkymäksi tarkempaa tutkimista varten. Selvä homma, mutta tietää paljon työtä. Homman helpottamiseen olisi kuitenkin olemassa keinoja: Tilastokeskus tarjoaa tarvittavat tiedot jokaisesta kunnasta vuodesta 1976 lähtien ja vielä API:n, jolla nämä tiedot voitaisiin ladata JSON-muodossa. Siten olisi ymmärtääkseni mahdollista rakentaa malline, joka laatisi jokaiselle kunnalle kaavion ja taulukon automaattisesti. Nyt esimerkiksi minä voisin kyllä laatia kaavion muutamaan artikkeliin käsipelillä ennen kuin väsähdän – mutta se, joka hallitsee ATK:ta ja tekee työn kerran kunnolla, on samalla vaivalla tehnyt kuvaajat kaikkiin kunta-artikkeleihin ja myös päivittänyt ne tästä hetkestä iäisyyteen. Tämä vaikuttaisi äärettömän paljon paremmalta tavalta, jos vain joku osaisi sen tehdä. Olisiko kenelläkään ehdotuksia käytännön toteutuksesta tai parempia ajatuksia tämän päämäärän sijaan? – Inehmo (keskustelu) 9. toukokuuta 2021 kello 21.55 (EEST)