Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Tekniikka
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Wikidata ja infoboksit[muokkaa wikitekstiä]

Kokeilin tehdä Facebookin inspiroimana tietolaatikkoa, joka hakisi tietonsa Wikidatasta. Enwikin infobox observatory -tietolaatikko oli myös sellaisesta aiheesta, että fiwikissä sattui olemaan vain ikivanha tietolaatikko jonka uudelleen kirjoittaminen oli ajankohtaista.

Tältä pohjalta sain aikaiseksi {{observatorio2}} -tietolaatikon ja, koska Wikidatan tuominen vanhaan {{tietolaatikko}}-mallineeseen näytti pahentavan aaltosuljesekamelskaa entisestään, joten piilotin osan toimintalogiikasta {{Yksinkertainen tietolaatikko}}-mallineen taakse.

Jos jollakulla on innostusta, niin joku voisi kokeilla tehdä tuon observatorio2-mallineen pohjalta vaikka {{teleskooppi}}-tietolaatikon, joka toimisi vastaavasti kuin enwikin infobox telescope. Samalla kuulisin mieluusti kommentit siitä, että onko tuo yksinkertainen tietolaatikko riittävän yksinkertainen ja minkä tyyppisiä ongelmia sen käytössä tulee vastaan.

FYI: @Stryn:, @Susannaanas:, @Silvonen:, @Geohakkeri:, @Olimar:. --Zache (keskustelu) 29. toukokuuta 2016 kello 20.00 (EEST)

Yksi hyvä esimerkki Wikidataa käyttävästä infoboksista on myös Italian ympäriajo 2016. --Stryn (keskustelu) 30. toukokuuta 2016 kello 19.28 (EEST)
Tein nyt tuon teleskooppi-mallineen, mutta se ei osaa käsitellä päivämääriä, katso LIGO. --Stryn (keskustelu) 30. toukokuuta 2016 kello 20.27 (EEST) Ratkaistu, se olikin Zachen tekemässä observatorio2-mallineessa jo. Teleskoopeista en tiedä mitään, niin joku voisi vielä tarkistaa, että nuo mallineessa käytettävät sanat ovat asiaankuuluvia, käännin ne kohtuu suoraan en-wikistä ja yritin vähän googleettaakin. --Stryn (keskustelu) 30. toukokuuta 2016 kello 20.52 (EEST)
Muutamia kysymyksiä. Onko tuo "yksinkertainen tietolaatikko" parannus aikaisempaan {{tietolaatikko}}-mallineeseen? Entä jos tarkoitus olisi, että tietolaatikoita jotka käyttävät wikidataa pystyisi tekemään ilman sen kummempaa tietoa koodauksesta, niin onko tuo riittävän yksinkertainen? Jos ei ole, niin mitkä olivat sellaisia kohtia jotka tuntuivat liian monimutkaisilta? --Zache (keskustelu) 31. toukokuuta 2016 kello 14.24 (EEST)
Tietolaatikko- ja majakka-asiaa myös alempana. Majakkatapahtumassa Kansallisarkistossa mukana myös Wikidataa lukeva majakka-tietolaatikko. /Susannaanas (keskustelu) 8. kesäkuuta 2016 kello 16.28 (EEST)
Lisäsin nyt observatorio2-tietolaatikoita observatorioihin (noin 25-30 kpl, lista) ja nyt suurin piirtein sellaisissa observatorioissa on tietolaatikko jotka eivät ole historiallisia rakennuksia, satelliitteja eivätkä teleskooppeja joihin ajattelin lisätä tuon teleskooppimallineen. Suurimpia teknisiä ongelmia on tällä hetkellä se, että listojen tekeminen on turhan hankalaa. Esimerkiksi jos haluan vaikka tehdä listan jonkin observatorion teleskoopeista ja pistää siihen mukaan käyttöönottovuodet, niin se ei onnistu vaikka Wikidatassa sellaiset tiedot olisikin. Eli tälle pitää tehdä jotain. --Zache (keskustelu) 18. kesäkuuta 2016 kello 20.26 (EEST)
Sain tuon ranskankielisestä Wikipediasta kopioidun wikidata-moduulin suurin piirtein toimimaan ja, koska se on paljon parempi kuin enwikin moduuli, niin ajattelin muuttaa nuo nyt luodut tietolaatikot käyttämään sitä ja poistaa enwikin moduulin. {{kuuluisa taideteos WD}} -tietolaatikko on esimerkki ranskankielisen Wikpedian moduulia käyttävästä tietolaatikosta. Jos jotakuta kiinnostaa kokeilla tehdä tuota, niin {{observatorio2}}, {{teleskooppi}}, {{majakkaWD}} voisi muuttaa käyttämään {{wikidata-fr}} mallinetta enwikin wikidata-moduulin sijaan. (@Stryn:, @Harriv:, @Olimar:, @Silvonen:, @Susannaanas:, @Geohakkeri:.) --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 10.40 (EEST)
Muokkasin nyt tuon {{observatorio2}}:n (diffi) --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 13.15 (EEST)
Aloitin nyt myös {{Järvi WD}}-mallineen tekemisen. Päämäärä tuossa on se, että sen käyttämiä tietoja on helppo lisätä Wikidataan julkisten tietokantojen pohjalta. Toinen on, että tiedot mahdollisesti ovat sellaisia, että niille voi tehdä automaattisia testejä jotka vertaavat arvoja fiwikin/wikidatan välillä ja yrittävät löytää virheitä. Eli seuraava vaihe olisi se, että siirretään jollain automaattisella työkalulla (en tiedä vielä miten tai tarviiko se koodata itse) tietoja tietolaatikoista wikidataan (=koordinaatteja, commonscat-bokseja, tietolaatikon kuvat) ja toiseksi myös SYKE:n datasta järvien kokoja, mihin vesistöön järvet liittyvät jne. --Zache (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 22.06 (EEST)

Ranskankielisen Wikipedian Wikidata-moduuli[muokkaa wikitekstiä]

Aloitin kopioimaan ranskankielisestä Wikipediasta heidän Wikidata-moduuliaan, koska se on suurin piirtein paras mitä on tullut vastaan, siinä on hyvä dokumentaatio ja se on kirjoitettu kielellä mitä google translate järkevästi kääntää. Pääsin tuossa niin pitkälle, että ymmärtääkseni kaikki tarvittava on paikallaan, mutta käännökset ja muu lokalisaatio puuttuu. Jos joku haluaa kokeilla sitä, niin tiedot tuosta mitä olin tekemässä löytyvät projektisivulta. Lisäksi siinä on copypastena esimerkikit ranskankielisestä Wikipediasta josta näkee miten hyvin/huonosti jutut toimivat.

Jos joku haluaa jatkaa, niin fr:Projet:Wikidata/Atelier/Manuel-sivu pitäisi kääntää fiwikiin sekä noita moduulien lokalisointeja saa myös tehdä. --Zache (keskustelu) 11. kesäkuuta 2016 kello 08.45 (EEST)

Okei, nyt tämä toimii niin hyvin, että tätä voi käyttää {{wikidata-fr}}-mallineen avulla. {{kuuluisa taideteos WD}} toimii esimerkkitietolaatikkona ja täältä löytyy lisää käyttöesimerkkejä. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 10.31 (EEST)
Voisiko tuohon Kuuluisaan taideteokseen saada sellaisen ominaisuuden, että sanan "Julkaisupäivä" voisi korvata jollain luontevammalla ilmaisulla? Ainakin patsaiden ja muistomerkkien yhteydessä puhutaan kai paljastamisesta tai julkistamisesta eikä "julkaisusta". Luultavasti sama juttu maalaustenkin kanssa. --Risukarhi (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 12.30 (EEST)
Muutin tekstin tietolaatikossa "julkistuspäiväksi" näin ensialkuun. Onko tuo sinusta sellainen, että se oikeasti pitäisi saada parametrilla muutettavaksi? --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 13.22 (EEST)
Jos mallinetta käytetään vain esittävän taiteen yhteydessä, niin "julkistaminen" ehkä sopii kaikkiin tapauksiin. Sana "julkistuspäivä" tosin tulee näyttämään hassulta niissä tapauksissa, joissa tarkka päivä ei ole tiedossa ja ajankohtana on pelkkä vuosiluku tai jokin vielä epätarkempi ilmaus (tyyliin "1820-luku"). Ehkä pelkkä "Julkistettu" olisi paras. --Risukarhi (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 13.32 (EEST)
Muutin. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 13.37 (EEST)
Ja sellainen päivitys tähän vielä, että aloitin tekemään ohjesivua. Ideana tuossa on se, että jokainen {{wikidata-fr}}-mallineen käyttämä parametri olisi siinä erikseen listattuna ja sille olisi esimerkki miten kyseistä parametria käytetään. --Zache (keskustelu) 21. kesäkuuta 2016 kello 18.24 (EEST)

GeoHack[muokkaa wikitekstiä]

Olen ihmetellyt ehkä jo viikon, että GeoHack ei enää osaa käynnistää Kansalaisen Karttapaikan linkkiä. Kenen toimintavaltuuksiin kuuluu sen korjaaminen?--J Hokkanen (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 08.01 (EEST)

Ne conffitaan sivulla Malline:GeoTemplate ja kohta on otsikon "Suomi" -alla. Ne kenellä on yli 4 päivää vanha tunnus voi muokata sivua.
Rikki menneistä jutuista, niin Suomen kohdalla linkit jotka osoittavat toolserveriin (ne missä lukee linkissä "toolserver.org", "tool" tai "~para") ovat ainakin rikki, koska toolserver on kadonnut jo vuosia sitten. Tuo paran tekemä juttu oli sellainen, että se teki WGS84 -> KKJ muunnoksen paikkalinkkejä varten. Se miksi kukaan ei ole korjannut noita, niin en ainakaan itse ollut huomannut asiaa. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 08.49 (EEST)
Tämäpä kummallista, mielestäni toolserverin kautta menneet Karttapaikan koordinaattilinkit ovat toimineet vielä kohtuullisen hiljattain, siis pikemminkin kuukausia sitten kuin vuosia sitten. --Jmk (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.09 (EEST)
Jännittävää, no joka tapauksessa selvittelin lisää. Toolserveriltä Paran työkalut ovat muuttaneet osoitteeseen https://tools.wmflabs.org/para/geo/ ja sieltä tulee tällä hetkellä virhe "502 Bad Gateway". (kokeillaan josko @Para: -toimisi). Joka tapauksessa ne paikkalinkit jotka eivät vaadi enää WGS84->kkj muunnosta varmaan kanattaisi muuttaa sellaisiksi, että ne menevät suoraan sivustoille kiertämättä paran työkalun kautta. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.29 (EEST)
Varmaan kannattaisi, jos on vihdoinkin saatu aikaan joku tapa osoittaa Karttapaikkaan koordinaatteja Wikimedian käyttämällä WGS-koordinaatistolla. Tätähän juuri aikoinaan tuskailtiin, kun Karttapaikalle ei kelvannut muu kuin KKJ, ja sen takia oli pakko muuttaa WGS->KKJ toolserverin kautta. --Jmk (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.46 (EEST)
Kyllä Karttapaikalle on kelvannut muunkin tyyppiset koordinaatit. Tein mallineen Kansalaisen karttapaikka, joka ottaa WGS-tyyppiset koordinaatit ja näyttää niitä likiarvoisesti oikein. Se on nopeampi ja suora tapa avata tämä karttapaikka.--J Hokkanen (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.03 (EEST)
Kiva jos nykyään toimii. Vuonna 2007 ei toiminut: tarkemmin sanottuna, yhdelle linkkityypille kelpasi WGS mutta mittakaavan valinta ei toiminut, ja toisella tyypillä mittakaava toimi mutta koordinaatit oli pakko olla KKJ:nä. Siksi pyöräytettiin konvertterin kautta. Keskustelu Wikipediasta:Wikiprojekti Maantieteelliset koordinaatit#Kansalaisen karttapaikan mittakaava --Jmk (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.14 (EEST)
Käynnistin labsin palvelinprosessin uudelleen. Se vanha toolserver linkkikin on kyllä toiminut koko ajan, ainakin sille kkj muunnokselle, kun redirectit pitävät vanhat linkit hengissä. Mutta kannattaa tosiaan muuttaa linkit suoriksi jos ne tukee Wikipedian numeroita... --Para (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.47 (EEST)
Kiitos! --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 10.55 (EEST)

Siivoilin GeoHack:n karttapalveluita Suomen osalta sekä poistelin globaaleja palveluja jotka eivät enää toimineet. (diffi). Sinne jäi vielä globaaleihin sellaisia linkkejä jotka teknisesti toimivat, mutta se karttasivusto mikä avautuu on täysin vanhentunut, mutta annoin olla, koska menin läpi vain toimimattomia. Suurin syy sille, että kaupunkien karttapalvelujen paikkalinkit ovat hajonneet on siinä, että ne ovat siirtyneet koordinaateissa KKJ:stä ETRS-GKn-koordinaatteihin joihin ei ole meillä konversiota. Muita muutoksia on, että nyt myös retkikartta.fi on paikkalinkitetty ja toiseksi lisäsin sinne kategorian rekisteröinnin vaativat sivutot ja lisäsin sinne Ingress-pelin kartan. Jos ihmettelette, että miksi lisäsin kännykkäpelin kartan, niin tein sen siksi, että pelin lisäksi siinä on hyvin kattavasti geotagattu ympäristöä ja se helpottaa jos tarvitsee varmistaa onko esimerkiksi artikkeliin kirjatut olevat patsaan/rakennuksen jne koordinaatit oikein ja missä täsmällisesti jokin patsas esimerkiksi on. --Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 02.30 (EEST)

GeoHack:n -päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Geohack erikielisissä Wikipedioissa.

Muutenkin GeoHack:n ajantasaistamista voisi miettiä laajemminkin ja pistän tähän alkuun listaa siitä miltä se näyttää erikielisissä wikeissä. Listaa saa laajentaa vapaasti.--Zache (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 09.34 (EEST)

Contribsrange[muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisen Wikipedian pienoisohjelmissa oleva contribsrange on rikki ja jos jollakulla on tylsää, niin voisi muokata enwikin en:MediaWiki:Gadget-contribsrange.js -pienoisohjelman pohjalta muokata sellaisen version joka toimii. Kyseinen pienoisohjelma on siis sellainen jolla voi hakea ip-muokkauksia 80.123.124.0/24 tyyppisesti. --Zache (keskustelu) 15. kesäkuuta 2016 kello 15.39 (EEST)

Wikidata kielilinkki[muokkaa wikitekstiä]

Yritin lisätä Luokka:Suomen luonnonpuistot sivulla kielilinkit englanninkieliseen vastineeseen Category:Strict nature reserves of Finland, mutta kun painaa "vahvista" niin tulee ilmoitus "Virhe: $1. Tiedot: Attempted modification of the item failed." –Makele-90 (keskustelu) 18. kesäkuuta 2016 kello 13.28 (EEST)

Kun samaa yrittää tehdä Wikidatan puolella sivulla [1], saa paremman selityksen: "The link fiwiki:Luokka:Suomen luonnonpuistot is already used by item Q10227080. You may remove it from Q10227080 if it does not belong there or merge the items if they are about the exact same topic." Eli fi-wikin luokkasivu on jo linkitetty tähän. Ei voi linkittää kahteen kohteeseen, joten pitää ensin poistaa tuosta. Hoituisiko sillä? --Jmk (keskustelu) 18. kesäkuuta 2016 kello 13.31 (EEST)

Interwikilinkkien näyttö[muokkaa wikitekstiä]

Interwikilinkkien näyttö näkyy muuttuneen niin, että näkyvissä on vain max vajaa kymmenkunta linkkiä, ja loput saa näkyviin jotenkin maanosittain ryhmiteltynä linkistä. Omasta mielestäni tämä on huononnus, koska kokonaiskuvaa on enää mahdoton saada yhdellä silmäyksellä, eikä kokonaiskuvaa myöskään saa avautuvasta hajanaisesta näkymästä. Pystyykö jostain asetuksista saamaan takaisin aiemman näkymän? Uusi näkymä vaikeuttaa huomattavasti interwikien sujuvaa käyttöä ja hahmottamista.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.22 (EEST)

Toiminnot:Asetukset → käyttöliittymä → Languages ja siitä "Use a compact language list, with languages relevant to you. " (ihan alareuna, tallenna-napin yläpuolella) on asetus jolla tuon saa pois päältä. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.37 (EEST)
Kiitos. Mitenhän tuo systeemi muuten on osannut automaattisesti luoda nuo minulle oletuksena tarjoamansa asetukset ja päättää, että vaikkapa urdu ja kiina olisivat minulle relevantimpia kuin vaikkapa viro, norja, tanska ja hollanti? Toki voisin hyvinkin osata myös urdua ja kiinaa ja olla niistä kiinnostunut, mutta esim. Suomen koulujen kielivalikoimaa ja tähän valikoimaan kuuluvien kielten lähisukukieliä vasten on silti aika rohkea veto päätellä että osaisin niitä todennäköisemmin kuin viroa, norjaa, tanskaa jne.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.44 (EEST)
Tehokkaiksi todettujen tieteellisten menetelmien avulla[2]. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 18.50 (EEST)
Ilmeisesti vakiolinkit globaalin tutkimuksen perusteella, sillä artikkelissa Englannin kieli oli tosiaan muiden joukossa hindi, urdu ja kiina, eikä pohjoissaamekaan ole niitä wikejä joita käytän. Joku syy täytyy olla että käyttöön otetaan keskeneräisiä kehitelmiä, joille ei ole kenelläkään tosiasiassa mitään käyttöä. Sormiharjoituksia kun ei ole järkevämpää tekemistä? Muokkaustilassa näkyvät kaikki kielet. --Abc10 (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 19.14 (EEST)
Oiskohan ihan siksi, että yleisissä aiheissa niitä kielilinkkejä on aika paljon. --Zache (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 19.43 (EEST)
Siinä on kai otettu sekaisin käyttäjän oman kielen joitakin mutta ei jostain syystä kaikkia maantieteellisesti lähimpiä kieliä (suomenkieliselle satunnaisesti jostain syystä saame ja venäjä mutta ei kuitenkaan viroa) ja joitakin muttei kai niistäkään kaikkia suurimpien wikien kieliä (hindi, urdu ym.). Mutta kun asetuksissa ei ainakaan minulle tuossa näkynyt keinoa, millä olisi voinut valita, mitä kieliä valikoimaan valikoituu, niin koko karsiminen jää käytännössä varmaan lähes jokaiselle maailman käyttäjälle täysin hyödyttömäksi, kun osa eri yhteyksissä kiinnostavista kielistä kuitenkin karsiutuu satunnaisarvonnalla pois, ja tämä silloin joka tapauksessa heti pakottaa ottamaan ominaisuuden pois käytöstä. Ja lisäksi pienen kielialueen kuten suomen kohdalla usein on kaikkein kiinnostabvinta juuri se, mikä on esimeriksi jonkun suomalaisen aiheen kokonaislevikki kaikissa wikeissä kuin niinkään otoksen supistaminen oikeastaan lainkaan. Projektisivujen osalta vertailu suurimpiin wikeihin voisi olla joskus ehkä kiinnostava, mutta kun siinäkin karsinta on täysin sattumanvaraista, niin hyöty jää silloinkin varmaan usein vähäiseksi. Jos voisi itse valita kielet, niin silloin ominaisuudesta voisi joissain tilanteissa olla hyötyä, mutta pienen kielialueen kuten suomen käyttäjä hyötyisi tästäkin luultavasti vain hyvin harvoin.--Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.10 (EEST)
Siellä ei ainakaan minulle lue "käyttöliittymä", mutta "ulkoasusta" löytyi oikea kohta: Toiminnot:Asetukset → Ulkoasu → Kielet ja "Käytä kompaktia kielilistaa, joka näyttää sinulle tärkeimmät kielet", josta rasti pois. --Mwåc8m (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 14.11 (EEST)

Aiheesta alkanut kiivas keskustelu täällä: Phab:T136677. --Stryn (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.03 (EEST)

Joku kommentoi siellä näin: "Was introduced today on several wikis. The local communities did not agree to this. Please remove it as standard option. As an interwiki editor I now have to shut the annoying thing down 200 times. Also, very dumb choice of languages. Who picked this. Not the local communities. Please do not introduce this untill people have the option to choose languages, as a group or individually. At the very least remove it as standard and put it as optional." --Urjanhai (keskustelu) 20. kesäkuuta 2016 kello 20.15 (EEST)

Malline: Kansalaisen karttapaikka[muokkaa wikitekstiä]

Nuori malline Kansalaisen karttapaikka osaa nyt sekä ETRS89 että ETRS-TM35FIN koordinaatit. Edellinen on likimain sama kuin WGS84 eli GPS-paikantimien käyttämä koordinaatisto. Oletuksena on WGS84-yhteensopiva koordinaatisto, jolloin mallineelle annetaan kohteen nimi, pituusasteet ja leveysasteet, niin Kansalaisen karttapaikka aukeaa oikeasta kohtaa. ETRS-TM35FIN:n käyttö on hieman mutkikkaampaa.--J Hokkanen (keskustelu) 21. kesäkuuta 2016 kello 21.20 (EEST)


Uusi sijaintikarttamalline Wikiin[muokkaa wikitekstiä]

Sijaintikarttamalline "Mesoamerikka" ei toimi oikein. Se antaa oletuksena maailman kartan tai virheilmoituksen. Pitäisikö se lisätä etuliiteluetteloon tai jonnekin muualle indeksointeihin. Mesoamerikka-nimineen sijaintikartta siis puuttuu kohdasta "nimiavaruus Malline". merikanto (keskustelu) 26. kesäkuuta 2016 kello 12.28 (EEST)

Artikkelit, joissa käytetty samaa lähdeviitettä[muokkaa wikitekstiä]

Muistaakseni on olemassa jokin sivu, joka luetteloi kaikki artikkelit, joissa on käytetty tiettyä samaa lähdeviitettä? Olen aikoinani lisäillyt poliitikkoartikkeleihin henkilöiden äänimääriä ja käyttänyt lähteenä tätä: http://pxweb2.stat.fi/database/StatFin/databasetree_fi.asp. Kyseinen linkki ei enää toimi vaan vaalitilastot löytyvät tuolta: http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/. --Cary (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 21.25 (EEST)

Ulkoisten linkkien haku. –Makele-90 (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 21.29 (EEST)
Ja lisätään vielä, että melkein kannattaa tehdä tuota varten bottipyyntö, niin ei tarvitse kaikkia käydä käsin läpi. --Zache (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 21.30 (EEST)
Kiitos vastauksista. Parempi käydä itse läpi koska lähdeviitteissä on muutakin korjattavaa. --Cary (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 21.47 (EEST)

Henkilöartikkelien luokittelu paikkakuntien tilastoissa[muokkaa wikitekstiä]

Tuon esille ihmettelyäni ainakin joidenkin henkilöiden oudolta, virheelliseltä tuntuvasta ryhmittelemisestä jonkun kaupungin tai kunnan luokkaan sekä huoleni paikkakunta-artikkelien nimilistojen vaatimattomasta, tietosanakirjakelvottomasta tasosta.

 • KOHTA 1. Esimerkiksi Espoon luokkaan ryhmitellään ilmeisesti kaikki Aalto-yliopiston tai sen edeltäjien opettajat, mukaan luettuna Helsingin kauppakorkeakoulun professorit. Tapausesimerkkinä voisi toimia Osmo A. Wiio, jonka luokittelulle Espoo-luokkaan en keksinyt muuta syytä. Onko tämä näin? - Jos on, eipä mene vielä oikein! Vastaavasti "Helsingin hyväksi" lasketaan ilmeisesti kaikki Helsingin yliopiston henkilökuntaan uransa jossain vaiheessa luokitellut, asuivat he vaikka Vantaalla tai kauempaa jonkin HY:n tutkimusaseman yhteydessä tai ovat toimineet vain jonkun vuoden kyseisen yliopiston professoreina ja tehneet pääuransa muualla, vaikkapa tutkimusprofessorina (osastopäällikkönä) Geodeettisella laitoksella (nyk. MML:n Paikkatietokeskus) Kirkkonummella tai muualla. Miten Itä-Suomen yliopiston professorit luetaan - Kuopioon, Joensuuhun vai minne? Metsäntutkimuslaitoksen/Luken professorit? Kuuluisiakaan kirjailijoita, yrityselämän vaikuttajia, olympia- ja yleisurheilun MM-voittajia ja muita yleisesti tunnettuja (ei viihde/mediapersoonoita) ei ilmeisesti luokitella työ- tai asuinpaikkakuntiinsa, elleivät tule luokitelluksi paikallispoliitikkoina, oppilaitoksen päätoimipaikan tai muun vastaavan luokan perusteella? Tämä vääristää tuloksia ja paikkakuntien vertailtavuutta esimerkiksi korkeakoulukaupunkien ja eduskuntakaupungin suuntaan vahvasti. Luokitteluja ja käytänteitä parantamalla saataisiin paikkakuntatilastoja korjattua "paremmin/osuvammin/kattavammin" yhteiskuntaa kuvaaviksi! Olisiko tarpeen korjata tai täydentää nykyisiä henkilöartikkelien luokitteluja? Mieleeni tulee, että ainakin keskeisimpiä henkilöitä voitaisiin (lähteistettynä) luokitella myös kotipaikkakuntiensa mukaan, vaikkeivat he tulisi (tai vaikka tulisivatkin) luokitelluksi (toisaalle/millekään paikkakunnalle) muuta kautta, jollainen luokitus syntyy esimerkiksi toimimalla jonkun kauden kansanedustajana, kunnallispolitiikkona tai professorina jossain korkeakoulussa.
 • KOHTA 2. Useiden paikkakunta-artikkielen lopussa tai erillisartikkeleina luetellaan lisäksi henkilöitä "tunnettuina paikkakuntalaisina" triviatyyliin useimmiten nimilistaa millään objektiivisella valintaperusteella perustelematta ja nimiä lähteistämättä. Mediajulkisuus ja viihde (kuten näyttelijät, muusikot, lätkänpelaajat) vaikuttaisivat korostuvat tuollaisissa listauksissa, vieden monelta osin muuten ansioikkaan verkkotietosanakirjan luotettavuutta. Esimerkiksi kummallinen "Luettelo tunnetuista helsinkiläisistä" sisältää kyllä joitain wikimerkittäviä arkkitehteja, muttei vaikkapa istuvaa Suomen tasavallan presidenttiä eikä listalle ole viitsitty laittaa yhtään lähdettä. Merkitsin artikkelin äsken lähteettömäksi. Suosittelisin tuollaisten hatusta revittyjen, mediajulkisuuden tai joidenkin kulttuurielämän alojen henkilöitä korostavien subjektiivisten listojen poistamista nykymuodossaan, sillä ne vievät uskottavuutta wikipedian luotettavuudelta. Ajatuksia näistä?--Paju (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 22.27 (EEST)
 1. Yksinkertainen luokitus: Helsingin yliopiston professorit -> Helsingin yliopisto -> Helsingin oppilaitokset -> Helsinki (monikampuksissa yliopistoissa menee vieläkin monimutkaisemmin, sillä yliopisto on useamman kunnan oppilaitoksissa). Näinhän se menee, mielestäni varsin looginen ketju. Vaikka kaikki Helsingin yliopiston professorit eivät asuisikaan Helsingissä tai työskentelisi Helsingissä, niin mahdoton on luokitella vain osa Helsingin alle ja osa jonkin muun alle. Helsingin kauppakorkeakoulun professorit ovat kyllä hieman epäloogisesti Aalto-yliopiston professoreiden alla, minkä takia ne ovat myös Espoon alla. Mutta siis painotan sitä, että näitä ei varsinaisesti ole tarkoituksella viety jonkun kunnan alaisuuteen, vaan tämä on seurausta hakemistorakenteesta. Jos eponyymiluokat otettaisiin meillä käyttöön, niin Helsingin yliopisto -luokka ei olisi enää Helsingin oppilaitosten alla (vaan siellä olisi vain itse artikkeli), mikä ratkaisisi "ongelman".
 2. Ehdottomasti samaa mieltä. Minusta nuo voisi kaikki suurin piirtein poistaa, kun tunnettu paikkakuntalaisuus on niin veteen piirretty viiva. Tästä on keskusteltu monesti aiemminkin, mutta tässäkään asiassa ei ole tehty lopullisia päätöksiä. Tässä yksi pidempi keskustelu, jossa muutamat kyllä puolustivat näiden listojen tärkeyttä, vaikka pääosan mielestä mahdottomia ylläpitää. --PtG (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 23.05 (EEST)
 1. Tästä näkee miten nuo luokitukset menevät. --Zache (keskustelu) 28. kesäkuuta 2016 kello 23.51 (EEST)
1) Eli kun monikampuksinen Itä-Suomen yliopisto on luokiteltu sekä Kuopion, Joensuun että Savonlinnan oppilaitosten luokkaan, seuraa tästä, että sen selvästi paikkakunnan mukaan kohdennettua edeltäjäorganisaatiota ei tutkita eli esimerkiksi Kuopion yliopisto ja sen proffana jossain vaiheessa toiminut Kuopion ex-kaupunginjohtaja Petteri Paronen löytyy Espoo-esimerkin prof. Wiion tavoin harhaantuneena Joensuu-luokkaan ja Savonlinna-luokkaan Kuopion ohella - näin on närhen näppylät! Vastaavasti näkyi useita muita Kuopion yliopiston emeritusproffia, jotka eivät ymmärtääkseni tai artikkelensa perusteella ole toimineet enää Itä-Suomen yliopistossa. Usein rikosuutisten kommentaattorina haastatelu nykyisen Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen prof. Matti Tolvanen näkyy vastaavasti myös Kuopio-luokassa, vaikkei ole artikkelin sisällön tai luokkien mukaan toiminut siellä. Eli taitaa "sydeemi" luokitella henkilöt hassusti (mutta tietyllä logiikalla) nykyisen emo-organisaation luokituksen pohjalta välittämättä artikkelin itsensä osoittamista luokista... Täytyy katsella noita aiempia keskusteluja ja Zachen juuri antamaa hierarkiaa.--Paju (keskustelu) 29. kesäkuuta 2016 kello 00.02 (EEST)

Tuntematon aihealueluokitus[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin joitain Helsingin palo- ja pelastusalan toimipaikkoja (kuten Jätkäsaaren pelastusasema) lähteistäessäni, että artikkelit luokiteltiin luokkaan Luokka:Tuntematon aihealueluokitus. Toisalta Malline:Aihealue/luokitus toteaa muun muassa Artikkelit joissa on virheellinen luokitus löytyvät luokasta Tuntematon aihealueluokitus (tuo edellä mainittu luokka). Mitä pitäisi tehdä, että tuollainen "virheellinen luokitus" saataisiin pois? Yleisen ymmärryksen mukaan Palo-ja pelastusaslan organisaatiot ovat yhteiskuntaan liittyvää aihepiiriä ja toisaalta palo- ja pelastusasemilla on myös maantieteeseen liittyvä paikka ja toimialue. Tämä tuntemattoman aihealueen luokitus näkyi olevan useamman helsinkiläisen paloaseman artikkelissa. Toisaalta ilmoitusta ei näkynyt Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloasemilla, kuten Suomen toiseksi vilkkaimmaksi paloasemaksi mainitulla Vantaan Havukosken paloasemalla, eli ilmeisesti vain Helsingin paloasemien luokittelussa on jotain hämärää? Noudatetaanko tässä aihealueluokittelussa jotain yleistä luokittelujärjestelmää? Vai miten esimerkiksi palo- ja pelastusalan artikkelien luokitusta pitäisi korjata ja missä korjaava toimenpide pitäisi tehdä, että tuollainen häiritsevä luokitteluilmoitus häipyisi... (Ei kiirettä, asia kuuluu mentaaliseen luokkaan Hauska on tietää lisää :-) )--Paju (keskustelu) 6. heinäkuuta 2016 kello 16.39 (EEST)

Enpä ollut tuollaista ennemmin huomannut, mutta löysin vastauksen. Tämä ei liity ollenkaan luokitukseen, vaan mallineisiin. Malline:Helsingin paloasemat on tehty navigaatiomallineella, mutta jos sille ei ole annettu aihealuetta, niin se aiheuttaa luokituksen tuonne. --PtG (keskustelu) 6. heinäkuuta 2016 kello 20.01 (EEST)
Luokitus taisi nyt poistua, kun muutin tuosta mallineesta aiheen yhteiskunnaksi. Pelasustointa ei ole erikseen määritelty omaksi aiheekseen. --PtG (keskustelu) 6. heinäkuuta 2016 kello 20.08 (EEST)
Näkyi häiritsevä tuntemattomuus poistuneen. Hienoa, kiitos avusta!--Paju (keskustelu) 6. heinäkuuta 2016 kello 20.41 (EEST)

Yhteenvetoa ei ole kursivoitu?[muokkaa wikitekstiä]

Linkki esimerkkiin: Tuosta linkistä voit nähdä asian, josta minulle herää hämmennystä. Minä olen tottunut siihen, että yhteenveto on yleensä kursivoituna, mutta ei ole ollut enää sitten heinäkuun 6:nnen. Onko tuosta tehty jossakin yhteinen päätös, vaiko miten ovat asiain laidat?--188.67.107.145 8. heinäkuuta 2016 kello 12.21 (EEST)

Phab:T139664. --Stryn (keskustelu) 8. heinäkuuta 2016 kello 18.07 (EEST)
Todennäköisesti liittyy samaan se, että ainakin itselläni on silminnähtävä viive siinä, että järjestelmäviesti:common.css -latautuu sivunlatauksen yhteydessä. Eli tuo ladataan nykyään myöhemmin kuin aikaisemmin. --Zache (keskustelu) 12. heinäkuuta 2016 kello 12.25 (EEST)

Tietojen vienti fiwikistä Wikidataan[muokkaa wikitekstiä]

Tein tänne listausta työkaluista joilla saadaan vietyä Wikidataan tietoja fiwikissä olevien artikkelien perusteella (esimerkiksi: merkitse kaikki sivut joissa on suomenkielisessä Wikipediassa malline {{järvi}} Wikidatassa järviksi) Tuo ei ole varsinaisesti mikään ohje, koska se vaatii aika runsaasti omaa kiinnostusta ja työkalujen käyttöä yritys ja erehdysmenetelmällä, mutta jos jotakuta kiinnostaa asia niin onpahan sentään listattuna työkalut . Jos jotakuta kiinnostaa asia niin paljon, että haluaa dokumentoida noiden käyttöä, niin tuon listan voi ihan vapaasti eriyttää omaksi sivukseen ja tehdä siitä kunnollisen ohjeen. (ping: @Stryn:) --Zache (keskustelu) 12. heinäkuuta 2016 kello 12.47 (EEST)

Visual editorin kielikoodi[muokkaa wikitekstiä]

Visual editor luodessaan automaattisesti viitteen tiedot lisää viitteelle myös IETF-kielikoodin mikäli se on selvitettävissä. (ks. Citoid ja esimerkki muokkauksesta) IETF-kielikoodi on siis kielikoodi muodossa en, sv-SV tai nan-Hant-TW. ja tässä on nykyisellään kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on, että viitemallineet olettavat saavansa kielen kielikoodimallineena (esim. {{en}}) ja toinen on, että kielikoodi tulee myös suomenkielelle. Tästä on olemassa tiketti T115326 (Many language wiki templates (pl, it, en) don't accept xx-XX style language codes), mutta olettaisin ratkaisun olevan joka tapauksessa se, että kielikoodi tulee tallentumaan ja, että viitemalline tulostaa sen perusteella kielen halutussa muodossa. Tein tätä varten nyt mallineen {{IETF-kielisymboli}}, joka tulostaa IETF-koodin alun perusteella kielen tekstinä.

Esimerkki: {{IETF-kielisymboli|fr-FR}} -> (ranskaksi)

Tämän jälkeen pitäisi vielä, muuttaa viitemallineet, mutta koska en suoraan keksinyt parasta tapaa niin kysyn mielipiteitä toteutuksesta. Käytännössä tapoja on kolme.

 1. Luodaan viitteisiin uusi parametri "kieli-IETF" johon automaattisesti luodut viitteet tallentavat kielen.
 2. Muutetaan nykyistä kieli-parametria siten, että siihen voi tallentaa sekä kielikoodimallineita, että IETF-kielikoodeja ja mainitaan tämä myös ohjeissa.
 3. Sama kuin #2, mutta mennään vielä pidemmälle ja siirrytään ensisijaisesti käyttämään parametrin arvona IETF-kielikoodia. Samalla muutetaan AWB:llä nykyiset kielikoodimallineet IETF-kielikoodeiksi. Taaksepäin yhteensopivuuden vuoksi sallitaan myös kielikoodimallineiden käyttäminen.

Ping: @Silvonen:, @Stryn:, @ComradeUranium: --Zache (keskustelu) 13. heinäkuuta 2016 kello 06.25 (EEST)

1. --ComradeUranium (keskustelu) 13. heinäkuuta 2016 kello 12.02 (EEST)
Lisäsin {{verkkoviite}}-mallineeseen parametrin "ietf-kielikoodi" johon nyt tuo automaattisesti lisätty kielikoodi menee. (diff) Lisäillään parametri myös muihin mallineisiin jos tarve vaatii, mutta tällä hetkellä automaattisesti taidetaan luoda vain verkkoviitteitä. --Zache (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 16.06 (EEST)

Luokka:Pages using invalid self-closed HTML tags[muokkaa wikitekstiä]

Luokka:Pages using invalid self-closed HTML tags, tuollainen ilmaantunut ja {{Navigaatio}}-mallineen pohjalta siellä on pian puoli wikipediaa. --Anr (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 15.28 (EEST)

Jep, <br /> ja <div /> -tyyppiset tagit eivät ole standardinmukaisia ja niistä pitäisi hankkiutua eroon. Ts. olisi turvallista vetää ainakin seuraavat muutokset botilla
 • <br /> -> <br>
 • <div /> -> <div></div>
 • <span /> -> <span></span>
Noiden jälkeen voidaan sitten katsoa paljonko ongelmallisia sivuja/mallineita on tämän jälkeen. --Zache (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 15.42 (EEST)
Tarkoititko </br> -> <br>, koska <br /> on käsittääkseni myös standardin mukainen. --Stryn (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 16.42 (EEST)
Ei kun kyllä niistä kaikista pitäisi päästä eroon: Using self-closing tags like <div/> and <span/> to mean <div></div> and <span></span> will not work in the future. Templates and pages that use these tags should be fixed. When Phabricator ticket T134423 is fixed these tags will parse as <div> and <span> instead. This is normal in HTML5. (meta:Tech/News/2016/20 ja phab:T134423) --Zache (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 16.54 (EEST)
Varmasti Zache on oikeassa, sillä ajat muuttuvat, löysin tällaisen keskustelun: ”Xhtml-määrityksen mukaan siinä pitää olla välilyönti. Se toimii yleensä ilmankin, koska selaimet taaksepäin yhteensopivuuden takia ei nillitä moisista. Jos kuitenkin ollaan tarkkoja niin ilman välilyöntiä se on virheellinen tagi.” [3] Hyvä että painike tulostaa nyt käytössä olevan <br>-tagin. --91.152.63.110 15. heinäkuuta 2016 kello 17.07 (EEST)
Artikkelit, joissa on <br /> ei pitäisi tulla tuohon Pages using invalid self-closed HTML tags -luokkaan. Kysyin asiaa myös en-wikissä: en:Wikipedia:Village_pump_(technical)#New_maintenance_category:_.22Pages_using_invalid_self-closed_HTML_tags.22, ja MediaWikin käyttämä HTML 5 tukee sekä suljettua että aukinaista br-tagia. --Stryn (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 18.47 (EEST)
Tein bottipyynnön. --Zache (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 17.21 (EEST)
Eli pitääkö niistä <br /> tageista hankkiutua nyt sitten eroon vai ei? Mulla botti tällä hetkellä korjaa tämän kaltaiset syntaksivirheet </br> tuohon xhtml muotoon eli <br /> . Tulisiko nyt nuo br tagien syntaksivirheet korjata html muotoon eli <br> ? Jäi nyt vähän epäselväks. --4shadoww (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 23.07 (EEST)
Ei tarvitse hankkiutua eroon eli <br /> käy ainakin toistaiseksi. Vähän ennustan, että nuokin pitää muuttaa joskus, mutta ainakin noiden Strynin pistämien linkkien perusteella noiden pitäisi mennä säätiön validaattorista läpi. --Zache (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 23.17 (EEST)

Viiteluettelopallot[muokkaa wikitekstiä]

Mitens ihmeessä on artikkelissa Iran lähdeviitteet luetteloitu pallomerkein eikä normaalisti numerojärjestyksessä? En nopeasti ymmärrä vian syytä. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 13.44 (EEST)

En minäkään ymmärrä syytä. Mutta sen laukaisee yhtäläisyymerkki "sarakkeet"-sanan perässä. Sen laukaisee myös viitteet-osioon nyt laitettu viite kun se esiintyy samanaikaisesti "sarakkeet"-sanan kanssa. --Savir (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 14.47 (EEST)
Korjasin. --Anr (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 15.03 (EEST)
Tuo siis puuttui. Joku ­ voisi kirjoittaa vielä selkeämmät ohjeet mallineeseen {{Viitteet}}, kun ei niistä ehtinyt pikaisesti tajuta asiaa lukematta niitä. --Pxos (keskustelu) 21. heinäkuuta 2016 kello 16.13 (EEST)