Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Uutiset
Nuvola apps filetypes.svg


Creative Commons 4.0[muokkaa wikitekstiä]

Hello! I'm writing from the Wikimedia Foundation to invite you to give your feedback on a proposed move from CC BY-SA 3.0 to a CC BY-SA 4.0 license across all Wikimedia projects. The consultation will run from October 5 to November 8, and we hope to receive a wide range of viewpoints and opinions. Please, if you are interested, take part in the discussion on Meta-Wiki.

Apologies that this message is only in English. This message can be read and translated in more languages here. Joe Sutherland (talk) 6. lokakuuta 2016 kello 04.34 (EEST)

Sinebrychoffin taidemuseon Wikipedia-ilta 26.10. klo 15–20[muokkaa wikitekstiä]

Tuollainen oli Facebookissa. Sinebrychoffin taidemuseolla on Wikipedia-ilta 26.10. klo 15–20

Sinebrychoffin taidemuseon Wikipedia-ilta 26.10. klo 15–20

Oletko aina halunnut kirjoittaa Wikipediaan? Wikipedia-konkarit sekä uudet aloittelijat kirjoittavat Wikipedia-artikkeleita Sinebrychoffin taidemuseossa – aiheina ovat muun muassa tuntematon suuruus, Rembrandtin aikalainen, Caesar van Everdingen ja hänen elämänpiirinsä, Hollannin kultakauden taide sekä museon vanhan taiteen kokoelmat. Luvassa on Wikipedia-esittelyä sekä ohjausta kirjoittamiseen ja pientä purtavaa.

OHJELMA

15–15.30 Tervetuliaissanat. Museonjohtaja Kirsi Eskelinen kertoo Caesar van Everdingenistä.

15.30–16 Johanna Janhonen (Wikimedia Suomi) kertoo Wikipedian periaatteista

16–19 Museon asiantuntijat esittelevät ehdotetut aiheet. Kirjoittamista museon seminaaritilassa. Kirjoittamisessa ovat apuna Johanna Janhonen ja muita Wikipedia-eksperttejä

19.00 Tapahtuman yhteenveto

Ilmoittaudu mukaan kirjoittamaan 24.10. mennessä.

Ota tapahtumaan oma kannettava tietokoneesi tai tablettisi mukaan. Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittautumiset ja lisätietoja Anna Ahtolalta, Anna.Ahtola@siff.fi p. 0294 500 472.

--Zache (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 10.42 (EEST)

Wikimedia otti kantaa EU:n tekijänoikeusdirektiivin ehdotukseen[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomen lausunto jätettiin opetusministeriölle 13.10.2016. Siinä puututaan kolmeen keskeiseen ongelmaan EU:n direktiiviehdotuksessa.

Ensimmäinen ja kaikkia koskeva asia on, että ehdotuksessa ei ole määritelty maisemanvapautta (Freedom of Panorama) selkeästi pakollisena tekijänoikeuden poikkeuksena. Wikimedia Suomi suosittelee voimakkaasti maisemanvapauden eli pakollisen tekijänoikeuden rajoituksen sisällyttämistä EU:n tekijänoikeusuudistukseen.

Toinen lausunnon kohta koskee tekijänoikeudettomien, eli Public Domainissa olevien teosten aseman vahvistamista tekijänoikeudessa. Wikimedian kanta on, että tämä voidaan saavuttaa yksinkertaisesti selventämällä, että kun teoksen tekijänoikeus ja siihen liittyvät oikeudet ovat rauenneet, teosta tai sen osaa tarkasti vastaavia digitaalisia reproduktioita ei voi suojata tekijänoikeudella tai sen lähioikeuksilla

Kolmas lausuntomme kohde koskee Wikimedian ja sen sisarprojektien kaltaisten, niin sanottuja tietoyhteiskunnan palveluiden tuottajien aseman turvaamista. Wikimedia on huolissaan siitä, että direktiiviehdotuksessa suositellaan palveluntarjoajoa ottaamaan käyttöön sisällöntunnistustekniikkaa tekijänoikeuksien selvittämiseksi. Tämä sotii palveluntuottajien vastuuvapausperiaatetta vastaan, jota on pidetty keskeisenä vapaan tiedonkulun kannalta internetissä. Wikimedian kanta on, että esimerkiksi Wikipediassa käytetyt huomautukseen ja toimintaan perustuvat toimintaohjeet ovat riittäviä.

Tässä Wikimedia Suomen lausunto.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 24. lokakuuta 2016 kello 21.39 (EEST)

Wikipedia on mukana Helsingin kirjamessuilla[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian toimintaa edistävä Wikimedia Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa Helsingin kirjamessuille 27.-30.10. 2016.

Wikimedian messuosastolla voi jokainen saada neuvoja ja opastusta Wikipedian muokkaamisesta. Myös kirjamessuille osallistuvat kirjailijat voivat käydä parantamassa heitä koskevia artikkeleitaan.

Keiden pohjoismaisten kirjailijoiden artikkelit ovat suosituimpia suomen-, ruotsin-, norjan-, tanskan- ja islanninkielisissä Wikipedioissa? Tämä paljastetaan Wikimedia Suomen messuosastolla perjantaina klo. 14.00.

Wikidata on yhteistyössä muokattava tietokanta, joka tukee muun muassa Wikipediaa. Hankkeen tavoitteena on luoda yhteinen ja avoin tietolähde kaikkiin Wikimedian projekteihin, esimerkiksi syntymäaikoihin ja muuhun yleiseen tietoon. Wikidata on Wikimediaperheen nuorin, mutta nopeimmin kasvava jäsen. Wikidata perustettiin neljä vuotta sitten.

Wikimedia Suomi juhlii Wikidatan syntymäpäiviä lauantaina 29.10. kello 14.00 messuosastolla. Tarjolla on kakkua ja limsaa niin kauan kuin sitä riittää.

Tervetuloa tutustumaan ja juttelemaan Wikimedia Suomen messuosastolle! Messuosaston numero on 6g86. --Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 07.55 (EEST)

Tuon Wikidata-jutun voi halutessaan lisätä sivulle d:Wikidata:Fourth Birthday/Events. --Stryn (keskustelu) 26. lokakuuta 2016 kello 14.16 (EEST)
Mahtava juttu! Kirjamessut ovat muutenkin yksi vuoden kohokohdista, ja nyt vielä wikijutut päälle :) --Geohakkeri (keskustelu) 27. lokakuuta 2016 kello 18.37 (EEST)
Lyhyenä raporttina, niin vastaanotto kirjamessuilla oli minusta hyvä. Ihmiset tuli juttelemaan ja suhtautuminen Wikipediaan oli hyvä. Jonkun verran paikalla kävi myös Wikipedistejä moikkaamassa. Eventteinä meillä oli perjantaina luetuimpien kirjailija-artikkeleiden listan jukistus ja lauantaina tarjottiin kakkua Wikidatan syntymäpäivien kunniaksi. Heikki blogasi tapahtumasta ja vieressä muutamia kuvia tapahtumapaikalta. --Zache (keskustelu) 1. marraskuuta 2016 kello 17.15 (EET)

Akseli Gallen-Kallela ja Keuruu wikipaja Keuruun museossa 16.11. klo 12-18[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Keuruun museo järjestää yhdessä Gallen-Kallelan Museon ja Serlachius Museoiden kanssa avoimen ja ilmaisen wikipajan keskiviikkona 16. marraskuuta klo 11–18. Wikipajan aiheina ovat Keuruun kukkoryijy ja teokset, joiden taustalla ryijy esiintyy, Akseli Gallen-Kallelan Keuruulla maalaamat teokset sekä Gallen-Kallelan vierailut Keuruulla.

Luvassa on Wikipedia-esittelyä sekä ohjausta kirjoittamiseen ja pientä purtavaa. Päivän ohjelma: Wikipedia:Wikiprojekti_Keuruun_museo. Wikipaja järjestetään Keuruun museon yläkerran Vinttigalleriassa, Kangasmannilantie 4, 42700 Keuruu. Tervetuloa!

--Tee la (keskustelu) 7. marraskuuta 2016 kello 12.48 (EET)

Salasanan nollaaminen[muokkaa wikitekstiä]

Meillä on ongelmia hyökkääjien kanssa, jotka ottavat haltuunsa sellaisten käyttäjien wikitunnuksia, joilla on edistyneitä käyttöoikeuksia (kuten ylläpitäjät, byrokraatit, häivyttäjät, osoitepaljastajat). Vaikuttaa siltä, että tämä saattaa johtua heikoista tai useammassa paikassa käytettävistä salasanoista.

Yhteisön jäsenet työskentelevät yhdessä useiden järjestön tiimien kanssa selvittääkseen ongelman.

Tällä välin pyydämme, että jokainen miettii salasanaansa, jonka he ovat valinneet wikitunnuksilleen. Jos tiedät, että olet valinnut heikon salasanan, tai jos olet valinnut salasanan, jota käytät muuallakin, vaihda nämä salasanat.

Valitse vahva salasana -- kahdeksan tai useamman merkin sisältävän, jossa on kirjaimia, numeroita ja välimerkkejä. Joe Sutherland (keskustelu) / MediaWiki message delivery (keskustelu) 14. marraskuuta 2016 kello 01.32 (EET)

Aiheeseen liittyy seuraavassa keskustelussa esille tuotu tekninen uudistus: Wikipedia:Kahvihuone (tekniikka)#Kaksivaiheinen tunnistautuminen otettu käyttöön. –Ejs-80 14. marraskuuta 2016 kello 17.36 (EET)

Tervetuloa Wikimedia Suomen syyskokoukseen[muokkaa wikitekstiä]

Kutsun kaikki Wikimedia Suomi ry:n jäsenet yhdistyksen syyskokoukseen, joka pidetään Tampereella museokeskus Vapriikissa lauantaina 10.12. 2016 klo 13.00. Kokoukseen on mahdollista osallistua etänä; otathan siinä tapauksessa yhteyttä (heikki.kastemaa at saunalahti.fi).

Oleellisia käsiteltäviä asioita kokouksessa ovat toimintasuunnitelman sekä tulo- ja menoarvioesityksen vahvistaminen. Lisäksi valitsemme hallituksen seuraavalle vuodelle. Hallitus voi koostua puheenjohtajasta ja 4–8 muusta varsinaisesta jäsenestä. Hallitus päättää sisäisestä työnjaosta valiten varapuheenjohtajan, sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Yksi henkilö tarvitaan sihteeriksi ja toinen tiedottajaksi. Jos olet itse kiinnostunut tai tiedät jonkun kiinnostuneen rahastonhoitajaksi, pyydän ottamaan yhteyttä.

Nykyinen hallitus on kokoontunut kuluneen vuoden aikana noin kerran kuukaudessa. Tapaamiset on pidetty yleensä netissä, ja kasvokkain olemme tavanneet kaksi kertaa. Olemme olleet aktiivisia GLAM (galleriat, kirjastot, arkistot, museot) -aloilla, ja ensi vuodeksi on suunniteltu yhteistyöteemaksi erityisesti toimintaa kirjastojen kanssa. Olemme avoimia, esimerkiksi hallituksen kokouksissa on kaikilla yhdistyksen jäsenillä puhe- ja läsnäolo-oikeus ja kaikki hallituksen pöytäkirjat ovat avoimesti nähtävissä.

Olemme osa kansainvälistä ja valtakunnallista Wikimedia -liikettä. Toimimme tekniikan, kulttuurin ja viestinnän leikkauskohdissa sekä yhteistyössä monien erilaisten tahojen kanssa. Jos olet innostunut toiminnasta hallituksessa tai muuten vaan Wikimedia-yhdistyksessä, pyydän ottamaan yhteyttä.

Lämpimästi tervetuloa syyskokoukseen Tampereelle!

Heikki Kastemaa, hallituksen puheenjohtaja Wikimedia Suomi ry https://fi.wikimedia.org/wiki/Etusivu


WIKIMEDIA SUOMI RY, KOKOUSKUTSU
Syyskokous
Paikka: Vapriikki, Alaverstaanraitti 5 , peda-tila 2. kerros, Tampere
aika: 10.12.2016 klo 13.00

Asialista
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Ilmoitusasiat
6. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
7. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
8. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
9. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
10. Kokouksen päättäminen.

--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 15.11 (EET)

Pistetään tähän muuten sellainen huomio, että syyskokouksessa valitaan uusi hallitus Wikimedia Suomelle ja jos joku haluaa osallistua toimintaan WMFI:n hallituksessa, niin ilmoitelkaas. Nyt on mahdollisuus tulla vaikuttamaan toimintaan. :) --Zache (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 19.49 (EET)
Ja jos miettii mitä puuhataan, niin järjestetään muokkaustapahtumia ja välillä päästään myös juttelemaan mielenkiintoisten ihmisten kanssa. ks. Heikki Kastemaan (aka Kulttuurinavigaattori) raportti Raportti Brysselistä --Zache (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 21.13 (EET)

Wikipedia rinnastettiin Slushiin[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia ja Suomi muussa mediassa: ranskalainen teknologiavaikuttaja Loic Le Meur sanoo Slushin olevan ”kuin henkiin herännyt Wikipedia”. –Kotivalo (keskustelu) 3. joulukuuta 2016 kello 14.04 (EET)

Wikipedia ei ole kuollut, se on vain vanha, tylsä ja toistaa samoja vanhoja sotajuttuja. Uutuudenviehätys on kadonnut jo ensikymmenluvulla. Jokuhan sanoi jo 5–10 vuotta sitten, että nuorten keskuudessa Wikipedia on sellainen juttu, jota "mun faija harrastaa iltaisin". Vähän sukututkimuksen kaltaista puuhastelua. Villatakki päälle ja tohvelit jalkaan. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2016 kello 14.53 (EET)
Totta. Kyllä tämä sukututkimuksen voittaa, sillä muissa suvuissa on paljon mielenkiintoisempia tyyppejä kuin omassa. –Kotivalo (keskustelu) 3. joulukuuta 2016 kello 15.55 (EET)

Viro–Suomi artikkelien kirjoituskilpailu Wikipediaan[muokkaa wikitekstiä]

Viron- ja suomenkielisissä Wikipedioissa järjestetään ensimmäinen Viro - Suomi artikkelien kirjoituskilpailu 6. joulukuuta 2016 - 5. tammikuuta 2017.

Tavoitteena on kirjoittaa ja täydentää Viroa ja Suomea koskevia Wikipedia-artikkeleita niin, että virolaiset lisäävät Suomea koskevia artikkeleita vironkieliseen Wikipediaan. Suomalaiset kirjoittavat Viroa koskevia artikkeleita suomenkieliseen Wikipediaan.

Kaikki voivat osallistua kilpailuun. Osallistuminen edellyttää, että käyttäjä rekisteröityy Wikipediaan, etsii sopivan aiheen ja aloittaa kirjoittamaan. Artikkelin voi myös kääntää viron- tai muunkielisestä Wikipediasta.

Voit ilmoittautua osallistujaksi tällä sivulla: Wikipedia:Wikiprojekti Viro-Suomi artikkelien kirjoituskilpailu 2016/osallistujat. Parhaat kirjoittajat valitsee tuomaristo ja heidät palkitaan. Arvioinnissa huomioidaan sekä artikkelien laatu, että aiheen merkittävyys. Palkinnot myöntää Wikimedia Suomi.

--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 4. joulukuuta 2016 kello 01.08 (EET)

Suomenkielinen Wikimatkat avattu[muokkaa wikitekstiä]

Wikivoyage-Logo-fi.svg

Hei! Tiedoksi tännekin, että suomenkielinen Wikivoyage eli Wikimatkat on avattu 1. joulukuuta 2016. Projekti kaipaa uusia muokkaajia, joidenkin sivujen kääntämistä ja päivitystä Wikitravellin aikaisiin sivuihin (esim. tämä sivu). Tutustu siis rohkeasti myös Wikimatkoihin, uusimpaan suomenkieliseen Wikimedia-projektiin! --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 4. joulukuuta 2016 kello 20.21 (EET)

Tähän liittyen loin Käyttäjä Wikimatkat -mallineen, jolla voi ilmoittaa muokkaavansa Wikimatkoja. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 4. joulukuuta 2016 kello 22.18 (EET)

Lisäksi meillä on nyt mallineet Wikimatkat ja Wikimatkat-rivi, joilla linkittää Wikimatkojen matkaoppaan aiheesta kertovaan Wikipedian artikkelisivuun. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 5. joulukuuta 2016 kello 09.40 (EET)

On myös en.Wikivoyageen linkittävä {{Wikivoyage-rivi}}. Siihen viittaavia sivuja pitäisi korjata niiltä osin kuin suomenkielisessä Wikimatkoissa vastaavia sivuja on. –Kooma (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 10.32 (EET)
Acer ilmeisesti korjannut. Pitänee vaihtaa Asus tähän merkkiin. Stryn (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 22.03 (EET)