Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Uutiset
Nuvola apps filetypes.svg


Compact Links coming soon to this wiki[muokkaa wikitekstiä]

Please help translate to your language

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Hello, I wanted to give a heads up about an upcoming feature for this wiki which you may seen already in the Tech News. Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). This will be enabled as a feature in the coming week for all users, which can be turned on or off using a preference setting. We look forward to your feedback and please do let us know if you have any questions. Details about Compact Language Links can be read in the project documentation.

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. The main announcement can also be translated on this page. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk)--8. heinäkuuta 2016 kello 14.46 (EEST)

Compact Language Links enabled in this wiki today[muokkaa wikitekstiä]

Please help translate to your language

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). Based on several factors, this shorter list of languages is expected to be more relevant for them and valuable for finding similar content in a language known to them. More information about compact language links can be found in the documentation.

From today onwards, compact language links has been enabled as the default listing of interlanguage links on this wiki. However, using the button at the bottom, you will be able to see a longer list of all the languages the article has been written in. The setting for this compact list can be changed by using the checkbox under User Preferences -> Appearance -> Languages

The compact language links feature has been tested extensively by the Wikimedia Language team, which developed it. However, in case there are any problems or other feedback please let us know on the project talk page. It is to be noted that on some wikis the presence of an existing older gadget that was used for a similar purpose may cause an interference for compact language list. We would like to bring this to the attention of the admins of this wiki. Full details are on this phabricator ticket (in English).

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk)-15. heinäkuuta 2016 kello 05.26 (EEST)

Tämä on aivan hirveä. Pohjois- ja Etelä-Amerikka: Hollanti. Lähi-itä: Venäjä. Suuret kielet: Ido. Joo varmasti tavallaan totta, mutta ihan tosissaanko noin. Mikä ihmeen ero on "yleisillä kielillä" ja "suurilla kielillä"? Jos on ihan pakko ryhtyä piilottamaan linkkejä klikin taakse, olisiko mahdollista aloittaa yksinkertaisesti näyttämällä ensin vakiona muutamat halutuimmat ja sitten koko lista klikattaessa. Saisiko tämän jotenkin kokonaan pois päältä? --Epiq (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 22.31 (EEST)
Toteutus kusee eikä ihan vähän. Siinä joutuu sompaioeman ihan turhaan jos haluaa noita vähän harvinaisempia kieliä. En itse kaipaa noita kieliä, mutta toteutus on silti aivan hirveä. -- Cimon Avaro 15. heinäkuuta 2016 kello 22.39 (EEST)
Paikallisesti sen saa pois päältä asetuksista ja globaalisti esimerkiksi luomalla globaalin css-tiedoston metaan (esim: meta:User:Zache/global.css) --Zache (keskustelu) 15. heinäkuuta 2016 kello 22.57 (EEST)
Parempi tapa korostaa itselle tärkeitä kielilinkkejä olisi varmaan se, että ne olisivat heti kielilinkkilistan alussa, eikä mitään piiloteta. Itselläni on käytössä skripti, joka kokoaa ymmärtämäni kielten (suomi, englanti ja ruotsi) linkit linkkilistan alkuun keltaiseen laatikkoon, ja koko lista on sen alla normaalisti. En tulisi enää toimeen ilman sitä. --Savir (keskustelu) 16. heinäkuuta 2016 kello 10.04 (EEST)
Ihan röyhkeän arsyttävä muutos. Lisää klikkauksia siihen, missä ennen niitä ei tarvittu. 0/5, ei jatkoon. --Louhikärmes (keskustelu) 16. heinäkuuta 2016 kello 10.05 (EEST)
Muutoksen taustalla on varmaan se, että yli puolet lukijoista tulee mobiililaitteista tällä hetkellä ja ne ovat "työpöytäversiossakin" iso osa lukijoista ja niitä käytettäessä muutos on fiksumpi. Näytettyjen kielilinkkien valinta on kyllä vähän hoopo ja se, että systeemiä ei saa säädetty keskitetysti asetuksista on kanssa vähän huono juttu. Tuolla mun metaan pistettävällä css-koodilla jonka linkitin tuossa yllä systeemin saa kuitenkin pois päältä kaikissa wikeissä kerralla. --Zache (keskustelu) 16. heinäkuuta 2016 kello 10.14 (EEST)
En tarkoittanut pois itseltäni, vaan pois kaikilta wikin lukijoilta, koska tämä on niin tajuttoman surkeasti toteutettu. Mihin tästä pitää valittaa (tästä ei ole tainnut olla mitään keskustelua etukäteen)? Minulla mobiiliversio toimii ihan hyvin – ensin on "ehdotetut kielet" listan yläosassa, ja sitten kaikki muut perässä. Tämä on ihan ok, ja kaikki kielet ovat kuitenkin näkyvillä. Miksi työpöytäversiota ei toteutettu samoin?! --Epiq (keskustelu) 16. heinäkuuta 2016 kello 12.26 (EEST)
Tiketillä T136677 on perusteluita toteutukselle ja kielivalintojen taustalla on se, että listan on tarkoitus olla oppiva ja palautetta voi pistää ominaisuuden keskustelusivulle ja bugeista tänne. Sellainen huomio, että onhan tuo ollut beta-ominaisuutena valittavana vuodesta 2014, mutta harvempi noita seuraa tai sitä mitä vaikka uutiskirjeissä kirjoitellaan. --Zache (keskustelu) 16. heinäkuuta 2016 kello 13.01 (EEST)
Kuten Zache jo sanoi, lista mukautuu jokaiselle käyttäjälle (eli eri käyttäjät eivät näe välttämättä samoja kieliä) ja muistaa aikasemmat valinnat ja suosii niitä. Lisäksi ”Yleiset kielet” nimetään uudelleen ”Ehdotetut kielet”, koska tämä on aiheuttanut väärinymmärryksiä ja on yhtenäinen mobiiliversion kanssa. ”Suuret kielet” on huono käännös termille ”Worldwide”. Onko jollakulla ehdottaa parempaa? --Nikerabbit (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 16.04 (EEST)
Joskus puhutaan ”suurista maailmankielistä”, eli ”maailmankielet”? --Louhikärmes (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 18.23 (EEST)
Kaikkien kielilinkkien täytyisi olla automaattisesti näkyvissä, kuten ennenkin. --Raksa123 (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 17.23 (EEST)
Tee itsellesi tälläinen sivu metaan meta:User:Zache/global.css (pääset myös tuolle sivulle asetusten kautta kohdasta ulkoasu → Yhteinen CSS/JavaScript kaikkiin wikeihin: Käyttäjäkohtainen CSS-tyylisivu). --Zache (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 17.30 (EEST)
Mutta defaulttina nykyään aivokuollut pelleily jossa kielilinkkejä joutuun kissojen ja koirien kanssa metsästämään. Ei hyvä. Miksi nykyään kaikki muutokset wikipedian toiminnallisuuteen on huononnuksia? -- Cimon Avaro 20. heinäkuuta 2016 kello 17.34 (EEST)
Kaikenlaisten kivojen keksintöjen parissa on hauska askarrella ja tuntea itsensä tärkeäksi. Tuleeko muuten Amerikassa asuvalle englanninkielisen Wikipedian käyttäjäksi rekisteröityneelle käännöstyökalutarjous kun hän aloittaa uuden artikkelin kirjoittamisen? --Abc10 (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 17.46 (EEST)
No siis näen asian siten, että Wikipedian ja mediawikin ylipäätänsä pakko kehittyä alustana, koska muuten se työkaluna vanhenee käsiin. Se, että asioita muutetaan väistämättä tarkoittaa sitä, että osa muutoksista on käyttäjien mielestä hyviä ja osa huonoja, mutta vaikka jokin muutos toimisi alussa huonosti, niin sekin on parempi kuin se ettei tehtäisi mitän. Esimerkiksi tuo kielilinkkimuutos ainakin fiilispohjalta on sellainen, että uskoisin sen olevan ihan hyvä muutos kunhan saavat systeemin tarjoamat kielet kohdilleen ja jos systeemi etenee siihen suuntaan, että se osaa painottaa tarjottuja kieliä myös kohdekielen artikkelin sisällön perusteella niin se alkaa olla jo aika iso parannus verrattuna siihen, että artikkeleita pitäisi yksi kerrallaan klikkailla läpi. --Zache (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 18.21 (EEST)
Mutta kysymys jäi vastaaamatta: Tuleeko Amerikassa asuvalle englanninkielisen Wikipedian käyttäjäksi rekisteröityneelle käännöstyökalutarjous kun hän aloittaa uuden artikkelin kirjoittamisen? --Abc10 (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 18.46 (EEST)
Eihän tuo liity tähän ominaisuuteen mitenkään. Vastauksen voin kuitenkin antaa: kyseistä ehdotusta ei näy englannin tai saksankieliessä Wikipediassa. --Nikerabbit (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 18.51 (EEST)
No jos huonoja kehittelyjä löytyy niin tämä on yksi ja siis fi.wikin erikoisuus? Miksi? --Abc10 (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 19.06 (EEST)
Ei ole sentään fi-wikin erikoisuus. Ainakin ru-wikissä on (ainakin ollut) sama, katso asiaan liittyvä Phab. Ilmeisesti myös muun muassa pl-wikissä (kokeilin juuri). ¬Antilope 20. heinäkuuta 2016 kello 19.24 (EEST)
Suosittelen lukemaan yllä linkitetyn sivun, mikäli kiinnostaa pidempi selitys siitä miksi tämä ominaisuus on kehitetty. --Nikerabbit (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 17.55 (EEST)

Save/Publish[muokkaa wikitekstiä]

Whatamidoing (WMF) (talk) 9. elokuuta 2016 kello 21.02 (EEST)

Pitäisiköhän tästä tehdä jokin laajemmin näkyvä tiedote? Takuulla moni vanha käyttäjä menee hetkeksi sekaisin, kun hänestä tuleekin julkaisija muokkaajan sijasta. --Pxos (keskustelu) 10. elokuuta 2016 kello 11.10 (EEST)

Jos jaksat tehdä, niin pistä ajankohtaistasivulle tekniset päivitykset boksiin ilmoitus sekä sekalaistakahvihuoneeseen maininta. --Zache (keskustelu) 10. elokuuta 2016 kello 11.28 (EEST)
Itse muutos vaikuttaa perustellulta. --Höyhens (keskustelu) 22. elokuuta 2016 kello 03.35 (EEST)

Haetaan Wikipedian tutkijoita[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi etsii tutkijaa tai tutkijaryhmää, joka toteuttaisi suomenkielisen Wikipedian lukijoita ja muokkaajia koskevan tutkimuksen. Enemmän aiheesta tässä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 14.48 (EEST)

En ole tutkija, mutta aikataulu vaikuttaa kamalalta. Suunnitelman jättöpäivä ja hakemuksen viimeinen päivä on syyskuun eka. Kahdessa viikossa tästä uutisesta siis pitäisi polkaista tutkimussuunnitelma? Vaikka en tutkija olekaan, tuo vaikuttaa siltä, että saadaan hirveän sekava ja hätäisesti rakennettu tutkimus. --Pxos-alter (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 14.57 (EEST)
No kannattaako pitää kiirettä ja tuntea hätää arvioida tutkimusta, jonka tuloksia ei ole julkaistu? Ilmoitus julkaistiin elokuun alussa, mutta hoksasin vasta tänään, että voisihan tuosta ilmoittaa Wikipediassakin. Toivottavasti saadaan hyviä hakemuksia ja vielä parempia tuloksia.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 15.22 (EEST)
No vaatimuksissa lukee "Tutkimu[ksen] pitäisi olla toistettavissa tulevaisuudessa ja vertailukelpoinen muiden maiden vastaaviin tutkimuksiin. Tutkimuksen tulokset ja aineisto ovat avoimia. Tutkimussuunnitelmassa on selostus tutkimuksen tekemisestä, tutkimuksen tulokset ja niiden perusteella tehdyt johtopäätökset." Ensinnäkin tuossa on nyt sekoitettu tutkimussuunnitelma ja tulokset. Eihän tutkimussuunnitelmassa ole selostusta tutkimuksen tuloksista ja johtopäätöksistä, koska suunnitelma kirjoitetaan ja esitetään rahoittajalle, ennen kuin tutkimus aloitetaan. Mahdoton vaatimus. Lisäksi tutkijan on ennen suunnitelman laatimista tutustuttava muiden maiden vastaaviin tutkimuksiin eri kielillä ja lisäksi suunniteltava tutkimus sellaiseksi, että se on toistettavissa ilmeisesti samankaltaisena. Toisin sanoen ensimmäinen tutkija sitoo kaikkien tulevien tutkijoiden kädet määritellessään, millainen on tämä ensimmäinen tutkimus, jota muut vain toistavat. Kaikki tämä, mukaan lukien nuo tutkimuksen tulokset, pitää saada selville 1.9.2016 mennessä. Rahoitus näyttää olevan kunnossa, joten onnea vain ja toivoa myös. --Pxos-alter (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 15.47 (EEST)
Juu, siinä on kirjoitusvirhe. Pitäisi olla kai: "Tutkimuksessa on selostus tutkimuksen tekemisestä, tutkimuksen tulokset ja niiden perusteella tehdyt johtopäätökset." Joskus sattuu virheitä. Kiitos.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 15.54 (EEST)
Tarjolla olevasta rahoituksesta (5000 euroa) päätellen kovin laajaa tutkimusta tuskin voidaan odottaakaan. Kai sillä graduntekijän pariksi kuukaudeksi palkkaa. --Jmk (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 16.03 (EEST)
Wikimedian porukoiden ideana on, että tutkimuksessa päästäisiin jollain tavoin survey-tasoa syvemmälle, eli muokkaajien ja/tai lukijoiden ryhmien, motiivien, luku- ja muokkaustyyleihin. Tutkija tai ryhmä voi valita mitä tutkii ja tietysti valittavat aiheet ovat neuvoteltavissa. Ei ole tarkoitus ottaa selville kaikkia asioita.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 17. elokuuta 2016 kello 16.20 (EEST)
Tutkimuksen tavoite näkyy määritellyn lähinnä epämääräisesti. Pitäisi löytyä mm. strategioita tietosanakirjan kehittämisen suunnitteluun tai ehkä jotain muutakin. Toisaalta on ansiokkaasti näennäistoivottu, että joku ammattilainen kertoo näkemyksensä; epäilen ettei löydy. Projekti joutuu tyytymään opinnäytteiden tekijöihin, hyvä sekin aiheessa, josta kellään ei ole tiedossa mitään kättä pidempää. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 18. elokuuta 2016 kello 16.41 (EEST)
Sinänsähän tietellinen tutkimus ei haittaa mitään, päinvastoin jos saamme tulokset. Kaupallinen tai muu epäeettinen tutkimus ei vaikuta yhtä kiinnostavalta, mutta sitä tehdään muutenkin ja itse vastaamme siitä mitä julkaisemme. --Höyhens (keskustelu) 22. elokuuta 2016 kello 03.40 (EEST)

Kauko Salomaa[muokkaa wikitekstiä]

moved to Keskustelu Wikipediasta:Lähetystö --Stryn (keskustelu) 29. elokuuta 2016 kello 16.52 (EEST)

400 000[muokkaa wikitekstiä]

Oho, Wikipediassa tuli juuri täyteen 400 000 artikkelia. --Tiiliskivi (keskustelu) 29. elokuuta 2016 kello 16.37 (EEST)

Tätä kirjoittaessani ruotsinkielisessä Wikipediassa on 3 369 299 artikkelia eli yli kolme miljoonaa. Siellä onkin ollut hyttysgeneraattori eli artikkelinluontibotti käytössä pitkään. Tulee vähän sellainen tunne kuin lähikauppa päättäisi uudistua. Melkein kaikilla kaupan hyllyillä olisi miljoonia tulitikkuaskeja ja yhdessä nurkassa olisi sitten vähän maitoa, leipää ja olutta. --Pxos-alter (keskustelu) 30. elokuuta 2016 kello 13.00 (EEST) Lisäys: Saattaa olla todennäköistä, että hyttysiä riittää siinä määrin, että ruotsinkielisestä Wikipediasta tulee kaikkein suurin. On se sitten hassua, kun lehdistössä tai jossain muussa sotilaallisessa mediassa pauhataan, että pieni Abbalandia on tuottanut parhaimman verkkotietosanakirjan. Sitten pitää vain huitoa koko ajan tai ostaa sitä Offia. --Pxos-alter (keskustelu) 30. elokuuta 2016 kello 13.04 (EEST)
Jos hetkeksi unohdetaan sen pilkkaaminen, että suurin osa svwikin artikkeleista on botin tekemä niin ruotsalaisten artikkelinluontibotti noin yleisesti ottaen on ollut ihan onnistunut ratkaisu. Niillä on esimerkiksi ihan kelvolliset tyngät esimerkiksi eläimistä ja kasveista ja niistä on linkit eteenpäin. Veikkaisin, että jos noita vastaavasti kirjoittelisi käsin niin siinä menisi varmaan 30minsaa per artikkeli vaikka tekisi niitä massatuotantona ja tuossa on saatu automatisoitua huomattavia määriä mekaanista työtä mitä artikkelin aloittamisessa on. (ts. perus luokitukset artikkelille, tiivis johdanto, tietolaatikot perustietoineen, muutama lähde). Toinen mikä varmaan kannattaa huomioida, että automatisoitu tekstintuotanto kehittyy koko ajan ja samalla tavalla miten sitä hyödynnetään journalismissa, niin sitä voidaan käyttää Wikipediassakin. --Zache (keskustelu) 30. elokuuta 2016 kello 13.19 (EEST)
Sanotaan että vaatimattomuus kaunistaa. Ei kai tässä nyt ole menossa mitään maaottelua? - Yleisesti vielä maailmassa arvostetaan kaikkea käsintehtyä enemmän verrattuna teolliseen tuotteeseen, kuten on asianlaita esimerkiksi perunamuusin ja villasukkien suhteen. Käsintehty Wikipedia-artikkeli on arvostettu, uniikki tuote joka on kirjoitettu lämmöllä ja rakkaudella.--Htm (keskustelu) 30. elokuuta 2016 kello 22.01 (EEST)
Päästiin dewikin etusivulle <3
Wikipedia aktuell: Wir gratulieren der finnischsprachigen Wikipedia zu 400.000 Artikeln! 
--Zache (keskustelu) 31. elokuuta 2016 kello 07.57 (EEST)

Välityslautakunnan ehdokasasettelu 2016[muokkaa wikitekstiä]

Tämän vuoden välityslautakuntavaalien ehdokasasettelu alkaa lauantaina 3. syyskuuta 2016 eli muutaman vuorokauden kuluttua. Sivu Wikipedia:Välityslautakunta/Ehdokkaat 2016 on varattu ehdolle asettamiseen tai asettumiseen sekä sellaisille kysymyksille, joita Wikipedian käyttäjät haluavat esittää kaikille ehdokkaille. Äänestys alkaa sunnuntaina 18. syyskuuta 2016 kello 0.00 ja päättyy 1. lokakuuta 2016 kello 24. –Ejs-80 30. elokuuta 2016 kello 11.18 (EEST)

Wikipaja Forum Marinumissa Turussa 18.9. klo 11–17[muokkaa wikitekstiä]

Forum Marinumissa Turussa järjestetään Turun päivänä 18.9. klo 11–17 kaikille avoin ja ilmainen wikipaja. Kuten yleensä, tapahtumaan kuuluu kahvitus ja vierailu museon näyttelyissä. Paikalla on museon asiantuntijoita, ja osallistujien käytettävissä on laivanrakennukseen liittyvää lähdemateriaalia. Etsimme myös muutamaa vapaaehtoista wikipedistiä auttamaan noviiseja Wikipedian muokkaamisessa. Mikäli olisit kiinnostunut auttamaan tapahtumassa, ota yhteyttä minuun keskustelusivullani tai sähköpostitse. Avustajille on tarjolla lounas ja matkakorvaukset. Tapahtuma on ensimmäinen laatuaan Varsinais-Suomessa, eikä sitä kannata jättää väliin, vaikka asuisikin täl puolel jokke! Ilmoittautumisohjeet on tapahtuman sivulla.--Olimar 30. elokuuta 2016 kello 19.46 (EEST)

RevisionSlider[muokkaa wikitekstiä]

Birgit Müller (WMDE) 12. syyskuuta 2016 kello 17.56 (EEST)

Suomen pelimuseon wikipaja Tampereella 24. syyskuuta[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Tampereella Museokeskus Vapriikissa järjestetään avoin ja ilmainen wikipaja lauantaina 24. syyskuuta klo 11–18 liittyen Wikipedia:Wikiprojekti Suomen pelimuseoon. Täällä on merkittynä päivän ohjelma. Pajassa kuullaan Suomen pelimuseon näyttelyprojektin etenemisestä ja päästään kurkistamaan kokoelmiin sekä tietysti muokataan Wikipediaa. Suomen pelimuseo tarjoaa kahvit ja Vapriikin museoihin on myös tarjolla ilmainen sisäänpääsy. Tervetuloa paikalle! --Stryn (keskustelu) 13. syyskuuta 2016 kello 14.09 (EEST)