Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Uutiset
Nuvola apps filetypes.svg


Viro-Suomi artikkelien kirjoituskilpailun tulokset[muokkaa wikitekstiä]

Tiedote 24.1.2017 Wikimedia Suomi

Viron ja Suomen Wikimediat järjestivät Wikipedia-artikkelien kirjoituskilpailun 6.12.2016 - 5.1.2017. Vironkieliseen Vikipeediaan kirjoitti 20 käyttäjää 122 Suomea ja suomalaisia koskevaa artikkelia. Suomenkieliseen Wikipediaan kirjoitti 25 henkilöä 221 artikkelia Virosta ja virolaisista. Vironkieliseen Vikipeediaan kirjoitettiin muun muassa artikkeleita Suomeen suuntautuneista ristiretkistä, kveeneistä ja Amorphis-yhtyeestä. Suomenkieliseen Wikipediaan kirjoitettiin muun muassa Tarton kaupunginosista, Viron kunnista ja kuvanveistäjä Amandus Adamsonista.

Suomenkielisen Wikipedian palkitut kirjoittajat ovat:

  • 1. palkinto käyttäjänimi Abc10
  • 2. palkinto käyttäjänimi Kotivalo
  • 3. palkinto käyttäjänimi Epiq

Kaikki palkitut saavat palkintona Museokortin, joka oikeuttaa ilmaiseen käytiin yli 200 museossa Suomessa vuoden ajan. Ensimmäinen ja toinen palkittu saavat myös Tallinkin risteilymatkan Tallinnaan. Pyydämme palkittuja ottamaan yhteyttä Wikimedia Suomeen (info at wikimedia.fi) palkintojen lähettämiseksi.

Kilpailun jyryyn osallistuivat Suomen osalta Otso Kantokorpi, Sven-Erik Soosaar (Wikimedia Viro) ja Heikki Kastemaa.

Vironkieliseen Vikipeediaan kirjoittaneiden palkinnot jaetaan ja julkistetaan 27. tammikuuta. Kaikille vironkieliseen Vikipeediaan kirjoittaneille myönnetään Kuparinen hirvensydän Suomea ja suomalaisia koskevien artikkelien kirjoittamisesta. Kilpailu onnistui hienosti, kiitämme kaikkia osallistujia!

Viron osallistujat ja Suomen osallistujat

--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 24. tammikuuta 2017 kello 10.30 (EET)

Ilmeisesti kaikki kolme voittajaa ovat eri syistä estyneitä tai kieltäytyneitä vastaanottamasta palkintoesineitä. Mielestäni tämä lähetystekninen ongelma on sen verran kiinnostava, että tiedustelenkin tässä, onko yhdistys onnistunut ratkaisemaan ongelman. Sillä on yleisempääkin merkitystä tulevia kilpailuja ajatellen silloin, kun kisa käydään virtuaalitodellisuudessa mutta esineitä liikutellaan tosielämässä. --Pxos (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 18.52 (EET)
Omalta osaltani olen ilmoittanut postiosoitteeni Wikimedian info-sähköpostiin toivomuksella, ettei tietojani levitellä. –Kotivalo (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 21.41 (EET)
Minulle olisi riittänyt Wikipedian perinteinen prenikka. Nyt jouduin kehumaan käyttäjäsivulla itse itseäni, kun vielä lisäksi näytti siltä, ettei tuloksia julkistetakaan. Ehdin jo mielessäni tehdä asiasta omat tulkintani jota ei ainakaan lieventänyt se että yhteyshenkilöä sijaistaa toinen käyttäjä. En tiedä mikä itu on muiden kuin virtuaalipalkintojen jakamisessa yhteisössä, jossa käyttäjät toimivat pääasiassa nimimerkein ja haluavat säilyttää yksityisyydensuojan. Onhan täällä varmasti yksilöitä, joita kiinnostaa, kuka on minkin nimimerkin takana, mutta vaikea uskoa, että joku tietoisesti houkuttelisi tietoa esiin kilpailun kautta. Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 21.43 (EET)
Jatkossa tällaisissa kilpailuissa tulisi ehdottomasti etukäteen ilmoittaa, ettei palkintona ole virtuaalipalkintoja vaan esineitä, joita liikutellaan tosielämässä.--MAQuire (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.01 (EET)
Kilpailuprojektin sivulla luvussa Osallistuminen mainittiin palkinnoista: "Kolme parasta saa palkintoina museokortin, ja lisäksi paras muokkaaja saa kaksi matkaetukorttia, jotka oikeuttavat erikoishintaisiin 22 tunnin Helsinki–Tallinna-risteilyihin. Palkinnot myöntää Wikimedia Suomi." Viron Wikimedia järjesti palkintojen jakotilaisuuden Tallinnassa Suomen suurlähetystössä. Paikalla oli suurin osa palkituista virolaisista Vikipeedisteistä, Viron Wikimedian väkeä ja suurlähettiläs. Tilaisuus oli arvokas ja onnistunut, puheenvuoroja pidettiin, keskusteltiin, nostimme maljat ja söimme pikkupurtavaa. Omasta mielestäni jatkossa olisi suosittava sellaista menettelyä Suomessakin, että palkinnot jaetaan palkintojen jakotilaisuudessa jossain sopivassa paikassa. Esimerkiksi jos järjestetään vastaava Viro-Suomi artikkelien kirjoituskilpailu ensi vuonna, palkintojen jakotilaisuuden järjestämistä voisi kysyä vaikka Viron suurlähetystöstä Kaivopuistossa. Minusta ei ole kauhean suurta eroa sillä, ovatko palkinnot "virtuaalisia" tai "ei-virtuaalisia", mitä se sitten tarkoittaakaan. Jos joku palkittu ei halua ottaa vastaan palkintoa, se on hänen oma asiansa eikä sen setviminen kuulu muille. Ehkä tulevaisuudessa osallistujille voisi ilmoittaa, että kilpailuun voi osallistua käyttäjänimellä, mutta palkinnon voi ottaa vastaan vain oikealla nimellä ja palkinnot lähetetään postiosoitteeseen ja että kilpailun järjestäjä pitää nämä tiedot luottamuksellisina.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 21.12 (EET)
Kulttuurinavigaattori kirjoitti: "Jos joku palkittu ei halua ottaa vastaan palkintoa, se on hänen oma asiansa eikä sen setviminen kuulu muille." Asia on tällä tavalla tullut ainakin minulle riittävän selväksi. Pyydän anteeksi keskustelijoilta ja yhteisöltä, että otin asiaan kantaa oman mielenkiintoni pohjalta. On selvää, että minun ei olisi pitänyt puuttua asiaan siitäkään huolimatta, että Wikimedia Suomen (oikea) edustaja vaikeni asiasta kahden viikon ajan. Pyydän nyt, että jatkokeskustelu palkintojen jakamisesta käydään viittaamatta minun toimintaani. Jätän mielihyvin yksityiset ongelmat yksityisten ongelmiksi. --Pxos (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 21.57 (EET)
Mitä mieltä olet palkintojen jakamisesta tulevaisuudessa ehdottamallani tavalla? Eli pitäisikö palkinnot jakaa palkintojen jakotilaisuudessa johon kutsutaan palkitut. Jos joku ei pääse paikalle, hänelle lähetetään palkinnot postissa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 22.36 (EET)
Minäkö minäkö? Kiitän kohteliaasta kysymyksestä, mutta jos ei ole käynyt ilmi, olen nyt sellaisessa kesäkeitossa, että en halua ottaa enää tähän asiaan kantaa tällä hetkellä. Itse ongelman ratkaiseminen toki kiinnostaa, mutta nyt on parempi hypätä järveen. --Pxos (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 22.39 (EET)
No jos joskus ehdit paneutua tähän asiaan suurelta draamanäyttämöltä, ota toki kantaa tähänkin. Kilpailun vastuullinen järjestäjä varmaankin päättää kunkin kilpailun osalta palkintojen jakamisen tarkemmasta tavasta, mutta osviitat ovat aina tervetulleita. Ehkä pari huomiota kuitenkin Wikipedian kilpailujen järjestämisestä. Vastuullisen kilpailunjärjestäjän pitäisi kai olla oikeushenkilö, varsinkin jos niissä jaetaan palkintoja (esim. Wikimedia Suomi, voi kai se olla joku muukin). Toiseksi arvelisin, että osallistua ja palkita voi käyttäjänimellä, mutta ottaakseen vastaan palkinnon pitää olla "oikea" henkilö, ainakin minun juridinen käsitykseni sanoo näin. Ja jotta tietosuoja menisi oikein, kilpailun järjestäjän pitää luvata, että ilmoitettuja nimiä ja osoitteita ei luovuteta eteenpäin. Vai olenkohan kauheasti väärässä? Ja onkohan näistä asioista keskusteltu ennenkin, en tiedä?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. helmikuuta 2017 kello 23.18 (EET)
Jos asiat eivät joskus olisikaan huonosti, tilanne taitaisi olla kestämätön. "Yhteyshenkilöä sijaista[va] toinen käyttäjä" on varmasti Pxos, joka kehtasi kirjoittaa virkkeen asiasta. Pahoittelen, jos olet huonolla tuulella riippumatta siitä, voitatko tai häviätkö. Ja totta kai kisoja järjestetään, jotta yhdistys pääsisi vakoilemaan käyttäjäihmisiä heidän ikkunansa taakse, se nyt on aivan pähkäselvää jokahiselle ilman salaliittojakin eli piilo-yhdistyksiä. --Pxos (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.06 (EET)
Varmasti olet joskus hyvällä tuulellakin, ja joskus voi olla tilanteita jolloin et ole ivallinen. Minähän kirjoitin että vaikea uskoa, mutta korjataan se muotoon mahdoton uskoa, jos se selventää ajatteluani. Saman virkkeen alkuosa taas pohjautuu elämänkokemukseen. Mutta eiköhän tämä riitä. Kiitos kommentista. Abc10 (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.27 (EET)
Ei kestä…riittää. --Pxos (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 22.30 (EET)
Minä otan oikein mielelläni vastaan palkinnon, mutta pysyisin kyllä mieluiten anonyyminä. Vilkaisin nyt keskustelua Kotivalon sivulla, ja ilmeisesti pakettiautomaatti olisi tähän toimiva ratkaisu? En tullut juuri ajatelleeksi asiaa kilpailun aikana. --Epiq (keskustelu) 3. helmikuuta 2017 kello 23.41 (EET)

Minua hämmästyttää suuresti se että nimimerkin käyttöön perustuvassa projektissa paheksutaan niitä jotka eivät halua nimeään kertoa. Salassapitolupauksen pitävyydestä on meillä ja maailmalla riittävästi esimerkkejä, ja ammatillisista syistä olen niistä itsekin jonkin verran perillä. Yksityisyydensuoja ei Wikipediassa muutenkaan ole käsittääkseni kovin vahva, mutta ainakin sitä pyritään eri keinoin rikkomaan. Kuten kommenttipyynnössä ilmoitin, en osallistu enää Wikipedian projekteihin, eikä Kulttuurinavigaattorin tässä keskustelussa esittämä paheksunta saa minua muuttamaan kantaani, päin vastoin, hänhän on jaksanut paheksua minua tämän projektin yhteydessä jo aiemminkin. Koska onnekseni en lähtenyt kilpailuun palkintojen perässä, olen ainakin vilpittömän tyytyväinen siihen artikkelimäärään minkä tein (74), ja olisi ollut kilpailulle fi.wikipedian kannalta noloa, jos ei niitä olisi. Tosin tämähän olikin Wikimedian kilpailu, kuten nyt olen vihdoin ymmärtänyt. Hauskaa että teillä oli siellä hauskaa maljoja nostellessa. Toivottavasti saatte käyttäjiä rekrytoiduksi ensi vuonna. --Abc10 (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 10.30 (EET)

Missä ja miten niitä paheksutaan projektissa, jotka eivät halua nimeään kertoa?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 6. helmikuuta 2017 kello 11.02 (EET)
Paheksunta ei ole yksityiskohdissa. Aivan ohi sen sanoisin, että osallistuminen projektiin, jossa Wikimedia Suomen jäsenet ottavat kunnian ja nostelevat suurlähetystössä sampanjalaseja minun Wikipediassa tekemäni työn tuloksilla, tuntuu irvokkaalta. Ja vielä ohi kaiken: Kaksi viikkoa sitten uutissivulla julkistettuja kilpailun tuloksia ei ole julkistettu kilpailusivulla vieläkään. Kaikkea mitä sanon voidaan käyttää ja käytetään minua vastaan, joten en sano enempää. --Abc10 (keskustelu) 7. helmikuuta 2017 kello 07.40 (EET)
Minusta Abc10 nyt vähän ylireagoi tässä asiassa. Jos et halua henkilöllisyyttäsi julkisuuteen, se on ihan ymmärrettävää, mutta mielestäni ei tarvitse silti loukkaantua siitä, että joku haluaa tai suostuu esintymään myös julkisesti esim. osallistumalla Wikimedia Suomen toimintaan. Ja jos virolaiset halusivat järjestää juhlat, saivat Suomen suurlähetystön sinne mukaan ja kutsuivat myös Wikimedia Suomen edustajat mukaan, hyvähän se vain on. Vai olisko pitänyt kieltäytyä kutsusta? Tämähän on vapaaehtoisprojekti ja kaikki työn tulokset ovat vapaalla lisenssillä, joten niiden edestä voi myös kallistella samppanjalaseja ihan vapaasti.--Tanár 7. helmikuuta 2017 kello 15.48 (EET)
Käyttäjä:Tanár: Varmaan olen aina vähintään jonkun mielestä väärässä joka asiassa. Siihen nähden, että Kulttuurinavigaattori loukkaantui syvästi kun hyvää tarkoittaen vinkkasin hänelle oikeinkirjoituksesta ja sen seurauksena tai siksi toisekseen (miten sen nyt katsoo) kilpailun tulokset ilmaantuivat kilpailusivulle kitsaasti (ja lopulta yksi osallinen käynnisti kommenttipyynnön), katson oikeudekseni ilmaista asian irvokkuudesta huvittuneisuuteni. Kansanedustajien lomailusta ja juhlinnasta kansan puolesta tehdään viestimissä jatkuvasti enemmän tai vähemmän viiltävää pilkkaa, joten ei tuo kommenttini pitäisi herättää asiaan kuulumattomien henkilöiden kommentteja. Mutta jos nyt lopetettaisiin minun arvosteluni täällä. Halutessasi voit viedä asian avoinna olevaan kommenttipyyntöön, siellä saan syyttelyä asioista jotka muiden sanomina eivät herätä ketään. --Abc10 (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 10.33 (EET)
Pakko todeta tähän sellainen seikka, että Wikimedia Suomi -yhdistyksessä suht aktiivisesti toimivana, niin en ole huomannut, että Kulttuurinavigaattori olisi ollut loukkaantunut sinulle. Ylipäätänsä oltiin ilahtuneita siitä miten hyviä artikkeleita kirjoitettiin mukaan lukien kirjoittamasi artikkelit. Joka tapauksessa jos se auttaa selkeyttämään niin voidaan kirjoittaa selostus siitä mitä tuossa tapahtui joka avaa sitä miten arvostelu toimi, miksei suomenkieliseen Wikipediaan ole tullut papukaijamerkkejä, miksi tulokset puuttuivat kilpailusivuilta? Suurin osa asioista varmaankin tiivistyy siihen, ettei ole ollut kokemusta kilpailun järjestämisestä ja ollaan lähinnä reagoitu vastaan tulleisiin asiohin. --Zache (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 10.55 (EET)
Kaikilla tuntuu olevan sisäinen pakko kommentoida kaikkea mitä sanon. Kommenttini poisto ja Kulttuurinavigaattorin pitkä vastaus hämmästykseeni osoittavat mielestäni loukkaantumista erityisesti sen valossa, että kilpailun tuloksia ei saatu fi.wikin kilpailusivulle ennen kuin kahden viikon kuluttua. Mutta olkoon: olen ainoa Wikipediassa herkästi loukkaantuva, koko tämän hienostuneen prosessin tuloksena, niin on todettava. Minusta tätä on tarpeeton jatkaa, mutta varmasti olen siinäkin väärässä. --Abc10 (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 11.59 (EET)

Ilmoitus Pxosilta: Olen kerran jo pyytänyt anteeksi puuttumistani asiaan. Siitä huolimatta yhdistyksen edustaja on tässä pyytänyt minulta kannanottoa palkintojenjako-ongelmaan kun hän samalla aivan toisaalla esittää minun toiminnastani omia käsityksiään. Ilmoitan nyt, että anteeksipyyntöni on edelleen voimassa ja sen lisäksi en halua olla missään tekemisissä tämän asian kilpailuun liittyvien asioiden, Wikimedia Suomi ry:n tai sen edustajien ja erityisesti sen puheenjohtajan kanssa. Olen pahoillani, että osallistuin keskusteluun ja vakuutan, että en millään tavalla osallistu siihen enää. Pyydän Kulttuurinavigaattoria olemaan kysymättä minun kantaani mihinkään asiaan milloinkaan missään! En ole ollut missään suhteessa Wikimedia Suomi ry:hyn, mutta mikäli tällainen luulo on syntynyt, ilmoitan, että kuvitellutkin suhteet katkaistaan nyt pysyvästi ja peruuttamattomasti. Lisätietoja asiasta löytyy etsimällä Wikipedian sisältä. --Pxos (keskustelu) 7. helmikuuta 2017 kello 16.52 (EET) Muutos: Olen yliviivannut kommentistani ne osat, jotka on kirjoitettu harkitsemattomasti ja jotka olen miettinyt uudestaan. Lievennän ehdotonta kantaani. Tämä ei vaikuta kaatuneeseen maitoon, joka on jo maahan imeytynyt. --Pxos (keskustelu) 9. helmikuuta 2017 kello 22.04 (EET)

Kiitos että tulokset ovat nyt vihdoin tulleet esille. Kun eivät näkyneet siis kisasivulla, on harmi että tieto leviää näin kiistan kautta. Toivoisin kuitenkin hieman aiempaan keskusteluun liittyen, että mahdollisen tuomariston kokoonpano ja palkitsemisperusteet kerrotaan mieluiten etukäteen, tai noiden palkintojen osalta edes jälkikäteen. Nyt palkitsemisperustelut jäivät enemmän tai vähemmän vähän hämäräksi. Virtuaalikukituksia voisi jakaa ainakin ensi kerralla. --Paju (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 03.22 (EET)

Muistutus Wikimania-apurahoista[muokkaa wikitekstiä]

Matka-apurahoja Wikimaniaan, joka pidetään elokuussa Montrealissa, Kanadassa voi hakea maanantaihin 20.2. klo. 23:59 UTC asti.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 11. helmikuuta 2017 kello 10.14 (EET)

Harmi että oli tieto näin piilossa, ei tule kahvihuonetta artikkeliurakoinnilta aina luettua edes kuukausittain. Yritin hakea anonyyminä erittäin kiinnostavaan tapahtumaan, kun kerrankin olis aikaa (myös taaperolta). Esitystä en hakukiireessä luvannut laatia vaikak mainitsin että harkitaan, ainakin jos sopiva teema löytyy yhteistyönä. On noita kokousesityksiä/ papereita tullut tehtyä, ei olis varmaan hankala pyöräyttää. Mutta hakemus tyssäsi syntymäajan vaatimiseen, mitä ilman ei hakemusta päässyt jättämään (esim. pelkällä syntymävuodella, että näkisi, että on täysi-ikäinen), ja kun päätin kiertää ongelman, oli kello jo vajaan tunnin yli hakuajan, kertoi hakuajan päättyneen (Scholarship application deadline was February 20, 23:59 UTC. We will notify applicants in April 2017 about the result of their application. Please see the scholarships page on the wiki for more details.) kun jumista päästiin eteenpäin ja lähetin. Meinaan kun on kokemusta verkkohyökkäyksestä "Kuukauden wikipedisti" palkitsemisen jälkeen, pyrin syöttämään henkilötietoja erittäin nihkeästi... Tietty nimitiedot yms olisi laitettu siinä vaiheessa, jos matka-apuraha olisi napsahtanut ja/tai matkajärjestelyjä olis pitänyt hakea. No toivossa oli hyvä elää hetki. --Paju (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 02.57 (EET), ken generoinut yli 0,5% fi.wikipedian artikkelikannasta...
Asiasta tiedoitettiin täällä kahvihuoneessa ensimmäisen kerran tammikuussa ja CentralNotice-banneri näkyi Wikimedia-projektien yläosassa tammi- ja helmikuun ajan (toki oli useita muitakin bannereita näkyvissä, niin ne aina vaihteli mitä näkyi). En tiedä miten tätä voisi enää näkyvämmäksi tehdä. Sinulla on mahdollisuus hakea vielä apurahaa tuonne Wikimedia Suomen kautta toukokuussa. Stryn (keskustelu) 21. helmikuuta 2017 kello 17.39 (EET)
Uutiset tahtovat jäädä pimentoon, kun niiden metakeskustelu käydään heti uutisen perään. Jos keskustelut uutisista käytäisiin tämän sivun keskustelusivulla, keskustelut eivät häivyttäisi uutisten painoarvoa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 23.50 (EET)

WikiCite ‘17 haku on avattu[muokkaa wikitekstiä]

Wienissä järjestetään kolmipäiväinen konferenssi, huippukokous ja hackathonpäivä 23.-25. toukokuuta 2017. Tarkoituksena on laajentaa viime vuonna käynnistettyä hanketta suunnitella bibliografinen keskusvarasto, sekä työkaluja ja strategioita tiedon laadun ja todennettavuuden parantamiseksi Wikimediaprojekteissa. Järjestäjien tavoitteena on tuoda yhteen Wikimedian avustajia, tietomallintajia, informaatio- ja kirjastotieteiden asiantuntijoita, ohjelmasuunnittelijoita, muotoilijoita ja akateemisia tutkijoita, joilla on kokemusta työskentelystä Wikipedian lähteiden ja bibliografisen datan kanssa.

Ensimmäisenä päivänä (konferenssi) esitetään olemassaolevan työn nykyistä kehitysvaihetta ja aloitteita tietolähteisiin ja bibliografiseen dataan Wikimedian eri projekteissa. Toisena päivänä (huippukokous) keskustellaan teknisistä, yhteiskunnallisista, yleisötyön ja toimintalinjan suunnista. Kolmantena päivänä järjestettävässä hackathonissa kokoonnutaan rakentamaan perustuen uusille ajatuksille ja soveluksille.

Osallistuminen rajataan sataan henkilöön. Hakijat täyttävät ennakkohakemuksen 27.2. mennessä, joka jälkeen osallistujat valitaan varsinaisiin hakemuksiin perustuen 31.3. mennessä. Tarkempia tietoja tapahtumasta ja hausta tässä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 11. helmikuuta 2017 kello 19.58 (EET)

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process[muokkaa wikitekstiä]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 15. helmikuuta 2017 kello 22.30 (EET) • Please help translate to your languageGet help

Suomenkielinen Wikipedia 15 vuotta![muokkaa wikitekstiä]

En tiedä kuinka moni huomasi, mutta eilen oli suomenkielinen Wikipedia täytti 15-vuotta ja sen historiaa on kerätty sivulle Wikipedia:Aikajana. Ensimmäinen artikkeli oli Kaskinen ja ensimmäinen rekisteröitynyt muokkaaja joka tiedetään oli V-M Osterman ja tähtäimessä oli 10000 suomenkielistä artikkelia. Pitkälle ollaan päästy tuosta eli hyvä me!!!

Uutisia ja juttuja

--Zache (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 12.10 (EET)

Happamasti "Wikipediassa Suomi ratsastaa laadulla" Jos laatu olisi tärkein kriteeri, niin poistoon joutuisi noin puolet artikkeleista. Jukka Wallin (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 12.37 (EET)
Ja yli puolet käyttäjistä... --Lax (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 13.17 (EET)
Sekin on jo laatua, että me ylipäätään keskustellaan laadusta, eikä vain hyväksytä mitä sattuu.--Tanár 22. helmikuuta 2017 kello 15.55 (EET)
Jos fi- ja sv-wikin sisällön laadussa on jotain eroa, niin en usko että mahdollinen laatuero johtuu bottiartikkeleista. Oikeastaan bottiartikkelien osuus ja artikkelien laatu ovat aivan selkeästi kaksi kokonaan eri asiaa. Hyviä artikkeleita voidaan tehdä käsin ja perustiedot hyvin sisältäviä artikkeleita voidaan tehdä botilla. Kuraa voidaan tehdä käsin ja kuraa on (periaatteessa) mahdollista tehdä botilla. Luuultavasti kuitenkin kaikkein huonoimmat (ja toki myös kaikkein parhaat artikkelit) ainakin fi-wikissä ovat käsin tehtyjä. Tosin syy tähän on pragmaattisesti se, että botin käyttöön vaaditaan lupa, kun taas artikkelien käsin tekemiseen ei.--Urjanhai (keskustelu) 22. helmikuuta 2017 kello 18.03 (EET)

Kaskinen ja ensimmäinen artikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu siitä oliko Kaskinen ensimmäinen artikkeli on siirretty Aikajanan keskustelusivulle --Zache (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 01.26 (EET)

Tarkoitus?[muokkaa wikitekstiä]

Halutaanko keskustella Wikipedian 15 vuotisesta syntymäpäivästä ja siihen liittyvistä asioista, vai onko tarkoitus ratkaista väliotsikon mukainen oletus siitä, mikä oli suomenkielisen Wikipedian ensimmäinen artikkeli? On osoitettu, että aiheesta tarvitaan uutta tutkimusta, mutta onko Wikipedian uutishuone siihen paras foorumi? Voisivatko asiaan perehtyneet perustaa aiheesta vaikka Wikipedian historiaprojektin, jos innostusta riittää, vaikka juhlan kunniaksi.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 00.40 (EET)

No siirsin koko ensimmäinen artikkelikeskustelun tuone aikajanan alle josta sen löytääkin myöhemmin. Voisin joka tapauksessa kuvitella että lopputulema on joka tapauksessa sama kuin mitä minulla ja Anr:llä tuossa oli. --Zache (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 01.28 (EET)

Miksi luemme Wikipediaa?[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian artikkeleita katsotaan päivittäin yli 500 miljoonaa kertaa, mutta sen lukijoiden motiiveista ja käyttäytymismalleista tiedetään toistaiseksi vähän.

Seitsemän tutkijan 17. 2. 2017 julkaiseman tutkimuksen Why We Read Wikipedia tavoitteena oli yhdistää kysely Wikipedian lukijoista käyttäjien aktiviteettiin perustuviin logeihin. Analyysit painottavat eri tekijöitä, jotka johtavat käyttäjiä Wikipediaan, kuten ajankohtaiset tapahtumat, aiheen mediavastine, henkilökohtainen uteliaisuus, työ- tai koulutehtävät tai yksitoikkoisuus. Kyselyyn osallistui lähes 30 000 henkilöä. Sen perusteella tutkijat kehittivät Wikipedian käytön taksonomian kolmeen ulottuvuuteen: motivaatio, informaatio, tarve ja aikaisempi tieto.

Tutkijat pohtivat myös niin sanottuja triggereitä, eli sitä mikä laukaisee käyttäjän motivaation.

Aiheesta Wikimedia Suomi blogissa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. helmikuuta 2017 kello 12.48 (EET)

Wikipedian botit sodassa?[muokkaa wikitekstiä]

Oxfordin yliopiston ja Alan Turing instituutin tutkijat syventyivät Wikipedian bottien keskinäisiin muokkauksiin ja lopputulokset olivat yllättäviä. Tutkimuksessa selvisi, että Wikipedian pellin alta löytyy yllättävän aktiivinen bottisota. Aiheesta julkaistuja uutisia löytyy esim. Netissä käydään kiivasta ja loputonta robosotaa (suomeksi) ja Study reveals bot-on-bot editing wars raging on Wikipedia's pages (englanniksi) sivuilta. --OneMember (keskustelu) 24. helmikuuta 2017 kello 21.03 (EET)

Kulttuuriympäristökuvia Finna-palvelussa[muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuriympäristökuvia nyt vapaasti käytettävänä Finna-palvelussa, tiedote 3.2.2017: [1]. Mukana kuvia Museoviraston Kuvakokoelmien historian, kansatieteen, suomalais-ugrilaisen, Suomen merimuseon ja rakennushistorian kokoelmista. --Urjanhai (keskustelu) 24. helmikuuta 2017 kello 23.11 (EET)

March 10 University of Helsinki Wiki edit-a-thon: requesting 1-2 volunteers[muokkaa wikitekstiä]

Dear Wikipedians - I'm writing to request 1 or 2 volunteers who can help a group in the Faculty of Theology at the University of Helsinki edit Wikipedia pages on the theme of "Women and the Bible" (in honor of International Women's Day).

We'd like some basic training, primarily in English, but will be editing both English and Finnish language pages during our 12:30pm - 6pm event, held in Vuorikatu 3 (5th floor faculty hall) in Helsinki on Friday, March 10.

Heikki Kastemaa has already agreed to join us, so we are looking for 1 or 2 more volunteers for our group of 12-20 people. We will provide food and sparkling wine for anyone who is available! I'm happy to answer any further questions you might have about this event: helen.dixon@helsinki.fi. Thank you for your consideration!

Helen Dixon Postdoctoral Researcher Center of Excellence in "Changes in Sacred Texts and Traditions" Faculty of Theology, University of Helsinki http://blogs.helsinki.fi/sacredtexts/about-cstt/ https://helsinki.academia.edu/HelenDixon

 –Kommentin jätti HDixon (keskustelu – muokkaukset) 3. maaliskuuta 2017 kello 14.33 (EET)

IL ja Wikipediasta copypastetettu "uutinen"[muokkaa wikitekstiä]

Iltalehden toimittaja Eeva Paljakka on copypastettanut kebabia käsittelevän uutisen sisällön Wikipedian kebab-artikkelista (vertailu). Pitäisiköhän jonkun käydä ystävällisesti kertomassa Paljakalle siitä, että hän rikkoo (hyvän journalistisen tavan lisäksi) artikkelin kirjoittajan tekijänoikeuksia?-Henswick (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 20.00 (EET)

Niin siis lisenssiä pitäisi noudattaa.--Htm (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 20.10 (EET)
Uutisessa on nyt mainittu ensimmäisen kappaleen tai sen osan lähteeksi Wikipedia. ”Juttua korjattu 8.3.2017 klo 20.44: Juttuun oli jäänyt raakatietoa, jonka lähdettä ei mainittu.” Olen ymmärtänyt niin, ettei esimerkiksi opiskelussa voi käyttää Wikipediaa lähteenä, jos täältä sattuisi jotakin löytymään, vaan artikkeleissa olevia lähteitä. Theseuksen opinnäytetyöt ovat mielestäni parempi vaihtoehto koululaiselle. Outoa mutta tavanomaista journalismia. Nythän kebab-artikkeliin voisi tehdä kehäviittauksia Iltalehteen. --raid5 (keskustelu) 8. maaliskuuta 2017 kello 23.15 (EET)
Ei voisi tehdä viittausta IL:ään, koska se ettei tehdä lähdeviittausta Wikipediasta kopioituun tekstiin on normaalia lähdekritiikkiä meiltä. --Zache (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 01.40 (EET)
Hyvä että ymmärsit kommenttini ja kerroit miten toimitaan oikein. Nyt en voi tehdä kehäviittausta, jota en olisi tehnyt. --raid5 (keskustelu) 9. maaliskuuta 2017 kello 19.28 (EET)

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process[muokkaa wikitekstiä]

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 9. maaliskuuta 2017 kello 21.43 (EET) • Please help translate to your languageGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)[muokkaa wikitekstiä]

18. maaliskuuta 2017 kello 07.09 (EET)