Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Pohjois-Euroopan Wikimedia perustettiin Tukholmassa[muokkaa wikitekstiä]

Viime viikonloppuna Tukholmassa kokoontuneet Latvian, Viron, Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin wikimedistit perustivat liittouman nimeltä Wikimedia Northern Europe. Tässä Suomen ryhmän raportti.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. lokakuuta 2018 kello 22.31 (EEST)

Aasia-aiheiset muokkaustalkoot[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia:Wikipedia Aasian Kuukausi marraskuussa. Myös suomenkielisillä artikkeleilla voi osallistua. --Tappinen (keskustelu) 20. lokakuuta 2018 kello 18.44 (EEST) EDIT: Että suomenkielisillä artikkeleilla voisi osallistua, tarvitaan maavastaava joka tarkistaa että kilpailuun osallistuvat artikkelit ovat kelvollisia. Fi-wikistä sellainen puuttuu, jos tehtävä kiinnostaa, katso kilpailusivun keskustelusivua. --Tappinen (keskustelu) 27. lokakuuta 2018 kello 10.15 (EEST)

Voin ottaa järjestysvastuun tästä. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 27. lokakuuta 2018 kello 12.44 (EEST)
Haluaisiko joku muukin lähteä järjestysavuksi? Tein jo suurimman(?) työn, kun käänsin kilpailusivun ja säännöt. Järjestäjän hommina olisi siis tarkistaa osallistujien artikkeleita ja varmistaa, että ne ovat kilpailun sääntöjen mukaisia. Kysellään vaikka VK-vastaavia @Arla, PtG. Toki muutkin saavat hommiin lähteä, jos intoa löytyy. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 27. lokakuuta 2018 kello 13.26 (EEST)
Voin kyllä tarkastaa artikkeleita. --PtG (keskustelu) 27. lokakuuta 2018 kello 20.24 (EEST)
Hyvä, kiitos. Lisään sinut järjestäjäksi metaan ja tänne. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 27. lokakuuta 2018 kello 21.37 (EEST)

Mainostetaan vielä, että kilpailu on nyt alkanut. Jokainen, joka aloittaa marraskuun aikana vähintään neljä kriteerit täyttävää Aasia-aiheista artikkelia (vähintään 300 sanaa ja 3 000 tavua, ks. tarkemmin kilpailusivulta), saa postikortin joltakin Aasian Wikipedia-yhteisöltä. Lisäksi eniten uusia artikkeleita kirjoittanut saa Wikipedian Aasian suurlähettilään arvonimen ja kirjallisen todistuksen. Osallistua voi lisäämällä käyttäjänimensä ja luomansa artikkelit sivulle Wikipedia:Wikipedia Aasian kuukausi/Osallistujat. Tervetuloa mukaan! --Lentokonefani asiaa? | syntilista 1. marraskuuta 2018 kello 09.39 (EET)

The Community Wishlist Survey[muokkaa wikitekstiä]

30. lokakuuta 2018 kello 13.05 (EET)

Wiki Loves Monuments -finalistit valittu. Palkintojenjako 18.11. Kansallismuseossa[muokkaa wikitekstiä]

Finalistit

Suomen kilpailuun lähetettiin yhteensä 3464 kuvaa 98 kuvaajalta. Näistä valittiin 10 valokuvaa kansainvälisen kansainväliseen finaaliin, jonka tulokset julkistetaan joulukuun alussa. Jälleenvalokuvaussarjan parhaiksi valittiin Katja Tuomala ja Teemu Ikonen. Alla on näytteitä heidän ottamistaan kuvapareista.

Amandas postcard to her sister.png Jälleenvalokuva Amandan 8.10.1907 sisarelleen lähettämästä postikortista.jpg
Rauman raatihuone 1902-1910 ja 2018

Canal in Rauma from the side of the sea.png Rauman kanaalin meren puoleiselta osalta.jpg
Rauman Kanali 1900-1920 ja 2018


Punavankeja Suomenlinnan IV piirin Susisaaren vankileirillä (musketti.M012-HK19930418-11).jpg Jälleenvalokuva valokuvasta Susisaarella.jpg
Susisaari 1918 ja 2018

Kiväärimiehiä Kasarmitorilla (musketti.M012-HK19790427-540).jpg Kasarmitori, Helsinki.jpg
Kasarmitori 1918 ja 2018


Tuomaristoon kuuluivat valokuvataiteilija Mojo Erämetsä, graafikko Tommi Kovala, rehtori Riitta Moisander, vierailijaprofessori Elina Paasonen, valokuvaaja Jussi Tiainen ja valokuvaaja Soile Tirilä. Suomen kilpailusarjan voittaja julkistetaan palkintojenjakotilaisuudessa Kansallismuseon Ateljeessa Mannerheimintie 34, Helsinki 18.11.2018 klo 13.00. Tervetuloa!

Suomen WLM-tiimin puolesta,

Voittaja ja palkintojenjakotilaisuus

Kilpailun huippukohta, palkintojenjakotilaisuus on nyt takanapäin. Koko Suomen osakilpailun parhaaksi valikoitui Teuvo Salmenjoen kuva Vaajakosken vanhasta vesivoimalaitoksesta. Tuomaristo kuvaili voittajakuvaa seuraavasti:

Kuvassa on upeat värit, se on tyylikäs kuva ja teknisesti yksi parhaista. Ylevä ja kaunis toteutus hienosta maisemasta. Kuva ei ole sattuman oikku, vaan kuvaaja on suunnitellut tekemisensä kunnolla.

Voittaja sai palkinnoksi 200€ lahjakortin Rajala Pro Shopiin sekä museokortin, muut 9 finalistia museokortit ja jälleenvalokuvaussarjan voittajat Juha Suonpään Isoisä – Tampere 1918 -kirjat. Onneksi olkoon voittajille!

Suomen WLM-tiimin puolesta,

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web[muokkaa wikitekstiä]

CKoerner (WMF) (talk) 13. marraskuuta 2018 kello 21.34 (EET)

Nils-Aslak Valkeapää ja plagiointisyyte[muokkaa wikitekstiä]

Taarna Valtonen ja Leena Valkeapää ovat tehneet ilmoituksen plagioinnista Tutkimuseettiselle neuvottelukunnalle Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen kirjasta Saamelaisten mytologia (SKS 2018), johon on kopioitu tekstiä sekä Valtosen ja Valkeapään artikkelista että Wikipedian ’Nils-Aslak Valkeapää’ -artikkelista. Valtosen ja Valekapään teksti on Mun čuojan - Minä soin. Kirjoituksia Nils-Aslak Valkeapään elämäntyöstä (Lapland University Press 2017) vertaisarvioitu johdantoartikkelia. EDIT Linkki uutiseen MTV. --Tappinen (keskustelu) 20. marraskuuta 2018 kello 11.52 (EET)

Ei sinänsä yllätys, mutta hämmästyttävää silti. Kaikenlaisia tarinoita on kuultu. Jos Wikipedia on merkitty lähteeksi lähteisiin, sehän on tietysti sallittua, mutta silti noloa. --Abc10 (keskustelu) 20. marraskuuta 2018 kello 12.51 (EET)
Uutisoitu myös Iltalehdessä ”Veri hyytyi, kun näin ne kuvat” - Arvostettu Suomalaisen Kirjallisuuden Seura syöstiin Wikipedia-kopiointiriitaan, pyytää nyt anteeksi toimintaansa saamelaiskirjan kanssa.--Htm (keskustelu) 21. marraskuuta 2018 kello 06.34 (EET)

Helsinki rephotography[muokkaa wikitekstiä]

Vahur Puik esittelee Ajapaik Android -ohjelman toimintaa

Wikimedia Suomi ry käynnistää Helsinki Rephotography -hankkeen, jonka tavoitteena on edistää liikkumista valokuvauksen avulla. Hankeessa kuvataan vanhoissa valokuvissa esiintyviä paikkoja uudestaan. Samalla saadaan talteen sijainnit, joissa historialliset kuvat on otettu. Hanke on saanut kolmivuotisen rahoituksen Helsingin kaupungilta. Helsingin kaupungin lisäksi hanketta tukee Wikimedia Foundation.

Wikimedia Suomi ry:n yhteistyökumppaninan mukana on Viron valokuvahistoriallinen seura, jolla on kokemusta valokuvien paikannukseen joukkoistamisesta Ajapaik.ee-verkkosivustolla. Seura on myös kehittänyt hankkeessa käytettävän mobiilisovelluksen.

Toisena yhteistyökumppanina toimii Wikidocumentaries. Wikidocumentaries kehittää alustaa, jolle kerätään tavallisten ihmisten tarinoita ja valokuvia mikrohistoriallista kerrontaa varten. Hanke toimii yhteytenä kulttuurialan toimijoihin sekä paikallishistoriaa kerääviin yhdistyksiin.

Lisätietoja

Wikimedia Suomen ja Helsinki rephotography -hankeeen puolesta, --Kimmo Virtanen (Zache) (keskustelu) 21. marraskuuta 2018 kello 23.14 (EET)

Wikimedia Suomen strategialuonnos kommentoitavana[muokkaa wikitekstiä]

Hei! Wikimedia Suomen strategiatyö on edennyt vaiheeseen, jossa luonnos on tallennettu yhdistyksen wikiin kommentointia varten. Kommentteja ja kysymyksiä voi esittää 8.12. asti luonnoksen keskustelusivulla. Otamme kommentit huomioon strategian viimeisessä versiossa, joka esitetään vahvistettavaksi syyskokouksessa 15.12..--Olimar 22. marraskuuta 2018 kello 12.29 (EET)

Community Wishlist Survey vote[muokkaa wikitekstiä]

22. marraskuuta 2018 kello 20.13 (EET)

Advanced Search[muokkaa wikitekstiä]

Johanna Strodt (WMDE) (talk) 26. marraskuuta 2018 kello 12.57 (EET)

New Wikimedia password policy and requirements[muokkaa wikitekstiä]

CKoerner (WMF) (talk) 6. joulukuuta 2018 kello 22.02 (EET)

Huomautus: Täällä julkaistua suomennosta on korjattu useita kertoja. --Pxos (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 08.18 (EET)

Yllä mainittu "erioikeutettu taso" tarkoittaa käytännössä ylläpitäjiä suomenkielisessä Wikipediassa. On mahdollista, että Foundationin turvallisuustiimi määrittelee myöhemmin uusia ryhmiä erioikeutetuiksi, mutta käytännössä erioikeutetut käyttäjät ovat sellaisia, jotka ovat laatimassani luottamustasoja käsittelevässä mielipidekirjoituksessa luottamustasoilla neljä tai viisi (4–5). Kymmenen merkin salasanavaatimus ei siis toistaiseksi koske seulojia tai palauttajia. --Pxos (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 08.30 (EET)