Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Matkastipendihaku Wikimaniaan 2018[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi julistaa haettavaksi matkastipendin Wikimaniaan Kapkaupungissa, Etelä-Afrikassa. Stipendin suuruus on 1 500 euroa.

Wikimania järjestetään 18.–22. heinäkuuta 2018.

Vapaamuotoinen hakemus lähetetään Google-lomakkeella. Viimeinen päivä hakea matkastipendia on 21.5. Päätös stipendin saajista tehdään 22.5.

Wikimedia Suomen hallitus valitsee osallistujan hakemuksen perusteella. Valintakriteereinä ovat kokemus Wikipedian muokkaamisessa ja/tai toiminta Wikimediaperheen muissa projekteissa. Stipendiaatin on raportoitava osallistumisestaan jollain tavoin esimerkiksi Wikimedia Suomen blogissa tai Wikipedian ystävät -Facebook-ryhmässä.--Olimar 7. toukokuuta 2018 kello 10.22 (EEST)

Koska editointimahdollisuudet on rajattu tai esitetty näin, voi matkakertomuksen julkituonti vaikeutua. Siis ilman Wikimedia Suomen websivuston editointioikeuksia tai jäsenyyttä Facebook-ryhmässä on paha matkakertomusta tuonne tuottaa ja siellä julkaista. Otin elokuun 2017 matkalta useampi sata valokuvaa, joista vasta pieni osa on julkaistu. Wikimanian kokouspäivät olivat ainakin 2017 aika pitkiä ja tiiviitä, eli niiden aikana ei matkakertomusta pahemmin kirjoitettu (ja vuosilomaahan tuossa paloi); jos editointioikeus olisi ollut, lyhyttä versiota olisi ehkä voinut tupsauttaa päiväkohtaisestikin. Mitään yhteistä palauteiltaa ei yhdistys ole vielä pyrkinyt järjestämään tai sellaisen tiimoilta osallistujia lähestynyt; tuollainen voisi olla hyvä tilaisuus kerätä erilaisia näkökulmia Wikimaniaan. Voi mainita, että enemmistö täkäläisistä osallistujista (siis Suomesta) oli ainakin vuonna 2017 muita kuin Wikimedia Suomen stipendin saajia. Amerikkalaisen Wikimediasäätiön stipendin saaneista moni asui ymmärtääkseni kokoushotellissa ja mahdollisesti raportoi heille. Osa suomalaisista osallistujista oli ollut tai päässyt useaan Wikimaniaan tai muuhun kansainväliseen Wikimediaa käsittelevään kokoukseen aiemmin. Valitettavasti kukaan muu suomalainen osallistuja ei tehnyt itseään tiettäväksi kokouksen osallistujien verkkosivulla. Isossa kokouksessa ei joka edes joka päivä nähnyt muita suomalaisia. - Yleensä olen havainnut hyväksi käytännöksi sen, että annetaan malliksi yksi tai useampi hyvänä pidetty matkakertomus, jolloin toivotusta raportoinnista saa jo etukäteen paremman käsityksen.
Ainakin itselleni vuoden 2017 matka oli stipendistä huolimatta taloudellisesti hiukan tappiollinen. Jos stipendin olisi tiennyt saavansa 1-2 kuukautta aiemmin ja sen suuruus olisi ollut tiedossa, olisi tarjolla ollut vielä halvempia ja suorempia lentoja. Noita ei stipendin maksamisen jälkeen ei enää sillä hinnalla ollut. Itselleni oli myös epäselvää haettaessa ja vielä myöntövaiheessa, jaetaisiinko avustussumma usean hakijan kesken. Jos olisi "splitattu", olisin kustannussyistä perunut osallistumiseni. Nyt oma panostus taisi jäädä pariin sataan euroon (jos tarpeellisia lounaita esimerkiksi lentojen vaihtojen välillä ei lasketa), kun asuin opiskelija-asuntolassa (artikkelin Concordia-yliopisto viimeinen kuva) ja kasasin aamupalan/osan iltaruuista paikallisen marketin antimista). Stipendin rajallisuuden vuoksi ennakkopäivistä piti hylätä maksullinen Hackathon kokoushotellissa ja ohjelmaksi valikoitui ilmainen mutta silti kiehtova editointitapahtuma First Nations on Wikipedia Quebecin kansalliskirjastossa ja -arkistossa ja 99-vuotiaan Suomen hengessä paikalliseen suomalaiseen seurakuntaan tutustuminen ja lyhyehkö wikipedia-artikkeli siitä. Etukäteen eivät kokousjärjestäjät ainakaan ensikertalaisille jakaneet tietoa siitä, että osa porukoista jäisi tapahtuman jälkeen esim. wikidataa käsittelevien koulutuksien antia harjoittelemaan. Eivätkä kokousjärjestäjät maininneet myöskään edullisista majoituksista kokouspäivien jälkeisille päiville (jolloin opiskelija-asuntola sulkeutui ulkopuolisilta). Jos olisi noista tiennyt, olisis matkasta tullut pidempi ja olisi päässyt kokouksen jälkeen lomailemaankin (1/2 päivää enemmän). Aiheesta enempi, kun parempi tilaisuus tulee. --Paju (keskustelu) 16. toukokuuta 2018 kello 05.34 (EEST)
Kiitos palautteesta ja kokemuksista, otetaan onkeen. Raporttia ei tarvitse tietenkään paikan päältä tehdä, tässä esimerkiksi linkki raporttiin Wienin Hachathonista noin vuosi sitten. Jos haluaa kirjoittaa Wikimedia Suomi blogiin, voi ottaa yhteyttä, eiköhän juttu siihen saada yhteisvoimin. Tuollaista suullista raporttia ei ole Wikimaniasta järjestetty, mutta sellaista voi aina ehdottaa jos vaan yhdistyksen resurssit sellaisen järjestämiseen rahkeavat. Matkastipendin suuruus Montrealiin oli siis 1 500 € ja Kapkaupunkiin on varattu sama summa. Jos joku asia on epäselvää, voi kysyä neuvoa vaikka allekirjoittaneelta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 16. toukokuuta 2018 kello 08.38 (EEST)
Huomasin vasta äsken, että vuoden 2014 Wikimaniasta uutisoitu usean osallistujan voimin reilusti ja avoimesti täällä Kahvihuoneen Uutisissa jopa kolmesti: 1, 2 ja 3. Hieno homma! Olisinpa huomannut (lukea näitä uutisia silloin säännöllisesti tai edes) ennen viimevuotista Wikimaniaa. Mielestäni tämä kahvihuoneen uutisosasto on suomalaisille tietosanakirjoittajille näkyvämpi ja toimivampi julkaisupaikka kuin kirjoittaminen toisen wikipedistin alihankkijana Wikimedia Suomen blogeihin tai wikimediayhteisön (ja osin kansallisen lainsäädännön ja valvonnan) ulkopuolella toimiviin ja itsensä mainostamista tai näkyvilläolemista edistäville julkaisualustoille tyyliin Facebook tai Twitter. Koen, ettei matkaraportointi luonteeltaan edellytä pikaviestintää tai muuta monen seuraajan arkea katkovaa tiedonvälitystä. On eri asia, jos kokouksesta kirjoittaa lehtijutun tai vastaavan; tuota (tai lehdistötiedotteen tekemistä ja lähettämistä joillekin suomalaisille mediataloille) mietin viime vuonna, ja olin lähellä ottaa yhteyksiä eräisiin tuttuihin toimittajiin (kävin jo alustavaa keskustelua wikipedianimimerkin käytöstä sanomalehtiartikkelissakin). Vaan ensikertalaisena olisi ollut kiva keskustella hiukan ja/tai toimia yhteistyössä muiden suomalaisten osallistujien kanssa, jo ennen matkaa, ettei tule sanomista... eli jätin sen pikkuuutistenkin tekemisen sanomalehiin tuolloin ajatuksen asteelle osin edellä kerrotuista syistä. --Paju (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 01.40 (EEST)
Mediavalinta on joskus vaikeaa. Tosiaan Wikipedian kahvihuoneessakin siis voi raportoida, hienoa!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 10.04 (EEST)
Raportoin tosiaan tuolloin 2014 kahvihuoneessa ja olisin saattanut raportoida jossain muuallakin, mutta lopulta en sitten ehtinyt enää raportoida muualla, koska olin buukannut ao. vuodelle liikaa asioita sekä wikimediassa että sen ulkopuolella. Olen edelleenkin sitä mieltä, että kaikki relevantti uutisointi eri asioista muualla olisi hyvä mahdollisiman kattavasti pyrkiä vähintään linkittämään myös tänne Wikipediaan, eikä uutisointi muualla oikeastaan koskaan korvaa uutisointia wikipediassa. Kokemattomille Wikipediassa toimiville siitä joutuu jatkuvasti muistuttamaan, koska tosiasia on, että ei voida olettaa eikä vaatia että joku tai kukaan olisi somessa. Linkillä se hoituu ilman lisävaivaa, vaikka kohteliasta on tarjota myös yhteenveto niille jotka eivät ole jossain somemediassa. Samalla tästä huolimatta esim. yhdistyksen blogi ja uutiskirjeet ovat erittäin tärkeitä: uutiskirje tavoittaa myös jos ei ehdi seuraamaan somea tai jos ei ehdi edes wikipediaan, ja lisäksi kaikki mitä on facebookissa on sieltä käytännössä täysin mahdotonta kaivaa esiin jo muutaman kuukauden päästä, kun taas blogista pystyy hetkessä saamaan yleiskuvan vaikka muutaman viime vuoden uutisista.--Urjanhai (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 11.14 (EEST)
Minusta olisi hyvä jättää erilaisista Wikimedia- ja Wikipediatapahtumista raportointi mahdollisimman avoimeksi, eli raportin tekijän pitäisi saada valita itse viestinsä ja media sen mukaan. Raporttien ei minusta tarvitse olla aina hurjan perusteellisia, esimerkiksi jostain tapahtumasta voi riittää vaikka 90 sekunnin video tai äänipodcast. Kaikkihan riippuu siitä, mitä kullekin osallistujalle jää mielen tapahtumasta ja mitä hän haluaa painottaa ja kertoa. Tuosta linkityksestä Kahvihuoneeseen oon samaa mieltä, se on hyvä koontipaikka.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. toukokuuta 2018 kello 12.01 (EEST)

Wikimedia Suomen kevätkokous -etäosallistuminen[muokkaa wikitekstiä]

Jos jotakuta kiinnostaa, niin Wikimedia Suomen kevätkokoukseen voi osallistua hangoutissa. --Zache (keskustelu) 27. toukokuuta 2018 kello 13.14 (EEST)

Fonin kielinen Wikipedia[muokkaa wikitekstiä]

Fonin kielinen Wikipedia on perustettu. Fonin kieli, jota miljoonat puhuvat Beninin, Nigerian ja Togon alueilla, on eräs Länsi-Afrikan keskeistä kielistä. Foninkielinen Wikipedia on nyt ns. inkubaatiovaihessa, jossa aluksi työstetään teknisiä ominaisuuksia. Aloitteen uuden Wikipedian perustamisesta teki benininläinen Mahuton Bienvenu Possoupe toukokuussa Barcelonassa pidetyssä Wikimedia hackathonissa. Mahutonia auttavat Wikimedian asiantuntijat. Fonin kielinen ”Wikipedya” julkaistaan siis inkubaatiovaiheen jälkeen oikeana Wikipedia-tietosanakirjana. Seuraavaksi tarvitaan fonin kieltä ymmärtäviä vapaaehtoisia Beninistä, Togosta, Nigeriasta tai mistä tahansa, jotka antavat panoksensa uuden tietosanakirjan artikkelien kirjoittamiseen ja ylläpitoon. Jos sinua kiinnostaa, ota yhteyttä Mah3110 tai Kulttuurinavigaattori.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 3. kesäkuuta 2018 kello 11.09 (EEST)

Fonin kielen puhujamääristä on ristiriitaista tietoa. Ruotsinkielisessä Wikipedissa heitä on 1,7, enWikissä 1,7 sekä 2,2 ja ranskankielisessä 4,1 (vuonna 2013) miljoonaa. Myös puhujien asuma-alueista on erilaisia tietoja. Suomessakin asuu fonia puhuvia, pääasiassa beniniläisiä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 3. kesäkuuta 2018 kello 11.26 (EEST)
Sen verran tarkennettakoon, että foninkielistä Wikipediaa ei ole vielä perustettu, eikä perusteta, ellei Incubatorissa projekti saa tarpeeksi aktiivisia muokkajia. Toivottavasti kiinnostuneita muokkaajia löytyy. Stryn (keskustelu) 3. kesäkuuta 2018 kello 14.17 (EEST)

Important: No editing between 06:00 and 06:30 UTC on 13 June[muokkaa wikitekstiä]

Anteeksi, puhun vain hyvin vähän suomea. Please help translate to your language.

Hi everyone, sorry for writing in English. This is just to tell you that your wiki will be read-only between 06:00 UTC and 06:30 UTC on 13 June. This means that everyone will be able to read it, but you can’t edit. This is because of a server problem that needs to be fixed. You can see the list of affected wikis on Phabricator.

If you have any questions, feel free to write on my talk page on Meta. /Johan (WMF) (keskustelu) 5. kesäkuuta 2018 kello 15.42 (EEST)

Suomeksi: Suomenkielinen Wikipedia on vain-luku-tilassa 13. kesäkuuta klo 9.00–9.30 Suomen aikaa. Tänä aikana Wikipediaa voi ainoastaan lukea, ei muokata. Syynä tähän tilaan on palvelinongelman korjaaminen. Wikit, joita tämä koskettaa on lueteltu Phabricatorissa. Stryn (keskustelu) 5. kesäkuuta 2018 kello 16.11 (EEST)

Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun siirtyy pois beetavaiheesta[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedian Collaboration-tiimi aikoo tuoda Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun -ominaisuuden tarkkailulistalle oletuksena tässä wikissä 28. kesäkuuta sen poistuessa beetavaiheesta. Käyttäjät, jotka haluavat pitää vanhanmallisen tarkkailulistan, voivat vaihtaa siihen uuden asetuksen avulla.

Uudet suodattimet tuovat helpomman ja tehokkaamman käyttöliittymän tarkkailulistalle, sekä uusia suodattimia ja muita työkaluja, joiden avulla muutosten tarkastelu on tehokkaampaa. Näihin sisältyy live-päivitykset, käyttäjien määrittämät korostukset, mahdollisuus luoda suodatinjoukkoja ja tallentaa niitä myöhempää käyttöä varten sekä koneoppimista hyödyntävät prediktiiviset suodattimet (wikeissä joissa on ORES käytössä). Jos et vielä tunne näitä uusia suodattimia, voit kokeilla niitä tarkkailulistallasi aktivoimalla Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun -toiminnon. Ohjesivulla on ohjeita työkalujen käyttöön.

Yli 70 000 käyttäjää on aktivoinut tämän beetatoiminnon, joka on ollut kokeilukäytössä tarkkailulistalla yli kahdeksan kuukauden ajan. Toiminnon pitäisi olla vakaa ja tehokas, mutta jos sinulla on ajatuksia koskien näitä työkaluja tai beetavaiheesta poistumista, kerro siitä projektin keskustelusivulla tai tässä. Stryn (keskustelu) 5. kesäkuuta 2018 kello 19.04 (EEST)

Tämä on siirtynyt. Uusi päivämäärä tämän toteuttamiselle on 16. heinäkuuta. Stryn (keskustelu) 5. heinäkuuta 2018 kello 20.07 (EEST)
@Stryn: Miksi? Ja se päivä oli eilen. --Moderhader (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 12.26 (EEST)
Niin? Oliko jotain kysyttävää asiasta? Stryn (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 12.31 (EEST)
Se,että miksi. Ehkä siksi, kun oli ongelmia. --Moderhader (keskustelu) 17. heinäkuuta 2018 kello 12.40 (EEST)

Löysin asetuksista ”Piilota tarkkailulistan parannettu versio”, jolloin tarkkailulistani muuttui selkeämmäksi. Joku toinen tarvitsee monipuolisesti säädettävää näkymää. ---​r​a​i​d​5 (keskustelu) 18. heinäkuuta 2018 kello 01.08 (EEST)

Wikimedia Suomi vastustaa EU:n tekijänoikeusdirektiivin linkkiveroa ja mekaanista sisällöntunnistusta[muokkaa wikitekstiä]

Osana kansainvälistä Wikimedialiikettä Wikimedia Suomi ry vastustaa EU:n tekijänoikeusdirektiiviin suunnitteilla olevia seuraavia asioita. Lausunto luettavissa tässä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. heinäkuuta 2018 kello 22.28 (EEST)

Viron-, espanjan-, ranskan-, italian-, latvian- ja venetsiankieliset Wikipediat ovat suljettuja tekijänoikeusdirektiiviprotestin vuoksi[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö suomenkielisenkin Wikipedian sulkeutua päiväksi, niin saataisiin lisänäkyvyyttä mielipiteellemme tekijänoikeusdirektiivistä?  –Kommentin jätti 93.106.78.180 (keskustelu) 4. heinäkuuta 2018 kello 09.52‎ (EEST)

Asiasta keskustellaan jo Sekalaista-osastossa. --Pxos (keskustelu) 4. heinäkuuta 2018 kello 09.56 (EEST)
Linkki: Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)#Osallistutaanko pimennysbanneriin?. --Urjanhai (keskustelu) 4. heinäkuuta 2018 kello 09.58 (EEST)

Heinäkuun fotosafarit Hämeenlinnassa ja Uudessakaupungissa[muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuun fotosafarit, joissa kuvataan kohteita projektiin Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan järjestetään Hämeenlinnassa sunnuntaina 15.7., jolloin kokoonnutaan klo. 11.00 Hämeenlinnan asemaravintolassa. Uudenkaupungin fotosafari alkaa lauantaina 28.7. Uudenkaupungin linja-autoasemalla kello 11.00. Kuvata voi jalkapelillä ja mukaan tarvitaan esim. kännykkäkamera. Safarin alussa jaetaan kohteiden kuvausalueet ja senhetkisen tiedon mukaiset kartat. Wikimedia Suomi maksaa kohtuulliset matkakulut kuitteja vastaan. Lähempiä tietoja myös Fotosafarien sivulla, jossa voi ilmoittautua mukaan. Tervetuloa!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. heinäkuuta 2018 kello 17.43 (EEST)

korjasin elokuun heinäkuuksi yllä olevassa kommentissa. Stryn (keskustelu) 9. heinäkuuta 2018 kello 19.59 (EEST)

Global preferences are available[muokkaa wikitekstiä]

10. heinäkuuta 2018 kello 22.19 (EEST)

What questions concerning the strategy process do you have?[muokkaa wikitekstiä]

Hi! I'm sorry that I'm not writing in Finnish. Please help translate to your language!

I'm Tar Lócesilion, a Polish Wikipedia admin and a member of Wikimedia Polska. Last year, I worked for Wikimedia Foundation as a liaison between communities and the Movement Strategy core team. My task was to ensure that all online communities were aware of the movement-wide strategy discussion. This year, my task similar. Phase II of the strategy process was launched in April. Currently, future Working Groups members are being selected, and related pages on Meta-Wiki are being designed. Soon, I’ll ask you for translation of selected pages.

Now, I’d like to learn what questions concerning the strategy process would you like to be answered on the FAQ page? Please answer here, on my talk page, or on a dedicated talk page on Meta-Wiki. Thanks!

If you have any questions or concerns, please, do ask!

Thanks, SGrabarczuk (WMF) (keskustelu) 14. heinäkuuta 2018 kello 21.58 (EEST)