Wikipedia:Kahvihuone (uutiset)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Uutiset
Nuvola apps filetypes.svg


Tervetuloa Wikimedia Suomen syyskokoukseen[muokkaa wikitekstiä]

Kutsun kaikki Wikimedia Suomi ry:n jäsenet yhdistyksen syyskokoukseen, joka pidetään Tampereella museokeskus Vapriikissa lauantaina 10.12. 2016 klo 13.00. Kokoukseen on mahdollista osallistua etänä; otathan siinä tapauksessa yhteyttä (heikki.kastemaa at saunalahti.fi).

Oleellisia käsiteltäviä asioita kokouksessa ovat toimintasuunnitelman sekä tulo- ja menoarvioesityksen vahvistaminen. Lisäksi valitsemme hallituksen seuraavalle vuodelle. Hallitus voi koostua puheenjohtajasta ja 4–8 muusta varsinaisesta jäsenestä. Hallitus päättää sisäisestä työnjaosta valiten varapuheenjohtajan, sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Yksi henkilö tarvitaan sihteeriksi ja toinen tiedottajaksi. Jos olet itse kiinnostunut tai tiedät jonkun kiinnostuneen rahastonhoitajaksi, pyydän ottamaan yhteyttä.

Nykyinen hallitus on kokoontunut kuluneen vuoden aikana noin kerran kuukaudessa. Tapaamiset on pidetty yleensä netissä, ja kasvokkain olemme tavanneet kaksi kertaa. Olemme olleet aktiivisia GLAM (galleriat, kirjastot, arkistot, museot) -aloilla, ja ensi vuodeksi on suunniteltu yhteistyöteemaksi erityisesti toimintaa kirjastojen kanssa. Olemme avoimia, esimerkiksi hallituksen kokouksissa on kaikilla yhdistyksen jäsenillä puhe- ja läsnäolo-oikeus ja kaikki hallituksen pöytäkirjat ovat avoimesti nähtävissä.

Olemme osa kansainvälistä ja valtakunnallista Wikimedia -liikettä. Toimimme tekniikan, kulttuurin ja viestinnän leikkauskohdissa sekä yhteistyössä monien erilaisten tahojen kanssa. Jos olet innostunut toiminnasta hallituksessa tai muuten vaan Wikimedia-yhdistyksessä, pyydän ottamaan yhteyttä.

Lämpimästi tervetuloa syyskokoukseen Tampereelle!

Heikki Kastemaa, hallituksen puheenjohtaja Wikimedia Suomi ry https://fi.wikimedia.org/wiki/Etusivu


WIKIMEDIA SUOMI RY, KOKOUSKUTSU
Syyskokous
Paikka: Vapriikki, Alaverstaanraitti 5 , peda-tila 2. kerros, Tampere
aika: 10.12.2016 klo 13.00

Asialista
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Ilmoitusasiat
6. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
7. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
8. Valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
9. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
10. Kokouksen päättäminen.

--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. marraskuuta 2016 kello 15.11 (EET)

Pistetään tähän muuten sellainen huomio, että syyskokouksessa valitaan uusi hallitus Wikimedia Suomelle ja jos joku haluaa osallistua toimintaan WMFI:n hallituksessa, niin ilmoitelkaas. Nyt on mahdollisuus tulla vaikuttamaan toimintaan. :) --Zache (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 19.49 (EET)
Ja jos miettii mitä puuhataan, niin järjestetään muokkaustapahtumia ja välillä päästään myös juttelemaan mielenkiintoisten ihmisten kanssa. ks. Heikki Kastemaan (aka Kulttuurinavigaattori) raportti Raportti Brysselistä --Zache (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 21.13 (EET)
Linkki hangouttiin: https://hangouts.google.com/hangouts/_/calendar/bm90cmNxYXVwZGNiZnQ3MGM5cTVwbmEzYThAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvbQ.fn2rt1p8rurk43gb1pop5thu2c?authuser=0
--Zache (keskustelu) 10. joulukuuta 2016 kello 13.02 (EET)

Wikipedia rinnastettiin Slushiin[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia ja Suomi muussa mediassa: ranskalainen teknologiavaikuttaja Loic Le Meur sanoo Slushin olevan ”kuin henkiin herännyt Wikipedia”. –Kotivalo (keskustelu) 3. joulukuuta 2016 kello 14.04 (EET)

Wikipedia ei ole kuollut, se on vain vanha, tylsä ja toistaa samoja vanhoja sotajuttuja. Uutuudenviehätys on kadonnut jo ensikymmenluvulla. Jokuhan sanoi jo 5–10 vuotta sitten, että nuorten keskuudessa Wikipedia on sellainen juttu, jota "mun faija harrastaa iltaisin". Vähän sukututkimuksen kaltaista puuhastelua. Villatakki päälle ja tohvelit jalkaan. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2016 kello 14.53 (EET)
Totta. Kyllä tämä sukututkimuksen voittaa, sillä muissa suvuissa on paljon mielenkiintoisempia tyyppejä kuin omassa. –Kotivalo (keskustelu) 3. joulukuuta 2016 kello 15.55 (EET)

Viro–Suomi artikkelien kirjoituskilpailu Wikipediaan[muokkaa wikitekstiä]

Viron- ja suomenkielisissä Wikipedioissa järjestetään ensimmäinen Viro - Suomi artikkelien kirjoituskilpailu 6. joulukuuta 2016 - 5. tammikuuta 2017.

Tavoitteena on kirjoittaa ja täydentää Viroa ja Suomea koskevia Wikipedia-artikkeleita niin, että virolaiset lisäävät Suomea koskevia artikkeleita vironkieliseen Wikipediaan. Suomalaiset kirjoittavat Viroa koskevia artikkeleita suomenkieliseen Wikipediaan.

Kaikki voivat osallistua kilpailuun. Osallistuminen edellyttää, että käyttäjä rekisteröityy Wikipediaan, etsii sopivan aiheen ja aloittaa kirjoittamaan. Artikkelin voi myös kääntää viron- tai muunkielisestä Wikipediasta.

Voit ilmoittautua osallistujaksi tällä sivulla: Wikipedia:Wikiprojekti Viro-Suomi artikkelien kirjoituskilpailu 2016/osallistujat. Parhaat kirjoittajat valitsee tuomaristo ja heidät palkitaan. Arvioinnissa huomioidaan sekä artikkelien laatu, että aiheen merkittävyys. Palkinnot myöntää Wikimedia Suomi.

--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 4. joulukuuta 2016 kello 01.08 (EET)

Suomenkielinen Wikimatkat avattu[muokkaa wikitekstiä]

Wikivoyage-Logo-fi.svg

Hei! Tiedoksi tännekin, että suomenkielinen Wikivoyage eli Wikimatkat on avattu 1. joulukuuta 2016. Projekti kaipaa uusia muokkaajia, joidenkin sivujen kääntämistä ja päivitystä Wikitravellin aikaisiin sivuihin (esim. tämä sivu). Tutustu siis rohkeasti myös Wikimatkoihin, uusimpaan suomenkieliseen Wikimedia-projektiin! --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 4. joulukuuta 2016 kello 20.21 (EET)

Tähän liittyen loin Käyttäjä Wikimatkat -mallineen, jolla voi ilmoittaa muokkaavansa Wikimatkoja. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 4. joulukuuta 2016 kello 22.18 (EET)

Lisäksi meillä on nyt mallineet Wikimatkat ja Wikimatkat-rivi, joilla linkittää Wikimatkojen matkaoppaan aiheesta kertovaan Wikipedian artikkelisivuun. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 5. joulukuuta 2016 kello 09.40 (EET)

On myös en.Wikivoyageen linkittävä {{Wikivoyage-rivi}}. Siihen viittaavia sivuja pitäisi korjata niiltä osin kuin suomenkielisessä Wikimatkoissa vastaavia sivuja on. –Kooma (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 10.32 (EET)
Acer ilmeisesti korjannut. Pitänee vaihtaa Asus tähän merkkiin. Stryn (keskustelu) 5. joulukuuta 2016 kello 22.03 (EET)

New way to edit wikitext[muokkaa wikitekstiä]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --14. joulukuuta 2016 kello 21.31 (EET)

It looks like 2017 wikitext editor and wikEd aren’t compatible. If I enable this new wikitext editor I can’t switch into wikEd when needed. Looks like there are good settings hidden away, but they are harder to use and for me at least makes it feel weaker option of these two. I can see it being superior when fixing clerical errors or adding pure text, but for bigger editing it feels lacking. --Nrautava (keskustelu) 17. joulukuuta 2016 kello 09.25 (EET)

Wiki loves monuments 2016 -voittajat on valittu[muokkaa wikitekstiä]

Wiki loves monumentsin voittajakuvat julkaistiin. Hienoja kuvia.

--Zache (keskustelu) 16. joulukuuta 2016 kello 09.52 (EET)

Renessanssin Wikibottega Kansallismuseossa[muokkaa wikitekstiä]

Kansallismuseossa järjestetään renessanssiaiheinen Wikibottega lauantaina 14. ja sunnuntaina 15. tammikuuta 2017. Tarkoituksena on tutustua museon Renessanssi.Nyt! näyttelyyn ja muokata artikkeleita Wikipediaan renessanssin aiheista. Tapahtumaan voi ilmoittautua projektin sivulla.

Näkyvä osa renessanssin perintöä ovat taiteilijaelämänkerrat ja Wikipedian henkilöartikkeleiden voisi ajatella olevan niiden jälkeläisiä. Tarkoituksena on pohtia tapahtumassa erityisesti henkilöartikkeleiden problematiikkaa Wikipediassa ja kirjoittaa esimerkiksi Malline:Vasarin galleriassa olevia renessanssitaiteilijoiden artikkeleita. Tervetuloa! --Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 30. joulukuuta 2016 kello 10.02 (EET)

Porin taidemuseossa kolme Wiki-iltaa ja kuvaussafari keväällä[muokkaa wikitekstiä]

Kevätkaudella Porin taidemuseossa pidetään kolme Wikipedia-iltaa keskiviikkoisin 22.3., 19.4. ja 17.5.2017 klo 17-19.30. Syvennymme yhdessä Porin ja lähiseutujen taidehistoriaan kirjoittamalla Wikipediaan paikallisista taiteilijoista, tunnetuista taideteoksista ja muista taiteen kentän toimijoista. Työpajat pidetään Porin taidemuseon Muistin ajankohtaisuus - rinnakkaiset todellisuudet -kokoelmanäyttelyssä, jossa on esillä runsaasti lähdeaineistoa. Lauantaina 20.5.2017 pidetään ulkoveistosten kuvaussafari klo 11-17, tapahtuma alkaa taidemuseolta. Tilaisuudet ovat osa Porin taidemuseon Suomi 100 -ohjelmaa. Olisi hienoa nähdä mukana paikallisia Wikipedia-eksperttejä! Lisätiedot:Wikiprojekti Satakunnan taide ja taiteilijat --Antasa (keskustelu) 2. tammikuuta 2017 kello 13.32 (EET)

Apurahoja Wikimaniaan 2017[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia-liikkeen 13. vuosittainen konferenssi Wikimania pidetään Montrealissa, Kanadassa 9. - 13. elokuuta 2017. Wikimedia Foundation (WMF) julistaa haettavaksi apurahoja Wikimediaan osallistuvien matkoihin, konferenssin rekisteröintimaksuun ja majoitukseen.

Apurahojen hakuaika on 20. helmikuuta 2017 klo. 23.59 UTC asti. Hakijoiden toivotaan perehtyvän hakutietoihin ennen hakemista. Tässä tietoja apurahoista ja tässä monikielinen hakulomake.

Myös Wikimedia Suomi tulee hakemaan toiminta-avustusta Wikimania-matkastipendejä varten. Wikimedistit ja wikipedistit voivat hakea myös niitä toukokuusta 2017 alkaen. --Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 12. tammikuuta 2017 kello 16.40 (EET)

Suomen pelimuseon wikipaja 21. tammikuuta[muokkaa wikitekstiä]

Tervetuloa 21. tammikuuta Suomen pelimuseon wikipajaan Tampereelle! Wikipaja järjestetään lauantaina 21. tammikuuta 2017 klo 11–18. Kokoontuminen klo 11 Museokeskus Vapriikin työpajatilassa. Vapaa pääsy! Kannattaa ottaa oma kannettava tietokone mukaan, jos sellainen löytyy, niin pääsee muokkaamaan listaa peleistä, jotka juuri avatussa museossa ovat esillä. Kaikki ovat tervetulleita! Terveisin, --Stryn (keskustelu) 13. tammikuuta 2017 kello 21.51 (EET)

Wiki Speaks Your Language[muokkaa wikitekstiä]

Wiki Speaks Your Language logo.svg

Hello all and sorry for writing this message in English. It is my pleasure to inform you about the launch of the Wiki Speaks Your Language initiative with the goal of enriching the Wikimedia projects with freely licenced audio (and video) files documenting spoken examples of every language, language variety and dialect in the world.

The idea originates from the curiosity of many readers viewing language articles not only to read about the language but also to hear how does it sound. In most of the cases, our language articles lack such files and readers usually end up searching videos on YouTube, notwithstanding that we have the capacity as a movement and the resources to meet their wish.

The initiative lists three possible ways of acquiring the freely licenced audio (and video) files: 1) by adapting existing audio and video files on Wikimedia Commons (mostly from the Spoken Wikipedia projects), 2) by liberating existing audio and video files from the repositories of GLAM and educational institutions, and 3) by engaging Wikimedia communities, GLAM and educational institutions in the recording of new audio and video files.

In the first phase of the initiative, the easiest way to start is by working with the resources we already have and therefore my proposal and kind request to the Finnish Wikipedia community is to get involved in adapting existing videos from the Spoken Wikipedia project. There are some useful tips on what the existing files should be adapted to. The adapted files should be categorised under "Category:Wiki Speaks Finnish", tagged with WSYL template and added to the list of languages.

Best regards.--Kiril Simeonovski (keskustelu) 15. tammikuuta 2017 kello 16.11 (EET)

Kirjastonhoitajille suunnattu kampanja #1lib1ref[muokkaa wikitekstiä]

Tällä viikolla käynnistyi Wikipedian Lähdekirjaston kolmiviikkoinen kansainvälinen kampanja, jossa kannustetaan kirjastonhoitajia lisäämään yksi lähdeviite Wikipediaan. Tapahtumasta on tiedotettu myös Suomen kirjastokentälle. Muokkauksiin on ohjeistettu lisäämään hashtag #1lib1ref, jonka avulla muokkauksia voi bongailla esimerkiksi tuoreista muokkauksista tai hakutyökalulla [1].--Olimar 19. tammikuuta 2017 kello 10.46 (EET)