Wikipedia:Kahvihuone (tekijänoikeudet)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Tekijänoikeudet
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Sieniaiheissa Tuomikosken kopiointia[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä Matiasw on lisännyt viime päivinä ilmeisesti hyvissä aikeissa sieniaiheisiin runsaasti suoraa ja lähes suoraa tekstiä Risto Tuomikosken suomeksi toimittamasta teoksesta Sienet värikuvina (1959). Se ei mielestäni ole lähdesuojasta vapaa, joten kumoan näitä tässä kunhan katson jokaisen erikseen. Käyttäjää on huomautettu. --Höyhens (keskustelu) 30. heinäkuuta 2015 kello 12.39 (EEST)

Hyvä. Haluaisitko vielä kertoa ominsanoin Matiasw:lle sen miksi kumoat muokkaukset. Eli Sienet värikuvina (1959) ei ole lähdesuojasta vapaa Wikipediassa ja sitä voi käyttää lähteenä, tekstien kuitenkin olla omin sanoin kirjoitettuja jotta ei rikottaisi Sienet värikuvina -kirjan kirjoittajan tekijänoikeuksia. --Zache (keskustelu) 30. heinäkuuta 2015 kello 12.43 (EEST)
Joo, tai tehdäänkin niin että otan tuon sinun virkkeesi suoraan, koska se on hyvä ja vapaa lähdesuojasta ;) --Höyhens (keskustelu) 30. heinäkuuta 2015 kello 13.06 (EEST)
Lähdesuojasta? --Abc10 (keskustelu) 30. heinäkuuta 2015 kello 14.49 (EEST)
Hups. ;B --Höyhens (keskustelu) 22. lokakuuta 2015 kello 14.10 (EEST)

MIten tämä vuosi muuttuu sitten[muokkaa wikitekstiä]

[1] kun aika kuluu niin mikä tulee uudeksi vuodeksi ja milloin--Musamies (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 17.17 (EEST)

Siten että suoja-aika 50 vuotta lasketaan kuvan valmistusvuodesta. Vuonna 1967 otetun kuvan suoja-aika päättyy vuoden 2017 lopussa jne.

»Teostasoon yltämättömän valokuvan kuvaajalla on yksinoikeus valokuvan kappaleiden valmistamiseen (kopiointi) ja valokuvan saattamiseen yleisön saataviin (millä tavalla tahansa). Yksinoikeus on voimassa 50 vuotta valokuvan ottamisesta (valmistamisesta). (49 a §) Jos kyseessä on teostasoon yltävä valokuva, kuvaajalla on siihen normaali tekijänoikeus [eli 70 vuotta kuolemasta]. Lähde: Minedu»

--Abc10 (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 17.35 (EEST)

Kuuluuko Alvar Kolasen kuvat tekijäoikeuden alaisiin[muokkaa wikitekstiä]

esimerkkinä [2] vai voiko niitä ladata tuolla lisenssillä--Musamies (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 09.15 (EEST)

Osa kuuluu, osa ei. Mutta tuosta ei esimerkiksi ilmene milloin kuva on otettu. Jos kuva on ennen vuotta 1966 sen voi tulkita vapaaksi, mutta esimerkiksi Kolasen studiomuotokuvat eivät ole vapaita. Mlangin lataamat kuvat ovat mielestäni usein olleet epäselviä. --Abc10 (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 10.58 (EEST)

Harmaasta alueesta[muokkaa wikitekstiä]

Olen lisännyt artikkelia Urho_Kekkosen_patsaat_ja_muistomerkit varten nyt kaksikin kuvaa. Kajaanin kuvan lisäsin suomiwikiin aikoinaan muistaakseni irc-keskustelun perusteella. Kauhasta kuitenkin näkyy käytettävän jo viidessä artikkelissa. Minulle se sopii kunhan Kauhasen tekijänoikeuksia ei loukata. Toinen asia: Voisiko tämän Vuolijoki-kuvan viedä ihan commonsiin? --Höyhens (keskustelu) 22. lokakuuta 2015 kello 14.16 (EEST)

Mileipiteenäni sanon että Statuomania ja Taidekritiikki ovat artikkeleita, joiden yhteyden kyseiseen tekijänoikeudella suojattuun taideteokseen voi kyseenalaistaa. - Vuolijoki-kuva on mielestäni Commons-kelpoinen, patsas ei ole millään muotoa pääosassa. --Htm (keskustelu) 22. lokakuuta 2015 kello 20.56 (EEST)

Tähän pitäisi saada oikea lisenssi[muokkaa wikitekstiä]

Kuva Tiedosto:Rumpalipatsas, Pori.JPG kaipaa kunnon lisenssiä, voisiko joku jolla on YP-oikat commonsissa, katsoa mikä lisenssi kuvassa oli ja myös katsoa oliko kuvasta isompaa resoluutiota--Musamies (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 03.41 (EEST)

Luulen, että Commons-asioissa kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Commonsiin. Sellaisia suomenkielisiä hahmoja, jotka ovat ylläpitäjiä Commonsissa ja jotka seuraavat näitä keskusteluja, lienee tosi vähän. Pitke saattaa olla hereillä aika ajoin, muut tuskin. Kuvan tiedoissa on muitakin puutteita, koska ei lähteenä alun perin ole varmaan ollut "Commons" ja tekijätietojakin olisi hyvä täydentää, jos kuvan tiedot saisi Commonsista. Voisit muuten itse hakea Commonsiin yp-oikeuksia, niin maailma saattaisi nytkähtää askeleen eteenpäin. --Pxos (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 14.41 (EEST) Lisäys: Suora linkki Commonsista poistettuun tiedostoon. --Pxos (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 14.50 (EEST)
Lisaätään toinen commonsin ylläpitäjä Käyttäjä:Kallerna--Musamies (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 17.32 (EEST)
CC-BY-SA 3.0, lataajana Mchiriku ja own work. Stryn (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 17.38 (EEST) edit --Stryn (keskustelu) 24. lokakuuta 2015 kello 18.00 (EEST)

EKI:n tekijänoikeudet[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Luettelo vepsäläisistä kyläyhteisöistä oli aiemmassa versiossa luettelo vepsänkielisistä paikannimistä. Osa luettelosta on tuossa versiossa piilotettu näkyvistä, mutta wikikoodista sen saa näkyviin. Luetteloa lähteistämällä alkoi vaikuttaa siitä, että se oli varmaankin kopioitu EKI:n tietokannasta. Nykyisessä versiossa on lähteistetty kaikki EKI:stä löytyneet paikannimet ja lisätty vielä joitakin uusia EKI:stä löytyneitä nimiä. Se sisältää nyt kaikki EKI:n 118 paikannimeä, joissa on vepsän kielen kielikoodi. Artikkeli perustuu lähes kokonaan EKI:n tietokantaan, johon on 105 viitettä, joten onko se tekijänoikeuksien puolesta OK? EKI:n etusivun mukaan tietoja saa käyttää vapaasti, kunhan lähde mainitaan. Toisaalta siellä sanotaan kuitenkin, että laajamittaisesta käytöstä tietokantaa pitäisi informoida etukäteen. --Raksa123 (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 01.07 (EET)

Onko palvelin Suomessa? Tällöin ko. tietokanta saisi luettelosuojan ensi vuoden maaliskuuhun asti. Tietokannassa lienee satoja tuhansia termejä, joten olennaista tai merkittävää osaa ei ole kopioitu. Tätä voisi tulkita niin että lainaukset ovat laillisia. Ensi vuonna ne ova sitä joka tapauksessa. Jos palvelin on muualla niin asia menee paikallisen lainsäädännön mukaan. Terv. --Riisipuuro (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 23.18 (EET)--
EKI:n osoite on http://www.eki.ee/knab/knab.htm, joten sen perusteella se toimisi Virossa. Tietokantaa on päivitetty useaan otteeseen perustamisen jälkeen, joten vaikea sanoa milloin minkäkin paikannimen lisäämisestä on kulunut 15 vuotta. Tässä on vielä linkki sille sivulle, jossa kaikki 118 vepsänkielistä nimeä näkyvät. Lähteiden perusteella ne on laitettu tietokantaan teoksista "Egorov1999", "Joalaid1998" ja "fi1970n". EKI:ssä on Viron ulkopuolelta "98,585 named features", joten kovin suurta osaa tietokannasta nuo 118 nimeä eivät muodosta. Tekijänoikeutta koskeva kohta menee tarkalleen näin:

»The data of KNAB may be freely used provided that the source is quoted. Extensive usage of the data (e.g. if a monograph, gazetteer or a map is based on the data of KNAB) will be possible on the presumption that the compiler of the database be informed of this usage beforehand. There will be no charge for the use of data, instead the user might receive information on the completeness and reliability of the data he/she needs.»

Etusivulla mainitaan kaksi sähköpostiosoitetta yhteystietoina, joten tarvittaessa joku voisi kysyä onko tuo Wikipedia-artikkeli nyt OK vai pitäisikö se poistaa. --Raksa123 (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 13.31 (EET)
Jos tietokanta on tuota kokoluokkaa niin mielestäni runsaan sadan termin käytön ei voi sanoa olevan extensive usage of the data. Eli kun lähde mainittu niin OK. --Riisipuuro (keskustelu) 10. marraskuuta 2015 kello 01.00 (EET)--

Sitaattioikeudella käytettävien valokuvien lisenssit[muokkaa wikitekstiä]

Onko nyt tosiaan niin, että "konditionaalista päätellen" sitaattioikeudella julkaistaviin valokuviin ei tarvitse merkitä valokuvan lisenssiä? Kysymys heräsi erään vakikäyttäjän kanssa käydyn keskustelun perusteella. Anyone? --Htm (keskustelu) 7. marraskuuta 2015 kello 04.23 (EET)

Suomen kielessä konditionaali on kohteliaisuusmuoto, jota riitatilanteessa tulkitaan juuri sillä tavalla että se kertoo, että ohjetta voi tulkita niin kuin haluaa, juuri niin kuin tuossa tilanteessa nyt tapahtuu. Kaikissa valokuvissa on oltava lisenssi. Jos ei halua valokuviaan käytettävän, niitä ei pidä ladata Wikipediaan, tai pitää ladata niin huonoja kuvia, ettei kukaan halua niitä käyttää. Lisenssi on kuitenkin oltava, ei tuollaisissa peruskysymyksissä ole joustonvaraa. Mitä muuten englanninkielisessä ohjeessa sanotaan, josta tuo ilmeisesti on käännetty? --Abc10 (keskustelu) 7. marraskuuta 2015 kello 08.50 (EET)
Valokuvan kohteen, teoksen, tekijänoikeus saattaa päättyä ennen kuin itse valokuvan. Muun muassa siksi valokuvalle tulee antaa lisenssi. Wikipediaan tai Commonsiin ei voi ladata itse otettuja valokuvia, jos valokuvalle ei anna vapaata lisenssiä. –Makele-90 (keskustelu) 7. marraskuuta 2015 kello 19.51 (EET)
Tulee taas mieleen monta asiaa, jota en tässä CC-touhussa ymmärrä: 1) miten joku nimimerkki Kotivalo voi luovuttaa tekijänoikeuksia tai jättää joitakin niistä itselleen, eihän kukaan tiedä kuka hän on? Eikö näissä yhteyksissä pitäisi vaatia käyttämään oikeaa nimeä ja todistamaan henkilöllisyytensä, että syntyvä CC-lisenssisopimus tai -julistus olisi pätevä? Eihän mitään juridisia sitoumuksia voi tehdä Aku Ankan kanssa. Tai sitten pitäisi vaatia luovuttamaan teoksensa public domainiin, jolloin alkuperäisen tekijän henkilöllisyys muuttuu yhdentekeväksi koska hänellä ei enää voi olla mitään vaatimuksia. 2) Miten selvitetään, milloin nimimerkki on kuollut, jotta hänen teostensa vapautumispäivä voidaan määrittää? 3) Jos lisenssin antaminen on pakollista, miksei tiedostontallennuksen käyttöliittymää tehdä sellaiseksi, että tallennus ei onnistu ilman lisenssin antoa, kuten on tehty Commonsin uploaderissa? Tai miksei lisenssin merkitsemistä muutoin valvota tehokkaasti kuten Commonsissa? Löysin fi-wikistä muidenkin tähän keskusteluun osallistuneiden taideteoskuvia, joissa valokuvalisenssiä ei ole merkitty. Käytäntö kuuluu: "Untagged or incorrectly-tagged images will be deleted." 4) Miksi taideteosmallineessa sanotaan Kuvan muu käyttö on kiellettyä ja mitä se tarkoittaa? Nykyinen sanamuoto antaa minusta vääjäämättä käsityksen, että kielletään muu käyttö kuin tekstissä ylempänä mainitussa artikkelissa. 5) Jossain sanotaan, että Wikipediassa englanninkieliset säännökset ajavat yli muunkielisistä. Eivätkö vastaavan englanninkielisen säännöstekstin pitäisi siis olla linkattuna jokaisen suomalaisen säännöstekstin yhteydessä, koska suom. teksti ei merkitse mitään eikä siihen voi luottaa, ellei tarkista asiaa engl.-kielisestä? – Alkaa taas tuntua siltä, että alan noudattaa sijoittamisen perussääntöä "älä sijoita mihinkään, mitä et täysin ymmärrä" ja lopettaa aineettoman pääomani luovuttamisen näin epämääräisiin käsiin kuin mitä Wikipediassa joutuu tekemään. –Kotivalo (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 09.54 (EET)
Jukka K. Korpela on kirjoittanut vastauksia tekijänoikeuskysymyksiin. Olisikohan niistä apua? --Geohakkeri (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 15.58 (EET)
Vastaus kysymykseen 2: ei tarvitse selvittää per [3] --Geohakkeri (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 16.09 (EET)
Minun näinä vuosina muodostunut käsitykseni on, että kuvat jotka tallennetaan Wikipediaan (tai Commonsiin) on luovutettava kuvaajan puolesta täysin vapaina. Jos kuvan kohde (=taideteos) asettaa rajoituksia, silloin noudatetaan sitaattioikeutta ja tallennetaan paikalliseen Wikipediaan. Sen jälkeen kun kuvan kohteen tekijänoikeussuoja on vapautunut, kuvan voi siirtää Commonsiin, ja se on vapasti käytettävissä. Tässä on syy ettei kuvaaja voi asettaa rajoituksia tallentamalleen kuvalle. --Abc10 (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 17.51 (EET)
Eikös siellä ainakin commonsissa ole useita lisenssivaihtoehtoja, joista pd on vain yksi valittavissa olevista?--Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 18.43 (EET)
Metavälikommentti: juuri tätä tarkoitan Wikipedian "epämääräisillä käsillä" tuossa yllä: tuntuu että kukaan meistä vakikäyttäjistäkään ei ole oikein jyvällä millä oikeuksilla ja velvollisuuksilla täällä mennään. CC-lisenssejä on tosiaan puolen tusinaa, enkä ole koskaan jaksanut vertailla mitä eroa niissä on. Commons tarjoaa nykyään oletuksena numeroa 4, joka passaa minulle hyvin koska en tiedä yhtään mitä se tarkoittaa. –Kotivalo (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 19.10 (EET)
Joku joka tuntee nämä kommervenkit, voisi ehkä nyt tähänkin linkittää jonkun sivun, missä nuo lisenssit on on selostettu. Tämä on tyypillisesti yksi niistä ohjeista, joita ei koskaan löydä kun tarvitsisi. Muilla kielillä tästä on jotain esitteitä, en nyt muista onko tällä hetkellä suomeksi.--Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 20.25 (EET)
Kun tallennetaan kuva teoksesta, silloin tallennetaan aina kaksi asiaa eli 1) tiedosto eli valokuva ja 2) sen kohde eli sisältö. Molemmilla on tekijä ja niistä valokuvan julkaisemiseen tarvitaan lisenssi. Kummankin tiedot pitää myös kertoa kuvaa tallentaessa. Jos oikein tarkkoja ollaan, pitää kertoa kuvauksessa, että kyseessä on valokuva patsaasta XX (ei patsas itse). Myös patsaan tekijä, nimi, sijainti ja valmistumisvuosi olisi hyvä mainita kuvauksessa, nämä tiedot auttavat kuvan käyttäjiä ja selvittämään, onko oikeus rauennut vai ei. Minusta Kotivalo on oikeassa ainakin kohdassaan 3), eikö tosiaankin tiedoston tallennussivulla voisi olla esim. alasvetovalikko lisenssivaihtoehdoista? Mitä tulee hänen ykköskohtaansa, ilmeisesti on ajateltu, että jos haluaa käyttää käyttäjänimeä, sitä on voitava käyttää myös tässä. Jos sitten on joku "tavataan raastuvassa" tyyppinen tilanne, jota ei kyllä Wikipedissa saisi olla, sitten otetaan selville oikea nimi. Kai näin voi tehdä, kun luovutamme kaikkien kirjoitustemmekin oikeudet Wikimedialle käyttäjänimillä tai jopa IPinä. Mutta tiedoston tallennussivua voisi remontoida, ohjeita sekaan myös.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 20.49 (EET)
Itse asiassa tiedostontallennussivun alalaidassa ON alasvetovalikko sekavasta rykelmästä lisenssivaihtoehtoja, sekaisin kuvaajan, taiteilijan ja jälkeen tulevan käyttäjän oikeuksista puhuvia ja niin, etten ymmärrä miten ilmestyviä mallineita pystyy editoimaan punaisten varoitustekstien poistamiseksi. Kun jonkun vaihtoehdon valitsee, mitään ei ilmesty ylempänä auki olevaan muokkauskenttään. Tämä valikko pitäisi selkiyttää ja jakaa kahdeksi, jotta minunkaltaisenikin kovakallo ymmärtäisi että nämä kaksi ovat aivan eri asioita, ja sitten pitäisi koodata että molemmista valikoista pitää jotakin valita ennen kuin sivu sallii tiedoston tallentamisen. –Kotivalo (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 21.13 (EET)
Asia on yksinkertainen: kun otat kuvan patsaasta: nimeät itsesi (nim. Kovakallo tai Kotivalo, kumpaa sitten käytät) kuvaajaksi ja annat lisenssin CC 4.0. Patsaan tekijäksi nimeät patsaan tekijän ja lisäät käyttöoikeusmallineen {{Taideteos|tähän patsaan nimi}}. Helppoa, kyllä ? Turha ihmetellä sen syvällisemmin. Jos haluat syventyä mallineisiin tee se ennen kuin tallennat kuvaa. --85.76.182.35 8. marraskuuta 2015 kello 21.29 (EET)
Niinpä onkin siellä alasvetovalikko, en vaan ole muistaakseni koskaan ole käyttänyt sitä. Olen tallentanut paljon kuvia ja käytän yhtä lisenssiä. Kopion sen tästä tiedostotallennuksesta. Olen yhtä kovakalloinen kuin Kotivalokin, lisäksi hidas- ja vähäjärkinen.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 21.37 (EET)
En löydä alasvetovalikosta vaihtoehtoa CC 4.0. Ja esim. kansikuvamallineen kohdalla tiedosto pitää tallentaa ensin ennen kuin mallineen täyttämiseen voi syventyä. –Kotivalo (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 21.38 (EET)
Lisäsin vaihtoehdot CC-BY-SA-4.0 ja CC-BY-4.0. –Makele-90 (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 22.04 (EET)
Kumpaako noista siis pitää käyttää taideteoskuvissa? Ja onko tähän asti tehdyistä tallennuksista monet väärällä lisenssillä, kun neloset lisättiin valikoimaan vasta nyt? Kyselen ihan piruuttani, että edes joku kynnelle kykenevä ajattelisi tämän homman kunnolla läpi ja vääntäisi rautalangasta meille kovakalloillekin. En nimittäin aio lisätä omiin kymmeniin taideteoskuviini mitään valokuvalisenssiä (siitä tämä koko debatti alkoi), ennen kuin varmasti ymmärrän ja hyväksyn täysin mitä olen tekemässä. –Kotivalo (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 22.08 (EET)
Valokuvasi lisenssin saat päättää itse, kunhan se on yhteensopiva Wikimedian kanssa. Tekijänoikeuden alaisia taideteoskuvia käytetään Wikipediassa niin sanotulla sitattioikeudella, eli kuvan kohde esitetään sitaattioikeudella, mutta itse kuvan tulee olla julkaistu vapaalla lisenssillä. 4.0 on uudempi lisenssi kuin 3.0 jne. Usein ne ovat yhteensopivia taaksepäin.
Suomessa teokset ovat suojattuja 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Esimerkiksi taideteokset joista on nyt puhe. Suomessa tavallisten valokuvien suoja-aika on voimassa 50 vuotta sen vuoden päättymisestä, jona kuva valmistettiin. Esimerkiksi ottamasi valokuvat. Otetaan esimerkki: olet tallentanut itse ottamasi valokuvan Tiedosto:Lauri Leppänen, Mannerheim, 1955.jpg, jossa kuvan kohteena on tekijänoikeuden alainen teos. Kuva esitetään Wikipediassa sitattioikeudella ja se on merkitty mallineella tiedoston sivulle. Teoksen tekijänoikeus päättyy vuonna 2047. Itse valokuvallesi et ole merkinnyt mitään lisenssiä joten se suoja-aika päättyy vuonna 2062. Kuvaa ei voida siis käyttää vapaasti, vaikka itse kuvan kohteen, teoksen, tekijänoikeus olisi jo päättynyt. Wikipediasta löytyy varmasti myös sitaattikuvia joiden kuvan kohteen tekijänoikeus päättyy lähivuosina mutta itse valokuvan käyttöoikeudet ovat puutteelliset. Vastaavanlaisia valokuvia, joissa tekijä pidättää kaikki oikeudet itsellään, ei tulisi edes olla tallennettuna tänne. –Makele-90 (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 22.39 (EET)
Kukaan tuskin halua käyttää 35 vuotta vanhaa stillkuvaa vuonna 2047, kuvaustekniikka ja -tyyli ja kuvamateriaalin tarjonta kehittyvät sitä vauhtia. En myöskään ymmärrä mitä tarkoittavat käsitteet "yhteensopiva Wikimedian kanssa" tai "yhteensopiva taaksepäin". –Kotivalo (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 22.55 (EET)
"Yhteensopiva [lisenssi] Wikimedian kanssa" tarkoittaa sitä, että lisenssi on sellainen, jonka Wikimedia hyväksyy. Et voi esimerkiksi käyttää itse keksimääsi lisenssiä tai muuta lisenssiä jota Wikimedia ei hyväksy. "Yhteensopiva taaksepäin" eli ainakin kaikki Share-alike (SA) ovat yhteensopivia myös taaksepäin. Eli 3.0 on yhteensopiva 2.0 kanssa jne. –Makele-90 (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 23.59 (EET)
Ja vielä, että on tultava toimeen niillä formaateilla joita nyt on olemassa. Onhan kyse kulttuuriperinnön sisällön arkistoinnista sekä nykyiseen, että tulevaan käyttöön. Ei ehkä kannata pohtia sitä, onko joku kuva tarpeellinen tulevaisuudessa, vaan olettaa vain, että on. Moni asia muuttuu vuoteen 2047 mennessä, mutta arvelen, että tietosanakirjan idea on silloinkin, ja arvelen sen olevan nimeltään Wikipedia.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 00.15 (EET)
Sellainen pieni yksityiskohta vielä, jos ei Kotivalo ole huomannut, että Wikipediassa käytetään nyt sata vuotta vanhoja valokuvia viime vuosisadan alusta. Vuonna 2047 ovat nyt otetut kuvat 32 vuotta vanhoja. Kiukuttelu ei auta jos haluaa pysyä kelkassa. --85.76.55.155 9. marraskuuta 2015 kello 00.48 (EET)
Sellainen pieni yksityiskohta, vielä, että tämä keskustelu koskee vain suomenkieliseen Wikipediaan tallennettuja taideteoskuvia eli kuvia taideteoksista. Persoonakohtaisesti tallennan kuvan ensin lisäämällä kaikki tiedot kuvatusta kohteesta ja valokuvasta, valitsen alasvetovalikosta käyttöoikeuden ja tallennan tiedoston. Sen jälkeen muokkaan tietoja niin, että lisään, missä artikkelisssa kuvaa käytetään ja valokuvan lisenssin (jonka olen kopsannut aikaisemmin tallentamastani valokuvasta). Tämän jälkeen tiedoston sivulla ei pitäisi olla punaisena loistavia tekstipätkiä.--Htm (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 01.34 (EET)
Ei tämä ihan kiukuttelua ole. Pitäisi osata kuvitella, miten sellainen henkilö kokee asian, joka ei ole aikaisemmin tallentanut mitään ja tallentaa ensimmäistä kertaa tiedostoa. Jos muistelen omia kokemuksiani, teoskuvistani jäi lisenssi mainitsematta, mutta joku käyttäjä huomautti siitä jossain vaiheessa, joten laitoin niitä jälkikäteen (ei tainnut ihan kaikki tulla paikoilleen). Kotivalo on oikeassa, ei siitä lisenssirytäkästä ole helppo ottaa selvää. Minun oli aluksi myös vaikea arvioida, mitä asioita kannattaa ottaa tiedoston kuvaukseen. Olen maininnut tekijän lisäksi myös teoksen nimen ja valmistumisvuoden. Jos kyseessä on julkinen teos, sijaintipaikka on hyvä mainita vähän tarkemmin, jos tulee esille ongelma siitä, onko kyseessä julkinen tila ja onko kyseessä pystyvästi paikalle asennettu teos.
Kaksi kysymystä vielä tiedoston tallennuksista ja lisensseistä. a) Voiko kuka tahansa korjata, täydentää tai tarkentaa myöhemmin tiedoston kuvausta tai muita tietoja? b) Kuka tahansa voinee myös lisätä uuden taideteos-mallineen tarvittaessa, jos kuvaa käytetään jossain toisessa artikkelissa? Teoskuvaahan ei saa käyttää ilman sitä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 08.27 (EET)
(Tämä on vastaus erityisesti IP:lle tuossa ylempänä, en muista tuleeko tämä nyt oikeaan kohtaan näin) On harmillista, että tiedonhaluisen nuorukaisen tiukat kysymykset tulkitaan tämän ikäviksi henkilökohtaisiksi luonneominaisuuksiksi. Neuvo "älä kiukuttele vaan laita siihen vain CC 4.0, turha ihmetellä sen syvällisemmin" on lähellä neuvoa "laita vain nimi siihen Takaaja-kohtaan, tämä on pelkkä muodollisuus". Varoitan maamme nuorisoa suhtautumasta etenkään juridisiin asioihin tuolla kevytmielisyydellä, etten sanoisi leväperäisyydellä. – Anteeksi nyt, mutten vieläkään ymmärrä a) mitä tarkoittaa juridiikassa ja lisensseissä käsite taaksepäin yhteensopiva, jota olen kuullut käytettävän tekniikasta, kuten järjestelmäkameroiden objektiiveista tai tietokoneohjelmista puhuttaessa; b) mitä tarkoittaa Taideteos-mallineen teksti Kuvan muu käyttö on kiellettyä. Jos se yrittää tarkoittaa muuta kuin sitaattioikeudella käyttöä ao. taideteoksesta puhuttaessa, sanamuoto on minusta väärä ja viittaus vähintäänkin epäselvä. Sen alla on yhtä kummallinen teksti: Ylläpitäjä: poista käyttämättömänä sitaattikuvana. Ei tällaisten kyseenalaistaminen ole kiukuttelua, vaan aitoa pyrkimystä kehittää Wikipediaa. –Kotivalo (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 10.50 (EET)
Minun kommenttini yllä näyttää jääneen lukematta. Toistan sen tässä lievästi laajennettuna: En koe taideteoskuvien tallentamista ongelmalliseksi. Tallennan ne itse kuvan osalta vapaana, kuten Commonsiinkin tallentamani kuvat, sillä näinä vuosina muodostunut käsitykseni on, että kuvat jotka tallennetaan Wikipediaan (tai Commonsiin) on luovutettava kuvaajan puolesta vapaina. Jos kuvan kohde (=taideteos) asettaa rajoituksia, silloin noudatetaan sitaattioikeutta ja tallennetaan paikalliseen Wikipediaan. Kun kuvan kohteen (=taideteoksen) tekijänoikeussuoja aikanaan raukeaa, kuva siirretään Commonsiin, ja kun itse kuva on lisensoitu jo alun perin vapaaksi, se on sen jälkeen Commonsissa kenen tahansa vapaasti käytettävissä, Wikipedian käytäntöjen mukaisesti. --Abc10 (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 11.21 (EET)
Vielä esimerkki: tämä kuva voidaan siirtää Commonsiin vuonna 2024 ilman suurempia kommervenkkejä, sillä Aukusti Veron kuolemasta on silloin kulunut 70 vuotta ja minä puolestani olen lisensoinut kuvan tallentaessani käytössä olleella lisenssillä cc-by-sa-3.0, joka tarkoittaa että se on vapaasti kenen tahansa käytettävissä. --Abc10 (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 11.29 (EET)
OK, jos et Abc kovasti pahastu, teen tuon kuvan tallennuksen tiedot sellaisiksi kuin se mielestäni pitäisi kunnolla olla. Veuron Vasikanjuottajan kohdalla nykyinenkin versio on ok, kun siitä on oikein oma artikkelikin. Mainitsen tässä muutoksia. Kuvaukseen maininta "kuva xx:n veistoksesta, sitten teoksen nimen jälkeen valmistumis/paljastusvuosi joka on tässä sama. Ja sitten vähän tarkempi sijaintimaininta kuvaukseen. Lähde-osassa ei käsittääkseni sovi "oma tietokone", vaan siinä on tavallisesti "itse ottamani kuva" tms. ikäänkuin vahvistuksena siitä, että kuvaaja on ottanut kuvan. Tätä muutosta en kuitenkaan itse pysty tekemään, koska vain kuvan tallentaja tietää, kuka on kuvan ottanut. Päiväys-otsikkoon tulee valokuvan ottopäivä, jonka oletan olevan 23.9.2015. Linkittäisin myös kuvan tekijät, jos joku haluaa kuvan sivulta tietoa enemmän tekijöistä. Tämän keskustelun aiheen eli lisenssiasioiden puolesta tallennus on käsittääkseni ok. Jos esim. Aukusti Veuron artikkelissa on maininta veistoksesta, silloin joku voi käyttää kuvaa artikkelissa siten, että lisää uuden taideteos-mallineen.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 14.44 (EET)
Päiväys on tarpeeton (ja tässä tapauksessa virheellinen) sillä tekijänoikeussuoja raukeaa sen vuoden lopussa, jolloin vuodet täyttyvät. Kuvauspäivä on siis tarpeeton yksityiskohta eikä varmasti kiinnosta ketään. Korjasin oman tietokoneen, joka josain oli jäänyt silmiin, omaksi teokseksi. --Abc10 (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 14.56 (EET)
Juu näin onkin. Silloin tiedoston tallentamisen ohjeissa voisi olla kohdassa Päiväys esim. Minä vuonna kuva on otettu? Useimmat varmaan ymmärtävät päiväys-sanan liittyvän päivämäärän mainitsemiseen. --Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 16.09 (EET)
Commons vaatii nykyään tarkan päivän, ja oletuksena on latauspäivä. Ennen kelpasi vuosikin. Ehkä se joissakin maissa on tärkeä tieto. --Abc10 (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 16.52 (EET)
Bernin yleissopimuksen mukaan teoksen kotimaana eli alkuperämaana pidetään sitä maata, missä teos on ensiksi julkaistu. Eli kun Käyttäjä:Abc10 julkaisee Wikipediassa valokuvia, niiden alkuperämaa lienee Yhdysvallat, ja silloin noudatetaan kai ensisijaisesti Yhdysvaltain tekijänoikeussäännöksiä. Siksi päiväyskin saattaa olla tärkeä kuvien tekijänoikeuksien kannalta (mitä niistä nyt on lisenssin mukaan jäljellä). ¬Antilope 9. marraskuuta 2015 kello 18.31 (EET)
Commonsiin tulee ainakin meikäläisen tapauksessa kuvan metatiedoista kuvanottohetki minuutin tarkkuudella. - Fi-wikin alasvetovalikosta tulee taidetoskuviin soveltuva käyttöoikeusmalline "Valokuva taideteoksesta. Valokuvan oikeudet mainittava erikseen." Kohtaan Kuvaus on ohjeena "Mitä tiedosto esittää?" ja siihen täytän taideteoksen tiedot. Sitähän se esittää. Käyttöoikausmallineeseen tulee täydentää artikkelin nimi.--Htm (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 18.41 (EET)
Eräs tapa kertoa valokuvan lisenssi: {{Taideteos|Artikkeli|{{Lisenssimalline}}}} --Geohakkeri (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 19.25 (EET)
Vastaus Kulttuurinavigaattorin kahteen kysymykseen (vai vastasiko joku jo?): 1) (Voiko kuka tahansa korjata, täydentää tai tarkentaa myöhemmin tiedoston kuvausta tai muita tietoja?) Voi täydentää kuvausta. Lisenssin tietoja ei saa korjata tai muuttaa koska kuvan tekijä on tekijänoikeuden haltija ja vain hän voi päättää millä lisenssillä kuvansa julkaisee. 2)( Kuka tahansa voinee myös lisätä uuden taideteos-mallineen tarvittaessa, jos kuvaa käytetään jossain toisessa artikkelissa?). Kyllä, kunhan käyttö siinä muussa artikkelissa perustuu sitaattioikeuteen.--Htm (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 18.47 (EET)

Olemme tehneet sivun Wikipedia:GLAM/Lisensointiohje, joka auttaa perustapauksissa. Sitä voi tarvittaessa myös täydentää. Emme ole käsitelleet sitaattioikeutta, koska se on suomenkielisen Wikipedian omaan projektiin rajautunut mahdollisuus käyttää kuvia suomalaisessa tekijänoikeuslaissa olevan poikkeuksen mukaisesti. Tämä poikkeus on erilainen eri maissa. Sivu on tarkoitettu palvelemaan Commonsiin lataamista, ja siinä pitää ottaa huomioon sekä lähde- että kohdemaan (Suomen ja Yhdysvaltain) tekijänoikeussäädökset. --Susannaanas (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 19.58 (EET)

Suomalaisista postimerkeistä[muokkaa wikitekstiä]

Viitaten artikkeliin A. I. Virtanen saa sen kuvan, että Wikimedia Commonsiin käy kaikki ennen vuotta 1989 Suomessa julkaistut postimerkit. En ymmärrä kunnolla englantia, joten voiko näitä siis ladata sinne mielin määrin? --Höyhens (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 00.14 (EET)

Kaikki Suomessa Posti- ja telelaitoksen ennen 1.1.1990 julkaisemat postimerkit ovat tekijänoikeuslain (8.7.1961/404) 9. pykälän tarkoittamia osia viranomaisen julkaisemasta päätöksestä, määräyksestä tai muusta asiakirjasta, eikä niillä siis ole tekijänoikeuden suojaa. Ne ovat täten public domainissa ja niitä saa kuten epäilit ladata Commonsiin mielin määrin. --Pitke (keskustelu) 16. marraskuuta 2015 kello 19.26 (EET)
Miten niin? Miksi noin? Millä perusteilla? Ei kai? Mitä? Täh? Tästähän on jo ollut juttua täällä: Postimerkit Commonsissa. Jollei mikään ole sen kommin muuttunut, asia lienee edelleen yhtä epäselvä. --Pxos (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 21.59 (EET)
Ainoa tapa saada asiasta kunnolla selvyys on pyytää tekijänoikeustoimikunnalta asiasta lausunto. --Pitke (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 22.28 (EET)

Rikollis/terroristijärjestöt[muokkaa wikitekstiä]

Onko tämänkaltaisilla tahoilla tekijänoikeudet tuottamiinsa teoksiin? Ainakin Yhdysvalloissa on ilmeisesti jokin asteus, jonka mukaan tekijänoikeutta ei näissä tapauksissa ole. Tai ainakin Wikipediaan on tällä perusteella ladattu kuvia. Mites Suomen tilanne? J.K Nakkila (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 13.06 (EET)

On. Suomessa tekijänoikeus on teoksen tekijällä oli se sitten Breivik tai naapurin Jari-Pekka 8v. Tekijänoikeuslain 9 § mainitaan tekijänoikeussuojaa vailla olevat teokset. –Makele-90 (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.55 (EET)