Wikipedia:Kahvihuone (tekijänoikeudet)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Tekijänoikeudet
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Ruutukaappauksien käytöstä[muokkaa wikitekstiä]

Hei kaikille. Huomasin, että ruutukaappauksia on ilmeisesti jossain määrin mahdollista käyttää kuvituksena Wikipediassa. Kts. esim. Eero (Seitsemän veljestä). Onko näin mahdollista tehdä myös todellisen henkilön kohdalla? Olisiko mahdollista esimerkiksi lisätä Jouko Turkan sivulle hänestä kuva - esim. jostain Yle:n haastattelusta? Yritin Googlettaa tähän vastausta, onnistumatta. Kiitos mahdollisista vastauksista etukäteen. --Veron~fiwiki (keskustelu) 5. lokakuuta 2016 kello 14.47 (EEST)

Mitä katsoin noita kuvakaappauksia, niin valtaosa vaikuttaisi olevan kuvitteellisista hahmoista. Kuitenkin ainakin esim. Håkan Westergårdin sivulla on käytetty kuvakaappausta. Miten tämän asian kanssa mahtaa olla? --Veron~fiwiki (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 18.50 (EEST)
Kyllä kai ruutukaappauksia voi käyttää siinä missä valokuviakin, kunhan laatu on kelvollinen – ja oikeudet kunnossa. Eeron osalta kuva käytetään "kriittisen kommentaarin osana", millaisena (jos kyseinen Wikipedia-artikkeli sellaiseksi kommentaariksi lasketaan) kuvaa voidaan käyttää ilman oikeudenomistajan lupaa, ei vapaana kuvana. --LPfi (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 20.28 (EEST)
Ruutukaappauksia henkilöistä ei kai tekijänoikeudellisista syistä voi käyttää sitaattioikeudella. Henkilöistä kun on aina mahdollista periaatteessa saada vapaakin kuva. Gösta Sundqvistin kohdalla muuten oiva ratkaisu, käyttäjä piirsi muotokuvan henkilöstä, koska vapaata kuvaa ei ollut saatavilla. Televisiosarjan hahmoartikkeleissa on käytetty kuvakaappauksia. --Stryn (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 20.41 (EEST)
Ruutukaappauksia voi käyttää vain kyseistä elokuvaa tai televisio-ohjelmaa käsittelevässä artikkelissa, aivan riippmatta siitä onko henkilöstä mahdollista saada kuva vai ei. Jälleen kerran sotketaan en.wikin käytäntö fi.wikiin, jossa noudatetaan Suomen tekijänoikeuslainsäädäntöä. --Abc10 (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 09.13 (EEST)
Käsittääkseni täällä pitää noudattaa sekä teoksen alkuperämaan (missä teos on alunperin julkaistu) että Yhdysvaltain tekijänoikeuslainsäädäntöä (koska Yhdysvallat on fi-Wikipedian "julkaisupaikka"). Jos kuvakaappaus sattuu olemaan Suomessa julkaistusta ohjelmasta tai kuvassa näkyvästä teoksesta, niin siinä tapauksessa toki noudatetaan Suomen tekijänoikeuslainsäädäntöä, mutta ei kai muuten? ¬Antilope 22. lokakuuta 2016 kello 16.33 (EEST)

Kartta[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Kruunusillat on hankkeen sivustolta lainattu lehdistön käyttöön tarkoitettu sijaintikartta, jonka on laatinut Sito. Eihän mediakuvia ole aikaisemmin hyväksytty, esim. Kehärata-artikkelin kartta on itse tehty open-kartan päälle. Kuis on?--Htm (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 19.11 (EEST)

Mikä ero on havainnekuvan ja kartan välillä? Esimerkiksi artikkelissa Helsingin keskustakirjasto on ottamiani kuvia havainnekuvista ja alueen pienoismallista. Ja Guggenheim Helsinki -suunnitelma-artikkelissa toinen kuva on Commonsista, näemmä jenkkiläisperäinen. Sitaattioikeudellahan näitä käytetään ja jos julkaisija on ne laskenut yleiseen käyttöön, ja kuvat täyttävät tehtävänsä, en näe syytä siihen etteikö niitä voisi julkaista. Vai ko, kö?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 14.04 (EEST)
Kruunusiltojen yleiskartta on tarkoitettu median käyttöön. Täällä ei ole aikaisemmin sallittu käyttää esimerkiksi poliitikoista, näyttelijöistä jne. ns. lehdistökuvia, jossei niitä ole julkaistu vapaalla lisenssillä tai saatu erikseen lupaa tekijänoikeuden haltijalta. Yleiskartan on laatinut Sito Oy ja se koostuu kahdesta osasta, pohjakartasta ja siihen piirretystä reitistä. Lehdistökuvia ei ole julkaistu vapaalla lisenssillä eikä tässä ole kyse sitaattioikeudesta käsittääkseni. Esimerkiksi artikkeleissa Runkolinja 550 ja Kehärata kartta on tehty OpenStreetmapin päälle. --Htm (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 18.17 (EEST)

Hymy -lehti käyttää nettisivuillaan laajasti Wikimedia Commonssin kuvia noudattamata lisenssejä[muokkaa wikitekstiä]

Luetteloa luvattomasta käytöstä: (mikäli linkki sattuu kuolemaan niin sen voi lukea Internet Archivesta. )

Tiedosto Uutinen
Helsinki police car.jpg uutinen
uutinen
uutinen
uutinen
uutinen
Anna hanski2.jpg uutinen
Basket of money.jpg uutinen
Logs at woodmill.jpg uutinen
Ann Selin (cropped).jpg uutinen
Travis Fimmel by Gage Skidmore.jpg uutinen
Liquorice.jpg uutinen
Katja Kettu.jpg uutinen
Bablo-262.jpg uutinen
Föri.jpg uutinen
Viidentienristeys.JPG uutinen
Fell Suomutunturi.jpg uutinen
Alexander Stubb on February 11, 2011.jpg uutinen
Tiina Lymi IMG 2077 C.jpg uutinen
Armi Toivanen.jpg uutinen
Paavo Väyrynen.jpg uutinen
Gisele Bundchen2.jpg uutinen
Wikimedia Foundation Office Officey Photos-5.jpg uutinen
Vesa-Matti Loiri.jpg uutinen
Jari-Matti Latvala Dunton 2010.jpg uutinen
Kata Kärkkäinen 2008.jpg uutinen
MF7624.jpg uutinen
Helsinki July 2013-21.jpg uutinen
Solo Sokos Hotel Torni Tampere.jpg uutinen
Siikainen sh 2014.JPG uutinen
Simo Salminen.jpg uutinen
Vanderbilt university police car edit.jpg uutinen
Klaus Thomasson Vihreät Niityt iskelmätapahtumassa 2006.jpg uutinen
Jesse-Puljujärvi.jpg uutinen
Cannabis sativa plant (4).JPG uutinen
Tom's Restaurant, NYC.jpg uutinen
Car crash zaragoza.jpg uutinen
Ford Crown Victoria 1.JPG uutinen
Ähtärin karhut 15.jpg uutinen
Matti Esko 26.11.2013.jpg uutinen
Thai traditional costumes Chiang Mai 2005 033.jpg uutinen
Zaatari refugee camp, Jordan (2).jpg uutinen
Alexander Stubb Oct, 2014.jpg uutinen
Kimi Raikkonen 2008.jpg uutinen
Punkaharju harjutie.JPG uutinen
Tapio Liinoja 2.jpg uutinen
Tarja Halonen 1c389 8827-2.jpg uutinen
Hugh Jackman 4, 2012.jpg uutinen
Girl in Muyuan in Jiangxi.jpg uutinen
Acid attack victim.jpg uutinen
Tornio Hallituskatu.JPG uutinen
Margot Robbie.jpg uutinen
Elgportraet han (Alces alces).jpg uutinen
Nasima Razmyar 2015.JPG uutinen
Cumulus 01.jpg uutinen
Scandinavian Hunks.jpg uutinen
Carmen Electra-2006.jpg uutinen
Harri Olli 1 - WC Zakopane - 27-01-2008.JPG uutinen
Mike Tyson Portrait.jpg uutinen
Joanna Krupa Benchwarmer 2008.jpg uutinen
RachaelLeighCook07TIFF.jpg uutinen
One Direction X Factor Live Glasgow 2.jpg uutinen
Jouni Hynynen - Ilosaarirock 2008.jpg uutinen
Wedding and Engagement Rings 2151px.jpg uutinen
[[:File:|File:]] [ uutinen]

Elikkä Hymy -lehti käyttää nettisivuillaa laajasti Wikimedia Commonssista otettuja valokuvia, pelkästään jos Google hakuun kirjoittaa "site:hymy.fi Wikimedia Commons" niin tuloksia tulee yli 400. Lehti ilmoittaa ainoastaan lähteeksi "Wikimedia Commons".

Lehden nettisivuilla oli myös yksi minun ottamani valokuva ja laitoin päätoimittajalle sähköpostia ja korvausvaatimuksen mukaan ja he ainoastaan korjasivat uutisen. Soitin tänään päätoimittajalle ja hän vain väitti minulle "älä älä älähän ny rupea minua minua neuvomaan että tota mä tiedän ihan tasan tarkkaan miten asia on" ja lisäksi toimittaja väitti että sisältö on vapaata ja sitä saa käyttää miten haluaa. --Zunter (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 15.35 (EEST)

Omalta osaltani saimme sovittua tänään tuon lafkan kanssa kyseisen kiistan kohtuulliseen hintaan, että ainakaan minua ei tämä kiista loppupeleissä jää harmittamaan. --Zunter (keskustelu) 31. lokakuuta 2016 kello 20.09 (EET)
No toivotaan, ettei kyseessä ole häilyvä moraali vaan ammattitaidottomuus.--MAQuire (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 16.07 (EEST)
Otin yhteyttä hänen esimieheensä Otavamediassa, lupasi selvittää tätä minun tapaustani. --Zunter (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 16.30 (EEST)
Kyse on suuresta tapauksesta. Tarvittaessa Wikimedia Suomi voi välittää Wikimedia Foundationin juridista apua. Ota yhteyttä jos tarvitaan.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 16.44 (EEST)
Kuulostaapa hyvältä idealta, täydennänpä listaa. --Zunter (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 16.48 (EEST)
Sitä mikä on julkaistu public domain -lisenssillä saa, muita lisenssin määräämillä ehdoilla. --Urjanhai (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 17.31 (EEST)
Olen jättänyt listasta pois sellaiset tiedostot mitkä on public domaineja. --Zunter (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 17.34 (EEST)
Tämä olikin juuri se, mitä päätoimittaja ei tiennyt, vaikka kehui tietävänsä: Public domainin ja muiden avoimien lisenssien ero. --Urjanhai (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 17.43 (EEST)
"se on on sivustolta jossa on vapaita kuvia, niin sillon ei voi olla mikään kuvavarkaus" näinhän sanoi, eli juurikin niin että tietämätön oli. --Zunter (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 18.10 (EEST)
Joku voisi yksinkertaisin sanoin ja tikkukirjaimin hitaasti kertoa sille wannabe-toimittajalle, että jokaisessa Commonsin kuvassa on oma lisenssi, josta katsotaan miten sen kuvan kanssa kanssa menetellään. Vapaa kuva ei tarkoita kuvaa, jonka mikä tahansa julkaisu saa omia (tämä tiedoksi myös Hesarille ja Iskelmäradiolle). --Htm (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 18.20 (EEST)
Otin yhteyttä Wikimedia Suomeen Facebookin kautta, lupasi ottaa selvää asiasta. --Zunter (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 18.28 (EEST)

Helsingin Sanomat käyttää paljon kuvia pelkällä Wikimedia Commons -maininnalla: tässä yksijuttu, monta kuvaa. --Abc10 (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 18.38 (EEST)

Keskustelua aiheesta käytiin jo syksyllä 2014. --Zunter (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 19.19 (EEST)
Korjausta ei kuitenkaan ole tehty, mutta ovat ehkä ottaneet opikseen myöhemmässä kuvienkäytössä, koska monissa näkyy olevan tekijä, ei kuitenkaan lisenssiä, kuten pitäisi. En huomannut katsoa julkaisuajankohtia. -- Abc10 (keskustelu) 28. lokakuuta 2016 kello 21.50 (EEST)

Käyttöohjeet[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku tekijänoikeusasiat hallitseva kirjoittaa ohjesivun, johon sisältyy useita kuvia (yksi kutakin erilaista lisenssiä kohti) ja josta näkee, miten tekijän ja lisenssin ilmoittaminen kuuluu oikeaoppisesti tehdä esimerkiksi omilla nettisivuilla tai painetussa julkaisussa. Kun malli on olemassa, niin Commonsin käyttäjien on helppo tehdä itse sen mukaan. --Raksa123 (keskustelu) 13. marraskuuta 2016 kello 01.27 (EET)

Wikimedia Commonssista löytyy tälläinen: "Commons:Sisällön käyttö Wikimedian ulkopuolella". --Zunter (keskustelu) 15. marraskuuta 2016 kello 21.06 (EET)

Ohjeistusta luvattoman kopioinnin tekijänoikeuksien haltijoille[muokkaa wikitekstiä]

Itse kun olen aktiivisesti valvonut ottamieni valokuvien käyttöä ja ollut yhteydessä lähes kaikkiin luvattomiin kopioijiin, niin pitäisikö jonnekkin kertoa ohjeistusta kuinka toimia jos omia kuvia kopioidaan luvatta? --Zunter (keskustelu) 24. marraskuuta 2016 kello 15.52 (EET)

Wikimedia Suomi on tekemässä tekijänoikeusopasta, jossa pitäisi huomioida varsinkin Wikipedian käyttäjät. Se tulee varmaan myös pdf-julkaisuna ja avoimeen käyttöön, arvelisin ensi vuoden alussa. Tiedustelin eräältä WMF:n toiminnassa olevalta laki-ihmiseltä, arveleeko, että WMF suostuisi vahvistamaan tapauksia, joissa avoimia lisenssejä on käytetty laittomasti ja väärin. Arvio oli että WMF on hyvin varovainen tällaisssa, koska niistä pitäisi varmaan esittää hyvin vahvat (ja monimutkaiset) todisteet ja WMF ei ole suoraan osapuoli. Hän sanoi että miksei Wikimedia Suomi voisi tehdä tällaista.
Osittain koen, että kyse on myös meidän (yhdistyksen) toiminnan huonoudesta, sillä meidänhän pitäisi myös ainakin tiedottaa vakuuttavasti näistä. Ainakin se tekijänoikeusopas on tulossa ja sitä voi käyttää. Myös tuo ideasi, että voisi laatia yksinkertaisen toimintaohjeen esim. "Mitä voin tehdä jos kuvieni luvatonta kopiointia tapahtuu?" on hyvä. Siinä voisi olla vaihtoehtoisia "vaiheita" eli jos yksi toimenpide ei tehoa, mitä sitten tehdään jne. ja viimeinen olisi joku "tavataan raastuvassa" -vaihtoehto. Ohjeiden pitäisi olla selkeitä ja yksinkertaisia ja niiden laatiminen ei ehkä ihan helppoa ole. Esimerkiksi Wikipediaan tallennetuissa kuvissa käytetään käyttäjänimiä ja käsittääkseni jos vaatimuksia esitetään, pitäisi ilmoittaa tekijän oikea nimi. Mutta kannatettava asia joka tapauksessa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 24. marraskuuta 2016 kello 18.25 (EET)
Todisteiden keräämisessä käteviä työkaluja ovat Wayback Machine ja archive.is, sinne kuvakaappaukset talteen sivustoista joilla luvatonta kopiointia löytyy, yleensä kun kuvankopsaajille laittaa viestiä niin he vain poistavat kuvan sivustolta ilman että suostuvat edes vastaamaan. Ja tosiaan ongelmaksi muodostuu varmasti tuo jos ei tallenna kuvia omalla nimellään. --Zunter (keskustelu) 24. marraskuuta 2016 kello 19.37 (EET)

en:File:The Appomattox of the third termers - unconditional surrender.jpg[muokkaa wikitekstiä]

Haluaisin tämän tiedoston fi-wikin puolelle, mutta nuo tekijänoikeusmerkinnät ovat niin hämärät, että en tiedä pitäisikö tuo kuva nyt tallentaa Commonsiin vai tänne. Käsittääkseni tiedosto on Suomenkin lainsäädännön mukaan ihan vapaata riistaa (kuva on julkaistu 1880 ja tekijän kuolemasta on +120 vuotta), mutta tiedostoon liitetyssä mallineessa varoitetaan erikseen, että kuva ei ehkä olekaan public domainissa kaikkialla. Toisaalta taas seuraavassa mallineessa kerrotaan, että tiedosto pitäisi ehkä kopioida Commonsiin, mutta samalla varoitetaan että ei sitä ehkä sittenkään pitäisi siirtää. Yritä tästä nyt sitten saada jotain tolkkua.-Henswick (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 17.21 (EEST)

Toisen kuvaajan kuvan luvalla tallentaminen Commonsiin[muokkaa wikitekstiä]

Miten tässä pitäisi toimia, vai onko mahdollista ollenkaan? Jos saan kuvan toiselta kuvaajalta, joka lupaa sen olevan julkaistavissa Wikipedian vaatimalla lisenssillä (esim. CC BY-SA 4.0), voinko sen jotenkin Commonsiin tallentaa? Kuvaa ei välttämättä siis ole julkaistu missään, ja jos on, niin ei Wikipediaan sopivalla lisenssillä. Kuitenkin lupa kuvaajalta on, mutta hän ei itse jaksa/halua/osaa sitä Commonsiin tallentaa. Ja millä vaihtoehdoilla tallennusvaiheessa tuo pitää tehdä?Smoky Vendace (keskustelu) 5. marraskuuta 2016 kello 22.03 (EET)

Periaatteessa kaikesta kai voi sopia. Luvan pitäisi olla varmaankin olla kirjallinen, jotta jokainen voi sen tarkistaa. Molempien sopijapuolten allekirjoitukset pitäisi olla sähköisiä jne. Ja missä tällainen sopimus julkaistaisiin, jotta se olisi tarkistettavissa mahdollisimman helposti? Tämän takia kai omat kuvat yksinkertaisempia.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 5. marraskuuta 2016 kello 23.32 (EET)
Se menee seuraavasti:
 1. Tallenna kuva commonsin upload wizardilla
  1. Upload wizardin "Release rights" -välilehdellä:
   • valitse kohta This file is not my own work.
   • ja lisää Source -kenttään teksti {{subst:OP}}
   • valitse se lisenssi jonka olet sopinut tekijänoikeuksien haltijan kanssa käytettäväksi
  2. Tee tallennus Upload wizardilla loppuun ja ota talteen tallennettujen kuvien nimet
 1. Lähetä OTRS-lupa (lue sivu läpi)
  1. Klikkaa OTRS-sivulta löytyvää Try our new Interactive Release Generator! -linkkiä (iso sininen nappi otsikon Declaration of consent for all enquiries alla, suora linkki)
   • täyttele tiedot. Oleelliset valinnat ovat: I represent the copyright holder ja I or others have already uploaded the file to Wikimedia Commons, kuvien nimet jne
  2. Kun olet saanut lomakkeen täytettyä, niin jossain vaiheessa se käsitellään. (voi kestää pitkään ja jos mitään ei tunnu tapahtuvan, niin esim. Makele-90:ltä voi kysellä miten se etenee.)
--Zache (keskustelu) 6. marraskuuta 2016 kello 00.18 (EET)
Luo uusi käyttäjä tunnus, niin minä tein kuin julkaisin tuttavani ottamia kuvia. --Zunter (keskustelu) 6. marraskuuta 2016 kello 20.43 (EET)
Ja sanoit niitä omiksesi? Jos asiasta tulee jälkikäteen ongelma, tekijänoikeuksien haltija määrää laskun suuruuden. --Abc10 (keskustelu) 6. marraskuuta 2016 kello 23.08 (EET)
No, Zunterille myös, että noin miten tuossa yllä kuvasin on se miten asia kuuluisi tehdä. Eli tallennetaan kuva ja lähetetään OTRS:n kautta lupa- ja yhteystiedot jolloin ne kirjataan ylös ja arkistoidaan jolloin perusteet sille, että kuva on commonsissa on löydettävissä jälkikäteen. --Zache (keskustelu) 7. marraskuuta 2016 kello 04.12 (EET)
Miten niin? File:Veto - Jymy (19.9.2015) 04.JPG, sovin kuvaajan kanssa nimimerkistä ja sitten loin kyseisen nimimerkin ja julkaisin kuvan, mitä epäselvää? --Zunter (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 16.10 (EET)
Ei noudata Commonsin virallista käytäntöä, vaan OTRS-lupa puuttuu. Nimimerkki on sinun, lataaja olet sinä ja sanot kuvaa itse ottamaksesi. --Abc10 (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 17.19 (EET)
Nimimerkki ei ole minun, lataaja olen minä, mutta en sano että MINÄ olen kuvan tekijä, vaan nimimerkki "Saltsuuu".--Zunter (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 18.57 (EET)
Se on oma tulkintasi ja vain omassa päässäsi. Noin ei kuitenkaan voi toimia, vaan tulee noudattaa Commonsin käytäntöjä. Tekijänoikeudet eivät ole mikään vitsi, niitä puidaan käräjillä jatkuvasti. --Abc10 (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 19.08 (EET)
Poista sitten kyseiset kuvat Commonssista, ei se minulta ole pois. --Zunter (keskustelu) 8. marraskuuta 2016 kello 19.10 (EET)

Koordinaattien tekijänoikeudet[muokkaa wikitekstiä]

Sain lisättyä kaikkiin Suomen järviartikkeleihin tietolaatikot ja sijaintikartat (esimerkki). Osassa koordinaatit olivat valmiina ja osaan ne piti hakea erikseen Kansalaisen Karttapaikasta. Joillakin sivuilla valmiille koordinaateille oli merkitty lähteeksi Kansalaisen Karttapaikka, monissa ei mitään lähdettä. Kun koordinaatit puuttuivat, niin kirjoitin Kansalaisen Karttapaikassa järven nimen hakukenttään, valitsin tulosluettelosta oikean järven, oikean reunan työkalulla otin hakutuloksen koordinaatit esiin ja vaihdoin koordinaatiston oikeaksi. Sen jälkeen kopioin Karttapaikan ilmoittamat koordinaatit kyseisen järven artikkeliin. En merkinnyt Kansalaisen Karttapaikkaa koordinaattien lähteeksi artikkeliin. Yhteenvetoon kirjoitin joskus, että koordinaatit ovat Kansalaisen Karttapaikasta, joskus en mitään.

Saako koordinaatit vain kopioida Kansalaisen Karttapaikasta yllä selostetulla menettelyllä vai pitäisikö niille tehdä myös jokin lähdeviitemerkintä?

Avoimien aineistojen tiedostopalvelussa on yhtenä kohtana Nimistö, joten sinänsä paikannimet ja koordinaatit taitavat olla avointa aineistoa. Käytännössä jonkin kohteen koordinaattien etsiminen noiden tiedostojen kautta on paljon hankalampaa kuin Kansalaisen Karttapaikan hakutoimintoa ja koordinaattityökalua käyttämällä. Avointa aineistoa käytettäessäkin pitäisi kuitenkin ilmoittaa aineiston lähde hyvin yksityiskohtaisesti.

Järviartikkeleita on varmaan pari tuhatta, joten käsin niitä ei viitsisi käydä toista kertaa läpi koordinaattitietojen lähdemerkintöjä lisäten. Lisäksi Kansalaisen Karttapaikasta otettuja koordinaatteja on varmaan monien muidenkin aihepiirien artikkeleissa. Osa koordinaateista voi olla otettu Google Mapsin avulla, mutta yhtälailla niistä puuttuvat lähdemerkinnät. Koordinaatit pitäisi lisätä vielä monien kylien ja saarien artikkeleihin, mutta kysytään tästä tekijänoikeusasiasta ensin. --Raksa123 (keskustelu) 15. joulukuuta 2016 kello 12.22 (EET)

Olen tekijänoikeuden suhteen täysi maallikko, mutta ensimmäisenä tulee mieleen, että jos sinä tai joku muu wikipedian käyttäjä noutaa koordinaatit karttapaikasta niin silloinhan hän tai tässä tapauksessa sinä on se joka on tehnyt sen luovan työn. Ja jos tämä luovan työn tekijä julkaisee työnsä vapaalla lisenssillä, niin vaatiiko tämä muuta. Mutta en tiedä onko tämä arvioni asiasta oikea ja kattaako se kaikki asiaan mahdollisesti liittyvät tekijänoikeuskysymykset.--Urjanhai (keskustelu) 15. joulukuuta 2016 kello 12.47 (EET)
Mahdollisesti tilanne voisi olla toinen, jos joku tekisi esim. karttapaikasta nimihakuja koneellisisti ja imuroisi tuloksesta koordinaatit koneellisesti. Mutta toisaaltahan sitä ei ole tarpeen tehdä koska näiden hakujen tuottaman tiedon sisältävä paikannimiaineisto on ladattavissa myös avoimena datana. Avoimen datan lähteen ilmoittaminen oikein taas on helppo tehdä mallineella, jossa se on kerran ilmoitettu oikein, ja sitten lisää vain mallineen.--Urjanhai (keskustelu) 15. joulukuuta 2016 kello 12.50 (EET)
Kohteen etsiminen paikannimihaulla ja Maanmittauslaitoksen sille antamien koordinaattien kopioiminen on teknisesti eri asia kuin etsiä itse kartalta jokin kohde, klikata hiirellä sen päältä ja kopioida näin muodostuneet koordinaatit. Esimerkiksi artikkeliin Saariselkä on lisätty koordinaatit jo vuonna 2008 ilman lähdemerkintää, joten sinänsä ongelma ei ole uusi. --Raksa123 (keskustelu) 15. joulukuuta 2016 kello 13.03 (EET)
Tekijänoikeus suojaa määritelmällisesti muotoa eikä tietosisältöä eikä yksittäisillä faktoilla (esim sijainnilla) ole tekijänoikeutta. Se suoja mikä esimerkiksi tietokannoille tulee on luettelosuoja ja sen rikkominen tulee kyseeseen siinä vaiheessa kun aletaan järjestelmällisesti kopioimaan (Esim ohjelmallisesti) tietoja. Käsin yksittäisiä tietoja listasta kopioimalla sitä on ymmärtääkseni aika hankala rikkoa ja tässä tapauksessa tosiaan nuo samat tiedot ovat nykyään jo avoimena datana sekä useasta, niin väittäisin että vaikka jotain ongelmia (epätodennäköistä minusta) asiasta joskus tulisikin, niin se liittyisi lähinnä siihen miten korjataan tilanne. --Zache (keskustelu) 15. joulukuuta 2016 kello 13.10 (EET)
Edelleenkin epäilen että että se tekijä tuossa on se klikkaaja. Hänhän on se, joka tekee sen aivotyön, että mikä piste kartalla vastaa reaalimmaailman jonkun kohteen sijaintia. - Ja voi myös tehdä siinä virheitä, tulkintaa, yleistystä jne. Nimistöaineiston luojakin on tuon saman työn tehnyt kertaalleen, mutta tässä tuo klikkaaja tekee sen kartan avulla uudestaan. Jonkun ei-pistemäisen kohteen kohdalla joku muu esimerkiksi voi valita kohdetta edustavan pisteen toisin jne.--Urjanhai (keskustelu) 15. joulukuuta 2016 kello 13.13 (EET)
Tuon nimistödatan kohdalla olisi kiinnostava tietää, onko niisssä annettu sijainti kartalla olevan tekstikohteen (siis "karttasanan") sijainti vaiko nimen tarkoitteen eli reaalimaailman kohteen sijainti. Esimerkiksi pienelle saarelle tai isolle kivelle voidaan antaa tarkka pistesijainti, mutta karttasana yleensä on vähän eri kohdassa. --Urjanhai (keskustelu) 15. joulukuuta 2016 kello 13.00 (EET)

Käyttäjän Mumintrollet202‎ muokkaukset[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjän Mumintrollet202‎ viimeaikaiset Koreaa koskevat muokkaukset ovat lähes kokonaisuudessaan suoraa kopiota kirjasta Korea: Kolme ovea tiikerin valtakuntaan (muutamaa en-wikistä käännettyä pätkää lukuun ottamatta). Poistin ne tekijänoikeusrikkomukset jotka heti löysin, mutta suosittelisin käymään läpi myös käyttäjän vanhemmat mm. Kiinaa koskevat muokkaukset ja kumoamaan ne tarvittaessa. --Epiq (keskustelu) 2. tammikuuta 2017 kello 18.54 (EET)

[muokkaa wikitekstiä]

Täyttääkö muka tämä logo teoskynnyksen? Listattu tekijänoikeuksien alaiseksi, mutta kyseessä kumminkin vain normaalia tekstiä, mikä ei omasta mielestäni täytä teoskynnystä. /LR La Revolucion (keskustelu - muokkaukset) 5. tammikuuta 2017 kello 20.02 (EET)

Kyseinen tekstilogo ole tekijänoikeuksien alainen, mutta logo kuuluu tavaramerkkisuojan piiriin. Lisäksi logossa käytetty fontti voi kuulua tavaramerkkisuojan piiriin. Kuvan voi siirtää Wikimedia Commonsiin. –Makele-90 (keskustelu) 6. tammikuuta 2017 kello 12.56 (EET)