Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Sekalaista
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg

New Wikipedia Library Database Access (September 2015)[muokkaa wikitekstiä]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

 • EBSCOHost - this is one of our largest access donations so far: access to a wide variety of academic, newspaper and magazine sources through their Academic Search Complete, Business Source Complete and MasterFILE Complete
 • Newspaperarchive.com - historical newspapers from the United States, Canada, UK and 20 other countries, and includes an Open Access "clipping" feature (1000 accounts)
 • IMF Elibary- a digital collection of the IMF's reports, studies and research on global economics and development (50 accounts)
 • Sabinet - one of the largest African digital publishers, based in South Africa, with a wide range of content in English and other European and African languages (10 accounts)
 • Numérique Premium - a French language social science and humanities ebook database, with topical collections on a wide range of topics (100)
 • Al Manhal - an Arabic and English database with a wide range of sources, largely focused on or published in the Middle East (60 accounts)
 • Jamalon - an Arabic book distributor, who is providing targeted book delivery to volunteers (50 editors)

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including expanded accounts for Elsevier ScienceDirect, British Medical Journal and Dynamed and additional accounts for Project MUSE, DeGruyter, Newspapers.com, Highbeam and HeinOnline. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 19:42, 16 September 2015 (UTC)

We need help! Help us coordinate Wikipedia Library's distribution of accounts, communication of access opportunities and more! Please join our team at our new coordinator signup.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Luokka:2010-luvun autot[muokkaa wikitekstiä]

Miksi esim. artikkeli Ford Transit Connect menee luokassa T-kirjaimen kohdalle, vaikka Ford alkaa F-kirjaimella? Muitakin vastaavia tapauksia on. ComradeUranium (keskustelu) 22. lokakuuta 2015 kello 19.56 (EEST)

{{AAKKOSTUS}}-tekstin vuoksi. --Stryn (keskustelu) 22. lokakuuta 2015 kello 20.00 (EEST)
No niin, kiitos, asia korjattu. ComradeUranium (keskustelu) 22. lokakuuta 2015 kello 20.03 (EEST)
Aakkostus-teksti aakkostaa artikkelin kaikissa luokissa saman kirjaimen alle, mutta sen voi ohjata myös luokkakohtaisesti pystyviivalla. --Tappinen (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 08.11 (EET)

Artikkelitoive etusivulla[muokkaa wikitekstiä]

Tarkoittaako nyt etusivulla olava artikkelitoive Pietarhovin palatsi mahdollisesti Pietarhovin Suurta palatsia? --Htm (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 07.02 (EET)

Ehkä sillä on haettu artikkelia koko palatsi- ja puistoalueesta (vrt. en:Peterhof Palace vs. en:Peterhof Grand Palace)? Alueesta kerrotaan hieman artikkelissa Pietarhovi. --Silvonen (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 07.34 (EET)
Ehkä niin, toiveen nimi voisi olla sitten vähän eksaktimpi.--Htm (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 08.00 (EET)

Luokat Tyttöryhmät ja Poikabändit[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin, että tässä laitoksessa löytyy luokat Luokka:Tyttöryhmät sekä Luokka:Poikabändit. Tässä kohtaa voisi harkita jonkinasteista yhtenäistämistä? --Vilhokki (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 13.48 (EET)

Tässä kannattaa wikidatailla englantiin, sieltä löytyy syy: Girl groups & Boy bands. --Pxos (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 13.51 (EET)
Ja jos ei muuten ole tietoa, sanakirjassa sanotaan, että group on musiikkiyhteyksissä yhtye. Helpon kautta mennään, jos ryhmää käytetään. -- Abc10 (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.03 (EET)
Ei kai täällä kannata luokkia nimetä pelkästään suorien käännösten perusteella. Tyttöbändi wikidatalinkittyy enwikin Girl groupiin. Tyttöbändi on suomen kielessä selkeästi yleisempi nimitys, IMHO. Vaihdetaan siis luokan nimi. --Whitetabor (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.10 (EET)
No ei ainakaan mitään tyttöyhtyettä luokaksi. Ikinä kuullutkaan tuollaista sanaa käytettävän suomessa.--MAQuire (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.17 (EET)
Vanha, vuonna 2009 poistettu Luokka:Tyttöbändit on nyt bäk in bisnes. --Pxos (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.20 (EET)
Lähinnä protestoin tuota ryhmää. On sitten erittäin makuasia käytetäänkö bändiä vai yhtyettä. Kun olen ohittanut sen iän, en ota kantaa. --Abc10 (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.51 (EET)
Enkkuwikissä ilmeisesti girl band ja girl group ovat vähän eri asioita. En tiedä miten suomessa vastaavat nimitykset menevät. --Savir (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.14 (EET)
3,5 vuotta sitten näköjään kirjoitinkin tyttöryhmät-luokan keskustelusivulle luokan nimestä. Luokan luonut käyttäjä, joka ei suomea ymmärrä. Nimetään siis tyttöbändiksi, jota käytetään mediassakin. On myös artikkeli Tyttöbändi. --Stryn (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.16 (EET)
Olisiko suomessakin se merkitysero, että bändi soittaa ja ehkä myös laulaa, mutta yhtye voi koostua pelkistä laulajista. --Savir (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 14.20 (EET)
Sana "bändi" on vähä hoonoa suomia, mutta tässä tapauksessa on kyse sen verran puhekieleen vakiintuneesta asiasta, että menköön ihmeessä. Otsikkoni rakenne on muuttunut. --Vilhokki (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 17.54 (EET)
Otsikossa ei ole muuttunut rakenne vaan sisältö. Aiempi otsikko "Jännän äärellä" voitti kilpailussa oman sarjansa ja sai palkinnoksi tuhoutumisen. Jos joku aikanaan etsii keskusteluja otsikon perusteella, "jännän äärellä" tuo minulle ainakin mieleen kevättalvet ja sulavien lumihankien alta paljastuvat koirien ruoankäsittelylinjaston lopputuotteet. Täällä on aiemmin jo hermostuttu liian nokkelista otsikoista, joten on syytä navigoida purjeet ja reivata kurssi kohti asiallista kuivaa maata. --Pxos (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 13.28 (EET)

Eikös täällä pitänyt välttää ihmisten luokittelua sukupuolen mukaan? Saadaankö nyt myös "naiskirjailijat" ja "miespresidentit"? Vai onko "tyttöys" tai "poikuus" kenties näiden musiikkiteollisuuden tuotteiden tärkein ominaisuus? --Esamatti1 (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 19.25 (EET)

No kyllä se melkein on, koska joku N’Sync-tyylinen poikabändi on tietynlainen musiikkituote, joka on kyllä aika erilainen kuin vaikkapa joku Kara-tyyppinen tyttöpoppoo. Edellisen tyyppisiin erityisesti viitataan kumminkin yleisesti nimenomaan ”poikabändi”-termillä, eikä sillä tarkoiteta ”miehistä koostuvaa yhtyettä” – Rolling Stones ei ole poikabändi tässä mielessä. --Louhikärmes (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 14.04 (EET)
Tulin näköjään päälleekäisenä muokkauksena samaan päätelmään: Ottamatta kantaa siihen, tulisiko luokitella vai ei, voinee sanoa, että on. Nythän taitaa olla niin että vain osa samanikäisistäkin jäsenistä muodostuvia yhtyeisttä sanotaan poikabändeiksi, koska ne samalla edustavat kai tiettyä lajityyppiä tai tyylisuuntaa, mutta jos samanikäisistä jäsenistä koostuva yhtye sattuu koostumaan vain miespuolisista jäsenistä, mutta edustaa muuta lajityyppiä ja tyylisuuntaa, niin sitä ei luultavasti sanota poikabändiksi. Tyttöbändi voi olla määritelmänä neutrsaalimpi, koska vain työtöistä koostuvia yhtyeitä on vähemmän, mutta ehkä sielläkin on olemassa vastaava tyylisuunta ja lajityyppi. Tai en nyt tiedä mutuilinko päin honkia.--Urjanhai (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 14.07 (EET)


Hankala Wikidata[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin tuossa ohimennen, että Disneyn sarjakuvat -artikkelin pitäisi olla samassa Wikidata-kohteessa en:Disney comicsin eikä en:Disney Comicsin kanssa (Disney comics käsittelee Disneyn sarjakuvia ylipäätänsä, ja Disney Comics taas oli kustannusyhtiö). En kuitenkaan saa millään korjattua asiaa. Miten se pitäisi tehdä? --Juho04 (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 16.22 (EET) (P.S. Tuo hankala Disneyn sarjakuvat -wikidatakohde on Q742886.)

kelpaako nyt--Musamies (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 17.02 (EET)

Mikä lippu on oikea[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeleihin Ilmasotakoulu ja Ilmavoimien esikunta yritetään vaihtaa erään käyttäjän tekemiä omia lippuja kun nykyinen version on suojattu. Onko artikkelien liput nyt oikein vai tarvitaanko hienosäätöä.--Musamies (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 01.42 (EET)

Tästä oli jossain keskustelu, joku vandaalihan se. Nykyinen on pvn nettisivujen mukaan lähempänä oikeaa. J.K Nakkila (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 18.37 (EET)
Ainakin Ilmavoimien esikunta-artikkelissa käytetään estetyn käyttäjän tekemää lippua Suomen ilmavoimien esikunta.svg, samoin Karjalan Lennosto.svg ja Satakunnan Lennosto.svg ovat saman estetyn käyttäjän tekemät. Keskuskuvion pitäisi kaikissa lipuissa olla sama, mutta eroaa tiedostosta Ilmasotakoulun lippu.svg (artikkelissa Ilmasotakoulu), joka puolestaan eroaa tiedostosta Lapin Lennosto.svg. --85.76.101.233 29. lokakuuta 2015 kello 01.25 (EET)
Verkosta en ole löytänyt luotettavasta lähteestä peräisin olevaa kuvaa, josta varmuudella näkisi, millainen lippu tosiasiassa on. Jos varmuutta lipun oikeudesta ei ole, sen voi mielestäni poistaa artikkelista ja odottaa, kunnes jostain löytyy kelvollinen esikuva, johon verrata.--Htm (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 06.52 (EET)

Voisiko joku avustaa vertaamalla suomi / ruotsi / englanti versioita[muokkaa wikitekstiä]

Niin että Isännänviiri kieliversioissa on samat kuvat kuin suomenkielisessä esim ruotsinkielisessä näyttää olevan vielä estetyn käyttäjän lisäämiä kuvia--Musamies (keskustelu) 27. lokakuuta 2015 kello 08.21 (EET)

Suodatusta äskettäin kuolleisiin[muokkaa wikitekstiä]

Etusivun Äskettäin kuolleita -osiossa "melkein puolet" on roomalaiskatolisen kirkon pappeja, joista "kukaan ei ole koskaan kuullutkaan". Hieman suodatusta siis fi-wikin kuolleiden luetteloon, kiitos. --85.76.101.233 29. lokakuuta 2015 kello 00.38 (EET)

Viime- ja toissavuotisessa keskustelussa Keskustelu mallineesta:Äskettäin kuolleita#Lisättävien henkilöiden merkittävyys pelkkien katolisten piispojen hylkiminen ei saavuttanut suosiota. Olisiko jollakulla uusia ideoita? Itse olen edelleen sitä mieltä, että paras resepti olisi ruveta kirjoittamaan artikkeleita muista ammattikunnista samalla innolla kuin piispoista. (Kaikista ei tosin löydy yhtä helposti lähteitä: suurin osa piispa-artikkeleista on mekaanisesti Catholic-Hierarchy-sivuston tiedoista tuotettuja.) --Silvonen (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 05.00 (EET)
Onko koskaan käyty keskustelua siitä, että ovatko nämä piispat ylipäätään "wikimerkittäviä"? Kun näitä merkittävyyskeskusteluja käydään jatkuvasti milloin minkäkin alan ihmisten suhteen, niin olen ihmetellyt onko roomalais-katolisen kirkon piispuus sinänsä merkittävyystekijä. Noita piispoja koskevia artikkeleita taitaa olla melkoinen määrä, eikä valtaosalla noista henkilöistä tunnu ainakaan artikkelin perusteella olevan mitään muuta saavutusta kuin se, että ovat tai ovat joskus olleet piispana jossakin maailmankolkassa. Makevonlake (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 09.35 (EET)
Tuskin kukaan kiistää Suomen evankelilis-luterilaisen kirkon yhdenkään piispan merkittävyyttä, ja Suomen ev. lut. ja muiden maiden kat. piispojen merkittävyydessä tuskin on mitään eroa. Kumpaistenkin virkaanastumis-, 60-vuotis ja elälkkeelejäämishaastatteluja luultavasti on ko. alueiden lehdissä.--Urjanhai (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 12.11 (EET)
Toki jos sama panos olisi pantu luokkaan Luokka:Kansanedustajat, siitä olisi ollut monituhatkertainen hyöty ja olisi varmaan vielä päästy jonku naapurimaammekin edustajamatrikkelia puoliväliin.--Urjanhai (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 12.14 (EET)

Asevelvollisuus ja propaganda.[muokkaa wikitekstiä]

Asevelvollisuutta sinnikkäästi vastustava henkilö (ilmeisesti jonkun sortin julkkis joissakin piireissä, siksi mainitsen nimen) retostelee Facebookissa muokanneensa asevelvollisuutta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Asevelvollisuus_Suomessa

käsittelevän artikkelin mieleisekseen:

"Olen tässä muokannut Wikipediaa ja Asevelvollisuus Suomessa-artikkeli alkaa näyttää melko hyvältä. Artikkeli oli alunperin melko asevelvollisuusmyönteinen, mutta nyt ei asevelvollisuudesta löydy artikkelin mukaan yhtään hyvää puolta, ainoastaan huomattava määrä haittoja."


Kuvakaappaus eräältä keskustelupalstalta siltä varalta että se katoaa tämän henkilön facebooksivuilta:


http://maanpuolustus.net/threads/asevelvollisuuden-pit%C3%A4%C3%A4-muuttua.2501/page-82#post-283115

Olisiko aihetta puuttua asiaan?

--Uku (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 12.06 (EET)

Vanha juttu jo. Sitä on käsitelty kommenttipyynnössä "Asevelvollisuus Suomessa" heti elokuussa kun asia oli ajankohtainen. --Pxos (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 12.09 (EET)

Arkistoidun kommenttipyynnön avaaminen?[muokkaa wikitekstiä]

Täytyy nyt tuoda asia kahvihuoneeseen saakka menettelytapakysymyksenä. Yllä olevan viestin kirjoittaja Uku on kirjoittanut mielipiteensä tällä hetkellä arkistoituun kommenttipyyntöön: [1]. Yleensä arkistoituja sivuja ei saa muokata ja tällaiset muokkaukset kumotaan armotta, mutta onko tässä nyt kyseessä asia, jonka käsittelyä olisi syytä jatkaa Wikipediassa ja jolle paras foorumi olisi kommenttipyyntö? Jos on, silloin olisi varmasti parasta avata arkistoitu kommenttipyyntö uudestaan ja sallia keskustelun jatkaminen nimenomaisesti siellä. Mitä mieltä yhteisö on tästä menettelytapakysymyksestä? --Pxos (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 12.21 (EET)

Wikipedia ongelma on, että sitä kirjoittaa ja sen ympärillä pyörii aktiivisesti "pieni piiri". Meitä vähemmän kirjoittavia löytyy huomattavasti suurempi määrä, emmekä me ole aina perillä pikkutarkoista säädöksistä. Siksi ihmettelen että kommenttipyyntö, johon on tullut vain pari vastausta täytyy ylipäätänsä sulkea ja sitten erikseen avata uudelleen? Miksi sitä ei voi pitää auki koko ajan? --Uku (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 12.27 (EET)
Arkistointi perustuu siihen Wikipedian käytäntöön, että päättyneet asiat suljetaan. Aivan sama kuin eduskunnassa, kunnanvaltuustoissa ja sellaisissa yhdistyksissä, jotka eivät ole ihan huuhaata. Kun asia on loppuunkäsitelty, sitä ei enää saa avata. Kokous on päättynyt. Kommenttipyyntö oli avoinna ja tarjolla kaikille "pienpiiriläisille" asian ollessa ajankohtainen. Jos vanhat asiat avattaisiin aina kun yksikin "ulkopuolinen" sitä vaatii, keskustelut muuttuisivat hallitsemattomiksi. Tämä on perussyy arkistoinneille. --Pxos (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 12.32 (EET)
Tuolla periaatteella Wiki pidetään nyt ja jatkossakin pienen piirin leikkipaikkana. Olet oikeassa, näin ei keskustelu todellakaan "muutu hallitsemattomaksi". --Uku (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 12.41 (EET)
Kommenttipyynnön aihe ei tällä hetkellä kiinnosta kuin sinua. Pienessä piirissä on kuitenkin parhaimmillaan lähes tuhat aktiivimuokkaajaa. Olen yhden ihmisen vuoksi tehnyt tästä menettelytapakysymyksen, jossa satojen ihmisten joukko saa päättää, onko syytä palata vielä loppuun käsiteltyyn aiheeseen kuukausien kuluttua, kun yksi Uku on asian huomannut nyt. Artikkeli oli kommenttipyynnössä ja sitten vielä vertaisarvioinnissa. Niitä ei yksinkertaisesti pidetä auki kuukausikaupalla odottamassa joitakuita, jotka sattuvat paikalle. Samoin argumentein voisi todeta, että myös kunnanvaltuustot ja erilaiset yhdistykset ovat pienen piirin paikkoja. --Pxos (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 12.53 (EET)
Yritä pysyä asiassa ja vastata asiallisesti ilman pilkantekoa asialliselle ja hyvää tarkoittavalle käyttäjälle. Kunnavaltuustoon kutsutaan julkaistulla ilmoituksella ja jos valtuutettu ei pääse, varavaltuutetulla on mahdollisuus tulla. Toinen pienen piirin juttu, yhdistys, myös kutsuu paikalle ilmoituksella tai kirjeellä tms. silloin kun kokoustetaan. Sinäänsä olen samaa mieltä ettei kommenttipyyntöjä avata uudestaan vaan asiasta voi keskustella muuten. --85.76.33.35 31. lokakuuta 2015 kello 14.44 (EET)
Asiaa käsiteltiin jo kommenttipyynnössä. Toisekseen sivusta oli auki vertaisarviointi, jonka keskustelu hiipui ja se arkistoitiin. Asiaan ei yksinkertaisesti ollut sen enempää kiinnostusta. Mikäli on tarpeen asiasta voi tehdä toisen kommenttipyynnön. En kannata menettelytapana sitä, että vanhat kommenttipyynnöt voisi avata. Sivut muuttuvat ja aikaisemmalla kommenttipyynnöllä ei välttämättä ole paljoa tekemistä vanhan kanssa. Tässä tapauksessa asevelvollisuus Suomessa – kommenttipyyntö ei ole vanhentunut asiasisällöltään merkittävästi, mutta siitä ei pitäisi johtaa yleisperiaatetta.--Fisuaq (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 15.37 (EET)

Juhani Tuomaalan syntymäpaikka väärin[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian muokkaajille:

Löysin Wikipediaa selaillessani omalta osaltani selvän virheen mm. kansanedustajat-luetteloissa.

En näet ole syntynyt Ilmajoella, vaan SEINÄJOELLA. Muilta osin tiedot ovat oikeat.

Kiitos Wikipedian tekijöille arvokkaasta työstänne!

Ysträvällisin terveisin
Juhani(Ilpo Kari Juhani) Tuomaala
[lähiosoite poistettu]
61300 Kurikka
[puhelinnumero poistettu]
[sähköpostiosoite poistettu]

 –Kommentin jätti 87.95.81.232 (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 01.17‎ (EET)(Tarpeettoman tarkat yhteystiedot on poistettu viestistä erikseen. --Pxos (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 01.33 (EET))

Kiitos huomautuksesta, tieto on näemmä jo korjattu.--Htm (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 02.53 (EET)

Jääkö seulojan hyväksymästä muokkauksesta jokin todiste[muokkaa wikitekstiä]

Paljastuuko tekijänä, jos piilottaa trolli/höpö -muokkauksiaan esim. seulojana niin, että ensin tekee trollaukset ip-numerolla ja sitten hyväksyy ne. Teksti tulee ensipuhdistetuksi kätevästi? --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 12.24 (EET)

Arviointiloki. --Lax (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 12.26 (EET)
Kiitos tiedosta. Selvisi. Erinomaisesti on yo. estetty (hyvin on tässäkin mietitty tämän median idea). Ei jää kuitenkaan helposti kiinni, mutta ei kannattane montaa kertaa hyväksyä tänne kuulumattomia muokkauksia, eli joutuu selittämään. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 13.07 (EET)

Liukkosen kirjailija-artikkelit siirretty, onko botti mahdollinen?[muokkaa wikitekstiä]

Huomasin jotain artikkelia lukiessani että Kuusankosken kaupunginkirjaston linkit kirjasto.sci.fi tai kirjasto.sci.fi Petri Liukkosen kirjailija-artikkeleihin eivät enää toimi. Ne on siirretty osoitteeseen authorscalendar.info. Ketä kiinnostaa, voi ruveta siirtelemään niitä, löysin 415. Jälkiosa eli artikkelin tunnus ilmeisesti pysyy samana, eli muuttui vain www.kirjasto.schi.fi tai kirjasto.sci.fi muotoon http://authorscalendar.info, mikä saa minut kysymään, voiko joku botti tehdä korjauksen? --KoHu (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 12.14 (EET)

Voi, ks. Wikipedia:Botit/pyynnöt. --Anr (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 16.30 (EET)

Oman wikipedia-ajan seuranta[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on sellainen työkalu, jolla voi seurata omaa Wikipediassa viettämäänsä aikaa? --Harriebarn (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 16.24 (EET)

Kello. --Pxos (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 16.34 (EET)
Muokkauksia näkee mm. täältä, johon syötetään nimi ja osoite. Sivulta löytyy ohjeet, joilla saa käyttöön myös karkean jakauman ajan mukaan. --Pxos (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 16.38 (EET) Lisäys: Tuossa työkalussa on artikkeli kirjoitettu venäjäksi muodossa Статья, eikä virhettä ole korjattu yli vuoteen, joten pitää vain ruotsalaisuuden päivän kunniaksi sietää myös venättä. --Pxos (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 16.40 (EET)
Ei tuo, vaan on kuulemma sellainen käyrä, josta suoraan näkee miten muokkausmäärät menee. Se on havainnollinen. --Harriebarn (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 16.50 (EET)
Pxos, olit yhteenvetoon kirjoittanut että on muitakin. Mitä ne ovat? --Harriebarn (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 12.26 (EET)
No sivulla Wikipedia:Muokkauslaskurit on muutamia mainittu. En tiedä, toimivatko. Sen sivun muokkaushistoriasta voi katsoa, mitä on aiemmin ollut luettelossa. --Pxos (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 14.02 (EET)
Ajattelin että jos suoraan antaisit linki, kun en ymmärrä noista mitään enkä osaa alan sanastoa. Sellainen jolla näkee viikottaisen ja päivittäisen aktiivisuuden Wikipediassa käyränä. --Harriebarn (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 14.15 (EET)
Kun en tiedä sitä enkä ole koskaan kuullutkaan enkä minkäänlaista käyrää nähnytkään. Tietoa käyrästä ei ole minulla, minulla ei ole tietoa käyrästä. En voi mitään sille, ettei tähän kukaan muukaan ole vastannut eikä käyrästä kertonut. Jos joku tietää käyrästä, sen kertokoon ja vaikenemisensa lopettakoon. --Pxos (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 14.23 (EET)
Englanninkielisen Wikipedian projektisivulta koskien muokkauslaskureita voi käydä katsomassa, mitä löytyy ja mitkä toimivat. Siellä niitä on lueteltu aika monta. Joissain voi olla niitä kuvioitakin ja käyriä kenties. En katsonut tarkemmin. --Pxos (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 14.36 (EET)
Ainakin osa noista laskureista vaatii käyttäjältä hyväksymistoimenpiteitä ennen kuin näyttää tarkempia tietoja. Sillä tavoin Pxosin yllä ensinnä linkkaamankin laskurin saa näyttämään mm. kuukausikohtaiset muokkausmääräpalkit ja karkean muokkailujakauman vuorokaudenaikojen mukaan, joskaan ei käyränä vaan hassuna pallokaaviona. Sivulla on ohje eri konsteista. – Haltiamieli 9. marraskuuta 2015 kello 15.06 (EET)
Ilmeisesti vaatii taitoja jotka ei kuulu minun työkalupakkiin, koska tulos oli vastaus; "ei ollut kelvollinen wiki" tai jotain. Kun eilen etsin ympäri Wikipediaa, näin jossain vanhassa kahvihuoneen keskustelussa Zachen viestin jossa hän mainitsi juuri sellaisesta josta näkee päivittäin ja viikoittain mutta kun se oli vain maininta eikä linkkiä, sivuutin sen enkä muista enää missä se oli. Zache taitaa olla poissa juuri nyt. Nyt on ilmeisesti joku yleinen wikilomailun aika. --Harriebarn (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 16.18 (EET)
Ne pallerotilastot näkyivät vielä ainakin noin vuosi sitten kaikilla käyttäjillä, mikä oli minusta aika karmeaa, koska niistä näkyi suoraan mihin aikaan minä täällä roikun. Nyt tosiaan käyttäjän pitää lisätä itsensä seurattavaksi. Tee itsellesi alasivu EditCounterOptIn.js ([2]), lisää sinne mitä tahansa tekstiä, ja kokeile sen jälkeen mitä saat tulokseksi täällä. --Whitetabor (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 17.48 (EET) EDIT: Eipäs ollutkaan noin. --Whitetabor (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 16.05 (EET)
Sieltä tuli sellaisia hauskoja pallerotilastoja tosiaan. Tekijällä on varmaan ollut hauskaa, mutta niitä pitäisi myös osata tulkita. Perinteinen käyrä olisi ollut kiva, josta näkyisi yhdellä vilkaisulla, että oho, nyt pitää vähentää ettei tule riippuvaiseksi. Mutta jos ei sellaista ole, ei voi mitään. Kiitos avusta. --Harriebarn (keskustelu) 10. marraskuuta 2015 kello 11.47 (EET)

Navigaatiomallineet auki vai kiinni?[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä Epiq haluaa standardisoida erilaisia navigaatiolaatikoita muuttamalla ne käyttämään mallinetta Navigaatio. Samalla hän sulkee ne niin, että ennen näkyvillä ollut tieto menee piiloon "näytä"-linkin taakse. Esimerkki: [3]. Onko hyväksi, että tieto piilottuu vai onko parempi, että tieto on näkyvissä? Asia on mielestäni niin laaja, että siihen pitää saada yhteisön päätös. --Pxos (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 12.25 (EET)

On tärkeä periaate artikkelissa; siis kuuluuko piilotetut tekstit artikkeleihin. Piilotettu teksti on mielestäni huono ratkaisu. Minä haluan, että tiedot löytyvät helposti aina yhdestä artikkelista, ja tiedoille pitää esittää luotettavat lähteet (lisätiedot linkataan sitten toisiin artikkeleihin). --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 13.03 (EET)
Navigaatiomallineissa ei tarvita lähteitä eikä niihin edes saa milloinkaan panna lähteitä. Tieto on niissäkin "yhdessä artikkelissa", mutta linkin takana, joka avaa laatikon. Navigaatiomalline on artikkelin lisävaruste, josta näkee tiettyyn ryhmään kuuluvat rinnakkaiset artikkelit yhdellä silmäyksellä. Kysymys on siitä, onko tämä tieto niin tärkeää, että se saa muodostaa osan näkyvästä sisällöstä (malline avoinna), vai onko se vähäarvoista, jolloin sen voi tarjota lukijalle vasta hänen tekemänsä erityisen valintatoimen jälkeen (malline kiinni). Kummassakin on omat hyvät puolensa. Kysymys oikeastaan onkin siitä, onko standardoiminen oikeastaan edes järkevää. --Pxos (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 13.21 (EET) Korjattu kommenttia: Mallineisiin toki saa panna lähteitä itse mallinesivulle, mutta navigaatiomallineisiin ei ole vielä tähän mennessä lähteitä lisätty ymmärtääkseni koskaan. --Pxos (keskustelu) 10. marraskuuta 2015 kello 18.04 (EET)
Selvää on ainakin, että joissain navigaatiomallineissa, joissa on paljon sisältöä (esim. Malline:Oulu) käytettävyys ja miellyttävä selailukokemus voi sanoa että vaatii piilotusta oletusarvoisesti. Sitä onko joissain tapauksissa - ehkä silloin, jos sisältöä on vähän - avoimena olo perusteltua voisi ehkä arvioida esimerkkien ja vastaesimerkkien avulla.--Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 14.16 (EET)
Juuri tuo tapaus (Malline:Saksan liittokansleri), mistä keskustelu alkoi, ehkä on yksi hyvä esimerkki arvioitavaksi.--Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 14.19 (EET)
Mutta niin kuin alla esitettiin, niin sivujen ulkonäön yhtenäisyys puoltaa yhtenäistä menettelyä, ja jos yhtenäinenb menettely valitaan, niin täysin selvää on, että se ei mitenkään voi olla kaikki auki, kun taas kaikki kiinni on täysin mahdollinen. Eli Käyttäjä:Epiqn perustelut alla vakuuttivat.--Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 15.36 (EET)

Mikäli asiasta on tehty päätös aiemmin, tähän voisi panna linkin siihen keskusteluun. Jos yhteisö on päättänyt mallineiden yhtenäisestä ulkoasusta, niin sehän on hyvä asia. Jos ei ole, päätös olisi hyvä tehdä nyt. En-wikissä laatikot ovat avattavia ja tiedot piilossa, mutta siellä niitä onkin artikkeleissa todella paljon. Meillä niitä on vähemmän, ja ns. edeltäjä–seuraaja-tietolaatikko on yhä näkyvissä. Onko sen ala- tai yläpuolella oleva navigaatiolaatikko sitten sellainen, että siitä riittää harmaa palkki? --Pxos (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 12.38 (EET)

Tuossa ainakin herää kysymys, jos avaa vaikka artikkelin Angela Merkel, että miksi juuri puolueen puheenjohtajuudessa on päädytty edeltäjä-seuraaja laatikkoon mutta liittokanseriudessa kaikki liittokanslerit -mallineeseen. Toinen vaihtoehtohan olisi sama toisinpäin ja kolmas, että kummastakin olisi molemmat. Mutta jos katsoo esim. artikkelia Sauli Niinistö, niin huomaa, että ilmeisesti jollain periaatteella toiset asiat ovat valikoituneet käsiteltäviksi edeltäjä-seuraaja-laatikolla ja toiset navigaatiomallineella, vaikka osa asioista on sellaisia, että ne voisi käsitellä molemmilla, osa taas ei. Ainakaan artikkelissa Sauli Niinistö tämä ei häiritse, jos vain perustelu näille on looginen. --Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 14.31 (EET)
Ainakin tämä Saksan liittokansleri -navigaatiomalline on esimerkki turhasta mallineesta. Juuri sen alla on luokkalinkki Saksan liittokanslerit, jonka takaa paljastuu täsmälleen sama nimilista kuin tässä mallineessa. En näe syytä kopioida luokkien sisältöä artikkelien loppuun ainakaan sellaisenaan. Jos noita on pakko pinota artikkelien loppuun, mielummin kiinni kuin auki. --Savir (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 14.39 (EET)
Onko tämä nyt niin mustavalkoinen asia. Voihan mallineet olla jossain paikoissa auki ja joissain kiinni – etenkin kun on kyse isosta mallineesta. En näe tarvetta, että sen pitäisi olla standardisoitu, joko auki tai kiinni vaan asiaa voisi harkita tapauskohtaisesti. Asiasta kolmanteen näkeekö joku, mallineen hiukkaset fysiikat rikkinäisenä? (kuva). Testasin Firefox , Microsoft Edge ja Microsoft Explorer – selaimissa ja kaikissa niissä näyttää sotkuiselta. --Fisuaq (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 14.42 (EET)
URunIConin tekemä välien poisto rikkoo tuon mallineen. Jossakin koodissa on siis jotain vikaa, joko ryhmätaulu-mallineessa tai hiukkaset-mallineessa. Jos muut mallineet toimivat kunnolla, niin todnäk. hiukkaset-mallineessa. --Stryn (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 15.01 (EET)
Vika on ilmeisesti hiukkaset-mallineessa, koska monessa esikatselussa ei ollut ongelmaa. Tuohon avattavuuteen: olisi hienoa jos saataisi jonkinmoinen autocollapse-funktio Navigaatio-mallineeseen; eli siis oletuksena auki, mutta voidaan sulkea painamalla "piilota". --URunICon 8. marraskuuta 2015 kello 15.09 (EET)

Tämä keskustelu tuntuu nyt jotenkin hämmentävältä, kun mallineita on vähitellen päivitetty jo vuodesta 2007 lähtien. Asia on muun muassa kirjattu mallineprojektin linjauksiin ja projektin etusivulle yhdeksi tehtäväksi. Minulla tämä on ollut pidempään takaraivossa ja olen näitä käynyt läpi silloin kun olen asian muistanut. Minulle on aivan yksi ja sama onko joku yksittäinen ei-kovin-suuri laatikko jollain sivulla auki vai kiinni – pointti oli saada navigaatiomallineiden ulkoasu yhdenmukaiseksi ja helpottaa niiden päivittämistä. Perustason graafista suunnittelua, joka on täällä usein yllättävän haastavaa. Harmi kun porukka vaihtuu ja samat asiat täytyy käydä läpi useaan kertaan.

On myös lukijan kannalta tärkeää, että sivuston ulkonäkö on yhtenäinen ja asiat toimivat eri sivuilla samalla logiikalla. Ylläolevaan viitaten Malline:Saksan liittokansleri on aivan järkevä, oikeastaan malliesimerkki hyvästä navigaatiomallineesta joka tarjoaa helpon pääsyn saman aihealueen artikkeleihin – lukijan ei voida olettaa käyttävän luokkia navigointiin vaan ne ovat sisäistä käyttöä varten. Toivon myös, että kukaan ei tosissaan haluaisi esimerkiksi artikkelin Sauli Niinistö kaikkia laatikoita pysyvästi avatuiksi – juuri tuollaisten laatikkokasojen vuoksi tämä prosessi on alun perin aloitettu. Mitä avattavuuteen tulee, saattaa olla ihan perusteltua jättää joitakin laatikoita auki, mutta kannattaa muistaa että se tulee aiheuttamaan ongelmia mm. sivuilla joilla on useita navigaatiomallineita (osa auki, osa ei, kaikki artikkelit ja mallineet pitää tarkistaa erikseen). Hyvä perusratkaisu tässä on sellainen, joka toimii johdonmukaisesti mahdollisimman monissa instansseissa ilman ylimääräistä työtä.

Mutta minäpä taidan taas keskittyä joksikin aikaa muuhun kuin Wikipedian muokkaamiseen, tässä oli jälleen aivan tarpeeksi. --Epiq (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 15.25 (EET)

Perustelusi olivat hyviä. Esittämilläsi perusteilla tuo voisi olla hyvä systeemi. Vaikka jossain yksittäisessä artikkelissa malline voikin olla avattuna, niin artikkeleissa, jossa oon paljon mallineita, lopputulos olisi levoton. Ja kallistuisin myös esittämällesi kannalle luokkien ja mallineiden osalta. Luokkahan ei auta esim. silloin jos kaikista luokkaan kuuluvista ei vielä olekaan artikkelia. --Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 15.33 (EET)
Luokan ja mallineen ero, esim. tuossa liittokanslerissa, on myös se että malline on aikajärjestyksessä, luokka aakkosjärjestyksessä. Laatikkokasat pienenevät kun edeltäjä-seuraaja-asiaa sisällytetään Valtionjohto-mallineeseen, mielestäni sellaista ei tarvitse toistaa artikkelin lopussa, mutta tästäkin on taidettu jossain keskustella...--Tappinen (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 16.11 (EET)
Totta, sitä kauttakin malline tarjoaa jäseentyneempää tietoa ja mahdollistaa esimerkiksi tässä tapauksessa navigoinnin aivan eri tavalla kuin pelkkä luokka.--Urjanhai (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 16.17 (EET)
Sekä mallineita että luokkia tarvitaan. Jos mallineessa on vaikka "Valtion X kuninkaat" ja kaikista ei vielä ole artikkelia, niin se näkyy mallineessa punaisen linkin muodossa. Pääsääntöisesti mallineet näyttävät olevan kiinni ja se on hyvä etenkin, jos malline on hyvin suuri. Joskus mallineet voi jättää aukikin, esimerkiksi Malline:Novgorodin viidennekset on mielestäni järkevää pitää auki ja säästää lukijalta yksi klikkaus. Jos malline on auki, niin miksi sen otsikko ei enää ole lihavoitu? (vrt. esim. Saksan liittokanslerissa [4] ja [5]). --Raksa123 (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 20.51 (EET)

Kuinkahan moni lukija huomaa suljettavan mallineen "näytä"-napin? Aika monelta saattaa jäädä huomaamatta, etenkin vähemmän tietokonetta käyttäviltä. Napin sijoittelua ja siten näkyvyyttä tulisi parantaa. –Makele-90 (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 21.26 (EET)

Tarviiko meidän päättää yleisesti joko-tai? On olemassa sellaisia mallineita jotka palvelee hyvin avonaisina ja sitten taas massiivia himmeleitä ja luetteloita jotka on parempi pitää kiinni. --Vnnen (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 00.36 (EET)
Jos on takoitus päättää yleisesti joko-tai, niin sitten mieluummin suljettava malline ja kiinni. "Näytä"-napin huomattavuutta voi parantaa tekstiä suurentamalla ja lihavoinnilla. Samalla voisi sopia siitä, että erilaiset kuvat mallineissa onvat yleisesti ottaen turhia, sijoittuvat kuten Saksan liittokanslerissa vinksinvonkin reunalinjoihin nähden ja vievät turhaa tilaa.--Htm (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 02.07 (EET)

Jouko Alhaisen kurkitutkijuus[muokkaa wikitekstiä]

Pyytäisin ulkopuolisia näkemyksiä koskien artikkelin Jouko Alhainen lähteistettyyn tietoon, että hän on kurkitutkija. Väite on kumottu pitkällä aikavälillä useita kertoja. Kommentit artikkelin keskustelusivulle. –Makele-90 (keskustelu) 10. marraskuuta 2015 kello 17.51 (EET)

Kirjailija-mallineen ohje[muokkaa wikitekstiä]

Aiheet-parametrin selitys on seuraava: aiheet, mistä kirjailija kirjoitti (vain tietokirjailijoille). Voisiko ohjetta muuttaa siten, että aiheet eivät rajoittuisi ainoastaan tietokirjailijoihin. Esimerkiksi Fjodor Dostojevskin käyttämät teemat voisi mainita tietolaatikossa. Ohjeen muutoksen jälkeen selityksenä lukisi:
aiheet: aiheet, joista kirjailija kirjoitti (tietokirjailijoille), teemat joita kirjailija käsitteli (fiktion kirjoittajille) --Raid5 (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 22.51 (EET) edit. --Raid5 (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 17.04 (EET)

Vaikuttaa järkevältä. Mallinehan on vain alusta tietojen esittämiseen. On tosin mietittävä, kuinka paljon tietoa pitää kerätä mallineen sisälle eli toisin sanoen kuinka paljon kirjailijan toiminnan analyysiä kannattaa esittää mallinekentässä. Jos muutos on tarpeellinen, tee se. --Pxos (keskustelu) 13. marraskuuta 2015 kello 16.27 (EET)
Jos malline koskee myös eläviä, olisiko parempi näin:
 • aiheet, mistä kirjailija kirjoitti (vain tietokirjailijoille) > aiheet, joista kirjoittaja on kirjoittanut (tietokirjailijoille) tai teemat joita kirjailija on käsitellyt (fiktion kirjoittajille)
 • suuntaus, mikäli kirjailija oli mukana kirjallisessa suuntauksessa tai liittyy siihen muuten > mikäli kirjailija on ollut mukana kirjallisessa suuntauksessa tai muuten liittynyt siihen
 • tuotannon kieli, kieli tai kielet, joita kirjailija käytti tuotannossaan > kieli tai kielet, joita kirjailija on käyttänyt tuotannossaan. --Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 13. marraskuuta 2015 kello 16.58 (EET)
Muokkasin ohjetta Kulttuurinavigaattorin kommentin mukaan. En osaa sanoa, miten paljon tietoa laatikkoon tulisi laittaa, mutta toimitaan muiden kommenttien mukaan. --Raid5 (keskustelu) 13. marraskuuta 2015 kello 17.12 (EET)

Jääkiekkoilijoiden vahvuudet ja heikkoudet[muokkaa wikitekstiä]

Olen huomannut, että todella monissa suomalaisia jääkiekkoilijoita käsittelevissä artikkeleissa esitetään faktoina pelaajien vahvuuksia ja heikkouksia. Lähteenä käytetään Jatkoaika.com-sivustoa.

Alla vain muutama esimerkki:

"Hänen vahvuuksiinsa kuuluu monipuolisuus, taklaaminen, suoraviivaisuus ja energisyys. Sallisen heikkouksiin kuuluu ketteryyden puute." https://fi.wikipedia.org/wiki/Jere_Sallinen
"Hänen vahvuuksiinsa kuuluu luistelu, vauhdikkuus, ärsyttäminen, taklaaminen ja röyhkeys. Sailiolla on myös kohtalaisen hyvät maalintekotaidot, mutta hän kaipaa sillä osa-alueella kuitenkin tarkkuutta ja malttia." https://fi.wikipedia.org/wiki/Jari_Sailio
"Hänen vahvuuksiinsa kuuluvia ominaisuuksia ovat kahdensuunnan pelaaminen, nöyryys, tekniset taidot ja monipuolisuus. Korhosella ei ole varsinaisia heikkouksia, mutta hän ei erotu massasta kuin ajoittain, eikä välttämättä uskalla käyttää kaikkia hyökkäyspään vahvuuksiaan." https://fi.wikipedia.org/wiki/Ville_Korhonen_(j%C3%A4%C3%A4kiekkoilija)
"Hänen vahvuuksiaan ovat periksiantamattomuus, kovan työn tekeminen, fyysinen peli sekä ajoittaiset yksilösuoritukset kiekollisena. Talajalla on kuitenkin parannettavaa laukauksessa." https://fi.wikipedia.org/wiki/Roope_Talaja
"Poukkulan vahvuuksiin kuuluu liike, maalintekotaidot, pelirohkeus, fyysisyys ja tilannekovuus. Liikkeen kadotessa hän kuitenkin katoaa usein itse kuvasta." https://fi.wikipedia.org/wiki/Markus_Poukkula

Tällainen ei käsittääkseni kuulu tietosanakirjaan. Wikipedian ohjeista:

"Avoid stating opinions as facts. Usually, articles will contain information about the significant opinions that have been expressed about their subjects. However, these opinions should not be stated in Wikipedia's voice. Rather, they should be attributed in the text to particular sources, or where justified, described as widespread views, etc."

Noita pitäisi mielestäni vähintään muokata tyyliin "B:n mukaan A:n vahvuuksia ovat..." tai "A:n vahvuuksina pidetään C:tä, D:tä ja E:tä (lähde 1, lähde 2, lähde 3)". Parasta olisi poistaa kokonaan nuo Jatkoaika.comin arviot. Yhden nettisivuston liukuhihnalta tuottamat arviot eivät mielestäni ole niitä edellämainittuja "merkittäviä mielipiteitä", eivätkä varsinkaan faktoja millaisina ne nyt esitetään.

Mitä mieltä te muut olette?

--G37x8004uc (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 00.37 (EET)

Pois kokonaan tai vähintään niin kuin sanoit, eli muokattuna. Ja pois johdannoista. Tai kokonaan. --Whitetabor (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 21.28 (EET)
Aika harvalla jääkiekkoilijalla on jotain sellaisia erityisiä ominaisuuksia että ne pitäisi mainita tietosanakirjassa. --Vnnen (keskustelu) 16. marraskuuta 2015 kello 13.46 (EET)
Poistin kuvailut yllä mainituista artikkeleista, muita en lähde metsästämään ellen sille päälle satu. --Whitetabor (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 03.20 (EET)
Tää on vähän hankala homma. Osa haluaa, että pelityylistä pitäisi kirjoittaa jotain (status-arviointien perusteella), mutta niistä löytyy huonosti lähteitä. (lähes kaikissa LA-artikkeleissa tuollaista ei kuitenkaan ole) Joka tapauksessa pelityylin kuvailu ei kuulu johdantoon vaan sille pitää tehdä erikseen oma osionsa Pelityyli (esim. Craig MacTavish, Brent Sopel ja Bracken Kearns). Pelityylistä kirjoittaminen ei sinänsä ole ongelma, vaan ongelma on siinä että lähteenä käytetään jatkoaika.comia, jonka kuvailut eivät ole erityisen laadukkaita. Jos lähteenä käytetään jotain parempaa, kuten THN tai TSN, en näe ongelmaa. Mun puolesta jatkoaika.comiin perustuvat kuvailut voi poistaa. Ja vähintään pelityylikuvailut tosiaan pois johdannosta omaan osioonsa. Gopase+f (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 10.14 (EET)
Oletan, että THN on The Hockey News ja TSN = tsn.ca. Aikamoista diibadaabaa on noi tsn.ca:n kuvailut, samaa kastia kuin Jatkoaika, ja Hockey Newsillä samaten. Ongelma on myös jääkiekkoslangin vääntäminen tietosanakirjamaiseksi. Bracken Kearns (tsn.ca): "Also lacks an extra gear in the skating department." -> "Lisäksi Kearns ei ole erityisen hyvä luistelija." Brent Sopelia ei voi enää verrata alkuperäiseen, tai en ainakaan näe siellä mitään kuvailua, mutta ei tuo artikkelissa oleva THN:n kuvailu mielestäni kerro peruslukijalle mitään. Jos pelaaja oikeasti tunnetaan tietyntyyppisestä tyylistä, on sen varmaan maininnut joku muukin kuin nuo jääkiekkosivut. MacTavishin Legends of Hockey -sivuston kuvailu menettelee. The Hockey News, tsn.ca ja eliteprospects.comin kuvailut pois mun mielestä. --Whitetabor (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 02.21 (EET)
Ongelma on tosiaan se että LA-arvioinneissa yleensä "vaaditaan/toivotaan" pelityyli-osiota. Semmonen on sitten toivomuksesta tehtävä, vaikka tota parempia lähteitä ei ole saatavilla. No arivoinnit ovat arvioijien näköisiä. Mikä pistää silmään tuossa jatkoajan arvioissa on se että ne ovat poikkeuksetta yltiöpositiivisia (joka on ainakin mun mielestä ongelma). Gopase+f (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.49 (EET)

Vapaa-ajan asunto / kesämökki / mökki[muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkellä on lyhyt artikkelialoitus vapaa-ajanasunto ja käytännössä samaa asiaa käsittelevä pidempi ja laajempi artikkeli mökki, jonka johdantoon yhdistin artikkelin vapaa-ajanasunto nykyisen sisällön, koska artikkelit selkeästi käsittelivät samaa asiaa eri nimillä. Ohjauksina artikkeliin mökki ovat ainakin vapaa-ajan asunto ja kesämökki. Mielestäni on selvää, että sana "mökki" merkityksessä vapaa-ajanasunto on arkikielinen lyhenneilmaus eikä tarkoittamansa asian ensisijainen nimitys täsmällisessä yleiskielessä. Ensisijainen merkitys sanalle mökki täsmällisessä yleiskielessä on ymmärtääkseni edelleenkin "pieni asuinrakennus" (tämän voinee tarkistaa sanakirjoista) ja vasta toissijaisesti se on ymmärtääkseni lyhyempi ilmaus sanalle "kesämökki" silloin kun se, mitä tarkoitetaan, selviää asiayhteydestä. Paremmin asiaa voisivat selkeästi ja yksiselitteisesti kuvata joko kesämökki tai vapaa-ajan asunto (vrt. esim. [6]). Kuitenkin, jos tarkastelu oletetaan yleiseksi eikä vain suomea koskevaksi, niin ymmärtääkseni nimitystä kesämökki käytetään lähteissä lähinnä ehkä vain Suomen ja Ruotsin yhteydessä, kun taas yleiskäsitteenä vapaa-ajan asunto luultavasti kuvaa ilmiötä yleismaailmallisemmin. Ja näin siis, jos artikkelissa kuvattaisiin vapaa-asuntoja sekä suomessa että muualla, nimenä voisi luultavasti olla vapaa-ajanasunto. Vaikuttaako tämä päättely oikealta? (Jatkot sivulle Keskustelu:Mökki) --Urjanhai (keskustelu) 16. marraskuuta 2015 kello 09.15 (EET)

Wikipedian Lähdekirjasto: 20 käyttölisenssiä Kansallisbiografia- ja Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuihin[muokkaa wikitekstiä]

Terve!

Lähdekirjaston pöllö sanoo: hae käyttöoikeutta tänään!

Wikipedian Lähdekirjasto tiedottaa, että tästä päivästä lähtien on haettavissa käyttöoikeuksia Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (lyh. SKS) Kansallisbiografia- ja Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuihin. Pilottiohjelmassa SKS lahjoittaa wikipedisteille 20 käyttöoikeuslisenssiä, jotka kestävät alustavasti vuoden verran. Haku- ja käyttöehdot on kerrottu lahjoituksen sivulla:

 • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura – Kansallisbiografia- ja Talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisut sisältävät yli 8 500 suomalaisen yhteiskunnan vaikuttajan elämäkerran (20 käyttölisenssiä).

Muistakaa, että suomenkielisen Wikipedian käyttäjät voivat hakea myös kansainvälisen Wikipedia Libraryn kautta käyttöoikeuksia kansainvälisten yhteistyökumppaneiden julkaisuihin.--Olimar 19. marraskuuta 2015 kello 10.34 (EET)

Minulle tulee heti mieleen 3–4 tunnusta, jotka ilmeisesti käyttävät kansallisbiografiaa tällä hetkellä jotain kautta ja pari muuta, jotka varmaan hyötyisivät siitä. En viitsi tässä luetella tunnuksia, mutta toivon, että he seuraavat tätä kahvihuonetta. Tuo vaikuttaa erinomaiselta tarjoukselta, jota tosiaan kannattaisi hyödyntää. Luulen, että käyttöoikeuksia tulee jäämään yli, jos niitä ei rohkeasti haeta, vaikka oma käyttötarve vaikuttaisi pieneltäkin. Ohjeissahan sanotaan, että oikeuksista voi luopua, jolloin ne annetaan toiselle. --Pxos (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 16.54 (EET)
Mietin, pitäisikö tästä toteuttaa jonkilainen bannerikampanja esimerkiksi muutaman päivän ajan sisäänkirjautuneille käyttäjille Central Noticen kautta? Joka tapauksessa jaan ensi viikon lopulla siihen mennessä hakeneille tunnuksia.--Olimar 24. marraskuuta 2015 kello 12.59 (EET)
Eikö noita tunnuksia saa enää ensi vuonna? Päättyykö hakuaika joskus? Olisi parempi, jos SKS tarjoaisi aina saataville vaikka kymmenen tunnusta, joita voisi kierrättää. Kyllä monet ihmiset lukevat tätä kahvihuonetta enkä usko, että tällainen asia vaatisi keskitettyä tiedottamista ainakaan vielä. --Pxos (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 14.59 (EET)
Tunnuksia on saatavilla siis koko ajan (ja toivottavasti vielä seuraavan 12kk jälkeenkin), mutta tietysti mitä useampi niitä tarvitseva hakisi samalla kerralla niin sitä tehokkaampi koko prosessi olisi. --Olimar 24. marraskuuta 2015 kello 15.13 (EET)
Sanon tälle muuten yhden sovellusalan, jota voi miettiä jos kiinnostaa: Varsin monet keskeisistä, merkittäviä henkilöitä käsittelevistä artikkeleista (so. kaikki ns. suurmiehet ja -naiset) ovat varsin sekalaisessa tilassa kun niitä yleensä on kirjoitettu pitkän ajan kuluessa ilman pääsyä kansallisbiografiaan. Ja jos nyt siis ei satu olemaan pääsyä sinne muuten esim. oman kunnallisen kirjaston tai jonkun oppilaitoksen tms. kautta, niin tällä se onnistuu vaivattomasti. Eräs välitön sovellusala on Wikipedia:Wikiprojekti Suomi 100, mutta yhtä hyvin tätä voi käyttää jos haluaa saattaa minkä tahansa merkittävää henkilöä käsittelevän artikkelin hyvään peruskondikseen tai osana eritasoisia arviointeja (lupaava, hyvä, suositeltu). Ja vielä vihjeenä: Paitsi suomalaisia suurmiehiä ja -naisia, tuolta löytyy myös itsenäisyyttä edeltäneen ajan valtionpäämiehiä tai muuten Suomen historiaan merkittävästi eri aikoina vaikuttaneita hirmu- tai vähemmän hirmuhallitsijoita tyylliin Kustaa III, Lenin, Stalin ja mitä niitä nyt olikaan. Ja vielä löytyy myös esim. kevyen musiikin, urheilun ym. suurimpia nimiä, jos niistä haluaa perustiedot kuntoon. Ja vielä, jos haluaa naisia Wikipedian artikkeleihin, niin toimituskunnalla ollut mielestäni aika vahva tasa-arvopainotus. Ja edelleen tiedeaiheiden muokkaajat löytävät täältä luultavasti kiinnostuyksensa kohteina olevien tieteenalojen tärkeimmät suomalaiset aika hyvin. --Urjanhai (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 21.49 (EET)

Uusi Wikiprojekti?[muokkaa wikitekstiä]

Kävin kerrätyskeskuksessa taidekaupoilla; ostin äidilleni hienon isokokoisen metsäjärvimaiseman kolmella kympillä. Kiinnostuin tästä, koska mielikuvissani vastaavat taulut maksavat uutena vähintään pari-, kolmesataa. Ilmeni, että Suomessa on varsin heikot jälkimarkkinat kotimaiselle taiteelle. Osasyy tälle varmasti on, ettei taiteilijoista, tauluista eikä myyntihinnoista ole löydettävissä tietoja netistä, jolloin asiaa tuntemattomat eivät halua ryhtyä ostamaan tai myymään sokkona taidetta.

Tässä olisi sauma aloittaa esimerkiksi Wikipedia-alustalle hanke, missä ihmiset voisivat täydentää yhteistä tietämystään suomalaisista taiteesta valokuvien kera. Totinen (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 13.05 (EET)

Tuossa on tuo kaupallisuus ihan nurkan takana, joten vaikuttaa hieman epäilyttävältä. Olisi tietysti hienoa, jos taulusta olisi olemassa provenienssitiedot, valokuva ja hinta. Kuitenkaan valokuvia ei voi tallentaa tänne, jos taulu on vielä tekijänoikeuden suojaama, ja hintatiedot eivät sovi Wikipedian aatemaailman kanssa yhteen, koska tämä on tietosanakirja eikä kauppahuone. Jäljelle jäisi vain tekstimuotoiset kuvaukset tauluista, joilla ei oikein tekisi mitään. En usko, että projektia kannattaa edistää. --Pxos (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 16.39 (EET)
Voi tosiaan olla, että tämäntyyppinen hanke soveltuu parhaiten johonkin muuhun ympäristöön kuin Wikipediaan.--Urjanhai (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 16.52 (EET)
Lisäksi Wikipediaan tulevan tietosisällön tulee olla merkittävää. Useimmat suomalaiset maisemamaalaukset, joita riippuu kotien seinällä, eivät ole tietosanakirjamielessä merkittäviä. Ei myöskään voi ajatella "konepellin alle" perustettavaksi mitään projektia, johon kuitenkin voisi koota luetteloa erilaisista tauluista. Tähän varmasti wiki-alusta sopisi hyvin, mutta Wikimedia Foundation -säätiön ylläpitämiin hankkeisiin tuollainen ei varmaankaan sopisi. --Pxos (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 17.35 (EET)
Tässä sopinee kuitenkin sanoa, että vielä varmaan on merkittäviä taiteilijoita, joista ei ole artikkelia Wikipediassa.--Htm (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 18.00 (EET)
Eli hanke sopisi Wiki-alustalle, mutta ei Wikimedia Foundation-säätiön alaisuuteen. Totinen (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 09.04 (EET)
Näin se on nähtävä. Olisi hienoa, jos luettelossa olisi osto- ja myyntihinta näkyvissä ja kauppapäivä. Luettelosta tulisi siis suomalaisen (metsämaisema)taiteen kierron hyödyllinen keskuspaikka, jossa voisi kai tehdä osto- ja myyntitarjouksiakin. Koska tällainen raha-asiointi ei sovi mihinkään Wikimedia Foundationin tiedonkeruuhankkeeseen, se pitäisi perustaa muualle. --Pxos (keskustelu) 21. marraskuuta 2015 kello 23.08 (EET)

Toivon kuvaa Parolan leijonasta[muokkaa wikitekstiä]

Olen seikkaillut "supertsaari" Aleksanteri II:n muistomerkkien parissa ja kirjoitin arikkelin myös Parolan leijonasta. Jos joku liikkuu Hämeenlinnan, Parolan, Parolannummen seudulla päiväsaikaan, voisiko ottaa kuvan Jellonasta? Ihan tavallinen selkeä kokokuva, edestä päin riittää. Ja jos ongelmia on Commonsiin viemisessä, autan mielellään.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 23.55 (EET)

Googlen kuvahaulla löytyy pari vanhaa mustavalkoista postikorttia. --Joe K. (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 18.50 (EET)

Käyttäjän Mlang.Finn toiminta[muokkaa wikitekstiä]

Korjasin Mlang Finnin sekasikiömallineen, joka pohjautuu Wikipedian mallineeseen mutta jota hän ei jaksa käyttää kokonaan. Kirjaviitteessä on kohta "Suomentaja", mutta jostain syystä se on hänestä vastenmielinen ja hän poistaa korjaukseni. Miten tällaisiin oman tiensä kulkijan muokkauksiiin pitää suhtautua? Puhumattakaan lähteettömistä lisäyksistä, muun muassa Paavo Tynell on tänään saanut puolison, mutta mistä Mlang Finn on sen lukenut, hän ei halua kertoa. Pitääkö hänelle antaa erikoikeuksia? --Harriebarn (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 13.39 (EET)

Kyseisen mallineen tiedot on merkitty korrektisti ja yleisen käytännön mukaisesti. Tynellin puolison tieto on Kansallisbiografiasta. Käyttäjä näkyy vaativan lähteitä pakonomaisesti. --Mlang.Finn (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 13.55 (EET)
Lähde merkitään tietoon, muuten sitä ei voi tietää, kuten joihinkin Tynellin tietoihin on merkitty. Pakonomainen lähteettömyys aiheuttaa lisätyötä muille. --Harriebarn (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 14.13 (EET)
Saisko linkin mallineeseen ja diffit ongelmallisiin muokkauksiin? Gopase+f (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 16.51 (EET)
Kirjaviite-mallineen ohjeen mukaan suomentajan voi laittaa myös "Selite"-kenttään, joten valinnan vapautta on kai hiukan jäljellä. Paavo Tynellin puolison olemassaoloon en ota kantaa, mutta tieto lisättiin artikkeliin nähdäkseni jo kesäkuussa 2015. ¬Antilope 23. marraskuuta 2015 kello 18.41 (EET)
Vaikuttaa siltä, että tässä on kyse käyttäjän toiminnan arvioinnista ja koko keskustelu ei kuulu kahvihuoneeseen. Ei tämmösiä aiheettomia kanteluita. Gopase+f (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.38 (EET)

Luokat autoille kokojen mukaan?[muokkaa wikitekstiä]

Meillä on tällä hetkellä olemassa automalleille valmistusvuosikymmeniin perustuva luokitusjärjestelmä (Luokka:1990-luvun autot, Luokka:2000-vuosikymmenen autot jne.). Olisiko syytä myös luoda Euroopan komission määrittämiin segmentteihin (kokoluokkiin) perustuvat luokat, kuten A-segmentin autot, B-segmentin autot jne.? Enwikissä tällaiset luokat ovat olemassa. Tällä hetkellä meillä ainoa on Luokka:Edustusautot, joka siis tarkoittaa E-segmenttiä. ComradeUranium (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 17.23 (EET)

Luokat luotu joka segmentille. ComradeUranium (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 12.49 (EET)

Wikimedia Suomen syyskokous 2.12.2015[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään keskiviikkona 2.12. 2015 klo 17:00 alkaen Open Knowledge Finland -yhdistyksen toimistolla Caloniuksenkatu 9 D 64. Kokoukseen voi osallistua etäyhteydellä Google Hangoutissa. Virallinen syyskokouskutsu on kokonaisuudessaan Wikimedia Suomen wikissä.

Oleellisimmat asiat syyskokouksessa on vuoden 2014 tilinpäätöksen vahvistaminen ja vuoden 2016 toimintasuunnitelman sekä talousarvioin hyväksyminen. Lisäksi kokouksessa valitaan uusi hallitus. Mikäli olet kiinnostunut asettua ehdokkaaksi hallitukseen, niin voit kertoa itsestäsi oheisella lomakkeella.

Muut isot teemat lienevät siinä, että mitä tehdään vuonna 2016 (toimintasuunnitelman luonnos) ja myös se, että mitä Wikipedia yhteisö haluaisi Wikimedia Suomen tekevän. Säätiön suunnalta on tullut toive, että aiheesta tehtäisiin käyttäjätutkimus, niin myös sen sisällöstä keskustellaan. --Zache (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.11 (EET)

Voisiko yhdistyksen tiedotusosasto vihdoin päättää, mihin se panee nämä viestit? Kun niitä on aina missä sattuu. Aiemmin kai oli sääntönä, että yhdistyksen uutisia varten käytetään nimenomaan Uutis-kahvihuonetta, mutta täällä tämä taas on. Ei tämä liity Wikipedian sekalaisiin asioihin. Jos hakee yhdistysasioita arkistosta, pitää käydä läpi nykyään ainakin Uutiset, Sekalaista ja Tekniikka. Ei luulisi olevan kovin vaikeaa noudattaa yhden kahvihuoneen periaatetta. Tämä antaa sekavan kuvan asioista, mutta se lienee totuudenmukainen kuva, joten mikäs siinä. --Pxos (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 13.52 (EET) Niin, ja muistaakseni Wikipedian yhteisö on nimenomaisesti aiemmin esittänyt toiveen, että kahvihuoneena on Uutiset. Sinänsä on hyvä, että toive on otettu vakavasti. --Pxos (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 13.54 (EET)
Mä olen muistaakseni pistänyt aina nämä sekalaista kahvihuoneeseen eikä kukaan ole asiasta minulle huomauttanut. --Zache (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 13.59 (EET)
No vähän lihaa luiden ympärille omaan kommenttini: en kykene löytämään sitä keskustelua, jossa puhuttiin Uutishuoneen käytöstä. Se voi olla missä vaan. Enkä tiedä, onko Usp toiminut omin päin tai yhteisön toimeksiannosta, mutta tämmöisen ohjeen hän on vuonna 2013 pannut Kahvihuoneen yleisiin ohjeisiin. Siispä nyt on tiedossa neljä eri keskustelupaikkaa. --Pxos (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 14.03 (EET)
Kevätkokousilmoitus 2015 on uutisissa. Lievennetään vähän moitettani: näyttää siltä, että suurin osa yhdistyksen tiedotuksesta on uutiskahvihuoneessa ja osa yhdistyksen tiedottajista käyttää nykyään vain kahta kahvihuonetta yhtäaikaa, mikä on parannus entiseen. Olen varmaan ylipedanttinen, mutta on todella hienoa, että useat yhdistykseen liittyvät tiedotteet löytyvät selaamalla Uutis-kahvihuoneen arkistosivua, missä niillä on myös selvä otsikko. Olisikohan muuten yhdistyksen sisäinen tiedottaminen hyvä ottaa ohjelmaan vuonna 2016. Sopisitte siellä, miten, kuka ja koska hoitaa tiedottamisen Wikipedian päin? Fantastinen, huumaavan avantgardinen ehdotus tämä tietysti on, mutta aina kannattaa kokeilla uutta. Kun yhdistyksellä on omat sivunsa, Facebook-sivut, ehkä Twitter, IRC ja sellaiset, on tietysti joukkotiedotusta, että käytetään myös jokaista Wikipedian kahvihuonettakin. Asiat eivät turhaan pysy kasassa vaan tieto leviää hyvin. --Pxos (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 14.16 (EET)
Kun nyt olen itsekin tuohon tiedottamiseen osallistunut, ja kun nyt tuli puheeksi, niin kyllä minunkin mielestäni siihen pitäisi käyttää johdonmukaisesti uutiskahvihuonetta, mutta en nyt ole ruvennut siirtämään toisten kommentteja ettei tulisi turhaa lisäsählinkiä. Muuten kai se, kuka tiedottaa, on näin pienessä vapaaehtoisorganisaatossa kiinni siitä, kuka sattuu koskakin ehtimään ja kuka sattuu koskakin tuntemaan minkäkin asian parhaiten, vaikka jotain rooleja onkin ja on sovittu. Mutta tässä kyllä yhdyn näkemykseesi, että olisi hyvä että uutiset olisivat uutiskahvihuoneessa ja taisin siitä jollekin juuri eilen illalla mainitakin.--Urjanhai (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.48 (EET)