Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tekijänoikeusdirektiivi ja 26.8.2018 action day[muokkaa wikitekstiä]

Nostetaan taas Direktiivin tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla äänestystä esille. Eli Euroopan parlamentin lakiasiainvaliokunta hyväksyi ehdotuksen 20. kesäkuuta 2018, 5. heinäkuuta JURI:n äänestyksessä ehdotusta ei sellaisenaan hyväksytty vaan päätettiin, että tarvitaan koko Euroopan parlamentin päätös siinä esitettyine muutoksineen ennen kuin siitä tulee direktiivi. Asiasta äänestetään on 12.9.2018 ja tällöin ryhmät ja MEP:t voivat tuoda vielä omat muutosesityksensä siihen. Ehdotuksen esittelijän Axel Voss:n taktiikkana on ollut, että hän mahdollisimman myöhään esittelee julkisuudessa sen mitä hän täsmällisesti esittää äänestettäväksi verrattuna kesäkuussa hyväksyttyyn ehdotukseen.

Wikipedian kannalta oleellisia seikkoja on:

 1. Museot ja tutkimuslaitokset ovat saamassa oikeuksia sisällön käsittelyyn, mutta näissä on rajoituksia jotka estävät tuotetun aineiston lisensoinnin vapailla lisensseillä.
 2. Uusi lähioikeus uutisille (ns. linkkivero)
 3. Palveluntarjoajille tuleva defacto velvollisuus automatisoituun tekijänoikeuksia rikkovan sisällön tunnistukseen. (ns. sensorship filters)
 4. Maisemanvapauden laajennukset/rajoitukset

26.8.2018 kansainvälinen direktiiviin liittyvä kansainvälinen tapahtumapävä. Suomessa Electronic Frontier Finland, Open Knowledge Finland, Piraattipuolue ja Wikimedia Suomi on tilaisuus Narinkkatorilla Helsingissä kl 12. Tilaisuus on keskustelutyyppinen.

Meillä oli aikaisemmin keskustelua siitä, että halutaanko osallistua vaikuttamiseen ja miten, niin tämä keskustelu varmaan pitäisi käydä. Samoin se mitä halutaan tehdä jos tehdään. Heinäkuussa olleessa keskustelussa puhuttiin sivun yläreunassa olevasta bannerista. Yksi asia jota pitäisi ainakin tehdä on direktiivi tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla -artikkelin vertaisarviointi ja päivittäminen kertomaan tulevasta äänestyksestä. --Zache (keskustelu) 22. elokuuta 2018 kello 12.52 (EEST)

Wikipedia on paikka poliittiselle vaikuttamiselle asioissa, jotka koskevat Wikipediaa tai läheisesti liittyvät Wikipedian toimintaedellytyksiin. Eli vaikutetaan. Iivarius (keskustelu) 22. elokuuta 2018 kello 14.01 (EEST)

Jos kiinnostaa nähdä muiden projektien toimenpiteitä, niin kannattaa käydä saksankielisessä Wikipediassa nyt. Ainakin italian- ja ranskankielisessä on pienemmät bannerit sivun ylälaidassa. -kyykaarme (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 19.20 (EEST)

Onko lisätiedot henkilöluettelossa "kielletty"?[muokkaa wikitekstiä]

Sukunimiluetteloon voi kai lisätä punaisia linkkejä henkilöistä. Olisin mielelläni lisäillyt muutamia erityisesti siksi, että tarkoitus oli tallentaa syntymä- ja kuolinajat ja lähde siltä varalta, että joku haluaa tehdä artikkelin eikä niitä tietoja sitten välttämättä löydy muista lähteistä. Joku innokas käyttäjä poisti koska hänen mielestään lisätiedot ovat kiellettyjä. --Antton234 (keskustelu) 25. elokuuta 2018 kello 18.19 (EEST)

Minulle on joskus kerrottu, ettei liian tarkkoja syntymäaikoja eikä myöskään lähteitä täsmennyssivuihin, jonka takia hylkäsin muokkauksesi. Kerroin sinulle tästä jo keskustelusivullasi. Etkö lukenut viestiäni? –Sullay (Keskustelkaamme siitä) 25. elokuuta 2018 kello 18.33 (EEST)
Joku joskus jossain sanonut. Eikö yhtään parempia perusteluja löydy? --Antton234 (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 18.14 (EEST)
Kun henkilöstä on jo artikkeli, niin tarkemmat tiédot ja lähdeviitteet löytyvät itse henkilöartikkelista. Täsmennyssivuilla tieto on haluttu rajoittaa vain lyhyeen kuvaukseen. Muita linkkejä kuin itse täsmennettävän artikkelin linkki ei ole käytetty. Täsmennyssivusta on ohje Wikipedia:Täsmennyssivu. Siinä ei ole erikeen ohjetta henkilöartikkelien osalta, mutta tavallisesti henkilöistä on ollut täsmennyssivulla nimi, mahdolliset entisett nimet, elinvuodet ja lyhyt määrittely henkilöstä. Jos enemmän tietoja haluaa lisätä tai lähdeviitteitä käyttää, niin samalla vaivalla oikeastaan kirjoittaa jo lyhyen lähteistetyn artikkelin. Siitä miten tiivis tai lyhyt kuvaus täsmennyssivulla voi olla ja mitä sen tulee sisältää, on joskus muistaakseni yksittäistapauksissa keskusteltu.--Urjanhai (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 20.21 (EEST)
Vastasit siihen mitä ei kysytty. Kysyin tilannetta jossa artikkelia ei ole. --Antton234 (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 20.27 (EEST)
Täsmennyssivulle laitetaan sisäiset linkit artikkeleihin, joilla on sama nimi ja linkki ohjaa oikeaan artikkeliin. Sille voi laittaa myös punalinkkejä artikkeleihin, jotka olisi syytä olla (=ovat merkittävistä aiheista), muttei vielä kukaan ole niitä kirjoittanut. Osa täsmennyssivuista luettelee saman sukunimisiä henkilöitä. Siihenkin luetteloon voi laittaa punalinkin, jos kyse on merkittävästä henkilöstä. Tarkkojen syntymäaika ym. tietojen lisäämisen voi hoitaa esimerkiksi tekemällä huomautuksen tai muun linkin sivun alalaitaan, jos teksti varsinaisessa nimiluettelossa häiritsee. Lähdeviitteistä ei ole sanottu täsmennyssivuohjeessa mitään, mutta yleensä niitä ei laiteta. Punalinkin tapauksessa täsmennyssivulle lisätty lähde palvelee tulevan artikkelin tulevaa kirjoittajaa, jonka kirjoitustyön tultua tehdyksi on suotavaa poistaa lähdeviitteet täsmennyssivulta. Joten en pitäisi lisätietojen lisäämistä niin suurena syntinä, että siitä kannattaa nostaa tämän suurempaa mekkalaa. Mielestäni lähdeviitteen voi lisätä, jos lisäämisen suhteen mopo pysyy käsissä; tarkoittaa sitä että jos muokkaaja lisää suuren määrän lähteistettyjä punalinkkejä täsmennyssivuille eikä koskaan tee mistään niistä artikkelia, se saattaa aiheuttaa napinaa. Voisi kokeilla myös lisätä lähdeviite täsmennyssivun keskustelusivulle, sehän on artikkelin kehittämistä. Artikkeli Tapio Jalas on näköjään kirjoitettu. Yleensä henkilöluettelo on parhaimmillaan ytimekäs eli siinä on sisäinen linkki ja muuta tietoa vain minimimäärä, niin että henkilön tunnistaa.--Htm (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 20.56 (EEST)
Tapio Jalas on tehty, koska minä sen tein, että pääsee riitelystä eteenpäin, mutta kysymys oli siis yleistasoinen, ja tässä sain vastauksen, että voi lisätä. Kun muuta tehdessä tulee tietoja eteen, ei välttämättä halua keskeyttää sitä muuta tehdäkseen artikkelin (joka vie aikaa) vaan mieluummin kirjaa tiedon nopeasti jonnekin muiden käytettäväksi. Näin siis teen. En usko että niitä niin valtavasti tulee että siitä todellisuudesta on jotakin haittaa. --Antton234 (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 21.04 (EEST)

Tässä keskusteltu asia näkyy liittyvän artikkelin Jalas muokkaamiseen. Sieltä näkee, mistä oli kysymys. --Pxos (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 17.34 (EEST)

Artikkelitalkoot/tynkätalkoot[muokkaa wikitekstiä]

Mieleeni tuli vaan, että pitäisikö järjestää artikkelitalkoot (tai vaihtoehtoisesti tynkätalkoot), jotta saataisiin luotua monta artikkelia lyhyen ajan sisällä. --Moderhader (keskustelu) 25. elokuuta 2018 kello 20.23 (EEST)

Ei.--MAQuire (keskustelu) 25. elokuuta 2018 kello 20.53 (EEST)
Ja miksihän ei? --Moderhader (keskustelu) 25. elokuuta 2018 kello 21.01 (EEST)
Noitahan on viikon kilpailuissakin aiheena aina välillä. Mielestäni nykyisissä talkoissa on jo tarpeeksi.--MAQuire (keskustelu) 25. elokuuta 2018 kello 21.07 (EEST)
Vielä on viisipäivää aikaa osallistua Kuvitustalkoisiinkin ;). @Moderhader: --Linkkerpar 25. elokuuta 2018 kello 21.05 (EEST)
Jonka jälkeen alkaa Wiki loves monuments. Ja Wikiprojekti:Fotosafarit pyörii.--Htm (keskustelu) 25. elokuuta 2018 kello 21.46 (EEST)
Lisäksi melkein viikon kuluttua alkaa kilpailu, jossa on aiheena tyngät.--Puppe100 (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 08.04 (EEST)
Mutta jos tehdään niin, että uudet artikkelit- ja tyngät-aiheita ei enää hyväksytä tälle eikä myöskään ensi vuodelle. --Moderhader (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 10.44 (EEST)
Mitä tarkoitat? Ei tynkiä ja uusia artikkeleja wikiin vai? Vai uusia kilpailuja tai talkoita? Miksi? --Linkkerpar 26. elokuuta 2018 kello 12.40 (EEST)
Tarkoitat varmaankin, että uudet arkikkelit- ja tyngät-aiheita ei tulisi enää Viikon kilpailuun. Tulisiko niiden tilalle sitten Kesäkuun artikkeli/tynkätalkoot tms.? En kyllä kannattaisi tätä ajatusta. Pitäisi saada lisää uusia ja aktiivisia käyttäjiä Wikipediaan, jotta muutaman tietyn käyttäjän ei tarvitsisi koko ajan järjestää niitä. Lisäksi saataisiin lisää osallistujia ja talkoot kannattaviksi. Muutaman käyttäjän takia niitä ei kannata järjestää.--Puppe100 (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 13.06 (EEST)
@Puppe100: Sinä luit minun ajatukseni! Olen nimittäin pohtinut kolmatta "kesän ratoksi"-talkoota aina viime lokakuusta lähtien! Siis tulisi Kesäkuun artikkelitalkoot joka vuosi ensi vuodesta lähtien niin, että se alkaisi aina 1. kesäkuuta, riippumatta siitä, milloin koulu-/työvuosi päättyy (vuonna 2019 1.6., vuonna 2020 30.5. ja vuonna 2021 5.6.) Sitten tynkätalkoot tulisi joka vuosi joululomalle (tänä vuonna 22.12. - 6.1.). Ensimmäiset tynkätalkoot järjestettäisiin siis jo tänä vuonna ja niiden nimi olisi Joululoman tynkätalkoot. --Moderhader (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 15.56 (EEST)
Eipä ole kaikilla joululomaa. Stryn (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 15.59 (EEST)
Mutta kun minulla on. --Moderhader (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 16.14 (EEST)
Meinasit yksin osallistua? --Otrfan (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 16.17 (EEST)
En ehkä ajattelisi niin. --Moderhader (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 16.47 (EEST)
Saahan noita kuka tahansa järjestää. Se on sitten käyttäjistä kiinni, että kuka lähtee mukaan. Koulujen loma-aikoja en kyllä niiden ajankohtia miettiessä tuijottaisi. Taitaa useimmilla täällä olla jo koulut käytyinä. Luulisin. Off-topic: paljonkohan on muuten fi-wikin muokkaajien keski-ikä? --Otrfan (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 16.17 (EEST)

Entisten koulujen tarkat koordinaatit ja yksityisyyden suoja[muokkaa wikitekstiä]

Sivulla Keskustelu:Luettelo Keski-Suomen kansakouluista nostettiin esille se, että monet entiset kansakoulurakennukset ovat nykyään yksityiskoteina ja kuuluvat kotirauhan piiriin. Koulurakennukset on etsitty vanhoista peruskartoista (merkintöinä esim. Kk. tai Kansak.) ja ottamalla Kansalaisen Karttapaikasta tai Paikkatietoikkunasta vastaavan rakennuksen koordinaatit. Aina ei ole täysin selvää, mihin rakennukseen kartan merkintä on viitannut. Ideana koordinaattien keräämisessä oli, että sitten kartalta näkisi kerralla kaikkien maakunnassa toimineiden kansakoulujen sijainnit. Pitäisikö nämä entisten kansakoulurakennusten tarkat koordinaatit poistaa, jos ne rikkovat yksityisyydensuojaa? --Raksa123 (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 11.26 (EEST)

Kutsun tätä arvioimaan vielä käyttäjän Käyttäjä:Htm.--Urjanhai (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 12.05 (EEST)
Kiitos kutsusta. Arvioisin tätä niin, että yksityiselämän suoja koskee henkilöitä, ei rakennuksia fyysisinä esineinä.--Htm (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 12.10 (EEST)
Turun maakuntamuseo on julkaissut toiminta-alueeltaan pitäjittäin kirjoja, joissa on pitäjän vuotta 1940 vanhemmista rakennuksista selostukset, kuvat ja karttoja kylittäin. Toisaalta wikipedian levikki on suurempi kuin näiden kirjojen ja kirjat on julkaistu ennen esim. nykyisen tietosuoja-asetuyksen voimaantuloa. Tiedot on koottu alun perin inventointikorttteihin, jossa on myös esim. henkilötietoja, mutta tämä rekisteri ei ole julkinen juuri sen takia että se sisältää henkilö- ym. tietoja. Aineistosta on myös netissä julkisesti julkaistu kartta, jossa on rekisteristä poimittuja valikoituja tietoja rakennushistoriasta mutta ei näköjään tällä hetkellä edes kiinteistön nimeä eikä rekisterinumeroa (aiemmin muistan että nettikartassa oli kiinteistön nimi, joten vaikuttaa että hiljaittain kun on tullut uusi tietosuoja-asetus, tietorakennetta olisi ehkä muutettu). Satunnainen linkki kartttaan: [1]
Voisi siis tuon perusteella mahdollisesti ajatella että tieto siitä, että rakennuksessa on toiminut vuosina xxxx-yyyy koulu, jonka nimi on ollut zzzz:n koulu, olisi tuohon museon julkaisemaan sudatettuun ja valikoituun rakennushistoriatietoon rinnastuvaa.--Urjanhai (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 12.34 (EEST)
Tuosta kun bongasin yhden kansakoulun, niin siitä kertoiltiiin esim. näin: "Lohkottu Vähäjuvasta 1926. Koulurakennus 1924 (suunn. T. Alve), muutettu autokorjaamoksi 1969, koulun lisärakennus n. 1950 (suunn. Nikolai Saari), sauna 1948, puuvaja 1955." --Urjanhai (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 12.40 (EEST)
Samoja datoja on ainakin rajapintoina myös ilmeisesti avoimena datana: [2] ja sieltä esim. [3]. Tai toinen rakennustietoaineisto myös ladattavana: [4]. Sieltä voinee tutkia, millä lisenssillä ne on julkaistu. Noissa näkyi olevan: Creative Commons Attribution 4.0 --Urjanhai (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 12.47 (EEST)
Forssan kaupungin sivuilta löytyy ennen tietosuoja-asetusta julkaistu Koijärven inventointi 2015, joka on tehty osayleiskaavaan liittyen. Julkaisussa on mukana hyvinkin uusia rakennuksia, kartoista näkyy rakennusten paikat ja kiinteistönumerot. Itse rakennuksista kerrotaan kiinteistötunnus, osoite, käyttötarkoitus, valmistumisvuosi, pinta-ala, kattomateriaali, julkisivumateriaali ja kuntoarvio. Mukaan on liitetty rakennuksista läheltä otettuja valokuvia. Entisten koulujen lisäksi myös rautatieasemat voivat olla nykyään yksityisomistuksessa, joten tämä kysymys koskee niitäkin. Ainakin Littoisten rautatieasema ja Liedon rautatieasema -artikkelien koordinaatit osoittavat tarkalleen itse rakennukseen ja molemmissa on myös uudehko kuva rakennuksesta. --Raksa123 (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 13.13 (EEST)
Hiljattaisissa inventoinneissa on mahdollista, että kuvan ottoon on kysytty lupa (ja lisäksihän vaikka kuvat on julkaistu, niin lisenssi ei taida olla avoin, mikä on erona myös jos vertaa TMM:n kirjamuodossa julkaisemiin vastaaviin inventointeihin). Tuossa TMM:n inventoinnissa taas se, mitä on netissä (valokuvia ei ole, vaikka valokuvia on ei-julkisissa korteissa) lienee valikoitu siten, että tietokannan ne kentät mitä on valikoitu julkaistavaksi (mukaanluikien sijaintieto, mutta ei nyttemmin enää esim. kiinteistön nimeä) lienee arvioitu sisällöltään sellaisiksi, että ne voidaan julkaista (ja ainakin rajapintana jopa avoimella lisenssillä). Tästä rakennustiedon ja henkilötiedon suhteesta on jossain saatettu käydä keskustelua tai tehdä määrittelyjä, voisi tutkia löytyykö siitä mitään. Mutta ainakin noihin TMM:n avoimella lisenssillä julkaisemiin aineistoihin sisältyy esim. sijaintitieto ja että rakennuksessa on toiminut koulu.--Urjanhai (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 13.46 (EEST)
Omat vanhempani asuvat entisessä kansakoulussa ja koulu löytyy Wikipedian kansakoululuetteloista. Jos joku wikipedisti saisi päähänsä käydä sitä kuvaamassa luetteloa varten, ja joku kuvaamisen huomaisi, niin huhumylly siitä ainakin syntyisi. Kuvaajaa pidettäisiin joko kiinteistönvälittäjänä tai varkaana, luultavasti jälkimmäisenä, ainakaan jos talon isäntäväelläkään ei olisi tietoa kuvaamisen syystä. Kylän Facebook-ryhmään kirjoitettaisiin varoituksia (siellä on niitä parhaillaan jostain ulkomaalaisraukasta, joka oli erehtynyt nousemaan kylän kohdalla autostaan jaloittelemaan), isännät nukkuisivat yönsä haulikko vieressään ja koirat olisivat yöt pihalla. Yksityisyydensuojasta viis, mutta tuolla syrjäkylillä kannattaa vähän miettiä mitä valokuvailee, ellei halua ihmisiä pelotella. --Otrfan (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 14.30 (EEST)
Itekin maalta kotoisin olevana tunnistan ilmiön hyvin. Se on hyvä myös kuvatessa tiedostaa. Muistomerkkien kuvaamisen yleisillä paikoilla vielä jokainen ymmärtää turistin toiminnaksi, mutta yksityisasuntoina olevien maalaistalojen osalta joku ylläpitäjä- ja sa-kirjoittaja wikipedisti sanoi asettavansa rajan siihen, että hänen puutarhakalusteidensa ei tulisi näkyä. Osana maisemakuvaa joku rakennuskin ehkä nyt voi esiintyä. Joskus tästä (em. epäsuora sitaatti) keskusteltiinkin, mutta en muista enää ihan tarkkaa muotoilua, mihin siinä päädyttiin. Kylänraitteja olen kuvaillut tieltä, ja monta kertaahan esim. entinen kansakoulu tai rautatieasenma näkyy hyvin tielle tai yleisenä paikkana olevalle aukiolle. Tapauksissa, jotka ovat olleet mielestäni epävarmoja, olen yleensä jättänyt kuvaamatta. Muistan myös lehtiuutisen jostain satakunnassa, miisä kerrottiin epämääräisistä valokuvaajista, jotka sitten osoittautuivat jonkun oppilaitoksen opiskelijoiksi tms. En tiedä tuliko siitä oppilaitoksessa sapiskaa enkä muista enää edes mikä oppilaitos se mahdollisesti oli. Erilaisissa oppilaitoksissahan kyllä yleensä tämäntapaisissa asioissa hyvät käytännöt pyritään teroittamaan mieliin. --Urjanhai (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 15.32 (EEST)
Suurin osa maalaistaloista on yksityisasuntoja. Rakennettua kulttuuriympäristöä (esim. jotain kylänraittia, jossa RKY:n mukaan näkyy onnistuneesti vanha hämäläinen kylärakenne ja kerroksellisuus ja plää plää plää) kuvattaessa ei voi välttyä siltä, että kuvissa näkyy taloja ja latoja, jos kuvien tarkoitus on demonstroida sitä maisemaa. Ei ole kovinkaan järkevää kuvata pelkkää hiekkatien pintaa tai metsän siimekseen häipyvää piiriojaa. Kuvaaja voi kuitenkin valita mitä hän kuvaa ja olen kyllä kuvannut RKY:ssä esiteltyjä kylänraitteja, joissa näkyy taloja. Jos jokin paikka on vähän rempallaan tai lato huonossa maalissa, nin sitä en kuvaa tai ainakaan niin läheltä tai sellaisesta kulmasta, että se näkyy. Aitan polulla asteleva emäntä on omalla aitanpolullaan yksityiselämän suojan piirissä; wikipedistiä kylätien poskessa haukkuva koira ei ole.--Htm (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 15.49 (EEST)
Ei se, että paikassa X on ollut koulu kuulu yksityisyydensuojanpiiriin sen enempää kuin tieto, että paikassa Z on teloitettu henkilöitä ja paikalla on punaisten teloituksen muistomerkki vaikka se muistomerkki olisikin jonkun pihaa nykyään eikä sinne ole yleistä pääsyä. --Zache (keskustelu) 26. elokuuta 2018 kello 14.22 (EEST)
Kas, täällä on minun toisaalla aloittamanani käyty tämmöinenkin keskustelu ilman että minä olen tiennyt asiasta mitään. Jatkakaa toki, älkää antako minun häiritä (latoja, tähän hymiö). – Kotivalo (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 15.27 (EEST)

Apua värien lisäykseen taulukkoon[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Lääkkeiden riskiluokitus raskauden ja imetyksen aikana tarvittaisiin värit kirjainten pohjalle, missä lukee värin nimi. Yritin katsoa mallia muista artikkeleista, mutta vedin vesiperän. Jos joku auttaisi tai jopa lisäisi ne värit sinne. --Mtt.wiki (keskustelu) 29. elokuuta 2018 kello 12.12 (EEST)

Lisäsin taustavärit. --URunICon 29. elokuuta 2018 kello 14.19 (EEST)
Kiitos. Muutin kirjaimet mustiksi, koska muuten voi herättää kysymyksen, onko kirjainten eri värillä joku merkitys. Ainakin minun näytölläni ne erottuvat pohjaväristä hyvin. --Mtt.wiki (keskustelu) 29. elokuuta 2018 kello 17.57 (EEST)

Kuva Mikkelistä?[muokkaa wikitekstiä]

Jos on Mikkeliin menijöitä, sieltä pitäisi heti käydä ottamassa kuva purettavista viljasiilosta ja valssimyllystä Yle. Purku alkaa syyskuussa, päivää ei ilmoitettu. --Abc10 (keskustelu) 31. elokuuta 2018 kello 09.35 (EEST)

Olen varsin todennäköisesti menossa Kuopioon, joten Mikkeli olisi matkan varrella. Toivottavasti eivät pura heti.--Htm (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 08.18 (EEST)
Purkutyö valmistuu Länsi-Savon mukaan helmikuussa, joten jotain siitä on jäljellä pitkin syksyä. Keskeneräisyyskin on kiinnostava dokumentoida. Kuvaan itse purkuja ja korjauksia, kun kohdalle sattuu. Jutun kuva kertoo, että on ollut näyttävä rakennuskokonaisuus, jota olisi voinut hyödyntää. --Abc10 (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 09.29 (EEST)
Menen ensi lauantain Kuopion Fotosafarille, joten arvatenkin ehdin hyvissä ajoin. Purkutyö tulee varmaan olemaan mielenkiintoisen näköistä.--Htm (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 11.27 (EEST)

Miksi en osallistu WLM-kilpailuun[muokkaa wikitekstiä]

Jos ketään kiinnostaa, muutama kommentti siitä miksi en osallistu Wiki Loves Monuments -kuvauskilpailuun:

 1. Kilpailun palkintoja ei ole vieläkään julkistettu. En siis tiedä, mistä kilpaillaan kilpailussa, jossa pitäisi omalla kustannuksellaan liikkua ympäri Suomea kuvaamassa. Vähemmän köyhdyttävää olisi kaltaiseni karenssityöttömän osallistua muistomerkkien kuvaussafareihin, joissa maksetaan sentään edes matkat halvimman matkustustavan mukaan. (Paikan päällä sitten vissiin kävellään porukalla ympäri kaupunkia, niin maailma pelastuu.)
 2. En ymmärrä, miksi pitäisi tuottaa aina vain lisää kuvia kohteista, joista on jo paljon kuvia olemassa Commonsissakin, kuten nyt Turun linna, tuomiokirkko jne. Tärkeämpää olisi kuvata Commonsiin kohteita, joita siellä ei vielä lainkaan ole.
 3. En ymmärrä, miksi laadukkaita kuvia haluavassa kilpailussa sallitaan yhä kuvien lähettäminen suoraan kännykkäkamerasta. Ei korkeatasoisia valokuvia, semminkään arkkitehtuurikuvia, saa aikaan tuolla tavoin. Kilpailu on omiaan lisäämään surkeiden kuvien suhteellista osuutta Commonsissa, joka jo nyt huitelee 95 prosentissa.
 4. Käytössäni ei ole älypuhelinta, joten kilpailun appsit eivät helpota työtäni lainkaan.
 5. Luulin eiliseen asti, että "jälleenvalokuvaa historiallinen valokuva" tarkoittaa tylsää reprokuvausta, mutta se tarkoittakin kuvapareja ennen-nyt. Siis huonosti suomennettu. Tähän voisin osallistuakin, mutta älypuhelinsovelluksen vaihtoehtona tarjottu Finna-linkki ei toimi tietokoneessani, koska sijaintitietoani ei hyväksytä.

Ystävällisin terveisin Kotivalo (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 10.45 (EEST)

Vastauksia Wiki Loves Monumentsiin liittyen.
 1. korjaamme tiedotuksen palkintojen osalta lähiaikoina. Meillä on aikataulu tämän suhteen, mutta en tiedä vielä aikaistammeko sitä palautteen johdosta.
  • Täydennys: 5.9.2018 tiedotteen yhteyteen oli aikataulutettu palkinnoista kertominen ja niiden lisääminen mm. kilpailun sivuille.
   • Pääpalkinto on 200€ lahjakortti Rajalan verkkokauppaan.
   • Jälleenvalokuvaussarjan palkinto on Juha Suonpään Isoisä – Tampere 1918 -kirja (Aamulehden juttu Suonpään näyttelystä.)
   • Kansainväliseen sarjaan pääsevät 10-parasta saavat museokortit.
   • Lisäksi Rauman museo järjestää kilpailuun liittyen Jälleenvalokuvaussafarin 22.9. jonka jossa on yleisöäänestys FB:ssä parhaasta kuvasta ja palkintona Kärmes-paita tai pitsikuviolla varustettu kännykkäpussi.
 2. Kai sieltä voi valita kohteita joista ei ole valokuvia. Osin tässä kohteita rajaa se, että listoilla on kohteita jotka ovat suojeltuja tai alueella joka on suojeltu. Tämä osin johtaa siihen, että niistä on myös valokuvia. On meidän listoilla kuitenkin paljon muutakin.
 3. Ollaan kiinnostuneita kännykkäkameroista, koska niistä saadaan samalla myös muuta tietoa kuvaan liittyen kuin pelkkä kuva. Käytännössä varsinkin kuvaparien osalta pidetään tärkeänä, että saadaan kuviin mukaan sijaintitiedot, koska alkuperäisessä kuvassa niitä ei useimmiten ole. (Niitä joita kiinnostaa ks. kännykkäsoftan tilanne ja uusi versio täältä)
 4. Voit osallistua myös ihan perinteisesti kuvaamalla vanhan kuvan uudestaan ja tallentamalla sen Commonsiin. Osallistumiseen ei tarvita kännykkää.
 5. Kommentin perusteella kuullostaa siltä, että joko sitä että tietokonettasi saada paikannettua tai olet asetuksista kieltänyt sivulta paikannuksen (?) Toimiiko Finnan oma Finna Street -linkki? Käytännössä voit käyttää myös sitä kuvien etsimiseen kunhan lisäät vasemman reunan hakuehtoihin "Saa muokata ja saa käyttää kaupallisesti" jotta alkuperäiset kuvat ovat myös sellaisia joita voi tallentaa Wikimedia Commonsiin. --Zache (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 11.38 (EEST) Täydennetty vastausta palkintojen osalta --Zache (keskustelu) 6. syyskuuta 2018 kello 09.23 (EEST)
Ja edelleen pohdintaa, se mitä siis ei saatu kilpailun alkamiseen mennessä tomimaan, oli se, että tarkoitus on, että kun käyttäjä uudelleenkuvaa vanhan Finnasta löytyvän kuvan, niin kuvan voi tallentaa Commonsiin JA samalla systeemi käy tallentamassa sen alkuperäisen kuvan myös JA jälleenvalokuvan koordinaatteja voidaan käyttää myös sen alkuperäisen kuvan paikantamiseen. Välttämättä ne kännykkäkuvat eivät ole mitään maailman parhaita, mutta ne useimmiten riittävät hyvin paikan varmistamiseen sekä kertomaan ympäristön muuttumisesta. Kolmas seikka tietty tässä on, että ei pelkästään tavoitella taiteellisesti hienoja kuvia vaan myös ympäristön dokumentointia ihan yleisesti. --Zache (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 12.40 (EEST)
Kuvapareista ei juuri ole jälkipolville iloa, jos historiallinen kuva on Signe Brander -tasoinen, perspektiiviä korjaavalla palkkikameralla huolella kuvattu ja huolella vedostettu, ja toinen on näpätty kännykkäkameralla satunnaisessa säässä ja satunnaisessa valaistuksessa kaatuvine perspektiiveineen. Jos jotain tehdään, se kannattaisi tehdä kunnolla eikä sinnepäin. En ymmärrä nykyistä intoa vaatia sijaintikoordinaatteja joka paikkaan, ennen vanhaan katuosoite tai muu sanallinen selitys riitti hyvin. – Ja ei, Finna ei löydä sijaintiani vaikka muutin asetuksia muodosta Kysy muotoon Salli ja käynnistin selaimen uudelleen. – Kotivalo (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 12.53 (EEST)
Minusta kuvapareista on iloa jälkipolville, vaikka ne eivät Signe Branderin kuvien tasoa olisikaan. Branderin käyttämien lasinegojen kokoisia kennoja ei kai missään digikamerassa ole ja linssitkin ovat muuttuneet matkan varrella melkoisesti. Jälleenkuvauksen pointti ei kuitenkaan ole mimeettinen tarkkuus vanhan valokuvan kanssa, vaan se on yritys etsiä kronotooppeja, "aikapaikallisuuksia" eli Bahtinin mukaan "ajallisten ja paikallisten suhteiden olennaista keskinäistä sidonnaisuutta". Bahtin etsi niitä romaaneista, tässä kronotooppeja etsitään valokuvista. Uudelleen kuvattu valokuva on enemmänkin "tunnistuskuva", joka havainnollistaa ja auttaa katsojaa löytämään kronotooppeja. Yksinkertaisesti sanottuna jälleenvalokuvaus on yritys kuvata paikan muutosta. Uusintakuvan muutosvihjeet saattavat joskus olla pienen pieniä, joskus kyse saattaa olla paikan ilmapiirin tai hengen "genius locin" aistimisesta, jota ei selvästi edes näe kuvassa. Arvostan kyllä Kotivalon perusteluja, vaikka minusta ne eivät tässä ole oikeaan osuneita. Nimittäin hän avasi keskustelun jälleenkuvauksesta, ja ylipäätään valokuvauksen arviointi ja laatu on asia, jota sietäisi pohtia enemmänkin. Toisaalta jälleenkuvaukseen ei pääse perille vaikka kuinka pohtisi, siihen pääsee käsiksi vain valokuvaamalla.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 13.52 (EEST)
En tiedä (koska en vielä ehtinyt ruveta pelaamaan kännykän kanssa), onko kännykkäsovelluksella ja tuolla pöytäkoneen selaimelta aukeavalla sivulla muuta eroa kuin että kännykkä oletettavasti näyttää sijainnin tarkemmin. Jos ei ole, eli jos pöytäkoneelta avautuvan linkin sisältö olisi muuten sama, niin haun suurin ongelma näyttäisi olevan, että sieltä tulee kaikkea muuta paitsi vanhoja valokuvia. Museoviraston muinaijäännösrekisteristä ja rky:stä saa kauniit listauksewt haluamiltaan paikkakunnilta, mutta tuon haun idea ei taida aueta ilman arkistotoimen tai atk:n maisterippintoja.--Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 13.50 (EEST)
Kännykällä se tosiaan toimii, eli piirtää pienen ympyrän muutaman sadan metrin tarkkuudella lähelle todellista sijaintia ja näyttää vanhoja valokuvia todellisen sijainin ympärillä ja luetytelee relevantteja paikkoja lähiympäristössä. --Urjanhai (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 08.38 (EEST)
Erilaiset muistiorganisaatioiden arkistoaineistojen haut, joita olen paljon joutunut käyttämään muuallakin kuin Wikipediaam uokatessani ovat kyllä hirvittävimpiä "from hell" hökötyksiä mitä netistä löytyy tavalliselle maallikolle, joka ei ole arkistoalan ammattilainen. Ainakin tuo Finnan haku, kun avasin sen pöytäkonella ja hyväksyin valinnan salli sijainnin ilmoittaminen (ei tosin mitään hajua olenko sallinut pöytäkoneeno sijainnin ilmoitamissa jossain muissa asertuksissa), antoi satunnaisia kuvia kuvia ympäri Etelä-Suomea. Ensimmäinen niistä oli mustavalkoinen kuva muinaisjäännökohteesta 70 kilometrin päässä paikasta jossa pöytäkoneeni sijaitsee tätä kirjoittaessani, muut olivat uusia värivalokuvia muinaisjäännöksistä samalta suunnalta ja sen jälkeen uusia värivalokuvia kirkkorakennuksista ja kirkkojen sisustuksista enimmäkseen A:lla alkavilta paikkakunnilta eteläisessä Suomessa kuten Askainen ja Anjalankoski.
Vähintään siis tarvittaisiin rautalankaohjeet, miten pöytäkoneen käyttäjä saisi oikeasti finnasta ulos jotain tietyn paikan vanhoja valokuvia, koska ei niitä ainakaan tuosta linkistä aukea. Ja jos nyt känykkä yllättäen sylkäisisikin ulos vahoja valokuvia "lähelläni", niin mieluumm in kuin ähräisin kännykän kanssa maastossa, tutkisin jonkun paikkakunnan vanhojen valokuvien tarjonnan kaikessa rauhassa ennen matkaan lähtöä tai jopa matkakohteen valintaa kotona pöytäkoneelta tai vielä kohdepaikkakunnallakin majapaikassa läppäriltä ennen maastoon lähtöä. Mutta jos nyt olisinkin tuolla 70 km päässä, ja kännykkä yhtä lailla sylkisi ulos yhden vanhan valokuvan ja sen jatkoksi 50 uutta värivalokuvaa, niin eipä sekään juuri auttaisi.
Nuo wikiprojektin maakunnittaiset sivuthan kyllä taas antavatkin hyvän mahdollisuuden muodostaa käsitystä ainakin rky-kohteista maakunnittain erittäin hyvin. Ja samoin museoviraston omista palveluista, joihin ao. sivuilta on linkkejä pystyy maallikkokin hyvin etsimään kohteita paikkakunnittain suoraan alasvetovalikosta, mutta tuo Finnan linkistä aukeava sivu on kyllä maallikolle jotain korkeampien sfäärien mystiikkaa ainakin pöytäkoneesta avattuna. --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 13.08 (EEST)
No se auttaa aika pitkälle kun käyttää Finnan hakua ja sitten esimerkiksi rajaa tulosta esimerkiksi maantieteellisellä alueella vasemmanreunan valikosta. Ylipäätänsä se jos pyrkimyksenä on karsia virheellisiä tuloksia Finnassa, niin geometrinen alue+paikannimi tekstinä on kohtuullisen hyvä suodattamaan virheelliset pois. --Zache (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 15.05 (EEST)
Kokeilin tuota (ks. alla), ja olisihan se tuosta tosiaan pitänyt osata nähdäkin. Tärkein jippo taisi olla, että linkin avaaminen pöytäkoneella ilmeisesti tuottaa satunnaisen, fiktiivisen sijainnin, joka sitten pitää keksiä poistaa avaamalla rajausikkuna ja tekemällä valinta tyhjennä rajaukset ja sitten vasta tehty uusi rajaus tai sanahaku alkaa toimia. --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 16.28 (EEST)
Tärkein huomattava on juuri tuo fiktiivisen rajauksen poistaminen, koska sen ollessa voimassa tarjottu alueluettelo sisältää satunnaisia kohteita epämääräiusellä alueelta eikä haku paikannimellä tai millään muullakaan auta vaan ristiriitaisten hakuehtojen ollessa voimassa tulee joko satunnaisia hakutuloksia tai ei mitään ja sivun vasemmassa reunassa on lueteltuina satunnaisia alueita vailla logiikkaa ja kuvissa on muuta kuin vanhoja kuvia. Jos älyää mennä kartalle ja ruksata fiktiivisen rajauksen pois, niin sitten rupeaa pelittämään: Voi rajata haluamansa kokoisen ympyrän, ja sen sisällä paikannimen hakuehdokjsi syöttämällä tarkemman osa-alueen ja sen mukaiset vanhat kuvat ilmestyvät esiin ja sivun vasemman laidan listaukseen generoituu luettelo muista lähellä valittua rajausta olevista kohteista, joista on vanhoja kuvia. --Urjanhai (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 08.47 (EEST)
Mielestäni se on ihan hyvä, että voi osallistua kuvilla sekä aiemmin kuvatuista että kuvaamattomista kohteista. Monista kohteista on commonsissa niin huonoja kuvia, ettei niistä käytännössä ole iloa, vaan on hyvä, jos tilalle saadaan parempia. --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 14.11 (EEST)
Useissa pöytäkoneissa ei kerta kaikkiaan ole fyysisiä osia, joiden perusteella paikannusta voisi tehdä, vaikka kuinka sen sallisi. Iivarius (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 14.40 (EEST)
Silloin paikannus varmaan tapahtuu ip:n avulla. Niissähän heitto on yleensä maakunnan luokkaa. Mutta jos tämä paikannus pöytäkoneesta käytettyynä nyt heitti minut 50 km päähän, niin miksi se sen lisäksi, että heitti m inut 50 km päähän, näytti kaikkea muuta kuin vanhoja valokuvia, so. päin vastoin uusia värivalokuvia vanhoista kohteista, ja lisäksi tarjosi kuvia laajalta alueelta ympäri etelä-Suomea Askaisista Anjalankoskelle. Eikö helpompaaä olisi sallia myös mahdolisuus, että sinne syöttäisi kunnan nimnen tai katuosoitteen ja saisi listan kohteista läheltä sitä riippumatta mikä on oma sijainti. Kun nyt uteliaisuuttani avasin saman sivun kännykässä, niin se yllättäen aivan oikeasti antoi a) vain vanhoja kuvia eikä hiljattaisia kuvia ja b) tiesi sijaintinikin niin, että listassa tosiaan oli lähialueen kohteita ja toisena listassa kohde, joka näkyy ikkunastani muutaman kymenen metrin päästä. Mutta jos nyt huomenna tai ensi viikolla haluaisinkin mennä johonkin vaikka 100 tai 200 km päähän, niin onko muuta keinoa saada tämä näkymä esiin kuin matkustaa sinne minkä alueen kuvia haluan katsella? --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 15.20 (EEST)
No niin, se rajaustoimintohan olikin siellä. (Niin kuin Zache yllä neuvoi.) --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 15.24 (EEST)
Mutta ei sekään oikein auttanut: Kun se nyt jostain oli saanut päähänsä, että olin kymmenen metrin kokoisessa ympäpyrässä jossakin muualla, niin laajentamalla ympyrää sieltä tulikin kuvia ao. kuvitteellista sijaintia ympäröivältä alueelta. Mutta kun siirsin ympyrää muutaqman kymmenen kilometriä toiselle paikkakunnalle, niin tuli taas mitä sattui mistä sattui. --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 15.34 (EEST)
Ja kun syötin ylinnä olevaan hakukenttään yhden suurehkon suokmalaisen kunnan nimen, niin ei tullut mitään tulosta. --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 15.36 (EEST)
Mutta se johtuio näköjään siitä, että olisi pitänyt ruksata valinta "tyhjennä rajaukset". Kun ruksasin sen, niin sain uudenkin rajauksen toimimaan.--Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 15.40 (EEST)
Kun kokeilin rajausta pöytäkoneella selaimesta pienemmällä, kylän kokoisella alueella jossain maaseudulla, niin haku antoi kuin antoikin kolme vanhaa valokuvaavaa ao. kylästä, mutta tuuppasi sen jälkeen taas täysin asiaankuulumatointa tuubaa eli hiljattaisia värivalokuvia A:lla alkavien paikkakuntien puukirkoista ympäri etelä-Suomea, vaikka olisi voinut kuvitella, että seuraavaksi tulisi vanhoja valokuvia vähän suuremmalla säteellä haetun paika ympärillä. Eli tuolla siis löysin jällenvalokuvauskohteen haluamastani kylästä. Nyt en vain tiedä, johtuiko parempi hakutulos kännykällä siitä, että kännykkähakua tehdessäni olin alueella, jolta on muutaman kilomerin säteellä finnassa satoja kuvia vai siitä että kännykkähaku omalla sijainnilla tuottaa paremman tuloksen kuin karttarajaus pöytäkoneella. Mutta sitähän voi testata: Nyt tein selainrajauksen todellisen olinpaikkani ympärille. Vanhoja valokuvia tulikin lähialueelta muutaman kilometrin säteellä suuri määrä, mutta ihan eri kuvia ja eri aiheista mitä kännykällä.--Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 16.00 (EEST)
Mutta kun pienensiin ympyrää muutamasta kilometristä sataan metriin, tulivat likimain samat kuvat kuin kännykällä. - Vaikka siis nekin silloin olivat vain toisenlainen valikoima muutaman kilometrin sisältä. Eli alueellisen rajauksen logiikka on olemassa, mutta ilmeisen sumea ja mystinen.--Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 16.06 (EEST)
Ja paikannimihaku auttaa näköjään tosiaan rajaamaan hakua ympyrän sisällä. Eli jos valitsen muutaman kilometrin ympyrän jonkun maaseudun kirkonkylän ympärillä, niin tulee suuri määrä kuvia alueelta, joista osa on vanhoja ja osa uusia, mutta jos rajaan hakua kylän nimellä, niin tulevatkin vain vanhat kuvat nimetystä kylästä. --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 16.15 (EEST)
Minusta tämä kertoo samaa kuin yleisesti koko yhteiskunnan mutta erityisesti kaikenmaailman 'edistyksellisten' tahojen ja kilkkeiden luojien oletuksesta, että kerta kaikkiaan ihmiset eivät enää käytä internettiä mitenkään muuten kuin kännyköiden kautta ja sitten kaikki optimoidaan siten, että unohdetaan täysin se, että pöytäkone tai paikallaan pysyvä läppäri on edelleen luonteva tapa hoitaa asioita, erityisesti työkontekstissa. Iivarius (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 16.23 (EEST)
Juuri viikko sitten olin kuvaamassa muistomerkkejä erällä paikkakunnalla. Siellä oli eri kohteiden vieressä tauluja, joissa oli qr-koodi, jolla piti aueta lisätietoja sekä nettiosoite jossa piti olla samat tiedot. En viitsinyt kaivaa kännykkää repusta mutta kuvasin yhden taulun ja meinasin, että katson netistä kotona. Osoitteesta aukesi sivu, jossa oli lueteltu kohteet numereoituna ja vain ensimmäisessä kohteen nimessä oli linkki, josta aukesi lyhyt selostus. Hankkeen nimellä googlaamalla aukesi lisäksi 3-4 kohteiden selostussivua, mutta toimivaa valikkoa ei lköytynyt osoitteen alta eikä myöskään karttaa. En tiedä olisi esim. kartta auennut sen qr-koodin kautta. Ainakaan siitä nettiosoitteesta, joka oli kallilla rahalla painettu kyltteihin maastossa, ei auennut tuon enempää. Valokuvasin kyllä QR-koodinkin, joten voin halutesdsani testata palvelua senkin avulla skannaamalla vaikka qr koodin valokuvasta näytöltä, mutta ilmeisesti rahat olivat sitten siinä vaiheessa loppuneet kesken kun olisi pitänyt niihin kyltteihin painettuun nettiosoiteeseenkin luodfa se sivusto. Ilman karttaahan ei voi edes tietää, missä kaikki sadasta kohtyeesta sijaitsevat. Ehkä joskus kun jaksan, skannaan sen qr-koodin ja katson onko karttaa edes siellä. Lähetin tästä myös palsautetta, ja sain vastauksen: "QR-koodit toimivat tällä hetkellä jostain syystä vain QR-koodeja lukemalla. Tarkoitus on ollut, että kaikkien kohteiden tiedot löytyvät myös nettisivuiltamme, mutta toiminnassa on ollut jonkun aikaa häiriö. Selvitämme asiaa ja yritämme korjata sen piakkoin." Nyt ainakaan viikossa ei olut korjaantunut.--Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 16.41 (EEST)
Tässähän sentään tuo sivu toimi, kun sitä vähän aika ihmetteli, ja tukikysymykseenkin tuli vastaus saman tien, joten tämä siis toimi lopulta jopa toimi. --Urjanhai (keskustelu) 3. syyskuuta 2018 kello 16.44 (EEST)
Se mitä tapahtuu, kun avaa tuon linkin pöytäkoneella, ja miten ongelma ratkaistaan, muistuttaa kovasti syyskuun 2018 HS:n kuukausilitteen pakinoitsijan Kuukautinen pakinaa aiheesta "Windows hampaiden harjaus", vaikka tosin tässä ohje oli annettaviossa kahdella sanalla.--Urjanhai (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 08.50 (EEST)
Tein ohjeen Finnan haun käytöstä pöytäkoneella: Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/Finnan haku pöytäkoneella. Jos tuli virheitä, niin saa korjata ja tarkentaaq, ja jos tuli liian ihorealistinen, niin saa pehmentää. --Urjanhai (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 09.39 (EEST)
Kiitos ohjeesta, kielenhuolsin sitä hiukan. Ohjeiden kirjoittaminen on haastava tekstilaji, jossa joutuu aina siirtymään omalle epäsekavuusalueelleen. – Kotivalo (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 09.03 (EEST)

Jos haluaa helpon tulostettavan paperikartan jutuista mitä voi lähiympäristössä kuvata, niin museoverkon kartalla voi etsiä sopivan alueen ja tulostaa sen sivuston tulosta-napilla (vasemman reunan työkalupalkissa).

Kaikkien sinisten alueiden (RKY yms alueet) ja vihreiden neliöiden (rakennusperintörekisteri) rakennusten pitäisi löytyä latausluetteloista josta kuvat pystyy tallentamaan esitäytetyin tiedoin. Jos jotain puuttuu, niistä saa ilmoitella. Muilla väreillä, kuten punaisella olevat muinaisjäännösrekisterikohteet, olevat kohteet pitää itse etsiä kyppi.fi:stä ja lisätä tietosivun url-osoite kuvan tallennuslomakkeessa tunnisteeksi. --Zache (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 13.24 (EEST)

@Kotivalo: Lisäsin alun vastauksiin palkinnot. --Zache (keskustelu) 6. syyskuuta 2018 kello 09.23 (EEST)

Yhteenveto: Phiitola ja Msaynevirta[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian käytösohjeen yhteenveto mukaan valheellinen, tahallaan harhaanjohtava tai asiatonta tekstiä sisältävä yhteenveto on tulkittavissa vandalismiksi. Msaynevirta syyttää minua harhaanjohtamisesta eli joko hän syyllistyy perusteettomaan syytökseen tai sitten minä tein valheellisen yhteenvedon. Pyydän nyt yhteisöä tulkitsemaan käytösohjetta eli kumpaa tulisi ojentaa?--Phiitola (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 22.50 (EEST)

No hohoijaa taas. Koittaisit keksiä jotain järkevää tekemistä kuin tämän käyttäjien härinnän keskustelusivuilla ja kahvihuoneissa. Jos haluat poistaa sen Lapin jääkäripataljoonan kasarmin kuvan, niin on parempi keksiä joku oikeasti painava syy. Se ettei kuvan aihetta tekstissä juuri erikseen mainita, tai ettei sen kuvatekstissä nyt satu olemaan viitettä (kuten suuressa osassa kaikkia kuvia) ovat kuvien suhteen kovin kehnoja poistoperusteita. --Msaynevirta (k · m) 4. syyskuuta 2018 kello 23.04 (EEST)
Ei aihetta toimenpiteisiin. Sekä Phiitolan yhteenveto että Msaynevirran kommentti voidaan halutessaan tulkita pahantahtoiseksi, mutta toisaalta myös vain huolimattomuudeksi. "Kh" on ihan faktisesti virheellinen yhteenveto, koska muokkauksessa tehtiin muutakin. Mutta tällaisia tapahtuu itsellenikin toisinaan, ei kaikkia asioita pysty muistamaan ja välillä tulee ihan vain inhimillisiä erehdyksiä. Toki sen voisi tulkita myös siten, että on annettu tarkoituksellista virheellistä tietoa. Msaynevirta ei mielestäni kuitenkaan syytä Phiitolaa harhaanjohtamisesta. Hänhän sanoo, että "yhteenveto 'kh' on vähintäänkin harhaanjohtava". Tämähän on siis ihan totta, yhteenveto voi johtaa harhaan. Mutta suoraanhan tuossa ei sanota, että onko se tarkoituksellisesti harhaanjohtava vai vahinkolaukaus. Toki halutessaan voi tulkita syytöksenä. --PtG (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 23.21 (EEST)
Kovin on lievä tulkinta Msaynevirran tekstistä, kun Wikipedia:Yhteenveto rinnastaa valheellisen, tahallaan harhaanjohtavan tai asiatonta tekstiä sisältävän yhteenvedon vandalismiin. Tuohon peilaten tulkintani Msaynevirran ilmeisestä syytöksestä ei jääne epäselväksi.--Phiitola (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 22.39 (EEST)
Mikähän sitten mahtaa olla tulkintasi imeisestä (ainakin osittain) harhaanjohtavasta yhteenvedostasi? --MiPe (wikinät) 5. syyskuuta 2018 kello 22.48 (EEST)
Täällä olisi kaikki jäähyllä, jos jokainen kommentti tulkittaisiin tiukimmalla mahdollisilla tavalla. Yhteenvetohan voi olla harhaanjohtava huolimattomuuden, tietämättömyyden, välinpitämättömyyden tai tarkoituksellisuuden takia. Vaikka teidän keskustelussa on vähän kärkkäitä sävyjä, niin en edelleenkään näe, että hän suoraan syyttäisi sinua tarkoituksellisesti harhaanjohtavasta yhteenvedosta. --PtG (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 23.11 (EEST)

Msaynevirran keskusteluun kirjoittaman henkilöön käyvän kommentin voisi joku käydä poistamassa.--Phiitola (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 17.08 (EEST)

Artikkelien yhdistäminen[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö olla joku aikaraja käytössä, kuinka kauan odotetaan yhteisön päätöksiä tällaisessa asiassa? Hyvänä esimerkkinä artikkelien Kompressori (audio) ja Kompressointi mahdollinen yhdistäminen.(12 vuotta keskustelussa) --Jylöstalo (keskustelu) 4. syyskuuta 2018 kello 23.50 (EEST)

Tarttisi ensin päättää, mitä se odottamisen lopettaminen käytännössä tarkoittaa. Yhdistämismallineen poistamista? Artikkelithan eivät itsestään yhdisty, joten jos kukaan ei artikkeleita yhdistä, eivät siinä mitkään aikarajat auta. --Lax (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 00.00 (EEST)
Sanoisin että juuri se yhdistämismallineen poistaminen olisi järkevää --Jylöstalo (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 00.10 (EEST)
Ainahan voi muokata rohkeasti ja esimerkiksi kirjoittaa artikkelin keskustelusivulle, että malline lähtee parin päivän päästä liitämään, ellei jotain ala tapahtua, ja sitten parin päivän päästä poistaa sen. Kyllä siitä sitten joku ärähtää tai palauttaa mallineen, ellei diggaa poistamista. Ja tuo parin päivän päästä tarkoitti siis parin päivän päästä keskustelusivulle laitetusta ilmoituksesta; siihen, kuinka kauan mallineen laittamisesta pitäisi odottaa, ei minulla ole valmista vastausta, mutta tehdäänhän täällä muutenkin asioita fiilispohjalta. Tai sen voin sanoa, että 12 vuotta on jo aika paljon. --Lax (keskustelu) 5. syyskuuta 2018 kello 23.04 (EEST)

Käyttökatko (syyskuussa 2018 ja siitä tiedottaminen sitenotice-ilmoituksella)[muokkaa wikitekstiä]

Onks joku bannerivelho kiinnostunut tästä lukutunnista? --Lax (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 12.27 (EEST)

Viritetään jotain yksinkertaista, jotta tieto kulkee kuin posti tiistaisin. --Pxos (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 22.43 (EEST) Lisäys: En minä muista, mikä sen järjestelmäviestin nimi oli, joka aina poistetaan, kun sitä ei tarvita, niin en teekään mitään. Sori. --Pxos (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 22.47 (EEST)
MediaWiki:Sitenotice. Mutta eikös muokkaamiskatkon aikana tule myös jokin viesti WMF:n puolesta (ehkä englanniksi)? No se nähdään sitten. Stryn (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 22.50 (EEST)
Varmaan katkon aikana tulee mutta kiva olis informoida tietämättömiä jo etukäteen, luulisin (mistäs mä sen tietäisin, kun mä sen jo tiedän). --Lax (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 22.54 (EEST)
Löysin itsekin viestin, kun tosiaan sitä ei ollutkaan viimeksi poistettu vaan se oli vain tyhjennetty. Kysyin deletoimisen ja blankkaamisen eroista keskustelusivulla, ja kun sivu oli olemassa tyhjänä huhtikuusta alkaen eikä siitä ollut mitään haittaa, niin ilmeisesti sitä ei tarvitse poistaa vaan tyhjentäminen jatkossa riittää. Ei se nimen muistamista tosin helpota. --Pxos (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 22.58 (EEST)

Ei sitä nyt näin aikaisin tarvitse laittaa, riittää vaikka pari tuntia ennen katkoa. Ottakaa pois se. Nyt se vaan häiritsee lukijoita, joita muokkauskatko ei haittaa mitenkään. Ei mitään järkeä ohjata lukijoita kahvihuoneeseen, kun he tulivat vaan lukemaan artikkeleita. -kyykaarme (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.28 (EEST)

Ei kai sinne kahvihuoneeseen pakko ole mennä, ja saa sen yhdellä klikkauksella pois näkyvistä (ainakin mä sain, enkä saa sitä takaisin vaikka haluaisinkin). Ja viisi päivää oli aikaa kertoa mielipiteensä asiasta ennen kuin se tehtiin (alkuperäinen ehdotukseni jopa oli että laitetaan pari päivää aiemmin). --Lax (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.31 (EEST)
Tai en mä sitä pari päivää aiemmin näköjään kirjoittanut mutta ensimmäinen vastaaja sen suuntaista totesi. --Lax (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.35 (EEST)
Ei tullut mieleen, että se laitettaisiin 17 tuntia ennen kuin katko alkaa. Pois nyt ja takaisin vaikka kello 15. Nyt on myös Wiki Loves Monuments -banneri pyörimässä, eli lukijat saavat kaksi banneria päällekkäin. -kyykaarme (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.39 (EEST)
On mainittu kaksi eri ongelmaa: ajankohta ja lisätietolinkki. Kysymys on siis siitä, mihin aikaan pitää panna tuonkaltainen viesti esille, ja toinen kysymys on se, kannattaako viestin lukijalle tarjota lisätietoa linkkinä vai eikö. Minä panin viestin esille, joten en ota kantaa siihen, oliko ajoitus onnistunut, mutta totta kai pitää tarjota ihmisille mahdollisimman paljon tietoa asiasta. Ainahan noissa bannereissa on ollut jonkinlainen linkki jonnekin, josta pääsee taas jonnekin, ja sitten onkin viettänyt tuntikausia katsoen kissavideoita. Niin se hyperteksti toimii. --Pxos (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.42 (EEST)
Kaksi banneria. Jos saan postiluukustani viestin, jossa kerrotaan, että kerrostaloyhtiöön on tulossa tunnin sähkökatko huomenna illalla, ja sitten postiluukkuun tulee jokaikinen päivä mainos, että lähistölle on avattu kiva taidenäyttely, niin kumpikohan lienee tärkeämpi tieto minulle? Jos tosiaan on bannereiden taistelu, niin kyllä tuollainen pysyvä "osallistu kivaan juttuun" -mainos saa puolestani väistyä tärkeämmän tiedon alta. --Pxos (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.45 (EEST)
Lukijoille näytetään täysin turha viesti 17 tuntia. Lukijat eivät tarvitse mahdollisimman paljon tietoa asiasta, joka ei kosketa heitä lainkaan. -kyykaarme (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.47 (EEST)
Tarttee varmaan kehittää Wikipedian avaaville jokin valikko, jossa pitää ennen ensimmäisenkään sivun näyttämistä vastata monivalintakysymykseen: Tuletko tällä istunnollasi a) lukemaan Wikipediaa, b) muokkaamaan Wikipediaa, c) sekä lukemaan että muokkaamaan Wikipediaa. Näin päästään kohdentamaan ilmoitukset oikealle yleisölle. Tekniikan tytöillä ja pojilla on vielä hommia. --Lax (keskustelu) 11. syyskuuta 2018 kello 23.53 (EEST)
Minä palautin Sitenotice-viestin muokkaushistorian kaikkien nähtäväksi, niin sieltä voi katsoa, mihin sitä on käytetty vuosien varrella. Jos katselee vain viimeistä 12 kuukautta, keskustiedotuspalvelu on mainostanut lukija-muokkaajille erilaisia yhteisöllisiä kilpailuja muutaman päivän ajan, kun asiasta on juteltu kahvihuoneessa ensin hieman. Nyt on taas juteltu kahvihuoneessa ja on pantu tiedote, että ei olekaan mitään kivaa kilpailua tiedossa vaan kova käyttökatko. Onko siis viestin sisältö ongelman ydin? Kisoja voi mainostaa, mutta käyttökatkosta kertominen liian aikaisin on lukijoiden häiritsemistä? --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 00.07 (EEST)
Siltä se vähän vaikuttaa. Kuvituskisoja voidaan mainostaa leveästi viikkotolkulla, eikä silloin protestoida että turhaa viestiä näytetään lukijalle. No mitä se lukija niistä kuvituskisoista tietoa tarvitsee sen enempää kuin muokkauskatkostakaan? Ehkä ongelma on tosiaan viestin sisällössä. Kivaa positiivista viestiä ("meidän maassamme rautateitä riittää!") on kiva näyttää mutta ikävää negatiivista viestiä ("junat korvataan busseilla huomisen ajan") ei. --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 08.12 (EEST)
Voihan muutkin muokata wikipediaa kuin rekisteröidyt käyttäjät, lukijatkin pystyy muokkaamaan IP:llä wikiä. --Linkkerpar 12. syyskuuta 2018 kello 08.35 (EEST)
Aivan. Sen sijaan monumenttikisaan näköjään kaivataan rekisteröityneitä käyttäjiä ("Osallistuminen vaatii kirjautumisen Wikimedia Commonsiin" [5]). Kuukausikisoista en tiedä mutta ainakin elokuussa osallistuneet näyttävät olleen käyttäjätunnuksia kaikki. Eikö näiden kisojen mainostaminen ip:ille ollut ongelma? --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 09.05 (EEST)
En nyt aivan hahmota mistä te nyt väännätte. Sanoit sen kuitenkin jo tuossa Kivaa positiivista viestiä ("meidän maassamme rautateitä riittää!") on kiva näyttää mutta ikävää negatiivista viestiä ("junat korvataan busseilla huomisen ajan") ei.. Ihan viestinnän perusjuttuja. Ei ehdoin tahdoin kannata välittää negatiivista viestiä omasta toiminnasta. Toinen juttu on viestin kohderyhmä. Wiki Loves Monuments, Punaistenlinkkien naiset jne ovat voimakkaasti sellaisille henkilöille kohdennettuja jotka eivät muokkaa vielä Wikipediaa, mutta joiden toivoisimme muokkaavan. Se, että tiedotetaan siitä Wikipedian olevan lukutilassa koskee lähinnä niitä jotka muokkaavat Wikipediaa ja bannerin lätkäisy kaikille näkyy toimii siten, että 99.9% sen näkijöistä on niitä jotka eivät ole sen viestin kohderyhmää, koska he eivät ole muokkaamassa vaan lukemassa. --Zache (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 09.33 (EEST)
Voisiko linkiksi vaihtaa meta:Tech/Server_switch_2018/fi? Siitä saa mielestäni helpommin selvää mistä on kyse kuin kahvihuone-keskustelusta. -kyykaarme (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 09.57 (EEST)
Tehty. --Zache (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 10.01 (EEST)
VR:n viestintäkonsulentit ovat varmaan käyneet saman positiivisuuskurssin. Kun juna myöhästyy tunnin, niin kivointa on vetää infotaulut pimeäksi. Hymyilevät kahvimainokset toki näkyvät. VR ei sentään hehkuta väsyneille työmatkalaisille, että tule talkoisiin aurinkoiseen Siperiaan BAM-rataa rakentamaan. Pisteet siitä heille. --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 10.40 (EEST)
Minä en ole opiskellut viestintää, niin en ymmärrä "ihan viestinnän perusjuttuja", mutta voin sanoa viestin kohteena, että näkemys on aivan merkillinen. Eräässä taloyhtiössä kävi niin, että eräs topparoikka pani keskellä päivää päävesihanan kiinni ilman varoitusta ja vaikka osa olikin töissä tai baarissa, niin osa paikalla olevista asukkaista säikähti ja joku oli soittanut vesilaitokseenkin. Niin hienosti meni, kun ei kerrottu "negatiivisia viestejä". Sitten kun tuli postiluukuista ilmoitus, joka oli pantu myös rappukäytäviin, että vesi menee poikki parin päivän päästä, niin kukaan ei moittinut viestiä. Siis ihanko totta banneriin kelpaa vain "positiiviset viestit". Jos noin, niin sitten en todellakaan ymmärrä edes viestinnän perusjuttuja ollenkaan. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 11.00 (EEST)
Minusta sen olisi voinut laittaa aiemminkin niin varmasti kaikki näkevät sen. Enemmän kuin joku varoitusteksti tai banneri ottaa päähän jos se sattuu omalle kohdalle ja menee hommat hukkaan. --Linkkerpar 11. syyskuuta 2018 kello 23.48 (EEST)
Muutin viestiä siten, että nyt se näkyy vain sisäänkirjautuneille. Kaikille sen voi pistää näkymään hiukan ennen kuin käyttökatko alkaa olettaen, että WMF:llä ei ole silloin omaa viestiään näkyvillä. --Zache (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 04.44 (EEST)
Kiitos tiedosta. Kokeilin kirjautua ulos nähdäkseni miltä etusivu nyt näyttää ip:llä "lukijan silmin". Ja totta tosiaan ei tule ikävää katkotietoa, vaan on hieno banneri jossa minua kehotetaan valokuvaamaan kulttuuriperintökohde, auttamaan Wikipediaa ja voita. Tosin osallistuakseen pitäisi rekisteröityä. --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 09.23 (EEST)
Viestin näkymissääntöjä ei näköjään tavallinen ylläpitäjä pääsekään muokkaamaan. ("Sinulla ei ole oikeutta muokata tätä sivua seuraavasta syystä: ⧼interfaceadmin-info⧽".) --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 11.14 (EEST)
Tässä keskustelussa on maalattu esiin kolme pirua, joista voisi kyllä keskustelua jatkaa, jotta saadaan peliväännöt selville. Jos sivustonlaajuista banneria (sitenotice) haluaa käyttää yleiseen tiedottamiseen, niin 1) milloin viesti pannaan esille ja kuinka kauan se voi olla esillä; 2) mitä viestiin kirjoitetaan ja saako siinä olla lisätietolinkkejä; 3) saako ihmisille kertoa negatiivisiä viestejä vai kerrotaanko vain viestinnän perusjuttuja (= osallistu valokuvauskilpailuun). Neljäs, lausumaton kysymys on se, kuinka paljon pitää ennakkoon keskustella ja sopia yhteisöllisesti, otetaanko sitenotice käyttöön. Kun mainostettiin erilaisia kilpailuja, ei tullut riitoja eikä vääntöjä. Nyt tuli. Keskustelua voisi jatkaa. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 11.12 (EEST)
Mä en ole ihan varma, mikä tässä kirjanpidossa lasketaan negatiiviseksi viestiksi. Jos EU kaavailee jotain lakimuutosta, niin onko se ny sit negatiivinen (piiloon) vai positiivinen (leveästi näkyviin)? --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 11.16 (EEST)
No siis kaupassa on joskus lappuja, että pullonpalautusautomaatti ei toimi. Se on vissiin sitten negatiivinen viesti. Tai ei se viesti ole negatiivinen vaan se asia on negatiivinen. Homman lausumaton ydin on se, että joissain näkemyksissä on sekoitettu keskenään "ikävä asia" ja siitä tiedottaminen. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 11.21 (EEST)
Huomaahan se asiakas sen itsekin että kone ei toimi, jos yrittää palauttaa pulloja. Turha sitä on etukäteen synkistellä. Lappu näkyy ikävästi niillekin jotka eivät ole palauttamassa pulloja, eivätkä siis ole kohderyhmää. --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 11.30 (EEST)

Saisko tuosta vielä sellaisen versionn, että sen saa halutessaan piilotettuakin? (Ja sanotaan vielä varmuuden vuoksi, että piilotan kaikki bannerit. Sellaisetkin, jotka kertovat myös"kivoista asioista")--MiPe (wikinät) 12. syyskuuta 2018 kello 11.55 (EEST)

Minun selainkone-kokoonpanossani näkyy ihan sivun oikeassa laidassa "out-of-the box" pienellä präntillä perusmuotoinen [piilota]-linkki, jolla sen varmaan saa pois. En tiedä sitten, ovatko tyylimäärittelyt vaikuttaneet linkin näkyvyyteen. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 11.59 (EEST)
Musta tuntuu, että juuri kirjautumisen jälkeen sellainen mullakin vilahti, mutta eipä näy enää. --MiPe (wikinät) 12. syyskuuta 2018 kello 12.00 (EEST)
Ilmeisesti kyseessä on viritetty mopo. Joskus varmaan karuudestaan huolimatta tyylitön ascii-teksti on paras. Jos tekee liikaa määrityksiä, voi tulla hallitsemattomia ongelmia. Toki värit ja laatikot ovat kivoja, ihan oikeasti, mutta itse panin tekstin varmuuden vuoksi vain koruttomasti. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 12.02 (EEST)
"Jos tekee liikaa määrityksiä, voi tulla hallitsemattomia ongelmia." No siis nää on ihan koodauksen perusjuttuja. --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 12.05 (EEST)
Pistin sen näkyville kaikille ja poistin piilotuksen sisäänkirjautumattomilta. Nyt sen pitäisi mennä piiloon siitä dismiss-linkistä. Luulisin, että kyse on siitä, että jutut latautuu eri käyttäjillä hiukan eri järjestyksessä ja siitä riippui toimiko piilota-nappi vai ei. --Zache (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 12.06 (EEST)

Vuodesta 2016 lähtien on sitenoticen avulla mainostettu kolmea kilpailua lyhyellä viestillä: Viro-Suomi-kirjoituskilpailu (20.12. - 6.1.), 100 years of Finland (2.11. - 1.12) ) ja Lisää naisia Wikipediaan (3+2 päivää). Sitä on siis käytetty hyvin harvoin ja vain yhteiskilpailuissa muiden projektien kanssa. Minusta ne ovat ihan hyvä keino kertoa kilpailuista ei pelkästään muokkaajille vaan myös lukijoille, joista joku voi joko innostua osallistumaan tai ihan vaan tutustua Wikipedian järjestämään yhteistoimintaan sitä kautta. Näiden lisäksi on ehkä mainostettu myös muita kilpailuja, koska esim. Wiki Loves Monuments -banneri tulee jotain muuta kautta. -kyykaarme (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 13.37 (EEST)

Vuonna 2005 eli 13 vuotta sitten pantiin aamukymmeneltä alkavan katkon tiedote esille 12 tuntia ennen katkoa ja poistettiin 12 tuntia katkon alkamisen jälkeen: [6]. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 14.53 (EEST)

Olin kyllä suunnitellut muokkaavani wikipediaa käyttökatkon aikana. Tällaiset pitäisi tiedottaa ajoissa, että ihmisillä on aikaa suunnitella korvaavaa aktiviteettia katkon ajaksi. Nyt on vaara, että tulee tehtyä jotain hätiköiden suunniteltua, josta jää itselle ja mahdollisesti jopa läheisille huono fiilis.--MAQuire (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 14.09 (EEST)

No nyt tuntia ennen lävähti Metan kautta jonkinlainen "central notice", joka on kovempi jätkä kuin sitenotice. Se on huono, koska se on vakiomallinen huoltotyö-ilmoitus, jossa sanotaan, että ei voi välttämättä tallentaa muokkauksia, siinä mainittu kellonaikakin on UTC-aikaa, eikä lisätietolinkkikään johda mihinkään järkevään paikkaan. Oma tiedotteemme on tässä tapauksessa selkeämpi, mutta ovatpahan ne nyt päällekäin. Ehdotan haaleasti, että tässä kahden (tai vissiin kolmen) bannerin kilpailutilanteessa emme nyt mene automaattisesti poistamaan meidän omaa sitenoticea vain sen takia, että keskustiedotuspalvelu on pannut esille huonomman ja että Metan pääkeskukselle pitäisi antaa etusija. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 16.04 (EEST) Muokattu kommenttia. --Pxos (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 16.08 (EEST)

Kaiken lisäksi joku WMF:n kooditaituri oli linkittänyt sen sivulle m:Meta:Example. Onneksi ylivalvoja osasi korjata[7]. Stryn (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 16.10 (EEST)
Enkä mä ainakaan mitään keskustiedustelupalvelun viestiä näe, paitsi uloskirjautuneena. En tiä miks. Wiion lait toteutuvat usein silläkin tavoin, että viestintä epäonnistuu just silloin kun sitä tarvittaisiin yksinkertaisesti siitä syystä, että just silloin se viesti ei edes teknisesti tule perille. Ei tarvitse edes miettiä onko viestin sisältö ja muotoilu kohdallaan, kun ei ole viestiä. --Jmk (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 16.16 (EEST)

Josko ne banneerit sais pois, kun käyttökatkoa ei enää ole. --85.76.69.246 12. syyskuuta 2018 kello 18.28 (EEST)

Poistettu. Kiitos muistutuksesta. --Zache (keskustelu) 12. syyskuuta 2018 kello 18.37 (EEST)

Käyttökatko (lokakuussa 2018 ja siitä tiedottaminen)[muokkaa wikitekstiä]

Seurailin sivusta tuoreiden muutosten etenemistä sv-wikissä ja de-wikissä tuon katkon aikana (klo 17–18 Suomisuviaikaa), ja ei näyttänyt miltään; ikään kuin mitään muokkaustaukoa ei olisi ollutkaan. Ilmeisesti vaihto-operaatio sujui niin hyvin, että häiriöitä ei tullut. Lisäksi Metan kautta sentraalinoottina tuli tuntia ennen (klo 16) ilmoitus huoltotöistä, johon saatiin myös "Lue lisää" -linkki osoittamaan englanninkieliseen infosivuun. Kun ylempänä on ollut keskustelua meidän oman sitenoticen sisällöstä ja ajankohdasta, niin voidaan ihan hyvin kenties tehdä niinkin, että ei rakenneta mitään omaa viestiä lukijoiden kiusaksi vaan annetaan Metan ihmishenkilöiden hoitaa tiedottaminen lokakuussa. Viesti ilmeisesti tulee tuntia ennen katkoa ja on näkyvissä katkon ajan. Kun katko on ohi, Meta myös poistaa ripeästi ilmoituksen eikä se unohdu paikalleen. Samalla voidaan kokeilla, toimivatko hommat yhtä hyvin kuin aiemmin. (Jokainen talonomistaja, talonrakentaja tai talonmies tietää kysymykseen vastauksen, mutta Wikipedistit eivät tiedä.) --Pxos (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 11.21 (EEST) Muutettu kommenttia jälkeenpäin. Korjattu ilmailusa yleisen korrektuurikäytännön mukaiseksi. --Pxos (keskustelu) 13. syyskuuta 2018 kello 12.04 (EEST)