Wikipedia:Kahvihuone (sekalaista)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Sekalaista
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg

Wikipedian aktiivimuokkaajia on todellakin enemmän kuin "pari tusinaa"[muokkaa wikitekstiä]

Jokainen tiedotusvälineille kommentteja kertova lehdistövastaava tai Wikipedisti toistaa suunnilleen samaa fraasia "aktiivimuokkaajia suomenkielisessä Wikipediassa on noin kaksikymmentä" ja että "tosiaktiivien määrän voi laskea Suomessa 'muutamissa kymmenissä'". Tilastot näyttävät, että jokaisella kolmen päivän ajanjaksolla noin kaksisataa seulojaksi korotettua tunnusta tekee täällä muokkauksia ja tilastoista näkee myös, että sellaisia aktiivimuokkaajia, jotka tekevät kuukausittain jotain, on suunnilleen 400–500 aina paikalla. Mitenköhän saisimme tuon käsityksen muutettua niin, ettei aina vaan selitettäisi, että ydinryhmässä on Laitinen, Mäkinen, Onninen ja pari muuta? Loput ovat satunnaisia taneleita. Minua tuo käsitys "pienestä sitkeästä joukosta" on ruvennut tavattomasti häiritsemään. --Pxos (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 15.13 (EEST)

Yhdyn täysin näkemykseesi. Niin kauan kuin olen täällä ollut (vuodesta 2008) tuollainen väite ei kokemukseni mukaan ole pitänyt paikkaansa, ja olen aina pyrkinyt oikaisemaan sen kun on ollut tilaisuus. --Urjanhai (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 15.39 (EEST)
Tuo käsitys pienestä joukosta on sitäpaitsi mielestäni haitallinen, koska se antaa kuvan siitä, että tosiaktiivien ydinjoukko on tärkein ryhmä ja muut ovat sitä "kaikki saa joo muokata hah hah" -osastoa. Ehkäpä lehdistövastaaviksi valittujen pitäisi tutustua Wikipediaan paremmin. --Pxos (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 15.43 (EEST)
Annatko vielä linkin lehdistölausuntoon. Usein kyllä käy, että toimittajat panevat omiaan. Haastattelujen tekstit pitäisi aina pyytää luettaviksi.--Urjanhai (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 15.45 (EEST)
Tuossa on linkki linkkiin: Wikipedia:Medianäkyvyys#Wikipedia_verkkojulkaisuissa. Vuoden 2015 juttu "...ei tunne vapaapäiviä". Se, että toimittajat kirjoittavat omasta päästään puuta heinää, on jännittävä ajatus, koska Wikipedia perustuu suurelta osin tuohon puutuotteeseen, kun kerran lehdistä tänne revitään tietoa. Onkohan kukaan Wikipedisti muuten koskaan katsonut lehtien Oikaisuja-palstaa, kun käyttävät lehtitietoja lähteenä? --Pxos (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 16.08 (EEST)
No niin, olinhan minä tuon nähnyt tai ainakin vilkaissut. Ja nyt sitten vielä linkki tilastosivulle, että nähdään mitä tilastot sanovat. Sitten joku voi ehkä linkittää tuon tilaston johonkin someen.--Urjanhai (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 16.18 (EEST)
Tilasto numero 1 eli muokkaajien määrä tarkasteluajan kuluessa (noin 3 vuorokautta), vihreällä pohjalla olevat rivit registered-users (välillä 350–400) ja seuloja-users (välillä 180–210). Toisin sanoen jokaisella, toisestaan riippumattomalla, tarkastelujaksolla noin moni tunnus on muokannut Wikipediaa.

Tilasto numero 2, jossa luku "active editors" tarkoittaa kuukaudessa yli viisi artikkelimuokkausta tekevää rekisteröitynyttä tunnusta (noin 400–500 kappaletta) ja "very active editors" tarkoittaa kuukaudessa yli sata artikkelimuokkausta tekevää tunnusta (noin 70–100 kappaletta).

Kaikki luvut ovat enemmän kuin "muutamakymmentä". --Pxos (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 16.30 (EEST)

Kehitysmaissahan muuten kuulemma selailuun käytetään pääosin vain kännykkää, kun tietokoneisiin ei ole varaa. Mutta mahtaako tämä vaikuttaa muokkaamisen runsauteen siellä? Tästä voisi Wikimediasäätiöllä ehkä olla globaaleja metriikkoja.--Urjanhai (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 16.20 (EEST)
En osaa englantia enkä tiedä mitä tuossa otsikossa sanotaan. Mutta voihan ne toimittajat olla itse Wikipediassa ja tietää että aika monilla on monta tunnusta. Kun esim. neljästä sadasta tunnuksesta lasketaan olevan aina neljä yhdellä aktiivi käyttäjällä, vähenee aktiivi käyttäjien määrä sataan. --85.76.149.225 23. elokuuta 2015 kello 16.25 (EEST)
Onhan ihan laillista pitää monta tunnusta jos ilmoittaa toiset tunnukset jossain sivulla, tämä Pxosille selitykseksi etten epäile ketään käyttävän salaa monta tunnusta. --85.76.149.155 23. elokuuta 2015 kello 16.48 (EEST)
Pitäisin ajatusta, että rinnakkaisia tunnuksia olisi niin paljon, ja varsinkaan jokaisella, tai edes sellaisella määrällä käyttäjiä, että ne vaikuttaisivat aktiivmuokkajien määrän suuruusluokkaan, puhtaasti salaliittoteoriana.--Urjanhai (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 17.18 (EEST)
Myönnän muokkaajamäärän vähättelyn haitallisuuden ja pahoittelen moista harhaanjohtavaa lipsahdusta – ylipäätään "tosiaktiiveista" puhuminen on ilmeisen turhaa kastijakoa. Koetan vastaisuudessa asetella sanani paremmin ja lukemat osuvammin. Enkä kyllä kieltämättä pyytänyt juttua myöskään etukäteen luettavaksi, osin omien kiireideni vuoksi. Ei tuossa kovin vakavasti sanoja aseteltu suuhuni, jos kohta otsikkoon poimittu "sitaatti" on hiukan hassu, kun heitin mokoman tuntimäärän hatusta vasta aika monen ehtolauseen ja epävarmuustekijän jälkeen. Kuka tässä puuhassa tunteja kellottaa? – Haltiamieli 23. elokuuta 2015 kello 16.28 (EEST)

Miksi tämä ketju? Selitän, miksi aloitin keskustelun. Tiedotusvälineet tuntuvat toitottavan käsitystä, että suomenkielistä Wikipediaa muokkaa kaksitoista viisasta miestä (koska tosiaktiiveja on tusina ja koska naiset eivät muokkaa, piruparat). Kun samaa mantraa toistetaan vuosikausia, se muuttuu todeksi jopa Wikipedistien itsensä keskuudessa kuten huomaamme Haltiamielenkin pahoittelevasta kommentista. On tärkeä kertoa, että muokkaajia on satoja ja että kaikki pääsevät mukaan. Tämä ei ole suljettu kerho. Asia on mielestäni todella tärkeä eikä tämä ole mitään kevyttä juttelua tai Facebook-lätinää, kuten rivien välistä alhaalta olen saanut lukea. Höyryten, Pxos (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 19.20 (EEST).

Aha, olisit sitten heti selvittänyt, miksi aloitit keskustelun. Esimerkiksi tuo lausumasi "Tiedotusvälineet tuntuvat..." olisi ollut hyvä kirjoittaa ensin. Journalismista tuttu sana "kärki" tarkoittanee sitä, että pitäisi miettiä varsin tarkkaan, miten juttu alkaa ja näissä keskusteluissakin se tekee terää. Otsikon ja kuvatekstin jälkeen kärki taitaa olla jutun tärkein osa. No kiitos kuitenkin tästä retroaktiivisuudesta, mysteeri selvisi! :) --Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 19.34 (EEST)
En minä ole journalisti, olen kiukkuinen humoristi. Hyvä kun olemme taas samalla lehdellä (on the same page). --Pxos (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 19.37 (EEST)
Wikipedisteissä olisi kai hyvä olla vähän journalistia.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 19.42 (EEST)
Kun olin itse usein miettinyt samaa, niin ymmärsin heti Pxosin pointin täsmälleen.--Urjanhai (keskustelu) 23. elokuuta 2015 kello 19.44 (EEST)

Lukenekko moni Wikipediasta, mikä on Wikipedian tila? Olisiko paikallaan mainita em. aiheesta myös artikkelissa? Pitäisikö kokoomatilastoida mm. em. aiheesta vaikkapa Wikipedia:Tietoja alle. --Usp (keskustelu) 24. elokuuta 2015 kello 09.03 (EEST)

Loin tätä varten Wikipedia:Lehdistölle-sivulle uuden Yleisiä väitteitä Wikipediasta -osion. Mikäli joku osaa ilmaista tämän asian vielä paremmin ja uskottavan, saatte korjata. :) --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 24. syyskuuta 2015 kello 14.17 (EEST)

Oikein hyvä osio tuohon. Lisäsin tarkennuksen "suomenkielistä Wikipediaa..." jne. Muutoinkin uutisointi ainakin siinä muodossa kuin se lehteen päätyy ei aina tee eroa suomenkielisen ja englanninkielisen wikipedian välillä, vaikka monet asiat, jotka aktualisoituvat toisessa eivät välttämättä ehkä lainkaan samassa muodossa aktualisoidu toisessa (joskushan ero on toisen eduksi, joskus toisen).--Urjanhai (keskustelu) 24. syyskuuta 2015 kello 14.52 (EEST)

Wikipedia informaatiosodankäynnin välineenä[muokkaa wikitekstiä]

Pieni heads-up arvon kollegat, kun editoitte tai tarkastatte artikkeleita, joilla on turvallisuuspoliittinen ulottuvuus: maanosasamme käydään nyt kaikilla rintamilla eriasteista informaatiosodankäyntiä, joka keskeisin osin on myös todellisuuden määrittämistä kohdeyleisölle.

Wikipedia on siten erinomainen media upottaa paitsi kyseenalaista sisältöä ja lähteitä, niin vielä vaarallisemmin, sisällyttää agenda, käyttää diskurssia, jossa on arvoladattu viesti. Harmittoman tuntuiset attribuutit, kuten ”Naton/Yhdysvaltojen/Venäjän _aggressiiviset_ toimet…” saattavat sisältää täysin tarkoituksellisen lisäviestin, vaikka lause tai kappale olisi muuten kaikilta osin kunnossa.

Foliohattu pois päästä, nyt en puhu mistään trolleista tai aktivisteista saati huonosta muokkaamisesta, vaan täysin valtiotason toimijoista. Tähän mukaan voida lukua myös Suomi itse, kun tämä strategisen viestinnän kautta määrittää ja vaikuttaa asemaansa.
Wikipediassa on kuitenkin erinomaiset käytännöt olemassa, joita seuraamalla pystytään yhdessä pitämään mediamme demilitarisoituna vyöhykkeenä. Ei mulla muuta! --Caygill (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 12.51 (EEST)

Maanosassamme? Tarkoitatko Suomea, Eurooppaa, läntistä kulttuuripiiriä? --Pitke (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 13.02 (EEST)
Eurooppaa, jossa Suomi on parin viime vuoden aikana päätynyt yhdeksi aktiiviseksi vaikuttamisen areenaksi. Viitattu konteksti on tietysti ilmeinen.--Caygill (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 13.12 (EEST)

Sodankäynnistä kiinnostuneille vinkkinä, että Asevelvollisuus Suomessa olisi vertaisarvioinnissa. --Zache (keskustelu) 25. elokuuta 2015 kello 13.41 (EEST)

Englanninkielinen Wikipedia on oiva paikka tutustua ammattitrollien toimintaan. Esimerkiksi talvisotaa käsittelevään artikkeliin oli ujutettu vähitellen valikoituihin (marginaalisiin) lähteisiin nojaavaa tietoa, jonka painoarvoa liioiteltiin. Sama toimintatapa on toistunut useassa artikkelissa. Tiettyjen trollaajien aktiivisuus ja sinnikkyys on ollut silmiinpistävää. --Gwafton (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 16.29 (EEST)

Eikä tämä koske vain turvallisuuspolitiikkaa käsitteleviä artikkeleita. Myös historiaa, kulttuuria, kansakuntien etnistä moninaisuutta ja opetusta käsitteleviä tekstejä on muokattu ja muokataan ideologisesti ylevämmiksi tai joitain kieli/etnistä ryhmää korostavaen ja muita unohdellen. Muiden kulttuurien uhkaa paisutellaan tai vaikutusta vähätellään. Viimeisen 2-5 vuoden aikana on tietty ilmansuunta korostunut, mutta haaste on paljon monipuolisempi. Eräs haaste esimerkiksi Commonsissa on, ettei sen piiroksiin tai karttoihin monestikaan ole liitetty lähdeviitteitä, joista kuvittajan työn oikeellisuutta voisi muun sisällön tavoin läpinäkyvämmin arvioida. On kysyttävä mistä tiedämme, että noin on? Mikä oli mahdollista maassa tai kulttuuripiirissä tuolloin? Jos suomalaista sukua koskevat merkinnät täkäläisissä kirkonkirjoissa ovat 1600-luvulla ruotsiksi, olivatko suvun edustajat silloin ruotsalaisia, kun kerran nimet oli näin kirjoitettu ja maahan oli osa Ruotsia? Analogiaa näkee. Entä lähteet? Miten maa sijoittuu tiedonvälityksen vapaudessa? Onko voimassa tai onko viime aikoina ollut sensuurilakeja tai sodanaikaista viestintää. Eräskin maa etsi öljynsaantiaan turvatakseen joukkotuhoaseita Persianlahdelta. Toinen propagoi sensuurilakiaan kritisoineita fasisteiksi tai isänmaanpettureiksi, ja poistaa myös suomalaistenkin käyttäjien sosiaalisen median sivuilta sen maan operaattoreiden palvelusta yhteiskuntakriittisten tiedemiesten, poliitikkojen tai taiteilijoiden linkkejä tai puheenvuoroja, ettei vaihtoehtojen suosiota tai ajattelutapaa nähtäisi. --Paju (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 19.15 (EEST)

Seulottavat artikkelit luokittain tms[muokkaa wikitekstiä]

Saiko noi urheiluaiheiset "odottavat muutokset" jotenkin piiloon..? Muistelen joskus nähneeni asetuksissa jotain tuontapaista mutta ei löydy nyt. Tympii noi joukkukokoonpanojen, kisatulosten, jääkiekkoilijoiden painon ja urheiluseurojen muutokset.. aina lähteetöntä ja usein hitaita tarkistaa kun eivät seuratkaan viitsi päivitellä sivujaan. --Seegge (keskustele) 9. syyskuuta 2015 kello 04.31 (EEST)

Wikimedian ohjelmistopajassa tehtiin muutos, joka hajotti paljon pienoisohjelmia. Nuo eivät enää toimi ja ne on jouduttu ottamaan pois käytöstä. Tekniikan kahvihuoneessa on elokuussa kirjoitettu asiasta runsaasti. Toistaiseksi joudutaan pärjäämään hieman vähemmillä toimivilla pienoisohjemilla ja seulojat saavat tarkastettavaksi koko roskan kerralla. Aina voi toki omin käsin hyppiä epämiellyttävien asioiden ohi odottavien muutosten luettelossa, käyhän se niinkin. Se itse asiassa on seulontamalli, joka täällä oli käytössä aikaisempina vuosina. --Pxos (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 16.14 (EEST)
Näkyyhän ne Dashboardissa luokiteltuna. Ja Navigation popupsilla voi vilkaista nopeasti, että viitsiikö edes katsoa diffiä vai jättääkö seuraavalle. --Whitetabor (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 02.11 (EEST)

Ananda marga[muokkaa wikitekstiä]

Loin luokan Luokka:Ananda Marga ja luokittelin siihen mm. artikkelit Neohumanismi ja PROUT. Samalla poistin näistä muut luokat kuten filosofia ym. Mutta onko parempi että niillä on vain tämä yksi luokkavai myös muita? Saa muokata rohkeasti.--Urjanhai (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 13.20 (EEST)

Mikä versio leijonasta olisi se oikea[muokkaa wikitekstiä]

Kuvassa [1] on useita versioita mutta mikä niistä olisi se oikea joka jätetään jäljelle, yksi vertailukuva olisi [2] täällä.--Musamies (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 13.32 (EEST)

parsoidserver-http: HTTP 400[muokkaa wikitekstiä]

Jatkuvasti herjaa kyseistä koodia muokkausta tallentaessa, niin että muokkaustyö menee täysin hukkaan. Mikä mahtaa olla vikana? ComradeUranium (keskustelu) 16. syyskuuta 2015 kello 20.37 (EEST)

Phab:T112286. Ongelmaa ei esiinny, jos käytät wikitekstimuokkainta. Ongelmat pitäisivät tuon linkin mukaan korjaantua parissa päivässä. --Stryn (keskustelu) 16. syyskuuta 2015 kello 20.58 (EEST)
Selvä juttu. ComradeUranium (keskustelu) 16. syyskuuta 2015 kello 21.02 (EEST)

New Wikipedia Library Database Access (September 2015)[muokkaa wikitekstiä]

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

  • EBSCOHost - this is one of our largest access donations so far: access to a wide variety of academic, newspaper and magazine sources through their Academic Search Complete, Business Source Complete and MasterFILE Complete
  • Newspaperarchive.com - historical newspapers from the United States, Canada, UK and 20 other countries, and includes an Open Access "clipping" feature (1000 accounts)
  • IMF Elibary- a digital collection of the IMF's reports, studies and research on global economics and development (50 accounts)
  • Sabinet - one of the largest African digital publishers, based in South Africa, with a wide range of content in English and other European and African languages (10 accounts)
  • Numérique Premium - a French language social science and humanities ebook database, with topical collections on a wide range of topics (100)
  • Al Manhal - an Arabic and English database with a wide range of sources, largely focused on or published in the Middle East (60 accounts)
  • Jamalon - an Arabic book distributor, who is providing targeted book delivery to volunteers (50 editors)

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including expanded accounts for Elsevier ScienceDirect, British Medical Journal and Dynamed and additional accounts for Project MUSE, DeGruyter, Newspapers.com, Highbeam and HeinOnline. Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 19:42, 16 September 2015 (UTC)

We need help! Help us coordinate Wikipedia Library's distribution of accounts, communication of access opportunities and more! Please join our team at our new coordinator signup.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Mielipiteitä pyynnöstä[muokkaa wikitekstiä]

Onko tällainen pyyntö asiallinen:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Nenoniel#Enno_Littmann

Nenoniel (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 05.59 (EEST)

Artikkeleita saa tehdä painettujen lähteiden perusteella. Tuo pyyntö kuulosti vaarallisen paljon siltä, kuin olisi sanonut: "Minä en omista tuota kirjaa, joten en voi tarkistaa antamaasi lähdettä." Niin sanominen ei ole asiallista. --Dodi 8238 (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 10.55 (EEST)
Ei vaikuta vaaralliselta vaan aika asialliselta. Tutustupa tämän entisen Jaalein keskustelusivuun. Siellä voi huomata että lähteiden lukemisessa on ongelmaa, siksi varmaan tuo pyyntö on tehty. Jos Jaalein eli Nenonielin jokaisen lähteen tarkistamiseksi joutuu menemään kirjastoon, ei tässä muuta ehdi tehdäkään. --Harriebarn (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 11.14 (EEST)
Tämä ei varsinaiseti liity tähän mutta haluan kuitenkin muistuttaa että saatuaan useita huomautuksia verkkolähteiden tulkinnasta ja yksityishenkilöiden mielipide-webbisivuista Käyttäjä Merikanto totesi "Kirjat ovat tosiaan parempia tietolähteitä kuin nettisivut" sen jälkeen näimme kymmeniä paleontologia-artikkeleita jotka on lähteistetty eräällä konferenssijulkaisulla josta on Suomessa yksi kappale Kuopion kirjaston käsikirjastossa. --Tappinen (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 11.27 (EEST)
Lähteiden vääristely on eri asia, ja sellainen tulisi mielestäni käsitellä häiriköivänä muokkaustyylinä. --Dodi 8238 (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 11.36 (EEST)
Ollaanpa sitä nyt suvaitsevaisia. Kerropa, millä tavalla nämä kaksi tapaa kirjoittaa lähteiden perusteella muuta, kuin lähteessä lukee, eroavat niiden tarkistajien kannalta? Kummankin muokkaukset pitää tarkistaa ja korjata tai poistaa. --Harriebarn (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 12.19 (EEST)
Pitkään jatkuva lähteiden vääristely on mielestäni ihan yhtä vakavaa olivat lähteet sitten helposti tarkistettavissa olevia verkkolähteitä tai vaikeammin tarkistettavissa olevia kirjalähteitä. En ole tutustunut Jaalei/Nenoniel tai Merikanto -nimisten käyttäjien muokkaushistorioihin tai keskustelusivuihin sen syvällisemmin, joten en voi sanoa olisivatko he syyllistyneet lähteiden vääristelyyn. Jos sellaista kuitenkin ilmenee, käyttäjille pitäisi antaa varoituksia ja piteneviä muokkausestoja – ei sanoa, että heidän tulisi lopettaa kirjalähteiden käyttö. --Dodi 8238 (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 12.54 (EEST)
Suosittelen tutustumista. --Harriebarn (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 13.12 (EEST)
Wikipedia:Kommenttipyyntö/Jaalein muokkaukset ja estot voi aloittaa. --Tappinen (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 13.17 (EEST)
Hartz oli kommenttipyynnössä sitä mieltä että Jaalei / Nenoniel on joutunut miltei aiheetta silmätikuksi ja ongelma on muissa. Muut huomasivat ongelmat. --Harriebarn (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 13.26 (EEST)
Ja vielä alkuperäiseen kysymykseen: Pyynnön tyyli on mielestäni epäkohtelias mutta ymmärrän sen jättäjän turhautumisen. Sen sijaan en viitsi tehdä osoitepaljastuspyyntöä tämän keskustelun avaajasta. keskustelun avaajan nimimerkin vaihto hämää huolimatonta lukijaa. --Tappinen (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 12.30 (EEST)
Komppaan tätä. Periaatteessa painetun lähteen käyttämistä ei voida kieltää, mutta ottaen huomioon Nenoniel/Jaalein kanssa aikojen saatossa käydyt muut keskustelut annan myös minä oman ymmärrykseni myös pyynnön jättäjälle.--Veli Himmeä (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 13.15 (EEST)
Aika pitkälle samaa mieltä Tappisen kanssa. Pyynnön esittäjä olkoon jatkossa kohteliaampi ja pyynnön kohde tuottakoon laadukkaampaa sisältöä ja tehköön luotettavampia muokkauksia. Gopase+f (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 07.04 (EEST)

Artikkeli fasismista[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli poikkeaa huomattavasti suomenkielisessä Wikipediassa mm. Englanikielisen Wikipedian tulkinnasta siten, että fasismia pidetään suomenkielisillä sivuilla synonyymina kansallisosialismille. Viittaus ei suomenkielisillä sivuilla ole edes suora, vaan viitataan "natseihin". Artikkelin lähetietoina käytetään Leif Sundströmin teosta, jonka objektiivisuus aiheesta kyseenalaistuu ko. Fasismi teoksen kustantajan poliittiisesta sidonnaisuudesta. Vaikka teos on tutkijan kirjoittama, sen tutkimuksellisuus ei ole luotettava. Kirjana se heijastaa Neuvotoliiton aikaisen propagandan ja retoriikan muovaamia mielikuvia, joissa fasismi ja kansallissosialismi on "leivottu samaan kakkuun". Vrt. Maahanmuuttaja "mamu", joka käsitteenä yksipuolistaa syitä ja lähtökohtia maahan muutolle. Siitä syystä, että yhdellä käsitteellää yleistäen, jää eriytymättä mm. pakolaisuus ja siirtolaisuus tai mikä tahansa muu maahanmuuton motiivi. Eikö ole tärkeää olla sekoittamatta eri käsitteiden perusteita ja merkityksiä? Kuten koetan vielä lyhyesti sanoa, että fasismi ja kansallissosialismi poikkeavat keskenään niin merkittävästi, että niistä ei pitäisi muodostaa keskinäistä synonyymiä. Koska sosiaalidemokratia ja muut sosialismin muodot eivät poikkea sen merkittävämmin ko. käsitteestä tai siihen rinnastetusta. –Kommentin jätti 88.115.191.150 (keskustelu)

Artikkeli on vapaasti muokattavissa, lähteitä käyttäen. Fasismihan on italialaista. Neuvostoliitossa termi otettiin käyttöön, koska natsismi ja kansallissosialismi viittaavat ikävästi sosialismiin. --85.76.50.93 20. syyskuuta 2015 kello 07.31 (EEST)
Artikkelin sisällöstä voi keskustella sen omalla keskustelusivulla. Mutta kyllähän siinä nytkin sanotaan esim. jo "Määrittely"-osiossa: "Jotkut tutkijat pitävät natsismia ja fasismia eri ideologioina. Toiset pitävät natsismia fasismin saksalaisena ja monessa suhteessa kaikkein pisimmälle vietynä versiona." --Savir (keskustelu) 20. syyskuuta 2015 kello 08.57 (EEST)

Tiedon julkaiseminen ensimmäisenä[muokkaa wikitekstiä]

Erääseen henkilöartikkeliin on nyt lisätty pariin otteeseen kuolintieto, jota ei nopean googlauksen perusteella ole julkaistu muualla. Pidättekö noudatettua menettelyä tiedon suhteen ja tiedon lisääjälle ilmoittamisen suhteen oikeana ja onnistuneena, vai tulisiko menettelyä vielä muuttaa tai kehittää?--Urjanhai (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 10.56 (EEST)

No perusteena on se, että Wikipedia on tietojen koosteprojekti, jonka sisältö tulee aina muualta, eikä uutistoimisto. Vaikka usein henkilötietojen lisääjät ovat oikealla asialla ja tieto pitää paikkansa, Wikipedia ei voi julkaista tietoa ensimmäisenä. Siispä järjestelmä toimii edelleen kuten ennenkin ja kuten pitääkin. Henkilöartikkeleissa tieto ihmisen kuolemasta on mielestäni vain pieni kuriositeetti ihmisen uralla eikä se ole mikään "breaking news", joka pitää tänne saada väkisin. Jos henkilö on todella kuollut vaikkapa "4. kevätkuuta" ja Wikipediassa hän on edelleen elossa "kevätkuun lopussa", tämä ei mitenkään huononna artikkelin sisältöä muutoin. --Pxos (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 11.50 (EEST)
Myös erääseen toiseen artikkeliin on lisätty lähteetön kuolintieto kahdesti, jotka kumosin. Aamulla ei googlaus tuottanut tulosta.--Htm (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 11.56 (EEST) (edit) Illemmalla Uutinen uutisoitiin, joten ongelma poistui.--Htm (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 17.59 (EEST)
Näin kävi ensimmäisessäkin tapauksessa.--Urjanhai (keskustelu) 23. syyskuuta 2015 kello 08.29 (EEST)

Erikoinen muokkaus nimiartikkeliin[muokkaa wikitekstiä]

https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Touko&type=revision&diff=15227801&oldid=14896150 Firmat ja yhteisöt pois nimiartikkelista, eikö? --Seegge (keskustele) 21. syyskuuta 2015 kello 23.15 (EEST)

Palautin artikkelin, mielestäni oli tarpeeton muutos. --Raid5 (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 23.23 (EEST)

IP-käyttäjän aloittamat artikkelin tekeleet[muokkaa wikitekstiä]

[3], [4] (molemmat jälkimmäisessä artikkelissa mainitut henkilöt ovat kuolleet), [5], [6], [7] ja [8]. Edgar Rosenbergin artikkeli poistettiin muutama päivä sitten HOKina, ja käyttäjä teki sen uudelleen hieman eri tekstillä. Jodie Marshin merkittävyys on kyseenalaistettu, ja jos se poistetaan niin käy varmaan samalla tavalla. (Tosin on kyllä valitettavasti varmaan merkittävä hlö.) En tiedä mitä tälle voi tehdä, eipä kai mitään? --Whitetabor (keskustelu) 24. syyskuuta 2015 kello 20.43 (EEST)

Ovatko tulivuoret aina vuoria?[muokkaa wikitekstiä]

Tulivuorten luokkahierarkiassa on jotain klappia. Esimerkiksi Luokka:Tulivuoret on luokan Luokka:Vuoret alaluokka, kuten ainakin maallikosta luontevalta tuntuu. Saman odottaisi toistuvan maantieteellisillä alueilla, mutta yllättäen esim. Luokka:Euroopan tulivuoret ei kuulu luokkaan Luokka:Euroopan vuoret, vaan suoraan Luokka:Euroopan maantiede. Kumpi on tarkoituksenmukaisempaa? – Kerkesin jo pari Etelä-Amerikan valtioiden tulivuoriluokkaa siirtää [9] [10], mutta parempi varmaan kysyä yhteisön karttuisaa mielipidettä ennen kuin sohlaa enempää. --Jmk (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 13.28 (EEST)

Kielitoimiston määritelmän mukaan sanan ensisijaisessa merkityksessä kaikki tulivuoret eivät olisi vuoria, vaan pelkkä tulta syöksevä aukko riittää tulivuoreksi. --Savir (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 13.42 (EEST)
Sitten kai pitäisi selventää artikkelin Tulivuori johdantoa. --Jmk (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 13.45 (EEST)
Ja luokitella kaikki sellaiset tulivuoret, jotka ovat myös vuoria, Tulivuoret-luokan lisäksi Vuoret-luokkaan... --Lax (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 14.17 (EEST)
Joo, siitä tulee paljon luokittelemista. Onkohan meillä fi-wikissä muuten montakin tulivuorta, jotka eivät ole vuoria? --Jmk (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 15.26 (EEST)
Tuo Tulivuori-artikkelin määritelmä on kyllä huono. Kävin tänään kirjastossa. En ikävä kyllä jaksanut lainata geologiaa käsittelevää kirjaa, mutta mulkaisin siitä tulivuoren määritelmää. Se on tosiaan aikalailla tuontyylinen, jota myös Kielitoimiston sanakirjassa annetaan. --PtG (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 21.05 (EEST)

Katselin satunnaisia tulivuoriartikkeleita, eikä vastaan tullut yhtään, joka ei olisi ollut myös vuori. Ollaanko nyt ihan tosissaan tekemässä sellainen linjaus, että tulivuori-luokat eivät kuulu vuori-luokkiin, jolloin yksittäiset tulivuoret luokitellaan yksitellen myös vuoriksi? (Muutenhan ne jäisivät kokonaan luokittelematta vuoriksi, mikä olisi varmasti väärin.) --Jmk (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 10.27 (EEST)

Tulivuorten alaluokassa supertulivuoret on näköjään joitain matalia kalderoita, kuten tämä ja tämä. --Savir (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 13.36 (EEST)
Lisäksi esimerkiksi Islannissa on ainakin joitain tulivuoria, jotka eivät ole kovinkaan vuorimaisia, esimerkiksi Laki ei taida olla vuori. --PtG (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 14.19 (EEST)
No sit ei voi mitään. Jos tulivuoria ei voi kategorisesti luokitella vuoriksi, niin jäljelle jää vaihtoehdot:
B) Tulivuoret luokitellaan yksitellen vuoriksi, jos ne sattuvat sitä olemaan. Työlästä, toivottavasti tämän tekee Käyttäjä:Joku muu.
C) Tulivuoret jätetään luokittelematta vuoriksi, vaikka ne olisivatkin sitä. Sitten jää satoja vuoria vuoriluokkien ulkopuolelle, taf lak. --Jmk (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 15.03 (EEST)
Mainittakoon, että valittiin mikä tahansa vaihtoehto, niin luokkahierarkiassa on siivoamista, koska se on nykyisellään suloisessa sotkussa:
Onko olemassa tulivuoria, jotka eivät ole olleet vuoria eivätkä tule olemaan vuoria? Aktiivinen tulivuorihan rakentaa itsensä esim. meressä ensi repeämästä vedenalaiseksi vuoreksi, nousee veden pinnan yläpuolelle, ja voi jossain vaiheessa kehitystään räjäyttää itsensä taas matalaksi. Ajan myötä vuori muodostuu uudestaan. Voisiko esim. Yellowstonen allas vaikka useiden miljoonien vuosien kuluessa nousta purkauksien myötä laakeaksi vuoreksi? --Pitke (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 18.27 (EEST)
Todennäköisesti on. Tulivuorihan ei ole välttämättä tuollainen, jollaiseksi sen kuvasit. Rakotulivuori voi olla useiden kilometrin pituinen maankuoren halkeama. Ne eivät kasaa yksittäisen purkausaukon ympärille vuorta, kuten keskustulivuoret. --PtG (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 16.59 (EEST)

Keskustelu taisi lopahtaa. Sitten on vielä tietysti luokitusmahdollisuus D) Annetaan luokkien olla miten ne sattuvat nyt olemaan (ks. yllä esimerkit sillisalaatista). Mä en koe tulivuoriartikkelien yksitellen luokittelemista niin houkuttelevana, että rupeaisin siihen, mutta jos joku innokas esim. Maantiede- tai Geologia-projektista haluaa niin siinähän olisi työsarkaa. --Jmk (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 16.09 (EEST)

Tämä on todennäköisin tapahtuva vaihtoehto, sillä nyt tarvittaisiin taas se käyttäjä "joku". --PtG (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 16.59 (EEST)
Ei tuo loppujen lopuksi niin iso työ ole kun vain tulee sopiva väli. Itse en nyt lupaa. Käyttäjä:Tappinen joskus suositteli, että jos kansainvälisellä lentoasemalla on tylsää koneenvaihtoa odotellessa, niin wikipedian täyttäminen on siihen hyvää askaretta. --Urjanhai (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 17.51 (EEST)
Hiljattain joku luokitteli botilla kaikki luokassa Luokka:Suomen yliopistojen professorit ja sen alaluokissa olleet henkilöartikkelit samanaikaisesti myös luokkaan Luokka:Suomalaiset professorit, minkä jälkeen sieltä on pitänyt käsin poistella niitä henkilöitä, jotka eivät ole suomalaisia. Eikö tässä voitaisi tehdä samalla tavalla, jos kerran poikkeuksia on harvassa: luokitetaan kaikki tuolivuoriluokissa olevat artikkelit botilla vuoriluokkiin ja sitten heti perään etsitään ja poistetaan käsin virheelliset tapaukset, joita lienee vain kourallinen? Oisko tämä vaihtoehto E)? [Mikä muuten oli vaihtoehto A) ja oliko se sama kuin D)?] --Risukarhi (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 17.43 (EEST)
No A olis ollut se helppo ratkaisu, että tulivuoriluokat pannaan vastaaviin vuoriluokkiin, tyyliin Kainuun tulivuoret ovat Kainuun vuoria, ja artikkeleille ei kai olisi tarvinnut tehdä juuri mitään. Mutta tämähän nyt ei ilmeisesti käy. --Jmk (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 20.21 (EEST)

Wikipedian merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Meillä ei jostain syystä ole artikkelia aiheesta suomenkielinen Wikipedia. Aihetta on kyllä käsitelty ulkopuolisissa lähteissä (esim. Hesari, yle.fi), joten kyseenalaistin aiheen merkityksettömyyden. Aiempaa keskustelua artikkelitarpeesta joulukuussa 2014. --Jmk (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 10.20 (EEST)

Jo tuossa vuodentakaisessa keskustelussa näkyy vallinneen yksimielisyys siitä, että ainakin kaikki Wikipedian isommat kieliversiot ovat merkittäviä aiheita ja kuuluisivat artikkeleiksi. Mielestäni jo tämän pohjalta voisi siirtää wikipedia-avaruudesta artikkeliavaruuteen ainakin kaikki suomenkielistä Wikipediaa laajemmat ja sitä pienemmistäkin varmasti osan (esim. kaikki, joissa on yli 50 000 tai yli 10 000 hakusanaa tms.), mikäli sivut ovat asiallisessa kunnossa. Ei ole mielekästä tehdä suomenkielisestä Wikipediasta yksittäistä poikkeusta. --Risukarhi (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 17.33 (EEST)

Rahalahjoitus Wikimedialla on pirun vaikeeta[muokkaa wikitekstiä]

Muistui mieleeni, että Suomessa ne Jimmy Walesin rahankeräyskirjeet on kielletty ja suomenkielisessä Wikipediassa etusivulla ei ole linkkiä lahjoitukseen. Yritin olla ovela ja mennä englanninkielisen Wikipedian kautta. Siellä etusivulla vasemmalla heti kuudentena linkkinä on "Donate to Wikipedia". Linkki on kuitenkin tyhjä arpa. Palvelin haistaa, että yhteys on tullut Suomesta ja sanoo, että ei saa kertoa kuinka voit lahjoittaa rahaa. Viritin proxy-yhteyden ja pääsin lahjoitussivulle, mutta luottokortilla maksaessa valikosta ei löydy Suomea. Löysin toisen sivun (johon en vähintään elinkautisvankeuden pelossa uskalla tässä linkata), jossa oli ohjeet tilisiirtoa varten. Sain lahjoituksen tehtyä tilisiirtona ja samantien tuplana aiotusta summasta kiitokseksi Suomen viranomaisille. Nyt minulla on pankkiyhteystiedot ja voin ne ilomielin kertoa, mutta aiheutuuko siitä hankaluuksia Wikipedian toiminalle Suomessa? --Erantala (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 10.30 (EEST)

En rupea ennustamaan, mitä polizeihallitus olisi mistäkin asiasta mieltä, mutta suolistoaivoni (gut feeling) sanovat, että on parempi, ettei "Wikipedian henkilökunnaksi" miellettävä vakiokäyttäjä (Erantala) rupea julkaisemaan tietoja Wikipedian sisällä, koska on olemassa nollaa suurempi todennäköisyys, että tästä tulee seuraamuksia. Olet nyt kertonut asian ja kertonut, että lahjoituksen tekeminen oma-aloitteisesti on mahdollista muillekin, mikä riittää mielestäni hyvin tiedoksemme. --Pxos (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 14.01 (EEST)
Menen sen verran merta enemmäs putkaan, että luultavasti Wikipedian toiminnan suojelemiseksi ylläpitäjien olisi kenties syytä poistaa ja piilottaa täältä tilisiirtotiedot tai muut linkit, mikäli joku muu kuin "henkilökunnaksi miellettävä vakiokäyttäjä" ne tänne (vaikkapa IP-osoitteesta) panna pläjäyttäisi tämän juttelun perusteella. Voisi jopa olla, että saataisiin asiasta tuiki harvinainen määräys säätiön komentokeskuksesta, tai sitten säätiön voimamiehet kävisivät täällä hoitamassa asian riippumatta meidän omista mielipiteistämme. En ota kantaa asian asialliseen puoleen, ennustan vain tulevaisuutta. --Pxos (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 14.21 (EEST)
Asian teknisiä yksityiskohtia sen kummemmin tuntematta, ihmettelen vain Suomen rahankeräyslupia. Kaikenmaailman feissarit saavat kyllä puoliväkisin (olet feissarinkin mielestä tyly ihminen jos vain kävelet ohi mitenkään reagoimatta tai vielä pahempaa, reagoit välttääksesi kontaktin) rekrytoida säännöllisiä kuukausilahjoittajia, mutta Wikipediassa ei saa olla yhtä linkkiä, mikä kuitenkin vaatii oma-aloitteista klikkaamista. No, aktiivinen ihminen löytää tarvittavat pankkiyhteystiedot englanninkielisellä Googlettamisella. Proxyja ei siis tarvita. --Erantala (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 15.06 (EEST)
Eikä muutenkaan kannata laittaa tänne jotain tiliyhteyksiä, nehän voivat mennä vaikka jonkun Brantalan tilille Luxemburgiin. --85.76.141.162 30. syyskuuta 2015 kello 15.08 (EEST)
Erantala, olet väärässä. Feissarien mielestä kukaan, joka sanoo kohteliaasti "Ei kiitos" ei ole tyly ihminen. Suurin osa feissareista ei myöskään erityisemmin harmistu ohikävelijöistä. Sen sijaan epäkohteliaisuudet, haistattelut ja tuollaiset valheensyytämiset (puoliväkisinkö? Eli siis vain puolikkaalla puukolla uhaten, niinkö?) ovat tylyyttä tai pahempaakin. Iivarius (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 15.15 (EEST)
Menkääs pojat Wikipediasta pihalle juttelemaan Wikipedian ulkopuolisista asioista. Täällä ei ole tarkoitus nyt ihmetellä Suomen viranomaisten kannanottoja. Vaikka tämä on tietosanakirja, tätä ylläpitää yhdysvaltalainen säätiö, jolla on oikeus määrätä kaikista asioista. Säätiö on päättänyt toimia Suomen viranomaisten käsitysten mukaan, ja sillä sipuli. Asian puiminen muokkaajayhteisön kesken ei auta asiassa mitään. --Pxos (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 15.34 (EEST)
Nojoo, lukemalla Poliisihallituksen ja Wikimedian kirjeenvaihtoa asia valottui hyvinkin paljon. Suomen rahankeräyslaki sanoo, että toimeenpanijan pitää olla Suomeen rekisteröity. Poliisihallituskin sanoo, että jos Wikimedia perustaisi Suomeen tytäryhdistyksen/säätiön niin rahankeräysluvan kanssa tuskin olisi mitään ongelmaa. Voimassa olevassa lainsäädännössä ei ole mitään epäselvää asian suhteen, mutta toki poliittisena keskusteluna tämä olisi mielenkiintoinen, miten lainsäädäntöä voisi muuttaa paremmaksi. --Erantala (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 16.28 (EEST)
Ok, siis täällä esiintyi nimimerkki "Mitään en asiasta tiedä, mutta ensimmäisen kiven heitän rohkeasti." Poliittiset keskustelut ovat usein mielenkiintoisia. Kunpa vain tietäisi, missä niitä käydään. Täältä niitä ei löydy. --Pxos (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 16.48 (EEST)
Wikimedia Suomi on Wikimedian alaisena Suomessa toimiva "tytäryhdistys". Joten ongelma oli missä? --Pitke (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 21.06 (EEST)
Ei ainakaan Wikipediassa. Kyseessä ei ole tietosanakirjaan liittyvä asia vaan yhdysvaltalaisen juridisen henkilön (ns. säätiön) rahoitukseen liittyvä asia. Jos säätiö haluaa asian kuntoon, se hoitakoon sen itse tai sitten tuon Wikimedia Suomen kanssa. Ongelma ei ole täällä, joten älkää tuoko sitä tänne. --Pxos (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 21.13 (EEST)

Tulevat rakennukset ja rakennelmat[muokkaa wikitekstiä]

Tiedoksi, että loin luokan tulevat rakennukset ja rakennelmat ja sille alaluokat rakenteilla olevat rakennukset ja rakennelmat ja suunnitteilla olevat rakennukset ja rakennelmat. Luokkien sisällön määritelmät löytyvät luokkasivuilta. Vastaavat luokat ovat jo monessa muussa Wikipediassa. Luokat helpottavat muun muassa tietojen päivittämistä, sillä rakennusvaiheessa kirjoitettuun artikkeliin jää usein pitkäksi aikaa päivittämättä, että rakennus on jo valmistunut ja suunnitteilla olevaan rakennukseen, ettei se valmistunutkaan. Lisäsin aluksi luokkiin joitakin artikkeleita ja lisää luokiteltavaa löytyy. –Makele-90 (keskustelu) 3. lokakuuta 2015 kello 22.05 (EEST)