Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg
Kysy vapaasti

Sisällysluettelo

Voiko raskaana juoda lähes alkoholitonta olutta?[muokkaa wikitekstiä]

Voiko raskaana ollessa juoda olutta, jossa on alkoholia 0,5%, eli voiko pieni määrä alkoholia tai oluessa käytetty humala olla haitaksi lapselle? --188.67.71.17 5. syyskuuta 2015 kello 15.08 (EEST)

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00943 Raskaus ja alkoholi: "Tutkimuksissa ei ole voitu määritellä ehdotonta turvarajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle. Tavoite on siis alkoholin käytön lopettaminen kokonaan ennen raskautta. Täysraittius on ainoa turvallinen vaihtoehto." --Urjanhai (keskustelu) 5. syyskuuta 2015 kello 15.20 (EEST)

Entäs täysin alkoholiton olut? Onko humala haitallista lapselle? Se on käsittääkseni kannabiksen sukuinen, joskin huomattavasti miedommin päihdyttävä. --87.93.116.218 11. syyskuuta 2015 kello 16.11 (EEST)

Alkoholiton olut on aivan yhtä vaarallista kuin alkoholillinen, koska raskaana olevan ei tule juoda olutta lainkaan ja alkoholittoman oluen juonti voi johtaa alkoholin juontiin. Alkoholitonta olutta ei myydä alaikäisille. --Muumio + syöpäpotilas (keskustelu) 9. lokakuuta 2015 kello 00.17 (EEST)
Höpsis. --Höyhens (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 01.47 (EEST)
Tarkoitatko, että alkoholitonta olutta voi juoda täysin turvallisesti raskaana? Toivoisin vakavasti otettavia vastauksia kysymykseeni. --87.95.170.40 17. lokakuuta 2015 kello 15.33 (EEST)
Onko oluessa siis muutakin sikiötä tai alkiota vahingoittavaa ainetta kuin alkoholia? Nenoniel (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 22.19 (EET)
Jos et voi raskauden aikaa olla juomatta olutta, niin toivottavasti lapsesi otetaan huostaan. Et kuulosa kovin vastuulliselta. --Gdfgsfsdf (keskustelu) 11. lokakuuta 2015 kello 23.22 (EEST)
Höpsis. --Höyhens (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 01.47 (EEST)

Wikipedian kahvihuoneet tai nettikeskustelupalstat yleensäkään eivät ole hyvä paikka kysellä lääketieteellisiä neuvoja. Eikö näitä kysymyksiä voisi poistaa samantien ja ohjata kysyjää kysymään asiasta lääkäriltään? Täällä kuka tahansa voi vastata mitä tahansa ja joku saattaa vastauksen uskoakin. --Otrfan (keskustelu) 17. lokakuuta 2015 kello 15.46 (EEST)

Parempi olisi ohjeistaa kysyjiä tarkemmin. Palstan nimi on "kysy vapaasti" eikä ohjeissa rajata lääketieteellisiä neuvoja. Joku palstaa lukeva olisi voinut olla saman ongelman edessä aiemmin ja osata siksi vastata siihen. Kaikilla ei ole varaa mennä lääkäriin jokaisen pienen kysymyksen vuoksi. --176.93.215.112 15. marraskuuta 2015 kello 13.06 (EET)

Ahvenanmaalaisia armeijassa?[muokkaa wikitekstiä]

Voiko ahvenanmaalainen käydä vapaaehtoisesti armeijan? Nenoniel (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 17.53 (EEST)

Voi. --Vnnen (keskustelu) 6. lokakuuta 2015 kello 23.17 (EEST)
Kuten tunnettua, ahvenanmaalaisia ei määrätä armeijaan. Vanhoissa kirjoissa kerrotaan, että heitä voitaisiin määrätä sen sijaan palvelemaan luotsi- ja majakkalaitoksessa, mutta tällaista ei toistaiseksi ole järjestetty. Onko vieläkin voimassa tuo, että voitaisiin velvoittaa palvelemaan luotsi- ja majakkalaitoksessa?

Onko asevelvollisuus voimassa nykyään kaikkialla Suomessa paitsi Ahvenanmaalla, ihan perimmäistä Lappia myöten? 1930-luvun tietosanakirjan mukaan silloin Enontekiöllä, Inarissa, Utsjoella ja Petsamossa ei ollut asevelvollisuutta. Nenoniel (keskustelu) 15. lokakuuta 2015 kello 19.33 (EEST)

Keskustelufoorumien pisin ikä[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on pisin aika, jonka mikä tahansa keskustelufoorumi on pysynyt elossa, jos ko. keskustelufoorumissa ei ole ollut ensimmäistäkään palikkatestiä (kuten esim. sisäänkirjautuminen) eikä minkäänlaista moderointia. Liekö tällä maailmanennätys? Yleensä tätä vastaavat ovat kuolleet hyvin nopeasti. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 09.58 (EEST)

Onko "tällä" ja "tätä" siis tämä eli tämä foorumi eli tämä suomenkielisen Wikipedian kahvihuoneen osasto "Kysy vapaasti"? Riippumatta vastauksesta tarkentavaan kysymykseen minulla on helppo vastaus: enpä tuota tiiä, mutta ei se tämä ole. Kai jossain yhdysvaltalaisessa yliopistossa, jollaisia varten Internet aikanaa kehitettiin helpoksi viestintävälineeksi, on joku keskustelu ollut moderoimattomana jo useita vuosikymmeniä. Tiedä sitten, mikä on keskustelufoorumi, kun ei noista bluffauksista mediassa ota selvää. --Pxos (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 16.02 (EEST)
Tämän sedän nuoruudessa oli suosiossa vuonna 1980 käyttöön otettu maailmanlaajuinen pulinaboksi nimeltä Usenet eli ”nyyssit”. Sen kulta-ajat ovat takana, mutta ei se vieläkään kai täysin kuollut ole. Nimettömän chattailun historia taas johtaa ainakin 1800-luvulle asti. --Silvonen (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 16.47 (EEST)
Osaako joku aihetta tunteva muuten sanoa, kuinka relevantti tai edustava tuo Usenet-artikkelissa oleva esimerkkiviesti on? Ja onko se muuten keksitty esimerkki vai oikeasti lainaus jostakin? --Risukarhi (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 15.51 (EEST)
Näyttäisi olevan oikea esimerkki (löytyy Googlen arkistosta), muttei nyt sentään mitenkään tyypillinen. Ja vaikkei kukaan kysynytkään, niin lennättimenhoitajien chattikulttuurista kertoo Ella Cheever Thayerin romanttinen bestseller Wired Love: A Romance of Dots and Dashes (1879). --Silvonen (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 16.07 (EEST)
Lennätinchattikulttuuri ja "internetin" esihistoria ovat aiheina myös 1800–1900-lukujen taitteeseen sijoittuvan dekkaritelevisiosarja Murdochin murhamysteerien toisen kauden kymmenennessä jaksossa. Sarja alkoi tänään uusintana TV1:llä, mutta valitettavasti sitä esitetään vain klo 12.20 päivisin eivätkä jaksot tule Areenaan. Mutta alkuperäinen kysymyshän oli, että kuinka kauan pisimpään toiminut keskustelufoorumi on ollut pystyssä. Lennätin alkoi yleistyä 1800-luvun puolivälissä. Artikkelin lennätin mukaan VR käytti lennätintä vielä 1950-luvulla ja Neuvostoliitolla lennätin oli vastaavassa käytössä vuoteen 1978 asti. Mutta jos luetaan kirjaimellisesti, mitä kysyjä kysyi, niin hänhän kirjoitti että "mikä on pisin aika, jonka mikä tahansa keskustelufoorumi on pysynyt elossa" eikä maininnut internetiä. Onko leirinuotion äärelle kokoontunut porukka "keskustelufoorumi"? Miten "elossapysyminen" määritellään? Riittääkö, että leirinuotio yleisenä foorumina on yhä olemassa vai pitäisikö yhden nuotion äärellä käydyn keskustelun olla jotenkin jatkuvaa? – Kuohatti 8. lokakuuta 2015 kello 16.42 (EEST)
Hupsik vanha trolli, tais olla erään Santerin hahmo se. --Anr (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 16.18 (EEST)
Eikös nuo olleet sähköposteja, sp:iin perustuneita ”keskustelufoorumeita”? Noita en tietysti tarkoittanut. Keskusteluun pääsi vain mailaamalla osoitteellaan omalta koneelta (oliko silloin ip aina yksilöity erillä tavalla kuin esim minä nyt vaihtuu joka kerta), eli piti olla älyä sen verran, että osasi käyttää sähköpostia, alussa siis lähinnä koulutettujen ihmisten media? Yleensä osoitteet olivat firman/yliopoiston/tutkimuslaitoksen nimellä (eli riemuidiotismin moderointi tapahtui luonnollista kautta ”työnantajan nimissä”). --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 10. lokakuuta 2015 kello 12.18 (EEST)
Nyyssit eivät varsinaisesti olleet sähköpostia, vaan niillä oli omat protokollansa ja niitä luettiin usein sähköpostiohjelman sijasta erillisillä lukuohjelmilla tai myöhemmin myös selaimessa kuten tuolla Google Groupsissa. Ne olivat varsin avoin ja hajautettu systeemi, joten halutessaan kyllä pystyi lähettämään viestejä väärillä lähettäjätiedoilla (en minä, mutta muut). Kirjoittajat olivat tosiaan enimmäkseen yliopistoihmisiä, kunnes rahvas vyöryi sisään vuonna 1993 ja alkoi ns. ikuinen syyskuu. --Silvonen (keskustelu) 10. lokakuuta 2015 kello 13.02 (EEST)
Menee hyvin kallisarvoista aikaani hukkaan. Kirjoittamisella aikaansaatua riemuidiotismiä tietysti tarkoitan, lukemisella sitä ei voi synnyttää, ei edes Wikipedia-nimisessä keskustelufoorumissa (jossa suuri osa postauksista on hyvinkin asiallista tietoa). Kaikenlaisia keskustelufoorumeita tiedän olleen mahdollista lukea ilman sisäänkirjautumisia. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 10. lokakuuta 2015 kello 13.32 (EEST)

Sotienvälinen aika Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Millaista oli elämä Suomessa sisällissodan ja talvisodan välillä? Elettiinkö Suomessa rauhallisesti ilman sodan pelkoa vai oliko sodan uhka koko ajan olemassa? JIP (keskustelu) 11. lokakuuta 2015 kello 11.35 (EEST)

Wikipediassa (https://fi.wikipedia.org) on artikkelit "Suomi 1920-luvulla" ja "Suomi 1930-luvulla", joilla pääsee alkuun. --Pxos (keskustelu) 11. lokakuuta 2015 kello 11.57 (EEST)

Keltaisen lehdiston voitosta ja paperilehdistön kuolinkamppailusta vrt. pluralistiseen journalismiin eli mihin tiedonvälitykseen luotat[muokkaa wikitekstiä]

Onks tää nyt tosiaan näin että ns. keltaisen lehdistön voitettua paperipuolella perinteisen, alkaa jopa meidän puolueeton maakuntalehdistömme systemaattisesti lietsoon sotahysteriaa [1]? Vai onko otsikointi mennyt jo sille tasolle että NATO määrää, mitä mitä meidän muka normaali lehdistömme esittää. Toki aatteellisen manipuloinnin hävinneenä osapuolena työväenlehtiä ei enää ilmesty montakaan. Sitten nämä muka puolueettomien maakuntalehtien liittoutuman taloudellisesti ongelmissa olevat yrittävät kehittää mitä mielikuvituksellisimpia otsikoita, kuten että Britannia osana meidän euroopanunioniamme aikoo hyökätä itänaapurimme, meidän kanssa ystävällisissä suhteissa olevan suurvallan kimppuun ja päinvastoin.

Olen vain Wikipedian toimittaja enkä yritä sanoa että jompikumpi vanhan kylmän sodan oikeistolainen suurvaltabokki olisi oikeassa tai väärässä, vaan kysyn sitä että pitäisikö meidän uskoa jommankumman propagandaa ja eikö tämä jo asettane haasteita kysymykseen riippumattomista ja puolueettomista lähteistä?

Mutta koskei tämmöiseen murheelliseen vuodatukseen kukaan halunne suoraan vastata, asetan kysymykseni näin: Jos asiassa on erimielisyyttä, luotan tiedonvälityksessä pikemmin..:

läntiseen[muokkaa wikitekstiä]

itäiseen[muokkaa wikitekstiä]

En voi vastata, kosken tunne molempia[muokkaa wikitekstiä]

En kumpaankaan, koska tunnen molempia[muokkaa wikitekstiä]

 1. Partitiivi olisi parempi kuin akkusatiivi, koska niin paljon liikaa aikaa minulla ei ole, että molemmat tuntisin, mutta molempia tunnen sen verran, että riittää... Iivarius (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 01.51 (EEST)

Olisit Höyhens jo vaiti[muokkaa wikitekstiä]

parh terv. --Höyhens (keskustelu) 12. lokakuuta 2015 kello 01.19 (EEST)

F-19[muokkaa wikitekstiä]

Onko talvisodassa toimineen lento-osasto F-19 Gladiatorin tunnusta käsitelty? Kyljessä pitäisi olla Suomen sen aikainen ilmavoimien tunnus. Haku. lento-osasto F-19. –Kommentin jätti 80.221.250.169 (keskustelu)

Ei ole käsitelty. Suomen hakaristit maalattiin piiloon ennen siirtolentoa Ruotsiin. (Jos en nyt väärin muista) --Msaynevirta (k · m) 12. lokakuuta 2015 kello 17.00 (EEST)
Timo Heinosen ja Hannu Valtosen Albatrossista Pilatukseen -kirjassa on tälläainen maininta asiasta sivulla 134: (kuvateksti) ”...Tässä ”M” on lennolla talvisodan jälkeen, kun kansallistunnuksen hakaristi on ylimaalattu.” Kuvia koneista, joissa on ylimaalatut suomalaiset tunnukset löytyy esimerkiksi em. kirjasta ja Suomen ilmasodan pikkujättiläisestä (s. 95). --Msaynevirta (k · m) 12. lokakuuta 2015 kello 17.21 (EEST)

Sophia Jansson[muokkaa wikitekstiä]

Sophia Jansson on Tove Janssonin veljentytär. Onko Sophialla itsellään lapsia? JIP (keskustelu) 13. lokakuuta 2015 kello 01.03 (EEST)

Panenpas tähän kertomuksen siitä, miten sain itse selville asian: 1) Kirjoitin Google-hakupalveluun hakufraasin sofia janssons barn ja ruudulle tuli Googlen tyypillinen luettelo. Heti ykköseksi listalle kiilasi DN:n artikkeli Hemma hos Mumin, jonka luin kursorisesti läpi. Jostain artikkelin seasta, enemmän lopusta kuin alusta, löytyi sitten seuraava kysymys: "So­phias söner, är de intresserade?" Nopean suomennoksen ja lyhyen matematiikan avulla päättelin sitten vastauksen. Tämä oli toki työlästä. Seuraavan kerran kysyn vapaasti. --Pxos (keskustelu) 13. lokakuuta 2015 kello 01.55 (EEST)
Voisiko joku matemaatikko muuten kirjoittaa tähän loppukevennyksenä, miten matemaattisella kaavalla voidaan ilmaista, että on olemassa joukko, johon kuuluu poika-alkioita enemmän kuin yksi ja tyttöalkioiden määrä on tuntematon tai vaihtelee sellaisella välillä, jonka alaraja on nolla (mukaan lukien tuo nolla) ja yläraja lähestyy ääretöntä? --Pxos (keskustelu) 13. lokakuuta 2015 kello 02.02 (EEST)

Maantieteellisiä kysymyksiä Suomesta[muokkaa wikitekstiä]

 1. Mitä Vantaan kaupunginosaa Ansatie 5 oikein on? En saanut selville onko se Aviapolista, Lentokenttää, Veromiestä vai mitä. Joka tapauksessa siellä ei asu juurikaan ketään ja bussiyhteydet muualle Vantaalle ja Helsinkiin ovat aika harvoja.
 2. Helsingissä, jos samalla kadulla on useampia bussi- tai ratikkapysäkkejä, ne nimetään poikkikatujen mukaan, jotta ihmiset tietäisivät missä kohdin katua pysäkki on. Tampereella näemmä tehdään toisin, pysäkit nimetään kadunnumerojen mukaan. Onko tästä mitään virallista sääntöä? Miten asiassa toimitaan eri kaupungeissa?
 3. Helsingistä käsin on ihan helppoa käydä junalla Turussa tai Tampereella vain muutaman tunnin ajaksi. Jonnekin Rovaniemelle se ei onnistu. Onko mahdollista ostaa lentokonematkat Helsingistä Rovaniemelle ja takaisin Helsinkiin saman vuorokauden aikana? JIP (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 01.11 (EEST)
 • 1. Vantaan aluejakoa voi katsella Vantaan karttapalvelusta http://kartta.vantaa.fi . Vasemmassa ylänurkassa on hakulaatikko, johon laitat Ansatie 5. Vasemmalta ruksaat näkyviin Aluejaot→Kaupunginosat.
 • 3. Tarkoitatko, että onko mahdollista lentää molempiin suuntiin saman vuorokauden aikana? Kyllähän Finnair lentää Helsinki-Rovaniemi-väliä monta kertaa päivässä (katso aikataulut finnair.fi), joten miksipä ei onnistuisi. (Tosin tarkkaan ottaen kysyit, voiko molemmat matkat ostaa saman vuorokauden aikana, mutta oletan että et tarkoita tätä.) --Jmk (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 16.45 (EEST)
  • Näköjään on Ylästöä. Vantaa on pääkaupunkiseudun kolmesta isosta kaupungista se jonka tunnen huonoimmin ja ainoa jossa en ole asunut, siksi olin asiasta epävarma. Kyllä, tarkoitin onko mahdollista lentää molempiin suuntiin saman vuorokauden aikana. Saman vuorokauden aikanahan voi ostaa kuinka monta matkaa vain haluaa ja on varaa. Tuli tehtyä ajatusvirhe kirjoittaessa. Kiitos vastauksista. JIP (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 17.07 (EEST)
2) Tampereella nimeäminen kadunnumeroiden mukaan ei ole vallitseva käytäntö. Sitä tehdään, mutta pysäkkejä nimetään myös poikkikatujen, kaupunginosien tai pienempien paikannimien, lähialueen maamerkkien (Kivikirkko, Ahvenisjärvi (järvi ei näy pysäkille), Kanjoni jne.) tai aivan omituisesti (Pienkodit, Lennosto (Lähellä Puolustusvoimien palvelukeskus, ei lentokenttää). Eli toisin sanoen ainakin Tampereella nimeäminen näyttäisi perustuvan siihen, mitä nimeäjälle sattuu juolahtamaan mieleen, eikä mihinkään viralliseen sääntöön tai edes käytäntöön. 89.106.40.244 17. lokakuuta 2015 kello 21.44 (EEST)
Kiitos vastauksesta. Tuo vain pisti silmään Tampereella, kun olen Helsingissä matkustanut bussilla jo vuosikausia (en tosin yhteen menoon), enkä ole koskaan törmännyt bussipysäkkiin jonka nimessä on kadunnumero. Tampereella niitä on ihan keskustan lähellä. JIP (keskustelu) 19. lokakuuta 2015 kello 23.58 (EEST)
Ei Pienkodit ole omituisesti nimetty pysäkki. Siinä on Messukylän Pienkodit Oy:n talot.153.1.24.175 14. marraskuuta 2015 kello 11.47 (EET)


Helsingin pysäkkien nimet löytyvät tästä listasta. Katu + osoitenumero pysäkin nimenä on harvinainen, mutta on niitäkin muutama, esim. Hankasuontie 5 ja Hankasuontie 12. --Jmk (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 01.11 (EEST)

Heideken[muokkaa wikitekstiä]

Helsingissä on joskus leikkimielisesti kiistelty paljasjalkaisuudesta puhumalla syntymisestä Naistenklinikalla tai Kätilöopistolla. Turusta olen kuullut, ettei ole ihminen ensinkään, jos ei ole Heidekenissä syntynyt. Kysymykseni koskee, oliko Heidekenillä aikaan kilpailijaa, vai syntyikö jokainen turkulainen vain Heidekenissä tai sitten omassa saunassa. --Pxos (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 15.58 (EEST)

Tässä jotain tietoa. "Pääsääntö oli, että turkulaiset synnyttivät Heidekenillä, kaupungin ulkopuoliset lääninsairaalassa eli TYKS:ssä ja saaristolaiset Turunmaan sairaalassa, mutta ehdoton tämä jako ei ollut." 1900-luvun alkupuoliskolla oli vielä kätilö Aleksandra Seikon 1906 (tai 1910) perustama, keskustassa sijainnut Seikon yksityinen synnytyslaitos, joka suljettiin 1953 lopulla. Mutta jo 1970-luvulta lähtien noin puolet synnytyksistä oli TYKSissä. ¬Antilope 14. lokakuuta 2015 kello 17.33 (EEST)
Turkulaisäidin saattoivat ihan hyvin mennä synnyttämään TYKS:iin, jossa esimerkiksi oli keskosten hoito ja Heidekenillä ei. Joten jos Heidekenillä syntynyt vauva tarvitsi tehostettua hoitoa, vauva vietiin TYKS:iin ja äiti jäi Heidekenille, josta sitten kulki taksilla imettämässä. Mutta Seikolla syntyneet ovat tietysti turkulaisten aatelia.--Htm (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 19.33 (EEST)


"Takana loistava tulevaisuus"[muokkaa wikitekstiä]

Mistä otsikon käsite on peräisin ja mitä se tarkoittaa? --80.222.46.33 16. lokakuuta 2015 kello 01.11 (EEST)

Enpä tiedä, mutta esimerkiksi nuoresta lupaavasta miehestä voidaan sanoa, että hänellä on edessään loistava tulevaisuus, koska hän on komea, ahkera, lahjakas ja kunnianhimoinen. Jos sitten huomataan, että nelikymppisenä tämä mies ei ole saavuttanut elämässään mitään merkittävää, vaan hän on tuhlannut lahjansa ja hukannut kaikki saamansa tilaisuudet, voidaan leikkimielisesti sanoa, että tämä entinen loistava tulevaisuus on nyt menetetty haave, se on menneisyydessä, siis takanapäin. --Pxos (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 01.18 (EEST)
Timo T. A. Mikkosen kirjan Takana loistava tulevaisuus (WSOY, 1982) nimessä näin sen ensimmäisen kerran suomeksi. Sillä voi olla jokin englanninkielinen sanonta taustalla, Mikkonen ei uransa aikana ollut mikään peräkylän poika, tai sitten kustannustoimittajalla on välähtänyt. --Abc10 (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 09.08 (EEST)
Googlen kirjahaulla "bright future behind" löytyy hajaesiintymiä ainakin vuodesta 1903 ja yksi lainaus, jossa tätä kutsutaan vanhan vaudevillevitsin huipentumaksi. --Silvonen (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 14.44 (EEST)
Samansukuinen sutkaus Ambrose Biercen Saatanan sanakirjasta sadan vuoden takaa: ”Bride n. A woman with a fine prospect of happiness behind her.” --Silvonen (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 14.58 (EEST)
Juontuvat varmaan jonnekin yhteisiin juuriin. Mikkosen nokkela kirjan nimi jäi aikoinaan mieleen vaikka en sitä ole lukenutkaan. Se liittyi hänellä johonkin katkeraan elämänvaiheeseen. Mutta kun koko ajan menee takki levällään, joskus käy niin. --Abc10 (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 15.12 (EEST)
Tuossakin on hauska sanonta: "kulkea takki auki". Mistähän sekin on tullut? --Pxos (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 15.32 (EEST) Lisäys: Upseereiden univormuissa päällystakit on napitettu tai niissä on vyö. Olisiko sitten osoitus vapaa-ajasta, jos upseeri vaappuu kerholta kotiin "takki auki"? --Pxos (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 15.34 (EEST)
Käsitän sen vähän sellaiseksi että "Minä (isolla M:llä) täältä tulen, pois tieltä". Takkisanontoja ovat myös "takin liepeet liehuen" ja "berberin helmat heiluen", jotka enemmänkin kuvaavat vauhdikasta menoa, mutta on niissäkin hiukan sellaista mahtailun vivahdetta. Kaikki peräisin ajalta jolloin käytettiin pitkiä takkeja. --Abc10 (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 16.40 (EEST)
Onkohan tässäkin kahta eri merkitystä. Ite olen aina ymmärtänyt "takki auki" -sanonnan tarkoittavan tilanteeseen nähden riittämätöntä/huonoa valmistautumista. Gopase+f (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 19.54 (EEST)

Sotilaslentokoneiden rekisteritunnukset[muokkaa wikitekstiä]

Käytetäänkö Suomessa sotilaslentokoneillekin samanlaisia rekisteritunnuksia kuin siviililentokoneille, eli tyyliin OH-xxx, vai onko niille jokin oma järjestelmä? JIP (keskustelu) 16. lokakuuta 2015 kello 23.58 (EEST)

En ole asiantuntija, mutta näkemieni kuvien perusteella tulee nimien perusteella. Hornetit ovat muotoa HN-XXX ja Hawkit taisivat olla HW-XXX. Ilmeisesti sama pätee myös muille, eli esim Learjetit on LJ-XXX. Ulkomailla sitten ilmeisesti käytetään kutsutunnusta finforce. 89.106.40.244 17. lokakuuta 2015 kello 13.31 (EEST)
Siviili-ilmailun ilma-alusten rekisteröinnistä kts. Trafi ja tunnukset ilma-alustyypeittäin. Ilmailulaissa on säädetty (7§), että "sotilasilma-alus merkitään kansallistunnuksella ja erityistunnuksella" [2]. Tuo esim. Hornetin HN-xxxx lienee erityistunnus ja kokardi siinä vieressä kansallistunnus. Siviilikäyttöön siirtyneet entiset sotilasilmailukoneet saavat siviilitunnuksen, esim. Valmet L-70 Miltrainer on OH-VAA.--Htm (keskustelu) 17. lokakuuta 2015 kello 13.55 (EEST)

Euthanasia Coaster[muokkaa wikitekstiä]

Eikö tuo Euthanasia Coaster ole enemmänkin performanssitaidetta? Jos nyt olisi tarvetta eettisen harkinnan jälkeen suorittaa jollekin eutanasia tai kuolemanrangaistus, niin eikö se tehokkaammin, taloudellisemmin, kivuttomammin ja armeliaammin onnistuis jollain huomattavasti helpommalla systeemillä, esim. niillä joita vaikkapa lailliseen eutanasiaan on käytetty tähänkin mennessä? Oikeastaan jos jaksaisi kaivella, niin ehkä tämä taideulottuvuus löytyisi lähteistäkin. --Urjanhai (keskustelu) 18. lokakuuta 2015 kello 11.22 (EEST)

Niinhän se oli muuten en-wikissä (hyvä aretikkeli) luokiteltukin.--Urjanhai (keskustelu) 18. lokakuuta 2015 kello 11.25 (EEST)

Kysymys Suomen alkoholilainsäädännöstä[muokkaa wikitekstiä]

Suomen alkoholilainsäädäntö tunnetusti kieltää nauttimasta omia alkoholijuomia ravintolassa jossa on alkoholin anniskelua. Mitäs jos on ostanut Alkosta mukaan alkoholia, ja haluaa vain viedä sen mukaan ravintolaan, ilman aikomustakaan nauttia siitä pisaraakaan, vain viedäkseen sen kotiin kun ei sitä minnekään muuallekaan siinä välissä saa vietyä? JIP (keskustelu) 19. lokakuuta 2015 kello 23.47 (EEST)

Ainakin festareilla on ennen muinoin kuulemma tarkistettu tulijoita portilla ja otettu viinat pois, muistan jostain lukeneeni. Jos on sanonut, ettei aioi juoda niitä, niin tuskin on uskottu. Ja ruotsinlaivoilla, jos oikein muistan, lukee seinässä, että tax freestä ostettujen juomien nauttiminen laivalla "ei ole sallittua". Veikkaisin että ravintolassa se pitäisi jättää narikkaan, koska kuitenkaan ei uskottaisi, jos väittäisi että sitä ei aio juoda. (Tai sitten ei näytä sitä eikä ota esiin.) --Urjanhai (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 01.59 (EEST)
Alkoholijuomat jätetään narikkaan. Iivarius (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 11.21 (EEST)
Jossain paikoissa on jopa "erikseen" pullonarikka. Gopase+f (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 13.24 (EEST)

Audiojohdot[muokkaa wikitekstiä]

Mistä on peräisin käytäntö, että audiojohtojen oikea kanava on merkitty yleensä punaisella ja vasen valkoisella (tai joskus mustalla) värillä? --176.93.74.49 22. lokakuuta 2015 kello 20.29 (EEST)

Junalla Turusta Espooseen[muokkaa wikitekstiä]

Lauantaina 31.10.2015 lähden Turusta junalla takaisin Helsinkiin aikaisin aamulla. Onkin vain käynyt ilmi, että minun pitäisi saman tien mennä Espooseen, tarkemmin sanottuna Tapiolan keskukseen. Espoo sattuu kätevästi sijaitsemaan Turun ja Helsingin välissä, joten näyttäisi luonnolliselta jäädä pois jo Espoossa. Ongelmana vain on, ettei Tapiolassa ole rautatieasemaa. Onko järkevämpää jäädä pois joissain Espoon keskuksessa tai Leppävaarassa ja mennä sieltä bussilla Tapiolaan vai jatkaa koko matka Helsingin keskustaan ja mennä sieltä bussilla Tapiolaan? JIP (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 22.40 (EET)

Jokeribussi 550 vie sinut Leppävaaran asemalta Tapiolaan noin 25 minuutissa. Matkaa on noin 8 km mutta bussi kiertää koko Otaniemen. Noita busseja menee ainakin arkisin 5-10 minuutin välein. http://www.reittiopas.fi/ --Tappinen (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 22.50 (EET)
OK. En vain ole varma, pysähtyykö juna edes Leppävaarassa. Voi olla, että se ei pysähdy Espoossa muualla kuin Espoon keskuksessa, ja jos käy niin, niin minun kai kannattaa jatkaa koko matka Helsinkiin ja mennä Tapiolaan sitten sieltä. JIP (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 23.03 (EET)
VR:n nettisivujen mukaan kaikki Turun junat pysähtyvät Leppävaarassa. Leppävaarasta Tapiolaan menee myös muita busseja kuin mainittu 550. Ajassa säästät noin 15-20 min ja rahassa seutulipun ja Espoon sisäisen lipun erotuksen, kun vaihdat jo Leppävaarassa. -93.106.25.209 28. lokakuuta 2015 kello 00.01 (EET)
Aivan niin, Turun ja Helsingin väliset kaukojunat pysähtyvät 25.10.2015 lähtien Leppävaarassa eivätkä enää Espoossa kts. [3] (ent. Esppon keskus). perusteluna muutokselle on paremmat yhteydet HSL:n kaupunkiliikenneverkkoon.--Htm (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 03.16 (EET)
Vastaisten joukkoliikennesuunnistusten varalle: matka.fi neuvoo vaihtoyhteydet sekä junille, lähiliikennebusseille että kaukoliikennebusseille. Välille Turku-Tapiola se tarjoaa sekä juna- että bussiyhteyttä Leppävaaraan, josta bussilla 550 Tapiolaan. --Jmk (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 07.52 (EET)

Judge Death suomeksi[muokkaa wikitekstiä]

Kävin eilen Helsingin kirjamessuilla, ja ostin sitten sieltä Judge Dredd -albumin 2/1989, kun kerran kansikuvassa näkyi Judge Death, ehdoton suosikkihahmoni kyseisessä sarjakuvassa. Ongelma vain on, ettei Judge Death esiinny koko albumissa, kansikuvasta huolimatta. Jos albumi ei olisi ollut pakattu suljettuun muovipussiin olisin selannut sen ensin läpi enkä haaskannut 20 € 1980-luvun sarjakuva-albumiin.

Esiintyykö Judge Death missään muussa suomeksi julkaistussa Judge Dredd -albumissa tai -kirjassa? JIP (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 23.13 (EET)

Kynttilälamput ja hehkuvat ledit[muokkaa wikitekstiä]

Asian voisi ilmeisesti laskea käyttäen lukuja ja suureita, mutta on helpompaa ulkoistaa ajattelu omien aivojen ulkopuolelle. Hesarissa (HS 28.10.2015) neuvotaan, että jos kotona on vielä hehkulamppuja, ne kannattaa hetikohtapian vaihtaa nykyaikaisempaan tekniikkaan, oikeastaan edes odottamatta sitä, että hehkulamppu kuluu loppuun. Miten on asian laita uusien, pakkauksessa olevien hehkulamppujen osalta, jotka on aikanaan ostettu ja johon ovat sitoutuneet silloiset valmistuskustannukset jo? Minulla on esimerkiksi pakkauksessa kaksi 40 watin kynttilälamppua (E14, 410 lumen), joissa on hehkulanka. Tuleeko kokonaiskansantaloudellisesti ja erityisyksilötaloudellisesti edulliseksi ottaa ne käyttöön siksi 1000 tunniksi, kuin niiden on luvattu kestävän, vai onko ne syytä heittää suoraan roskikseen uusina ja ostaa tilalle kaksi LED-tekniikkaan perustuvaa lamppua, joiden ostohinta kaiketi on noin 10–15 euroa kappaleelta näinä päivinä? Kustannuslaskelman voisin tehdä itsekin, mutta kaipaisin neuvoa siihen, onko mitään järkeä heittää käyttämätöntä tavaraa ongelmajätteisiin? --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 13.02 (EET)

Kustannuslaskelmat voivat mennä mielenkiintoisiksi, jos otat huomioon että led-lampussa sidot paljon pääomaa pitkäksi aikaa, ja sinä aikana led-tekniikka tulee todennäköisesti ja toivottavasti kehittymään. Jos sidot nyt siihen sen 15 euroa per lamppu seuraavaksi 10 vuodeksi, mitäs jos vuoden kuluttua olisit saanut 10 eurolla vähemmän tehoa kuluttavan ja enemmän valoa antavan led-lampun? Olisiko kannattanut sen vuoden ajan kuitenkin käyttää hehkulamppua? Varsinkin jos ne eivät vaadi lainkaan investointia, kun ne on jo hankittu. --Jmk (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 13.58 (EET)
Kustannuslaskelma perustuen faktoihin ja ns. Jmk-oletuksiin yllä, vuosiksi 2016–2017:
  Hehkulamppu LED-lamppu
Teho 40 W 07 W
Valovirta 410 lumen 470 lumen
Ostohinta &
ostopäivä
1,00 €
(vuonna 2011?)
15,00 €
1.1.2016
Lompakosta katoaa
per 1.1.2016
0 € 15,00 €
Lampun kokonaiskesto 1000 tuntia 15 000 tuntia
Tarkastelujakson pituus 1000 tuntia (kestoaika) 1000 tuntia (väliaika)
Lamppua poltetaan tasan 1000 tuntia kalenterivuoden aikana.
Sähkön kulutus 40 W × 1000 h
= 40 kWh
7 W × 1000 h
= 7 kWh
Sähkön hinta 15 snt/kWh
Sähkön vuosikustannus 6,00 € per vuosi (1000 tuntia) 1,05 € per vuosi (1000 tuntia)
Kaksi vuotta Vuoden 2016 ajan hehkulamppu,
vuoden 2017 ajan LED-lamppu.
Heti vuodesta 2016 LED-lamppu,
hehkulamppu uutena roskikseen.
Tavaran poistoarvo Hehkulampun loppuunkulutus käytössä 1,00 €. Hehkulampun poistoarvoksi katsotaan 1,00 €.
Sähkön kustannukset
vuosina 2016–2017
6,00 € + 1,05 € = 7,05 € 1,05 € + 1,05 € = 2,10 €
Hankintakulut 0,00 € (per 2016)
10,00 € (per 2017)(Hinta on laskenut!)
15,00 € (per 2016)
0,00 € (per 2017)
Kokonaiskustannus-
laskelma: yhteensä
1,00 € + 0,00 € + 6,00 € + 10,00 € + 1,05 €
= 18,05 €
1,00 € + 15,00 € + 1,05 € + 0,00 € + 1,05 €
= 18,10 €
Jos unohdetaan valovirran ero ja muut seikat, ilmeisesti tarkastelujakson ollessa kaksi vuotta (1.1.2016–31.12.2017) taulukosta ilmenevin oletuksin, saadaan selville seuraavaa: mikäli LED-lampun saa hankittua vuoden 2015 joulukuun lopussa erikoistarjouksessa hintaan 4,95 € tai vaihtoehtoisesti minkätahansa hintaisen LED-lampun myyntihinta laskee vuoden 2016 aikana vähemmän kuin 4,95 euroa, silloin kannattaa heittää hehkulamppu käyttämättömänä roskikseen ja ottaa LED-lamppu käyttöön heti. Jos kumpikaan ehto ei toteudu, vuoden 2016 ajan kannattaa käyttää laatikossa olevat hehkulamput loppuun ja ostaa vasta vuodeksi 2017 LED-lamppu. Olenko M.O.T.:ssa? --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 14.52 (EET) Korjattu lukuja. --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 15.37 (EET)
Asiassa voi nähdä myös ympäristönäkökohdan: hehkulamput on jo valmistettu, ja tehtaalla on kulutettu raaka-aineita, energiaa ja työvoimaa, joka menee hukkaan, samoin kuljetus yli mannerten on ollut turhaa, jos ne menevät roskiin (hehkulamppuja ei tietääkseni heitetä ongelmajätteisiin). Meillä on olohuoneessa valaisin, jossa on 10 kynttilälamppua. Niitä poltetaan kerran vuodessa jouluna kaikenkaikkiaan noin 12 tuntia. Tarkoitus on käyttää ne loppuun asti. Perusteluna vielä, että pula-ajan kasvatin on vaikea heittää hyvää tavaraa pois vaikka viranomainen käskisi. -- Abc10 (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 15.57 (EET)
Tässä on kyllä tosiaan tuo ilmiö, jota kutsun vanhan ranskanleivän ongelmaksi. Iäkkäillä sukulaisillani oli tapana ostaa uutta hiivaleipää pari kertaa viikossa, mutta koska aiempaa leipää oli aina jäljellä, se oli syötävä ensin pois ennen uuden leivän leikkaamista. Tämä johti siihen, että ruokapöydässä oli jokainen päivä tarjolla pari päivää vanhaa leipää. Kysymys on siitä, pitäisikö jonain päivänä heittää kaikki vanhat leivät pois ja ryhtyä syömään uutta leipää. Yllä olevan laskelmani nojalla upouusien käyttämättömien hehkulamppujen heittäminen "tukikohdasta pois tilaa viemästä" olettaen samalla, että niitä ei enää tulla koskaan käyttämään vaan että ne jäävät kaappiin makaamaan seuraaviksi vuosikymmeniksi, saattaa olla järkevä ratkaisu, vaikka se tuntuu järjettömältä. --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 18.11 (EET)
Ranskanleivästä voit tehdä köyhiä ritareita ja tarjota lastenlapsille ja näiden kavereille. --Harriebarn (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 18.30 (EET)
Kyllä tästä pitäisi joku lineaarinen optimiratkaisu saada tänne. Jos herra Muurahaisella on kotona 10 valaisinta, joissa on hehkulamput vuonna 2010, ja hän on hamstrannut autotalliinsa 100 hehkulamppua peläten niiden loppumista kaupoista, ja herra Heinäsirkka taas ostaa sitä mukaa uuden ja uusinta tekniikkaa olevan kalliin lampun, kun vanha pimenee, niin lienee selvää, että tarpeeksi pitkän ajan kuluessa myös Muurahainen joutuu siirtymään nykypäivään, kun autotallin hehkulamppuvarastot ovat tyhjät. Toisaalta Heinäsirkka on sillä välin hassannut rahansa kalliisiin lamppuihin, joita hän on ostanut, mutta jotka ovat hänellä edelleen käytössä ja joiden ansiosta hän on säästänyt sähköä jo runsain mitoin. Pitäisi löytää sellainen päivämäärä, jolloin Muurahaisen kannattaa heittää autotallissaan olevat loput hehkulamput köyhille ritareille lukulampuiksi ja siirtyä, alkuperäisen aikataulunsa hyläten, siihen tekniikkaan, joka on sillä hetkellä markkinoilla tarjolla. Tekisin tällaisen kaavion, jos minulla olisi siihen kykyä. --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 18.45 (EET)
Autotallin lamput on jo poltettu, ei niitä kovin moneksi vuodeksi ollut hamstrattu. -- Abc10 (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 19.15 (EET)
Lehdessä luki, että kolmasosa suomalaisista (tai joku journalistisesti merkittävä osa kuitenkin) ei osaa laskea, kannattaako valita tuote A, jossa on saippualiuosta litran verran 20 %:a alennettuun hintaan, vai tuote B, jota taas saa 20 %:a enemmän purkissa samalla vanhalla hinnalla. Ajatella, jos yhteiskunta olisi niin kehittynyt, että useimmat ihmiset osaisivat ratkaista yllä kuvatun optimointitehtävän helposti, ja tekisivät sen vuoksi huomattavasti rationaalisemmin omia epärationaalisia sattumanvaraisia elämänvalintojaan. Nyt kun lehdissä sanotaan, että kannattaa hypätä järveen niin kauan kuin vesi on vielä lämmintä, tuo kuuluisa kolmasosa syöksyy sinne pää edellä. Toinen kolmasosa hamstraa sillä välin hehkulamppuja. --Pxos (keskustelu) 28. lokakuuta 2015 kello 19.38 (EET)
Rationaalisinkaan äly ei yleensä kykene päättelemään mitä kaikkea tulevaisuudessa (ja varsinkin ns. hamassa tulevaisuudessa) saattaa tapahtua. Tämän vuoksi käyttökelpoiset hehkulamput kannattanee ainakin säilyttää varastossa toistaiseksi pahan päivän varalle, vaikka ei nyt käyttäisikään niitä. Vaikka arvioisimme hyvin pieneksi sen todennäköisyyden, että tällainen paha päivä joskus tulisi, niin sitäkin suurempi olisi potutuksen määrä, jos se päivä kuitenkin sattuisi tulemaan ja vielä silloin muistaisit heittäneesi aikanaan käyttökelpoiset hehkulamput roskiin. Itse heittäisin käyttökelpoista tavaraa menemään vasta sinä päivänä kun on varmaa, ettei sitä enää edes pysty käyttämään, vaikka haluaisikin. Voit myös antaa (kenties myydäkin?) hehkulamppusi jollekin sellaiselle, joka haluaa joka tapauksessa käyttää niitä viimeiseen asti; silloin ne eivät vie kallisarvoista tilaa omassa komerossasi. --Risukarhi (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 00.32 (EET)
No niin, X-marketissa (luetaan [ks]-market) onkin näköjään myynnissä taulukon ehtojen mukainen LED-lamppu hintaan 4,99 euroa. Se on 4 senttiä raja-arvon yläpuolella, joten en voi ostaa sitä enkä heittää hehkulamppua vielä pois. --Pxos (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 23.25 (EET)
Tutkimusten mukaan led-valojen pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa silmänpohjan rappeumaa, joka on länsimaissa yleisin sokeuden aiheuttaja. On toki järkevää säästää sähkölaskussa, ja säästö kasvaa kun valaistusta ei sokeana enää tarvitse. Sitten voi hankkia avuksi oman opaskoiran. ¬Antilope 29. lokakuuta 2015 kello 00.09 (EET)
Tarkkaan lukien siellä korostetaan: "haitallisinta silmälle on led-valaistut näytöt, koska katsomme niitä kohtisuoraan pitkiä aikoja." --Mwåc8m (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 09.19 (EET)

Ystävyyskaupungit[muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin Kristianstadin ystävyyskaupunki Suomessa on Espoo, sen Venäjällä Hatsina, mutta Hatsinan ystävyyskaupunki Ruotsissa onkin Eskilstuna. Eskilstunalla taas on Suomessa ystävyyskaupunki Jyväskylä ja sillä Venäjällä Jaroslavl. Kysymys on, onko tämä tyypillistä ystävyyskaupunkisysteemille – että ystävyyskaupungin ystävyyskaupungit eivät ole ystäviä? --Jmk (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 01.49 (EET)

En löytänyt lähdettä, mutta mielikuvani on, että tuo on aivan tavallista. Ystävyyskaupunkisopimuksethan ovat kahdenvälisiä sopimuksia, ja tuskin niitä solmittaessa kriteerinä on, että kaupungeille löytyisi sattumalta valmiiksi yhteisiä ystävyyskaupunkeja. Ystävyyskaupunkitouhu taisi olla eniten muodissa 1950-1980-luvuilla. Sattuneesta syystä esim. Saksassa monilla suomalaisilla kaupungeilla on kaksi ystävyyskaupunkia. Monissa tapauksissa ystävyyskaupunkitoiminta jäänee käytännössä joulukorttitasolle. -93.106.144.217 29. lokakuuta 2015 kello 09.50 (EET)
Mielenkiintoista. Selailin vähän noita hyvästä lähteestä (wikipediasta) enkä vielä bongannut yhtään kolmikkoa, joka olisi keskenään ystävyyskaupunkeja. En pysty välttämään mielikuvaa Eskilstunan pormestarin järjestämistä juhlista, joihin kutsuttuna Hatsinan ja Jyväskylän edustajat ihmettelevät toisiaan, että kuka pentele tuokin sitten on, ja missä on hyvä kaverini Espoosta / Jaroslavlista. --Jmk (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 10.08 (EET)
Mitä ihmeellistä siinä? Minulla on ystävä Christian, jonka kaveri on Tiina. Minä en tunne Tiinaa kuin moikkaustasolla, mutta kun olemme Christianin kemuissa molemmat, siedämme kyllä toisiamme ihan hyvin enkä kiroile yhtään että hän on siellä. Minun kaveriani Makea ei ole kutsuttu, kun Christian ei häntä tunne. --Harriebarn (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 10.52 (EET)
Ihmisten ystävyysverkoissahan nimenomaan on isompiakin "ystävyysjoukkoja" kuin kaksi ihmistä. Jos ystäväni Christianin ystävä Tiina on minulle outo, se nyt ei ole ihmeellistä, mutta jos kenenkään ystäväni yksikään ystävä ei ole minulle tuttu, niin se olisi jo vähän erikoista. --Jmk (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 14.14 (EET)
Ja kai ystävät saa itse valita? Jos olen Eskistuna ja haluan ystäväksi suomalaisen Käpyrääkkylän kanssa, kaikki on hyvin. Sitten Käpyrääkkylän kuntakokous hakee ystävyyttä Hitler-Satan-City:n kanssa ja saa sen. Pitääkö Eskilstunan ja Hitler-Satan-Cityn nyt väkisin tulla ystävyyskaupungeiksi vain Käpyrääkkylän oman päätöksen takia? --Pxos (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 13.44 (EET)
Kuten vanha itäblokkivitsi sanoo, ystävät voi valita, mutta veljiä / sisaria ei. Sen lisäksi (täys)sisaruus on transitiivinen relaatio, eli jos Tiina ja Christian ovat minun (täys)sisaruksiani, niin he ovat sitä myös keskenään, eivätkä sille mitään mahda. Tätä vasten onkin englanninkielinen termi sister city mukavan harhaanjohtava. (Twin towns on vielä oudompi, miten voi olla erikseen kaksonen Tiinan kanssa ja erikseen kaksonen Christianin kanssa?) --Jmk (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 14.27 (EET)
Tuohan olisi ollutkin mainio pakkoliennytyskeino kylmän sodan aikana. Käpyrääkkylä hakee ystävyyttä itäsaksalaisen Dresdenin kanssa ja saa sen. Sitten se hakee ystävyyttä länsisaksalaisen Kölnin kanssa ja saa sen. Nyt sitten suomalaisella 1970-luvun diplomatian mestariliikkeellä on pakotettu Köln ja Dresden ystävystymään! Vielä huikeampi olisi Pjongjang ja Seoul. Korean sodan päätti Käpyrääkkylä, jonka kunnanjohtaja saa kaksi Nobel-palkintoa yhtäaikaa. --Pxos (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 13.57 (EET)
Kolmikko: DresdenHampuriPietari. Lähde: en-wiki: Dresden. --Pxos (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 14.07 (EET)
Erinomaista, nyt voin nukkua rauhassa, kun Dresdenin, Hampurin ja Pietarin pormestarit voivat tavata hyvässä ystävyydessä, puristaa kaikkia kuutta kättään ja mennä kolmelle oluelle. Tosin jos he kutsuvat paikalle kukin oman ranskalaisen ystävänsä Strasbourgin, Marseillen ja Le Havren, tulee taas kähinää (mä en oo ton kaa). --Jmk (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 14.38 (EET)
Jos paikalla on kolme ranskalaista, ei odotettavissa ole mitään hyvää (hulluja nuo gallialaiset). Yhdessä Turun ravintolassa kanakori tarkoittaa kolmea kananugettia ja helvetillistä määrää ranskalaisia, ja se ei mene alas edes Felsenkellerin tuotteen kera vaan vaatii vähintään Alsterwasseria. --Lax (keskustelu) 29. lokakuuta 2015 kello 15.01 (EET)

Montako lukkoa avautuu abloy-avaimella[muokkaa wikitekstiä]

Otetaan vanhanmallinen abloy-avin joka ei ole yleisavaimeksi tehty ja kierretään suomea ja kokeillaan jokaiseen lukkoon johon se käy mekaanisesti, niin montako lukkoa avautuu Suomessa sillä yhdella avaimella.--Musamies (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 11.19 (EET)

Abloy classicissa on (korkeintaan) 10 leikkausta, joissa leikkausvaihtoehdot ovat 0 - 6. Eli erilaisia lukkovaihtoehtoja on 6^10 eli n. 60 miljoonaa, joka on Suomen tarpeisiin enemmän kuin riittävästi. Jos oletetaan, että näitä kaikkia olisi käytetty tasaisesti, niin et saisi sillä yhtään lukkoa auki (paitsi omasi). Todellisuudessa toki sattumalta varmaankin jossakin saattaa olla samanlainen lukko, tai sitten ei. 2001:708:310:156:1456:202D:74C5:6BF3 30. lokakuuta 2015 kello 12.24 (EET)
Lähes merkityksetön huomautus. Leikkausvaihtoehtoja on 0 - 6 eli 6 - 0 + 1 = 7 vaihtoehtoa. Ja 7^10 on ... --J Hokkanen (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 13.01 (EET)
Korjauksena aikaisempaan: Leikkausvaihtoehtoja on 0-5 eli alkuperäiset laskut on oikein, mutta leikkausvaihtoehtokohtaan iski kirjoitusvirhe. 88.114.160.62 31. lokakuuta 2015 kello 19.40 (EET)
OK sitten. Pitänee hankkia abloy-avain, ennen kuin kirjoittaa siitä.--J Hokkanen (keskustelu) 31. lokakuuta 2015 kello 21.01 (EET)

Missä Espoon pääkirjasto oli ennen?[muokkaa wikitekstiä]

Muistan käyneeni ruskeatiilisessä rakennuksessa, joka oli kaiketi nimeltään Espoon pääkirjasto 1990-luvulla. Kirjaston sisääntuloaulasta muistaakseni laskeuduttiin portaita alas varsinaiseen pääsaliin. En nyt kuitenkaan kykene sijoittamaan muistikuvaani kartalle. Missä tuollainen rakennus on tai on ollut? --Pxos (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 00.07 (EET)

Kelloseppäkoulu.
Entinen pääkirjasto oli muistikuvani mukaan Leppävaarassa. Historiikki kertoo sen olleen alun perin (1970-luvulla) keskellä peltoja, "Asutusta ei kirjaston lähellä ollut ollenkaan, mutta tämä ainoa tie - Vanha maantie – kulki siitä ohi". Wikipediasta (Leppävaara#Oppilaitokset) sitten löytyi tiedonjyvä: "Tapiolan kelloseppäkoulu muutti Leppävaaran vanhaan kirjastoon." Kelloseppäkoulun rakennus on kuvan mukaan ruskeatiilinen joten tieto vaikuttaa uskottavalta. Kelloseppäkoulun sivuilta löytyy yhtäpitävä tieto ("Syksyllä 2007 Kelloseppäkoulu aloitti toimintansa Espoon kaupungin omistamassa entisessä pääkirjastossa Leppävaarassa") ja sisäkuvia, joita voit peilata muistikuviisi. Osoitteeksi löytyy sieltä Vanha maantie 11. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 01.00 (EET)
Joo, kirjasto oli tuossa rakennuksessa vielä 2000-luvun alussa. Talo sijaitsee rinteessä, joten sisäänkäynti on toisen kerroksen korkeudella, eli Pxosin muistikuva on oikea. Vaikka "asutusta ei lähellä ollut ollenkaan", rakennus on itse asiassa vain muutaman sadan metrin päässä Leppävaaran asemasta (ja saattaa näkyä junan ikkunastakin nyt puissa ei ole lehtiä). --Risukarhi (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 01.29 (EET)
CSI:ssä valokuvasta saataisiin varmaan kaivettua esiin betonimuurin alkuperäinen teksti "Kelloseppäkoulun" alta. --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 04.12 (EET)

Mikä kirjasin on lyhenteessä №?[muokkaa wikitekstiä]

Ennen vanhaan lyhenteissä käytettiin alleviivattua kirjasinta, esimerkiksi "numeroa" tarkoittava №, joka on myös lyhennetty N:o. Onko tällaisella kirjasintyylillä nimeä? --Gwafton (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 03.57 (EET)

en:Superior letter? --Jmk (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 04.03 (EET)
Jep, kiitoksia. --Gwafton (keskustelu) 1. marraskuuta 2015 kello 12.56 (EET)

Huijaukset suomenkielisessä Wikipediassa?[muokkaa wikitekstiä]

(Ymmärrän täysin, jos käyttäjäkunta ei tätä asiaa halua kommentoida.)

Englanninkielisestä Wikipediasta (mahd. muistakin) löytyy lista siellä pisimpään säilyneistä huiputussivuista. Suomenkielisessä Wikipediassa ei vastaavaa listaa ole, mutta olisi mielenkiintoista kuulla mitä kaikkea paikkansa pitämätöntä sen lukijoille on vuosien mittaan yritetty väittää. Itse en tiedä kuin tämän ja tämän. --85.76.118.199 2. marraskuuta 2015 kello 21.14 (EET)

Joitain (esim. tuo Bölgy) on saatettu kopioida sivulle Wikipedia:Huonot vitsit ja muu höpöhöpö, mutta koska se on huumorisivu, niin tuskin sinne noita on talletettu muuten kuin satunnaisesti. --Urjanhai (keskustelu) 2. marraskuuta 2015 kello 22.50 (EET)
Eräs IP-käyttäjä on säännöllisin väliajoin tehtaillut huijausartikkeleita suomalaisista aatelissuvuista (ilmeisesti ei puhtaassa huijaustarkoituksessa, vaan testatakseen miten pian niihin puututaan ja koetellakseen siten suomenkielisen Wikipedian tehokkuutta huijausten paljastamisessa). Näkemissäni tapauksissa on yleensä ollut oikean suvun nimi ja jostain toisesta sukuartikkelista kopioitu sisältö, johon on vaihdettu nimet. Hiljattain käyttäjä loi toistuvasti uudelleen artikkelia Hjerta, mutta se sivu on nyt suojattu artikkelin luomisen estämiseksi, joten todennäköisesti kyseinen käyttäjä siirtyy tai on jo siirtynyt kokeilemaan jotain muuta. Osa kyseisen tyypin tähänastisista luomuksista ehti olla täällä vähintään viikkoja ennen paljastumistaan, joten en olisi yllättynyt, jos jotain ovelammin tehtyä olisi mennyt pysyvästikin läpi. Uusien artikkelien listaa säännöllisesti selaavien kannattaa olla tarkkana, sillä ennemmin tai myöhemmin sieltä tulee lisää juonikkaasti asialliseksi artikkeliksi naamioituja huijauksia. Käsittämättömimmät pitkäaikaiset naurettavuudet ovat täällä suomenkielisellä puolella kai yleensä kuitenkin olleet tahattomia virheitä eikä tahallisia huijauksia. --Risukarhi (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 19.04 (EET)
Arkistojen kätköistä löytyi Ilmari Erkinpoika. --Geohakkeri (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 19.18 (EET)
Tuo artikkeli taisi olla sellainen, joka luotiin aina uudestaan hieman erilaisella nimellä ja joka kerta entistä epäuskottavammalla sisällöllä. Se ikään kuin eskaloitui uusiutumiskertojensa myötä suhteellisen uskottavasta huijauksesta naurettavaksi vitsiksi. --Risukarhi (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 19.34 (EET)

Prosessorien vertailu[muokkaa wikitekstiä]

Vastaako kolme vuotta sitten ostettu Intel i3-prosessori suunnilleen samaa, mitä nyt ostamalla saisi? Jos samannimisen prosessesorien välillä on merkittäviä eroja, miten niitä voisi vertailla? 2001:708:310:156:793B:D871:8787:A1F3 3. marraskuuta 2015 kello 11.13 (EET)

Onhan noissa muutoksia ollut vuosien varrella. Intelin sivulta löytyy vertailutaulukko: http://download.intel.com/support/processors/corei3/sb/IntelCorei3ComparisonChart10.pdf --Otrfan (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 15.36 (EET)

Tuossa on listattu prosessoreita ns. sukupolvittain:http://www.tomshardware.com/reviews/cpu-hierarchy,4312.html Jos haluat tarkempaa vertailua uusien prossujen suorituskyvystä niin esim: http://www.tomshardware.com/charts/cpu-charts-2015/benchmarks-1,187.html Tuolta löytyy muitakin vertailuita, vanhemmat i3:t löytyvät jostain parin vuoden takaisista testeistä. Saattaa tosin olla että sellaista vertailua jossa olisi nuo uusimmat i3:t ja ne ihan varhaisimmat ei löydy. En lisäksi muista onko i3:sta erikseen jotain läppäreihin tehtyjä m-versioita. Ne saattavat olla hitaampia kuin em. taulukoissa mainitut pöytäkoneisiin tarkoitetut prossut. --Seeggesup? 13. marraskuuta 2015 kello 13.45 (EET)

Hakasulkeet sitaatissa[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tarkoitetaan sillä, kun suoran sitaatin ensimmäinen kirjain on hakasulkeissa? --194.111.66.13 3. marraskuuta 2015 kello 14.07 (EET)

Yleensä sitä, että originaalin pieni kirjain on sitaatissa muutettu isoksi, tai päinvastoin. Yleisemmin hakasuluilla halutaan osoittaa, että sitaatissa on (esim. lauserakenteen tai ymmärrettävyyden vuoksi) muutettu, lisätty tai poistettu jotain pientä, joka ei muuta merkitystä, esim. lisätty selventävä sana: Schlussbergin artikkelissa lukee (omenoita tarkoittaen) "Olemme osoittaneet, että ne ovat syötäviä." Sitaatti: Schlussbergin mukaan "ne [omenat] ovat syötäviä". --Jmk (keskustelu) 3. marraskuuta 2015 kello 14.20 (EET)

Tietokoneäänten muokkaus[muokkaa wikitekstiä]

Joissakin tietokoneissa oli hieno yksinkertainen äänenmuokkausjuttu, missä sai muokattua koneen ääniä esim. kaikuvaksi ja korkeaksi. Onko tietoa, voiko tällaista ladata jostain? Ei ollut kaiketi mikään varsinainen ohjelma, vaan parilla klikkauksella pystyi muokkaamaan ääniä lennossa, ei siis vaatinut sitä että piti ensin tallentaa äänet ja sitten muokata. --Kiukkane (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 19.28 (EET)

Saattaa olla äänikortin ajureiden mukana tuleva ohjelma. Esim. omassa koneessani on ajuripaketin mukana tullut Realtekin HD Audiohallinta -ohjelma, jolla pystyy reaaliaikaisesti muuttamaan äänen ympäristöä (esim. kylpyhuone, auditorio, viemäriputki) ja näköjään joku karaokeasetuskin on, jolla pystyy ilmeisesti muuttamaan äänen korkeutta. Yritä selvittää mikä äänikortti koneessasi on ja etsi jos sen valmistajalla on joku vastaava ohjelmisto. --Otrfan (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 15.32 (EET)

Internetsivujen päivitys[muokkaa wikitekstiä]

Nyt kun marraskuun vanha lämpöennätys 13 astetta on rikottu ja uusi ennätys on 14,3 astetta, niin kuka voisi päivittää tiedon siihen ilmatieteen laitoksen sivun [4] luetteloon? Kuka muuten huolehtii kyseisen sivun tietojen päivityksestä?--85.134.25.113 6. marraskuuta 2015 kello 10.46 (EET)

Veikkaan Ilmatieteen laitosta. --Jmk (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 10.49 (EET)
Kyllä uhkapeli tällä kertaa kannatti: linkitetyn sivun alalaidassa on "Tietoa sivustosta" -linkki, jonka takaa paljastuu tieto: "Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelun sisällöstä ja ylläpidosta vastaavat yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen Viestintä, Palvelukehitys ja Sääpalvelujen tuotantojärjestelmät." Sivun alalaidassa on myös sähköpostiosoite, johon voi ymmärtääkseni kirjoittaa palautetta sisällöstä. --Pxos (keskustelu) 7. marraskuuta 2015 kello 18.46 (EET)

Kunnanvaltuustot Ahvenanmaalla[muokkaa wikitekstiä]

Olen huomannut, että Ahvenanmaan kuntia käsittelevissä artikkeleissa ei ole merkitty mallineeseen valtuustojen paikkamääriä. Eikö siis Ahvenanmaalla ole kunnanvaltuustoja? Hoitaako Ahvenanmaalla maakuntahallitus myös niiden tehtävät? Nenoniel (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 14.10 (EET)

Arvaukseni on, että ei ole vain merkitty.--Urjanhai (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 15.05 (EET)
Kyllä Ahvenanmaallakin on kunnanvaltuustot, minkä voi helposti todeta kuntien nettisivuilta. Esim. finstrom.ax, lemland.ax jne. -93.106.58.236 6. marraskuuta 2015 kello 16.56 (EET)
Viimeisimmät kunnallisvaalit pidettiin 2015, mutta tuloksia ei ole vielä tullut tänne. 2011 kunnallisvaalien paikkajako on sivulla 46/72. Puolueiden ulkopuoliset "Övriga" ja "Utan grupp" on eritelty tarkemmin sivuilla 51/72–58/72. --Raksa123 (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 21.20 (EET)

Hallituskriisi[muokkaa wikitekstiä]

Mitä hallituskriisi tarkalleen ottaen tarkoittaa vai onko sillä tarkkaa määritelmää? --87.95.123.214 6. marraskuuta 2015 kello 17.52 (EET)

En tiedä, mutta arvelen sillä yleisesti ottaen tarkoitettavan vaaraa hallituksen hajoamisesta, olipa vaara todellinen tai ei. --Höyhens (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 01.52 (EET)

Miksi palmuöljyä eikä muuta?[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin mukaan palmuöljy ei ole ravitsemuksellisesti paras vaihtoehto. Miksei suomalainen teollisuus valmista keksejä ja muita valmisruokia kotimaisesta rypsiöljystä tai kameliinaöljystä? Vaihtoehtoja on niukasti, jos ei halua syödä palmuöljyä. Miksi? Watti (keskustelu) 6. marraskuuta 2015 kello 18.34 (EET)

siirretty artikkelin Palmuöljy keskustelusta --Pitke (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 19.44 (EET)

Saatavuus ja hinta sekä poikkeuksellisen korkea sulamispiste. Öljypalmu tietää (tosin lähteettä), että "kaikista öljykasveista öljypalmu tuottaa suurimman sadon viljelypinta-alaa kohti". Tämä siis sekä parantaa tuottavuutta toisiin kasveihin verrattuna että säästää viljelyspinta-alaa ruokakasveille alueilla, joilla sitä viljellään. Toisin kuin (useimmilla?) muilla kasviöljyillä, palmuöljyn sulamispiste on varsin korkea, samaa tasoa kuin paljon kalliimmilla eläinrasvoilla. Muut kasviöljyt täytyy sulamispisteen nostamiseksi hydrogenoida, mikä taas tuottaa terveydelle haitallisia transrasvoja. Öljypalmu on monivuotinen ja kasvaa tropiikissa, missä sen eduksi muodostuu vielä pitkä kasvukausi. --Pitke (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 20.12 (EET)

Britit jalkapallon MM-kisoissa[muokkaa wikitekstiä]

Mistä se johtuu, että Yhdistynyt kuningaskunta saa osallistua jalkapallon MM-kisoihin kolmella joukkueella? Nenoniel (keskustelu) 8. marraskuuta 2015 kello 20.31 (EET)

Johtuu varmaan siitä, että alun perin kansainvälisestä maailmanmestaruudesta (ei tosin tuolla nimellä) pelattiin kahden joukkueen välillä: Englannin ja Skotlannin, jotka ovat vanhimmat maajoukkueet maailmassa. Ehkä satavuotista perinnettä ei ole viitsitty katkaista pakottamalla kahta alkuperäistä maajoukkuetta yhteen. Vähän sama kuin miksi ei ole Euroopan Unionin joukkuetta, niin Suomikin pärjäisi. --Pxos (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 19.09 (EET)
Joukkueita kolme, koska jokainen kolmesta "maasta" on erikseen Fifan jäsen. Gopase+f (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 19.29 (EET)
Pienenä täsmennyksenä, joukkueitahan on neljä: Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti. --Ryhanen (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 20.20 (EET)
Pohjois-Irlanti ei varsinaisesti kuulu "Yhdistyneeseen kuningaskuntaan". (Jos hiuksia haljotan, niin olishan meillä vielä lisäks Gibraltar ja koko joukko muitakin "Britannian alueita".) Gopase+f (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 20.29 (EET) EDIT: Kuuluuhan se. Gopase+f (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 20.29 (EET)
Kilpailun sääntöjen mukaan mennään. Jalkapalloilun virallisissa kilpailuissa on hyvin yleistä, että kilpailuun osallistuminen edellyttää tiettyjä asioita, edellytetään esim. jäsenyyttä kilpailun järjestäjäorganisaatioon, MM-futiksessa FIFAan. Oli taas erinomainen Wikipedia-keskustelufoorumiinkin pesiytynyt pätemisprovo, menin kanssa halpaan kun pääsin kerrankin pätermään asiantuntemuksellani. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 10. marraskuuta 2015 kello 12.17 (EET)
Tanskallakin on kaksi joukkuetta. Färsaarten jalkapallomaajoukkue. --Vnnen (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 23.04 (EET)
Miksiköhän Ahvenanmaa ei ole vaatinut omaa.153.1.24.175 14. marraskuuta 2015 kello 11.54 (EET)

Mosaiikkitaiteilija Ter-Grigorjan[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus on maininta tämän Helsingin Töölössä sijaitsevan talon julkisivussa olevasta isohkosta mosaiikista, joka esittää punalippua sirppi ja vasara -tunnuksineen. Ainakaan netistä ei tunnu löytyvän tietoa taiteilijan henkilöllisyydestä. Huomasin kuitenkin talon ohi kulkiessani, että mosaiikin oikeassa alakulmassa lukee ihan selvästi kyrillisin aakkosin "АВТ. ТЕР-ГРИГОРЯН 1977". Taiteilija on siis joku Ter-Grigorjan (ru-wikin mukaan se on armenialainen sukunimi) ja mosaiikki valmistunut vuonna 1977 (siis samana vuonna kun keskus on artikkelin mukaan taloon muuttanut). Osaisiko kukaan löytää mitään tarkempia tietoja tästä mosaiikkitaiteilija Ter-Grigorjanista? --Risukarhi (keskustelu) 13. marraskuuta 2015 kello 20.55 (EET)

Googletuksen perusteella muodolla Ter-Grigoryan löytyy jotain hataraa ja taiteilijan etukirjaimet olisivat S. L. Kun ru-wikissä esiintyvän armenialaisen muodon sukunimestä laittaa armenia-wikin hakuun, tuloksia tulee aika paljon. Armenian kirjaimisto hieman hidastaa salapoliisityötä. -93.106.249.177 13. marraskuuta 2015 kello 23.19 (EET)
Tämä on kiinnostava aihe. Jos jaksaisin, kävisin itse noi armenialaiset linkit läpi (vaikka en osaa kirjoitustakaan). Mutta kun kyse on mosaiikista, tulee aina mieleen Bysantti ja kun se on kuulemma ruma sana niin en toista sitä. --Höyhens (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 01.58 (EET)
Googlella löytyi tämmöinen sivu, jonka mukaan olisi joku vuonna 1929 syntynyt venäläinen/neuvostoliittolainen taiteilija, jonka nimi on Sergei Leonovitš Ter-Grigorjan. Hän lienee sama kuin tuo mainitsemasi S. L.. Hänen taiteenalaansa on luonnehdittu sanalla "monumentalist", mikä kyllä sopisi kuvaan. Varmuudella tosin tästä ei voi vielä päätellä, että juuri hän olisi Helsingin mosaiikin tekijä. --Risukarhi (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 21.00 (EET)
Venäjän kulttuuri- ja tiedekeskuksen mosaiikin voisi kuvata ja lisätä Luetteloon Helsingin patsaista ja muistomerkeistä. Löytyisiköhän kulttuurikeskuksesta tietoa teoksesta? Talo on entinen koulu. Monumentalisti-sana viittaa Neuvostoliitossa ja ent. sos. maissa yleiseen monumentaalitaiteeseen. Näissä maissa oli taidekouluissa opetusta monumentaalikuvanveistossa ja monumentaalimaalauksessa. Kyseessä oli aikoinaan Leninin käynnistämä vallankumouksellisen taiteen suunnitelma, josta tietoa enWikin artikkelissa Monumental propaganda. Lajin tuloksia on tosin laajalti asetettu kyseenalaiseksi, mutta kaikki ovat varmasti sitä mieltä, että ainakin itse propaganda oli monumentaalista.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 21.13 (EET)

Venäjän kielen partikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Mitä eroa on venäjän kielen partikkeleilla -либо ja -нибудь esimerkiksi pronomineissa кто-либо ja кто-нибудь? –Kommentin jätti 88.193.91.229 (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 11.26

Tämän perusteellisen selvityksen mukaan joidenkin sanakirjojen ja kielioppien mukaan ilmaisuilla ei ole mitään eroa, joidenkin mukaan taas niillä on tyyliero ja кто-либо olisi kirjallisempaa tyyliä. Teksti on kirjoitettu vuonna 1964, ja nykykielessä tilanne voi toki olla toinen.-93.106.255.219 17. marraskuuta 2015 kello 23.32 (EET)

Mikä hävittäjälentokone tämä on?[muokkaa wikitekstiä]

Close-up of swastika on VL Viima.jpg

Otin Helsinki-Malmin lentoasemalla kuvan suomalaisen hävittäjälentokoneen pyrstössä olevasta hakaristilogosta. Commonsissa tuli kysymys mikä on hävittäjälentokoneen merkki ja malli. En minä vain tiedä. Osaisiko joku auttaa? JIP (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 20.43 (EET)

Pitkään joutui googlettelemaan, mutta kyseessä on VL Viima II tunnukseltaan VI-3. Sama kone tässä kuvassa[5]. Googlella löytyy muitakin kuvia, kun hakee "Viima VI-3" --Otrfan (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 17.29 (EET)
Kiitos Googlaajalle. Onkohan tämä VI-3 VL-Viima -artikkelin aikaisemmissa versioissa mainittu aiemmin mystinen lentokelpoinen Viima, joka on ollut myynnissä Belgiassa?--Htm (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 01.49 (EET)
Taitaapi olla. Aiempi tunnus belgialainen OO-EBL[6] --Otrfan (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 02.46 (EET)

Kirjojen polttaminen[muokkaa wikitekstiä]

Minulla olisi pari tusinaa kirjaa, jotka pitäisi polttaa. Kannattaako kirjoja polttaa kesämökin lämmitysuunissa? Onko haittoja? Onko lämpöarvo huono ja voiko paperin liiallinen polttaminen pilata hormin? Tämä on ihan vakavissaan tehty kysymys. Ennen kuin kukaan pöyristyy, on muistettava että Jörn Donner ei aikanaan saanut tuhansia kirjojaan minnekään kierrätykseen, ja hän joutui lopulta heittämään ne roskikseen. --Pxos (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 00.54 (EET)

William L. Shirerin tuotannosta saattaisi löytää ratkaisun kysymykseen. Tai vakavampi vastaus: pieni määrä (kerrallaan) ei varmaankaan haittaa. Tietoa tulisijoista --Raid5 (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 02.24 (EET) edit tarkennus --Raid5 (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 02.55 (EET)
Tolla määrällä talkista tulee jo ongelma. Jos on pakko polttaa niin kannattaa polttaa ulkona. Gopase+f (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 02.51 (EET)
Kirjan lämmitysarvo on aika olematon. Jos poltat ne uunissa, saat kohennella tulta oikein kunnolla ja tuloksena on iso määrä paperituhkaa, jonka hävittäminen voi olla ongelma. Kirjat joissa on muovittamatomat pehmeät kannet voi laittaa sellaisenaan paperinkeräykseen. Kovakantisista kirjoista kannet pois ja ne joko energiajakeeseen tai sekajätteeseen. Kovat kannet ei sovi pahvikeräykseen, koska pahvi on liian kovaa jälleenkäsittelyprosessiin. Miksi muuten kirjasi pitäisi polttaa, onko niissä sisältöä, jota et uskalla laittaa paperinkeräykseen, koska pelkäät että naapurisi näkee ja nolaa sinut pihaparlamentissa? - Paperin poltto ei tietääkseni pilaaa hormia, varsinkaan jos et polta kaikkia kerralla. Lastulevyn laajamittaiseen hävitykseen tulisijat eivät oikein sovi, kun levyn lämpöarvo on pientulisijoihin liian suuri.--Htm (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 06.42 (EET)
Tutustu kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin: roskien polttaminen ulkona on kielletty, esim. tässä: "Ulkona avotulella saa polttaa vain vähäisessä määrin kuivia risuja ja oksia. Uunissa "paperia ja kartonkia saa polttaa vain sytykkeenä" (§ 10 Tampere.fi). Sama määräys on kaikissa kunnallisissa jätehuoltomääräyksissä. Kirjat viedään kierrätykseen Htm:n ohjeen mukaan. --Harriebarn (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 09.49 (EET)
Kirjat ovat jo valmiiksi siellä kesämökillä "varastokirjastossa", ja ne ovat ikävä kyllä homeessa. Ajattelin, että kokonaistaloudellis-energiaekonomis-kemiallisfyysillisesti olisi kätevämpää panna pari kirjaa kerrallaan kuumaan uuniin melkein kokonaan palaneen pesällisen jatkoksi vähän kerrallaan kuin lähteä viemään niitä bensiinimoottorin avulla usean kilometrin päässä olevaan kunnalliseen jätteenkeräyspisteeseen. Toisaalta jätevesiasetus määrää rakentamaan jonkinlaisen jäteveden suodattimen hajasijoitusalueille. Jospa kaivan maahan kuopan, panen kirjat sinne ja lasken talousvettä päälle? Kaksi säännöstä tapettu yhdellä iskulla. --Pxos (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 16.14 (EET)
No olisit heti sanonut että ne on homeessa. Tuikkaa ne uuniin (käytä hengityssuojainta) pieninä erinä, siis piennenettyinä kirjoina eli kokonaisessa kirjassa saattaa olla liian paljon paksuutta. Mitä pienempinä, sen pidemmäksi aikaa saat itsellesi mielenkiintoisen harrastuksen.--Htm (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 16.21 (EET)
Jos kuoppaat ne, hautaa samalla kerros sanomalehtiä ja jos lähistöllä kasvaa korvasieniä, saat myöhemmin poimia paikalta korvasieniä enemmänkin.[7]--RicHard-59 (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 16.23 (EET)
Jos ne on homeessa, ainoa oikea paikka on niille normaali sekajäte ja sieltä ne menee minne menee kaatopaikalle, polttolaitokseen. Kotona ei pidä polttaa. Maahankaivaminen on toinen vaihtoehto sienifarmiksi. Jos kerran autolla liikut siellä mökkimaisemissa, käyt varmaan kaupassa tai lähdet joskus kotiin, niin ne on helppo viedä jätepisteeseen. Edelleen on ihmisiä joiden mielestä "minun pieni jätemäärä ei aiheuta ongelmia". Mutta sitten kun saman sanoo mökkipaikkakunnan tuhat taloutta (ja laajennettuna koko Suomeen) näkökulma karkaa käsistä. --Harriebarn (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 13.27 (EET)
Tässä on taas sellaista byrokratiaa, johon hallituksen tulisi normienpurkutalkoissaan puuttua. Kyllä nyt roskia voi kotipihallaan polttaa. --176.93.73.100 22. marraskuuta 2015 kello 16.27 (EET)
Valitettavasti savu ei pysy kotipihalla. --Otrfan (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 16.34 (EET)
Kuten ei naapurien metelöinti, eikä aina metelöivät naapuritkaan. --85.76.1.2 22. marraskuuta 2015 kello 18.05 (EET)

Onko Web Archivella jonkinlaisia rajoituksia sivujen tallentamisessa?[muokkaa wikitekstiä]

Eli olen Internet Archivella (https://archive.org/web/) yrittänyt tallentaa lyhyessä ajassa useita sivuja talteen ja sitten kun seuraavana päivänä käyn katsomassa niin vain muutama sivu onkin vain tallennettu, niin onko siellä jonkinlainen rajoitus että yhdestä IP-osoitteesta voi tallentaa vain tietyn määrän sivuja päivässä? --Zunter (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 16.28 (EET)

Ehkä sivuston robots.txt estää, Internet Archive on ainakin aikaisemmin tuota noudattanut. --Anr (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 16.32 (EET)
Tuon tiedän että robots.txt estää, mutta ihan esimerkiksi kun olen ottanut pesistulokset.fi -sivustolta sivuja ylös niin se näyttää että sivu tallennettu ja jonkun ajan päästä sivua ei olekaan enää tallessa. --Zunter (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 18.29 (EET)

Suomalaisten kaupunkien kaupunginosien nimet[muokkaa wikitekstiä]

Kävin vastikään Tampereella, ja näin ei-tamperelaisena alkoi huvittaa paikallisten kaupunginosien nimet. Tuli mieleeni kysymys, mitä eri kaupunginosien nimiä Suomen kaupungeissa on, jotka eivät ole mitään yleisnimiä tai niistä muodostettuja yhdyssanoja, vaan sellaisia nimiä jotka eivät äkkiarvaamalta tarkoita mitään?

Itselläni tulee äkkiseltään mieleen ainakin:

 • Helsinki: Kamppi, Töölö, Hermanni, Viikki
 • Espoo: Olari, Mankkaa, Oittaa, Soukka
 • Tampere: Tesoma, Ikuri, Kalkku, Hyhky, Pyynikki, Pispala

JIP (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 23.18 (EET)

Nopeasti tuli Oulusta mieleen Hintta, Höyhtyä, Intiö, Toppila, Tuira ja Äimärautio. Näistä ainakin Toppila ja Tuira on alkujaan käsittääkseni talon tai suvun nimiä. --Kakoilija (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 01.19 (EET)

Nuo ovat kaikki tavallisia paikannimiä, jotka ovat päätyneet kaupunginosien nimiksi. Paikannimiä voi syntyä esimerkiksi kylän, talon, henkilön, suvun tai jonkun luonnonpaikan tai maastonkohdan tms. nimistä ja osa niistä on ns. "läpinäkyviä", so. heti ymmärrettäviä, kun ne muodostuvat jostain nykyään ymmärrettävistä yleisnimistä. Osa taas on "läpinäkymättömiä", so. ei ole heti ymmärrettävissä, mistä nimi on tullut. Nimistöntutkijat ovat näitä kuitenkin tutkineet, ja paikannimistä on paljon kirjallisuutta, esim. Suuri suomalainen paikannimikirja. Tai vaikka Saulo Kepsun kirja Uuteen maahan Uudenmaan paikanhnimistä, josta ehkä voi joillekin noista Espoon nimistä löytyä selitys. Esimerkiksi satun jostain muistamaan, että "oulu" on tarkoittanut tulvavettä ja "tornio" tietyntyyppistä keihästä. Ja Viikki tulee ruotsin kielen sanasta "vik" = lahti. Ja soukka on suomen kielen murresana joka on sama kuin kapea (vrt. "suuta soukemmalle"). Mutta kaikista eivät tutkijatkaan ole varmoja tai yksimielisiä tai voivat vain todeta, että ei tiedetä. Joidenkin tällaisten nimien (tyyliin Saimaa ja Päijänne, jos nyt muistan oikein) on kai arveltu mahdollisesti perityneen jostain täällä aiemmin puhutusta hävinneestä muinaiseurooppalaisesta kielestä, jonka puhujat ovat vaihtaneet kielensä suomalais-ugrilaiseksi kieleksi kun suomalais-ugrilaisten kieltenh puhujat aikoinaan saapuivat tänne.--Urjanhai (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 02.36 (EET)
Tuli vielä mieleeni Helsingistä Eira ja Espoosta Jorvi. Vantaalta löytyy ainakin Korso. Kajaanissa pitäisi olla Kuurna, tai sitten muistan väärin. Tuira olisi pitänyt muistaa, olen muistaakseni asunut siellä, mutta se oli silloin kun en ollut vielä edes lastentarhaiässä. Tampereelta löytyy lisäksi Nekala. Sipoosta pitäisi löytyä Nikkilä. Löytyykö Turusta mitään? Turku on sentään Suomesta se paikka jossa olen kolmanneksi useimmin käynyt, pääkaupunkiseudun ja Tampereen jälkeen. JIP (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 22.46 (EET)
Turussa on esim. Halinen, Kastu, Kupittaa, Kähäri, Lauste, Raunistula ja Vätti. Myös Hepokulta on hauska nimi, vaikka se on(?) yleisnimistä muodostettu yhdyssana. --87.95.54.226 25. marraskuuta 2015 kello 00.13 (EET)

Uusien kuntien perustamishankkeet Suomessa[muokkaa wikitekstiä]

Tämän tilaston perusteella kuntien määrä kasvoi Suomessa jatkuvasti vuoteen 1932 asti. Sivulla Keskustelu luokasta:Toteutumattomat kuntasuunnitelmat on lueteltu (ilman lähdettä) joitakin uusien kuntien perustamishankkeita lähinnä maailmansotien väliseltä ajalta ja itse luokkaan sijoitettu ne, joiden artikkelista löytyy maininta asiasta. Onko näiden lisäksi vielä paljon muita alueita, jotka olisivat halunneet erota omiksi kunnikseen (tai muodostaa kaupungin tai kauppalan), mutta suunnitelmat eivät toteutuneet? --Raksa123 (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 01.13 (EET)

Shakkitehtävä[muokkaa wikitekstiä]

Sixday.jpg

Osaisiko joku ratkaista tämän?--RicHard-59 (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 21.20 (EET)