Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Käytännöt
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


SeulojaBot[muokkaa wikitekstiä]

Tein botin jonka käyttötarkoitus on se, että sillä saisi merkittyä erillaisten sääntöjen perusteella muokkauksia automaattisesti seulotuksi. Selkein tapaus on sellaiset ip-muokkaukset jotka tulevat jostain tietystä IP-osoitteesta ja kohdistuvat tietyn tyyppisiin artikkeleihin. Esimerkkinä vaikka artikkeli Luettelo maailman vanhimmista ihmisistä. Toinen käyttötapaus on sellaisten odottavien muokkausten merkitseminen seulotuiksi joissa käyttäjälle on merkitty automaattisesti seulotuksi. Kolmas vähän harvinaisempi käyttötarkoitus on sellaisten muokkausten joissa on pelkästään "patrolled" -merkintä merkitseminen myös seulotuiksi. Pelkän patrolled merkinnän pystyy lisäämään työkalujen ja mobiiliwikipedian kautta.

Toistaiseksi olen ajellut bottia lähinnä käsin ja sen tekemiä seulontoja voi katsoa logista. Toin tämän käytäntökahvihuoneeseen, koska voisin pistää botin pyörimään ajastettuna ja halusin kysyä kommentit asiasta ennen kuin teen niin. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 10.46 (EEST)

Onko tarkoituksesi muuttaa jotenkin kaikkia muokkaajia koskevaa seulonta-käytäntöä? Se sanoo seulojasta: ”Hän voi HYVÄKSYÄ artikkeliin tehdyt arviointia odottavat muutokset TAI HYLÄTÄ ne, jos ne ovat Wikipedian käytäntöjen mukaan haitallisia tai poistettavia.” Jos käytäntö ei muutu, niin robotti vaan pyörimään. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 12.21 (EEST)
Kupsista saatiin ihan mielenkiintoinen silta aasille: Kehittyykö "Sebbo" joskus sellaiseksi, että se myös hylkää arviointia odottavia muutoksia? En-wikissähän on ollut jo vuosia toiminnassa ainakin yksi ellei enemmäkin vandalismintorjuntarobotteja. Olen ymmärtänyt, että tässä tekoälyvaiheessa botti kykenee ainoastaan merkitsemään muutokset hyväksytyiksi seulontajonosta. --Pxos (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 12.40 (EEST)
Olen harkinnut jonkinnäköisen sotkuja kumoilevan botin tekemistä, mutta niissä pohdinnoissa joita itselläni on, niin pistäisin sen selkeästi toimimaan eri tunnuksella ja pitäisin seulojabot:n pelkästään sellaisena, että se hyväksyisi selkeitä tapauksia eikä se siis tekisi muokkauksia. Ylipäätänsä sen, että muokkaus hyväksytään jos se täyttää ehdot JA siinä ei ole mitään outoa on huomattavasti yksinkertaisempaa tehdä kuin sen, että oikeasti yrittäisi ottaa tolkkua siitä mitä käyttäjä on muokannut. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 12.49 (EEST)
Eikös väärinkäyttösuodatin ("Väkä", kun käytän sinulle tutumpia ilmaisuja) jo toimi tuossa tehtävässä, siis hylkää muutoksia ja jopa jo ennen kuin ne päätyvät muokkaushistoriaan? --Lax (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 13.16 (EEST)
Se on aika rajoittunutta mitä väärinkäyttösuodattimella voi tehdä. Suurin juttu on siinä, että sääntöjen pitää olla nopeita ja toiseksi aika lailla mitä siinä saa käsiteltäväksi on diffi johon pääsee käsiksi parhaimmillaankin vain regexpillä kun luotettavaan hylkäämiseen tarvitaan enemmän älykkyyttä. Siksi esim enwikissä homma tehdään enwikissä boteilla eikä väärinkäyttösuodattimella. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 13.39 (EEST)
Botti vs. väkä. Väkä-suodatin estää muokkauksen tekemisen automaattisesti, kun taas botti kumoaa muokkauksia. Kun muokkaus kumotaan, artikkelia tarkkailevat ihmiset voivat miettiä, oliko botti oikeassa vai ei. Väärinkäyttösuodatin taas toimii piilossa ja estelee kaiketi useita kymmeniä muokkauksia päivässä eikä kukaan ihminen jaksa tai kykene tarkastelemaan useiden kymmenien sotkusuodattimien lokeja ja miettimään, toimivatko suodattimet oikein. Botti on jotenkin reilumpi kaveri. --Pxos (keskustelu) 26. syyskuuta 2016 kello 16.10 (EEST)

Taideteos mallineen "Nykyinen omistaja"?[muokkaa wikitekstiä]

Mallineisiin "Taideteos" ja "Kuuluisa taideteos" oli lisätty optio "Nykyinen omistaja". Muistelen, että omistajuuden mainitsesmisesta oli joskus keskustelua, mutta vaihtoehto hylättiin turvallisuusnäkökohtiin vedoten. Minusta "nykyinen omistaja" on myös liian vaativa tieto, sen selville saanti saattaa olla joskus erittäin vaikeaa. Miten menetellään deponoitujen kohdalla? Ja toistettakoon vielä, että turvallisuuden takia yksityisomistuksessa olevien teosten omistajan kohdalla on katalogeissa tapana merkitä tavallisesti "yksityisomistuksessa". En kannata.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 00.47 (EEST)

1) Wikipedian sisältö perustuu aina ulkoisiin lähteisiin, joten en näe turvallisuusnäkökohtia minkäänlaisina ongelmina. Jos artikkelissa mainitaan teoksen omistaja, löytyisi tämä tieto meidän politiikastamme riippumatta muista lähteistä. Jos teoksen omistaja on taas halunnut pysyä piilossa julkisuudelta, niin teoksen omistajaa ei löydy julkisista lähteistä, eikä tämä tieto tällöin tietenkään löydy myöskään Wikipediasta. 2) Parametri on vapaaehtoinen, eikä sitä tietenkään tarvitse täyttää sellaisissa tilanteissa, joissa tietolaatikon täyttäjä ei tiedä omistajaa. 3) Deponoitujen teosten ongelmallisuuden allekirjoitan minäkin. Olisiko omistajan sijaan (tai sen rinnalla) mielekkäämpää kertoa, että mihin kokoelmaan kyseinen taideteos kuuluu?-Henswick (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 01.18 (EEST)
Hankaluus on se, että tietolaatikoiden kaikkia sisältöjä ei aina viitteistetä, eikä wikiyhteisö niitä aina tarkasta. "Taideteos" tai "Kuuluisa taideteos" mallineiden tietolaatikoihin saattaa joutua myös vahvistamatonta tietoa omistuksista. Käsittääkseni omistajuuden julkaisemisessa ei ole kyse omistajan tahdosta, vaan museoiden tai tietojen julkaisijoiden toimintaperiaatteesta silloin kun kyseessä on yksityisen omistuksessa oleva teos. Eli joku saattaa kirjoittaa teoksen omistajan tietolaatikkoon nähtyään sen vaikkapa jonkun kotona tai yrityksen tiloissa. Minusta asiasta pitäisi kysyä museoammattilaisten mielipidettä ennenkuin parametri otetaan käyttöön.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 11.49 (EEST)
Tuohan koskee kaikkea wikipedian tietoa, oli se sitten mallineissa tai leipätekstissä. Ei tähän mitään ulkopuolisia mielipiteitä tarvita. --Otrfan (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 11.58 (EEST)
Kyse on siis siitä, onko mallineen parametrin tieto taideteoksen "nykyisestä omistajasta" tarpeellinen vai ei. Tietolaatikon tekstillä on minusta enemmän painoarvoa kuin leipätekstillä. Mahtaako Wikidatassa olla vaihtoehtoa teoksen omistajuudelle, ollaanhan tietolaatikoiden siältöjä ajamassa Wikidataan? Eikä ole mitään syytä jakaa Wikipedian muokkaajia "ulkopuolisiin" tai sisäpuolisiinkaan, toivotetaan kaikki tervetulleiksi!--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 17.39 (EEST)
Se olit sinä, joka halusit kysyä museoammattilaisilta. Jos heitä ei haluta erotella muista Wikipedian muokkaajista, niin puhutaan sitten vain Wikipedian muokkaajista. --Otrfan (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 18.00 (EEST)
Hyvä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 18.16 (EEST)
En minäkään näe asiassa mitään turvallisuus- tai muitakaan ongelmia. --Otrfan (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 06.42 (EEST)
Museoiden omistukset voi ilmoittaa, koska ne niistä teokset tuskin enää päätyvät muualle. Sen sijaan vaikka yksityinen omistus olisi joskus livahtanut julkisuuteen, teoksen myynti eteenpäin ei välttämättä tule tietoon, joten "nykyinen omistajakaan" ei välttämättä pidä paikkaansa. --Abc10 (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 07.04 (EEST)
Ei tässä ole mielestäni tarvetta tuoda ”käytännöksi” jotain, joka ei poikkea mitenkään jokaista muokkaajaa velvoittavasta Käytännöstä; eli jos tieto ei ole luotettava, sitä ei luonnollisestikaan esitetä ja päinvastoin. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 12.16 (EEST)
Tietolaatikon mallineeseen ei kai pitäisi noin vain lisätä uusia tieto-osioita. Olisi hyvä keskustella lisäämisestä. No, ajatellanpa asiaa siltä kannalta, että osio "Teoksen nykyinen omistaja" olisi mallineessa. Seuraavaksi on mietittävä, minkälaiset ohjeet sille annettaisiin? Ohjeiden pitää olla mahdollisimman yksiselitteisiä ja yksinkertaisia.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 12.52 (EEST)
Samaa mieltä, mutta nuo keskustelut luonnollisesti ihan jossain muualla kuin Käytäntö-kahvihuoneessa! --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 13.10 (EEST)
Keskustelu on tietysti aina hyvä asia, mutta jos aloittaisin etukäteen keskustelun jokaisesta mallineisiin ja artikkeleihin tekemistäni pienistä muutoksista, niin en olisi saanut kirjoitettua yhtäkään artikkelia valmiiksi. Tässäkään tapauksessa tietolaatikkoon tekemäni lisäys ei ole tiettävästi vaikuttanut vielä millään tapaa yhdenkään artikkelin ulkonäköön. En tosiaankaan tuota parametriä lisätessäni uskonut, että se herättäisi käyttäjäkunnassa näin suuria intohimoja puolesta ja vastaan.
Joka tapauksessa minä itse pyörin taideartikkelien parissa sen verran harvakseltaan, että tuon parametrin kohtalo ei hirveästi vaikuta omaan muokkauskokemukseeni. Olen esittänyt oman mielipiteeni asiasta, enkä omasta puolestani koe tarpeelliseksi vatvoa asiaa tämän enempää.-Henswick (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 15.43 (EEST)
Parametrien ongelma on se, että joillakin on tarve lisätä tietolaatikoihin kaikki mahdollinen tieto, ja niistä tulee sitten erimielisyyttä, kun kaikki eivät ole samaa mieltä. Jos oltaisiin ihannemaailmassa, jokainen käyttäjä osaisi arvioida, onko tieto tarpeellinen ja luotettava. Siksi lienee parempi, että asia esitetään tekstissä, jos se on tarpeen ja luotettava, jolloin dramatiikka ei välttämättä synny yhtä helposti. --Abc10 (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 17.49 (EEST)
Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä Abc10:n kanssa. Onko tämä "nykyinen omistaja" jotain anglosaksista hapatusta? Uskoisin, että varsinkaan taideteosten ja muiden kalleuksien yksityiset omistajat eivät välttämättä halua omistuksiaan julkistella jossain, jossa tieto säilyy vaikka kuinka kauan ja josta sitä ei saa pois, vaikkakin tieto olisi puolivahingossa julkisuuteen lipsahtanutkin. Käyttävätkö myös tauluvarkaat Wikipediaa lähteenä?--Htm (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 18.23 (EEST)
Yhtä hyvin voisi kysyä, että käyttävätkö muut varkaat, kidnappaajat ja kiristäjät Wikipediaa lähteenä: Luettelo varakkaimmista suomalaisista ? --Otrfan (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 18.32 (EEST)
Nämä asiat eivät ole vertailukelpoisia, Forbes ja Arvopaperi ovat eri asia kuin taidemuseo. Voisihan noita omistajia mainita, mutta tietojen selville saanti olisi hyvin monimutkaista ja yksiselitteisten ohjeiden laadinta mallineeseen olisi aika hankalaa. Ei varmaan kannata pohtia johtuuko se omistajista vai museoista, mutta teosten omistajien maininta ei vaan kuulu alan julkaisutapoihin.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 20.03 (EEST)
Asiat ovat täysin vertailukelpoisia. Jos tietoja ei saada selville lähteistä, niin niitä ei kerrota. Siinäpä se yksiselitteinen ohjekin tuli, eikä ollut hankalaa. Alan julkaisutavat eivät kuulu tähän. --Otrfan (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 20.07 (EEST)
Itse asissa kuuluvat. Monissa aiheissa kirjoittamiseen vaikuttavat kyseisten aiheiden käytännöt. Ne kertovat mikä on tärkeää ja olennaista. Tirkistelylinjalaisten mielestä kaikki "tieto" on tärkeää, mutta todellisuudessa kaikissa aiheissa on tärkeää tietoa ja sitä mikä on triviaa. --Abc10 (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 20.12 (EEST)
Eikä kuulu. Tässä tehdään tietosanakirjaa, eikä mitään näyttelyluetteloa. --Otrfan (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 20.15 (EEST)
Taidekirjoittaminen on muutakin kuin näyttelyluetteloita. Amerikkalaisvaikutteinen kepeä journalismi voi keskittyä teosten omistajiin ja myyntihintoihin, mutta yleisesti ottaen vakavassa aiheen käsittelyssä niitä ei noteerata, ja sellaiset tekstit ovat ns. luotettavia lähteitä. Kulttuurinavigaattori tietää asiasta enemmän, minä seuraan alaa vain satunnaisena tarkkailijana. --Abc10 (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 20.22 (EEST)
Kun ei tämä ole taidekirjakaan, vaan tietosanakirja. Äläkä suotta vähättele itseäsi. Sinä olet asiantuntija kaikilla aloilla. --Otrfan (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 20.28 (EEST)
No mites me hyvät asiantuntijat ratkaisisimme deponoidut?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 20.54 (EEST)
Ei ole mitään ratkaistavaa. Kenttään ei ole pakko laittaa yhtään mitään. --Otrfan (keskustelu) 3. lokakuuta 2016 kello 04.15 (EEST)

"Tietolaatikoissa" eli niissä v-n boxeissa ei pitäisi olla mitään sellaista, mitä ei ole kerrottu (tai arvioitu kertomisen arvoiseksi) leipätekstissä. Näin saataisiin nippelitiedon vääntäjät pidettyä kurissa. --Esamatti1 (keskustelu) 2. lokakuuta 2016 kello 21.01 (EEST)

Periaatteessa samaa mieltä, mutta valitettavasti tämä ei liity asiaan ollenkaan. --Otrfan (keskustelu) 3. lokakuuta 2016 kello 04.17 (EEST)

Väärinkäyttösuodattimen asetukset[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että muutetaan väärinkäyttösuodattimen asetuksia seuraavasti.

1.) Otetan käyttöön väärinkäyttösuodattimen toimintona myös "esto"
Tällä hetkellä toimintoina on "ei mitään", "merkkaa", "varoita", "estä toiminto" (=muokkaus), niin näiden lisäksi olisi myös mahdollista antaa vakiomittainen esto. Vakiomittaine on meidän määriteltävissä oleva, mutta tarkoittaa käytännössä 2h-24h mittaista estoa. Tämä ei ole mikään hopealuoti joka ratkaisee sotkemista mitenkään laajasti, mutta antaa keinon puuttua tämän kaltaiseen sotkemiseen, jossa tulee toistuvasti samankaltaista sotkemista.
2.) Lisätään seulojille oikeus nähdä piilotetut väärinkäyttösuodattimet ja niiden täydet logimerkinnät
Tällä hetkellä osa väärinkäyttösuodattimien logeista on piilotettuja, koska suodatinsäännöt sisältävät avainsanoja ja sääntöjen kiertäminen olisi liian helppoa jos kielletyt sanat olisivat nähtävissä. Suodattimia ei kuitenkaan ole tarpeen piilottaa vakituisilta käyttäjiltä joten ne voitaisiin pistää ihan hyvin seulojien nähtäväksi.

--Zache (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 15.01 (EEST)

Pari nopeaa kommenttiani tuohon ottamatta kantaa vielä, onko asia hyvä vai huono. Kohta 1: muistaakseni ainakin joskus oli joko Säätiö tai sitten Kehittämö sitä mieltä, että Abuse Filter -laajennukseen ei kytketä block-asetuksia päälle missään projektissa, koska automaattiset estot ovat ongelmallisia. En tietenkään löydä linkkiä tähän hätään. Täytyy siis ennen päätöksen tekemistä ottaa selvää, onko muutos mahdollinen. Kohta 2: Seulojina voi olla ja onkin vaikka millaisia käyttäjiä. Muut kuin ylläpitäjät eivät edes voi muokata suodattimia. Mielestäni jos suomenkieliseen Wikipediaan halutaan muodostaa jonkinlainen "apulaisylläpitäjien" ryhmä, jonka oikeuksia lisätään, siihen sopii paljon paremmin palauttajien (rollbacker) sisällöntarkastajien käyttäjäryhmä, koska tällöin seulojaksi voidaan nimittää kuka vain ahkera muokkaaja mutta palauttajien käyttöön otettavan sisällöntarkastajien käyttäjäryhmän kriteereitä voidaan sitten täsmentää sen mukaan, millaiseksi ryhmän työkalupakki muodostuu. En sitäpaitsi näe, mitä hyötyä siitä on, että salaiset suodattimet tehdään näkyviksi melkein tuhannelle tunnukselle. Seulojathan tutkivat muokkauksen sisältöä eikä heitä varmaan kiinnosta suodattimien koodi. Wikipedian ylläpitäjistäkin väkä-suodattimet tuntuvat kiinnostavan ehkä noin 3–5 tyyppiä kerrallaan. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 15.18 (EEST) Viitaten tätä osiota seuraavaan keskusteluun olen muuttanut mielipidettäni käyttäjäryhmän osalta. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 16.36 (EEST)
Tuohon ensimmäiseen, niin jotain tuollaista itsekkin muistelisin, mutta ainakin osassa säätiön wikeistä on esto sallittujen toimintojen joukossa (ks. conffi (ja sieltä kohdat "$wgAbuseFilterActions['block'] = true;"). Tuohon kakkoskohtaan, niin minusta olisi lähtökohtaisesti parempi jos kaikki joka voidaan pistää julkiseksi on julkista, toiseksi niin se olisi myös ihan hyvä asia jos seulojat tarpeen vaatiessa pystyvät tsekkaamaan asioita. --Zache (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 15.36 (EEST)
No itse asiassa tuo kakkoskohta luo vain uuden luottamustason eikä suinkaan julkisuutta. Tällä hetkellä osa suodattimista on "julkisia" niin, että kirjautumattomat iphmiset voivat tarkastella suodattimen koodia, ja osa on "yksityisiä" (private) niin, että vain ylläpitäjät voivat tarkastella niitä. Toki ymmärrän, että rajoitetun tiedon saatavuutta halutaan lisätä, mutta ei tuo suinkaan tarkoita, että tieto olisi julkista, vaan siitä tulisi lähinnä "vähemmän rajoitettua". Jos yli 800 seulojan joukosta löytyy sellainen ihmeolento, jota kiinnostaa suodattimien koodi, sellainen pitää värvätä tänne ylläpitäjäksi. Minusta on hyvä, että osa asioista pysyy korkealla luottamustasolla ja että tälle luottamustasolle pääsee vain, jos siihen on saanut muokkajayhteisön tuen (pääsee ylläpitäjäksi tai yhteisö päättää muuttaa jonkin muun käyttäjäryhmän oikeuksia). Mitäs jos jokin suodatin on oikeasti salainen? Sitten sitä ei tosiaan enää voi salata, jos seulojat näkevät kaiken. Voi olla, että myös kakkoskohta kilpistyy Kehittämössä. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 15.47 (EEST)
Ei meillä ole tähän mennessä ollut "oikeasti salaisia" suodattimia. --Zache (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 15.51 (EEST)
Se on totta. Itse asiassa moni ongelma johtuu siitä, että Mediawikin perusasetuksissa alun perin on vain kahden kerroksen väkeä: kirjautuneet tunnukset ja sitten ylläpitäjät (sekä ylipäällikkönä toimiva byrokraatti). Monet asiat on koodattu niin, että jos pitää tavallisilta käyttäjiltä jokin toiminto tai näkymä rajoittaa, niin ohjelmistotasolla ainoa keino on tehdä niistä vain ylläpitäjille kuuluvia oikeuksia. Kuitenkin Vuosien varrella eri projekteissa on ylläpitäjien käyttöoikeusmassaa purettu muihin ryhmiin tarpeen mukaan. Tässäkin on varmaan syytä vähentää salausta. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että seuloja-taso on liian lepsu, mutta voin olla väärässä. Katsotaan, ehtiikö tähän muita käyttäjiä mukaan. Ykköskohdasta pyörrän puheeni, koska selvästi konffi-koodin mukaan AbuseFilter-blocking on käytössä. Mikäli se otetaan täällä käyttöön, eston pitäisi mielestäni olla mahdollisimman lyhyt eli kaksi tuntia kerrallaan. On siinä kuitenkin sellaiset ongelmat, että mykkä ja älyvapaa suodatin zuit-zait panee eston IP-osoitteelle eikä asiasta voi edes valittaa Wikipedian sisällä eston aikana. Täällä pitäisi kyllä olla paljon enemmän väkäs-ymmärtäjiä kuin tällä hetkellä. En usko, että seulojista saa mitään apua perusongelmaan eli siihen, että yliruuvimeisseli-tason ylläpitäjiä ei yksinkertaisesti suomenkielisessä Wikipediassa ole kuin yksi kerrallaan, jos vähän kärjistetään. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 16.03 (EEST)
Pannaan tähän vielä tiedoksi, että suomenkielisen Wikipedian väärinkäyttösuodattimia ovat vuodesta 2009 alkaen luoneet tai muuttaneet – enemmän kuin yhden ainoan kerran – seuraavat kymmenen ylläpitäjää: Agony, Crt, Ejs-80, Harriv, Jafeluv, Otrfan, Pxos, Str4nd, Stryn ja Zache. Samaan aikaan ylläpito-oikeuksilla varustettuja tunnuksia on ollut varmaan välillä 60–80. Suodattimien säätäminen (tai luultavasti niiden koodikielen opettelu) ei ole sellaista puuhaa, joka kiinnostaa ihmiskuntaa. Jos löytyy uusi koodivelho, sellainen pitää tosiaan nostaa ylläpitäjäksi eikä toivoa, että hän on piiloutunut 800 seulojan joukkoon ja tulee sitten esille, jos koko joukon oikeuksia muutetaan. --Pxos (keskustelu) 5. lokakuuta 2016 kello 13.57 (EEST)
No ei niitä "löydy" mistään vaan ne ketä meillä on ovat sellaisia, että ovat itse kiinnostuneet asioista ja he oppivat tekemisensä myötä. Ja edelleen ei jengi tee mitään jos me pihtaillaan kaikkien oikeuksien kanssa. Toisesi se miksi on olennaista, että jengi pääsee näkemään suodattimia ja niiden toimintoja on se, että he osaavat vastata miksi jokin juttu toimii niin kuin toimii vaikka he eivät itse olisi kiinnostuneet muokkaamaan suodattimia. Käytännönesimerkki on vaikka tämänaamuinen kysymys ylläpitäjien ilmoitustaululla johon en olisi kyennyt vastaamaan jos en olisi päässyt näkemään commonsin väärinkäyttösuodattimia ja niiden logeja. Sellainen huomio muuten, että samalla tavalla commonsin suodattimet iskevät näpeille jos fiwikistä yrittää visual editorin kautta tallentaa kuvaa sen kuvanlisäämislomakkeella ja suodatin katsoo sen olevan määriteltyjen parametrien ulkopuolella. --Zache (keskustelu) 5. lokakuuta 2016 kello 14.19 (EEST)
Eiväthän seulojat pääse muokkaamaan suodattimia. Virheistä ilmoitetaan harvakseltaan erityisellä Ilmoita virheistä -sivulla tai nyt sitten poikkeuksellisesti ilmoitustaululla. Usein kyse on siitä, että suodattimessa on selkeä virhe, joka estää muokkauksen. Onko hyötyä siitä, että joku seuloja käy kertomassa asiasta ja samalla kertoo, että hän ei pysty korjaamaan asiaa? Kuinka monta seulojaa kiinnostaa päivystää väärinkäyttösuodattimien virheitä? Kuinka moni seuloja ymmärtää koodista /b[pask/0,9#vit,kyrp/n/bshit\!pöö{?sa23^1 hevon kukkufjollaakaan, kun eivät useimmat ylläpitäjätkään tuosta tajua mitään? En vastusta suodattimien näkyvyyden lisäämistä hyvin luotettaville vakiokäyttäjille, mutta mielestäni (kaikki nykyiset) seulojat eivät ole sellaisia. Tulevaisuudessa seulojien oikeuksien myöntäminen saatetaan jopa automatisoida tyyliin "tee 100 muokkausta, niin olet seuloja". Sitä paitsi ei tähän keskusteluun ihmiskunta näytä osallistuvan, joten tiedä sitten, onko tässä konsensus vai sen konsus. --Pxos (keskustelu) 5. lokakuuta 2016 kello 14.29 (EEST)
No varmaan ei yksikään seuloja jos ne eivät pääse näkemään niitä virheilmoituksia. Toiseksi vaikka en pystynyt muokkaamaan commonsin suodattimia, niin pystyin kertoman tyypille, että miten hän suodattimesta huolimatta pystyy tallentamaan kuvia --Zache (keskustelu) 5. lokakuuta 2016 kello 14.53 (EEST)
Kyllähän kaikki näkevät ihmisten ilmoittamat virheet nyt. Aivan toinen kysymys on sitten, miten ilmoituksiin suhtaudutaan. Jos suodattimien toimintaperiaatetta ei muuteta vaan ihmisille lähinnä sanotaan "luo tunnus, venaa viikko, tee usein ja paljon rohkeita muokkauksia sekä usko evankeliumi, niin suodatin ei enää häiritse juuri SINUA" sen sijaan, että täällä tai Commonsissa mietittäisiin, onko suodatin ihan oikealla asialla, niin ei tuohon paljon auta se, että seulojat saisivat tarkastella suodattamia. Sitä paitsi vissiin yli 80 % nykyiset suodattimien koodista näkyy nyt aivan kaikille. Onkos siitä ollut hyötyä kenellekään? Enpä ole huomannut. Toinen vaihtoehto on vain tehdä sotkusuodattimistakin julkisia, koska olit itse aikanaan sitä mieltä, että ne voivat hyvinkin olla julkisia eikä siitä ole mitään haittaa. Tällä ratkaistaisiin tämä yksittäinen julkisuusongelma. --Pxos (keskustelu) 5. lokakuuta 2016 kello 15.13 (EEST)
Jos implikoit tuolla, että täällä ilmoituksiin siten, että "luo tunnus, venaa viikko, tee usein ja paljon rohkeita muokkauksia sekä usko evankeliumi, niin suodatin ei enää häiritse juuri SINUA, niin ei tuo pidä paikkaansa. Kyllä niiden ilmoitusten pohjalta ollaan tsekattu miksi se suodatin osui ja jos se ei ole ilmiselvästi sellainen asia jonka takia suodattimen on tarkoitus laueta, niin sitä on yleensä myös muutettu siten ettei se laukea uudestaan samalla tavalla virheellisesti. Mitä tuo Commonsin suodattimeen tulee, niin se varmaankin toimi niin kuin oli tarkoituskin, mutta ohjetekstejä yms varmaan olisi hyödyllistä muuttaa, mutta käytännössä he tarvitsevat koodimuutoksia jotta ne saisivat sen toimimaan paremmin (ts. väärinkäyttösuodattimen pitäisi nähdä enemmän tietoja ladatusta kuvasta) --Zache (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 14.58 (EEST)
Minusta Zachen idea on hyvä. Kyllä ihmiset voivat hyvinkin innostua tekemään teknisiäkin juttuja, jos heille annetaan siihen oikeudet, etenkin yhdistettynä erityiseen käyttäjäryhmään. Kun käyttäjä saa tiedon, että kuuluu nyt ryhmään X ja saa siksi oikeudet tehdä asioita Y ja Z, niin useimmat varmaan edes vilkaisevat, mistä on kysymys (katsoinpa itsekin juuri tämän keskustelun innoittamana noita väärinkäyttösuodattimia ja lokeja, kun ei ollut tullut edes mieleen, että niitä voisi noin vain katsoa). Tietenkään suurinta osaa ei kiinnosta tekninen näpertely, mutta jos sadasta käyttäjästä vaikka yhtä tai kahta kiinnostaa, niin siitäkin on jo paljon hyötyä. Jos siis lähtökohtaisesti käyttäjäryhmään valitaan vain luotettavia käyttäjiä, niin eipä se haittaa, että ne oikeudet on myös monilla sellaisilla, jotka eivät niitä käytä. Jos tuohon käyttäjäryhmään yhdistää esimerkiksi tuon vakautusoikeuden ja mahdollisesti jotain muuta, niin kyllä varmaan aika moni käyttää jotakin näistä oikeuksista edes joskus. Eri juttu onkin sitten, miten tuohon käyttäjäryhmään kuuluvat valitaan. --Outilein (keskustelu) 7. lokakuuta 2016 kello 15.07 (EEST)
Mikä siis on Outileinin mainitsema "tuo käyttäjäryhmä"? Jos se on sisällöntarkastajien ryhmä, joka rakennetaan huolella alusta asti ja johon valitaan jäsenet sen jälkeen, kun ryhmän käyttöoikeudet on sovittu, kannatan tätä. Jos se on nykyisten seulojien ryhmä, en kannata sitä. (Anteeksi, että toistan itseäni jatkuvasti, mutta kun yllä olevasta ei nyt selviä, mitä ryhmää kannatetaan.) --Pxos (keskustelu) 7. lokakuuta 2016 kello 15.16 (EEST)
Tuo sisällöntarkastajat minulla oli lähinnä mielessä, tai mikä ryhmän nimeksi nyt sitten tuleekaan. Seulojien oikeuksia en lähtisi kauheasti laajentamaan ihan jo siksikin, ettei tarvitse sitten kitsastella seulojaoikeuksien jakamisessa niiden lisättyjen oikeuksien takia. --Outilein (keskustelu) 7. lokakuuta 2016 kello 15.28 (EEST)

Vakautusasetukset[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että seulonnan asetuksia muutetaan siten, että:

TAI

Käytännössä muutoksen tarkoitkuksen on omalta kohdaltani se, että pystyisin botilla vakauttamaan sivun määräajaksi jos jokin tapahtuma toteutuu ilman, että vakautus vaatisi ylläpitjänoikeuksia. Käytännössä tälläinen tapahtuma olisi joko osuma sopivaan väärinkäyttösuodattimeen tai kumous jonka seurauksena artikkeli olisi vakautettuna vaikka päivän. Tämä estäisi sen, että todennäköinen sotku näkyisi artikkelissa lukijoille. Se, että annetaanko vakautusoikeudet seulojat-käyttäjäryhmälle vai muutoksentarkastajille liittyy lähinnä siihen, että halutaanko vakautusoikeudet kaikille seulojille.

Jos ei haluta muuttaa seulonnan asetusia, niin kolmas vaihtoehto bottivakautuksen toteuttamiseen on, että voisin hakea jollekin bottitunnukselle ylläpitäjänoikeudet jolloin se toimisi samaan tapaan kuin HarrivBOT. --Zache (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 16.23 (EEST)

Siis toisin sanoen eräs nyt vain ylläpitäjille kuuluva oikeus pitäisi luovuttaa 800 seulojalle vain sen vuoksi, että Zache voisi operoida yhtä bottiaan? On niin hyvät perustelut, että sivuutan ne kokonaan ja yhdistän sekä tässä osiossa että tätä edeltävässä osiossa olevia ajatuksia. Meillä tosiaan on ohjelmistotasolla määritelty käyttäjäryhmä sisällöntarkastajat, jolla ei ole ollut mitään virkaa useaan vuoteen. Se on siis tabula rasana pyörinyt nurkissa. Siitä saisi rakennettua käyttöoikeuspaketin, josta saisi eräänlaisen "apulaisylläpitäjän", jolle voisi antaa sellaisia oikeuksia, joita ei kehtaa ihan jokaiselle antaa. (Lisävarmistuksena on, että oikeudet teknisesti antaa tai poistaa byrokraatti eikä kuka tahansa ylläpitäjistä.) Kannatan tätä ehdotusta niin, että nimenomaisesti sisällöntarkastajille annetaan oikeus sivujen vakauttamiseen ja että käyttäjäryhmän oikeudet ja velvollisuudet määritellään yhteisesti vielä uudessa käytäntökeskustelulla. Lisäksi yllä olevaan toiseen keskusteluosioon viitaten muutan omaa, siellä olevaa mielipidettäni niin, että palauttajien sijasta juurikin sisällöntarkastajille myönnetään oikeus nähdä väärinkäyttösuodattimien lokeja ja asetuksia laajemmin kuin muille. Näin ei tarvitse perustaa uutta käyttäjäryhmää vaan siitä voidaan rakentaa mahdollisesti hyvinkin toimiva apulaisylläpitäjän oikeuspaketti. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 16.32 (EEST)
No siis minusta vakautusasetukset voisi luovuttaa seulojille ilman, että sillä olisi mitään sen suurempia haittavaikutuksia ja positiivisine puolena ehkä isompi osa vakauttamista tarvitsemista sivuista tulisi vakautetuksi. En kuitenkaan ole juuri nyt kiinnostunut sen kummemmin käyttämään aikaani yleisen vakautusoikeuden perustelemiseen. Joku muu voi tehdä sen jos tahtoo. Lähinnä tässä haluaisin tuon bottivakautuksen tulille siten etten tarvitse ylläpitäjänoikeuksia siihen. --Zache (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 16.47 (EEST)
No siis vakauttaminen estää muiden kuin automaattiseulottujen tekemien muutosten näkymisen sivulla ennen kuin ne on seulottu. Seulojaksi pääsee, kun hakee ja kertoo, että on hyvä tyyppi. Sitten voi paria nappia painamalla sekä hylätä muutoksia että samalla estää muutosten näkymisen artikkeleissa niille tuhansille lukijoille, jotka katselevat artikkeleja eivätkä käytä mitään Wiki-tunnuksia. On sen verran vahva "sensurointioikeus", että enpä kannata seulojien oikeuksien lisäämistä tämänhetkisestä ollenkaan. Jos asia koskee tosiaan vain Zachen yhtä bottia, ei pitäisi ratkaista asiaa myöntämällä yp-tason oikeuksia sellaiselle käyttäjäryhmälle, jonka Zache saa päälle omalle botilleen. Mutta idea on muuten hyvä ja sisällöntarkastajista voisi alkaa rakentaa mielekästä käyttäjäryhmää vähän paremmilla perusteluilla. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 16.51 (EEST)
Ei vakautus estä muutosten näkymistä vaan lukijalle näkyy vakiona seulotuksi merkitty versio JA artikkelissa näkyy alussa boksi, että näytetyn version jälkeen artikkeliin on tehty muutoksia jotka voi katsoa bokissa olevasta linkistä. --Zache (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 17.17 (EEST)
Kyllä minä tiedän, mitä vakautus tekee. "I have written the fu**ing manual!" Kun itse katson jotain tietoa mobiilista tai muutenkin, en todellakaan avaa mitään muita välilehtiä. Lisäksi on otettava huomioon arvovalta. Jos IP-muokkaaja ja seuloja tappelevat, seuloja voittaa aina, varsinkin jos seulojia on enemmän, koska seulojat edustavat virka-asemallaan koko yhteisön tahtoa ja IP-muokkaaja on jokin huonosti naamioitunut häirikkö. Sitä paitsi saattaa olla voimassa, että seulojille tai sisällöntarkastajille ei vakautusoikeutta edes kannata antaa, koska vakautusasetuksissa on olemassa ero seulojien ja ylläpitäjien muokkausoikeuksien välillä. Jos jokin sivu halutaan vakauttaa niin, että seulojienkin muokkaukset jäävät odottamaan arviointia kuten muiden, silloin seulojat voisivat poistaa vakautuksen. Itse asiassa kaikkein helpointa olisi, että Zache hakisi botilleen yp-oikeudet. Se olisi helpoin ratkaisu tähän akuuttiin ongelmaan. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 17.23 (EEST)
Kannattaa myös huomata Zachen perusteluissa esiintyvä ristiriita, mikä ei ole ongelma, koska kaikki ihmiset ovat sisäisesti ristiriitaisia. Siis ylemmässä osiossa toivotaan julkisuuden lisäämistä (seulojille), mutta tässä toivotaan, että vakautuksella julkisuutta voidaan vähentää (lukijoilta ja IP-muokkaajilta). Vakautus on tähän mennessä ollut suojauksen ohella vain ylläpitäjien käytössä oleva toiminto. Jos oikeus myönnettäisiin melkein tuhannelle seulojalle, joista osa on saanut oikeudet täysin tietämättä tuon taivaallista mistään ja ollessan jo monta vuotta koko Wikipediasta edesmenneenä, sivuja voisi sitten vakauttaa teknisesti tuhannen käyttäjän joukko, joiden myöntökriteereissä ei ole vuosina 2012–2016 lukenut mitään siitä, että heiltä vaaditaankin (vaikkapa vuoden 2017 alusta alkaen) peräti yp-tason luottamusta, koskapa ohjemistotasolla sivujen vakauttaminen on vain ylläpitäjille rajoitettu oikeus. Ei siis seulojille mitään lisäoikeuksia näin hatarin perustein. Mutta kuten olen jo monta kertaa sanonut, sisällöntarkastajien ryhmän voisi alusta alkaen rakentaa sellaiseksi, että siitä tulisi hyvä ja hyödyllinen. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 17.39 (EEST)
En kannata ideaa. Ei ole järkeä lisätä sellaisen ryhmän käyttöoikeuksia, jonka jäseneksi ihmiset eivät edes tajua joutuvansa eivätkä saa mitään ohjeita. Unohdetaan koko juttu ja haudataan se koiraakin syvemmälle. Siispä muutun kannattajasta käänteiskannattajaksi. --Pxos (keskustelu) 5. lokakuuta 2016 kello 11.54 (EEST)
Pannaan tähän vielä mielipiteeni, että yp-tason oikeudet ovat mielestäni sellaisia, että ne saisi teknisesti myöntää vain byrokraatti eikä toinen ylläpitäjä. Jos siis harkitaan jonkinlaista "apulaisylläpitäjien" ryhmää, joka saisi joitakin yp-tason oikeuksia (yllä mainitut Zachen ehdotukset vk-suodattimesta ja vakauttamisesta), käyttäjäryhmän tulee minun mielestäni olla sellainen, että ylläpitäjä ei voi sitä kenellekään antaa. Tämän ehdon täyttää hyvin sisällöntarkastajan käyttäjäryhmä, jonka voipi myöntää tai ottaa pois vain byrokraatti. Yllä Zache kirjoitti, että käyttäjäoikeuksia ei olisi syytä pihdata, koska se on haitallista. On varmaan selvää, että minä edustan vastakkaista kantaa ja kannatan oikeuksien pihtaamista. Nämä ovat vain erilaisia mielipiteitä, ja voi olla, että Zache on oikeassa ja minä väärässä. Jos kuitenkaan yhteisö ei ota tähän mitään kantaa, ilmeisesti ehdotukset raukeavat, kun niitä ei kannateta. --Pxos (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 14.06 (EEST)

Käyttäjätunnusten luojat -käyttäjäryhmä käyttöön[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjätunnuksia voi luoda päivän aikana samasta ip-osoitteesta kuusi kappaletta. Rajoite on osoittautunut ongelmalliseksi useissa muokkaustapahtumissa, joissa uusia käyttäjätunnuksia on pitänyt luoda enemmän. Ihmisiä on toki pyydetty luomaan tunnukset etukäteen, mutta kaikki eivät sitä muista tehdä eivätkä kaikki välttämättä lue etukäteen ohjeita. Käyttäjäryhmissä on kuitenkin olemassa ryhmä käyttäjätunnusten luojat, joihin rajoite ei päde (noratelimit) (kts. en:Wikipedia:Account_creator) Ylläpitäjiin rajoite ei myöskään päde, eli omalta koneeltani voisi luoda useamman kuin kuusi tunnusta. Tapahtumien järjestäjät eivät kuitenkaan yleensä ole ylläpitäjiä. Ehdotan, että ottaisimme tuon käyttäjäryhmän käyttöön niin että ylläpitäjät voisivat myöntää oikeudet käyttäjille, jotka niitä perustellusti tapahtumia varten tarvitsevat. Jos tämä sopii, asiasta pitää tehdä pyyntö Phabricatoriin.--Olimar 19. lokakuuta 2016 kello 19.07 (EEST)

kannatus ja lisätään vielä, että koska tarve tulee aika ad-hoc tämä voisi olla sellainen oikeus jonka ylläpitäjät voivat asettaa jolloin sitä voisi pyytää ylläpitäjien ilmoitustaulun kautta. Lisäksi sellainen huomio on, että tämä on muuttunut akuutimmaksi ongelmaksi viimeisen parin vuoden aikana kun nyt rajoitus ei ole enää wikikohtainen. Aikaisemmin rajoituksen pystyi ohittamaan isommissa tapahtumissa tekemällä 6 tunnusta fiwikissä, toiset 6 enwikissä, kolmannet 6 commonsissa jne, niin nyt kuuden tunnuksen raja on keskitetyn kirjautumisen myötä yhteinen kaikille Wikimedian wikeille. --Zache (keskustelu) 20. lokakuuta 2016 kello 11.56 (EEST)
En-wikistä muutamia huomioita. Jos käyttöoikeus on samanlainen kuin siellä, nämä tyypit voivat siis luoda kymmeniä käyttäjätunnuksia ilman teknisiä esteitä kuten "samankaltaisten tunnusten tarkistus" tai "mustan listan esto". Joitain toimintaohjeita pitäisi myös kirjoittaa, ettei jokin muokkaustapahtuma synnytä tunnuksia "Olimari" ja "Zaché", jotka varmaan muuten torjuttaisiin. Siis joku museon kuraattori, joka luo paikalla olevalle yleisölle tunnukset, ei tosiaankaan ole Wikipedian maailmassa niin sisällä, että osaisi heti ulkomuistista sanoa, että jokin kadunmiehen valitsema tunnus ei nyt vaan oikein kelpaa. Kun ihmiset luovat itse tunnukset, he törmäävät noihin automaattisiin tullikonekoiriin. Kannatan ajatusta, mutta kannatan myös sen toteuttamista hyvin. Kovat ovat vaatimukseni. --Pxos (keskustelu) 20. lokakuuta 2016 kello 13.09 (EEST) Lisäys: Siis kyse ei ole siitä, että yleisön edustajat tahallaan haluaisivat pelleilytunnuksia à la "Mordfan", vaan siitä, että ymmärtääkseni taustalla oleva tietokoneisto tutkii jokaisen uuden tunnuksen kohdalla, muistuttaako se liikaa olemassaolevaa tunnusta. Ylläpitäjä voi luoda tunnuksia ilman tällaisia kantoja kaskessa, mutta ylläpitäjät ovatkin vuosikausia täällä jo seikkailleita ja heiltä odotetaan keskisuurta taidokkuutta. Jokin museon kuraattori on ihan ulalla. --Pxos (keskustelu) 20. lokakuuta 2016 kello 13.21 (EEST)
Kannatan. nowikissä oikeuden voi myöntää vain byrokraatit, ja vain tietyksi ajaksi, ei määrittelemättömäksi ajaksi. Mutta mielestäni ylläpitäjille voi aivan hyvin antaa oikeudet myöntää "käyttäjätunnusten luoja" -oikeuksia käyttäjille, sillä voi olettaa että heidät tavoittaa lyhyemmälläkin varoitusajalla, mikäli tarpeen. --Stryn (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 22.54 (EEST)

Julkkisten lasten syntymävuodet[muokkaa wikitekstiä]

Jos julkkiksen lapset eivät ole wikimerkittäviä, niin kuuluuko heidän syntymävuotensa Wikipediaan. --Pe-ga-sos (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 17.53 (EEST)

Riippuu lähteistä. Jos syntymävuodet ovat olleet laajasti käsiteltynä luotettavissa lähteissä ja ne ovat muutenkin yleisesti tiedossa, niin kyllä ne voi olla kerrottu myös artikkelissa. --Zache (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 17.56 (EEST)
Mitäpä ne haittaakaan, jos kerran löytyvät riippumatomasta lähteestä. Ainakin pidemmissä artikkeleissa tieto jälkeläisten syntymisvuosista on ihan validia informaatiota artikkelin kohteesta, eikä liity sinänsä jälkeläisten wikimerkittävyyteen.--MAQuire (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 18.00 (EEST)
Mä olen eri mieltä. On eri asia että jossain lehdessä on jonkun lapsen nimi ja syntymävuosi (jonka julkaisuun on tuskin kysytty lapselta lupaa), kuin että se on täällä wikipediassa ikuistettuna. Lapset luetellaan parhaiten lukumääräisesti. Tuskin kukaan viisastuu siitä että laulaja Matti Meikäläisellä on lapsi Maija (s. 2001). Maijalle se voi olla kiusallista jos hän ei halua olla julkinen henkilö. nimim. Läpiirissä kokemusta. --Mwåc8m (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 18.59 (EEST)
Menen jossain mielessä Mwåc8m:n kannalle. Suurjulkkisten (anteeksi oma termi) kuten Yhdysvaltojen presidentin syntymäajat voivat olla paikallaan. pahantahtoiset löytävät ne ilman Wikipediaakin. --Höyhens (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 20.38 (EEST)
Mikä on tämä valtava kuilu epämerkittävien ja merkittävien lasten suhteen? Kuninkaallisten lapset saavat ihan oman Wikipedia-artikkelin aivan pyytämättäkin ja wikimerkittävien henkilöiden lapsista ei saisi olla edes syntymävuotta. Onko niin, että vain wikimerkittävien lasten sielut saavat valita mihin rooliin syntyvät ja muille jossain odottaville sieluille vanhemmat määrätään? Teoria se on kai tuokin, vaikkakin aika uniikki (ei se räppäri).--MAQuire (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 23.43 (EEST)
Yksityiselämään kuuluvien tietojen kirjaaminen wikipediaan vaatii harkintaa ja hienotunteisuutta. Sitähän kaikilla kirjoittajilla ei ole, mutta käytännössä ja aiempien keskustelujen perusteella on käynyt ilmi, että lasten nimiä ja syntymäaikoja ei ole syytä levitellä Wikipediassa, elleivät lapset itse ole julkisuudessa tai asemansa puolesta itse merkittäviä. --Abc10 (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 08.51 (EEST)
Lasten syntymävuodet ovat yleensä tärkeämpiä artikkelin kohteen kannalta kuin lasten nimet. Lapsen saaminen on iso elämänmuutos useimpien elämässä. Joten lapset voisi mainita tyyliin "Hänellä on kaksi poikaa (s. 1981 ja 1985)." --Savir (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 09.15 (EEST)
Samaa mieltä. Ainoastaan jos lapset ovat merkittäviä itsenään, tulisi nimi mainita (esim. Tom Hanksin poika Colin) jne.), muutoin syntymävuosi riittää. --URunICon 23. lokakuuta 2016 kello 15.17 (EEST)