Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Käytännöt
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Random Agent Spoofer -lisäosan käyttäminen[muokkaa wikitekstiä]

Useamman kuin yhden käyttäjätunnuksen salainen samanaikainen käyttäminen Wikipedian muokkaamiseen on kiellettyä. Entä mitä säännöt sanovat selaimen lisäosista, joilla voi muuttaa selaimen näyttämiä tietoja? --Raid5 (keskustelu) 17. lokakuuta 2015 kello 15.06 (EEST)

Joko aihe ei ole tärkeä, siihen ei löydy sääntöä tai mielipidettä, siksi tulkitsen että tällaisen lisäosan käyttäminen on sallittua. Tarkoituksenani ei ole hämätä Wikipedian palvelinta, vaan lisäosa on päällä jatkuvasti ilman erityistä valkoista luetteloa. --Raid5 (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 20.07 (EEST)

Ratkaisu: Lisäoasaa ei kannata pitää Wikipediassa päällä tai on käytettävä valkoista listaa. Muuten tulee virheilmoitus. [1] --Raid5 (keskustelu) 17. marraskuuta 2015 kello 13.55 (EET)

Kun artikkeli siirretään uudelle nimelle pitääkö ohjaussivutkin korjata[muokkaa wikitekstiä]

Kun artikkeli siirretään uudelle nimelle pitääkö ohjaussivutkin korjata? On sellainen mielikuva tullut, että ohjaus ei enää toimi kovin monen ohjauksen kautta. Tarkoitan tätä tapausta kun Käyttäjä:Gopase+f teki siirron muttaohjaukset ovat siirtämättä. Vai onko se vain suositus, jota ei tarvitse noudattaa paitsi jos huvittaa?--85.76.106.118 21. lokakuuta 2015 kello 16.42 (EEST)

Tuolla ei tainnut olla yhtäkään korjattavaa uudelleenohjausta? En tiedä mitä haet tuossa takaa. Gopase+f (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 16.48 (EEST)
Ehkäpä IP-käyttäjä hakee linkin oikaisua että eivät kulkisi tuon yksiäffäisen Kristoferin kautta. Se kai ei paljon haittaa, mutta voinee hitaassa yhteydessä vähän vaikuttaa. --Höyhens (keskustelu) 21. lokakuuta 2015 kello 17.09 (EEST)
Selvä. Aiemmin on ohjaukset pitänyt mennä suoraan siihen artikkeliin johon ne on tarkoitettukin. Tätäkö sääntöä ei enää ole tai muuttuiko se juuri nyt? --85.76.116.115 26. lokakuuta 2015 kello 09.06 (EET)
Oikeastaan tässä on vielä sekin, että milloin ohjaus tulee säilyttää ja milloin ei. Jos (aikanaan laadukkaissa) eri lähteissä on samasta nimestä eri muotoja, niin ohjaus on tarpeen säilyttää, että eri lähteitä käyttävät löyttävät perille. Jos kyseessä on yksinkertaisesti virhe, niin virheitä ei liene syytä säilyttää. Tästä keskusteltiin joskus, kun oli suuri joukko ohjauksia "Ben Zy...", jotka poistettiin. Vaikka tässäkin on eri näkökantoja: jossakin muussa wikissä muistan esitetyn näkemyksen, että kaikki artikkelien aiemmat nimet pitää säilyttää ohjauksina, etteivät lukijat menetä mahdollisesti tekemiään linkkejä. --Urjanhai (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 09.45 (EET)
Joo mutta nyt haluaisin vastauksen siitä pitääkö ohjaukset oikaista, koska mielestäni aiemmin on pitänyt? --85.76.112.182 26. lokakuuta 2015 kello 13.19 (EET)
Sivuja siirtäessä olisi hyvä korjata ohjaukset. Tämä selvä "best practices" -tyyppinen tapa tehdä asioita. Se tapahtuuko näin käytännössä, niin todennäköisesti ei, koska sivujen siirto on helppoa ja nopeaa ja ohjausten korjaus on hidasta ja vaivalloista ja ainoa tapa saada tämä varmasti tapahtumaan olisi tehdä se automatisoidusti eikä käsin. --Zache (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 13.24 (EET)
Eikös joku botti käy automaattisesti korjaamassa ne kaksinkertaiset ohjaukset? Eli niiden korjaaminen käsin on hyödyllistä, mutta ei välttämätöntä. Yksinkertaiset ohjaukset taas toimivat artikkelin siirron jälkeen korjaamattakin. Nähdäkseni linkkien oikominen artikkeleissa suoriksi on lähinnä nollamuokkausta silloin kun ne kuitenkin johtavat oikeaan paikkaan ohjaussivun kautta, ellei vanha muotoilu ole ollut jotenkin kehno tai virheellinen (esim. nimi kirjoitettuna väärin). Joskus taas on perusteltuja syitä nimenomaan olla puuttumatta ohjauksiin (esim. jos nimeltä x nimelle y siirretty artikkeli käsittelee edelleen samalla myös aihetta x, niin silloin nimellä x tehdyt linkit kannattaa mieluummin säilyttää ohjaussivun kautta kulkevina kuin "korjata"). --Risukarhi (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 20.35 (EET)
Mahdollisesti haitallista ”korjaamista” on myös linkkien muuttaminen anakronistisiksi tyyliin [[maalaisliitto]] → [[Suomen Keskusta|maalaisliitto]]. Tässä tapauksessa ei ehkä koskaan kirjoiteta erillisiä artikkeleita puolueen eri vaiheista, mutta jos kirjoitettaisiin, edessä olisi ikävä urakka noiden oiottujen linkkien kanssa. (Jos muisti pelaisi, mieleen muistuisi parempia esimerkkejä.) --Silvonen (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 20.44 (EET)
Botit tosiaan korjaavat kaksinkertaisia ohjauksia päivittäin, joten niistä ei tarvitse murehtia. --Silvonen (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 20.55 (EET)
Botti Louperibot onkin avuliaasti korjannut ohjaussivun Maalaisliiton eduskuntaryhmä (ja muita samantyyppisiä) viemään suoraan Suomen Keskusta -artikkeliin. --Savir (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 20.59 (EET)
Tiedoksi keskustelua seuraaville: kun tässä nyt näyttää olevan kaikille epäselvää puhutaanko wikityksistä vai kaksinkertaisista ohjauksista, niin pieni selvennys keskustelun aloitusviestiin: kyseisen siirron yhteydessä ei syntynyt yhtään kaksinkertaista uudelleenohjausta. Tarkistin niiden mahdollisen olemassaolon siirron jälkeen. Olishan se kiva jos kaikki toimisivat näin. Niiden korjaamisessa ei ole iso homma yleensä koskaan (artikkelien siirtoja koskevissa tapauksissa). Gopase+f (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 21.04 (EET)

Keikkakuvat aiheesta muualla osiossa[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkinä Anne Mattila ja Anneli Mattila, en löytänyt aiheesta muualla ohjeesta mainintaa tuohon mutta mitä mieltä muut on.--Musamies (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 21.47 (EET)

Ei tarvetta tuollaisille. --Stryn (keskustelu) 25. lokakuuta 2015 kello 22.00 (EET)
Ilmeisesti wikipedian käytännöt ovat muuttuneet, niin että tässä mediassa mainostaminen on muuttunut avoimesti sallittuksi. Artikkeleissa ei esitetä yhden yhtäkään lähdettä. Nevöhööd artisteja mulle, vaikka olen yleensä aina kevytkulttuurin puolesta. Pitäisikö siis myös artikkelin merkittävyyskäytännöt muuttaa luotettavien lähteiden osalta niin, että puheet ja teot vastaisivat täällä toisiaan? --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 08.35 (EET)
Tässä nyt ei ollut kyse ko. artikkeleiden merkittävyydestä tai yleisistä merkittävyyskriteereistä. Ja muutoinkin mielipiteesi on jo tullut selväksi. Itse aiheeseen: ei tarvetta keikkakuville.--Veli Himmeä (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 09.03 (EET)

Mitä sitten kun lähteetön mallinne on ollut pitkään[muokkaa wikitekstiä]

Mitä sitten kun lähteetön mallinne on ollut pitkään eikä tule yhtään lähdettä artikkeliin niin mitä tehdään

  • - poistetaanko tietoa
  • - laitataanko arkkkeli merkittävyyskeskustelun kautta

Otetaan esimerkkinä Alice ja hänen ystävänsä, voiko siitä poistaa listat määräajan jälkeen kun ne on lähteettömiä.--Musamies (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 21.41 (EET)

Minkä määräajan jälkeen? Kyllähän noita yksittäisiä lähde?-merkinnällä varustettuja tietoja ovat jotkut artikkeleista poistelleet ajan x jälkeen, mutta en tiedä onko aiheellista koko artikkeleita poistella. Muistelisin joskus aloittaneeni saman tyylisen keskustelun koskien uusia lähteettömiä artikkelialoituksia, jolloin tulos taisi olla jotakuinkin että pelkkä lähteettömyys (kuten ei artikkelin nykykunto muutenkaan) ei voi olla poistoperuste. Korjatkaa jos muistini harittaa. Olettaen että aihe itsessään on olemassa, merkittävä ja että noita lähteitä olisi löydettävissä, mutta ei merkitty artikkeliin.--Veli Himmeä (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 21.51 (EET) edit. Sekava selitys, joten haen takkini ja painun pehkuihin..--Veli Himmeä (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 21.52 (EET)
Ja nopealla haulla hakemani keskustelu aiheesta löytyy täältä.--Veli Himmeä (keskustelu) 27. lokakuuta 2015 kello 06.53 (EET)
Wikipediassahan on seuraavan nelikentän mukaista tietoa vuosien varrelta kasautuneena:
 Paikkansa pitävää lähteistettyä tietoa.   Paikkansa pitävää lähteetöntä tietoa. 
 Väärää tietoa, jonka mukana on lähde.   Väärää tietoa ilman mitään lähdettä. 
Tuon mukaan sitten pitää valita, mikä on parasta Wikipedialle. --Pxos (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 21.58 (EET)
Antamasi esimerkki, Alice ja hänen ystävänsä, on todennäköisesti mielikuvituksen tuotetta. Annetaan kuitenkin hetki aikaa todistaa paikkansapitävyys. –Makele-90 (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 22.37 (EET)
Lähteetön teksti voidaan poistaa tai sitten etsiä sille lähteet. Yleensä lähteitä ei ilmesty (itsestään). Jos artikkeli vaikuttaa epämerkittävältä voi sen laittaa merkittävyyskeskusteluun. –Makele-90 (keskustelu) 26. lokakuuta 2015 kello 22.52 (EET)
Kiitokset tuon Alice-artikkelin maininnasta, auttoi todennäköisen vandalismin torjunnassa. Linkki kyseiseen artikkeliin oli lisätty kaikkiaan 22:een henkilöartikkeliin, melkoinen all-star cast, jos kaikki näistä henkilöistä ovat oikeasti olleet mukana tuollaisessa sarjassa. Todennäköisesti kyseessä oli siis kuitenkin laajamittainen vaivihkainen vandalismi, hakukonehaulla, ihan vain hakusanoilla "Alice ja hänen ystävänsä", kun ei löydy mitään vahvistusta tuonnimisen sarjan olemassaololle, vaan vain Wikipedia-sivuja ja niiden kopioita. --Nironen (keskustelu) 27. lokakuuta 2015 kello 00.59 (EET)
Vandaali on ollut ahkera, kun on tehnyt keksityn sarjan jaksoista vielä videot YouTubeen. No vakavasti puhuen: ei tuo mikään keksitty sarja näyttäisi olevan, mutta suomenkielisen artikkelin sisältö on ollut konekäännettyä kuraa huttua ja myös nuo linkitykset ilmeisesti sitä vandalismia. ru:Алиса знает, что делать! on parempi. --Silvonen (keskustelu) 27. lokakuuta 2015 kello 07.20 (EET)
Venäjänkieliseen artikkeliin on tosin eksynyt tieto, jonka mukaan sarjaa olisi esitetty Suomessa tällä nimellä, mikä ei tunnu pitävän paikkaansa. --Silvonen (keskustelu) 27. lokakuuta 2015 kello 07.42 (EET)

Lähde itsestäänselvyydelle, jota ei saa olettaa sellaiseksi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä lienee yleisempi mutta tässä nimeämiseen liitttyvä epistemologinen kysymys, jolla on tekemistä päättelyn, päättelyn virheiden ja ns. yleissivistyksen sekä lähteistämisen kanssa. Esimerkkejä:

1. Täsmennyssivulla Mannerheimintie väitetään ilman lähdettä seuraavaa: "Mannerheimintie on marsalkka Mannerheimin kunniaksi nimetty tie useissa Suomen kaupungeissa ja kunnissa."

2. Taistelulaivaa käsittelevässä artikkelissa Marat (1794) ei ole nähtävästi perusteita väittää ilman lähdettä, että em. laivalla Marat ja muilla samannimisillä olisi jotain tekemistä henkilön Jean-Paul Marat kanssa. Tämä vaikuttaa kuitenkin itsestäänselvyydeltä, jolle lähteen löytäminen on todella hankalaa. Perinteisissä lähteissä pidetään naiivina kertoa tällaista tosiseikkaa. Wikipediaan emme kuitenkaan pidä hyvänä kirjata lähteettömiä tosiseikkoja.

Semiotiikkaan pohjaavan nimistötutkimuksen kannalta nämä nimet ovat symbolinimiä, eivät suoranaisia indeksejä: Mannerheimintietä ei ole nimetty siksi, että Mannerheim olisi asunut sen varrella eikä Jean Paul Marat omistanut tai komentanut sukunimeään kantanutta alusta. Kaupunkinimien järjestelmiä tutkinut Toropainen (2005, 57) käyttää symbolinimen esimerkkinä nimeä Allendenpuisto, "koska Chilen presidentti Allendella ei ole nimetyn puiston kanssa mitään tekemistä", kun taas Aleksanterinkadun nimessä kyse on indeksistä, koska se on annettu Aleksanteri I:n vierailun kunniaksi.{{Kirjaviite| Nimeke = Oulun paikannimet : mistä nimet tulevat| Julkaisija = R. Toropainen (Oulun yliopistopaino)| Vuosi = 2005| Tekijä = Toropainen, Ritva | Suomentaja =| Luku = Paikannimien semioottinen luokittelu| Sivu = | Sivut = | Selite = väitöskirja, Oulun yliopisto, suomen kielen, informaatiotutkimuksen ja logopedian laitos, suomen kieli| Julkaisupaikka = Oulu| Tunniste = | Isbn =952-91-9545-1|Kieli = }} Nyt kysymys on siis siitä, missä määrin pidämme esimerkkien kaltaisia yhteyksiä a) yleisesti tunnettuina (jolloin lähdettä ei tarvittaisi, mutta yhteyttä ei saisi ilmaista), milloin taas sellaisina, että niistä on tarpeen kertoa, mutta b) tätä ei lähteen puuttuessa voi tehdä tai c) sellaisina, jotka voidaan mainita ilman lähdetä yleissivistykseen nojaten. --Juha Kämäräinen (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 18.00 (EET) Muutettu tässä kommentissa ollut ref-lähdeviite tekstimuotoon, koska tänne eivät sovi viiteosiot. --Pxos (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 19.09 (EET)

Kai tämä johonkin käytäntöön liittyy, mutta enpä tiedä, voiko tätä keskustelemalla ratkaista. Kysymys laajemmin on siitä, että esitetään väite ja sille perustelu "jokainenhan tämän tietää", tai toisessa ääripäässä oletetaan, että kukaan ei tiedä sitä. En-wikissä on asiasta kaksi vastakkaista esseetä (suomennos minun): 1) "Jokainen tietää, että taivas on sininen." ja 2) "Taivas ei ole sininen kuin toisinaan.". Pitäisi siis kuvitella jonkinlainen universaalin yleissivistyksen taso vedenjakajaksi, jossa toisella puolella ovat itsestäänselvyydet ja toisella puolella itsessään epäselvät asiat. Aika vaikea homma. Tästä lienee keskusteltu Wikipedian alkuaikoina paljonkin, jos joku jaksaisi löytää linkkejä. --Pxos (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 19.33 (EET)
Yleisempään pohdintaan ei nyt ole mahdollisuutta, mutta väite ettei esimerkiksi Helsingin kadunnimille löytyisi lähdettä, ei pidä paikkaansa. Helsingin kaupunki on julkaissut julkaisusarjassaaan teoksen Helsingin kadunnimet, johon on syytä tutustua. Helsingin kadunnimet ovat yleisesti niin uusia, että kirjan kirjoittajat ovat voineet selvittää ne asiakirjoista, eikä tarvita perimätietoa. Tosin se on 1970-luvulta, mutta tuoreemmatkin on varmasti löydettävissä jonkinlaisella vaivannäöllä. --Abc10 (keskustelu) 30. lokakuuta 2015 kello 19.55 (EET)
Ainakaan omaan yleissivistykseeni ei kuulu, että kaikki Suomen Mannerheimintiet olisi nimetty Carl Gustaf Emilin mukaan; onhan se varsin todennäköisesti paikkansapitävä väittämä, mutta en toisaalta suuremmin yllättyisi, jos joku näistä teistä olisikin nimetty jonkun muun nimekkään Mannerheimin mukaan. En siis panisi paljon painoarvoa tuollaiselle väittämälle lähteettömänä (emme tiedä, onko kirjoittaja perehtynyt asiaan vai tehnyt "sivistyneen veikkauksen"), ja tässä tapauksessa ei juuri menetettäisi vaikka kohta muotoiltaisiin yleispätevämmin. Kallistuisin siis tältä osin vaihtoehtoon b. – Haltiamieli 30. lokakuuta 2015 kello 22.06 (EET)
Tarkoitit varmaan "valistunut arvaus". --85.76.117.208 30. lokakuuta 2015 kello 23.32 (EET)
Mannerheimintien ja Mannerheiminkadun kysymykseen voisi saada tilastotieteellistä todistetta, jos tutkittaisiin, mitkä ovat olleet nimet aikaisemin ja koska ne on nimetty vapaaherrallisen Mannerheim-suvun mukaan. Toinen tapa on käydä jokainen katu ja tie erikseen käyttämällä viikkoja vastausten saamiseen eri kaupunginmuseoista tai teknisistä toimista tai sanomalehtiarkistosta. Helsingissä on Mannerheimintie, mutta Lahdessa oikein Mannerheiminkatu niin kuin Loviisassa ja Naantalissa, lisäksi Helsingissä taitaa olla Business Center Mannerheiminkatu. C. G. E. ei käynyt sotakorkeakoulua, mutta hän oli keisarillisessa armeijassa hevosenostaja. - Voisi kysyä, mitä kriteerejä tarvitaan, että voidaan sanoa, miksi Vaasa ei ole edelleen Nikolainkaupunki, ja miksi Suomessa on monta Vapaudenkatua. Riittääkö yleinen perustelu sisällissodan jälkeiseltä ajalta vai pitääkö luotettavuuden vuoksi tilata lausunnot joka kaupungista? 91.154.202.189 20. marraskuuta 2015 kello 03.51 (EET)

Sotabloggaus[muokkaa wikitekstiä]

Ajankohtaiset ja Suomen mediassa näkyvät kriisit (joihin kytkeytyy jollain muotoa Venäjä) kirvoittavat sekä paljon lisääviä muokkauksia että myös paljon uusia artikkeleita. Syyrian sisällissodan ympärille on syntynyt useita IP-muokkaajien blogimaisia uusia artikkeleita, joita yhdistää tolkuton määrä tapahtumia ja omia tulkintoja tapahtumien todellisesta kulusta tai merkityksestä. Onko aiheesta aiemmin keskusteltu? Miten näitä tulisi lähestyä ja onko tällaisiin hengästyttäviin tuotoksiin edes tarvetta? --Caygill (keskustelu) 4. marraskuuta 2015 kello 13.23 (EET)

Mielipiteet eivät liene wikipedian käytäntöjen mukaan sallittavaa muokattavaa tietoa. Minä uskon wikipediassa vain niihin tietoihin, jotka ovat lähteistettyjä, ja edellytyksellä, että lähteet ovat luotettavia. Wikipedian artikkeleiden osalta päätän aina itse, milloin artikkelissa esitetty lähde on luotettava eli milloin uskon esitettyyn tietoon. Jos minulla on joku tarve uskoa blogien ”tietoihin” tarkistan ne ennen niihin uskomista aina luotettavimmista lähteistä. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 4. marraskuuta 2015 kello 13.49 (EET)
Monet ovat sitä mieltä, että ajankohtaisaiheet eivät kuulu tietosanakirjaan. Wikipedia ei ainakaan ole tulkinta- ja mielipidefoorumi. Myöskään esseistinen, pohdiskeleva tyyli, jota monet ovat opiskelleetkin, ei sovi tietokirjaan. Sota- ja kriisiaiheisten ajankohtaisartikkeleiden hankaluus on myös siinä, että asioita ei ole ehditty tutkia ja julkaista tarpeeksi luotettavasti. Odottamattomat, usein julkista kohua aiheuttavat käänteet tavallisesti pitkittävät liikaa ajankohtaisartikkeleita. Lähietäisyydeltä on vaikea arvioida tietosanakirjaan sopivaa essentialismia, mikä on olennaista, mikä ei. Sotien julkisuudessa informaatiosta on tullut läheisempi osa sodintaa, kun esimerkiksi Venäjän uudessa sotastrategiassa vaikuttamisesta näyttää tulleen (jälleen kerran) sen käymien sotien päätavoite. Ajankohtaisartikkelit saattavat Wikipediassa jäädä myös roikkumaan viimeistelemättä vuosikausiksi. Jotain hyvääkin Wikipediassa on tästä aiheesta. Esimerkiksi tässä käyttäjä Harriebarnin erinomainen muokkaus Itä-Ukraina-aiheisesta artikkelista tässä. Muokkaaja on käynyt koko pitkän artikkelin ja tehnyt hyvää kielenhuoltoa ja selvennyksiä. Tällaiset kiinteyttävät silpputietoa.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 11. marraskuuta 2015 kello 23.24 (EET)
Monet ovat myös sitä mieltä, että tämä on web-liveuutissivusto, ja sitä monemmat, mitä kevyemmästä ”kulttuurin” osa-alueesta on kyse. Hyvin, hyvin monissa luotettavina pitämissäni lähteissä kerrotaan yllättäen myös ”eilen”, jopa ”tänään” tapahtuneista asioista. Muokkaajien pitäisi ymmärtää tähän tietosanakirjaan kirjoittamisen perusteet (ks. käytännöt, eli esim. ei mitään omia tulkintoja tänne). Voin olla vanhan liiton edustaja, mutta mielestäni tämän median keksijät olivat kaukaa viisaita, kun edellyttivät kirjoitettavilta tietosanakirja-artikkeleilta merkittävyyttä lähteiden luotettavuuteen, ei ainakaan mielipiteisiin tai edes nimimerkin henkilöön perustuen. PS. Arviointilokista löytyy esimerkiksi nostamastasi artikkelista mielenkiintoisesti se, että artikkelin nimi ”Ukrainan mielenosoitukset 2013” on muuttunut 2.12.2013 nykyiselle nimelleen Ukrainan vallankumous 2014. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin tämä media harrastaa jo otsikkotasolla ei-objektiivista (ei perustu luotettaviin lähteisiin) historiankirjoittamista. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 12. marraskuuta 2015 kello 12.54 (EET)
Mä olen luovuttanut jo ajat sitten noiden artikkeleiden kanssa. Niihin voisi palata kun rauhasta on kulunut vuosia. Sillon onkin jo lähdemateriaalia ja selkeämpi kokonaiskuva konfliktin kulusta. Tämä tarkoittaa kyllä valtavaa siivousurakkaa innokkaiden aktiivipäivittäjien jäljiltä. --Vnnen (keskustelu) 16. marraskuuta 2015 kello 13.50 (EET)
Wikipediaa kirjoitetaan lähteistään: kelvottomasta geopoliittisesta vedätyksestä ja propagoivista asiantuntijoista. Onko parempi vaikea ja odottaa 20 vuotta vai kirjoittaa edes jotain? Maailmanpoliittien tapahtuman tosiasiat selviävät noin 50-70 vuoden kuluttua, kun johtavat syylliset ovat varmasti kuolleet ja arkistot ovat auenneet, jos ovat auenneet. Elisabeth I:n aikaisia arkistoja salataan Englannnissa edelleen, jottei imperiumista muodostuisi todellista kuvaa. 91.154.202.189 20. marraskuuta 2015 kello 03.54 (EET)

Uudet artikkelit elävistä henkilöistä[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan, että jos uudessa henkilöartikkelissa ei ole yhtään luotettavaa lähdettä, niin se voidaan merkitä pikapoistoon. Joku voi vilpittömästi tehdä artikkelin, eikä tajua lisätä lähteitä, mutta joku voi myös ilkeyttään tehdä artikkelin, ja nykyisellään pitäisi kai alkaa googlata, että onko kyseinen henkilö merkittävä vai naapuripulpetin kalle. Lähteettömiä artikkeleita ei pidä tehdä myöskään wikimerkittävistä henkilöistä. Poiston ei tarvitse ottaa kantaa merkittävyyteen tai siihen, onko artikkeli tehty hyvät vai pahat mielessä. Jos artikkeli on käännetty toisesta Wikipediasta ja se mainitaan aloitusyhteenvedossa tai käännösmallineella, niin se vielä ehkä menettelee. --Whitetabor (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 15.16 (EET)

Ajatus on mielestäni hyvä mutta ehdotan lempeämpää käsittelyä, joska vastaa nykyistä Hauki on kala -mallinetta: poistuu jos ei korjata määräajassa. --Tappinen (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 15.28 (EET)
Jos artikkelin aloittaa IP-käyttäjä, niin he harvoin palaavat muokkaamaan HOK-artikkeleitakaan. Jos kyseessä on tunnuskäyttäjä, niin hänelle voidaan asiasta ilmoittaa, vaikka jälkikäteen. Jos kuvailemani käytäntö olisi olemassa ja näkisin uuden lähteettömän artikkelin, joka on muuten asiallinen ja selkeästi merkittävästä henkilöstä, voin itse googlata ja lisätä siihen lähteen parissa minuutissa. Jos taas minulla on pienikin epäily siitä, että kyseessä on ilkivaltaa tai muuten vain ala-arvoinen tekele elävästä henkilöstä, voisin merkata sen pikapoistoon. Seulonnassa hylätään rutiininomaisesti "lähteettömiä lisäyksiä", mutta samalla tänne tehdään jatkuvasti kokonaan lähteettömiä henkilöartikkeleita, jotka usein jäävät myös ensiarvioimatta. --Whitetabor (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 23.24 (EET)
Tappisen ehdotus kuulostaa hyvältä, kannatan. --Msaynevirta (k · m) 16. marraskuuta 2015 kello 15.54 (EET)
Mallineen ohjeessa sanotaan, että: ”Lähteistämättömät tai huonosti lähteistetyt kiistanalaiset tai epäilyttävät tiedot elävistä henkilöistä tulisi poistaa välittömästi. Älä merkitse tämänkaltaisia väitteitä mallineilla”. Jonkun keskustelun perusteella minulle on tullut (virheellinen) käsitys, että tynkäartikkeleita voisi tehtailla ilman lähteitä. --Raid5 (keskustelu) 16. marraskuuta 2015 kello 17.21 (EET)
Onko ongelma liiallinen kirjoittaminen vai kirjoittamattomuus, Wikipedian keski-ikäistyminen? 91.154.202.189 20. marraskuuta 2015 kello 03.55 (EET)

Aikavyöhykkeen merkitseminen[muokkaa wikitekstiä]

Kun jokin tapahtuma tapahtuu esimerkiksi kello 14:39 vaikkapa New Yorkissa niin merkitäänkö aikavyöhykkeeksi "UTC-5" vai "EST", kun joissakin artikkeleissa näkee aikavyöhykkeenä kyseisen vyöhykkeen lyhenteen, niin on usein vaikea päätellä paljonko se on verrattuna paikalliseen aikaan ja hyvin harva lukija ymmärää noista lyhenteistä mitään (EET, PST, CET, MSK...). --Zunter (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 15.43 (EET)

Onkohan se aikavyöhyke useinkaan ollenkaan tarpeen. Eikö oletusarvo ole, että kello X:XX paikassa YYY tarkoittaa kello X:XX paikan YYY aikaa? Jos sitä sitten ruvetaan täsmentämään aikavyöhykekoodilla, pitäisi ainakin olla tarkkana, ettei mene ojasta allikkoon ja laita väärää tietoa esim. kesäajasta tai talviajasta. Ei New Yorkissa aina ole EST eikä UTC-5. --Jmk (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 16.03 (EET)
Joku oli laittanut tänne "Pariisin terrori-iskut marraskuussa 2015" -aikavyöhykkeeksi "CET" niin korjasin tilalle "UTC+1", joka on Ranskan talviaika. Omasta mielestäni kaikkein selkeintä olisi aina mainita aikavyöhyke tyyliin "UTC+2". --Zunter (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 16.24 (EET)
Voihan sen toki merkitä, jos tietää mitä tekee. Tuo on oikein, mutta "joku" on myös esim. merkannut Lontoon heinäkuun 2005 iskuille aikavyöhykkeeksi "GMT". Jos ei tiedä, olisi parempi olla merkkaamatta yhtään mitään, kuin merkitä väärä tieto (esim. oletuksella että "no eiks Lontoossa ole se GMT-aika vai mitä"). --Jmk (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 16.30 (EET)
Esimerkiksi Kaupunki2-mallineessa käytetään UTC-aikoja. UTC-5 → UTC−5 (UTC-5 → UTC−5) --Raid5 (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 20.24 (EET)
Lisäksi UTC on täsmällisemmin määritelty kuin GMT. GMT:tä on 1970-luvulta asti neuvottu välttämään, kun on kyse tarkasta ajan mittauksesta.--Gronroos (keskustelu) 15. marraskuuta 2015 kello 13.50 (EET)

Onkos tällaisessa ohjaussivussa CET, joka osoittaa olemattomaan sivuun, jotain järkeä? --Jmk (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 23.56 (EET)

Ei. --Stryn (keskustelu) 14. marraskuuta 2015 kello 23.58 (EET)
Onko Googleen indeksoitavasta hakusanaominaisuudesta mitään hyötyä? https://www.google.fi/?gws_rd=ssl#safe=off&q=CET 91.154.202.189 20. marraskuuta 2015 kello 03.57 (EET)

Viitteen kieli[muokkaa wikitekstiä]

IP-muokkaaja vaihtoi viitteen kotimaisesta ulkomaalaiseksi artikkelissa Hiilihydraatti. Suomenkielinen viite: <ref>{{Verkkoviite|osoite = http://nutritionreviews.oxfordjournals.org/content/44/2/44|nimeke = Simple and Complex Carbohydrates|julkaisu = |julkaisija = Jenkins, David; Alexandra L. Jenkins; Thomas M.S. Woleve; Lilian H. Thompson; A. Venkat Rao|viitattu = 23.11.2015|tekijä = |ajankohta = Helmikuu 1986}}</ref> ja enkkuviite seuraavasti <ref name=Jenkins>{{cite journal|last=Jenkins|first=David |author2=Alexandra L. Jenkins |author3=Thomas M.S. Woleve |author4=Lilian H. Thompson |author5=A. Venkat Rao |title=Simple and Complex Carbohydrates|journal=Nutrition Reviews|date=February 1986|volume=44|issue=2|doi=10.1111/j.1753-4887.1986.tb07585.x|pages=44–49}}</ref>. Siis viitteen sisältö on sama. Onko moisella väliä?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 09.57 (EET)

En pysty keksimään järkevää motiivia moiselle. --Louhikärmes (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 10.29 (EET)
Kai jossain käytännöissä sanotaan, milloin lähde voidaan vaihtaa? Poistaa niitä saa, vaikkei sitäkään sanota missään. Jos minä ymmärrän jonkun asian (esittämäni lähde pätee), niin kokisin merkkaamani lähteen poistamisen vandalismina eli uuden muokkaajan tarpeena päteä asiassa, josta hän ei todnäk. ymmärrä paljoakaan, tai jos ymmärtää, niin tarpeena besservisseröidä todistaakseen olevansa muita huomattavasti oikeammassa. Saman asian tuplalähteistämistä en kieltäisi (paperimedian lisäksi voisi hyv inkin olla digilähde), kymmenen saman asian todistavaa lähdettä kieltäisin. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 10.41 (EET) Tarkennus: Eli mielestäni vähintäinkin pitää kertoa perustelut muokkausyhteenvedossa tai artikkelin keskustelusivulla; yo. ei siis riitä ”Lähteen merkintätapa korjattu”. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 11.13 (EET)
Liekö tässä on ollut takana ajatus käyttää lähdetä uudemman kerran, kun on ”namettu”, eli ei ole vain puuhastelua puuhastelun vuoksi. Tuon olisi siis voinut tarkentaa ”Lähteen merkintätapaa muutettu lähteen uudelleen käyttöä ajatellen” tmv? --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 11.35 (EET)
Eikä se muutos myöskäään pelkästään ollut ref name tagin lisääminen van myös vaihdettiin malline, eli tuo muokkausyhteenveto ei olisi kertonut mistä on kysymys eikä se myöskään ollut se mitä tässä kysyttiin.--Urjanhai (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 11.39 (EET)
Eihän tuossa lähdettä millään lailla vaihdettu vaan muutettiin ainoastaan sen merkintätapaa ja muokkausyhteenvedossa ilmoitettiin, että näin tehtiin. Nyt on vain kysytty sitä onko kyseinen, ilmoitettu lähteen merkintätavan muuttaminen perusteltu, so. ollaanko sitä mieltä kuin muokkauksen tekijä, että kyseessä on korjaus, vai onko niin että tuota merkintätavan muutosta ei olisi tullut tehdä noin.--Urjanhai (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 11.37 (EET)
Eli saako suomenkielisen mallineen (verkkoviite) muuttaa englanninkieliseksi (cite journal) mallineeksi?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 11.42 (EET)
Oletettavasti IP-muokkaajan on ollut tarkoitus korjata/täydentää viitteen tietoja, mallineen vaihtuminen englanninkieliseksi on taitamattoman rappauksen roiskeita. Alkuperäisessä lähdemerkinnässähän kirjoittajat on merkitty väärin julkaisijoiksi eikä alkuperäistä julkaisua tai julkaisijaa kerrota lainkaan. Toisaalta uusi, kaiketi englanninkielisestä Wikipediasta sellaisenaan kopioitu viitemerkintä on vaillinainen sekin, siitä puuttuu aiemmassa viitteessä ollut kätevä suora url eikä malline suomenkielisessä Wikipediassa myöskään tulostu täydellisesti (ensimmäisen jälkeiset tekijät jäävät näkymättä). – Haltiamieli 23. marraskuuta 2015 kello 11.57 (EET)
En huomannut noita mainitsemiasi, kun en tunne tuota englanninkielistä "cite journal" mallinetta, ja mitä tuo "doj" oikein tarkoittaakaan? Tämän keskustelun pohjalta siis ei saisi muuttaa viitemallineen kieltä, vai? Eli jos artikkeli on suomeksi, käytetään suomenkielistä viitemallinetta.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 12.26 (EET)
DOI. Itse kysymykseen vastaan, että suomenkielistä mallinetta ei fi-wikipediassa pidä muuttaa englanninkieliseksi. Käytetään mieluummin suomenkielistä. --Lax (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 12.35 (EET)
Kiinnittääkö kukaan huomiota siihen, mitä muokkauksella tavoiteltiin? Haltiamieli ymmärsi. Kirjoittaja huomasi, että meidän mallineemme on vajavainen ja korvasi sen sellaisella, johon hän lienee tottunut en-wikissä, jossa kadutkin ovat kultaa ja aurinko paistaa aina. Koska meille tulee paljon käännöksiä ja muita tekstinlisäyksiä, joissa käytetään englanninkielisiä mallineita, jotkut ovat päättäneet tuoda tänne noita englanninkielisiä mallineita, jotta ne jotekin toimisivat täällä. Paras tapa olisi, jos tarpeelliset mallineet luotaisiin myös suomeksi tänne. Toiseksi paras tapa on käyttää suomenkielisiä mallineita. Kolmanneksi paras on käyttää englanninkielistä mallinetta, jos se vaikuttaa paremmalta kuin täällä tarjolla olevat mallineet. Asia ei siis ole ihan niin "kerrasta poikki ja pinoon" että voisi panna ovet lukkoon, kun vieraita tulee pihaan. --Pxos (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 12.57 (EET)
Jos täällä keskusteltaisiin siitä, lynkataanko viitteitä alun perin muokannut (tai itse asiassa viitteen alun perin lisännyt) ip-käyttäjä, tulisi mainitsemaasi asiaan kiinnittää suurempi huomio kuin mitä edellä on tapahtunut. Mutta varsinaiseen kysymykseen vastaus lienee sangen yksimielinen: käytetään suomenkielistä viitettä eikä lynkata ketään. --Lax (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 13.05 (EET)
Mallinetta {{Cite journal}} käytetään 529 artikkelissa tällä hetkellä, joten ei siitä eroonkaan pääse. Osa keskustelusta täällä on ihan asian vierestä ja turhaa huuhaata, mutta niin on aina. Vastaus ei ole yksimielinen, koska en ole samaa mieltä. En-wikin mallineen käyttö täytyy sallia silloin kun siitä on selvää hyötyä ja muokkauksen kumoamisesta on selvää haittaa. --Pxos (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 13.10 (EET)
Korjaan edellistä: Jos en-wikin malline on parempi kuin fi-wikin, pitää pyrkiä parantamaan meidän mallinetta tai pyytämään tuloksetta Joku Muuta tekemään taikoja. Jos tiedot voidaan esittää jollain meidän mallineella ("lehtiviite") yhtä hyvin, mallinetta pitää vaihtaa. Ei ole mitään järkeä vain kumota muokkausta, koska tietojen esittämiseen käytettävä alusta (siis malline) on englanninkielinen. Mallineen tarkoitus on toimia eräänlaisena tiedon pakkaajana. Jos kumoamalla menetetään tietoja, ei kumoaminen ole järkevä ratkaisu vain siksi, kun malline on englanniksi. Vastustan yksinkertaisia loppupäätelmiä asiasta, jonka pitäisi olla yksinkertainen. --Pxos (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 13.19 (EET)
Onko käytäntö sitten, että "mallineen kieli voi seurata lähdettä", eli jos lähde on vaikka tamiliksi, malline voi olla myös tamiliksi?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 16.06 (EET)
En usko, että käytäntö on sitten tuollainen. Jos nyt kysymys oli minulle koskien minun uskomuksiani. Onkos kukaan käynyt artikkelissa kokeilemassa, kelpaisiko meidän oma mallineemme {{Lehtiviite}} tuohon niin, että tiedot tulisivat oikeassa muodossa? Jos ei ole, kannattaa käydä. Ongelman luonne muuttuisi ehkä, koska Peerin lain mukaan "ongelman ratkaisu muuttaa ongelman luonnetta". --Pxos (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 16.42 (EET)
Käsittääkseni suomenkielinen lehtiviite toimii vallan hyvin ja siihen voi ympätä verkkolinkinkin, joten sillä perusteella mitään syytä siirtyä muun kielisiin viitemallineisiin ei ole. --Htm (keskustelu) 23. marraskuuta 2015 kello 18.13 (EET)
Jos tästä tulee käytäntö, haluan siihen toiseksi momentiksi lauseen, missä kielletään vieraskielisen mallineen poistaminen tai muokkauksen kumoaminen niin, että tietoja kadotetaan. Mitäs jos joku käyttää pelkästään en-wikin mallineita lähdetiedoissa? Pitääkö mallineet ja niiden tiedot vain poistaa tai kumota? (Käyttäen samaa kaltevan pinnan argumentointia, mitä täältä on saanut jo lukea.) Olisin kyllä luullut, että asia olisi ollut selvä ennen tätä keskustelua, mutta se onkin epäselvä keskustelun jälkeen. Hyvä suoritus yhteisöltä. --Pxos (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 14.56 (EET)

Julkaisupaikan merkitseminen[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä:ComradeUranium ja Käyttäjä:Stryn ovat sitä mieltä, että julkaisupaikka merkitään kirjaviitteisiin suomeksi, ks. [2], [3]. Siis esim. näin:

  • Bolšaja Sovetskaja Entsilopedija, tom 17. Moskova: Sovetskaja Entsiklopedija, 1974.
  • Luther, Georg. Herdaminne för Ingermanland II: De finska och svenska församlingarna och deras prästerskap 1704–1940. Helsinki: Svenska litteratursällskapet i Finland, 2000.
  • Millerson, Gerald. The Technique of TV Production. Lontoo ja Boston: Focal Press, 1982.

Yleensähän bibliografiset tiedot annetaan kirjan alkukielellä. Mitä mieltä muut ovat? --Esamatti1 (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 08.22 (EET)

Minä ainakin esitän tiedon ja sen lähteen aina siten, mitä käyttämässäni lähteessä lukee. En näe muillekaan yhtään syytä poiketa tuosta. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 09.39 (EET)
Minusta se riippuu siitä, mihin julkaisupaikkatietoa käytännössä tarvitaan. Jos kaupunki on tarpeellinen tieto, kai sen pitää silloin olla suomenkieliselle lukijalle ymmärrettävässä muodossa eli suomeksi. --Savir (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 09.47 (EET)
Samoin ajattelen myös minä. Eli jos tarpeellista, niin suomeksi ja jos ei tarpeellista, niin jätetään pois. Ei kait tuo olisi edes mikään välttämätön tieto. Tai jos on, niin missä tilanteessa se on välttämätöntä mainita?--Veli Himmeä (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 10.01 (EET)
Käytäntöohje sanoo pelkästään, että merkitään, jos on tiedossa. Minä tulkitsen tuon siis niin, että katson mitä käyttämässäni lähteessä kerrotaan. Toki tiedän, että käytännöt tarkoittavat tässä tietosanakirjasssa hyvin monelle muokkaajalle vain vaihtoehtoista tapaa toimia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Malline:Kirjaviite --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 11.12 (EET)
Siinä on ainakin se hyvä puoli, että poistuu yksi mahdollinen virhelähde, kun merkitään niin kuin lähteessä on.--Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 19.58 (EET)
Ei vaan se tulee merkitä siten kuin suomenkielisissä laadukkaissa lähdeluetteloja kjäyttävissä julkaisuissa Wikipedian ulkopuolella on tapana. Vasta jos niissä on käytössä useampia tapoja, meillä ehkä voi olla varaa valita. Lukijaa rasittaa ja hämmentää, jos wikipediassa turhaan poiketaan siitä, mikä on tapana laadukkaissa suomenkielisissä julkaisuissa yleensä. --Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 19.43 (EET)
Virheiden välttämiseksi olisi parasta ettei siihen merkitä mitään sillä kokemukseni mukaan monet kirjoittajat eivät ymmärrä mitä julkaisupaikka tarkoittaa ja merkitsevät siihen kirjapainon kotipaikan. Tästä käytiin kahvihuoneessa taannoin keskustelua, ja monen mielestä on aivan sama mitä siinä lukee. Joku voisi kaivaa sen keskustelun, jotta nähdään ketkä näitä ymmärtämättömiä olivat ja voidaan kutsua heidät keskusteluun. En mainitse nimiä, ettei tule mainituksi väärää henkilöä. --Abc10 (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 14.04 (EET)
Tässä on yksi keskustelu, yritän etsiä lisää. --Abc10 (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 14.12 (EET)
Tässä toinen. Mutta sitä pitkää keskustelua jonka muistan, ei löydy. --Abc10 (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 14.20 (EET)
Tällä haulla löytyy aika paljon. --Geohakkeri (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 18.10 (EET)
Toki näinkin. Ja toisaalta: jos tiedossa on julkaisija, niin onko julkaisijan kotipaikalla juurikaan merkitystä? Eli tärkeämpää on tietää että julkaisija on Gummerus kuin se, että Gummeruksen kotipaikka sattuu olemaan Jyväskylä.--Veli Himmeä (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 18.23 (EET)
Nykyään suuren julkaisijan kotipaikan merkitsemisellä ei ole käytännössä informaatiomerkitystä, vaan sen merkitseminen on vakiintunut tapa, jota noudatetaan, koska se on tapana. Jos lähdet etsimään tiettyä Gummeruksen tai Springerin kustantamaa kirjaa, et lähetä kirjettä kirjeenvaihtajaystävällesi Jyväskylään tai Heidelbergiin kysyen "tiedätkö onko siellä Jyväskylässä joku Gummerus?", eikä sitä tee liioin lähikirjastosi taikka -kirjakauppasi. – Historiallinen syy kustantajan toimipaikan merkitsemiseen on se, että tiedon hakija pystyisi paikantamaan (pikku)kustantajan. --Jmk (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 12.37 (EET)
Samasta syystä aiemmin mukana saattoi olla jopa painopaikkakin ja painotalo, koska niistäkin oli mahdollista tiedustella kirjaa. --PtG (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 17.56 (EET)
Mielestäni tässä ei pidä ruveta tekemään omia järkeilyjä vaan pitää katsoa, miten näitä merkintöjä tehdään Wikipedian ulkopuolella. Jos sieltä löytyy kumpaakin tapaa tai useampaa (niin kuin erään muun vastaavan lähdemerkintäkysymyksen kohdalla löytyi), niin vasta sitten meillä nähdäkseni on siitä täällä jotain sananvaltaa.--Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 19.28 (EET)
Otin tuosta hyllystä yhden suomenkielisen tieteellisen lehden, jota julkaisee eräs suomalainen tieteelinen seura ja selasin kunnes löysin ensimmäisen lähdeluettelossa olevan julkaisun, jossa on tuollainen tapaus. Se oli merkitty näin: Hall, S. (2002). The work of representation. Teoksessa Hall, S. (toim): Representation, 13-74. Sage, London. Kun näin on, niin ei mielestäni pitääisi olla mitään epäselvyyttä, etteikö tämä keölpaisi. Jos joku väittää että julkaisupaikka pitää esittää toisin, niin mielestäni se vaatii näyttöä, että sellaista tapaa noudatetaan laadukkaissa suomenkielisissä julkaisussa. Myöskin on höpöä, että julkaisupaikka pitäisi jättää pois, jos ei keksitä millä kielellä se pitäisi olla tai jos esiintyy epäselvyyttä siitä tulisiko merkitä julkaisu- vai painopaikka.--Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 19.38 (EET)
Mutta huom. siis tuossa kuitenkin suomeksi esimerkiksi "(toim.)" ja "teoksessa". - En tosin tiedä onko tämä yksinomainen käytäntö.--Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 19.50 (EET)
Ja sitten otin vielä yhden SKS:n julkaiseman huolellisesti toimitetun tietokirjan. Sama juttu siinäkin, eli esim. "Helsingfors" Suomessa ruotsiksi ilmestyneestä julkaisusta, jossa näin on lukenut itse julkaisussakin. --Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 19.46 (EET)

Lapset, kuka tahansa akateeminen tietää, että bibliografiset tiedot annetaan julkaisun alkuperäiskielellä. Tämäkin keskustelu kertoo paljon wikipedisteistä. Sinällään minulle on yksi lysti, millä kielellä julkaisupaikkakunta (ja tarvitaanko sitä) ilmoitetaan, mutta kovin huvittavaahan tämä on. --Esamatti1 (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 20.47 (EET)

Samaa mieltä: julkaisupaikka (ja ylipäätään kaikki bibliografiset tiedot) tulevat aina siinä muodossa, missä ne ovat viitattavassa lähteessä. (Itsekin olen kyllä lipsunut tästä säännöstä päivämäärien esitystavan osalta.) ––Apalsola km 24. marraskuuta 2015 kello 21.17 (EET)
Wikipedistin tulisi olla nöyrä: WP:Ei uutta tutkimusta koske myös esitystapakonventioita ja muotoseikkoja silloin kun selviä konventioita on. Se tekee wikipedian ulkopuolisia lähteitä käyttäneen tottuneen lukijan wikipediakokemuksen miellyttäväksi ja liittää osaltaan Wikipediaa osaksi laajempaa sivistystraditiota. --Urjanhai (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 21.23 (EET)
Chicago Manual of Style (§ 17.101) ohjeistaa kääntämään kaupungin nimen englanniksi: Turin (not Torino), Vienna (not Wien). Onkohan toimituskunnassa lapsia? Voisi kuvitella, että jos käytännöt ja ohjeet vaihtelevat, niin kyse ei aina ole lapsista. Tämä varmaan kertoo jotakin jostakin, mutta mitä ja mistä? --Jmk (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.43 (EET)
Ei maissa, kielialueilla, eri aikoina jne. konventiot voivat vaihdella. Suomenkielisessä wikipediassa noudatetaan tietenkin suomenkielisissä yhteyksissä yleisesti käytettyjä konventioita, eikä sillä ole silloin merkitystä, jos jonkun muun kielen kieliyhteisö käyttää jossain tietyssä asisassa jotain muuta koventiota. Sen sijaan jos tuollaista käyttöä tai tuollaisia ohjeita esitetään suomenkielisessä yhteydessä, niin silloin voidaan todeta, että suomenkielisissä yhteyksissä joko on tai ei ole tällaisia konventioita.--Urjanhai (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.23 (EET)
Virittäjän kirjoitusohjeissa eksplisiittisesti käsketään merkitsemään esim. toimittaja suomeksi, mutta kustantajan toimipaikka alkuperäiskielellä: Lähteiden selitykset (kuten toim., s., korjattu painos) annetaan suomeksi, esim. "GARDNER, ROD – WAGNER, JOHANNES (toim.) 2004: Second language conversations. London: Continuum." Siellä ei ollutkaan niin, että kaikki bibliografiset tiedot annetaan julkaisun alkuperäiskielellä (esim. "ed.", "pp."). Onkohan sielläkin toimituskunnassa lapsia? En tiedä, kertooko tämä jotakin jostakin vai tyystin päinvastoin, mutta kovin huvittavaahan tämä kaikki on. --Jmk (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.55 (EET)
Oma esimerkkini oli Terrasta, ja siellä oli merkitty noin (siis. toim., teoksessa jne. mutta London). Samoin SKS:n kustantamassa kirjassa. Jos jossain muussa maassa on muunlaisia ohjeita mutta Suomessa suomenkielisissä julkaisuissa tällaisia, niin suomen kieltä käyttävinä me menemme suomen kieltä käyttävien julkaisujen ohjeiden ja merkitsemistapojen mukaan. En-wikipediassa voidaan mennä englanninkielisissä yhteyksissä käytettyjen konventioiden mukaan. --Urjanhai (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.23 (EET)

En näe, että Wikipediaan tulisi mitään varsinaista liäarvoa siitä, että julkaisupaikkakunta ilmoitetaan jollain muulla kielellä kuin suomeksi. Se on ilmoitus lähde- tai muun julkaisun julkaisupaikkakunnasta. Suomenkielisessä Wikipediassa pyritään käyttämään ensisijaisesti suomea. - Ne jotka huvittuvat, saavat huvittua.--Htm (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 02.26 (EET)

Bibliografisten tietojen tarkoitus on identifioida teos ja auttaa sen löytämisessä. Suomenkielisestä paikannimestä vieraskielisen teoksen julkaisupaikkana ei ole hyötyä, koska mikään muu taho (esim. kirjasto) ei ilmoita sitä suomeksi. --Esamatti1 (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.04 (EET)
Esamatti1:n kanta on ainoa järkevä kanta, jos paikkakuntaa lähdetään ilmoittamaan. Helka-tietokannasta voi tarkistaa miten akateemisen tiedon lähde ilmoittaa julkaisut. Tarkistamissani se on alkukielellä. Virhelähteet vähenevät, sillä paikkakuntien suomentaminen saattaa johtaa harhaan esim. paikkakunnan Paris yhteydessä (esimerkkejä). Eräät tässä keskustelussa esiintyneet vetoavat muissa yhteyksissä akateemiseen käytäntöön, mutta nyt se lakkasi kelpaamasta, kun siitä on oikeasti hyötyä.--Abc10 (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.56 (EET)
Kyllä, ehdottomasti kustantajan toimipaikka alkuperäiskielellä. Syistä, jotka Esamatti1 ja Abc10 ovat tuossa yllä kertoneet. --PtG (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 17.56 (EET)
Kaikkein selkeintä olisi varmaankin käyttää tämäntyylistä merkintätapaa: Kaapstad (Kapkaupunki). En tiedä mitä vahinkoa siitä olisi vaikka tuo ei olisikaan mikään tieteellinen tai akateeminen käytäntö. --Savir (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.00 (EET)
Se on turhaa säätöä, joka poikkeaa yleisestä konventiosta ja hämmentää siksi lukijaa. Vaikka wikipedia ei ole akateeminen julkaisu, niin wikipedian syyt käyttää akateemisten julkaisujen viittauskonentioita ovat samat kuin niillä itselläänkin, so. vaivaton ja selkeä tiedonkulku ja yhdenmukainen menettely, joka maksimoi lukijan mahdollisuuden keskittyä itse asiaan.--Urjanhai (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.33 (EET)
Ei kai julkaisupaikkakunta nyt sentään ole ainoa lähdekirjaa koskeva tieto, jonka perusteella se identifioidaan? --Htm (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 17.57 (EET)
se on tapa jota käytetän. Ja kun nykyään digitaalinen kirjatuotanto on tuonut pienet kustantajat takaisin, niin se on nyt taas jälleen sattumalta tarpeellinen myös tuosta alkuperäisestäkin syystään, vaikka onkin kirjastotietokannat ja tunnisteet. --Urjanhai (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.33 (EET)
En näe, että wikipediaan tulisi lisäarvoa siitä, että poiketaan yleisesti käytössä olevista konventioista sellaina kuin niitä muuallakin käytetään. Se vain sekoittaa ja lukija joutuu ihmettelemään. Se on juuri ongelmana harrastajien kirjoittamissa, kustantannustoimittamattomissa tietokirjoissa. Niitä on sen takia vaikea lukea ja vaikutelma on epäluotettava. Hyvin ja yhdenmukaisesti toimitettua kirjaa taas on hyvä lukea. --Urjanhai (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 18.33 (EET)

Konekäännetyt artikkelit[muokkaa wikitekstiä]

Wikipediaan ilmestyy silloin tällöin konekäännettyä tekstiä, kuten artikkelissa "The Fifth Chapter". Mitä konekäännöksille tulisi tehdä? Ne ovat aikalailla kamalaa sekasotkua. Jos tekstejä alkaa kirjoittaa ymmärrettävämpään muotoon, joutuu tekemään tulkintoja tekstin merkityksistä. Sitä paitsi konekäännösten korjaaminen saattaisi rohkaista uusien konekäännösten lisäämiseen. Jossain pitäisi olla selkeä ohje konekäännöksistä, toisilleen läheisten kielten välillä ne ehkä toimivat, mutta eivät indoeurooppalaisten kielten ja suomen välillä. Myös naurettavat TBA-lyhenteet tulisi laittaa pannaan suomelle vieraana elementtinä. -- Drefer (keskustelu) 24. marraskuuta 2015 kello 22.07 (EET)

Konekielen käytön voi aina hurskaasti kieltää, mutta tekstin todistaminen konekieleksi on hankalaa, eli turhaa ylimääräistä puuhastelua panna tuo käytäntövaatimuksiin. Siellähän on jo vaatimus kertoa jos teksti tai sen osa on lainattu jostain muualta. Ja esimerkkiartikkelihan on mielestäni onnistunut erinomaisesti tavoitteessaan: mainostaa tuotetta edullisesti tietylle kohderyhmälle. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 11.41 (EET)
Siis hä, eikö niitä ole erikseen kielletty? Kyllä niitä ennen on aina poisteltu mielestäni ihan surutta, ei niistä ikinä ota mitään tolkkua ja korjaamisessa olisi yleensä ainakin yhtä suuri työ kuin alusta uusiksi kirjoittamisessa, kun teksti on kategorisesti tuubaa. --Louhikärmes (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 21.44 (EET)
Kyllä, on yksi pikapoistoperuste. "A2: Väärä kieli (= not Finnish). Muulla kielellä kuin suomeksi kirjoitetut sivut sekä heikkolaatuiset konekäännökset". --Nironen (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 21.51 (EET)
Niinpä näkyy, kiitoksia tiedosta. Taas on erinomaisesti osattu esittää käytäntö, jolla tämän tietosanakirjan laatua pääsisi parantamaan. Minun ei ole tarvinnut tuota tietää, kun en edes copypastaa muiden tekstejä sellaisinaan tai jos kopsaan, niin kerron mistä ne ovat kotoisin. Olen myös tutustunut artikkeleille asetettuihin merkittävyyskäytäntöihin. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 26. marraskuuta 2015 kello 11.07 (EET)
Harjaantunut silmä tunnistaa yleensä heti konekäännöksen, koska virheet ovat erilaisia kuin huonon ihmiskirjoittajan teksteissä. Varma todistus onnistuu sekin useimmiten helposti: kun vastaavan englanninkielisen Wikipedia-artikkelin syöttää Google-kääntäjälle, ulos tulee yleensä samaa tuubaa kuin tänne tarjotussa tekstissä. --Silvonen (keskustelu) 26. marraskuuta 2015 kello 06.51 (EET)