Wikipedia:Kahvihuone (käytännöt)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Käytännöt
Edit-find-replace.svg
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Kuvalinkki aiheesta muualla osiossa[muokkaa wikitekstiä]

Otaksun että aiheesta muualla osioon ei pitäisi lätkiä kuvalinkkejä, miten on? Kyseessä on tarkemmin ottaen tuo: 1 --Seegge (keskustele) 6. syyskuuta 2015 kello 02.44 (EEST)

Vähän tapauskohtaista. Kuvien hotlinkkaaminen sinänsä on huono tapa eikä sitä pitäisi tehdä, mutta muuten ollaan kyllä linkitetty esimerkiksi museoviraston yksittäisiin kuviin. Tässä tapauksessa sivusto itse myös käytti kuvaa siten, että sillä oli pelkästään suora linkki siihen joten tein sellaisen muutoksen, että täytin linkin tiedot (tehty muutos) jolloin nyt meillä on kuvatekstinä samat tiedot kuin sivullakin sekä maininta siitä missä kuva sijaitsee. --Zache (keskustelu) 6. syyskuuta 2015 kello 04.48 (EEST)
Mikä estää tallentamasta vuonna 1944 jossain metsässä otettua kuvaa Commonsiin? Sillä ei ole enää tekijänoikeussuojaa. --Abc10 (keskustelu) 6. syyskuuta 2015 kello 08.34 (EEST)
Lähinnä halusin kysäistä asiasta noin yleisesti ottaen, tässä tapauksessa Commons on toki kätevin vaihtoehto jos tekijänoikeussuojaa ei enää ole. --Seegge (keskustele) 6. syyskuuta 2015 kello 15.29 (EEST)
Ei ylitä teoskynnystä, joten suoja on rauennut. --Abc10 (keskustelu) 6. syyskuuta 2015 kello 17.57 (EEST)
Puhutaanko tässä nyt 1993 menehtyneen saksalaisen upseerin nuoruuden valokuvasta (väitteen mukaan vuodelta 1944), johon Seegge viittaa alussa? Aiheesta muualla linkistä ei käy ilmi edes valokuvaajaa, on rasterista päätellen ehkä skannattu jostain painotuotteesta, jota ja jonka julkaisuvuotta ei linkissä julkituoda. Millä julkilausutulla ja kiistattomasti varmennetulla perusteilla tuo muotokuva ei ylittäisi teoskynnystä tai olisi tekijänoikeudeltaan vanhentunut? --Paju (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 02.45 (EEST)

Ehdotus anonyymin mobiilimuokkauksen estämisestä[muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjien ilmoitustaululla käydyn lyhyen keskustelun jossa esitettiin sisäänkirjautumattomien käyttäjien muokkaamisen estämistä tein projektisivun wikipedia:mobiiliverkot jossa asiaa on valmisteltu. Nyt asiat projektisivulla ovat edenneet niin pitkälle, että on ajankohtaista kysyä yleisemmin mitä mieltä ollaan siitä, että alettaisiin estämään sisäänkirjautumatonta muokkaamista mobiili-IP -avaruuksista pitkillä estoilla. Mikäli ajatukselle löytyy kannatusta, niin anonyymiä muokkaamista mobiili-IP:stä rajoitetaan ja samalla pyritään seuraamaan sitä miten estot vaikuttavat.

Miksi
  • Mobiiliverkkojen avulla pystytään kiertämään muokkausestoja ja niitä käytetään häiriköintiin.
  • Mobiiliverkoista tulee itsessäänkin aika paljon pääosin koululaisten kännykällä tekemää sotkemista.
Alustava ehdotus
  • Testataan DNA mobiili-IP -avaruuden estämistä vuoden 2015 loppuun saakka. Joka kuukauden lopussa yritetään arvioida miten esto on vaikuttanut ja kirjataan tulokset projektisivulle.
  • Estojakson lopuksi kerrotaan tulokset kahvihuoneessa ja tarvittaessa päätetään jatkosta.
  • DNA on valittu siksi, että sieltä tulee eniten sotkemista.
  • DNA:n mobiiliverkosta tulee noin 4% IP-muokkauksista, 5,6% IP-kumouksista ja 11% IP-osoitteisiin kohdistuneista estoista.
  • Esto on toteutettu siten, että muokata saa vain tunnuksella ja tunnusten rekisteröinti on sallittua. (Näytettävä estoviesti: {{Mobiiliverkkoesto}})
Keskustelukysymykset

Onko DNA:n mobiiliverkot sopiva kohde vai pitäisikö estoa laajentaa heti muihin verkkoihin? Keskustelu alkoi 85.76.x.x verkosta tulevista muokkauksista, mutta tämä verkko ongelmattomampi kuin DNA:n mobiiliverkko ja sieltä tulee moninkertainen määrä muokkauksia kuin DNA:lta jolloin mahdolliset sivuvaikutukset ovat myös suuremmat.

Toinen oleellinen kysymys on se, että onko kokeilun pituus sopiva?

Kolmas kysymys on yleinen arvokeskustelu siitä halutaanko ylipäätänsä rajoittaa mobiiliverkkojen käyttöä estolla? Estolla on varmasti jotain ei toivottuja vaikutuksia, mutta en osaa itse ainakaan sanoa kuinka suuria ja millaisia. Itse näkisin kuitenkin, että niin kauan kuin hankovandaali sotkeminen on suurin piirtein päivittäistä ja mobiiliverkkojen avulla yksittäisiä IP-estoja pystyy hyvin helposti kiertämään, niin pidempikin esto ainakin DNA:n mobiiliverkolle on ihan perusteltu. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 08.52 (EEST)

En henkilökohtaisesti pidä siitä, että tietyn IP ryhmän muokkauksia rajoitetaan, häiriköinnin takia. Silloin pitäisi estää anonyymi muokkaus mahdollisuus kaikilta. Eikä tietyltä IP alueelta. Jukka Wallin (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 09.12 (EEST)
Samoilla linjoilla. Periaatteessa kokeilemisen arvoinen idea, mutta käytännön toteutuksen kannalta en pidä myöskään minä hyvänä, että yksi ryhmä asetetaan eriarvoiseen asemaan.--Veli Himmeä (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 09.33 (EEST)
No DNA:n mobiiliverkoa estetään tällä hetkellä kolme tai neljä kertaa useammin kuin ip osoitteita keskimäärin ja kumousten määrissäkin se on yliedustettuna vaikkei ero ole ihan noin räikeä. Muutenkin huomauttaisin, että ip-osoitteet josta anonyymejä muokkauksia tulee ei ole mitenkään yhteneväinen ryhmä vaan siellä on blokkeja joista tiedetään tulevan enemmän sotkemista ja toisia joista tulee vähemmän. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 09.40 (EEST)
Vähintään eriskummallinen ehdotus. Siis, että yhden kaupallisen toimijan asiakkaisiin kohdistettaisiin kollektiivirangaistus. Älkääs nyt. --Gronroos (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 09.52 (EEST)
Onko se rangaistus, että ei pääse muokkaamaan Wikipediaa ilman käyttäjätunnusta? Onko se rangaistus, että alle 18-vuotiaat eivät saa ajaa autoa? --Lax (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 09.56 (EEST)
Harjoitustehtäväksi jätetään sen miettiminen, mikä ero saattaisi olla kaikkia koskevilla säännöillä ja yhden teleoperaattorin asiakkaisiin kohdistuvalla erityistoimenpiteellä. --Gronroos (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 10.00 (EEST)
Sellainen maininta tähän, että ollaan oltu operaattoriin yhteydessä ilman mainittavampaa hyötyä, mutta en tiedä tästä sen enempää kuin että näin on tehty. Sinänsä jos jollakulla on suhteita DNA:n suuntaan, niin heille voisi vihjata, että heidän verkkoaan käyttää joku kuka häiriköi suurin piirtein päivittäin ja sille pitäisi tehdä jotain. Väärinkäyttösuodattimiin on osunut tauhkaa viimeisen puolen vuoden ajalta keskimäärin joka toinen päivä. (täällä vähän pidemmin) --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 10.13 (EEST)
Siis aivanko joka toinen päivä? No jopas nyt jotain. Sitä nyt en oikein ymmärrä, miten DNA voisi asiaan vaikuttaa. Se tarjoaa bittiputken ja satunnainen Wikipedian häiriköinti tuskin täyttää kriminalisoidun tietoliikenteen häirinnän kriteerejä. Noin kaikenkaikkiaan kommentoisin, että suomenkielisen Wikipedian metasaturaatio on noussut kovin korkealle: erilaiset Säännöt ja Käytännöt ovat käyneet tärkeämmäksi kuin itse substanssi. Sellaisella kehityksellä on yleensä negatiivinen vaikutus kiinnostavuuden suhteen, ja se kaiketi onkin konkretisoitunut volyymeissä, pois lukien pilkupaikalleenasettajat. Mutta tämä kaikkien DNA:n mobiilikäyttäjien kormuuttaminen siksi, että joka toinen päivä joku häiriköi, vie tämän yleisen kontrollifriikkiyden jo koomisuutta hipovalle tasolle. --Gronroos (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 10.28 (EEST)
Voi olla, että olen vähän tylsä, mutta jos tämän tyyppistä kirjoittelua tulee jatkuvasti, niin sille pitää tehdä jotain: N on homoseksuaalinen pedofiili ja syvästi kehitysvammainen jonka äly on vauvan tasolla. lisäksi vielä N masturboi julkisella paikalla ja N on raiskannut 8-10 vuotiaita neekeripoikia. Korvasin N:llä sen käyttäjänimen jonka keskustelusivulle tuo oli jätetty. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 10.56 (EEST)
Noin periaattessa allekirjoitan Gronroosin näkemyksen, yksityiskohtia voi hioa. Täällä on paljon tarpeetonta metakeskustelua joka alkaa jostain typerästä asiasta eikä muutamat käyttäjät osaa sitä lopettaa. Lisäksi Kysy vapaasti osio täyttyy dna:n suunnasta tulevilla kysymyksillä, MUTTA ne ovat tyyliltään niin samanlaisia, että putki voi johtaa yhdelle koneelle. Itsekuri on tietysti hyvä vaihtoehto mutta ei puheripulisten kohdalla toimi. Sulkekaa Kysy vapaasti ja asettakaa käytäjille max kolmen keskustelukommentin raja, niin luulen että jää aikaa poistella häiriköiden kontribuutioita. --87.95.1.138 8. syyskuuta 2015 kello 11.20 (EEST)
Lisätään vielä Gronroosille, että laskin tässä yhtenä päivänä, että 28.8. - 3.9. välisenä aikana Hankovandaalille oli annettu esto 17 kertaa ja jos miettii, että tuo on jatkuvaa ja jatkunut vuosikaudet, niin en itse kutsuisi sitä "satunnaiseksi vandalisoinniksi". --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 15.45 (EEST)
Ja kun yhtä tomppelia joudutaan ohjaamaan tavanomaista intensiivisemmin, homma hoituu jatkossa yhden operaattorin asiakkaita kormuuttamalla? Eipä auta kuin yhtyä Jan Husin viimeisiin sanoihin Konstanzin torilla. --Gronroos (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 08.33 (EEST)
Otin yhteyttä DNA:han keväällä 2014 ja toisen kerran kesällä 2015. Kesällä 2015 myös toinen ylivalvoja oli yhteydessä DNA:han ja jo aiemmin Elisaan. Elisa ryhtyi kuulemani mukaan toimiin häirikön suhteen. Ensimmäisellä kerralla DNA:sta vastasivat viestiini, toisella kerralla eivät. Toisella kerralla myös kirjoitin heille, että mikäli he eivät tee asian suhteen mitään, niin joudumme pistämään pitempiä estoja nykyisten parin tunnin tai muutaman päivän sijaan. Sanoisin että DNA:lle ei kannata enempää meidän valitella, kun he eivät tunnu asiasta välittävän. Mutta laitetaan tosiaan se esto nyt, ja yhteenvetoon valitusosoite, niin jokohan heitäkin alkaisi kiinnostamaan. Tein myös sähköisen rikosilmoituksen tai vastaavan (näyttää vaativan tunnistuksen nykyään, silloin ei ainakaan) joskus kevään ja kesän aikana tänä vuonna, ja laitoin poliisille menemään erään vandaalin kirjoittamia tekstejä Sauli Niinistöstä (oletin presidenttiyden painavan), mutta sama vandaali se edelleen riehuu. --Stryn (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.21 (EEST)
Voisiko asiasta tehdä julkisen, vaikka antamalla tiedotuksen Ylelle? --Raid5 (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.29 (EEST)
No ottaen huomioon, että trollit ja vandaalit ovat julkisuuden perään niin julkisuus tuottaisi vain lisää sotkemista :) Lähinnä se mitä voisi toivoa on, että asia kantautuisi jotain kautta jonkun sellaisen korviin DNA:lla joka pystyisi vaikuttamaan asioihin. Pelkästään sekin, että tyypille annettaisiin kiinteä IP dynaamisen sijaan ratkaisisi asioita. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.36 (EEST)
Mielestäni ehdottomasti pitäisi ottaa se riski, jos operaattori ei ole yhteistyökykyinen, vaikka sotkeminen saattaisi lisääntyä aluksi. Uutisessa tulisi korostaa tietyn operaattorin toimintaa, samalla asetettaisiin mainitsemiasi rajoituksia ja kenties mitä keskustelussa tulee vielä esille. Julkisuus ei hyödytä ainoastaan trolleja tai mielenterveydellisestä ongelmista kärsiviä, vaan pakottaisi operaattorit toimimaan. Näin järjestyksenpito ei olisi pelkästään ylläpitäjien tai käyttäjien harteilla. (Keskustelun seuraaminen menee hankalaksi näillä sisennyksillä). --Raid5 (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.52 (EEST)
Eiköhän tuossa alustuksessa ole perusteltu, miksi noin tehtäisiin. Vastakkaisia perusteluja voi toki esittää, jos niitä löytyy. Ja saavathan ylläpitäjät nykyäänkin asettaa "kollektiiviestoja" ilman mitään sen kummempaa keskustelua, joten sikäli tässä ei hypätä millekään uudelle alueelle. --Lax (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 10.15 (EEST)
Kysytään samalla on tuollaista totaaliestoa missään muussa wikissä vai onko tämä saksalainen järjestys vain suomalaisten yksinoikeus? --87.95.1.138 8. syyskuuta 2015 kello 11.20 (EEST)
En katsonut muita tilanteita, mutta user:Stryn mainitsi puolalaisen operaattorin estomisestä koko Wikimedian laajuisesti ks. m:Global_block_of_Orange_ranges_(2015) joka oli noin viikon voimassa kunnes operaattori ratkaisi asian omassa päässään. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 11.29 (EEST)
Sitten kirje DNA:lle ja vaatia toimenpiteitä asian johdosta. Mutta, alkuperäinen idea on täysin mahdoton. Keskittykää ylläpitohommiin tai aletaanko miettimään tosissaan, onko ylläpitäjiä liikaa, kun tällaisia ehdotetaan. Jukka Wallin (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 14.57 (EEST)
Tekijänoikeusrikkomuksissa epäilty löytyy helposti, mutta ilkivaltaa saa tehdä rauhassa vuosikausia netissä. --Raid5 (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 15.10 (EEST)
En oikein tiedä mistä sinulle on tullut sellainen käsitys ettei ylläpito tekisi juttuja, mutta kerron nyt sellaisen salaisuuden että me tehdään. Jos me ei tehtäisi mitään, niin täällä näyttäisi myös tämän näköiseltä [1], [2], [3], [4], [5], [6] tai [7] (linkit hikipediaan ja meemi.infoon). Ja tosiaan kuten tuossa aikaisemmin kirjoitin, niin ollaan yritetty jo olla yhteydessä operaattoriin. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 16.24 (EEST)
Pidän täysin mahdottomana "rangaista" yksittäistä teleoperaattorin käyttäjiä, vain siksi, että joku vandalisoi heidän verkosta. Minusta on parasta estää kaikkien anonyymien muokkaukset kahdeksi viikoksi. Itse muokkaan DNA Welhon verkosta, ja se estäisi minua muokkaamasta anonyymisti, jos sellainen tarve tulisi. Joka ei ole kiellettyä? Jukka Wallin (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 17.21 (EEST)
Siis mielestäsi on parasta "rangaista" kaikkien operaattorien käyttäjiä, vain siksi, että joku vandalisoi? --Jmk (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 17.36 (EEST)
Eikö kaikkien operaattorien verkosta myös vandalisoida? Jukka Wallin (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.00 (EEST)
Miksi estää ketään jos vandalisointiaste ei ole 100% --85.76.54.235 8. syyskuuta 2015 kello 18.20 (EEST)
Ei kun ehdotus käyttöön vaan. --Otrfan (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 17.25 (EEST)
Hyödyllistä ottaa käyttöön. --Thi (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 17.34 (EEST)
Käyttöön vaan--Musamies (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.11 (EEST)
Elisan käyttäjillä ei tietenkään ole mitään sitä vastaan että DNA blokataan. Keskustelusta tulee vinoutunut koska Elisan käyttäjiä on merkittävästi enemmän. Otitko Zache tuota ongelmaa huomioon? --37.136.93.156 8. syyskuuta 2015 kello 18.34 (EEST)
En mä keskustelun osalta miettinyt sitä, että mitä verkkoa eri keskustelijat käyttää. Sotkemisen osalta katsoin, että paljonko on muokkaajia ja miten paljon tulee sotkemista. Sinänsä jos se mitään merkkaa, niin olen itse DNA:n mobiiliverkon käyttäjä. --Zache (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.46 (EEST)
Voisin alkaa kannattamaan ehdotusta, jos Wikipediassa alettaisiin nimimerkkien sijasta käyttämään oikeita nimiä.Silloin myös ilmapiiri voisi parantua. Jukka Wallin (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 12.31 (EEST)
Symbol support vote.svg Kannatan. Hyvä idea, kannatan sitä. Kun olemme ensin sopineet käytännöstä, tarvittavista muutoksista ja tunnusten nimeämisistä, niin lopetan muokkaamisen. Voin omalta osaltani näin parantaa ilmapiiriä. --Raid5 (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 15.49 (EEST) edit. Voinhan sanoa asiallisestikin, sillä äskeinen oli harkitsemattomasti kirjoitettu: edellinen kommentti ei sovi ainakaan itselleni. Muokkaan nimettömästi mistä nyt olenkin kiinnostunut tai sattumalta huomaan että pitäisi korjata. --Raid5 (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 23.45 (EEST)
Josko pysyttäisiin aiheessa. Muokkaamista pseudonyymien takaa kukaan ei ole kieltämässä. Ensinnäkin sille, että henkilöt voivat salata identiteettinsä on ihan perusteltuija syitä kuten se, että jengi voi kirjoittaa aiheista jotka ovat heistä ongelmallisia jos he joutuisivat kirjoittmaan omalla nimellään kuten vaikka politiikkaan, terveyteen tai seksuaalisuuteen liittyvät aiheet. Joissain toisissa maissa kuin Suomessa arkaluontoisista aiheista kirjoittaminen voi olla konkreettisesti myös mahdotonta tai vaarallista. Lisäksi Wikipedian käyttöehdot suojaavat sitä, että käyttäjät saavat kirjoittaa anonyymisti tai pseudonyymin takaa. --Zache (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 15.58 (EEST)
Muistaakseni Suomessa kiristyi lain tulkinta identiteetin kaappauksesta, eli esiintyminen toisen nimellä. Kukaan ei voi olla varma siitä, että täällä nimellisesti esiintyvät ovat oikeasti kyseessä olevat henkilöt. Jukka Wallin (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 19.09 (EEST)
Symbol oppose vote.svg VastustanJukka Wallin (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.48 (EEST)
Siitä vaan. Ei Wikipedian sotkeminen on mikään sellainen ikimuistoinen nautintaoikeus, johon ei voisi puuttua tarvittaessa uusin keinoin. Tunnuksen luominen lisää anonymiteettiä.--Htm (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 18.50 (EEST)

Ehdotus ainakin kokeiluun. Ei tällaista tekstiä tarvitse sietää. Esim. Ylläpitoa ja vandalismintorjujia haistatellaan muun muassa. Eikä tapahdu pelkästään IP-osoitteilla.--85.76.167.208 8. syyskuuta 2015 kello 19.29 (EEST)

Symbol support vote.svg Kannatan. Odotan innolla miten hankolainen reagoi. –88.114.53.9 8. syyskuuta 2015 kello 19.37 (EEST)
Kyllä itsekin taidan kääntyä kannattajien puolelle parempien ratkaisujen puutteessa. --Gonnagle (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 00.12 (EEST)
Kannatan estoa sen laajimmassa muodossa. Samalla käyttäjätunnusten tekemisestä pitäisi tehdä edes hiukan nykyistä hitaampaa, jotta estoa ei voisi kiertää parilla klikkauksella. --Savir (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 10.43 (EEST)
Kannatan estoa (kaikki mobiiliverkot), pelkkä DNA:n esto vaikuttaa epäreilulta. Käyttäjätunnuksen tekemisen hidastaminen saattaa olla sitten seuraava 'pakollinen' toimenpide asialistalla. --Seegge (keskustele) 9. syyskuuta 2015 kello 16.57 (EEST)

Kannatan estoa missä tahansa laajuudessa. Kaikki mikä helpottaa vandalismin ja roskien siivousta otetaan ilolla vastaan. --Ryhanen (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 20.20 (EEST)

Näen operaattorikohtaisessa estossa ongelmia. Ensinnä on paikkoja, jossa mobiilikuuluvuus on paras yhdellä operaattorilla, ja joissain paikoissa se on DNA. On tällöin törkeää, jos satunnaisia normaalikäyttäjiä, oli se prosentti tai sen osia, estetään systemaattisesti editoimasta. --Paju (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 03.40 (EEST)

Ensin yhden operaattorin estäminen on hyvä idea, tämä liittyy aiempaan kommenttiini yhteistyön parantamiseksi operaattorin ja Wikipedian välillä. Kaikkia koskevat rajoitukset heti toteutettuna ei ole paras tapa toimia. Juuri tämä ”epäreiluus” vaikuttaa tehokkaimmin, itse yhtiön nimi on toissijainen – muut asiat vaikuttavat sen valintaan. --Raid5 (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 11.32 (EEST)

Miksei esto ole jo päällä? –88.114.53.9 10. syyskuuta 2015 kello 18.14 (EEST)
Yleensä on kohteliasta odottaa rauhassa vastauksia jos aloittaa mielipidetiedustelun kuten tässä tein ja toiseksi tuolla toisaalla pohdin, että on hyvä infota myös operaattoria ennen kuin pistää eston päälle. Käytännössä kirjoittaa sähköpostin operaattorin abuseen ja asiakaspalveluun, mutta en ole vielä saanut väsättyä viestiä vielä. Ajattelin kirjoittaa sen tuonne mobiiliverkot-sivulle kommentoitavaksi ennen kuin lähetän sen. --Zache (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 18.22 (EEST)

Vaikka tuolla alussa olinkin kovasti skeptinen tämän ehdotuksen suhteen, niin antanen kuitenkin tässä kohden varovaisen tukeni tälle kokeilulle. Eipä toisaalta itsellenikään (eikä tämän keskustelun myötä muutenkaan) ole oikein tullut sellaisia ehdotuksa, jotka olisivat sen parempia. Eli kokeiluun yhdellä operaattorilla, jos toimii niin laajennetaan ja jos ei toimi niin haudataan toistaiseksi.--Veli Himmeä (keskustelu) 11. syyskuuta 2015 kello 09.58 (EEST)

Kannatan kokeilua. J.K Nakkila (keskustelu) 12. syyskuuta 2015 kello 11.43 (EEST)

Kannatan kokeilua, ja minun puolestani sen voisi laajentaa koskemaan kaikkia operaattoreita. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 13. syyskuuta 2015 kello 21.02 (EEST)

Joku Captcha-systeemi? Pakotetaan kirjoittamaan joku sopivan pitkä kryptinen sana lopusta alkuun päin, joka kyllästyttää teiniä riittävästi. Kannatan. --Pasixxxx (keskustelu) 13. syyskuuta 2015 kello 21.36 (EEST)

IP-tunnuksen perässä ei lue ikää. --176.93.219.238 14. syyskuuta 2015 kello 12.23 (EEST)

Symbol neutral vote.svg Kirjaan tähän tyhjän äänen. En voi kannattaa, koska tässä estetään lapsi vaikka pitäisi estää pesuvesi, toisin sanoen haittojen määrä on mielestäni niin suuri, että tämä ei ole hyväksi. En voi kuitenkaan vastustaa, koska olen itse ylläpitäjä ja olen nähnyt, miten haitallista sotkua tänne tulee. Toisaalta wikiyhteisö on onnistunut sietämään ymmärtääkseni paljon runsaampaa vandalismia vuosina 2007–2009 ja selvinnyt siitä ilman verkkoestoja, mutta silloin ei ollutkaan mobiiliosoitteita juuri lainkaan. Voi myös olla, että Wikipedian yhteisö on koko ajan kehittämässä Wikipediaa kohti asiallista ja hyvää tietosanakirjaa, missä vandalismin sietokyky laskee koko ajan. Onhan tämä toki siinä mielessä hullu tietosanakirja, että tätä voi kuka tahansa sotkea. Yhteisön tahto tapahtukoon. --Pxos (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 12.02 (EEST)

Tähän kommenttina, niin täällä on ollut paljon runsaammin vandalismia 2007-2009, mutta mitenkään erityisen hyvin ei siitä selvitty. Varsinkin niissä tapauksissa joissa on tarvittu välityslautakuntaa tai kommenttipyyntöjä on ollut osaltaan mukana ip- ja kertakäyttötunnusmuokkaajilta tullutta opportunistista trollausta joka on eskaloinut kiistoja. Näistä ollaan päästy ainakin jonkun verran eroon vuosien saatossa joka on ihan positiivista kehitystä. --Zache (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 12.14 (EEST)

Huom. vielä sellainen tieto, että noita on ollut järjestelmänlaajuisessakin estossa, esim. 37.219.0.0/16 viime vuonna kuukauden ajan (tosin poistin eston paikallisesti tuolloin fiwikissä samana päivänä). Mutta viikon esto pysyi puolestaan tämän vuoden kesäkuussa järjestelmänlaajuisesti päällä. Ja DNA:sta Ginsuloft vandalisoi näköjään taas svwikissä ja muuallakin, joten järjestelmänlaajuinen esto voi tulla pian taas käyttöön, ja niissä harvemmin kysytään fiwikin mielipidettä, mutta toki, jos täällä ei haluta noita estoja, niin ne voidaan edelleen paikallisesti poistaa tai asettaa eri syyllä käyttöön. --Stryn (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 18.57 (EEST)

Voisi kyllä kokeilla, mutta siten, että IP:ille jätettäisiin tunnusten luonnin lisäksi oikeus muokata omaa keskustelusivua.--85.76.65.45 14. syyskuuta 2015 kello 21.31 (EEST)

Symbol support vote.svg Kannatan Näistä anonyymeistä muutoksista on enemmän haittaa kuin hyötyä. IP:t lisäävät lähinnä artikkeleihin sotkuja ja lähteetöntä materiaalia, ja on järkevämpää koittaa saada Wikipedian muokkaamisesta oikeasti kiinnostuneet tekemään itselleen käyttäjätunnus. --Msaynevirta (k · m) 19. syyskuuta 2015 kello 19.50 (EEST)

Symbol support vote.svg Kannatan --Zunter (keskustelu) 20. syyskuuta 2015 kello 15.56 (EEST)

Koosteena mielipidetiedustelun 12 päivän keskustelusta, niin selkeä enemmistö on kannattanut ehdotusta ja siinä vaiheessa kun tulee seuraavan kerran tarve, niin pistetään DNA:n mobiiliverkolle pidempi esto. --Zache (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 08.51 (EEST)

Eiköhän estetä jo DNA:n mobiiliverkot sekä 85.76.* voitaisiin pistää joukkoon mukaan, kun jatkuvaa vandalismia tulee sieltäkin suunnalta. Samalla estoviestiin merkintä siitä, että halukkaat ottavat yhteyttä palveluntarjoajaan (DNA, Saunalahti), jos esto koskettaa heitä. --Stryn (keskustelu) 24. syyskuuta 2015 kello 21.53 (EEST)

Eiköhän voisi. Minulle tuli tästä tietosanakirjan sotkemisesta mieleen, että mitäs jos Yleisradion TV-uutislähetys aina joskus keskeytyisi siihen, että kuva siirtyisi jonkun vandaalin kotiin, missä hän kotisohvallaan kalsareissa huutaisi "es jonnet pärisee". Tämä olisi väistämätöntä ja normaalia, ja yleisradiossa olisi "ylläpitäjiä", jotka torjuisivat tällaista jatkuvasti. Tavallaan kiehtoisi ajatus suljetusta Wikipediasta, jossa tehtäisiin tietosanakirjaa, jota kaikki eivät tosiaan voisi sotkea halutessaan. Toki on edelleen mielestäni huono juttu, että muutama mätä vatipää pilaa muiden vatipäiden maineen, mutta kun tämä on tosiaan vuoden 2015 loppuun kestävä koe, kokeen voisi aloittaa. --Pxos (keskustelu) 25. syyskuuta 2015 kello 11.49 (EEST)
Eikö samantyyppiseen tulokseen päästäisi pehmeämmillä keinoilla, jos seulonnan asetuksia muutetaan niin, että lukijoille näkyy vasta hyväksytty versio? Se voisi laskea myös motivaatiota tehtailla tunnuksia sotkemistarkoituksessa. Seulontaviive on niin pieni, ettei se pahemmin haittaisi ei-sotkijoita. --Whitetabor (keskustelu) 25. syyskuuta 2015 kello 16.24 (EEST)
Whitetaborin ehdotus olisi hyvä ottaa myös käyttöön. --Raid5 (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 14.14 (EEST) edit sisennys. --Raid5 (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 14.18 (EEST)
Vakautus ei toimi mobiilissa kuulemma, joten ei kannata vakautella sivuja. --Pxos (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 19.33 (EEST)
Ei pidä paikkaansa. Vakautus toimii mobiilissa, ainoastaan Wikipedian mobiilisovellus vaikuttaisi olevan sille immuuni (mutta sillä on varmaan aika marginaalinen käyttäjistö). Mobiilinäkymä rajoittaa vakautettujen sivujen näkyvyyttä normaalisti. Se toimii vain sillä tavalla väärin, että se näyttää kaikille saman tiedon minkä seulojille: tuoreissa muutoksissa on linkki "odottavat muutokset" ja artikkelissa se kertoo sen tilan, eli että sivua ei ole ensiarvioitu jne. Olen testannut ja kirjannut joitakin näitä juttuja, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi kirjoittaa niitä tänne. --Whitetabor (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 23.43 (EEST)
Pistin DNA:n nyt DNA:n mobiiliverkon kuukauden loppuun asti kiinni siten, että tunnuksia saa luoda ja tunnuksella muokata. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 13.42 (EEST)

Kysymys häiriköinnin määristä[muokkaa wikitekstiä]

Onko häiriköinti lisääntynyt tilastojen perusteella DNA:n ja Elisan (85.76.*) ip-numeroista vähän ennen ehdotuksen tekemistä ja/tai sen aikana ? --188.67.151.46 25. syyskuuta 2015 kello 08.22 (EEST)

En sen kummemmin tehnyt tilastoja tätä vastausta varten, mutta noin yleisesti estojen pohjalta Hankovandaali siirtyi ehdotuksen alettua sotkemaan hikipediaa ja 85.76.*.* osoitteista on tullut aika runsaasti suomalaisia poliitikkoihin kohdistuvaa sotkemista joka on todennäköisesti myös jonkun yksittäisen käyttäjän tekemää. --Zache (keskustelu) 25. syyskuuta 2015 kello 10.33 (EEST)
Voisi kyllä laittaa viikon tai 10 päivän eston molemmille, mutta ei sellaista, ettei pysty luomaan tunnuksia tai muokkaamaan omaa keskustelisivua. Meinaan siis, että seuraavan kerran, kun on tarvis. Tässä nyt Ejs-80:lle vinkkinä.--Sonni jolla on sydänvika (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 10.50 (EEST)
No, minä en kai varsinaisesti ole vastuussa kokeilun käytäntöönpanosta. Sitä paitsi keskustelu käytäntökahvihuonekeskustelu siirtyi käsittelemään myös 85.76.*.*-aluetta vasta hiljattain. Sen verran moneen siellä toimivaan sukkanukketunnukseen olen kuitenkin törmännyt, että yleensä olen kaiken varalta jättänyt tunnusten rekisteröintimahdollisuudenkin pois (estolomakkeessahan tunnusten luonti jää estetyksi, jos ko. ruksia ei erikseen ota pois), vaikka se poliitikkoartikkelien sotkija ei ilmeisesti/mahdollisesti ole vielä tunnuksia käyttänytkään. Toisaalta joitakin kertoja olen asettamani avaruuseston poistanutkin saamani palautteen jälkeen. Hönkävandaalille, joka puolestaan on alun perin pohdinnassa olleiden DNA:n mobiiliavaruuksien vakioasiakas, ei tunnusten luonti ole ennenkään ollut mikään ongelma, vaikka hän on toki sotkenut runsaasti ilman kirjautumistakin. En sano, ettenkö voi muita vaihtoehtoja estoasetuksille harkita, mutta harkinnan lopputulos on sitten eri asia. Tietysti jos käytäntötasolla sovitaan esimerkiksi avaruusestojen vakioasetukset, joita kaikkien ylläpitäjien on pakko käyttää, niin sitten on tietysti toimittava niiden säädösten mukaan. –Ejs-80 26. syyskuuta 2015 kello 12.00 (EEST) EDIT: –Ejs-80 26. syyskuuta 2015 kello 12.09 (EEST)
Estolokin perusteella puolen tusinaa Hanko-vandaalin tunnusta olen estänyt sen jälkeen, kun ehdotus tuotiin kahvihuoneeseen 8. syyskuuta, ja Stryn on estänyt vastaavia samalla aikavälillä vähintään saman verran enemmän kuin tusinan, joten on sitä toimintaa ollut täälläkin. –Ejs-80 26. syyskuuta 2015 kello 12.35 (EEST) EDIT: –Ejs-80 26. syyskuuta 2015 kello 13.03 (EEST)
No tarkkoja lukuja. DNA verkossa olevia IP:tä on estetty keskustelun aikana 33 kertaa ja estoista 5 oli lyhyitä avaruusestoja. Saunalahden verkossa olevia IP:tä on estetty 76 kertaa ja estoista 17 lyhyitä avaruusestoja. En katsonut ketä täsmällisesti on estetty. --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 13.18 (EEST)
Katsoin muuten äsken muistin virkistykseksi osoitepaljastinlokia viimeisen puolen vuoden ajalta. Näyttäisi siltä, huhti-toukokuussa Saunalahden 85.76.*.*-osoitteista on tullut huomattava määrä estonkiertotunnuksia ja ko. alueen sisälle syyskuun aikana kohdistuneet tarkastukset liittyvät pääasiassa IP:llä muokkaavaan poliitikkosotkijaan sekä erääseen toiseen tapaukseen, jossa kysymys ei ollut varsinaisesta sotkennasta. –Ejs-80 26. syyskuuta 2015 kello 13.34 (EEST)

poistokeskustelun mallinnepoistokeskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Huomasimpahan vain että poistokeskustelun alaisten sivujen listaavan mallineen ylälaidasassa on ollut varsin pitkään mallineen poistokeskustelu malline. Voisiko sen poistaa yleiseen hygieniaan perustaen, koska mallinen keskustelusivulla ei ole todella pitkään aikaan rehellisesti ottaen keskustetlu mallineen poistosta. Jos ei voi poistaa, niiin tietysti voi vilkastuttaa mallineen poistokeskustelua. Jokatapauksessa iät ja ajat kelluva mallineen poistokeskustelun uhka lienee turha. -- Cimon Avaro 14. syyskuuta 2015 kello 21.03 (EEST)

Siis meinaatko sitä, että malline {{Poistokeskustelu}} näyttää siltä, kuin se olisi itse poistokeskustelussa? Samaan tapaanhan {{Poistoäänestys}}-mallineen poistosta ollaan äänestämässä, {{Tekijänoikeus}}-mallineen epäillään olevan tekijänoikeusrikkomus jne. --Jmk (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 21.31 (EEST)
Ilmeisesti juuri niin, vaikka todettakoon että poistokeskustelumallinen keskustelusivulla näyttäisi olevan ihan rehtiä keskustelua (vaikkakin todella vanhaa) koko poistokeskustelun tulevaisuudesta. Joka näytäisi olevan vakiintunut. Mutta ilmeisesti siellä hilluu loputtomiin se rekursiivinen itseviittaus. -- Cimon Avaro 14. syyskuuta 2015 kello 21.56 (EEST)
Ymmärsit väärin. Mitään rekursiivista itseviittausta ei ole, vaan malline vain näyttää itseltään aivan kuten monet muutkin mallineet.
On totta, että mallineen {{Poistokeskustelu}} poistamisesta on ihan oikeasti keskusteltu, ja silloin malline oli merkitty merkittävyysmallineella. Mutta ei se merkintä mitään hillu, vaan poistettiin jo kauan sitten. --Jmk (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 22.02 (EEST)
Ehkä merkittävyyskeskustelu siten pitäisi arkistoida, etteivät muut lukijat luulisi että mallinne on aktiivisen poistokekustelun alainen. Jos minä menen tähän vipuun voi joku muukin mennä. -- Cimon Avaro 14. syyskuuta 2015 kello 22.08 (EEST)
Ehkä mallineen alussa (kun se avataan itsenäisenä katsottavaksi) pitäisi olla selvennys, että "Malline näyttää artikkelissa käytettynä seuraavalta:". – Voihan joku luulla tekijänoikeusmallineenkin sisältävän tekijänoikeusrikkomuksia, ja ihmetellä miksei kukaan tee sille mitään. --Jmk (keskustelu) 14. syyskuuta 2015 kello 22.13 (EEST)
Vois olla tosi hyvä idea tämä. Iivarius (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 01.00 (EEST)
Selvensin kokeeksi {{Poistokeskustelu}}-mallinetta. Artikkelissa käytettynä se näyttää samalta kuin ennenkin (ks. Maataloustulo). Pieni tekninen kauneusvirhe oli, että mallinetekstin joutui kopioimaan koodiin kahteen kohtaan, koska en keksinyt, miten muuten saisi tuossa kohdassa lukemaan "tämän artikkelin poistamisesta", ja silti mallinetta käytettäessä kulloisenkin nimiavaruuden mukaisesti (esim. "tämän luokan poistamisesta"). Ehkä voimme elää tämän teknisen rumuuden kanssa, kun ei se tavan käyttäjälle näy. Jos idea on hyvä, sitä voidaan käyttää muissakin ongelmamallineissa, jotka muuten näyttävät itsenäisenä katsottuna hämääviltä (ikään kuin mallineessa itsessään olisi kyseinen ongelma). --Jmk (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 06.46 (EEST)
Näyttää hyvältä. Koska en voinut olla huomaamatta Jmk:n viestissä rivien päällä olevaa ironiaa, huomautan, että reductio ad absurdum -ilmiötä olisi kuitenkin syytä välttää. Esimerkiksi mallineen Test2 sivulla oleva teksti ei tarkoita sitä, että Wikipedia kehottaa itse mallinetta olemaan häiriköimättä täällä tai että mallineen lukijalle annetaan varoitus. Vähän samaan tapaan kuin "pysäköinti kielletty" -kyltin näkevä jalankulkija voisi tokaista: "Enhän mä perhana ollut tähän pysäköimässäkään, vaan koiraahan mä kävelytän". --Pxos (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 06.58 (EEST)
Olet oikeassa, mutta mitä sitten tehdään, jos tulee tarve kehottaa mallinetta olemaan häiriköimättä täällä? No, ehkä menettelytapa siihen ehditään miettiä sitten kun se on ajankohtaista. --Jmk (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 07.04 (EEST)
Mikäli malline aiheuttaa ongelmia, perinteinen tapa on huomauttaa siitä mallineen keskustelusivulla. Tätä on käytetty täällä jo vuosia, ja menettelytapa sopii aivan hyvin myös tilanteeseen, jossa malline saavuttaa tietoisuuden. --Pxos (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 07.18 (EEST)
Huomautus noincluden sisässä alkuun. --Anr (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 07.15 (EEST)
Tuolla tavalla mallinesivulle tulee edelleen teksti "Tämä malline on...", mikä on varmasti osa ongelmaa. Jmk:n ratkaisussa viestilaatikon sisältö saadaan ikään kuin substattua pysyvästi mallineen sivulle ja sen tekstiäkin voi vapaasti muuttaa. --Pxos (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 07.24 (EEST)

Seulojan edellytykset[muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat kaksi käyttäjätunnusta kuuluvat samalle muokkaajalle.[8] Patu98 oli [9] seuloja (18.3.2015, 533 muokkausta) ja Oscar '98 [10] (27.1.2015, 305 muokkausta). Voidaanko sanoa näillä käyttäjätunnuksilla olevan kohtuullisen pitkä ja laaja muokkaushistoria? --Raid5 (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 02.23 (EEST)

Viittaan tässä omaan kommenttiini keskustelussa suomen kielen vaatimuksista. Siis käytännössä lukee "seulojan yleiset edellytykset ovat..." ja sitten "seulojien oikeudet myöntää ylläpitäjä oman harkintansa mukaan luotettaville käyttäjille". Toisin sanoen edellytykset ovat ohjeellisia, ja ratkaisevaa on ylläpitäjän harkinta asiassa. On täällä myönnetty seulojan oikeudet tunnuksille, joilla on vain parikymmentä muokkausta, joista suurin osa keskustelusivuille, koska tunnusta käyttävä ihminen on ollut oikeudet myöntäneen ylläpitäjän oikeasta elämästä (Wikimedia Suomen toiminnasta) tuntema henkilö. Edellytykset ovat enemmänkin ohjeena seulontaoikeuksien hakijoille. Kukapa ylläpitäjä oikeasti pystyisi määrittelemään, tunteeko hakija edellytyksissä lueteltuja Wikipedian käytäntöjä ja onko hän lukenut ohjeita tai ymmärtänyt niitä. --Pxos (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 04.52 (EEST)
Kunhan ihmettelin kyseisen muokkaajan sekoiluja. Eihän sitä voisikaan tehdä mitään laajoja psykologisia kokeita hakijoille. Käytännössä sen sitten näkee miten seuloja toimii. --Raid5 (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 15.41 (EEST)

Käytäntö ei-julkisen tiedon käsittelystä muuttuu[muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Foundation on nyt pitkällisten vaiheiden jälkeen siirtymässä uuteen käytäntöön ei-julkisen tiedon käsittelystä (linkki uuden käytännön englanninkieliseen versioon). Käytäntö koskee esimerkiksi OTRS-ylläpitäjiä, ylivalvojia, häivyttäjiä ja osoitepaljastajia. Heidän on allekirjoitettava sopimus, jonka sisältö löytyy sivulta meta:Confidentiality agreement for nonpublic information. Asia hoituu Phabricatorin Legalpadin kautta. Kaikki suomenkielisen Wikipedian osoitepaljastajat/häivyttäjät (Harriv, Stryn ja minä) ovat jo allekirjoittaneet sopimuksen saatuaan sitä koskevan tiedotteen. Säilyttääkseen oikeutensa nykyisten ei-julkiseen tietoon käsiksi pääsevien käyttäjien on tehtävä sama viimeistään 15. tai 22. joulukuuta 2015; jälkimmäinen takaraja koskee OTRS-käyttäjiä. Uusi käytäntö ei enää sisällä vaatimusta henkilöllisyyden todistamisesta. Osoitepaljastajilta ja häivyttäjiltä edellytetään kuitenkin jatkossakin vähintään 18 vuoden ikää. OTRS-käyttäjien tapauksessa 16 vuotta riittää. Muihin vaatimuksiin sisältyy muun muassa se, että mikäli ei-julkiseen tietoon käsiksi pääsevä käyttäjä paljastaa sellaista tietoa kolmansille osapuolille jossakin sallituista tapauksista (esimerkiksi jos palveluntarjoajalle jätettävän valituksen yhteydessä annetaan osoitepaljastimella saatuja tietoja), Wikimedia Foundationille on kerrottava asiasta sähköpostitse kymmenen työpäivän sisällä. Siitä ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa Wikimedia Foundationille, jos tietoja antaa käyttäjälle, jolla on vastaavat oikeudet kuin itsellään (esimerkiksi jos osoitepaljastaja kertoo saamistaan tuloksista toiselle osoitepaljastajalle). –Ejs-80 17. syyskuuta 2015 kello 09.20 (EEST) EDIT: Ensimmäinen linkki korjattu. –Ejs-80 17. syyskuuta 2015 kello 09.34 (EEST)

Wikipedia:Palautus[muokkaa wikitekstiä]

Olen jättänyt kehitysehdotuksen Wikipedia:Palautus keskustelusivulla kyseisen käytäntösivun sisällöstä.--Custoo (keskustelu) 25. syyskuuta 2015 kello 18.02 (EEST)

Minun puolestani voit korjata sivun kuvaamaan asioiden oikeaa tilaa eikä väärää, joten kannatan muutosta, kunhan se tehdään hyvin. Seulonta ja palautus ovat tavalliselle käyttäjälle ufotoimintoja, joten niitä ei pitäisi liikaa korostaa vaan kirjoittaa ohjeeksi, mitä noiden erikoistoimintojen aikaansaamat muokkausyhteenvedot oikein tarkoittavat. Seulojat ja palauttajat kyllä itse tietävät, mitä tekevät, aika ajoin. --Pxos (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 21.31 (EEST)

Poistokäytännön suuntaviivoihin uusia viivoja keskustelujen perusteella?[muokkaa wikitekstiä]

Meneekö liian vaikeaksi, arvailuksi ja spekuloinniksi, jos sivujen poistokäytännön suuntaviivoihin lisättäisiin myös tapauksia, joissa usean artikkelien säilyttämisestä on päätetty merkittävyyskeskustelussa eikä suinkaan "virallisessa poistoäänestyksessä"? Esimerkkiksi tarjoan omaa muokkaustani suuntaviivoiksi, jonka perusteluna oli periaate älä palvo sääntöjä: (diffi). Koska tuota periaatetta ei voi käyttää sääntöjen kiertämiseen yleisesti, vaan ainoastaan erityistapauksissa, niin ajattelin tiedustella, muutetaanko sääntöjä.

Voimakkaana perusteluna minulla on se, että merkittävyyskeskustelut ovat osittain tulleet täällä poistoäänestysten sijaan. Ymmärtääkseni suuntaviivat on aikanaan luotu lähinnä silloin, kun ainoastaan äänestyksellä ratkaistiin kiperät kysymykset. Toinen perustelu on, että merkittävyyskeskusteluissa saavutetaan aivan todellisia tuloksia silloin kun monta artikkelia samasta epäselvästä aihepiiristä (everstit, kunnanjohtajat) säilytetään täällä eikä niitä poisteta eikä myöskään viedä poistoäänestyksiin. Kyseessä ei siis olisi sen seikan kirjaaminen, mitä yhteisö on virallisesti päättänyt, vaan ainoastaan sen kertominen, mikä artikkelien kohtalona on yleisesti ollut. Suuntaviivathan ovat ohjeena muokkaajille eivätkä mikään käytäntö itsessään.

--Pxos (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 21.13 (EEST)

Kannatan. Iivarius (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 21.18 (EEST)

Kouriintuntuva esimerkki ovat suomalaiset kunnanjohtajat. Esimerkkinä keskustelu Keskustelu:Jukka Weisell, jonka suurin ansio tällä hetkellä on, että siinä on Nirosen kommentissa linkit aiempiin keskusteluihin. Kunnanjohtajien säilyttämisestä ei ole tehty mitään virallista, notaarin vahvistamaa ja Wikipedian leimalla varustettua kirjallista päätöstä äänestämällä, mutta ilmeisesti kaikki kunnanjohtajat on aina säilytetty täällä. Siispä suuntaviivaksi on kuin varkain muodostunut salainen, vapaamuurarimainen lause: "Kaikki kunnanisät ovat merkittäviä." Keskustelussa todetaan kuitekin aina uudelleen, että kunnanjohtajien merkittävyydestä ei ole suuntaviivaa kirjattu mihinkään. Ehdotukseni ydin on, että tällainen hiljainen tieto voitaisiin kirjata suuntaviivohin merkinnällä "keskustelun perusteella, ei äänestyksessä", samaan tapaan kuin itse merkitsin nuo rykmentinkomentajat. --Pxos (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 21.35 (EEST)

Huomattava parannus nykytilaan. Tuo suuntaviivojen perustaminen vain poistoäänestyksien tuloksiin on ollut hyvin ongalmallista sen jälkeen kun osa yhteisöstä päätti ruveta ääenstämään poistoäänestyksissä muista asioista kuin artikkeleiden aiheiden merkittävyydestä. Oikeastaan on ollut aika typerää että kukaan ei ole aikaisemmin tehnyt Pxosin johtopäätöksen mukaista oikeaa johtopäätöstä jo aikaisemmin ja toiminut sen mukaisesti. Gopase+f (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 07.00 (EEST)
Suuntaviivat ovat mutuilua, en kannata. Artikkelin merkittävyyskriteerivaatimukset/ohjeet ovat tämän tietosanakirjan henkinen selkäranka. Artikkeleiden merkittävyyskriteereistä kiinnipitäminen ja kehittäminen ymmärrettävämpään ja eksaktimpaan suuntaan olisi mutuilua parempi tapa lisätä tämän media laatua ja uskottavuutta. Mielestäni jokaisesta merkittävästä artikkeliaiheesta pitää löytyä ns. sekundäärilähteet, ja keskustelu pitää kohdistaa sitten siihen mikä lähteistä on merkittävä. Ei siis pitäisi voida olla edes keskustelua, äänestämisestä puhumattakaan, jos jopa artikkelin lähteet puuttuvat. Hyväksyn, että poikkeuksista voidaan äänestää (kuuluu tämän median perusajatuksiin, mutta äänestykset pitää olla selkeitä eikä ainakaan monimerkityksisiä). --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 11.16 (EEST)
Samaa mieltä. Keskustelin juuri erään suuren suomalaisen yrityksen edustajan kanssa, ja hänen ensi kommenttinsa Wikipediasta oli, että "sehän on ihan roskaa, siellä lukee ihan mitä sattuu". Jos rima yhä alenee, ei maine ainakaan parane. Paljon on sellaisia käyttäjätunnuksia, joiden pääasiallinen anti on täyttää keskustelusivuja turhalla jaarituksella, eikä heidän muokkaushistoriastaan juuri löydy omia aloituksia tai asiallista artikkeleiden kehittämistä. --Abc10 (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 19.51 (EEST)
Olisi valtavan hienoa, jos nuo typerät käyttäjätunnuksetkin pysyisivät asiassa eivätkä jaarittelisi täällä mitä sattuu aiheen vierestä elämänohjeenaan "haukku aina kaikki, kun suinkin voit". Tylsät ovat mielenne, te jotka itsenne tiedätte. Menkää itseenne, abc:t [nimi muutettu]. --Pxos (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 20.27 (EEST)
Mä oon tullut siihen tulokseen, että oleellisempaa Wikipedian uskottavuuden kannalta on artikkelien laatu eli lähteistys kuin korkea merkittävyyskynnys. Ihmiset ovat jo nyt siinä käsityksessä, että ”Wikipediaan pääsee kuka vaan”. --Elena (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 20.49 (EEST)
Jos "ihmiset" ovat nyt siinä käsityksessä että Wikipediaan pääsee kuka vaan, käsitys on väärä ja se pitää tietenkin korjata laatua eri tavoin kohottamalla ja monissa aihepiireissä rimaa nostamalla (ei laskemalla). --Abc10 (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 08.26 (EEST)
Ainakin virkaa toimittava (vt.) kaupunginjohtaja Tuula Kuvaja poistettiin hiljattain ja muistaakseni on muitakin kunnanjohtajia poistettu. En kannata kategorista hyväksymistä, että esimerkiksi muutaman sadan asukkaan kunnassa muutaman kuukauden kunnanjohtajana toiminut olisi automaattisesti merkittävä. Poistoäänestysten tulosten perusteella on helpompi kenen vain tehdä johtopäätöksiä koska ne arkistoidaan ja ovat kaikkien luettavissa, kun taas merkittävyyskeskustelun perusteella poistetut artikkelit poistetaan keskustelusivuineen jolloin suuntaviivojen vetäminen kallistuu ehkä enemmän säilyttämisen puolelle koska vain niiden keskustelut ovat helposti löydettävissä. –Makele-90 (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 16.51 (EEST)
Kannatan Pxosin ehdotusta sinäänsä. Mutta voisko näitä pikkuhiljaa käytännöksi syntyneita kokonaisuuksia jotenkin kategorisoida vaikka yhdellä äänestyksellä? (joojoo, äänestys on rikki jne jne.) --Vnnen (keskustelu) 29. syyskuuta 2015 kello 22.44 (EEST)
Oikeastaan esittämilläsi perustein on seurauksena johtopäätös, että parempi lääke ongelmiin olisi, että ns. "epäselvissä" aihepiireissä pikemminkin aloitettaissiin tarpeen mukaan enemmän poistoäänestyksiä, jos haluttaisiin hakea suuntaviivoja, pikemmin kuin että kirjattaisiin suuntaviivoja merkittävyyskeskusteluista juuri mm. tuolla esittämälläsi perusteella. Eli prosessista tulisi sitä käyttä selkeämpi ja läpinäkyvämpi ja paremmin dokumentoitu, kun taas merkittävyyskeskusteluun perustuvana se pikemminkin lepäisi puoliksi tyhjän päällä. --Urjanhai (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 01.55 (EEST)
Kommentoin kunnanjohtajia (jotka tässä keskustelussa olivat vain esimerkki) tuolla keskustelussa Keskustelu:Jukka Weisell. ("Kunnanisä" muuten ei tarkoita kunnanjohtajaa, vaan keskeisiä luottamushenkilöitä, siksi se on käytännössä aina monikossa. Joskushan tosin kunnanjohtajia saatetaan verrata Isä aurinkoiseen, mutta se on taas eri asia.) Loppupäätelmäni on, että aihepiireissä, jossa on paljon heikkolaatuista tarjontaa, merkittävyyskynnys hinautuu korkeammalle. Se ei kuitenkaan liity enää tämän keskustelun aiheeseen. Se aihehan on siihen nähden tekninen, so. millä mekanismilla yhteisön tahdon, joka sinällään on tiedossa, tulisi artikuloitua. Siinä taas Makele-90 esittää yllä mielestäni hyvän pointin. --Urjanhai (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 02.37 (EEST)
... ja siitä onko yhteisön tahto tiedossa riittävällä varmuudella asian kirjaamiseksi "poistokäytännön" merkittävyyssuuntaviivoihin. Gopase+f (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 05.33 (EEST)
Ok, Weisell ei ollut "kunnanisä" vaan "veli" artikkelin 1. version mukaan, joten olin väärässä. --Pxos (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 16.38 (EEST)
Poistin noi mainitut Pxosin lisäykset suuntaviivoista tämän keskustelun perusteella. Gopase+f (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 05.43 (EEST)
Tässäkin johtopäätöksessä muodostuu ongelmaksi se, että kuntia on kovin erikokoisia, varsinkin maailmalla. Kaikki maailman kunnan-/aluehallintoyksikönjohtajat eivät voi olla merkittäviä. Gopase+f (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 09.56 (EEST)
No onneksi täällä nyt tarvitsee eniten välittää lähinnä suomenkielisistä kunnista. Onhan tämä suomenkielinen Wikipedia. Iivarius (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 11.33 (EEST)
Natürlich! --Lax (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 11.51 (EEST)
Aivan varmaa on, että "kunta" eri maissa on aivan eri asia. Esimerkiksi Ranskassa kuulemma on vieläkin (tai oli ainakin hiljattain) kuntia joissa ei ole ensimmäistäkään asukasta. Jossakin maassa "kunta" voi olla sen kokoinen ja sellaisia tehtäviä hoitava alueyksikkö, että sen johtajat varmaankin ovat aina merkittäviä niillä kriteereillä, joita me nyt sovellamme Suomeen, joissain maissa ehkä ei. Mutta tässähän ei nyt keskusteltu kunnanjohtajien merkittävyydestä vaan siitä, miten yhteisön tahtoa tulisi artikuloida merkittävyyssuuntaviivoihin, eikä se mitä kriteerejä käytetään kunnanjohtajien merkittävyyden arviointiin liity siihen mitenkään, kun kysymys olisi siitä tulisiko suuntaviivoihin ottaa vain äänestyksessä olleita tapauksia. Niin kuin jo sanoin, niin oma tämänhetkinen arvioni on, että ratkaisu on äänestysten lisääminen, ei epämääräisten ja usein vain alustavia kannanottoja sisältävien merkittävyyskeskustelujen nosto suuntaviivojen kriteeriksi.--Urjanhai (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 12.55 (EEST)
Juuri näin. Tässä ei keskustella siitä mikä yhteisön linja on kunnanjohtajien merkittävyydessä, vaan siitä miten on mahdollista havaita riittävällä tarkkuudella (mahdollisesti olemassaoleva) yhteisön tahto ja mihin sen voi minkäkinlaisella varovaisuudella kirjata (jos mihinkään). Gopase+f (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 14.43 (EEST)
Äänestäminen on pahasta. Varsinkin kun usein äänestetään ihan muusta kun artikkelin aiheen merkittävyydestä. Gopase+f (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 14.43 (EEST)
Lisäksi on edelleenkin ratkaisematta, sitooko merkittävyyskäytäntö muokkaajia vai ei. Osa muokkaajista on hyvin vahvasti sitä mieltä että ei sido, eikä sitä tarvi noudattaa. Gopase+f (keskustelu) 2. lokakuuta 2015 kello 14.45 (EEST)

Henkilöiden syntymä- ja kuolinajat etunimiartikkeleissa[muokkaa wikitekstiä]

Varmistelisin, että etunimi-artikkeleiden henkilöluetteloihin ei vissiin ole tapana ollut lisäillä syntymä- ja kuolinaikoja kuten esim. [11] tässä tapauksessa? T. --Ville Siliämaa (keskustelu) 4. lokakuuta 2015 kello 13.57 (EEST)

Enpä tiedä talon tavoista, jos ei ole käytäntöä. Ei tuosta kai mitään haittaakaan ole, kun ammatti tai muu ajankäyttötapa on henkilöiden nimien perässä mainittu ilmeisesti sekä yksilöintitietona tyyliin "Kari Virtanen, jalkapalloilija" – "Kari Virtanen, selkäuimailija" että lisätietona, niin vuosiluvut ilmeisesti toteuttavat samaa tarkoitusta. Aika harmitonta puuhaa tuo tuntuu olevan, paitsi tietysti kuolemanmetsästäjien kannalta. --Pxos (keskustelu) 4. lokakuuta 2015 kello 14.05 (EEST)
Mielestäni sukunimiartikkeleissa ja -täsmennyssivuissa /luetteloiussa elinvuodet voi merkitä, koska se auttaa erottamaan samannimisiä tai epävarmasti muistettuja helpommin toisistaan. Sen sijaan etunimiartikeleissa noin niin kuin etunimiartikkeleiden tarkoituksen kannalta elinvuodet ovat mielestäni yleensä turhia ja jopa vähän häiritseviä ainakin tavallisten, jatkuvasti runsaina esiintyneiden nimien kohdalla (nioin kuin tuo linkitetty esimerkki), kun asia nyt tuli puheeksi. --Urjanhai (keskustelu) 4. lokakuuta 2015 kello 23.13 (EEST)
Mielestäni vain aniharvassa tapauksessa vuosiluvut ovat samaa suku- tai etunimeä kantavien erottelemiseksi tarpeen. Minua ne häiritsevät myös sukunimiartikkeleissa. Wikilinkitetyn nimen lisäksi ihmisten erotteluun riittää yleensä pelkkä ammattinimike tai puuhastelukuvaus, ja aina parempi, jos sen voi ilmaista äärimmäisen askeetttisesti eli niukasti. Selityksessä ei tarvita Wikilinkkejä, mikäli henkilöstä on artikkeli. Luettelon pitäisi olla vain luettelo ilman krumeluureja.--Htm (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 06.29 (EEST)
Etunimen perusteella en itse hae ihmisiä, joten en tiedä onko niissä kenellekään tarpeen, mutta sukunimiartikkeleissa on syytä olla elinvuodet, sillä ammattinimike ei välttämättä anna selvää käsitystä, onko kyseessä oikea henkilö. Etunimen kirjoitusasukin voi vaihdella. Oikean henkilön löytäminen ei ole aina yksinkertaista varsinkin jos on kyse vähän vanhemmista ajoista, ja ajathan vanhenevat koko ajan. Vaikka et juuri sinä niitä vuosia tarvitse, monelle ne ovat kuitenkin tarpeen eivätkä häiritse. Tiedonhakua on hyvä tarkastella muutenkin kuin omasta näkökulmasta. --Abc10 (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 07.24 (EEST)
Sukunimiartikkeleissa tuo tosiaan minunkin mielestäni on osa tietosanakirjan "palvelua": aikamääre tuo siihen paremmin kontekstia ja auttaa paremmin hahmottamaan kokonaisuutta, jota harvavoidaan. Sen sijaan wikilinkitysten esittämistä vain hakusanassa pidän kannatettavana. --Urjanhai (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 09.31 (EEST)
Eräs, missä on kahta menettelyä, on poliitikkojen puoluekannan ilmoittaminen sukuniniartikkeleissa, so. onko se tarpeen. Joskus olen niitä poistellut, mutta en ole jaksanut ruveta totaaliseen annihilaatioon, ja se ehkä vaatisikin keskustelua. Siitä voisi ehkä pyytää tässä nyt arviota kun näihin nyt johduttiin.--Urjanhai (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 09.40 (EEST)
Kovin tarkka määrittely, mitä missäkin saa olla, aiheuttaa skismaa käyttäjien keskuudessa. Jos tässä muutama käyttäjä kieltää esimerkiksi puolueiden tai minkä tahansa laittamisen, voi käyttäjien ja varsinkin lukijoiden laajassa joukossa olla kuitenkin suurempi joukko joka on toista mieltä mutta ei eksy tänne keskustelemaan. Joku sitten innostuu pilkkujen ja pisteiden muuttamiseen urakalla, ja taas aiheutetaan niitä käyttäneille pahaa mieltä. Muutaman vuoden kuluttua voi paikalla olla käyttäjiä jotka haluavat toimia päinvastoin, ja taas on pilkunrakastajalla töitä. --Abc10 (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 10.43 (EEST)
Olen tässä päätynyt noudattamaan liberaalia linjaa: kun eri tapoja käytetään, niin käytetään. Jos vaaka kallistuu johonkin suuntaan, niin kallistuu, so. antaa kaikkien kukkien kukkia. Korjaan siis nyttemmin lähinnä vain varmasti huonona pitämiäni merkintätapoja, joiden huonoudesta ei liene suurta erimielisyyttä. Joskus listan pituuskin voi vaikuttaa siihen, mikä näyttää nätiltä ja on toimiva.--Urjanhai (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 11.01 (EEST)
Mielestäni turhaa laittaa luetteloihin, etenkään etunimiluetteloihin, ylimääräistä tietoa, paitsi kun sille on selvä tarve. Sekakäytäntökin on huono ratkaisu. --Savir (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 09.47 (EEST)
Sekakäytäntö on vain tämänhetkinen tilanne. Sukunimilistoissa näkisin, että syntymävuosi/elinaikatieto ei ole ylimääräistä ja se parantaa varsinkin pitkien tai käytännössä esim. samaa sukua sisältävien listojen hallittavuutta. Tämäntapaisissa siis esim. on mielestäni selvä tarve. Jos halutaan yhtenäisyyttä, niin mielestäni ei ole haitallista vaikka tämä yleistettäisiin kaikkiin sukunimiartikkeleihinkin, mutta tämä ei ole korkean prioriteetin kiirellinen korjaustehtävä. Etunimissä taas tilanne on toinen, eikä mitään käytettävyysperustelua vuosimerkinnöille ole, ja mielestäni ne voi ja on syytä poistaa. Muutoin informaatiossa on syytä pyrkiä tiiviyteen ja muuta kuin itse nimi on syytä linkittää vain jos nimeen ei syystä tai toisesta tule tehdä linkkiä tai jos on epävarmaa, tuleeko tehdä linkki vai ei.--Urjanhai (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 11.01 (EEST)
Etunimissä ei ole niin väliä, mutta sukunimiartikkeleissa helpottaa, että on syntymäaika, niin näkee heti onko sama henkilö joka on kuollut.--Haudankaivaja (keskustelu) 5. lokakuuta 2015 kello 13.19 (EEST)
Samannimisiä tai melkein samannimisiä henkilöitä on Wikipediassakin jo paljon, joten elinaikatieto on hyödyllinen oikean artikkelin löytämisen nopeuttamiseksi, myös etunimen kantajan luetteloissa. Mitään haittaa vuosista ei ole, ja kannatan niiden sallimista ja suosimista täsmennyssivuilla ja henkilöluetteloissa. ¬Antilope 5. lokakuuta 2015 kello 13.57 (EEST)
Etunimiartikkelien "kaiken kattavat" henkilöluettelot ovat aika turhia. Jos noihin joku haluaa lisäillä elinvuosia niin siitä vaan. Sen sijaan sukunimiartikkelien henkilöluetteloissa elinvuodet ovat useinkin oikeasti aika hyödyllisiä hahmottamisen helpottamiseksi. Gopase+f (keskustelu) 7. lokakuuta 2015 kello 09.38 (EEST)