Parnasso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee suomalaista lehteä. Kreikkalaista vuorta käsittelee artikkeli Parnassos.
Parnasso
Parnasson kansi 1/1951.
Parnasson kansi 1/1951.
Lehtityyppi aikakauslehti
Julkaisija Otavamedia
ISSN ISSN 0031-2320
Levikki 5 775 (2014)[1]
Perustettu 1951
Päätoimittaja Matti Kalliokoski
Kotimaa Suomi
Sivukoko 200 × 265 mm
Ilmestymistiheys 6 kertaa vuodessa
Kieli suomi
Aiheesta muualla
OCLC

Parnasso on suomalainen kirjallisuuslehti. Se perustettiin vuonna 1951 yhdistämällä lehdet Näköala ja Ajan kirja. Parnasso toimi ensin Suomen Kulttuurirahaston suojissa, mutta siirtyi 1960-luvun lopulla Yhtyneitten Kuvalehtien (nykyinen Otavamedia) kustannettavaksi.

Parnasso perustettiin liennyttämään kirjallisuuden säilyttäjien ja uudistajien välisiä ristiriitoja, ja ensimmäinen päätoimittaja Kaarlo Marjanen oli kompromissi näiden kahden leirin väliltä. Ajatus uudesta lehdestä oli lähtöisin V. A. Koskenniemeltä. Koskenniemi ei pitänyt Näköalan ja Ajan kirjan linjasta ja oli tuohtunut muun muassa Eino S. Revon hänen kriitikontoimeensa kohdistamaan arvosteluun. Lehdet yhdistämisellä Koskenniemi pyrki vakiinnuttamaan edustamansa vanhan linjan.[2] Pian lehti kuitenkin muuttui nuoren polven modernistien foorumiksi, jolla käytiin merkittäviä keskusteluja uudesta kirjallisuudesta ja sen teoriasta sekä kritiikistä.

Parnasson suuruuden aikana voi pitää 1950- ja 1960-lukuja. Erityisesti kultakautena pidetään Kai Laitisen seitsemän vuoden mittaista kautta vuodesta 1958, jolloin lehti laajeni käsittämään teatterin, elokuvan ja television. Mutta myös Tuomas Anhavan pitkä kausi oli merkittävä, kuitenkin toisella tavalla, sillä Parnasson vaateliaimmat periaatteet vakiintuivat silloin. Lehti oli hänen kaudellaan lakkautusuhan alla, ja siihen hän reagoi kääntämällä Ezra Poundin runoja ja muotoilemalla suomennokseen viitteellisen vastineen. Jarkko Laineen kausi venyi joidenkin mielestä liian pitkäksi, ja lehteen alkoi kohdistua yhä enemmän arvostelua.[2]

1990-luvulla Parnasso muutettiin neljästi vuodessa ilmestyväksi aikakauskirjaksi. Vuonna 2003 lehti uudistettiin ulkoasultaan aikakauslehtimäisemmäksi, ja se ilmestyy seitsemän kertaa vuodessa. Syksyllä 2014 Parnasso liitettiin Suomen Kuvalehti -lehtiperheeseen, jolloin sen päätoimittajaksi tuli Suomen Kuvalehden päätoimittaja ja vastaavaksi tuottajaksi Karo Hämäläinen.

Parnasson päätoimittajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Levikkitilasto 2014
  2. a b Nummi, Jyrki: On oltava ehdottoman moderni. Helsingin Sanomat 4.2.2011, s. C 3.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]