Wikipedia:Kahvihuone (kielenhuolto)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Opastuspiste 711-noborder.svg
Chat bubbles.svg
Wikipedia-law.png
Edit-find-replace.svg
Kielenhuolto
Preferences-system.svg
Copyleft.svg
Newspaper.svg
Nuvola apps filetypes.svg


Loukkaavat ilmaisut artikkeleissa[muokkaa wikitekstiä]

Pyytäisin kokeneempia Wikipedistejä ohjaamaan resursseihin aiheesta loukkaavat ilmaisut. Polygeeninen_ominaisuus sai minut miltei kilahtamaan (ei hyvä merkki), mutta jäin vähän ihmettelemään miten vähemmistöjä solvaavien sanojen käyttöön artikkeleissa ja keskustelusivuilla suhtaudutaan, tai miten ylipäänsä voi päättää mikä ilmaisu on epäsovelias siihen asti, että se voidaan poistaa ilman pohdintaa.

Tässä yhteydessä tietysti lukijalle herää kysymys mitä sanoja tarkoitan. Tarkoitan sanoja, joita käytetään Helsingin Sanomissa vain silloin, kun halutaan korostaa miten erityisen rasistisia tai syrjiviä Suomessa ollaan tai on oltu. Näitä sanojahan on itse asiassa paljon, ja jotkut niistä saattavat jopa tarvita oman artikkelin - ja nämä artikkelit ovat tietysti armottoman vandalismin ja tendentiaalisen kirjoittamisen kohteita. Lisäksi artikkeleita saattaa vaivata lähteiden epäajantasaisuus, joka johtaa käsitteen selittämiseen vanhanaikaisesta ja nyt jo loukkaavaksi käsitetystä näkökulmasta. --84.250.122.35 17. heinäkuuta 2016 kello 19.57 (EEST)

No jos viitsit, niin voisit kirjoittaa sen ihmisosuuden johon ilmeisesti viittaat jonkun lähteen perusteella uusiksi. --Zache (keskustelu) 17. heinäkuuta 2016 kello 20.08 (EEST)
Sellainen huomio muuten, että tekstin alkuperäisen kirjoittajan tietäen, niin hän tuskin on tarkoituksella ollut tuossa rasistinen, syrjivä... jne, mutta poistin kuitenkin kappaleen, koska se oli minusta tarpeeton ja olisi vaatinut lähteitä tuekseen. --Zache (keskustelu) 17. heinäkuuta 2016 kello 20.17 (EEST)
Ilmeisesti kyse oli mulatti-sanasta? Jos jonkun sanan näkeminen missä hyvänsä kontekstissa aiheuttaa raivokohtauksia, niin sitten ongelma ei ole kyllä tekstin tekijän puolella. Nyt pitää muistaa, että tämäkin sana on sellainen, mitä on käytetty Suomessa kouluopetuksessa pari–kolmekymmentä vuotta sitten, joten sitäkin voi joku etsiä eikä hirveän rankasta solvaamisesta voi puhua, koska sanaa voidaan käyttää ihan järjellisissä lähteissä. Muutenkaan sanojen kategorinen sensurointi kulloistenkin poliittisen korrektiuden vaatimusten mukaan ei ole hirveän kestävä periaate. Tuossa kontekstissa sana ei kyllä ollut järin informatiivinen, joten siitä sen poisto ei ollut haitaksi, kun lähdettäkään ei ollut. Suurempiin loukkaantumiskampanjoihin ei kumminkaan liene aihetta. --Louhikärmes (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 18.14 (EEST)
Mielipiteesi on sinun henkilökohtainen mielipiteesi eikä edusta Wikipedian linjaa. Kielenkäyttö on muuttunut vuosikymmenien mittaan, ja jotkut sanat eivät enää yleisessä kielenkäytössä edusta neutraalia, kanssaihmisiä huomioonottava kielenkäyttöä. Wikipediassa noudatetaan yleistä kielenkäyttöä. Leimaavia ilmaisuja voidaan käyttää ainoastaan viittaamalla menneisiin asiayhteyksiin eli kontekstiin jossa niiden ymmärretään selvästi kuuluvan historiaan. Tämä on syytä, ettei joku luule näkemystäsi yleisesti hyväksytyksi vaikka joissakin piireissä niin olisikin. --176.93.13.110 18. heinäkuuta 2016 kello 18.41 (EEST)
Eli tietosanakirjassa ei saa olla mulattia, mutta IP-numero saa kyllä tölviä omalla nimimerkillään esiintyvää asiallisesti keskustelevaa käyttäjää? Aika epäkorrektia. --Esamatti1 (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 19.04 (EEST)
Niin, enpä sanoisi, että ip:n mielipiteet asiassa ovat sen suurempi auktoriteetti kuin minunkaan, tai hänellä ketään muuta suurempaa oikeutta määritellä sitä, mikä on hyväksyttyä ja mikä ei. Pyrkimys loukkaantumiseen, erityisesti muiden puolesta, on kumminkin huono lähtökohta yhteistyöprojektissa, tai muuallakaan. Kuka vainhan voi mielivaltaisesti päättää ilmoittaa loukkaantuvansa mistä hyvänsä asiasta, ja tätä myös hyödynnetään vallankäytön välineenä. Siksi on katsottava asioiden laajempaa kontekstia.
Toki kielenkäyttö on muuttunut, mutta kielenkäytön muuttumisella ei voi perustella itseään, eli kielenkäytön muuttamista vielä enemmän jonkun haluamalla tavalla. Erityisesti tuntuu aika jyrkältä mielipiteeltä, jos sana, joka on opetettu neutraalina isolle osalle nykyisestä aikuisväestöstä on sellainen, että esiintyessään sulkeissa tarkenteena – ilman erityistä kehenkään tai mihinkään osoittavaa tai loukkaamaan pyrkivää ad hominem -käyttöä – se riittää aiheuttamaan ”kilahduksen”.
Asioista puhutaan niillä termeillä, jotka ovat relevantteja kulloisenkin diskurssin kannalta. Silloin kun puhutaan jostain vanhoista rotumääritelmistä, jotka eivät ehkä ole enää järin kurantteja biologisessa mielessä mutta joiden merkitys sosiaalisina luokkina on historian saatossa ollut tai on yhä edelleen relevantti, ei semmoisia ole tarvis, tai edes suotavaa lähteä sensuroimaan.
Käytäntöähän menee niin, että ”muita käyttäjiä mahdollisesti loukkaavan kielen tai kuvien käyttö on sallittua vain silloin, kun se on selvästi tarpeen tarkkuuden tai asiaankuuluvuuden vuoksi. Wikipedia ei kuitenkaan ole vastuussa sisältönsä mahdollisesti aiheuttamasta mielipahasta lukijalleen.” Kun mulatti-termille ei nyt taida olla mitään nykyaikaisempaa vastinettakaan, ei sitä oikein voi kiertääkään silloin, kun sitä tarvitaan. Tässä sitä nyt ei juuri tarvittu. --Louhikärmes (keskustelu) 18. heinäkuuta 2016 kello 19.18 (EEST)
Toki joukossa on aina niitä jotka ovat jämähtäneet 70-luvulle ja uuden oppiminen on mahdotonta. Joukossa voi olla myös 40-luvulla, jopa 30-luvulla koulua käyneitä mutta toivottavasti heidän kielitajunsa on kuitenkin ajan saatossa kehittynyt. --178.55.118.50 19. heinäkuuta 2016 kello 11.54 (EEST)
Nämä ”70-luvulle jämähtäneet” ovat kumminkin samalla lailla kieliyhteisön jäseniä kuin nekin, jotka ovat omaksuneet uudempia muoteja, eikä uudempi ole mitenkään automaattisesti parempaa tai ”kehittyneempää”, vain erilaista. Ihmisen kielenkäyttö tosin kyllä jämähtää aika pitkälle (joskaan ei tokikaan täydellisesti) aikuistumisvaiheen kielimuotoon, mitä käytetään hyväksi kielessä tapahtuneita muutoksia tutkiessa silloin, kun ei ole aikaa seurailla muutoksia vuosia. --Louhikärmes (keskustelu) 19. heinäkuuta 2016 kello 22.07 (EEST)
No pistetään tähän vielä, että Helsingin kaupunginkirjasto vastauksessaan piti sitä nykyään halventavana. [1] ja Oulun Lyseon lukio käyttää sitä esimerkkinä rasistisesta termistä oppimateriaalissaan sen kolonialistisen historian takia..[2]. --Zache (keskustelu) 19. heinäkuuta 2016 kello 11.46 (EEST)
Jos huutelet jotakuta kadulla mulatiksi, niin totta kai se on loukkaavaa. Tämä on kuitenkin ns. tietosanakirja, jossa pitäisi kertoa mitä käsitteellä tarkoitetaan/on tarkoitettu. Ja sitten on vielä esim. se kansainvälisten yritysten geneeristen mainoskuvien kaunis maitokahvin värinen tyttö, jolla on pitkä käkkärä tukka. Miten kuvailisit häntä yhdellä sanalla? --Esamatti1 (keskustelu) 19. heinäkuuta 2016 kello 12.01 (EEST)
Jos tarkoitat ulkonäön kuvailua yhdellä sanalla, niin miksi häntä pitäisi kuvailla yhdellä sanalla? Luen naistenlehtiä enkä ole koskaan törmännyt sanaan mulatti enkä mihinkään muuhunkaan vastaavaan (onko niitä?), ja niissä on aika paljon juttuja erinäköisistä ihmisistä. Annatko käyttöesimerkin suomalaisesta asialehdestä. --Mwåc8m (keskustelu) 19. heinäkuuta 2016 kello 12.39 (EEST)
Muotoile uudelleen politkorrektisti (mutta silti ironisesti) esim. lause: "Se kansainvälisten yritysten geneerinen mulattityttö on nyt myös Itä-Suomen yliopiston mainoksissa." Ja tämä on siis tarkoitettu ns. sisäiseen käyttöön, ei julkaistavaksi. Mutta ehkä joku 90-luvulla syntynyt saattaisi silti haluta tietää, mitä sillä mulatilla oikein tarkoitetaan. --Esamatti1 (keskustelu) 19. heinäkuuta 2016 kello 13.06 (EEST)
Onko tuo lause omakeksimäsi vai missä on nähty tarvetta tuollaiseen muotoiluun? --Mwåc8m (keskustelu) 19. heinäkuuta 2016 kello 13.09 (EEST)
Jos palataan alkuperäiseen artikkeliin, niin IP:hän huomautti siitä, että sana mulatti ei ollut korrekti modernista perinnöllisyystieteestä käsiteltävässä artikkelissa nykytiedettä, ei termin tai perinnöllisyystieteen historiaa, käsiteltäessä. Hän oli tuossa ihan oikeassa. On paikkoja joissa termiä voi käyttää tietosanakirjassa ihan asiallisesti, voidaan kertoa mitä termi tarkoittaa ja voidaan kertoa myös sen historiasta, mutta siinä kohdassa mistä IP huomautti sitä käytetyn se oli tarpeeton ja myös huono. --Zache (keskustelu) 19. heinäkuuta 2016 kello 13.13 (EEST)
Hieman arvelin että tästä voisi syntyä tämäntapainen pitkä keskustelu, mutta oikeasti kyllä pyysin osoittamaan Wikipedian käytännön, jolla voitaisiin päättää sanan kelpaavuus tai kelpaamattomuus. Pieni joukko ihmisiä ei tunnu tässä tapauksessa käsittävän (minäkään en käsittänyt 10 vuotta sitten), että ihmisryhmiä kuvaavien sanojen loukkaavuus kuuluu kaikkein eniten sille ryhmälle, jota sana kuvaa. Sillä että sana on ollut yleisesti käytössä ilman leima-ajatuksia 30 tai 40 vuotta sitten, ei ole oikeastaan muuta merkitystä kuin että sanaa käsittelevä artikkeli saattaa olla tarpeeksi merkittävä kuuluakseen Wikipediaan. Itse sanan käyttö voi silti olla tabu alkuperäisessä normaalikäytössään. Kehotan siis jättämään Jani Toivolaa ja Barack Obamaa kuvailevat lauseet pois heidän artikkeleistaan, ellei kykene sentapaisiin nykysuomen ilmauksiin kuin afrikkalaisamerikkalainen. Zachen kommentti yllä on mielestäni tässä täysin naulan kantaan, mutta nähdäkseni tämän pitäisi olla jonkinlainen frequently asked question, jolla on vastaus odottamassa. --84.250.122.35 20. heinäkuuta 2016 kello 01.16 (EEST)
Keskusteluun on osallistunut usea IP. IP ei nyt kuitenkaan käytä omassa kirjoituksessaan korrektia kieltä, vaan kirjoittaa muun muassa: "Toki joukossa on aina niitä jotka ovat jämähtäneet 70-luvulle ja uuden oppiminen on mahdotonta. Joukossa voi olla myös 40-luvulla, jopa 30-luvulla koulua käyneitä mutta toivottavasti heidän kielitajunsa on kuitenkin ajan saatossa kehittynyt." Tuo jos mikä on loukkaavaa kielenkäyttöä, ja loukkaus kohdistuu huomattavaan osaan Wikipedian lukijoista. - Jani Toivolan nimittäminen afrikkalaisamerikkalaiseksi olisi kyllä aika koomista ja jos se on kielitajun kehittymisen tulos, niin hei sun heiluvilles.--Htm (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 06.07 (EEST)
Tämä ip:n (ilmeisesti sama henkilö kuitenkin joka kerta) visio nyt on yksi näkökanta, jota en kumminkaan jaa. Kieli kuuluu sen puhujille, eivätkä yksittäiset sanat niiden tarkoitteille. Jokainen puhuja valitsee, millaisia sanoja käyttää ja jokainen kuulija intuitiivisesti sen, millaisia konnotaatioita sanalla on. Tästä sitten jotenkin integroimalla muodostuu se intuitiivinen, kollektiivinen kielitaju. Mulatti-sanan tapauksessa on vielä niin, että varsin harva sellainen, josta sanaa muutenkaan käytettäisiin, puhuu edes suomea. Siksi ei ole mielekästä, että tällainen ryhmä voisi jotenkin määritellä mitä suomalainen asialla ymmärtää, millaisia merkityksiä hän siihen koodaa ja saako hän näin tehdä. Epäilen, että kyseessä vielä on jonkinlainen keinotekoinen yksi-yhteen-projektio jonkin englanninkielisen sanan sanakirjamääritelmästä, mikä taas ei ole järkevä, koska kielten sanat eivät kuvaudu täydellisesti toisikseen. Tietty joku saattaa ideologisista tai muista syistä tietoisesti pyrkiä etsimään syitä loukkaantua tai muuten olla erityisen herkkä suuttumaan, mutta tästä emme ole vastuussa – me emme kirjoita kenellekään yksilölle, vaan kaikille suomenkielisille yleisesti.
Samantyyppinen esimerkki on siinä, että Norsunluurannikko vaatii nimensä kaikilla kielillä olevan Côte d’ivoire. Sitäkään emme noudata, koska maa ei ole kieliauktoriteetti ja pidämme omaa nimeämme maalle niin vakiintuneena, ettei sen muuttaminen olisi mielekästä. Tästä ja edeltävästä ehkä kuitenkin voi ymmärtää, että sanatabujen luominen ja ylläpito on vallankäyttöä, minkä takia asiaan ei tulisi suhtautua ihan kevyesti (Orwellin klassikossa Vuonna 1984 on hyvä äärimmilleen viety esimerkki). Kun pyrkimys on kumminkin vapaaseen tiedonvälitykseen, näkisin, että tiukat ja välittömiä selkäydinreaktioita aiheuttavat sanatabut olisivat enemmän vanhojen kiinalaisten hovien kuin länsimaisten nyky-yhteiskuntien juttu. Jälkimmäisissä sanaston kontrollointi ei ole hirveän tehokastakaan, koska jos jotakuta haluaa loukata niin ne sanat löytyvät kyllä.
Mitään erityisiä poliittinen korrektius -pykäliä ei siis tarvita, koska niiden muotoilu olisi nimensä mukaisesti politiikkaa. Kaikki tarvittava sisältyy jo siihen, että kirjoitamme neutraalia asiatekstiä yleiskielellä, eli emme muutenkaan käytä sanoja jotka eivät kuulu yleiskielen sanastoon tai hyödynnä affektisia tai arvottavia ilmauksia. Tähän on riittävät valmiudet yleensä kaikilla, jotka ovat läpäisseet peruskoulun kohtuullisin arvosanoin äidinkielestä. --Louhikärmes (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 09.18 (EEST)
Lisään tuohon vielä, että tänne kirjoittavat myös henkilöt, joiden korvantaustat ovat kuivuneet jo aikaisemmin eli eivät ole käyneet päivääkään peruskoulua.--85.19.219.178 20. heinäkuuta 2016 kello 09.46 (EEST)
Htm heitti että "Jani Toivolan nimittäminen afrikkalaisamerikkalaiseksi olisi kyllä aika koomista ja jos se on kielitajun kehittymisen tulos, niin hei sun heiluvilles". Tämä on henkilöön (tai ainakin heiluviin) käyvä hyökkäys. En myöskään käskenyt kutsumaan Jani Toivolaa afrikkalaisamerikkalaiseksi. Voit kokeilla onneasi m-sanan kanssa, luulen että se ei pääty sinulle hyvin. --213.214.155.24 20. heinäkuuta 2016 kello 19.36 (EEST) (sama kuin 84.250.122.35)
Tarkennan vielä, että sentapaisiin nykysuomen ilmauksiin kuin afrikkalaisamerikkalainen kuuluu esimerkiksi afrikkalaiseurooppalainen ja kenialais-suomalainen. Ennen kuin keskustelu tästä yhtään kuumenee, toivoisin että nyt kaivettaisiin joku linjanveto jostain. Vai onko tosiaan niin että asiasta ei ole onnistuttu tekemään ohjetta? --84.250.122.35 20. heinäkuuta 2016 kello 20.41 (EEST)
En, suoraan sanottuna, oikein ymmärrä mitä nyt kaipaat. Emme me täällä yleensäkään jaottele ihmisiä jonkun amerikkalaisen caucasian–african–hispanic–asian-rotujaottelun pohjalta, vaan pääasiassa kansallisuuden ja mahdollisesti jonkun tarkemman etnisen määrittelyn (romani, saamelainen) avulla.
Kun itse puhut kanssaihmisten huomioonottamisesta, toivoisin että myös itse lieventäisit hieman vähättelevää ja provosoivaa asennettasi kanssasi eriäviin mielipiteisiin. --Louhikärmes (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 20.51 (EEST)
On aina mielenkiintoista lukea erilaisten leimaavien sanojen käyttäjien perusteluja vaatimalleen oikeudelle käyttää sanoja. Mitä enemmän he perustelevat, sitä kirkkaammaksi ja mielenkiintoisemmaksi kuva käy. --87.93.33.129 20. heinäkuuta 2016 kello 22.22 (EEST)
Voisitko lopettaa nälvimisen? Argumentteja sinulla ei tainut olla. --Esamatti1 (keskustelu) 20. heinäkuuta 2016 kello 22.44 (EEST)
Yhteenvetona keskustelusta: Ei esitetty käytäntöä, miten loukkaaviin sanoihin suhtaudutaan. Ehdotus kenialais-suomalaisen käytöstä herätti lähinnä aggressiota, kuten myös ehdotus mulatti-sanan käytöstä pidättäytymisestä. Olen varsin pettynyt. --84.250.122.35 22. heinäkuuta 2016 kello 22.31 (EEST)
Siihen ei tarvita erikseen käytäntöä, vaan jokainen sivistynyt ihminen osaa harkita sanojensa käytön. Jos joku ei osaa, yhteisö kyllä siistii kielen. --Abc10 (keskustelu) 22. heinäkuuta 2016 kello 23.00 (EEST)
Käytännön tarpeellisuus tulee esille tässäkin keskustelussa, ihan jo siksi, että melko sivistyneilläkin wikipedisteillä on hyvin villisti toisistaan eroavia käsityksiä siitä, mikä on loukkaavaa. Osa loukkaantuu jostain sanasta, osa loukkaantuu kohdan muuttamisesta tai poistamisesta. Mitenkään symmetrinen tilanne ei silti ole. Sanoja, joiden käyttö voi ulkopuolisesta tuntua jopa täysin neutraalilta, mutta jotka puheen tai tekstin kohteen näkökulmasta ovat osoittelevia, vähätteleviä, alentavia tai puhtaasti loukkaavia, on huomattavan paljon. Myös henkilöitä, jotka tämän puheen kohteena ovat, on yllättävän paljon, esimerkiksi monet sairaus- ja vammaisryhmät, ulkomaalaisryhmät ja kansalliset etniset ryhmät. Asian lakaiseminen maton alle ajattelemalla, että "yhteisö poistaa", on sinänsä nerokas veto. Poistaahan se, kun se on liki yhtä mieltä. Sellaisessa tilanteessa, kuten tässä, jossa mielipiteet sanan käyttökelpoisuudesta eroavat ja sana itsessään herättää voimakkaita tunteita kummassakin laidassa, tilanne eskaloituu helposti muokkaussotimiseksi ja sitä kautta väistämättä Wikipedian ja sitä tuottavan yhteisön arvo heikkenee. Näille sanoille on myös ominaista, että keskustelu hyvin nopeasti eskaloituu kuluneiden, mutta puutteellisten argumenttien, ohipuhumisen ja olkiukkojen avulla. Keskustelu ei myöskään onnistu kovin pitkälle yleisellä tasolla, vaan kukin sana pitäisi oikeastaan käsitellä erikseen. Asiaa ei helpota se, että ihmiset huomioon ottava puhe tai "poliittisen korrektiuden vaatimus" kuten yllä mainitaan, on muuttuva ja suuren ajankohtaisen kiistelyn aihe Suomen poliittisella kentällä. Nostin tämän puheeksi, koska tunnistin tilanteen muokkaussotimisen aiheeksi. Mikäli yhteisö on päätynyt siihen, että tämä ratkaisu riittää, mikäpä minä olen siihen puuttumaan. --84.250.122.35 23. heinäkuuta 2016 kello 10.13 (EEST)
Korjaan vielä itseäni: asiasta on yleisellä tasolla ohje, joka on siis täällä: Wikipedia:Loukkaava_sisältö. Kiitän keskustelijoita. IP-kirjoittajana minun pitäisi varmaan siirtyä nimimerkkiin, jotta mielipiteitäni ei sotkettaisi muiden nimettömien välihuutoihin. --84.250.122.35 23. heinäkuuta 2016 kello 10.31 (EEST)
Kommenttini ei näytäkään tallentuneen. Uudestaan siis: Totta on tietysti että jotkut pitävät loukkaavia, rasistisia ja syrjiviä sanoja normaaleina. Kun en liiku perussuomalaisten piireissä, en tunnista niiden käyttöä yleiseksi. Mutta on täysin mahdotonta luetella kaikkia sanoja ja käyttöyhteyksiä jotka vaativat huomiota. Jos kuitenkin käytetään yleisesti hyväksyttyjä luotettavia lähteitä ja kirjoitetaan lähteen mukaisesti, käsitykseni mukaan se rajaa loukaavien ilmauksien käytön pois. Niitähän viljelevät vain tietynlaiset julkaisut. --Abc10 (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 11.50 (EEST)
Niin Kielitoimiston sanakirja, WSOY:n Iso sivistyssanakirja (2002) kuin Gummeruksen Uusi suomen kielen sanakirjakaan eivät pidä mulattia halventavana nimityksenä. Jokainen niistä pitää esim. neekeriä halventavana. Koska sanakirjat ovat näin yhdenmukaisesti samalla kannalla, täälläkin pitäisi noudattaa samaa käytäntöä näiden kahden sanan suhteen. --Savir (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 12.57 (EEST)
Sen perusteella että joku ei sano jotakin ei pidä tehdä päätelmiä. Niillä ei siten ole mitään "yhdenmukaisesti samaa kantaa". --Abc10 (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 13.10 (EEST)
Keskustelu ainakin saatiin melkoisen paljon ottaen huomioon, että sanaa ei muutenkaan käytetä erityisen laajasti ja etsimissäni tapauksissa se näytti olevan ihan paikallaan, so. kuvaamassa tilanteita joissa mulattistatus on ollut juurikin merkittävässä asemassa sosiaalisen aseman määräämisessä. Edelleen itselleni jäi hämäräksi mitä tässä nyt tarkkan ottaen toivottiin, eksplisiittistä mustaa listaa kielletyistä sanoistako? Paitsi että tällainen lähestymistapa olisi liian mekanistinen kun otetaan huomioon miten sumea rakennelma sellainen konstruktio kuin luonnollinen kieli on, pitäisi siinä kumminkin käydä tämä konsensusvääntö jokaisen sanan kohdalla, ellei sitten ajateltaisi, että kuka hyvänsä voisi käydä lisäilemässä ko. listaan sanoja ainoana perusteenaan ”minä/kaverini / joku ehkä jossain loukkaantuu tästä”, mitä nyt taas ei ainakaan voi pitää järjellisenä. Konsensuksen hakeminen on kyllä menneisyydessä lamauttanut Wikipedian toimintaa aina silloin tällöin asiassa kuin asiassa, mutta mielestäni enemmistön diktatuuri on silti kumminkin vielä parempi asia kuin vähemmistöjen diktatuuri, Wikipediassakin. --Louhikärmes (keskustelu) 23. heinäkuuta 2016 kello 21.14 (EEST)

Ensinnäkin kannatan että Käyttäjä:84.250.122.35 todella siirtyisi nimimerkkiin, koska toimenpiteestä voisi olla paljon iloa jatkossa. Toiseksi mitä tulee korvantauksiin niin en ole todelakaan joutunut käymään peruskoulua ja siihen aikaan neekeri ja intiaani olivat hyväksyttäviä sanoja kuten myös valkoihoinen, ja myös näiden sekamuodot mulatti, mestitsi ja zambo (olin kirjoittaa zombi). Mitään kaukasialaista rotua ei ollutkaan, olen kuullut sen vasta Wikipediasta. Mutta olen amerikkalaistunut olemaan käyttämättä näitä sanoja ja pidän nykään kohteliaana vain sanoa herra, rouva, neiti, kaveri, jne. riippumatta jostain tukanväristä tai kaljuudesta. Sen sijaan en pidä kaupan myyjille opetetustä teitittelystä, koska pidän sitä halventavana. Vielä vastenmielisempi on "Hyvää päivänjatkoa" silloin kun ei sitä tarkoita vaan se tulee jonkin näkemiin-sanan korvikkeena. No meitä on moneksi kuten Käyttäjä:Abc10 tuolla antaa ymmärtää ja sopeudutaan uuteen tilanteeseen. --Höyhens (keskustelu) 27. heinäkuuta 2016 kello 23.08 (EEST)

Minä taas pidän töykeänä sitä, jos palveluammatissa sinutellaan aikuisia asiakkaita. Minkä sanon siksi, että tässä on yksi esimerkki siitä, että minimivaatimuksella ”kukaan ei saa loukkaantua” päädytään nopeasti umpikujaan. Siksi tarvitaan yleisempi konsensus, mitä yleensä kulttuuriksi kutsutaan. --Louhikärmes (keskustelu) 28. heinäkuuta 2016 kello 10.27 (EEST)
Jösses. Wikipediassahan sitä ei voi ratkaista, joten kannatan yleisempää konsensusta. Yritän olla loukkaantumatta, oli se sitten kulttuuria tai ei, mutta tämäkin näyttää olevan sellainen asia, josta on kansainvälisesti varsin erilaisia käytäntöjä. Jotkut ruotsalaiset yrittävät palauttaa Ni-sanan yksikössä kohteliaisuusmuodossa, kun se kuulemma Suomessa on niin kaunis tapa. Venäjällä pistää silmään se että pääsääntöisesti teititellään kaikkia paitsi lapsia ja hyviä tuttuja mutta se Вы kulkee monikollisten taivutussääntöjen mukaan. Englannissa taas teititellään lapsiakin. Thou on harvemmin kuultu ilmaus käytännön kielessä. jne. Yleisesti ottaen kai teitittely tarkoittaa eriarvoisuutta, joten en voi sen taakse tulla mitenkään. Älkää, Louhikärmes, teititelkö minua ainakaan, pyydän. --Höyhens (keskustelu) 4. elokuuta 2016 kello 16.12 (EEST)
No, en nyt kun olet sen kieltänyt. Mutta muissa tilanteissa toimin omaksumieni kulttuurimallien mukaan kunne tarve tehdä toisin ilmenee. Tämä keventää muutenkin elämää, kun joka tilanteessa ei tarvitse kauheasti pähkäillä miten toimia.
Kielet ja kulttuurit ovat erilaisia, joten ei niitä oikein voi suoraan verrata kumminkaan – kaikissa kielissä ei edes käytetä persoonapronomineja samoin kuin meillä, tai kunnioitus ilmaistaan muulla tavoin. Mutta erilaiset hetkelliset ja pysyvämmät sosiaaliset hierarkiat ovat jokseenkin oleellinen ja sisäänrakennettu osa ihmiseläimen toimintaa, joten on ihan luonnollista, että puhuttu kieli heijastelee tätä. On meillä muutenkin erilaisia koodeja erilaisiin puhetilanteisiin koko liuta. Eikä minua ainakaan ahdista periaatetasolla osoittaa puheessakin jotain kunnioitusta henkilöille, jotka ovat jossain tilanteessa minua kokeneempia, arvostetumpia tai maksavat palkkani olemalla asiakkaitani. Voin valita vain oman puhetapani, ja kuka minä olen itseäni ylentämään? --Louhikärmes (keskustelu) 5. elokuuta 2016 kello 11.01 (EEST)

“Puhekielisyydet pois” -kampanja: Amerikkalainen -> Yhdysvaltalainen[muokkaa wikitekstiä]

Olen törmännyt täällä artikkeleihin, joissa mainitaan, että jokin on amerikkalainen. Tämä on minusta liian epäselvä ilmaus, koska amerikkalainen viittaa kirjakielessä koko Amerikkaan, jos sillä taas viitataan Yhdysvaltoihin, se on puhekieltä ja puhekieltähän ei saisi esiintyä tietosanakirjan artikkeleissa perusleipätekstissä, joten ehdotan, että kaikki Yhdysvaltoihin viittaavat "amerikkalainen"- sanat muutetaan muotoon "yhdysvaltalainen".--37.33.142.11 27. heinäkuuta 2016 kello 22.35 (EEST)

Meniskö botilla? --Höyhens (keskustelu) 27. heinäkuuta 2016 kello 22.49 (EEST)
Eihän botti näe, milloin sana viittaa yhdysvaltalaiseen ja milloin koko maanosaan. --Savir (keskustelu) 27. heinäkuuta 2016 kello 22.53 (EEST)
Kaikkia esiintymiä ei tietenkään pitäisi vaihtaa, esim. amerikkalainen jalkapallo, amerikkalainen unelma, amerikkalaisuus ym. ovat ihan oikein viitatessaan Yhdysvaltoihin. --Savir (keskustelu) 27. heinäkuuta 2016 kello 22.55 (EEST)

Tällä haulla löytää jonkin verran noita joita voisi muuttaa, mutta joukossa on myös muutama "amerikkalaisen jalkapallon pelaaja" ilman kansallisuutta aloitusvirkkeessä. --Stryn (keskustelu) 27. heinäkuuta 2016 kello 23.06 (EEST)

Täällä kun usein kielikysymyksissä viitataan virallisiin tai muihin arvovaltaisiin lähteisiin huomautan, että Kotuksen Kielitoimiston sanakirja pitää termejä amerikkalainen ja yhdysvaltalainen synonyymeina: "yhdysvaltalainen adj., subst. vars. henkilöstä: Yhdysvalloista kotoisin, peräisin oleva, amerikkalainen", ilman halventavia tms. vivahteita. --Huhdanjo (keskustelu) 28. heinäkuuta 2016 kello 08.10 (EEST)
Kielitoimiston sanakirjan perusteella sanoisin, että ilmaisu "amerikkalainen näyttelijä" on suomen kirjakielessäkin yhdysvaltalaista eikä sitä tarvitse sen takia muuttaa. Uskon myös, että kaikki ymmärtävät merkityksen eikä kukaan lue sitä niin, että "kanadalainen" tai "meksikolainen näyttelijä". Toisaalta onhan se tietysti epätäsmällinen, kun kansallisuudesta puhutaan, joten esimerkiksi artikkelien johdannossa "yhdysvaltalainen näyttelijä" on parempi. Voihan noita siis korjailla, jos jaksaa, mutta botilla ei kannata vetää koska silloin tulisi "yhdysvaltalainen jalkapallo" jne. --Tanár 28. heinäkuuta 2016 kello 09.53 (EEST)
Loogisesti ja tiukassa merkityksessä amerikkalainen tarkoittaa toki kaikkia kummankin Amerikan maanosan asukkaita tai jotain niihin liittyvää. Käytännössä kuitenkin sana on kuitenkin niin vakiintunut tarkoittamaan juuri yhdysvaltalaista, että näen sen käytön hyväksyttävänä silloin, kun kontekstista on selvää, että kyseessä on juuri yhdysvaltalainen asia – erityisesti, kun ”yhdysvaltalainen” on vähän raskas sana. Artikkelin alun määrittelyissä voisi kumminkin ehkä eksaktiuden vuoksi olla hyvä suosia ”yhdysvaltalaista”. --Louhikärmes (keskustelu) 28. heinäkuuta 2016 kello 10.48 (EEST)
Ja joku kaunis päivä yhdysvaltalainen tarkoittaa Euroopan yhdysvaltojen asukasta. Tai vastakohtaisesti nythän jo kuuluuu virheellisesti että Euroopaksi käsitetään vain EU. --Höyhens (keskustelu) 4. elokuuta 2016 kello 06.38 (EEST)
Ainakaan englannin kielessä ei käytetä moista kummallisuutta kuin "yhdysvaltalainen" ("United Statean"), tuskin juuri muissakaan kielissä. Yhdysvaltain asukkaat, engl. Americans, suom. amerikkalaiset erottuvat niin muista Pohjois-Amerikan kuin Amerikan mantereenkin asukkaista.
Suomen kielessä on myös käytetty nimitystä "neuvostoliittolainen", vaikka se muissa kielissä, kuten venäjässä on советский, sovetski, suom. neuvostolainen. Tähän perustuen on kylläkin käytetty etuliitettä neuvosto-, kuten neuvostoarmeija, neuvostojohtaja, neuvostomiehitys jne.
--85.76.136.81 24. elokuuta 2016 kello 15.43 (EEST)
Yhdysvaltalaiset henkilöt -luokan interwikilinkeistä löytyy esimerkiksi "US-Amerikaner" (saks.), "Estadounidenses" (esp.) ja "Statunitensi" (it.). Kun meillä on olemassa kätevän täsmällinen eikä valtavan kömpelö sana, niin miksipä sitä ei kannattaisi täällä käyttää. En tosin näe, että tähän välttämättä bottia kannattaisi valjastaa, sikäli pienestä ja tilanneriippuvaisesta tyyliseikasta on kyse. – Haltiamieli 24. elokuuta 2016 kello 16.03 (EEST)

Ainut vai ainoa?[muokkaa wikitekstiä]

haulla löytyy "suvun ainut matelija" ym. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot:Haku&profile=default&fulltext=Search&search=ainut&searchengineselect=mediawiki&searchToken=4w449xjpha58mjimxgwws4eo8 --Hartz (keskustelu) 28. heinäkuuta 2016 kello 07.58 (EEST)

Kannattaa tarkistaa tällaiset sivulta http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/ Siellä sanotaan, että "ainut ... tavallisemmin: ainoa" Eli kumpikin käy, ainoa on vain tavallisempi muoto. --PtG (keskustelu) 28. heinäkuuta 2016 kello 09.57 (EEST)
On myös olemassa Wikisanakirja, jota ymmärtääkseni kaikki voivat muokata, joten vastaus saattaa löytyä myös sieltä oikeana tai vääränä. --Pxos (keskustelu)28. heinäkuuta 2016 kello 10.20 (EEST)
Ja Ison suomen kieliopin verkkoversio, josta myös selviää, että itsenäisenä sanana ainut on vajaasti taipuva nomini. --Ukas (keskustelu) 4. elokuuta 2016 kello 00.47 (EEST)

Fame, game...[muokkaa wikitekstiä]

Otsikon kaltaiset englanninkieliset sanat näkyy usein taivutettavan suomeksi famen ja gamen (esim. artikkeleissa Hollywood Walk of Fame, The Game) jne., mutta puheessahan nuo sanat taipuvat fame'in ja game'in ("feimin" ja "geimin"), joten miksi niitä ei kirjoiteta myös siten? 151.249.119.130 3. elokuuta 2016 kello 01.11 (EEST)

Koska perussäännön mukaan taivutuspääte lisätään vieraskieliseen nimeen suoraan eli ilman sitä väliin laitettavaa i:tä, jos nimi loppuu kirjoitettaessa vokaaliin, ja näissä tapauksissa nimi (nimiähän nämä esimerkit ovat) loppuu e:hen. --Makevonlake (keskustelu) 3. elokuuta 2016 kello 08.15 (EEST)
Noi esimerkit ovat propreja, joten niihin tuo taivutussääntö pätee, mutta jos ja kun feimi ja geimi alkavat käyttäytyä itsesnäisinä appellatiiveina, kuten jo puhekielessä on asianlaita, tilanne on toinen. --Höyhens (keskustelu) 4. elokuuta 2016 kello 06.42 (EEST)
Joo, mutta siinä tapauksessahan ne sitten varmaan kirjoitetaankin ihan suomalaisittain (feimi), jolloin koko ongelmaa ei ole, vaan genetiivi on "itsestäänselvästi" feimin. --Makevonlake (keskustelu) 4. elokuuta 2016 kello 18.44 (EEST)
Joo. --Höyhens (keskustelu) 4. elokuuta 2016 kello 22.19 (EEST)

Iivana Julman kronikka[muokkaa wikitekstiä]

Iivana Julman elämästä tehtiin aikanaan hieno kuvitettu kronikka, ru:Лицевой летописный свод, jonka sivuja voisi käyttää kuvituksena useissa historiallissa artikkeleissa. En-wikissä tämä on nimeltään en:Illustrated Chronicle of Ivan the Terrible, joskin commonsissa joku oli kääntänyt sen nimelle "Facial Chronicle", ja samoin jos naputtelee tekstin Лицевой летописный свод aina luotettavaan googlen kääntäjään, niin käännökseksi saa "Kasvojen kronikka". En-wikin nimi näyttäisi viittavan siihen mitä teos on, mutta ei välttämättä sen alkuperäiseen nimeen, joten osaisiko joku venäjäntaitoinen kertoa, mikä kronikan nimi olisi suomeksi? --Ukas (keskustelu) 8. elokuuta 2016 kello 03.54 (EEST)

Niin ja varmistaa lisäksi, että translitterointini Sudbištšenskajan taistelu (Судбищенская битва) on oikein. --Ukas (keskustelu) 8. elokuuta 2016 kello 03.58 (EEST)
Pitäisikö olla Sudbištšen tai Sudbištšin taistelu (kirjoitusasu tuntuu vaihtelevan)? Sudbištšenskaja on ilmeisesti tuon kylän (ru:Судбище) nimestä johdettu adjektiivi. Venäjässä käytetään usein adjektiiviattribuuttia siinä missä suomessa genetiiviä, esim. Moskovan alue (ven. Московская область, Moskovskaja oblast). --Silvonen (keskustelu) 8. elokuuta 2016 kello 07.07 (EEST)
Sudbištše näyttäisi olevan kylän nykyinen nimi. Litsevoi tarkoittaa tässä ruwikin mukaan "kuvitettua", eli suomeksi sitä voisi kutsua vaikkapa "Iivana Julman kuvakronikaksi". En kuitenkaan tiedä, onko tästä käytetty kirjallisuudessa mitään varsinaista suomenkielistä nimitystä. --Esamatti1 (keskustelu) 8. elokuuta 2016 kello 08.33 (EEST)
Ok, nämä selvensivät asiaa, kiitos vastauksista! En ole ainakaan nähnyt suomenkielistä nimitystä kronikalle. --Ukas (keskustelu) 9. elokuuta 2016 kello 11.26 (EEST)
Jos kiinnostaa, Isabel de Madariagan suomennetussa Iivana Julman kuvaliitteessä käytetään muotoa 'kuvitettu Litsevoi svod -kronikka', muttei se mielestäni auta mitään; en suosittelisi käyttämään, varsinkaan kun siinä on vielä painovirhekin. --Höyhens (keskustelu) 9. elokuuta 2016 kello 11.42 (EEST)
Hyvä kun kuitenkin mainitsit, en tiennyt Madariagan olleen käännetty myös suomeksi. Mietin sen ostamista e-kirjana englanniksi, vaikuttaa ainakin otteiden perusteella suht pätevältä teokselta. --Ukas (keskustelu) 9. elokuuta 2016 kello 12.45 (EEST)

Espanjankielisten maiden departementit[muokkaa wikitekstiä]

Katselin, miten sana departamento on suomennettu espanjankielisten maiden aluejaoissa:

Luokka:Bolivian departementit
Luokka:El Salvadorin departementit
Luokka:Guatemalan departementit
Luokka:Hondurasin departementit
Luokka:Kolumbian maakunnat
Luokka:Nicaraguan läänit
Luokka:Paraguayn maakunnat
Luokka:Uruguayn departementit

Onkohan mitään loogista syytä kääntää se muutamassa tapauksessa muuksi kuin departementiksi, vai pitäisikö koko lista yhdenmukaistaa? --Silvonen (keskustelu) 28. elokuuta 2016 kello 14.54 (EEST)

Tietosanakirja Facta 2001 käyttää kaikissa departementtia. Kolumbiassa on sen mukaan departementtien lisäksi neljä intendentuuria ja kolme komissariaattia. --Abc10 (keskustelu) 28. elokuuta 2016 kello 15.05 (EEST)
Mutta suomennoskäytäntö on voinut muuttua, ehkä Tappisella on tähän vastaus, sillä hän on tehnyt ainakin Kolumbian maakunta/departementti-artikkeleita. 28. elokuuta 2016 kello 15.07 (EEST)

Kun katsoo en-wikin alueluokituksia, niin sieltä löytyy ensimmäisen tason hallintoalueista

Jos sulkeissa ei ole mitään, niin fi-wikissäkin on käytetty sanaa "departementti". Kun en-wikistä tutkii noiden luokkien nimityksiä muilla kielillä, niin melkeinpä joka kielessä puhutaan kaikista departementteina.

Kun katsoo vielä en-wikin toisen tason hallintoalueista departementtiluokkia, niin löytyy edellisten lisäksi

Jos sulkeissa ei ole mitään, niin luokkaa ei ole fi-wikissä.

Kolmannen tason hallintoalueissa on vielä

Sekä espanjan- että ranskankielisissä maissa departementti vaikuttaa hyvältä käännökseltä ja sitä voisi käyttää johdonmukaisesti kaikissa edellisissä. --Raksa123 (keskustelu) 12. syyskuuta 2016 kello 14.42 (EEST)

Kiitos! Voisin muuttaa nuo espanjankieliset nyt botilla. Johan tässä on ollut yli kaksi viikkoa aikaa kommentoida. --Silvonen (keskustelu) 12. syyskuuta 2016 kello 18.34 (EEST)
Nicaragua suurin piirtein hoidettu, jatkan muiden kanssa mañana. --Silvonen (keskustelu) 12. syyskuuta 2016 kello 19.21 (EEST)
Paraguay alkaa olla valmis. --Silvonen (keskustelu) 13. syyskuuta 2016 kello 21.38 (EEST)
Nyt on Kolumbiakin käyty läpi. --Silvonen (keskustelu) 18. syyskuuta 2016 kello 08.55 (EEST)

Kaikkea ei tarvitsisi väen vängällä suomentaa[muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkeinä alaraajahalvaus, neliraajahalvaus ja vesipää. --Pe-ga-sos (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 15.23 (EEST)

Sivistyssanat ovat ihan yhtä toimivia ja laajassa käytössä. Olemme ongelmissa, kun joku luo artikkelit parapareesi, tripareesi ja monoplegia. Tehdäänkö näistäkin selkokielisiä? --Pe-ga-sos (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 15.28 (EEST)

Minä suosin ja suosittelen suomen kieltä, jos vaan termi on vähänkään käytössä. Minun sivistykselläni esimerkiksi nuo esimerkin termit ovat täysin tuntemattomia, vaikka olen tätä maailmaa jo useita vuosikymmeniä ihmetellyt.--Huhdanjo (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 15.59 (EEST)
Kai se ratkaisee, mitä laadukkaat, viimeaikaiset suomenkieliset lähteet käyyttävät.--Urjanhai (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 16.07 (EEST)
Samaa mieltä sillä täydennyksellä, että lähteen tekstin tulisi olla yleiskielistä; esim. erikoislehdet kuten Aikakauskirja Duodecim tai Tekniikka ja Talous eivät ole välttämättä kielellisesti hyviä lähteitä, vaikka asialehtiä ovatkin. --Huhdanjo (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 17.54 (EEST)
Terveyskirjasto, johon viittasin alla, taitaa olla tällainen yleistajuinen lähde, mutta siinäkin näytetään ainakin tämän termin osalta päädytyn muuhun kuin suomenkieliseen termiin. Yleiskielisen suomenkielisen termin esiintymistä voidaan koettaa ehkä tutkia muista yleiskielisistä suomenkielisistä lähteistä. Esim. toisissa sienikirjoissa eräs kääpien kasvutapa on "resupinaattinen" ja toisissa yhtä laadukkaissa "alustanmyöntäinen". Toisaalta joskus lukijakin voi hyötyä ei-suomenkielisestä termistä, jos esim. haluaa käyttää myös muunkielisiä lähteitä. Mutta tämä tietysti ei tarjoa lopullista vastausta siihen, kumman muotoisen nimen tulee olla artikkelin nimenä ja kumman ohjauksena. --Urjanhai (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 18.06 (EEST)
Terveyskirjasto näkyy tarjoavan termille hydrokefalia suomennosta vesipäisyys ([3]). Toisaalta artikkelien tekstissä terveyskirjasto näkyy käyttävän ainakin muutamassa haun tuottamassa linkissä, jotka avasin, termiä hydrokefalus.--Urjanhai (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 17.57 (EEST)
Ainakin neliraajahalvaus ja vesipää (ja vesipäisyys) löytyvät kielitoimiston sanakirjastakin, joten ne ovat yleistietosanakirjassa parempia kuin lääketieteelliset nimitykset. Sama eliöartikkelien kanssa, niistäkin käytetään lajien yleiskielisiä nimiä eikä tieteellisiä nimiä. Vesipäisyys tosin olisi oikea nimi häiriölle, josta vesipää-artikkeli oman määritelmälauseensa mukaan kertoo. --Savir (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 16.10 (EEST)
Joskus ajatellaan sivistyssanojen olevan jotenkin asiallisempia ja täsmällisempiä, vaikka suomenkielinen ilmaus olisi sanatarkka käännös alkukielestä, esim. kreikan hydro- ’vesi-’ ja kefalos ’pää’. Minusta tämä tuntuu sanamagialta. --Silvonen (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 17.21 (EEST)
vesipää on ainakin helppotapaus. Vesipää ja vesipäisyys kelpasivat lautakunnalle vielä 1980-luvulla, mutta sittemmin käyttöön ovat vakiintuneet hydrokefalus ja hydrokefalia. Suomalaisempi asu on ilmeisesti koettu niin leimaavaksi, että vierasperäisen termin neutraalius on katsottu paremmaksi. (Kielikello 3/2012). Finto tai YSA - Yleinen suomalainen asiasanasto ei tunne termiä vesipää ollenkaan vaan pelkän hydrokefalian (Finto) --Zache (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 22.41 (EEST)
Noin vähän uumoilinkin.--Urjanhai (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 23.21 (EEST)

Varminta on kirjoittaa suomenkieliseen Wikipediaan huonolla suomella, vähäisellä tiedolla ja vieraskielisillä termeillä, niin kuin tähänkin asti. Sitten voi interwikistä klikata englanti-linkkiä, jos luulee osaavansa kieltä. --Esamatti1 (keskustelu) 16. lokakuuta 2016 kello 22.27 (EEST)

Minäkin olen jonkin aikaa ehtinyt jo lueskella suomenkielisiä tekstejä, ja alussa mainituista sanoista jokaisen kotoperäinen versio on oleellisesti tutumpi kuin se vierasperäinen vastine. Yleisesti ottaen termien obskurointi käyttämällä korostetusti vierasperäisiä erityissanoja ei ole hirveän hyvää tai selkeää kielenkäyttöä. Vesipään osalta lautakunnan mielipide johtunee sanan käytöstä haukkumasanana, mutta minusta samanmerkityksisen vierassanan käyttö ei silti ole oikein perusteltua (eikös tämä juuri legitimoi ja edesauta sanan siirtymistä lopullisesti profaniteettiluokkaan?). Samoin olen kyllä henk.koht. eri mieltä lautakunnan kanssa siitä, että sairaussanoja olisi jotenkin kategorisesti tarpeellista hämärtää, koska sairaudet ovat niin ikäviä asioita – tämä tuntuu lähinnä todellisuuden pakoilulta. --Louhikärmes (keskustelu) 17. lokakuuta 2016 kello 08.20 (EEST)
Kuitenkin lautakunta on lautakunta ja meidän pohdintamme ovat meidän pohdintojamme. Wikipedian tulee noudattaa luotettavien, laadukkaiden hiljattaisten suomenkielisten lähteiden kielenkäyttöä, tuntuupa se meistä henkilökohtaisesti miltä tahansa, WP:Ei uutta tutkimusta. Jos tässäkin nimenomaan esimerkiksi ylempänä viitattu lähde sanoo, mikä on vakiintunut, niin sen kumoamiseksi pitää olla toinen luotettava lähde joka sanoo muuta. Voi hyvin ollakin tai sitten ei, sen näkeee kun tutkii lähteitä. --Urjanhai (keskustelu) 17. lokakuuta 2016 kello 20.33 (EEST)
Urjanhai: Ymmärsinkö oikein, että asetat Kotuksen suomen kielen lautakunnan ja Wikipedian nimimerkkikäyttäjät rinnakkain? Vai päin vastoin korostat, että lautakunta on asiantuntijaelin ja wikipedistit itsensä joka-alan asiantuntijoiksi kuvittelevia harrastelijoita? --Abc10 (keskustelu) 18. lokakuuta 2016 kello 08.42 (EEST)
Korostan että lautakunta on asiantuntijaelin ja ulkoinen lähde, wikipedistit ovat wikipedistejä, joiden arvioilla on vain se paino, minkä wikipedistiyhteisö kullekin argumentille antaa niiden periaatteiden mukaan, joilla projektia toteutetaan (kuten tarkistettavuus, luotettavat lähteet, ei uutta tutkimusta jne.). Eli meillä itsellämme ei ole auktoriteettia, vain argumentteja.--Urjanhai (keskustelu) 18. lokakuuta 2016 kello 11.31 (EEST)
Kyseessähän ei ole Suomen kielen lautakunta vaan Duodecim-seuran lääketieteen sanastolautakunta (jossa tosin on Kotuksenkin edustaja), joka siis nimensä mukaisesti käsittelee lääketieteen erikoissanastoa. --Louhikärmes (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 11.14 (EEST)
Pahoittelen väärinkäsitystäni, kun näin ylempänä Kielitoimiston, se johti ajatukset väärään lautakuntaan. Voisin kuitenkin kuvitella, että sillä on jonkin verran auktoriteettia, kun edustettuina ovat sekä kielen että lääketieteen asiantuntijat. YSA ei sen sijaan ole mikään kielen taikka minkään muunkaan auktoriteetti, se pitäisi jo vihdoin ymmärtää ja poistaa jos se jossain listassa on. --Abc10 (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 12.15 (EEST)
Lisäys vielä edelliseen: Kielikellon artikkelissakaan ei sanota, että tämäkään lautakunta olisi kategorisesti sitä mieltä, että latinalaisperäiset sanat olisivat aina suomenkielisiä parempia, vaan homma on aika tapauskohtaista. Lautakunta ei voi antaa mitään määräyksiä, vain suosituksia, ja nekin sitten joko vakiintuvat tai sitten eivät. Vesipääjuttua ennen on esimerkki siitä, miten syöpäjärjestöt olivat toivoneet karsinooma-sanaa, mitä lautakunta ei ollut suostunut suosittelemaan. Asianmukaisesti huomattiin, että sanaruletit ovat sikäli kyseenalaisia, että jos vanhalla sanalla on jotain negatiivista sävyä niin se uusikin sana voi nopeasti kerätä sitä. Myöskään vesipää/hydrokefalus-asiassa kyseessä ei ymmärtääkseni ollut mikään lautakunnan normoiva lausunto, vaan todettiin jälkimmäisen (omia aikojaan?) kielenkäytössä vakiintuneen. --Louhikärmes (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 11.31 (EEST)
Mikään lautakunta ei voi antaa määräyksiä, jos sanktiot puuttuvat. Näinhän Kotuksen suositukset ovat siis suosituksia, mutta yleensä katsotaan että niitä on parempi noudattaa kuin jonkun yksittäisen henkilön tai ryhmän omia päätöksiä, joista puuttuu kielen asiantuntemus. --Abc10 (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 12.15 (EEST)
Kyllä, kunhan ne osataan asettaa kontekstiinsa. Onhan jokainen äidinkielinen suomen puhuja suomen asiantuntija (vaikkei välttämättä normoidun yleiskielen) ja hyvä lähde mm. sille, mitkä ilmaukset ovat tuttuja ja mitkä eivät. Näillehän me kirjoitamme. Kielenhuoltoauktoriteettien julkilausumat ovat toki hyviä ohjenuoria, jotka mahdollistavat sen, että kielenkäyttö on yhtenäistä ja normit ja käytännöt helposti jostain saatavilla, ettei pyörää tarvitse jokaisen keksiä tahollaan uudestaan. Kuitenkin niitä kannattaa myös peilata omaan tietämykseensä eikä esim. sokeasti tuijottaa vaikkapa vuosikymmeniä vanhoihin suosituksiin, jos ne vaikuttavat omituisilta – silloin kyseessä lienee juuri tällainen suositus, joka ei ole ottanut tuulta alleen eikä siis luultavasti ole enää pätevä. Samaten yleisesti pitää huomioida se, että mikä pätee eksaktille tieteelliselle tekstille ei välttämättä päde yleistajuisella esitykselle jne.
Jos katsoo Kotuksen toimintaa kokonaisuutena niin siellähän liputetaan aika paljon selkeän ja helppotajuisen ilmaisun puolesta (erityisesti viranomaistoiminnassa). Sitä tavoitetta vierasperäisten kiertoilmausten liikakäyttö ei tunnu palvelevan. --Louhikärmes (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 12.45 (EEST)
Jokainen on oman ymmärryksensä asiantuntija, mutta kirjoittamisen opiskelu vaatii vuosia ja vaivannäköä. Siksi asiatekstissä on parempi luottaa Kotukseen kuin omaan päähän, koska kuten itsekin toteat, tavoite on että lukija ymmärtää. Usein on myös niin että selkeästi kirjoitettu on myös selkeästi ajateltu. --Abc10 (keskustelu) 19. lokakuuta 2016 kello 13.07 (EEST)

Monet suomenkieliset tautinimitykset koetaan loukaavina ja niitä jopa käytetään loukkauksina tai ne vaikuttavat vanhahtavilta, kuten sokeritauti. Jos kuitenkaan lääketieteellinen näennnäislatinanimi ei ole vakiintunut, Wikipedian ei kai tarvitse ruveta sitä vakiinnuttamaan? --Abc10 (keskustelu) 17. lokakuuta 2016 kello 10.13 (EEST)

Vakiintunut mihin? Pitää tutkia laadukkaita, luotettavia hiljattaisia suomenkielisiä lähteitä, ja katsoa, mitä termejä ne käyttävät. Jos käytetään vakiintuneesti rinnan kahdenlaisia, niin voi olla varaa valita. --Urjanhai (keskustelu) 17. lokakuuta 2016 kello 20.33 (EEST)
Kuitenkin esim. "Sokeritauti" on varmasti vanhahtava, ja jos kerran luotettava lähde sanoo, että muu ilmaisu kuin "vesipää" on vakiintunut, niin silloin pitäisi löytää toinen luotettava lähde, joka sanoo muuta, että voitaisiin käyttää muuta kuin luotettavan lähteen vakiintuneeksi kertomaa nimitystä.--Urjanhai (keskustelu) 17. lokakuuta 2016 kello 20.37 (EEST)
Tärkeää on kuitenkin, että ohjaukset säilytettäisiin. Osassa on täsmällisempää käyttää suomennnoksia, osassa ei. Tuo vesipää onkin jo tällä tiedolla siirretty hydrokefalus-muotoon, mikä on mielestäni oikein. Tiedän monia hydrokefalusta sairastavia, jotka olisivat ilman hoitoa jääneet kehitysvammaisiksi enkä heitä vesipäisiksi sano vahingossakaan. --Höyhens (keskustelu) 18. lokakuuta 2016 kello 11.48 (EEST)

Kiroiluttaa...[muokkaa wikitekstiä]

Kehitysvamma on kehitysvamma, ei älyllinen kehitysvamma. ...Kaikki synnynäisesti vammaiset eivät ole kehitysvammaisia. --Pe-ga-sos (keskustelu) 18. lokakuuta 2016 kello 16.50 (EEST)

Ei minun alaani, mutta "Älyllinen kehitysvamma on se diagnoosinimike, jota lääkärit käyttävät diagnoosia antaessaan."..."Kehitysvammaisuus on puolestaan se termi, jota käytämme arkipuheessa kuvaamaan kyseistä oppimisen ja ymmärtämisen vammaa."[4] --Otrfan (keskustelu) 18. lokakuuta 2016 kello 17.11 (EEST)
En tiedä, mitä ICD:ssä lukee, mutta sana älyllinen on täysin turha, koska kehitysvamma on aina älyyn vaikuttavaa. --Pe-ga-sos (keskustelu) 18. lokakuuta 2016 kello 17.20 (EEST)
Aihetta sivuten, onko Pekka Luodeslampi luokiteltu väärin? Voisiko joku perehtyä? --Pe-ga-sos (keskustelu) 18. lokakuuta 2016 kello 17.25 (EEST)

Yritys vai yhtiö?[muokkaa wikitekstiä]

Kielitoimiston sanakirjasta löytyvät määritelmät, mutta haenkin yhteisöllistä fiilistä. Ovatko sanat "yritys" ja "yhtiö" mielestänne samanarvoisia ja synonyymejä, jos puhutaan Wikipedian artikkelien nimissä käytettävistä täsmenteistä? Onko siis mitään eroa siinä, onko maa-aineksia jalostava puulaaki "Oy Lohja Ab" Wikipediassa nimellä Lohja (yhtiö) vai Lohja (yritys). Onko valinta täysin sattumanvarainen vai pitääkö muodostaa jonkinlainen yhteinen linja? Onko yhteistä linjaa ollut? --Pxos (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 13.21 (EEST)

Yhtiö puhuu enempi omistusmuodosta, yritys on nykyään ehkä jo neutraali kun se suodattuu sen sen kautta että yrittänyttä ei laiteta eli ei tarkoita suoraan että pitää yrittää kun ei oikein osaa. --Höyhens (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 13.37 (EEST)
Eli siis kaikki yritykset eivät ole yhtiöitä. --Höyhens (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 13.40 (EEST)
Niin, kadulla soittava viulisti hatun kanssa on hyvä yritys mutta ei ole yhtiö. Kyse onkin siitä, että Oy Lohja Ab on selkeästi (liike)yritys (ett företag) ja samalla myös yhtiö(muotoinen) organisaatio (ett bolag). Molemmat täsmenteet siis käyvät, mutta onko toinen parempi toista. Jos yritys on laajempi käsite kuin yhtiö, onko (yritys) parempi täsmenne? Onko se niin paljon parempi, että sen vuoksi pitää tehdä siirtoja? --Pxos (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 13.45 (EEST)
Yritys on yleisempi nimitys, joten kenties sopivampi tänne. Mutta ei yhtiö väärin ole Lohjan tyyppisistä osakeyhtiöistä kirjoitettaessa, mutta että löytyy molemmat, se näyttää oudolta. Yrityksiä on monentyyppisiä: tavallinen osakeyhtiö, asunto-osakeyhtiö, osuuskunta (osuuskaupat ja -pankit), kommandiittiyhtiö, ilmeisesti toiminimeäkin voi kutsua yritykseksi ja kunnallista liikelaitosta. --Huhdanjo (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 13.51 (EEST)
Kannatan sanaa yritys, sillä suuret yritykset (joista tänne lähinnä kirjoitetaan) ovat tyypillisesti useista yhtiöistä muodostuvia konserniyrityksiä elikkäs konserneja. Pelkkä sana yhtiö voisi viitata pelkkään emoyhtiöön (joka usein kantaa yrityksen nimeä), vaikka tytäryhtiöt kuuluvat (konserni)yritykseen siinä missä emoyhtiö. Sana yritys viittaa mielestäni selvemmin koko konserniin pelkän emoyhtiön sijaan. --Hartz (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 13.57 (EEST)
Hartzin näkökulma, että yritys viittaisi erityisesti yksittäisten yhtiöiden muodostamaan konserniin on minulle uusi. Minun pääni on Kielitoimiston sanakirjan linjoilla: "konserni: oikeudellisesti itsenäisten mutta yhtenäisesti johdettujen liikeyritysten yhtymä; emoyhtiön ja sen tytäryhtiöiden muodostama kokonaisuus." Eli yhtiö on yritys, mutta konserni on yhtymä. Käytännössä usein konsernin emoyhtiöstä käytetään nimitystä konserni, mikä on kirjaimellisesti täysin väärin.--Huhdanjo (keskustelu) 21. lokakuuta 2016 kello 15.54 (EEST)
Pörssilistatut Nokia ja McDonald's ovat (suur)yrityksiä ja sanalla yritys viitataan näiden kohdalla ei ainoastaan emoyhtiöön vaan myös satoihin tytäryhtiöihin joita konsernirakenteeseen kuuluu. Voidaan sanoa, että Nokia on yritys jonka pääkonttori sijaitsee Suomessa. Sinun mielestäsi Nokiasta ja McDonald'sista tulisi puhua yhtyminä? Nokia on yhtymä jonka pääkonttori sijaitsee Suomessa? Kannattaa etsiä edes yksi lähde jossa johonkin pörssilistattuun suuryritykseen viitataan yhtymänä. Ja vaikka sellainen sattuisi löytymään, pitäisi vielä etsiä määritelmä sanalle yhtymä, jotta voidaan olla aivan varmoja. Huomionarvoista on, että käytetään sanaa pörssiyhtiö ja sillä viittaa nimenomaan emoyhtiöön jonka osakkeista on kyse. --Hartz (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 17.08 (EEST)

Tarkenteena "yritys" on sikäli parempi, että se sopii useampaan artikkeliin kuin "yhtiö". Toisaalta yhtiö on täsmällisempi. Yhdenmukaisuus ei minusta ole niin tärkeää, että artikkeleita pitäisi sen takia alkaa siirtelemään.--Tanár 22. lokakuuta 2016 kello 22.51 (EEST)