Valkealan sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valkealan sairaala on Kouvolan Valkealassa, Saarenmaalla sijaitseva lakkautettu psykiatrinen sairaala. Sairaala perustettiin vuonna 1962 ja suljettiin 2006 sairaalan toiminnan siirryttyä Kuusankoskelle Pohjois-Kymen sairaalan yhteyteen. Entinen sairaala-alue siirtyi kiinalaisyhtiö Leishi Finland Oy:n omistukseen vuonna 2007, ja siellä avattiin kiinalaisia hoitoja tarjoava hyvinvointikeskus vuonna 2008. Valkealan sairaala on ollut jo pitkään hylättynä, ja se on päässyt huonoon kuntoon. Viime vuosina rakennukselle on tehty paljon ilkivaltaa, ja sieltä on myös varastettu irtaimistoa. Rakennuksen nykyinen omistaja asuu Sveitsissä, ja Kouvolan kaupunki on yrittänyt jo pitkään tavoittaa häntä tuloksetta. Heinäkuussa 2021 sairaalan vanhan osan ullakko tuhoutui tulipalossa, jota epäillään tuhopoltoksi.[1] Pitkään kylmillään ollutta ja kosteusvaurioista kärsivää rakennusta odottaa todennäköisesti purkutuomio, mikäli kaupunki tavoittaa rakennuksen omistajan.

Sairaalan perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Kymenlaakson kunnat ja Hamina kuuluivat ennen Valkealan sairaalan rakentamista Kaakkois-Suomen mielisairaanhuoltopiiriin, jonka A- eli keskusmielisairaala oli Rauhan sairaala Joutsenossa. Siellä hoidettiin kuitenkin vain akuuttipotilaita. Vuonna 1952 säädetty mielisairaslaki velvoitti kuntia tarjoamaan potilaille keskussairaalan lisäksi myös lievempiä hoitomahdollisuuksia. Päätös B-piirimielisairaalan rakentamisesta Pohjois-Kymenlaaksoon tehtiin syksyllä 1955. Sairaalan tarkempi sijoituspaikka aiheutti kuitenkin paljon kiistaa. Aluksi laitos aiottiin sijoittaa Kouvolaan ja sitten Kuusankoskelle. Päätös sen rakentamisesta Valkealaan tehtiin vasta syksyllä 1956 kuntien edustajien kokouksessa. Valkealan kunta lahjoitti sairaalalle tontin Jokelan kylästä, Väliväylään kuuluvan Käyräjoen rannalta.

Sairaalatoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kroonikoille tarkoitettu 225-paikkainen B-mielisairaala valmistui vuonna 1962[2]. Sairaala tarvitsi suuren maa-alan, sillä maanviljely ja puutarhanhoito olivat tuolloin vielä tärkeä osa mielisairaaloiden toimintaa ja potilaiden hoitoa. Sairaalan yhteydessä toimi huolto- eli mielenterveystoimisto. Vuoteen 1973 asti laitoksessa hoidettiin myös alkoholisteja. 1980-luvulla Valkealan sairaalasta tuli Pohjois-Kymenlaakson akuutista psykiatriasta huolehtiva kuntouttava keskus. Sairaalarakennuksen uudempi osa valmistui vuonna 1992.

Toiminnan päättyminen ja alueen kehityssuunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan toiminta siirtyi Kuusankosken aluesairaalan viereen valmistuneeseen uuteen rakennukseen helmikuussa 2006, koska Valkealan sairaalakiinteistön korjauskustannukset olisivat olleet suuret. Osa rakennuksesta jäi vuokralle ja osaa tyhjistä tiloista käytettiin poliisikoirien koulutukseen. Tyhjentyneelle sairaala-alueelle suunniteltiin suurta vapaa-aikakeskusta, johon olisi kuulunut muun muassa lomakylä, golfkenttä ja kallion sisään louhittava hiihtoareena. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä myi sairaalakiinteistön huhtikuussa 2007 tytäryhtiölleen Kastek-Kiinteistöt Oy:lle 60 000 euron kauppahinnasta.

Alueen myynti kiinalaisille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinteistön omistaja, Kymenlaakson sairaanhoitopiirin kiinteistönhoitoyhtiö Kaste-Kiinteistöt Oy, myi toukokuussa 2007 koko sairaala-alueen kiinalaisomisteiselle ja Suomessa rekisteröidylle Leishi Finland Oy:lle, vaikka kiinteistö ei edes ollut julkisesti myytävänä.[2] Kauppa herätti paikkakunnalla paljon keskustelua, koska ostaja sai joen rannalla sijaitsevan, 11,5 hehtaarin laajuisen maa-alueen lisäksi sairaalarakennuksen, paritalon, rivitalon, kaksi rantasaunaa ja kaksi kerrostaloa yhteensä vain 330 000 eurolla. Alhaista myyntihintaa perusteltiin lähinnä rakennusten lämmityskuluilla ja remonttitarpeella sekä sillä, ettei kiinteistö ollut kelvannut sairaanhoitopiirin jäsenkunnille. Tapausta koskeva kohu vain kiihtyi, kun Valkealan kunta osti kesäkuussa kiinalaisilta 4,4 hehtaaria maata ja huonokuntoisemman rantasaunan yhteensä 110 000 eurolla.[2] Lisäksi kunta myi Leishille 1,4 hehtaaria peltomaata 10 000 eurolla.[2] Tällöin kiinalaisten alueesta maksama summa oli käytännössä pienentynyt vain 230 000 euroon. Sairaalan myynnistä ja Valkealan kunnan etuosto-oikeuden käyttämättä jättämisestä tehtiin useita valituksia Etelä-Suomen lääninhallitukselle ja eduskunnan oikeusasiamiehelle, mutta niitä ei otettu käsittelyyn.[2]

Leishin hyvinvointikeskus aloitti toimintansa vuonna 2008.[2]

Myöhempiä tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkealan sairaala nousi uudestaan esille alueen medioissa keväällä 2009.[2] Tuolloin kiinteistöstä oli ilmeisesti vahingossa laitettu Internetin Oikotie-palveluun myynti-ilmoitus, jossa siitä pyydettiin 3,9 miljoonaa euroa eli 12 kertaa ostohintaa korkeampaa summaa.[2] Ilmoitus kuitenkin poistettiin sivuilta ja omistajat ilmoittivat, etteivät olleet myymässä kiinteistöä, vaan tarkoituksena oli testata sen arvo.

Samoihin aikoihin suunniteltiin myös turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista entisen sairaalan tiloihin. Tämä hanke raukesi Suomeen tulleiden pakolaisten määrän käännyttyä laskuun, jolloin uusille vastaanottokeskuksille ei enää ollut tarvetta.

Kastek-Kiinteistöt hoiti sairaalan lämmityslaitosta loppukesään 2009 asti, jolloin koko kiinteistön hoito siirtyi nykyisille omistajille.

Leishi Finland laittoi sairaalan vieressä, joen rannalla olevan paritalon eli entisen lääkärien asuntolan myyntiin tammikuussa 2010.[2] Hintapyyntö tästä vuonna 1965 valmistuneesta, 240-neliöisestä rakennuksesta oli 230 000 euroa.[3][4] Summa on siis sama kuin minkä yritys on itse maksanut koko sairaala-alueesta, kun maavaihdot Valkealan kunnan kanssa otetaan huomioon.[2] Paritalo myytiin syyskuussa 2010 yksityishenkilölle, tuntemattomaan hintaan.[2]

Leishi laittoi syksyllä 2010 alueelta kaksi kerrostaloa myytäväksi yhteensä 577 200 eurolla.[5]

Kouvolan entinen kaupunginjohtaja Aimo Ahti sai helmikuussa 2011 syytteen lahjuksen ottamisesta, koska hän oli vastaanottanut hierontoja Leishin hyvinvointikeskuksessa korvauksetta. Samalla Leishin toimitusjohtaja sai syytteet lahjuksen antamisesta, työaikasuojelurikoksesta ja työsyrjinnästä. [6]

Yhtiön toimitusjohtajaa ja osakasta eivät haastemiehet ole tavoittaneet, koska hän oleskelee nyt tiettävästi Kiinassa. Se milloin keväällä 2011 nostettujen syytteiden mukainen juttu tulee lopulta käräjillä, on siis nyt auki.

Entinen kansanedustaja ja silloinen Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Valto Koski jätti keväällä 2011 oikeuskanslerille valituksen neljän vuoden takaisesta Valkealan sairaalakiinteistön myynnistä.[7] Oikeuskansleri jätti valituksen tutkimatta, koska yksityisiä osakeyhtiöitä koskevat asiat eivät kuulu hänen toimialaansa.[8]

Epäily rikollisesta toiminnasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 150 poliisin, rajavartiolaitoksen ja tullin virkamiestä teki 11. marraskuuta 2009 laajamittaisen, valtakunnallisissakin medioissa huomiota saaneita kotietsintöjä ja kiinniottoja Leishin hyvinvointikeskuksessa, Kouvolan entisessä meijerissä toimivassa Nordic China Centerssä ja muualla Kymenlaaksossa. Useita epäiltyjä Hyvinvointikeskuksen omistajien ohella pidätettiin ja vangittiin. Rajavartiolaitos epäili, että kiinalainen rikollisryhmän järjestäneen yritystoiminnan varjolla kiinalaisten laajamittaista, törkeää laitonta maahantuloa. Suomesta on myönnetty kiinalaisille oleskelulupia yritystoimintaa varten, mutta osa luvan saaneista ja Suomeen tulleista henkilöistä ei ole tiennyt mitään yrityksestä, johon oli tulossa töihin. Sen sijaan heidän epäillään maksaneen rikollisille tuhansia euroja luvan välittämisestä. Schengen-alueelle on saapunut laittomasti vähintään kymmeniä kiinalaisia. Tapaus oli suurin Rajavartiolaitoksen Suomessa tutkima epäily laittoman maahantulon järjestämisestä.

Vangitut kiinalaiset vapautettiin helmikuussa 2010, koska KKO:n tekemän ennakkopäätöksen mukaan väärilläkin tiedoilla saatu viisumi on laillinen ja oikeuttaa maahantuloon. Siksi maahanmuutossa avustaminen ei ole rangaistavaa, vaikka maahantulon todellinen syy olisi eri kuin mitä viisumia haettaessa on väitetty.[9] Rajavartiolaitos jatkoi tapauksen tutkintaa rikosnimikkeillä väärän todistuksen antaminen viranomaismenettelyssä, väärennys ja rekisterimerkintärikos. Kaksi kiinniotettua kiinalaista aiotaan karkottaa maasta, koska heidän oleskelulupansa on saatu väärin perustein.[10]

Rajavartiolaitos lopetti esitutkinnan laittoman maahantulon järjestämisestä kesällä 2010, koska epäillyistä rikoksista ei saatu riittävästi näyttöä syytteiden nostamista varten.[11] Lisäksi ihmiskaupan tutkiminen olisi vaatinut asianomistajan, mutta uhreiksi oletetut kiinalaiset eivät kokeneet joutuneensa hyväksikäytetyiksi.[12]

Alue nykyisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 vuotta sitten sairaalarakennuksessa toimi majoitus- ja aamiaispalveluja sekä perinteisiä kiinalaisia hoitoja, kuten hierontaa, kuivakuppausta ja akupunktiota, tarjoava hyvinvointikeskus Leishi.[13] Vuosina 2007-2012 osaa tiloista käytti vuokralaisena Kouvolan kaupungin päiväkoti Ruusulaakso. Kaupungin Leishi-yhtiölle maksama vuokra oli 135 420 euroa vuodessa, mikä ilmeisesti riitti kattamaan koko sairaalarakennuksen ylläpitokustannukset.[2] Valkealan kunnan ostama, kuntaliitoksen seurauksena nykyisin Kouvolan kaupungin omistuksessa oleva rantasauna oli kaksi vuotta tyhjillään vesivahingon takia. Kaupunki antoi sen läheistä ulkoilumajaa ylläpitävän yrityksen, Kuntoseiska Oy:n, käyttöön kesällä 2009. Yritys ei maksa siitä vuokraa, vaan remontoi sen edustussaunakseen omalla kustannuksellaan.[14] Golfkenttähanke on toistaiseksi jäissä rahoittajien puutteen takia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kouvolan Sanomat
 2. a b c d e f g h i j k l Lainesalo, Tapio: Valkealan sairaala tahkoaa rahaa kiinalaisille omistajille. Kouvolan Sanomat, 2.10.2010, s. 4.
 3. Kouvolan Sanomat 19.1.2010: Harjula: Leishin tilannetta seurataan (Arkistoitu – Internet Archive)
 4. Oikotie.fi: Paritalon myynti-ilmoitus[vanhentunut linkki] Luettu 18.1.2010
 5. Kouvolan Sanomat[vanhentunut linkki] 19.11.2010: Leishi kauppaa nyt kerrostalojaan netissä.
 6. Kouvolan Sanomat 4.2.2011: Aimo Ahti syytteeseen lahjuksen ottamisesta[vanhentunut linkki]
 7. YLE Kymenlaakso 21.4.2011: Valkealan sairaalan kaupoista kantelu oikeuskanslerille (Arkistoitu – Internet Archive)
 8. YLE Kymenlaakso 27.6.2011: Kantelu Valkealan sairaalakaupoista ei johda tutkintaan[vanhentunut linkki]
 9. Kouvolan Sanomat 1.2.2010: Kouvolan China Center -tapauksen vangitut vapautetaan (Arkistoitu – Internet Archive)
 10. Kouvolan Sanomat 2.2.2010: Rajavartiolaitos jatkaa Kouvolan China Center- tutkintaa (Arkistoitu – Internet Archive)
 11. Kykkänen, Valtteri: Kouvolan Kiina-tutkinta kuivui kokoon yle.fi. 31.5.2010. YLE Kymenlaakso. Arkistoitu 2.6.2010. Viitattu 3.6.2010.
 12. Gråsten, Jarmo: Poliisilla yhä syytä epäillä rikoksia China Centerissä. Kouvolan Sanomat, 2.6.2010.
 13. Leishi.fi: Hyvinvointikeskuksen Internet-sivut
 14. Lainesalo, Tapio: Vapaa-ajan kiinteistöistä kaksi ei ollut myyntilistalla. Kouvolan Sanomat, 27.5.2010.