Tulli

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo tullaamisesta. Tulli on myös kaupunginosa Tampereen keskustassa.
Suomen tulli tekee aktiivista yhteistyötä rajavartiolaitoksen ja poliisin kanssa

Tulli tarkoittaa valtion rajan yli kulkevista tavaroista perittävää veroluonteista maksua. Sillä voidaan tarkoittaa myös näitä maksuja keräävää tulliviranomaista.

Aiemmin tullilla oli toimipisteitä useissa rahtiterminaaleissa. Terminaalissa kuorma sinetöitiin, ja auto saattoi ajaa useamman maan läpi TIR-tunnuksien turvin ilman toistuvia rajaselvityksiä. Euroopan sisämarkkinoiden myötä näistä on pitkälti luovuttu ja mahdollinen rahtitullaus tehdään rajalla. Käytännössä tämä koskee vain Suomen ja Venäjän välistä rajaa. Sisämaassa tullilla ei ole enää juurikaan toimintaa muutamaa lentoasemaa lukuun ottamatta.lähde?

Ennen monissa maissa on ollut käytössä myös sisäinen tulli, jossa maaseudulta kaupunkiin tulevisa tuotteista perittiin maksuja. Suomen alueella tätä ns. maatullitoimintaa harjoitettiin Ruotsi-Suomen aikana 1622-1808. Kaupunkien paikannimistössä on viitteritä näihin maatulleihin, esimerkiksi Töölön tulli Helsingissä.

Nykyisin Suomen tulli kerää tulleja Euroopan Unionin rajan ylittävästä liikenteestä Suomen itärajalla, satamissa ja lentoasemilla.

Tullimaksuista (ja muista kaupan rajoitteista) vapaana tapahtuvaa tavarakauppaa sanotaan vapaakaupaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tulli.