Lentoemäntä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lentoemäntä.

Lentoemäntä on lentokoneen matkustamohenkilökuntaan kuuluva nainen, joka vastaa matkustajien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista lennon aikana. Ammattinimikkeen miespuolinen vastine on stuertti. Lentoemäntiä ja stuertteja on Suomessa noin 2 500.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset lentoemännät palkkasi työhön brittiläinen Daimler Airways vuonna 1922. Vuonna 1930 ensimmäinen lentoemäntä aloitti työnsä Boeing Air Transportilla. Hän oli nimeltään Ellen Church, ja hän oli ammatiltaan sairaanhoitaja.[1] Aluksi lentoyhtiöt vaativat lentoemäntien olevan nimenomaan sairaanhoitajia, mutta toisen maailmansodan aikaan vaatimuksesta luovuttiin. Alussa lentoemäntien työ sisälsikin kaikkea mahdollista aina kenkien kiillottamisesta kärpästen lätkimiseen matkustamossa.

Vuonna 1950 lentoyhtiöiden mainoksissa alkoi esiintyä lentoemäntiä, ja 1960-luvulla lentoemännistä tehtiin seksisymboleja, joiden avulla myytiin lentolippuja. Lentoyhtiöillä on aina ollut myös muita vaatimuksia, kuten ikä-, paino- ja pituusrajoitukset. Useissa lentoyhtiöissä pituusrajoitus johtuu joidenkin lentokoneiden pienestä koosta. Avioliitto ja raskaus olivat aiemmin lentoemänniltä kiellettyjä. Syyskuun 11. päivän iskujen ja muiden häiriötapahtumien seurauksena matkustamomiehistön rooli turvallisuusasiantuntijoina ja matkustamon turvallisuuden varmistamisessa on entisestäänkin korostunut.[2]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa lentoemännistä ja stuerteista on suorittanut ylioppilastutkinnon ja iso osa myös korkeakoulututkinnon. Lentoemäntiä koulutetaan lentoyhtiöiden omilla kursseilla, joita järjestetään työvoiman tarpeen mukaan. Kurssit kestävät 6-8 viikkoa. Kurssin lisäksi tulevat työhönopastuslennot. Lisäksi ammattiin kuuluvat kertauskurssit.

Lentoemäntä voi hakeutua tietyn työkokemuksen jälkeen purseriksi eli matkustamon esimieheksi. Lentoemännän koulutuksen sisältöä säädellään yleiseurooppalaisessa JAR-OPS 1 -ilmailumääräyksessä.

Tyypilliset muodolliset vaatimukset uudelle lentoemännälle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaatimukset kielitaidosta vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Finnairilla vaaditaan hyvää suullista taitoa suomesta ja englannista. Muukin kielitaito katsotaan eduksi. Suomessa lentoemäntäkursseja järjestävät Finnair ja Ryanair.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työ on yleensä epäsäännöllistä vuorotyötä. Lentoemäntien ammattivaivoina ovat hartiakivut ja unettomuus.[3] Lentoemäntien eläkeikä on 58 vuotta. Maailman vanhin lentoemäntä on Iris Peterson, joka vielä 85-vuotiaana (synt. 1921) lensi United Airlinesin palveluksessa vuonna 2007.[2]

Lentoemäntien työ tunnetaan tiukoista pukeutumis- ja ulkonäköohjeistaan. Useat lentoyhtiöt kieltävät matkustamohenkilökunnalta kasvolävistykset, hammaskorut ja tatuoinnit ja eräät määrittävät ulkonäön aina huulipunan sävyä myöden. 2020-luvulla pukukoodia on löysätty. Esimerkiksi Finnairin matkustamohenkilökunnan oli käytettävä työkenkinä mustia avokkaita vuoteen 2021, mutta nykyään se saavat käyttää myös tennareita. [4]

Palkka ja korvaukset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finnairin vuosikertomuksen mukaan matkustamohenkilökunnan vuoden 2013 laskennallinen mediaanipalkka oli 4 152 euroa kuukaudessa. Laskennallinen kuukausiansio on saatu jakamalla bruttoansiot 12 kuukaudella. Näihin laskelmiin ei ole otettu mukaan verottomia etuja tai muita verottomia kompensaatiomuotoja kuten päivärahoja. Lentoemäntien palkat ovat jonkin verran laskeneet vuodesta 2012, jolloin mediaanipalkka oli 4 201 euroa kuukaudessa.lähde?

Ammatillinen järjestäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman suurin lentoemäntien yhdistys on yhdysvaltalainen Association of Flight Attendants, johon kuuluu noin 50 000 jäsentä 22 eri lentoyhtiöstä Yhdysvalloista.lähde?

Suomessa lentokoneiden matkustamohenkilökunnan etujärjestö on Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hehkeät lentoemännät houkuttelivat väkeä historianet.fi. Viitattu 17.9.2018.
  2. a b The Guardian: Michael Fitzpatrick: Flights of fancy (7. heinäkuuta 2007)
  3. Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry: Hartiakivut ja unettomuus ammattivaivoina 12. kesäkuuta 2006. www.slsy.info. Arkistoitu 5.1.2007. Viitattu 1.2.2007. suomi
  4. Lentoemännät saavat jalkaansa tennarit, ja tästä syystä se on mielenkiintoista Yle Uutiset. 17.8.2023. Viitattu 17.8.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lentoemäntä.