Matkustusluokka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matkustusluokka tarkoittaa kollektiivisten kulkuvälineiden matkustajien jakamista matkustusmukavuudeltaan ja hinnaltaan erilaisiin luokkiin. Matkustusluokkia on laivoissa, lentokoneissa ja junissa. Korkeampiluokkaiset paikat ovat kalliimpia kuin alempiluokkaiset, koska paikat ovat tilavampia ja varustelutasoltaan korkeampia.

Juna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikoinaan Suomen junissa oli I, II ja III matkustusluokat. Myös rautatieasemilla oli eri luokkien matkustajille omat odotustilat. Esimerkiksi Vaasan rautatieasemalla oli 1800-luvun lopulla I, II ja III luokan matkustajille erilliset odotustilat.[1] Nykyään VR:n junissa on (Extra-luokka, ent. business-luokka) ja (Eko-luokka, ent 2.luokka) ja rautatieasemilla yhteiset odotustilat.

VR:n matkustusluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eko-luokka (ent, 2. luokka) on VR:n junien yleisin matkustusluokka. Lipun hintaan sisältyy määrätyllä junavuorolla istuinpaikka normaalilla paikalla tai allergikoille ja työskenteleville sopivilla paikoilla

Ekstra-luokka (ent, Business-luokka) on vaunuosasto Intercity-kaksikerrosvaunun yläkerrassa tai jommassakummassa päässä Pendolinoa. Lipun hintaan sisältyy väljempi istuinjärjestys, kahvi, tee ja pikkupurtava osaston itsepalvelupisteestä ja päivän lehdet. Ekstra-luokassa matkustamiseen vaadittavan Joustava-lipun matkustuspäivämäärää voi muuttaa ilmaiseksi

Laiva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikoinaan esimerkiksi RMS Titanicilla oli I, II ja III matkustusluokat. Alempiluokkaiset hytit sijaitsevat perinteisesti laivan alaosassa ja korkealuokkaiset laivan yläosassa. Matkustusmukavuus riippuu hytin koosta ja varustelutasosta. Nykyään mm Silja Linen ja Viking Linen aluksilta löytyy ikkunallisia A-hyttejä, B-hyttejä sisäpuolelta, C-hyttejä sisällä autokannen alapuolella ja erikokoisia sviittejä ja deluxe-hyttejä. Myös ilman hyttiä voi matkustaa, jolloin puhutaan kansipaikasta. Laivoissa matkustaja saa liikkua vapaasti kansien välillä ja laivan yläkannelle on kaikilla pääsy.

Lentokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkillä reittilennoilla lentokoneissa on perinteisesti ykkös-, business- ja economy-luokat. Pienemmillä lennoilla matkustusluokat yleensä ovat vain business- ja economy-luokat.[2] Korkealuokkaisemmat luokat sijaitsevat lentokoneen etuosassa. Lentoyhtiöt ovat alkaneet poistaa ykkösluokkia ja siirtymään käytäntöön että business-luokka on ylellisin matkustusluokka. Lomakohteiden charter-lennoilla ja halpayhtiöiden lennoilla on harvemmin erillisiä matkustusluokkia.

Kuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.pohjalainen.fi/teemat/teemat.jsp?category=55&p=5&kw=135
  2. http://sa.bbm.fi/Default.aspx?tabid=3599

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]