Lennonjohto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lennonjohtotorni Schipholin lentoasemalla, Hollannissa.
Helsinki-Vantaan lennonjohtotorni

Lennonjohto tarkoittaa kaikkia niitä maanpäällisiä palveluja, joita on järjestetty ilmaliikenteen sujumiseksi turvallisesti ja joustavasti.

Lennonjohto alueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aluelennonjohto, jonka vastuualueena on lentotiedotusalue (engl. flight information region, lyh. FIR), tai osa siitä. Suomessa aluelennonjohtopalvelujen antamista varten Suomessa toimi aikaisemmin kaksi aluelennonjohtokeskusta: Etelä-Suomen lennonvarmistuskeskus, joka sijaitsi Tampereella, ja Pohjois-Suomen lennonvarmistuskeskus Rovaniemellä. Vielä aiemmassa vaiheessa keskuksia oli tätäkin useampia. Vuonna 2010 nämä lakkautettiin ja tilalle perustettiin Suomen aluelennonjohto, jonka toimialueena on koko Suomi.[1]
  • Lähestymislennonjohto vastaa lentoliikenteestä lähestymisalueella (engl. terminal control area, lyh. TMA). Erillinen lähestymislennonjohto on vain vilkkaammilla lentoasemilla, kuten Helsinki-Vantaalla ja ilmavoimien tukikohdissa. Pienemmillä lentoasemilla lähestymislennonjohtopalvelusta vastaavat yhteistoiminnassa aluelennonjohto ja lentokentän lähilennonjohto.
  • Lähilennonjohto vastaa lentopaikan lähialueella (engl. control zone, lyh. CTR) ja lentokenttäalueella tapahtuvasta ilma- ja maaliikenteestä.

Lennonjohto Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennonjohtopalvelua annetaan Suomessa 19 lentokentällä. Lisäksi kahdeksalla lentokentällä annetaan lentopaikan lentotiedotuspalvelua (engl. aerodrome flight information service, lyh. AFIS). AFIS-palvelu antaa lentäjille turvallisen lentotoiminnan vaatimia sää- ja liikennetietoja, muttei ole juridisesti lennonjohtopalvelua. Käytännön ero AFIS-lentopaikan ja vähäliikenteisen, lennonjohtopalvelua antavan lentopaikan välillä jää kuitenkin usein pieneksi. AFIS otettiin käyttöön Suomessa 1970-luvun lopulla ja sen tavoitteena oli alentaa lennonvarmistuksen kustannuksia. Lähes kaikilla nykyisillä AFIS-lentopaikoilla on aiemmin ollut täysimittainen lennonjohto. AFIS-palveluun siirryttiin pienillä kentillä enenevässä määrin 1990-luvun laman seurauksena.

Lennonjohto- ja lentopaikan lentotiedotuspalveluiden antamisesta Suomessa vastaa (pois lukien Mikkelin ja Seinäjoen lentoasemat) valtion kokonaan omistama Air Navigation Services Finland (ANS Finland), jonka pääkonttori sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Maaliskuun 2017 loppuun saakka lennonjohtopalveluista Suomessa vastasi Finavia.[2][3] Suomessa Avia College kouluttaa lennonjohtajia ja lennontiedottajia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomessa aloitti toimintansa koko maan kattava aluelennonjohto. Tiedote – Finavia. 18.11.2010. Arkistoitu 30.6.2011. Viitattu 7.12.2010.
  2. Finavian lennonvarmistuspalvelut Air Navigation Services Finland Oy:lle (AIC A 4/2017) Aeronautical Information Service. 30.3.2017. Vantaa: Finavia. Arkistoitu 12.4.2017. Viitattu 11.4.2017.
  3. Valtion lennonvarmistusyhtiö aloittaa toimintansa, omistajaohjaus LVM:lle 30.3.2017. Helsinki: Liikenne- ja viestintäministeriö. Viitattu 11.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lennonjohto.


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.