Lennonjohto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lennonjohtotorni Schipholin lentoasemalla, Hollannissa.

Lennonjohto tarkoittaa kaikkia niitä maanpäällisiä palveluja, joita on järjestetty ilmaliikenteen sujumiseksi turvallisesti ja joustavasti.

Lennonjohto alueittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aluelennonjohto, jonka vastuualueena on lentotiedotusalue (engl. flight information region, lyh. FIR), tai osa siitä. Suomessa aluelennonjohtopalvelujen antamista varten Suomessa toimi aikaisemmin kaksi aluelennonjohtokeskusta: Etelä-Suomen lennonvarmistuskeskus, joka sijaitsi Tampereella, ja Pohjois-Suomen lennonvarmistuskeskus Rovaniemellä. Vuonna 2010 nämä lakkautettiin ja tilalle perustettiin Suomen aluelennonjohto, jonka toimialueena on koko Suomi.[1]
  • Lähestymislennonjohto vastaa lentoliikenteestä lähestymisalueella (engl. terminal control area, lyh. TMA). Erillinen lähestymislennonjohto on vain vilkkaammilla lentoasemilla, kuten Helsinki-Vantaalla ja ilmavoimien tukikohdissa. Pienemmillä lentoasemilla lähestymislennonjohtopalvelusta vastaavat yhteistoiminnassa aluelennonjohto ja lentokentän lähilennonjohto.
  • Lähilennonjohto vastaa lentokentän läheisyydessä ja lentokenttäalueella tapahtuvasta ilma- ja maaliikenteestä.

Lennonjohto Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennonjohtopalvelua annetaan Suomessa 19 lentokentällä. Lisäksi kahdeksalla lentokentällä annetaan lentopaikan lentotiedotuspalvelua (engl. aerodrome flight information service, lyh. AFIS).

Lennonjohto- ja lentopaikanlentotiedotuspalveluiden antamisesta Suomessa vastaa Finavia, jonka tehtäviin kuuluu myös muu ilmailun, erityisesti lentoturvallisuuden edistäminen. Finavian pääkonttori sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jonka yhteydessä olevassa Avia Collegessa koulutetaan lennonjohtajia ja lennontiedottajia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.