Luettelo kansallisista lentoyhtiöistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Tämä on luettelo valtioiden kansallisista lentoyhtiöistä eli lippulaivoista. Osa lentoyhtiöistä on eri valtioiden yhteisomistuksessa.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio/Alue Lentoyhtiö Nykyinen valtion omistus suhde
Afganistanin lippu Afganistan Ariana Afghan Airlines[1] Valtion enemmistö omistus[2]
Algerian lippu Algeria Air Algérie[3] Valtion omistama[4]
Angolan lippu Angola TAAG Angola Airlines[5] Valtion enemmistö omistus[6]
Argentiinan lippu Argentiina Aerolíneas Argentinas[7] Valtion omistama[7]
Australian lippu Australia Qantas[8] Ei (yksityistetty 1992[9])
Itävalta Austrian Airlines[10] Ei –Lufthansan omistama. Yksityistetty 2008[11]
Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan Azerbaijan Airlines[12]
Bahaman lippu Bahama Bahamasair[13] Valtion omistama
Bahrainin lippu Bahrain Gulf Air[14]
Bangladeshin lippu Bangladesh Biman Bangladesh Airlines[15] Julkinen Osakeyhtiö (yksityistetty 2007)
Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä Belavia[16] Valtion omistama[17]
Belgian lippu Belgia Brussels Airlines[18] Ei –Lufthansan omistamaa[19][20]
Bhutanin lippu Bhutan Druk Air[21] Ei
Bolivian lippu Bolivia Boliviana de Aviación[22] Valtion omistama[23]
Botswanan lippu Botswana Air Botswana Valtion omistama
Brunein lippu Brunei Royal Brunei Airlines[24] Valtion omistama[24]
Bulgarian lippu Bulgaria Bulgaria Air[25] Valtion vähemmistö omistus Valtion omistama (0.01%)[26]
Burkina Fason lippu Burkina Faso Air Burkina
Burundin lippu Burundi Air Burundi Valtion omistama
Kambodža Cambodia Angkor Air[27] Valtion enemmistö omistus (51%)[28]
Kamerun Camair-Co[29]
Kanada Air Canada[30] Ei (yksityistetty 1989[31])
Kap Verde TACV[32]
Caymansaarten lippu Caymansaaret Cayman Airways Valtion omistama (100%)[33]
Tšadin lippu Tšad Toumaï Air Tchad
Chilen lippu Chile LATAM Chile[34][35] Ei (yksityistetty 1989[36])
Kiina Air China[37] Valtion enemmistö omistus (51.7%). Valtion kokonaisomistus vuoteen 2004 asti.

[38][39]

Kolumbia Avianca[40] Ei
Kroatia Croatia Airlines[41] Valtion enemmistö omistus (98%)[42]
Kuuba Cubana de Aviación[43]
Tšekin lippu Tšekki Czech Airlines[44] Ei[44]
Kongon demokraattinen tasavalta Congo Airways[45] Valtion omistama[45]
Tanskan lippu Tanska Scandinavian Airlines[46][47] Yhteisyritys
Norjan lippu Norja
Ruotsin lippu Ruotsi
Djiboutin lippu Djibouti Air Djibouti[48] Yhteisyritys
Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta PAWA Dominicana[49]
Ecuadorin lippu Ecuador TAME[50] Valtion omistama[51]
Egyptin lippu Egypti EgyptAir[52] Valtion omistama[53]
Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea Ecuato Guineana
Eritrean lippu Eritrea Eritrean Airlines Valtion omistama
Viron lippu Viro Nordica [54] Valtion omistama[54]
Etiopia Ethiopian Airlines[55] Valtion omistama[56]
Färsaaret Atlantic Airways[57]
Fidži Fiji Airways[58] Valtion enemmistö omistus (51%)[59]
Suomen lippu Suomi Finnair[60] Valtion enemmistö omistus (55.8%)[61]
Ranskan lippu Ranska Air France[62] 18% share[63]
Ranskan Polynesia Air Tahiti Nui[64] Valtion enemmistö omistus[65]
Georgia Georgian Airways Ei
Saksan lippu Saksa Lufthansa[66] Ei
Kreikka Aegean Airlines[67]
Grönlannin lippu Grönlanti Air Greenland[68]
Guernsey Aurigny Air Services[69] Valtion omistama[70]
Guyana Caribbean Airlines[71] Ei
Hongkongin lippu Hongkong Cathay Pacific[72] Ei
Islannin lippu Islanti Icelandair[73]
Intia Air India[74] Valtion omistama[74]
Indonesia Garuda Indonesia[75] Valtion enemmistö omistus
Irlanti Aer Lingus[76] Ei - IAG:n omistama. Yksityistetty 2006[77][78]
Iran Iran Air[79] Valtion omistama[80]
Irak Iraqi Airways[81]
Israelin lippu Israel El Al[82] Valtion vähemmistö omistus (~1.1%)[83] . Valtion kokonaisomistus vuoteen 2004
Italia Alitalia[84] Valtion vähemmistö omistus (19.48%)[85]. Valtion kokonaisomistus vuoteen 2008[86][87]
Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko Air Côte d'Ivoire[88] Valtion vähemmistö omistus (49%)
Jamaika Caribbean Airlines[89] Valtion vähemmistö omistus (16%)
Japani Japan Airlines[90] Ei (yksityistetty 1987)
Jordania Royal Jordanian[91]
Kazakstan Air Astana[92] Valtion enemmistö omistus (51%)[93]
Kenia Kenya Airways[94] Valtion vähemmistö omistus (29.8%)[95]
Kiribati Air Kiribati
Kuwait Kuwait Airways[96] Valtion omistama[97]
Laos Lao Airlines[98] Valtion omistama[99]
Latvia Air Baltic[100] Valtion enemmistö omistus (99.8%)[101]
Libanon Middle East Airlines[102]
Libya Afriqiyah Airways[103] Valtion omistama[104]
Libyan Airlines[105] Valtion omistama[105]
Luxemburg Luxair[106] Valtion enemmistö omistus (73.86%) [107]
Macaon lippu Macao Air Macau[108] Valtion vähemmistö omistus (5%)
Madagaskarin lippu Madagaskar Air Madagascar[109] Valtion enemmistö omistus
Malawin lippu Malawi Malawian Airlines[110] Valtion enemmistö omistus (51%)[110]
Malesian lippu Malesia Malaysia Airlines[111]
Malediivien lippu Malediivit Maldivian
Maltan lippu Malta Air Malta[112] Valtion enemmistö omistus[113]
Mauritanian lippu. Mauritania Mauritania Airlines[114]
Mauritiuksen lippu Mauritius Air Mauritius[115]  
Meksikon lippu Meksiko Aeroméxico Ei (yksityistetty 2007)
Moldovan lippu Moldova Air Moldova
Mongolian lippu Mongolia MIAT Mongolian Airlines[116] Valtion omistama[117]
Montenegron lippu Montenegro Montenegro Airlines[118]
Marokon lippu. Marokko Royal Air Maroc[119] Valtion omistama
Mosambikin lippu Mosambik LAM Mozambique Airlines[120] Valtion omistama
Myanmarin lippu Myanmar Myanmar National Airlines[121] Valtion omistama[122]
Namibian lippu Namibia Air Namibia[123] Valtion omistama (100%)[124]
Naurun lippu Nauru Nauru Airlines[125] Valtion omistama[125]
Nepalin lippu Nepal Nepal Airlines[126] Valtion omistama
Alankomaiden lippu Alankomaat KLM[127] Valtion vähemmistö omistus (6%)[128]
Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Air New Zealand[129] Valtion enemmistö omistus (53%)[130]. Yksityistetty 1989. Uudelleen kansallistety osittain 2001
Nigerian lippu Nigeria Arik Air[131]
Korean demokraattinen kansantasavalta Air Koryo[132] Valtion omistama[133]
Omanin lippu Oman Oman Air[134] Valtion enemmistö omistus[135]
Pakistanin lippu Pakistan Pakistan International Airlines[136]}} Valtion omistama[137]
Panaman lippu Panama Copa Airlines Ei
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea Air Niugini[138]
Filippiinit Philippine Airlines[139]
Puolan lippu Puola LOT Polish Airlines[140] Valtion enemmistö omistus (93%)[141]
Portugalin lippu Portugali TAP Portugal[142] Valtion enemmistö omistus (50%) [143]
Qatarin lippu Qatar Qatar Airways Valtion omistama
Kongon tasavalta Equatorial Congo Airlines[144] Valtion enemmistö omistus (70%)
Réunionin lippu Réunion Air Austral[145]
Romanian lippu Romania TAROM[146] Valtion enemmistö omistus (95%)[147]
Venäjän lippu Venäjä Aeroflot[148] Valtion enemmistö omistus (51%)[149]
Ruandan lippu Ruanda RwandAir[150] Valtion omistama[150]
Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit}} SVG Air
Samoan lippu Samoa Virgin Samoa[151] Yhteisyritys, Valtion vähemmistö omistus (49%)[152]
São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe STP Airways Ei
Saudi-Arabia Saudi-Arabia Saudia[153] Valtion enemmistö omistus
Senegalin lippu Senegal Air Senegal[154]
Serbian lippu Serbia Air Serbia[155] Valtion enemmistö omistus (51%)[156]
Seychellien lippu Seychellit Air Seychelles[157] Ei
Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Solomon Airlines[158] Valtion omistama (100%)[159]
Sierra Leonen lippu Sierra Leone Arik Air Ei
Singaporen lippu Singapore Singapore Airlines[160] 54.5% [161]
Slovenian lippu Slovenia Adria Airways[41] Ei[162]
Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka South African Airways[163] Valtion omistama[164]
Etelä-Korea Korean Air[165] Ei[166]
Espanjan lippu Espanja Iberia[90] Valtion vähemmistö omistus (5%)[167]
Sri Lankan lippu Sri Lanka SriLankan Airlines[168] Valtion omistama[169]
Sudanin lippu Sudan Sudan Airways Valtion omistama[170]
Surinamen lippu Suriname Surinam Airways[171] Valtion omistama[172]
Swazimaan lippu Swazimaa Swaziland Airlink Yhteisyritys
Sveitsin lippu Sveitsi Swiss International Air Lines[173] Ei – Lufthansan omistama[19]
Syyrian lippu Syyria Syrian Arab Airlines[174] Valtion omistama
Taiwanin lippu Taiwan China Airlines[175] Ei (yksityistetty 1991)<[176]
Tadžikistanin lippu Tadžikistan Tajik Air[177] Valtion omistama
Tansanian lippu Tansania Air Tanzania Valtion omistama
Thaimaan lippu Thaimaa Thai Airways International[178] Valtion enemmistö omistus (51%)
Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago Caribbean Airlines[179] Valtion enemmistö omistus (84%)[180]
Tunisian lippu Tunisia Tunisair[181] Valtion enemmistö omistus[181]
Turkin lippu Turkki Turkish Airlines[182] Valtion vähemmistö omistus (49%)
Turkmenistanin lippu Turkmenistan Turkmenistan Airlines[183] Valtion omistama
Ukrainan lippu Ukraina Ukraine International Airlines[184]  
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat Etihad Airways[185] Valtion omistama[186]
Emirates[187] Valtion omistama
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta British Airways[188] Ei (yksityistetty 1987[189])
Uzbekistanin lippu Uzbekistan Uzbekistan Airways[190] Valtion enemmistö omistus
Venezuelan lippu Venezuela Conviasa Valtion omistama
Vietnamin lippu Vietnam Vietnam Airlines[191] Valtion omistama[191]
Vanuatun lippu Vanuatu Air Vanuatu[192]
Jemen Yemenia[193] Valtion enemmistö omistus
Zimbabwen lippu Zimbabwe Air Zimbabwe[194] Valtion omistama[194]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "EU To Impose Ban On Afghan Planes", Airwise News, 22 . marraskuuta 2010. Archived from the original on 5.maaliskuuta 2012. “Kabul-based Safi Airways” 
  2. [1]
  3. "Air Algerie Eyeing African Tie-Ups - CEO", Airwise News, 29 . huhtikuuta 2008. Archived from the original on 5. maaliskuuta 2012. “Algeria's national airline Air Algerie is considering tie-ups...” 
  4. "Air Algerie to spend $762 million upgrading its fleet", Middle East Online, 14 . joulukuuta 2013. Archived from the original on 25 . kesäkuuta 2014. 
  5. "TAAG Angola Airways boosts capacity, justifying Angola's investment in airport infrastructure", CAPA Centre for Aviation, 22 . heinäkuuta 2013. Archived from the original on 6 . lokakuuta 2014. “The investment is beginning to pay dividends with flag carrier TAAG Angola Airlines increasing capacity by nearly 40% in the past year.”  
  6. Hofmann, Kurt. "TAAG Angola Airlines’ new 777-300ER to fly on Portugal route", Air Transport World, 6 . toukokuuta 2016. Archived from the original on 6 . toukokuuta 2016. “The Angolan government is the majority shareholder in TAAG.”  
  7. a b "Argentina: Aerolineas Argentinas faces a tough turnaround with government's new liberal mindset", CAPA Centre for Aviation, 19 . syyskuuta 2016. Archived from the original on 22 . syyskuuta 2016. “At the same time, Argentina’s state-owned flag carrier Aerolineas Argentinas is attempting to transition to a more commercially minded airline after years of bleeding cash and being propped by the former Argentinian government.” 
  8. Dron, Alan. "Brisbane named second Qantas 787-9 base", Air Transport World, 1 . syyskuuta 2017. 
  9. Accelerating Change in the 1990s 31.maaliskuuta 2002. Qantas. Arkistoitu 22 . tammikuuta 2014. Viitattu 16 . elokuuta 2013.
  10. Hofmann, Kurt. "Austrian Airlines completes Embraer E195 deliveries", Air Transport World, 8 . elokuuta 2017. 
  11. AUA-Verkauf besiegelt: Kranich soll Flügel verleihen « 31.maaliskuuta 2010. Diepresse.com. Arkistoitu 16 . joulukuuta 2008. Viitattu 16 . elokuuta 2013.
  12. "Azerbaijan Airlines expands network as Azerbaijan aims to raise tourism profile", Centre for Aviation, 15 . kesäkuuta 2012. Luettu 15 . kesäkuuta 2012. Archived from the original on 15 . kesäkuuta 2012. “The flag carrier accounts for 46% of international capacity (seats) at Baku, according to Innovata data.” 
  13. "Bahamasair orders five ATR -600 aircraft", Air Transport World, 17 . kesäkuuta 2015. Archived from the original on 17 . kesäkuuta 2015. “Bahamasair, the national flag carrier of Bahamas, has placed a firm order for two 70- seat ATR 72-600s and three 50-seat ATR 42-600s.”  
  14. Dron, Alan. "Gulf Air plans ‘major aircraft announcements’ on Jan. 21", Air Transport World, 18 . tammikuuta 2016. Archived from the original on 19 . tammikuuta 2016. “Bahrain national carrier Gulf Air is planning “some major aircraft announcements” on Jan. 21, the opening day of the three-day Bahrain International Air Show (BIAS).”  
  15. "Biman Bangladesh nears completion of dramatic fleet renewal, but its outlook remains challenging", Centre for Aviation, 3 . heinäkuuta 2014. Archived from the original on 4 . heinäkuuta 2014. “Biman is one of Asia’s smallest flag carriers, operating only 10 aircraft on a network of 22 destinations, including 19 international and three within Bangladesh.” 
  16. Borodina, Polina. "Belavia orders three Boeing 737-800s", Air Transport World, 26 . kesäkuuta 2014. Archived from the original on 27 . kesäkuuta 2014. “This is the first direct purchase of Boeing aircraft for the Belarus flag carrier.” 
  17. "Belarus aims to privatise Belavia in 2013, with Russian carriers the most likely suitors", Centre for Aviation, 10 . toukokuuta 2012. Archived from the original on 10 . toukokuuta 2012. 
  18. Moores, Victoria. "Brussels Airlines to buy seven Airbus A330ceos", Air Transport World, 22 . toukokuuta 2017. “Belgian flag carrier Brussels Airlines has decided to replace seven of its 10 Airbus A330s, but is sticking with A330ceos for its fleet renewal and long-haul expansion.” 
  19. a b Lufthansa Group Corporate Structure Lufthansa AG. Viitattu 8 . syyskuuta 2014.
  20. Corporate History of Brussels Airlines SN Airholding. Viitattu 9 Aug 2014.
  21. "Bhutan's Drukair Firms Order For One A319", Airwise News, 10 . heinäkuuta 2012. Luettu 10 . heinäkuuta 2012. Archived from the original on 10 . heinäkuuta 2012. “Airbus said Bhutan's national airline Drukair has firmed up an order for an Airbus A319 with sharklet fuel-saving wingtip devices.” 
  22. "ROUTES: Air Nostrum still keen on Latin American growth post-Sol", Flightglobal, 24 . huhtikuuta 2016. “BoA Regional, a new joint venture in Paraguay with Bolivia's national carrier Boliviana de Aviacion, is "going well" and the airline is busy "developing new routes and working on new traffic rights to Brazil", says Oliver.” 
  23. "Boliviana de Aviacion set to expand as re-launch of Aerosur is unlikely due to government roadblocks", Centre for Aviation, 30 . kesäkuuta 2012. Luettu 29 . kesäkuuta 2012. Archived from the original on 29 . kesäkuuta 2012. “Even though BoA now has a monopoly on domestic trunk routes, it is unlikely the government owned carrier will abuse its new dominant position.” 
  24. a b "Royal Brunei Airlines takes another step forward as it becomes first 787 operator in Southeast Asia", Centre for Aviation, 19 . kesäkuuta 2013. Archived from the original on 21 . kesäkuuta 2013. 
  25. "Bulgaria Air strengthens its European network with new E-Jets, but cost reduction is also essential", 4 . kesäkuuta 2012. Luettu 15 . kesäkuuta 2012. Archived from the original on 18 . kesäkuuta 2012. “As the national carrier of Bulgaria, Bulgaria Air is based at Sofia Airport and operates scheduled services, ad hoc charter services and business jet transportation.” 
  26. Archived copy Arkistoitu 23 . joulukuuta 2015. Viitattu 22 . joulukuuta 2015.
  27. "Cambodia poised for more double-digit growth as Cambodia Angkor Air expands and Qatar Airways enters", Centre for Aviation, 18 . tammikuuta 2013. Archived from the original on 27 . helmikuuta 2013. 
  28. "Cambodia launches national carrier with Vietnam's help", Manila Bulletin, 28 . heinäkuuta 2009. Luettu 16 . heinäkuuta 2012. Archived from the original on 16 . heinäkuuta 2012. 
  29. "New Cameroon national carrier Camair-Co fails to reach first year targets, but continues to grow", Centre for Aviation, 30 . huhtikuuta 2012. Archived from the original on 4 . toukokuuta 2012. 
  30. "heinäkuuta -31-2015 Aircraft News-. heinäkuuta 31, 2015", Air Transport World, 31 . heinäkuuta 2015. Archived from heinäkuuta -31-2015 the original on 1 . elokuuta 2015. “The Canadian flag carrier took delivery of its first Dreamliner in . toukokuuta 2014 and will receive a total of 29 new 787-9s by 2019, in addition to eight 787-8 aircraft already in operation.”  
  31. "Air Canada Timeline", CBC News, 20 . kesäkuuta 2005. Archived from the original on 19 . toukokuuta 2013. 
  32. "Loftleidir Icelandic to manage TACV Cabo Verde", Air Transport World, 11 . elokuuta 2017. Archived from the original on 12 . elokuuta 2017. 
  33. Cayman Airways - Our History Arkistoitu 27.maaliskuuta 2014. Viitattu 4 . elokuuta 2012.
  34. "BOC Aviation to lease one new A320-200 to LAN", Air Transport World, 3 . joulukuuta 2010. Luettu 14 . helmikuuta 2012. “This deal marks the second time that BOC has worked with Chile’s flag carrier.” 
  35. "LATAM Kicks Off Regular Flights, Announces Johannesburg", Airways News, 5 . toukokuuta 2016. Luettu 11 . toukokuuta 2016. 
  36. LAN Cargo: History Viitattu 1 . kesäkuuta 2014.
  37. Kaminski-Morrow, David. "Air China to take six more 777-300ERs", Flightglobal, 7 . tammikuuta 2016. Archived from the original on 4.maaliskuuta 2016. “Chinese flag-carrier Air China has reached an agreement to acquire six Boeing 777-300ERs.”  
  38. Air China Interim Report 2017 15 . syyskuuta 2017. Air China. Viitattu 7 . lokakuuta 2017.
  39. Air China Transfers Ownership from State-owned to Shareholding. Beijing:Sino-Cast, 7 . lokakuuta 2004, reprinted in Highbeam Business. Retrieved on 1 . heinäkuuta 2011.
  40. Blachly, Linda. "Aircraft Briefs-Jan. 4, 2017", Air Transport World, 4 . tammikuuta 2017. Archived from the original on 7 . tammikuuta 2017. “Boeing delivered the 500th 787 Dreamliner, a 787-8 to Colombia flag carrier Avianca, during the week of Dec. 22, 2016.” 
  41. a b Hofmann, Kurt. "Adria Airways, Croatia Airlines delay privatization plans", Air Transport World, 8 . heinäkuuta 2014. Archived from the original on 14 . heinäkuuta 2014. “Slovenia-based Adria Airways and Croatia flag carrier Croatia Airlines have decided to freeze plans for privatization this summer.” 
  42. "Croatia Airlines: could its network attract a bidder?", Centre for Aviation, 29 . elokuuta 2013. Archived from the original on 18 . syyskuuta 2013. 
  43. "heinäkuuta / First direct Brazil flight to take off in . heinäkuuta", Cuba Standard, 29 . kesäkuuta 2013. Archived from heinäkuuta / the original on 7 . heinäkuuta 2013. “Flag carrier Cubana de Aviación is resuming direct flights to Brazil with a Havana-São Paulo route on . heinäkuuta 10, the tourism ministry said in a press release.” 
  44. a b Hofmann, Kurt. "Leisure carrier Travel Service is CSA Czech Airlines new owner", Air Transport World, 9 . lokakuuta 2017. 
  45. a b "Congo Airways to make international debut in mid-4Q", ch-aviation GmbH, 5 . elokuuta 2016. “Effective . marraskuuta 1, the state-owned national carrier of the Democratic Republic of Congo (DRC) plans to operate a multiple-weekly service between Kinshasa N'Djili and Johannesburg O.R. Tambo, South Africa using A320-200 equipment.” 
  46. [2] Sweden, Norway sell 7% of SAS Scandinavian Airlines Air Transport World 18 . lokakuuta 2016 This reduces Sweden’s stake to 57 million shares, or around 17% of SAS, down from 21%.
  47. Error on call to template:cite news: Parameters archiveurl and archivedate must be both specified or both omitted"SAS aims to capture a larger share of the thriving Scandinavian leisure market", Centre for Aviation, 27 . elokuuta 2012. Archived from the original on 22 . lokakuuta 2016. 
  48. "Africa’s Air Djibouti continues re-fleeting", Air Transport World, 11 . elokuuta 2016. “African flag carrier Air Djibouti has taken delivery of its first Boeing 737 as it prepares to launch commercial operations.” 
  49. "Aerolínea dominicana Pawa inaugura vuelos entre Miami y Santo Domingo", El Nuevo Herald, 26 . lokakuuta 2016. 
  50. Cathy Buyck. "Ecuador . toukokuuta partially privatize TAME", Air Transport World, 31 . lokakuuta 2011. “Ecuador’s national flag carrier operates on a mostly domestic network and some international routes to Colombia, Cuba, the Dominican Republic and Panama...”  Paywall
  51. Uphoff, Rainer. "Ecuador's LAC announces launch of commercial flights", Flightglobal, 9 . toukokuuta 2013. Archived from the original on 21 . kesäkuuta 2013. “LAC will compete with state-owned Tame, LAN Ecuador and Avianca subsidiary Aerogal.” 
  52. EgyptAir plans further restructuring as losses mount. But outlook . toukokuuta brighten as Egypt stabilises Centre for Aviation. 15 . kesäkuuta 2014. Arkistoitu 24 . kesäkuuta 2014.
  53. "EgyptAir contracts Sabre to help implement transformation plan", Air Transport World, 19 . joulukuuta 2014. Archived from the original on 20 . joulukuuta 2014. “The state-owned carrier is initiating a major transformation strategy to increase revenues, develop new revenue streams by . kesäkuuta 2016 and improve efficiencies.”  
  54. a b "Nordica launches services from Tallinn to Vienna, Berlin", Air Transport World, 4 . huhtikuuta 2016. Archived from the original on 11 . huhtikuuta 2016.  
  55. "Ethiopian Airlines aims to become the largest carrier in Africa by 2025", Centre for Aviation, 4 . marraskuuta 2011. Luettu 17 . heinäkuuta 2012. Archived from the original on 17 . heinäkuuta 2012. “Protective policies do little to help Addis Ababa’s aspirations to become a large hub, so its future remains inextricably linked to the flag carrier’s growth plans.” 
  56. Ethiopian Airlines Fact Sheet .maaliskuuta 2017. Ethiopian Airlines.
  57. Dron, Alan. "Island carrier Atlantic Airways seeks new revenue stream", Air Transport World, 30.maaliskuuta 2017. “Faroese national carrier Atlantic Airways anticipates a move into the ACMI market as it attempts to offset the effect of new competition on its primary route.” 
  58. Fiji Airways introduces additional Hong Kong route 16 . syyskuuta 2015. Air Transport World. Arkistoitu 17 . syyskuuta 2015. ”Flag carrier Fiji Airways will increase flight frequencies on its Fiji (Nadi International)-Hong Kong International route from Oct. 25.”  
  59. "Fiji Airways' new MD Stefan Pichler sets his sights on the next five years for the rebranded airline", Centre for Aviation, 19 . syyskuuta 2013. Archived from the original on 1 . marraskuuta 2013. 
  60. "kesäkuuta-2016 Finnair to start Singapore A350 flights . kesäkuuta 2016", Air Transport World, 2015-10-2121. lokakuuta 2015. Archived from kesäkuuta-2016 the original on 24 . lokakuuta 2015. “The Finnish flag carrier operates 5X-weekly services to Singapore, but will increase those to seven using a combination of A330 and A350 aircraft until the carrier takes delivery of more A350s.”  
  61. Finnair Finnairgroup.com. Arkistoitu 22 . lokakuuta 2013. Viitattu 16 . elokuuta 2013.
  62. Cathy Buyck. "Air France KLM Group CEO resigns; Spinetta and Van Wijk return", Air Transport World, 18 . lokakuuta 2011. Luettu 14 . helmikuuta 2012. Archived from the original on 16 . kesäkuuta 2012. “The two men masterminded Europe’s first merger between two flag carriers in 2004.” 
  63. French Government Seeks Shareholder Power at Air France-KLM 8 . toukokuuta 2015. ”"...the government announced it had begun raising its stake in Air France-KLM to nearly 18% from 16%..."” Viitattu 14 . elokuuta 2015.
  64. "Air Tahiti Nui plans metal neutral alliance with Air France and partners as losses continue to mount", Centre for Aviation, 31 . toukokuuta 2013. Archived from the original on 31 . toukokuuta 2013. “But most of all the flag carrier will need to get its financial situation under control.” 
  65. Air Tahiti Nui - Corporal Profile Arkistoitu 31 . lokakuuta 2013.
  66. Kaminski-Morrow, David. "Lufthansa cuts back A380 order", 4 . lokakuuta 2013. Archived from the original on 29 . kesäkuuta 2014. “German flag-carrier Lufthansa appears to have cancelled orders for three Airbus A380s.” 
  67. "Aegean 1Q losses widen as it invests in capacity", Air Transport World, 2016-5-2727. toukokuuta 2016. Archived from the original on 28 . toukokuuta 2016. “Greek flag carrier Aegean Airlines recorded a net loss of €21.5 million ($24 million) for 1Q 2016, widened from a €8.3 million net loss for the year-ago quarter.”  
  68. "Airline News-1 . toukokuuta 2015", Air Transport World, 1 . toukokuuta 2015. Archived from the original on 1 . toukokuuta 2015. “Air Greenland has joined the European Regions Airline Association (ERA), bringing the number of airlines in membership to 53. The flag carrier of Greenland is the third airline to join ERA this year.”  
  69. Hahn Air (8 . lokakuuta 2014). "Hahn Air’s new partner Aurigny now available in 190 markets". Press release. Archived from the original on 18 . lokakuuta 2014. https://web.archive.org/web/20141018175543/https://www.hahnair.com/en/ticketing/news/2014-10-08/hahn-air-s-new-partner-aurigny-now-available-190-markets.   
  70. "Guernsey States' ownership of Aurigny 'essential'", BBC News, 20 . marraskuuta 2012. Archived from the original on 18 . lokakuuta 2014.  
  71. Republic Bank, Caribbean Airlines involved in Guyana’s jubilee celebration demerarawaves.com. 16 . tammikuuta 2016.
  72. Thisdell, Dan. "Shrinking Jumbos: Top Ten 747-400 fleets still in service", Flightglobal, 6 . helmikuuta 2015. Archived from the original on 7 . helmikuuta 2015. “For the Hong Kong flag carrier, retiring 747-400s are being replaced largely by 777-300ERs.”  
  73. Dron, Alan. "Icelandair faces indefinite strike action", Air Transport World, 6 . kesäkuuta 2014. Archived from the original on 6 . kesäkuuta 2014. “The threat of a potentially lengthy strike hung over Iceland’s national airline, Icelandair, on Friday after the company’s mechanics announced plans for industrial action.” 
  74. a b "Plane paint: Top 10 Indian liveries", Flightglobal, 14 . elokuuta 2015. Archived from the original on 15 . elokuuta 2015. “With 102 aircraft in service, the state-owned flag carrier is still a big beast, but with just 11 on order it looks set to slip down the fleet size table.”  
  75. "Garuda Indonesia . toukokuuta be forced to change Amsterdam service", Air Transport World, 2 . kesäkuuta 2015. Archived from the original on 5 . kesäkuuta 2015. “Indonesian flag carrier Garuda Indonesia . toukokuuta be forced to add a stopover to its recently introduced Jakarta-Amsterdam nonstop service as a result of runway certification problems at Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta.”  
  76. Dron, Alan. "Aer Lingus joins ‘basic economy’ movement", Air Transport World, 11 . syyskuuta 2017. 
  77. AER LINGUS GRP Share Price Chart Yahoo! Finance UK & Ireland. Viitattu 2 . marraskuuta 2015.
  78. Irish Independent: Key dates in Aer Lingus history Viitattu 2 . marraskuuta 2015.
  79. Dron, Alan. "Iran Air takes first Airbus widebody from major order", Air Transport World, 10.maaliskuuta 2017. “The aircraft was handed over to the Iranian flag carrier at Airbus’s final assembly line site at Toulouse, France on.maaliskuuta 10.” 
  80. Accessed on 14 . syyskuuta 2011
  81. "Kuwait Airways and Iraqi Airways face brighter future following settlement of long-running dispute", Centre for Aviation, 1 . marraskuuta 2012. Luettu 1 . marraskuuta 2012. Archived from the original on 1 . marraskuuta 2012. 
  82. "Aircraft & Engines-13.maaliskuuta 2015", Air Transport World, 13.maaliskuuta 2015. Archived from the original on 14.maaliskuuta 2015. “Israeli flag carrier El Al received its 50th aircraft, a Next-Generation 737-900ER.”  
  83. http://www.elal.com/en/About-ELAL/About-ELAL/Investor-Relations/FinancialInformation/Pages/2013.aspx
  84. Moores, Victoria. "Alitalia works on next steps after proposal deadline passes", Air Transport World, 21 . heinäkuuta 2017. 
  85. 11 ottobre 2013: Alitalia, il cda vara aumento da 300 milioni. Sarmi (Poste): «I risparmi dei cittadini non saranno toccati Il Sole 24 ORE. Arkistoitu 20 . kesäkuuta 2014. Viitattu 17 . tammikuuta 2014.
  86. UPDATE 3 - Italy agrees sale of Alitalia to CAI consortium 19 . marraskuuta 2008. Reuters. Arkistoitu 1 . helmikuuta 2014. Viitattu 29 . tammikuuta 2012.
  87. Alitalia Plans to More Than Double Size of Capital Hike 9 . lokakuuta 2013. Bloomberg. Arkistoitu 23 . lokakuuta 2013. Viitattu 17 . tammikuuta 2014.
  88. "Bombardier to sell eight Q400 NextGen aircraft to Palma Holding", Reuters, 18 . marraskuuta 2013. Archived from the original on 20 . kesäkuuta 2014. “Bombardier also said Ivory Coast's national airline, Air Cote d'Ivoire, has agreed to buy two Q400 NextGen aircraft.” 
  89. Macquarie AirFinance Delivers 737-800 to Caribbean Airlines
  90. a b "Airline Routes-Sept. 27, 2016", Air Transport World, 27 . syyskuuta 2016. “Spanish flag carrier Iberia and Japanese flag carrier Japan Airlines have announced the start of codeshare arrangements on routes operated by Iberia between Madrid and Tokyo Narita, as well as the sales of joint fares on applicable routes from Oct. 18.” 
  91. Dron, Alan. "Middle Eastern carriers drop routes", Air Transport World, 28 . heinäkuuta 2014. Archived from the original on 29 . heinäkuuta 2014.  
  92. "Air Astana plans modest expansion in 2016 with Iran, Mongolia routes; more London, China capacity", CAPA Centre for Aviation, 2 . syyskuuta 2015. Archived from the original on 6 . syyskuuta 2015. “The flag carrier has been increasing its reliance on lower yielding sixth freedom traffic as the devaluation of the Kazakh tenge has impacted outbound demand but cost reductions have enabled it to remain profitable.”  
  93. Hofmann, Kurt. "Air Astana eyes Paris and Prague services after EU lifts safety ban", Air Transport World, 11 . huhtikuuta 2014. Archived from the original on 11 . huhtikuuta 2014. “Air Astana is a joint venture between Kazakhstan’s national wealth fund Samruk Kazyna and BAE Systems, with respective shares of 51% and 49%.” 
  94. Rivers, Martin. "Kenya Airways adds flights to Livingstone, Zambia", Flightglobal, 12.maaliskuuta 2013. Archived from the original on 22 . kesäkuuta 2013. “Livingstone, Zambia” 
  95. "Government now largest shareholder of Kenya Airways", Sunday Nation, 7 . kesäkuuta 2012. Luettu 2 . elokuuta 2012. Archived from the original on 9 . kesäkuuta 2012. 
  96. Dron, Alan. "Kuwait Airways prepares for Amadeus switchover", Air Transport World, 7 . huhtikuuta 2017. “Kuwaiti national carrier Kuwait Airways is to complete switching over its booking, ticketing and reservations system to the Amadeus Altéa Suite of products within the next six months.” 
  97. "Kuwait Airways names new CEO", Air Transport World, 16 . toukokuuta 2017. Archived from the original on 17 . toukokuuta 2017. “The state-owned carrier, which had been in the doldrums for much of the 1990s and 2000s, is undergoing a major re-fleeting exercise.” 
  98. Torr, Jeremy. "Lao Airlines plans route expansion", Air Transport World, 9 . tammikuuta 2015. Archived from the original on 10 . tammikuuta 2015. “Lao Airlines, the national carrier of Laos, will add a new route to its 19-destination network across the landlocked Southeast Asian country.”  
  99. "Laos aviation market poised for more rapid growth after doubling in size in only 15 months", Centre for Aviation, 8 . tammikuuta 2013. Archived from the original on 27 . helmikuuta 2013. 
  100. "Dubai Air Show: airBaltic takes lead on Bombardier CS300", Air Transport World, 8 . marraskuuta 2015. Archived from the original on 10 . marraskuuta 2015. “Latvian national carrier airBaltic will be the launch customer for the CS300 version of Bombardier’s CSeries, the manufacturer announced at the Dubai Air Show Nov. 8.”  
  101. Facts & Figures | About Us. airBaltic. Retrieved on 16 . toukokuuta 2014.
  102. SkyTeam (28 . kesäkuuta 2012). "Middle East Airlines Joins SkyTeam". Press release. Archived from the original on 28 . kesäkuuta 2012. https://www.webcitation.org/68kzq9QRJ?url=http://www.skyteam.com/en/About-us/Press/News/20111/Middle-East-Airlines-Joins-SkyTeam-/. Retrieved 28 . kesäkuuta 2012. "The flag carrier of Lebanon, MEA becomes SkyTeam’s second Middle Eastern member, offering customers from the region access to an extensive global network." 
  103. Rivers, Martin. "PICTURE: Afriqiyah Airways unveils new livery", Flightglobal, 20 . joulukuuta 2012. Luettu 20 . joulukuuta 2012. Archived from the original on 20 . joulukuuta 2012. “Libyan flag carrier Afriqiyah Airways unveiled its new livery at an event in the Rixos Al Nasr Hotel, Tripoli on 19 . joulukuuta .” 
  104. "Libya’s economy recovers as airlines restore networks post-revolution", Centre for Aviation, 10 . joulukuuta 2012. Archived from the original on 29 . kesäkuuta 2013. “The country’s two state-owned airlines, Libyan Air and Afriqiyah Airlines, which both suffered extensive damage to aircraft, resumed operations late 2011 and are gradually reestablishing their pre-war networks as aircraft return to service.” 
  105. a b "Libyan Airlines Takes Delivery of its First Airbus A330", The Tripoli Post, 29 . kesäkuuta 2013. Archived from the original on 29 . kesäkuuta 2013. “Libya’s national carrier and state-owned Libyan Airlines has taken delivery of its first Airbus A330-200, a 259-seater plane that will be used on the carrier's longer-haul routes.” 
  106. Hofmann, Kurt. "Luxair, unions sign new collective labor agreement", Air Transport World, 16 . tammikuuta 2015. Archived from the original on 16 . tammikuuta 2015. “Luxair is one of the smallest flag carriers in Europe.”  
  107. About Luxair Group – Shareholders www.luxairgroup.lu. Luxair Group. Viitattu 31 Jan 2016.
  108. "Air Macau takes encouraging steps to support the Macau market as "resort" tourism balloons", Centre for Aviation, 3 . tammikuuta 2013. Luettu 4 . tammikuuta 2013. Archived from the original on 4 . tammikuuta 2013. 
  109. "More ATRs for Madagascar", Flightglobal, 16 . kesäkuuta 2005. Archived from the original on 31 . toukokuuta 2013. 
  110. a b Mkandawire, Lucky. "Passengers express pride as Malawian Airlines inaugurates J'burg flight", 19 . helmikuuta 2014. Luettu 1.maaliskuuta 2014. Archived from the original on 23 . helmikuuta 2014. 
  111. "Malaysia Airlines pursues rapid expansion but yields and profits are under pressure", Centre for Aviation, 21 . marraskuuta 2013. Archived from the original on 31 . joulukuuta 2013. “The flag carrier hopes it can eventually improve yields across both cabins, leveraging the improvements in its product and new membership in oneworld.” 
  112. Paylor, Anne. "EU clears €130 million worth of state aid for Air Malta", Air Transport World, 28 . kesäkuuta 2012. Luettu 29 . kesäkuuta 2012. Archived from the original on 29 . kesäkuuta 2012. “The European Commission has given the Maltese government the go-ahead to provide €130 million ($162.3 million) in state aid for restructuring national carrier Air Malta (KM).” 
  113. Flights to Malta | Book your flights to Malta with Air Malta Airmalta.com. Arkistoitu 25 . kesäkuuta 2014. Viitattu 16 . elokuuta 2013.
  114. "Mauritania Airlines finalizes Boeing 737-800 order", Air Transport World, 9 . elokuuta 2016. “The Mauritanian flag carrier operates a fleet that includes one Boeing 737-700NG and two 737-500s.” 
  115. "Mauritius bids for key Asia-Africa transit hub status", Air Transport World, 27 . huhtikuuta 2016. Archived from the original on 30 . huhtikuuta 2016. “In.maaliskuuta 2016, the island’s flag carrier Air Mauritius said it would move its Southeast Asian hub from Kuala Lumpur, Malaysia to Singapore’s Changi.”  
  116. Blachly, Linda. "MIAT Mongolian Airlines to lease two Boeing 737 MAXs", Air Transport World, 3 . huhtikuuta 2017. “The Mongolian flag carrier is expected to operate the 737 MAX aircraft on existing routes to South Korea, China, Japan, Russia, Germany and future new routes.” 
  117. MIAT Mongolian Airlines Miat.com. Arkistoitu 25 . kesäkuuta 2014. Viitattu 16 . elokuuta 2013.
  118. "Flag carriers of the former Yugoslavia urged to unite", Centre for Aviation, 10 . huhtikuuta 2012. Luettu 24 . heinäkuuta 2012. Archived from the original on 24 . heinäkuuta 2012. 
  119. "Royal Air Maroc fighting back LCC tide with new fleet, cost cuts and possible privatisation", Centre for Aviation, 8 . syyskuuta 2011. Luettu 10 . toukokuuta 2012. Archived from the original on 10 . toukokuuta 2012. “Regional unrest in North Africa and the onslaught of LCC competition has taken its toll on Morocco’s national carrier, Royal Air Maroc (RAM).” 
  120. Kaminski-Morrow, David. "Mozambique is latest state to face EU blacklist ban", Flightglobal, 19 . huhtikuuta 2011. Archived from the original on 31 . toukokuuta 2013. “All carriers from Mozambique, including flag-carrier LAM, are being placed on the European Union's blacklist of airlines, in addition to a pair of Boeing 767s operating for Air Madagascar.” 
  121. "Myanmar Airlines continues fleet upgrade", Air Transport World, 2015-8-55. elokuuta 2015. Archived from the original on 7 . elokuuta 2015. “Myanmar flag carrier Myanmar National Airlines has taken delivery of the first of six ATR 72-600s as part of a $296 million order for the regional turboprop aircraft.”  
  122. Blachly, Linda. "Myanmar Airways inks deal for up to 12 ATR 72-600s", Air Transport World, 16 . heinäkuuta 2014. Archived from the original on 16 . heinäkuuta 2014. 
  123. Ihuhua, Corry. "Air Namibia aims to soar higher", Namibian Sun, 24 . helmikuuta 2012. Luettu 15 . lokakuuta 2012. Archived from the original on 15 . lokakuuta 2012. “Air Namibia intends to further spread its wings by acquiring more modern planes and expanding its routes, in view of restoring its credibility as the country’s flagship air carrier.” 
  124. Corporate Profile Arkistoitu 24 . elokuuta 2013.
  125. a b "Nauru Airlines begins new chapter with new brand & rapid growth despite world’s smallest home market", CAPA Centre for Aviation. Archived from the original on 10 . syyskuuta 2014.  
  126. Profile on Nepal Centre for Aviation. Arkistoitu 4 . elokuuta 2012. Viitattu 4 . elokuuta 2012.
  127. "KLM expands long-haul network", Air Transport World, 2016-5-1313. toukokuuta 2016. Archived from the original on 14 . toukokuuta 2016. “The Dutch flag carrier also added a twice-weekly Amsterdam-Salt Lake City service on . toukokuuta 5, becoming 3X-weekly from . heinäkuuta 4.”  
  128. Kleiner belang Nederlandse staat in Air France-KLM Viitattu 25 . heinäkuuta 2014.
  129. "Air New Zealand H1 Profit Down On Fuel Costs", Airwise News, 23 . helmikuuta 2012. Archived from the original on 5.maaliskuuta 2012. “National carrier Air New Zealand reported a 61 percent fall in first half profits as fuel prices pushed higher...” 
  130. Paylor, Anne. "New Zealand government cuts stake in Air New Zealand to 53%", Air Transport World, 25 . marraskuuta 2013. Archived from the original on 9 . joulukuuta 2013. 
  131. "Nigeria’s Arik Air switches Boeing 747-8s with 787-9s", Air Transport World, 27 . tammikuuta 2017. Archived from the original on 12 . helmikuuta 2017. “According to Arik Air’s website, the Nigerian flag carrier’s long-haul fleet comprises two Airbus A340-500s and two A330-200s.” 
  132. Morrison, Murdo. "SOLDIERING ON: 10 veteran airliner types still in service", Flightglobal, 28 . marraskuuta 2014. Archived from the original on 30 . marraskuuta 2014. “If sightings of the Ilyushin Il-18, a Cold War era Russian large turboprop that first flew in 1957 and had its heyday in the 1960s, are fairly scarce these days – with 11 examples in service – ticking off the one example flown by Air Koryo must rank high on any planespotter’s wishlist. North Korean travel agencies offer trips to enthusiasts to fly on aircraft belonging to the flag-carrier, described by one unkind journalist as the “world’s only one-star airline”.”  
  133. Air Koryo Arkistoitu 15 . lokakuuta 2009. Viitattu 31 . elokuuta 2011.
  134. Dron, Alan. "Oman Air, Gulf Air to codeshare", Air Transport World, 24 . elokuuta 2017. 
  135. "Oman Air reports record passengers, but also record losses", Centre for Aviation, 19 . huhtikuuta 2012. Luettu 25 . syyskuuta 2012. Archived from the original on 25 . syyskuuta 2012. “Since the Oman Government took majority ownership in early 2007, the airline has lost a staggering Omani rial” 
  136. "CEO: Pakistan International Airlines wet-leases three SriLankan A330s", Air Transport World, 29 . heinäkuuta 2016. Archived from the original on 1 . elokuuta 2016. “According to the Pakistan flag carrier, the A330s will be used primarily for a 6X-weekly premier service to London Heathrow, which is being launched Aug. 14.”  
  137. "Pakistan International Airlines privatization plans delayed to 2016", Air Transport World, 7 . elokuuta 2015. Archived from the original on 7 . elokuuta 2015.  
  138. "Air Niugini to take seven former KLM Fokker 70s", Air Transport World, 19 . lokakuuta 2015. Archived from the original on 25 . lokakuuta 2015. “Papua New Guinea flag carrier Air Niugini is to add seven former KLM Fokker 70 aircraft to its fleet, building on one existing former KLM Fokker 70 that it took in . lokakuuta 2014.”  
  139. "Philippine Airlines to open new LAX service", Air Transport World, 11 . elokuuta 2015. Archived from the original on 15 . elokuuta 2015. “Filipino flag carrier Philippine Airlines (PAL) plans to launch Cebu-Los Angeles (LAX) service from.maaliskuuta 2016.”  
  140. Moores, Victoria. "First seats from Boeing partner LIFT enter service", Air Transport World, 20 . joulukuuta 2017. “LOT Polish Airlines has become the launch customer for aircraft seating newcomer LIFT by EnCore, with the company’s first product entering service on the Polish flag carrier’s Boeing 737 MAXs.” 
  141. "Polish Government adopts regulation enabling privatisation of LOT Polish Airlines", Centre for Aviation, 3 . huhtikuuta 2013. Archived from the original on 4 . huhtikuuta 2013. 
  142. "TAP Portugal Part 1: the national carrier needs privatisation to tap fresh capital", CAPA Centre for Aviation, 10 . lokakuuta 2014. Archived from the original on 10 . lokakuuta 2014.  
  143. http://observador.pt/2016/02/11/sete-meses-houve-tres-alteracoes-privatizacao-da-tap-falta-explicar/ in Portuguese
  144. "International treaties not being implemented – Cabinet", New Era Newspaper Namibia, 10 . syyskuuta 2015. Luettu 28 . heinäkuuta 2016. “Equatorial Congo Airlines SA, operating as ECAir, is headquartered in Brazzaville and currently operates as the flag carrier of Congo.” 
  145. "Vanilla Islands carriers Air Seychelles and Air Austral make capacity cuts", Centre for Aviation, 20 . joulukuuta 2011. Luettu 10 . toukokuuta 2012. Archived from the original on 10 . toukokuuta 2012. “...La Reunion’s national carrier, Air Austral, is planning to take a similar approach to some destinations in its long-haul network.” 
  146. "Romania’s Tarom seeks 160- to 190-seat aircraft", Air Transport World, 19 . elokuuta 2016. “Romanian flag carrier Tarom has issued a call for two 160- to 190-seat aircraft, which it will initially wet lease, before taking dry-leased aircraft.” 
  147. Mission and people tarom.ro. Arkistoitu 9 . marraskuuta 2011. Viitattu 28 . lokakuuta 2011.
  148. "Aeroflot commits to another 20 Superjets", Flightglobal, 15 . tammikuuta 2015. Archived from the original on 15 . tammikuuta 2015. “Russian flag-carrier Aeroflot has agreed to take another 20 Sukhoi Superjet 100s, under a tentative agreement with the airframer.” 
  149. "Aeroflot profits up on regional airlines turnaround", Reuters, 2 . joulukuuta 2013. Archived from the original on 2 . kesäkuuta 2014. 
  150. a b "Ethiopian Airlines, RwandAir eye strategic partnership", Air Transport World, 7.maaliskuuta 2016. Archived from the original on 12.maaliskuuta 2016.  
  151. Virgin Samoa Is Now The New National Airline Of Samoa 7 . joulukuuta 2011. Arkistoitu 14 . marraskuuta 2013.
  152. "Virgin Blue picks up Samoa flights", CNN, 14 . heinäkuuta 2005. Archived from the original on 3 . joulukuuta 2013. 
  153. Hofmann, Kurt. "Air Partner remarkets 15 Saudia Boeing 777-200ERs", Air Transport World, 26 . heinäkuuta 2017. 
  154. "Air Senegal signs for two ATR 72-600s", Air Transport World, 20 . kesäkuuta 2017. Archived from the original on 24 . kesäkuuta 2017. “Air Senegal, the new Senegalese national airline, has signed a firm contract for two ATR 72-600s at the Paris Air Show.” 
  155. "Air Serbia’s 2015 net profit up 44%", Air Transport World, 5 . toukokuuta 2016. Archived from the original on 6 . toukokuuta 2016. “The Serbia flag carrier said the full-year results were achieved on the back of “significant growth” in passenger numbers, which increased 11% to 2.55 million year-over-year (YOY).”  
  156. "Air Serbia records first full-year profit in 2014", Air Transport World, 3.maaliskuuta 2015. Archived from the original on 3.maaliskuuta 2015. “The government of Serbia retains a 51% majority stake.”  
  157. "Air Seychelles looks to ride Chinese boom & grow in tandem with part-owner Etihad – Australia next?", Centre for Aviation, 29.maaliskuuta 2013. Archived from the original on 11 . marraskuuta 2013. 
  158. "Solomon Airlines to resume services following grounding", 9 . kesäkuuta 2016. Archived from the original on 12 . kesäkuuta 2016. “Pacific island flag carrier Solomon Airlines will resume services following a grounding of its fleet over a payment dispute with its main funding partner, the Solomon Islands government.”  
  159. Corporate Profile Arkistoitu 20 . toukokuuta 2013.
  160. "Singapore Airlines in $20 million government-led tourism push", Air Transport World, 2 . heinäkuuta 2015. Archived from the original on 1 . elokuuta 2015. “Singapore flag carrier Singapore Airlines (SIA) plans to participate in a $20 million government-led initiative to promote inbound travel to Singapore.”  
  161. "UPDATE 2-Singapore Air Q1 net profit beats f'cast", 26 . heinäkuuta 2010. Luettu 6 . elokuuta 2010. Archived from the original on 2 . elokuuta 2010. 
  162. "4K Invest completes takeover of Adria Airways", Air Transport World, 2 . elokuuta 2016. Archived from the original on 2 . elokuuta 2016.  
  163. Dron, Alan. "South African Airways to receive financial support", Air Transport World, 27 . lokakuuta 2017. 
  164. "SAA Agrees 'Under Protest' To EU CO2 Rules", Airwise News, 19 . kesäkuuta 2012. Luettu 4 . joulukuuta 2012. Archived from the original on 19 . kesäkuuta 2012. “State-owned South African Airways (SAA) will increase prices on all European flights to offset the costs of the EU's Emission Trading Scheme, it said on Monday.” 
  165. Torr, Jeremy. "Korean Air extends LAN Peru codeshares", Air Transport World, 31 . lokakuuta 2014. Archived from the original on 3 . marraskuuta 2014. “Korean flag carrier Korean Air has extended its codeshare agreement with LAN Peru.”  
  166. Member Airline Korean Air SkyTeam. Arkistoitu 4 . kesäkuuta 2014. Viitattu 16 . elokuuta 2013.
  167. Participaciones significativas - Iberia Grupo.iberia.es. Arkistoitu 29 . syyskuuta 2011. Viitattu 22 . toukokuuta 2009.
  168. "SriLankan Airlines looks to cancel A350 orders", Air Transport World, 28 . huhtikuuta 2016. Archived from the original on 28 . huhtikuuta 2016. “The Sri Lanka flag carrier ordered six Airbus A330s and four A350-900 aircraft in 2013 in a $2.3 billion deal, and has taken delivery of the A330s.”  
  169. "SriLankan Airlines buys back 43.6 pc stake from Emirates", The Economic Times, 7 . kesäkuuta 2010. Luettu 20 . marraskuuta 2011. Archived from the original on 12 . heinäkuuta 2012. 
  170. "Sudan Dreams Big With New Airports", Airwise News, 31 . lokakuuta 2012. Luettu 6 . joulukuuta 2012. Archived from the original on 6 . joulukuuta 2012. “State-owned carrier Sudan Airways, known for its delays, has lost out to new carriers offering better service.” 
  171. Pilling, Mark. "Putting Surinam on the map", Flightglobal.com, 24 . joulukuuta 2008. Luettu 21 . heinäkuuta 2012. Archived from the original on 21 . heinäkuuta 2012. “The country’s flag carrier is Surinam Airways, a small airline with ambitions to carve out a profitable niche connecting this former Dutch colony with the world.” 
  172. Kuipers, Ank. "Suriname state oil company considers share offering", Reuters, 20 . heinäkuuta 2012. Luettu 21 . heinäkuuta 2012. Archived from the original on 21 . heinäkuuta 2012. “Suriname is also considering selling shares in telecommunications firm Telesur and Surinam Airways, which are state owned, and bank Hakrinbank, which is partly owned by the government.” 
  173. Blachly, Linda. "Lufthansa Group orders 15 A320neos for SWISS subsidiary", Air Transport World, 17 . syyskuuta 2014. Archived from the original on 17 . syyskuuta 2014. “SWISS, the national airline of Switzerland, has a fleet of A319s, A320s, A321s, A330s and A340s.”  
  174. Syrian Arab Airlines Arkistoitu 4 . joulukuuta 2013.
  175. Taiwan’s China Airlines takes delivery of first Boeing 777-300ER Air Transport World. 6 . lokakuuta 2014. Arkistoitu 6 . lokakuuta 2014. ”Taiwanese flag carrier China Airlines has taken delivery of its first of 10 Boeing 777-300ERs.”  
  176. [3]
  177. "Tajik Air faces increasing pressure as Somon Air expands and new start-up enters the domestic market", CAPA Centre for Aviation, 29 . tammikuuta 2013. Archived from the original on 25 . toukokuuta 2017. “Tajikistan’s national carrier Tajik Air faces an uncertain future as privately owned Somon Air expands its share of the Tajikistan market and continues to outperform its government-owned rival.” 
  178. Montag-Girmes, Polina. "International airlines increase capacity, frequencies to Russia", Air Transport World, 16 . marraskuuta 2016. “The Thailand flag carrier ceased Moscow operations in.maaliskuuta 2015 because of weak demand.” 
  179. "Status quo for Caribbean Airlines – chaos surrounds the would-be flag carrier of the region", Centre for Aviation, 21 . huhtikuuta 2014. Archived from the original on 21 . huhtikuuta 2014. “The board of beleaguered carrier Caribbean Airlines, the national airline of Trinidad and Tobago, has reportedly undertaken an evaluation of the airline’s routes as its long-haul operation to London continues to underperform.” 
  180. Caribbean Airlines: News/PR Arkistoitu 11 . tammikuuta 2012.
  181. a b "Tunisair’s sluggish attitude towards change makes it ill-prepared for Open Skies", Centre for Aviation, 21 . elokuuta 2012. Luettu 4 . joulukuuta 2012. Archived from the original on 4 . joulukuuta 2012. “As a majority state-owned airline in North Africa, Tunisair has retained most of the flag carrier privileges that are cemented in the Convention on International Civil Aviation” 
  182. "Turkish Airlines swings to net profit in 1Q", Air Transport World, 12 . toukokuuta 2015. Archived from the original on 13 . toukokuuta 2015. “The Istanbul-based flag carrier flies to 45 domestic and 226 international destinations in 109 countries and operates 274 aircraft, comprising 62 widebody, 202 narrowbody and 10 cargo aircraft.”  
  183. Borodina, Polina. "Turkmenistan Airlines receives first Boeing 777-200LR", Air Transport World, 26.maaliskuuta 2014. Archived from the original on 26.maaliskuuta 2014. “The flag carrier of Turkmenistan operates scheduled flights on 15 routes in 11 European and Asian countries including Frankfurt, London, Moscow, Beijing and Istanbul.” 
  184. "Ukraine International to double international network as Aerosvit restructures", Centre for Aviation, 14 . tammikuuta 2013. Archived from the original on 4 . helmikuuta 2013. “While a relatively large country (both in land mass and population – it has about 45 million people), the Ukrainian market (like many other markets in Eastern Europe) cannot easily sustain two large flag carriers, particularly as low-cost competition continues to increase.” 
  185. "Etihad, Avianca Brasil ink new codeshare", Air Transport World, 2016-6-1717. kesäkuuta 2016. Archived from the original on 17 . kesäkuuta 2016. “United Arab Emirates (UAE) flag carrier Etihad Airways has signed a codeshare agreement with Avianca Brasil in the Abu Dhabi-based carrier’s latest move to increase its penetration in the South American market.”  
  186. "Etihad Holds Roadshows To Finance Aircraft", Airwise News, 23 . helmikuuta 2012. Archived from the original on 5.maaliskuuta 2012. 
  187. "Etihad Suspends Flights To Damascus", Airwise News, 30 . elokuuta 2012. Luettu 9 . lokakuuta 2012. Archived from the original on 9 . lokakuuta 2012. “The website of the UAE's other flag carrier, Emirates, says flights to [Damascus remain operational.” 
  188. Alan Dron. "BA to cut 1,200 jobs in bmi takeover", Air Transport World, 13 . huhtikuuta 2012. Luettu 5 . kesäkuuta 2012. Archived from the original on 5 . kesäkuuta 2012. “The UK flag carrier said it is also working to find potential employment opportunities for bmi personnel facing redundancy with its industry partners, such as Rolls-Royce in the Midlands.” 
  189. "Profile: British Airways", BBC News, 20 . syyskuuta 2001. Archived from the original on 17 . kesäkuuta 2013. “In . toukokuuta the airline reported a sharp rise in profits and revealed that it was making more money from each customer than it has done since it was privatised in 1987.” 
  190. "Uzbekistan Airways takes first Boeing 787", Air Transport World, 31 . elokuuta 2016. “The flag carrier of the Republic of Uzbekistan has trained 18 pilots and two pilot-instructors for the new aircraft type.” 
  191. a b "Vietnam Airlines pre-IPO outlook: rapid growth as 787s & A350s arrive, but competition intensifies", Centre for Aviation, 1 . huhtikuuta 2014. Archived from the original on 29 . kesäkuuta 2014. “The government-owned flag carrier has been focusing in recent years on short-haul and medium-haul expansion using its Airbus A321” 
  192. All About Air Vanuatu Arkistoitu 1 . marraskuuta 2013.
  193. "Yemenia suspends services", Air Transport World, 30.maaliskuuta 2015. Archived from the original on 31.maaliskuuta 2015. “The Yemen national carrier said it was suspending flight operations “until further notice due to the prevalent unfavorable operational situation and restriction imposed on Yemen airspace.””  
  194. a b "flyafrica.com and fastjet give Zimbabwe its first taste of LCCs with local start-up", Centre for Aviation, 2 . heinäkuuta 2014. Archived from the original on 2 . heinäkuuta 2014. “Government-owned flag carrier Air Zimbabwe currently operates only two international routes although it has been trying for some time to resume more international services.”