Kapteeni (lentäjä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lentäjää. Sanan muita merkityksiä, katso täsmennyssivu.
Kapteeni ja perämies ohjaamossa. Kapteeni istuu vasemmalla puolella ja perämies oikealla. Kapteenin olkapäällä näkyy tunnusomaiset neljä raitaa ja perämiehellä taas vastaavasti kolme.

Kapteeni on liikennelentäjillä korkeampi arvo, jota edeltää arvoasteikossa perämies. Nimitys johtaa juurensa 1930-luvulta, jolloin "lentävät laivat" yleistyivät. Lentokoneissa kapteenin paikka on ohjaamossa vasemmalla ja perämiehen oikealla puolella. Helikoptereissa kapteeni istuu oikealla puolella, ja perämies vasemmalla. Kapteeni on koneensa päällikkö ja viime kädessä vastuullinen koneesta. Kapteenilla on hihassaan tunnuksena neljä raitaa, kun taas perämiehellä on raitoja kokemuksesta riippuen kaksi tai kolme.

Kapteeniksi ei voi kouluttautua, vaan jokainen kapteeni on aloittanut uransa perämiehenä. Kapteenin, kuten perämiehenkin, virallinen titteli on liikennelentäjä. Kapteeniksi tullaan lentotuntien mukaan, ja pätevöitymiseen vaadittava tuntimäärä voi vaihdella eri lentoyhtiöillä. Siksi ei olekaan tavatonta, että koneen ohjaamossa istuu kaksi kapteenia. Heistä virkaiältään vanhempi toimii koneen päällikkönä. Lisäksi pätevöityminen on konetyyppikohtaista. Esimerkiksi ATR-potkuriturbiinikoneen kapteeni voi olla suihkumoottorikoneessa korkeintaan perämies ja sitäkin vasta tyyppikoulutuksen jälkeen.

Lentokapteeni-nimitystä käytetään toisinaan virheellisesti koneen päälliköstä. Suomessa lentokapteeni on arvonimi, jonka tasavallan presidentti voi antaa ansioituneelle lentäjälle. Silti monesti kapteenista käytetään yleiskielessä nimitystä lentokapteeni selventämään sitä, että kyseessä on lentokoneen kapteeni eikä esimerkiksi sotilasarvo.