Aulakuormaaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matkatavaroiden purkua liukuhihnalta

Aulakuormaaja on lentoasemilla työskentelevien matkatavarankäsittelijöiden ammattinimike. Aulakuormaajien tehtäviin kuuluu lentomatkatavaroiden vastaanotto, koordinointi ja toimittaminen lähteville lentokoneille.

Vuosien mittaan aulakuormaajan toimeen on lisätty myös lentokoneiden pakkaamista, varsinkin kotimaan lennoilla. Tämän lisäksi aulakuormaaja vastaanottaa saapuvan lentomatkatavaran ja toimittaa sen matkustajien vastaanotettavaksi tai koordinoi sen eteenpäin jatkolennoille.

Aulakuormaajan tehtäviin kuuluu osittain myös lentomatkatavaran määrien kirjaaminen, seuranta ja etsintä ongelmatapauksissa, kuten passin jäädessä matkatavaralaukkuun.

Esimerkiksi Finnair hoiti aiemmin aulakuormauksensa itse, mutta 2000-luvun alussa osasto siirrettiin alihankkijalle.

Finnair kuormaus vaihtui maa-ja matkustajapalveluita tarjoavaksi Finnair Ground Handlingiksi josta sen jälkeen tuli Northport Oy. Kaikki pörssiyhtiö Finnairin tytäryhtiöitä.

Aulakuormaajan työ on pääosin fyysistä. Koneita, kuten vetoajoneuvoja, käytetään yleensä vain lentokoneen ja matkatavara-aulan välisessä liikenteessä.

Aulakuormaajan työtä on luonnehdittu yhdeksi fyysisesti raskaimmista töistä Suomessa. Tutkimusten mukaan aulakuormaaja siirtää päivittäin lähes 17 tonnia matkatavaroita käsivoimin sekä kävelee noin 10 kilometriä. Aulakuormaajan ammatissa selkävaivat ovatkin yleisiä.

Pääsy alalle ei vaadi aikaisempaa koulutusta, vaan työhön perehdytetään noin viikon kestävän jakson aikana.