Polskie Linie Lotnicze LOT

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta LOT Polish Airlines)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polskie Linie Lotnicze LOT
LOTPolishAirlinesLogo.png
IATA: LO – ICAO: LOT
Kutsukoodi POLLOT
Perustettu 1928,
uudelleen 1945
Laivaston koko 69 + 3 tilauksessa
Kohteiden määrä 51
Emoyhtiö Polskie Linie Lotnicze LOT
Kotipaikka Varsova, Puola
Kanta-asiakasohjelma Miles & More
Allianssi Star Alliance
Avainhenkilö(t) Sebastian Mikosz
Yhtiön sivut http://www.lot.com
LOT:in pääkonttori
LOT:n Boeing 737-400

Polskie Linie Lotnicze LOT, kansainvälinen nimi LOT Polish Airlines (yleiskäytössä usein lyhyesti LOT), on vuonna 1928 perustettu puolalainen lentoyhtiö. Yhtiön kotipaikka on Varsova, ja kotikenttä Varsovan lentoasema (Frederic Chopin). LOT on kuulunut vuodesta 2003 alkaen kansainväliseen Star Alliance-lentoyhtiöallianssiin ja hallinnoi tytäryhtiönään lyhyen matkan lentoihin erikoistunutta EuroLOT:a. Yhtiön omistavat Puolan valtio (67.97 %), Towarzystwo Finansowe Silesia sp. z o.o. (25.1 %) ja työntekijät (6.93 %). Työntekijöitä yhtiössä on noin 3900 (lokakuu 2009).

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LOT Polish Airlinesin laivastoon kuuluu toukokuussa 2019 69 konetta joiden keski-ikä on 8 vuotta.[1][2]

Vuonna 2011 LOT oli ensimmäinen lentoyhtiö Euroopassa, joka otti käyttöönsä Boeing 787 Dreamliner -lentokonetyypin. LOT:lla on 8 kpl tilauksessa ja optio 8 lisäkoneeseen. Ensimmäiset neljä LOTin tilaamaa Dreamlineria tulevat olemaan 278-paikkaisia Boeing 787-800 koneita.

Boeing 787:t asetettiin alkuvuonna 2013 lentokieltoon. LOT vaati Boeingilta tämän vuoksi 33 miljoonan dollarin vahingonkorvauksia. Sanomalehti Rzeczpospolita uutisoi myöhemmin, että LOT ja Boeing olivat päässeet asiassa sopuun, mutta eivät julkistaneet sopimuksen yksityiskohtia.[3] Yhtiö on operoinut kyseisellä myös Finnairin lentoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1922 "Aerolloyd" Polish Airlines -niminen osakeyhtiö perustetaan. 5. syyskuuta – säännöllisen yhteyden avaaminen Gdańskista Varsovaan ja sieltä edelleen Lvoviin.

1925 “Aerolloyd” muuttuu “Aerolot”-osakeyhtiöksi ja tekniset tilat siirretään Gdańskin Wrzeszcz-lentokentältä Varsovan Mokotów-lentokentälle. Poznańiin perustetaan Aero Sp. z o.o. [Ltd.] niminen lentokuljetusyhtiö ja se aloittaa keväällä säännöllisen liikenteen kolmen kaupungin välillä: Poznań-Łódź-Varsova.

1928 Kuljetusministeriön alainen siviili-ilmailuosasto kehittää perustavanlaatuisia muutoksia Puolan ilmakuljetukseen ohjelmallaan, jolla kaikki yksityiset ilmakuljetusyritykset lopetetaan. Yksi valtion omistama yritys perustetaan 29.12.1928. Sen nimeksi tulee Linje Lotnicze Sp. z o.o. [LOT Airlines Ltd.].

1929 1.tammikuuta yhtiön säännöllinen lentotoiminta käynnistyy. Senhetkiset yhteydet lisääntyvät kahdella: Varsovasta Katowiceen ja Bydgoszcziin. Toukokuu – perustetaan erikoisyhtiö, joka lentää Varsovan ja Pozńanin väliä kansallisen yleisnäyttelyn johdosta. Julistetaan yhtiön graafisen tunnuksen suunnittelukilpailu. Voittajaksi tulee vuoden loppuun mennessä päättyvässä kilpailussa Tadeusz Gronowski, varsovalainen graafinen taitelilija, ja hänen muotoilemansa tyylitelty lentävä kurki. Yhtiön nimeen lisätään adjektiivi ”Polish”.

1930 LOT Polish Airlines liittyy Air Transportation Association -järjestöön (IATA).

1937 Lentoreitti Helsinkiin avataan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Please verify your request www.planespotters.net. Viitattu 9.5.2019.
  2. CH-Aviation Lot Polish Airlines Fleet ch-aviation.ch. Viitattu 7.7.2010.
  3. Airliner World, helmikuu 2014, s. 7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Polskie Linie Lotnicze LOT.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.