Tata Group

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhtiön valmistama maailman halvin auto, Tata Nano.

Tata Group (hindiksi टाटा समूह) on kansainvälinen konglomeraatti , jonka pääkonttori on Intian Mumbaissa. Se on Intian suurin yksityinen yritys ja toimii teräs-, auto-, tietotekniikka-, viestintä-, voimayhtiö-, tee- ja hotellialoilla.

Yhtymä sai nimen perustajansa Jamsetji Tatan mukaan, joka perusti kangasalan yrityksen vuonna 1874. Tatan perheen edustajia on ollut lähes tauotta yhtymän johdossa. Nykyisin valtaa käyttää viidennen sukupolven edustaja Ratan Tata. Konserni laajensi hotellialalle 1904, teräkseen 1912, moottoreihin 1945 ja autoihin 1954.[1] Tata Steel on Aasian ensimmäinen ja Intian suurin yksityinen teräsyhtiö, joka on nykyisin maailman kuuden suurimman teräsyhtiön joukossa. Tata Motors on yhtymän autovalmistaja. Tata Global Beverages on puolestaan yhtymän virvoitusjuomakonserni,[2] joka on yksi maailman viidestä suurimmasta teen valmistajasta.

Vuonna 2008 Tata Group julkisti maailman halvimman auton, 1 800 euroa maksavan Tata Nanon.[3] Yritys kävi myös neuvotteluja Fordin kanssa Jaguarin ja Land Roverin ostamisesta [4] Tata osti ne lopulta 2,3 miljardilla dollarilla eli noin 1,5 miljardilla eurolla.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]