Tata Nano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tata Nano
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Intia
Valmistaja Tata Motors
Valmistusvuodet 20082017
Korimalli 4-ovinen hatchback
Luokka A-segmentti
Tekniset tiedot
Moottori R2
Iskutilavuus 623 cm3
Teho 25 kW (33hp)
Huippunopeus 105 km/h
Kiihtyvyys ? s (0-100 km/h)
Vetotapa takaveto
Vaihteisto 4-vaihteinen manuaali

Tata Nano on maailman halvin auto.[1][2] Sen suunnitteli 500:n asiantuntijan ryhmä Tata Motorsin tehtailla Intian Länsi-Bengalissa.

Nano maksaa Intiassa noin 120 000 rupiaa välillisine veroineen ja toimituskuluineen. Autossa on alumiininen kori. Sen kaksisylinterisen monipistesuihkutuksella varustetun bensiinimoottorin teho on 33 hevosvoimaa (25 kW) Moottorin iskutilavuus on 623 cm³.

Auton pituus on 3,1 metriä, leveys 1,5 metriä ja korkeus 1,6 metriä. Auto on nelipaikkainen. Auto on takavetoinen ja neliovinen, ja siinä on nelivaihteinen vaihdelaatikko. De luxe -varustuksella autoon tulee lisäksi vielä ilmastointi ja keskuslukitus.

Autoa tuotetaan aluksi vain Intian markkinoille 250 000 kappaleen vuosituotannolla, minkä jälkeen sitä odotetaan saataville myös muille kehittyville markkinoille Latinalaisessa Amerikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa. Tata kehittää Euroopan markkinoille paremmin varusteltua versiota nimeltä Tata Nano Europa.[3]

Noin 1700 dollarin hintainen Tata Nano on puolet halvempi kuin intialainen Maruti 800 ja kiinalainen Chery QQ3Y.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myyntiin tulon jälkeen kuuden auton kerrotaan syttyneen tuleen kesken ajon. Vaikka määrä ei ole 70 000:n kappaleen myyntimäärään suhteutettuna suuri, on Tata luvannut maksutta korjata Nanon sähkö- ja pakokaasujärjestelmiä. Turvallisuutta heikentää myös turvatyynyjen puute: niitä autoon ei saa edes lisävarusteena.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tata Nano.