Manuaalivaihteisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Käsikäyttöinen vaihdevalitsin

Manuaalivaihteisto on yleisesti moottoriajoneuvoissa käytetty vaihteistotyyppi. Vaihteiston käyttämistä varten ajoneuvossa on kytkin ja vaihteenvalitsin, jolla kuljettaja valitsee käytettävän vaihteen. Kytkimellä saadaan voimansiirto moottorilta vaihteistolle katkaistua, jolloin vaihteen vaihtaminen on mahdollista. Valittu vaihde määrää välityssuhteen eli ajoneuvon moottorin ja vetävien pyörien pyörimisnopeuden suhteen. Suomessa manuaalivaihteisto on yleisin vaihteistotyyppi, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa manuaalivaihteisia autoja on hyvin vähän.[1]

Henkilöautoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaihteiston H-kaavio

Autoissa kytkinpoljin sijaitsee lattialla ja käsikäyttöinen vaihteenvalitsin lattialla tai kojetaulussa (tavallisesti pakettiautoissa). Nykyaikaisen henkilöauton vaihteistossa on useimmiten viisi tai kuusi vaihdetta eteenpäin ja yksi peruuttamista varten. Vaihteet on sijoitettu H-kaavion mukaisesti ja kuljettaja voi vaihtaa vaihteita missä järjestyksessä haluaa. Eteenpäin menevät vaihteet ovat lähes aina sijoitettu samalla tavalla mutta peruutusvaihteen sijainti vaihtelee, lisäksi vaihteenvalitsimessa on usein lukitus, joka estää peruutusvaihteen kytkimisen vahingossa.

Moottoripyörissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottoripyörän jalkakäyttöinen vaihteenvalitsin

Moottoripyörissä kytkinvipu sijaitsee ohjaustangossa ja on käsikäyttöinen ja vaihdevalitsin on jalkakäyttöinen, toisin kuin autoissa vaihteisto ei noudata H-kaaviota vaan on sekventaalivaihteisto, eli valittavissa on aina vain 2 vaihdetta, seuraava ja edellinen. Jalalla vaihdevalitsina nostettaessa kytkeytyy isompi vaihde ja alas painettaessa kytkeytyy pienempi vaihde. Yleensä vaihteiden järjestys on (alhaalta laskettuna) 1-vapaa-2-3-4-5-6. Moottoripyörän mittaristossa on usein merkkivalo joka kertoo onko vaihde vapaalla vai kytketty.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]